LABORATION 3 GASTERMOMETERN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LABORATION 3 GASTERMOMETERN"

Transkript

1 Fysikum FK Experimentella metoder Laborationsinstruktion (February 6, 2014) LABORATION 3 GASTERMOMETERN Mål I denna laboration ska du studera sambandet mellan tryck och temperatur i en gas vars volym hålls konstant. Genom att extrapolera till trycket noll kan du bestämma den lägsta möjliga temperaturen (absoluta nollpunkten). Du skall också bestämma den absoluta temperaturen för kolsyreis (torris) genom att utnyttja sambandet mellan tryck och temperatur och litteraturvärdet för den absoluta nollpunkten. Laborationen ger en övning i att planera, sätta upp och utföra ett mindre experiment. Den är utformad så att du får tillfälle att först bekanta dig med utrustningen och planera dina mätningar, för att genomföra dem vid ett senare tillfälle. Du skall ställa samman dina observationer i en individuell skriftlig rapport som innehåller en sammanställning av mätningarna, diagram över anpassade samband och mätpunkter med fel samt de sökta storheterna med statistiska och systematiska fel. Du skall dessutom göra en individuell muntlig genomgång med lärare.

2 .

3 LABORATION 3: Gastermometern 3 1 Inledning I den här laborationen är det tänkt att du genom ett genomföra lämpliga mätningar med den tillgängliga utrustningen ska bestämma två olika storheter (temperaturer). Innan frågeställningan formuleras (avsnitt 4), ges en introduktion till temperaturskalor och principen för mätningarna. 2 Temperaturskalor När vi mäter temperatur använder vi en termometer. Temperatur är exempel på en fysikalisk storhet som de flesta förknippar med ett praktiskt instrument, t.ex. en febertermometer eller en utomhustermometer, snarare än med de bakomliggande fysikaliska egenskaperna hos mätobjektet. Temperatur är emellertid ett grundläggande begrepp i termodynamiken, där det införs med hjälp av nollte och andra huvudsatsen 1. Ett antal olika temperaturskalor har utvecklats med tiden. De mest använda är idag Celsius- (Anders Celsius, , svensk astronom verksam i Uppsala) och Fahrenheit- (Daniel Gabriel Fahrenheit, , polsk-nederländsk fysiker) skalorna. Den senare är mest använd i engelsktalande länder, främst USA. Bägge temperaturskalorna definierades ursprungligen av två fixpunkter, dvs väl reproducerbara temperaturer. Celsius definierade sin skala med vattens fryspunkt och kokpunkt vid 1atm 2, och delade in avståndet mellan dem i 100 skaldelar. Notabelt är att Celsius ursprungligen valde att kalla fryspunkten för 100 grader och kokpunkten 0 grader. För de flesta av oss känns det väldigt konstigt att hög temperatur förknippas med kyla, men vid den här tiden var valet egentligen helt godtyckligt. Att säga att vatten ska koka vid hundra grader och frysa vid noll räcker inte riktigt för att entydigt definiera temperaturskalan. Vi måste också definiera en termometer så att vi kan dela upp temperaturintervallet i etthundra lika stora grader, och fortsätta den indelningen utanför intervallet. Celsius utnyttjade att kvicksilver utvidgar sig när det blir varmare och använde längden av en kvicksilverpelare som temperaturmått. Men man kan tänka sig många olika effekter som beror på temperaturen. Strömmen genom en diod t.ex. varierar med temperaturen på ett helt annat sätt än volymen hos kvicksilver. En termometer baserad på en sådan diod skulle också ge noll grader vid fryspunkten och etthundra grader vid kokpunkten, men gradernas storlek skulle variera jämfört med kvicksilvertermometerns. 1 Mer om detta i termodynamikkursen. 2 1atm (atmosfärs) tryck är definierad genom den standardiserade relationen 1atm = 1,01325bar, där 1bar = 10 5 Pa. Pascal (Pa = N/m 2 ) är SI-enheten för tryck.

4 4 LABORATION 3: Gastermometern Finns det då något sätt att definiera en temperaturskala som är universell i den meningen att den inte baserar sig på egenskaperna hos något särskilt material eller fysikalisktsystem?svaretpåfråganärja,detgår!omviinnesluterengasienvolym (t.ex. en glaskolv) kommer dess tryck att ändra sig då temperaturen ändras, och trycket kan användas för att definiera en temperaturskala. Poängen med detta är att för en tunn gas, varierar trycket på samma sätt med temperaturen oavsett vilken gas vi har. Det beror på att molekylerna är så långt ifrån varandra att växelverkan mellan dem kan försummas, de studsar mot behållarens väggar oberoende av varandra. En sådan gas kallas ideal. Vid vardagliga tryck och temperaturer kan de flesta gaser anses vara ideala, och vi kan alltså använda vilken gas som helst för att definiera temperaturskalan den är universell. Vi mäter alltså trycket när kolven är nedsänkt i isvatten respektive kokande vatten. En ändring av trycket med en hundradel av skillnaden mellan dessa båda fixpunkter svarar mot en grads temperaturändring. Men vad händer om vi sänker temperaturen så lågt att trycket blir noll? Trycket beror på att rörelsemängd överförs när gasens molekyler studsar mot väggarna. Om molekylerna inte rör sig alls blir trycket noll 3, men negativt kan det aldrig bli. Trycket noll definierar alltså den lägsta temperatur vi kan ha över huvudtaget. William Thompson ( ), brittisk ingenjör, matematiker och fysiker, utnyttjade insikten om att det finns en lägsta möjliga temperatur för att definiera en absolut temperaturskala där denna temperatur är skalans nollpunkt. Skalan kallas kelvinskalan (Thompson adlades 1892 och blev Lord Kelvin). Kelvinskalan börjar alltså vid absoluta nollpunkten, som är 273,15 C. SI-enheten för temperatur är kelvin (K), och enheten 1K är lika stor som enheten 1 C. Observera att vi uttrycker t.ex. 25,00 C som 298,15K (kelvin, utan grader). För en ideal gas är alltså trycket hos en volym innehållande en viss mängd gas proportionellt mot temperaturen. Trycket beror som nämnts på att rörelsemängd överförs till behållarens väggar. Eftersom molekylerna i en ideal gas inte växelverkar med varandra är trycket proportionellt också mot antalet molekyler per volymenhet i gasen, dvs proportionellt mot antalet mol av gasen och omvänt proportionellt mot volymen. Vi kan skriva detta som p = nrt V (1) där n är antalet mol och R en konstant. Sambandet ovan kallas den allmänna gaslagen och R är den allmänna gaskonstanten 4. Genom att mäta tryck och temperatur (i C) för en verklig gas i det ideala 3 Om vi kyler en verklig gas minskar trycket och så småningom kondenserar gasen. Den är då inte längre ideal (inte ens en gas), och trycket sjunker snabbare än för en ideal gas. Men vi kan tänka oss en gas som verkligen är ideal hela vägen ned till trycket noll. 4 R har värdet 8,314J/mol K.

5 LABORATION 3: Gastermometern 5 området och extrapolera till trycket noll kan vi alltså bestämma temperaturen vid absoluta nollpunkten uttryckt i celsiusskalan. I denna laboration ska du göra just detta. Litteraturvärdet för den absoluta nollpunkten är T 0 = 273,15 C, och sambandet mellan de två temperaturskalorna blir T = T c T 0 = T c +273,15 C (2) där T är absoluta temperaturen (i kelvin) och T c temperaturen i grader celsius. 3 Gastermometern Den allmänna gaslagen (1) utnyttjas i gastermometern, där man har en behållare med en konstant volym, fylld med en gas (t.ex. luft som är nära nog en ideal gas) som får anta 5 den temperatur man vill mäta. Trycket bestäms, och om man tidigare kalibrerat sin termometer mot ett antal kända (definierade) temperaturer, är också gasens temperatur entydigt bestämd. Om vi antar ett konstant antal mol gas, samt konstant volym, får vi med hjälp av allmänna gaslagen (1) och sambandet (2) relationen T c = T 0 +bp (3) Här kan man behandla T 0 (den absoluta nollpunkten) som okänd och genom att anpassa en linje till tryck uppmätta för kända temperaturer på celsiusskalan kan man bestämma T 0 tillsammans med lutningen b (som bestäms av gasmängden och volymen). Om man istället utnyttjar att T 0 = 273,15 C är känt kan man arbeta i den absoluta temperaturskalan där sambandet (3) lyder T = bp. (4) Genom att anpassa detta samband till mätningarna vid kända absoluta temperaturer kan man kalibrera gastermometern. Den kan sedan användas för mäta andra temperaturer genom att man helt enkelt mäter motsvarande tryck och multiplicerar med b. 5 I detta sammanhang får vi nöja oss med att säga att två kroppar har samma temperatur när de befinner sig i termisk jämvikt, dvs när storheter som volym och tryck och energi-innehållet inte ändras med tiden för det mätande och det mätta mediet. En mer precis definition av temperaturbegreppet kommer att diskuteras i termodynamikkursen.

6 6 LABORATION 3: Gastermometern 3.1 Korrektion av temperatur-tryckberoendet Det linjära sambandet i ekvationerna (3) och (4) gäller inte exakt för en verklig gastermometer. Det finns ett antal orsaker till detta. Vi har t.ex. förutsatt att vi har en ideal gas. att vi inte har ett s.k. skadligt rum, dvs. en volym som vi inte kan kontrollera temperaturen på. Detta är inte sant om vi (som i laborationen) använder en slang för att ansluta en tryckmätare (manometer) vid rumstemperatur. att volymen är konstant. Detta är inte riktigt sant, eftersom glaset utvidgas vid högre temperaturer och dras ihop vid lägre. En korrektion för de två sistnämnda punkterna kan förväntas förändra det linjära sambandet uttryckt i ekvation (3) till ett andragradssamband: T c = T 0 +bp+cp 2 (5) eller för den absoluta temperaturen T = bp+cp 2. (6) Även i dessa uttryck svarar absoluta nollpunkten mot trycket p = 0. Det är dessa samband som du bör anpassa till dina mätpunkter Temperaturbad I detta experiment har du tillgång till en glasbehållare som kan fås att anta temperaturen för ämnen i fem olika tillstånd: Kokande vatten. Vatten vid rumstemperatur. Is/vatten-blandning (smältande is). Kolsyreis (fast koldioxid) som sublimerar (övergår i gas). Kokande (flytande) kväve. 6 Man skulle kunna tänka sig att bestämma hur de olika effekterna ovan påverkar mätningarna, utifrån glasets expansionskoefficient och slangens volym etc. På så sätt skulle man kunna reducera antalet parametrar från två till en, vilket skulle ge en bättre bestämning av sambandet utifrån de uppmätta värdena på p och T c. I den här laborationen väljer vi att bortse från denna möjlighet för att uppgiften ska bli någorlunda enkel.

7 LABORATION 3: Gastermometern 7 4 Frågeställning Du har tillgång till fyra kända temperaturer på celsiusskalan, nämligen fixpunkterna (smältande is och kokande vatten), ett vattenbad som hålls vid rumstemperatur (mäts med en vanlig termometer) och temperaturen hos kokande kväve. Genom att utnyttja dessa referenstemperaturer med gastermometern skall två storheter bestämmas 1. Värdet på den absoluta nollpunkten i celsiusskalan. För denna bestämning får naturligtvis inte det kända värdet på nollpunkten användas. Däremot bör man jämföra sitt resultat med litteraturvärdet. 2. Temperaturen hos sublimerande torris (kolsyreis). För denna bestämning kan värdet T 0 = 273,15 C användas. Lägg märke till att vid en minsta kvadratanpassning med matrismetoden ges parametrarna av A = V a X T V 1 Y, där V a = (X T V 1 X) 1 är variansmatrisen för parametrarna (se kompendium eller( föreläsningsanteckningar). ) Om du t.ex. anpassar parametrarna i ekvation 6, A =, för att sedan bestämma temperaturen a b hos torris, ges kovariansen mellan a och b av det icke-diagonala elementet i (den symmetriska) matrisen V a. 5 Utrustning Se till att lämpligt material finns tillgängligt för mätningarna. En lista på lämplig utrustning finnner du här nedan. Termometer (för mätning av rumstemperaturen). Hink med vatten nära rumstemperatur. Aneroidbarometer för mätning av atmosfärstrycket. Digitalmanometer M+S 1010 med voltmeter. Glasbehållare med plastslang. Behållare med flytande kväve. Behållare med kolsyreis (handskar). Behållare med is. Vattenkokare med kastrull. Termoskärl.

8 8 LABORATION 3: Gastermometern 5.1 Manometern Den typ av digital manometer vi använder här mäter tryckskillnaden mellan instrumentets två ingångar. Glasbehållaren med sin plastslang anslutes till den ena ingången och den andra ingången lämnas öppen. För att få trycket i behållaren måste alltså trycket i rummet adderas till den mätta tryckskillnaden. Manometern omvandlar tryckskillnaden mellan de båda ingångarna till en elektrisk signal, som i sin tur omvandlas till ett digitalt värde på displayen 7. Manometern har även en analog utgång där spänningen är proportionell mot tryckskillnaden. I denna laboration skall denna spänning mätas med voltmeter och användas i den fortsatta datanalysen då man härigenom erhåller en decimal extra i tryckangivelsen. I princip skulle det räcka med att läsa av spänningen enbart, eftersom omvandlingsfaktorn mellan volt och pascal är angivet på manometern. Det innebär emellertid endast ett litet, extra arbete att också läsa av den digitala displayen. Dessa data kan användas för att kontrollera den använda omvandlingsfaktorn. För att manometern skall ge stabila värden skall den vara påslagen minst 15 minuter före första avläsningen så att den hinner anta konstant arbetstemperatur. Manometerns värde motsvarar inte exakt skillnaden mellan de två ingångarna, utan lite för lite eller lite för mycket. Skillnaden mellan vad manometern visar och den faktiska tryckskillnaden kallas för offset och kan antas vara oberoende av tryckskillnadens värde. För att kunna korrigera för offset måste man bestämma det genom en mätning där tryckskillnaden är känd. Eftersom manometern ger skillnaden i tryck måste också trycket i rummet bestämmas för att man ska kunna ta fram ett värde på trycket i glaskolven. Du ska mäta trycket för samma temperaturbad flera gånger och därigenom få en bättre bestämning av trycket, samt bestämma det statistiska felet i mätningen. För att detta ska fungera måste mängden luft i kolven vara densamma för alla mätningarna. Om slangen skulle lossna från kolven, eller från manometern, kommer mängden luft sannolikt att ändras. Var noga med att inte koppla loss slangen vare sig från kolven eller manometern när du väl påbörjat mätningarna. Fråga assistenten om du är tveksam! 6 Mätningar Glasbehållaren, som med sin plastslang är ansluten till manometern, sänks ned i ett antal temperaturbad, och gasen (dvs luften) i behållaren kommer efter en kort tid att anta samma temperatur som temperaturbadet. Gasen kommer vid dessa olika 7 Med hjälp av en omkastare kan man välja mätområdet mbar eller kpa. Notera vilket mätområde du använder.

9 LABORATION 3: Gastermometern 9 temperaturer att vara under olika tryck. För att du skall kunna bestämma det statistiska felet i tryckmätningen måste du upprepa den ett antal gånger på ett så oberoende sätt som möjligt. (Att t.ex. läsa av skalan flera gånger under några sekunders tid utan att blinka eller vrida på huvudet skulle uppenbarligen inte inkludera effekten av alla slumpmässiga effekter som kan påverka mätningen). Här följer några praktiska tips om mätningarna: Se till att glasbehållaren kommer ner ordentligt i det aktuella temperaturbadet (hela kolven skall vara nedsänkt). För att underlätta handhavandet bör man använda en speciell klämma att hålla fast den med (anbringa klämman mot gummiproppen som sitter på glasbehållarens rör). Om glasbehållaren är våt från ett tidigare bad bör du torka av den med en pappersservett innan den nedsänks i torris eller flytande kväve för att undvika att det bildas is. Det kokande vattnet skall stormkoka (med måtta) inte sjuda. Till isblandningen bör man använda (grov)krossad is. En handduk och en hammare underlättar iskrossningen. Isen skall vara blandad med vatten så att en issörja bildas. Detta krävs dels för att temperaturen skall bli korrekt, dels för att det ska gå lätt att föra ner kolven. Hinken med rumstempererat vatten behöver inte hålla exakt rumstemperatur, utan temperaturen bör istället hållas så konstant som möjligt. (Rumstemperaturen kommer att variera lite under försökets gång.) Tillsätt lite kallt eller varmt vatten och rör om ifall temperaturen behöver justeras. För att inte vattentemperaturen i hinken skall påverkas alltför mycket när kolven sänks ned kan det vara bra att först ge kolven ungefär rätt temperatur genom att sänka ned den i en annan behållare med vatten med ungefär samma temperatur. Torrisen(i form av pellets) kräver en speciell procedur eftersom det inte går att köra ner kolven i torrisen. Använd ett tomt kärl (med lite torris i botten), för ner kolven och häll sedan torris över kolven och täck den helt med torrisen. Observera! Torrisen ser ofarlig ut men kan ge brännskador om man håller den i handen använd för säkerhets skull handskar när du handskas med torrisen.

10 10 LABORATION 3: Gastermometern 7 Referenstemperaturer De fyra referenstemperaturerna ges av kokande vatten, uppmätt temperatur för vattnet i hinken ( rumstemperatur ), smältande is, och kokande kväve. Vattnets kokpunkt är beroende av trycket i rummet varför du måste använda en korrigeringsformel där hänsyn tas till detta. Vi förutsätter att korrektionsformeln nedan har bestämts i ett annat experiment och ger resultatet här. Den korrigerade temperaturen beräknas genom T 100 = 100 C+(p mätt 1013hPa) 0,028 C/hPa där p mätt är det tryck som du avläser från aneroidbarometern. Rådfråga assistenten vid oklarhet. Temperaturen hos blandningen av smältande is och vatten har en experimentell osäkerhet. Erfarenhetsmässigt är den cirka 0,5 C. Vattnets kokpunkt vid normalt lufttryck, 100 C, är en definition och har således inget fel. Temperaturen hos kokande kväve ges av formeln T N = C+(p mätt 1013hPa) 0,008 C/hPa. Även om koktemperaturen vid normalt lufttryck ( 195,79 C) inte är en definition förutsätts den så välbestämd att felet kan försummas. 8 Planering och analys Meningen är att du själv skall planera mätningarna och analysen. Principen är att mäta upp trycket för de olika referenstemperaturerna, och genom att anpassa ett andragradssamband för T c eller T som funktion av p bestämma absoluta nollpunktens värde i celsiusskalan, resp. temperaturen hos kolsyreis. För den senare bestämningen kan mätvärdena kompletteras med det sanna värdet (T 0 = 273,15 C) för absoluta nollpunkten. Anpassningen görs i detta senare fall enklast i kelvinskalan, där man kan anpassa en andragradsfunktion utan konstantterm. För att alla studenter ska göra jämförbara mätningar och undvika misstag skall ett planeringsschema (i appendix) lämnas in i förväg så att det kan anpassas enligt instruktioner från assistenterna. Detta schema skall fyllas i efter att du bekantat dig med försöksuppställningen under ett första pass på övningslab. Du kan då också be assistenterna om vägledning om du känner dig tveksam. För att dina data skall bli så användbara som möjligt bör du tänka igenom hur du ska analysera dem redan innan du genomför mätningarna. Det gäller att

11 LABORATION 3: Gastermometern 11 inte missa mätningar som behövs för analysen, och att använda tiden effektivt för att minimera felen. Du måste förstås också uppskatta osäkerheterna, vilket till stor del kan göras genom upprepade mätningar. Är spridningen stor kan det vara bra att mäta flera gånger än om den är liten för att öka precisionen. Kanske kan du kontrollera värden genom att mäta med flera instrument, eller på flera sätt (t.ex. kan ju tryckskillnaden avläsas direkt eller via en extern voltmeter). Du skall göra anpassningar med minsta kvadratmetoden till sambandet mellan temperatur och tryck. Genom metoden med ekvivalenta fel (se appendix) kan osäkerheten i trycket behandlas som en osäkerhet i temperaturen när anpassningen görs (algoritmen för själva anpassningen tar annars bara hänsyn till felmätningar av temperaturen). Anpassningen förutsätter 8 att de olika mätfelen är oberoende. Om felet i en ingående mätning påverkar alla punkter måste effekten av detta undersökas genom att anpassningsresultaten jämförs för olika ingångsvärden(störningsräkning). Om värdet på lufttrycket är fel, t.ex., blir effekten att alla tryckvärden (utom p = 0, som ju inte är en mätpunkt) flyttas lika mycket. 8.1 Rapporten Rapporten skall vara fullständing. Du skall beskriva uppställningen, mätproceduren och samtliga uppmätta värden (med fel). Du skall också motivera val av metoder och uppskattade fel. Även beräkningarna skall redovisas tydligt. Rapporten skall också innehålla relevanta figurer, speciellt grafer över punkter (med fel) och anpassade samband. Slutligen skall naturligtvis resultaten (absoluta nollpunktens värde i celsiusskalan och temperaturen för kolsyreis) redovisas med fel och jämföras med litteraturvärdena. Överensstämmelsen bör kommenteras och de dominerande felkällorna identifieras. 8 I den form vi behandlar i den här kursen.

12 12 LABORATION 3: Gastermometern Appendix A: Ekvivalenta fel Antag att vi har en funktion y = f(x) som skall anpassas till ett antal mätpunkter (x i,y i ), där vi har mätfel x i och y i både i den oberoende variabeln x och i den beroende variabeln y (se figuren nedan). Det är inte ovanligt att (den relativa) osäkerheten i x många gånger kan vara större än (den relativa) osäkerheten i y. Med minsta kvadratmetoden tar vi normalt bara hänsyn till osäkerheten i y men i detta fall vill vi även inkludera osäkerheten i x. Detta kan enkelt göras genom att se på hur mycket värdet y i ändras när värdet x i ändras. En enkel metod är att studera funktionens derivata (dvs funktionens lutning) i punkten (x i,y i ). Om lutningen i punkten är k i, kommer värdet på funktionen f(x) i närheten av punkten att approximativt variera som f(x) = f(x i )+k i x. Metoden är generell och gäller även för icke-linjära funktioner, så länge lutningen kan betraktas som konstant i felintervallet. För att bestämma lutningen, dvs värdet på k, gör vi först en preliminär anpassning med de givna felen i variabeln y. De ekvivalenta felen i punkterna y i som härrör från felen i x i kan sedan beräknas som k x i. y f(x) k x i x i x Om vi dessutom har mätta (eller uppskattade) fel y i i mätvärdena y i adderar vi dessa kvadratiskt till de ekvivalenta felen, dvs y tot,i = ( y i ) 2 +(k x i ) 2 De på detta sätt beräknade felen i variabeln y kan sedan används för att göra en ny (viktad) anpassning av data till funktionen y = f(x).

13 LABORATION 3: Gastermometern 13 Appendix B : Planering Som en förberedelse inför laborationen skall du tänka igenom förfarandet och svara på följande frågor. 1. Hur skall du uppskatta felet i lufttrycket i rummet? 2. Vilka osäkerheter har du i referenstemperaturerna? Var får du dem ifrån? 3. Hur omvandlar du manometerns värde till absolut tryck? Vilka fel bidrar?

14 14 LABORATION 3: Gastermometern 4. Hur uppskattar du manometerns offset med fel? 5. Hur många mätningar planerar du att göra för de olika temperaturbaden? 6. I vilken ordning kommer du att genomföra mätningarna (När mäts temperaturen i hinken? Trycket för flytande kväve? Manometerns offset? Lufttryck? etc.)

15 LABORATION 3: Gastermometern Hur skiljer sig minsta kvadratanpassningarna åt för absoluta nollpunkten och kolsyreis? Fungerar din anpassningskod för båda två? 8. Hur uppskattar du felet i absoluta nollpunkten på celsiusskalan? Hur kommer felen i offset och atmosfärstryck in? 9. Hur uppskattar du felet i temperaturen för torris? Hur kommer felen i offset och atmosfärstryck in?

LABORATION 3 FYSIKLINJEN AK1. Denna laboration gar ut pa att studera sambandet mellan tryck och temperatur,

LABORATION 3 FYSIKLINJEN AK1. Denna laboration gar ut pa att studera sambandet mellan tryck och temperatur, I I V E R S U N + C K H O L M S FYSIKUM Stockholms universitet EXPERIMENTELLA METODER LABORATION 3 GASTERMOMETERN FYSIKLINJEN AK1 Varterminen 2001 1 Mal. Denna laboration gar ut pa att studera sambandet

Läs mer

Mätning av effekter. Vad är elektrisk effekt? Vad är aktiv-, skenbar- reaktiv- medel- och direkteffekt samt effektfaktor?

Mätning av effekter. Vad är elektrisk effekt? Vad är aktiv-, skenbar- reaktiv- medel- och direkteffekt samt effektfaktor? Mätning av effekter Vad är elektrisk effekt? Vad är aktiv-, skenbar- reaktiv- medel- och direkteffekt samt effektfaktor? Denna studie ger vägledning om de grundläggande parametrarna för 3-fas effektmätning.

Läs mer

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock 2005-01-31 Hävarmen Kurs: WT0010 Peter Kock Handledare: Jan Sandberg Sammanfattning Om man slår upp ordet hävarm i ett lexikon så kan man läsa att hävarm är avståndet mellan kraften och vridningspunkten.

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Statistik 1 för biologer, logopeder och psykologer

Statistik 1 för biologer, logopeder och psykologer Innehåll 1 Punktskattning och kondensintervall Innehåll 1 Punktskattning och kondensintervall Population Punktskattning och kondensintervall Vi har en population vars någon mätbar egenskap X vi är intresserade

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

4-6 Trianglar Namn:..

4-6 Trianglar Namn:.. 4-6 Trianglar Namn:.. Inledning Hittills har du arbetat med parallellogrammer. En sådan har fyra hörn och motstående sidor är parallella. Vad händer om vi har en geometrisk figur som bara har tre hörn?

Läs mer

Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång.

Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång. Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång. Denna gång skall vi titta närmare på en förstärkare med balanserad ingång och obalanserad utgång. Normalt använder

Läs mer

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav:

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav: LPP laboration Syfte: Eleverna ska få möjlighet att undersöka vardagliga naturvetenskapliga händelser och skapa förståelse kring varför dessa händelser äger rum. Eleverna ska göra det med hjälp av naturvetenskapliga

Läs mer

Väga paket och jämföra priser

Väga paket och jämföra priser strävorna 2AC 3AC Väga paket och jämföra priser begrepp rutinuppgifter tal geometri Avsikt och matematikinnehåll Den huvudsakliga avsikten med denna aktivitet är att ge elever möjlighet att utveckla grundläggande

Läs mer

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Boll-lek om normer Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet bygger på en övning där eleverna, genom en lek med bollar, får utmana sin förmåga att kommunicera

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Sammanfattning av kursdag 2, 2013-03-07 i Stra ngna s och 2013-03-12 Eskilstuna

Sammanfattning av kursdag 2, 2013-03-07 i Stra ngna s och 2013-03-12 Eskilstuna Sammanfattning av kursdag 2, 2013-03-07 i Stra ngna s och 2013-03-12 Eskilstuna Sammanfattning och genomgång av lektion 1 samt hemläxa. -Hur ta ut en position i sjökortet? Mät med Passaren mellan positionen

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

3.1 Linjens ekvation med riktningskoefficient. y = kx + l.

3.1 Linjens ekvation med riktningskoefficient. y = kx + l. Kapitel Analytisk geometri Målet med detta kapitel är att göra läsaren bekant med ekvationerna för linjen, cirkeln samt ellipsen..1 Linjens ekvation med riktningskoefficient Vi utgår från ekvationen 1

Läs mer

3. Värmeutvidgning (s. 49 57)

3. Värmeutvidgning (s. 49 57) 3. Värmeutvidgning (s. 49 57) Om du vill öppna ett burklock som har fastnat kan du värma det under varmt vatten en stund och sedan lossnar det enklare. Detta beror på att värmen får locket att utvidga

Läs mer

Träning i bevisföring

Träning i bevisföring KTHs Matematiska Cirkel Träning i bevisföring Andreas Enblom Institutionen för matematik, 2005 Finansierat av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse 1 Mängdlära Här kommer fyra tips på hur man visar

Läs mer

Kapitel 6. f(x) = sin x. Figur 6.1: Funktionen sin x. 1 Oinas-Kukkonen m.fl. Kurs 6 kapitel 1

Kapitel 6. f(x) = sin x. Figur 6.1: Funktionen sin x. 1 Oinas-Kukkonen m.fl. Kurs 6 kapitel 1 Kapitel 6 Gränsvärde 6. Definition av gränsvärde När vi undersöker gränsvärdet av en funktion undersöker vi vad som händer med funktionsvärdet då variabeln, x, går mot ett visst värde. Frågeställningen

Läs mer

HT 2011 FK2004 Tenta Lärare delen 4 problem 6 poäng / problem

HT 2011 FK2004 Tenta Lärare delen 4 problem 6 poäng / problem HT 2011 FK2004 Tenta Lärare delen 4 problem 6 poäng / problem Problem 1 (6p) En undersökning utfördes med målet att besvara frågan Hur stor andel av den vuxna befolkningen i Sverige äger ett skjutvapen?.

Läs mer

Ellära. Laboration 1 Mätning av ström och spänning

Ellära. Laboration 1 Mätning av ström och spänning Ellära. Laboration 1 Mätning av ström och spänning Labhäftet underskrivet av läraren gäller som kvitto för labben. Varje laborant måste ha ett eget labhäfte med ifyllda förberedelseuppgifter och ifyllda

Läs mer

Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument

Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument Distributiva lagen a(b + c) = ab + ac 3(x + 4) = 3 x + 3 4 = 3x + 12 3(2x + 4) = 3 2x + 3 4 = 6x + 12

Läs mer

Facit med lösningsförslag kommer att anslås på vår hemsida www.ebersteinska.norrkoping.se. Du kan dessutom få dem via e-post, se nedan.

Facit med lösningsförslag kommer att anslås på vår hemsida www.ebersteinska.norrkoping.se. Du kan dessutom få dem via e-post, se nedan. Detta häfte innehåller uppgifter från fyra olika områden inom matematiken. Meningen är att de ska tjäna som en självtest inför gymnasiet. Klarar du dessa uppgifter så är du väl förberedd inför gymnasiestudier

Läs mer

Snabbslumpade uppgifter från flera moment.

Snabbslumpade uppgifter från flera moment. Snabbslumpade uppgifter från flera moment. Uppgift nr Ställ upp och dividera utan hjälp av miniräknare talet 48 med 2 Uppgift nr 2 Skriv talet 3 8 00 med hjälp av decimalkomma. Uppgift nr 3 Uppgift nr

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Reflex Pensionsförsäkring Pensionsförsäkring Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik?

912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik? 912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik? Med utgångspunkt från min egen forskning kring läsförståelse av matematiska texter kommer jag att diskutera olika aspekter av läsning

Läs mer

Nedfrysning av spermier. Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier.

Nedfrysning av spermier. Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier. Nedfrysning av spermier Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier. Innehållsförteckning Varför ska man frysa ner spermier? Hur går det till? Den här informationen riktar sig främst

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3 Bråktal Uppgift nr En limpa delas i 4 lika stora delar. Hur stor del av limpan blir varje del? Uppgift nr 2 Hur många tiondelar behövs för att det skall räcka till en hel? Uppgift nr Hur läser man ut bråket

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Tentamen i Fysik A, Tekniskt-Naturvetenskapligt basår

Tentamen i Fysik A, Tekniskt-Naturvetenskapligt basår Tentamen i Fysik A, Tekniskt-Naturvetenskapligt basår Datum: 05-01-20 Skrivtid: 16.00-22.00 Hjälpmedel: Räknare, formelsamling Lärare: A. Gustafsson, M. Hamrin, L. Lundmark och L-E. Svensson Namn: Grupp:

Läs mer

Sundbybergs stad Skolundersökning 2015 Föräldrar förskola Fristående förskolor totalt 2015. Antal svar samtliga fristående förskolor: 360 (57 %)

Sundbybergs stad Skolundersökning 2015 Föräldrar förskola Fristående förskolor totalt 2015. Antal svar samtliga fristående förskolor: 360 (57 %) Sundbybergs stad Skolundersökning Föräldrar förskola Antal svar samtliga fristående förskolor: ( %) Innehåll Om undersökningen Förklaring av diagram Resultat - Per fråga - NöjdKundIndex (NKI) Frågorna

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Något om permutationer

Något om permutationer 105 Något om permutationer Lars Holst KTH, Stockholm 1. Inledning. I många matematiska resonemang måste man räkna antalet fall av olika slag. Den del av matematiken som systematiskt studerar dylikt brukar

Läs mer

David Wessman, Lund, 30 oktober 2014 Statistisk Termodynamik - Kapitel 5. Sammanfattning av Gunnar Ohléns bok Statistisk Termodynamik.

David Wessman, Lund, 30 oktober 2014 Statistisk Termodynamik - Kapitel 5. Sammanfattning av Gunnar Ohléns bok Statistisk Termodynamik. Sammanfattning av Gunnar Ohléns bok Statistisk Termodynamik. 1 Jämviktsvillkor Om vi har ett stort system som består av ett litet system i kontakt med en värmereservoar. Storheter för det lilla systemet

Läs mer

Ekvationssystem, Matriser och Eliminationsmetoden

Ekvationssystem, Matriser och Eliminationsmetoden Matematiska institutionen Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola Version 359 Ekvationssystem, Matriser och Eliminationsmetoden - En inledning Ekvationssystem - matrisformulering Vi såg att

Läs mer

Övningshäfte i matematik för. Kemistuderande BL 05

Övningshäfte i matematik för. Kemistuderande BL 05 Övningshäfte i matematik för Kemistuderande BL 05 Detta häfte innehåller några grundläggande övningar i de delar av matematiken som man har användning för i de tidiga kemistudierna. Nivån är gymnasiematematik,

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

Tillståndsmaskiner. 1 Konvertering mellan Mealy och Moore. Ola Dahl och Mattias Krysander Linköpings tekniska högskola, ISY, Datorteknik 2014-05-08

Tillståndsmaskiner. 1 Konvertering mellan Mealy och Moore. Ola Dahl och Mattias Krysander Linköpings tekniska högskola, ISY, Datorteknik 2014-05-08 Tillståndsmaskiner Ola Dahl och Mattias Krysander Linköpings tekniska högskola, ISY, Datorteknik 2014-05-08 Figur 2: En tillståndsgraf av Moore-typ för att markera var tredje etta i en insignalsekvens.

Läs mer

Två konstiga klockor

Två konstiga klockor strävorna C Två konstiga klockor resonemang geometri Avsikt och matematikinnehåll Det som kan göra det svårt för barn att avläsa en analog klocka är att förstå att den består av två skalor som är beroende

Läs mer

Finns det någon som kan förklara varför man inte kan använda formeln P=U I rotenur3 cosfi på en pump som sitter i en borrad brunn?

Finns det någon som kan förklara varför man inte kan använda formeln P=U I rotenur3 cosfi på en pump som sitter i en borrad brunn? Räkna ut strömmen på en pump i en borra Postad av Tommy - 15 apr 2015 20:48 Finns det någon som kan förklara varför man inte kan använda formeln P=U I rotenur3 cosfi på en pump som sitter i en borrad brunn?

Läs mer

Linjära system av differentialekvationer

Linjära system av differentialekvationer CTH/GU LABORATION MVE0-0/03 Matematiska vetenskaper Linjära system av differentialekvationer Inledning Vi har i envariabelanalysen sett på allmäna system av differentialekvationer med begynnelsevillkor

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING

NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING PRATA OM SPELS EN KURS I SANNOLIKHET 1 INLEDNING Sannolikhetskursen består av sju olika steg där det sista steget utgörs av själva tävlingsmomentet. Det är upp till pedagogen

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

Elektronen och laddning

Elektronen och laddning Detta är en något omarbetad version av Studiehandledningen som användes i tryckta kursen på SSVN. Sidhänvisningar hänför sig till Quanta A 2000, ISBN 91-27-60500-0 Där det har varit möjligt har motsvarande

Läs mer

Sundbybergs stad Skolundersökning 2015 Föräldrar förskola Stella Nova förskola

Sundbybergs stad Skolundersökning 2015 Föräldrar förskola Stella Nova förskola Sundbybergs stad Skolundersökning 2 Föräldrar förskola Stella Nova förskola Antal svar Stella Nova förskola: 2 ( %) Antal svar samtliga fristående förskolor: (5 %) 1 Innehåll Om undersökningen Förklaring

Läs mer

Datorövning 2 Statistik med Excel (Office 2007, svenska)

Datorövning 2 Statistik med Excel (Office 2007, svenska) Datorövning 2 Statistik med Excel (Office 2007, svenska) Denna datorövning fokuserar på att upptäcka samband mellan två variabler. Det görs genom att rita spridningsdiagram och beräkna korrelationskoefficienter

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

konstanterna a och b så att ekvationssystemet x 2y = 1 2x + ay = b 2 a b

konstanterna a och b så att ekvationssystemet x 2y = 1 2x + ay = b 2 a b Tentamen i Inledande matematik för V och AT, (TMV25), 20-0-26. Till denna uppgift skulle endast lämnas svar, men här ges kortfattade lösningar. a) Bestäm { konstanterna a och b så att ekvationssystemet

Läs mer

Matematik. Bedömningsanvisningar. Vårterminen 2009 ÄMNESPROV. Delprov B ÅRSKURS

Matematik. Bedömningsanvisningar. Vårterminen 2009 ÄMNESPROV. Delprov B ÅRSKURS ÄMNESPROV Matematik ÅRSKURS 9 Prov som ska återanvändas omfattas av sekretess enligt 4 kap. 3 sekretesslagen. Avsikten är att detta prov ska kunna återanvändas t.o.m. 2009-06-30. Vid sekretessbedömning

Läs mer

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel?

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel? 4-3 Vinklar Namn: Inledning I det här kapitlet skall du lära dig allt om vinklar: spetsiga, trubbiga och räta vinklar. Och inte minst hur man mäter vinklar. Att mäta vinklar och sträckor är grundläggande

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 40 Svarsfrekvens: 85% Klasser: 12BAa, 12BAb, 12LL Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per

Läs mer

Praktisk programmering

Praktisk programmering KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Praktisk programmering Daniel Workinn [2012-09-07] workinn@kth.se Introduktionskurs i datateknik, II1310 Sammanfattning Rapporten sammanfattas enklast med ett par substantiv.

Läs mer

a n = A2 n + B4 n. { 2 = A + B 6 = 2A + 4B, S(5, 2) = S(4, 1) + 2S(4, 2) = 1 + 2(S(3, 1) + 2S(3, 2)) = 3 + 4(S(2, 1) + 2S(2, 2)) = 7 + 8 = 15.

a n = A2 n + B4 n. { 2 = A + B 6 = 2A + 4B, S(5, 2) = S(4, 1) + 2S(4, 2) = 1 + 2(S(3, 1) + 2S(3, 2)) = 3 + 4(S(2, 1) + 2S(2, 2)) = 7 + 8 = 15. 1 Matematiska Institutionen KTH Lösningar till tentamensskrivning på kursen Diskret Matematik, moment A, för D och F, SF161 och SF160, den juni 008 kl 08.00-1.00. DEL I 1. (p) Lös rekursionsekvationen

Läs mer

Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i matematik - slutet av åk 3

Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i matematik - slutet av åk 3 Kunskapskraven åk k 3 - matematik 20 Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i matematik - slutet av åk 3 Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer genom att välja och använda någon strategi med

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Antal elever: 18 Antal svarande: 13 Svarsfrekvens: 72% Klasser: År 2 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin

Läs mer

EXAMINATION I IDROTTSFYSIOLOGI ht-12 (121220)

EXAMINATION I IDROTTSFYSIOLOGI ht-12 (121220) ÖREBRO UNIVERSITET Institutionen för hälsovetenskap och medicin Idrott A, ht-12 Idrottsfysiologi EXAMINATION I IDROTTSFYSIOLOGI ht-12 (121220) Examinationen består av 10 frågor, några med tillhörande följdfrågor.

Läs mer

Matris för Hem och Konsumentkunskap åk.6 8 Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Nivå 4

Matris för Hem och Konsumentkunskap åk.6 8 Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Nivå 4 Ur Kunskapskrav Lgr11 Bedömningsaspekter Förstå recept och instruktioner Matris för Hem och Konsumentkunskap åk.6 8 Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Nivå 4 Behöver lärarstöd med att förstå och följa ett recept. Är

Läs mer

Index vid lastbilstransporter

Index vid lastbilstransporter index vid lastbilstransporter Matematiken Snabbhjälpen för att räkna rätt Index vid lastbilstransporter Innehåll A. Tre steg för att räkna rätt Sidan 1 B. Förändring enligt index 2 C. Andelskorrigering

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Upplägg och genomförande - kurs D

Upplägg och genomförande - kurs D Upplägg och genomförande - kurs D Provet består av fyra delprov: Läsa A och B Höra Skriva Tala Läsförståelse Hörförståelse Skriftlig produktion Muntlig produktion och interaktion Tid på respektive provdel

Läs mer

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6.

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. Boken om Teknik Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. PROVLEKTION: Teknikens arbetssätt att göra på riktigt Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om Teknik. Uppslaget som är hämtat

Läs mer

DEMONSTRATIONER MAGNETISM II. Helmholtzspolen Elektronstråle i magnetfält Bestämning av e/m

DEMONSTRATIONER MAGNETISM II. Helmholtzspolen Elektronstråle i magnetfält Bestämning av e/m FyL VT6 DEMONSTRATIONER MAGNETISM II Helmholtzspolen Elektronstråle i magnetfält Bestämning av e/m Uppdaterad den 19 januari 6 Introduktion FyL VT6 I litteraturen och framför allt på webben kan du enkelt

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Pesach Laksman är lärarutbildare i matematik och matematikdidaktik vid Malmö högskola.

Pesach Laksman är lärarutbildare i matematik och matematikdidaktik vid Malmö högskola. 111a Geometri med snöre Pesach Laksman är lärarutbildare i matematik och matematikdidaktik vid Malmö högskola. Areabegreppet När elever får frågan vad area betyder ges mestadels svar som antyder hur man

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Ellära. Ohms lag U = R * I. Ett av världens viktigaste samband kallas Ohms lag.

Ellära. Ohms lag U = R * I. Ett av världens viktigaste samband kallas Ohms lag. Ohms lag Ett av världens viktigaste samband kallas Ohms lag. Här anges sambandet mellan spänningen över en komponent, U volt, strömmen genom den, I ampere, och komponentens motstånd R ohm. Sambandet lyder:

Läs mer

1 Navier-Stokes ekvationer

1 Navier-Stokes ekvationer Föreläsning 5. 1 Navier-Stokes ekvationer I förra föreläsningen härledde vi rörelsemängdsekvationen Du j Dt = 1 τ ij + g j. (1) ρ x i Vi konstaterade också att spänningstensorn för en inviskös fluid kan

Läs mer

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR Lärgruppsplan Lärgruppsplan Hur mycket, och vad, du äter spelar en stor roll för förmågan att prestera, såväl fysiskt som psykiskt. Vill du optimera din prestation kan det till och

Läs mer

Nedlagd studietid och olika kurskarakterisika en anspråkslös analys baserad på kursvärderingsdata. Fan Yang Wallentin

Nedlagd studietid och olika kurskarakterisika en anspråkslös analys baserad på kursvärderingsdata. Fan Yang Wallentin Nedlagd studietid och olika kurskarakterisika en anspråkslös analys baserad på kursvärderingsdata. Fan Yang Wallentin Inledning I denna miniundersökning analyseras hur studietiden är relaterad till attityder

Läs mer

SKOGLIGA TILLÄMPNINGAR

SKOGLIGA TILLÄMPNINGAR STUDIEAVSNITT 3 SKOGLIGA TILLÄMPNINGAR I detta avsnitt ska vi titta på några av de skogliga tillämpningar på geometri som finns. SKOGSKARTAN EN MODELL AV VERKLIGHETEN Arbetar man i skogen klarar man sig

Läs mer

Svenska som andraspråk, år 8

Svenska som andraspråk, år 8 1 (6) 2006-03-09 Svenska som andraspråk, år 8 Mål för betyget Godkänd Läser och förstår böcker på ca. 100 sidor eller mer. Läser och förstår svårare böcker. Kan läsa och följa instruktioner Förstår innehållet

Läs mer

Observera att alla funktioner kan ritas, men endast linjära funktioner blir räta linjer.

Observera att alla funktioner kan ritas, men endast linjära funktioner blir räta linjer. 1 Matematik som verktyg Antag att vi har en funktion som är en rät linje, y = 1 3x. Eftersom relationen mellan x och y är linjär räcker det med att vi hittar två punkter (två talpar) på linjen för att

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

Modul 6: Integraler och tillämpningar

Modul 6: Integraler och tillämpningar Institutionen för Matematik SF65 Envariabelanalys Läsåret 5/6 Modul 6: Integraler och tillämpningar Denna modul omfattar kapitel 6. och 6.5 samt kapitel 7 i kursboken Calculus av Adams och Essex och undervisas

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Omvandla Vinklar. 1 Mattematiskt Tankesätt

Omvandla Vinklar. 1 Mattematiskt Tankesätt Omvandla Vinklar 1 Mattematiskt Tankesätt (Kan användas till mer än bara vinklar) 2 Omvandla med hjälp av Huvudräkning (Snabbmetod i slutet av punkt 2) 3 Omvandla med Miniräknare (Casio) Läs denna Först

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Kursutvärdering. oktober 1, 2010

Kursutvärdering. oktober 1, 2010 UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för informatik Projektledning och projektarbete i IT-projekt (7,5 hp) Ansvarig lärare: Rikard Harr HT 2010 oktober 1, 2010 Kursutvärdering En viktig del i vår strävan att

Läs mer

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Finns det några skillnader i effektutveckling(kraft x hastighet) mellan koncentriskt och excentriskt arbete på olika belastningar om man vilar olika

Läs mer

Från min. klass INGER BJÖRNELOO

Från min. klass INGER BJÖRNELOO Från min klass INGER BJÖRNELOO Vi har nu följt Inger Björneloos klass under två år. Klassen börjar i höst på sitt sista lågstadieår, åk 3. Denna årgång av NÄMNAREN kommer att följa upp vad de gör och hur

Läs mer

Texturbild. Lagerpaletten du kommer arbeta med ser du till höger. 1. Kopiera bakgrunden till ett nytt lager och gör den svartvit.

Texturbild. Lagerpaletten du kommer arbeta med ser du till höger. 1. Kopiera bakgrunden till ett nytt lager och gör den svartvit. Texturbild En guide om hur man skapar en bild med matta färger och texturiserad yta. Guiden innehåller moment där man får pröva sig fram och resultatet kanske inte blir det man tänkt sig direkt, men med

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt RPG-spel med JavaScript Författare Robin Bertram Datum 2013 06 10 1 Abstrakt Den här rapporten är en post mortem -rapport som handlar om utvecklandet av ett RPG-spel

Läs mer

Två rapporter om bedömning och betyg

Två rapporter om bedömning och betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/3803 SID 1 (9) 2008-09-15 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2008-10-23 Två rapporter om bedömning

Läs mer

Tankar om elevtankar. HÖJMA-projektet

Tankar om elevtankar. HÖJMA-projektet Tankar om elevtankar HÖJMA-projektet JAN UNENGE I förra numret av NÄMNAREN påbörjades en redogörelse från ett intressant forsknings- och utvecklingsarbete vid Lärarhögskolan i Jönköping. Den artikeln behandlade

Läs mer

Temperatur. Värme är rörelse

Temperatur. Värme är rörelse Temperatur NÄR DU HAR LÄST AVSNITTET TEMPERATUR SKA DU veta vad som menas med värme veta hur värme påverkar olika material känna till celsius-, fahrenheit- och kelvinskalan känna till begreppet värmeenergi

Läs mer

Laborativ matematik som bedömningsform. Per Berggren och Maria Lindroth 2016-01-28

Laborativ matematik som bedömningsform. Per Berggren och Maria Lindroth 2016-01-28 Laborativ matematik som bedömningsform Per Berggren och Maria Lindroth 2016-01-28 Kul matematik utan lärobok Vilka förmågor tränas Problemlösning (Förstå frågan i en textuppgift, Använda olika strategier

Läs mer

Datorövning 3: Icke-parametriska test

Datorövning 3: Icke-parametriska test Datorövning 3: Icke-parametriska test Under denna datorövning ska ni lära er hur man använder Minitab för att utföra icke-parametriska test. De test ni går igenom under denna kurs är Wilcoxsons rangsummetest,

Läs mer

Bedömningsanvisningar Del I vt 2010 Skolverket har den 2010-12-07 beslutat att provet i matematik A för vt 2010 inte ska återanvändas.

Bedömningsanvisningar Del I vt 2010 Skolverket har den 2010-12-07 beslutat att provet i matematik A för vt 2010 inte ska återanvändas. Bedömningsanvisningar Del I vt 2010 Skolverket har den 2010-12-07 beslutat att provet i matematik A för vt 2010 inte ska återanvändas. Innehåll Inledning... 4 Bedömningsanvisningar... 4 Allmänna bedömningsanvisningar...

Läs mer