Identifiering av miljöaspekter och betydande miljöaspekter vid konstnärliga fakulteten 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Identifiering av miljöaspekter och betydande miljöaspekter vid konstnärliga fakulteten 2010"

Transkript

1 Identifiering av miljöaspekter och betydande miljöaspekter vid konstnärliga fakulteten 2010 Datum: Plats: Göteborgs miljövetenskapliga centrum (GMV) Närvarande: Börje Almqvist, Björn Hildenwall, Dag Lövberg, Tommy Spaanheden, Kjell Thorbjörnsson, Alf Åslund, Per Nilsson, Julia Tedroff, Lena Sandstedt, Per-Göran Augustsson, Amanda Forsman. Fakultetens betydande miljöaspekter fastställs av dekanus. Se separat beslut om fastställande av betydande miljöaspekter. Miljörådet beslutade vid miljörådets möte den 26 januari 2010 att dåvarande miljösamordnare Ellen Lagrell och nuvarande miljösamordnare Amanda Forsman skulle ta fram ett förslag till miljöaspekter som miljörådet sedan skulle värdera vid det extra insatta miljörådet den 30 mars AF och EL tog fram ett förslag och det förslaget ligger till grund för miljörådets bedömning som redogörs för nedan, se bilaga 1. Miljörådet beslutade att genomföra en kvalitativ bedömning och värdering av miljöaspekterna. Vid en kvalitativ bedömning läggs stor vikt vid samtalet och resonemanget kring vad man kommer fram till. Dessa resonemang redogörs för i bilaga 1 nedan. Anteckningar fördes av miljösamordnare Amanda Forsman och konstnärliga fakultetskansliets miljörepresentant Julia Tedroff. Det förslag på miljöaspekter som tagits fram av miljösamordnaren presenterades. Sedan gick miljörådet igenom och diskuterade aspekt för aspekt, vilken betydelse den har för fakultetens verksamhet, hur den påverkar miljön och hur allvarlig miljöskada vid olycka respektive aspekt ger upphov till. Felaktig hantering av exempelvis aspekten energianvändning kan innebära slöseri, hantering av kemikalier kan innebära att man häller ut otillåtna ämnen i avlopp. I det här specifika fallet bedömdes även forskning, utbildning och samverkan kunna hanteras t eftersom de har en stor betydelse för samhället på sikt, därför kan det anses vara hantering att inte integrera miljöfrågor och hållbar utveckling i forskning, utbildning och samverkan. Varje aspekts miljöskada vid olycka värderades efter samtalet om aspekten på en skala från ett till fem. Ett innebär liten skada, fem innebär mycket omfattande skada. De aspekter som tilldelades tre, fyra eller fem poäng blir de aspekter som identifieras som fakultetens betydande miljöaspekter. Aspekterna samt samtalen kring dessa redogörs för nedan:

2 Forskning (indirekt) Forskning är en av Göteborgs universitets kärnverksamheter. Att verka för det hållbara samhället är en kärnpunkt i universitetets strategiska profil. I högskolelagen står sedan 2006 att högskolor i sin verksamhet ska främja en hållbar utveckling. Bedöms ha en positiv miljöpåverkan Vid Konstnärliga fakulteten bedrivs forskning inom ett antal olika forskningsprojekt, tvärkonstnärliga som tvärvetenskapliga. Projekten är av både tvärande och fördjupande karaktär. hantering eller 5 Forskning inom miljö och hållbar utveckling förser samhället med kunskap och möjliggör positiv samhällsutveckling inom området. Detta leder på sikt till en minskad miljöpåverkan. Bedöms ha en mycket stor påverkansfaktor på samhället på lång sikt och bedöms därför bidra till stor skada om man misslyckas med att integrera miljö och hållbar utveckling i forskningen som är en av kärnverksamheterna. Utbildning (indirekt) Utbildning är en av Göteborgs universitets kärnverksamheter. FN har utropat åren till dekad för lärande för hållbar utveckling och GU har som universitetsgemensamt miljömål att integrera hållbar utveckling i utbildningen. Bedöms ha en positiv miljöpåverkan Fakulteten ger 15 program på grundnivå och 13 program på avancerad nivå. Fakultetens forskarutbildning är organiserad i en gemensam forskarskola och ges inom 11 olika områden. hantering eller 5 Integrering av hållbar utveckling i utbildningen av studenter ger ökat medvetande och ökad kunskap i samhället. Detta leder på sikt till en minskad miljöpåverkan. Bedöms ha en mycket stor påverkansfaktor på människor i samhället på lång sikt och bedöms därför bidra till stor skada om man misslyckas med att integrera miljö och hållbar utveckling i utbildningen.

3 Samverkan med omgivande samhälle (indirekt) Samverkan med samhället är inriktad på att sprida information om forskningen och dess resultat, kallas ibland för den tredje uppgiften. Bedöms ha en positiv miljöpåverkan Samverkan med det omgivande samhället ingår som en naturlig del i fakultetens verksamhet inom utbildning på samtliga nivåer samt inom forskning och konstnärligt utvecklingsarbete. Fakultetens institutioner bedriver sin verksamhet i tät samverkan med det omgivande samhället genom utställningar, föreställningar, studentprojekt och forskningsprojekt. Detta såväl lokalt och nationellt som internationellt. hantering eller 5 Bedöms ha en mycket hög påverkansfaktor i samhället och bidrar därför till stor skada vid misslyckande av att sprida den kunskap om miljö och hållbar utveckling som verksamheten genererar. Samverkan och kunskapsspridning till omgivande samhälle bidrar till ökad medvetenhet och möjliggör positiv samhällsutveckling. Detta leder på sikt till en minskad miljöpåverkan.

4 Kompetensutveckling för personal inom miljö och hållbar utveckling (indirekt) Kompetensutveckling inom miljö och hållbar utveckling för personal vid konstnärliga fakulteten. Bedöms ha en positiv miljöpåverkan Under 2009 har 22 personer från fakulteten deltagit i kompetensutveckling vid GU inom miljö och hållbar utveckling. hantering eller 5 Kompetensutveckling för personal inom miljö och hållbar utveckling ger ökad kunskap och medvetenhet inom området samt bidrar till utveckling av den egna organisationen. Detta leder på sikt till en minskad miljöpåverkan. Att lyfta frågor som rör miljö och hållbar utveckling bland medarbetare och att föra samtal kring och att driva ett aktivt och synligt miljöarbete är viktigt för att människor skall bli medvetna om sin egen påverkan. Därför bedöms kompetensutveckling för personal som en mycket viktig aspekt. Kontorsverksamhet (direkt) Kontorsverksamhet innefattar det arbete som utförs i kontorsmiljö med tillgång till datorarbetsplats. *Pappersförbrukning *Energiförbrukning Stor del av fakultetens arbete utförs i kontorsmiljö. - Miljörådet beslutar att dela upp aspekten kontorsverksamhet i pappersanvändning och energianvändning eftersom den huvudsakliga miljöpåverkan består av dessa två moment. Se pappersanvändning och energianvändning.

5 Pappersanvändning Aspekten avser pappersförbrukning inom hela fakultetens verksamhet. Information är en av fakultetens huvudverksamheter där pappersförbrukning utgör en stor del av verksamheten. 4 Pappersfrågan är viktig att lyfta fram för att belysa beteendet och kulturen kring användning av resurser och i synnerhet papper. Beteende och kultur kring att saker skall hålla längre behöver framhållas i verksamheten då vi sägs leva i det papperslösa samhället men är i dagsläget långt ifrån det. Papper och information är så stor del av verksamheten och är därför en viktig fråga att jobba med. Lokalisering (indirekt) Lokalisering av fakultetens byggnader samt dess energiförbrukning. *Påverkar medarbetares och studenters resevanor. *Energianvändning kvadratmeter yta. Lokaler i centrala Göteborg och Dals Långed. 1 Det går att ta sig till och mellan nästan alla fakultetens institutioner med lokaltrafik. De är nästan alla dessutom centralt belägna vilket gör att miljöpåverkan från transporter mellan institutionerna minskar. Lokaliseringen är svår att påverka.

6 Tjänsteresor med flyg, bil och tåg (direkt) Innefattar de anställdas resor i tjänsten med flyg, bil och tåg. *Utsläpp av klimatpåverkande gaser *Utsläpp till luft *Markföroreningar Koldioxidutsläppen från flyg och egen bil i tjänst för konstnärliga fakulteten uppgick 2009 till kg (jämför med SA kg). 4 Resandet ökar i takt med ökat internationalisering. Många studenter kommer veckovis och måste resa hit. Fakulteten reser generellt mycket. Vissa delar av verksamheten har stark internationalisering och många forskare reser mycket i tjänsten. Delar av verksamheten är också den enda av sitt slag i landet vilket gör att fler måste resa till verksamheten i Göteborg. Verksamheten efterfrågar också hög kompetens som ibland återfinns utomlands i eller utanför Europa vilket gör att resandet ökar i verksamheten, en del reser in från övriga världen för att gästföreläsa tillfälligt exempelvis.

7 Resor till och från arbetet (direkt) Innefattar anställdas och studenters resor mellan hemmet och arbete eller undervisning *Utsläpp till luft *Markföroreningar Uppgift saknas - Eftersom verksamheten efterfrågar hög kompetens som ofta återfinns utomlands så är aspekten viktig, många utländska gästföreläsare bor ute i Europa men flygs in för att gästföreläsa mm. Dock bedömer miljörådet att man inte bör gå in och bedöma medarbetarnas privatliv genom att ha denna aspekt utan väljer istället att även den typen av resor som nämns ovan ingår som tjänsteresor. Kemikalieanvändning (direkt) Avser kemikalier i konstnärsmaterial så som färg, pigment, härdare, lim mm. *Avfall/miljöfarliga restprodukter *Uttunning av ozonsiktet *Markföroreningar *Påverkan av andra miljöfrågor (biologisk mångfald) *Utsläpp till vatten Konstnärliga fakulteten hade träffar för ämnen eller produkter innehållande ämnen som finns med på PRIO-databasen. (2008 var det 47 stycken, vilket tyder på att fler registrerats i KLARA under 2009) 5 Kemikaliehantering har i allra högsta grad med hållbar utveckling att göra då det berör både den egna hälsan och miljön på samma gång. Steneby har haft två olyckor med studenter inblandade inom loppet av två år vilket gör att skadan vid hantering bedöms vara omfattande.

8 Energianvändning (direkt) Aspekten avser verksamhets- och fastighetsel samt uppvärmning av lokaler. *Utsläpp till luft (försurning och övergödning) El kwh, Värme kwh 5 En hög energiförbrukning kan påverka utsläppet av växthusgaser, den globala uppvärmningen bedöms vara en mycket allvarlig konsekvens av energi- och resursförbrukning och därför bedöms aspekten bidra till en omfattande miljöskada vid oaktsam slöseri. I samtliga institutioners byggnader upplevs reglering av temperatur som ett stort problem, det gör att medarbetarna förbrukar mer energi än nödvändigt genom att till exempel koppla in element som drar extra mycket ström osv. Verkstäder (direkt) Avser fakultetens verkstäder där verksamhet pågår. *Avfall *Kemikaliehantering Vid konstnärliga fakulteten finns bl a verkstäder för keramik, bild, mural, grafik, metall, textil, smycke, trä och foto - Miljörådet beslutar att dela upp aspekten i kemikaliehantering och avfall eftersom det är den huvudsakliga miljöpåverkan. Se kemikaliehantering och avfall.

9 Avfall (direkt) Avser avfall som uppkommer som en följd av fakultetens verksamhet. Innefattar så väl farligt avfall som övrigt avfall. *Utsläpp till luft *Utsläpp till vatten *Nyttjande av mark *Miljöfarliga restprodukter kg avfall registrerades för konstnärliga fakulteten under 2009 (att jämföra med SA kg). 5 Avfallsaspekten bedöms ha en mycket stor betydelse för att peka ut frågan om resurshantering som är så viktig för att skapa ett hållbart samhälle. Frågor som kan peka särskilt på detta bedöms ha mycket stor vikt för fakultetens miljöarbete. Det finns mycket att förbättra inom fakulteten på avfallsområdet. Inköp (indirekt) Avser inköp av utrustning, material, varor och tjänster. *Avfall Konstnärliga fakulteten köper in audio- och videoutrustning, konstnärsmaterial, kontorsmaterial, övriga material, varor och tjänster. 1 Inköp görs via ramavtal i möjligaste mån. Miljörådet bedömer att det åligger upphandlingsenheten att ställa miljökrav i upphandling av leverantörer för universitetet i stort.

10 Vattenanvändning (direkt) Avser vattenförbrukning som uppkommer i samband med fakultetens verksamhet. *Energiförbrukning 9136 kubikmeter vatten gjorde konstnärliga fakulteten åt under I takt med ökad digitalisering i verksamheten, i synnerhet fotoverksamheten, så bedöms vattenförbrukningen fått mindre betydelse för verksamhetens miljöpåverkan. Transporter Innefattar transporter av varor *Utsläpp av klimatpåverkade gaser *Utsläpp till luft *Buller hantering eller 2 Merparten av fakultetens institutioner ligger i nära anslutning till varandra vilket gör att transporterna mellan institutionerna inte är en av de större miljöpåverkande aspekterna för verksamheten. Dessutom bedömer miljörådet att frågan om miljöhänsyn vid transporter ligger på upphandlingsenheten.

11 Betydande miljöaspekter vid konstnärliga fakulteten Följande betydande miljöaspekter har identifierats för konstnärliga fakulteten: Forskning Utbildning Samverkan med omgivande samhälle Kompetensutveckling för personal inom miljö och hållbar utveckling Pappersanvändning Tjänsteresor med flyg, bil och tåg Kemikalieanvändning Energianvändning Avfall

Minnesanteckningar för miljörådsmöte

Minnesanteckningar för miljörådsmöte Minnesanteckningar för miljörådsmöte Datum: 2010.03.30 Plats: Göteborgs miljövetenskapliga centrum (GMV) Närvarande: Börje Almquist (BA), Björn Hildenwall (BH), Dag Lövberg (DL), Tommy Spaanheden (TS),

Läs mer

Vad är ett miljöledningssystem?

Vad är ett miljöledningssystem? Vad är ett miljöledningssystem? Ett miljöledningssystem är ett verktyg för att organisera miljöarbetet och göra det effektivt. Systemet kräver förbättringar på miljöområdet men säger inget om utsläppsnivåer.

Läs mer

INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR

INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR INITIATIVET FÖR MILJÖANSVAR Initiativet för Miljöansvar är en av CSR Västsveriges tipslistor för ökat ansvarstagande, lokalt och globalt. Det är tänkt att kunna fungera i flera

Läs mer

Ulf P Andersson miljösamordnare Revisionsledare för interna miljörevisioner www.gu.se/miljo/ GMV www.chalmers.se/gmv

Ulf P Andersson miljösamordnare Revisionsledare för interna miljörevisioner www.gu.se/miljo/ GMV www.chalmers.se/gmv Ulf P Andersson miljösamordnare Revisionsledare för interna miljörevisioner www.gu.se/miljo/ GMV www.chalmers.se/gmv GMV är Göteborgs universitet och Chalmers i samarbete om forskning och utbildning rörande

Läs mer

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Förord Sveaskog är landets största skogsägare. Det ger oss både mycket

Läs mer

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet.

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet. Miljöberättelse 215 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16

Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16 Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16 Under en månads tid kommer du att få lära dig mer om livet i de svenska fjällen, vilka djur och växter som trivs där samt vilka ekosystemstjänster som är tillgängliga.

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Datum 2014-01-29 Verksamhetsplan 2014 Vision Södertäljeavdelningen Visions framtidsidé Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. Visions medlemslöfte:

Läs mer

Riksantikvarieämbetets. Miljöredovisning 2015

Riksantikvarieämbetets. Miljöredovisning 2015 Riksantikvarieämbetets Miljöredovisning 2015 Riksantikvarieämbetet 2015 Box 1114 621 22 Visby www.raa.se registrator@raa.se 2 Sammanfattning Riksantikvarieämbetet redovisar årligen sin miljöpåverkan till

Läs mer

Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA

Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA Dokument nummer Sida/Sidor 1/3 Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA En anläggning av ASTA kräver en koppling till det allmänna vägnätet. Anläggningen har också en övergripande påverkan på transportsystemet

Läs mer

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället 341 376 Utgiven av Arbetsgivarverket 2016 Foto: Getty Images Produktion: Arbetsgivarverket,

Läs mer

Svar på motion från Björn-Owe Björk, Per Lindström samt Anna-Karin Lieber (KD) om synliggörande av skatt för kommunens anställda.

Svar på motion från Björn-Owe Björk, Per Lindström samt Anna-Karin Lieber (KD) om synliggörande av skatt för kommunens anställda. Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-09-05 147 Svar på motion från Björn-Owe Björk, Per Lindström samt Anna-Karin Lieber (KD) om synliggörande av skatt för kommunens anställda. KS-2015/607

Läs mer

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav:

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav: LPP laboration Syfte: Eleverna ska få möjlighet att undersöka vardagliga naturvetenskapliga händelser och skapa förståelse kring varför dessa händelser äger rum. Eleverna ska göra det med hjälp av naturvetenskapliga

Läs mer

2. Detaljerade mål för miljöarbetet i Västerbottens läns landsting 2016-2019

2. Detaljerade mål för miljöarbetet i Västerbottens läns landsting 2016-2019 2015-10-20 1 (4) Detaljerade miljömål 2016-2019 med utgångspunkt i det miljöpolitiska programmet för Västerbottens läns landsting 2012-2020. (Fastställt av landstingsstyrelsen 2015-10-20) 1. Inledning

Läs mer

SYNLIGGÖRANDE AV HÅLLBAR UTVECKLING PÅ CHALMERS CAMPUS

SYNLIGGÖRANDE AV HÅLLBAR UTVECKLING PÅ CHALMERS CAMPUS RAPPORT FÖR SYNLIGGÖRANDE AV HÅLLBAR UTVECKLING PÅ CHALMERS CAMPUS INNEHÅLLANDE HANDLINGSPLAN Ett gemensamt projekt mellan Chalmersfastigheter AB, Akademiska Hus Väst och Chalmers Tekniska Högskola AB

Läs mer

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 2 Innehåll 1. Inledande information... 3 2. Rollen som administratör... 3 2.1

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018 R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola i en trygg miljö där alla utvecklas utifrån sina förutsättningar Utbildning ger individen

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

Vågkraft och tidvattenkraft

Vågkraft och tidvattenkraft Vågkraft och tidvattenkraft Källor: Sida 1: http://www.el.angstrom.uu.se/forskningsprojekt/wavepower/lysekils projektet.html Sida 2: http://www.el.angstrom.uu.se/forskningsprojekt/wavepower/vagkraft.html

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

3.9 Biologi. Syfte. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet biologi

3.9 Biologi. Syfte. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet biologi 3.9 Biologi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i biologi har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda

Läs mer

Mot ett mer jämställt arbetsliv och privatliv?

Mot ett mer jämställt arbetsliv och privatliv? Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 Vad tror svenskarna kommer att definiera framtidens arbete och liv? Hur kommer arbetslivet och privatlivet förändras de kommande 15 åren?

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

valsituationer som rör energi, miljö, hälsa och samhälle. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med kemins begrepp,

valsituationer som rör energi, miljö, hälsa och samhälle. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med kemins begrepp, 1 KEMI Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i kemi har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda områden

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt.

Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt. Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt. I sagolika Sunne 2025 ser vi människors olikheter som en tillgång. Här finns en rikedom av språk, smaker, dofter och erfarenheter.

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet BRUK bedömning reflektion utveckling kvalitet Vad är BRUK? BRUK är ett verktyg för självskattning av kvaliteten i samtliga läroplansstyrda verksamhetsformer. BRUK är en del av det systematiska kvalitetsarbetet.

Läs mer

NYHETER ISO 14001:2015

NYHETER ISO 14001:2015 NYHETER ISO 14001:2015 Mattias Holmström Trivector LogiQ 10 mars 2016 OM TRIVECTOR 3 bolag LogiQ, Traffic & System 3 städer Lund*, Göteborg & Stockholm Drygt 90 anställda Rädda världen och göra bra affärer.

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

Svar på medborgarförslag 2014:14 om att använda fastigheten Gredelby 7:76 till enbart park-, kultur- och fritidsändamål KS-2014/614

Svar på medborgarförslag 2014:14 om att använda fastigheten Gredelby 7:76 till enbart park-, kultur- och fritidsändamål KS-2014/614 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Sara Frykberg Datum KS-2014/614 2014-11-02 Kommunstyrelsen Svar på medborgarförslag 2014:14 om att använda fastigheten Gredelby 7:76 till enbart park-,

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Bastuholmen 14

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Bastuholmen 14 Utgåva 1:1 2015-01-21 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Bastuholmen 14 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Betänkandet SOU 2015:88 Gestaltad livsmiljö en ny politik för arkitektur, form och design

Betänkandet SOU 2015:88 Gestaltad livsmiljö en ny politik för arkitektur, form och design YTTRANDE 2016-02-29 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2015:88 Gestaltad livsmiljö en ny politik för arkitektur, form och design Diarienummer Ku2015/02481/KL 1. Akademiska Hus remissvar

Läs mer

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige 29 november 2001 Arne Modig T22502 Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företag i Sverige Svenskt Näringsliv

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 245 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att avslå

Läs mer

Förberedelsematerial för utvecklingssamtal

Förberedelsematerial för utvecklingssamtal Förberedelsematerial för utvecklingssamtal Datum: Medarbetarens namn: Sektion/Avdelning: Chefens namn: 1 Material upprättat av HR 2016-03-01, dnr 241-16. Psykosocial och fysisk arbetsmiljö Arbetsmiljö

Läs mer

NATURKUNSKAP. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

NATURKUNSKAP. Ämnets syfte. Kurser i ämnet NATURKUNSKAP Ämnet naturkunskap är till sin karaktär tvärvetenskapligt med en grund i biologi, fysik, geovetenskap och kemi. I ämnet behandlas hälsa, energi och hållbar utveckling, kunskapsområden som

Läs mer

DESIGN. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

DESIGN. Ämnets syfte. Kurser i ämnet DESIGN Ämnet design behandlar den arbetsprocess där man medvetet och innovativt utvecklar produkter så att de uppfyller målgruppens funktionella och estetiska krav. Ibland är design ett led i att utveckla

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Lofsdalen 26:292

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Lofsdalen 26:292 Utgåva 1:1 2012-04-09 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Lofsdalen 26:292 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Salnecke 1:110

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Salnecke 1:110 Utgåva 1:1 2012-05-07 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Salnecke 1:110 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Uppföljning av delmål 2015

Uppföljning av delmål 2015 Sid 1 (47) Uppföljning av delmål 2015 Bakgrund I inför uppföljning av verksamhetsåret 2015 (Dnr: FS 1.6.2-1507-15), fastställda av rektor den 13 oktober 2015, anges att i verksamhetsberättelserna ska arbetet

Läs mer

Vägledning för ifyllande av kemikalieförteckning

Vägledning för ifyllande av kemikalieförteckning Vägledning för ifyllande av kemikalieförteckning version 2011-11-23 Denna vägledning är tänkt som en hjälp för att kunna fylla i vårt förslag på kemikalieförteckning som finns att ladda ner som ett Excel-dokument

Läs mer

LNG-terminalen. Informerar om säkerhet.

LNG-terminalen. Informerar om säkerhet. LNG-terminalen. Informerar om säkerhet. AGA:s LNG-terminal informerar om säkerhet. AGA, som ingår i The Linde Group, är Sveriges ledande tillverkare av industriella och medicinska gaser. AGAs LNG-terminal

Läs mer

NATURORIENTERANDE ÄMNEN

NATURORIENTERANDE ÄMNEN NATURORIENTERANDE ÄMNEN Biologi, fysik och kemi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i naturorienterande ämnen har

Läs mer

Klimatrapport 2014. Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens. Kontaktinformation: Jens Johansson 1 (7)

Klimatrapport 2014. Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens. Kontaktinformation: Jens Johansson 1 (7) Klimatrapport 2014 Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (7) Företagsuppgifter Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens, kontaktperson är MariaPia

Läs mer

Natur och samhälle Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling.

Natur och samhälle Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ämne: Biologi, Matematik, Svenska, Hem- och konsumentkunskap, Årskurs: 4-6 SYFTE Syftet med övningen är att eleverna får undersöka hur mycket mat som kastas i skolrestaurangen. Eleverna får också arbeta

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2015 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Strategier för utbildning på avancerad nivå

Strategier för utbildning på avancerad nivå Beslut Sid 1 (5) Strategier för utbildning på avancerad nivå Fakultetsnämnden beslutade vid sitt möte om strategier för utveckling av utbildning på avancerad nivå de närmaste åren. Beslutet innebär också

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

INITIATIVET FÖR REKO ARBETSPLATS

INITIATIVET FÖR REKO ARBETSPLATS INITIATIVET FÖR REKO ARBETSPLATS INITIATIVET FÖR REKO ARBETSPLATS Initiativet för Reko arbetsplats är en av CSR Västsveriges tipslistor för ökat ansvarstagande, lokalt och globalt. Det är tänkt att kunna

Läs mer

EXECUTIVE SUMMARY. Hållbarhet i svenska företag. Demoskop. En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27

EXECUTIVE SUMMARY. Hållbarhet i svenska företag. Demoskop. En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27 EXECUTIVE SUMMARY Hållbarhet i svenska företag Demoskop En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27 Demoskop AB, Floragatan 13, 114 75 Stockholm, Sweden Tel

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Möte om busstrafiken i Grebo 2012-01-26

Möte om busstrafiken i Grebo 2012-01-26 Åtvidaberg 2012-02-02 Sida 1(5) Möte om busstrafiken i Grebo 2012-01-26 Plats: Grebo skolas matsal Tid: 18.30 ca 20.45 Deltagare från Grebo, Värna mm: Drygt 100 personer Övriga deltagare: Per-Ove Persson,

Läs mer

kraftsamling@mdh möter personalsektionen

kraftsamling@mdh möter personalsektionen 2011-09-29 kraftsamling@mdh möter personalsektionen 1 (5) Närvarande: Representanter från kraftsamling@mdh: Thomas Wahl (HST) och Anna Andersson Ax (INFO). Representanter från ledningen: Tola Jonsson,

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

Upplägg och genomförande - kurs D

Upplägg och genomförande - kurs D Upplägg och genomförande - kurs D Provet består av fyra delprov: Läsa A och B Höra Skriva Tala Läsförståelse Hörförståelse Skriftlig produktion Muntlig produktion och interaktion Tid på respektive provdel

Läs mer

Riksantikvarieämbetet

Riksantikvarieämbetet SAK Samlingar Ansvar Kvalitet Självskattning för vård och bevarande inom samlingsförvaltning Introduktion Riksantikvarieämbetet Riksantikvarieämbetet 2015 Box 1114 621 22 Visby www.raa.se registrator@raa.se

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

FAQ Barnkonsekvensanalys i Svenska kyrkan

FAQ Barnkonsekvensanalys i Svenska kyrkan FAQ Barnkonsekvensanalys i Svenska kyrkan Fråga: Vad är det egentligen som Kyrkomötet har beslutat? Svar: Kyrkomötet beslutade den 21 november 2012 om ändringar i Kyrkoordningen som innebär att Svenska

Läs mer

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Sammanfattning 2 1. Sammanfattning Den här rapporten har undersökt hur pass väl Arbetsförmedlingen har lyckats med att

Läs mer

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir.

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir. Kommittédirektiv Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor Dir. 2011:102 Beslut vid regeringssammanträde den 3 november 2011 Sammanfattning En särskild

Läs mer

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera?

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera? Uppdrag: Huset Praktiskt arbete: (Krav) Göra en skiss över ditt hus. Bygga en modell av ett hus i en kartong med minst två rum. Koppla minst tre lampor och två strömbrytare till ditt hus. Visa både parallellkoppling

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Remiss - En förvaltning som håller ihop (SOU

KARLSTADS KOMMUN. Remiss - En förvaltning som håller ihop (SOU sid 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2015-12-15 24 Remiss - En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66) Dnr KS-2015-729 Dpl 09 Kommunstyrelsens beslut Kommunledningskontorets förslag till remissvar godkänns

Läs mer

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (10) Innehåll INLEDNING OCH BAKGRUND... 2 Paraplymål... 2 Forumets roll... 2 Fem mål... 2 FORUMETS VISION... 3 HANDLINGSPLAN... 4 FORUMETS ROLL... 4 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN...

Läs mer

GAGNEFS KOMMUN. Motion om att bygga klart fjärde etappen och bygga bostäder varje år i Gagnefs Kommun. Sammanträdesprotokoll. Gagnefsbostäder AB

GAGNEFS KOMMUN. Motion om att bygga klart fjärde etappen och bygga bostäder varje år i Gagnefs Kommun. Sammanträdesprotokoll. Gagnefsbostäder AB Gagnefsbostäder AB Styrelsen Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2015-11-30 Sida 14 Dnr 2015:35/29 GAGNEFS KOMMUN Ank. 2015-12- 0 8 GBAB 67 Diarienr ~()I 1J,' ~ 0 I Motion om att bygga klart fjärde

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19)

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) SABOs synpunkter Inledning SABO har i tidigare remissyttranden, senast över betänkandet Försörjningskrav

Läs mer

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Maj 2016 Promemorians huvudsakliga innehåll Enligt lagen (2005:807) om ersättning

Läs mer

Kommittédirektiv. Delaktighet i EU. Dir. 2014:112. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2014

Kommittédirektiv. Delaktighet i EU. Dir. 2014:112. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2014 Kommittédirektiv Delaktighet i EU Dir. 2014:112 Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda möjligheterna att inom ramen för EU:s nuvarande regelverk

Läs mer

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Olle Bergh Birgitta Gisterå Katarina Roland Datum 2016-04-18 Diarienummer UBN-2016-1403 Utbildningsnämnden Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris Förslag till beslut

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Hallbacken www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Ladda

Läs mer

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 VU12-10 Protokoll Sida 1 (1) VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 Tid Torsdag 2012-11-11 kl. 21:00 Plats Teamspeak Närvarande, Diana Diez, Karl Larsson Berörda Förbundsstyrelsen 1 Mötets öppnande att 1 att 2

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2015-12-16 Dnr SU FV-3.2.5-1993-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Sociologi Sociology Sociologi är vetenskapen om samhället. Mer specifikt är det ett huvudområde

Läs mer

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända För unga vuxna Vuxenutbildning Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Vuxenutbildning Från 16, 18 eller 20 år (frivillig) Gymnasieskola Ålder 16 20 år (frivillig) Grundskola Ålder

Läs mer

Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster

Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster Utlåtande 2008: RI (Dnr 125-1267/2008) Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster och larm samt terminalglasögon Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande. 1.

Läs mer

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist 1 2 Luleå kommun är en till ytan liten och tätbefolkad kommun. Förutsättningarna

Läs mer

Uppföljning och miljörevision

Uppföljning och miljörevision Uppföljning och miljörevision Marianne Dalbro Miljöcontroller och miljörevisionsledare marianne.dalbro@gu.se 786 1740 Uppföljning Varför? ISO 14001 kräver rutiner för övervakning, mätning och dokumentation

Läs mer

266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21

266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21 266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21 Tillägg till PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring genom tillägg av detaljplanen för Ludvika gård m.m. i Ludvika enkelt

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Inköp och miljö 7,5 högskolepoäng

Inköp och miljö 7,5 högskolepoäng Inköp och miljö 7,5 högskolepoäng Tentamen 3 hp Ladokkod: 51MI01 Tentamen ges för: Butikschefsprogrammet TGMBU14 Tentamenskod: Tentamensdatum: 4 november 2015 Tid: 09:00-13:00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Utbildningsstatistik 1 (8) Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning i de årskurser där betyg

Läs mer

Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master s Programme 120 Higher Education Credits Revidering fastställd av dekanus vid Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Lathund för pedagoger Grundskola med:

Lathund för pedagoger Grundskola med: Att skriva omdo men Lathund för pedagoger Grundskola med: Utdrag ur Skolverkets allmänna råden Exempel på olika sätt att skriva omdömen Steg för steg instruktioner om hur du gör i Unikum Sida 1 av 12 Allma

Läs mer

Flyktingläget på Tjörn Februari 2016

Flyktingläget på Tjörn Februari 2016 Flyktingläget på Tjörn Februari 2016 Tjörns kommuns uppdrag Uppdrag från regeringen, dvs Migrationsverket: Ta emot och ordna boende och integration för de flyktingar som anländer till Sverige. Nationell

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR)

MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) SIDA 1/7 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder

Läs mer

NO Fysik Åk 4-6. Syfte och mål

NO Fysik Åk 4-6. Syfte och mål NO Fysik Åk 4-6 Syfte och mål Undervisningen i ämnet fysik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om fysikaliska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att undersöka omvärlden. Genom undervisningen

Läs mer

Yttrande över Betänkande av Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design, SOU 2015:88, dnr Ku2015/02481/KL.

Yttrande över Betänkande av Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design, SOU 2015:88, dnr Ku2015/02481/KL. 1 KULTURMILJÖFRÄMJANDET REMISSVAR 2016-02-15 Kulturdepartementet Regeringskansliet 103 33 Stockholm Yttrande över Betänkande av Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design, SOU

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i teknik i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i teknik i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i teknik i grundskolan 3.20 Teknik har i alla tider varit betydelsefulla för människan och för samhällens utveckling. Drivkrafterna bakom teknikutvecklingen har ofta varit en strävan

Läs mer