Möte om busstrafiken i Grebo

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Möte om busstrafiken i Grebo 2012-01-26"

Transkript

1 Åtvidaberg Sida 1(5) Möte om busstrafiken i Grebo Plats: Grebo skolas matsal Tid: ca Deltagare från Grebo, Värna mm: Drygt 100 personer Övriga deltagare: Per-Ove Persson, Trafikverket (Samhällsplanerare) Stefan Wallin, ÖstgötaTrafiken (Trafikchef) Lars Flintzberg, ÖstgötaTrafiken (Infrastruktursamordnare) Mikael Henriksson, (Verksamhetschef, Samhällsplanering och kommunikationer) Kristina Andersson, (Transportsamordnare) Madeleine Askelöf, (Nämndsekreterare/utredare) Stefan Nilsson, (Kommunchef, ekonomichef) Anteckningar Mötet inleds med att deltagande personer från Trafikverket, ÖstgötaTrafiken och presenterar sig. Representanterna från Trafikverket respektive Östgötatrafiken håller sedan en kort inledning om vilka förändringar som gjorts och bakgrunden till dessa. Information från Trafikverket Per-Ove Persson från Trafikverket berättar att bakgrund till förändringarna i busstrafiken är den ökade fokusen på arbetspendlingen, vilket i sin tur hänger ihop med Trafikverkets uppdrag att få så många bilister som möjligt att välja att åka kollektivt istället. Arbetspendlingen har ökat, vilket är positivt. Man bygger om till huvudbusstråk, och bygger om och bygger nytt för att få bra fungerande vägkorsningar (rondeller) och säkra busshållplatser. Hållplatsen vid 35an (Grebovallen) är inte bra ur trafiksäkerhetssynpunkt, eftersom fotgängare måste korsa vägen. På sikt ska detta bli en modern och säker omstigningsplats, och i samband med det blir det nödvändigt att ändra 35ans dragning. Detta ska planeras ihop med kommunen, som också behöver ta fram en fördjupad översiktsplan över Grebo. Planeringen bör börja inom ett år, och omstigningsplatsen kan gissningsvis vara klar om ca sex eller sju år. Information från Östgötatrafiken Stefan Wallin från Östgötatrafiken berättar om deras uppdrag och anledningen till förändringarna. Östgötatrafiken ägs nu helt av Landstinget, som nyligen tagit över ansvaret för hela kollektivtrafiken i länet enligt en ny organisation (tillkommen på

2 Sida 2(5) grund av en ny lagtsiftning). Grundstommen i kollektivtrafiken har hittills varit trafiken till varje kommuncentrum i länet (13 st), vilket för Åtvidabergs kommun innebär Åtvidabergs tätort. När man jämför kollektivtrafiken i Grebo med många andra orter av samma storlek har Grebo relativt sett en mycket bra kollektivtrafik, med tillgång till både buss 30 och buss 530. Mötet går här över i frågor/synpunkter och svar. Synpunkter och svar Nedan redovisas de synpunkter som framfördes av mötesdeltagare inom citattecken, med svar efteråt i den mån de gavs och/eller hann skrivas ner. Obs: Dessa anteckningar är inte en fullständig dokumentation av allt som sades på mötet. Citaten är inte heller exakta. Kontaktuppgifter till Stefan Wallin på Östgötatrafiken finns längst ner i dessa anteckningar. Det var svårt att köpa biljetter när kontanthanteringen på bussarna försvann. Stefan W (Östgötatrafiken): Kraven kom från arbetsmiljösidan, inte från Östgötatrafiken, och det var mycket att lösa på en gång. Fungerar bra nu. 2 km till hållplatsen vid 35an är långt. Eftersom Åtvidabergs tätort har Kustpilen borde det göra att man inte behöver satsa lika mycket på 30-bussen. Det är dåligt med busskurer vid 30-bussens hållplatser. 30-bussen går för tidigt. Kallt att vara där långt innan för säkerhets skull. måste vara intresserade av att Grebo växer. 530-bussen på morgonen går precis innan dagis har öppnat. Stefan W (Östgötatrafiken): Sådana saker vet vi inte, så ni får gärna lämna sådan information till oss. Gärna t.ex. ringa och lämna synpunkter på tidtabellen. Vi kan justera sådana saker. Varför går det inte Östgötapendel till Åtvidaberg? Stefan W (Östgötatrafiken): Spåret är för dåligt, det skulle gå för långsamt. Per-Ove P (Trafikverket): Spåren har fel sträckning. Även andra bekymmer. Inte ens på stambanan fungerar det bra, vi har stora bekymmer med att förbättra bara där. Busstrafiken är det som fungerar och ökar. Det som varit framgångsrikt på andra platser är bra omstigningspunkter, med bl.a. bra möjligheter till bilparkering.

3 Sida 3(5) Varför går det så många 30-turer på dagtid? Då är det många skolungdomar som behöver åka, och då är 530 viktigare. Ungdomar får vänta på att åka hem i flera timmar ibland. Det går tre 30-bussar och ingen 530 under samma tid. Stefan W (Östgötatrafiken): Det beror på att det är anpassat efter när störst mängd människor åker, det vill säga arbetspendlingen. På 60-talet fanns ingen 530. På 70- och 80-talet fanns den (och tills nu) och busstrafiken fungerade bra. Många flyttade hit pga bra busstrafik. Nu är det som tillbaks till 60-talet. Hur ska man ta sig till 35an om man har svårt att gå? Hur ska man t.ex. ta sig till viktiga saker som tandläkare, läkare osv? Var ska man parkera vid Grebovallen? Mikael H (): Vi arbetar med att göra fler parkeringsplatser. När nya busshållplatsen vid 35an är klar kanske det blir få som åker med 530, och då dras den kanske in? Det är ingen arbetspendling mitt på dagen och även kvällstid. Kan man ha fler 530-bussar då? Har man tittat på vad som blir upptagningsområdet till hållplatsen och parkeringsplatsen vid 35an? Lars Flintzberg (Östgötatrafiken): Vi har inte kommit dit än. Det kommer dröja ett tag, vi måste analysera de förändringar som gjorts först. Under oljekrisen sattes massa bussar in, mycket bra busstrafik, och folk åkte med dem. Ni borde sätta in bussarna först, så att folk väljer att åka med dem. 530-bussar är bättre på lördagar och söndagar. Då är det ingen som har bråttom till arbetet. Ett förslag till ny rutt för bussen pekas ut på en karta. Biltrafiken har ökat mycket på 35an. Mycket tidtabellstid läggs inne i Åtvidagergs tätort, upp till Östantorp (7 min). Varför läggs det tid där, men inte vid Rösten (där man sedan tar sig vidare till Värna)? Vi får nu hämta barnen vid Redinge. Kristina A () berättar om reglerna för skolskjuts. Man får en till- och en frånresa per dag betald. Att ha ordentligt med 530-bussar skulle lösa alla problem som diskuteras. Per-Ove P, Trafikverket: En ombyggnad av 35an är nödvändig ändå.

4 Sida 4(5) En del vill inte ha stora bussar inne i samhället. Kan man ha mindre matarbussar ut till 35an? Hade vi haft bättre kollektivtrafik om vi bodde i Linköping? Stefan W (Östgötatrafiken): Linköping har satsat väldigt mycket på sin kollektivtrafik. Vad tänker göra i frågan, med allt som sägs osv? Madeleine A (): Vi vill att det ska vara bra kollektivtrafik(!), och vi vill diskutera lösningar och Grebos framtid tillsammans med er. Det pågår arbete med ny översiktsplan (workshop hölls i december, nästa gång i maj) och finns en ny strategisk grupp mellan kommunen och Greborepresentanter. Bussfrågan kom upp i den gruppen, därför detta möte ordnats. Hoppas på fortsatt dialog. Övriga kommentarer från Östgötatrafiken och Trafikverket (sagda vid olika tidpunkter under mötet) Per-Ove P, Trafikverket: Både busstrafik och biltrafik ökar. Biltrafik ökar mest, i hela Sverige. En anledning till detta är att många flyttat ut från tätorter. Många nya bostadsområden har t.ex. byggts på landet i Linköpings kommun. Utvecklingen ser likadan ut i hela landet. En attraktiv ort måste ha knutpunkt till modern kollektivtrafik. En fördjupad översiktsplan för Grebo behövs. Stefan W (Östgötatrafiken): Vi får flest resenärer genom snabbare och tätare trafik. Östgötatrafiken har uppdrag att få bilister att gå över till kollektivtrafik. 2 km är egentligen inte långt att gå i kollektivtrafiksammanhang, men vi hör vad ni säger! Vi måste utvärdera och justera i trafiken om det behövs, t.ex. kanske det ska gå färre 30-turer och fler 530. Det här är den största omläggning som skett i regional kollektivtrafik på 20 år, så det kommer behöva utvärderas och justeras. Kom in med synpunkter till Östgötatrafiken! Vi vill gärna skapa en kanal mellan Östgötatrafiken och t.ex. Grebos byalag. Vi ses gärna t.ex. en gång per år. Hur gå vidare nu? Madeleine A (): Anteckningar från detta möte skrivs samman och delges representanterna från Östgötatrafiken, Trafikverket och kommunen, samt den strategiska gruppen, med flera.

5 Sida 5(5) Stefan Wallins kontaktuppgifter skrivs upp, alla kan skriva av, och återkomma till Stefan efter mötet. Det går också bra att skriva upp synpunkter och lämna till Stefan nu direkt efter mötet. Östgötatrafiken ser över tidtabellerna och gör de justeringar som går att göra på kort sikt (anpassa till dagistider osv). Kontakt med Östgötatrafiken hålls via Grebos byalag. Mikael Henriksson kontaktperson från kommunen. Strategiska gruppen (deltagare från kommunen och Grebo) har sitt nästa möte i mars, där utvecklingsfrågor diskuteras och kollektivtrafiken är en viktig del. En till workshop om Grebos framtid hålls i maj, som en del av arbetet med kommunens nya översiktsplan. Alla välkomna! Bussfrågan viktig även här. Östgötatrafiken, Trafikverket och tackar alla deltagare för mötet. Vid anteckningarna Madeleine Askelöf Kontaktuppgifter till Östgötatrafiken Stefan Wallin Trafikchef Telefon (direkt) Mobil E-post: stefan.wallin@ostgotatrafiken.se AB Östgötatrafiken Box Linköping Växel: Fax:

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Nämnarens adventskalendern 2007

Nämnarens adventskalendern 2007 Nämnarens adventskalendern 2007 1 När det närmar sig jul är det kallt. Då behöver de tre tomtenissarna både halsduk och mössa när de leker i snön. I korgen ligger en röd, en blå och en randig halsduk.

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Lathund till Annonsportalen

Lathund till Annonsportalen Lathund till Annonsportalen * För uppdrags-/arbetsgivare * www.gu.se/samverkan/annonsportalen/ Snabbvägar: 1. Klicka på För arbetsgivare 2. Sök efter arbetsgivarens namn i sökrutan. a. Om namnet finns

Läs mer

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist 1 2 Luleå kommun är en till ytan liten och tätbefolkad kommun. Förutsättningarna

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Testresenärer mellan Vännäs och Umeå

Testresenärer mellan Vännäs och Umeå Testresenärer mellan Vännäs och Umeå Hur många dagar har du arbetat under testperioden? 22 22 17 20 18 17 22 17 21 12 15 10 15 18 17 21 15 18 20 21 18 dagar 20 16 dagar 17 Samtliga dagar 15 22 varav 8

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Utvärdering av informationsinsatserna. Konflikten inom Väg och Ban Maj 2007

Utvärdering av informationsinsatserna. Konflikten inom Väg och Ban Maj 2007 Utvärdering av informationsinsatserna Konflikten inom Väg och Ban Maj 2007 Om undersökningen Intervjuade Metod Ombudsmännen inom Väg och Ban Internetundersökning Antal svarande 27 Svarsfrekvens 79 procent

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6.

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. Boken om Teknik Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. PROVLEKTION: Teknikens arbetssätt att göra på riktigt Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om Teknik. Uppslaget som är hämtat

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt RPG-spel med JavaScript Författare Robin Bertram Datum 2013 06 10 1 Abstrakt Den här rapporten är en post mortem -rapport som handlar om utvecklandet av ett RPG-spel

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

Veckobrev vecka 48-51 Kristallen 2

Veckobrev vecka 48-51 Kristallen 2 Veckobrev vecka 48-51 Kristallen 2 Hej alla barn och föräldrar!!!!! 3 december 2015 Tänk att vi redan är inne i december. Tiden går verkligen snabbt och nu när morgnarna är mörka är det mysigt med alla

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

1(6) Riktlinjer för tjänsteresor. Styrdokument

1(6) Riktlinjer för tjänsteresor. Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunstyrelsen 2016-05-10 112 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(6) Innehållsförteckning Inledning...4 Allmänt om tjänsteresor...4

Läs mer

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Ds 2010:20 Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Lättläst sammanfattning Integrationsoch jämställdhetsdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

Medborgarförslag

Medborgarförslag ÄNGELHOLMs KOMMUN Till Ängelholms kommun Medborgarförslag 262 80 ÄNGELHOLM Medborgarförslag Från: Namn: Gatuadress: oftaskolans Föräldraförening c/o Caj BOiow lskeldingevägen s Postnummer och ort:l266

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Sammanfattning 2 1. Sammanfattning Den här rapporten har undersökt hur pass väl Arbetsförmedlingen har lyckats med att

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad.

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. ÖVNING: Roller och ansvar Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. Deltagarna får med utgångspunkt från olika arbetsmiljöutmaningar diskutera vilket ansvar rollen som chef och skyddsombud

Läs mer

Mötesnoteringar från PTS arbetsgruppmöte om 90-serien

Mötesnoteringar från PTS arbetsgruppmöte om 90-serien DATUM 4 december 2006 Mötesnoteringar från arbetsgruppmöte om 90-serien Datum: Torsdagen den 16 november, 2006 Plats:, Birger Jarlsgatan 16, Stockholm Deltagarlista: Se bilaga 1 1. Bakgrund Idag är det

Läs mer

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar)

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Nummer: 1 Ida P, Johanna S, Hugo HS, Ian VB Senaste Nytt Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Läs sida 2 I detta nummer 1. Melodifestivalen 2016 2. Älvängenskor

Läs mer

Investera i förskolan

Investera i förskolan Örebro 2010-09-07 Investera i förskolan 163 fler i förskolan med socialdemokratisk satsning på personal, lokaler och kvalitet 2010-09-06 Färre barn per anställd, 300 miljoner investeras för att rusta upp

Läs mer

kraftsamling@mdh möter personalsektionen

kraftsamling@mdh möter personalsektionen 2011-09-29 kraftsamling@mdh möter personalsektionen 1 (5) Närvarande: Representanter från kraftsamling@mdh: Thomas Wahl (HST) och Anna Andersson Ax (INFO). Representanter från ledningen: Tola Jonsson,

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat.

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. I N T E R V J U G U I D E Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. Syftet med den här guiden är att ge dig de bästa råden så

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Protokoll Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Sekreterare: Caroline Wiking 1. Reflektioner kring

Läs mer

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR Lärgruppsplan Lärgruppsplan Hur mycket, och vad, du äter spelar en stor roll för förmågan att prestera, såväl fysiskt som psykiskt. Vill du optimera din prestation kan det till och

Läs mer

Kunskap Glädje Trygghet - Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 17 2014 Till elever

Kunskap Glädje Trygghet - Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 17 2014 Till elever Kunskap Glädje Trygghet - Självständigt tänkande VECKOBLAD v. 17 2014 Till elever Hej! Välkomna tillbaka från en välbehövlig ledighet. Hoppas påskharen varit på besök Kvarglömda kläder; Vi kommer att lägga

Läs mer

Del A Frågor om deltagande i tillsynskampanjen och dess resultat, från april 2009 t.o.m. att enkäten besvaras

Del A Frågor om deltagande i tillsynskampanjen och dess resultat, från april 2009 t.o.m. att enkäten besvaras Enkät för utvärdering av delprojekt VOC-tillsyn Nu är det dags att utvärdera delprojekt VOC-tillsyn 2009. I våras gjorde vi en enkät om era planer på medverkan i tillsynskampanjen avseende måleriverksamheter.

Läs mer

10 tips. - till dig som tar emot praktikanter

10 tips. - till dig som tar emot praktikanter 10 tips - till dig som tar emot praktikanter Vägar in... Det gröna näringslivet med jord-, skog- och övrigt landsbygdsföretagande har inte alltid några inarbetade eller självklara vägar in till Arbetsförmedlingen.

Läs mer

Intervju med Årets teknikkvinna 2011 Anna Pernestål

Intervju med Årets teknikkvinna 2011 Anna Pernestål Intervju med Årets teknikkvinna 2011 Anna Pernestål Anna Pernestål är utsedd till Årets teknikkvinna 2011. Hon är civilingenjör i teknisk fysik och har doktorerat inom fordonsdiagnos. Hon är dessutom triathlet

Läs mer

ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN

ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS. Vi vill att Strängnäs ska bli en bättre kommun för alla. Oavsett bakgrund

Läs mer

Invandrade kvinnor i projektsamhället vad innebär det mångkulturella som projekt? Matilda Wrede-seminarium 15.3.2010 Salla Tuori

Invandrade kvinnor i projektsamhället vad innebär det mångkulturella som projekt? Matilda Wrede-seminarium 15.3.2010 Salla Tuori Invandrade kvinnor i projektsamhället vad innebär det mångkulturella som projekt? Matilda Wrede-seminarium 15.3.2010 Salla Tuori Möten i det mångkulturella Etnografi (2002-2004) i ett sysselsättningsprojekt

Läs mer

Bedömningsstöd. Historia 4-6. Elevhäfte

Bedömningsstöd. Historia 4-6. Elevhäfte Bedömningsstöd Historia 4-6 Elevhäfte UPPGIFT I HISTORIA ÅRSKURS 6 Framställningar av historien En statsminister, en statlig myndighet och en elev på högstadiet berättar om Sveriges historia Den svenska

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma.

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma. Goda Exempel Salaortens Ryttarförening Salaortens Ryttarföreningen kände att de ville kunna hjälpa till på något sätt hösten 2015 då det kom så många barn från bl.a. Syrien. -Vi kände att den miljö som

Läs mer

Nedfrysning av spermier. Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier.

Nedfrysning av spermier. Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier. Nedfrysning av spermier Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier. Innehållsförteckning Varför ska man frysa ner spermier? Hur går det till? Den här informationen riktar sig främst

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Affärsplan/Projektplan

Affärsplan/Projektplan Affärsplan/Projektplan Datorconfig UF http://www.datorconfig.se Bankgiro: 456-5354 info@datorconfig.se VD/Ekonomiansvarig/Säljare Thomas Palmqvist thomas@datorconfig.se 073-041 62 03 Marknadsansvarig/Säljare

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Integration och tillväxt

Integration och tillväxt Integration och tillväxt 13 maj 2016 Om Stockholms län Över 90 procent är nöjda med det liv de lever Över 90 procent trivs med både sitt arbete och sitt boende Länet utgör 2 procent av rikets yta, men

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01 Sök bidrag på webben www.solvesborg.se Gäller från 2015-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritids- och turismkontoret Sölvesborg kommun Inledning Följande bidrag går att söka på webben Logga in Dokumenthantering

Läs mer

Administration Excelimport

Administration Excelimport Administration Excelimport För att importera medlemmar till registret så laddar man först ner mallen för importfil, fyller i uppgifterna och laddar sedan upp filen genom att klicka på + Importera fil.

Läs mer

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram Vital, StavaRex och SpellRight Elevens namn:.. Skola: Datum:.. Varför behövs en handledning? Denna handledning är tänkt att användas

Läs mer

Hälsoprojektet på Södermalm

Hälsoprojektet på Södermalm Hälsoprojektet på Södermalm The Capital of Scandinavia Hälsoprojektet Hälsoperspektiv för anställda.(-10) Hälsoperspektiv för klienter.(-13/14) Hälsoprojektet. Undersöka Erbjuda insatser Utvärdera The

Läs mer

En förskola med barnen i centrum

En förskola med barnen i centrum Örebro Örebro 2011-05-04 En förskola med barnen i centrum Fler platser, mindre grupper och ökad flexibilitet 2 (8) Innehållsförteckning 1000 nya förskoleplatser.... 3 Flexibla tider på förskolan... 4 Investera

Läs mer

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare Utbildningsplattform: Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 6 Kursens rum (startsida) 7 Webblektion 8 Inlämning

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

Kängurun Matematikens hopp Benjamin 2006 A: B: C: D: E:

Kängurun Matematikens hopp Benjamin 2006 A: B: C: D: E: 3-poängsproblem : = + + Vilket tal ska frågetecknet ersättas med A: B: C: D: E: : Sex tal står skrivna på korten här intill. Vilket är det minsta tal man kan bilda genom att lägga korten efter varandra

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Att köpa HUND Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Funderar du på att köpa valp? En hund är en ny vän och familjemedlem som kommer att finnas vid din sida i många år. Tänk på att det är stor

Läs mer

Tankar om elevtankar. HÖJMA-projektet

Tankar om elevtankar. HÖJMA-projektet Tankar om elevtankar HÖJMA-projektet JAN UNENGE I förra numret av NÄMNAREN påbörjades en redogörelse från ett intressant forsknings- och utvecklingsarbete vid Lärarhögskolan i Jönköping. Den artikeln behandlade

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Föräldrainformation av familjewebben. Backeboskolan September 2012

Föräldrainformation av familjewebben. Backeboskolan September 2012 Föräldrainformation av familjewebben Backeboskolan September 2012 AGENDA Syfte och mål Tidplan Säkerhet Familjewebben Konkreta förändringar Alternativa lösningar Organisation Syfte Underlätta och förbättra

Läs mer

2012-12-04. Resultatet av trafikenkät Hässelby Villastads skola

2012-12-04. Resultatet av trafikenkät Hässelby Villastads skola Resultatet av trafikenkät Hässelby Villastads skola Trafikenkät ht 2012 Trafikenkäten fylldes i av elever och föräldrar 535 enkäter sammanställdes av 843 elever, 64% Svaren är från alla åldrar men flest

Läs mer

Vardagar 11.00-14.00 Lunch 70 kr Lasagne Pasta med köttfärssås Fisk med ris Bröd, dryck och kaffe ingår

Vardagar 11.00-14.00 Lunch 70 kr Lasagne Pasta med köttfärssås Fisk med ris Bröd, dryck och kaffe ingår sida 1 Titta i menyn. Svara på frågorna. 1. Vad kostar en läsk? 2. När kan man äta lunch? 3. Kan man köpa lunch på lördagar? 4. Vad kostar fisk och ris? 5. Vad kostar en kopp kaffe och en kanelbulle? 6.

Läs mer

Att se med Guds ögon!

Att se med Guds ögon! Att se med Guds ögon! Av: Johannes Djerf Vad är det första du ser när du går ut genom ytterdörren på morgonen? Vad skulle du säga om du gick ut genom dörren och möttes av människor som stod redo att döda

Läs mer

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten!

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008 UNGDOMSVARIANTEN Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! Målområden för folkhälsoarbetet i Götene kommun är: Barn och ungdomars hälsa, Drogförebyggande arbete, Psykisk hälsa, Trygga

Läs mer

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Mikael Selvin ¹, Kjerstin Almqvist ², Lars Kjellin ¹, Agneta Schröder ¹ 1) University Health Care Research Center, Faculty of Medicine and Health, Örebro

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Vägen till svenskt körkort Funderar du på att skaffa svenskt körkort för personbil? I den här filmen får du reda på

Läs mer

Lisa besöker pappa i fängelset.

Lisa besöker pappa i fängelset. Lisa besöker pappa i fängelset. Hej, jag heter Lisa. Vet du vart jag ska i dag? Jag ska besöka min pappa. Jag är väldigt glad för det men oroar mig också. För, vet du vad? Min pappa sitter i fängelse.

Läs mer

Två konstiga klockor

Två konstiga klockor strävorna C Två konstiga klockor resonemang geometri Avsikt och matematikinnehåll Det som kan göra det svårt för barn att avläsa en analog klocka är att förstå att den består av två skalor som är beroende

Läs mer

När jag blir gravid ska jag sluta röka!

När jag blir gravid ska jag sluta röka! Rökfri graviditet När jag blir gravid ska jag sluta röka! Så tänkte du säkert innan du blev gravid. Nu är du gravid och det kanske är svårare att sluta än du trott? Du är inte ensam om att tycka så! Den

Läs mer

Frågor relaterade till åtgärdsförslagen för 2009 i centralt ungdomsforum 2009-04-23 Finns det regler om hur mycket elever får pressas i skolan?

Frågor relaterade till åtgärdsförslagen för 2009 i centralt ungdomsforum 2009-04-23 Finns det regler om hur mycket elever får pressas i skolan? Sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från möte 2009-10-19 med socialnämnden (IFO-utskott) och elever i åk 7-9 från Rosenlundsskolan och från Bäckadalsgymnasiets bygg- och industriprogram

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort?

Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort? Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort? Mitt liv och framtidsdrömmar som fotbollsspelare!!! Namn:. Syfte med detta dokument (föräldrasnack) Om vi ska klara av våra uppsatta mål, så är det endast möjligt

Läs mer

Koll på cashen - agera ekonomicoach!

Koll på cashen - agera ekonomicoach! För elever Fördjupningsuppgift: Koll på cashen - agera ekonomicoach! Fördjupningsuppgift: Ekonomicoach Så här går det till Börja med att se filmen Koll på cashen. Därefter är ni redo för att komma igång.

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 24 nov 2013 kl 09.00

Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 24 nov 2013 kl 09.00 Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 24 nov 2013 kl 09.00 Plats: Klubbrummet på Loftahammars Golfklubb Närvarande Svante Gustafson, ordförande Eva Thörngren

Läs mer

Vad är WordPress? Medlemmar

Vad är WordPress? Medlemmar Vad är WordPress? WordPress är ett publiceringsverktyg som används för att kunna ändra och uppdatera innehåll på en webbplats. Varje gång ni är inloggad på er nya webbplats så använder ni er av detta verktyg,

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3 Bråktal Uppgift nr En limpa delas i 4 lika stora delar. Hur stor del av limpan blir varje del? Uppgift nr 2 Hur många tiondelar behövs för att det skall räcka till en hel? Uppgift nr Hur läser man ut bråket

Läs mer

Årsmöte 14:e mars 2016

Årsmöte 14:e mars 2016 Årsmöte 14:e mars 2016 Styrelsen kallar medlemmar till årsmöte, för Rickeby samfällighetsförening, som kommer att hållas måndag den 14 mars 2016 klockan 19.00 i Åbybergskyrkan. Från klockan 18.30 serveras

Läs mer

Lathund. Drift Teknisk Förvaltning Redigera driftåtgärder INFORMATION FRÅN VITEC

Lathund. Drift Teknisk Förvaltning Redigera driftåtgärder INFORMATION FRÅN VITEC INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Lathund Drift Teknisk Förvaltning Redigera driftåtgärder VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 C, 426 77 V.

Läs mer

MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR)

MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) SIDA 1/7 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder

Läs mer

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej!

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej! Kärnan Halmstad 29 augusti 2014 Hej! Här kommer information ifrån oss på Kärnan (F-2). Varannan vecka berättar vi lite om hur vi har det på skolan, vad vi har arbetat med och vad som händer de kommande

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Timeline dropbox för lärare och elever

Timeline dropbox för lärare och elever Timeline dropbox för lärare och elever Internetfonden Slutrapport Jonas Aule jonas@timlen.com www.timlen.com 1. Inledning Vi vill ge lärare och elever bättre möjligheter att skapa, använda och dela ut

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

Långt ifrån Zlatan LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 JOHANNA NILSSON. Elevmaterial

Långt ifrån Zlatan LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 JOHANNA NILSSON. Elevmaterial JOHANNA NILSSON Sidan 1 Långt ifrån Zlatan Elevmaterial LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. Mitt liv är underbart. Ett drömliv faktiskt. Så börjar boken Långt ifrån Zlatan. På vilket sätt är Johans liv en dröm?

Läs mer