Läs mer på mittenuppslaget. Och titta gärna in på vår hemsida för mer information. Kalendarium våren/sommaren 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Läs mer på mittenuppslaget. Och titta gärna in på vår hemsida www.skane.stamning.se för mer information. Kalendarium våren/sommaren 2012"

Transkript

1 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev april 2012 årgång 13 nr 2 Hej medlemmar! Våren verkar ha tagit några dagars semester för att ladda batterierna, men snart är den tillbaka och sparkar ut allt vad snö å kung Bore heter. Vårens och årets största aktivitet är liksom förra året vår talträningshelg denna gång i Kristi himmelfärdshelgen. Vi hoppas många vill vara med! Vi är på samma ställe som förra året - ett spa i närheten av Kristianstad. Det var en mycket trevlig (och nyttig!) helg förra året, så vi hoppas på många deltagare även i år. Läs mer på mittenuppslaget. Och titta gärna in på vår hemsida för mer information. Mycket välkommen till både talträningshelgen och föreningens andra aktiviteter! Styrelsen Kalendarium våren/sommaren april Talträning i Lund maj Stamningsförbundets ungdomshelg i Göteborg maj Talträningshelg! Se mittenuppslaget 22 maj Styrelsemöte i Lund 29 maj Talträning i Lund 29 juli 4 augusti Ungdomsläger i Härnösand 3 6 augusti Barn och familjeläger i Visby

2 Nytt från förbundsmötet Nya ungdomar i förbundet Tre ombud och ytterligare tre medlemmar från vår förening som har uppdrag för förbundet var med på Stamningsförbundets årsmöte i Göteborg april. Hela styrelsen omvaldes. Tre yngre personer valdes in som nya suppleanter till styrelsen: Jan Karlsson från Västra Götaland, Anders Tellné från Västernorrland och Johan Jarl från Stockholms stamningsförening. Skåne är väl representerat i Stamningsförbundet. Jens Andersson fortsätter som ungdomsansvarig i styrelsen. Peter Winning blev omvald som suppleant till styrelsen. Och Johan Ascard blev omvald som sammankallande i valberedningen. Ny kanslist på gång Stamningsförbundet håller på att rekrytera en ny kanslist under året, eftersom nuvarande kanslist Conny Oskarsson går i pension till årsskiftet. Annonsen finns på Stamningsförbundets hemsida Årets förening och årets medlem Stockholms stamningsförening fick utmärkelsen årets förening. Ordförande Andreas Knutsson tog emot priset. Föreningen har lyckats vända en nedåtgående trend och har nu ökat medlemsantalet kraftigt under senaste året och har många bra aktiviteter för sina medlemmar. Samtidigt fick Ulla-Britt Johansson ta emot utmärkelsen årets medlem för hennes engagerade arbete i Västernorrlands stamningsförening. Mer information från Förbundsmötet kommer i nästa nummer av tidningen Kommunikation.

3 Recension av filmen To Speak : Förmedlar ångesten att stamma To Speak är en självbiografisk kortfilm av Erik Lamens från Belgien. Filmen skildrar några episoder från hans skolgång och uppväxt. Vi får uppleva hans kamp med sin svåra stamning och omgivningens reaktioner, både negativa och positiva. I första delen av filmen ska han presentera sig själv inför den nya klassen och alla börjar skratta. Den andra delen skildrar hans ångest när han står i en kö och ska fråga efter en tågbiljett. I den sista delen bjuder han upp en tjej till dans och allt går bra tills han ska säga sitt namn. Filmen har mycket hög igenkänningsfaktor för mig som stammat mycket under min uppväxt. Jag blir berörd varje gång jag ser den. Filmen förmedlar på ett starkt sätt ångesten inför vissa talsituationer. Det märks att han som gjort filmen själv stammat. Jag såg filmen på det Nordiska Stamningsseminariet i Finland då Erik Lamens själv visade sin film. Efteråt pratade han helt flytande om filmen i nästan en timme. Bara det var lite av en paradox för mig. To Speak har fått många priser på flera filmfestivaler. Filmen visas av många stamningsterapeuter för att visa vilken betydelse stamning kan ha i en stammares liv. Jag tror det kan vara bra att visa filmen, som bara är 15 minuter lång, när man informerar om stamning. En beskrivning av filmen och två filmsnuttar finns på Erik Lamens webbplats: Där finns också hans mailadress om du vill köpa en film, som kostar cirka 20 Euro. Johan Ascard

4 Skånes Stamningsförening och TALAkademin bjuder in till TALA i Skåne maj 2012 Välkommen till en utvecklande talträningshelg på Flädergårdens konferensanläggning i Vinslöv, nära Hässleholm. Vi har bokat anläggningen hela Kristi Himmelsfärdshelgen och börjar torsdag lunch och slutar på söndag efter lunch. Det går även bra att ansluta senare. Ju bättre du talar ju mindre stammar du Detta är en helg för dig som vill arbeta med ditt tal tillsammans med andra i en trevlig miljö. Talträningen är upplagd i linje med TALAkademins devis Ju bättre du talar desto mindre stammar du. Vi arbetar alltså inte med att minska stamningen utan med att förbättra vårt tal. De fyra grundläggande färdigheterna i TALAkademins träningsprogram består av andning, pausering, avspänning och frasering. Talträningen går bland annat ut på att tala i kortare fraser, sänka taltempot och tala i viloandningsrytm. Vi varvar med Speaking Circle, en beprövad metod att öka lusten att tala inför andra människor. Logoped Åke Byström från TALAkademin leder talträningarna tillsammans med Göran Hjertman, Johan Ascard och andra aktiva deltagare. Vi hjälps även åt med Speaking Circle och andra övningar. Vi bor på Flädergårdens familjära konferensanläggning i flerbäddsrum med 2-4 sängar i varje rum. Vi har tillgång till spa, pool, bastu, träningsrum och gym. Anläggningen ligger på landet med fin natur runt omkring. Läs mer på Träningen anpassas till dina önskemål Vi välkomnar alla medlemmar i stamningsföreningarna och i TALAkademin. Om du inte är medlem kan du till exempel gå med i Skånes Stamningsförening för 100 kronor. Deltagare från andra länder är också mycket välkomna. Inga förkunskaper krävs. Träningen anpassas till dina förutsättningar och önskemål. Tala i Skåne kostar 900 kronor för tre övernattningar med helpension. Kanske kan din förening lämna ett bidrag till resan eller avgiften? Vi ordnar transport från järnvägsstationen i Hässleholm. Anmäl dig nu! Anmäl dig till Johan Ascard, , senast den 30 april. Deltagarantalet är begränsat så anmäl dig innan det är för sent!

5 Varför smyger vi med vår stamning? Varför är vi så många som smyger med vår stamning även när vi träffar varandra inom stamningsföreningarna? Varför jobbar vi mot vår stamning och inte med vårt tal? När jag hör stammande personer som inte vill bli kallade stammare får jag ibland känslan att de inte riktigt vill kännas vid sin stamning och absolut inte vill identifiera sig som stammare. Många säger att ordet upplevs som en negativ stämpel. Jag får vissa associationer till andra grupper som känner sig utsatta och nedvärderade och därför vill byta skepnad och öka sin status genom att kalla sig något annat. Personer som tidigare kallade sig själva för t.ex. zigenare, städerska, och handikappad, har nu lärt omgivningen att istället säga romer, lokalvårdare och funktionshindrad. Detta till skillnad från t.ex. många judar och homosexuella, som trots förföljelse och diskriminering, ofta är stolta för vad de är och använder sin gruppbeteckning som en viktig del av sin identitet. Jag undrar om ett namnbyte verkligen attityderna kring gruppbeteckningarna, om inte ens personerna själva står upp för vad de är. Jag tror att kritiken mot att kalla sig stammare delvis bottnar i dålig självkänsla, att man lite skäms för sitt funktionshinder. Många kanske till och med är smygstammare. Ungefär som många smyger med sin dyslexi, alkoholism eller homosexualitet, för att man upplever att det inte är riktigt accepterat av andra. I min ungdom förnekade jag under lång tid att jag stammade, trots att jag stammade ganska rejält. På något märkligt sätt resonerade jag som att stamningen var liksom bara något nyckfullt som gick fel ibland, och om jag bara skärpte mig på något sätt, så skulle jag egentligen inte stamma. Jag stammade men jag var egentligen ingen stammare. När jag hörde andra som stammade ville jag inte riktigt identifiera mig med dem.

6 Jag tror att många av oss som stammar skulle må bättre av att komma ut som stammare och utan omsvep och med en viss stolthet deklarera att jag är stammare, som en av många identiteter, ungefär som att vissa personer med högburet huvud kallar sig för t.ex. dyslektiker, (nykter) alkoholist eller homosexuell, som en av flera identiteter. Anders Lundberg, stamningslegend, berättade för mig att han under period i sitt liv kunde säga Jag är stammare vad är du? Idag har han kommit över det och blivit en människa som stammar. En variant på temat kan vara att säga Jag stammar - Vad gör du?. Det finns också knappar med texten V-v-visst stammar jag. V-v-vad är du bra på?. Den texten är tydligen älskad av vissa och hatad av andra. Själv tycker jag det kan vara befriande att ibland skämta om sin stamning, men andra ser inget roligt varken i sin egen eller andras stamning. Personligen tycker jag att denna typ av knapp är att för mycket göra stamningen till sin identitet, men tror jag det kan vara en viktig del i en process när man kommer ut som stammare, och bli vän med sin stammaridentitet. Hur man kommer ut som stammare är nog mycket individuellt. Det viktiga är nog att vi slutar kämpa mot vår stamning och istället arbetar med vårt tal. Johan Ascard (tidigare publicerat i Kommunikation 1/2009, som en del av en insändarserie om ordval om stamning och handikapp)

7 Ungdomsläger och familjeläger Stamningsförbundet ordnar en ungdomshelg i Göteborg maj. I sommar ordnas ett ungdomsläger i Härnösand 29 juli 4 augusti För barn och föräldrar ordnas ett familjeläger i Visby 3 6 augusti. Mer information finns på där du också finner mer information om andra aktiviteter som förbundet och andra föreningar ordnar. Skånes stamningsförening kan lämna ett bidrag till att delta i på läger och andra aktiviteter med upp till 1000 kr per person och tillfälle. Kontakta Anders Olsson eller kassören Peter Winning om du är intresserad. Skånes Stamningsförening Box Lund E-post: Hemsida: Medlemsavgift: 180 kr (inkl. KommUNIKation) 100 kr (inkl. nyhetsbrev) 50 kr (familjemedlem) Bankgiro: Styrelse/arbetsgrupp: Jens Andersson Johan Ascard Ann-Charlotte de Brugière Natasja Dahlmann Peter Johansson Anders Olsson (medlemsreg.) Meryem Saglamoglu Peter Winning (kassör)

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Kalendarium vintern/våren 2014. Hej medlemmar!

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Kalendarium vintern/våren 2014. Hej medlemmar! Skånes stamningsförening Nyhetsbrev januari 2014 årgång 15 nr 1 Hej medlemmar! Hoppas det nya året börjat bra! Och att ni alla har många roliga saker att se fram emot under 2014. Om några veckor håller

Läs mer

STAMNING TAL/SPRÅK FORSKNING

STAMNING TAL/SPRÅK FORSKNING Nr 3 2010 Årgång 55 STAMNING TAL/SPRÅK FORSKNING KommUNIKation nr 3 2010 1 INNEHÅLL 3. ORDFÖRANDESPALt 4. tore talar till punkt tidskrift om stamning Årgång 55, ISSN 1650-875 ANSVARIG UTGIVARE Anita Blom

Läs mer

VÅRA ERFARENHETER AV UTVECKLINGSSTÖRNING OCH OMSORG. Rapport från en konferens i Stockholm, 21 september 1992

VÅRA ERFARENHETER AV UTVECKLINGSSTÖRNING OCH OMSORG. Rapport från en konferens i Stockholm, 21 september 1992 VÅRA ERFARENHETER AV UTVECKLINGSSTÖRNING OCH OMSORG Rapport från en konferens i Stockholm, 21 september 1992 Mikael Ahlbin, Conny Bergqvist, Elisabeth Broberg, Anders Harnfeldt, Åke Johansson, Anna Strand

Läs mer

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson Guide för nätdejting AV: Dennis Danielsson I den här guiden kommer jag att beröra de viktigaste delarna av nätdejting för att ge dig så bra hjälp som möjligt i ditt nätdejtande. I mina exempel kommer jag

Läs mer

Här kommer höstens utskick från AMC-föreningen. Detta innehåller:

Här kommer höstens utskick från AMC-föreningen. Detta innehåller: Hej! November 2004 Här kommer höstens utskick från AMC-föreningen. Detta innehåller: AMC-nytt Info från Ulf Larsson angående Ågrenskadagarna Inbjudan och program till Ågrenska v 10, 2005 Sällsynta Diagnosers

Läs mer

Men jag då. Per Johan Ingberg. - om att vara anhörig. Dessutom: Nu går flyttlasset Hur mycket semester får jag? bloggar och föreningar. Tema.

Men jag då. Per Johan Ingberg. - om att vara anhörig. Dessutom: Nu går flyttlasset Hur mycket semester får jag? bloggar och föreningar. Tema. NYHETER FRÅN VIVIDA ASSISTANS Möt Per Johan Ingberg bloggar och föreningar Tema Men jag då - om att vara anhörig Dessutom: Nu går flyttlasset Hur mycket semester får jag? MAJ VividaNytt nr 3 2012 Sid 1

Läs mer

Linnéa Andersson, jag har suttit som sekreterare i styrelsen, jag är med i Jönköpingsklubben.

Linnéa Andersson, jag har suttit som sekreterare i styrelsen, jag är med i Jönköpingsklubben. Bilaga 6, Remissdebatt RÅM 2010-01-04 Linnéa Andersson, jag har suttit som sekreterare i styrelsen, jag är med i Jönköpingsklubben. Laura de Jong, jag är från Umeklubben och har suttit som vice kassör.

Läs mer

Rollen som språkrör - kvinna och grön i politiken

Rollen som språkrör - kvinna och grön i politiken Rollen som språkrör - kvinna och grön i politiken Intervju: Heidi Olsson Marianne Samuelsson Språkrör 1992-1999, riksdagsledamot och gruppledare. Miljöpartiet har redan från början haft kvotering som princip,

Läs mer

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen.

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Om ungdomars självkänsla Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Inledning Om ungdomars självkänsla är en film om att vara ung i dag. Det är en kort film drygt tio minuter lång som berör stora

Läs mer

Dokumentation Trygghetsdagen i Vårby gård 2 nov 2011

Dokumentation Trygghetsdagen i Vårby gård 2 nov 2011 Dokumentation Trygghetsdagen i Vårby gård 2 nov 2011 Nedan följer en sammanställning av dokumentation från Trygghetsdagen i Vårby gård den 2 november. Eftersom tre parallella seminarier/gruppdiskussioner

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Inledning Välkommen till Att engagera vuxna från idé till verklighet.

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG

Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG Jag vet hur det känns, att vara fångad i sig själv. Varför är det så svårt att förstå? Är det så svårt att se.. är det så svårt att älska mig? Älska mig är baserad

Läs mer

April 2010 Nr 2 Årgång 1

April 2010 Nr 2 Årgång 1 April 2010 Nr 2 Årgång 1 Nu har Du fått tidning nr två i lådan. I detta nummer presenterar vi 2010 års styrelse i Norrköping och ny förening i Finspång, vi berättar om vårens träffar och aktiviteter som

Läs mer

Nästa möte 28 Feb. Läs sid 6

Nästa möte 28 Feb. Läs sid 6 Nästa möte 28 Feb Läs sid 6 Gasarna Speedwayklubb, föreningen med Sveriges BÄSTA medlemmar! Visste ni alla att ni tillsammans har bidragit med lika mycket i medlemsavgifter och övriga ekonomisk support

Läs mer

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap Trappan - Ungas väg I detta material berättar ungdomar från Södertälje om hur det är, när livet plötsligt tar stopp och man inte kommer vidare till arbete eller fortsatta studier. I detta dokument har

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar,

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar, Nyhetsbrev maj 2015 Bästa Brismedlemmar, Först och främst tack för att just du är medlem. Via ditt medlemskap har vi möjlighet att hänga med i barnens behov och utveckla verksamheten. Fler får en större

Läs mer

- Ny vardag med ledarhund. - LSS - Rätt att leva som andra. - Dövblindas dag i Härnösand

- Ny vardag med ledarhund. - LSS - Rätt att leva som andra. - Dövblindas dag i Härnösand Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 33 April 2010 Nr 2 Foto: Barbro Carlberg - Ny vardag med ledarhund - LSS - Rätt att leva som andra - Dövblindas dag i Härnösand Innehåll Ny vardag med ledarhund... sid

Läs mer

Noonan Nytt. nr. 3, 2012. Innehåll

Noonan Nytt. nr. 3, 2012. Innehåll Noonan Nytt Innehåll nr. 3, 2012 Ordförandespalten Hemsidan Noonan syndrom Sällsynta Diagnoser Extra årsmöte Familjekonferens 2012 Tack för mig! Syrelsemöte Alingsås Kontaktuppgifter Ordförandespalten

Läs mer

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

Lust och risk ett spel om sexuell hälsa och riskbeteende

Lust och risk ett spel om sexuell hälsa och riskbeteende Lust och risk ett spel om sexuell hälsa och riskbeteende 1 Pedagogiskt Centrum GR Utbildning - Pedagogiskt Centrum syftar till att utveckla, utbilda och genomföra verksamhet med den upplevelsebaserade

Läs mer

Nr 1 2013 Årgång 22 TUBERÖS SKLEROS COMPLEX, SVERIGE. Innehåller inbjudningar till TSC-helg med årsmöte och till sommarens familjeläger.

Nr 1 2013 Årgång 22 TUBERÖS SKLEROS COMPLEX, SVERIGE. Innehåller inbjudningar till TSC-helg med årsmöte och till sommarens familjeläger. Nr 1 2013 Årgång 22 TUBERÖS SKLEROS COMPLEX, SVERIGE Innehåller inbjudningar till TSC-helg med årsmöte och till sommarens familjeläger. Fakta om TSC Tuberös Skleros Complex (TSC) är en genetisk sjukdom

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till Vi Unga-föreningen.

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

Fokus Framtid. Projektrapport

Fokus Framtid. Projektrapport Fokus Framtid Projektrapport år 2 För första gången har vi haft praktikanter som gör att fler kan hjälpa fler och gett bidrag som skapar möjligheter att genomföra radiodrömmar. Att sända radio första gången

Läs mer

Aktuellt om läs- och skrivsvårigheter från Föräldraföreningen för Dyslektiska Barn 1/2014. Dyslexi är inget att skämmas för!

Aktuellt om läs- och skrivsvårigheter från Föräldraföreningen för Dyslektiska Barn 1/2014. Dyslexi är inget att skämmas för! FDB:s FDB:s NYHETER 1/2014 nyheter Aktuellt om läs- och skrivsvårigheter från Föräldraföreningen för Dyslektiska Barn 1/2014 bild på wille Wille, 21, och elektriker med HD-drömmar: Dyslexi är inget att

Läs mer

CISV-nytt Helsingborg Nr 1 2012

CISV-nytt Helsingborg Nr 1 2012 CISV-nytt Helsingborg Nr 1 2012 Som inledning på vårt första CISV-nytt i år har vi bett Camp Director Sara Willman skriva några rader om barnbyn som vi just nu anordnar ute i Rydebäck. En barnby i äventyrens

Läs mer