Kalendarium våren/sommaren 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kalendarium våren/sommaren 2011"

Transkript

1 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev april 2011 årgång 12 nr 2 Hej medlemmar! Hoppas ni njuter av de solstrålar som letar sig ner genom molnen någon gång då och då. Misströsta inte snart kommer vårvärmen på allvar. I det här nyhetsbrevet får du en inbjudan till vårens stora arrangemang vår talträningshelg i maj. Hoppas många har möjlighet att vara med! I det här nyhetsbrevet hittar du flera som berättar om sina erfarenheter av tidigare helger. Vi brukar ha väldigt trevligt, så har du inte varit med innan så se om du kan följa med i år. I nyhetsbrevet hittar du också lite information om höstens seminarium i retorik, och en recension av filmen The King s Speech. Har du inte sett den än så försök hyra eller köpa den på DVD det är en riktigt bra film! Hoppas ni alla får en härlig vår och sommar! Styrelsen Kalendarium våren/sommaren april Stamningsförbundets årsmöte, Falköping 18 april Talträning i Lund 6-8 maj Talträningshelg! 19 maj Styrelsemöte i Helsingborg 30 maj Talträning i Lund 31 juli-6 augusti Ungdomsläger i Härnösand 2-4 september Nordiska stamningsseminariet i Finland 25 september Seminarium om retorik!

2 The King s Speech en epokgörande film! The King's Speech är den första film jag sett som skildrar en stammande person på ett respektfullt sätt. Och inte som en nervös eller psykiskt störd person, som man ska skratta åt. Vi får följa den stammande kungen Georg VI:s krokiga väg framåt för att kunna prata inför folket. George kommer i kontakt med talpedagogen Lionel som blir hans talterapeut och personliga tränare. Lionels personliga och okonventionella arbetssätt skapar många kulturkrockar och kontroverser. Det svåra provet kommer när han ska hålla ett viktigt tal i direktsändning inför hela det Brittiska imperiet. Filmen skildrar på ett utmärkt sätt hur kungen och hans omgivning reagerade på hans stamning. Igenkänningsfaktorn för mig som stammare är mycket hög. Det är en mycket äkta skildring av hans obehag att tala för folk och hans upprepade misslyckanden. Men vi får också glädjas av hans oerhörda förmåga att resa sig och komma igen, gång på gång. Filmen är mycket välgjord och har en bra dialog. Jag skrattar tillsammans med de andra i biosalongen när kungen visar humor och självdistans till sig själv och sin stamning. Filmen driver också med den tidens experter som t.ex. råder honom att röka för att stämbanden ska slappna av eller prata med kulor i munnen. Jag känner allt för väl igen alla välmenande men verkningslösa råd han får av omgivningen. Jag kan mycket väl förstå att Lionel och kungen gjorde så stora framsteg tillsammans. Trots avsaknad av formell utbildning hade Lionel en helhetssyn på stamningsproblemet och kombinerade talträning med samtalsterapi och personlig träning. Jag ser flera likheter med hur moderna terapier är upplagda. Till att börja med trodde inte kungen att det gick att göra något åt sin stamning. Men Lionel lockade och provocerade fram olika situationer då kungen talade flytande för att visa att stamningen inte är ett kroniskt tillstånd utan att många situationer och faktorer påverkar stamningen. Framförallt uppfattade jag att behandlingen gick ut på att träna, träna och åter träna för att lära sig en talteknik som hjälpte honom att uppnå ett flyt och en säkerhet i talet. Kungen visade också prov på stor målmedvetenhet och uthållighet. Och bevisligen ledde det till framgång. Som jag förstått det var Kung Georg VI och en annan person som också stammade, Winston Churchill, två av de viktigaste talarna i Storbritannien under andra världskriget.

3 Jag tror att filmen kan bli en ögonöppnare för många människor genom att den på ett mycket bra sätt skildrar hur det kan vara att stamma. Filmen kan också inge hopp för många som stammar genom att visa att det går att behandla stamning och nå framgång som talare. Johan Ascard Epilog: Några i stamningsrörelsen har kritiserat filmen för att den antyder psykologiska orsaker till stamning. Jag förstår vad de menar men tycker att kritiken är orimlig. Man kan inte kritisera en dokumentär som utspelar sig på 1930-talet för att den inte tar upp neurobiologiska förklaringsmodeller till stamning, som inte var kända på den tiden. Det finns även några felöversättningar som kanske också bidrar till att en del snedtänder. Terapeuten utger sig t.ex. inte alls för att "bota stamning" som det står på den svenska textremsan utan han pratar om att "behandla stamning", dvs. "treat" och inte "cure". Jag ser Lionel som en föregångare inom talterapin och önskar att jag hade haft en sådan terapeut. Colin Firth och Helena Bonham Carter i The King s Speech

4 Seminarium om retorik den 25 september! Föreningens tradition med endagarsseminarier fortsätter. I år hålls vårt seminarium den 25 september, och temat är retorik! Vi har turen att ha en väldigt rutinerad och meriterad seminarieledare: Paul van der Vliet. Paul arbetar professionellt med att träna människor att tala inför grupp, och han har arbetat mycket med företagsledare över hela världen. Paul är aktiv i Toastmasters (världens största talarorganisation) och invald i The Professional Speakers Association. Seminariet kommer bland annat att handla om presentations- och konversationsteknik, och om kommunikationens betydelse för ledarskap. Det går ut mer information mot slutet av sommaren, men boka redan nu in 25/9 i din kalender! Seminariet blir troligen gratis för våra medlemmar. Filmkvällar Föreningen planerar några filmkvällar under hösten. Vi tänkte se på några filmer med stamningsanknytning och stammande huvudpersoner. Och diskutera hur stamning framställs på film. Det går ut mer information längre fram. Om du har förslag på någon bra film med stamningsanknytning, kontakta gärna Johan Ascard i styrelsen. Årsmöte / Förändringar i styrelsen Den 28 februari hade föreningen sitt årsmöte. Det blev en trevlig kväll, och mötet avlöpte ganska snabbt. Det är inga större förändringar i laguppställningen inför Ett par nya aktiva har tillkommit som suppleanter, och Peter Winning tar över som kassör efter Johan Ascard. Verksamhetsberättelse och verksamhetsplan fanns med i förra nyhetsbrevet. Kontakta någon i styrelsen, om du är intresserad av att ta del av mötesprotokollet eller den ekonomiska redovisningen.

5 Tala i Göteborg! Det var en lite halvt sliten kille som åkte iväg till Göteborg! Jag kände att jag verkligen behövde fokusera på talet som lätt försvinner i all hast när man har mycket i skolan! När jag skriver detta sitter jag på tåget på väg hem till Malmö igen! Känner mig otroligt avslappnad, lugn och måste säga att ni i Talakademin gör ett fantastisk jobb. Även om det är mycket träning bakom att kunna använda Talakademins koncept som bygger mycket på viloandning, tempoväxling, koartikulation osv. blir dessa helger lärande på ett roligt sätt. Vi skrattade väldigt mycket under helgen vilket gör allt mycket lättare och förståligt! Får rikta ett stort tack till Åke som gör detta möjligt. Men även Daniel ifrån Göteborgs stamningsförening, en guldsjäl med otrolig humor! Som sagt kan man vara annat än nöjd med helgen! Jens Andersson Hemsidan / Ny reseräkning Titta gärna in på vår hemsida ibland på Där finns information och en uppdaterad kalender. Du missar väl heller inte att du kan få resebidrag när du åker på något med stamningsanknytning? På hemsidan hittar du en reseräkningsblankett. Den fyller du i om du åkt till någon föreningsaktivitet, på ett stamningsläger eller liknande. För att hitta blanketten, klicka på Föreningen och Verksamhetsplan. Observera att eftersom vi har en ny kassör, ska blanketten skickas till ny adress. Använd inte den gamla blanketten, utan hämta hem den nya från hemsidan.

6 Skånes Stamningsförening och TALAkademin bjuder in till talträningshelg TALA i Skåne 6-8 maj 2011 på Flädergårdens Spa och konferensanläggning O! Må så gott i Vinslöv, nära Hässleholm. Vi börjar fredag lunch och slutar på söndag efter lunch. Det går även bra att ansluta fredag kväll eller lördag morgon. Unna dig en helgsemester och utveckla dig själv! Detta är en helg för dig som vill arbeta med ditt tal tillsammans med andra i en trevlig miljö. Talträningen är upplagd i linje med TALAkademins devis Ju bättre du talar desto mindre stammar du. Vi arbetar alltså inte med att minska stamningen utan med att förbättra vårt tal. De fyra grundläggande färdigheterna i TALAkademins träningsprogram består av andning, pausering, avspänning och frasering. Talträningen går bland annat ut på att sänka taltempot och tala i viloandningsrytm. Vi varvar med Speaking Circle, en beprövad metod att öka lusten att tala inför andra människor. Logoped Åke Byström från TALAkademin leder talträningarna tillsammans med Andrea Daleflod från Stockholms Stamningsförening. Speaking Circle leds av Jens Andersson och Johan Ascard från Skånes stamningsförening. Vi bor på Flädergårdens familjära konferensanläggning i flerbäddsrum med 2-4 sängar i varje rum. Maten lagas av Flädergården. Vi har också tillgång till spa, pool, bastu, träningsrum och gym. Anläggningen ligger på landet med fin natur runt omkring. Läs mer på Vi välkomnar alla medlemmar i stamningsföreningarna och i TALAkademin. Om du inte är medlem kan du t.ex. gå med i Skånes Stamningsförening för 100 kronor. Deltagare från andra länder är också mycket välkomna. Inga förkunskaper krävs. Träningen anpassas till dina förutsättningar och önskemål. Tala i Skåne kostar 600 kronor inklusive mat, sängplats och material. Kanske kan din lokala förening lämna ett bidrag till resan eller avgiften? Vi ordnar transport från järnvägsknutpunkten Hässleholm. Anmäl dig till Johan Ascard, Skånes stamningsförening och TALAkademin, , , senast 15 april. Deltagarantalet är begränsat så anmäl dig innan helgen är fullbokad!

7 Tala i viloandningsrytm Att tala i viloandningsrytm var det återkommande temat på talträningshelgen Tala i Småland, som Talakademin och Skånes Stamningsförening ordnade våren Helgen gick i Talakademins anda: Ju bättre du talar desto mindre stammar du. Vi tränar tillsammans i grupper med röstgympa, långsammare taltempo, viloandningsrytm, koartikulation, mm. Alla fokuserade på det som kändes viktigast för en själv. Flera testade DAF-apparaten. Vi hann också med flera pass med Speaking Circle, som går ut på att stärka självkänslan när vi talar inför en grupp. De elva deltagarna kom från Skåne, Östergötland, Småland, Uppland, Örebro, Schweiz och Finland. Vi hade också förmånen att ha med två logopedstudenter, varav en som stammar. Det blev många intressanta diskussioner om tal och stamning. Jag blir alltid lika förbluffad över vilka snabba förändringar många av oss genomgår. Själv kommer jag snabbt in i ett mycket lugnare taltempo. Jag talar mycket bättre och min stamning försvinner nästan helt. Det är också mycket lättare att upprätthålla ett bra taltempo när jag pratar med andra som också arbetar med sitt tal. Det förbättrade talflytet kommer som en sidoeffekt av att vi arbetar på att förbättra vårt tal, inte för att vi försöker stamma mindre. Jag menar att detta sättet att tänka är nyckeln till framgång; att arbeta med talet och inte mot stamningen. Ett stort tack till Anders Rosvall och Åke Byström som återigen organiserade och ledde helgen på ett mycket bra sätt. Johan Ascard

8 Så här glada blir man när man talar i viloandningsrytm på Tala i Småland.

9 Att delta i ett stamningsläger Vi kallar det matläger för vi äter så gott här. Och så taltränar vi lite också. Så introducerades skämtsamt lägret Tala i Småland för mig av en av deltagarna. Under en långhelg i maj 2010 samlades vi i en liten stuga djupt inne i Småland, tio personer som stammar och jag, en logopedstudent från Lund. Här är några reflektioner över vistelsen. Det började när min handledare under stamningspraktiken öppnade mina ögon för möjligheten att privat åka på ett läger. Jag tog tåget upp tillsammans med en annan deltagare från Skåne och mötte de andra på stationen i Alvesta. Efter en bilfärd den sista biten fram till stugan blev jag inackorderad i ett rum med lägrets enda andra kvinnliga deltagare. Tala bättre, stamma mindre Den grundläggande tanken bakom lägret i Talakademins regi var ju bättre man talar desto mindre stammar man. Man erbjöd därför träning i muntlig framställning för personer som stammar. Lägret innefattade moment såsom att sänka taltempot och att kontrollera andningsrytmen. Detta var sådant som även en logopedstudent kunde delta i så jag fick vara med på aktiviteterna på samma sätt som de andra. Ett annat viktigt syfte med lägret var att förmedla lusten att tala, samt att nosa på mental träning inför kommande talsituationer. En metod som användes och var mycket populär bland deltagarna var Speaking Circles. Detta var korta presentationer som framfördes inför åhörare som enbart fick ge positiv feedback efteråt.

10 Med så många moment som skulle hinnas med blev det fyra fullspäckade dagar. Träningspass av olika slag, maffiga luncher och sena kvällar med kortspel fyllde snabbt dagarna. Lägret präglades från första stund av en tillåtande och vänskaplig atmosfär. Vi hade långa samtal; bland annat om upplevelser av stamningsbehandling och bemötande hos omgivningen. Deltagarna hade endast stamningen gemensamt och deras historier skiljde sig mycket åt sinsemellan. Jag fick också berätta mycket; både om logopedutbildningen och så gott jag kunde om stamningsbehandling. Det blev ett dubbelt utbyte av kunskap och synvinklar som jag hoppas inte bara gagnade mig. Värdefullt studiebesök Jag tror att läger är ett bra sätt att ta ett steg in i stamningsföreningarnas värld. Många av våra patienter kommer vara medlemmar och detta kan bli viktiga erfarenheter i våra yrkesliv. Kanske fås nya uppslag till den egna stamningsbehandlingen? Baserat på mina egna erfarenheter vill jag varmt rekommendera logopedstudenter med intresse för stamningsbehandling att söka upp en lokal stamningsförening på Stamningsföbundets hemsida. Ta chansen att lära känna stammande personer under dessa avslappnade former! Logopedstudentdagar i dagarna Jag lämnar nu stamningslägret för några ord om nutiden. Ett nytt läsår är i förestående och det börjar bli dags för SLoSSstyrelsen 09/10 att lämna över stafettpinnen till nya förmågor. Vårt sista uppdrag blir Logopedstudentdagarna i Stockholm september. När detta nummer av Logopednytt landar i brevlådorna kommer evenemanget vara mycket nära förestående. Temat för i år är som de flesta av er studenter redan vet Svenska logopeder utomlands möjligheter och svårigheter. Jag kan utlova en massa spännande föreläsningar och trevligt umgänge. Vi ses i Stockholm hoppas jag! Slutligen vill jag tacka för min tid i styrelsen och önskar lycka till årgång 10/11. TEXT OCH BILD: Ingrid Thulin Lunds representant och ordförande i SLoSS Detta är en artikel som publicerades i Logopednytt 6/10

11 Familjemedlemskap lättare för anhöriga att stödja oss! På årsmötet beslutades att vi ska införa ett familjemedlemskap i föreningen. Alltså en möjlighet för anhöriga till en ordinarie medlem att bli medlemmar till reducerad taxa. Det beslutades att medlemsavgiften för familjemedlemmar ska vara 50 kronor per år. Då får man inte Stamningsförbundets tidning (KommUNIKation), och familjen får bara ett exemplar av våra nyhetsbrev och andra utskick. I övrigt är det ingen skillnad mellan att vara familjemedlem och vanlig medlem. Alla är hjärtligt välkomna på våra aktiviteter, och alla får till exempel subventionerade priser till julbord och andra arrangemang! Föreningen behöver fler medlemmar, så vi hoppas detta ska locka fler anhöriga att gå med i föreningen. Fråga gärna dina närstående om de vill stödja oss som medlemmar! Varje medlem är värdefull. Vill någon i din familj bli medlem, sätt bara in 50 kronor på vårt bankgiro ( ) och ange namn och adress. Skriv att han eller hon vill bli familjemedlem. Skånes Stamningsförening E-post: Medlemsavgift: Box kr (inkl. KommUNIKation) Lund Hemsida: 100 kr (inkl. nyhetsbrev) 50 kr (familjemedlem) Bankgiro: Styrelse/arbetsgrupp: Jens Andersson Johan Ascard Ann-Charlotte de Brugière Natasja Dahlmann Peter Johansson Alice Lindahl Anders Olsson (medlemsreg.) Meryem Saglamoglu Peter Winning (kassör)

Läs mer på mittenuppslaget. Och titta gärna in på vår hemsida www.skane.stamning.se för mer information. Kalendarium våren/sommaren 2012

Läs mer på mittenuppslaget. Och titta gärna in på vår hemsida www.skane.stamning.se för mer information. Kalendarium våren/sommaren 2012 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev april 2012 årgång 13 nr 2 Hej medlemmar! Våren verkar ha tagit några dagars semester för att ladda batterierna, men snart är den tillbaka och sparkar ut allt vad snö

Läs mer

Kalendarium våren/sommaren 2010

Kalendarium våren/sommaren 2010 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev april 2010 årgång 11 nr 2 Hej medlemmar! Och glad vår på er! Visst är det en skön känsla att få hänga in den tunga vinterrocken där den hör hemma längst in i garderoben...

Läs mer

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Kalendarium vintern/våren 2014. Hej medlemmar!

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Kalendarium vintern/våren 2014. Hej medlemmar! Skånes stamningsförening Nyhetsbrev januari 2014 årgång 15 nr 1 Hej medlemmar! Hoppas det nya året börjat bra! Och att ni alla har många roliga saker att se fram emot under 2014. Om några veckor håller

Läs mer

Kalendarium hösten 2014

Kalendarium hösten 2014 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev september 2014 En höst fylld av aktiviteter! Hej medlemmar! årgång 15 nr 3 Den långa fina sommaren tog plötsligt slut och nu är det höst på riktigt. Hösten största aktivitet

Läs mer

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. februari 2015 nr 1. Nytt år nya utmaningar! Några aktiviteter 2015

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. februari 2015 nr 1. Nytt år nya utmaningar! Några aktiviteter 2015 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev februari 2015 nr 1 Nytt år nya utmaningar! Tack för ditt stöd! Vi har blivit fler under året och är nu 100 medlemmar! Det ökar våra möjligheter att bedriva en bra verksamhet.

Läs mer

STAMNING TAL/SPRÅK FORSKNING

STAMNING TAL/SPRÅK FORSKNING Nr 3 2010 Årgång 55 STAMNING TAL/SPRÅK FORSKNING KommUNIKation nr 3 2010 1 INNEHÅLL 3. ORDFÖRANDESPALt 4. tore talar till punkt tidskrift om stamning Årgång 55, ISSN 1650-875 ANSVARIG UTGIVARE Anita Blom

Läs mer

Rettvisan. barn med. att tala om - Burkhart. Emilias. reflektioner. kursinbjudan aktiv vardag. Ge dom något. Susanne Norwell. PODD-kurs med Linda

Rettvisan. barn med. att tala om - Burkhart. Emilias. reflektioner. kursinbjudan aktiv vardag. Ge dom något. Susanne Norwell. PODD-kurs med Linda Rettvisan Sommarnumret 2014 PODD-kurs med Linda Burkhart Emilias konduktiv pedagogik Ge dom något att tala om - Susanne Norwell kursinbjudan aktiv vardag En ROOKIES reflektioner om att resa med barn med

Läs mer

Kurs i Vardagssamtal

Kurs i Vardagssamtal Kurs i Vardagssamtal För ungdomar och vuxna med Aspergers syndrom (Arbetspärm) Detta är ett kursmaterial som ursprungligen utarbetats vid Clinical Research Center for Schizophrenia & Psychiatric Rehabilitation,

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Ordföranden har ordet!

Ordföranden har ordet! Nummer 1 Februari År 2001 Årgång 1 Besök även Östergötlands spelmansförbunds hemsida www.ostgotaspel.com Detta nummer innehåller kallelse till årsmötet den 7 April Se sidan 5 Ordföranden har ordet! Så

Läs mer

AMC-Nytt våren 2007. Ordföranden har ordet

AMC-Nytt våren 2007. Ordföranden har ordet Ordföranden har ordet AMC-Nytt våren 2007 Hej alla medlemmar! Då var det dags för ett nytt nummer av AMC-Nytt. I detta nummer kan ni bland annat läsa om: Kallelsen till Årsmötet den 31 mars 2007. Inbjudan

Läs mer

Idébok - för ett lyckat projekt

Idébok - för ett lyckat projekt Idébok - för ett lyckat projekt Förord Med Idéboken vill vi inspirera aktörer att ta steget och starta ett EU-projekt. Det finns alla möjligheter att testa nya idéer inom olika betydelsefulla områden och

Läs mer

CISV-nytt Helsingborg Nr 1 2012

CISV-nytt Helsingborg Nr 1 2012 CISV-nytt Helsingborg Nr 1 2012 Som inledning på vårt första CISV-nytt i år har vi bett Camp Director Sara Willman skriva några rader om barnbyn som vi just nu anordnar ute i Rydebäck. En barnby i äventyrens

Läs mer

S mmarveckor UR INNEHÅLLET: MICKE OM SOMRARNA PÅ FURUBODA SOMMARBILDER FURUBODA I MINA TANKAR ÄR DU NYFIKEN PÅ HUR DET FUNKAR?

S mmarveckor UR INNEHÅLLET: MICKE OM SOMRARNA PÅ FURUBODA SOMMARBILDER FURUBODA I MINA TANKAR ÄR DU NYFIKEN PÅ HUR DET FUNKAR? NU FÖLJ MED BLAND DE SENASTE NYHETERNA OCH AKTIVITETERNA FRÅN FURUBODA KOMMER UT 4 GÅNGER PER ÅR NR 3 2014 UR INNEHÅLLET: MICKE OM SOMRARNA PÅ FURUBODA SOMMARBILDER FURUBODA I MINA TANKAR ÄR DU NYFIKEN

Läs mer

ISSN: 1652-7054. Marfans Syndrom. och andra marfanliknande tillstånd Medlemsbulletin för Svenska Marfanföreningen 1 / 2014. Kallelse till årsmöte!

ISSN: 1652-7054. Marfans Syndrom. och andra marfanliknande tillstånd Medlemsbulletin för Svenska Marfanföreningen 1 / 2014. Kallelse till årsmöte! ISSN: 1652-7054 Marfans Syndrom och andra marfanliknande tillstånd Medlemsbulletin för Svenska Marfanföreningen 1 / 2014 s g a d t e Snart är d! e t ö m s r för å Kallelse till årsmöte! Styrelsen Hör gärna

Läs mer

Här kommer höstens utskick från AMC-föreningen. Detta innehåller:

Här kommer höstens utskick från AMC-föreningen. Detta innehåller: Hej! November 2004 Här kommer höstens utskick från AMC-föreningen. Detta innehåller: AMC-nytt Info från Ulf Larsson angående Ågrenskadagarna Inbjudan och program till Ågrenska v 10, 2005 Sällsynta Diagnosers

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

Noonan Nytt. nr. 3, 2012. Innehåll

Noonan Nytt. nr. 3, 2012. Innehåll Noonan Nytt Innehåll nr. 3, 2012 Ordförandespalten Hemsidan Noonan syndrom Sällsynta Diagnoser Extra årsmöte Familjekonferens 2012 Tack för mig! Syrelsemöte Alingsås Kontaktuppgifter Ordförandespalten

Läs mer

CISV-nytt Helsingborg

CISV-nytt Helsingborg CISV-nytt Helsingborg Nr 3 2011 Ordförande har ordet! Så var det dan före dopparedan och dags att summera ännu ett år. Tiden går fort! Men vilket år vi har haft. Vi har skickat iväg 20 barn och ungdomar

Läs mer

MEDLEMSBLAD FÖR DRÖMGRUPPSFORUM Nr 1/2013

MEDLEMSBLAD FÖR DRÖMGRUPPSFORUM Nr 1/2013 MEDLEMSBLAD FÖR DRÖMGRUPPSFORUM Nr 1/2013 KALENDER Sommarveckan Drömgrupp och Drömgruppsledarträning Veckan efter midsommar 24-28 juni juni 2013 Billströmska folkhögskolan på Tjörn i Bohuslän 0304 67 65

Läs mer

Nr 1 2013 Årgång 22 TUBERÖS SKLEROS COMPLEX, SVERIGE. Innehåller inbjudningar till TSC-helg med årsmöte och till sommarens familjeläger.

Nr 1 2013 Årgång 22 TUBERÖS SKLEROS COMPLEX, SVERIGE. Innehåller inbjudningar till TSC-helg med årsmöte och till sommarens familjeläger. Nr 1 2013 Årgång 22 TUBERÖS SKLEROS COMPLEX, SVERIGE Innehåller inbjudningar till TSC-helg med årsmöte och till sommarens familjeläger. Fakta om TSC Tuberös Skleros Complex (TSC) är en genetisk sjukdom

Läs mer

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter Axxess-metoden Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter AxxessUmeå Vad är fritid? Alla har sin egen definition men en kan säga att det är den tid om inte upptas av skola/jobb, sömn,

Läs mer

Maj 2005 Nr 3 Årgång 8 LEDARSKAP. Ledarskap i scouterna Scouting gav jobb Treklöver-Gilwell Swedish Mekteb Volontärer hemma

Maj 2005 Nr 3 Årgång 8 LEDARSKAP. Ledarskap i scouterna Scouting gav jobb Treklöver-Gilwell Swedish Mekteb Volontärer hemma Maj 2005 Nr 3 Årgång 8 LEDARSKAP Ledarskap i scouterna Scouting gav jobb Treklöver-Gilwell Swedish Mekteb Volontärer hemma REDAKTÖREN HAR ORDET Vi lär ledarskap av varandra Jag fick en fråga om hur jag

Läs mer

På gång NLP awards. Hur ser kartan ut för NLP- utbildningar i Sverige?

På gång NLP awards. Hur ser kartan ut för NLP- utbildningar i Sverige? BOKA kvällen den 19 april för NLP föreningens årsmöte! Hur ser kartan ut för NLP- utbildningar i Sverige? Hur är det med kvaliteten på NLP-utbildningar i Sverige och utomlands? Styrelsen har från tid till

Läs mer

Internationell feriepraktik, 2013

Internationell feriepraktik, 2013 Internationell feriepraktik, 2013 CITAT FRÅN ELEVERNAS SKRIFTLIGA RAPPORTER Efter de två veckor vi befann oss i London känner jag mig berikad. Berikad på ny kunskap; hur det är att jobba i en butik, hur

Läs mer

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson Guide för nätdejting AV: Dennis Danielsson I den här guiden kommer jag att beröra de viktigaste delarna av nätdejting för att ge dig så bra hjälp som möjligt i ditt nätdejtande. I mina exempel kommer jag

Läs mer

EN TIDSKRIFT FRÅN OP ASSISTANS NR 3 2014. Medarbetarundersökningen. KaSam på Cypern. Förflyttningsteknik

EN TIDSKRIFT FRÅN OP ASSISTANS NR 3 2014. Medarbetarundersökningen. KaSam på Cypern. Förflyttningsteknik R E S P E K T K O M P E T E N S H E L H E T S S Y N EN TIDSKRIFT FRÅN OP ASSISTANS NR 3 2014 Medarbetarundersökningen KaSam på Cypern Förflyttningsteknik Vi fortsätter att utvecklas tillsammans! början

Läs mer

MULTIFAMILJETERAPI VID

MULTIFAMILJETERAPI VID MULTIFAMILJETERAPI VID ANOREXIA NERVOSA Behandlingsmanual Framtagen vid Enheten för Anorexi och Bulimi BUP Lund Ulf Wallin Innehåll 1. Introduktion 4 2. Anorexia Nervosa hos den yngre patienten 5 3. Familjens

Läs mer

Johanna Eidensten 2013-04-03

Johanna Eidensten 2013-04-03 DANDERYDS GYMNASIUM Vägen till College Johanna Eidensten 2013-04-03 1 Vägen till college Innehållsförteckning Introduktion:... 2 Varför ska man gå på college?... 2 Gör dig redo:... 3 Olika typer av college

Läs mer

JAG, EN ENT REP RENÖR?

JAG, EN ENT REP RENÖR? Att starta företag har verkligen varit en häf tig resa. Jag har vuxit som människa. Hanna Jörnhammar, Linliving JAG, EN ENT REP RENÖR? Jag vet ingen ENT REP RENÖR som har lyckats med sin första idé. De

Läs mer