Rune Persson (S) står i tur att utöver ordförande justera dagens protokoll. att utse Rune Persson att utöver ordförande justera dagens protokoll.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rune Persson (S) står i tur att utöver ordförande justera dagens protokoll. att utse Rune Persson att utöver ordförande justera dagens protokoll."

Transkript

1 1(7) PM till sammanträde med styrelsen i Nybro Elnät AB, Nybro Energi AB, Ny bro Värmecentral AB, Fastigheter i Nybro AB den 30 september 2014 ÄRENDE Nr 1 Nr 2 Mötets öppnande Val av justerare Rune Persson (S) står i tur att utöver ordförande justera dagens protokoll. att utse Rune Persson att utöver ordförande justera dagens protokoll. Nr 3 Godkännande av dagordning Dagordning finns som bilaga till dagens möte. att godkänna dagordningen. Nr 4 Genomgång av föregående protokoll Protokoll från styrelsens möte den 24 juni 2014 har tidigare skickats ut till styrelsen. Protokollet finns också tillgängligt via Nybro Kommuns hemsida och portalen. att godkänna protokollet och lägga det till handlingarna. Nr 5 Driftrapport och tertial bokslut januari augusti 2014.

2 2(7) I bilaga redovisas aktuell driftrapport. Inför sammanträdet kommer tertialbokslut för perioden januari augusti 2014 att skickas ut separat.. Nybro kommuns it-enhet svarar för viss administration av it för energibolagen. Kostnaden för detta varierar över tid. Osäkerhet föreligger om och på vilket sätt fakturering sker och till vilka kostnader. För ökad säkerhet i budget- och i prognosarbetet behövs tydliga överenskommelser om vad som gäller i förhållandet mellan energibolagen och it-enheten, Nybro kommun. att samt att av it-enheten, Nybro kommun begära att få en redovisning av grunderna för fakturering av it-kostnader som sedan kan ligga till grund för avtal. Nr 6 Lägesrapport bredband/fiber Vid styrelsens möt, 27, den 24 juni 2014 presenterade bredbandskonsult Tryggve Hågård ett förslag till fiberstrategi för Nybro kommun med målsättning att minst 90 % av befolkning i kommunen skall ha tillgång till snabbt bredband, 100 MB(fiber), senast Styrelsen beslutade att: att uppdra till vd att avsluta avtalet med kommunen, att anlita kompetens för att göra planering med förslag på tid och ekonomi, att förbereda underlag för information till bya-lagen, Nr 7 Förslag till yttrande över motion om att skapa en god fiberinfrastruktur i Nybro kommun Motion Peter Lilja (M) och Jonas Algotsson (M) lämnade den 28 mars 2014 följande motion till kommunfullmäktige:

3 3(7) Tillgången på snabbt och tillförlitligt bredband är en viktig faktor för god samhällsutveckling. För bara några år sedan sågs Internet och tillgången på detsamma som något extra, något som man egentligen inte har nytta av utan något som mest är på skoj. Nu är läget annorlunda. Tillgång till Internet är idag ett grundkrav. Allt fler av de grundläggande samhällsfunktionerna använder sig av Internet i någon form. Internet har blivit en central del i vår gemensamma övergripande infrastruktur, fullt jämförbar med gator, vägar och andra funktioner. Tyvärr saknar många kommuninvånare fortfarande tillgång till en snabb Internetuppkoppling. Än värre är att en del kommunala funktioner, t ex skolor, saknar förutsättningar att ta del av möjligheterna på Internet. Det duger inte! Ska vi kunna locka människor att bosätta sig i vår kommun, måste vi kunna erbjuda möjligheten till goda kommunikationer. Detta gäller inte minst på landsbygden. En del av de större investeringsprojekten de senaste åren har skett på landsbygden. Dessa har t ex skapat nya attraktiva boenden eller skapat förutsättningar för människor till arbetspendling från sin boendeort. Alla dessa åtgärder har syftet att erbjuda människor möjligheten att bo där man vill och sedan förflytta sig dit man arbetar. Tyvärr har tillgången på bredband inte följt med i denna utveckling. Här släpar vi fortfarande efter trots medvetna satsningar och förnyat fokus på frågan. Ska vi kunna locka människor att bosätta sig i vår kommun, i synnerhet på landsbygden, krävs nya krafttag. Ska vi ge befintliga företag möjlighet att konkurrera på lika villkor krävs att vi gör vårt för att lösa denna fråga. Ska vi kunna få nya företag att etablera sig i vår kommun, i synnerhet utanför centralorten, finns ingen annan väg framåt än att kommunen tar ett utökat ansvar. Vi tror tyvärr inte att någon annan aktör förmår att lösa frågan inom överskådlig tid. Givetvis ska vi samverka med andra goda krafter, t ex byalag och andra sammanslutningar, för att tillsammans arbeta mot en lösning. I denna process ska kommunen vara aktiv och bidra med utökade resurser för dessa aktörer. Nybro Elnät AB, som är ansvarig för bredbandsfrågan sedan något år, har så här långt gjort ett bra jobb och fört upp frågan på dagordningen. Ska vi lösa de strukturella problemen krävs dock att ägaren, Nybro kommun, ger direktiv om en förstärkt ambitionsnivå och även tillför nya resurser. Mot bakgrund av ovanstående yrkar vi att Nybro kommun ger Nybro Elnät AB ett ägardirektiv i syfte att påbörja utbyggnad av en fiberinfrastruktur i Nybro kommun, i synnerhet på landsbygden, att Nybro kommun tillför Nybro Elnät AB resurser bestående av en avsättning från en eventuell försäljning av fastigheter, i syfte att lösa utbyggnaden samt att en del av dessa resurser görs tillgängliga för andra aktörer, byalag, samhällsföreningar etc, som driver egna utbyggnadsprojekt i vår kommun, i synnerhet på landsbygden.

4 4(7) För Moderaterna i Nybro Peter Lilja Jonas Algotsson Kommunfullmäktige beslutade den 31 mars 2014, 77, att remittera motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen beslutade, 70, den 28 april att remittera motionen till Nybro Elnät AB för besvarande inom sex månader. Förslag till yttrande: Med hänvisning tillprotokollsutdrag från sammanträde lämnar Nybro energi följande kommentarer till yrkande i rubricerade motion: Nybro Energi har påbörjat framtagning av fiberstrategi för att bygga ett stomnät, till vilket de ekonomiska föreningarna ute i respektive samhälle/by/socken, kan ansluta sina lokala nät. Stomnätet kommer att byggas som ett öppet stadsnät där strategin hittills är att ansluta sig till Wexnet via Emmaboda och Uppvidinge för att därigenom få redundanta anslutningar vilket radikalt reducerar sårbarheten i nätet. En första preliminär kalkyl avseende ovan beskrivna utbyggnad av stomnät indikerar mot en kostnad på storleksordningen 16 Mkr. En första etapp innefattande anslutning till Wexnet genom Emmabodas nät har prelimärt kalkylerats till ca 2 Mkr. Genom att genomföra denna anslutning som första etapp kommer orterna Örsjö och Orrefors med omnejd att kunna få bredband med den kapacitet som regeringen har satt upp som mål. Med ytterligare en investering på ca. 1,8 Mkr kommer Flygsfors, Gadderås, Gullaskruv och Målerås att få tillgång till fibernät. Den fortsatta utbyggnaden är tänkt att ske i ett antal etapper innan hela kommunen är försedd med fiberanslutningar. Nybro Energi s utgångspunkt är att Nybro Kommun tillför Nybro Energi nödvändiga medel för ovan redovisade investeringar. Starttidpunkten bör vara redan under innevarande höst för att genomföra den första etappen, och att resterande läggs ut under följande 3-4 år. Nybro Energi AB avser att tillhandahålla detta stomnät till fiberföreningarna samt bistå med viss rådgivning där så önskas från föreningarnas sida. Fiberföreningarna förutsätts finansiera sin investeringar med eget kapital från medlemmar samt projektstöd inom ramen för landsbygdsprogrammet, via länsstyrelsen, i enlighet med det regelverk som håller på att tas fram för att stimulera utbyggnad av fibernät utanför tätorter. att instämma i redovisat yttrande samt att överlämna detta till kommunstyrelsen.

5 5(7) Nr 8 VA lägesrapport Vid mötet kommer aktuell information att redovisas för VA-verksamheten. Nr 9 Elnät lägesrapport Vid mötet kommer aktuell information att redovisas för elnätsverksamheten att redovisas. Nr10 Fjärrvärme lägesrapport Vid mötet kommer aktuell information att redovisas för fjärrvärme verksamheten. I bilaga redovisas uppföljning avseende försäljning och aktuella anslutningar. Nr 11 Värmecentralen lägesrapport Vid mötet kommer aktuell information att redovisas för Värmecentralen. Nr 12 Status kraftvärmeprojekt Transtorp

6 6(7) Vid mötet kommer aktuell status för kraftvärmeprojekt Transtorp. Nr 13 Eventuella taxeförändringar Vid mötet kommer förslag att redovisas om taxeförändringar. att. Nr 14 Femårsplan för underhåll VA. Vid mötet kommer femårsplan för VA att diskuteras. Nr 15 Delegationsbeslut. Enligt vd-instruktion skall investeringar överstigande kronor redovisas till styrelsen. Nr 16 Övriga frågor

7 7(7) Vid mötet redovisas övriga frågor, bland annat: - Elhandel uppdrag, 30, den 24 juni Mötesfrågor - Status arbetsordning Nr 17 Nästa möte Styrelsernas nästa möte är den 28 oktober.

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum 68 Nybro Elnät AB 2016-01-27 Nybro Energi AB Nybro Värmecentral AB Fastigheter i Nybro AB

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum 68 Nybro Elnät AB 2016-01-27 Nybro Energi AB Nybro Värmecentral AB Fastigheter i Nybro AB Sammanträdesdatum 68 Plats och tid Öjaby Herrgård, klockan 11.00-13.00 Beslutande Övriga deltagande Urban Eliasson, ordförande (C) Anders Lundell, vice ordförande (S) Nils Grönkvist (C) Anders Karlsson

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19)

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) SABOs synpunkter Inledning SABO har i tidigare remissyttranden, senast över betänkandet Försörjningskrav

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning. Timrå Vatten AB 2013-04-12

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning. Timrå Vatten AB 2013-04-12 okoll Sida Ärendeförteckning 7 Sammanträdets öppnande... 2 7a Val av protokollsjusterare... 2 7b Godkännande av dagordning... 2 7c Godkännande av föregående protokoll... 2 8 Arbetsordning för styrelsen...

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 VU12-10 Protokoll Sida 1 (1) VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 Tid Torsdag 2012-11-11 kl. 21:00 Plats Teamspeak Närvarande, Diana Diez, Karl Larsson Berörda Förbundsstyrelsen 1 Mötets öppnande att 1 att 2

Läs mer

Rådssalen, Cupol, Oxelösund Torsdag 11 juni 2009, kl 8.30-11.45

Rådssalen, Cupol, Oxelösund Torsdag 11 juni 2009, kl 8.30-11.45 Sammanträdesprotokoll Blad 1 (10) Nr Plats och tid Rådssalen, Cupol, Oxelösund Torsdag 11 juni 2009, kl 8.30-11.45 Beslutande Styrelseledamöterna Göte Eriksson Bo Jender Torbritt Bökman ersättare för Carl-Bertil

Läs mer

PM försäljningen av Hantverket 1 2015-04-19

PM försäljningen av Hantverket 1 2015-04-19 PM försäljningen av Hantverket 1 2015-04-19 Bakgrund Den 17/11 2014 skrevs köpekontrakt avseende försäljningen av Hantverket 1 under. Därigenom ingicks ett civilrättsligt bindande avtal. Undertecknandet,

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet 1 (7) Slutrapport för projektet Tämta Fiber Datum:2013-09-27... Journalnummer: 2010-061P Projekttid: 20120507-20130930. Kontaktpersoner i projektet: (Uppgifter på personer som kan svara på frågor om projektet

Läs mer

Vår fiber ger ett bättre läge. Vårt engagemang gör skillnad

Vår fiber ger ett bättre läge. Vårt engagemang gör skillnad Vår fiber ger ett bättre läge Vårt engagemang gör skillnad Svenska stadsnät - Fibernät Svenska Stadsnät erbjuder fiberanslutning till dig som vill ha ett snabbt, framtidssäkert och öppet nät. Vi växer

Läs mer

Folkhälsorådets reglemente

Folkhälsorådets reglemente Folkhälsorådets reglemente Styrdokument Styrdokument Dokumenttyp: Reglemente Beslutad av: Kommunfullmäktige 2011-06-22, 82 Dokumentansvarig: Kommunchefen Reviderad av: - 2 Innehållsförteckning Folkhälsorådets

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Bredbandsstöd och Bredbandsbristområden i Västra Götalands län. Mars 2012. Page 1

Bredbandsstöd och Bredbandsbristområden i Västra Götalands län. Mars 2012. Page 1 Bredbandsstöd och Bredbandsbristområden i Västra Götalands län Mars 2012 Page 1 Statliga nya bredbandsstöd Stöd tillgängliga för fiberföreningar i Västra Götalands län inom våra bristområden. Landsbygdsprogrammets

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Motion av Fredrik Ahlstedt (M) om ett tryggare Uppsala

Motion av Fredrik Ahlstedt (M) om ett tryggare Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Eriksson Per Datum 2016-05-31 Diarienummer KSN-2016-0473 Kommunstyrelsen Motion av Fredrik Ahlstedt (M) om ett tryggare Uppsala Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Hur kan du söka pengar från landsbygdsprogrammet till bredbandsprojekt?

Hur kan du söka pengar från landsbygdsprogrammet till bredbandsprojekt? Hur kan du söka pengar från landsbygdsprogrammet till bredbandsprojekt? Karin Svanäng, Trögdsgården den 29 november 2014 En levande, smart och hållbar landsbygd i Uppsala län Prioriterat i landsbygdsprogrammet

Läs mer

Styrelsemöte 2009-05-04

Styrelsemöte 2009-05-04 A 2009-05-09 Camilla Öberg 1 (5) Mötesdatum: 2009-05-04 Tid: 18.00-21.00 Plats: Tannefors Närvarande: Mikael Seidl, Camilla Öberg, Linda Wahlman, Rolf Törnström, Monica Helmfrid, Mikaela Gidlund, Anders

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning. Nordanstig Vatten AB 2014-09-25

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning. Nordanstig Vatten AB 2014-09-25 Nordanstig Ven AB 2014-09-25 Ärendeförteckning 46 Sammanträdets öppnande... 2 46a Val av protokollsjusterare... 2 46b Godkännande av dagordning... 2 46c Godkännande av föregående protokoll... 2 46d Kvarstående

Läs mer

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Protokoll Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Sekreterare: Caroline Wiking 1. Reflektioner kring

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2013-04-09, kl. 09.00 12.30, Lilla salen, Kommunhuset i Simrishamn

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2013-04-09, kl. 09.00 12.30, Lilla salen, Kommunhuset i Simrishamn 2013-04-09 1 (6) Plats och tid 2013-04-09, kl. 09.00 12.30, Lilla salen, Kommunhuset i Simrishamn Deltagare Birgitta Larsson, ordförande Froste Persson, vice ordförande Alf-Göran Andersson Ann-Mari Louison

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 24 maj 2016 kl. 8:30-9:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 52-56 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Bertil Dahl (V) Carl-Henrik Sölvinger

Läs mer

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB Ägardirektiv Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB Beslutat av fullmäktige 2015-09-28 75 Utfärdat av Vara Koncern AB 2015-XX-XX Fastställt av bolagsstämman 2015-XX-XX INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Översikt status för genomförande av förslag inom bredbandsforum.

Översikt status för genomförande av förslag inom bredbandsforum. Översikt status för genomförande av förslag inom bredbandsforum. Genomförandefaserna kategoriseras i färgkodning enligt tre nivåer. Grönt Gult Rött Åtgärder har vidtagits och läget utvecklas i gynnsam

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Remiss - En förvaltning som håller ihop (SOU

KARLSTADS KOMMUN. Remiss - En förvaltning som håller ihop (SOU sid 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2015-12-15 24 Remiss - En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66) Dnr KS-2015-729 Dpl 09 Kommunstyrelsens beslut Kommunledningskontorets förslag till remissvar godkänns

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Sammanträdesdatum. Lisa Stridsman, Tf teknisk chef. ... Paragrafer 23-26 Inga-Lill Ängsund

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Sammanträdesdatum. Lisa Stridsman, Tf teknisk chef. ... Paragrafer 23-26 Inga-Lill Ängsund PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2015-10-27, kl 0830-1130 ande Roland Karlsson, S Leif Gramner, KD Övriga deltagande Lisa Stridsman, Tf teknisk chef Utses att

Läs mer

Motion om Sala 400 år

Motion om Sala 400 år SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET 13 (20) Sammanträdesdatum 2016-01-19 9 Motion om Sala 400 år Dnr 2015/277-0 INLEDNING Tommy Johansson (S) och Per-Olof Rapp (S) inkom den 24 mars 2015 med rubricerad

Läs mer

Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering

Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering E-legitimationsdagen 2013-01-31 Louise Merz Pontus Söderström Myndigheternas försörjning idag För att täcka det offentligas behov av tjänster

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-01-28

Sammanträdesdatum 2014-01-28 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, Gröna rummet 08:30-09:30 Beslutande Fredrik Axelsson (M), ordf. Jonas Fasth (FP), 1:e vice ordf. Anders Tell (S), 2:e vice

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:36 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:17 av Lars Dahlberg och Erika Ullberg (S) om lånecyklar vid bytespunkter i SL-trafiken Föredragande landstingsråd: Christer G

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18 Närvarande: f.d. justitierådet Nina Pripp, f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson och justitierådet Lars Dahllöf. Sänkt kapitalvinstbeskattning

Läs mer

Miljöbilar i hemtjänsten

Miljöbilar i hemtjänsten ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:497-034 2016-03-21 1/2 Miljöbilar i hemtjänsten Förslag till beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige besluta att 1. bifalla motionen, förutsatt att ett krav på användning

Läs mer

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

Mötesnoteringar från PTS arbetsgruppmöte om 90-serien

Mötesnoteringar från PTS arbetsgruppmöte om 90-serien DATUM 4 december 2006 Mötesnoteringar från arbetsgruppmöte om 90-serien Datum: Torsdagen den 16 november, 2006 Plats:, Birger Jarlsgatan 16, Stockholm Deltagarlista: Se bilaga 1 1. Bakgrund Idag är det

Läs mer

OXELÖSUNDS KOMMUNS FÖRVALTNINGS AB

OXELÖSUNDS KOMMUNS FÖRVALTNINGS AB Styrelsen 2008-10-02 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 4/08 Blad 1 (8) Sammanträdesdatum Plats och tid rum 293, Kommunhuset kl 13.25-14.05 Beslutande Benita Vikström Dag Bergentoft Agneta Rönn, 29-31 Sören Carlsson

Läs mer

Torsvi fiber ekonomisk förening, orgnummer 769629-2767. November 1, 2015 BILAGA 1.A KOMMUNIKATIONSOPERATÖRENS ÅTAGANDE

Torsvi fiber ekonomisk förening, orgnummer 769629-2767. November 1, 2015 BILAGA 1.A KOMMUNIKATIONSOPERATÖRENS ÅTAGANDE BILAGA 1.A KOMMUNIKATIONSOPERATÖRENS ÅTAGANDE 1 1 KOMMUNIKATIONSOPERATÖRENS ÅTAGANDE Upphandlingen omfattar ett komplett kommunikationsoperatörsåtagande vilket innebär att kommunikationsoperatören (KO)

Läs mer

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna?

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna? KF 06:1 Dnr KS/2016:205-035 2016-04-13 1/3 Svar på interpellation ställd av Ragnar Lindén (MP), Madeleine Bilberg (MP), Josefin Valham (MP) och Björn Siljeström (MP) om personalpolitik och kommunen som

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte i GBBF 2012-06-19

Protokoll från styrelsemöte i GBBF 2012-06-19 Protokoll från styrelsemöte i GBBF 2012-06-19 Närvarande: Lennart Hallgren, ordf. Hans Hermansson, kassör Agneta Ohlsson, sekr. Stina Lundblad, ledamot Bert Nilsson, ledamot 1. Mötets öppnande Magnus Halleen,

Läs mer

AGENDA. Moras Öppna nät Direktansluten villa Vägen till en anslutning Tjänsteleverantörer Kontaktpersonernas roll Diskussion och frågor

AGENDA. Moras Öppna nät Direktansluten villa Vägen till en anslutning Tjänsteleverantörer Kontaktpersonernas roll Diskussion och frågor AGENDA Moras Öppna nät Direktansluten villa Vägen till en anslutning Tjänsteleverantörer Kontaktpersonernas roll Diskussion och frågor Varför Moras Öppna Nät? Framtidssäkring Trygghet och tillgänglighet

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Ds 2010:20 Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Lättläst sammanfattning Integrationsoch jämställdhetsdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum. 2016-02-02 kl. 11.00-14.00

Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum. 2016-02-02 kl. 11.00-14.00 2016-02-02 1(5) Plats och tid Hotel Waterfront 2016-02-02 kl. 11.00-14.00 Beslutare Kristina Alsér, ordförande Eric Sjöström Ingrid Jonasson Blank Peter Högberg Bengt Benson Nils Nyman Övriga deltagare

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Kommunala rådet för funktionsnedsättningar 2015-05-11

MULLSJÖ KOMMUN Kommunala rådet för funktionsnedsättningar 2015-05-11 Kommunala rådet för funktionsnedsättningar 2015-05-11 Sammanträdesdag Innehåll 9 Tillkommande ärenden... 11 10 Föregående mötesprotokoll... 12 11 Planering av rådets fortsatta verksamhet... 13 12 Delgivningar...

Läs mer

Årsmöte 14:e mars 2016

Årsmöte 14:e mars 2016 Årsmöte 14:e mars 2016 Styrelsen kallar medlemmar till årsmöte, för Rickeby samfällighetsförening, som kommer att hållas måndag den 14 mars 2016 klockan 19.00 i Åbybergskyrkan. Från klockan 18.30 serveras

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, tisdagen den 9 februari kl 9:30-11:30

Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, tisdagen den 9 februari kl 9:30-11:30 2016-02-09 1 (6) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, tisdagen den 9 februari kl 9:30-11:30 Beslutande Ledamöter Jan-Åke Lindgren, ordförande Ylva Ivarsson, ks, Linnea Adler (Hjärt- o lungföreningen)

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott 76-100

Regionstyrelsens arbetsutskott 76-100 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 76-100 Tid: 2016-05-30 kl. 13:00-16:30 Plats: Regionens hus, sal A 91 Remiss: Tolktjänst för vardagstolkning - S2016/02162/FST Diarienummer: RJL 2016/933

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Närvarande: Vice ordföranden Lasse Gustafsson HSO/NHR/ Ledamöter Ewa Ström HSO/HR Dagny Mörk SRF Yvonne Holmberg HSO/Astma och Allergi

Närvarande: Vice ordföranden Lasse Gustafsson HSO/NHR/ Ledamöter Ewa Ström HSO/HR Dagny Mörk SRF Yvonne Holmberg HSO/Astma och Allergi PROTOKOLL 3/2009 HANDIKAPPRÅDET VID TRAFIK- OCH REN- HÅLLNINGSNÄMNDEN OCH STOCKHOLMS STADS PARKERING AB Sammanträdesdag Torsdagen den 26 mars 2009 kl 15.00-17.00 Justerat den Justerat den Lasse Gustafsson

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll för styrelsemöte 18 februari 2015

Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll för styrelsemöte 18 februari 2015 Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll för styrelsemöte 18 februari 2015 Plats: Skype Tid: Onsdag 18 februari 2015, kl. 18.00. Närvarande: Herbert, Gabriella Sandström, Mea Näsman, Malin Bornhöft,

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

Det utsända förslaget till beslut lydde:

Det utsända förslaget till beslut lydde: PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-11-12 LS-LED07-173 143 Försäljning av Ergonomicentrum i Sörmland AB Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen ger ordföranden i uppdrag att se till att en oberoende

Läs mer

Protokoll styrelsemöte Utsek

Protokoll styrelsemöte Utsek Sida 1/5 Styrelsemöte verksamhetsåret 2015-2016 Datum: 2016-02-16 Tid: Kl. 16.30 18.30, paus 17.20 17.35 Plats: s kontor, Pedagogens A-hus Kallade: Erik Liberg, Sofia Olukemi Nordling, Erik Johansson,

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Möte om busstrafiken i Grebo 2012-01-26

Möte om busstrafiken i Grebo 2012-01-26 Åtvidaberg 2012-02-02 Sida 1(5) Möte om busstrafiken i Grebo 2012-01-26 Plats: Grebo skolas matsal Tid: 18.30 ca 20.45 Deltagare från Grebo, Värna mm: Drygt 100 personer Övriga deltagare: Per-Ove Persson,

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 1999 Budgetutskottet 2004 PRELIMINÄR VERSION 2003/0039(COD) 4 april 2003 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från budgetutskottet till utskottet för konstitutionella frågor över förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78 Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Kvalitetsgarantier i hemtjänst Sociala sektorns verksamhet bygger på människors

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Kommunstyrelsens personalutskott 2004-05-10

RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Kommunstyrelsens personalutskott 2004-05-10 RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Kommunstyrelsens personalutskott 2004-05-10 Plats och tid Kallingesalen, Stadshuset, Ronneby kl 13.30 15.45 Beslutande JanAnders Palmqvist, ordförande 1 o 2,

Läs mer

STADGAR. Sammanträdesdatum. 2016-xx-xx. Stadgar för Stenby Samfällighetsförening

STADGAR. Sammanträdesdatum. 2016-xx-xx. Stadgar för Stenby Samfällighetsförening 1(5) STADGAR Sammanträdesdatum 2016-xx-xx Stadgar för Stenby Samfällighetsförening enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter (SFL). Lagens bestämmelser om förvaltningen ska gälla. Kommun:

Läs mer

Datum 2015-02-09--10. Plats: Clarion Grand Hotel, Helsingborg

Datum 2015-02-09--10. Plats: Clarion Grand Hotel, Helsingborg Revisorskollegiet PROTOKOLL 13 24 Datum 1 (5) Protokoll från sammanträde Tid: Plats: Clarion Grand Hotel, Helsingborg ande Lars-Erik Lövdén - ordförande Jeanette Hillding - vice ordförande Jana Lund Anders

Läs mer

www.jagvillhabostad.nu, info@jagvillhabostad.nu Folkskolegatan #7, 11535 Stockholm VERKSAMHETSPLAN 2014

www.jagvillhabostad.nu, info@jagvillhabostad.nu Folkskolegatan #7, 11535 Stockholm VERKSAMHETSPLAN 2014 VERKSAMHETSPLAN 2014 Det övergripande målet för organisationens arbete är att bostadsbristen för unga ska upphöra, och att föreningen därmed ska kunna avveckla verksamheten. Genom att ge unga en plattform

Läs mer

Kulturskoleanordnare i Järfälla

Kulturskoleanordnare i Järfälla Kulturskoleanordnare i Järfälla Vilkor för auktorisation Mer kulturskola till Järfällas barn och ungdomar 2015 kommer alla unga i Järfälla att få en digital check som de kan använda som betalning för valfria

Läs mer

Förslag: Protokollet framläggs till påseende i Bromarvs kyrka under tjänstetid 15.11. 30.11.2012.

Förslag: Protokollet framläggs till påseende i Bromarvs kyrka under tjänstetid 15.11. 30.11.2012. Församlingsrådet i Bromarvs församling sida 1 1 SAMMANTRÄDETS ÖPPNANDE OCH NAMNUPPROP Ordförande öppnade sammanträdet med bön. Namnupprop förrättades, de närvarande antecknades i bifogad närvarolista.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd 2013-09-26. C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd 2013-09-26. C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13.30 14.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M), ordf. Bert Sundström (S), v. ordf. Yvonne Ekaremål

Läs mer

Detta dokument beskriver vilka regler som gäller för lagspecifika hemsidor använda av Ackers lag.

Detta dokument beskriver vilka regler som gäller för lagspecifika hemsidor använda av Ackers lag. Ackers WWW-Policy I samband med Åkersberga IBF:s (Ackers ) öppnande av sin hemsida på Internet uppstår behovet av regler och riktlinjer för publicering av hemsidor för de olika lagen på Internet. Detta

Läs mer

Investera i förskolan

Investera i förskolan Örebro 2010-09-07 Investera i förskolan 163 fler i förskolan med socialdemokratisk satsning på personal, lokaler och kvalitet 2010-09-06 Färre barn per anställd, 300 miljoner investeras för att rusta upp

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 1 2 Val av justerare Presentation av Härjedalens ungdomsråd 3 Val av ordförande, vice ordförande och sekreterare 4 Val av arbetsutskott 5 Genomgång

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Kommundelsråd Tenhult 2009-04-07 1

Kommundelsråd Tenhult 2009-04-07 1 Kommundelsråd Tenhult 2009-04-07 1 Plats: Västerhäll Tenhult Klockan 18.30 Beslutande Mats Siljehult (KD) Anders Ekström (KD) Danuta Bäckman (KD) Bengt Fischer ( C ) Leif-Arne Andersson ( C ) Anders Eriksson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Västerviks Kommuns 1 (8) Förvaltnings AB 2016-02-08

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Västerviks Kommuns 1 (8) Förvaltnings AB 2016-02-08 Styrelsen för Västerviks Kommuns 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 8 februari 2016 kl. 12.00 12.25 Tomas Kronståhl (S), ordf. Harald Hjalmarsson (M) Gunnar Jansson

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 24 nov 2013 kl 09.00

Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 24 nov 2013 kl 09.00 Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 24 nov 2013 kl 09.00 Plats: Klubbrummet på Loftahammars Golfklubb Närvarande Svante Gustafson, ordförande Eva Thörngren

Läs mer

AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING

AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING 1 AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING Uppdragsgivare Datum Diarienr Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Mottagare Kungälvs Kommun Insatser av generell art Ja Nej X Insatser för grupper Ja X

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap

Styrdokument för krisberedskap Styrdokument för krisberedskap Landskrona Stad 2015-2018 Antaget av kommunstyrelsen 2016-02-11 Termer... 4 1. Inledning... 5 1.1 Mål med styrdokumentet enligt överenskommelsen... 5 2. Krav enligt lagen

Läs mer

Plats och tid: Barn- och utbildningskontoret, klockan 15.00 17.30

Plats och tid: Barn- och utbildningskontoret, klockan 15.00 17.30 1 (7) Plats och tid: Barn- och utbildningskontoret, klockan 15.00 17.30 Beslutande: Christer Bäckman (fp), ordförande Matz Johansson (c) Roland Ahlstrand (kd) Harriet Åström (c) Tomas Johansson (s) Anneli

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Verksamhet i samverkan

Verksamhet i samverkan Bilaga 3 Verksamhet i samverkan 1 Innehåll Samverkan... 3 Metoder och verktyg... 4 Organisering av samverkan... 4 Styrgrupp... 4 Ledningsgrupp... 5 Arbetsgrupp... 5 Ansvarsfördelning... 5 Resurser... 6

Läs mer

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation 1 (7) 2 (7) 1. Bakgrund 1.1 Enligt förordningen (2010:1497) med instruktion för E-legitimationsnämnden ska nämnden stödja och samordna elektronisk identifiering och signering i den offentliga förvaltningens

Läs mer

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal?

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal? SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen Vågar man bli gammal? Maj 2008 2 Inledning Huvudinriktningen för regeringens äldrepolitiska satsningar är att äldre personer och deras närstående

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Underskrifter Sekreterare. Lena Töppner Nilsson. Christer Hermansson (L) Henry Hermansson (C)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Underskrifter Sekreterare. Lena Töppner Nilsson. Christer Hermansson (L) Henry Hermansson (C) Sida Plats och tid Styrelserummet Vallhamn kl. 16:00 17.30 Utses att justera Henry Hermansson (C) Justeringens plats och datum Kommunhuset Skärhamn, 25 maj 2016 Paragrafer 11-29 Underskrifter Sekreterare

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Innehåll. Begrepp. Policy för delaktighet på lika villkor

Innehåll. Begrepp. Policy för delaktighet på lika villkor Policy för delaktighet på lika villkor Innehåll Innehåll... 2 Begrepp... 2 Inledning... 3 Askersunds kommuns ledord... 4 Vi ska vara tillgängliga för alla... 4 Bristande tillgänglighet som grund för diskriminering...

Läs mer

ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING

ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING UPPSALA KOMMUN BIDRAGSREGLER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFÖRENINGAR ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING Detta är ett komplement till idrotts- och fritidsnämndens bidragsregler för barn- och ungdomsföreningar

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

PTS lämnar med utgångspunkt i myndighetens ansvarsområde följande synpunkter på betänkandet Statens bredbandsinfrastruktur som resurs (SOU 2016:1).

PTS lämnar med utgångspunkt i myndighetens ansvarsområde följande synpunkter på betänkandet Statens bredbandsinfrastruktur som resurs (SOU 2016:1). Datum Vår referens Sida 2016-05-13 Dnr: 16-1391 1(8) Ert datum Er referens 2016-02-16 N2016/00194/ITP Konkurrensavdelningen Maria Aust 08-678 56 64 maria.aust@pts.se Näringsdepartementet Lena Hägglöf PTS

Läs mer

SAMLA LAGLEDNINGEN INFÖR SÄSONGEN

SAMLA LAGLEDNINGEN INFÖR SÄSONGEN 1 SAMLA LAGLEDNINGEN INFÖR SÄSONGEN Träffas - trivas utvecklas i gemenskap! Träff 1: Träff 2: Träff 3: Träff 4: Träff 5: Analys (ledare) Analys (spelare) Planering Inför upptakten med föräldrar/spelare

Läs mer

Fjugesta IF - Styrelsemöte

Fjugesta IF - Styrelsemöte Fjugesta IF - Styrelsemöte Söndag 15/9-2015 Kl. 19:00 21:00 Klubbstugan, Bergavallen Närvarande: Ted,Kent,Niklas,Mats,Christian. Val av Sekreterare och Justerare Sekreterare: Christian Justerare: Niklas

Läs mer

Kommundelsråd Tenhult 2008-04-08 1

Kommundelsråd Tenhult 2008-04-08 1 1 Plats: Västerhäll Tenhult Klockan 18.30-20:30 Beslutande Mats Siljehult (kd) ordf. Anders Ekström (kd) Bengt Fischer (c) Anders Eriksson (m) Claes Johannesson (s) Hans-Erik Andersson (s) Carl-Johan Hammarlund

Läs mer

Varför? näringslivspolitisk strategi för Malmö stad 2008-12-19

Varför? näringslivspolitisk strategi för Malmö stad 2008-12-19 Varför? Om behovet av en ny näringslivspolitisk strategi för Malmö stad 2008-12-19 Stadskontoret En stad i rörelse Så betraktas Malmö med tanke på den förändring som skett i staden under den senaste tioårsperioden.

Läs mer