Uppsala universitet Kansliet för teknik och naturvetenskap Carla Puglia Fredrik Lindkvist Mats Kamsten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppsala universitet Kansliet för teknik och naturvetenskap Carla Puglia Fredrik Lindkvist Mats Kamsten"

Transkript

1

2 Uppsala universitet Kansliet för teknik och naturvetenskap Carla Puglia Fredrik Lindkvist Mats Kamsten

3 BALLONGTRICKET 1 Material 33 cl PET flaska (plast) En frys En ballong Varmt vatten enligt följande: Vad tror du händer? Vad hände? Stoppa PET flaskan i fryser så att den blir riktig kall (minst 5 min.). Trä en ballong över flaskhalsen. Spola flaskan med varmt vatten.

4 FÖRKLARING I flaskan finns luft som består av små molekyler. Luften är en gas (som består av olika ämnen, mest syre och kväve). När flaskan är kall, är också gasen (luften) inuti flaskan kall. I en kall gas rör sig molekylerna lite, vilket betyder att de tar lite plats. I en varm gas däremot rör sig molekylerna mycket och tar då mer plats än den kalla gasen. Om du värmer flaskan genom att spola den med varmt vatten, börjar luftmolekylerna att röra sig snabbare i flaskan och kommer att ta mer och mer plats (expanderar), det märker vi eftersom ballongen blåses upp. När vi värmer flaskan tillför vi energi som visar sig som molekylrörelser (rörelseenergi). Det är nästan som när barn äter godis och blir (som varma luftmolekyler) busiga och börja hoppa och springa runt. Experiment visar att det finns luft i en tom flaska, att kalla gaser krymper tar mindre plats än varm gas, varma gaser expandera (tar mer plats). Värme är energi.

5 BALLONGTRICKET 2 Material 33 cl PET-flaska (plast) en ballong kallt vatten enligt följande: Vad tror du händer? Vad hände? Värm PET-flaskan i varmt vatten. Trä en ballong över flaskhalsen. Kyl ner flaskan i kallt vatten.

6 FÖRKLARING Ballongen kommer att sugas in i flaskan. När vi kyler flaskan kyler vi också ner luften som är i flaskan. Kall luft tar mindre plats än varm luft, luftmolekylerna kommer att röra sig saktare och saktare och trycket i flaska kommer att minska. Då luften utanför flaskan försöker att komma in i flaska för att kompensera tryckskillnaden mellan in- och utsidan av flaskan sugs ballongen in i flaskan. Experiment visar att kalla gaser tar mindre plats (volym) än varma gaser. Om trycket minskar i en del av ett system, försöker gas i den andra delen kompensera tryckskillnaden.

7 FLASKA UTAN BOTTEN Material 33 cl PET-flaska (plast) utan botten en ballong 1.5 l PET-flaska utan topp/hink enligt följande: Vad tror du händer? Vad hände? Fyll den stora PET-flaska utan topp (eller en hink) med vatten. Ta en PET flaska utan botten och trä en ballong över flaskhalsen. Sänk flaskan med ballong-hatt i vattnet.

8 FÖRKLARING När man sänker ner flaskan utan botten i vatten trycker vattnet upp luften som är i flaskan, som nu trycks in i ballongen. Det är därför ballongen blåses upp/expanderar. Experiment visar att det fanns luft i flaskan från början, den var alltså inte alldeles tom.

9 FONTÄN enligt följande: Material glasflaska skruvkork Vad tror du händer? Vad hände? (med ett borrat hål 4 mm) sugrör häftmassa gem/nål 1.5 l PET-flaska utan topp (eller kastrull) varmt vatten karamellfärg Gör ett hål i skruvlocket så att sugröret går precis genom hålet (i lådan finn en färdig flaska med hål i locket). Fyll flaskan till hälften med vatten (färga vattnet med karamell färg). Skruva på locket och för sugröret genom hålet i locket och ner under vattenytan. Täta med häftmassa runt hålet och sugröret och på sugrörets övre ända. Fyll PET-flaskan utan topp med riktigt varmt vatten. Sänk ner den lilla flaska i det varma vattnet och gör ett litet hål med ett gem/nål i häftmassan i slutet av sugröret.

10 Förklaring Du har en liten fontän. Vattnet från flaska börjar spruta när det varma vattnet värmer luften som är i flaska, som då kommer att ta mer plats än den kalla luften. Man säger då att luften expanderar. Lufttrycket i flaskan ökar och trycker på vattnet som hittar sin väg ut genom sugröret. Experiment visar: Att varm luft tar mer plats än kall luft och det är luften som trycker på vatten som orsakar fontäneffekten.

11 FLASKA OCH TRATT Material provrör (eller glasflaska) en tratt (med en jätteliten mynning) häftmassa vatten (med karamellfärg) enligt följande: Vad tror du händer? Vad hände? Sätt fast tratten i provrörsöppningen med häftmassa (se till att det blir tätt) och försök fylla provröret med vatten.

12 Förklaring Du kan inte hälla vatten in i provröret. Du har tätat öppningen med häftmassa så att luften som var i provröret från början inte kan komma ut. Om luften inte kan komma ut kan inte vatten komma in. Experiment visar: Att en tom flaska egentligen inte är tom: det finns luft i den och för att hälla vatten ur en flaska måste luften kunna komma ut.

13 VIRVEL Material glasflaska skruvkork (med ett borrat hål 10 mm) vatten karamellfärg enligt följande: Vad tror du händer? Vad hände? Fyll flaska med vatten (med karamellfärg), till cirka ¾ och skruva på korken. Vänd flaskan upp och ner. Vad händer? Prova att göra snabba roterande rörelser. Det bildas en virvel i flaska. Varför rinner vattnet ut nu?

14 Förklaring När vatten rinner ut ur flaskan kommer luft in i flaskan. Men när du vänder upp och ner på flaskan (med ett litet hål i korken) har luften svårt att tränga in i flaskan. Vattnet rinner inte, i alla fall inte kontinuerligt, möjligtvis stötvis därför att när vatten rinner ut blir trycket i flaskan mindre och luften sugs in i flaska och så vidare. När en virvel bildas i rinner vattnet jämt och fint för att luften kan komma in i flaska genom virvels mitt. Experiment visar: Att luft måste komma in i flaskan för att vattnet skall kunna rinna ut. Extra: Försök att koppla ihop två PET-flaskor. Vad händer då?

15 TERMOMETER Material provrör liten tratt varmt och kallt vatten karamellfärg 1.5 l PET-flaska utan topp (eller kastrull) enligt följande: Vad tror du händer? Vad hände? Häll kallt vatten med karamellfärg i provröret. Sätt tratten i provröret så att trattens ände når ner ca 2 cm under vattenytan och täta runt provröret och tratten med häftmassa. Ställ nu provrör och tratten (i PET-flaskan eller i en kastrull) i varmt vatten. Vad händer? Flytta sedan provröret till kallt vatten. Vad händer nu?

16 Förklaring Du har gjort en termometer! När du ställer provröret i varmt vatten kommer det färgade vattnets nivå att stiga i provröret. Det varma vattnet har värmt luften i provröret som expanderar (tar mer plats än när den var kall) och trycker då upp vattnet som är i provröret in i trattens rör. Prova att kyla och värma igen och följ det färgade vattnets nivåförändringar. Experiment visar: Att varm luft tar mer plats än kall luft. Det är luften som expanderar av värmen och orsakar vattnets nivåförändringar.

17 MATERIALLISTA cl PET-flaska cl PET-flaska utan botten 3. Liten glas flaska 4. Skruvlock till glas flaskan (med ett 4 mm borrat hål) 5. Skruvlock till glas flaskan (med ett 10 mm borrat hål) 6. Ett gem/en nål 7. Häftmassa 8. Minst 3 ballonger 9. Provrör 10. Tratt (med liten mynning) 11. Sugrör (ca 4 mm i diameter) 12. Karamellfärg 13. 1,5 liter PET utan topp 14. tillbringare 1 liter

18

19 KARTESISKA DYKAREN Material: PET flaska med vatten engångspipett mutter enligt följande: Vad tror du händer? Vad hände? Bygg en kartesisk dykare: fyll en PET flaska med vatten. Fyll en engångspipett med vatten och för in en mutter på dess hals. Vattnets nivå i pipetten måste justeras så att vattnet i pipetten kommer att hamna nästan helt under vattenytan. Släpp engångspipetten med mutter i den vattenfyllda flaskan och skruva på locket. Titta noggrant på den Kartesiska dykaren och speciellt på den lilla plastflaskan/pipetten i vätskan. Vad tror ni kommer att hända om ni trycker på PET-flaskans utsida? Prova. Varför händer det?

20 Förklaring Titta noggrant på den Kartesiska dykaren och speciellt på den lilla plastflaskan/pipetten i vätskan. När man trycker på PET-flaskan, kommer vattnet att stiga i pipetten och luftfickan minskar. Detta gör att dykaren sjunker, för att vikten/ densiteten har ändrats i förhållande till vattnets lyftkraft. När man släpper flaskan, expanderar luften i dykaren igen och den flyter upp till ytan.

21 IMPLODERANDE BURK Material en tomburk gasolbrännare vatten tång skål/hink enligt följande: Vad tror du händer? Vad hände? Häll lite vatten i en tomburk. Värm burken, som du håller med en tång tills du ser att vattnet kokar och det kommer ut ånga. Vad tror du händer om du vänder den varma burken upp och ner i kallt vatten? Prova.

22 Förklaring Experimentet visar att kondensation (av vattenånga till vatten) minskar trycket i burken. Undertrycket som bildas orsakar då implosionen. Experimentet visar hur trycket minskar med kondensation. Implosion är motsatsen till explosion. Något som imploderar får ett högre tryck på utsidan än insidan, vilket gör att t.ex burken i det här fallet smäller ihop. Om burken istället skulle explodera skulle trycket i burken ha ökat och den skulle smälla.

23 VULKANEN Material färg varmt och kallt vatten stor burk liten flaska metalltråd avbitartång enligt följande: Vad tror du händer? Vad hände? Sätt fast en ståltråd runt flaskhalsen så att du kan hålla flaskan rakt och säkert. Fyll den lilla flaskan ända upp med varmt vatten och häll i lite färg. Ta en stor burk och häll i kallt vatten i den utan att fylla ända upp. Sänk nu den lilla flaskan i den stora burken. Var försiktig så att flaskan inte tippar. Vad händer?

24 Förklaring När man sänker flaskan med varmt vatten i burken fylld med kallt vattnet, kommer det färgade (varma) vattnet att strömma upp genom det kalla vattnet, som ett vulkanutbrott. Tillslut samlas det färgade vattnet högst upp i burken. Varmt vatten utvidgas, tar större plats än kallt vatten, det ändra densitet eller så kan man säga att det blir lättare, och det är därför det samlas på ytan, ovanför det kalla vattnet. Kan du nu förstå varför de första klunkarna är varmast när man t.ex. dricker kaffe?

25 VATTENTRICK Material två små burkar/glas färg varmt och kallt vatten styvt papper enligt följande: Vad tror du händer? Vad hände? Fyll en burk/ett glas upp till kanten med kallt vatten och den andra med varmt vatten. Färga det varma vattnet med en färg och det kalla med en annan. Lägg ett styvt papper på burken med kallt vatten. Vänd snabbt burken med det kalla vattnet (och pappret) upp och ner och ställ den på burken med det varma vattnet (det är inte lätt!). Dra bort pappret. Vad händer?

26 Förklaring Vätskor kan flyta ovanpå andra vätskor, om de har olika densitet. Varmt vatten har lägre densitet än det kalla och kommer därför att flyta på det kalla. Det är därför varmt vatten flyter upp och färgerna/färgen blandas. Vad händer om du istället vänder burken med det varma vattnet och ställer den på burken med det kalla vattnet? Förslag: Gör ett spännande vätskebål. Fyll en burk med samma mängd av olika vätskor: sirap, matolja och vatten. Vätskorna kommer att läggas i olika skikt: sirap längst ner, vatten i mitten och olja överst. Detta händer för att vätskorna har olika densitet (vikt). Välj olika små föremål (t.ex. lego, muttrar, vindruvor, små tomater ) och sänk dem i bålet: Vad händer?

27 SMÖRLOPPET Material plastlinjal blyerts/färgpenna (trä) metall bestick/matsked smör skål varmt vatten klocka plast brickor/plastlock enligt följande: Vad tror du händer? Vad hände? Fäst ett litet plastlock eller bricka på linjalen, på matskeden och på pennan med hjälp av lite smör. Häll varmt vatten i skålen och placerar alla föremål mot kanten av skålen (i det varma vattnet). Kan du gissa vad som kommer att hända? På vilka föremål kommer smöret att smälta först?

28 Förklaring Smöret kommer att smälta först på det material som har bästa värmeledningsförmågan.

29 VAD ÄR VARMT OCH VAD ÄR KALLT? Material två plattor av olika material isbitar enligt följande: Vad tror du händer? Vad hände? Lägg händerna på de två plattorna. Markera vilken som känns varm och vilken som känns kall. På vilken av de två plattorna tror du att en isbit kommer att smälta först? Prova. Vad händer?

30 Förklaring Materialet som känns varmast har dålig värmeledningsförmåga d.v.s kan inte leda värme lätt till andra föremål eller kroppar. Värmen som du känner är din kroppsvärme. Biten som känns kall är gjod av ett material (metall) som leder värme bra (har bra värmeledningsförmåga). Den känns kall för att du känner skillnaden mellan din egen temperatur och rumstemperaturen. Om ett material har bra värmeledningsförmåga ger det lättare värme till andra, kallare föremål. Isen blir då lättare uppvärmd på plattan som har bättre värmeledningsförmåga.

31 FLYTER, FLYTER INTE Material ballonger bägare med vatten sirap enligt följande: Vad tror du händer? Vad hände? Häll vatten i en bägare. Vad tror du kommer att hända när du släpper ner en ballong med sirap och en ballong med vatten i bägaren? Prova

32 Förklaring Ballongerna har samma dimension men olika vikt. Detta betyder att deras densitet är olika. Med densitet menar man hur mycket massa som ryms i en viss volym. Föremål som har lägre densitet än vatten flyter, men även båtar i järn flyter.. Om man sänker ett objekt, ett föremål i vatten, känner man en kraft som försöker lyfta upp föremålet, som motverkar att det sänks. Detta är vattnets lyftkraft. Ballongen fylld med vatten visar vattnets lyftkraft. Alla föremål som flyter har en tyngdkraft (tyngdkraften= massa x g) som är lika eller mindre än vattnets lyftkraft. För en kropp som sjunker, kommer dess tyngdkraft att överstiga (eller vara större än) vattnets lyftkraft. Detta är egentligen känt som Arkimedes princip: Vattens lyftkraft är lika stor (och motsatt riktad) som tyngdkraften av den undanträngda vätskans volym.

33 FLYTER, FLYTER INTE 2 Material 2 filmburkar bägare med vatten mjöl, sand eller andra material penna metall tråd enligt följande: Vad tror du händer? Vad hände? Ta två filmburkar och fyll dem med olika material så att de väger olika. (Väg dem på en våg). Fyll en bägare med vatten och markera vattennivå på bägaren. Sänk sedan en burk i vattnet efter att ni bundit en tråd runt burken så att ni kan hålla den i vattnet utan att den når botten. Markera den nya vattennivån. Om ni nu sänker den andra burken vad tror ni kommer det att hända? Prova själv

34 Förklaring: Enligt Arkimedes princip kommer en kropp sänkt i vatten att tränga undan en volym vatten som är lika som kroppens volym. Det spelar ingen roll om de väger olika, de två burkarna som du använder i experiment har samma volym.

35 RUSSINHISSEN Material: russin stort glas/burk läskedryck enligt följande: Vad tror du händer? Vad hände? Vad händer om du lägger russin i ett glas läsk? Fyll glaset med läsk och häll ner russinen. Vänta och observera vad som händer.

36 Förklaring: Läsk innehåller koldioxid, en gas. Efter en stund när russinen har legat i den kolsyrade drickan bildas små bubblor av gas på russinen som börjar att flyta upp till ytan. Vid ytan sprängs bubblorna och russinen faller ner igen och så vidare

37 COCA COLA MYSTERIET Material: en burk vanlig Coca Cola en burk Coca Cola Light en hink med vatten enligt följande: Vad tror du händer? Vad hände? Ta en burk vanlig Coca Cola och en burk Coca Cola light. Vad händer om du lägger de två burkarna i en vattenfylld hink? Prova själv. Vad händer?

38 Förklaring: Coca Cola Light har lägre densitet än vanlig Cola, för att man inte använder vanligt socker i den. Det är därför Coca Cola light flyter men inte vanlig Cola.

39 MATERIALLISTA 1,5 l PET flaska, mjuk engångspipett mutter en tomburk gasolbrännare tång skål/hink färg stor burk liten flaska metalltråd avbitartång två små burkar/glas styvt papper plastlinjal blyerts/färgpenna (i trä) metall bestick/matsked skål 1 liters tillbringare plast brickor/lock två plattor av olika material ballonger sirap 2 filmburkar salt, sand eller andra material penna russin stort glas/burk läsk en burk vanlig Coca Cola en burk Coca Cola Light Copyright: Uppsala universitet Illustrationer: Mats Kamsten

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav:

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav: LPP laboration Syfte: Eleverna ska få möjlighet att undersöka vardagliga naturvetenskapliga händelser och skapa förståelse kring varför dessa händelser äger rum. Eleverna ska göra det med hjälp av naturvetenskapliga

Läs mer

3. Värmeutvidgning (s. 49 57)

3. Värmeutvidgning (s. 49 57) 3. Värmeutvidgning (s. 49 57) Om du vill öppna ett burklock som har fastnat kan du värma det under varmt vatten en stund och sedan lossnar det enklare. Detta beror på att värmen får locket att utvidga

Läs mer

Facit till 38 No-försök

Facit till 38 No-försök Facit till 38 No-försök Försök 1 - Mynttestet Svar: Tack vare vattnets stora ytspänning (ytan spricker inte så lätt) kan man fylla ett glas så att vattnet buktar upp i glaset. Varje mynt har liten volym,

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

Kemisk tipsrunda. Så trodde vi innan experimentet. Station 1 X 2 Hypotes 1

Kemisk tipsrunda. Så trodde vi innan experimentet. Station 1 X 2 Hypotes 1 Så trodde vi innan experimentet Station 1 X 2 Hypotes 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Så blev resultatet av experimentet Försök att förklara resultatet och utveckla gärna något nytt experiment för att

Läs mer

TEKNIKCENTRUM Stensbergs förskola, Ståthållaregatan 35, Kalmar

TEKNIKCENTRUM Stensbergs förskola, Ståthållaregatan 35, Kalmar Handläggare Anette Johansson Stensbergs förskola Datum 13 2014-09-05 070 5585332 TEKNIKCENTRUM Stensbergs förskola, Ståthållaregatan 35, Kalmar Teknikcentrum, förskolan som inspirerar barnen i Teknik och

Läs mer

Virkade tofflor. Storlek 35 37 & 38 40. By: Pratamedrut. pratamedrut.se/blog/virkade tofflor 1

Virkade tofflor. Storlek 35 37 & 38 40. By: Pratamedrut. pratamedrut.se/blog/virkade tofflor 1 Virkade tofflor Storlek 35 37 & 38 40 By: Pratamedrut pratamedrut.se/blog/virkade tofflor 1 Innehåll Lite tips sid 3 Material sid 3 Maskor och förkortningar sid 3 Tillvägagångssätt Sulor sid 4 Skor, nedre

Läs mer

Vågkraft och tidvattenkraft

Vågkraft och tidvattenkraft Vågkraft och tidvattenkraft Källor: Sida 1: http://www.el.angstrom.uu.se/forskningsprojekt/wavepower/lysekils projektet.html Sida 2: http://www.el.angstrom.uu.se/forskningsprojekt/wavepower/vagkraft.html

Läs mer

2 Materia. 2.1 OH1 Atomer och molekyler. 2.2 10 Kan du gissa rätt vikt?

2 Materia. 2.1 OH1 Atomer och molekyler. 2.2 10 Kan du gissa rätt vikt? 2 Materia 2.1 OH1 Atomer och molekyler 1 Vid vilken temperatur kokar vatten? 2 Att rita diagram 3 Vid vilken temperatur kokar T-sprit? 4 Varför fryser man ofta efter ett bad? 5 Olika ämnen har olika smält-

Läs mer

EXPERIMENTBOKEN NATURVETARNA I ALMEDALEN

EXPERIMENTBOKEN NATURVETARNA I ALMEDALEN EXPERIMENTBOKEN NATURVETARNA I ALMEDALEN 1 Innehåll INTRODUKTION... 3 FILMBURKSRAKETEN... 4 RUSSINHISSEN... 5 MENTOS I COCA-COLA... 6 EXPLODERANDE PÅSE... 8 JÄST BLÅSER UPP BALONG... 9 UNDERVATTENSVULKAN...10

Läs mer

Trepunkts rullbälten i en 68 cab.

Trepunkts rullbälten i en 68 cab. Trepunkts rullbälten i en 68 cab. Jag har monterat trepunktsbälten i min 68:a cab. Det var en sak som det inte fanns mycket hjälp om på Internet. Monteringar i fastbacks och kupéer fanns det men, inte

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Nedfrysning av spermier. Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier.

Nedfrysning av spermier. Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier. Nedfrysning av spermier Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier. Innehållsförteckning Varför ska man frysa ner spermier? Hur går det till? Den här informationen riktar sig främst

Läs mer

Extramaterial till Boken om NO 1-3

Extramaterial till Boken om NO 1-3 EXTRAMATERIAL Extramaterial till Boken om NO 1-3 Det här extramaterialet innehåller korsord som tränar naturvetenskapliga begrepp. Materialet består av korsord med begrepp kopplade till kapitelen i grundboken

Läs mer

Klara - Färdiga - Upptäck!

Klara - Färdiga - Upptäck! Klara - Färdiga - Upptäck! Experimentaktivitet för skolelever i årskurs 4-6 Syra och bas experiment För de följande experiment behöver du: Tesked, matsked, fyra glas, en kastrull, en glasburk med skruvlock,

Läs mer

TEKNIKCENTRUM Stensbergs förskola, Ståthållaregatan 35, Kalmar

TEKNIKCENTRUM Stensbergs förskola, Ståthållaregatan 35, Kalmar Handläggare Anette Johansson Stensbergs förskola Datum 13 2016-01-11 070 5585332 TEKNIKCENTRUM Stensbergs förskola, Ståthållaregatan 35, Kalmar Teknikcentrum, förskolan som inspirerar barnen i Teknik och

Läs mer

Scoot Boot - frågor & svar

Scoot Boot - frågor & svar Scoot Boot - frågor & svar Hur vet jag att jag har rätt storlek? När du satt på bootsen så försöker du rotera på dem. Vrid på bootsen åt båda håll. Om de rör sig MINDRE än 5 mm så bör din Scootboot ha

Läs mer

Laxabon Frågor, svar och praktiska tips

Laxabon Frågor, svar och praktiska tips Laxabon Frågor, svar och praktiska tips Laxabon frågor, svar och praktiska tips Svaren är baserade på bipacksedel för Laxabon pulver oral lösning daterad 2010-03-26. Observera att information kan komma

Läs mer

Instruktioner för att baka den perfekta kakan med Nordic Ware Bakformar

Instruktioner för att baka den perfekta kakan med Nordic Ware Bakformar Instruktioner för att baka den perfekta kakan med Nordic Ware Bakformar - Formarna är unika med sina mönster och det är viktigt att vara noggrann med förberedelserna. Smörj formen med rumstemperat smör.

Läs mer

UPPVÄRMNING. Ta med styrketräningen på semestern:

UPPVÄRMNING. Ta med styrketräningen på semestern: Ta med styrketräningen på semestern: SUPERSTARK I Gymmet och träningskompisarna kan kännas långt borta på semestern, men träningen finns alltid nära till hands. I FORM tog hjälp av personliga tränaren

Läs mer

Temperatur. Quizz. Temperatur 10/21/13. Om vi bestämmer at kokande vaten har 212 och is har 32, vad har vi gjort?

Temperatur. Quizz. Temperatur 10/21/13. Om vi bestämmer at kokande vaten har 212 och is har 32, vad har vi gjort? Temperatur Hur varmt vi upplever något är subjeklvt beror på fuklghet, temperaturskillnad, enhet (Celsius, Fahrenheit) Kapitel 15: Temperatur, värme och utvidgning Celsius termometern 0 C när vaten fryser

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

ÖSS jolles Seglarsaga

ÖSS jolles Seglarsaga ÖSS jolles Seglarsaga Det här är ÖSS lilla seglarsaga för dig som skall börja segla! Läs den gärna tillsammans med dina föräldrar under tiden du går i seglarskola. Längst bak finns en lista där du kan

Läs mer

Produktion. i samarbete med. MAO Design 2013 Jonas Waxlax, Per-Oskar Joenpelto

Produktion. i samarbete med. MAO Design 2013 Jonas Waxlax, Per-Oskar Joenpelto Prototyp Produktion i samarbete med MAO Design 2013 Jonas Waxlax, Per-Oskar Joenpelto FYSIK SNACKS Kraft och motkraft............... 4 Raketmotorn................... 5 Ett fall för Galileo Galilei............

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

UPONOR INFRASTRUKTUR INSTALLATIONS- ANVISNING. Uponor sluten tank 10 m 3

UPONOR INFRASTRUKTUR INSTALLATIONS- ANVISNING. Uponor sluten tank 10 m 3 UPONOR INFRASTRUKTUR INSTALLATIONS- ANVISNING Uponor sluten tank 10 m 3 10 2009 76004 1 Installationsanvisning Fler möjligheter med pålitliga Uponorlösningar Du gjorde ett bra val när du valde Uponor sluten

Läs mer

Försättsblad till skriftlig tentamen vid Linköpings Universitet

Försättsblad till skriftlig tentamen vid Linköpings Universitet Försättsblad till skriftlig tentamen vid Linköpings Universitet (fylls i av ansvarig) Datum för tentamen 911 Sal T1, T, U1, U3 Tid 8-1 Kurskod Provkod Kursnamn/benämning BFL11/BFL1 TEN1 Fysik A för tekniskt/naturvetenskapligt

Läs mer

BESKRIVNING AV MASKIN

BESKRIVNING AV MASKIN BRUKSANVISNING BESKRIVNING AV MASKIN TEKNISKA DATA FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDER OCH ALLMÄNNA FÖRSLAG INNAN MASKINEN ANVÄNDS UPPTAPPNING AV KAFFE UPPTAPPNING AV VARMT VATTEN RENGÖRING OCH UNDERHÅLL FELSÖKNING

Läs mer

Ha det kul med att förmedla och utveckla ett knepigt område!

Ha det kul med att förmedla och utveckla ett knepigt område! Kul med pizzabitar Första gången eleverna får materialet i handen bör dem få sin egen tid till att undersöka det på det viset blir dem bekanta med dess olika delar. Det kan också vara en god idé att låta

Läs mer

Lär dig laga barnmat i 5 enkla steg.

Lär dig laga barnmat i 5 enkla steg. Lär dig laga barnmat i 5 enkla steg. Att laga barnmat är både enkelt och roligt. Även om du inte har lagat mat tidigare är det här ett bra tillfälle att börja eftersom du börjar med enkla saker och avancerar

Läs mer

Luftfilterbyte ST 1300 En manual för luftfilterbyte av Jörgen Stjerndorff SKÅNE www.skanepannan.se 2014-09-30

Luftfilterbyte ST 1300 En manual för luftfilterbyte av Jörgen Stjerndorff SKÅNE www.skanepannan.se 2014-09-30 Luftfilterbyte ST 1300 En manual för luftfilterbyte av Jörgen Stjerndorff SKÅNE pannan www.skanepannan.se 2014-09-30 Målet med denna workshop är att vi tillsammans kan samlas 4 st. per workshop i stort

Läs mer

När jag blir gravid ska jag sluta röka!

När jag blir gravid ska jag sluta röka! Rökfri graviditet När jag blir gravid ska jag sluta röka! Så tänkte du säkert innan du blev gravid. Nu är du gravid och det kanske är svårare att sluta än du trott? Du är inte ensam om att tycka så! Den

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

På och avmastning. 1. Ensam är inte stark

På och avmastning. 1. Ensam är inte stark På och avmastning 1. Ensam är inte stark Avmastning är naturligtvis lättast. Ned kommer ju masten alltid! Detta är vad jag funnit bäst för att i ordnade former få ned masten. Man förlänger först fockfallet

Läs mer

Tåget går mot jul! Virka ditt sötaste luciatåg del 1 av 3

Tåget går mot jul! Virka ditt sötaste luciatåg del 1 av 3 Virka ditt sötaste luciatåg del 1 av 3 Amigurimi är japanska och betyder stickad eller virkad docka. Virka amigurimis i väntan på advent, lucia och tomten! Ett komplett litet lussefölje till lek eller

Läs mer

Mat Ätit/inte ätit Obeservartioner

Mat Ätit/inte ätit Obeservartioner !!!!! Uppdrag 2 Mat Ätit/inte ätit Obeservartioner 1. Ris 1. Ris växer i ris fält mycket i Asien och är väldigt känt i Kina och Indien. 2. Jag gillar Kyckling med ris och olika kyckling såser till. Syn:

Läs mer

Väga paket och jämföra priser

Väga paket och jämföra priser strävorna 2AC 3AC Väga paket och jämföra priser begrepp rutinuppgifter tal geometri Avsikt och matematikinnehåll Den huvudsakliga avsikten med denna aktivitet är att ge elever möjlighet att utveckla grundläggande

Läs mer

Nu ska vi prata om vatten, årstider, vattnets kretslopp, biologin i och kring vattendrag, dvs. vilka djur och växter som lever i och kring vatten.

Nu ska vi prata om vatten, årstider, vattnets kretslopp, biologin i och kring vattendrag, dvs. vilka djur och växter som lever i och kring vatten. Nu ska vi prata om vatten, årstider, vattnets kretslopp, biologin i och kring vattendrag, dvs. vilka djur och växter som lever i och kring vatten. 1 Jordens yta består till 72% av vatten. Inget vatten

Läs mer

Bonad ca 21,5 x 21,5 cm. Du behöver ;

Bonad ca 21,5 x 21,5 cm. Du behöver ; 1 Bonad ca 21,5 x 21,5 cm Du behöver ; * Tyg till bakgrund 16,25 x 16,25 * Tyg till baksida 24 x 24 cm * Tyg till kantning 6,25 x tyg bredd (110 cm) * Vliesofix 10 cm * Diverse bitar tyg i olika färger

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

38 No-försök du kan göra hemma

38 No-försök du kan göra hemma 38 No-försök du kan göra hemma Till Eleven I No är det roligt att prova sig fram, laborera och fundera över olika experiment. Här är det meningen att du själv göra flera smålaborationer hemma. De flesta

Läs mer

Fack. Phaser 4400 laserskrivare. Detta avsnitt handlar om:

Fack. Phaser 4400 laserskrivare. Detta avsnitt handlar om: Phaser 4400 laserskrivare Fack Detta avsnitt handlar om: Ladda papper i fack 1, 2 eller 3 se sidan 3. Ladda papper i flerfunktionsfacket se sidan 7. Lägga i kuvert i kuvertmataren se sidan 10. Ladda papper

Läs mer

Monteringsanvisning Garageport

Monteringsanvisning Garageport Monteringsanvisning Garageport Nordline Lertagsgatan 7 694 34 Hallsberg Tel 019-12 55 80 Öppningsmåttet dvs hålet i väggen med foder skall vara 2500x2150 mm för en 2500x2150 mm port osv. Finns det utrymme

Läs mer

TABLETT SVART SJUK FÅGEL HAND VÄSKA LED GRÄDDE VISP BALLONG MUS DATOR SKÄRM BLAD. sol. sol KATKATTKATT. sol. sol. sol. sol. sol. sol. sol. sol.

TABLETT SVART SJUK FÅGEL HAND VÄSKA LED GRÄDDE VISP BALLONG MUS DATOR SKÄRM BLAD. sol. sol KATKATTKATT. sol. sol. sol. sol. sol. sol. sol. sol. DEL 6 SPRÅK Suggestopedi är föredragen metod för språkdelen i Verkstaden. Metoden går ut på att lära ut språk på ett naturligt sätt så som små barn lär sig tala. Tanken är att grammatik kommer naturligt

Läs mer

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6.

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. Boken om Teknik Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. PROVLEKTION: Teknikens arbetssätt att göra på riktigt Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om Teknik. Uppslaget som är hämtat

Läs mer

Läs noga igenom dessa första sidor, eftersom de innehåller viktig information som hjälper dig att lyckas med recepten.

Läs noga igenom dessa första sidor, eftersom de innehåller viktig information som hjälper dig att lyckas med recepten. 1 Inledning Läs noga igenom dessa första sidor, eftersom de innehåller viktig information som hjälper dig att lyckas med recepten. Mjöl: om inte annat anges i recepten bör du använda vetemjöl (vitt mjöl)

Läs mer

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock 2005-01-31 Hävarmen Kurs: WT0010 Peter Kock Handledare: Jan Sandberg Sammanfattning Om man slår upp ordet hävarm i ett lexikon så kan man läsa att hävarm är avståndet mellan kraften och vridningspunkten.

Läs mer

Att fälla in broderi i väska.

Att fälla in broderi i väska. 1 Du behöver: - ett broderi - en bit mönsterpapper, penna ev. märkpenna - yttertyg, jag har tagit en gammal duk, som är färgad - fodertyg, jag har tagit en begagnad gardin, som är färgad - symaskin med

Läs mer

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3 Bråktal Uppgift nr En limpa delas i 4 lika stora delar. Hur stor del av limpan blir varje del? Uppgift nr 2 Hur många tiondelar behövs för att det skall räcka till en hel? Uppgift nr Hur läser man ut bråket

Läs mer

m/s3,61 m/s, 5,0 s och 1,5 m/s 2 får vi längden av backen, 3,611,5 5,011,1 m/s11,1 3,6 km/h40,0 km/h

m/s3,61 m/s, 5,0 s och 1,5 m/s 2 får vi längden av backen, 3,611,5 5,011,1 m/s11,1 3,6 km/h40,0 km/h Lina Rogström linro@ifm.liu.se Lösningar till Exempeltentamen, HT014, Fysik 1 för Basåret, BFL101 Del A A1. (p) En cyklist passerar ett backkrön. På backkrönet har han hastigheten 13 km/h och han accelererar

Läs mer

Luften trycker på allt omkring sig. När man blåser upp en ballong blir det högre lufttryck inne i ballongen än utanför.

Luften trycker på allt omkring sig. När man blåser upp en ballong blir det högre lufttryck inne i ballongen än utanför. Luft 1 Luft...2 Lufttryck...2 Lufttryck och väder...2 Minska lufttrycket...3 Luftmotstånd...3 Varm luft...3 Snurrande spiral...3 Varm luft och kall luft...4 Luft Luft väger Gör en balansvåg av en blompinne

Läs mer

Slingerbulten 30.1.2014 i Grankulla på Kasaberget kl.18.00-19.30

Slingerbulten 30.1.2014 i Grankulla på Kasaberget kl.18.00-19.30 Slingerbulten 30.1.2014 i Grankulla på Kasaberget kl.18.00-19.30 Målgrupp: Flygande kossorna i OK 77. Kossorna definieras enligt följande: En flygande kossa är du som orienterar i H/D12TR-H/D14 (dvs född

Läs mer

SE Bruksanvisning. VIKTIGT: Både kanten på torkarbladet och Mr. Ti s uppsamlingsdel ska komma i direkt kontakt med glasrutan.

SE Bruksanvisning. VIKTIGT: Både kanten på torkarbladet och Mr. Ti s uppsamlingsdel ska komma i direkt kontakt med glasrutan. BRUKSANVISNING 1 2 3 4 5 6 A B C D E F SE Bruksanvisning För bästa möjliga resultat måste du följa stegen nedan. Detta säkerställer att du använder Mr. Ti korrekt. Övning ger färdighet och Mr. Ti kommer

Läs mer

Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument

Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument Distributiva lagen a(b + c) = ab + ac 3(x + 4) = 3 x + 3 4 = 3x + 12 3(2x + 4) = 3 2x + 3 4 = 6x + 12

Läs mer

ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD

ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD I Navigationen hittar du genvägar till funktioner i programmet. För att utnyttja detta på bästa sätt kan du anpassa Navigationen så att det passar ditt sätt att arbeta.

Läs mer

Från min. klass INGER BJÖRNELOO

Från min. klass INGER BJÖRNELOO Från min klass INGER BJÖRNELOO Vi har nu följt Inger Björneloos klass under två år. Klassen börjar i höst på sitt sista lågstadieår, åk 3. Denna årgång av NÄMNAREN kommer att följa upp vad de gör och hur

Läs mer

Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu.

Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Det blåser storm och regnet smattrar mot det gungande

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: har lim pa skorna

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: har lim pa skorna SIDAN 1 Författare: Per Straarup Søndergaard Vad handlar boken om? Boken handlar om Anton och hans vänner Emil, Olle och Max, som har klättrat upp i ett träd. Vännerna har klättrat högt och nu vill de

Läs mer

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel?

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel? 4-3 Vinklar Namn: Inledning I det här kapitlet skall du lära dig allt om vinklar: spetsiga, trubbiga och räta vinklar. Och inte minst hur man mäter vinklar. Att mäta vinklar och sträckor är grundläggande

Läs mer

Antal grodor i varje familj Antal hopp tills alla bytt plats Ökning 1 3 5 2 8 7 3 15 9 4 24

Antal grodor i varje familj Antal hopp tills alla bytt plats Ökning 1 3 5 2 8 7 3 15 9 4 24 strävorna 1AB Grodhopp problemlösning taluppfattning algebra Avsikt och matematikinnehåll Elever behöver få möta många aktiviteter där de kan se att algebra bland annat är generaliserad aritmetik. För

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

Din fantastiska kropp

Din fantastiska kropp Innehåll Din fantastiska kropp 1 Äta och bajsa 2 Andas luft 4 Blodet pumpas runt 6 Skelettet och musklerna 8 Din smarta hjärna 10 Dina sinnen 12 Dricka och kissa 14 Kroppsord 15 Formgiven av Laura Parker

Läs mer

Fisk med brynt smör och pepparrot. Korv stroganoff med chili & persilja. Kyckling drumstick med rostade rotsaker

Fisk med brynt smör och pepparrot. Korv stroganoff med chili & persilja. Kyckling drumstick med rostade rotsaker Vecka 35 Fisk med brynt smör och pepparrot Korv stroganoff med chili & persilja Kyckling drumstick med rostade rotsaker Savoykålswok med färsbollar och rårörda lingon Familjekassen är för dig som känner

Läs mer

Tentamen i Fysik A, Tekniskt-Naturvetenskapligt basår

Tentamen i Fysik A, Tekniskt-Naturvetenskapligt basår Tentamen i Fysik A, Tekniskt-Naturvetenskapligt basår Datum: 05-01-20 Skrivtid: 16.00-22.00 Hjälpmedel: Räknare, formelsamling Lärare: A. Gustafsson, M. Hamrin, L. Lundmark och L-E. Svensson Namn: Grupp:

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Lathund till Annonsportalen

Lathund till Annonsportalen Lathund till Annonsportalen * För uppdrags-/arbetsgivare * www.gu.se/samverkan/annonsportalen/ Snabbvägar: 1. Klicka på För arbetsgivare 2. Sök efter arbetsgivarens namn i sökrutan. a. Om namnet finns

Läs mer

Julquilt med snöflingor

Julquilt med snöflingor (Medelsvår) En glittrande quilt med ett 47 cm stort stjärnblock som tillsammans med ramarna blir cirka 82 x 82 cm. Sy en vacker väggprydnad som skapar sann julstämning hemma. Du kan sy den här fantastiska

Läs mer

Vad är ljud? Ljud skapas av vibrationer

Vad är ljud? Ljud skapas av vibrationer Vad är ljud? Ljud skapas av vibrationer När en gitarrist spelar på en sträng börjar den att svänga snabbt fram och tillbaka - den vibrerar och du hör ett ljud. När du sjunger är det dina stämband som vibrerar

Läs mer

Värmelära. Värme 2013-02-22. Fast Flytande Gas. Atomerna har bestämda Atomerna rör sig ganska Atomerna rör sig helt

Värmelära. Värme 2013-02-22. Fast Flytande Gas. Atomerna har bestämda Atomerna rör sig ganska Atomerna rör sig helt Värmelära Värme Värme är rörelse hos atomer och molekyler. Ju varmare ett föremål är desto kraftigare är atomernas eller molekylernas rörelse (tar mer utrymme). Fast Flytande Gas Atomerna har bestämda

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

Skyddsplåt, under motor

Skyddsplåt, under motor Installation instructions, accessories Anvisningsnr 31269439 Version 1.2 Art. nr. 31269431, 31269432, 31269433, 31269434 Skyddsplåt, under motor IMG-328898 Volvo Car Corporation Skyddsplåt, under motor-

Läs mer

Tomi Alahelisten Lärare Idrott & Hälsa - Internationella Skolan Atlas i Linköping. Orientering

Tomi Alahelisten Lärare Idrott & Hälsa - Internationella Skolan Atlas i Linköping. Orientering Orientering 1. Inledning Orientering härstammar från Norden i slutet på 1800-talet. Ursprungligen var orientering en militär övning, men tidigt såg man nyttan med att sprida denna kunskap till allmänheten

Läs mer

Idéer till rörelsepark på Svandammsskolan augusti 2013

Idéer till rörelsepark på Svandammsskolan augusti 2013 Idéer till rörelsepark på Svandammsskolan augusti 2013 Stenplattori slänt bildar ordet MOVE. En rad plattor nedanför med längre avstånd mellan plattorna än i ordet så att eleverna måste hoppa för att klara

Läs mer

EN BÄTTRE KREDITAFFÄR

EN BÄTTRE KREDITAFFÄR 3 tre SMARTA RÅD FÖR EN BÄTTRE KREDITAFFÄR UC Affärsoptimering Kreditscoringmodeller Tre metoder för att genomföra bra avslagsanalyser i kreditportföljen Det är idag vanligt att kreditgivare bygger kreditscoringmodeller

Läs mer

Laborativ matematik som bedömningsform. Per Berggren och Maria Lindroth 2016-01-28

Laborativ matematik som bedömningsform. Per Berggren och Maria Lindroth 2016-01-28 Laborativ matematik som bedömningsform Per Berggren och Maria Lindroth 2016-01-28 Kul matematik utan lärobok Vilka förmågor tränas Problemlösning (Förstå frågan i en textuppgift, Använda olika strategier

Läs mer

Rallylydnad Nybörjarklass

Rallylydnad Nybörjarklass Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Remiss på Nya beskrivningar, börjar gälla 2017-01-01 Sida 1 (5) Mom nr Skylt Rallylydnad Nybörjarklass Beskrivning Start Här börjar banan. Startpositionen vid skylten

Läs mer

Idag. Hur vet vi att vår databas är tillräckligt bra?

Idag. Hur vet vi att vår databas är tillräckligt bra? Idag Hur vet vi att vår databas är tillräckligt bra? Vad är ett beroende? Vad gör man om det blivit fel? Vad är en normalform? Hur når man de olika normalformerna? DD1370 (Föreläsning 6) Databasteknik

Läs mer

Drottningens gåta Lärarmaterial

Drottningens gåta Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vad handlar boken om? Boken är den spännande fortsättningen i serien Den Svarta Safiren. Sif har blivit biten av en hund och är svårt skadad. De ser män som

Läs mer

Träningsprogram för sluttid 2h på Lidingöloppet 30K.

Träningsprogram för sluttid 2h på Lidingöloppet 30K. sprogram för sluttid 2h på Lidingöloppet 30K. Välkommen att Run Happy tillsammans med SPIF, Urban Tribes, och Rubin McRaes träningsprogram för dig som har Lidingöloppet som mål. Det här programmet är för

Läs mer

Du behöver ha tillgång till: Olika typer av material som man bearbetar på El- och energiprogrammet, Olika typer av plugg.

Du behöver ha tillgång till: Olika typer av material som man bearbetar på El- och energiprogrammet, Olika typer av plugg. ELEKTROMEKANIK Fästteknik Inlämningsuppgift 10 Fästteknik Namn: Datum: Här ska du: Få förståelse för hur viktigt det är att det som skruvas upp ska kunna sitta kvar i många år. Det måste fästas ordentligt!

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Blixtrarna hettar upp luften så att den exploderar, det är det som är åskknallen.

Blixtrarna hettar upp luften så att den exploderar, det är det som är åskknallen. STATISK ELEKTICITET Elektriciteten upptäcktes första gången av grekerna omkring 600 fkr. En man vid namn Thales upptäckte att när han gned en bit bärnsten med en tygbit, så drog bärnstenen till sig småsaker.

Läs mer

Nämnarens adventskalendern 2007

Nämnarens adventskalendern 2007 Nämnarens adventskalendern 2007 1 När det närmar sig jul är det kallt. Då behöver de tre tomtenissarna både halsduk och mössa när de leker i snön. I korgen ligger en röd, en blå och en randig halsduk.

Läs mer

Generell gräv själv-handbok fiberanslutning

Generell gräv själv-handbok fiberanslutning Generell gräv själv-handbok fiberanslutning ServaNet 0200-120 035 info@servanet.se servanet.se facebook.se/servanetab Nu kör vi igång! 5 steg till en fiberanslutning Tänk på att den här installationshandboken

Läs mer

Introduktion till kemisk bindning. Niklas Dahrén

Introduktion till kemisk bindning. Niklas Dahrén Introduktion till kemisk bindning Niklas Dahrén Kemiska bindningar delas in i två huvudtyper Intramolekylära bindningar: De bindningar som finns mellan atomerna i en molekyl, mellan jonerna i e5 salt eller

Läs mer

Tentamen i SG1102 Mekanik, mindre kurs

Tentamen i SG1102 Mekanik, mindre kurs Tentamen i SG1102 Mekanik, mindre kurs 2014-03-20 Var noga med att skilja på skalärer och vektorer. Rita tydliga figurer och motivera lösningarna väl. Enda tillåtna hjälpmedel är papper, penna, linjal

Läs mer

Det hemsökta huset. Skriven av: Anton, Erona, Svea, Maja, Natalie och Tea på Vallåsskolan

Det hemsökta huset. Skriven av: Anton, Erona, Svea, Maja, Natalie och Tea på Vallåsskolan Det hemsökta huset Skriven av: Anton, Erona, Svea, Maja, Natalie och Tea på Vallåsskolan A Storybird Det hemsökta huset By Skriven av: Anton, Erona, Svea, Maja, Natalie och Tea på Vallåsskolan Illustrated

Läs mer

Kängurun Matematikens hopp Benjamin 2006 A: B: C: D: E:

Kängurun Matematikens hopp Benjamin 2006 A: B: C: D: E: 3-poängsproblem : = + + Vilket tal ska frågetecknet ersättas med A: B: C: D: E: : Sex tal står skrivna på korten här intill. Vilket är det minsta tal man kan bilda genom att lägga korten efter varandra

Läs mer

4-6 Trianglar Namn:..

4-6 Trianglar Namn:.. 4-6 Trianglar Namn:.. Inledning Hittills har du arbetat med parallellogrammer. En sådan har fyra hörn och motstående sidor är parallella. Vad händer om vi har en geometrisk figur som bara har tre hörn?

Läs mer

Avsikt På ett lekfullt sätt färdighetsträna, utveckla elevers känsla för hur vårt talsystem är uppbyggt samt hitta mönster som uppkommer.

Avsikt På ett lekfullt sätt färdighetsträna, utveckla elevers känsla för hur vårt talsystem är uppbyggt samt hitta mönster som uppkommer. Strävorna 4A 100-rutan... förmåga att förstå, föra och använda logiska resonemang, dra slutsatser och generalisera samt muntligt och skriftligt förklara och argumentera för sitt tänkande.... grundläggande

Läs mer

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre.

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! Det är bra för både hjärta och hjärna - ja, för hela kroppen och själen - att

Läs mer

Skillnaden före och efter Black & White

Skillnaden före och efter Black & White Färg och ljusjusteringar i Premiere Video effects eller bild kontroll mappen innehåller en mängd olika färg specialeffekter. Vi ska i detta avsnitt titta lite närmare på undermapparna Adjust och Image

Läs mer

MUSIK TIDER TEMA: FÄRGER

MUSIK TIDER TEMA: FÄRGER 1 Jag vill gå till hemsidan direkt! MUSIK TIDER TEMA: FÄRGER Om färger på sidan 2 Numrets intervju med VIGGAN! Ta reda på vad han tycker om färger på sidan 3 Sidan 4: NOTEN OCH PANDA! Hur går det på Notens

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt RPG-spel med JavaScript Författare Robin Bertram Datum 2013 06 10 1 Abstrakt Den här rapporten är en post mortem -rapport som handlar om utvecklandet av ett RPG-spel

Läs mer

Elektronen och laddning

Elektronen och laddning Detta är en något omarbetad version av Studiehandledningen som användes i tryckta kursen på SSVN. Sidhänvisningar hänför sig till Quanta A 2000, ISBN 91-27-60500-0 Där det har varit möjligt har motsvarande

Läs mer

Julia Rapp Ruth Skalin

Julia Rapp Ruth Skalin Julia Rapp Ruth Skalin Bra att veta för dig som lärare när du ska använda MATematik: Tanken bakom vår produkt är att eleverna ska få utforska matematik genom ett kreativt och praktiskt arbetssätt. Vi vill

Läs mer

En grafisk guide till vår identitet

En grafisk guide till vår identitet En grafisk guide till vår identitet Välkommen till vår grafiska manual Ett grafiskt profilprogram har ingenting att göra med vad du eller jag tycker är snyggt. Ett tydligt grafiskt program är en konkurrensfaktor.

Läs mer

Tankar om elevtankar. HÖJMA-projektet

Tankar om elevtankar. HÖJMA-projektet Tankar om elevtankar HÖJMA-projektet JAN UNENGE I förra numret av NÄMNAREN påbörjades en redogörelse från ett intressant forsknings- och utvecklingsarbete vid Lärarhögskolan i Jönköping. Den artikeln behandlade

Läs mer

Föreningen Nordens lokala hemsidor

Föreningen Nordens lokala hemsidor Guide till Föreningen Nordens lokala hemsidor 2016-01-11 1 Innehåll Hjälpfilm... 3 Logga in... 3 Nytt inlägg... 4 Lägg till bild... 8 Lägga till bildgalleri... 11 Publicera... 13 Kalendarium... 14 Ta bort

Läs mer