INBJUDAN. Mötesplats. Nationell. Försörjningsstöd. Den 8 9 maj 2012 i Kalmar.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INBJUDAN. Mötesplats. Nationell. Försörjningsstöd. Den 8 9 maj 2012 i Kalmar. www.fokus.regionforbund.se"

Transkript

1 INBJUDAN Nationell Mötesplats Försörjningsstöd Den 8 9 maj 2012 i Kalmar

2 Gemensamma storföreläsningar Omtankens rötter och framtid. Från fattigvård till försörjningsstöd till vadå? Gunnar skildrar hur kommunerna har vuxit fram, vilken roll de har spelat i det svenska samhällets och demokratins utveckling. Han tecknar några perspektiv på välfärdens utveckling och möjligheterna att hantera de påfrestningar som finns i samspelet mellan demografi och ekonomi. GUNNAR WETTERBERG Gunnar Wetterberg är ursprungligen historiker och diplomat, numera samhällspolitisk chef i Saco. Han har skrivit böcker om samhällsfrågor och historia. Etik, makt och ansvar Håkan kommer i sin föreläsning att tala om etiska grundbegrepp. Han belyser olika typer av makt och olika grader av makt kopplat till ansvar samt relationen mellan makt och ansvar. HÅKAN THORSÈN Håkan Thorsén är docent i etik, universitetslektor i fi losofi, Örebro universitet. Etisk handledare inom socialtjänsten sedan 15 år. Han har skrivit läroböcker och anlitas som etisk expert av Socialstyrelsen. Öppna jämförelser ekonomiskt bistånd Ingen kommun är bra på allt, alla har sina förbättringsområden och Öppna jämförelser hjälper kommunerna att hitta dessa. Föreläsningen ger en introduktion om Öppna jämförelser inom ekonomiskt bistånd och hur de kan användas i kommunernas verksamhetsutveckling, nu och i framtiden. ANETTE AGENMARK Anette Agenmark är socionom och utredare på Socialstyrelsen där hennes huvuduppdrag är att leda utvecklingen av Öppna jämförelser inom verksamhetsområdet ekonomiskt bistånd. Drömmar om en socialpolitik värd namnet Susanna kommer att belysa barnfattigdom med avstamp i sitt författarskap. Susanna Alakoski socionom och författare. Nu aktuell med romanen Håpas du trifs bra i fengelset, men kanske är hon mest känd för romanen Svinalängorna som blivit både teater och fi lm. Foto: Robert Blombäck. SUSANNA ALAKOSKI Nätverk och ungdomsarbetslöshet. Finns det något samband? Peters föreläsning utgår från hans forskning, som visar att ungdomars brist på användbara nätverk leder till ökad risk för arbetslöshet. Han diskuterar de belägg och samband som han har funnit i sin forskning och ger exempel på nätverk som är verksamma. PETER HÅKANSSON Peter Håkansson är fi l.dr vid ekonomisk-historiska institutionen, Lunds universitet. Han disputerade 2011 med avhandlingen Ungdomsarbetslösheten om övergångsregimer, institutionell förändring och socialt kapital.

3 Program den 8 maj Inregistrering Välkommen Omtankens rötter och framtid. Från fattigvård till försörjningsstöd till vadå? Gunnar Wetterberg Kaffemingel Etik, makt och ansvar. Håkan Thorsén Förfriskningar Öppna jämförelser ekonomiskt bistånd. Anette Agenmark Paus Drömmar om en socialpolitik värd namnet. Susanna Alakoski I afton... Buffé toppad med coverbandet Pärs Garage. OBS! Begränsat antal. Endast förbeställning. Program den 9 maj Parallella seminarium och diskussionshörnor, Pass A Kaffemingel Parallella seminarium och diskussionshörna, Pass B Paus Parallella seminarium och diskussionshörna, Pass C Lunch Parallella seminarium och diskussionshörna, Pass D Paus Nätverk och ungdomsarbetslöshet. Finns det något samband? Peter Håkansson Avslutning med kaffe

4 A Välj seminarium eller diskussionshörnor Seminarier kl A 1 Dialog om Öppna jämförelser av ekonomiskt bistånd Kommunernas synpunkter och idéer är viktiga för den fortsatta utvecklingen av de Öppna jämförelserna. Socialstyrelsen bjuder därför in till dialog kring frågor om vad som är god kvalitet för den enskilde och vad som är viktigast att jämföra. Seminariet är ett tillfälle för frågor och diskussion. Anette Agenmark, utredare och Kristina Eriksson, utredare, Socialstyrelsen. A 2 Ingen vuxen trodde på mig när jag sa a jag hade få jobb, inte ens morsan! Trappsteget ett tidigare EFS-projekt som arbetar för att vända hopplöshet och omöjlighet till hopp och möjlighet, för de ungdomar som befi nner sig mellan skola och arbete. Samverkande organisationer är kommunens arbetsmarknadsenhet, arbetsförmedlingen, försäkringskassan, gymnasieskolan och socialtjänsten. Nyckelord i seminariet är samverkan, helhetssyn, individfokus och uthållighet. Sandra Tollin, ekonomihandläggare och Kristina Dahlqvist, ungdomscoach, Arbetsmarknadsenheten, Vaggeryds kommun. A 3 Hikikomori a hjälpa unga vuxna i utanförskap ll delak ghet Hikikomori Den som drar sig undan är ett samlingsnamn för unga japaner som väljer att isolera sig i föräldrahemmet med få kontakter utanför. Fenomenet fi nns även i Sverige om än något annorlunda och i mindre skala. Hikikomori är ett projekt i samarbete mellan Försörjningsstöd och landstingets allmänpsykiatriska mottagning för Unga vuxna. I seminariet beskrivs och diskuteras hur projektet arbetar för att hjälpa unga vuxna till ett liv i gemenskap och delaktighet. Diana Gustafsson, projektledare och Josefi n Holm, socialsekreterare, Uppsala kommun. A 4 Hur vill brukare påverka? I Malmö pågår ett utvecklingsarbete kring hur brukares kunskaper och erfarenheter kan bli till motorer i förbättringsarbetet. Frågor som ställs i seminariet handlar om vad brukare anser är kvalitet i arbetet med försörjningsstöd och vad brukare anser är angelägna frågor att följa upp i brukarundersökningar. Paul Noble, kvalitetscontroller och Per Arvedson, utvecklingssekreterare, Malmö stad. Diskussionshörnor kl Passa på att diskutera, debattera med kollegor från andra kommuner. Max tio deltagare per hörna. A 5 Hur vet vi a arbetet inom försörjningsstöd håller hög kvalitet? I Västervik bedrivs utvecklingsarbetet inom området försörjningsstöd på fl era fronter. Den fråga som Västervik vill diskutera är vad som är kvalitet utifrån klientens, handläggarens och arbetsgivarens perspektiv. Hur har ni defi nierat vad som är kvalitet och ur vilket eller vilka perspektiv? Elisabeth Johansson, bitr. arbetsmarknadschef och Lena Ljunggren Tångsten, socialsekreterare, Västerviks kommun. A 6 Har friskvård plats i en utredning? I Linköping ingår friskvård som ett moment vid utredning av arbetsförmåga. Den frågeställning Linköping vill diskutera är om fysisk aktivitet och friskvård har en plats i utredningen. Helena Paulsson, verksamhetschef, Linköpings kommun.

5 Välj seminarium eller diskussionshörna Seminarier kl B B 1 Gör rä från dag e Är det socialtjänstens ansvar att utreda och rehabilitera människor som är sjuka och stå för deras försörjning? Det var frågan som ledde till ett samarbete med SKL och en unik kartläggning. Kartläggningen gjordes 2010 i tre kommuner och omfattade de personer som ansökte om försörjningsstöd och som var utförsäkrade eller var sjuka utan ersättning från försäkringskassan. Seminariet lyfter fram förhållanden som blivit synliga och beskriver hur arbetet fortskrider i Borlänge, Halmstad och Hässleholm samt på riksplanet. Tomas Ahlin, enhetschef, Borlänge kommun, Peter Hansson, enhetschef, Hässleholms kommun, Maija-Liisa Ylikiiskilä, verksamhetsutvecklare, Halmstads kommun, Anders Langemark, utvecklingsledare, Halmstads kommun. B 2 Femminutersmodellen Femminutersmodellen är ett arbetssätt som bidrar till att skapa struktur i handläggningen av ekonomiskt bistånd och som inkluderar förändringsarbete i handläggningen. Seminariehållarna presenterar hur de arbetar för att klienterna själva ska äga sin förändringsprocess genom delaktighet. Femminutersmodellen har för seminariehållarna blivit ytterligare ett verktyg för kommunikation och motivationsarbete. Jasmin Löf, socialsekreterare, Salvador Rincon, socialsekreterare och Jens Löf, socialsekreterare, Uppsala kommun. B 3 A vara arbetslös är ju så tröstlöst tråkigt, så det är inte klokt Kvalitativ utvärdering (2010) av två projekt avseende arbetslivsinriktad rehabilitering. Utvärderingen har ett tydligt brukarperspektiv och i seminariet belyses de förhållanden som deltagarna har lyft fram som betydelsefulla för deras väg tillbaka till arbetslivet. Agnetha Hammerin, Fokus Kalmar län. B 4 Den gyllene medelvägen I Kristianstad finns en specialiserad psykiatritjänst inom Arbete och Välfärdsförvaltningen. Tjänsten innehas av en socionom och förutsätter samarbete med psykiatrin. Målgruppen är personer med psykisk ohälsa. Seminariet belyser arbetssättet och de teorier, lagar, värderingar och metoder som det utgår ifrån. Det handlar ibland om en balansgång. Jennie Salmén, socialsekreterare, Kristianstads kommun. Diskussionshörna kl Passa på att diskutera, debattera med kollegor från andra kommuner. Max tio deltagare. B 5 Det räcker väl med socialsekreterare, eller? I Linköping bedrivs ett multimodalt teamarbete kring försörjningsstödstagare. I diskussionshörnan vill Linköping diskutera vilken effekt teamarbetet har för individen och för samarbetet med andra instanser. Helena Paulsson, verksamhetschef, Linköpings kommun.

6 C Välj seminarium eller diskussionshörna Seminarier kl C 1 Försörjningsstöd mer än ekonomi En jämförande studie med fokus på resultat och kostnadsutveckling avseende ekonomiskt bistånd genomfördes 2011 mellan tre stadsdelar i Stockholm. Tre begrepp identifi erades i studien. Det var effektivitet, kontroll och stöd i det sociala arbetet. Bland annat framkom att avgörande faktor för kostnaderna inte är tid per ärende, utan istället de förutsättningar som socialsekreterare ges för att utreda och bedöma behov. Studien presenteras och framgångsfaktorer för arbetet diskuteras. Lisa Wallin, socialsekreterare och Ida Stridsberg, socialsekreterare, Farsta stadsdelsförvaltning. C 2 Team Utreda Team Utredas uppdrag är att utreda den mest effektiva vägen till egen försörjning. Personerna i programmet träffar de professioner som ingår i teamet och bedömningar görs av aktivitets- och arbetsförmåga. Det handlar om att stärka självkänsla och skapa motivation till förändring med fokus på friskvård och coaching, där personens hela livssituation tas i beaktande. Metoderna som används har grund i forskning och arbetet följs av ett forskningsprojekt för att evidensbasera arbetssättet. Helena Paulsson, verksamhetschef, Linköpings kommun. C 3 Rä insats för den som är sjuk och har försörjningsstöd Borlänge var en av tre kommuner som deltog i kartläggningen, Gör rätt från dag ett, avseende de personer som ansökte om försörjningsstöd och som var utförsäkrade eller var sjuka utan ersättning från försäkringskassan. I seminariet presenteras hur socialtjänsten och försäkringskassan tillsammans arbetar riktat till gruppen; personer som är sjuka och har försörjningsstöd. Jessica Diakakis, socialsekreterare och Ellen Carlsson, personlig handläggare, Borlänge kommun. C 4 Försörjningsstöd, bränsle åt e spelberoende? Projektet Kunskapskällan spelberoende har till uppgift att öka socialsekreterares och socialbidragshandläggares kompetens i att upptäcka spelberoende i ett tidigt skede. I seminariet presenteras hur spelberoende hanteras inom socialbidragsverksamheten och hur man kan förebygga att försörjningsstöd bidrar till att fi nansiera spelberoende. Mona Bakhshipoor, socialsekreterare och projektledare och Hero Ramazanali, socialsekreterare och projektledare, Uppsala kommun. Diskussionshörna kl Passa på att diskutera, debattera med kollegor från andra kommuner. Max tio deltagare. C 5 Är det möjligt a driva/utveckla en försörjningsenhet llsammans med brukare? Nynäshamn vill passa på tillfället att med kollegor från övriga Sverige diskutera möjligheten att i partnerskap med en brukarförening driva/utveckla delar av verksamheten; Arbete och försörjning. Anne Gustavsson, KBT-konsulent, Malin Sjödin, rehab-konsulent, Nynäshamns kommun.

7 Välj seminarium eller diskussionshörna Seminarier kl D D 1 Dialog om Öppna jämförelser av ekonomiskt bistånd Kommunernas synpunkter och idéer är viktiga för den fortsatta utvecklingen av de Öppna jämförelserna. Socialstyrelsen bjuder därför in till dialog kring frågor om vad som är god kvalitet för den enskilde och vad som är viktigast att jämföra. Seminariet är ett tillfälle för frågor och diskussion. Anette Agenmark, utredare och Kristina Eriksson, utredare, Socialstyrelsen. D 2 Fem steg ll kneg I seminariet presenteras ett utvecklingsarbete utifrån Supported Employment och Customized Employment (SE/CE) vid arbetsenheten i Lund. Det handlar om att underlätta för de mottagare av försörjningsstöd som saknar arbete att få tillträde till arbetsmarknaden. Tonvikt läggs vid att lösningarna ska vara långsiktiga. Jessica Keding, enhetschef och Sven Svantesson, enhetschef, samt Ion Penescu arbetsmarknadskonsulent, Lunds kommun. D 3 Brukarinflytande från utanförskap ll medbestämmande I seminariet beskriver socialsekreterare och brukarkonsulenter det pågående utvecklingsarbetet för ökat brukarinfl ytande inom enheten Arbete och försörjning. Det handlar om att utveckla strukturer för att ta tillvara klienternas synpunkter. Ett brukarråd fi nns knutet till enheten och diskussion pågår om att driva delar av enheten som partnerskap med en brukarförening. Anne Gustavsson, KBT-konsulent, Malin Sjödin, rehab-konsulent, Nynäshamns kommun. D 4 Vad händer med projekt när eldsjälen slutar? I seminariet belyses vikten av att göra intresse- och riskanalyser med strukturer för förankringsprocesser och ansvarsfrågor i de samverkande organisationerna, redan innan ett projekt påbörjas. Beskrivning av hur ett projekts erfarenheter kan leda till en lyckad implementering i samverkande organisationer. Pirjo Termonen, socialsekreterare och Marie-Louise Lindbladh, arbetsförmedlare, Lunds kommun. Diskussionshörna kl Passa på att diskutera, debattera med kollegor från andra kommuner. Max tio deltagare. D 5 Hur vet vi a arbetet inom försörjningsstöd håller hög kvalitet? I Västervik bedrivs utvecklingsarbetet inom området försörjningsstöd på flera fronter. Den fråga som Västervik vill diskutera är vad som är kvalitet utifrån klientens, handläggarens och arbetsgivarens perspektiv. Hur har ni defi nierat vad som är kvalitet och ur vilket eller vilka perspektiv? Elisabeth Johansson, bitr. arbetsmarknadschef och Lena Ljunggren Tångsten, socialsekreterare, Västerviks kommun.

8 Anmälan och praktisk information Tid och plats Anmälan Hotell Betalning Informa on Den 8 9 maj 2012, KalmarSalen Konferens & Evenemang. Adress: Skeppsbrogatan 49, Kalmar. Tfn Anmälan görs senast den 21 mars på vår webbplats: Anmälan är bindande. Får du förhinder kan platsen överlåtas till en kollega. Bekräftelse på anmälan skickas från vår samarbetspartner Konferenskonsult AB. Bokning av hotell kan göras i samband med konferensanmälan på webbplatsen. Konferenskonsult Berit Rudolfsson har reserverat rum på olika hotell i Kalmar. Hotellen ligger centralt och har gångavstånd till KalmarSalen. Om du vill boka hotell själv så hittar du hotell och vandrarhem på Kalmar kommuns hemsida: Avgift för konferensen är kr (exklusive moms) för båda dagarna. I avgiften ingår lunch dag två, samt fi ka båda dagarna. Avgift för kvällsarrangemanget tillkommer och är 295 kr (exkl moms). Kostnad för logi ingår inte. Konferensavgiften faktureras av Fokus Kalmar län efter konferensen. Eventuell hotellkostnad faktureras av Konferenskonsult AB och ska vara betald före konferensstart. Om du undrar över något är du välkommen att ringa eller maila (förnamn.efternamn@fokus.regionforbund.se). Programansvariga: Agnetha Hammerin, tfn , mobil och Lilly Karlsson mobil , Fokus Kalmar län. Administrationsansvariga: Agneta Persson och Mona Wikland tfn respektive. tfn , Fokus Kalmar län. Konferenskonsult: Berit Rudolfsson, tfn , mobil Inbjudan, program, kartor mm fi nns på vår webbplats. Eventuella ändringar i programmet kommer även att fi nnas där. Efter konferensen skickar vi dig en länk för utvärdering som vi hoppas att du har möjlighet att besvara. Arrangör Fokus Kalmar län, Box 75, Kalmar. Tfn , Fax Vi fi nns på Facebook. Fokus Kalmar län Box Kalmar Besök: Nygatan 34 Tel: Fax: E-post: info@fokus.regionforbund.se

Inbjudan till Nationella Mötesdagar om Hjälpmedelsförsörjning i förändring 1 2 juni 2010, Kalmar

Inbjudan till Nationella Mötesdagar om Hjälpmedelsförsörjning i förändring 1 2 juni 2010, Kalmar Inbjudan till Nationella Mötesdagar om Hjälpmedelsförsörjning i förändring 1 2 juni 2010, Kalmar Program för Mötesdagarna Tisdagen den 1 juni 09.00 09.30 09.45 11.00 12.00 13.30 14.30 15.00 16.00 Inregistrering

Läs mer

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 januari 2009 TALARE Kommunlex Katarina Lindblad Socialstyrelsen Helena Forssell Kristinehamn kommun

Läs mer

Placering av barn och unga Inbjudan till konferens i Stockholm den 16-17 september 2009

Placering av barn och unga Inbjudan till konferens i Stockholm den 16-17 september 2009 Placering av barn och unga Inbjudan till konferens i Stockholm den 16-17 september 2009 TALARE FRÅN Länsstyrelsen Stockholm Margareta Florin Borlänge kommun Anette Wikblom IMS, Socialstyrelsen Catrine

Läs mer

Om intressen och inflytande i socialtjänsten

Om intressen och inflytande i socialtjänsten Socialtjänstforum ett möte mellan forskning och socialtjänst KUND UND, BRUK UKARE ARE, KLIENT NT, MEDBORGARE GARE? Om intressen och inflytande i socialtjänsten Konferens i Göteborg 27 28 april 2010 Kund,

Läs mer

FoU Välfärdskonferens 2014 Kunskap i praktiken - om brukarmedverkan, uppföljning och annat viktigt. 28 29 augusti 2014 Vänersborg

FoU Välfärdskonferens 2014 Kunskap i praktiken - om brukarmedverkan, uppföljning och annat viktigt. 28 29 augusti 2014 Vänersborg FoU Välfärdskonferens 2014 Kunskap i praktiken - om brukarmedverkan, uppföljning och annat viktigt. 28 29 augusti 2014 Vänersborg Välkommen till Vänersborg! I år går intresseföreningen FoU Välfärds konferens

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL Fokus ekonomiskt bistånd att bryta långvarigt bistånd

VÄLKOMMEN TILL Fokus ekonomiskt bistånd att bryta långvarigt bistånd VÄLKOMMEN TILL Fokus ekonomiskt bistånd att bryta långvarigt bistånd Välkommen till SKL:s årliga konferens om att bryta långvarigt bistånd den 4 februari 2019 På konferensen som inleds av SKL:s VD Vesna

Läs mer

SOCIALTJÄNSTFORUM. - möte mellan forskning och praktik inom socialtjänsten. 8-9 november 2017 Hotel Radisson Blu, Göteborg

SOCIALTJÄNSTFORUM. - möte mellan forskning och praktik inom socialtjänsten. 8-9 november 2017 Hotel Radisson Blu, Göteborg SOCIALTJÄNSTFORUM - möte mellan forskning och praktik inom socialtjänsten 8-9 november 2017 Hotel Radisson Blu, Göteborg Vad står på spel? Om tillit till välfärd och socialtjänst Temat för Socialtjänstforum

Läs mer

Ökad samverkan för barn- och ungdomshälsa

Ökad samverkan för barn- och ungdomshälsa Ökad samverkan för barn- och ungdomshälsa Inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 augusti 2008 PRAKTIKFALL FRÅN Akademiska sjukhuset i Uppsala Staffan Lundqvist Lisa Stark Marie Härlin Helga Waerme

Läs mer

19 NOVEMBER 2015 SUNNE INSPIRATIONSKONFERENS LSS EN VÄRMLÄNDSK INSPIRATIONSDAG MED FOKUS PÅ VERKSAMHET FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

19 NOVEMBER 2015 SUNNE INSPIRATIONSKONFERENS LSS EN VÄRMLÄNDSK INSPIRATIONSDAG MED FOKUS PÅ VERKSAMHET FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING VÄLKOMMEN TILL INSPIRATIONSKONFERENS LSS EN VÄRMLÄNDSK INSPIRATIONSDAG MED FOKUS PÅ VERKSAMHET FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 19 NOVEMBER 2015 SUNNE KAU.SE/FOU-VALFARD-VARMLAND VÄLKOMMEN TILL INSPIRATIONSKONFERENS

Läs mer

Framgångsrik implementering av evidensbaserad praktik inom socialtjänsten

Framgångsrik implementering av evidensbaserad praktik inom socialtjänsten Framgångsrik implementering av evidensbaserad praktik inom socialtjänsten Inbjudan till konferens i Stockholm den 15-16 februari 2011 TALARE Örebro universitet Umeå kommun Jan Brännström Jan Hjelte Uppsala

Läs mer

Kostnadseffektiv och kvalitativ dagverksamhet

Kostnadseffektiv och kvalitativ dagverksamhet Kostnadseffektiv och kvalitativ dagverksamhet Inbjudan till konferens i den 10-11 februari 2011 TALARE Högskolan Jönköping Cecilia Henning Nora kommun Gunilla Jansson Barbro Sahlin Tidaholms kommun Christina

Läs mer

Ledarskap - ta nästa steg

Ledarskap - ta nästa steg 2014-12-09 15/31 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder och styrelser Ledarskap - ta nästa steg BAKGRUND/ SYFTE Utbildningen riktar sig till dig som

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KONFERENSEN. Samverkan i välfärden och i världen Nationell konferens för fi nansiell samordning

VÄLKOMMEN TILL KONFERENSEN. Samverkan i välfärden och i världen Nationell konferens för fi nansiell samordning VÄLKOMMEN TILL KONFERENSEN Samverkan i välfärden och i världen Nationell konferens för fi nansiell samordning Linköping Konsert och Kongress 24 25 mars 2015 VÄLKOMMEN TILL KONFERENSEN Samverkan i välfärden

Läs mer

Konferens i Göteborg

Konferens i Göteborg Socialtjänstforum ett möte mellan forskning och socialtjänst FAR AR VÄL VÄLFÄRDEN? SOCIAL CIALTJÄNS TJÄNSTE TEN I FRAM AMTID TIDEN Konferens i Göteborg 12 13 april 2011 Far väl välfärden? Socialtjänsten

Läs mer

Måndag 11 juni 2012 10.00 16.00 Clarion Hotel Stockholm Söder www.vardajamlikt.se

Måndag 11 juni 2012 10.00 16.00 Clarion Hotel Stockholm Söder www.vardajamlikt.se Måndag 11 juni 2012 10.00 16.00 Clarion Hotel Stockholm Söder www.vardajamlikt.se Vissa grupper står utanför den svenska vården. Bland de medverkande: Socialminister Göran Hägglund, SKL:s ordförande Anders

Läs mer

nyckeltal för ekonomer i socialförvaltningen

nyckeltal för ekonomer i socialförvaltningen inbjudan till konferens i Stockholm den 5-6 februari 2013 KEYNOTE SPEAKER Myrna Palmgren Årets kommunalekonom Region Skåne VÅRA TALARE Rådet för främjande av kommunala analyser Anders Norrlid Kanslichef

Läs mer

Minskad Ungdomsarbetslöshet Inbjudan till konferens i Stockholm den 10-11 november 2009

Minskad Ungdomsarbetslöshet Inbjudan till konferens i Stockholm den 10-11 november 2009 Minskad Ungdomsarbetslöshet Inbjudan till konferens i Stockholm den 10-11 november 2009 TALARE FRÅN Speciellt inbjuden talare edli Agneta Roström Avdelningschef ef Arbetsförmedlingsfrågor Communicare Mathias

Läs mer

SYNAPSEN ledarskapsdagar i halland april 2017 HÅLLBART LEDARSKAP

SYNAPSEN ledarskapsdagar i halland april 2017 HÅLLBART LEDARSKAP SYNAPSEN ledarskapsdagar i halland 20-21 april 2017 HÅLLBART LEDARSKAP Välkommen till 2017 års upplaga av Synapsen, en mötesplats som inspirerar och ger personlig utveckling till chefer, ledare och politiker

Läs mer

Projekt SIA. Stegen in i arbetsmarknaden

Projekt SIA. Stegen in i arbetsmarknaden Projekt SIA Stegen in i arbetsmarknaden 1 FöreningenFuruboda HSOSkåne 1Bakgrund Detfinnsidagca22000människormedfunktionsnedsättningsomärunder30årochsom haraktivitetsersättning(detsomtidigarehetteförtidspension)isverige.knappttretusenur

Läs mer

Vad får människor att växa i Kalmar län? 8 oktober 2015, Forum, Oskarshamn

Vad får människor att växa i Kalmar län? 8 oktober 2015, Forum, Oskarshamn Vad får människor att växa i Kalmar län? 8 oktober 2015, Forum, Oskarshamn Vad får människor att växa i Kalmar län? 8 oktober 2015, Forum, Oskarshamn Globalisering, urbanisering och digitalisering spås

Läs mer

KAU.SE/FOU-VALFARD-VARMLAND 14 NOVEMBER 2019

KAU.SE/FOU-VALFARD-VARMLAND 14 NOVEMBER 2019 VÄLKOMMEN TILL INSPIRATIONSKONFERENS LSS En värmländsk inspirationsdag med fokus på verksamhet för personer med funktionsnedsättning 14 NOVEMBER 2019 KAU.SE/FOU-VALFARD-VARMLAND VÄLKOMMEN TILL INSPIRATIONSKONFERENS

Läs mer

Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens

Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-05-03 Vår referens Malin Midler Norén Planeringssekreterare Malin.Midler-Noren@malmo.se Tjänsteskrivelse Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens

Läs mer

Gilla kommunen En dag om sociala medier i offentlig sektor

Gilla kommunen En dag om sociala medier i offentlig sektor 2014-11-21 15/22 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder/styrelser Gilla kommunen En dag om sociala medier i offentlig sektor BAKGRUND/ SYFTE De sociala

Läs mer

MINSKAD UNGDOMSARBETSLÖSHET

MINSKAD UNGDOMSARBETSLÖSHET inbjudan till konferens i Stockholm den 2-3 juni 2014 VÅRA TALARE Sveriges akademikers centralorganisation Eva Oscarsson Utredare, arbetsmarknad PRAKTIKFALL FRÅN Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

Läs mer

UK CH BEHANDLING MISS

UK CH BEHANDLING MISS Socialtjänstforum ett möte mellan forskning och socialtjänst MISS ISSBR BRUK UK OCH CH BEHANDLING Gamla problem - nya lösningar Konferens i Göteborg 21 22 april 2009 ALKOHOL-OCH NARKOTIKAMISSBRUK är inte

Läs mer

Lyckas med din samverkan! NATIONELLT FORUM 2014: FÖRSÖRJNINGSSTÖD. Fler till egen försörjning med rätt insatser

Lyckas med din samverkan! NATIONELLT FORUM 2014: FÖRSÖRJNINGSSTÖD. Fler till egen försörjning med rätt insatser inbjudan till konferens i Stockholm den 8-9 september 2014 DU FÅR MÖTA E-delegationens projekt EIF Margaretha Holmlund Utredare på CSN Timo Pöllänen, verksamhetschef Linda Hellström, socialsekreterare

Läs mer

Förlängningsansökan i GGV-kommunerna

Förlängningsansökan i GGV-kommunerna Förlängningsansökan i GGV-kommunerna 2019-2020 Supported Employment (SE) Individual placement and support (IPS) Utgångspunkter Supported Employment (SE) och Individual placement and support (IPS) anses

Läs mer

Med vårt stöd kan alla som vill delta i arbetslivet. Välkommen du också!

Med vårt stöd kan alla som vill delta i arbetslivet. Välkommen du också! Med vårt stöd kan alla som vill delta i arbetslivet Välkommen du också! Välkommen till Misa Behöver du stöd för att ta dig fram i arbetslivet? Kanske är du anhörig till någon som behöver stöd eller handläggare

Läs mer

Hög tid för HELTID VÄLKOMMEN TILL KONFERENSEN. Samma konferensprogram genomförs vid tre tillfällen. 18 januari 2016 26 januari 2016 28 januari 2016

Hög tid för HELTID VÄLKOMMEN TILL KONFERENSEN. Samma konferensprogram genomförs vid tre tillfällen. 18 januari 2016 26 januari 2016 28 januari 2016 VÄLKOMMEN TILL KONFERENSEN Hög tid för HELTID Fram till 2023 kommer det att behövas mer än en halv miljon nya medarbetare i välfärden. Samtidigt som det innebär en stor utmaning finns det mycket man kan

Läs mer

Förlängnings- och tilläggsansökan i GGV-kommunerna Stöd till arbete Supported Employment

Förlängnings- och tilläggsansökan i GGV-kommunerna Stöd till arbete Supported Employment Förlängnings- och tilläggsansökan i GGV-kommunerna Stöd till arbete Supported Employment Utgångspunkter Den första ansökan om projektmedel, daterad 2012-03-14, innehåller beskrivning av bakgrund och arbetssätt

Läs mer

21 NOVEMBER 2018 KARLSTAD EN VÄRMLÄNDSK INSPIRATIONSDAG MED FOKUS PÅ VERKSAMHET FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING KAU.SE/FOU-VALFARD-VARMLAND

21 NOVEMBER 2018 KARLSTAD EN VÄRMLÄNDSK INSPIRATIONSDAG MED FOKUS PÅ VERKSAMHET FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING KAU.SE/FOU-VALFARD-VARMLAND VÄLKOMMEN TILL INSPIRATIONSKONFERENS LSS EN VÄRMLÄNDSK INSPIRATIONSDAG MED FOKUS PÅ VERKSAMHET FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 21 NOVEMBER 2018 KARLSTAD KAU.SE/FOU-VALFARD-VARMLAND VÄLKOMMEN TILL

Läs mer

Unga arbetslösa. Från utanförskap till anställningsbara. Arbetsmarknaden. förändras gör du? Inbjudan till konferens i Stockholm den 22-23 augusti 2011

Unga arbetslösa. Från utanförskap till anställningsbara. Arbetsmarknaden. förändras gör du? Inbjudan till konferens i Stockholm den 22-23 augusti 2011 Unga arbetslösa Inbjudan till konferens i Stockholm den 22-23 augusti 2011 KEY NOTE SPEAKER Ordförande, Riksdagens arbetsmarknadsutskott Tomas Tobé (m) PRAKTIKFALL FRÅN Jobba i Västerås Björn Nordén Temagruppen

Läs mer

Samverkan - på vems villkor?

Samverkan - på vems villkor? Samverkan - på vems villkor? Utbilningsdag om våld i nära relationer och myndighetssamverkan med fokus på individen i centrum Den 4 mars 2011 i Lund för mellersta Skåne Inledning Göran Tunhammar Hans Nordin

Läs mer

2008-03-18 08/22. Socialnämnden (motsv) IFO LSS HANDLÄGGNING AV ÄRENDEN - VERKSTÄLLIGHET

2008-03-18 08/22. Socialnämnden (motsv) IFO LSS HANDLÄGGNING AV ÄRENDEN - VERKSTÄLLIGHET 2008-03-18 08/22 Socialnämnden (motsv) IFO LSS HANDLÄGGNING AV ÄRENDEN - VERKSTÄLLIGHET BAKGRUND Lag om stöd och service, LSS, är en lag med stora begränsningar. Ändå tror många att LSS är den enda lag

Läs mer

Implementering av verksamhet 3.4.4

Implementering av verksamhet 3.4.4 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Datum 2013-05-27 Rev 2013-06-04 Diarienummer UAN-2013-0313 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Implementering av verksamhet 3.4.4 Förslag

Läs mer

Sociala företag i Gävleborg

Sociala företag i Gävleborg Sociala företag i Gävleborg en succé!. hur lyckas dom? Alla människor har rätt att känna sig behövda Sociala företag skapar möjligheter till arbete och lön. I Gävleborg finns 11 sociala företag med sammanlagt

Läs mer

Coachande ledarskap 2014-12-22 15/19. OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till

Coachande ledarskap 2014-12-22 15/19. OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till 2014-12-22 15/19 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder och styrelser Människor har en inneboende potential som de ibland inte själva är medvetna

Läs mer

Kompetenscentrum. Enheten för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck, EHRV. Utbildningar och tjänster

Kompetenscentrum. Enheten för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck, EHRV. Utbildningar och tjänster Kompetenscentrum Enheten för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck, EHRV Utbildningar och tjänster Hösten 2015 våren 2016 Enheten för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck, EHRV EHRV

Läs mer

V I V A ANSÖKAN AVSEENDE UTVECKLING AV SAMVERKANSMODELLEN VINKA IN ATT ÄVEN OMFATTA VUXNA PERIODEN JULI DECEMBER 2019

V I V A ANSÖKAN AVSEENDE UTVECKLING AV SAMVERKANSMODELLEN VINKA IN ATT ÄVEN OMFATTA VUXNA PERIODEN JULI DECEMBER 2019 V I V A ANSÖKAN AVSEENDE UTVECKLING AV SAMVERKANSMODELLEN VINKA IN ATT ÄVEN OMFATTA VUXNA PERIODEN JULI DECEMBER 2019 LSG Västra Sörmland Mars 2019 1. Bakgrund Under arbetet i Vinka IN (som delvis finansieras

Läs mer

GYMNASIEKONFERENSER 2015

GYMNASIEKONFERENSER 2015 Sveriges Kommuner och Landsting inbjuder till GYMNASIE- KONFERENSER 2015 Konferensen som ger aktuell överblick, utblick och inblick om gymnasieskolans aktuella frågor. Inbjudan riktar sig till: - Heltids-

Läs mer

Hederskultur. Metoder och samverkan för kvalitet och säkerhet i arbetet med unga utsatta. Hur ska vi se och agera?

Hederskultur. Metoder och samverkan för kvalitet och säkerhet i arbetet med unga utsatta. Hur ska vi se och agera? Hederskultur Inbjudan till konferens i Stockholm den 14-15 oktober 2009 TALARE FRÅN Stockholms stad Ulf Kristersson Stockholms Universitet Astrid Schlytter Uppsala kommun Birgitta Lindquist Lundellska

Läs mer

Mötesplats social hållbarhet

Mötesplats social hållbarhet Mötesplats social hållbarhet Invigning 11 mars 2014 #socialhallbarhet Välkommen till Mötesplats social hållbarhet Cecilia Garme moderator Johan Carlson Generaldirektör, Folkhälsomyndigheten Ulrika Johansson

Läs mer

"Rätt sagt på rätt sätt" retorik för kvinnor

Rätt sagt på rätt sätt retorik för kvinnor Antalet platser till seminariet är begränsat anmäl dig direkt "Rätt sagt på rätt sätt" retorik för kvinnor En av Sveriges bästa seminarieledare! Barbro Fällman är pedagog, författare och expert på området

Läs mer

Tolka och förstå små barn

Tolka och förstå små barn 2013-06-24 13/59 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Skolstyrelsen (motsv) Socialnämnden (motsv) Tolka och förstå små barn BAKGRUND/ SYFTE Den här kursen vänder

Läs mer

Hjälp - tiden räcker inte till!

Hjälp - tiden räcker inte till! 2014-06-24 14/67 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder och styrelser BAKGRUND Hamnar du ofta i stressade situationer eller upplever du att du inte

Läs mer

Skolstyrelsen (motsv) fvb till samtliga skolledare Skolchefen (motsv) Landstinget Högskolan. SKOLLEDARFORUM GÄVLEBORG 2007 Vad är kvalitet i skolan?

Skolstyrelsen (motsv) fvb till samtliga skolledare Skolchefen (motsv) Landstinget Högskolan. SKOLLEDARFORUM GÄVLEBORG 2007 Vad är kvalitet i skolan? 2006-12-18 07/11 Skolstyrelsen (motsv) fvb till samtliga skolledare Skolchefen (motsv) Landstinget Högskolan SKOLLEDARFORUM GÄVLEBORG 2007 Vad är kvalitet i skolan? BAKGRUND/SYFTE Skolan som samhällsinstitution

Läs mer

Utsatta barn. Proaktiva stödinsatser som ger direkta resultat. Metoder, samverkan och handlingsplaner!

Utsatta barn. Proaktiva stödinsatser som ger direkta resultat. Metoder, samverkan och handlingsplaner! Utsatta barn Inbjudan till konferens i Stockholm den 26-27 januari 2010 TALARE Socialdepartementet Agneta Björklund Kansliråd Örebro kommun Gunnar Larsson Kurator Marit Äng, Kurator Proaktiva stödinsatser

Läs mer

Att samverka när barn och unga misstänks fara illa Om sekretess, anmälningsplikt, socialnämndens utredningar och metoder för bra samverkan

Att samverka när barn och unga misstänks fara illa Om sekretess, anmälningsplikt, socialnämndens utredningar och metoder för bra samverkan 2014-12-19 15/36 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Skolstyrelsen (motsv) Socialnämnden (motsv) Landstinget Om sekretess, anmälningsplikt, socialnämndens utredningar

Läs mer

Föreläsning för omsorgspersonal inom LSS Högaktuell utvecklings- utbildningsdag

Föreläsning för omsorgspersonal inom LSS Högaktuell utvecklings- utbildningsdag 2013-02-08 13/23 Socialnämnden (motsv) Föreläsning för omsorgspersonal inom LSS Högaktuell utvecklings- utbildningsdag OBS! Två viktiga ämnen på en dag Förmiddag Eftermiddag BAKGRUND/ SYFTE Det svåra samtalet

Läs mer

nationellt Forum 2013: Försörjningsstöd

nationellt Forum 2013: Försörjningsstöd inbjudan till konferens i Stockholm den 28-29 augusti 2013 SPECIELLT INBJUDEN Socialdepartementet Karin Stillerud Kansliråd VÅRA TALARE Kommunakuten Thomas Hallgren Jurist Socialstyrelsen Anette Agenmark

Läs mer

LSS/Personlig assistans - sekretess, tystnadsoch anmälningsplikt, dokumentationskrav och nya lagbestämmelser 2011

LSS/Personlig assistans - sekretess, tystnadsoch anmälningsplikt, dokumentationskrav och nya lagbestämmelser 2011 2012-02-29 12/35 Socialnämnden (motsv) Assistansföretag LSS/Personlig assistans - sekretess, tystnadsoch anmälningsplikt, dokumentationskrav och nya lagbestämmelser 2011 Stärk dina kunskaper om viktig

Läs mer

etablering av invandrarkvinnor på arbetsmarknaden

etablering av invandrarkvinnor på arbetsmarknaden etablering av invandrarkvinnor inbjudan till konferens i Stockholm den 21-22 mars 2013 Särskild utredare PRAKTIKFALL FRÅN Internationella Kvinnoföreningen i Malmö Ordförande Samordnare Rätt steg Framgångsrika

Läs mer

Ipad i förskola och skola

Ipad i förskola och skola 2014-11-21 15/21 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Skolstyrelsen (motsv) Ipad i förskola och skola BAKGRUND/ SYFTE Denna utbildningsdag vänder sig till dig som

Läs mer

Riskbruk, missbruk och beroende

Riskbruk, missbruk och beroende Inbjudan Inbjudan Riskbruk, missbruk och beroende Datum: 12-13 april, 3-4 maj Plats: Härnösands folkhögskola, Murbergsvägen 32, Härnösand Riskbruk, missbruk och beroende - Kunskap till praktik Missa inte

Läs mer

Kartläggning av sjukskrivna personer utan sjukpenning, aktuella på ekonomiskt bistånd i kommunerna Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna

Kartläggning av sjukskrivna personer utan sjukpenning, aktuella på ekonomiskt bistånd i kommunerna Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna Kartläggning av sjukskrivna personer utan sjukpenning, aktuella på ekonomiskt bistånd i na Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna Bakgrund Projektet SAMRE-samordnad rehabilitering för sjukskrivna utan

Läs mer

PROGRAMMET FÖR. Samverkan i välfärden och i världen Nationell konferens för fi nansiell samordning

PROGRAMMET FÖR. Samverkan i välfärden och i världen Nationell konferens för fi nansiell samordning PROGRAMMET FÖR Samverkan i välfärden och i världen Nationell konferens för fi nansiell samordning Linköping Konsert och Kongress 24 25 mars 2015 Finsamkonferens Program 2015 Moderator: Anna Lena Waller

Läs mer

Djursjukvården en bransch i utveckling

Djursjukvården en bransch i utveckling Djursjukvården en bransch i utveckling Inbjudan till konferens i Stockholm den 8-9 september TALARE SLA Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet Katarina Novák Regiondjursjukhuset Strömsholm Anders Thunberg

Läs mer

Dialog med medarbetare Hur man kan använda utvecklingssamtalet för att förenkla vardagen och få motiverade medarbetare

Dialog med medarbetare Hur man kan använda utvecklingssamtalet för att förenkla vardagen och få motiverade medarbetare 2014-11-21 15/16 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder och styrelser Hur man kan använda utvecklingssamtalet för att förenkla vardagen och få motiverade

Läs mer

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Samverkan med olika verksamheter/myndigheter 091210

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Samverkan med olika verksamheter/myndigheter 091210 Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter - Samverkan med olika verksamheter/myndigheter 091210 Syfte: att skapa bättre förutsättningar för samarbete över verksamhetsgränser i form

Läs mer

ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER MED PSYKISK FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2013.

ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER MED PSYKISK FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2013. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (5) Vård och omsorgsförvaltningen Arbetsmarknadsenheten, IFA Diarienummer 59117/2012 ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER

Läs mer

AKTIVITET OCH RÖRELSE- EN HÄLSOFAKTOR FÖR DEN SKÖRA MÄNNISKAN

AKTIVITET OCH RÖRELSE- EN HÄLSOFAKTOR FÖR DEN SKÖRA MÄNNISKAN Inbjudan till chefseminarium/ utvecklingsseminarium 379 AKTIVITET OCH RÖRELSE- EN HÄLSOFAKTOR FÖR DEN SKÖRA MÄNNISKAN Bristvara men också behäftad med rädsla och risk * Från ett mer eller mindre passiviserande

Läs mer

KVALIFICERAD MOBIL HEMREHABILITERING- LOKALA KVALITETSKRITERIER

KVALIFICERAD MOBIL HEMREHABILITERING- LOKALA KVALITETSKRITERIER Inbjudan till nätverksträff/ Utvecklingsseminarium 388 KVALIFICERAD MOBIL HEMREHABILITERING- LOKALA KVALITETSKRITERIER Ett första steg i en fungerande kvalitetssäkring Kvalificerad mobil rehabilitering

Läs mer

Social rekrytering och omvärldsbevakning

Social rekrytering och omvärldsbevakning 2013-06-24 13/72 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder/styrelser BAKGRUND/ SYFTE Att rekrytera via sociala medier blir allt vanligare. Fler och fler

Läs mer

Tydligare ledarskap som ger resultat! CHEF LSS-BOENDE. Utveckla ditt stödboende:

Tydligare ledarskap som ger resultat! CHEF LSS-BOENDE. Utveckla ditt stödboende: inbjudan till konferens i Stockholm den 3-4 februari 2015 DU FÅR MÖTA Bromma stadsdelsförvaltning, Stockholms stad Jörgen Nyberg, enhetschef Annicka Wester & Lena Tolfvenstam, biträdande chefer Socialstyrelsen

Läs mer

Sekretess i lokal samverkan för ensamkommande barn

Sekretess i lokal samverkan för ensamkommande barn 2015-09-07 15/108 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Skolstyrelsen (motsv) fvb till rektorer/skolledare/förskolechefer, elevhälsopersonal och förskolekooperativ

Läs mer

Ansökan om medel från sociala investeringsreserven (SIR) Projektförslag mot arbete för försörjningsstödstagare i Falköping 2014 2016 Fal-Jobb

Ansökan om medel från sociala investeringsreserven (SIR) Projektförslag mot arbete för försörjningsstödstagare i Falköping 2014 2016 Fal-Jobb 2013-11-26 1 (5) Kompetens- och arbetslivsnämnden Ansökan om medel från sociala investeringsreserven (SIR) Projektförslag mot arbete för försörjningsstödstagare i Falköping 2014 2016 Fal-Jobb 1. Bakgrund

Läs mer

Ansökan till Lunds Samordningsförbund om medel för projekt för 0-placerade inom Lunds kommun

Ansökan till Lunds Samordningsförbund om medel för projekt för 0-placerade inom Lunds kommun 1/6 Ansökan till Lunds Samordningsförbund om medel för projekt för 0-placerade inom Lunds kommun Ansökta medel: 1 075 000 /år + 150 000 för förberedelser Projekttid: september 2011 augusti 2013 1. Utgångspunkter

Läs mer

Att arbeta som personlig assistent

Att arbeta som personlig assistent 2012-10-09 12/89 Socialnämnden (motsv) Assistansföretag Att arbeta som personlig assistent BAKGRUND/ SYFTE I arbetet som personlig assistent uppstår många olika frågor som handlar om mitt förhållningssätt

Läs mer

REHABILITERING AV ÄLDRE

REHABILITERING AV ÄLDRE inbjudan till konferens i Stockholm den 3-4 december 2013 EXPERTER Elisabeth Rydwik Med. Dr. leg. sjukgymnast FOU nu Raymond Dahlberg FoU-samordnare/Med. Dr. Hjälpmedelsinstitutet Christina Brogårdh RPT,

Läs mer

RÄTTSSÄKER OCH EFFEKTIV BISTÅNDSHANDLÄGGNING

RÄTTSSÄKER OCH EFFEKTIV BISTÅNDSHANDLÄGGNING inbjudan till konferens i Stockholm den 21-22 maj 2014 JURIDISK EXPERT Jurist VÅRA TALARE Socialstyrelsen Ann-Kristin Granberg Sundsvalls kommun Eva Rönnbäck Verksamhetschef, Socialtjänstens myndighetsutövning

Läs mer

Ansökan till Lunds Samordningsförbund om medel för förlängt projekt för 0-placerade inom Lunds kommun

Ansökan till Lunds Samordningsförbund om medel för förlängt projekt för 0-placerade inom Lunds kommun 1/5 Ansökan till Lunds Samordningsförbund om medel för förlängt projekt för 0-placerade inom Lunds kommun Ansökta medel: 1 096 000 /år Projekttid: september 2013 augusti 2014 1. Utgångspunkter Kraft har

Läs mer

AKTUALITETSDAG FÖR STÖD OCH SERVICE TILL FUNKTIONSHINDRADE (LSS)

AKTUALITETSDAG FÖR STÖD OCH SERVICE TILL FUNKTIONSHINDRADE (LSS) 2006-03-03 06/35 Socialnämnden (motsv) LSS-enheten Landstinget AKTUALITETSDAG FÖR STÖD OCH SERVICE TILL FUNKTIONSHINDRADE (LSS) BAKGRUND/SYFTE INNEHÅLL Enligt önskemål inbjuder härmed Gävleborgs Kommuner

Läs mer

Samtliga nämnder och styrelser Personalchefen

Samtliga nämnder och styrelser Personalchefen 2007-02-05 07/35 Samtliga nämnder och styrelser Personalchefen AKTUALITETSDAG INOM ARBETSRÄTTENS OMRÅDE BAKGRUND/SYFTE Under dagen kommer två huvudsakliga ämnesområden att behandlas. Det första avser förslaget

Läs mer

KVALIFICERAD MOBIL HEMREHABILITERING- LOKALA KVALITETSKRITERIER

KVALIFICERAD MOBIL HEMREHABILITERING- LOKALA KVALITETSKRITERIER Inbjudan till nätverksträff/utvecklingsseminarium 367 i STOCKHOLM KVALIFICERAD MOBIL HEMREHABILITERING- LOKALA KVALITETSKRITERIER Ett första steg i en fungerande kvalitetssäkring Kvalificerad mobil hemrehabilitering

Läs mer

för chefer och handläggare

för chefer och handläggare LSS 2016 för chefer och handläggare kunskap utveckling inspiration Självbestämmande i praktiken erhåll verktyg för att öka brukarens delaktighet och inflytande Maximera nyttan med valbara föreläsningar!

Läs mer

Socialt innehåll i demensvård och -omsorg

Socialt innehåll i demensvård och -omsorg 30 november 2010 Hotel Riverton i Göteborg Konferens Socialt innehåll i demensvård och -omsorg Vad? Varför? Hur? foto nordicpotos Svenskt demenscentrum & Socialstyrelsen Välkommen till konferensen Vad

Läs mer

Framtidens Barn- och ungdomspsykiatri 2011

Framtidens Barn- och ungdomspsykiatri 2011 Framtidens Barn- och ungdomspsykiatri 2011 Inbjudan till konferens i Stockholm den 28-29 november 2011 TALARE Moderator: Lena Eidevall Örebro Universitet Per Germundsson Helsingborgs stad Thorbjörn Jordansson

Läs mer

Konferensen Om ungas mötesplatser 29-30 september 2014 Kulturhuset SPIRA Jönköping

Konferensen Om ungas mötesplatser 29-30 september 2014 Kulturhuset SPIRA Jönköping Konferensen Om ungas mötesplatser 29-30 september 2014 Kulturhuset SPIRA Jönköping Tema: Framtidens Mötesplatser Välkommen till konferensen Om ungas mötesplatser som genomförs för femte gången. Under två

Läs mer

Den hållbara hemtjänsten

Den hållbara hemtjänsten Utbildningsdag 10 februari 2016 Folkets hus, Göteborg Den hållbara hemtjänsten - förebyggande arbete mot sjukskrivningar För HR-avdelning och chefer inom kommunal äldreomsorg Hur ska en organisation se

Läs mer

Efter djävulsdansen 2.0 Stöd för anhöriga till personer med missbruksproblem både barn och vuxna

Efter djävulsdansen 2.0 Stöd för anhöriga till personer med missbruksproblem både barn och vuxna INBJUDAN KOMPETENSMÄSSA Efter djävulsdansen 2.0 Stöd för anhöriga till personer med missbruksproblem både barn och vuxna Anhöriga till personer med missbruksproblem är personer som inte sällan själva utvecklar

Läs mer

Så undviks sanktionsavgifter

Så undviks sanktionsavgifter 2009-02-25 09/46 Socialnämnden (motsv) IFO Så undviks sanktionsavgifter BAKGRUND/SYFTE Antalet sanktionsavgifter på grund av icke verkställda beslut ökar stadigt. Den 1 juli 2008 utökades lagstiftningen

Läs mer

Chef för personliga assistenter 2013

Chef för personliga assistenter 2013 Chef för personliga assistenter 2013 utvecklas i ditt ledarskap! Att leda på distans konkreta verktyg! Samtalsmetodik, konfliktlösning och professionellt förhållningssätt i olika situationer Uppdatering

Läs mer

ETABLERING AV NYANLÄNDA

ETABLERING AV NYANLÄNDA inbjudan till konferens i Stockholm den 18-19 mars 2015 VÅRA TALARE Saco Josefin Edström Utredare integration & migration Södertälje kommun Cecilia Svahnalam Enhetschef, arbetsmarknadsenheten Länsstyrelsen

Läs mer

Kvalitet i lärarutbildning

Kvalitet i lärarutbildning Välkommen till Lärarutbildningskonventets konferens i Malmö 13-14 juni 2016 Kvalitet i lärarutbildning Malmö högskola arrangerar i samarbete med Lärarutbildningskonventet en konferens för att dela tankar

Läs mer

Ökad tillgänglighet inom barn- och ungdomspsykiatrin

Ökad tillgänglighet inom barn- och ungdomspsykiatrin Ökad tillgänglighet inom barn- och ungdomspsykiatrin Inbjudan till konferens 11-12 mars 2009, Stockholm VÅRA TALARE Socialdepartementet Olivia Wigzell Sveriges Kommuner och Landsting Ing-Marie Wieselgren

Läs mer

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna ENHETEN FÖR VUXNA Sid 1 (5) Giltig 2016 - Inom enheten för vuxna utreder och föreslår vi insatser för dig som ansöker om ekonomiskt bistånd, socialpsykiatriska insatser, söker stöd för våld i nära relationer

Läs mer

Ledarskapets utmaningar

Ledarskapets utmaningar 17 november 2011 Folkets hus, Umeå Ledarskapets utmaningar En konferens för arbetsledare och chefer inom äldreomsorgen foto istockphoto Svenskt demenscentrum & Socialstyrelsen En dag för idéer, möten och

Läs mer

Anknytning Funktionshinder Psykisk hälsa /Psykisk störning

Anknytning Funktionshinder Psykisk hälsa /Psykisk störning POMS Handikappsykologernas Yrkesförening inbjuder i samarbete med Barn- och Ungdomshabiliteringen samt Vuxenhabiliteringen i Örebro län till konferensen Anknytning Funktionshinder Psykisk hälsa /Psykisk

Läs mer

Arbetsterapeutens viktiga roll och funktion

Arbetsterapeutens viktiga roll och funktion Arbetsterapeutens viktiga roll och funktion Inbjudan till konferens i Stockholm den 4-5 oktober 2011 TALARE Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter Lena Haglund Karolinska Institutet Anna Aldehag Så utvecklar

Läs mer

Kurs i barnsamtal. Kursen vänder sig till socialsekreterare inom barn- och ungdomsvården, familjehemsvården och familjerätten.

Kurs i barnsamtal. Kursen vänder sig till socialsekreterare inom barn- och ungdomsvården, familjehemsvården och familjerätten. 2014-03-04 14/43 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Socialnämnden (motsv) Kurs i barnsamtal BAKGRUND En av Barnkonventionens grundläggande principer är att alla

Läs mer

Arbetslivsinriktad rehabilitering i samverkan

Arbetslivsinriktad rehabilitering i samverkan Arbetslivsinriktad rehabilitering i samverkan Att plötsligt förlora jobbet, gå igenom en skilsmässa eller drabbas av någon annan kris kan få vem som helst att helt tappa fotfästet. Hamnar man utanför arbetsmarknaden

Läs mer

Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29

Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29 Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29 Förvaltning, handläggare, telefon Peter Berglund Adressat Individ- och omsorgsnämnden Aktuell fråga 1. Ställningstagande till implementering och samordning projekten 16-24

Läs mer

Kostnadseffektiv och kvalitetssäker LSS

Kostnadseffektiv och kvalitetssäker LSS ll tt år ν d a с a kll! Kostnadseffektiv och kvalitetssäker LSS Inbjudan till konferens i Stockholm den 8-9 februari 2011 TALARE FRÅN Umeå universitet Lena Birkelöf Stockholms stad Annika Andersson Astrid

Läs mer

Kurs i omvårdnad vid urininkontinens

Kurs i omvårdnad vid urininkontinens 2012-03-06 12/43 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen/ samtliga sjuksköterskor Socialnämnden (motsv) MAS Kurs i omvårdnad vid urininkontinens BAKGRUND/SYFTE Kursens

Läs mer

LSS-boende i utveckling

LSS-boende i utveckling inbjudan till konferens i Stockholm den 3-4 december 2012 EXPERTER Handledare PRAKTIKFALL Enhetschef Marie Liljegren Hedlund Samordnare Törngårdens Autismcenter Utbildningsansvarig Härryda kommun Områdeschef

Läs mer

en UNIK möjlighet att delta i ett livsförändrande utvecklings-program som kan ta din karriär till nya höjder

en UNIK möjlighet att delta i ett livsförändrande utvecklings-program som kan ta din karriär till nya höjder Om du redan är chef och ledare och vill utvecklas vidare så är här en UNIK möjlighet att delta i ett livsförändrande utvecklings-program som kan ta din karriär till nya höjder Projektet Balans På Ledande

Läs mer

Rekrytering och urval av personal

Rekrytering och urval av personal 2013-01-14 13/04 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder/styrelser Kommunala bolag/stiftelser Landstinget BAKGRUND De flesta av oss har egentligen

Läs mer

program synapsen ledarskapsdagar i Halland

program synapsen ledarskapsdagar i Halland program synapsen ledarskapsdagar i Halland 16-17 april 2015 HoTel TYlÖsaNd Målgrupp: Chefer, ledare och politiker samt specialister inom Hr. Välkommen till 2015 års upplaga av synapsen, som är en etablerad

Läs mer

Minskad psykisk ohälsa hos äldre

Minskad psykisk ohälsa hos äldre Minskad psykisk ohälsa hos äldre Inbjudan till konferens i Stockholm den 18-19 november 2008 TALARE Socialstyrelsen Susanne Rolfner Suvanto Sahlgrenska universitetssjukhuset Ingvar Karlsson Lidingö stad

Läs mer

Konflikthantering 2014-04-15 14/37 OBS! BAKGRUND/ SYFTE

Konflikthantering 2014-04-15 14/37 OBS! BAKGRUND/ SYFTE 2014-04-15 14/37 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder/styrelser Kommunala bolag/stiftelser BAKGRUND/ SYFTE Att medarbetare hamnar i konflikt är

Läs mer