Sammanträdesprotokoll 1 (20)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträdesprotokoll 1 (20)"

Transkript

1 1 (20) Plats och tid Stora sessionssalen, landstingshuset, Frösön den 21 januari 2004 kl Beslutande Maidie Wiklund Robert Uitto Mona Nyberg Bengt Bergqvist Karin Paulsson Thomas Andersson Inger Jonsson Bernt Söderman Nina Fållbäck-Svenson Monalisa Norrman Jan-Olof Andersson Börje Frisk Jan-Olof Dahlin Harriet Jorderud Anna-Britt Bromée Finn Cromberger, 1-16 Lars-Olof Eliasson ej tjänstgörande ersättare ej tjänstgörande ersättare ej tjänstgörande ersättare ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Charlotte Wäreborn Schultz Staffan Granström Jan Rönngren Åsa Norlin Linda Henriksson Birgitta Clarin Jonas Törngren, 2 Utses att justera Thomas Andersson Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-22 Staffan Granström Ordförande Maidie Wiklund Justerande Organ Jämtlands läns landstingsstyrelse Thomas Andersson BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Landstingets kansli, Fritzhemsgatan 1, Frösön Underskrift Åsa Norlin

2 2 (20) 1 Fastställande av föredragningslista Enligt reglemente för landstingsstyrelsen ( 7) hade preliminär föredragningslista över de ärenden som avses bli behandlade vid sammanträdet utsänts till ledamöter och ersättare. Preliminär föredragningslista fastställs som slutlig föredragningslista. 2 Landstingsdirektörens rapport 1. EU-projekt inom ramen för Karolina-projektet Förberedelser har påbörjats för att söka medel från Europeiska socialfonden för ett projekt inom området innovativa strategier/åtgärder för att hantera förändringar. Till innovativa strategier kan t ex hänföras gränsöverskridande samarbete, walk-in centres, mobila enheter, kompetensöverföring osv. Kontakt har tagits med Institutet för serviceutveckling i Danmark. Kontakter ska också etableras med England och eventuellt Spanien. I länet berörs kommunerna, försäkringskassan och länsarbetsnämnden. Kunskapsöverföring ska ske till Estland. Projektet omfattar tiden november/december 2004 till december Ansökan skrivs för närvarande med stöd av extern expert. Ansökningstiden går ut den 18 februari Karolina-projektet LOTS-metodiken har använts för att utforma det inriktningsdokument som nu ska behandlas av styrelsen och fullmäktige. Arbetet går vidare i fyra genomförandegrupper. Arbetet ska redovisas senast den 31 mars. Därefter sker en syntes av arbetsgruppernas arbete som ska leda till en slutlig landstingsplan under hösten. Beredningarna, etiska kommittén och personalpolitiska delegationen ska följa arbetet under våren. 3. Hjälpmedelscentralen Fullmäktige beslutade i november i ärendet om investeringsplanen att, vad gäller nya lokaler för hjälpmedelscentralen, i första hand möjligheterna till en extern lösning skulle undersökas. Uppdrag lämnades till styrelsen att efter redovisning fatta beslut i januari Det har nu visat sig att tiden från uppdrag till beslut är alltför kort bl a för att medge medverkan från personalens sida i detta arbete. Två förslag föreligger som inte är jämförbara. Utredningen kräver ytterligare tid för att ett kvalitativt godtagbart beslutsunderlag ska föreliggga. Inriktningen är att ärendet ska behandlas av styrelsen vid nästa sammanträde, dvs den 24 februari.

3 3 (20) 3 Upphävande av beslut om rapportering av utrikes tjänsteresor (Jll 70/2004) Landstingsstyrelsen beslöt vid sitt sammanträde , 39, i samband med att frågor från revisorerna besvarades, att landstingspolitiker och tjänstemän som företar utrikes resa på landstingets bekostnad skall anmäla detta samt resans syfte till landstingsstyrelsen samt att resor som företas på utskottens uppdrag rapporteras på motsvarande sätt till landstingsfullmäktiges presidium. Utskotten har sedan 2003 har ersatts av beredningar. Landstingsfullmäktige antog under 1998, 145, landstingsgemensamma regler för resor. Av reglerna framgår vilket underlag som skall finnas vid beslut om resor av olika slag. Av delegationsbestämmelser och befogenhetsplan framgår vem som får fatta beslut om olika slag av resor. Rapporteringen av resor har fungerat i stort sett bra sedan styrelsens beslut. Rapporteringen är dock en avvikelse från de rutiner för uppföljning av verksamheten som finns i övrig och föranleder en viss ökad administration för styrelsen. I Landstingsplan 2004 finns åtgärder för att minska vissa kostnader, bl a för resor. Uppföljning ska göras i snabbrapporter och i delårsbokslut. Med hänsyn till detta och till de klara regler för resor som fullmäktige beslutat om efter styrelsens beslut om rapportering är rapporteringen inte längre ändamålsenlig. Rapporteringen bör därför upphöra. Landstingsstyrelsen upphäver sitt beslut , 39, att landstingspolitiker och tjänstemän som företar utrikes resa på landstingets bekostnad skall anmäla detta samt resans syfte till landstingsstyrelsen samt att resor som företas på utskottens (numera beredningarnas) uppdrag rapporteras på motsvarande sätt till landstingsfullmäktiges presidium. Utrikes resor skall således inte längre rapporteras särskilt till styrelsen eller landstingsfullmäktiges presidium. YRKANDE Jan-Olof Dahlin yrkar att förslaget avslås. PROPOSITION Ordföranden ställer proposition på landstingsdirektörens förslag och på Jan-Olof Dahlins yrkande och finner landstingsdirektörens förslag antaget. RESERVATION Mot beslutet reserverar sig Jan-Olof Dahlin.

4 4 (20) 4 Ersättning till privata vårdgivare för viss tandvård (Jll 3/2004) Riksdagen fattade beslut om vissa ändringar i tandvårdslagen den 4 december år Detta medför att kriterierna för patienter som är berättigad till s k nödvändig tandvård skärps. Endast patienter med varaktigt behov av omfattande vård- och omsorgsinsatser skall omfattas. Vidare anges att landstinget skall lämna ersättning till vårdgivare med belopp som motsvarar folktandvårdens priser om inte landstinget kommer överens med vårdgivaren om något annat. Detta gäller för patienter som får nödvändig tandvård eller de som har behov av särskilda tandvårdsinsatser som ett led i en sjukdomsbehandling under begränsad tid. T o m år 2003 har respektive vårdgivare kunnat använda sin egen prislista. För patienter som får nödvändig tandvård utgår tills vidare ett procentuellt påslag med 25 % på folktandvårdstaxan för vissa åtgärder, enligt landstingsstyrelsens beslut , 8. Ersättning till privata vårdgivare för tandvårdsbehandlingar till patienter som får nödvändig tandvård eller de som har behov av särskilda tandvårdsinsatser som ett led i en sjukdomsbehandling under begränsad tid skall lämnas i enlighet med folktandvårdens priser avseende behandlingar som påbörjas fr o m den 1 januari Den patientavgift som patienten betalat skall frånräknas ersättningen. I enlighet med tidigare beslut utgår procentpåslag med 25 % för vissa åtgärder i samband med nödvändig tandvård. 5 Yttrande över betänkandet Gemensamt finansiserad utjämning i kommunsektorn (SOU 2003:88) (Jll 1033/2003) Landstinget har beretts möjlighet att avge yttrande över betänkandet Gemensamt finansierad utjämning i kommunsektorn. Ekonomiberedningen har berett ärendet och föreslår att landstingsstyrelsen avger yttrande enligt upprättat förslag.

5 5 (20) Landstingsstyrelsen bifaller ekonomiberedningens förslag. YRKANDEN Robert Uitto yrkar: 1. Tredje punktsatsen på sid 1 ersätts med: Med den föreslagna konstruktionen i utjämningssystemet är det stora problem att klara kollektivtrafiken i glesbygd. 2. Sista meningen under rubriken Kollektivtrafiken stryks. Nina Fållbäck-Svenson yrkar att första stycket under rubriken Läkemedel flyttas och blir sista stycke. Monalisa Norrman yrkar följande ändring i andra punktsatsen på sid 1: Meningen avslutas efter ordet befolkningsminskning. PROPOSITION Ordföranden ställer proposition på Robert Uittos yrkanden och finner dessa antagna. Ordföranden ställer proposition på Nina Fållbäck-Svensons yrkande och finner yrkandet antaget. Ordföranden ställer propopsition på Monalisa Norrmans yrkande och finner yrkandet antaget. Beredningens förslag att avge yttrandet till Finansdepartementet bifalles med ovan antagna ändringar. 6 Gamla infektionskliniken (byggnad 02), Östersunds sjukhus (Jll 72/2004) Landstingsfullmäktige beslöt att infektionskliniken byggnad 01 skulle rivas och att byggnad 02 (gamla byggnaden) skulle rivas och ansökte om rivningslov hos Miljö- och byggnämnden i Östersunds kommun. Miljö- och byggnämnden beslöt att: Ärendet om byggnadslov avgörs inte förrän planarbetet avslutats, dock längst inom 2 år från ansökningsdagen.. Efter överenskommelser mellan landstinget och kommunen har detta datum flyttats fram till dess den nya planen antagits.

6 6 (20) Miljö- och byggnämnden antog en ny plan för området, i vilken byggnad 02 belades med rivningsförbud något som landstinget motsatt sig i planprocessen. Landstinget har avstått från att överklaga planen då det bedömts att landstinget inte skulle få framgång i en sådan process. Landstinget kan väcka talan i en civilrättslig process om ersättning för den inskränkning i nyttjandet av fastigheten som rivningsförbudet i planen innebär. Landstingstyrelsen bör därför, utifrån det aktuella fullmäktigebeslutet om rivning av byggnaden ( ) och den antagna detaljplanen, ta ställning till ersättningsfrågan innan tiden för att väcka talan om ersättning går ut. Talan om ersättning måste väckas vid tingsrätten inom två år från det att Miljö- och byggnämndens beslut om planen vann laga kraft, eller senast Kommunen har att normalt svara för rättegångskostnaderna i denna typ av tvist. En promemoria har upprättats inom Emefté. Rivnings- och ersättningsfrågan har diskuterats i ZÖ-gruppen under hela processen. Vid senaste mötet gavs i uppdrag till landstingsdirektören och kommundirektören att senast under december 2003 ta fram en extern utredning om rättsläget i ersättningsfrågan. Landstingsstyrelsen uppdrar till landstingsdirektören att förbereda en talan mot Östersunds kommun angående ersättning enligt plan- och bygglagen för det rivningsförbud för gamla infektionskliniken (byggnad 02) som är intaget i den detaljplan för lasarettsområdet som antogs av miljöoch byggnämnden Likviditetsrapport (Jll 236/2003) Likviditetsrapporten per den 31 december 2003 visar samt kommenterar landstingets prognostiserade samt verkliga likviditet under december Dessutom visas landstingets utestående placeringar och lån. En kommentar ges till periodens räntetutveckling. Likviditetsrapporten noteras till protokollet.

7 7 (20) 8 Anmälan av inkomna handlingar (Jll 6/2004) Information om till styrelsen inkomna handlingar enligt upprättad förteckning noteras till protokollet. 9 Anmälan av delegationsbeslut (Jll 7/2004) Enligt landstingsstyrelsens delegationsordning, fastställd av styrelsen , 141, skall beslut som fattats efter delegation från styrelsen anmälas vid styrelsens nästa sammanträde. Information om delegationsbeslut enligt upprättad förteckning noteras till protokollet. Ärenden till landstingsfullmäktige 10 Internationell policy (Jll 928/2003) Rådet för regional utveckling i Jämtlands län har rekommenderat att landstinget och andra aktörer antar ett förslag till internationell policy för länet. Ärendet har beretts av demokrati- och länsutvecklingsberedningen. Beredningen föreslår att fullmäktige antar förslaget till internationell policy för länet. Landstingsstyrelsen tillstyrker beredningens förslag. Beredningens förslag att anta förslaget till internationell policy för länet tillstyrks.

8 8 (20) 11 Förslag till Folkhälsoplan Jämtlands län (Jll 862/2002) Förslaget till Folkhälsoplan har beretts av beredningen för folkhälsa, kultur och livsmiljö. Beredningen föreslår att fullmäktige antar förslaget till Folkhälsoplan med vissa angivna förändringar. Landstingsstyrelsen tillstyrker beredningens förslag. YRKANDEN Robert Uitto yrkar bifall till beredningens förslag att anta förslaget till folkhälsoplan samt att landstinget inledningsvis prioriterar målområde 1 (Delaktighet och inflytande i samhället) målområde 6 (En mer hälsofrämjande hälso- och sjukvård) målområde 7 (Gott skydd mot smittspridning) i enlighet med vårdens ansvar målområde 11 (Minskat bruk av tobak och alkohol) barn och ungdomars hälsa inom övriga målområden att insatser och åtgärder konkretiseras inom Karolina-projektet och i landstingsplanen 2005 och att då befolkningsperspektivet, de stora skillnaderna i hälsa, samverkan och medinflytande särskilt beaktas. Thomas Andersson yrkar att målområde 4 (Ökad hälsa i arbetslivet) skall prioriteras. PROPOSITION Ordföranden ställer proposition på Robert Uittos yrkande och finner ykandet antaget. Ordföranden ställer proposition på Thomas Anderssons yrkande och finner yrkandet antaget. Beredningens förslag att anta förslaget till Folkhälsoplan tillstyrks med ovan antagna ändringar.

9 9 (20) 12 Förslag till förändring av hälsoplanerarorganisationen (Jll 914/2002) Beredningen för folkhälsa, kultur och livsmiljö har fullmäktiges uppdrag att föreslå förändring av hälsoplanerarorganisationen enligt det tidigare hälso- och sjukvårdsutskottets intentioner (tillgång till hälsoplanerare i alla kommuner). Enheten för samhällsmedicin och folkhälsa har utarbetat ett förslag. Beredningen föreslår att förslaget tas upp inom ramen för Karolinaberedningens arbete. Landstingsstyrelsen tillstyrker beredningens förslag. Beredningens förslag att till strukturberedningen - Karolina överlämna förslaget till förändringar i hälsoplanerarorganisationen tillstyrks. 13 Förslag till inriktningsdokument - Landstingsplan (Jll 672/2003) Landstingsdirektören har inom Karolinaprojektet utarbetat förslag till inriktningsdokument - Landstingsplan för åren Ärendet har beretts av den av fullmäktige tillsatta särskilda beredningen - strukturberedningen. Beredningen föreslår att det utarbetade dokumentet antas. Ekonomiberedningen har tillstyrkt strukturberedningens förslag. Landstingsstyrelsen tillstyrker beredningens förslag. YRKANDEN Bengt Bergqvist yrkar följande ändringar: 1. Fjärde stycket under rubriken Partnerperspektivet ersätts med:

10 10 (20) Det har funnits en otydlighet i rollfördelningen sedan Ädelreformens genomförande. Mycket har lösts sedan dess men en del återstår fortfarande. Förbättringsområden som pekas ut är bl a kompetensöverföring och information i samband med överlämning av patienter och ansvarsgränserna mellan primärvården och kommunernas hemsjukvård. 2. I fjärde stycket under rubriken Syfte ersätts orden den helt dominerande med den största. 3. I tredje stycket under rubriken Tillgänglighet ersätts orden närmare sjukvård i form av hemsjukvården med närsjukvård. 4. Nytt stycke efter femte stycket under rubriken Ledarskap/medarbetarskap: Detta kommer även att understödja ett systematiskt och kontinuerligt lärande i hela verksamheten. Att gemensamt, över organisatoriska och huvudmannagränser bygga upp kunskap, att sprida kunskap och avhända sig föråldrad kunskap, hör hit. 5. Nytt stycke före sista stycket under rubriken Ledarskap/medarbetarskap: Den nya processorienterade verksamheten med hög grad av delaktighet och medskapande är en förutsättning för att klara att möta framtida behov av kompetensförsörjning. 6. Ny mening sist under rubriken Kompetens: Samverkan kring kompetensförsöjrning ska ske utifrån ett helhetsperspektiv, över huvudmannagränser med gemensamma insatser för att klara att möta framtida behov av personal. 7. I åttonde stycket under rubriken Relationer ska ordet betala ersättas med göra vad. 8. Tredje meningen i femte stycket under rubriken Uppföljning ersätts med: Samtidigt måste vi också ta fram nya relevanta system för att kunna följa upp verksamheten i det processorienterade perspektivet där hela kedjan följs oberoende av huvudman och där den totala hälsovinsten kan beräknas. PROPOSITION Ordföranden ställer proposition på Bengt Bergqvists yrkanden och finner dessa antagna. Beredningens förslag att anta intriktningsdokumentet tillstyrks med antagna ändringar enligt ovan. PROTOKOLLSANTECKNING Thomas Andersson, Börje Frisk och Lars-Olof Eliasson lämnar följande protokollsanteckning: Centerpartiet, folkpartiet och kristdemokraterna vill på detta sätt göra ett medskick till den kommande processen i Karolina. Vi stödjer arbetet med att förändra och utveckla Jämtlands läns landsting. Vi står bakom det arbete som hittills gjorts i Karolinaberedningen och ser fram mot det kommande arbetet.

11 11 (20) Landstinget är en demokratiskt styrd organisation. Det innebär att det helt normalt kommer att bryta fram ideologiska åsiktsskillnader i det kommande arbetet. Vi förväntar oss lösningar, försök och aktiviteter som alternativ inom landstinget då vi är av uppfattningen att offentligt finansierad landstingsverksamhet inte nödvändigtvis måste skötas av landstingsanställd personal. Vi är öppna för att pröva att hyra ut delar av lokalerna till utom-stående aktörer kortare eller längre tid. Vi förväntar oss krafttag för att öka samarbete över läns- och kanske landsgräns. Vi kan tänka oss att konkurrensutsätta delar av hälso- och sjukvården lika själv klart som andra delar av landstingetsverksamheterna. Vi kan tänka oss att helt upphöra med verksamheter som inte bevisligen har en hälsobefrämjande effekt. Vi förväntar oss att kraftfulla ansträningar görs i samarbetet med kommunerna för invånarnas bästa. Vi ser gärna att det på sikt ska vara bara en huvudman för hälso- och sjukvården. Vi förväntar oss ett tufft år med många svåra men välbehövliga beslut. Det är nu vi behöver fatta besluten som gör att vi de närmaste åren kommer att ha möjligheten att tillsammans med länets invånare skapa en god hälsa och positiv livsmiljö för alla i Jämtlands län. 14 Nedläggning/överlåtelse av Folktandvårdens klinik i Nälden (Jll 1004/2003) Distriktstandläkare Bengt-Åke Orell har inkommit till landstinget med en förfrågan om att få köpa tandvårdskliniken i Nälden. Fullmäktige beslutade , att Folktandvårdens verksamhet i Nälden skulle bedrivas i alternativ driftsform. Frågan om alternativ driftform väcktes av personalen vid kliniken som anmält intresse till landstinget att ta över verksamheten och driva den i alternativ driftsform. Efter genomförd upphandling, som resulterade i att inga anbud kom in, beslutade landstingsfullmäktige , att verksamheten ska fortsätta att bedrivas i Folktandvårdens regi. En tjänstepromemoria i ärendet har upprättats av Folktandvårdens kansli. I promemorian beskrivs verksamhetsförändringarna och konsekvenserna av dessa. En överlåtelse förutsätter att beslut fattas om att Folktandvårdens verksamhet i Nälden läggs ned och att ansvaret för patienterna i området överförs till närliggande klinik/kliniker. Överlåtelsen, som kommer att avse hyresavtalet och utrustningen på kliniken, bör förutsätta att nuvarande hyresavtal övertas av köparen och att utrustning och förbrukningsmaterial överlåts till marknadspris. Verksamheten i området Nälden omfattar för närvarande områdesansvar för 650 barn och behandlingsansvar för 666 barn. Kliniken har ansvar för att utföra uppsökande verksamhet, behandlingsansvar för de patienter som ingår i personkretsen och som inte valt annan tandläkare och ska ge munvårdsutbildning till personal vid de boenden som berörs av den uppsökande verksamheten. Vuxentandvård bedrivs så långt resurserna medger. Antalet vuxna patienter uppgår till ca varav ca 750 beräknas färdigbehandlas varje år. Kliniken ingår inte i Folktandvårdens jourorganisation.

12 12 (20) Verksamheten bedrivs i hyrda lokaler. Bemanningen är för närvarande 1,0 tandläkare/klinikchef, 1,0 tandhygienist och 2,0 tandsköterska. Kliniken omsatte år 2002 knappt 2,8 miljoner kronor. Den landstingsfinansierade delen utgörs förutom av kapiteringsersättning för barn och ungdomstandvård av ett landstingsbidrag på 183 tkr (2004 års budget). I promemorian föreslås att Folktandvårdens verksamhet i Nälden läggs ner och att hyresavtalet och utrustningen på kliniken överlåts. Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige Folktandvårdens verksamhet vid kliniken i Nälden läggs ned och överförs till närliggande klink/kliniker. Hyreskontraktet för kliniken överlåts eller avvecklas i enlighet med landstingets policy för fastighet och lokalförsörjning och inventarier. Övrig utrustning och förbrukningsmaterial avvecklas enligt rutinerna för överbliven utrustning. 15 Etablering av ett designcentrum i Åre (Jll 422/2002) Regionalt Designcentrum Jämtland - planerar att etablera och driva ett designcentrum i Åre i samarbete med följande intressenter: SVID (Stiftelsen Svensk Industridesign) Åre kommun Länsstyrelsen Jämtlands län ALMI Företagspartner Landstingets andel av den preliminära totala projektkostnaden om tkr beräknas totalt för de tre åren till 600 tkr. Designcentrumet skall i första hand vara verksamt under en period av tre år, med start under första kvartalet år 2004, innefattande såväl det internationella designåret 2005, som VM år Arbetet skall vidare ses som startperiod för att finna en naturlig fortsättning efter år 2007, bland annat för att säkerställa miljön och utvecklingen efter VM. Centrumet kommer att inrymmas i Åre gamla brandstation. Designcentrumets verksamhet skall ledas av Regionalt Designcentrum Jämtland, som även har det länsövergripande ansvaret för utvecklingen av design i länet och som också företräder SVID.

13 13 (20) Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige 1. Landstinget etablerar och driver ett designcentrum i Åre, i samarbete med bland annat SVID och övriga redovisade intressenter - under förutsättning att övriga redovisade intressenter tar sina respektive delar av den totala kostnaden. 2. Landstingets andel av finansieringen tas för år 2004 ur Näringslivs- och miljöenhetens budget. 3. Landstingets andel av finansieringen för åren 2005 och 2006 får beaktas i samband med framarbetandet av 2005 och 2006 års landstingsplaner. YRKANDE Jan-Olof Dahlin yrkar att texten i projektbeskrivningen förtydligas vad avser sista meningen om att säkerställa miljön och utvecklingen efter VM. Jan-Olof Andersson yrkar att ärendet skall avslås. PROPOSITION Ordföranden ställer proposition på landstingsdirektörens förslag och på yrkandet om avslag och finner landstingsdirektörens förslag antaget. Ordföranden ställer proposition på Jan-Olof Dahlins yrkande och finner yrkandet antaget. Enligt landstingsdirektörens förslag med antaget yrkande enligt ovan. RESERVATION Mot beslutet reserverar sig Jan-Olof Andersson. 16 Fastställande av nytt riksavtal gällande från (Jll 1092/2003) Riksavtalet för utomlänsvård innehåller regler om vad som gäller när en person får vård utanför sitt hemlandsting. Nuvarande riksavtal gäller sedan 1 januari Avtalet omfattar vård efter remiss från hemlandstinget, akutsjukvård och förlossningsvård, övrig utomlänsvård i de fall patienten själv väljer, medicinsk service, hjälpmedel samt transporter och resor.

14 14 (20) Riksavtalet förutsätter att vården lämnas av: * landsting * vårdgivare med vårdavtal, vårdgivare som är verksamma enligt lagen om läkavårdsrersättning (SFS 1993:1651) eller lagen om ersättning för sjukgymnastik (SFS 1993:1652). En regel som ändras i nya riksavtalet är att om en utomlänspatient söker öppen vård och i anslutning därtill blir intagen för sluten vård har vårdgivande landsting rätt till ersättning för både öppen vård och slutenvårdsperioden. Beträffande patientavgifter gäller samma regler för inom- och utomlänspatienter. Patientavgifter vid akuta besök som leder till intagning i sluten vård bör vara harmoniserad med ovanstående regel. För närvarande gäller att patientavgift ej uttas eller återbetalas vid besök på sjukhusets akutmottagning om patienten blir intagen i sluten vård samma dag. Patienten har även rätt att återfå erlagd patientavgift inom primärvården vid intagning samma dag. Förslag lämnas nu att patientavgift uttas vid läkarbesök utan remiss eller sjukvårdande behandling på akutmottagningen av patienter som inte är befriade att betala avgift (barn och ungdomar, frikortsberättigade, värnpliktiga m fl) även om besöket leder till inskrivning på vårdavdelning d v s sluten vård. Erlagd patientavgift inom primärvården skall ej heller återbetalas. Avgiftsbefrielse vid remiss från primärvården till akutmottagningen skall fortsätta att gälla. Inom norra regionen gäller samma bestämmelser i Västernorrlands och Norrbottens läns landsting. Den föreslagna ändringen med att utta avgift både för öppen och sluten vård samma dag beräknas ge en ökad intäkt på 2 miljoner kronor vad gäller patientavgiften och 2,5 miljoner kronor vad gäller ersättningen från hemlandstinget. Däremot kommer fler att nå högkostnadstaket vilket reducerar intäkterna. Dessutom kommer länssjukvården att belastas med ökade kostnader från andra landsting när Z-patienter besöker vårdinrättningar i andra landsting akut. Nettoeffekten för länssjukvården under 2004 bedöms dock innebära att de ökade intäkterna blir större än de ökade kostnaderna. Under 2003 beräknas riks- och regionsjukvården för länssjukvården medföra ett underskott på ca 32 miljoner kronor. Den föreslagna ändringen i riksavtalet har tidigare behandlats i samverkansnämnden genom ett gemensamt yttrande där ovanstående förändring tillstyrkts. Landstingsförbundets styrelse beslöt i novemeber 2003 att godkänna det nya riksavtalet med giltighet fr o m den 1 mars Styrelsen beslöt också att rekommendera landstingen och medlemskommunerna att godkänna och tillämpla detta avtal. Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige 1. Nytt riksavtal att börja gälla från och med 1 mars 2004 faställs.

15 15 (20) 2. När patient söker akut vård och i anslutning därtill blir inskriven i sluten vård skall patientens hemlandsting betala för både öppen vård och slutenvårdsperioden. 3. I syfte att harmonisera patientavgifterna, skall avgift tas ut vid läkarbesök utan remiss eller sjukvårdande behandling på akutmottagningen av patienter som inte är befriade att betala avgift även om besöket leder till inskrivning. Erlagd patientavgift inom primärvården skall ej heller återbetalas. 17 Motion från Jan Olof Dahlin m fl (mp) om klor i papper (Jll 900/2003) I en motion från Jan-Olof Dahlin m fl yrkas: Att tidigare beslut om eventuell upphandling av klorfritt papper redovisas i samband med motionens behandling i fullmäktige. Att eventuellt upphävande av sådant beslut också redovisas. Att det till fullmäktige redovisas vilka pappersprodukter som upphandlas, dess volym och i vilken omfattning de är framställda med klor. Att fullmäktige beslutar att de pappersprodukter som upphandlas i huvudsak skall vara tillverkande utan klor. Landstinget upphandlar en mängd produkter av papper. Ett urval med volym redovisas nedan. Något beslut om att upphandla klorfritt papper finns inte. Ingen av landstingets inköpta pappersprodukter är dock framställda med elementär klor. Som exempel kan nämnas den till volymen stora produktgruppen kopieringspapper. Det papper som köps in är framställt från ECF-blekt pappersmassa. ECF-massa är framställt med hjälp av klordioxid och syrgasblekning. Det finns även TCF-massa som är helt fri från klorhaltiga kemikalier. Det är i normalfallet dyrare än ECF-papper. I ett forskningsprojekt som bedrivits gemensamt av Stiftelsen Skogsindustriernas Vatten- och Luftvårdsforskning (SSVL) och Naturvårdsverket (NV) har studerats eventuella skillnader mellan ECF och TCF. Projektet heter Miljöpåverkan av skogsindustriella utsläpp. De kommer fram till att någon entydig skillnad i effektmönster och effektintensitet mellan avloppsvatten från fabriker med ECF-(kloratreducerat) och TCF-blekning av lågkappamassa har inte kunnat påvisas. Kopieringspapper används i relativt stora mängder av Emefté Medias tryckeri. Tryckeriet är Svanenmärkt och får därför endast använda godkänt papper. Det papper som köps in till landstinget klarar kriterierna för Svanenmärkning.

16 16 (20) Papperstyp Årsvolym (skr) Toalettpapper (enkelt) M-Tork Tvättlapp Servetter Kopieringspapper Sammanfattningsvis kan konstateras att landstinget inte köper in några pappersprodukter som innehåller miljöfarligt klor. Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige Motionen anses besvarad med hänvisning till lämnad redovisning. YRKANDE Jan-Olof Dahlin yrkar bifall till motionen. PROPOSITION Ordföranden ställer proposition på landstingsdirektörens förslag och på Jan-Olof Dahlins yrkande och finner landstingsdirektörens förslag antaget. RESERVATION Mot beslutet reserverar sig Jan-Olof Dahlin. 18 Motion från Tapani Bergbacka (sjp) om att avskaffa kostnadstak för hörapparater (Jll 905/2003) Tapani Bergbacka föreslår i en motion att kostnadstaket för hörapparater skall avskaffas.

17 17 (20) beslöts att införa en utprovningsavgift för hörapparater samt ett kostnadstak på kronor. Taket innebär att för patienter som väljer hörapparater över kronor får patienten själv stå för mellanskillnaden mellan apparatens pris och kronor. Av statistik för åren framgår att cirka 150 patienter väljer dyrare apparater till en total kostnad på cirka 250 tkr eller cirka kronor per apparat och patient. Om kostnadstaket avskaffas innebär detta en merkostnad för länssjukvården på minst 250 tkr per år. Om resurser skall omdisponeras inom hörselvårdens budget till förmån för ökad subvention av hörapparater, kan inte nuvarande kvalitet på verksamheten bibehållas. Enda möjligheten att öka subventionsgraden är att fullmäktige beslutar om att ytterligare ekonomiska medel tillförs hörselvården. Landstingsstyrelsen föreslår landstingfullmäktige Motionen avslås. YRKANDE Jan-Olof Andersson yrkar bifall till motionen. PROPOSITION Ordföranden ställer proposition på landstingsdirektörens förslag och på Jan-Olof Anderssons yrkande och finner landstingsdirektörens förslag antaget. RESERVATION Mot beslutet reserverar sig Jan-Olof Andersson.

18 18 (20) 19 Motion från Åke Westerlind och Åke Durre (båda sjp) om landstingets bidrag till politiska ungdomsorganisationer (Jll 855/2003) Åke Westerlind och Åke Durre (båda sjp) föreslår i en motion att bidragen till de politiska ungdomsorganisationerna tas bort och att motsvarande medel överförs till kirurgkliniken för prostataoperationer. Motionen har beretts av demokrati- och länsutvecklingsberedningen. Beredningen föreslår att motionen avslås. I det av fullmäktige antagna inriktningsdokumentet för år 2004 framgår bl a att landstingsstyrelsen har uppdrag att följa upp beslutade kriterier för landstinget att lämna organisationsbidrag som bygger på betydelsen för demokrati, aktivitet och samhällsnytta, samt överensstämmer med landstingets verksamhetsidé. syftet med organisationsbidragen är att stimulera människors engagemang i föreningar och organisationer. Landstingsstyrelsen tillstyrker beredningens förslag att avslå motionen. 20 Motion från Finn Cromberger (fp) om en liten stimulans, belöning för ett viktigt arbete Jll 884/2002) Finn Cromberger (fp) föreslår i en motion att en mindre summa pengar, förslagsvis kronor tillfaller den hälsocentral eller motsvarande varje gång man tar sig an något av i motionen angivna folkhälsoproblem med en ny patient. Ärendet har beretts av beredningen för folkhälsa, kultur och livsmiljö. Beredningen föeslår att motionen avslås. Landstingsstyrelsen tillstyrker beredningens förslag att avslå motionen.

19 19 (20) 21 Motion från Tapani Bergbacka (sjp) om förebyggande hälsovård (Jll 906/2003) Tapani Bergbacka (sjp) föreslår i en motion att den subventionerade kostnaden för vaccination mot influensa ska utvidgas till att i en första etapp gälla även personal inom bl a sjukvården. Ärendet har betetts av vård- och rehabiliteringsberedningen. Beredningen föreslår att uppdrag ges till primärvårdsförvaltningen att tillhandahålla information till länets arbetsgivare och att motionen därmed är besvarad. 1. Landstingsstyrelsen, som i allt väsentligt delar beredningens synpunkter, anser att landstingets information i detta sammanhang ska avse hela befolkningen och inte endast den yrkesarbetande delen av befolkningen. Sådana informationsinsatser görs redan genom olika kanaler och bör naturligtvis fortsätta. Något särskilt uppdrag till primärvårdsförvaltningen erfordras därför inte. Styrelsen anser därutöver att det för närvarande saknas ekonomiska möjligheter att utvidga målgruppen för vaccination mot influensa. 2. Landstingsstyrelsen föreslår att motionen avslås. 22 Medborgarförslag om Walk-in centres (Jll 767/2003) Fyra medborgare föreslår att landstinget undersöker möjligheterna att inrätta Walk-in centres i länet. Ärendet har beretts av vård- och rehabiliteringsberedningen. Beredningen föreslår att medborgarförslaget bifalls på så sätt att det överlämnas till Karolina-beredningen i dess fortsatta arbete.

20 20 (20) Landstingsstyrelsen tillstyrker beredningens förslag att bifalla medborgarförslaget och överlämna det till strukturberedningen - Karolina.

Sammanträdesprotokoll 1 (7)

Sammanträdesprotokoll 1 (7) 1 (7) Plats och tid Stora sessionssalen, landstingshuset, Frösön den 29 april 2004 kl 14.45-15.15 Beslutande Maidie Wiklund Robert Uitto Mona Nyberg Bengt Bergqvist Karin Paulsson Thomas Andersson Inger

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid Stora sessionssalen, landstingshuset, Frösön den 26 februari 2002 kl 13.30 14.00 Beslutande Per-Owe Öberg Maidie Wiklund Mona Nyberg Thomas Hägg Bengt Bergqvist

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (13)

Sammanträdesprotokoll 1 (13) 1 (13) Plats och tid Stora sessionssalen, landstingshuset, Frösön den 24 augusti 2005 kl 14.45-16.30 Beslutande Robert Uitto Harriet Jorderud Mona Nyberg Bengt Bergqvist Karin Paulsson Thomas Andersson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (22)

Sammanträdesprotokoll 1 (22) 1 (22) Plats och tid Stora sessionssalen, landstingshuset, Frösön den 23 september 2003 kl 14.45-16.40 Beslutande Maidie Wiklund Robert Uitto Mona Nyberg Bengt Bergqvist Thomas Andersson Inger Jonsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (6)

Sammanträdesprotokoll 1 (6) Beredningen för folkhälsa.livsmiljö och kultur Sammanträdesprotokoll 1 (6) Plats och tid Mitthörnet, Landstingshuset Frösön kl 09.00-17.00 Beslutande Övriga deltagande Harriet Svaleryd (s) ordf Ulla Britt

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) 1 (8) Plats och tid Stora sessionssalen, landstingshuset, Frösön den 20 augusti 2003 kl 14.45 15.20 Beslutande Maidie Wiklund, ordf Robert Uitto Mona Nyberg Bengt Bergqvist Karin Paulsson Thomas Andersson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) 1 (5) Plats och tid Landstingshuset, Frösön 2004-09-16 kl 9:15-16:00 Beslutande Eliasson Martin Olofsson Anders Lindman Björn Johansson David Oskarsson Olov Englund Runar Abramsson Mikael Norlander Göte

Läs mer

Protokoll 1(6) Samlingssalen, Borgen, Frösön den 15 december 2010 klockan 8:00- Monalisa Norrman Harriet Jorderud

Protokoll 1(6) Samlingssalen, Borgen, Frösön den 15 december 2010 klockan 8:00- Monalisa Norrman Harriet Jorderud Protokoll 1(6) 2010-12-15 Tid och plats för Sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Samlingssalen, Borgen, Frösön den 15 december 2010 klockan 8:00- Robert Uitto Monalisa Norrman Harriet

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1(17) Beredningen för vård och rehabilitering 2008-05-13 Plats och tid Landstingshuset Hus 2, Kyrkgatan 12, Östersund, plan 2, 2008-05-13 Beslutande Ann-Marie Johansson (s) Alvi Berglund (s) Siw Lundkvist

Läs mer

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 (5) Personalpolitiska delegationen Plats och tid Lilla sessionssalen, Landstingshuset, Frösön kl 08.30-15.00 Beslutande Icke beslutande Harriet Jorderud (s) Bernt Söderman Nina Fållbäck-Svensson (v)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (7)

Sammanträdesprotokoll 1 (7) 1 (7) Plats och tid Landstingshuset, hus 2, Kyrkgatan 12 Östersund, plan 2, 2008-08-26 kl 09.00-17.00 Beslutande Owen Laws (mp) Karen Moe Jönsson (s) Jonny Springe (s) Solveig Lövlie (s) Eija Dibba (v)

Läs mer

PROTOKOLL. Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2008-05-29

PROTOKOLL. Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2008-05-29 Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2008-05-29 Tid och plats för sammanträdet Beslutande Styrelsens sammanträdesrum, Landstingshuset, Östersund klockan 9:00-16:00 Wikén Stefan Axelsson Gun-Marie

Läs mer

Landstingsstyrelsen 125-144. Tid: 2011-08-23 13:00-14:30 Plats: Landstingets kansli, sal A

Landstingsstyrelsen 125-144. Tid: 2011-08-23 13:00-14:30 Plats: Landstingets kansli, sal A PROTOKOLL 1(9) Plats: Landstingets kansli, sal A Närvarande: Peranders Johansson (M), ordförande Mia Frisk (KD) Anna-Carin Magnusson (S) Rune Backlund (C) Lena Skaring Thorsén (FP) Märta Svärd (MP) Håkan

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

Plats och tid Stora sessionssalen, landstingshuset, Frösön den 15 mars 2000 kl 13.00-14.15

Plats och tid Stora sessionssalen, landstingshuset, Frösön den 15 mars 2000 kl 13.00-14.15 Sammanträdesprotokoll 1 (18) Plats och tid Stora sessionssalen, landstingshuset, Frösön den 15 mars 2000 kl 13.00-14.15 Beslutande Per-Owe Öberg Maidie Wiklund Mona Nyberg Thomas Hägg Karin Paulsson Marianne

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Beredningen för folkhälsa, livsmiljö och kultur 2003-08-27 1 (8) Plats och tid Lilla Sessionssalen Landstingshuset Frösön, kl 09.00-14.00 Beslutande Harriet Svaleryd (s) Carl-Arne Åhlin (s) Ulla Britt

Läs mer

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19 Plats och tid Sessionssalen kommunhuset i Hultsfred 26 januari 2016 kl. 08.30-11.45 Beslutande Åke Nilsson, KD Gunilla Aronsson, C Åke Bergh, M Lena Hasting, S Tommy Rälg, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) 1 (5) Plats och tid Hälso- och arbetsmiljöenheten (HoA), Stortorget 2, Östersund Kl 08.30-16.30 Beslutande Harriet Jorderud (s) Bernt Söderman (c) Mona-Lisa Norrman (v) Finn Cromberger (fp) Nina Fållbäck-Svensson

Läs mer

Protokoll 1(7) ej tjänstgörande Robert Uitto (S) Karin Österberg (MP) Elin Hoffner (V)

Protokoll 1(7) ej tjänstgörande Robert Uitto (S) Karin Österberg (MP) Elin Hoffner (V) Protokoll 1(7) 2012-10-29 Tid och plats för Styrelserummet, Landstingshuset, Östersund den 29 oktober 2012, kl 10.00-10.25 Sammanträdet Beslutande Harriet Jorderud (S) Karin Österberg (MP) ej tjänstgörande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) 1 (8) Plats och tid Landstingshuset, Kyrkgatan 12, hus 2, plan 2, 2008-12-16, kl 09.00-17.10 Beslutande Ann-Marie Johansson (s) Björn Karlsson (s) Alvi Björklund (s) Bodil Sihm (mp) Alf Lundin (v) Gert

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2011-05-23 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, klockan 14.15 15.50 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a personuppgiftslagen eller offentlighets- och sekretesslagen. Beslutande

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2011-03-22 ...

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2011-03-22 ... PROTOKOLL 1 (5) 21-27 Plats Beslutande Landstingshuset, Vilhelminarummet, Umeå Peter Olofsson, ordförande Nicklas Sandström, 1:e vice ordförande Maria Grip, 2:e vice ordförande Erik Bergkvist Olle Edblom

Läs mer

Rose-Marie Henriksson

Rose-Marie Henriksson Hemvårdsnämnden 2010-03-31 1(21) Plats och tid: Södra vägen 5, Stora sammanträdesrummet, kl 13:30 17:10 ande: Ann-Charlott Svensson (M), ordförande Rose-Marie Henriksson (S) Hanne Jönsson (M) Tord Johansson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Hyltebruk, klockan 08.30-12.00 Beslutande Lennart Ohlsson (c ), ordförande Micael Arnström (s) vice ordförande Krister

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-05-18 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.20 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande

Läs mer

Landstingsfullmäktiges arbetsordning. Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134

Landstingsfullmäktiges arbetsordning. Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134 Landstingsfullmäktiges arbetsordning Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134 2014-10-29--30 14LS2977 2(14) ARBETSORDNING FÖR LANDSTINGSFULLMÄKTIGE I LANDSTINGET VÄSTERNORRLAND Utöver

Läs mer

Ledningskontoret, Konferensrum; Lodjuret. Tommy Berger (S) Ulf Nyrén (S) Lena Andreasson (S)

Ledningskontoret, Konferensrum; Lodjuret. Tommy Berger (S) Ulf Nyrén (S) Lena Andreasson (S) Landstingsstyrelsen Datum Tid 09.15 15.00 Plats Ledningskontoret, Konferensrum; Lodjuret Närvarande Ledamöter Ann-Margret Knapp (S) ordförande Tommy Berger (S) Ulf Nyrén (S) Lena Andreasson (S) Åke Bengtsson

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2011-05-17 HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2011-05-17 HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden INNEHÅLLSFÖRTECKNING 42 Besök från Hagaboda rektorsområde... 53 43 Ekonomisk rapport tertial 1 2011... 54 44 Aktuell barnomsorgskö... 55 45 Gåvoläromedel... 56 46 Studieresa till Auschwitz...57 47 Regionalt

Läs mer

Nämndens delårsrapport 2 2011 Landstingsstyrelsens beställarbudget Landstingsstyrelsens beställarbudget, Nämndens delårsrapport 1(11) Innehåll Inledning... 2 Ekonomi... 3 Resultat för perioden januari

Läs mer

Kommunkontoret, Heby torsdag 21 augusti 2014 kl 16:00. Helena Henriksson 137-150 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, Heby torsdag 21 augusti 2014 kl 16:00. Helena Henriksson 137-150 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (20) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, Kommunkontoret, Heby kl 10:00-11:50 Beslutande Marie Wilén (C), ordförande David Olsson (M) Emilie Jansson (S) Anders Pettersson (S)

Läs mer

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Sammanträdesdatum 26 augusti 2013 Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-13.40 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie

Läs mer

Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Måndagen den 2 april 2012, klockan 13.00 16.50

Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Måndagen den 2 april 2012, klockan 13.00 16.50 2012-04-02 1(19) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Måndagen den 2 april 2012, klockan 13.00 16.50 Maria Danielsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag. MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott 2014-08-15. Innehåll. 101 Antagande av städentreprenad...

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag. MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott 2014-08-15. Innehåll. 101 Antagande av städentreprenad... Kommunstyrelsens tekniska utskott Sammanträdesdag 2014-08-15 Innehåll 101 Antagande av städentreprenad... 136 2014-08-15 135 Plats och tid Bjurbäcksrummet kl. 09.00-09.25 ande Thore Thorstensson, ordf.

Läs mer

Honore Lulendo (S) 18-29 Lisbeth Larsson (S) Thomas Lundberg (MP)

Honore Lulendo (S) 18-29 Lisbeth Larsson (S) Thomas Lundberg (MP) KUNGSBACKA KOMMUN Nämnden för Gymnasie & Vuenutbildning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum Plats och tid sammanträde /Kompetenscentrum/ Klockan 17:00-20:30 ande Övriga närvarande Ledamöter Ulrika Landergren (L),

Läs mer

Sida 1 av 3 SAMVERKANSAVTAL Bakgrund Örebro läns landsting, nu Region Örebro län, och Örebro kommun har kommit överens om att från och med den 1 januari 2005 inrätta en gemensam nämnd, kallad den gemensamma

Läs mer

Avtal om listning över länsgränser

Avtal om listning över länsgränser Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-07 1 (3) HSN 1311-1240 Handläggare: Jan-Olov Wiklund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-05-20, p 3 Avtal om listning över länsgränser Ärendebeskrivning

Läs mer

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning Sida 1 (9) 1 Politisk inledning 2a stycket Prioriterade grupper Landstingsfullmäktige har slagit fast att barn och ungdom, liksom de äldre ska prioriteras. I varje kommun ska det finnas tillgång till landstingspersonal

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-20. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-20. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-20 Landstingsstyrelsen Tid: Måndagen den 20 september 2004, kl 10:00 Plats: Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad 1 Justering Landstingsstyrelsen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Stora sessionssalen, landstingshuset, Frösön den 24 oktober 2002 kl 14.45 15.50 Beslutande Per-Owe Öberg Mona Nyberg Thomas Hägg Bengt Bergqvist Karin Paulsson

Läs mer

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson Björn Stålhammar Tjänstgörande

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Gällande från den 28 september 2015 Fastställt av kommunfullmäktige den 21 september 2015, 124 REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Utöver vad som föreskrivs om kommunstyrelse

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2011-08-09 ...

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2011-08-09 ... PROTOKOLL 1 (8) 46-58, 1 bilaga Plats Beslutande Landstingshuset, Vilhelminarummet, Umeå Peter Olofsson, ordförande Nicklas Sandström, 1:e vice ordförande Maria Grip, 2:e vice ordförande Erik Bergkvist

Läs mer

Socialnämnden. (FP), Margareta Karlsson (M) och Maivor Norgren (M) Marita Pettersson (S), Barbro Olausson (FP), Birgit Ohlsson

Socialnämnden. (FP), Margareta Karlsson (M) och Maivor Norgren (M) Marita Pettersson (S), Barbro Olausson (FP), Birgit Ohlsson Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 2013-01-29, klockan 13:30 16:25 (ajounering 14:50-15:00) ande Görel Nilsson (S) ordförande, Susanna Karlsson (S), Monica

Läs mer

Regeringens proposition 2006/07:97

Regeringens proposition 2006/07:97 Regeringens proposition 2006/07:97 Avskaffande av åldersgränsen för privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster Prop. 2006/07:97 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 22

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 14 december 2006 kl. 13:00-17:00.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 14 december 2006 kl. 13:00-17:00. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (1717) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 14 december 2006 kl. 13:00-17:00. Beslutande Stig Eng (c) Ordförande Monica Olsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (16)

Sammanträdesprotokoll 1 (16) 1 (16) Plats och tid Konferensrum plan 3, Landstingshuset, Östersund den 12 mars 2008 kl 13.00-15.00 Beslutande Robert Uitto, ordf Harriet Jorderud Bengt Bergqvist Lena Bäckelin Marianne Larm-Svensson

Läs mer

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Beslutande Benita Vikström Göte Eriksson Torbritt Bökman, ej 79 Mayvor Lundberg Kerstin Eriksson Catharina Fredriksson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Bertil Börjesson

Läs mer

Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD) Mattias Petersson (KD) Conny Collberg (S) Joakim Haraldsted (MP)

Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD) Mattias Petersson (KD) Conny Collberg (S) Joakim Haraldsted (MP) 1(9) Plats och tid Carl August-rummet, måndagen den 14 september 2015 kl 14:00-15:00 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD) Mattias Petersson

Läs mer

Regeringens proposition 1998/99:10

Regeringens proposition 1998/99:10 Regeringens proposition 1998/99:10 Ändringar i rättshjälpslagen Prop. 1998/99:10 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 1 oktober 1998 Göran Persson Laila Freivalds (Justitiedepartementet)

Läs mer

Yttrande över motion 2015:25 av Dag Larsson (S) om en hörcentral i landstingets regi

Yttrande över motion 2015:25 av Dag Larsson (S) om en hörcentral i landstingets regi Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Sandra Möller TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-04-18 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-05-24, P 18 1 (3) HSN 2016-0098 Yttrande över motion 2015:25 av Dag Larsson (S)

Läs mer

Utredning av ansökningar från landstingen i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland

Utredning av ansökningar från landstingen i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland Kommunstyrelsen 2009-09-28 184 478 Arbets- och personalutskottet 2009-09-28 207 456 Dnr 09.560 10 oktks18 Utredning av ansökningar från landstingen i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland

Läs mer

Reglemente för styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus

Reglemente för styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus 1 (7) Reglemente Diarienummer RS 691-2012 Västra Götalandsregionen Antaget av regionfullmäktige den 24 november 2015, 204 Reglemente för styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus Dokumentet

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(19)

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(19) SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1(19) 2009-10-19 ARBETSUTSKOTT Paragrafer 200-212 ( 210 har justerats omedelbart) Plats och tid Stadshuset, Trätäljarummet, kl. 09.00 14.20 ande Daniel Bäckström (C) Kerstin Einevik

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Servicenämnden 2013-10-07 1(12)

Sammanträdesdatum Sida Servicenämnden 2013-10-07 1(12) Servicenämnden 2013-10-07 1(12) Plats och tid: Torsgatan 1 kl 13:30 16:00 ande: Övriga deltagande: Svein Henriksen (MP), ordförande Micael Nilsson (S) 38-44 Anders Wikström (M) Robert Bengtsson (S) Peter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg-, trafik- och räddningsnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.30-15.00 Ajournering kl. 14.30-14.40 Beslutande Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C),

Läs mer

Socialnämnden. Linda Söder Jonsson (S), Ronny Moström (S), Lena Norstedt (C), Rune Broström (SD)

Socialnämnden. Linda Söder Jonsson (S), Ronny Moström (S), Lena Norstedt (C), Rune Broström (SD) Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 12 juni 2015, klockan 15:00-17:00 ande Marie Norin Junttila (S) ordförande, Kristin Fernerud (S)( 58-62), Marita Pettersson

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 3.9

Laholms kommuns författningssamling 3.9 Laholms kommuns författningssamling 3.9 Reglemente för barn- och ungdomsnämnden; antaget av kommunfullmäktige den 16 december 2014, 196 1. Inledning Fullmäktiges uppgifter Kommunallagen (1991:900) ger

Läs mer

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30 2008-11-20 196 Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30 Beslutande Ann-Margret Björck (fp), tjg. ordförande Henrik Kvennberg, (m), ledamot Ingrid Håkansson (m), ledamot Lars Nihlén (c), ledamot

Läs mer

Protokoll. Förbundsdirektionen 2010-10-29 36-47

Protokoll. Förbundsdirektionen 2010-10-29 36-47 Förbundsdirektionen 36-47 Förbundsdirektionen sammanträde 36. Godkännande av dagordning 37. Utseende av justeringsperson 38. Budget och verksamhetsuppföljning 2010, kvartal 3 39. Hantering av ackumulerat

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-01-19 1. ( 5 ) KS040119

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-01-19 1. ( 5 ) KS040119 Kommunstyrelsen 2004-01-19 1. ( 5 ) Plats och tid: Folkets Hus, D-salen, kl. 15.00 17.15 Beslutande: Robert Mörk (s), ordförande Bjarne Rasmussen (s) Frans Maretta (s), ers för Annica Blomgren (s) Ahti

Läs mer

Carl Fredrik Graf (M), ordförande Suzanne Åkerlund (FP) Anders Rosén (S) Kjell Helgesson (C) Michael Svensson (S) Jonas Bergman (M) Sofia Levin (S)

Carl Fredrik Graf (M), ordförande Suzanne Åkerlund (FP) Anders Rosén (S) Kjell Helgesson (C) Michael Svensson (S) Jonas Bergman (M) Sofia Levin (S) Kommunstyrelsens ledningsutskott 2015-08-28 1(7) Plats och tid: Kommunstyrelsens sessionssal, kl 11:00-12:00 Beslutande: Carl Fredrik Graf (M), ordförande Suzanne Åkerlund (FP) Anders Rosén (S) Kjell Helgesson

Läs mer

2001-10-10 LÄNSSJUKVÅRDSNÄMNDEN 71 82. Tid: kl 10.00 12.15. Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, landstingshuset i Halmstad.

2001-10-10 LÄNSSJUKVÅRDSNÄMNDEN 71 82. Tid: kl 10.00 12.15. Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, landstingshuset i Halmstad. LANDSTINGET HALLAND PROTOKOLL 2001-10-10 LÄNSSJUKVÅRDSNÄMNDEN 71 82 Tid: kl 10.00 12.15 Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, landstingshuset i Halmstad Ledamöter Per G Hansson (m) Göte Andersson (c) Dan Skantz

Läs mer

SKÖVDE KOMMUN Omvårdnadsnämnden

SKÖVDE KOMMUN Omvårdnadsnämnden Omvårdnadsnämnden 2008-04-15 1 Innehållsförteckning Verksamhetsinformation...3 Anmälan av delegationsbeslut...4 Rapporteringsskyldighet enl Socialtjänstlagen 16 kap. 6 f-h...5 Handlingsplan Kvalitetsutveckling...6

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (11)

Sammanträdesprotokoll 1 (11) Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Stora sessionssalen, landstingshuset, Frösön den 19 oktober 2000 kl 13.00-14.15 Beslutande Per-Owe Öberg Maidie Wiklund Mona Nyberg Thomas Hägg Karin Paulsson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (9) Sammanträdesdag 2015-11-02

PROTOKOLL 1 (9) Sammanträdesdag 2015-11-02 PROTOKOLL 1 (9) Tid och plats Kl 14.00 15.00 Omfattning 494-506 Närvarande Annette Carlson (M) Lena Palmén (S) Ida Legnemark (V) Kjell Classon (S) Yvonne Persson (S) Marie Fridén (M) Kerstin Hermansson

Läs mer

Mikael Fröler, fastighetschef Ewy Olsson, sekreterare Yngve Englund, förvaltare 6

Mikael Fröler, fastighetschef Ewy Olsson, sekreterare Yngve Englund, förvaltare 6 1 (11) Plats och tid Fastighetskontoret, kl 8.00 11.30 Beslutande Clas Ebbeson (M) Marcus Ingelsbo (M) Lisbeth Åkestrand (M) Lars-Erik Nyström (C) Kenth Johansson (C) Agne Sahlin (S) Inga-Lill Svanberg

Läs mer

Datum 2014-11-20. Ordförandens förslag 1. Regionstyrelsen lägger rapporten till handlingarna.

Datum 2014-11-20. Ordförandens förslag 1. Regionstyrelsen lägger rapporten till handlingarna. DAGORDNING Datum 2014-11-20 1 (11) Sammanträde i regionstyrelsen Ledamöter och ersättare i regionstyrelsen kallas till sammanträde. Tid: 2014-11-27 kl. 13.00 Plats: RS-rummet 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2003:62 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motioner 2002:25 av Margareta Cederfelt (m) om stockholmarnas rätt till vård inom EU samt 2003:19 av Christer G Wennerholm m fl (m) om europeisk

Läs mer

LÄKARUTBILDNINGSRÅDET

LÄKARUTBILDNINGSRÅDET Kallelse, handlingar och underlag Det är viktigt att kallelse, handlingar och underlag (för t.ex. beslutsärenden) kommer ut till samtliga ledamöter i tid (hur lång tid finns reglerat i stadgarna), och

Läs mer

Samverkansavtal mellan Landstinget i Uppsala län och Landstinget Gävleborg avseende utökad listning över länsgräns

Samverkansavtal mellan Landstinget i Uppsala län och Landstinget Gävleborg avseende utökad listning över länsgräns Listning över länsgräns 2014-03-12 LANDSTINGET GÄVLEBORG LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Diarienummer LG: Diarienummer LUL: Samverkansavtal mellan Landstinget i Uppsala län och Landstinget Gävleborg avseende

Läs mer

Sida TYRESÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (17) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-04-27

Sida TYRESÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (17) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-04-27 TYRESÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (17) Plats och tid Sammanträdesrummet Bollmora, Tyresö kommunhus Tisdag 27 april 2004, kl. 18:30 20:00 Beslutande Se bilaga Övriga deltagare Se bilaga Utses att justera

Läs mer

PROTOKOLL 1(15) 2008-02-11. Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare. Justerare: Anita Backman Eilert Isaksson

PROTOKOLL 1(15) 2008-02-11. Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare. Justerare: Anita Backman Eilert Isaksson PROTOKOLL 1(15) Tid: Kl 13:00-13:40 Plats: Forsen (A-Salen) Ledamöter: Se närvarolista Övriga: Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare Justeringsdag: 2008-02-18 Paragrafer:

Läs mer

Per Blom, förvaltningschef Noomi Calov, förvaltningssekreterare

Per Blom, förvaltningschef Noomi Calov, förvaltningssekreterare Sammanträdesprotokoll 1 (23) Plats och tid Beslutande Måndagen den 9 februari 2015 i sammanträdesrummet Möckeln, Skrantahöjdsvägen 35, klockan 13.00-16.00 Sammanträdet ajournerades klockan 14.15-14.30

Läs mer

Grästorps barn- och ungdomsnämnd

Grästorps barn- och ungdomsnämnd Barn- och ungdomsnämnden 2008-12-09 1 (15) Plats och tid Centralskolan, kl 13.00 15.15 Beslutande Britt-Marie Hermansson (m), ordförande Jens Persson (s) Susann Bolgakov (m) Thomas Carlsson (c) Maria Toll

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (6)

Sammanträdesprotokoll 1 (6) 1 (6) Plats och tid Beslutande Konferensrummet Hotel Astrid, Bryssel Nina Fållbäck Svensson (v) Bo Danielsson (v) AnnMari Johansson (s) Carina Akay (s) Christer Åkerlind (s) Sven Åke Draxten (s) Marianne

Läs mer

Bengt Ingvarsson (s), ordförande Ljubica Marusic (s) Rose-Marie Jönsson (c), 2:e vice ordförande. Ljubica Marusic. Socialkontoret 2007-12-13

Bengt Ingvarsson (s), ordförande Ljubica Marusic (s) Rose-Marie Jönsson (c), 2:e vice ordförande. Ljubica Marusic. Socialkontoret 2007-12-13 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (21) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum Eken kl 14.00 17.10 Beslutande Bengt Ingvarsson (s), ordförande Ljubica Marusic (s) Rose-Marie Jönsson (c), 2:e vice ordförande

Läs mer

Tord Karlsson, kommundirektör Katarina Jönsson, kommunsekreterare. Anna Hed och Mats-Gunnar Eriksson Kanslienheten, 2011-02-21

Tord Karlsson, kommundirektör Katarina Jönsson, kommunsekreterare. Anna Hed och Mats-Gunnar Eriksson Kanslienheten, 2011-02-21 Kommunfullmäktige 2011-02-14 Sammanträdesdatum Sida 1-13 Plats och tid Moraparken, Mora, måndagen den 14 februari 2011,, kl. 18.30-19.35 ande Ordförande Bengt Jernhall samt 29 ordinarie ledamöter och 11

Läs mer

Gunnar Tidemand, kommundirektör Gull-Britt Karlsson, sekreterare. Justerande Uno Eriksson ANSLAG/BEVIS

Gunnar Tidemand, kommundirektör Gull-Britt Karlsson, sekreterare. Justerande Uno Eriksson ANSLAG/BEVIS Plats och tid Stadshuset, Stora sessionssalen klockan 08 30-15 30 Beslutande Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Sten Fransson (s) Inger Hjerpe (s) Claes Axelson (v) Jan Wettmark (m) Uno

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-04-23

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-04-23 STENUNGSUNDS KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT Tid 08:30-12:10 Plats Kommunhuset, Rodret Ledamöter Kent Sylvan (M) ordförande Bo Pettersson (S) vice ordförande Lisbeth Svensson (FP)

Läs mer

Protokoll 1(8) Sonaten, OSD, Östersund den 18 juni 2013, kl Glenn Löfblad (S) Ulf Edström (C) Karin Österberg (MP)

Protokoll 1(8) Sonaten, OSD, Östersund den 18 juni 2013, kl Glenn Löfblad (S) Ulf Edström (C) Karin Österberg (MP) Protokoll 1(8) 2013-06-18 Tid och plats för Sammanträdet Beslutande Sonaten, OSD, Östersund den 18 juni 2013, kl. 07.45-09.00 Harriet Jorderud (S) Robert Uitto (S) Lena Bäckelin (S) Anne-Marie Johansson

Läs mer

TEKNISKA NÄMNDENS PROTOKOLL

TEKNISKA NÄMNDENS PROTOKOLL 1 TEKNISKA NÄMNDENS PROTOKOLL Ärenden behandlade på Tekniska nämndens sammanträde den 20 februari 2014: 22 Upprop och val av justeringsmän och justering 23 Godkännande av föredragningslista 24 Tekniska

Läs mer

Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S)

Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) 1(20) Plats och tid A-salen, kl. 9.00 11.20 Beslutande Ledamöter Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 2006-08-29 124 Plats och tid s sessionssal kl. 17.00-18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Videosammanträde Jönköping-Kalmar-Linköping. Ledamöter Arne Johansson, FORSS v ordf E län, ordf Boel Andersson Gäre.

Videosammanträde Jönköping-Kalmar-Linköping. Ledamöter Arne Johansson, FORSS v ordf E län, ordf Boel Andersson Gäre. PROTOKOLL 1 Sammanträdesplats Deltagande Videosammanträde Jönköping-Kalmar-Linköping Ledamöter Arne Johansson, FORSS v ordf E län, ordf Boel Andersson Gäre F län Lars Brudin H län Claes Hallert E län Inger

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN. Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015.

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN. Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015. Dokumentnamn: Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Sida: 1 (6) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari

Läs mer

Förslag till bidragsfördelning 2011 till ideella organisationer

Förslag till bidragsfördelning 2011 till ideella organisationer HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2010-12-07 p 6 1 (7) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Eva Hjortsberg Germundsson Förslag till bidragsfördelning 2011 till ideella organisationer Ärendebeskrivning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Produktionsstyrelsen 2011-11-15 1

Sammanträdesprotokoll. Produktionsstyrelsen 2011-11-15 1 Produktionsstyrelsen 2011-11-15 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Industrivägen 20, lokal Pasch Tisdagen den 15 november 2011, klockan 19:00-20:35 Ledamöter: Johan Hjelmstrand (M), ordf. Kent Hjalmarsson

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00 1 (17) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Lars Svensson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-11-02 1 (16) Rum 128, Kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg. Gunnar Lidell (M) ANSLAG/BEVIS. Plats

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-11-02 1 (16) Rum 128, Kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg. Gunnar Lidell (M) ANSLAG/BEVIS. Plats 2015-11-02 1 (16) Plats Rum 128, Kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg Tid Måndagen den 2 november 2015, kl 13.00-13.50. Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Ersättare Enligt närvarolista, sid 2 Övriga

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sid 1 (20) Sammanträdesprotokoll Plats och tid KS-salen, Stadshuset Gävle, kl. 08.30-11.55 Paragraf 146 161 Paragraf 156 justerades omedelbart Närvarande Se sidan 2 Justeringens plats och tid: Kommunledningskontoret

Läs mer

Onsdagen den 26 oktober 2011 i Kommunfullmäktiges sessionssal Nya Folkets hus, klockan 17:00-17:20

Onsdagen den 26 oktober 2011 i Kommunfullmäktiges sessionssal Nya Folkets hus, klockan 17:00-17:20 Sammanträdesprotokoll 1 (6) Plats och tid Onsdagen den 26 oktober 2011 i s sessionssal Nya Folkets hus, klockan 17:00-17:20 Beslutande Anders Ohlsson (S), ordförande Maria Karlsson (S),2:e vice ordförande

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 1 Plats och tid s sessionssal kl. 18.30-19.15 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid Anders

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2008-06-04

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2008-06-04 Plats och tid Stadshuset, Kumlarummet, onsdagen den 4 juni 2008, klockan 17.00-17.40 Beslutande Dan-Åke Moberg (s) Torbjörn Ahlin (c) Annica Eriksson (s) Per Holm (kd) Lennart Eriksson (s) Linda Axäng

Läs mer

Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki Dåderman (S)

Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki Dåderman (S) 1(13) Plats och tid Kommunledningskontoret, kl 08.30 09.30 Beslutande Ledamöter Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki

Läs mer

Protokoll 1(8) 2010-11-16. Samlingssalen, Borgen, Frösön den 16 november 2010 kl 8.00-8.15. Christer Siwertsson Harriet Jorderud

Protokoll 1(8) 2010-11-16. Samlingssalen, Borgen, Frösön den 16 november 2010 kl 8.00-8.15. Christer Siwertsson Harriet Jorderud 1(8) Organ Tid och plats för sammanträdet Beslutande Samlingssalen, Borgen, Frösön den 16 november 2010 kl 8.00-8.15 Robert Uitto Christer Siwertsson Harriet Jorderud Gunnar Engnér Bengt Bergqvist Monalisa

Läs mer

ÄRENDELISTA. Sammanträdesdatum Servicenämnden 2011-06-22

ÄRENDELISTA. Sammanträdesdatum Servicenämnden 2011-06-22 ÄRENDELISTA Sammanträdesdatum Paragraf 82 83 84 85 86 87 88 Ärendelista Budgetuppföljning 2011 Budget och nämndsplan för år 2012 samt ekonomisk plan 2013-2014 Slutredovisning Glänningesjö förskola Etablering

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (21) 2015-09-09. Sessionssalen, Stadshuset Dag och tid Onsdagen den 9 september 2015 kl 14.15-17.00

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (21) 2015-09-09. Sessionssalen, Stadshuset Dag och tid Onsdagen den 9 september 2015 kl 14.15-17.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (21) Plats Sessionssalen, Stadshuset Dag och tid Onsdagen den 9 september 2015 kl 14.15-17.00 ande Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund (M) Gunnar Grahn (S) 91-97

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-10-20 Social- och omvårdnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-10-20 Social- och omvårdnadsnämnden 1/3 Sessionssalen, 2015-10-20 kl. 13:00-15:15 108-123 Beslutande Christer Johansson (S) ordförande Peter Friberg (M) Ingvar Jansson (S) Anna Zöögling (S) Håkan Joelsson (S) Josette Rask (C) Ingvar Johansson

Läs mer

Tandvårdsnämndens begäran om klargörande ägardirektiv

Tandvårdsnämndens begäran om klargörande ägardirektiv BESLUTSUNDERLAG Landstingstyrelsen Central förvaltning Datum 2013-01-28 Sida 1 (4) Ledningsenhet Dnr LD12/01415 Uppdnr 351 2013-01-14 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-01-28 Landstingsstyrelsen 2013-02-18

Läs mer