Kartläggning av ungdomars behov och myndigheters insatser på Hisingen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kartläggning av ungdomars behov och myndigheters insatser på Hisingen"

Transkript

1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN Kartläggning av ungdomars behov och myndigheters insatser på Hisingen Kerstin Sundqvist Hisingen Rapport

2 2 Samordningsförbundet Rapport Göteborg Hisingen (DELTA) Kerstin Sundqvist KARTLÄGGNING AV UNGDOMARS BEHOV OCH MYNDIGHETERS INSATSER PÅ HISINGEN SAMMANFATTNING Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) har givit ett uppdrag att göra en inventering som ska belysa hur många ungdomar som är i behov av samverkansinsatser, vilka åtgärder som vidtas för närvarande samt vilka behov som inte möts på ett adekvat sätt. Myndigheterna har ingen gemensam eller enhetlig definition av begreppet ungdom. Myndigheterna delar in ungdom i olika åldrar utifrån sina olika uppdrag och regelverk. Ungdomar som kan ha behov av samverkansinsatser definieras av handläggare som de unga avbrutit studier på grund- eller gymnasienivå och de som saknar en daglig meningsfull sysselsättning samt de unga som mår psykiskt dåligt och de som har dåliga kunskaper om hur samhället fungerar. Alla fyra huvudmän och myndigheter har ett rehabiliteringsansvar. I myndigheternas ordinarie uppdrag/verksamheter förekommer eventuellt samarbete med andra myndigheter främst på individnivå i och då i mån av tid. Regionen och kommunen har en del verksamhet ihop riktad mot Hisingen inom t ex vuxenutbildning, ungdomsmottaning och öppen narkomanvård. Utöver detta finns ett antal verksamheter som samverkar mellan myndigheter med stöd av Delta. Alla ungdomar kan inte tillgodogöra sig de insatser som erbjuds idag utan är i behov av andra alternativ. Flera förslag från verksamheterna handlar om att kunna erbjuda alternativ till dagens utbildningssätt och arbetsmarknadsåtgärder. Det finns ett behov av större tillgång till arbetsförmedlingens kompetens och mer individuella och långsiktiga lösningar för de unga. Likaså efterfrågas en ökad tillgång till psykiatrisk rådgivning och till olika typer av samtalskontakter. Det behövs en bredd av olika insatser för unga t ex en strukturerad verksamhet med låg tröskel och som erbjuder kontinuitet. Många påtalar vikten av att samarbeta kring den unge för att skapa trygghet och dra åt samma håll.

3 3 UPPDRAGET Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) har beslutat att under 2005 och framöver förbättra och utveckla åtgärderna kring gruppen ungdomar. Insatserna både vad gäller inriktning och omfattning skall grunda sig på ungdomars behov. Samordningsförbundet har därför beslutat att insatserna skall föregås av en inventering. Inventeringen ska belysa hur många ungdomar som är i behov av samverkansinsatser, vilka åtgärder som vidtas för närvarande samt vilka behov som inte möts på ett adekvat sätt. Syftet med Samordningsförbundets insatser är att komplettera nuvarande insatser och öka träffsäkerheten. Uppdraget innebär: 1. Beskriva hur varje samverkansmyndighet definierar gruppen ungdomar. 2. Översiktligt definiera gruppen ungdomar som är i behov av samverkansinsatser. 3. Beskriva vilka insatser som görs idag för gruppen ungdomar i behov av samverkansinsatser. 4. Fånga upp förslag till insatser utöver de som görs idag för gruppen ungdomar. METOD Kartläggningen har skett genom intervjuer och statistikinsamling. Frågor har skickats ut till myndigheterna som ingår i Samordningsförbundet, Sjukvården, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Stadsdelförvaltningen. Myndigheternas svar har kommit från flera handläggare på olika nivåer inom myndigheten. FRÅGESTÄLLNINGAR 1. Beskrivning av hur varje samverkansmyndighet definierar gruppen ungdomar. Myndigheterna har inte någon gemensam och enhetlig definition av begreppet ungdom. Arbetsmarknadsverket definierar åringar som ungdom. Socialtjänstlagen, LVU och LVM påverkar i sin tur hur man arbetar med olika åldersgrupper inom socialtjänsten, de unga som själva söker försörjningsstöd följer vanligtvis Arbetsförmedlingens definition år. Försäkringskassan delar också in de bidragsberättigade i ålder. För personer mellan finns en särskild aktivitetsersättning. Begreppet unga vuxna används alltmer inom olika verksamheter och då ofta för de som är över 20 år. En annan ganska vanlig indelning utgår från skolans värld: grundskole-, gymnasie-, och eftergymnasial ungdom. 2. Översiktlig definition av vilka ungdomar som är i behov av Samverkansinsatser. I Statens Offentliga utredning SOU 200:92 Unga utanför, beskrivs en grupp ungdomar år som inte studerar, arbetar eller har någon annan känd sysselsättning. Utredningen visar att rörligheten bland ungdomarna är stor under det första året utan sysselsättning och att de som står utanför mer än två år har betydligt svårare att etablera sig i samhället. Tydligast är att det är en högre risk att hamna utanför för ungdomar som har dålig skolunderbyggnad och att väldigt få av dessa ungdomar hittar tillbaks till de kända sysselsättningsalternativen genom studier. Ungdomar som inte är födda i Sverige är överrepresenterade i denna grupp.

4 4 Under kartläggningen har från de olika myndigheterna bland annat framkommit att ungdomar som kan vara i behov av samverkansinsatser är: De som har avbrutit sina studier i grundskola och gymnasium De som saknar daglig, meningsfull sysselsättning De som har psykisk ohälsa som hindrar dem från att komma vidare De som har dåliga kunskaper om hur samhället fungerar Handläggare i verksamheterna beskriver att dessa ungdomar kan ha en eller flera av följande problem/hinder: missköter sin hälsa är självdestruktiva och mår psykiskt dåligt har dåligt självförtroende har låg uthållighet har bristande drivkraft och initiativförmåga att förändra sin situation kan ha handikapp som inte blivit upptäckta eller utredda har dålig kontakt med sin ursprungsfamilj saknar nätverk och vuxna som ger stöd och bekräftelse saknar andra goda relationer och förebilder har tidiga dåliga erfarenheter av skola och andra myndigheter, kanske varit mobbade. använder droger är kriminella eller riskerar dras in i kriminalitet är skuldsatta och har svårigheter att sköta sin ekonomi flyttar runt mycket saknar bostad Försäkringskassan konstaterar att på senare år har antal sjukskrivna för psykisk ohälsa ökat markant, särkilt hos unga. Det handlar om depression, utmattning, ångest och fobier. De grupper som Arbetsförmedlingen definierar att man har behov av samverkan kring är de som saknar A-kassa och de som har någon sjukdom eller handikapp.

5 5 Arbetsförmedlarna är medvetna om att det finns många ungdomar som inte klarar de krav som kontakten med Af innebär samt många som man där inte bedömer kunna stå till omedelbart förfogande för arbetsmarknaden. Nedan följer några myndigheters uppgifter om aktuella ungdomar. I vårdcentralernas samverkansteam har under halva året, perioden sammanlagt 119 personer i åldersgruppen upp till 25 år deltagit. Ett nedslag i Försäkringskassans statistik visar att den 1/ var 302 personer i åldern sjukskrivna mer än 59 dagar på Hisingen. Av dem hade 153 eller 50,6 % diagnosen psykisk ohälsa. Det är något högre andel än bland vuxna. Ökningen av denna diagnos är markant de senaste åren. Sjukskrivna mer är 59 dagar för psykisk ohälsa i ålder år: Tuve 63% Backa 59% Lundby 56% Kärra-Rödbo 50% Torslanda 47% Biskopsgården 39% I vecka 42 i år fanns personer mellan år inskrivna på Arbetsförmedlingen Hisingen. Av dem var 654 öppet arbetssökande, 147 kan inte ta arbete direkt, 390 arbetar deltid eller är tillfälligt timanställda i mindre omfattning än de önskar, 70 har tillfälligt arbete minst tre månader och 23 är tillfälligt anställda i mer än tre månader. 250 är ute i någon form av praktik eller rehabiliteringsåtgärd, 34 har lönebidrag eller anställningsstöd och några är tillfälligt felregistrerade. 15 ungdomar har varit inskrivna i mer är två år och är därmed långtidsinskrivna. 26 ungdomar var registrerade som långtidsarbetslösa (inskriven 100 dagar) vilket motsvarar 4,1 % jämfört med snittet i Göteborg på 10,2 %. Långtidsarbetslöshet bryts när beslut om en åtgärd tas eller när den unge avanmäls från arbetsförmedlingen varför siffran inte visar hur länge någon sammantaget varit utan arbete eller hur många som är arbetslösa. Stadskansliets statistik över antal registrerade år inkl ev sambo som fått socialbidrag under minst 10 månader under perioden : Torslanda 7 Biskopsgården 122 Lundby 80 Tuve-Säve 15 Backa 50 Kärra-Rödbo 6 Summa 280 Under helåret 2004 var siffran för hela Hisingen 283 vilket kan jämföras med 241 år 2003 och 205 år Hur många ungdomar (18-25 år) finns i oktober 2005 aktuella på varje socialkontor? Hur många av dem är inskrivna som arbetssökande på Arbetsförmedlingen?:

6 6 Aktuella ungdomar med försörjningsstöd Torslanda 12 8 Biskopsgården tilläggshinder utredningsgruppen Lundby Tuve-Säve Backa Kärra-Rödbo 14 4 Summa Varav inskrivna vid Arbetsförmedlingen Ovanstående beskriver ungdomar som de olika myndigheterna definierar kan ha ett behov av samverkansinsatser. Eftersom myndigheterna har olika definitioner och statistik gällande ungdomar är det svårt få fram antal ungdomar. Samma ungdom kan förekomma i fler än en myndighets siffror. Stadskansliet arbetar för närvarande med en kartläggning av ungdomsgruppen år med fokus på arbete och hälsa. En delrapport var klar i september och Kommunstyrelsen har beslutat att ge ett förnyat uppdrag att arbeta med detta. Under vecka 40 görs också ett nedslag på alla långtidsberoende försörjningsstödstagare på Hisingen. När detta material är helt sammanställt ökar det möjligheten att följa upp ungdomars situation på Hisingen och övriga delar av kommunen. I mars 2005 gjorde 1:e socialsekreterare Suzanne Hultén och socialsekreterarna Linda Dalsmyr och Magdalena Månsson en kartläggning av 87 ungdomar som är i behov av en kontakt med socialkontoret i Lundby. Kartläggningen resulterade i en beskrivning av ungdomarnas problemområden: Flertalet saknar gymnasiekompetens och har inte haft ett sammanhängande arbete. Runt hälften har problem med sin boendesituation och psykisk ohälsa. Det kan också handla om kriminalitet, uttalat eller misstänkt missbruk, oförmåga hantera ekonomin och fysisk ohälsa. Detta får sammanfatta avsnittet om vilka ungdomar som är i behov av samverkansinsatser. 3. Beskrivning av vilka insatser som görs idag för gruppen ungdomar i behov av samverkansinsatser. Nedan följer en kortfattad beskrivning av de olika myndigheternas arbete med ungdomar på Hisingen. Den innehåller också några verksamheter som samordningsförbundet är med att finansiera samt några övriga region, kommun- och Hisingsgemensamma insatser.

7 7 Hälso-och sjukvården Hälso- och sjukvården ansvarar enligt hälso- och sjukvårdslagen för att tillhandahålla medicinsk vård, behandling, habilitering och rehabilitering samt att förmedla underlag till Försäkringskassan och andra aktörer för bedömning av rehabiliteringsbehov och lämpliga åtgärder. På Hisingen finns åtta vårdcentraler, en öppenpsykiatrisk mottagning, två Barn och ungdomspsykiatriska mottagningar samt en behandlingsenhet för ungdomar. Inom sjukvården finns kompetens i form av läkare, psykologer, sjuksköterskor, arbetsterapeut och sjukgymnast. På BUP jobbar man samtalskontakter med ungdomen och dennes familj, nätverk och ofta skolan. Det kan handla om kriser i familjen övergrepp, depression, självdestruktivitet, ätstörningar och relationsproblem. Försäkringskassan Enligt lagen om allmän försäkring ansvarar Försäkringskassan för att samordna rehabiliterande insatser och att det görs rehabiliteringsutredningar för dem som saknar arbetsgivare. För ungdomar upp till 29 år som efter utredning bedöms vara sjuka minst ett år framåt finns aktivitetsersättning som Försäkringskassan handlägger. Med pengar från aktivitetsersättningen kan handläggaren vara mer generös med att köpa åtgärder som ska stimulera den unge till aktivitet. Detta eftersom många unga inte är etablerade på arbetsmarknaden och alternativet skulle vara att inte göra någonting (arbetslöshet). När man bedömer att den unge så snart som möjligt ska kunna återgå till arbete så jobbar samordnare med arbetslivsinriktad rehabilitering i samverkan med arbetsförmedlingen. Man arbetar utifrån en processtyrningsmodell som får ta upp till ett år och innehåller olika delmål och aktiviteter som ska leda till ökade förutsättningar för att återgå i arbete. Under hela processen tas ställning till om medicinsk arbetsförmåga finns vilket då ska leda till avslut av insatsen och övergång till aktivt arbetssökande i Af: s ordinarie verksamhet. Samverkan sker ibland även med socialtjänsten Arbetsförmedlingen Enligt Arbetsmarknadsverket har Arbetsförmedlingen tre huvuduppgifter. Den första uppgiften är att förmedla arbete till arbetslösa och arbetskraft till arbetsgivarna. Den andra uppgiften är att genom utbildningsinsatser öka de arbetslösas kompetens för att underlätta anpassningen på arbetsmarknaden. Den tredje är att tillvarata under- och outnyttjade resurser på arbetsmarkanden, t ex arbetslösa arbetssökande med funktionshinder. Arbetsförmedlingen på Hisingen har sedan många år tillbaka en grupp handläggare som riktar sig till målgruppen år. Genom Ungdomsgarantin har man samverkan med kommunens Arbetsmarknadskontor. Arbetsförmedlingens övergripande mål är att man ska medverka till att arbetssökande snabbt sammanförs med vakanta platser. Grunden är platsförmedling. Det viktigaste resultat som mäts fortlöpande är dock långtidsarbetslöshet. För en ungdom infaller den efter 100 dagars inskrivning på Af. Af Hisingen har under flera år haft ett bra resultat jämfört med övriga Göteborg och har ett snitt på. Målet för Hisingen är ett maxantal på 43 långtidsarbetslösa i snitt och för närvarande ligger antalet på 40. Af menar att Hisingens goda resultat till stor del beror på samverkan. För att rusta den unge för arbetslivet erbjuder Af information, vägledning, utbildning, praktik, lärlingsplatser som ska matcha arbetslivets efterfrågan på arbetskraft.

8 8 Idag har man en formell samverkan med Socialtjänsten genom arbetet på Arbetsmarknadstorget och med Försäkringskassan genom arbetet i Rehabuppdraget (R-uppdraget). Socialtjänsten Kommunen ansvarar för den enskildes sociala rehabilitering i enlighet med socialtjänstlagen. Varje socialkontor på Hisingen har byggt en egen organisation utifrån sina förutsättningar t ex hur stor stadsdelen är. De ungdomar år som söker ekonomiskt bistånd och bedöms kunna vara aktivt arbetssökande bokas till ungdomsteamet på Arbetsmarknadstorget. Övriga ungdomar bokas i de tre stora socialkontoren, Biskopsgården, Lundby och Backa till de enheter som handlägger försörjningsstöd. Där har man särskilda handläggare för ungdomarna. I de mindre stadsdelarna, Torslanda, Tuve-Säve och Kärra-Rödbo, skiljer man oftast inte ut vare sig försörjningsstödet eller ungdomar. Socialsekreterarna på socialkontoren beskriver att arbetsmetoden är utredning, stöd, motivation och uppföljning. Man har oftast enskilda besök och tar kontakt med andra myndigheter och verksamheter utifrån individens behov och i mån av tidsutrymme. Ett övergripande målet för socialtjänsten är att den unge ska bli självförsörjande. Socialkontoren har också egna insatser som ungdomar får del av. 1:e socialsekreterare Christian Brunsson gjorde hösten 2004 en kartläggning över var ungdomar fanns inom Biskopgården socialkontor och kunde då konstatera att de återfanns väldigt utspridda inom organisationens olika enheter. I Biskopsgården har man en intern åtgärdsbank. Där finns t ex Vingen som är en del av gymnasieskolans individuella program i samverkan med socialtjänsten. SIV-projektet och Äpplet JobCenter som erbjuder coachning när det gäller jobbsökeri. Jobbcentrum lovar också meningsfull sysselsättning inom 14 dagar. I Lundby administrerar man verksamheterna på Lundbykajen och man har tillgång till praktikplatser och uppföljning genom Hisingsslussen. Genom URBAN 1 har man projekt Lundby Matchning som är ett arbetsmarknadsinriktat projekt samt Arena som syftar till att hitta metoder för att minska socialbidraget. I Backa har man dels startat en verksamhet liknande Vingen och man har en åtgärdsgrupp på chefsnivå som arbetar med att hitta nya insatser för ungdomsarbetet. De tre mindre stadsdelarna beskriver att närheten till andra lokala verksamheter underlättar samarbete och möjligheten att hitta flexibla lösningar för individerna. I Tuve har man satsat på en på en särskild handläggare som arbetar med max 20 långtidsberoende försörjningsstödstagare med fokus på kvinnor, barn och ungdom. I Kärra söker man medel för att rikta en halv handläggartjänst att arbete med social praktik. Regionala och kommunala verksamheter på Hisingen Vuxenutbildningen Vuxenutbildningen vänder sig till den som är över 20 år och behöver vägledning till kommunal vuxenutbildning och SFI. Vuxenutbildningen strävar efter att vara flexibel och den som har sämst skolunderbyggnad ska prioriteras. Vuxenutbildningen har en stor

9 9 bredd av undervisningsmetoder från SFI, grund till gymnasial nivå och från stora grupper till individuell undervisning. På Hisingen har man sedan länge ett samarbete med A-torget och med Lundbykajen. Tillsammans med stadsdelarna jobbar man för närvarande med olika projekt för att skapa goda lärmiljöer för att främja och locka till studier bl a för ungdomar. Man strävar efter att kunna erbjuda individuella handlingsplaner och okonventionella lösningar för olika individer och gruppers behov. Ungdomsmottagningen Den som är år är välkommen att vända sig till Ungdomsmottagningen Hisingen. Det är en verksamhet som beslutats av Kommunalfullmäktige men betalas av Regionen. Där finns barnmorskor, kuratorer, psykologer. Knutet till verksamheten finns även gynekolog, venereolog och psykiatriker. Tanken är att det psykosociala och medicinska ska väga lika tungt och hänsyn ska tas till både kropp och själ hade mottagningen besök av flickor och 885 av pojkar. Och de flesta var mellan år. Alla niondeklasser på Hisingen får komma på studiebesök och få information om verksamheten. Öppna narkomanvården och utbildningsgruppen Öppna narkomanvården Hisingen är en specialiserad öppenvårdsenhet för narkotika och blandmissbrukare som arbetar med behandlingsarbete, information, rådgivning, konsultation och handledning. Personalen är socionomer och sjuksköterska. Man samverkar med socialtjänst, kriminalvård, sjukvård och frivilliga organisationer. Utbildningsgruppen har ett strukturerat behandlingsprogram med daglig verksamhet där man fokuserar på att få vardagen att fungera utan droger. Ungdomsteamet Ungdomsteamet startade för 2 år sedan med projektpengar från mobilisering mot narkotika. Det är en samverkan mellan sjukvården och kommunen med 2 ½ socionomtjänst och en sjuksköterska från beroendeklinken en dag/vecka. Samarbetar med familjen och övrigt nätverk kring den unge och t ex skola och frivård. Träffar Hisingsungdomar år som har någon form av bekymmer med alkohol och narkotika. Har hittills träffat cirka 120 ungdomar 75 % pojkar. De flesta kommer från de stora stadsdelarna och de har blandad svensk eller invandrarbakgrund. Hasch är helt klart den största drogen. Ungdomsteamet erbjuder motivationsprogram, avvänjningsprogram och enskilda samtal där man uppmuntrar den unge ha någon med sig. En del avbryter men återkommer kanske senare när något hänt i livet. Sambuh Fyra stadsdelar på Hisingen samverkar i ett projekt för barn och ungdomar på Hisingen. Den består bl a av ett kollektiv med träningsboende för åringar. Teendream I drygt ett och ett halvt år har ungdomssatsningen Teendream funnits i lokaler på centrala Hisingen. Teendream kom till för att det fanns för lite insatser på fritiden för ungdomar i ålder år. Alla i åldersgruppen är välkomna och verksamhetens har ca 500 besök/vecka. Av dem är cirka 70 % killar och 30 % tjejer. Ungdomarna har själva tillgång till lokalerna dygnet runt och är delaktiga i verksamhetens utformning. De får lämna förslag på arrangemang och aktiviteter som tas upp på ett Forummöte en gång/månad. Det kan handla om disko, fester, fotboll, musik, teater och dans med mer.

10 10 Ung och trygg Ung och trygg är ett samarbete mellan polis, åklagare och socialtjänst när ungdomar begått brott. Hittills har fyra stadsdelar i Göteborg varit berörda bl a Biskopsgården på Hisingen. Nästa steg är att erbjuda alla stadsdelar att vara med. Man jobbar med att ta fram nya metoder för att säkerställa ett tidigt och snabbt agerande från samhället sida när ungdomar hamnat snett. Dels arbetar representanter från stadsdelarna, bostadsföretag i stadsdelarna, polisen, åklagarmyndigheten och utbildningsförvaltningen med att ta fram gemensamma handlingsplaner och bilda gränsöverskridande arbetsgrupper. Dels finns en särskild insats där närpoliser och socialsekretare under en ledningsgrupp ska arbeta tillsammans i ordinarie verksamhet. Verksamheter i Delta Samverkan på vårdcentralerna På flera av Hisingens vårdcentraler har man samverkansteam som är sammansatta av olika yrkeskategorier som sjukgymnast, psykolog, kurator, arbetsterapeut och sjuksköterska med psykiatrikompetens. Även personal från Försäkringskassan, socialtjänsten och Arbetsförmedlingen ingår eller kan finnas knutna till teamen och i något fall har man kontaktperson på Arbetsmarknadstroget. De som blir aktuella för teamen är de personer där man tror det finns ett mervärde med samverkan och målet är rehabilitering. Teamen kan hjälpa till med råd och stöd, fysisk och psykisk terapi, funktionsbedömningar och att hitta rätt nivå för arbetsträning och liknande. I de team som har kontakt med många ungdomar berättar man att de ofta mår psykiskt dåligt och har kanske vänt sig till vården med psykosomatiska besvär, krissituationer, utmattning, depression, ångest, fobier, ätstörningar och värk. Ibland ligger en komplicerad social situation bakom. I Kärra och Torslanda vårdcentraler har man två olika Deltaprojekt som kompletterar verksamheten på ungdomsmottagningen på Vågmästaregatan. I Kärra arbetar en barnmorska med en öppen mottagning utan tidsbeställning för alla ungdomar. Hon går ut i skolan och medverkat i sk kärleksveckor tillsammans med lärarna. Tillsamman med en socialsekretare från socialkontoret träffar hon alla åttondeklassare på mottagningen. De får kommer i mindre grupper och får information. Målet med detta är att ge ungdomarna en bra syn på kärlek och sexualitet samt att förebygga oönskade graviditeter och könssjukdomar. Hon träffar alla elever i åk sex och åtta och har på så sätt blivit en välkänd person för ungdomarna att tryggt våga vända sig till med frågor. I Torslanda arbetar en beteendevetare/leg sjuksköterska med tonåringar som söker upp mottagningen för att få råd och stöd. Hon slussar vid behov vidare till barnmorska, läkare, BUP eller den tvärprofessionella grupp som finns på vårdcentralen men behåller kontakten och avlastar till de kan få tid dit. Hälsodisken Målsättningen är att genom välinformerade, kunniga och intresserade och delaktiga medborgare bland annat förebygga ohälsa och öka möjligheterna till egna initiativ, ansvar och egenvård. I projektet ingår ett informationscenter och man erbjuder tematräffar och olika gruppverksamheter. Det är flest kvinnor som kommer till de olika aktiviteterna och unga i årsåldern deltar främst i Öppna depressionsskolan. Man har god kunskap om primärvårdens utbud på Hisingen och ofta hänvisar man ungdomar vidare till ungdomsmottaningen, olika myndigheter eller föreningar. Det är viktigt att ungdomar får träffa andra i samma åldersgrupp för att känna sig hemma.

11 11 Rehabteamet I Lundbykajens verksamheter finns ett rehabiliteringsteam för personer år med psykisk ohälsa, med eller utan diagnos. Efter information och intervju erbjuds du en åtta veckors prövotid som sedan kan övergå i sex till åtta månaders arbetsträning i verkstad och syateljé. Verksamheten kan ha max 15 personer inskrivna och har löpande intagning. I arbetsgruppen arbetar socionom, arbetsledare, textillärare, hushållslärare. Genom samverkan finns tillgång till praktikanskaffare, arbetsförmedlare, psykiater, arbetspsykolog och sakkunnig från Fk. Man har också köpt in lärare från Vuxenutbildningen/Lernia för en teoridel i att söka jobb. Unga Vuxna Projektet är sprunget ur ett behov av förebyggande och stödjande samtalskontakter för åringar på Hisingen. Sedan november 1999 har 404 ungdomar anmält sig till projektet varav ca % flickor. Idag har man två tjänster delat på tre personer, två psykologer och en terapeut. Och man har hela tiden haft kö till verksamheten. Unga Vuxna är ingen myndighet och kontakten bygger helt på frivillighet och får varar så länge den unge tycker han/hon har behov av det. Unga Vuxna har regelbundet nätverksträffar med Ungdomsteamet på A-torget och ViCan för utbyte av erfarenheter mm. Man har även haft några platser i sin kö avsedda för unga som uppgivit att de blivit informerade om projektet därifrån. ViCan ViCan unga arbetar med målgruppen år utifrån den unges tidigare arbetslivserfarenhet. De flesta är mellan år. Målet är att göra en kartläggning med en bedömning av hur nära man står arbetslivet och kunna föreslå en åtgärd som är lämplig och hållbar. Målet är också att minska rundgången mellan myndigheterna. I gruppen finns socionom, arbetsledare i verkstad och sömnad samt tillgång till arbetspsykolog, praktikanskaffare. Via vuxenutbildningen köps tjänster från utbildningsföretaget Lernia. Den unge erbjuds 8 veckors daglig verksamhet med praktiskt arbete i verkstad och sömnad, jobba med sitt CV och meritförteckning, vägledningstest, tester på kunskapsnivå, studiebesök inom kultur, företag och myndigheter. Ungdomsteamet på Arbetsmarknadstorget 1999 startade Arbetsmarknadstorget och några socialsekretare flyttade då in till arbetsförmedlingen och sitter samlokaliserade med Af:s ungdomshandläggare. Ungdomstorgets målgrupp är arbetssökande ungdomar mellan år och som är i behov av försörjningsstöd. Målet är att genom samverkan mellan Af och socialtjänsten bidra till att ungdomar snabbare kommer ut i arbete och egen försörjning. Samlokaliseringen ger mycket stora fördelar för informationsutbyte och träffsäkerheten i ungdomarnas handlingsplaner. Alla handläggare jobbar också med myndighetsutövning. En arbetsförmedlartjänst är riktad till ungdomar som bedömts ha handikapp samt till ViCan. De ungdomar som inte är i sysselsättning ska besöka Öppet hus varje vecka för uppföljning och vid behov bokas trepartsbesök. Genomströmningen av ungdomarna är hög, 2004 tog socialsekreterare emot 754 ungdomar. Gruppen försöker ha bra kontakter med socialkontoren och andra verksamheter och bjuder in nyanställda på studiebesök och har träffar på A-torget där man ibland bjudit med andra samarbetsparter som gäster.

12 12 4. Förslag till insatser utöver de som görs idag för gruppen ungdomar. Nedan följer förslag som framkommit under kartläggningens gång på ytterligare insatser som kan göras för ungdomar på Hisingen: Stöd och motivering till fortsatta studier och alternativa studieformer Att sista terminen i grundskolan bara ägnas åt att låta ungdomarna pröva på arbetslivet så att gymnasievalen kan bli mer träffsäkra. Hitta fler alternativ till dem som inte går nationella program på gymnasiet. En del vill eller vågar inte gå på Vingagymnasiet. En funktion för att fånga upp de ungdomar år som inte är inne i gymnasieskolan eller i andra sammanhang i samhället. Fler ska kunna erbjudas individuell utbildning om de behöver det och det ska finnas möjlighet att få utbildning i mindre grupper där det passar bättre. Det bör finnas fler praktiska utbildningar och/eller där man kan varva teori med praktik. Ett flexiblare studiemedelsystem för de som har skulder. Samarbete mellan vuxenutbildning, Af och socialtjänst kring planering och finansiering av studierna. Bättre och tätare uppföljning för de som är ute i olika typer av praktik och utbildningar Tillgång till Arbetsförmedlingens resurser och alternativa ingångar i arbetslivet Fler alternativ till Kommunal ungdomspraktik för arbetslösa under 20 år. Många fler lärlingsutbildningar eller lärlingsjobb för de som inte klarat grundskola och gymnasiet. Arbetsförmedlarna önskar mer tidsutrymme för att hinna prata med ungdomarna eftersom genomströmningen av ungdomar är mycket stor och varje handläggare har i snitt 270 personer aktuella samtidigt. Det är en viktig signal för arbetslösa att vara inskrivna på Af för att inte känna sig utanför. Det är också viktigt då tillgången till den del Af-åtgärder beror på hur länge du varit inskriven. Kommunen behöver hjälp av Af för att veta hur man ska rusta dem och det behöver inte innebära att Af arbetar aktivt med dem hela tiden. Vi kan komma överens om kommunen ska jobba mer med vissa för att rusta dem under tiden. Flera verksamheter inom sjukvården och socialtjänsten säger att det behövs en arbetsförmedlare i verksamheten eller som kontaktperson. Ungdomen behöver tillgång till en arbetsförmedlare för att kunna få en realistisk syn på hur man kan gå vidare och kvalificera in sig på arbetsmarknaden. Detta är viktigt för att väcka hopp, framtidstro och motivation och är något som man tycker man behöver Af: s kompetens för. De måste också finnas en bra länk mellan stadsdelen och Af. Arbetsförmedlare ska kunna kopplas in i ett tidigare stadium, kanske i samband med att man ordnar en förberedande social praktik.

13 13 Insatser för att stärka ungdomars identitet och självförtroende Det behövs mycket större tillgång till psykiatrisk kompetens för övriga myndigheters verksamheter. Snabbt samarbete mellan vårdcentraler, Fk och socialtjänst för att försöka förhindra att den unge hamnar i permanent sjukroll. Alla myndigheterna anser att det måste finnas mycket större tillgång till samtalsterapi och kognitiv terapi än vad som erbjud idag. Man måste alltid kunna erbjuda kompletterande behandling till medicin för unga t ex samtalskontakt och annan social stöttning. Pröva på nya former för en samhällsvägledande funktion som ska hjälpa ungdomar som är vilsna och behöver hitta vägar att komma vidare. Samla yrkeskompetenserna och dra åt samma håll Mer samverkan mellan myndigheterna för att kunna vara enade i mötet med den unge. Att myndigheterna säger samma sak och drar åt samma håll ger en ökad trygghet för den unge. De gemensamma och lokala insatserna från socialtjänst och polismyndigheten bör utökas för att möta upp mot kriminalitet tidigt och erbjuda alternativa livsval. Följande beskrivning av en verksamhet är en sammanslagning av vad flera handläggare uttrycker: Det bör finnas en verksamhet som kan erbjuda daglig sysselsättning, struktur och sammanhang för den unge. Det ska vara en låg tröskel dit och man ska inte kunna straffa ut sig. Det behövs ett ställe som kan möta upp den unge med en samlad service och bred kompetens från myndigheterna och professionerna. Där ska den unge kunna få ett lyhört och respektfullt bemötande och få komma till tals och vara delaktig. Man ska arbeta med mycket motivering och ställa relevanta krav. Det ska finnas en kedja av åtgärder som länkar i varandra. En kontaktperson eller medmänniska som följer den unge och står för kontinuitet. Processen ska få ta den tid som behövs för att den unge ska ta sig framåt. Ett ställe där man kan få lära sig hur samhället fungerar, hur man ska bete sig. Hjälp med att får större självförtroende och bättre självbild, identitet. Reflektioner inför fortsatt arbete med ungdomars behov och myndigheters insatser. Hur ska vi möta de ungdomar som faller emellan och inte kan tillgodogöra sig myndigheternas insatser? Vilka resultat är relevanta att mäta när man har som långsiktigt mål att öka alla ungdomars möjlighet att etablera sig i samhället? Vad kan vi göra utanför våra kärnuppdrag för dem som faller emellan myndigheternas ansvar? Kan vi använda våra resurser på andra sätt än de traditionella?

ÖVERSYN AV ARBETSSÄTT OCH MÅLGRUPP SAMT STRUKTURELLA FÖRÄNDRINGAR PÅ LUNDBYKAJEN

ÖVERSYN AV ARBETSSÄTT OCH MÅLGRUPP SAMT STRUKTURELLA FÖRÄNDRINGAR PÅ LUNDBYKAJEN 1 Samordningsförbundet Göteborg Tjänsteutlåtande Dnr 2005/13 Hisingen 2005-06-13 Sekretariatet, OA, CA Ärende nr 7 ÖVERSYN AV ARBETSSÄTT OCH MÅLGRUPP SAMT STRUKTURELLA FÖRÄNDRINGAR PÅ LUNDBYKAJEN Bakgrund

Läs mer

Parter Syfte Mål Målgrupp (bilaga 1) Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2) Verksamheter som ska bedrivas i samverkan

Parter Syfte Mål Målgrupp (bilaga 1) Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2) Verksamheter som ska bedrivas i samverkan ÖVERENSKOMMELSE Parter Norrtälje Kommun, org.nr 21 20 00-0217 Arbetsförmedlingen Norrtälje, org.nr 20 21 00-2124 Syfte Att genom samverkan utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet.

Läs mer

Ansökan ambitionshöjning Ungdomshälsan

Ansökan ambitionshöjning Ungdomshälsan Ansökan ambitionshöjning Ungdomshälsan Bakgrund/Problemformulering Under senare år har olika nationella utredningar visat att barns och ungdomars psykiska ohälsa har ökat, vilket utöver det psykiska lidandet

Läs mer

HALVÅRSRAPPORT FRÅN UTSIKTEN

HALVÅRSRAPPORT FRÅN UTSIKTEN HALVÅRSRAPPORT FRÅN UTSIKTEN Personal Projektledare: Ingrid Selin, socionom och socialsekreterare Övriga coacher: Inger Burman, samordnare, FK:s interna grund-och vidareutbildning samt mångårig erfarenhet

Läs mer

Kartläggning av befintliga verksamheter

Kartläggning av befintliga verksamheter Bilaga 2 Kartläggning av befintliga verksamheter Hemsida: www.dalsed.se E-post: magnus.akesson@dalsed.se 1 Innehåll Kompetensförsörjningsbehov... 3 Inom Kommunen... 3 Resterande arbetsmarknad... 3 Näringslivsråd

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 Arbetsmarknadstorget

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 Arbetsmarknadstorget 2010-01-22 Arbetsmarknadstorget Berit Björnered, tf. samordnare 1 (7) 2010-01-21 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 Arbetsmarknadstorget VERKSAMHETENS UPPDRAG Arbetsmarknadstorgets uppdrag Organisera verksamhet

Läs mer

Skellefteå. En gemensam ingång

Skellefteå. En gemensam ingång Skellefteå En gemensam ingång Samlokalisering av fyra myndigheter Skellefteå kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västerbottenslänslandsting Tre viktiga faktorer Samordning Samverkan Samarbete Samordning:

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG HISINGENS BUDGET FÖR TIDEN 1 JUNI TILL 31 DECEMBER ÅR 2005

SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG HISINGENS BUDGET FÖR TIDEN 1 JUNI TILL 31 DECEMBER ÅR 2005 Samordningsförbundet Göteborg Tjänsteutlåtande Dnr 2005/08 Hisingen 2005-03-09 Sekretariatet, OA SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG HISINGENS BUDGET FÖR TIDEN 1 JUNI TILL 31 DECEMBER ÅR 2005 1. Inriktning Samordningsförbundet

Läs mer

Samordningsförbundets verksamhet i Kalmar län. Redogörelse vid konferens 3 oktober 2013

Samordningsförbundets verksamhet i Kalmar län. Redogörelse vid konferens 3 oktober 2013 Samordningsförbundets verksamhet i Kalmar län Redogörelse vid konferens 3 oktober 2013 Organisationsskiss Försäkring (Fk) Arbete (Af) Hälsa (Lt) Social status (Kommun) Samordningsförbund Avslutade projekt

Läs mer

Utvärdering FÖRSAM 2010

Utvärdering FÖRSAM 2010 Utvärdering av FÖRSAM genom deltagarintervjuer, Samordningsförbundet Göteborg Väster Innehåll 1. Bakgrund... 2 2. Metod... 2 2.1 Urval... 2 2.2 Intervjuerna... 2 2.3 Analys och resultat... 3 3. Resultat...

Läs mer

ARBETSMARKNAD OCH INTEGRATION

ARBETSMARKNAD OCH INTEGRATION Älvkarleby kommun, Samhällsbyggnadsförvaltningen ARBETSMARKNAD OCH INTEGRATION AmI har till uppgift att vara en väg ut till arbetslivet. De aktiviteter och insatser AmI erbjuder avser att ge personer en

Läs mer

Information skolpliktsbevakning

Information skolpliktsbevakning INFORMATION 1(2) 2015-11-09 2015/2952-GSN-648 20151126 Tord Karlsson - p1tk02 tord.karlsson@vasteras.se Delges Text Information skolpliktsbevakning Den rättsliga regleringen avseende skolplikt framgår

Läs mer

Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan. Norsjö och Skellefteå, 2015-10-28

Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan. Norsjö och Skellefteå, 2015-10-28 Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Norsjö och Skellefteå, 2015-10-28 Här redovisas hur den gemensamma verksamheten ska se ut och genomföras för att vi ska uppnå målen. Med vi avses parterna

Läs mer

Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet. En redovisning av den verksamhet som bedrivits innan överenskommelsen tecknas.

Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet. En redovisning av den verksamhet som bedrivits innan överenskommelsen tecknas. Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet En redovisning av den verksamhet som bedrivits innan överenskommelsen tecknas. Verksamheter för målgruppen hos Arbetsförmedlingen Arbetsförmedlingen i Uppsala

Läs mer

Redovisning av befintlig verksamhet

Redovisning av befintlig verksamhet Bilaga 2 Redovisning av befintlig verksamhet Arbetsförmedlingen Norra Uppland och Tierps kommun november 2015 Redovisning av befintlig verksamhet Grund- och gymnasieskolan I Tierps kommun finns idag elva

Läs mer

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation Förälder i Uddevalla Användbar kontaktinformation När livet får nya proportioner... Att bli förälder är kanske det mest omvälvande som kan hända i en människas liv. Det livslånga åtagande i att bli förälder

Läs mer

Utredning om Praktisk yrkeskompetens framtid

Utredning om Praktisk yrkeskompetens framtid PM Tyresö kommun 2011-04-14 Utvecklingsförvaltningen 1 (13) Judit Kisvari Diarienummer 2010/GAN0034 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Utredning om Praktisk yrkeskompetens framtid Förslag till beslut

Läs mer

Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2)

Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2) Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2) Praktik och tidsbegränsade anställningar med statligt stöd från Arbetsförmedlingen sker på kommunens förvaltningar samt i kommunens för ändamålet skapade

Läs mer

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans senare år Kristofer Fagerström Dnr BUN 2015/182 Oktober 2015 2015-09-28 1 (12) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. INLEDNING... 2 2. SYFTE... 3 3.

Läs mer

Samordningsförbundet Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng Ansvarig tjänsteman Ulrica Sandzén

Samordningsförbundet Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng Ansvarig tjänsteman Ulrica Sandzén Verksamhetsplan och budget för Samordningsförbund för Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng finns framtaget. Inriktningen är att under 2015 fortsätta utveckla samverkan genom finansiering av Individ

Läs mer

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro Revisionsrapport Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro inom Eslövs kommun Maj 2008 Carl-Gustaf Folkeson, Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund, syfte och avgränsning...1

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SANNA 2009

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SANNA 2009 1 Keith Alsterlind 2010-01-21 SANNA-teamet 031-366 75 26 VERKSAMHETSBERÄTTELSE SANNA 2009 1. VERKSAMHETENS UPPDRAG Uppdraget för SANNA är att organisera arbetsrehabiliteringen för Hisingsbor med missbruksproblematik

Läs mer

VERKSAMHETSMÅL FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN UTIFRÅN FASTSTÄLLDA POLITISKA INRIKTNINGSMÅL

VERKSAMHETSMÅL FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN UTIFRÅN FASTSTÄLLDA POLITISKA INRIKTNINGSMÅL 1 VERKSAMHETSMÅL FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN UTIFRÅN FASTSTÄLLDA POLITISKA INRIKTNINGSMÅL 1 Informera kommuninvånarna om socialtjänstens stöd för barn, unga och vuxna Information om socialtjänstens

Läs mer

Ansökan om stimulansbidrag till bättre vård och behandling för personer med tungt missbruk

Ansökan om stimulansbidrag till bättre vård och behandling för personer med tungt missbruk ALL-teamet Individ och Familj Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Handläggare: GudrunJohansson Tfn: 08-508 03 209 Petra Oredsson Tfn: 08-508 03 208 Tjänsteutlåtande Sid 1 (7) 2006-05-26 Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport gymnasieskolan åk 2

Om mig 2014. Snabbrapport gymnasieskolan åk 2 Om mig 2014 Snabbrapport gymnasieskolan åk 2 Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner,

Läs mer

Samverkansparters Kvinnojouren, försörjningsstöd, jobbcenter, uppdragsenheten, socialkonsulenterna, socialjouren

Samverkansparters Kvinnojouren, försörjningsstöd, jobbcenter, uppdragsenheten, socialkonsulenterna, socialjouren Mottagningsgruppen Mottagningsgruppen tar emot alla typer av ärenden som är nya eller avslutas för mer än fyra månader sedan. En stor del av arbetet handlar om anmälningar och ansökningar som rör barn,

Läs mer

Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2)

Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2) Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2) En ny övergripande lokal överenskommelse mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen beräknas vara klar i januari 2016. Parterna samarbetar i många frågor

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Skolsköterska i stället för BUP-kö! - Stärk elevhälsan i Skellefteå

Skolsköterska i stället för BUP-kö! - Stärk elevhälsan i Skellefteå Skolsköterska i stället för BUP-kö! - Stärk elevhälsan i Skellefteå Rapport från Folkpartiet i Skellefteå, september 2010 1 Stärk elevhälsan i Skellefteå! Barn och ungdomar mår sämre i vår tid än tidigare,

Läs mer

Verksamhetsrapport 2002

Verksamhetsrapport 2002 Verksamhetsrapport 2002 Hälso- och sjukvårdsberedning Nord Uppdrag 2002 Hälso- och sjukvårdsberedningarna ansvarar för att utvärdera det strategiska målet för hälso- och sjukvård utifrån analyser av befolkningens

Läs mer

AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING Uppdragsgivare Datum Diarienr Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING Uppdragsgivare Datum Diarienr Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn 1 AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING Uppdragsgivare Datum Diarienr Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Mottagare Tjörns Kommun Insatser av generell art Ja Nej X Insatser för grupper Ja X Nej

Läs mer

Liv & Hälsa ung 2011

Liv & Hälsa ung 2011 2011 Liv & Hälsa ung 2011 - en första länssammanställning med resultat och utveckling över tid Liv & Hälsa ung genomförs av Landstinget Sörmland i samarbete med Södermanlands kommuner. Inledning Liv &

Läs mer

Verksamhet i samverkan

Verksamhet i samverkan 2015-11-24 1 (9) BILAGA 3 Verksamhet i samverkan Lokal överenskommelse mellan Falköpings kommun och Arbetsförmedlingen om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten 2 (9) I bilaga 3 görs en beskrivning

Läs mer

Yttrande till Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsutskott över regional utvecklingsplan för psykiatri.

Yttrande till Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsutskott över regional utvecklingsplan för psykiatri. Beställarförbundet DELTA Tjänsteutlåtande Dnr 2004/23 på Hisingen 2004-10-13 Sekretariatet Ärendenr. 6 Yttrande till Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsutskott över regional utvecklingsplan för

Läs mer

Ge oss den ljusnande framtiden åter!

Ge oss den ljusnande framtiden åter! Ge oss den ljusnande framtiden åter! 2 (10) 3 (10) I den här rapporten vill jag berätta vad Socialdemokraterna i Västerås vill göra för stadens ungdomar, men också vad det innebär för dem om vi tillsammans

Läs mer

Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2)

Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2) Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2) Nedan följer en redovisning av vad som i dag görs för att identifiera, stödja och aktivera unga i Tyresö kommun som varken arbetar eller studerar, eller är

Läs mer

Utvecklingsplan för det drogförebyggande arbetet i Laholms kommun. Antagen av kommunstyrelsen 2003-08-26 Diarienummer 569/02

Utvecklingsplan för det drogförebyggande arbetet i Laholms kommun. Antagen av kommunstyrelsen 2003-08-26 Diarienummer 569/02 1 Utvecklingsplan för det drogförebyggande arbetet i Laholms kommun Antagen av kommunstyrelsen 2003-08-26 Diarienummer 569/02 2 Monica Jacobsson 20030602 Samordnare Laholms kommun UTVECKLINGSPLANEN FÖR

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning för Centrala elevhälsan. I Barnomsorgs- och utbildningsförvaltningen Mölndals stad

Verksamhetsbeskrivning för Centrala elevhälsan. I Barnomsorgs- och utbildningsförvaltningen Mölndals stad Verksamhetsbeskrivning för Centrala elevhälsan I Barnomsorgs- och utbildningsförvaltningen Mölndals stad Elevhälsa UTDRAG UR 2 KAP. 25 SKOLLAGEN (2010:800) För elever i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2012/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2012 11 22 Pkt 5. Budget 2013

Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2012/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2012 11 22 Pkt 5. Budget 2013 Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2012/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2012 11 22 Pkt 5 Budget 2013 I detta tjänsteutlåtande lämnas förslag till budget för Samordningsförbundet Göteborg

Läs mer

Delårsbokslut januari - augusti 2013

Delårsbokslut januari - augusti 2013 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN ARBETSFÖRMEDLINGEN REGIONEN Ola Andersson Tjänsteutlåtande Dnr: 0007/13 2013-11-19 Ärende nr 2 Delårsbokslut

Läs mer

Verksamhet i samverkan

Verksamhet i samverkan Bilaga 3 till lokal överenskommelse mellan Eskilstuna Kommun och Arbetsförmedlingen i Eskilstuna Verksamhet i samverkan Eskilstuna kommun och Arbetsförmedlingen i Eskilstuna har identifierat samverkansområden

Läs mer

Sverige är på väg åt fel håll. Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län

Sverige är på väg åt fel håll. Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län Sverige är på väg åt fel håll Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län 1 Sverige är på väg åt fel håll så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län INLEDNING Sverige är på väg åt fel håll.

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR PROJEKTANSÖKAN Datum: 2015-04-27 PROJEKTPLAN FÖR Implementering av MAC-metodiken i Pilotmodell: Samordningsteam Västerås 2015-11-01 t o m 2016-06-30 Projektägare Västerås stad, AMA Arbetsmarknad Koordinatorer

Läs mer

Sjuhärads Samordningsförbund -ett sätt att finansiera rehabilitering, och främst - ett sätt att arbeta:

Sjuhärads Samordningsförbund -ett sätt att finansiera rehabilitering, och främst - ett sätt att arbeta: Sjuhärads Samordningsförbund -ett sätt att finansiera rehabilitering, och främst - ett sätt att arbeta: Samordningsförbundet verkar för nytänkande och flexibilitet genom att över tid anpassa insatser till

Läs mer

Mål, nyckeltal och aktiviteter i Dals-Edsmodellen

Mål, nyckeltal och aktiviteter i Dals-Edsmodellen Mål, nyckeltal och aktiviteter i Dals- Vision: Dals-Eds kommun skall vara en föregångskommun när det gäller barn och ungdomars uppväxtvillkor. Våra barn och ungdomar skall känna sig värdefulla, viktiga

Läs mer

Delårsbokslut januari - augusti 2012

Delårsbokslut januari - augusti 2012 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN ARBETSFÖRMEDLINGEN REGIONEN Ola Andersson Tjänsteutlåtande Dnr: 0007/12 2012-10-05 Ärende nr 6 Delårsbokslut

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport år 8

Om mig 2014. Snabbrapport år 8 Om mig 2014 Snabbrapport år 8 Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner, Länsstyrelsen

Läs mer

Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun

Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun 2011-04-13 Vv 172/2010 Rev. 2011-10-04, 2011-11-29, 120214 Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 Grundkomponenter...3 Definition av rehabilitering...4

Läs mer

ÅTGÄRDSPLAN 2013 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN

ÅTGÄRDSPLAN 2013 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN ÅTGÄRDSPLAN 2013 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN Innehåll för folkhälsoarbete s. 3 Folkhälsorådet s. 3 Folkhälsoinsatser 2013 1. Alla Härrydabor har förutsättningar för en god hälsa på lika villkor 1.1 Livskraften

Läs mer

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 INLEDNING... 1 1.1 MÅLGRUPP... 1 1.2 MÅL FÖR INTRODUKTION... 1 1.3 DELMÅL FÖR INTRODUKTION...

Läs mer

Verksamhet i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet i samverkan (bilaga 3) Verksamhet i samverkan (bilaga 3) Arbetsförmedlingen och Halmstads kommun har under flera decennier haft ett positivt samarbete med goda resultat. Samarbetet har ofta reglerats genom skriftliga avtal och

Läs mer

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER Närvård i Sörmland Kommuner - Landsting i samverkan PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER till psykiskt funktionshindrade samt personer med beroende-/missbruksproblematik som bor i Eskilstuna och Strängnäs kommuner

Läs mer

Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25)

Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25) Utlåtande 2005: RIV (Dnr 424-484/2000) Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Bilaga Yttrande över betänkande Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd (SOU 2012:17)

Bilaga Yttrande över betänkande Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd (SOU 2012:17) 2012-11-15 Bilaga Yttrande över betänkande Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd (SOU 2012:17) Ytterligare problembeskrivningar och förslag från NSPH med anledning av Psykiatrilagsutredningens

Läs mer

Verksamhetsplan för Nordmalings elevhälsa 2014/2015

Verksamhetsplan för Nordmalings elevhälsa 2014/2015 Verksamhetsplan för Nordmalings elevhälsa 2014/2015 En samlad elevhälsa i Nordmalings kommun Bakgrund I och med den nya skollagen (2010:800) samlades skolhälsovården, den särskilda elevvården och de specialpedagogiska

Läs mer

Rapport från tillsyn av På rätt väg 2009

Rapport från tillsyn av På rätt väg 2009 HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-05-14 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 508 23 305 Rapport från tillsyn av På rätt väg 2009 Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Verksamhetsplan 2007 GRUS 1 (10)

Verksamhetsplan 2007 GRUS 1 (10) Verksamhetsplan 2007 GRUS 1 (10) Verksamhetsplan 2007 GRUS 1. SAMMANFATTNING FINSAM - Finansiella samordningsförbundet Den 1 januari 2004 antogs en lag om finansiell samordning (Lag 2003:1210) som möjliggör

Läs mer

Utreda förutsättningar för Upplands Väsby kommun att bilda finansiellt samordningsförbund.

Utreda förutsättningar för Upplands Väsby kommun att bilda finansiellt samordningsförbund. Tjänsteutlåtande Enhetschef 2015-06-30 Hanna Bäck 08-590 973 39 Dnr: Hanna.Back@upplandsvasby.se KS/2015:292 20901 Kommunstyrelsen Utreda förutsättningar för Upplands Väsby kommun att bilda finansiellt

Läs mer

Revisionsrapport. Elevhälsans arbete. Skellefteå kommun. Linda Marklund Robert Bergman

Revisionsrapport. Elevhälsans arbete. Skellefteå kommun. Linda Marklund Robert Bergman Revisionsrapport Elevhälsans arbete Skellefteå kommun Linda Marklund Robert Bergman Innehåll 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

fastställd av ledningsgruppen för vård och omsorg den 13 december 2006 samt 11 november 2008 Dagverksamheter Dagvård med demensinriktning

fastställd av ledningsgruppen för vård och omsorg den 13 december 2006 samt 11 november 2008 Dagverksamheter Dagvård med demensinriktning 2006-12 13 1 Riktlinje för Dagverksamheter fastställd av ledningsgruppen för vård och omsorg den 13 december 2006 samt 11 november 2008 Dagverksamheter är till för människor med behov av stöd i den dagliga

Läs mer

Kartläggning av behov av förstegsinsatser och social rehabilitering

Kartläggning av behov av förstegsinsatser och social rehabilitering Kartläggning av behov av förstegsinsatser och social rehabilitering December 2015 Anna Hansdotter Sofia Karlsson Innehållsförteckning Inledning... 2 Bakgrund... 2 Syfte... 2 Metod... 2 Resultat... 3 Definitioner...

Läs mer

Skolresultat +psykisk hälsa = Sant

Skolresultat +psykisk hälsa = Sant Skolresultat +psykisk hälsa = Sant Uppsala 16 september 2013 ing-marie.wieselgren@skl.se www.skl.se/psynk Varför ska vi samverka? Ing-marie.wieselgren@skl.se www.skl.se/psynk Stöd till riktade insatser

Läs mer

Bilaga 2. Beskrivning av befintlig verksamhet

Bilaga 2. Beskrivning av befintlig verksamhet Bilaga 2. Beskrivning av befintlig verksamhet Samverkansarenan Ung i Tälje Ung i Tälje är en samverkansarena mellan myndigheter. Södertälje kommun är huvudman och kommunens olika förvaltningar samverkar

Läs mer

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION Psykiatrisk öppenvård för vuxna med geografiskt områdesansvar 1 Mål och inriktning

Läs mer

TIA Till och I Arbete

TIA Till och I Arbete Projektledare TIA Till och I Arbete Datum Michael Berliner 08 2013-01-08 0480-450134 Verksamhetsrapport Projekt TIA 2012-01-01 2012-12-31 TIA Arbetsmarknadsenheten Adress Verkstadsgatan 3, 392 39 Kalmar

Läs mer

Elevhälsans arbete. - En intervjuundersökning med fokus på vilka aktiviteter som genomförs och i vilken utsträckning.

Elevhälsans arbete. - En intervjuundersökning med fokus på vilka aktiviteter som genomförs och i vilken utsträckning. Elevhälsans arbete - En intervjuundersökning med fokus på vilka aktiviteter som genomförs och i vilken utsträckning. Sammanfattning Elevhälsan tar redan i dag stort ansvar för frågor som gäller psykisk

Läs mer

Bilaga 1 B. Kartläggning av målgruppens storlek, sammansättning och behov i Grums kommun

Bilaga 1 B. Kartläggning av målgruppens storlek, sammansättning och behov i Grums kommun Sida 1 av 12 Inför lokal överenskommelse mellan kommunen och Arbetsförmedlingen rörande insatser för att motverka ungdomsarbetslöshet Bilaga 1 B Kartläggning av målgruppens storlek, sammansättning och

Läs mer

Öppenvårdsinsatser för barn och unga i Lilla Edets kommun

Öppenvårdsinsatser för barn och unga i Lilla Edets kommun Öppenvårdsinsatser för barn och unga i Lilla Edets kommun Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen, SoL, Barnuppdrag 16:1 Rapport 2008:34 Rapportnr: 2008:34 ISSN: 1403-168X Rapportansvariga:

Läs mer

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETER OCH PROJEKT SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETER OCH PROJEKT SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST 2011 Samordningsförbundet Göteborg Nordost UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETER OCH PROJEKT SAMORDNINGSFÖRBUNDET GÖTEBORG NORDOST Detta dokument utgör ett komplement till förbundets årsredovisning. Här presenteras

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Elevhälsans arbete Linda Marklund Kalix kommun Maj 2014

www.pwc.se Revisionsrapport Elevhälsans arbete Linda Marklund Kalix kommun Maj 2014 www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund Elevhälsans arbete Kalix kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Syfte och revisionsfråga...

Läs mer

Hur arbetar Arbetsförmedlingen Samverkan? Marie Brederfält 010-487 12 42

Hur arbetar Arbetsförmedlingen Samverkan? Marie Brederfält 010-487 12 42 Hur arbetar Arbetsförmedlingen Samverkan? Marie Brederfält 010-487 12 42 Arbetsförmedlingen i Göteborg 5 stadsdelskontor som ger service till arbetssökande och arbetsgivare inom sitt geografiska område.

Läs mer

Kartläggning av målgruppen

Kartläggning av målgruppen Bilaga 1 Kartläggning av målgruppen 1 Innehåll Antal unga som inte fullföljer gymnasiet... 3 Antal unga inom aktivitetsansvaret... 3 Antal unga som uppbär försörjningsstöd... 3 Antal unga som har timanställning

Läs mer

Kom Med projektet. Samordningsförbundet Skellefteå

Kom Med projektet. Samordningsförbundet Skellefteå Kom Med projektet Ett samverkansprojekt mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skellefteå kommun och Landstinget Halvårsrapport 2008-02-16 2008-09-16 Rapporten sammanställd av: Anneli Edvinsson,

Läs mer

Information till dig som är förälder i Farsta. Föräldraguide. stockholm.se/farsta

Information till dig som är förälder i Farsta. Föräldraguide. stockholm.se/farsta Information till dig som är förälder i Farsta Föräldraguide stockholm.se/farsta Innehåll Barnmorskemottagningen BMM 4 Barnavårdscentralen BVC 5 Förskolan 6 Förskolan - Förskolestöd 7 Skolan 8 Skolan -

Läs mer

Målgruppen. Bilaga 1 2015-10-22 DNR:2015-141. Bilaga till Lokal överenskommelse kring ungas arbetslöshet arbetslöshet

Målgruppen. Bilaga 1 2015-10-22 DNR:2015-141. Bilaga till Lokal överenskommelse kring ungas arbetslöshet arbetslöshet Bilaga 1 2015-10-22 DNR:2015-141 Bilaga till Lokal överenskommelse kring ungas arbetslöshet arbetslöshet Målgruppen En kartläggning har gjorts avseende målgruppen unga mellan 16 och 24 år som befinner

Läs mer

Ersängskolans förebyggande arbete mot droger

Ersängskolans förebyggande arbete mot droger Polisutbildningen vid Umeå universitet Höstterminen, 2004 Moment 4 Fördjupningsarbete Rapport nr. 83 Ersängskolans förebyggande arbete mot droger Författare: Sammanfattning Ungdomars inställning till droger

Läs mer

Aktivitetsersättningen - utvecklingen över tid

Aktivitetsersättningen - utvecklingen över tid Avdelningen för analys och prognos 1 Aktivitetsersättningen - utvecklingen över tid Inledning Under senare år har ohälsotalet minskat. Minskningstakten har dock varit betydligt långsammare i gruppen under

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Gimo, Östhammars kommun 2015-12-01

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Gimo, Östhammars kommun 2015-12-01 Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Gimo, Östhammars kommun 2015-12-01 1 Innehåll Samverkan... 3 Resurser för samverkan... 3 Organisering av samverkan inklusive samlokalisering... 3 Arbete i samverkan... 4

Läs mer

Öppenvårdsinsatser för barn och unga i Härryda kommun

Öppenvårdsinsatser för barn och unga i Härryda kommun Öppenvårdsinsatser för barn och unga i Härryda kommun Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen, SoL, Barnuppdrag 16:1 Rapport 2008:36 Rapportnr: 2008:36 ISSN: 1403-168X Rapportansvariga: Socialkonsulenterna

Läs mer

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsunds och Tjörn

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsunds och Tjörn Ale Kommun Diarienr: 2014/008-01 Kungälvs kommun Stenungsunds Kommun Tjörns Kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västra Götalandsregionen Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsunds och Tjörn

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

Välfärdsredovisning Bräcke kommun 2014. Antagen av Kf 57/2015

Välfärdsredovisning Bräcke kommun 2014. Antagen av Kf 57/2015 Välfärdsredovisning Bräcke kommun 2014 Antagen av Kf 57/2015 Innehåll 1 Inledning... 1 1.1 Vad är folkhälsa?... 1 1.2 Varför är det viktigt att förbättra folkhälsan?... 2 2 Fakta och statistik... 3 2.1

Läs mer

Sammanfattning av Norrköpings socialkontors internutredning med anledning av sextonåringens dödsfall 17 januari 2008

Sammanfattning av Norrköpings socialkontors internutredning med anledning av sextonåringens dödsfall 17 januari 2008 1(6) Sammanfattning av Norrköpings socialkontors internutredning med anledning av sextonåringens dödsfall 17 januari 2008 Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Norrköpings kommun Generalsgatan

Läs mer

Kartläggning av kända missbrukare i Åtvidaberg, 2007. Anna Södergren Samordnare för kommunens alkohol- drog- och brottsförebyggande arbete

Kartläggning av kända missbrukare i Åtvidaberg, 2007. Anna Södergren Samordnare för kommunens alkohol- drog- och brottsförebyggande arbete Kartläggning av kända missbrukare i Åtvidaberg, 2007 Anna Södergren Samordnare för kommunens alkohol- drog- och brottsförebyggande arbete INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING 3 BAKGRUND 4 METOD 4 RESULTAT

Läs mer

Utbildningskontoret Social- och omsorgskontoret: Barn och ungdom. Delrapport Södertälje Skolakut Fastställd av styrgruppen 2009-10-26

Utbildningskontoret Social- och omsorgskontoret: Barn och ungdom. Delrapport Södertälje Skolakut Fastställd av styrgruppen 2009-10-26 Utbildningskontoret Social- och omsorgskontoret: Barn och ungdom Delrapport Södertälje Skolakut Fastställd av styrgruppen 2009-10-26 Södertälje den 26 oktober 2009 Södertälje den 26 oktober 2009 Monica

Läs mer

PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning

PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning Inledning Staten och Sveriges kommuner och landsting(skl) har genom årlig överenskommelse enats om

Läs mer

Donnergymnasiets ANTD-plan

Donnergymnasiets ANTD-plan Donnergymnasiets ANTD-plan ANTDPLAN VID MISSTÄNKT DROGANVÄNDNING OCH ALKOHOLMISSBRUK ANTD=Alkohol, narkotika, tobak och doping Donnergymnasiets vision Vår vision med det drogförebyggande arbetet är att

Läs mer

... 3. St...3 ...4 ... 4 ... 5... 5... 6...6 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO

... 3. St...3 ...4 ... 4 ... 5... 5... 6...6 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO ... 3 St...3... 3... 4...4... 4... 4... 5... 5... 5... 6... 6...6... 6... 6... 6 2 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO Underlag: dokumentation från kommunen, webbplatsen, intervjuer

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin. vad innebär den nationella överenskommelsen?

Rehabiliteringsgarantin. vad innebär den nationella överenskommelsen? Rehabiliteringsgarantin 2011 vad innebär den nationella överenskommelsen? Rehabilitering som sätter fart på vården mot ont i ryggen och själen Rehabiliteringsgarantin ska ge snabbare och bättre hjälp

Läs mer

Resultat från uppföljning i Västra Götaland

Resultat från uppföljning i Västra Götaland Berit Björnered Resursperson för uppföljning Västra Götaland 2010-07-06 1 (6) Resultat från uppföljning i Västra Götaland Uppföljningssystemet DIS Deltagare i samverkan. DIS är ett uppföljningssystem som

Läs mer

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset En väg till självförsörjning och framtidstro? -lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset Utvärderare, Christina Ehneström och Torbjörn Skarin Skellefteå, 11 februari 2013 Presentation

Läs mer

Välkommen in! Sju förslag för en bättre etablering

Välkommen in! Sju förslag för en bättre etablering Välkommen in! Sju förslag för en bättre etablering Kontakt TCO Samuel Engblom - Åsa Odin Ekman samuel.engblom@tco.se - asa.odin.ekman@tco.se Välkommen in! TCO Granskar nr Ange nr Ange år Inledning De senaste

Läs mer

Några deltagares tankar om Enter

Några deltagares tankar om Enter Några deltagares tankar om Enter Ganska långt över mina förväntningar innan jag blev deltagare i projektet. Bra struktur, klara mål och individanpassade aktiviteter. Tummen upp för Enter och min handledare.

Läs mer

Gotlands Ungdomsmottagning

Gotlands Ungdomsmottagning Gotlands Kommun Gotlands Ungdomsmottagning Vi, barnmorskorna Annelie Grindefjord och Åsa Hedqvist, anhåller om att få knoppa av ungdomsmottagningen på Gotland och driva den i egen regi. Vi vill skapa en

Läs mer

5.10 Regelbok Ungdomsmottagningar Primärvårdsprogram 2016

5.10 Regelbok Ungdomsmottagningar Primärvårdsprogram 2016 1 (5) 5.10 Regelbok Ungdomsmottagningar Primärvårdsprogram 2016 2 (5) 5.10 Ungdomsmottagningar 5.10.1 Inledning Ungdomsmottagningen riktar sig till ungdomar och bedrivs i samverkan med kommunen där landstinget

Läs mer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer RAPPORT 1(15) Handläggare, titel, telefon Anna Lind Nordell, programsekreterare 11-15 22 32 Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer Sammanfattning Årets mätning

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Örebro - världens bästa stad för barn!

Örebro - världens bästa stad för barn! Socialdemokraterna i Örebro Örebro 2011-05-05 Örebro - världens bästa stad för barn! Hur man kan göra Örebro bättre för barn? Ja, man vill ju ha roliga lekplatser dit man kan gå och träffa andra barn och

Läs mer

Ungdomsteamet redovisar 2011-2. Delårsrapport. Ungdomsteamet Januari juni 2011. Margareta Aissaoui Samordnare

Ungdomsteamet redovisar 2011-2. Delårsrapport. Ungdomsteamet Januari juni 2011. Margareta Aissaoui Samordnare Ungdomsteamet redovisar 2011-2 Delårsrapport Ungdomsteamet Januari juni 2011 Margareta Aissaoui Samordnare Innehåll Sammanfattning 3 1. Inledning 3 2. Beskrivning av Ungdomsteamet 3 2.1 Arbetsprocess 3

Läs mer

Lightmottagningar för unga vuxna. Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (v) och Jackie Nylander (v).

Lightmottagningar för unga vuxna. Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (v) och Jackie Nylander (v). SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KUNDORIENTERADE VERKSAMHETER 2007-09-20 SID 1 (5) 2007-08-21 Handläggare: Anette Necander Telefon: 08-508 25 251 Till Socialtjänstnämnden Lightmottagningar för unga vuxna. Svar

Läs mer