Vårt. Viktiga Vatten Var och en kan dra sitt strå... OJ vilket gott vatten!!! Vad DU gör är SKITVIKTIGT!!! Många bäckar små...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vårt. Viktiga Vatten Var och en kan dra sitt strå... OJ vilket gott vatten!!! Vad DU gör är SKITVIKTIGT!!! Många bäckar små..."

Transkript

1 OJ vilket gott vatten!!! Vårt Vad DU gör är SKITVIKTIGT!!! Många bäckar små... Viktiga Vatten Var och en kan dra sitt strå... Stopp där! Vill inte du ha RENT vatten?!? Ööh... jo... Sjön är fin, tänk på vad du häller i n!

2 Vatten är livsviktigt! Vattnet är en viktig del i en hållbar utveckling. Framför allt som rent dricksvatten, men också för hygien, rekreation och friluftsliv. Vi behöver vara rädda om vårt grundvatten. Det ska användas till dricksvatten i många generationer framåt. Vi behöver vara rädda om våra sjöar och vattendrag. De skall rymma välmående fiskarter och badande barn även i framtiden. I den här broschyren får Du tips om vad Du enkelt kan göra för att vara lite mera miljömedveten. Små saker, som gör stor skillnad! Om alla gör en liten förbättring, så blir resultatet stort!

3 Affären Titta vilka BILLIGA bananer! MEJERI FRUKT & GRÖNT Lägg av pappa! Tänk på miljön! TVÄTT & HYGIEN Behöver jag verkligen det här??? Antagligen inte. Det räcker oftast med snälla kemikalier som såpa och sånt! TRÄDGÅRD KASSA Jag köper bara sånt som är miljömärkt. Så bra! 49:98 tack. Nej, jag litar inte på ett billigt schampoo utan miljömärkning! DISK RENT RENT Köp oss istället, vi är lika goda! Och mer miljövänliga! Koncentrerad betyder att man bara behöver ta LITE av det! Välj miljömärkta produkter, så hjälper du till att få en renare miljö. När du köper hem hushållskemikalier, tänk efter vad du verkligen behöver. Oftast räcker det med såpa, diskmedel, vinsyra och liknande milda kemikalier. Om du väljer ett koncentrerat medel, så räcker det längre, ger mindre miljöpåverkan vid frakt och hantering och blir oftast billigare för dig också. Tänk inte bara på prislappen när du handlar, tänk även på vad du får för pengarna.

4 Badrummet Jag vill ha soporna, jag gör värme av dem! Oj då, är det så mycket gift i cigaretter? Bättre att lägga fimpen i soporna då, än att spola ner den...? På den här toan producerar vi i alla fall bara REN skit!!! Jag vill inte ha sopor, släng dem inte i avloppet! SOPVÄRMEVERK Det är ännu bättre att sluta röka. RENINGSVERK TOA RENT Attans, kvicksilver på rymmen, det var inte bra! Använd inte toan som sopnedkast! Den är till för EN ENDA sak. Ha en papperskorg i badrummet där du slänger skräp som topz, bomull, bindor, tamponger, kondomer, pappersnäsdukar, leksaker, strumpor På så vis kan du: Minska risken för stopp i avlopp och ledningssystem Minska belastningen för reningsverket Skicka skräpet till sopvärmeverket istället. Tänk på att nagellack innehåller lösningsmedel och skall sorteras som miljöfarligt avfall. Använd miljömärkt toarengöringsmedel. Sluta tramsa! Har du fått i dig läkemedelsrester nu igen? Titta, jag kan flyga! Är du kille eller tjej? Cigarettfimpar innehåller kadmium, som är en mycket giftig tungmetall. Det är bättre att lägga dem i soporna än att spola ner dem i avloppet. Kvicksilver är också en mycket giftig tungmetall. Lämna gamla kvicksilvertermometrar till kommunens insamlingsställe för farligt avfall och skaffa en ny digital termometer istället, så minskar risken att kvicksilvret från en trasig termometer hamnar i avloppet. Gamla mediciner lämnas till apoteket. Man vet ännu väldigt lite om hur läkemedelsrester påverkar miljön, djurlivet och oss själva. Detta gäller även läkemedelsrester som vi utsöndrar, till exempel hormonpreparat som misstänks orsaka könsrubbningar hos vattenlevande djur. Vet ej

5 Tvättstugan TVÄTTLISTA PAPPA MAMMA BRORSAN SYRRAN Men jag vill ju att det ska bli JÄTTERENT! Ta inte så mycket tvättmedel! Det blir renast om man tar lagom. Vi har inte så hårt vatten här. Hur kalkhaltigt vattnet är... Vad menas med hårt vatten? Kolla, det här vattnet är JÄTTEHÅRT! Dumskalle! Det där är ju is... Överdosera inte tvättmedlet, för mycket tvättmedel ger skumbildning vilket leder till sämre tvätteffekt. Längst bak i broschyren finns länkar där du kan hitta information om vattnets hårdhet. Dosera tvättmedel enligt tabellen på tvättmedelsförpackningen. Ett mjukt vatten kräver mindre tvättmedel, tvätten blir lika ren ändå. Du minskar på så sätt belastningen för reningsverket och kan dessutom spara en slant på minskad tvättmedelsförbrukning. Undvik att använda sköljmedel och starka fläckborttagningsmedel! Blekmedel med perkarbonater är snällare mot miljön än exempelvis klor. Tänk på att inte tvätta i onödan. Ibland kan det räcka med att vädra dina kläder.

6 Köket Du ska inte hälla oljan i avloppet! Men så har jag ju ALLTID GJORT! Just det!!! Alltihop ser JÄTTEFARLIGT ut, bäst att ta det till insamlingen! Pilutta er, nu åker ni bort härifrån!!! Häll inte matfett i avloppet! Samla fett, margarin och olja i till exempel ett tomt mjölkpaket och lägg det i soporna istället, eller torka ur fettet med ett hushållspapper och kompostera det. På så vis kan du: Minska risken för stopp i ditt avlopp, som kan ge översvämning i din bostad Minska risken för stopp i ledningssystemen, som kan orsaka nödbräddning av avloppsvattnet, dvs att orenat vatten rinner rakt ut i naturen Minska belastningen för reningsverket, vilket ger bättre rening och bättre miljö Använd miljömärkta disk- och rengöringsmedel, och ta rätt mängd - överdosera inte. Sortera rätt sopa på rätt plats. Se till så att lösningsmedel, färgrester, fimpar och cigarettaska, batterier och gamla mediciner inte hamnar i avloppet. Längst bak i broschyren finns information om var du kan lämna farligt avfall i din kommun.

7 Trädgård och jordbruk Min hästdynga är minsann kravmärkt! Hi hi hi! Bort med alla förbaskade bladlöss!! Kompost är mums för blommorna Mums! Pust, vilka gifter! Och jag som ska bli dricksvatten sedan... NEEEJ! Döda inte nyckelpigorna! Begränsa användandet av trädgårdskemikalier så mycket du kan och välj så miljöanpassade kemikalier som möjligt. Användandet av bekämpningsmedel och andra kemikalier i privata trädgårdar är en av de största källorna till miljöfarliga ämnen i naturen. Om du använder trädgårdskompost som gödningsmedel, återför du växtnäringsämnen till kretsloppet, samtidigt som mindre kemikalier kommer ut i miljön. Till grönytor och rabatter kan man använda biomull som jordförbättringsmedel. Biomullen innehåller komposterat slam från reningsverket. Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt att hålla slammet rent från farliga kemikalier, så att det kan återföras till kretsloppet. Undvik konstgödsel. Det innehåller både kadmium, som är en mycket giftig tungmetall och växtnäringsämnet fosfor, som är en ändlig naturresurs som man inte ska slösa på i onödan. Dessutom trivs bin bäst där det inte är konstgödslat.

8 Garage och förråd Stopp! Du tror väl inte att kemikalierna FÖRINTAS i golvbrunnen?!? VÄRSTING- TVÄTT vådligt Öhhh... nej... BLUÖÖRK! Gillar du olja? Ja - lagom mycket olja... HJÄLP!!! Jag vill inte bli förgiftad! Tänk på hur farliga kemikalier förvaras och hanteras, så att de inte av misstag hamnar i avloppet. Ställ dem till exempel i en balja för att samla upp spill. Samla in farligt avfall såsom oljespill, färg- och lackrester, bekämpningsmedel och lösningsmedel och lämna det till kommunens insamlingsställe för farligt avfall istället för att hälla det i avloppet. Farligt avfall får inte komma i avloppet. Då förgiftas mikroorganismerna som renar avloppsvattnet på reningsverket. Har du enskilt avlopp, är det mikroorganismer i marken som tar hand om avloppsvattnet. Om mikroorganismerna inte mår bra, försämras reningsprocessen.

9 Bilen Sluta tjåla med grannarna nu å kom hit å hjälp till, pojk! Diska bilen... voffor gör di på detta viset? Det är bättre för miljön. PROFFSENS BILTVÄTT Jag tyckte det var dags för en avfettning. Va? Ska jag banta nu igen??? VÄRSTING TVÄTT vådligt DISK FILTER OLJA HJÄLP!!! FÖRORENINGAR!!! RENING Toppen! Här tar de hand om sin skit själva! Tvätta bilen på en bilvårdsanläggning, där finns oljeavskiljare och i vissa fall egen reningsanläggning. Vill du tvätta bilen hemma, så gör det inte på en asfalterad markyta. Om tvättvattnet rinner ner i en regnvattenbrunn, går det orenat ut i närmsta vattendrag. Tvätta bilen ute på en grus- eller gräsyta, där vattnet sipprar ner genom marklagren. Använd miljömärkta bilvårdsprodukter. I de flesta fall går det alldeles utmärkt att tvätta bilen med vanligt diskmedel! Om bilen är så smutsig att du vill använda avfettning, åk till en bilvårdsanläggning och tvätta den!

10 Reningsverket Skit gillar jag, men inte gifter... RENINGSVERK PARTY!!! TJOHOOO... Nu röjer vi järnet!!! FEST! MUMS!!! Vårt vatten är ingen engångsartikel. Det är ständigt samma vattenmolekyler som cirkulerar i naturen. Man kan säga att vi dricker samma vatten som dinosaurierna, eller att vi dricker Clepoatras tårar. I Sverige har vi gott om vatten. Det viktigaste är därför inte hur mycket vatten vi använder, utan att vi använder det på ett sätt som är skonsamt för miljön. Reningsverket ser till att det använda vattnet blir så rent, att vi kan lämna tillbaka det till naturens kretslopp, men reningsverket kan inte rena vattnet från VAD SOM HELST!!! Om vi alla hjälps åt att hålla avloppsvattnet fritt från sådant som hör hemma i soptunnan och på kommunens insamlingsställe för farligt avfall, skapar vi en bra miljö för de mikroorganismer som renar vattnet på reningsverket. Om mikroorganismerna mår bra, så renas vattnet effektivt. Slammet från reningsverket består då också av rena växtnäringsämnen, och kan användas som jordförbättringsmedel. Även för enskilda avlopp är det viktigt att se till att de mikroorganismer i marken som renar avloppsvattnet mår bra.

11 Miljömålen Testa dig själv! Riksdagen har beslutat om 16 nationella miljömål som hela Sverige skall arbeta med för att uppnå en hållbar utveckling i landet. Miljömålen värnar miljön, människors hälsa, och framtida generationers rätt till naturresurser. Rent vatten och väl fungerande avloppsrening är grundläggande för att vi ska kunna uppnå miljömålen. Varje människas insats har stor betydelse för helhetsresultatet. Därför hoppas vi som framställt denna broschyr att du som läser den hittar rolig och användbar information som hjälper dig att värna miljön och framtiden. Svara ärligt på hur du brukar göra idag. Titta i broschyren och se om några vanor kan förbättras. Prova sedan att kryssa i tabellen igen om en månad. Lycka till! Val vid varuinköp Miljömärkt tvättmedel Miljömärkta rengöringsmedel Miljömärkta hygienartiklar Överväger nödvändigheten av varan, t ex sköljmedel KRAV-märkta livsmedel Kemikaliehantering Doserar enligt anvisningar Onödiga kemikalier undviks Aldrig Sällan Oftast Alltid Förvaras oåtkomligt för barn Insamlingsställen för farligt avfall Mora kommun Miljöstationen på Återvinningscentralen i Kråkberg Fastighetsnära hämtning för villor och flerbostadshus 2 ggr/år, se annonsering. Mer info: Mora kommun tekniska kontoret Orsa kommun Miljöstationen på Återvinningsgården på Heden eller miljöstationen vid affären i Skattungbyn Fastighetsnära hämtning för villor och flerbostadshus kommer att införas senare, se annonsering. Mer info: Orsa kommun tekniska kontoret Miljön och framtiden påverkas av de val Du gör i Din vardag. Om Du alltid eller oftast väljer med omtanke om miljön kan vi tillsammans skapa en mycket tryggare, renare värld! Förvaras så att avloppet skyddas Avfallshantering Inget olämpligt i avloppet Tvättar bilen vid biltvätthall Läkemedelsrester till apoteket Farligt avfall till insamling Batterier till insamling Sorterar förpackningar o tidningar Vattenförbrukning Diskar i balja (ej rinnande vatten) Tvättar ej i onödan Duschar vattensnålt

12 Denna broschyr är framtagen av: Moravatten AB Hagvägen 4, MORA e-post: tel Miljö- och Hälsa Mora - Orsa Miljö- och hälsoskyddskontoret Mora och Orsa kommun Box 23, Orsa e-post: eller tel Orsa kommun Tekniska kontoret Box 23, Orsa e-post: tel Vill du veta mera? - Information om bl a vattnets hårdhet i Mora - Information om bl a vattnets hårdhet i Orsa - Här kan man hitta det mesta man kan vilja veta om vatten - Interaktiva spel och information om avloppsrening - Sveriges överordnade myndighet med ansvar för miljön - Information om vatten i Sverige - Nationella och regionala miljömål - Information och interaktiva spel Tryck: Orsa Tryck 2006 Intressanta länkar för vetgiriga:

Vi behöver din hjälp för ett renare vatten

Vi behöver din hjälp för ett renare vatten Vi behöver din hjälp för ett renare vatten Vi behöver din hjälp för ett renare vatten Du kan göra mycket för att vårt vatten ska vara rent och för att vi ska få en bättre natur. Det är enkla saker som

Läs mer

Tack för mat och kaffe! Våga fråga. Varje droppe räknas. Information & inspiration. Hur ska jag dosera tvättmedel? DITT MATAVFALL BLIR BIOGAS

Tack för mat och kaffe! Våga fråga. Varje droppe räknas. Information & inspiration. Hur ska jag dosera tvättmedel? DITT MATAVFALL BLIR BIOGAS Gruppförsändelse (samhällsinformation) till samtliga postavlämningsställen Tack för mat och kaffe! DITT MATAVFALL BLIR BIOGAS Information & inspiration FRÅN UPPSALA VATTEN OCH AVFALL AB NOV 2012 Våga fråga

Läs mer

JANUARI. Action of the Day Nordens Ark

JANUARI. Action of the Day Nordens Ark En av de största utmaningarna vi alla står inför är den globala uppvärmningen. Något som kan komma att ge allvarliga globala konsekvenser för både människa och natur. Av denna anledning deltar Nordens

Läs mer

Bra att tänka på vid inköp av kläder, mat, förpackning, etc.

Bra att tänka på vid inköp av kläder, mat, förpackning, etc. Bra att tänka på vid inköp av kläder, mat, förpackning, etc. Genom att göra bra miljöval när vi handlar kan vi påverka produktionen av varor till att bli mer miljövänlig. Vi kan även påverka hur stort

Läs mer

Tömning av enskilt avlopp - det här behöver du veta

Tömning av enskilt avlopp - det här behöver du veta Tömning av enskilt avlopp - det här behöver du veta En informationsfolder till dig som har tömning av enskilt avlopp i Gnesta kommun Din avloppsanläggning ska skydda miljön Anledningen till att vi har

Läs mer

Fem enkla sätt att hjälpa livet i Östersjön

Fem enkla sätt att hjälpa livet i Östersjön Fem enkla sätt att hjälpa livet i Östersjön För renare sjöar och skärgård Små insatser gör stor skillnad för Östersjön. Så här kan du hjälpa till. Med alla larmrapporter om tillståndet i Östersjön tycker

Läs mer

Vatten & avfall i Laxå kommun. En bok om dricks- och avloppsvatten, avfallshantering, källsortering och miljö

Vatten & avfall i Laxå kommun. En bok om dricks- och avloppsvatten, avfallshantering, källsortering och miljö Vatten & avfall i Laxå kommun En bok om dricks- och avloppsvatten, avfallshantering, källsortering och miljö 1 Miljön vårt gemensamma ansvar Jordens resurser är inte oändliga och de förbrukas alltmer.

Läs mer

MILJÖRIKTIGA VAL. Välj rätt för miljön enklare än du tror

MILJÖRIKTIGA VAL. Välj rätt för miljön enklare än du tror MILJÖRIKTIGA VAL Välj rätt för miljön enklare än du tror 1 2 Utgivare: Miljöbyrån Tryckning: Mariehamns Tryckeri Produktion och layout: ViKAN text & layout Illustrationer: Eva Sundberg Välj rätt för miljön

Läs mer

Vad går vårstädningen ut på? Attityder skapas tidigt!

Vad går vårstädningen ut på? Attityder skapas tidigt! Varför ska vi vårstäda? Varje år slängs 8 800 ton skräp i Sveriges natur och i Göteborg räknar man med att 600 ton slängs. Det skadar både växt- och djurliv. Hundratals fåglar och däggdjur dör varje år

Läs mer

Värt att veta om vatten. Ett studiematerial anpassat till skolan från Vatten Östersund

Värt att veta om vatten. Ett studiematerial anpassat till skolan från Vatten Östersund Värt att veta om vatten Ett studiematerial anpassat till skolan från Vatten Östersund 2 Vatten en självklarhet? Att ha tillgång till rent vatten är en självklarhet för oss som bor i Sverige. Vi tänker

Läs mer

fa f kta om vatten och avlopp

fa f kta om vatten och avlopp fakta om vatten och avlopp innehåll 3 4 7 11 12 16 17 18 21 22 Vattentjänstbranschen Vattentjänstbranschens aktörer och lagar Hur finansieras vattentjänstbranschen? Vatten genom tiderna Vattenförsörjning

Läs mer

1993 Första spadtaget (Film)

1993 Första spadtaget (Film) 1993 Första spadtaget (Film) 14 års arbete för ett hållbart samhälle. Så började det... Det var 1994, tretton år sen nu, som vi började med hållbarhetsarbetet på Scandic. Kalle, du var med oss redan då.

Läs mer

TIPS OCH INSPIRATION för en miljövänligare vardag

TIPS OCH INSPIRATION för en miljövänligare vardag vardag KL I M AT TIPS OCH INSPIRATION för en miljövänligare vardag Ingen kan göra allt, men alla kan göra något En mindre miljöpåverkande livsstil behöver inte vara något svårt, tungt eller tråkigt. Vår

Läs mer

Enskilt avlopp. Vilken teknik passar dina förutsättningar? 1

Enskilt avlopp. Vilken teknik passar dina förutsättningar? 1 Enskilt avlopp Vilken teknik passar dina förutsättningar? 1 Utgivare/copyright: Kunskapscentrum Små Avlopp Illustratör: Bo Rosander Grafisk formgivning: Bild & Kultur AB Uppsala 2011 Denna broschyr är

Läs mer

PASS. Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med

PASS. Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med PASS Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med 2 3 Hej! Det är jag som är Retoyträdet! Rita en bild på dig själv här. Hur ser jag ut

Läs mer

LEDARE. MILJÖPOSTEN - Tidningen för miljöälskare VÄLKOMMEN! V

LEDARE. MILJÖPOSTEN - Tidningen för miljöälskare VÄLKOMMEN! V LEDARE 1 MILJÖPOSTEN - Tidningen för miljöälskare VÄLKOMMEN! V i på miljöposten är mycket engagerade inom ämnet miljö och hållbar utveckling och istället för att skriva om hur drabbad vår miljö är, har

Läs mer

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att din tandkräm, dina jeans och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som är farliga för hälsa och miljö? Vet du

Läs mer

Varje droppe färg i avloppet är en droppe för mycket Så här målar du miljöanpassat

Varje droppe färg i avloppet är en droppe för mycket Så här målar du miljöanpassat Varje droppe färg i avloppet är en droppe för mycket Så här målar du miljöanpassat För renare sjöar och skärgård Var rädd om dig själv och miljön undvik färg som innehåller kadmium Kadmium är en giftig

Läs mer

Start 3 november. Låt oss ta hand om ditt MATAVFALL

Start 3 november. Låt oss ta hand om ditt MATAVFALL Start 3 november Låt oss ta hand om ditt MATAVFALL 1 Säg hej till den gröna påsen! Äntligen har det blivit dags för alla boende i KSRR:s medlemskommuner att sortera ut sitt matavfall. Ett viktigt steg

Läs mer

HOS OSS. Första. Färgsortering. Magasinet. allt du behöver veta. Miljödiplomering. numret av vår nya kundtidning!

HOS OSS. Första. Färgsortering. Magasinet. allt du behöver veta. Miljödiplomering. numret av vår nya kundtidning! Magasinet HOS OSS EN KUNDTIDNING FRÅN STRÄNGNÄS ENERGI. NR 1 2015 Miljödiplomering Första numret av vår nya kundtidning! Färgsortering allt du behöver veta Vanligaste frågorna till SEVAB? Vi vill lyfta

Läs mer

Små avlopp ska vara enkla

Små avlopp ska vara enkla Små avlopp ska vara enkla Kort om denna folder Små avloppssystem ska vara enkelt utformade. Då ger de långsiktigt god funktion och bra ekonomi. Komplicerade och teknikintensiva lösningar kräver regelbunden

Läs mer

Arbetsmarknad. Bosättningsmönster

Arbetsmarknad. Bosättningsmönster Att bo i Sverige Arbetsmarknad Den svenska arbetsmarknaden förändrar sig snabbt. Den påverkas mycket av vad som händer i världen. Det finns 4 993 000 personer som kan arbeta i Sverige. Av dem är det 4

Läs mer

Tema. Vatten. åk 4 6

Tema. Vatten. åk 4 6 Tema Vatten åk 4 6 Författare: Frida Moberg, 2013 Omslagsfoto: Jonas Ekström Illustrationer: Anna Magnusson Fotografier: Frida Moberg Övriga illustrationer och foton: Foto sid 5: Smålandsbilder Kartor

Läs mer

2. Att bo i Sverige. Innehåll

2. Att bo i Sverige. Innehåll Flerfamiljshus Foto: Colourbox 2. Att bo i Sverige Innehåll Geografi, näringsliv och infrastruktur Befolkning Bostäder och boende Miljö, natur och ekologisk hållbarhet Så fungerar din kommun Att hantera

Läs mer

Hjälp oss att få renare vatten!

Hjälp oss att få renare vatten! Hjälp oss att få renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att dina barns leksaker, dina lakan och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som

Läs mer

ÅTERVINNiNg SATT I SYSTEM

ÅTERVINNiNg SATT I SYSTEM ÅTERVINNiNg SATT I SYSTEM Det har hänt mycket på avfallsfronten. Till mitten av 1800-talet slängde människor sina sopor lite varstans utan att någon protesterade. Kanske klagades det på stanken, men annars

Läs mer

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp. Till våra kunder i Härryda, Lerum och Partille kommuner

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp. Till våra kunder i Härryda, Lerum och Partille kommuner Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Till våra kunder i Härryda, Lerum och Partille kommuner Denna skrift vänder sig till dig som har enskilt avlopp. Det kan vara ett minireningsverk, en

Läs mer

2. Att bo i Sverige. Innehåll

2. Att bo i Sverige. Innehåll Typiskt svenskt landskap Foto: Maria Nobel 2. Att bo i Sverige Innehåll Geografi, näringsliv och infrastruktur Befolkning Bostäder och boende Miljö, natur och ekologisk hållbarhet Så fungerar din kommun

Läs mer

INFORMATION OM KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPP

INFORMATION OM KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPP 1 INFORMATION OM KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPP 2 INLEDNING Vattenförsörjning och avloppsrening är en av de viktigaste förutsättningarna för ett fungerande samhälle. VA-verket ansvarar för att producera och

Läs mer

Ett arbete om Reningsverk! Av: Julia Ärnekvist 9G.

Ett arbete om Reningsverk! Av: Julia Ärnekvist 9G. Ett arbete om Reningsverk! Av: Julia Ärnekvist 9G. Innehållsförteckning. Sida nr. 1. Inledning. 2. Frågeställning. 3-8. Svar på frågorna. 9. Intervju med Åke Elgemark. 10. Bilder ifrån reningsverket. 11.

Läs mer