Vårt. Viktiga Vatten Var och en kan dra sitt strå... OJ vilket gott vatten!!! Vad DU gör är SKITVIKTIGT!!! Många bäckar små...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vårt. Viktiga Vatten Var och en kan dra sitt strå... OJ vilket gott vatten!!! Vad DU gör är SKITVIKTIGT!!! Många bäckar små..."

Transkript

1 OJ vilket gott vatten!!! Vårt Vad DU gör är SKITVIKTIGT!!! Många bäckar små... Viktiga Vatten Var och en kan dra sitt strå... Stopp där! Vill inte du ha RENT vatten?!? Ööh... jo... Sjön är fin, tänk på vad du häller i n!

2 Vatten är livsviktigt! Vattnet är en viktig del i en hållbar utveckling. Framför allt som rent dricksvatten, men också för hygien, rekreation och friluftsliv. Vi behöver vara rädda om vårt grundvatten. Det ska användas till dricksvatten i många generationer framåt. Vi behöver vara rädda om våra sjöar och vattendrag. De skall rymma välmående fiskarter och badande barn även i framtiden. I den här broschyren får Du tips om vad Du enkelt kan göra för att vara lite mera miljömedveten. Små saker, som gör stor skillnad! Om alla gör en liten förbättring, så blir resultatet stort!

3 Affären Titta vilka BILLIGA bananer! MEJERI FRUKT & GRÖNT Lägg av pappa! Tänk på miljön! TVÄTT & HYGIEN Behöver jag verkligen det här??? Antagligen inte. Det räcker oftast med snälla kemikalier som såpa och sånt! TRÄDGÅRD KASSA Jag köper bara sånt som är miljömärkt. Så bra! 49:98 tack. Nej, jag litar inte på ett billigt schampoo utan miljömärkning! DISK RENT RENT Köp oss istället, vi är lika goda! Och mer miljövänliga! Koncentrerad betyder att man bara behöver ta LITE av det! Välj miljömärkta produkter, så hjälper du till att få en renare miljö. När du köper hem hushållskemikalier, tänk efter vad du verkligen behöver. Oftast räcker det med såpa, diskmedel, vinsyra och liknande milda kemikalier. Om du väljer ett koncentrerat medel, så räcker det längre, ger mindre miljöpåverkan vid frakt och hantering och blir oftast billigare för dig också. Tänk inte bara på prislappen när du handlar, tänk även på vad du får för pengarna.

4 Badrummet Jag vill ha soporna, jag gör värme av dem! Oj då, är det så mycket gift i cigaretter? Bättre att lägga fimpen i soporna då, än att spola ner den...? På den här toan producerar vi i alla fall bara REN skit!!! Jag vill inte ha sopor, släng dem inte i avloppet! SOPVÄRMEVERK Det är ännu bättre att sluta röka. RENINGSVERK TOA RENT Attans, kvicksilver på rymmen, det var inte bra! Använd inte toan som sopnedkast! Den är till för EN ENDA sak. Ha en papperskorg i badrummet där du slänger skräp som topz, bomull, bindor, tamponger, kondomer, pappersnäsdukar, leksaker, strumpor På så vis kan du: Minska risken för stopp i avlopp och ledningssystem Minska belastningen för reningsverket Skicka skräpet till sopvärmeverket istället. Tänk på att nagellack innehåller lösningsmedel och skall sorteras som miljöfarligt avfall. Använd miljömärkt toarengöringsmedel. Sluta tramsa! Har du fått i dig läkemedelsrester nu igen? Titta, jag kan flyga! Är du kille eller tjej? Cigarettfimpar innehåller kadmium, som är en mycket giftig tungmetall. Det är bättre att lägga dem i soporna än att spola ner dem i avloppet. Kvicksilver är också en mycket giftig tungmetall. Lämna gamla kvicksilvertermometrar till kommunens insamlingsställe för farligt avfall och skaffa en ny digital termometer istället, så minskar risken att kvicksilvret från en trasig termometer hamnar i avloppet. Gamla mediciner lämnas till apoteket. Man vet ännu väldigt lite om hur läkemedelsrester påverkar miljön, djurlivet och oss själva. Detta gäller även läkemedelsrester som vi utsöndrar, till exempel hormonpreparat som misstänks orsaka könsrubbningar hos vattenlevande djur. Vet ej

5 Tvättstugan TVÄTTLISTA PAPPA MAMMA BRORSAN SYRRAN Men jag vill ju att det ska bli JÄTTERENT! Ta inte så mycket tvättmedel! Det blir renast om man tar lagom. Vi har inte så hårt vatten här. Hur kalkhaltigt vattnet är... Vad menas med hårt vatten? Kolla, det här vattnet är JÄTTEHÅRT! Dumskalle! Det där är ju is... Överdosera inte tvättmedlet, för mycket tvättmedel ger skumbildning vilket leder till sämre tvätteffekt. Längst bak i broschyren finns länkar där du kan hitta information om vattnets hårdhet. Dosera tvättmedel enligt tabellen på tvättmedelsförpackningen. Ett mjukt vatten kräver mindre tvättmedel, tvätten blir lika ren ändå. Du minskar på så sätt belastningen för reningsverket och kan dessutom spara en slant på minskad tvättmedelsförbrukning. Undvik att använda sköljmedel och starka fläckborttagningsmedel! Blekmedel med perkarbonater är snällare mot miljön än exempelvis klor. Tänk på att inte tvätta i onödan. Ibland kan det räcka med att vädra dina kläder.

6 Köket Du ska inte hälla oljan i avloppet! Men så har jag ju ALLTID GJORT! Just det!!! Alltihop ser JÄTTEFARLIGT ut, bäst att ta det till insamlingen! Pilutta er, nu åker ni bort härifrån!!! Häll inte matfett i avloppet! Samla fett, margarin och olja i till exempel ett tomt mjölkpaket och lägg det i soporna istället, eller torka ur fettet med ett hushållspapper och kompostera det. På så vis kan du: Minska risken för stopp i ditt avlopp, som kan ge översvämning i din bostad Minska risken för stopp i ledningssystemen, som kan orsaka nödbräddning av avloppsvattnet, dvs att orenat vatten rinner rakt ut i naturen Minska belastningen för reningsverket, vilket ger bättre rening och bättre miljö Använd miljömärkta disk- och rengöringsmedel, och ta rätt mängd - överdosera inte. Sortera rätt sopa på rätt plats. Se till så att lösningsmedel, färgrester, fimpar och cigarettaska, batterier och gamla mediciner inte hamnar i avloppet. Längst bak i broschyren finns information om var du kan lämna farligt avfall i din kommun.

7 Trädgård och jordbruk Min hästdynga är minsann kravmärkt! Hi hi hi! Bort med alla förbaskade bladlöss!! Kompost är mums för blommorna Mums! Pust, vilka gifter! Och jag som ska bli dricksvatten sedan... NEEEJ! Döda inte nyckelpigorna! Begränsa användandet av trädgårdskemikalier så mycket du kan och välj så miljöanpassade kemikalier som möjligt. Användandet av bekämpningsmedel och andra kemikalier i privata trädgårdar är en av de största källorna till miljöfarliga ämnen i naturen. Om du använder trädgårdskompost som gödningsmedel, återför du växtnäringsämnen till kretsloppet, samtidigt som mindre kemikalier kommer ut i miljön. Till grönytor och rabatter kan man använda biomull som jordförbättringsmedel. Biomullen innehåller komposterat slam från reningsverket. Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt att hålla slammet rent från farliga kemikalier, så att det kan återföras till kretsloppet. Undvik konstgödsel. Det innehåller både kadmium, som är en mycket giftig tungmetall och växtnäringsämnet fosfor, som är en ändlig naturresurs som man inte ska slösa på i onödan. Dessutom trivs bin bäst där det inte är konstgödslat.

8 Garage och förråd Stopp! Du tror väl inte att kemikalierna FÖRINTAS i golvbrunnen?!? VÄRSTING- TVÄTT vådligt Öhhh... nej... BLUÖÖRK! Gillar du olja? Ja - lagom mycket olja... HJÄLP!!! Jag vill inte bli förgiftad! Tänk på hur farliga kemikalier förvaras och hanteras, så att de inte av misstag hamnar i avloppet. Ställ dem till exempel i en balja för att samla upp spill. Samla in farligt avfall såsom oljespill, färg- och lackrester, bekämpningsmedel och lösningsmedel och lämna det till kommunens insamlingsställe för farligt avfall istället för att hälla det i avloppet. Farligt avfall får inte komma i avloppet. Då förgiftas mikroorganismerna som renar avloppsvattnet på reningsverket. Har du enskilt avlopp, är det mikroorganismer i marken som tar hand om avloppsvattnet. Om mikroorganismerna inte mår bra, försämras reningsprocessen.

9 Bilen Sluta tjåla med grannarna nu å kom hit å hjälp till, pojk! Diska bilen... voffor gör di på detta viset? Det är bättre för miljön. PROFFSENS BILTVÄTT Jag tyckte det var dags för en avfettning. Va? Ska jag banta nu igen??? VÄRSTING TVÄTT vådligt DISK FILTER OLJA HJÄLP!!! FÖRORENINGAR!!! RENING Toppen! Här tar de hand om sin skit själva! Tvätta bilen på en bilvårdsanläggning, där finns oljeavskiljare och i vissa fall egen reningsanläggning. Vill du tvätta bilen hemma, så gör det inte på en asfalterad markyta. Om tvättvattnet rinner ner i en regnvattenbrunn, går det orenat ut i närmsta vattendrag. Tvätta bilen ute på en grus- eller gräsyta, där vattnet sipprar ner genom marklagren. Använd miljömärkta bilvårdsprodukter. I de flesta fall går det alldeles utmärkt att tvätta bilen med vanligt diskmedel! Om bilen är så smutsig att du vill använda avfettning, åk till en bilvårdsanläggning och tvätta den!

10 Reningsverket Skit gillar jag, men inte gifter... RENINGSVERK PARTY!!! TJOHOOO... Nu röjer vi järnet!!! FEST! MUMS!!! Vårt vatten är ingen engångsartikel. Det är ständigt samma vattenmolekyler som cirkulerar i naturen. Man kan säga att vi dricker samma vatten som dinosaurierna, eller att vi dricker Clepoatras tårar. I Sverige har vi gott om vatten. Det viktigaste är därför inte hur mycket vatten vi använder, utan att vi använder det på ett sätt som är skonsamt för miljön. Reningsverket ser till att det använda vattnet blir så rent, att vi kan lämna tillbaka det till naturens kretslopp, men reningsverket kan inte rena vattnet från VAD SOM HELST!!! Om vi alla hjälps åt att hålla avloppsvattnet fritt från sådant som hör hemma i soptunnan och på kommunens insamlingsställe för farligt avfall, skapar vi en bra miljö för de mikroorganismer som renar vattnet på reningsverket. Om mikroorganismerna mår bra, så renas vattnet effektivt. Slammet från reningsverket består då också av rena växtnäringsämnen, och kan användas som jordförbättringsmedel. Även för enskilda avlopp är det viktigt att se till att de mikroorganismer i marken som renar avloppsvattnet mår bra.

11 Miljömålen Testa dig själv! Riksdagen har beslutat om 16 nationella miljömål som hela Sverige skall arbeta med för att uppnå en hållbar utveckling i landet. Miljömålen värnar miljön, människors hälsa, och framtida generationers rätt till naturresurser. Rent vatten och väl fungerande avloppsrening är grundläggande för att vi ska kunna uppnå miljömålen. Varje människas insats har stor betydelse för helhetsresultatet. Därför hoppas vi som framställt denna broschyr att du som läser den hittar rolig och användbar information som hjälper dig att värna miljön och framtiden. Svara ärligt på hur du brukar göra idag. Titta i broschyren och se om några vanor kan förbättras. Prova sedan att kryssa i tabellen igen om en månad. Lycka till! Val vid varuinköp Miljömärkt tvättmedel Miljömärkta rengöringsmedel Miljömärkta hygienartiklar Överväger nödvändigheten av varan, t ex sköljmedel KRAV-märkta livsmedel Kemikaliehantering Doserar enligt anvisningar Onödiga kemikalier undviks Aldrig Sällan Oftast Alltid Förvaras oåtkomligt för barn Insamlingsställen för farligt avfall Mora kommun Miljöstationen på Återvinningscentralen i Kråkberg Fastighetsnära hämtning för villor och flerbostadshus 2 ggr/år, se annonsering. Mer info: Mora kommun tekniska kontoret Orsa kommun Miljöstationen på Återvinningsgården på Heden eller miljöstationen vid affären i Skattungbyn Fastighetsnära hämtning för villor och flerbostadshus kommer att införas senare, se annonsering. Mer info: Orsa kommun tekniska kontoret Miljön och framtiden påverkas av de val Du gör i Din vardag. Om Du alltid eller oftast väljer med omtanke om miljön kan vi tillsammans skapa en mycket tryggare, renare värld! Förvaras så att avloppet skyddas Avfallshantering Inget olämpligt i avloppet Tvättar bilen vid biltvätthall Läkemedelsrester till apoteket Farligt avfall till insamling Batterier till insamling Sorterar förpackningar o tidningar Vattenförbrukning Diskar i balja (ej rinnande vatten) Tvättar ej i onödan Duschar vattensnålt

12 Denna broschyr är framtagen av: Moravatten AB Hagvägen 4, MORA e-post: tel Miljö- och Hälsa Mora - Orsa Miljö- och hälsoskyddskontoret Mora och Orsa kommun Box 23, Orsa e-post: mhk@mora.se, eller mhk@orsa.se tel Orsa kommun Tekniska kontoret Box 23, Orsa e-post: tekniska@orsa.se tel Vill du veta mera? - Information om bl a vattnets hårdhet i Mora - Information om bl a vattnets hårdhet i Orsa - Här kan man hitta det mesta man kan vilja veta om vatten - Interaktiva spel och information om avloppsrening - Sveriges överordnade myndighet med ansvar för miljön - Information om vatten i Sverige - Nationella och regionala miljömål - Information och interaktiva spel Tryck: Orsa Tryck 2006 Intressanta länkar för vetgiriga:

Vi behöver din hjälp för ett renare vatten

Vi behöver din hjälp för ett renare vatten Vi behöver din hjälp för ett renare vatten Vi behöver din hjälp för ett renare vatten Du kan göra mycket för att vårt vatten ska vara rent och för att vi ska få en bättre natur. Det är enkla saker som

Läs mer

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL Den här lärarhandledningen ger dig som lärare kunskap om hur vattnets kretslopp fungerar och tips på hur du kan lägga upp lektionerna. I materialet får du och din

Läs mer

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL Den här lärarhandledningen för åk 4-9 ger dig som lärare kunskap om hur vattnets kretslopp fungerar och tips på hur du kan lägga upp lektionerna. I materialet får

Läs mer

Innehåller snabb kylskåpsguide! 7 enkla tips på hur du kan hjälpa miljön

Innehåller snabb kylskåpsguide! 7 enkla tips på hur du kan hjälpa miljön Innehåller snabb kylskåpsguide! 7 enkla tips på hur du kan hjälpa miljön Stora resultat börjar med små steg i ditt hem Följ med på en kort tur genom ett helt vanligt hem. Efter besöket kommer du att kunna

Läs mer

Använd avloppet på rätt sätt 7 ENKLA TIPS

Använd avloppet på rätt sätt 7 ENKLA TIPS Använd avloppet på rätt sätt 7 ENKLA TIPS Vi behöver din hjälp Varje dag använder du ungefär 140 liter vatten när du spolar i toaletten, badar, duschar, tvättar, lagar mat, diskar med mera. Vattnet som

Läs mer

Viktig information till dig som äger en fastighet försedd med slamavskiljare

Viktig information till dig som äger en fastighet försedd med slamavskiljare Viktig information till dig som äger en fastighet försedd med slamavskiljare Mekanisk avvattning av slamavskiljare 1 Tömning av slamavskiljare Vid tömning av slamavskiljare används idag mobila reningsverk.

Läs mer

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE en informationsbroschyr om vatten och avfall I vattenverket gör vi vattnet rent. VATTENVERKET Svampen är vårt vatten torn som gör att vattnet kan tryckas ut i kranarna. I avloppsreningsverket

Läs mer

Fem enkla sätt att hjälpa livet i Östersjön

Fem enkla sätt att hjälpa livet i Östersjön Fem enkla sätt att hjälpa livet i Östersjön För renare sjöar och skärgård Små insatser gör stor skillnad för Östersjön. Så här kan du hjälpa till. Med alla larmrapporter om tillståndet i Östersjön tycker

Läs mer

SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK

SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK KVARNHAGENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK För medlemmarna i Kvarnhagens samfällighetsförening om vad vi får och inte får spola ner i våra avlopp. VAD FÅR VI SPOLA NER I VÅRT AVLOPP - vad

Läs mer

Tömning av enskilt avlopp - det här behöver du veta

Tömning av enskilt avlopp - det här behöver du veta Tömning av enskilt avlopp - det här behöver du veta En informationsfolder till dig som har tömning av enskilt avlopp i Gnesta kommun Din avloppsanläggning ska skydda miljön Anledningen till att vi har

Läs mer

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 1 Gäller 2016-01-01 2017-01-01 Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 2 Denna skrift vänder sig till dig som har enskilt avlopp. Det kan vara ett minireningsverk, två,-och

Läs mer

Välkommen till Lundåkraverket

Välkommen till Lundåkraverket Lundåkraverket Välkommen till Lundåkraverket Lundåkraverket ligger i södra Landskrona och är det näst största reningsverket inom NSVA. Det togs i drift redan 1962, men har sedan dess byggts ut och förändrats

Läs mer

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp. Till våra kunder i Härryda, Lerum och Partille kommuner

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp. Till våra kunder i Härryda, Lerum och Partille kommuner Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Till våra kunder i Härryda, Lerum och Partille kommuner Denna skrift vänder sig till dig som har enskilt avlopp. Det kan vara ett minireningsverk, en

Läs mer

Välkommen till Öresundsverket

Välkommen till Öresundsverket Öresundsverket Välkommen till Öresundsverket Öresundsverket ligger i centrala Helsingborg och är det största av ett tiotal avloppsreningsverk inom NSVA. Det byggdes 1974 och tar idag hand om spillvatten

Läs mer

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Avfalls- och återvinningsenheten Stadshuset, 721 87 Västerås Vill du ha svar på dina frågor? Tfn: 021-39 00 00 E-post: kontaktcenter@vasteras.se Hemsida:

Läs mer

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Västerås

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Västerås Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Västerås www.vafabmiljo.se kundservice@vafabmiljo.se Tel: 020-120 22 20 www.facebook.com/vafabmiljo Om du har ett enskilt avlopp med trekammarbrunn,

Läs mer

Så undervisar du om vattnets väg genom Stockholm

Så undervisar du om vattnets väg genom Stockholm Lärarhandledning Så undervisar du om vattnets väg genom Stockholm Välkomna att bli våra Vattenvänner! Bli Vattenvän! en Vattenvän! Experiment, kluriga frågor och pyssel om ett vatten i världsklass Kul

Läs mer

Alla kunskapstester. Mälaren. En sammanställning av samtliga kunskapstester. Visste du att...

Alla kunskapstester. Mälaren. En sammanställning av samtliga kunskapstester. Visste du att... Alla kunskapstester En sammanställning av samtliga kunskapstester Mälaren 1. Varifrån kommer ditt kranvatten? Mälaren Östersjön Stockholms ström 2. Hur stor är Mälaren? Sveriges största sjö Sveriges andra

Läs mer

Gäller 2012-01-01 2013-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun

Gäller 2012-01-01 2013-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 1 Gäller 2012-01-01 2013-01-01 Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 2 Denna skrift vänder sig till dig som har enskilt avlopp. Det kan vara ett minireningsverk, trekammarbrunn,

Läs mer

Brandholmens avloppsreningsverk.

Brandholmens avloppsreningsverk. Brandholmens avloppsreningsverk. 1 2 Brandholmens avloppreningsverk. Vattnet i Nyköping. I Nyköpings kommun är ca 55 % av vårt dricksvatten producerat av ytvatten från bland andra sjön Yngaren. Vattnet

Läs mer

UPPDRAG: AVLOPP. Toaletten - slasktratt eller sparbössa

UPPDRAG: AVLOPP. Toaletten - slasktratt eller sparbössa UPPDRAG: AVLOPP In till samhället fraktas nyttigheter i form av olika material, mat, bränsle och vatten. Resurserna används och blir avfall av olika slag: fasta sopor, vattensopor och sopor i gasform.

Läs mer

Välkommen till Torekovs reningsverk

Välkommen till Torekovs reningsverk Torekovsverket Välkommen till Torekovs reningsverk Torekovs avloppsreningsverk ligger i södra delen av Torekovs tätort och togs i drift på 1960-talet. Det byggdes senast ut 2001. Verket tar idag hand om

Läs mer

Båtliv och miljö - En liten guide till ett miljövänligare båtliv

Båtliv och miljö - En liten guide till ett miljövänligare båtliv Båtliv och miljö - En liten guide till ett miljövänligare båtliv Du som är ute med din båt, du kan göra massor för miljön! Kristianstad kommun har med hjälp av information från Håll Sverige Rent och Sweboat

Läs mer

Projektledning, layout och text: Charlotta Skredsvik-Raudberget, Marianne Brännman. Illustrationer:

Projektledning, layout och text: Charlotta Skredsvik-Raudberget, Marianne Brännman. Illustrationer: Dags att spola! Denna barnbok är framtagen av Jönköpings kommuns tekniska kontor i samarbete med Estetisk produktion på Flahultskolan under ledning av bildlärare Annette Ohlsson. Projektledning, layout

Läs mer

Kronobergs Miljö. - Din framtid!

Kronobergs Miljö. - Din framtid! Kronobergs Miljö - Din framtid! Vi ska lösa de stora miljöproblemen! Vi skall lämna över en frisk miljö till nästa generation. Om vi hjälps åt kan vi minska klimathotet, läka ozonlagret och få renare luft

Läs mer

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Gäller för Södertälje och Nykvarns kommuner från och med 2013-12-01 www.telge.se Om du har ett enskilt avlopp med minireningsverk, trekammarbrunn, tvåkammarbrunn,

Läs mer

Gäller 2014-01-01 2015-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun

Gäller 2014-01-01 2015-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 1 Gäller 2014-01-01 2015-01-01 Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun Denna skrift vänder sig till dig som har enskilt avlopp. Det kan vara ett minireningsverk, två,-och

Läs mer

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS SÅ HÄR GÅR DET TILL 2. Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester

Läs mer

Bra att veta om vatten och avlopp för småhusägare i Järfälla kommun

Bra att veta om vatten och avlopp för småhusägare i Järfälla kommun 2015-10-01 Bra att veta om vatten och avlopp för småhusägare i Järfälla kommun Det här bladet innehåller kortfattad information och förklaringar om de bestämmelser som gäller för det kommunala vattnet

Läs mer

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Gäller för Ödeshögs kommun från och med 2014-07-01 www.odeshog.se 1 Om du har ett enskilt avlopp med minireningsverk, trekammarbrunn, tvåkammarbrunn,

Läs mer

Varje. droppe. är värdefull. Hur mår vårt vatten? Hur får vi bra vatten?

Varje. droppe. är värdefull. Hur mår vårt vatten? Hur får vi bra vatten? Varje droppe är värdefull Hur mår vårt vatten? Hur får vi bra vatten? Vad använder du vatten till? Vatten är vår viktigaste naturresurs och vårt viktigaste livsmedel. Du använder vatten till mycket, till

Läs mer

Vatten och luft. Åk

Vatten och luft. Åk Vatten och luft Åk 4 2016 Olika sorters vatten Saltvatten Det finns mest saltvatten på vår jord. Saltvatten finns i våra stora hav. Sötvatten Sötvatten finns i sjöar, åar, bäckar och myrar. Vi dricker

Läs mer

UPPDRAG: SOPOR. Värdefulla sopor. Farliga sopor

UPPDRAG: SOPOR. Värdefulla sopor. Farliga sopor UPPDRAG: SOPOR Vid gamla boplatser hittar arkeologer aska, ben och frön. Det kan vara fynd som är tusen år gamla spår efter människor som levde innan sopbergens tid. Deras sopor var inte farliga för miljön.

Läs mer

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Om du har ett enskilt avlopp med trekammarbrunn, tvåkammarbrunn, sluten tank, eller minireningsverk, gäller dessa regler för att tömning och drift ska

Läs mer

Matavfallsinsamling i Borgholms kommun startar i januari 2015

Matavfallsinsamling i Borgholms kommun startar i januari 2015 Matavfallsinsamling i Borgholms kommun startar i januari 2015 BORGHOLM ENERGI Nu inför vi gröna påsen i Borgholms kommun! Matavfall innehåller näring och energi som vi vill ta tillvara. Mer än hälften

Läs mer

RÅD OCH REGLER FÖR ENKLARE TÖMNING AV ENSKILT AVLOPP VÄSTERÅS

RÅD OCH REGLER FÖR ENKLARE TÖMNING AV ENSKILT AVLOPP VÄSTERÅS RÅD OCH REGLER FÖR ENKLARE TÖMNING AV ENSKILT AVLOPP VÄSTERÅS www.vafabmiljo.se kundservice@vafabmiljo.se Tel: 020-120 22 20 www.facebook.com/vafabmiljo Om du har ett enskilt avlopp med trekammarbrunn,

Läs mer

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST FÖRETAGETS ANSVAR Alla företag påverkar miljön på något sätt och ansvarar för sin egen miljöpåverkan.

Läs mer

Varje droppe färg i avloppet är en droppe för mycket Så här målar du miljöanpassat

Varje droppe färg i avloppet är en droppe för mycket Så här målar du miljöanpassat Varje droppe färg i avloppet är en droppe för mycket Så här målar du miljöanpassat För renare sjöar och skärgård Var rädd om dig själv och miljön undvik färg som innehåller kadmium Kadmium är en giftig

Läs mer

Ett giftfritt avlopp. Information till företag i Jönköpings kommun

Ett giftfritt avlopp. Information till företag i Jönköpings kommun Ett giftfritt avlopp Information till företag i Jönköpings kommun 1 AVLOPPSRENING OCH KRETSLOPP RENINGSVERKEN I kommunen finns 20 avloppsreningsverk. Simsholmens och Huskvarnas reningsverk är de två största.

Läs mer

Ett arbete om Reningsverk! Av: Julia Ärnekvist 9G.

Ett arbete om Reningsverk! Av: Julia Ärnekvist 9G. Ett arbete om Reningsverk! Av: Julia Ärnekvist 9G. Innehållsförteckning. Sida nr. 1. Inledning. 2. Frågeställning. 3-8. Svar på frågorna. 9. Intervju med Åke Elgemark. 10. Bilder ifrån reningsverket. 11.

Läs mer

Råd och regler för tömning av enskilt avlopp

Råd och regler för tömning av enskilt avlopp 2018 Råd och regler för tömning av enskilt avlopp Till dig med enskilt avlopp Rambo arbetar ständigt för att förbättra arbetsmiljön för våra chaufförer. I denna broschyr vill vi förmedla vad det innebär

Läs mer

Gäller Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun

Gäller Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 1 Gäller 2011-01-01 2012-01-01 Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun Denna skrift vänder sig till dig som har enskilt avlopp. Det kan vara ett minireningsverk, trekammarbrunn,

Läs mer

Albin går på toaletten

Albin går på toaletten Albin går på toaletten Det är en helt vanlig dag hemma hos Albin. Albin bor hemma hos mamma och pappa i ett helt vanligt hus. Han är sex år gammal. Igår kväll åt Albin spaghetti och köttfärssås till middag.

Läs mer

Och vad händer sedan?

Och vad händer sedan? Och vad händer sedan? I STORT SETT ALLA MÄNNISKOR I SVERIGE SOM BOR i en tätort är anslutna till ett vatten- och avloppsledningsnät. Men så har det inte alltid varit. Visserligen fanns vattenledningar

Läs mer

Måla miljövänligt utan kadmium. Exempel

Måla miljövänligt utan kadmium. Exempel Måla miljövänligt utan kadmium Måla miljövänligt utan kadmium Kadmium är en giftig tungmetall, som bland annat används i konstnärsfärger kadmiumgult och kadmiumrött. När färgen kommer ut i naturen tas

Läs mer

Tillsammans för världens mest hållbara stad

Tillsammans för världens mest hållbara stad Tillsammans för världens mest hållbara stad Nytänkande och samverkan för framtiden vision Tillsammans för världens mest hållbara stad verksamhetsidé Vi är en samhällsbyggare i framkant som driver och utvecklar

Läs mer

Råd och regler för tömning av enskilt avlopp

Råd och regler för tömning av enskilt avlopp 2019 Råd och regler för tömning av enskilt avlopp 2 Till dig med enskilt avlopp Rambo arbetar ständigt för att förbättra arbetsmiljön för våra chaufförer. I denna broschyr vill vi förmedla vad det innebär

Läs mer

Lärarhandledning för arbetet med avlopp, för elever i år 4 6. Avloppsvatten

Lärarhandledning för arbetet med avlopp, för elever i år 4 6. Avloppsvatten Lärarhandledning för arbetet med avlopp, för elever i år 4 6 Avloppsvatten Varför gör vi ett material om vatten? Vatten- och avloppsavdelningen i Enköpings kommun arbetar för att vattnet som vi använder

Läs mer

Miljöarbete pågår. Vi renar avloppsvatten från en halv miljon människor

Miljöarbete pågår. Vi renar avloppsvatten från en halv miljon människor Miljöarbete pågår Vi renar avloppsvatten från en halv miljon människor Mycket bra studiebesök. Man får lära sig att avlopp är ett stort miljöproblem, hur problemet löses och hur man kan hjälpa till litegrann

Läs mer

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester som blivit kvar

Läs mer

enkla miljötips FÖR ETT RENARE VATTEN

enkla miljötips FÖR ETT RENARE VATTEN enkla miljötips FÖR ETT RENARE VATTEN Vi behöver din hjälp för ett renare vatten När du vrider på kranen får du ett av världens bästa vatten i glaset. Det mesta av vattnet i Haninge kommun kommer från

Läs mer

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Stockholms stad behöver hjälp De senaste 20 åren har Stockholms luft och vatten blivit mycket renare. Ändå är miljöfrågorna viktigare än någonsin. Alla

Läs mer

VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt.

VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt. VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt. I den här broschyren vill vi ge dig sakliga besked om vad det innebär när Mälarenergi har ansvaret för vatten och avlopp hos dig. Vår syn på Vatten och

Läs mer

Nu ska du sortera matavfall i Gröna Påsen!

Nu ska du sortera matavfall i Gröna Påsen! Nu ska du sortera matavfall i Gröna Påsen! Dina matrester blir biogas och biogödsel Av alla sopor du slänger är nästan hälften matrester, det kan vara till exempel potatisskal, fiskben eller kaffesump.

Läs mer

EGNA VAL OCH EGET ANSVAR

EGNA VAL OCH EGET ANSVAR EGNA VAL OCH EGET ANSVAR INGEN KAN GÖRA ALLT, MEN ALLA KAN GÖRA NÅGOT! Vi hoppas att ni hade en kul och lärorik dag på Parken Zoo och Vattenreningsverket! Visst är djuren fina och betydelsefulla för ett

Läs mer

Så grillar du miljövänligt

Så grillar du miljövänligt Med enkla handlingar i vardagen kan du hjälpa till att ta hand om miljön. Här får du tips och nyheter för en miljövänlig och hållbar vardag. Det du gör, gör skillnad för miljön, nära dig. Så grillar du

Läs mer

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG FÖRORENINGAR I VATTENDRAG 1 Föroreningar i vattendrag Mål och krav FN, EU och Sverige Miljökvalitet Viskan Föroreningar Källor Spridning Åtgärder 2 Ramdirektivet för vatten Vi ska uppnå en långsiktigt

Läs mer

Redovisningsblankett Naturväktarna EKO

Redovisningsblankett Naturväktarna EKO Redovisningsblankett Naturväktarna EKO Datum för undersökningen: Skola/organisation: Kontaktperson: Klass/grupp: E-post: Antal deltagare: Skolans adress: Telefon: Fax: Kommun där undersökningen är gjord:

Läs mer

Min sopbok. Batterier

Min sopbok. Batterier Batterier Batterier finns i många prylar idag. Men vet du att en del av dem är farliga för miljön? De innehåller kvicksilver, kadmium eller bly som är miljöfarliga ämnen. Min sopbok Hur gör jag med mina

Läs mer

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället Avfallsplan 2015-2020 Vägen mot det hållbara samhället 1 En strävan efter att vara hållbar Övergripande mål Alla kommer i kontakt med avfall dagligen vare sig det är blöjor, nagellacksflaskor, potatisskal

Läs mer

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL Den här lärarhandledningen för åk 4-9 ger dig som lärare kunskap om hur vattnets kretslopp fungerar och tips på hur du kan lägga upp lektionerna. I materialet får

Läs mer

Jakten på det farliga avfallet fortsätter!

Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Informatör Kiruna den 28 april 2011 Stina Johansson Tfn. 0980-707 22 E-post: stina.johansson@tekniskaverkenikiruna.se Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Tävlingen fortsätter och nu är det dags

Läs mer

För att minska avloppets miljöpåverkan och upprätthålla dess funktion kan man använda dessa tips:

För att minska avloppets miljöpåverkan och upprätthålla dess funktion kan man använda dessa tips: Enskilt avlopp Ungefär 10 % av de svenska hushållen har enskilt avlopp. Tillsammans släpper de ut lika mycket övergödande ämnen som alla de övriga hushållen, som är anslutna till kommunala reningsverk,

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Lomma kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Lomma kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Lomma kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning våren 2004 Lomma kommun Våren 2004 genomförde

Läs mer

Välkommen till Brf Stenhällan i Vallentuna

Välkommen till Brf Stenhällan i Vallentuna Välkommen till Brf Stenhällan i Vallentuna Välkommen till Brf Stenhällan 2 Varmt välkommen till bostadsrättföreningen Stenhällan i Vallentuna. Vi hoppas Ni kommer att trivas med Er lägenhet och med Era

Läs mer

Bajsets väg. Rekommenderade böcker och hemsidor:

Bajsets väg. Rekommenderade böcker och hemsidor: Bajsets väg Det här materialet är utformat för att skapa en förståelse och öka intresset för vad som händer när vi spolar efter att ha besökt toaletten. Något som utförs dagligen och som går på rutin.

Läs mer

FARLIGT AVFALL. Läs mer på: www.sopor.nu www.el-kretsen.se www.naturvardsverket.se www.rvf.se www.sakab.se

FARLIGT AVFALL. Läs mer på: www.sopor.nu www.el-kretsen.se www.naturvardsverket.se www.rvf.se www.sakab.se Läs mer på: www.sopor.nu www.el-kretsen.se www.naturvardsverket.se www.rvf.se www.sakab.se Piteå Renhållning & Vatten 0911 931 00 info@pireva.se Www.pireva.se FARLIGT AVFALL 26 000 ton farligt avfall samlas

Läs mer

FALKENBERG RENT VATTEN SÅ HJÄLPS VI ÅT BYTA AVLOPP INGEN SKITSAK TVÄTTA RÄTT ÄR LÄTT EN TIDNING FRÅN FALKENBERGS KOMMUN VATTEN FALKENBERG 1

FALKENBERG RENT VATTEN SÅ HJÄLPS VI ÅT BYTA AVLOPP INGEN SKITSAK TVÄTTA RÄTT ÄR LÄTT EN TIDNING FRÅN FALKENBERGS KOMMUN VATTEN FALKENBERG 1 Vatten FALKENBERG RENT VATTEN SÅ HJÄLPS VI ÅT BYTA AVLOPP INGEN SKITSAK TVÄTTA RÄTT ÄR LÄTT EN TIDNING FRÅN FALKENBERGS KOMMUN VATTEN FALKENBERG 1 8 7 12 10 9 Du är viktig Vi riktar oss till dig därför

Läs mer

Tvätta rätt, det är lätt som en plätt!

Tvätta rätt, det är lätt som en plätt! Äsch, det går bort i tvätten! Tvätta rätt, det är lätt som en plätt! Känslan av nytvättat! Det finns få känslor som går upp mot att krypa ner mellan rena lakan. Eller för den delen, ta på sig en nytvättad

Läs mer

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton!

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton! Vi slänger allt mer Hur mycket grejer slänger du och din familj varje vecka? Gamla förpackningar, matrester, slitna kläder, batterier, värmeljus, tidningar Ja, om du tänker efter så kan det vara en hel

Läs mer

Sopsortera. - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun

Sopsortera. - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Sopsortera - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Varför sopsortera? Det är inte svårt att sopsortera, men det kan vara svårt att börja. Dina sopor innehåller både farliga och värdefulla ämnen. Därför

Läs mer

Välkommen till Naturväktarna EKO

Välkommen till Naturväktarna EKO Välkommen till Naturväktarna EKO Naturväktarna EKO tar reda på hur energi och resurser hanteras i närsamhället. I vår del av världen har det materiella välståndet ökat stort sedan andra världskriget. Många

Läs mer

Experiment 1: Gör ett eget slutet kretslopp

Experiment 1: Gör ett eget slutet kretslopp Experiment 1: Gör ett eget slutet kretslopp Att skapa ett jordklot i miniatyr för att förstå vattnets kretslopp. Du behöver det här Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor Sand Jord Lagom stora växter

Läs mer

Information om miljötillsyn på mindre företag - En broschyr från miljöenheten i Öckerö kommun

Information om miljötillsyn på mindre företag - En broschyr från miljöenheten i Öckerö kommun Information om miljötillsyn på mindre företag - En broschyr från miljöenheten i Öckerö kommun Information om miljötillsyn I det här materialet har vi försökt sammanfatta hur er verksamhet berörs av miljöbalken

Läs mer

Redovisningsblankett Naturväktarna EKO

Redovisningsblankett Naturväktarna EKO Redovisningsblankett Naturväktarna EKO Datum för undersökningen: Kontaktperson: Klass/grupp: Redovisa gärna era undersökningsresultat till Naturväktarnas hemsida: www.naturvaktarna.wwf.se Tyvärr kan vi

Läs mer

Var med och spara på vårt vatten! Från hav till moln VAR KOMMER VATTNET IFRÅN? VATTENKRIG LAGA MAT DUSCHA DRICKA SPOLA TVÄTTA BILEN PLASKA DISKA

Var med och spara på vårt vatten! Från hav till moln VAR KOMMER VATTNET IFRÅN? VATTENKRIG LAGA MAT DUSCHA DRICKA SPOLA TVÄTTA BILEN PLASKA DISKA Dricksvattnet i våra kranar är vårt viktigaste livsmedel. Men här på Gotland har vi dåligt med vatten. Grundvattennivåerna är mycket låga och de rinner inte till tillräckligt med till våra insjöar (träsk)

Läs mer

Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt?

Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt? Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt? Innehåll Miljörisker och lagstiftning 3 Avfallshantering 3 Avloppsvatten och oljeavskiljare 4 Kemiska produkter

Läs mer

Miljöskyddstillsyn av små fordonstvättar. Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport december 2012

Miljöskyddstillsyn av små fordonstvättar. Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport december 2012 Miljöskyddstillsyn av små fordonstvättar Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport december 2012 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 4 Följande aspekter

Läs mer

Hur reningsverket fungerar

Hur reningsverket fungerar Kommunalt avlopp Det vatten du använder hemma, exempelvis när du duschar eller spolar på toaletten, släpps ut i ett gemensamt avloppssystem där det sen leds vidare till reningsverket. Hit leds även processvatten

Läs mer

Tillsammans gör vi skillnad. Miljömål i korthet

Tillsammans gör vi skillnad. Miljömål i korthet Tillsammans gör vi skillnad Miljömål i korthet Kungsbacka kommun Vi kan inte vänta längre Vi påverkar alla miljön med vårt sätt att leva. Därför kan vi inte längre vänta på att klimatförändringarna försvinner

Läs mer

VATTEN & AVLOPP. På Livsmedelsverkets hemsida (www.slv.se) finns bra information för dig som har egen brunn.

VATTEN & AVLOPP. På Livsmedelsverkets hemsida (www.slv.se) finns bra information för dig som har egen brunn. VATTEN & AVLOPP Dricksvatten Tillgång till vatten är en förutsättning för att samhället ska fungera. Rent vatten är livsviktigt - som dricksvatten och för att sköta den personliga hygienen och förhindra

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD.

VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD. VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD. 2 VI TROR PÅ EN RENARE VÄRLD. Med Pure Effect gör du rent på riktigt, på naturens egna villkor. Vi låter nämligen det första livet på jorden - mikroorganismer - göra jobbet.

Läs mer

Ett miljöföretag som arbetar för dig

Ett miljöföretag som arbetar för dig 2 3 Ett miljöföretag som arbetar för dig Avesta Vatten och Avfall AB är ett miljöföretag som ägs av Avesta kommun. Det är vi som ser till att du får rent vatten ur kranen och att avfallshanteringen sköts

Läs mer

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Gäller för Ludvika kommun www.ludvika.se Om du har ett enskilt avlopp med minireningsverk, trekammarbrunn, tvåkammarbrunn, sluten tank eller en fosforfälla,

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar C4 Teknik och Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar Innehåll Bakgrund... 3 Vem gör vad?... 4 Definitioner... 4 Generella riktlinjer... 5 Riktlinjer för större

Läs mer

Brist på rent vatten

Brist på rent vatten Namn: Porntipa Loré Ämne: Geografi 1 Bedömningsuppgift: Hållbar utveckling Brist på rent vatten 1. Inledning Jag har valt att i denna uppsats fördjupa mig i ämnet: Brist på rent vatten. I Sverige har vi

Läs mer

Nu utökar vi öppettiderna

Nu utökar vi öppettiderna Gruppförsändelse (samhällsinformation) till samtliga postavlämningsställen RÄTT ELLER FEL DROPPE? En lördag med Anna Information & inspiration FRÅN UPPSALA VATTEN OCH AVFALL AB MAJ 202 Nu utökar vi öppettiderna

Läs mer

Sorteringsguide. för dig på jobbet

Sorteringsguide. för dig på jobbet Sorteringsguide för dig på jobbet Resurshushållning för en bättre värld Vår planet är hårt belastad med en befolkning som närmar sig sju miljarder. Skall vi alla kunna leva tillsammans måste vi lära oss

Läs mer

Sopsortera - ett enkelt problem?

Sopsortera - ett enkelt problem? Sopsortera - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Varför sopsortera? Det är inte svårt att sopsortera, men det kan vara svårt att börja. Dina sopor innehåller både farliga och värdefulla ämnen. Därför

Läs mer

Tips för företagets miljöarbete

Tips för företagets miljöarbete Tips för företagets miljöarbete Företagets ansvar Alla företag påverkar miljön på något sätt och ansvarar för sin egen miljöpåverkan. Som företagare är man skyldig att känna till vilka lagar som gäller

Läs mer

Vatten- och avloppssystemen i Göteborg

Vatten- och avloppssystemen i Göteborg Vatten- och avloppssystemen i Göteborg Dricksvatten Dricksvattnet är vårt viktigaste livsmedel och kvaliteten kontrolleras regelbundet. Göteborgarnas råvatten, det producerade dricksvattnet vid vattenverken

Läs mer

Min bok om hållbar utveckling

Min bok om hållbar utveckling Min bok om hållbar utveckling av: Emilia Nordstrand från Jäderforsskola Energianvändning När jag såg filmen så tänkte jag på hur mycket energi vi egentligen använder. Energi är det som gör att te.x. lamporna

Läs mer

Vem hämtar avfallet hemma hos er? 1. Kommunchefen X. Personal i mataffären 2. Sopåkarna. Var slänger man sin radiostyrda bil?

Vem hämtar avfallet hemma hos er? 1. Kommunchefen X. Personal i mataffären 2. Sopåkarna. Var slänger man sin radiostyrda bil? Vad gör man pappersförpackningar av? 1. Olja X. Glas 2. Träd Vem hämtar avfallet hemma hos er? 1. Kommunchefen X. Personal i mataffären 2. Sopåkarna Vilket är ett matavfall: 1. Löv X. Äppelskrutt 2. Slajm

Läs mer

MILJÖMÅL: GRUNDVATTEN AV GOD KVALITET

MILJÖMÅL: GRUNDVATTEN AV GOD KVALITET MILJÖMÅL: GRUNDVATTEN AV GOD KVALITET Lektionsupplägg: Rent vatten, tack! Lär er mer om grundvatten och låt eleverna, med hjälp av sina kunskaper och fantasi, konstruera en egen vattenrenare. Lärarinstruktion

Läs mer

Slamtömning små avlopp. Råd och regler för tömning av slam från små avloppsanläggningar. orebro.se

Slamtömning små avlopp. Råd och regler för tömning av slam från små avloppsanläggningar. orebro.se Slamtömning små avlopp. Råd och regler för tömning av slam från små avloppsanläggningar. orebro.se Slam från enskilda avlopp är ett hushållsavfall som regleras av Miljöbalken och kommunens renhållningsföreskrifter.

Läs mer

Separering av dag- och spillvatten. VA-avdelningen

Separering av dag- och spillvatten. VA-avdelningen Separering av dag- och spillvatten VA-avdelningen Separering av ledningar Kommunens avloppssystem ska hantera både dagvatten och spillvatten. I dagvatten räknas regn-, smält- och dräneringsvatten. Spillvatten

Läs mer

Ditt avfall är inget skräp

Ditt avfall är inget skräp Ditt avfall är inget skräp Ditt avfall är inget skräp Var du lägger dina sopor har betydelse. Rätt sorterat blir ditt avfall en värdefull resurs som används till nya produkter eller energi. Till exempel

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

Hushållskemikalier. Information 2010. Miljö & Teknik

Hushållskemikalier. Information 2010. Miljö & Teknik Hushållskemikalier Information 2010 Miljö & Teknik De flesta av oss använder dagligen kemikalier av olika slag. Det kan vara tvättmedel, rengöringsmedel, diskmedel, bil- eller båtvårdsprodukter, färger

Läs mer

Alla experiment. Mälaren. En sammanställning av samtliga experiment. 1. Gör ett eget slutet kretslopp. Visste du att...

Alla experiment. Mälaren. En sammanställning av samtliga experiment. 1. Gör ett eget slutet kretslopp. Visste du att... Alla experiment En sammanställning av samtliga experiment. Mälaren 1. Gör ett eget slutet kretslopp Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. Vatten avges från växterna och stiger

Läs mer