Denna vägledning innehåller användbara råd för hur man filmar intervjuer och hur man lyckas på första försöket.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Denna vägledning innehåller användbara råd för hur man filmar intervjuer och hur man lyckas på första försöket."

Transkript

1 En vägledning för att filma intervjuer Återgiven med tillstånd av Health Experiences Research Group (HERG), avdelningen för hälso- och vårdvetenskap inom primärvården vid Oxfords universitet. En vägledning till att filma intervjuer Denna vägledning innehåller användbara råd för hur man filmar intervjuer och hur man lyckas på första försöket. Ämnen som tas upp: Råd för intervjuer Upplägg vid intervjuer Inspelning av intervjuerråd för intervjuer Gör en genomgång med intervjupersonen innan ni sätter igång. Be dem att: Titta på dig och inte på kameran. Ignorera kameran, låtsas att den inte är där. Säg åt dem att tänka sig att ni bara för ett vanligt samtal. Hitta ett bekvämt sätt att sitta. Försök att inte ändra ställning under intervjun. Tala naturligt och tydligt och inte för snabbt så de snubblar över orden. Vänta med att dricka vatten, röra på sig eller ta en paus till efter svaret på frågan. Att inte dra i kläderna eller klia sig nära mikrofonen eftersom det påverkar ljudet. Tänk på att: Be dem vänta en liten stund om de avbryter dig och börjar svara innan frågan är ställd. Det underlättar vid redigeringen. Av samma anledning bör du pausa en liten stund efter deras svar innan du ställer en ny fråga. Avbryt inte intervjupersonen. Ljud utifrån, som ett brummande kylskåp eller smattrande regn på taket, kan störa. Använd hörlurar för att kontrollera yttre ljud. Du kan behöva byta rum. Uppföljningsfrågor ger ofta bäst resultat. Om intervjupersonen säger något intressant är det bättre att fråga mer om ämnet än att bara gå vidare till nästa fråga i manus.

2 Intervjupersonen kan vilja tillägga något. Fråga vid slutet av intervjun om de har något att tillägga. Ofta är det riktigt bra saker. Påminn intervjupersonen att de helst inte ska nämna namn på läkare, sjukhus, familj eller vänner. Om de råkar nämner ett namn i ett bra svar kan du fråga dem igen eller be dem upprepa det de sagt fast utan att nämna namn denna gång. Upplägg vid intervjuer Det kan vara svårt att producera liknande resultat när man filmar i olika miljöer och med olika utrustning. Fokusera på intervjupersonen när du riggar scenen. Låt inte den kringliggande miljön stjäla fokus från intervjun. Tänk på: Att välja en lämplig plats för att filma Belysning av bildrutan Inramning av intervjupersonen Att välja en lämplig plats för att filma Det första du måste tänka på är att filma i en ordnad miljö. Om det är bullrigt i det tänkta rummet får du hitta ett nytt rum eller försöka dämpa bullret. ljud är lika viktigt, eller viktigare, än det visuella. Du är ju där för att ta del av det patienten har att berätta, inte för att exempelvis se var de bor. Intervjuaren bör också tänka på bakgrunden. En del tidigare filmklipp har blivit lidande av att möblerna eller tapeterna i bakgrunden varit för pråliga eller distraherande. Du måste tänka på hur bakgrunden ser ut. Den idealiska miljön är avskalad med mjuk belysning. När intervjupersonen väl är på plats måste man tänka lite på vad han eller hon har på sig. Kritstrecksmönster och smårutiga mönster ser inte alls bra ut när de komprimeras eller förminskas. Du bör därför råda intervjupersonen att inte ta på sig klädesplagg med kritstrecksmönster eller smårutor. Försök att inte placera intervjupersonen med ryggen direkt mot väggen. Tanken om att en helt ren bakgrund skulle minska antalet möjliga distraktioner stämmer inte. Intervjupersonen kommer istället att se spänd ut, precis som vem som helst skulle göra som var upptryckt mot en vägg under ett samtal. Om du har en vägg precis bakom intervjupersonen byter du bara ut flera olika små distraktioner mot en stor väggen. Du vill att intervjupersonen dominerar bildrutan, så sök efter ett djup bakom intervjupersonen. Håll ett bra avstånd mellan bakgrunden och intervjupersonen och försök att hitta något med intressant form, färg eller struktur. En djup och intressant bakgrund förhöjer intervjupersonen om inramningen är den rätta. Det ger en tilltalande helhet som leder tittarens uppmärksamhet mot intervjupersonen.

3 Alla fotografier i bakgrunden måste tas bort eftersom personerna på bild inte har godkänt att visas. Se också upp med växter i bakgrunder eftersom de kan se ut som utväxer från intervjupersonens kropp. Även om det är viktigt att intervjupersonen känner sig så bekväm som möjligt kanske inte deras favoritsoffa eller fåtölj är placerad på rätt ställe. Försök att hitta ett passande ställe med en intressant bakgrund. Trepunktsbelysning Vid den mest grundläggande ljussättningen används en teknik som har utvecklats av fotografer och filmfotografer som kallas trepunktsbelysning. Den innefattar:. KEY LIGHT eller huvudljus (gör solens jobb),. BACKLIGHT eller bakljus (som en motpol till huvudljuset), och till sist,. FILL-LIGHT eller fyllnadsljus som lättar upp skuggorna Låt oss titta på hur det fungerar i praktiken. Huvudljuset placeras ofta på den ena sidan av kameran. Som namnet antyder är det den huvudsakliga ljuskällan vid ljussättningen av intervjupersonen. Men bara huvudljus leder generellt sett att bilden blir platt och intervjupersonen kommer att verka tvådimensionellt och flyta ihop med bakgrunden. För att avhjälpa det används ett balanserande ljus, bakljuset. Bakljuset används för att frilägga intervjupersonen från bakgrunden och ge en mer tredimensionell känsla. Du måste bara se upp så att detta ljus inte är den enda eller starkaste ljuskällan eftersom det kommer att leda till att intervjupersonens ansikte bli väldigt mörkt som till exempel här: Den tredje ljuskällan, fyllnadsljuset, kan placeras på motsatt sida av kameran riktat mot huvudljuset. Det är i normala fall mycket mjukare än huvudljuset och finns huvudsakligen där för att ta fram detaljer på den sida av intervjupersonen som den är riktad mot. Ett råd när man filmar inomhus är att släcka all annan belysning, speciellt lysrör, och arrangera ljussättningen bakifrån och fram. Det krävs inte tre lampor för att få effekten av trepunktsbelysning på intervjupersonen. Genom att bara använda bakljuset tillsammans med ett par reflexskärmar kan man studsa bakljuset mot förgrunden för att använda ljuset som fyllnadsljus till förgrunden. På det sättet får du två eller fler balanserande ljuskällor från en enda lampa.

4 Ljussättning Tänk på ljussättningen när du väljer platsen för intervjun. Sträva efter att ha en bra naturlig ljuskälla om det är möjligt. Ljus från sidan eller snett framifrån är bäst. Försök därför att placera intervjupersonen med ett fönster eller ett annat praktiskt ljus vid sidan eller snett framför. Filma inte direkt in i ljuset och tänk på att det är viktigt att inte placera intervjupersonen framför ett fönster, även om fönstret är i bakgrunden. Undvik att placera intervjupersonen rakt under en lampa eftersom det bildas skuggor under intervjupersonens ögon. Använd istället en reflexskärm för att studsa ljuset mot intervjupersonens ansikte. Det är däremot alltid bättre att ha mer än en ljuskälla. Det viktigaste är att försöka få in ljus i intervjupersonens ögon. Om man inte ser intervjupersonens ögon blir det svårare för tittarna att lyssna på vad han eller hon säger. Använd en silverreflexskärm om du har en sådan och försök att studsa ljuset mot ögonen. Om intervjupersonen använder glasögon kan det hända att glasögonen reflekterar ljuset in i linsen så att man bara ser reflexer istället för ögonen. Då kan du be dem att ta av sig glasögonen. Ögonen är det viktigaste i bildrutan. De är centrum för uppmärksamheten och det är på dem tittarna kommer att se så därför måste de synas. Om man ber intervjupersonen sänka hakan kan reflexerna från glasögonen försvinna. En stark bakgrundsfärg kan göra att färgbalansen förskjuts och filmen ser missfärgad ut. Lösningen är att öka mängden naturligt eller starkt ljus och att placera intervjupersonen en bit ifrån starka färger. Genom att se till att intervjupersonen och rummet är väl belysta kan man undvika många problemdet viktigaste är att ljussättningen bedöms utifrån kamerans sökare och inte utifrån vad man ser på skärmen. Att filma på natten:

5 Vitbalans Hos både film- och digitalkameror kan man ställa in något som kallas för vitbalans. Med vitbalansen regleras ljussättningen så att vita saker faktiskt ser vita ut. Ljuset är sällan riktigt vitt i naturen. Sken från olika ljuskällor varierar i färg (den tekniska termen för det är temperatur). Ljuset från en glöd- eller halogenlampa är rött/orange i färgen medan dagsljus är relativt blått. Med bra inställningar för vitbalans i kameran kan man göra att en vit skjorta ser vit ut i en film istället för blå när den filmas i dagsljus. För att se till att alla färger i en scen representeras på rätt sätt kan vitbalansen ställas in på både filmoch digitalkameror. Den kan regleras automatiskt av kameran eller manuellt genom att välja inställningar på förhand, som glödlampsljus och lysrörsljus, eller genom att rikta objektivet mot en helt vit yta (till exempel ett papper) och välja att låsa vitbalansen. Inramning Försök att filma så långt ifrån intervjupersonen som möjligt. Med det menas att man ska försöka placera kameran så långt ifrån intervjupersonen som möjligt och fortfarande kunna zooma in för att rama in den scen man vill ha. Det har två fördelar: 1. Teleobjektivet kan förminska bakgrunden och göra att bakgrunden hamnar ur fokus. Det innebär att man kan bibehålla intresset och balansen i bildrutan samtidigt som man minskar risken för att tittaren ska bli distraherad. En ofokuserad bakgrund kommer att leda till att fokus hamnar på förgrunden, det vill säga talaren. 2. Intervjupersonen blir mindre medveten om kameran om den placeras längre bort. Om du kan hålla avstånd mellan kameran och intervjupersonen kommer intervjun att bli mer avslappnad. När du hittat en bra välupplyst bakgrund ska du justera kameran så att du bara får med intervjupersonens huvud och axlar. Ögonhöjd Se till att kameran är i nivå med intervjupersonens ögonhöjd så att den inte ligger för högt eller lågt. För högt För lågt Om du vill att tittarna ska fängslas av intervjupersonen är det bra att försöka få dem så nära objektivet som möjligt vilket innebär att man sitter så nära kameran som det går. Om du har kameran långt ifrån intervjupersonen och sitter bredvid den kan det innebära att du kommer längre ifrån intervjupersonen än du vill. I så fall kan du sätta dig närmare intervjupersonen med kameran bakom dig, men kontrollera så klart att du inte hamnar i bildrutan.

6 Kontrollera i sökaren att det är så lite luft som möjligt ovanför intervjupersonens huvud i bildrutan. Det är sällan något intressant ovanför intervjupersonens huvud. Försök att få högsta punkten av bildrutan just ovanför huvudet. Om du delar upp bilden i tre lika stora lager ska ögonhöjden befinna sig i den översta tredjedelen. I vidvinkel, där man ser personen i helfigur istället för på nära håll, gör man tvärtom. I det fallet försöker man fånga intervjupersonen i hans eller hennes naturliga miljö, och då är det som finns ovanför oftast mer intressant än golvet. Ställ in kameran på autofokus. Intervjupersonen måste ombes att inte röra på sig så mycket under intervjun och ska definitivt inte sitta i en gungstol eller liknande. Placering av intervjupersonen Försök att inte sätta intervjupersonen i mitten av bildrutan. Det fungerar bara för nyhetsuppläsare! Intervjupersonen ska vara något till höger eller vänster om bildrutans mittpunkt. Men se till att fokus ligger på intervjupersonen, eftersom kameran har en tendens att fokusera på mitten av bildrutan, även om det råkar vara bakgrunden. Det ska verka som om intervjupersonen tittar på intervjuaren över ett tomrum. Det innebär att intervjupersonen ska titta snett genom bildrutan mot intervjuaren. Sätt alltså inte intervjupersonen på höger sida i bild och med blicken riktad mot höger sida av bilden (eller tvärtom). Det skapar spänning och är obekvämt att titta på. Förklara för intervjupersonen att han eller hon ska titta på dig och inte på någon annan person i rummet, och inte direkt in i kameran eftersom det kan ge ett aggressivt intryck. Alltför ljusstarka områden i bakgrunden kan också verka störande, särskilt om det är det ljusaste i bildrutan. Om du lägger märke till något sådant kommer troligtvis också tittarna att lägga märke till det. Det kan också störa kameran och göra att skärpan på intervjupersonen blir sämre eftersom autofokus fokuserar på den ljusaste källan.

7 Mer än ett intervjuobjekt De bör sitta nära varandra Fäst myggor, det vill säga mikrofoner på båda två om det är möjligt, eller fäst en mygga på en av intervjupersonens axlar mittemellan dem. Om man använder en handhållen mikrofon måste man se till att den inte syns i bild. Ta en stillbild eller ett kort filmklipp av dem för indexbilden till webbsidan där de sitter riktigt nära varandra. Se till att de sitter i samma höjd eftersom bilden annars kan upplevas som skev. Det bästa är att filma dem genom att använda halvbild (medium shot), det vill säga från mitten av bröstet och upp och om möjligt vinkla kameran så att det ser ut som om de sitter närmare varandra. Att filma rakt framifrån är inte att rekommendera. Undvik att filma magar då det kan vara mindre smickrande. Påminn dem att pausa mellan varandras svar eftersom det är svårt att redigera om de talar i mun på varandra. Filma människor med mörk hy Det fungerar bättre att filma människor med mörk hy mot starka färger. En ljus bakgrund gör att kameran överkompenserar och det vita blir väldigt vitt och det mörka väldigt mörkt. (för ljus bakgrund) Fotografierna nedan visar vilken skillnad det kan vara att filma en människa med mörk hy mot en mörk bakgrund. De två tagningarna togs på samma ställe, samma dag och med samma ljusförutsättningar. Den mörka bakgrunden är intervjuarens kappa.

8 Ljud När man förbereder en scen måste man se till att intervjupersonen hörs. Placera myggan där ljudet är tydligt, ungefär 15 cm under intervjupersonens haka. Mikrofonen måste sitta upphöjd från kläder och hår. Kläder och hår som nuddar vid mikrofonen ger ett störande biljud. Lite mer livliga intervjupersoner måste man vara extra uppmärksamma på. Det har hänt att intervjupersoner stött till myggan med sina vida armrörelser. Om det händer är det bäst att pausa intervjun och flytta myggan till ett bättre ställe. Fördelen med att använda en mygga istället för en handmikrofon är att ljudet från intervjupersonen blir tydligare ju närmare mikrofonen är. Tyvärr kanske du själv knappt hörs i bakgrunden. Alternativet är att ha två myggor, en för intervjupersonen och en för intervjuaren, eller se till att du talar högt och tydligt. Bakgrundsljud under intervjun gör det krångligt att redigera. Du måste vara uppmärksam på förändringar i ljudnivån. Kontrollera ljudnivån i hörlurarna innan du börjar intervjun eftersom du kan ha missat något ljud i bakgrunden, som en tickande klocka eller brummande kyl, eller rentav glömt att slå på mikrofonen. En forskare höll till exempel en intervju i en vinterträdgård. Hon märkte inte att det hade börjat regna och trots att det lät ganska mycket. Ljudet märktes ännu tydligt när hon senare lyssnade på banden. Vid det tillfället hade det bästa varit att göra om intervjun på ett annat, lämpligare ställe. För att få ett tillförlitligt intryck av hur det kommer att låta är det bra att ha på sig hörlurar under intervjun. Där det är möjligt bör man flytta husdjur ut ur rummet (om inte djuret blir mer högljutt när det inte får vara med, exempelvis om det börjar skälla eller krafsa). Mobiltelefoner måste stängas av. Om de är på i ljudlöst läge kan de trots det störa utrustningen. De digitala ljudbanden används först och främst av transkriberarna men också som backup ifall utrustningen inte skulle fungera. Bandspelaren har också en mikrofon som ska fästas i närheten av myggan. Du och mikrofonen ska vara placerade på samma sida om kameran. Skulle du bli tvungen att justera behöver du på så sätt inte gå framför kameran. Inspelning Kontrollera utrustningen innan du åker iväg till en intervju. Den kan ha gått sönder eller så kan inställningarna ha ändrats i kameraväskan. Kontrollera VDU-skärmen så att inställningarna stämmer. Använd batterier och inte vägguttaget eftersom det kan orsaka en brummande störning av ljudet. Bandet kommer aldrig att bli bättre än originalet. Lägg ner så mycket tid som möjligt på att få bästa möjliga bild och ljud. Det finns inget magiskt filter som kan fixa allt efteråt. Avsätt fem minuter innan intervjun till att kontrollera ljudet, ljussättningen och sådant. Det bästa är att provfilma 30 sekunder före själva intervjun och sedan kontrollera inspelningen i sökaren. På det sättet kan eventuella problem upptäckas och undvikas. Glöm inte att spola tillbaka bandet till början innan inspelningen börjar om du använder DV-band. Låt kameran rulla minst 60 sekunder före inspelningen av intervjun. Det är oftast inte möjligt att fånga ett videoklipp om det börjar för nära inpå starten av DV-bandet. Stoppa också inspelningen minst fem minuter innan bandet är slut. Kameran kommer att varna att bandet nästan är slut. Inspelningar i slutet

9 av bandet är oftast oanvändbara på grund av dålig bildkvalitet. Spola inte tillbaka bandet i mitten av en intervju för att se att det fungerar. Det gör att tidkodningen hamnar på noll vilket gör det besvärligt att redigera. Om du måste spola tillbaka bandet i mitten av en intervju för att kontrollera något så börja alltid på ett nytt band när du återupptar intervjun. Det kanske verkar som slöseri men det underlättar mycket för tidkodning och redigering. Om intervjupersonen vill ta en paus, lämna kameran på standby genom att trycka på den röda inspelningsknappen, och stäng av ljudinspelningen. Tidkoder Tidkoden är speciellt viktig vid batchredigering. DV-band skriver automatiskt in sin egen tidkod på bandet när du filmar. Det är mycket användbart vid redigeringsstadiet men det är viktigt att inte bryta tidkoden när du filmar. Om du filmar en scen och sedan tittar på den i VCR-läge och oavsiktligt låter bandet gå eller spolar fram till efter slutet av den befintliga tidkoden kommer den att tyda den tomma delen som början av bandet och börja skriva en ny, annan tidkod på bandet. Två uppsättningar tidkoder på bandet kommer att förvirra redigeringsprogrammet. Avbrott Avbrott kan inträffa. Ibland vill andra familjemedlemmar sitta med i rummet. Be dem räcka upp handen ifall de vill tala. Stäng sedan av ljudupptagningen och pausa kameran så att deras kommentarer inte spelas in. Om ett avbrott skulle inträffa mitt under en viktig fråga kan du be intervjupersonen att upprepa det han eller hon sagt när det är tyst igen. Det är viktigt eftersom ljud i bakgrunden kan förstöra en intervju. Möjliga extratagningar Kom ihåg att ta några tagningar med vidvinkel, några på dig med ryggen till och möjligen några miljöbilder när du filmat klart intervjun. Det kan hjälpa redigerarna när de kortar ner och städar upp bildmaterialet och det ger tittarna lite andningsutrymme. En scenförändring, om än kort, innan återgången till intervjupersonen bevarar tittarnas intresse för filmen. Miljöbilder och tagningar på intervjuaren kan användas för att till exempel göra en snygg överbryggning av ett hopp i materialet, eller som en paus för att låta tittarna smälta det som sagts. Om du skulle välja att filma dig själv när du ställer frågor och lyssnar kan det göras efter intervjun eller till och med på en annan plats. Kom ihåg att om intervjupersonen tittat mot vänster sida om kameran måste du titta mot höger sida när du filmar dig själv. Minimiplan All ovanstående information kan vara till hjälp, men det är inte alltid praktiskt genomförbart. För att få en användbar film utan allt för mycket arbete bör du åtminstone tänka på följande: 1. Filma en halvbild (medium shot), det vill säga bara huvud och axlar. Försök att inte ha en vit bakgrund.

10 2. Balansera inramningen. 3. Se till att man kan se ögonen. 4. Se till att tagningen handlar om intervjupersonen och inte om väggen, fönstret, gardinerna eller något annat. Fler exempel Problem vid filmning av två intervjupersoner Dålig inramning magar Kameravinkel kort person Knäna! Dålig inramning Håller mikrofonen Andra problem: Krukväxten/endast en ljuskälla Möbler skymmer ljuskällan För plottrig bakgrund Inte inramad tillräckligt nära

FILMHANDBOK SÅ GÖR DU FILM!

FILMHANDBOK SÅ GÖR DU FILM! Liten FILMHANDBOK SÅ GÖR DU FILM! ANSVARIG UTGIVARE : Marie Nilsson TEXTER : Ingrid Bergman, Måns Berthas, Anders Justin, Erika Moll, Marie Nilsson, Karin Westin ILLUSTRATIONER : Clara Lindegren GRAFISK

Läs mer

VIDEOPRODUKTIONSTEKNIK

VIDEOPRODUKTIONSTEKNIK LJUS- SÄTTNING VARFÖR SÄTTER MAN LJUS FÖR ATT FILMA? 1. För att kameran ska få tillräckligt med ljus att bilden fastnar 2. För att få rätt kontrast i bilden 3. För att skapa stämning Oftast krävs det betydligt

Läs mer

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio Jonas foto guide är din guide till att bli bättre fotograf. Den går igenom grunderna i fotografi, hur kameran fungerar och annat bra att veta. Denna guide är inriktad främst för fotografering med digital

Läs mer

Dokumentärfilm. Ett kompendium för elever. Får fritt användas och kopieras inom Stockholms län vid angivande av källan.

Dokumentärfilm. Ett kompendium för elever. Får fritt användas och kopieras inom Stockholms län vid angivande av källan. Dokumentärfilm Ett kompendium för elever Får fritt användas och kopieras inom Stockholms län vid angivande av källan. Film Stockholm, Stockholms läns landsting Box 38204, 100 64 Stockholm Tel: +46 8 690

Läs mer

När ni är klara så får ni öppna ögonen. Har ni frågor eller kommentarer till detta?.

När ni är klara så får ni öppna ögonen. Har ni frågor eller kommentarer till detta?. Övning för att koncentrera sig på andningen Att koncentrera sig på andningen erbjuder ett sätt att stänga av tillståndet för automatstyrningen och att återgå och leva i nuet. Eftersom övningen är kort

Läs mer

BEHANDLINGSMÅL OCH PRIORITERINGAR

BEHANDLINGSMÅL OCH PRIORITERINGAR Arbetsblad: Behandlingsmål och prioriteringar B BEHANDLINGSMÅL OCH PRIORITERINGAR Fyll i minst två behandlingsmål som du vill uppnå. Markera även hur viktigt du tycker att varje mål är för dig. Efter behandling

Läs mer

HSBs ABC FÖR INTERN FILMPRODUKTION VERSION 1.0 APRIL 2016

HSBs ABC FÖR INTERN FILMPRODUKTION VERSION 1.0 APRIL 2016 HSBs ABC FÖR INTERN FILMPRODUKTION VERSION 1.0 APRIL 2016 Att tänka efter före Film är det överlägset starkaste mediet och fungerar effektivt i samband med nyheter, information, utbildning och intervjuer.

Läs mer

Ljus och färg - Lite teori

Ljus och färg - Lite teori Ljus och färg - Lite teori I samband med musik- och ljud-framträdanden pratar vi om akustik, dvs att ljudet färgas av det material som finns i rummet. En fantastisk flygel kan i en bra konsertlokal låta

Läs mer

Kristian Pettersson Feb 2016

Kristian Pettersson Feb 2016 Foto Manual Kristian Pettersson Feb 2016 1. Inledning Det viktigaste om vi vill bli bra fotografer är att vi tycker att det är kul att ta bilder och att vi gör det ofta och mycket. Vi kommer i denna kurs

Läs mer

Ljussätt med studioljus. Tobias Fischer

Ljussätt med studioljus. Tobias Fischer Ljussätt med studioljus Tobias Fischer Kapitel ett - Kamerans inställningar Värt att minnas om kamerans inställningar Slutaren Slutaren har mindre betydelse vid fotografering med blixtar än när man fotograferar

Läs mer

CANDY4 HD II 20160419

CANDY4 HD II 20160419 CANDY4 HD II 20160419 2 Innehållsförteckning 1 Vad är CANDY4 HD II?... 6 2 Säkerhetsföreskrifter... 7 3 Vad finns i förpackningen?... 8 4 Fysisk beskrivning... 9 5 Kom igång... 11 5.1 Ladda batteriet...

Läs mer

Lärarmanual för Simkampen

Lärarmanual för Simkampen Lärarmanual för Simkampen Lärarmanualen är tänkt att använda som ett hjälpmedel vid simundervisningen inför Sim- kampen. Materialet innehåller ett antal övningar med skiftande svårighetsgrad och förslag

Läs mer

Kardinal Synd Umeå - Inspelningsinstruktioner -

Kardinal Synd Umeå - Inspelningsinstruktioner - 1 Kardinal Synd Umeå - Inspelningsinstruktioner - Vill förvarna om att det ser ut att vara mycket mer jobb än det egentligen är speciellt med tanke på att det inte krävs några speciella riggar eller ljussättning.

Läs mer

Hur kommer man igång?

Hur kommer man igång? Hur kommer man igång? Alla har någon gång varit nybörjare. Här ger Per Alexanderson, lovsångsledare från Örebro, många enkla och praktiska råd för dig som vill komma igång som lovsångsledare och som mer

Läs mer

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn Där ljudet möter ljuset skapas komforten Utmaningarna för kontor Öppen kommunikation har förändrat hur vi arbetar. Kontoret är inte längre en plats man går

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

FOTOKURS ONLINE. Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK

FOTOKURS ONLINE. Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK FOTOKURS ONLINE Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK Kursprogrammet: 1. Introduktion - 1.3 2. Bländaren - 8.3 3. Slutaren - 15.3 4. Människan i fokus - 22.3 5. Svart-vitt -

Läs mer

BELYSNINGSFÖRSTÄRKANDE FÄRGSÄTTNING AV RUM (projektnr 34528-1)

BELYSNINGSFÖRSTÄRKANDE FÄRGSÄTTNING AV RUM (projektnr 34528-1) OPTIMA2 BELYSNINGSFÖRSTÄRKANDE FÄRGSÄTTNING AV RUM (projektnr 34528-1) LÄGESRAPPORT 25 juli 2011 Tekn. Dr Cecilia Häggström (genomförandeansvarig) Docent Karin Fridell Anter (projektledare) Projektets

Läs mer

Examensarbete för högskoleexamen i medieteknik

Examensarbete för högskoleexamen i medieteknik Examensarbete för högskoleexamen i medieteknik Manual till introduktionsfilm Cecilia Sjöström ceciliasjostrom@hotmail.com 2012-08-29 Kursansvarig: Elin Johansson Övriga lärare: Stefan Berglund Sammanfattning

Läs mer

Objektiv. Skillnad i egenskaper mellan objektiv med olika brännvidder (småbild)

Objektiv. Skillnad i egenskaper mellan objektiv med olika brännvidder (småbild) Håll kameran rätt! För att minimera risken för skakningsoskärpa bör man alltid hålla kameran så stadigt som möjligt. Oftast håller man kameran som i mitten och till höger, med höger hand i kamerans grepp

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning CANDY4 HD 20150129 Innehållsförteckning 1 Vad är CANDY4 HD?... 4 2 Säkerhetsföreskrifter... 5 3 Vad finns i förpackningen?... 6 4 Fysisk beskrivning... 7 5 Kom igång... 9 5.1 Ladda batteriet... 9 5.2 Ta

Läs mer

ENSAM. Av Matilda Jerkvall

ENSAM. Av Matilda Jerkvall 1 ENSAM Av Matilda Jerkvall Hennes steg ekar där hon går genom den tysta staden. Hon är alldeles ensam där hon skyndar förbi de stängda butikerna. Hur kan hon vara alldeles ensam där det annars brukar

Läs mer

SKAPA MED TOARULLAR! INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 1. Del 1. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn.

SKAPA MED TOARULLAR! INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 1. Del 1. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 1 SKAPA MED TOARULLAR! Del 1. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN Färgglad fisk Toarulle Plast/papptallrik Häftapparat

Läs mer

404 CAMCORDER VIDEOKAMERA & KAMERAFUNKTIONER

404 CAMCORDER VIDEOKAMERA & KAMERAFUNKTIONER SVENSKA SWEDISH 404 CAMCORDER VIDEOKAMERA & KAMERAFUNKTIONER Tillägg till ARCHOS 404 Användarmanual Version 1.1 Var god besök www.archos.com/manuals för att ladda ner den senaste versionen av denna manual.

Läs mer

Ljusmätning 1 "Mäta i handen i skugga". Med handhållen ljusmätare för befintligt ljus så finns en metod som är mycket enkel, snabb och fungerar till de flesta genomsnittliga motiv: att "mäta i handen i

Läs mer

Sträck ut efter träningen

Sträck ut efter träningen Sträck ut efter träningen När du har tränat är det dags igen. Hoppar du över stretchingen får du lättare ömma, styva och korta muskler. Det är viktigt att uttänjningen sker i en lugn och behärskad takt.

Läs mer

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Utdrag ur Misstänkt ljus Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Har du tänkt på att ljuset från ficklampan syns ut genom tältduken, viskade Kajsa. Om det skulle komma ett ufo flygande där uppe över trädtopparna

Läs mer

JÄMLIKA MÖTEN E N B E M ÖTA N D EG U I D E

JÄMLIKA MÖTEN E N B E M ÖTA N D EG U I D E JÄMLIKA MÖTEN E N B E M ÖTA N D EG U I D E Framtagen i samarbete mellan Handikapporganisationerna, Gotlands kommun och Länsstyrelsen i Gotlands län juni 2006 Ett bra bemötande Ett bra bemötande handlar

Läs mer

Mål med kursen Baddaren N1

Mål med kursen Baddaren N1 Mål med kursen Baddaren N1 Kunna doppa huvudet under vattenytan, inte vara rädd för att få vatten i ögonen samt att hoppa från kant på djupt vatten. Simmärke: Baddaren Blå Doppa Doppa huvudet 5 gånger,

Läs mer

Namn: Eron Teklehaimanot Klass: 9b Datum: 21 maj 2010 Mentor: Mikael (svenskan) Hållbar utveckling med inriktning naturvetenskap Oljud i klassrummen

Namn: Eron Teklehaimanot Klass: 9b Datum: 21 maj 2010 Mentor: Mikael (svenskan) Hållbar utveckling med inriktning naturvetenskap Oljud i klassrummen Namn: Eron Teklehaimanot Klass: 9b Datum: 21 maj 2010 Mentor: Mikael (svenskan) Hållbar utveckling med inriktning naturvetenskap Oljud i klassrummen 1 Innehållsförteckning Inledning.....sidan 3 Bakgrund......sidan

Läs mer

Mindfull STÅENDE Yoga

Mindfull STÅENDE Yoga Mindfull STÅENDE Yoga Tack min kollega Leg psykolog och MBSR-lärare Åshild Haaheim som fotograferat rörelserna på Garrison Institute. Intention & Yogafilosofi Intentionen med mindfull yoga är att utforska

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

Alla kan röra på sig. Till dig som är drabbad av osteoporos (benskörhet)

Alla kan röra på sig. Till dig som är drabbad av osteoporos (benskörhet) Alla kan röra på sig. Till dig som är drabbad av osteoporos (benskörhet) Råd och övningar vid osteoporos Rätt hållning kan förebygga överbelastning på muskler och leder. Stå så rak som möjligt. Håll in

Läs mer

Rullgardiner. Stilrent med personlig prägel

Rullgardiner. Stilrent med personlig prägel Rullgardiner Stilrent med personlig prägel En modern klassiker som gör jobbet Rullgardinen är en klassiker som aldrig blir omodern. Och det är inte så konstigt. En rullgardin passar i stort sett i alla

Läs mer

Söka och undersöka - rum

Söka och undersöka - rum Rapport Kandidatarbete Söka och undersöka - rum Linnea Nordin Inredningsarkitektur & Möbeldesign DKK Konstfack 2013-05-28 Professor: Jonas Osslund Kursledare: Karin Tyrefors Handledare: Åsa Conradsson

Läs mer

UTVÄRDERING AV UTSTÄLLNINGEN OMÄNSKLIGT/ OM TEKNIK / LÄSKORT OCH LURAR

UTVÄRDERING AV UTSTÄLLNINGEN OMÄNSKLIGT/ OM TEKNIK / LÄSKORT OCH LURAR UTVÄRDERING AV UTSTÄLLNINGEN OMÄNSKLIGT/ OM TEKNIK / LÄSKORT OCH LURAR BAKGRUND......s 1 METOD....s 2 RESULTAT........s 3-8 LÄSKORTENS INFOPELARE........s 3 LÄSKORENS DESIGN.......s 4 KORTLÄSARE.... s

Läs mer

Bildmanus. Förvandlingen

Bildmanus. Förvandlingen Bildmanus Förvandlingen av Franz Kafka Niklas Ekström DBA 101 Digital berättar teknik HT-11 Avgränsning Jag har valt att begränsa mig till den första delen av Franz Kafkas Förvandlingen, vilket motsvarar

Läs mer

Porträtt. Om du undrar något, hör av dig till Karolina, konstpedagog på Falsterbo konsthall. karolina.rashwane@vellinge.se, eller 040-42 55 02

Porträtt. Om du undrar något, hör av dig till Karolina, konstpedagog på Falsterbo konsthall. karolina.rashwane@vellinge.se, eller 040-42 55 02 Porträtt Detta är ett utlåningsmaterial från Falsterbo konsthall på tema porträtt. Syftet med mappen är inspirera till att betrakta, upptäcka, prata och skapa. Det finns inget rätt eller fel, bara oändliga

Läs mer

En artikel från Svenska Fotografen 1926 av. Oscar J:son Eilert. Den handlar om hästfotografering från hans verksamhet i Strömsholm.

En artikel från Svenska Fotografen 1926 av. Oscar J:son Eilert. Den handlar om hästfotografering från hans verksamhet i Strömsholm. En artikel från Svenska Fotografen 1926 av Oscar J:son Eilert. Den handlar om hästfotografering från hans verksamhet i Strömsholm. SVENSK FOTOGRAFISK TIDSKRIFT 125 der äro tagna med den då för tiden största

Läs mer

SmartgymS TRÄNA HEMMA PROGRAM SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort!

SmartgymS TRÄNA HEMMA PROGRAM SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort! S TRÄNA HEMMA PROGRAM 28 SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort! Kom i form hemma Vi träffar många personer som tränar mycket och som är motiverade och som har

Läs mer

Kamerateknik. Uppdelning av ljuset i en 3CCD kamera

Kamerateknik. Uppdelning av ljuset i en 3CCD kamera Kamerateknik Bildsignalen i en kamera Videokamerans uppgift är att fånga och registrera ljus och färg som finns i naturen. Samtidigt ska detta ske på ett sådant sätt att vi människor uppfattar de återgivna

Läs mer

Att använda bildhanteringsprogram, del 2

Att använda bildhanteringsprogram, del 2 Att använda bildhanteringsprogram, del 2 Gå till Adobe Online (M) Markeringsram - (L) Lasso - (C) Beskärning - (J) Airbrush - (S) Klonstämpel - (E) Suddgummi - (R) Oskärpa - (A) Markering av bankomponenter

Läs mer

Produktbild och funktionsknappar

Produktbild och funktionsknappar Produktbild och funktionsknappar 1. USB kontakt 2. 5V Laddkontaktuttag 3. Minneskort 4. Högtalare 5. Monteringsfäste 6. Mikrofon 7. Batterilucka 8. Kameralins 9. IR lampor (för mörkerseende) 10. PÅ / AV

Läs mer

Öppna bilden C:\Photoshop5-kurs\Bananer 96ppi.psd. Aktivera verktyget Färgpyts i verktygslådan.

Öppna bilden C:\Photoshop5-kurs\Bananer 96ppi.psd. Aktivera verktyget Färgpyts i verktygslådan. 140 Målnings- och redigeringsverktyg 3 Fyllningsverktyg Ofta vill man fylla ett helt område med en viss färg, ett visst mönster eller en övertoning mellan flera färger. Detta kan åstadkommas på några olika

Läs mer

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 "Box Position Mät ut med hjälp av pinnen: lite mer än axelbrett mellan fötterna, pinnen ska gå i linje med fotens inre sida och axelns yttre sida. Aktiv Sidoböjning

Läs mer

HANDLEDARGUIDE HÄLSOSTÖD

HANDLEDARGUIDE HÄLSOSTÖD HANDLEDARGUIDE HÄLSOSTÖD Finns även tillgänglig digitalt på www.uppdragpsykiskhalsa.se Hälsostöd upplägg 5-7 deltagare 1 gruppledare 5 träffar Gemensamt språk gemensamt (Även gruppledaren, annars får tolk

Läs mer

Programval. Automatiska val Alla de programvalen neråt, CA och nedåt till vänster sett är alla olika typer av autolägen.

Programval. Automatiska val Alla de programvalen neråt, CA och nedåt till vänster sett är alla olika typer av autolägen. Programval Har du någon gång undrat, om det verkligen är så stor skillnad på att fotografera i auoto-läget jämfört med att fotografera manuellt? Det gjorde jag i början, och visst kunde jag väl förstå

Läs mer

Hälsoråd för Internetstuderande

Hälsoråd för Internetstuderande 10-poängskurs i Rehabiliteringspedagogik för arbete med långtidssjukskrivna i grupp Hälsoråd för Internetstuderande Du står nu i begrepp att påbörja en Internetkurs. Erfarenheter från tidigare kurser visar

Läs mer

Fö 6 20080207 Inspelningsrummet. [Everest kapitel 20 och 22-24]

Fö 6 20080207 Inspelningsrummet. [Everest kapitel 20 och 22-24] ETE319 VT08 Fö 6 20080207 Inspelningsrummet [Everest kapitel 20 och 22-24] Det krävs en rad olika övervägande för att bygga ett lyckat inspelningsrum. Hur rummet skall konstrueras och se ut beror till

Läs mer

Fotoutmaning 1. STILLEBEN (Inomhus) Välkomna till Järbo Garns fotoutmaning med inriktning stickat och virkat - Maja här!

Fotoutmaning 1. STILLEBEN (Inomhus) Välkomna till Järbo Garns fotoutmaning med inriktning stickat och virkat - Maja här! Fotoutmaning 1 Välkomna till Järbo Garns fotoutmaning med inriktning stickat och virkat - Maja här! Under fyra veckor kommer jag att guida er igenom fyra olika utmaningar. Tanken är att dessa utmaningar

Läs mer

Bermudatriangeln där alla problem försvinner spårlöst av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh publicerad i Canis 2008

Bermudatriangeln där alla problem försvinner spårlöst av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh publicerad i Canis 2008 Bermudatriangeln där alla problem försvinner spårlöst av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh publicerad i Canis 2008 I vår agilityträning jobbar vi utifrån ett par grundläggande principer: Vi strävar

Läs mer

reportage johan marklund Nyheter och Natur sid 84 Kamera & Bild

reportage johan marklund Nyheter och Natur sid 84 Kamera & Bild reportage johan marklund Nyheter och Natur sid 84 Kamera & Bild Fotografen Johan Marklund gillar både och Johan är en 25-årig fotograf som trots sin ganska unga ålder ändå kommit en bra bit på vägen i

Läs mer

Lätt att fotografera med IS! Objektiv med Image Stabilizer (bildstabilisator) ger bättre resultat

Lätt att fotografera med IS! Objektiv med Image Stabilizer (bildstabilisator) ger bättre resultat Lätt att fotografera med IS! Objektiv med Image Stabilizer (bildstabilisator) ger bättre resultat Tar du många suddiga bilder? Canons IS*-objektiv är lösningen! Snygg bild! Eller? När du förstorar bilden

Läs mer

Brandsäkerhet i hemmet SFI Handledarmanus

Brandsäkerhet i hemmet SFI Handledarmanus Handledarmanus SFI Brandsäkerhet i hemmet SFI Handledarmanus Välkommen som handledare för utbildningen Brandsäkerhet i hemmet för SFI-elever. Syftet med utbildningen är att deltagarna ska förstå vilka

Läs mer

Vad finns i lådan. 1 LEDX cobra pannlampa 1 LEDX huvudställning 1 Li Ion batteri 1 batteriladdare 1 manual

Vad finns i lådan. 1 LEDX cobra pannlampa 1 LEDX huvudställning 1 Li Ion batteri 1 batteriladdare 1 manual Vad finns i lådan 1 LEDX cobra pannlampa 1 LEDX huvudställning 1 Li Ion batteri 1 batteriladdare 1 manual Gratulerar till ditt val av LEDX pannlampa. Lampan har tagits fram med fokus på bra ljus, låg vikt

Läs mer

Visst svarar November snabbt.

Visst svarar November snabbt. PRECISION Tror du att du upp för det här? det kommer inte bli lätt Frågar en ljuv röst från Radion. Ja, jag klarar det Svarar Vincent tröttsamt medans han spanar byggnaden. Bra, Din utrustning ligger ett

Läs mer

EF28-300mm f/3.5-5.6l IS USM

EF28-300mm f/3.5-5.6l IS USM EF28-300mm f/3.5-5.6l IS USM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons objektiv EF28-300mm f/3,5-5,6l IS USM är ett kraftfullt zoomobjektiv med höga prestanda för EOS-kameror som

Läs mer

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Kursmaterial ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Avsnitten AVSLAPPNING, DJUP-, MELLAN- OCH LÄTTANDNING Att andas och slappna av är inte helt lätt när det gör ont. Hur vi andas

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

a) Fylla på sprejbehållaren (se bild 2)

a) Fylla på sprejbehållaren (se bild 2) Du har just köpt en JetCare -Systemenhet, en produkt för kontroll av din hunds skällande. Produkten är utvecklad enligt senaste rön inom beteendeforskning, är mycket effektiv och naturligtvis smärtfri

Läs mer

Instruktionsbok. Minikid ECE R44 / 04. Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kg. Testad och godkänd enligt

Instruktionsbok. Minikid ECE R44 / 04. Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kg. Testad och godkänd enligt Instruktionsbok Minikid Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kg Testad och godkänd enligt ECE R44 / 04 Viktig information Tack för att du har valt en bilbarnstol från Axon Kids. Teamet bakom Minikid har

Läs mer

Handbok. Copyright 2013 Samsung Electronics

Handbok. Copyright 2013 Samsung Electronics Handbok Copyright 2013 Samsung Electronics Inledning Våra smarttelefoner gjorde vår första familjeresa utomlands så mycket bättre! Därför vill jag dela med mig av några tips om hur du får ut mer av din

Läs mer

SmartCat Pejlare S300

SmartCat Pejlare S300 1. Introduktion SmartCat Pejlare S300 Pejlare S300 har en räckvidd på upp till 300 meter vid fri sikt. Det medföljer en halsbandsficka som skyddar sändaren mot väta och slitage, samt gör att det går att

Läs mer

Uppdrag undersökning

Uppdrag undersökning Uppdrag undersökning Beskrivning av projektet Uppdrag undersökning är ett arbete där eleven utifrån eget intresse får välja ett ämne och göra en frågeställning. Sedan ska man ta reda på hur det ligger

Läs mer

General Rules Of Pocket Billiards

General Rules Of Pocket Billiards General Rules Of Pocket Billiards Nedanstående regler är antagna av SBF den 20:e juni 1999 3. ALLMÄNNA POOL BILJARD REGLER Dessa Allmänna Pool Biljardregler gäller alla pooldiscipliner, om inte annat anges

Läs mer

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP... RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT.....s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...s 10 1 BAKGRUND Vi vill ta reda på hur en upplever en utställning

Läs mer

Nucleus CP810 ljudprocessor och Nucleus CR110 Remote Assistant Handbok för felsökning

Nucleus CP810 ljudprocessor och Nucleus CR110 Remote Assistant Handbok för felsökning Nucleus CP810 ljudprocessor och Nucleus CR110 Remote Assistant Handbok för felsökning Symboler Notera Viktig information eller råd om handhavande. För enklare och säkrare användning. Tips Sparar tid och

Läs mer

CASALL AB TRACK 98100

CASALL AB TRACK 98100 CASALL AB TRACK 9800 PLACERING AV VARNINGSDEKALER På den här ritningen visas var varningsdekalerna är placerade. Obs! Dekalerna visas inte i verklig storlek. VIKTIGA ANMÄRKNINGAR VARNING: Läs noga igenom

Läs mer

Lathund, till Photo Story, för skräckslagna lärare

Lathund, till Photo Story, för skräckslagna lärare Lathund, till Photo Story, för skräckslagna lärare Inledning: Photo Story är ett roligt och lättanvänt program. Muntligtframträdande går mot en ny dimension när eleverna slipper nervositeten över muntligt

Läs mer

Kreativa porträtt. Familj och vänner är de viktigaste personerna i ditt liv. Här visar vi hur du tar bättre bilder på dem.

Kreativa porträtt. Familj och vänner är de viktigaste personerna i ditt liv. Här visar vi hur du tar bättre bilder på dem. 16 DIGITALFOTO 16 Kreativa porträtt Familj och vänner är de viktigaste personerna i ditt liv. Här visar vi hur du tar bättre bilder på dem. När vi tänker på motiv som vi skulle vilja fotografera så handlar

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo 284 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 99 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Vi har gjort roliga och väldigt varierade saker! - För att

Läs mer

Ergonomi i teori och praktik

Ergonomi i teori och praktik Ergonomi i teori och praktik Namn: Klass: ERGONOMI Din kropp är bra på att anpassa sig efter vad den behöver göra. Kroppsdelar som utsätts för påfrestningar bygger automatiskt upp sig för att klara detta,

Läs mer

Innehållsförteckning. Handboll i skolan

Innehållsförteckning. Handboll i skolan Innehållsförteckning ÖVNINGSFÖRRÅD (LÄTT NIVÅ)...2 1. Kasta-fånga/Jag och bollen...2 2. Kasta - fånga/vi två och bollen...3 3. Kasta-fånga/Vi och bollen i rummet...3 4. Studsa/Jag och bollen...3 5. Studsa/Vi

Läs mer

Analys av cinematografin i Schindler s list Robin Sörbom Linnéuniversitetet 2013

Analys av cinematografin i Schindler s list Robin Sörbom Linnéuniversitetet 2013 Analys av cinematografin i Schindler s list Robin Sörbom Linnéuniversitetet 2013 1 Innehåll 1. Cinematografin i Schindler s list (Spielberg, 1993)... 3 1.1. Inledning... 3 1.2. Analys... 4 1.3. Sammanfattning...

Läs mer

mer färg och ljus Videokameror med 3CCD från Panasonic

mer färg och ljus Videokameror med 3CCD från Panasonic mer färg och ljus Videokameror med 3CCD från Panasonic PRESSENS BETYG Våra videokameror har testats av pressen och vunnit massvis med priser och utmärkelser. Inte minst tack vare vårt 3CCD-system som ger

Läs mer

Träningssplan: vecka 1-6

Träningssplan: vecka 1-6 Träningssplan: vecka 1-6 Här följer ett träningspass för hela kroppen som passar nybörjare. Passet är utvecklat för att passa din livsstil och tack vare det kan du träna när och var du vill och behöver

Läs mer

Raw Hide. hantera camera raw-bilder

Raw Hide. hantera camera raw-bilder Fotograf: Scott Kelby Exponeringstid: 1/125 1/250 Brännvidd: 70 18 mm Bländaröppning: f/3.5 f/7.1 Kapitel 2 Hantera Camera Raw-bilder Raw Hide hantera camera raw-bilder Apropå rubriken om du tillhör den

Läs mer

Lär dig göra marklyft

Lär dig göra marklyft Lär dig göra marklyft Marklyft är en bra övning för din kropp. I ett enda lyft använder du alla muskler. Så greppa en skivstång! Vi visar hur du får till dina marklyft. Marklyft 1 Före lyftet Stå med fötterna

Läs mer

EF-S55-250mm f/4-5.6 IS STM

EF-S55-250mm f/4-5.6 IS STM EF-S55-250mm f/4-5.6 IS STM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons EF-S55-250mm f/4-5,6 IS STM är ett högpresterande telezoom-objektiv som gör inspelning av film till en angenäm

Läs mer

K.L. Photography. Fotograf Kimmo Lång Modell-Porträtt-Familje-Bröllop-Barn-Dop Reklam- Produkt

K.L. Photography. Fotograf Kimmo Lång Modell-Porträtt-Familje-Bröllop-Barn-Dop Reklam- Produkt K.L. Photography Fotograf Kimmo Lång Modell-Porträtt-Familje-Bröllop-Barn-Dop Reklam- Produkt Om, K.L. Photography och fotografen Kimmo Lång Fotografering handlar om att fånga ögonblicket. Att vara med

Läs mer

Studieteknik tips, idéer och strategier. Maria Sundberg Lärare med specialpedagogisk kompetens mariasundberg82@gmail.com

Studieteknik tips, idéer och strategier. Maria Sundberg Lärare med specialpedagogisk kompetens mariasundberg82@gmail.com Studieteknik tips, idéer och strategier Maria Sundberg Lärare med specialpedagogisk kompetens mariasundberg82@gmail.com Vem är jag och vilka är ni? Vad kvällen ska handla om Olika inlärningsstilar Se över

Läs mer

1. Grinden in. Hur ser din personliga livsgrind ut och vart leder den dig? Jordband & själsvingar Susanne Bergman

1. Grinden in. Hur ser din personliga livsgrind ut och vart leder den dig? Jordband & själsvingar Susanne Bergman 1. Grinden in Grinden stod välkomnande på glänt. Handtaget var rostigt trots att grinden var ganska nymålad. Dofter av blommor och gräs hälsade mig och fick mig att tänka på min barnsdoms trädgård, klätterträdets

Läs mer

55200 Inspelningsbar microfon

55200 Inspelningsbar microfon 55200 Inspelningsbar microfon Lär känna Easi-Speak Innehåll: Inbyggd högtalare Mikrofon Volymknappar Hörlursuttag På-/av-knapp Statuslampa Röd inspelningsknapp Grön uppspelningsknapp USB-anslutning Föregående

Läs mer

MANUAL FÖR VIDEOREDIGERING

MANUAL FÖR VIDEOREDIGERING MOVIE MAKER- MANUAL FÖR VIDEOREDIGERING Författad av Anna Sabelström i samarbete med Film Stockholm och Ungdomsstyrelsen FILM STOCKHOLM REGIONALT RESURSCENTRUM FÖR RÖRLIG BILD I STOCKHOLMS LÄN Kultur-

Läs mer

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRH-100-92(1) 2010 Sony Corporation

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRH-100-92(1) 2010 Sony Corporation NEX-3/NEX-5/NEX-5C 3D-funktionerna som levereras med uppdateringen av den fasta programvaran beskrivs i den här broschyren. Se häftet Handledning och Bruksanvisning till α som finns på medföljande CD-ROM-skiva.

Läs mer

Barns åsikter om sjukhus, vårdcentraler, väntrum och personalens bemötande

Barns åsikter om sjukhus, vårdcentraler, väntrum och personalens bemötande 2013-02-06 Barns åsikter om sjukhus, vårdcentraler, väntrum och personalens bemötande Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport,

Läs mer

LIDINGÖLOPPET 10 KILOMETER CLAIRE 25, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA

LIDINGÖLOPPET 10 KILOMETER CLAIRE 25, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA LIDINGÖLOPPET 10 KILOMETER CLAIRE 25, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA Jag har varit sjuk och vill få hjälp att komma tillbaka till löpningen och en frisk, vältränad kropp. Jag ska springa Lidingö Tjejlopp 10

Läs mer

Inspelning, redigering, publicering med Camtasia 7

Inspelning, redigering, publicering med Camtasia 7 Inspelning, redigering, publicering med Camtasia 7 Starta inspelningen... 2 Ljud... 2 Initiera inspelningen... 3 Under inspelningen... 3 Stressa inte att komma igång... 3 Presentera dig... 3 Ögonkontakt

Läs mer

Storyboard. Ett givande möte - Marita Hedström

Storyboard. Ett givande möte - Marita Hedström 2015-11-04 1 1 Svart ruta tonas upp till dunkelt ljus. Mobiltelefon plingar till. Felicia tänder lampan, stödjer sig på armbågen och tar upp mobiltelefonen. Kamera still. Tyst i rummet. Felicia och Linnéa

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

föreningen svenskt filmljud the swedish cinema audio society

föreningen svenskt filmljud the swedish cinema audio society föreningen svenskt filmljud the swedish cinema audio society TIPS OCH GODA RÅD FRÅN DIN LJUDAVDELNING SCENOGRAFER Konferera med ljudavdelningen när möbler, maskiner och datorer som inte är tysta skall

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Sinnenas stig GNESTA

Sinnenas stig GNESTA Sinnenas stig GNESTA Välkommen till denna promenad där du ska få en sinnesupplevelse samtidigt som du får en härlig vandring i Gnestas vackra miljö. Fokus är på DIG och dina sinnen, tanken är att du ska

Läs mer

Träningsprogram för dig med AS

Träningsprogram för dig med AS Träningsprogram för dig med AS Pfizer AB 191 90 Sollentuna Tel 08-550 520 00 www.pfizer.se ÖVNING 1 Vridning av bröstryggen Ligg på sidan och dra upp knäna mot magen. Håll Håll kvar kvar knäna knäna mot

Läs mer

Innehåll. Introduktion Min Stora Sorg. Diskussionsfrågor. Bildanalys. Analysera musiktexter. Tips på ytterligare fördjupning

Innehåll. Introduktion Min Stora Sorg. Diskussionsfrågor. Bildanalys. Analysera musiktexter. Tips på ytterligare fördjupning Detta lärarmaterial är till för er som vill fördjupa er i det bildspråk som Min Stora Sorgs musik och konstnärskap berör men också koppla det till den bildvärld vi lever i idag. I denna performancekonsert

Läs mer

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen.

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen. - manus ver.2 INT Sovrum dag En kille ligger och sover i hans väldigt städade, prydliga rum. Det är JIM. Ett foto av hans mor och en väckarklocka syns på nattduksbordet. Han sätter sig upp nöjd 2 sekunder

Läs mer

GODA VANOR FÖR EN FRISKARE OCH SÄKRARE VARDAG. Det är aldrig för sent att börja träna!

GODA VANOR FÖR EN FRISKARE OCH SÄKRARE VARDAG. Det är aldrig för sent att börja träna! GODA VANOR FÖR EN FRISKARE OCH SÄKRARE VARDAG. Det är aldrig för sent att börja träna! Broschyr_A5_generell.indd 1 2015-10-23 16:10 n o i t o M ÄR DEN BÄSTA MEDICINEN Vi människor är gjorda för rörelse.

Läs mer

DELEGERING PROVTAGNING BLODTRYCK OCH PULS

DELEGERING PROVTAGNING BLODTRYCK OCH PULS DELEGERING PROVTAGNING BLODTRYCK OCH PULS Fastställt av: 2015-11-01, Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska Dokumentet framtaget av: MAS För revidering ansvarar: MAS Dokumentet gäller till och med: Tillsvidare

Läs mer

Kapitel 10: Sidvärtsrörelser

Kapitel 10: Sidvärtsrörelser Kapitel 10: Den här övningen (öppna) har så många förtjänster att jag räknar den som alpha och omega bland alla övningar för hästen som syftar till att utveckla fullständig lösgjordhet och perfekt rörlighet

Läs mer

Akustik. Läran om ljudet

Akustik. Läran om ljudet Akustik Läran om ljudet Vad är ljud? Ljud är förtätningar och förtunningar som uppstår i omgivningen när ett föremål vibrerar. Ljud kräver materia för att kunna spridas, t.ex. luft. Ett föremål som vibrerar

Läs mer