Vanliga frågor. I vilket geografiskt område är ITK giltiga?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vanliga frågor. I vilket geografiskt område är ITK giltiga?"

Transkript

1 Vi behöver överväga begreppet "pengar" och de befintliga finansiella systemen. Vi bör analysera vart det hela är på väg samt vilka konsekvenser detta kan ha för människor globalt, nationellt och lokalt. Fler och fler inser att det konventionella monetära systemet (pengar, centralbanksprincipen, fiat valuta med begränsad kapitalreservkrav ) ligger till grund för våra återkommande miljömässiga, ekonomiska och sociala problem. Idag uppstår dessa problem på en global nivå då den finansiella marknaden är global. Dessa problem har funnits och utvecklats ganska länge, och nu är det hög tid för nya lösningar. När det gäller en kollaps av det ekonomiska systemet, vilka är de alternativ till lösningar som vi kan implementera snabbt? En mängd olika modeller har redan utvecklats. Ett av de mest framgångsrika koncepten i Europa har varit införandet av regionala valutor som kallas "Regio". Dessa som arbetar tillsammans med euron och stödjer den regionala ekonomin samt skapar fler sociala nätverk. Regios utfärdas, övervakas och administreras centralt. En av de främsta anledningarna till stagnation inom nuvarande regionala valutor (regios) är att administrationen av systemen är ansträngande. Administratörer/arrangörer, som tar på sig ansvaret för att få systemet att fungera, arbetar frivilligt och blir ofta utan betalning för sina ansträngningar. Arbetsbelastningen är ofta hög, de blir utbrända och därmed försvåras deras arbete. En ny modell, "Minuto Cash", som härstammar från Tyskland är inte alls lika anstängande administrativt som "regios". Minuto Cash baseras på möjligheten att vem som helst kan publicera sin egen betalning. Minutos används på samma sätt som kontanter och är ett reellt decentraliserat betalsätt. Vanligtvis arbetar människor och får betalt i efterskott, men var tas pengarna ifrån? Det traditionella ekonomiska systemet är uppbyggt så att det är skulder som skapar pengar. Den centralt förvaltade statsskulden har därigenom vuxit till att nå astronomiska proportioner. Lokalt skapade värdekuponger däremot representerar ett löfte om att stödja det lokala samhället och miljön. Kupongernas värde begränsas till det nationella medelvärdet för arbete som volontär för ett visst antal timmar / minuter (eller motsvarande/ideell tid).

2 Komplementära valutor anses av tyska Bundesbanken vara ett slags sociala pengar/betalsätt. Det är pengar/betalsätt som används kring människors sociala aktiviteter, snarare än betalning för sitt arbete. ISSS-projektet är inspirerat av Minutos, vi har antagit benämningen "ITK" som står för Ideell Tid Kupong - och denna bygger på frivilligt arbete. Kupongen fungerar som ett erkännande av att någon har tillhandahållit en tjänst till samhället, eller en individ i samhället, i form av varor eller tjänster. En volontärtimme är värd 60 ITK. Skulle man behöva sätta ett värde på en timmes voluntär tid (som det görs inom EU projekt och Leader i synnerhet) motsvarar det i Sverige 175 SEK. Vid introduktion av ITK: s är det första steget att skapa ett inledande möte. Detta kräver att någon organiserar mötet. Senare delas ansvaret och tas över av andra. Man bör prata igenom resurser och behov - samt andra praktikaliteter för att genomföra konceptet. Om ITK: s används utanför regionen kommer de så småningom tillbaka till sin ursprungsort, så länge de fortfarande är giltiga. Varje ITK kupong visar namn och adress på den person som utfärdade det, dess värde, datum för utfärdande, postnummer och dess giltighetstid (beräknat som slutet av utfärdandeåret plus två ytterligare år). Dessutom bör två borgensmän (en kvinna och en man) borga för varje ITK kupong med en stämpel och underskrift. Dess relevans är huvudsakligen i den region där den skapades, då särskilt leverantörer av varor inklusive jordbruk, trädgårdsodling, hantverk och sociala tjänster.. Vanliga frågor I vilket geografiskt område är ITK giltiga? För perioden av pilotprojektet ITK är giltiga i de specificerade pilotnätverk och grupper som arbetar med dem i Upplandsbygd regionen. Främst Knivsta och Sigtuna kommun. Kan ITK fungera som en "omställningsgrupps" valuta? En ITK är en IOU (Löfte att betala) och är precis som att ge pengar till en välgörenhetsorganisation. Skillnaden är att du inte lovar att betala med pengar, istället används ideell tid för att hedra löftet. Till exempel, om en omställningsgrupp beslutar att hålla en introduktion och ett nätverksmöte, och en grupp på tio personer är villiga att ge 20 timmar av sin tid så kan var och en av dem skapa och utfärda ITK, får dem stämplade och ge dem till kassören.

3 Under denna tid är volontärer organiserade och ordnar möten. Medlemmarna kan besluta att ITK kan användas, till exempel för att ordna fika, betala underhållning i ITK eller betala barnvakten med ITK så att du kan gå till mötet, och så vidare. Det finns en bra potentiell marknad för ITK särskilt kring mat. Volontärer ger ITK till gruppen, och gruppen anordnar aktiviteter som kan ersättas med ITK. Detta kommer att utvecklas och en marknad kommer att växa fram. T.ex: istället för att köpa bröd så kan gruppen besluta att ha hemlagat bröd och därför ge ytterligare möjlighet att ger ITK till den som bakar. Likaså finns det en marknadsmöjlighet för ITK inom kultursektorn. Plötsligt blir de artister som accepterar ITK mer attraktiva och intressanta än de som enbart tar emot pengar som betalning för sina tjänster. Hälsa och rådgivning - massage och rådgivning kan också vara relevanta som tjänster där ITK kan användas i stället för pengar. Vilka är skillnaderna mellan tjänster som köps med svenska kronor och frivilliga tjänster som kan fås med ITK? Frivilliga tjänster är helt olika andra tjänster som finns på marknaden, de kommer inte med någon form av garanti och omfattas inte av konsumentlagstiftning och annan lagstiftning. Kan man bara acceptera ITK från person som utfärdade dem? Nej, du kan handla med ITK från vilken utfärdare som helst. Detta följer av principen: hur mycket pengar (svenska kronor) återgår till centralbanken? Mycket få. Likaså kan ITK kuponger distribueras som betalning hundratals gånger, från en person till nästa, innan de kommer att återgå till utfärdaren. Alla har friheten att acceptera ITK eller inte. Är det nödvändigt att utfärdaren skriver alla sina erbjudanden om tjänster eller varor på kuponger som de skapar själva? Det rekommenderas att utfärdaren använder en stämpel som visar vad de kan erbjuda. Till exempel, varje medlem av omställingsnätverket skulle kunna utnyttja en webbplats där de kan beskriva vad de erbjuder. Stämpeln tillhandahåller på så sätt reklam. Medan kupongen cirkulerar, kommer folk läsa på den. Om etiketten inte visar din webbplats rekommenderar vi att skriva minst tre av dina erbjudanden på baksidan av kupongerna. Detta bidrar till att uppnå ett högre intresse och acceptans av ITK. Är de som borgar ansvariga för ITK de skriver under? Normalt är svaret: Nej, bara om utfärdaren är oförmögen att fullgöra sin skyldighet skulle garanterna behöva kliva in. Till exempel, om utfärdaren inte längre kan tillhandahålla en tjänst eller varor, eller blir sjuk, flyttar utan att lämna en ny adress eller dör och det inte finns arvingar som kan uppmanas

4 att hedra löftet. I gengäld för att etablera sig som en borgenär, har borgensmannens namn spridits i samhället. Vad bestämmer den giltiga perioden ITK? Varje kupong har ett inskrivet giltighetsdatum. Giltighetstiden räknas i slutet av året då det utfärdades plus två år totalt. Enligt hans eller hennes behov, måste den person som skapar ITK hedra löftet - och sedan kan du skapa ny ITK. Utfärdaren kan använda en kupong en andra gång efter inlösen? Om kupongen är giltig för mer än tre år, kan utfärdaren använda kupongen en gång till. Om tiden är mindre än 3 år bör utfärdaren förstöra kupong för inlösen. På grund av denna regel har medlemmar av Minuto nätverket nästan aldrig behållit en kupong strax före utgångsdatum. Måste du själv skapa ITK för att delta? Att skapa ITK är lika frivilligt som att acceptera dem som betalning för varor eller tjänster. För vissa människor kan det vara lättare i början att acceptera ITK och använda dem igen. Efter att de har fått förtroende för processen kommer de förmodligen att börja gör egna. Innan de utfärdar ITK i allmänhet, är det bra om folk gör en lista på vad de har att erbjuda, för att fastställa respektive värde i ITK. Finns det en minimiålder innan du kan ge ITK? Vissa tonåringar kan vara mer kapabla inom vissa områden - till exempel med hjälp av datorn - än vuxna. Men om de skulle de vilja göra sin egen ITK (förutom att acceptera och betala med ITK från andra utfärdare), skulle de behöver två vuxna garanter i laglig ålder. Hur många ITK bör utfärdas per person? För att betala små belopp så måste du skapa tillräckligt med kuponger i 1 och 5 Minuto valörer. Det är bra om varje person skapar 10 ark godkända kuponger ISSS ITK. Varje ark har totalt 245 ITK. Tio ark representerar 2,450 ITK eller 40 timmar av frivilligt arbete. Detta motsvarar den högsta volontärtiden för 1 ¼ månad. Den högsta under ett år ska vara en motsvarighet till 400 timmar. Kan jag få allt med ITK? ITK kompletterar traditionella valutor (svenska kronor, euro, pund, dollar, yen, etc.). Många objekt kommer endast att finnas tillgänglig genom att betala med dessa valutor under en ganska lång tid framöver på grund av att skala av ekonomin, till exempel bensin, eldningsolja, telefonräkningar, el, gas, nya bilar, etc. Men eftersom fler människor blir engagerade i Minuto nätverket generellt och ITK i synnerhet, kommer fler alternativ vara tillgängliga.

5 Vilka är de viktigaste målgrupperna för ITK? De är avsedda för alla i samhället, men särskilt personer som kan känna sig mer isolerade, till exempel arbetslösa eller pensionerade. Erfarenheten visar att - inledningsvis fungerar ITK bäst mellan vänner och vänners vänner. Med andra ord: ITK fungerar bra i sociala nätverk mellan människor som litar på varandra. I denna experimentella fasen är en viktig målgrupp människor som vill ha ett bekvämt sätt att lära sig om pengar i allmänhet och kompletterande valutan i synnerhet. Hur klarar du att betala skatt på transaktioner i ITK? Den Minuto är avsedd att användas mellan vänner och att stimulera och optimera utbytet av goda gärningar i samhället. Dessa är oftast inte skattepliktig. Om du driver ett företag du kan också använda ITK. Intäkterna från handelstransaktioner i ITK följer samma regler som inkomst från konventionella valutor och måste betalas i den konventionella valutan. Den rekommenderade hastigheten för din bokföring i Europa: 60 ITK = 175Kr. Kom ihåg att ITK är "samhällelig" valuta. Företag kan använda ITK som en del av deras CSR (corporate social responsibility) eller socialt arbete. Till exempel kan företag acceptera ITK från arbetslösa som ett sätt för företaget att ge tillbaka till samhället. Detta exempel kan vara för någon som äger ett café. Är det vettigt att spara ITK kuponger? Kortsiktiga besparingar under några veckor eller månader kan vara meningsfullt att betala för en dyr post som du vill köpa med ITK. Långsiktigt sparande är inte meningsfullt eftersom varje kupong har en tidsgräns på två år. Vad menar du med volontärtimme? I ett samhälle som bygger på arbetsfördelning, hög prestanda och specialisering så går det inte att generalisera om vad en arbetstimmar borde vara värd. Likaså en volontär timme. För att ha en siffra att börja med, beslutade vi att ta värdet av frivilliga som används av EU, inom ramen för Leader organisationer på 175 svenska kronor per timme. Betalning för tjänster eller varor med ITK beräknas alltid på värdet som är satt och beräknat för den typen av produkt eller en tjänst. Grundregeln är att alla transaktioner är en förhandlingsfråga. Varför krävs en gummistämpel och en underskrift? Dessa är de traditionella medlen för att godkänna ett avtal och därmed ge Minuto och ITK trovärdighet. Varför finns det svarta prickar på den ursprungliga kupongen? Dessa är för inriktning och när du skär plåten genom dessa punkter, kommer varje kupong har en halv svart cirkel på dess övre kant. Dessa halvcirklar, gör att man kan avgöra valör (vänster läge till höger läge på kupongen). Om du har en hög med ITK det lätt att snabbt hitta rätt valör.

6 Hur vet jag att jag kommer att kunna använda ITK i mitt samhälle? ITK bygger på sociala nätverk. Därför kommer träffa medlemmar av samhället vid regelbundna möten hjälper dig att lära känna de andra deltagarna, att bli bekant med detaljerna, utfärdande och användning av ITK. Finns det en databas över alla medlemmar och deras erbjudande? Om du är i en grupp som använder ITK så kommer befintliga och nya medlemmar att fylla i ett formulär med kontaktinformation, kompetenser eller produkter man kan erbjuda. Denna blankett ska kopieras och delas med de andra medlemmarna i gruppen. Är det möjligt för kommersiella organisationer att delta? Ja, det är möjligt. En skylt nära ingången som anger att "ITK accepteras här!" - visar att ägaren är villig att ta emot ITK som betalning. Det kommer att fungera för butiksägare med ITK endast om vissa av sina leverantörerna också accepterar ITK, vilket gör det möjligt för ägaren att spendera samt få ITK! Är det möjligt att överföra ITK elektroniskt? Finns det Giro för ITK? Varje ITK kupong är ett unikt dokument. Juridiskt är det ett "personligt intyg om deltagande" - i den engelsktalande världen även kallad "IOU". Elektronisk överföring kan eliminera det personliga ansvar som personen känner när den ansvarar för inlösen av kupongen. Datorn gör det mer opersonligt och stoppar utvecklingen av fysiska sociala nätverk. Istället för att utveckla en e-minuto, rekommenderar vi att använda andra kompletterande valutor som ger denna möjlighet. Kan vem som helst ladda Minuto och ITK data till sin egen dator? - Och senare publicera den på sin egen hemsida? Ja, eftersom Minuto bör skapas på så många ställen som möjligt. ITK utfärdas endast på ett decentraliserat sätt. Den centrala platsen ( bara som en kontakt för nykomlingar, för ändringar eller uppdateringar samt att besvara ytterligare frågor. Om du vill utveckla ITK-systemet vänligen respektera Copyright licens och skicka ett meddelande till administratören av Minutos webbplats. Vilka är nackdelarna? Det faktum att du nu kan skapa en alternativ, kostnadsfri valuta kan kännas obehagligt för många människor som har vuxit upp med tron i centraliserade globala finansiella systemet. Därför kan du genomföra ITK i ditt samhälle men det tar tid, tålamod och medkänsla.

7 - Att börja tänka på hur samhället behöver förändras är också utmanande. Peak oil och potentialen för global ekonomisk depression eller kollaps, är bara två av de drivkrafter för att skapa motståndskraft i det lokala samhället. Att se hur begränsat utbudet av lokala tjänster och produkter verkligen kan vara är ganska skrämmande eftersom nästan allt levereras från avlägsna platser. - Möjligheten att skapa en sådan lokal kostnadsfri valuta i sig är mycket sällsynt och kan lätt utlösa stora mängder kontroverser. Detta är mycket viktigare att hantera än de kuponger är de varor och tjänster som ligger bakom dem. Ännu viktigare, i början, är den möjlighet att lära sig om hur en nationell och global valuta fungerar, hur det lokala samhället kan byggas på förtroende och löften och hur komplementära valutor arbetar. Detta är en aspekt som inte kan betonas nog. Blanketter kan hämtas från webbplatsen Minuto kuponger finns i följande valörer till 120 Formulär att fylla i dina erbjudanden, kompetens, produkter För Transition Sweden erbjuds ITK som en del av Omställning Sveriges online-plattformen, Varje medlem kan skriva vad dem erbjuder på deras egen medlemssida. En lokal ITK grupp kan bildas där en centralregister finns av deltagare. Ansvarsfriskrivning Författaren förbehåller sig rätten att inte ansvara för aktualitet, korrekthet, fullständighet eller kvalitet på informationen. Krav på ansvar angående skador orsakade av användandet av informationen, inklusive alla typer av uppgifter som är ofullständiga eller felaktiga, kommer därför att avvisas. Alla erbjudanden är inte bindande och utan förpliktelse. Användning i Sverige Minutokonceptet skapades i och för Tyskland i början. Formatet vi använder är för Upplandsbygd ISSS pilotprojektet under en sexmånadersperiod som slutar I slutet av projektet kommer vi att utvärdera och analysera resultaten innan vi kontaktar våra jurister och skatterådgivare för eventuell vidareutveckling av ITK Ideell Tidkupong lösning. Länkar

ISSS Institute of Swedish Safety & Security

ISSS Institute of Swedish Safety & Security ISSS Institute of Swedish Safety & Security The Institute of Swedish Safety & Security ITK HAND BOOK & MANUAL Authors: Stephen Hinton Document: ITK2 Hand Book/upplandsbygd/131101/014 Date : 11 th Nov 2013

Läs mer

Miljöos MOS. Den ekologiska lokala valutan Engåva till miljön - en gåva till dig själv

Miljöos MOS. Den ekologiska lokala valutan Engåva till miljön - en gåva till dig själv Miljöos MOS Den ekologiska lokala valutan Engåva till miljön - en gåva till dig själv Anledningen till projektet är att det saknas en koppling mellan att göra goda saker för miljön och pengar. En kritik

Läs mer

Stephen Hinton Consulting Stephenhinton.org

Stephen Hinton Consulting Stephenhinton.org Stephen Hinton Consulting Stephenhinton.org AGENDA Vad är komplementärvaluta och varför har den förknippats med hållbar utveckling (exempel Bristol Pound, Totnes Pound, med mera) Utveckling av landsbygden

Läs mer

Vad gör Riksbanken? 2. Att se till att landets export är högre än importen.

Vad gör Riksbanken? 2. Att se till att landets export är högre än importen. Arbetsblad 1 Vad gör Riksbanken? Här följer några frågor att besvara när du har sett filmen Vad gör Riksbanken? Arbeta vidare med någon av uppgifterna under rubriken Diskutera, resonera och ta reda på

Läs mer

Syfte och organisation. Hör gärna av dig till oss om du har fler frågor. 08-587 940 00. När trader avtalet om samgåendet i kraft?

Syfte och organisation. Hör gärna av dig till oss om du har fler frågor. 08-587 940 00. När trader avtalet om samgåendet i kraft? Business Assurance DNV GL Merger - Frågor och Svar Här finner du svar på generella frågor om sammanslagningen av DNV och GL, samt frågor som gäller dig som kund till DNV Business Assurance. Hör gärna av

Läs mer

Ansökan eller anmälan om behov av god man enligt 11 kap. 4 föräldrabalken

Ansökan eller anmälan om behov av god man enligt 11 kap. 4 föräldrabalken 1 Ansökan eller anmälan om behov av god man enligt 11 kap. 4 föräldrabalken Ansökan eller anmälan skickas till. Om det är en ansökan skickar nämnden den vidare till Västmanlands tingsrätt. Om det är en

Läs mer

Mariah Gustavsson. Marknadsföring PÅ INTERNET

Mariah Gustavsson. Marknadsföring PÅ INTERNET Mariah Gustavsson Marknadsföring PÅ INTERNET Del 2 MARKNADSFÖRING PÅ INTERNET 6. Annonsering... 24 7. Sökordsannonsering... 35 8. Affiliatemarknadsföring... 42 9. E-postmarknadsföring... 47 10. Rekommendationsmarknadsföring...

Läs mer

GRABBARNA FLYTT SWEDEN AB PRIVACY POLICY

GRABBARNA FLYTT SWEDEN AB PRIVACY POLICY GRABBARNA FLYTT SWEDEN AB PRIVACY POLICY 1. INTRODUKTION Grabbarna Flytt Sweden Ab respekterar din integritet och skyddar dina personuppgifter. Med personuppgifter menas all information som kan identifiera

Läs mer

Betalnings- och fullfullbordandeflöde

Betalnings- och fullfullbordandeflöde Betalnings- och fullfullbordandeflöde Medlem loggar in Visar aktie- sammanfattning Välj alternativ Skicka aktiebrev Skapa aktiehandelskonto med av MLDS utsedd mäklarfirma (LydorMarkets) Verifiera leveransadress

Läs mer

Regler för användning av Riksbankens ITresurser

Regler för användning av Riksbankens ITresurser Regler för användning av Riksbankens ITresurser MAJ 2009 1 Inledning I det följande ges regler för användning av Riksbankens IT-resurser, vilka gäller för alla medarbetare i Riksbanken samt konsulter och

Läs mer

3 Skadliga program 26 Virus... Förord...3 Lättläst it...7 Bokens uppbyggnad och nivåer...8 Bokens innehåll på olika nivåer...9

3 Skadliga program 26 Virus... Förord...3 Lättläst it...7 Bokens uppbyggnad och nivåer...8 Bokens innehåll på olika nivåer...9 Carina Frondén Petri Ilmonen 4 Förord...3 Lättläst it...7 Bokens uppbyggnad och nivåer...8 Bokens innehåll på olika nivåer...9 1 Grundläggande datorkunskaper 10 Att starta datorn... Användarnamn och lösenord...

Läs mer

Finansiella tjänster Kommissionen godkänner en rekommendation om elektroniska betalningsmedel

Finansiella tjänster Kommissionen godkänner en rekommendation om elektroniska betalningsmedel IP/97/626 Bryssel, den 9 juli 1997 Finansiella tjänster Kommissionen godkänner en rekommendation om elektroniska betalningsmedel Europeiska kommissionen har godkänt en rekommendation som riktar sig till

Läs mer

Riktlinjer och tips för facebookgrupper Erikshjälpen Second Hand

Riktlinjer och tips för facebookgrupper Erikshjälpen Second Hand Riktlinjer och tips för facebookgrupper Erikshjälpen Second Hand Varför Facebook? Facebook är ett socialt forum där det är enkelt att hålla kontakt, uppdatera medlemmar om aktuella händelser och så vidare.

Läs mer

Regel. Användning av Riksbankens IT-resurser. Inledning. Användning av IT-resurser

Regel. Användning av Riksbankens IT-resurser. Inledning. Användning av IT-resurser Regel BESLUTSDATUM: 2014-03-24 BESLUT AV: Anders Vredin BEFATTNING: Avdelningschef ANSVARIG AVDELNING: Stabsavdelningen FÖRVALTNINGSANSVARIG: Lars Andersson HANTERINGSKLASS: Ö P P E N SVERIGES RIKSBANK

Läs mer

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare När du som konsument köper en bil från en bilhandlare Denna information innehåller de viktigaste regler som gäller för dig som konsument när du köper en bil från en bilhandlare. Den lag som reglerar köpet

Läs mer

SEKRETESSPOLICY. Hur vi använder och skyddar personlig information

SEKRETESSPOLICY. Hur vi använder och skyddar personlig information SEKRETESSPOLICY Denna sekretesspolicy innehåller information om hur vi samlar in, använder och delar den personliga information som vi samlar in när du besöker Genworth.se på Internet. Denna sekretesspolicy

Läs mer

ANVÄNDNINGSVILLKOR. Läs igenom dessa villkor noggrant innan du använder denna webbplats.

ANVÄNDNINGSVILLKOR. Läs igenom dessa villkor noggrant innan du använder denna webbplats. ANVÄNDNINGSVILLKOR Läs igenom dessa villkor noggrant innan du använder denna webbplats. Genworth Financial-gruppen av företag som erbjuder försäkrings- och finanstjänster ("Genworth Financial") tillhandahåller

Läs mer

Nu kan du ge dina sparpengar en god uppväxt

Nu kan du ge dina sparpengar en god uppväxt Nu kan du ge dina sparpengar en god uppväxt För att kunna öppna ditt sparkonto så att du kan sätta in dina sparpengar, behöver du fylla i de bifogade blanketterna och skicka tillbaka dem till oss. Ansökningsblankett

Läs mer

Allmänna villkor för projektstöd

Allmänna villkor för projektstöd Allmänna villkor för projektstöd Här finns de viktigaste villkoren som gäller alla projektstöd. Bilaga 1 Följ projektplanen och beslutet Du ska genomföra ditt projekt på det sätt du har angivit i ansökningshandlingarna

Läs mer

Ancoria 3 års SEK Autocall 5% Fond

Ancoria 3 års SEK Autocall 5% Fond Ancoria 3 års SEK Autocall 5% Fond Fonden Ancoria 3-års SEK Autocall 5% fonden erbjuder försäkringstagare möjligheten att erhålla en attraktiv avkastning om det underliggande indexet, OMX Stockholm 30

Läs mer

Ansökan om att bli signatär av den europeiska uppförandekoden för avtal om energiprestanda. Ansökningsprocess och formulär

Ansökan om att bli signatär av den europeiska uppförandekoden för avtal om energiprestanda. Ansökningsprocess och formulär Ansökan om att bli signatär av den europeiska för avtal om Ansökningsprocess och formulär för avtal om Transparense-projektet Detta dokument har tagits fram inom ramen för projektet "Transparense Increasing

Läs mer

Dataskyddspolicy för Svensk Hypotekspension AB i enlighet med dataskyddsförordningen (EU (2016/679)

Dataskyddspolicy för Svensk Hypotekspension AB i enlighet med dataskyddsförordningen (EU (2016/679) Dataskyddspolicy för Svensk Hypotekspension AB i enlighet med dataskyddsförordningen (EU (2016/679) Gäller från 2018-05-25 Den här policyn beskriver hur Svensk Hypotekspension AB (SHP) behandlar personuppgifter.

Läs mer

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande 1. Lär dig från dem som varit i samma situation Ett av de bästa sätten att få värdefulla kontakter är att nätverka med din högskolas alumner. De har

Läs mer

PERSONUPPGIFTSPOLICY

PERSONUPPGIFTSPOLICY PERSONUPPGIFTSPOLICY Denna personuppgiftspolicy beskriver hur Camrer Ordning & Reda AB, org.nr 556865-5905, behandlar dina personuppgifter. Camrer Ordning & Reda AB kommer i alla lägen se till att personuppgifter

Läs mer

Profilera dig på LinkedIn. 10 steg till en lyckad profil

Profilera dig på LinkedIn. 10 steg till en lyckad profil Profilera dig på LinkedIn 10 steg till en lyckad profil Profilera dig på LinkedIn Med över 300 miljoner användare är LinkedIn världens största professionella nätverk och två miljoner svenskar är medlemmar.

Läs mer

ANVÄNDARVILLKOR ILLUSIONEN

ANVÄNDARVILLKOR ILLUSIONEN ANVÄNDARVILLKOR ILLUSIONEN Välkommen till Illusionen! Tack för att du använder Illusionen som tillhandahålls av Fotboll 2000. Detta är villkoren för användning av denna webbplats och programvara, bilder,

Läs mer

Därför behandlar vi dina personuppgifter Vi behandlar dina personuppgifter för följande ändamål och med stöd av följande lagliga grunder:

Därför behandlar vi dina personuppgifter Vi behandlar dina personuppgifter för följande ändamål och med stöd av följande lagliga grunder: Integritetspolicy Skyddet för dina personuppgifter är viktigt för Kroppefjäll Bed&Breakfast (nedan Kroppefjäll B&B). I integritetspolicyn kan du läsa om hur vi behandlar dina personuppgifter och vilka

Läs mer

Hur långt kommer dina besparingar att ta dig?

Hur långt kommer dina besparingar att ta dig? Hur långt kommer dina besparingar att ta dig? Sharesave Sharesave erbjuder dig möjligheten att göra månatliga insättningar under tre år och använda dessa besparingar för att köpa aktier i Thomas Cook Group

Läs mer

WEBBPLATSENS TILLGÄNGLIGHET

WEBBPLATSENS TILLGÄNGLIGHET Friskrivningsklausul: WEBBPLATSENS TILLGÄNGLIGHET Under tiden som webbplatsen förbereds kan vissa tekniska problem uppstå som ligger utanför vår kontroll och vi kan därför inte garantera att du vid alla

Läs mer

Integritetspolicy för Kemihuset Sverige AB, nedan kallat Kemihuset.

Integritetspolicy för Kemihuset Sverige AB, nedan kallat Kemihuset. Integritetspolicy för Kemihuset Sverige AB, nedan kallat Kemihuset. För oss på Kemihuset är det viktigt att du och dina personuppgifter behandlas ansvarsfullt med hänsyn till din integritet och att du

Läs mer

Den enkla guiden till ert nya kontor

Den enkla guiden till ert nya kontor Den enkla guiden till ert nya kontor Följande punkter har tagits fram för att hjälpa dig när du byter kontor eller gör förändringar på ditt kontor. När det gäller att möblera en arbetsmiljö har de flesta

Läs mer

Integritetspolicy för Tryckakuten Sverige AB, nedan kallat Tryckakuten.

Integritetspolicy för Tryckakuten Sverige AB, nedan kallat Tryckakuten. Integritetspolicy för Tryckakuten Sverige AB, nedan kallat Tryckakuten. För oss på Tryckakuten är det viktigt att du och dina personuppgifter behandlas ansvarsfullt med hänsyn till din integritet och att

Läs mer

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration I det här dokumentet finner du en introduktion till den forskarledda studiecirkeln om sociala innovationer och integration som du är

Läs mer

MONEY 24MONEY BETALKONTO ANSÖKAN PRIVATKUND. 24Money Payments AB (Publ) Box 2078, 750 02 Uppsala T: +46 10 150 1600 E: info@24money.se www.24money.

MONEY 24MONEY BETALKONTO ANSÖKAN PRIVATKUND. 24Money Payments AB (Publ) Box 2078, 750 02 Uppsala T: +46 10 150 1600 E: info@24money.se www.24money. MONEY 24MONEY BETALKONTO ANSÖKAN PRIVATKUND Skicka in ansökan på något av följande sätt: (1) Posta ansökan till 24Money Payments AB (Publ), Box 2078, 750 02 Uppsala, (2) skanna in den och mejla till info@24money.se

Läs mer

Här redovisar du eventuella kvarvarande inkomster från företaget/verksamheten samt om du har fått stöd till start av näringsverksamhet.

Här redovisar du eventuella kvarvarande inkomster från företaget/verksamheten samt om du har fått stöd till start av näringsverksamhet. ARBETSINTYG FÖR FÖRETAGARE Information om företagare och när en företagare anses som arbetslös Denna blankett är avsedd för företagare som ansöker om arbetslöshetsersättning eller aktivitetsstöd. I arbetslöshetsförsäkringens

Läs mer

KYRKOAVGIFTEN Ditt enkla sätt att stödja arbetet i församlingen

KYRKOAVGIFTEN Ditt enkla sätt att stödja arbetet i församlingen KYRKOAVGIFTEN Ditt enkla sätt att stödja arbetet i församlingen Anmäl senast 31 oktober Kyrkoavgiften! Equmeniakyrkans vision lyder: "En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar mig,

Läs mer

Svenska folket säger Nej till TV-licens på jobbdatorer

Svenska folket säger Nej till TV-licens på jobbdatorer Svenska folket säger Nej till TV-licens på jobbdatorer mars 2009 TV-licens på jobbdatorer - Berättelsen om en dålig idé Vad handlar det här om? Under februari har vi i fackpressen kunnat läsa att Radiotjänst

Läs mer

Svenska kyrkan i Linköpings närvaro i Sociala medier. En lathund

Svenska kyrkan i Linköpings närvaro i Sociala medier. En lathund Svenska kyrkan i Linköpings närvaro i Sociala medier En lathund Inledning Nya internetbaserade kommunikationsformer skapar nya möjligheter för kyrkan. Många av Svenska kyrkans anställda använder dagligen

Läs mer

En Lathund. om kyrkans närvaro i Sociala medier. för anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan i Linköping

En Lathund. om kyrkans närvaro i Sociala medier. för anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan i Linköping En Lathund om kyrkans närvaro i Sociala medier för anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan i Linköping Inledning Nya internetbaserade kommunikationsformer skapar nya möjligheter för kyrkan. Många

Läs mer

Rekommendation /kommentar. Detta krav gäller endast delårsöppen turistbyrå och behöver inte signeras av helårsöppen turistbyrå.

Rekommendation /kommentar. Detta krav gäller endast delårsöppen turistbyrå och behöver inte signeras av helårsöppen turistbyrå. Sammanställning av auktorisationskrav och rekommendationer auktorisation 2015 1. MEDARBETARE 1.1 Utbildning Tillsvidareanställda (fast anställda) medarbetare på turistbyrån har en utbildning som minst

Läs mer

Kartlägg mångfalden. Att skapa en enkät

Kartlägg mångfalden. Att skapa en enkät Kartlägg mångfalden Vem är den typiske volontären hos er? Finns det en överrepresentation av personer i en viss ålder, utbildningsbakgrund eller sysselsättning? Varför tror ni att dessa personer har valt

Läs mer

Ansökningsformulär för The Phil Parker Lightning Process kurs med (fyll i namn)

Ansökningsformulär för The Phil Parker Lightning Process kurs med (fyll i namn) Ansökningsformulär för The Phil Parker Lightning Process kurs med (fyll i namn) Namn: Adress: Postnummer: Land: Hemtelefon: Mobil: E-postadress: Man/Kvinna: Födelsedatum: Sysselsättning/Tidigare sysselsättning:

Läs mer

Affärsplanen. Affärsidé. www.coompanion.se

Affärsplanen. Affärsidé. www.coompanion.se Affärsplanen Kom igång med er verksamhet med en affärsplan! Skriv ned er affärsidé, göra en omvärldsanalys och beskrivning av er marknad på så vis får ni god kunskap i hur ert kooperativ eller ekonomiska

Läs mer

2.3 För att ditt medlemskap skall beviljas måste du vara över 18 år och vara registrerad kund på Webbplatsen

2.3 För att ditt medlemskap skall beviljas måste du vara över 18 år och vara registrerad kund på Webbplatsen ALLMÄNNA VILLKOR FÖR SVENSKA SPELS MEDLEMSTJÄNSTER 1. ALLMÄNT 1.1 Detta avtal fastställer villkoren ( Allmänna Villkor ) för AB Svenska Spels ( Svenska Spel ) tillhandahållande av interaktiva tjänster

Läs mer

Integritetspolicy och samtycke

Integritetspolicy och samtycke Integritetspolicy och samtycke enligt personuppgiftslagen (PuL) avseende E-medborgarkonto V.1.0 1(5) VI BRYR OSS OM DIN PERSONLIGA INTEGRITET OCH SÄKERHET Svensk e-identitet anstränger sig hårt för att

Läs mer

Köper ditt företag tjänster? Då kan problemet med svart arbetskraft beröra dig!

Köper ditt företag tjänster? Då kan problemet med svart arbetskraft beröra dig! F Ö R E B Y G G A N D E I N F O R M A T I O N Köper ditt företag tjänster? Då kan problemet med svart arbetskraft beröra dig! Skatteverket vill hjälpa upphandlande myndigheter och företag att göra rätt

Läs mer

Läs mer om hur du kan dra nytta av Deutsche Asset & Wealth Management s SEK-valutasäkrade andelsklasser.

Läs mer om hur du kan dra nytta av Deutsche Asset & Wealth Management s SEK-valutasäkrade andelsklasser. Marknadsföringsmaterial En del produkter från Deutsche AWM är inte tillgängliga i vissa områden och regioner beroende på lokala regulatoriska restriktioner och krav. Gateway to SEK. Läs mer om hur du kan

Läs mer

VISION AFFÄRSIDÈ STRATEGIER & ÖVERGRIPANDE MÅL FOKUSOMRÅDEN

VISION AFFÄRSIDÈ STRATEGIER & ÖVERGRIPANDE MÅL FOKUSOMRÅDEN Frågeställningar Detta material är tänkt att finnas som ett hjälpmedel eller stöd kring vilka frågeställningar som kan vara relevanta att ta upp inom olika områden som berör ett företag. VISION AFFÄRSIDÈ

Läs mer

VÄRDEGRUND OCH VÄRDIGHETSGARANTIER

VÄRDEGRUND OCH VÄRDIGHETSGARANTIER VÄRDEGRUND OCH VÄRDIGHETSGARANTIER för äldre- och omsorgsverksamheten i Sigtuna kommun DETTA ÄR VÅR VÄRDEGRUND SJÄLVBESTÄMMANDE Att själv få bestämma över sitt liv är en rättighet. För oss innebär det

Läs mer

Sociala företag. egenmakt i praktiken. Sociala företag

Sociala företag. egenmakt i praktiken. Sociala företag Social franchising När någon köper det som man själv har gjort, får man självförtroende eftersom föremålet blir värdefullt för någon annan. Därför är kunderna mycket viktiga. Möten med människor i missbrukssvängen

Läs mer

Personuppgiftspolicy

Personuppgiftspolicy Personuppgiftspolicy Denna personuppgiftspolicy beskriver hur NORLA AB, org.nr 556869-7550, ( NORLA ), behandlar dina personuppgifter. NORLA kommer i alla lägen se till att personuppgifter behandlas på

Läs mer

En gåva till församlingarna!

En gåva till församlingarna! 1% av din årsinkomst! Kyrkoavgiften dras på skattsedeln naturligtvis efter ditt medgivande. Det är ett bekvämt sätt att ge pengar till din församling och samtidigt hjälpa andra församlingar. Kyrkoavgiften

Läs mer

Användaravtal för MyVeritas

Användaravtal för MyVeritas Användaravtal för MyVeritas LÄS IGENOM DET HÄR ANVÄNDARAVTALET ( AVTALET ) NOGGRANT INNAN DU REGISTRERAR DIG PÅ WEBBPLATSEN FÖR INTERNETBASERADE PROGRAM ( WEBBPLATSEN ). GENOM ATT ANVÄNDA WEBBPLATSEN (1)

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2004O0013 SV 22.12.2004 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B M1 EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE av den 1 juli 2004

Läs mer

PERSONUPPGIFTSPOLICY. Vi behandlar personuppgifter om följande kategorier av personer: Besökare, dvs. den privatperson som besöker vår webbplats.

PERSONUPPGIFTSPOLICY. Vi behandlar personuppgifter om följande kategorier av personer: Besökare, dvs. den privatperson som besöker vår webbplats. PERSONUPPGIFTSPOLICY Denna personuppgiftspolicy beskriver hur Orange Box AB, org.nr 556714-7771, ( Bolaget eller vi ), behandlar dina personuppgifter. Vi kommer i alla lägen se till att personuppgifter

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 11

Moralfilosofi. Föreläsning 11 Moralfilosofi Föreläsning 11 Kants etik Immanuel Kant (1724-1804) är en av mest betydelsefulla moderna filosoferna Kant utvecklade inte bara en teori om moralen utan också teorier i metafysik, epistemologi,

Läs mer

Web Ekonomen Sverige. Dataskyddspolicy

Web Ekonomen Sverige. Dataskyddspolicy Web Ekonomen Sveriges dataskyddspolicy Web Ekonomen Sverige värnar om din personliga integritet, vilket innebär att vi alltid samlar in och hanterar personuppgifter ansvarsfullt med din integritet i åtanke.

Läs mer

AMF Fastigheters integritetspolicy

AMF Fastigheters integritetspolicy i AMF Fastigheters integritetspolicy Vi på AMF Fastigheter tar seriöst på den personliga integriteten. Det innebär att vi alltid ser till att behandla dina personuppgifter ansvarsfullt och med hänsyn till

Läs mer

Det cirkulära flödet

Det cirkulära flödet Del 3 Det cirkulära flödet 1. Kokosnötsön Här bygger vi upp en enkel ekonomi med företag och hushåll som producerar respektive konsumerar, och lägger till en finansiell sektor, en centralbank, och en stat.

Läs mer

Officiella tävlingsregler Tävlingsperiod: 28 mars till 23 juni Inget köp krävs för att delta eller vinna.

Officiella tävlingsregler Tävlingsperiod: 28 mars till 23 juni Inget köp krävs för att delta eller vinna. Anmäl dig till konventet nu, vinn STORT Tävlingsperiod: 28 mars till 23 juni Fördelarna med att delta i vårt 20-åriga jubileumskonvent består inte bara av oöverträffad utbildning och oförglömliga upplevelser,

Läs mer

Guide inför ett. storageprojekt. Viktiga överväganden inför lagringskonsolidering

Guide inför ett. storageprojekt. Viktiga överväganden inför lagringskonsolidering Guide inför ett storageprojekt Viktiga överväganden inför lagringskonsolidering av David Tapper Egloo System AB Grindstuvägen 48 167 33 Bromma 08-580 801 30 egloo.se GUIDE INFÖR ETT STORAGEPROJEKT INLEDNING

Läs mer

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Du kan välja att följa det ordagrant, eller använda det som stöd och/eller som inspiration. Manuset är uppdelat per bild i presentationen.

Läs mer

Allmänna villkor Allmänna användarvillkor för Yobeeda AB, http://www.yobeeda.com Senast ändrade 2014-07-01

Allmänna villkor Allmänna användarvillkor för Yobeeda AB, http://www.yobeeda.com Senast ändrade 2014-07-01 Allmänna villkor Allmänna användarvillkor för Yobeeda AB, http://www.yobeeda.com Senast ändrade 2014-07-01 De allmänna användarvillkoren ("Användarvillkor") finns tillgängliga på webbplatsen http://www.yobeeda.com

Läs mer

På lättläst svenska Budget- och skuldrådgivning

På lättläst svenska Budget- och skuldrådgivning På lättläst svenska Budget- och skuldrådgivning när du behöver få ordning på din ekonomi 1 kostnadsfri budget- och skuldrådgivning i sveriges kommuner Visste du att det finns budget- och skuldrådgivning

Läs mer

Här redovisar du eventuella kvarvarande inkomster från företaget/verksamheten samt om du har fått stöd till start av näringsverksamhet.

Här redovisar du eventuella kvarvarande inkomster från företaget/verksamheten samt om du har fått stöd till start av näringsverksamhet. ARBETSINTYG FÖR FÖRETAGARE Information om företagare och när en företagare anses som arbetslös Denna blankett är avsedd för företagare som ansöker om arbetslöshetsersättning eller aktivitetsstöd. I arbetslöshetsförsäkringens

Läs mer

Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter

Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter Sälja och köpa tjänster inom EU samma villkor som hemma Inom EU råder fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer. För dig och ditt företag

Läs mer

IDkollens Användarvillkor

IDkollens Användarvillkor IDkollens Användarvillkor Gäller från och med 2018-05-23 Tack för att du har valt IDkollen och ett extra stort tack för att du tar dig tid att noggrant läsa igenom våra användarvillkor. Vi vill börja med

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY Tikkurila Sverige AB

INTEGRITETSPOLICY Tikkurila Sverige AB INTEGRITETSPOLICY Tikkurila Sverige AB Om Tikkurila Sverige AB och denna integritetspolicy Behandling av dina personuppgifter Tikkurila Sverige AB, org.nr 556001-8300, Textilgatan 31, 120 86 Stockholm,

Läs mer

TaxiPro24.se, är en tjänst för dig som vill optimera ditt åkeri med schemaläggning & passbokning via webben!

TaxiPro24.se, är en tjänst för dig som vill optimera ditt åkeri med schemaläggning & passbokning via webben! Användarvillkor 1. GODKÄNNANDE AV VILLKOR Välkommen! TaxiPro24.se, är en tjänst för dig som vill optimera ditt åkeri med schemaläggning & passbokning via webben! TaxiPro24.se erbjuder dig som åkare en

Läs mer

Förhandsvisning webblankett

Förhandsvisning webblankett Dokumentbeteckning 2015-10-27 1(20) Regler och behörighet Statsbidrag Förhandsvisning webblankett Välkommen att ansöka om statsbidrag för 2016 och 2017 till kvinno- och tjejjourer. Ansökan ska ha kommit

Läs mer

ANSÖKAN OM ATT ÖPPNA METATRADER 4-KONTO FÖR FÖRETAG

ANSÖKAN OM ATT ÖPPNA METATRADER 4-KONTO FÖR FÖRETAG ANSÖKAN OM ATT ÖPPNA METATRADER 4-KONTO FÖR FÖRETAG INNAN DU BÖRJAR Med detta formulär ansöker du om ett MetaTrader 4-konto (MT4-konto) för företag. För att kunna fylla i ansökan korrekt behöver du ha

Läs mer

Plus500UK Limited. Sekretesspolicy

Plus500UK Limited. Sekretesspolicy Plus500UK Limited Sekretesspolicy Sekretesspolicy Sekretesspolicy hos Plus500 Vår högsta prioritet är att skydda våra kunders och våra webbplatsbesökares personliga och ekonomiska information. I följande

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 4/2016

Föreskrifter och anvisningar 4/2016 Föreskrifter och anvisningar 4/2016 Tillämpningen av EBAs GSII-anvisning Dnr FIVA 8/01.00/2016 Utfärdade 28.4.2016 Gäller från 1.6.2016 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 1 Användarguide Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 2 Välkommen till Volontärbyrån! Den här guiden beskriver alla funktioner i volontärsamordnaradmin på www.volontarbyran.org. Har du

Läs mer

Källkritisk metod stora lathunden

Källkritisk metod stora lathunden Källkritisk metod stora lathunden Tryckt material, t ex böcker och tidningar, granskas noga innan det publiceras. På internet kan däremot alla enkelt publicera vad de önskar. Därför är det extra viktigt

Läs mer

Case Id: a5c78a85-b05e-4d1d-ae1e-0421dc5a9721

Case Id: a5c78a85-b05e-4d1d-ae1e-0421dc5a9721 Case Id: a5c78a85-b05e-4d1d-ae1e-0421dc5a9721 Enkät om ett europeiskt yrkeskort för sjuksköterskor, läkare, farmaceuter, sjukgymnaster, ingenjörer, bergsguider och fastighetsmäklare (för behöriga och andra

Läs mer

Gemensamt arbete bygger på gemensamma resurser. Kyrkoavgiften och Missionsgåvan ger ett långsiktigt stöd.

Gemensamt arbete bygger på gemensamma resurser. Kyrkoavgiften och Missionsgåvan ger ett långsiktigt stöd. Gemensamt arbete bygger på gemensamma resurser. Kyrkoavgiften och Missionsgåvan ger ett långsiktigt stöd. Det finns två enkla vägar att regelbundet och långsiktigt stödja Missionskyrkans arbete lokalt,

Läs mer

Ancoria EUR Stability 3,5 % Fond

Ancoria EUR Stability 3,5 % Fond Ancoria EUR Stability 3,5 % Fond Fonden Ancoria EUR Stability 3,5 % Fond ger försäkringstagare möjlighet att erhålla en attraktiv årlig fast kupong, oavsett hur det underliggande indexet (Euro Stoxx 50)

Läs mer

Ramverk för: Produktlansering. Datum: Företag: Marknad 1: Marknad 2: Marknad 3: Marknad 4: Deltagare: Copyright 2013. Pyramid Communication AB

Ramverk för: Produktlansering. Datum: Företag: Marknad 1: Marknad 2: Marknad 3: Marknad 4: Deltagare: Copyright 2013. Pyramid Communication AB Ramverk för: Produktlansering Datum: Företag: Marknad 1: Marknad 2: Marknad 3: Marknad 4: Deltagare: Copyright 2013. Pyramid Communication AB Lönsamheten skapas genom rätt erbjudande Framgångsrik produktlansering

Läs mer

Svenska Röda Korset värnar om din personliga integritet och din rätt att själv ha kontroll över dina personuppgifter.

Svenska Röda Korset värnar om din personliga integritet och din rätt att själv ha kontroll över dina personuppgifter. Vi värnar om din personliga integritet. Svenska Röda Korset värnar om din personliga integritet och din rätt att själv ha kontroll över dina personuppgifter. Rätten till privatliv uttrycks i den Europeiska

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

CCS Healthcare AB är personuppgiftsansvarig för behandlingen av dina personuppgifter.

CCS Healthcare AB är personuppgiftsansvarig för behandlingen av dina personuppgifter. Plum personuppgiftspolicy 1. Personuppgiftsansvarig CCS Healthcare AB är personuppgiftsansvarig för behandlingen av dina personuppgifter. Nedan finner du Bolagets kontaktuppgifter. CCS Healthcare AB, 556335-4439

Läs mer

Välkommen som medlem i ditt valda Affärsnätverk, Business Edition, Ladies Edition eller om du valt att bli medlem i båda nätverken.

Välkommen som medlem i ditt valda Affärsnätverk, Business Edition, Ladies Edition eller om du valt att bli medlem i båda nätverken. Välkommen som medlem i ditt valda Affärsnätverk, Business Edition, Ladies Edition eller om du valt att bli medlem i båda nätverken. Genom att acceptera medlemsvillkoren vilka du godkänner genom att både

Läs mer

Teknonomi. Tema. Teknik, Samhällskunskap, Svenska, Bild

Teknonomi. Tema. Teknik, Samhällskunskap, Svenska, Bild Teknonomi Tema Teknik, Samhällskunskap, Svenska, Bild Vecka 42-47, 2008 Mål för temat: Teknik: Du ska kunna bygga en konstruktion med hjälp av egen skiss, ritning eller liknande samt kunna beskriva hur

Läs mer

Regler och villkor carvalue.se

Regler och villkor carvalue.se Regler och villkor carvalue.se Tjänsten tillhandahålls direkt efter att du har tryckt på knappen "Skicka" och vi mottar din kontaktinformation och din bils tekniska uppgifter. Genom att godta villkoren

Läs mer

I de fall vi har utsett ett dataskyddsombud (DPO) kan du kontakta vår DPO via kontaktuppgifterna som finns i "Frågor och funderingar" nedan.

I de fall vi har utsett ett dataskyddsombud (DPO) kan du kontakta vår DPO via kontaktuppgifterna som finns i Frågor och funderingar nedan. JOBmeal Integritetspolicy för kunder och leverantörer I denna integritetspolicy för anställda ( Policy ), kommer hänvisningar till JOBmeal vi, oss och vår att innebära det bolag inom JOBmeal koncern (för

Läs mer

för vuxen utbildning GUIDE FÖR UTBILDARE

för vuxen utbildning GUIDE FÖR UTBILDARE för vuxen utbildning GUIDE FÖR UTBILDARE VAD ÄR EN OPEN BADGE? En Badge är en digital bild som ger verifierbar information om prestationer, färdigheter, kompetenser eller en enskild persons kvaliteter.

Läs mer

2011-11-02. E-legitimationer. Jonas Wiman. LKDATA Linköpings Kommun. jonas.wiman@linkoping.se

2011-11-02. E-legitimationer. Jonas Wiman. LKDATA Linköpings Kommun. jonas.wiman@linkoping.se E-legitimationer Jonas Wiman LKDATA Linköpings Kommun jonas.wiman@linkoping.se 1 Många funktioner i samhället bygger på möjligheten att identifiera personer För att: Ingå avtal Köpa saker, beställningar

Läs mer

Fråga 1 (6 poäng) Man brukar skilja på tre olika ägarkategorier för företag. Nämn och beskriv dessa kategorier. Placeringskod.

Fråga 1 (6 poäng) Man brukar skilja på tre olika ägarkategorier för företag. Nämn och beskriv dessa kategorier. Placeringskod. Sida 1 av 12 Fråga 1 (6 poäng) Man brukar skilja på tre olika ägarkategorier för företag. Nämn och beskriv dessa kategorier. SV: Det privata, kooperativa och offentliga. Skärvad & Olsson s. 39. 1 Sida

Läs mer

Indexator Rotator Systems

Indexator Rotator Systems Indexators filosofi Indexators filosofi Indexator har alltid jobbat med visioner och strategier. Dessa finns nedskrivna och ska verka som ett stöd i verksamhetens beslutsfattande på alla nivåer. Inför

Läs mer

Integritetspolicy. Om du har frågor om hur vi använder dina personuppgifter är du välkommen att kontakta oss på.

Integritetspolicy. Om du har frågor om hur vi använder dina personuppgifter är du välkommen att kontakta oss på. Integritetspolicy Datema, det vill säga Datema AB, Datema Mobility AB, Datema Retail Solutions AB, Datema ERP Integration AB, Datema Danmark A/S och Datema Norge AS, värnar om skyddet av personuppgifter

Läs mer

FÖLJESLAGARE OCH RÅDGIVARE

FÖLJESLAGARE OCH RÅDGIVARE FÖLJESLAGARE OCH RÅDGIVARE Fylgia är namnet på den nordiska mytologins ständigt närvarande personliga skyddsande. Någon som alltid står vid din sida. Det är också så vi ser på oss själva, som en juridisk

Läs mer

Följ dessa steg för att försäkra dig om att ditt konto aktiveras på rätt sätt. Aktivera PayPal i Jetshops gränssnitt

Följ dessa steg för att försäkra dig om att ditt konto aktiveras på rätt sätt. Aktivera PayPal i Jetshops gränssnitt PAYPAL / JETSHOP Aktiveringsinstruktioner för PayPal-kunder Så här aktiverar du PayPal i din webbshop För att börja ta emot PayPal-betalningar behöver du öppna ett företagskonto hos PayPal (Del 1). Alla

Läs mer

Provtentasvar. Makroekonomi NA0133. Maj 2009 Skrivtid 5 timmar. 10 x x liter mjölk. 10 x x 40. arbete för 100 liter mjölk

Provtentasvar. Makroekonomi NA0133. Maj 2009 Skrivtid 5 timmar. 10 x x liter mjölk. 10 x x 40. arbete för 100 liter mjölk Institutionen för ekonomi Våren 2009 Rob Hart Provtentasvar Makroekonomi NA0133 Maj 2009 Skrivtid 5 timmar. 1. (a) 10 x 60 + 100 liter mjölk - arbete för 100 liter mjölk 10 x 100 (b) (c) BNP är 1000 kronor/dag,

Läs mer

PÅ VÅR ARENA MÖTER VÄXANDE BOLAG NYA INVESTERARE. Din kompletta börsarena

PÅ VÅR ARENA MÖTER VÄXANDE BOLAG NYA INVESTERARE. Din kompletta börsarena PÅ VÅR ARENA MÖTER VÄXANDE BOLAG NYA INVESTERARE Din kompletta börsarena TILLSAMMANS SKAPAR DE VÄLMÅENDE BOLAG RUSTADE FÖR FRAMTIDEN FOKUS PÅ TILLVÄXT välkommen till din börsarena Alla är överens om att

Läs mer

Integritetspolicy Wincent Marketing AB, rev

Integritetspolicy Wincent Marketing AB, rev Integritetspolicy Wincent Marketing AB, rev 180627 1 ALLMÄNT Denna integritetspolicy beskriver hur Wincent Marketing AB ( Wincent ) behandlar och använder personuppgifter om dig som är kund, intressent

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Rekommendation till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Rekommendation till RÅDETS BESLUT SV SV SV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Rekommendation till RÅDETS BESLUT Bryssel den 16.10.2009 KOM(2009) 570 slutlig 2009/0158 (CNB) om Europeiska gemenskapens ståndpunkt vid omförhandlingen av

Läs mer

Utbildning: Socialt företagande i praktiken

Utbildning: Socialt företagande i praktiken Utbildning: Socialt företagande i praktiken Coompanion genomför ett omfattande arbete för att fler sociala företag ska etablera sig i Jönköpings, Kalmar och Gotlands län. Därför erbjuder Coompanion nu

Läs mer

Hur bildar jag en lokalgrupp?

Hur bildar jag en lokalgrupp? Hur bildar jag en lokalgrupp? Innehåll Vilka är vi? Så här gör du för att starta en lokalgrupp Hur går det första mötet till? Det lokala årsmötet Vad kan vi som lokalgrupp göra? Hur finansierar vi verksamheten?

Läs mer