Örlogsstaden Karlskrona Kapitlet är hämtat ur Halva kungariket är ditt utgiven av Statens fastighetsverk på Gullers förlag i december 2008.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Örlogsstaden Karlskrona Kapitlet är hämtat ur Halva kungariket är ditt utgiven av Statens fastighetsverk på Gullers förlag i december 2008."

Transkript

1 Örlogsstaden Karlskrona Kapitlet är hämtat ur Halva kungariket är ditt utgiven av Statens fastighetsverk på Gullers förlag i december Året var På den kargiga och bergiga skärgårdsön Trossö i Blekinge brukade en ensam bonde sin jord än så länge på behörigt avstånd från Stockholm och lyckligt ovetande om kung Karl XI:s djärva planer. Det var kungens far, Karl X, som vid freden i Roskilde 1658 såg till att Blekinge tillsammans med Skåne och Bohuslän blev svenskt. Hans företrädare på tronen hade redan tidigare vidgat rikets gränser i olika riktningar och gjort Sverige till en stormakt att räkna med. Nu var det framför allt erövringarna österut: Karelen, Ingermanland, Estland, Livland och Kurland som fick Karl XI att kasta lystna blickar åt Blekinge till. Och det skulle inte stanna vid blickar snart stod kungen på Trossö med arkitekter, befästningsbyggare och skeppsbyggare och förklarade att det här var platsen för landets nya örlogsstad: Karlskrona. Där bonden tidigare försökt tämja sin jord planerades det nu breda gator, stora torg, monumentala hus och inte minst: försvarsanläggningar. Kungen hade flera goda skäl att flytta flottan söderut. 1) Vid Blekinges kust fanns den strategiska närheten till de svenska besittningarna på andra sidan Östersjön. 2) I Blekinges skärgård var det isfritt mycket tidigare än i Stockholm. 3) Etablerandet av en ny svensk stad skulle dessutom påskynda försvenskningen av de ännu lite motsträviga sydliga landskapen med danskt förflutet. Det skulle byggas en ny modern stad, en metropol med internationell prägel som fick Europa att imponeras och ta efter. Den svenska stormakten ville visa klorna.

2 Redan 1680 var stadsprivilegierna på plats, och 100 år efter att den ensamme Trossöbonden tvingats flytta var Karlskrona rikets tredje största stad och centrum för en expanderande landsända. Tidens ledande arkitekter och planerare samlades kring uppgiften att utforma den nya staden. Fortifikationsofficer Erik Dahlbergh visste det mesta om befästningskonst efter gedigen utbildning i Europa och om kungens arkitekt Nicodemus Tessin den äldres kompetens rådde det inga tvivel. Med dem som förgrundsfigurer kunde det helt enkelt inte gå fel. Örlogsbasen Karlskrona fick en optimal start och har genom seklen förvaltat och utvecklat Dahlberghs och Tessins arv på ett sätt som 1998 fick Unesco att ta upp örlogsstaden Karlskrona som objekt nummer 560 på sin lista över omistliga världsarv. Motiveringen löd: Karlskrona är ett utomordentligt väl bevarat exempel på en europeiskt planerad örlogsstad inspirerad av anläggningar i andra länder. Karlskrona har in sin tur tjänat som förebild för andra anläggningar med liknande uppgifter. Örlogsbaser spelade en viktig roll under århundraden när storleken på ett lands flottstyrka var en avgörande faktor i europeisk realpolitik, och Karlskrona är den bäst bevarade och mest kompletta av dem som finns kvar. Männen bakom Karlskrona hade alltså låtit sig inspireras av andra örlogsstäder ute i Europa. Generalamiralen Hans Wachtmeister så småningom den svenska flottans främsta företrädare hämtade inspiration från Venedigs medeltida varv. Chatham, engelsmännens ledande örlogsstad ända sedan 1547, var självklart också intressant Men av allt att döma var det till Frankrike Wachtmeister, Dahlbergh och Tessin helst och oftast vände sina blickar. Där på kusten låg Rochefort-sur-Mer - den första av 1600-talets örlogsstäder som anlagts på tidigare obebyggd mark. Och Tessin, som var mer intresserad av palats och stadsplaner än fortifikationsbyggande, plockade med sig det samtida Versailles gatunät till Blekingekustens nya stolthet.

3 För den flitige Erik Dahlbergh fanns ingen tid att förlora. Örlogsstaden måste förstås skyddas nu var det upp till hans arkitektpenna att förse Karlskrona med befästningar värdiga en stormaktsnation. Försvaret av inloppet organiserades genom två anläggningar: Dels Drottningskärs kastell på Dynan vid Aspö, dels Kungsholms fort på Båkholmen alldeles utanför Tjurkö. Drottningskärs kastell hade från början högst status av de båda. Och om Dahlbergh fick säga det själv lyckades han ganska bra med prestigebygget: - Näpeligen något skönare SiööCastel finnas uti hela Europa, lär arkitekten ha undsluppit sig, och än idag anses kastellet vara ett av våra främsta försvarsverk från stormaktstiden. Soldater från hela Sydsverige kom till Blekingekusten för att låta landskapets granit och gråsten formas till respektingivande fästningar. Vid den tiden var den lilla ön Dynan helt omgiven av vatten och inte som idag förbunden med Aspö. Donjon kallade fransmännen den tornborg som byggs med bostad och försvar i ett enda byggnadsverk. En sådan skulle Drottningskär ha en donjon i tre våningar av blekingsk granit med batteridäck, krutmagasin och förläggning. De fyra bastionerna gavs namn efter svenska drottningar: Maria, Hedvig, Ulrica och Christina - och inne på borggården, bakom fästningens fem meter tjocka murar, byggdes kommendantens bostad. Som mest fanns här 250 soldater med uppgift att skydda örlogsstaden. Men när försvaret av inloppet skulle förstärkas räckte Dynan inte längre till och Drottningskärs ursprungliga huvudroll kom att tonas ned. Istället utvecklades systerfortet Kungsholm utanför Tjurkö till det mer betydande av de båda och tjänstgör än idag för det svenska försvaret. Drottningskärs kastell var krigsrustat fram till 1811, men upphörde att räknas som aktiv befästningsanläggning först Dahlberghs 1600-talsskapelse på Drottningskär har behållit sin magi ända in i våra dagar - det kan besökaren som tar vägfärjan till

4 Aspö eller passerar med sommarens skärgårdsbåtar själv konstatera. Efter att under 1900-talet i stort sett helt lämnats åt sitt öde har kastellet på senare år genomgått en varsam renovering. Därför kan man till exempel i det restaurerade Södra krutmagasinet ta del av utställningen om kastellets historia och världsarvet Karlskrona. Drottningskärs kastell och Kungsholms utgjorde alltså tidigt örlogsstaden Karlskronas yttre befästningar. I mitten på 1800-talet blev behovet av kompletterande inre befästningar allt tydligare. I synnerhet såg man de nya bepansrade och ångdrivna krigsfartygen som ett potentiellt hot mot det södra inloppet. De ursprungligen planerade sex fästningstornen stannade vid två kanske lika bra, eftersom de båda som restes var omoderna redan när de stod klara 1862 respektive Inte desto mindre utgör de båda befästningstornen Godnatt och Kurrholmen viktiga inslag i världsarvet och de sista exemplen på kärntorn en fästningstyp som förekommit i Sverige ända sedan medeltiden. Det femhörniga tornet Godnatt är rest direkt på berget. Ingången som vetter åt norr leder in till en komplicerad planlösning som i skilda plan hyste artilleri, vaktrum, krutmagasin och befälsrum. Men underdimensioneringen var pinsamt uppenbar redan vid invigningen den en meter tjocka yttermuren skulle inte stå emot ett modernt artilleri. Tiden hade sprungit ifrån det medeltida befästningstornet som var tänkt att i skarpt läge härbärgera 150 man. Bara något decennium senare övergick Godnatt helt till att användas som fyrtorn. Bemannat fram till Kurrholmen, som stod färdig ett år efter Godnatt, är en betydligt enklare byggnad. Redan vid tillkomsten bantade man ned det cirkelrunda tornet en våning jämfört med vad som ursprungligen var planerat, och de tänkta 20 kanonerna stannade vid tio återfick de båda tornen sina så kallade fredstak till skydd mot väder och vind. Även interiört har restaureringar genomförts.

5 Om de båda fästningstornen var strategiska misslyckanden hade försvaret större lycka med fästningen på Västra Hästholmen. Även den kan ses som ett resultat av oron för de nya ångdrivna krigsfartygen. Redan i början på 1800-talet fanns det öppna batteriställningar på holmen men det skulle dröja ända till 1879 innan en fästning dimensionerad för 150 man stod färdig. Senare förstärktes anläggningen mot söder och kunde i början av talet hysa ytterligare ett hundratal soldater. Försvaret fanns kvar på fästningen till slutet på 1950-talet - sedan dess har patinan och naturen förpassat fästningen till ett idylliskt tillstånd långt från hot om vapenskrammel. Till örlogsstadens världsarv hör också Basareholmens artilleriverkstad som fick status av byggnadsminne i maj Efter en svår brand inne i Karlskrona bestämde man i slutet av 1790-talet att den känsliga kruthanteringen fortsättningsvis skulle ske på behörigt avstånd från stadens byggnader. Valet föll på Basareholmen öster om Stumholmen. Här växte under 1800-talet en komplett, men sluten, miljö upp kring utvecklandet av ammunition. Många av byggnaderna finns kvar mest iögonfallande är den långsträckta och sektionerade apteringsverkstaden. Under andra världskriget var artilleriverkstadens verksamhet som intensivast. 90 personer jobbade i treskift. Dygnet runt. Men med freden lade sig lugnet åter över ön och trafiken till och från Basareholmen avtog var marinens verksamhet på ön slutligen till ända. Nära Basareholmen ligger Koholmen som i mitten av 1800-talet utrustades med ett kruthus för att komplettera de tidigare kruttornen på Ljungskär och Mjölnareholmen. Kruthuset försågs med ett intilliggande våghus där krutet vägdes. Den gamla vaktbostaden tjänstgör idag för sommargäster. Söder om Stumholmen ligger en annan liten ö med en tidigare viktig uppgift. Efter flera veckor till sjöss kunde manskapet ha ovälkomna gäster med sig ombord därför tvingades de stiga av

6 på Smörasken för avlusning. I folkmun kallades holmen också för Lusen. Ett vakthus, ett så kallat Corps de Garde, är bland det första som möter besökaren efter Stumholmsbron. Ett sådant har hört till platsen sedan staden anlades. Det första var av timmer men ersattes snart av ett stenhus på en hög sockel. Kararaktäriskt för vakthusen, som också byggdes på Lindholmen och Trossö, är de höga säteritaken med utkik. Stumholmen blev tidigt en plats för verkstäder och förråd. Ända fram till 1970-talet hade många karlskronabor sitt arbete på holmen men idag blandas gamla militära byggnader från 1700-talet med flerbostadshus av nyare snitt. Många av dem restes i samband med bostadsmässan Bo93. Bland det moderna märks också Marinmuseet som stod färdigt Arkitekterna har framgångsrikt lånat drag från den marina miljön i närområdet. Stora och små rum avlöser varandra i en spännande rytm som leder fram till en hög glasad hall med stolta galjonsfigurer. Tidigare höll museet till i den gamla Skeppsgossekasernen på Amaralitetstorget. Nu renoverad till en modern skol- och kontorsbyggnad om cirka 5000 kvadratmeter, men en gång också platsen för den unge Harry Martinssons första kontakt med vad de sju haven hade att erbjuda. Nära Stumholmens Marinmuseum hittar vi också det över sextio meter långa och breda slup- och barkasskjulet från 1780-talet vars stora spännvidd blev möjlig tack vare en konstruktion med korsande sadeltak. Den märkliga byggnaden i tegel och korsvirke byggdes för att vintertid hysa fler än hundra båtar av olika typer, men fungerade under en tid också som provisoriskt sjukhus. Idag är den en del av Marinmuseet. De båda flyghangarerna nära bastion Kungshall tillhör Stumholmens modernare byggnadsbestånd. Den lilla stod klar 1926, medan den stora invigdes tre år senare. Båda tjänstgjorde för marinflygkåren.

7 Text: Lars Hjertberg

Karlskrona - från pina till turism

Karlskrona - från pina till turism Karlskrona - från pina till turism Hur uppstår egentligen ök-eller smeknamn? Ja, för Karlskronas del är det kanske inte så konstigt. Dess öknamn Pinan har naturligtvis sitt ursprung från gamla tider då

Läs mer

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle! Vi vill hälsa dig hjärtligt välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle med Götene

Läs mer

Till vänster: Vällingby centrum. Foto: Ingrid Johansson, Stockholms stadsmuseum

Till vänster: Vällingby centrum. Foto: Ingrid Johansson, Stockholms stadsmuseum Till vänster: Vällingby centrum. Foto: Ingrid Johansson, Stockholms stadsmuseum Stadsdelen Vällingby har uppnått en ålder av femtio år. Centrum invigdes den 14 november 1954. Det är en aktningsvärd ålder

Läs mer

Platsen för bastionen Gustavus Primus Då och nu

Platsen för bastionen Gustavus Primus Då och nu Platsen för bastionen Gustavus Primus Då och nu Faktasammanställning Kvarnholmen 2:5 Nicholas Nilsson KALMAR LÄNS MUSEUM Kulturhistorisk studie 2009:2 Gärdslösa kyrka Kalmar läns museum Platsen för bastionen

Läs mer

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Berga slott

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Berga slott FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN Berga slott Nationalromantiskt slott med thailändsk trädgård Slottet i Berga med sin park är en ovanligt välbevarad anläggning från 1900-talets början. Det uppfördes

Läs mer

-XELOHXPVWDO %2)256/8)79b516)g5(1,1* nu 'HQMXQL

-XELOHXPVWDO %2)256/8)79b516)g5(1,1* nu 'HQMXQL -XELOHXPVWDO %2)256/8)79b516)g5(1,1* nu 'HQMXQL 5ROI/LQGHO I 2UGI UDQGH 9LGDYWlFNQLQJDYMXELOHXPVSODWWD LPP/YDNDQPKDOOHQ %RIRUV,QGXVWULPXVHXP %M UNERUQ 5ROI/LQGHO I 2UGI UDQGH -XELOHXPVWDOYLG%2)256/8)79b516)g5(1,1*

Läs mer

DEN OINTAGLIGA En gång var Bohus fästning ointaglig. I dag välkomnar den besökare från hela världen.

DEN OINTAGLIGA En gång var Bohus fästning ointaglig. I dag välkomnar den besökare från hela världen. DEN OINTAGLIGA En gång var Bohus fästning ointaglig. I dag välkomnar den besökare från hela världen. text Tomas Eriksson foto Urban Jörén Hela sommaren pågår aktiviteter som lockar allt från leksugna barn

Läs mer

26 nya bostadsrättslägenheter på Varvsholmen. En ö med nära till allt.

26 nya bostadsrättslägenheter på Varvsholmen. En ö med nära till allt. 26 nya bostadsrättslägenheter på Varvsholmen. En ö med nära till allt. M STFOTEN 1 M STFOTEN OTEN 2 Många har redan hittat sina drömmars boende Nu finns 26 nya chanser på Varvsholmen! Varvsholmen är en

Läs mer

marie-louise aaröe, Frilansjournalist

marie-louise aaröe, Frilansjournalist K-märkt vad är det? Vad menar vi egentligen när vi säger att en byggnad borde K-märkas eller byggnadsminnesförklaras? Det vi i folkmun kallar för K-märkning finns faktiskt inte som begrepp i lagstiftningen,

Läs mer

rätt växt på rätt plats

rätt växt på rätt plats 82 rätt växt på rätt plats av Mikael Propst Hundraårig lind dansar med modernt koncerthus Linden samspelar bra med Uppsala Konsert & Kongress. Den påminner om tiden då den var ett undanskymt gårdsträd

Läs mer

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv.

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv. Avundsjuka och Besvikelse Två helt klart starka ord som bränner i mitt inre och där avundsjuka även kan ha en positiv betydelse, men oftast har besvikelse ingen ljus sida alls. Besvikelse Jag kanske blandar

Läs mer

På 1910-talet byggdes ett stort kasernområde för infanteriregementet I12 på Ryhovs gård.

På 1910-talet byggdes ett stort kasernområde för infanteriregementet I12 på Ryhovs gård. SLINGAN Natur- och kulturstig på Länssjukhuset Ryhovs sjukhusområde Runt Slingan finns information om områdets långa historia som sträcker sig ända till 1500-talet. Det finns information om växter och

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

Uppgift 1 Kan ni bygga en cirkel? Titta på figuren! Ni får använda en lina och ärtpåsar. Uppgift 2 Plocka påsar (se nästa sida!)

Uppgift 1 Kan ni bygga en cirkel? Titta på figuren! Ni får använda en lina och ärtpåsar. Uppgift 2 Plocka påsar (se nästa sida!) 1 Uppgift 1 Kan ni bygga en cirkel? Titta på figuren! Ni får använda en lina och ärtpåsar. Uppgift 2 Plocka påsar (se nästa sida!) Uppgift 2: Plocka påsar Markera en kastplats med en kon, ca 6 jättesteg

Läs mer

Kyrkorna i Håbo ett medeltida arv

Kyrkorna i Håbo ett medeltida arv De första kyrkorna som byggdes när kristendomen infördes var små träkyrkor. Under 1100- och 1200-talen ersattes de i många fall av stenkyrkor efter kontinetalt mönster. Ofta byggdes de i närheten av de

Läs mer

Greven av Monte Cristo. Av Alexandre Dumas

Greven av Monte Cristo. Av Alexandre Dumas Ur Greven av Monte Cristo Av Alexandre Dumas 1 2 1 Slottet If En smal strimma dagsljus silade in genom den lilla gluggen till en av de underjordiska fängelsehålorna på slottet If, den dystra gamla fästningen

Läs mer

Rinkebydalen, Stockholm

Rinkebydalen, Stockholm Rinkebydalen, Stockholm Hur man gör det möjligt att åka moped till Rinkeby, bekämpar segregationen, bygger ett badhus och samtidigt skapar nya bostäder. 19 APRIL 2013 Reviderad 11 augusti 2014 Andersson

Läs mer

Svensk historia 1600-talet

Svensk historia 1600-talet Svensk historia 1600-talet Viktiga händelser att kunna berätta om kring 1600-talet. SID Kungar under 1600-talet 3 Älvsborgs andra lösen 4-5 Göteborgs grundande 6-8 Vasaskeppet 9 Trettioåriga kriget och

Läs mer

Domherren 18. Fornlämning 93, Kalmar stad, Kalmar kommun, Småland Arkeologisk förundersökning 2001

Domherren 18. Fornlämning 93, Kalmar stad, Kalmar kommun, Småland Arkeologisk förundersökning 2001 Domherren 18 Fornlämning 93, Kalmar stad, Kalmar kommun, Småland Arkeologisk förundersökning 2001 1 . Kartor publicerade i enlighet med tillstånd 507-98-2848 från Lantmäteriverket. Utgiven av Kalmar läns

Läs mer

5. TRÖINGEBERG. Stadens yttre årsringar 5. Tröingeberg

5. TRÖINGEBERG. Stadens yttre årsringar 5. Tröingeberg 5. TRÖINGEBERG Tröingeberg införlivades med Falkenbergs stad 1971. Stadsdelen har ett avskilt läge och avgränsades mellan åren 1960 och 1996 från resten av staden av gamla E6:an. Tröingeberg genomkorsas

Läs mer

Residenset i Östersund din nya företagsadress?

Residenset i Östersund din nya företagsadress? PROSPEKT Residenset i Östersund din nya företagsadress? Välkommen till Länsresidenset i Östersund, stadens äldsta stenbyggnad med ett högt kulturhistoriskt värde. Tillsammans med tillhörande park utgör

Läs mer

arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan

arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan RUNRIKET anhörig person som man är nära släkt med arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan avsluta göra så att något blir klart ben hård del av skelettet

Läs mer

Gamla bilder på Lau kyrka

Gamla bilder på Lau kyrka Gamla bilder på Lau kyrka Från M. Klintbergs fotosamling. Lau skola och kyrka. Foto: Masse Klintberg 18 aug 1902. Detta är en klassisk bild av Masse Klintberg. Masse har gått ut i rågåkern och tagit denna

Läs mer

Betr. Program till detaljplan för del av Fåraby 1:13 m.fl. Norra magasinet, Havstenssund, er referens 2008.1305-314

Betr. Program till detaljplan för del av Fåraby 1:13 m.fl. Norra magasinet, Havstenssund, er referens 2008.1305-314 Havstenssunds Samhällsförening Sida 1 av 6 Havstenssund 2011-02-14 Tanums Kommun Miljö- och byggnadsnämnden 457 81 TANUMSHEDE Betr. Program till detaljplan för del av Fåraby 1:13 m.fl. Norra magasinet,

Läs mer

Stockholm & jag! och SAMLA dina MINNEN! UPPTÄCK, MÅLA, LÄR! a voyage mini guide. Jag heter och jag är år. Jag besökte Stockholm / 20

Stockholm & jag! och SAMLA dina MINNEN! UPPTÄCK, MÅLA, LÄR! a voyage mini guide. Jag heter och jag är år. Jag besökte Stockholm / 20 Stockholm & jag! BILD PÅ MIG! Jag heter och jag är år Jag besökte Stockholm / 20 UPPTÄCK, MÅLA, LÄR! och SAMLA dina MINNEN! Jag var där tillsammans med Vädret var och det var grader Här bodde jag Det roligaste

Läs mer

Var går gränsen? Lödöse och Kungahälla som gränsstäder och grannstäder under medeltiden

Var går gränsen? Lödöse och Kungahälla som gränsstäder och grannstäder under medeltiden Var går gränsen? Lödöse och Kungahälla som gränsstäder och grannstäder under medeltiden Erika Harlitz, doktorand i historia Från Vänerns södra utlopp till Kattegatt utanför Göteborg rinner Göta Älv, ett

Läs mer

- plankarta i skala 1:500 med bestämmelser - denna planbeskrivning - genomförandebeskrivning

- plankarta i skala 1:500 med bestämmelser - denna planbeskrivning - genomförandebeskrivning VAXHOLMS STAD 2008-09-24 Detaljplan för Vega 10 och 11 Vaxholms stad, Stockholms län Dp 351 Planbeskrivning Handlingar - plankarta i skala 1:500 med bestämmelser - denna planbeskrivning - genomförandebeskrivning

Läs mer

Besök oss på bastad.se VANDRINGSLEDER. Året runt i Båstad. VAR: Centrala Båstad PARKERING: Båstad torg

Besök oss på bastad.se VANDRINGSLEDER. Året runt i Båstad. VAR: Centrala Båstad PARKERING: Båstad torg Besök oss på bastad.se VANDRINGSLEDER Året runt i Båstad VAR: Centrala Båstad LÄNGD:Ca9km TERRÄNG: Lätt PARKERING: Båstad torg MARKERING: Gröna målade äpplen Året runt i Båstad Ca9km Välkommen till en

Läs mer

Västra Hisings härad (som omfattade socknarna Torslanda, Björlanda, Säve, Backa och Rödbo) tillhörde Norge fram till freden i Roskilde 1658.

Västra Hisings härad (som omfattade socknarna Torslanda, Björlanda, Säve, Backa och Rödbo) tillhörde Norge fram till freden i Roskilde 1658. [b]lite om Hisingens historia[/b] [h]hisingen[/h] Hisingen är till ytan Sveriges fjärde största ö (Gotland 2 994 km² Öland 1 347 km² Orust 346 km² Hisingen 199 km² Värmdö 181 km² Tjörn 148 km² Väddö och

Läs mer

Karlsborgs fästning 1800 talets JAS

Karlsborgs fästning 1800 talets JAS Karlsborgs fästning 1800 talets JAS Inehållsförtekning INEHÅLLSFÖRTEKNING 1 FÖRORD 2 VARFÖR 3 HUR 4 IDAG 7 KÄLLFÖRTECKNING 7 1 Förord Det svenska försvaret och den svenska industrin har mer eller mindre

Läs mer

Flaggmuseet i Skansen Lejonet

Flaggmuseet i Skansen Lejonet Flaggmuseet i Skansen Lejonet 18 april 2013 Flaggstången bör stå högt, om den skall synas bra över omgivningarna. I det ofta mycket flacka och låglänta Göteborg är Risåsen och Gullberg två högt belägna

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

E6 Bohuslän E6 2004. E6 Bohuslän 2004

E6 Bohuslän E6 2004. E6 Bohuslän 2004 E6 Bohuslän Startsida Juni Juli 2010-01-21 E6 2004 E6 undersökningarna har startat igen. Under försommaren sker en serie mindre utgrävningar norr om Uddevalla. Undersökningarna sker i den mellersta delen

Läs mer

Återuppbyggandet. JOHAN Ny stadsplan? Ska det vara nödvändigt? AMANDA Kan vi inte bara bygga upp våra hus igen på tomterna där dom stod?

Återuppbyggandet. JOHAN Ny stadsplan? Ska det vara nödvändigt? AMANDA Kan vi inte bara bygga upp våra hus igen på tomterna där dom stod? Återuppbyggandet 1 Återuppbyggandet Det är 1864. Ronneby ska byggas upp igen efter stadsbranden. Lantmätare Carl Leopold Slöör (1816-1893) och hans sekreterare, löjtnant Tjäder, drar upp riktlinjerna för

Läs mer

Byggnadsarkeologisk undersökning av Malmöhus

Byggnadsarkeologisk undersökning av Malmöhus Byggnadsarkeologisk undersökning av Malmöhus - norra fasadens västra del Grupp 4, 7 okt 2008 Innehållsförteckning Inledning 2 Presentation av resultatet i kronologisk följd Fas 1: Strandmuren, 1400-tal

Läs mer

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf Herren behöver dem Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att fråga om någon vet vilken produkt som denna logga tillhör? (bild). Karlsson Klister, det som är känt för att kunna laga allt. Det lagade mina

Läs mer

8-16 september FRANKRIKE-ITALIEN SCHWEIZ-ÖSTERRIKE TYSKLAND

8-16 september FRANKRIKE-ITALIEN SCHWEIZ-ÖSTERRIKE TYSKLAND 8-16 september FRANKRIKE-ITALIEN SCHWEIZ-ÖSTERRIKE TYSKLAND Toscana San Gimignano Bernina Expressen Om ni vill unna er något alldeles extra följ med på en resa till ett av Italiens mest omskrivna landskap

Läs mer

Något om hovrättens historia

Något om hovrättens historia Något om hovrättens historia Sverige finns numera sex hovrätter. Äldst av dessa är Svea hovrätt, som inrättades år 1614, följd Göta hovrätt i Jönkö- Iping (1634) och Hovrätten över Skåne och Blekinge (1820).

Läs mer

Lingonskogen. Arkeologisk utredning. Särskild arkeologisk utredning, del av fastigheten Sundbyberg 2:26, Sundbybergs stad och socken, Uppland

Lingonskogen. Arkeologisk utredning. Särskild arkeologisk utredning, del av fastigheten Sundbyberg 2:26, Sundbybergs stad och socken, Uppland Arkeologisk utredning Lingonskogen Särskild arkeologisk utredning, del av fastigheten Sundbyberg 2:, Sundbybergs stad och socken, Uppland Rapport :56 Kjell Andersson Arkeologisk utredning Lingonskogen

Läs mer

Stadslifv in real life!

Stadslifv in real life! Stadslifv in real life! Hej! Du kommer nu att gå en stadsrundvandring på egen hand. Har du karta, penna, klisterprickar och instruktionsblad och någon sorts kamera så är det bara att sätta igång. Startplats

Läs mer

Torskburar, ett alternativ till garnfiske på Västkusten

Torskburar, ett alternativ till garnfiske på Västkusten Torskburar, ett alternativ till garnfiske på Västkusten Sara Königson (SLU) och Viking Bengtsson (Hallands Skaldjursförening) Introduktion Bakgrund Program Sälar och Fiske, SLU har under flera år arbetat

Läs mer

Spelregler. 2-6 deltagare från 10 år. En svensk spelklassiker

Spelregler. 2-6 deltagare från 10 år. En svensk spelklassiker En svensk spelklassiker Spelregler 2-6 deltagare från 10 år Innehåll: 1 spelplan, korthållare, 2 tärningar, 6 spelpjäser, 21 aktier, 20 lagfartsbevis, 12 obligationer, 21 finanstidningar, 40 börstips,

Läs mer

OMRADE AV RIKSINTRESSE FOR K U L ~ I ~ S V A R D I I-IALLANDS LAN

OMRADE AV RIKSINTRESSE FOR K U L ~ I ~ S V A R D I I-IALLANDS LAN 1989-01-30 OMRADE AV RIKSINTRESSE FOR K U L ~ I ~ S V A R D I I-IALLANDS LAN Nr KN 21 Namn: FALKENBERGS INNERSTAD FALKENBERGS KOMMUN KARTA: 58 SO LAGE: X 6313 W: Mindre än 100 ha Y 1298 KULTURGMXIWLFISK

Läs mer

RESTAURERING AV MURAR PÅ HOLMS SÄTERI ÖVERLÄNNÄS SOCKEN, SOLLEFTEÅ KOMMUN

RESTAURERING AV MURAR PÅ HOLMS SÄTERI ÖVERLÄNNÄS SOCKEN, SOLLEFTEÅ KOMMUN RESTAURERING AV MURAR PÅ HOLMS SÄTERI ÖVERLÄNNÄS SOCKEN, SOLLEFTEÅ KOMMUN Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2005:10 Bodil Mascher 2 Innehåll: Sid. INLEDNING 3 BESKRIVNING OCH

Läs mer

ARKITEKTUR OCH PEDAGOGIK

ARKITEKTUR OCH PEDAGOGIK ARKITEKTUR OCH PEDAGOGIK Oktober 2003 Den här skriften har vi tagit fram för att illustrera vår syn på sambandet mellan arkitektur och pedagogik och med detta tillägg vill vi sätta fokus på viktiga aspekter

Läs mer

vasamuseet på en timme lärarhandledning

vasamuseet på en timme lärarhandledning vasamuseet på en timme lärarhandledning Detta är en lärarhandledning till stöd för dig som själv vill gå runt med din grupp i museet. Den utgår från de vanligaste frågorna och ger en överblick av Vasas

Läs mer

PM 1 GEOTEKNIK Kv Gråmunken, Halmstad Nybyggnad flerbostadshus

PM 1 GEOTEKNIK Kv Gråmunken, Halmstad Nybyggnad flerbostadshus PM 1 GEOTEKNIK Kv Gråmunken, Halmstad Nybyggnad flerbostadshus 2008-05-26 uppdr nr 10105575 Upprättad av: Sven-Åke Öhman Granskad av: Ulf Possfelt Godkänd av: Sven-Åke Öhman PM 1 GEOTEKNIK Kv Gråmunken,

Läs mer

KONSEKVENSBESKRIVNING för Gamla vattentornet, del av Västervik 4:2 Västerviks kommun, Kalmar län.

KONSEKVENSBESKRIVNING för Gamla vattentornet, del av Västervik 4:2 Västerviks kommun, Kalmar län. KONSEKVENSBESKRIVNING för Gamla vattentornet, del av Västervik 4:2 Västerviks kommun, Kalmar län. 2015-03-20 Tommy Lyberg - Arkitekt Richard Granberg - Exploatör KONSEKVENSBESKRIVNING 20150320 - Gamla

Läs mer

Bara några få tramptag till city. Brf Cyklisten 75 nya bostadsrätter i Kvillebäcken, centrala Göteborg

Bara några få tramptag till city. Brf Cyklisten 75 nya bostadsrätter i Kvillebäcken, centrala Göteborg Bara några få tramptag till city Brf Cyklisten 75 nya bostadsrätter i Kvillebäcken, centrala Göteborg 1 En ny puls i Göteborg Uppskattar du charmiga kvarter med skön avspänd atmosfär? Då är Kvillebäcken

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av Kista gård, Kista 1:2 och 1:3 Väddö socken, Norrtälje kommun

Byggnadsminnesförklaring av Kista gård, Kista 1:2 och 1:3 Väddö socken, Norrtälje kommun 1 (7) Kulturmiljöenheten Eva Dahlström Rittsél 08 785 50 64 Kista hembygdsgård Staffan Lundqvist Norrsund 2005 760 40 Väddö Byggnadsminnesförklaring av Kista gård, Kista 1:2 och 1:3 Väddö socken, Norrtälje

Läs mer

Min mest spännande krigsupplevelse

Min mest spännande krigsupplevelse Min mest spännande krigsupplevelse LAURI TÖRNI: ASEVELI 1934-1954, Brother in Arms, (Vapenbroder) Jubileumspublikation, New York Fortsättnigskrig,1941-1944 Mars1943, Ontasjö (Ontajärvi), Öst-Karelen Korpral

Läs mer

STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR

STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Detaljplan för bostadshus inom del av STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) Stenungsund, Stenungsunds kommun Dnr 0194/06-214 Tillhör Kommunstyrelsen i Stenungsund beslut 2009-05-18 108 Agneta Dejenfelt Sekreterare

Läs mer

Tre röda flygplan. Erica Högsborn och Fanny Collandbeck

Tre röda flygplan. Erica Högsborn och Fanny Collandbeck Tre röda flygplan Erica Högsborn och Fanny Collandbeck 1 Personer:, 40, 40 2 En stor gågata en sen kväll. Det är mörkt och ruggigt. En kvinna, 40, kommer gåendes. En man 40, står i ett hörn och spelar

Läs mer

Kanaljorden 2:1. Planerad bebyggelse i anslutning till Bergs slussar Vreta klosters socken, Linköpings kommun Östergötland.

Kanaljorden 2:1. Planerad bebyggelse i anslutning till Bergs slussar Vreta klosters socken, Linköpings kommun Östergötland. uv öst rapport 2008:57 arkeologisk utredning, etapp 1 Kanaljorden 2:1 Planerad bebyggelse i anslutning till Bergs slussar Vreta klosters socken, Linköpings kommun Östergötland Dnr 421-2398-2008 Annika

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer

Kvarteret Helge And 17 i Arboga

Kvarteret Helge And 17 i Arboga ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2011:01 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Kvarteret Helge And 17 i Arboga Västmanland, Arboga stad och kommun, RAÄ Arboga 34:1 Helmut Bergold ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2011:01 ARKEOLOGISK

Läs mer

Skansens hägnader. En promenad för dig som vill veta mer om olika typer av gärdesgårdar och hägnader

Skansens hägnader. En promenad för dig som vill veta mer om olika typer av gärdesgårdar och hägnader Skansens hägnader En promenad för dig som vill veta mer om olika typer av gärdesgårdar och hägnader Så länge människan brukat jorden och hållit djur har det också funnits ett behov av att skydda odlingar

Läs mer

2.10 Kulturmiljö. Allmänt. Områdets skogklädda del. Nuläge

2.10 Kulturmiljö. Allmänt. Områdets skogklädda del. Nuläge 2.10 Kulturmiljö Allmänt År 1993 gjordes ett planeringsunderlag med inriktning på forn lämningar och kulturhistoriskt värdefull bebyggelse (Artelius med fl era, 1993). Inför denna vägutredning framförde

Läs mer

Jullarna Isländska sagoväsen med magiska krafter

Jullarna Isländska sagoväsen med magiska krafter Jullarna Isländska sagoväsen med magiska krafter Design från Sagornas ö Jullarna är ett gäng isländska sagoväsen med magiska krafter. Sju stycken figurer som var och en innehar sin alldeles egen speciella

Läs mer

FÖR NÄSTA GENERATIONS CHAUFFÖRER. För en ny generations truckförare

FÖR NÄSTA GENERATIONS CHAUFFÖRER. För en ny generations truckförare FÖR NÄSTA GENERATIONS CHAUFFÖRER För en ny generations truckförare HUNDRA ÅR I TANKARNA Shell har funnits längs de svenska och europeiska vägarna i mer än hundra år. Under den tiden har vi haft förmånen

Läs mer

1 sankt barrind berättar för brendan om de heligas land

1 sankt barrind berättar för brendan om de heligas land 1 sankt barrind berättar för brendan om de heligas land Sankt Brendan, Findlugs son, ättling till Alte, föddes i släkten Eogonacht av Loch Léin i landet Munster. Det var en man känd för sin stora återhållsamhet,

Läs mer

Berättelsen vi befinner oss i

Berättelsen vi befinner oss i Berättelsen vi befinner oss i Ola Wingbrant 2014-11-08 Introduktion Det känns roligt och inspirerande att få stå här igen. Att åter ha fått förtroendet. Jag som står här heter Ola Wingbrant och predikar

Läs mer

Kristian Pettersson Feb 2016

Kristian Pettersson Feb 2016 Foto Manual Kristian Pettersson Feb 2016 1. Inledning Det viktigaste om vi vill bli bra fotografer är att vi tycker att det är kul att ta bilder och att vi gör det ofta och mycket. Vi kommer i denna kurs

Läs mer

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16 Välkommen till ditt nya liv uppföljning vecka 13-16 Även om du inte längre tar CHAMPIX, fortsätter LifeREWARDSprogrammet att ge dig råd och stöd i ytterligare 4 veckor och hjälper dig vara en före detta

Läs mer

Vi tror på Hallonbergen

Vi tror på Hallonbergen Mikael T. Eriksson Hamada Sidqi Ritva Runestad Foto: Fredrik Persson Vi tror på Hallonbergen För 40 år sedan byggdes Hallonbergen. Då var det Sveriges modernaste område. Vi vill att Hallonbergen ska bli

Läs mer

Vykort från Castro, Isla de Chiloé

Vykort från Castro, Isla de Chiloé Vykort från Castro, Isla de Chiloé Chiloé är en mycket stor ö, några mil söder om Puerto Montt. Den är 25 mil lång från norr till söder och c:a 5-6 mil från öster till väster. Inga berg på ön är över 1000

Läs mer

RENOVERING PÅ ÖRN- OCH FASANSTIGEN NY BOVÄRD PÅ RÅBYSTIGEN NYHETER FÖR DIG SOM ÄR HYRESGÄST HOS UPPLANDS-BROHUS FEBRUARI 2016

RENOVERING PÅ ÖRN- OCH FASANSTIGEN NY BOVÄRD PÅ RÅBYSTIGEN NYHETER FÖR DIG SOM ÄR HYRESGÄST HOS UPPLANDS-BROHUS FEBRUARI 2016 NYHETER FÖR DIG SOM ÄR HYRESGÄST HOS UPPLANDS-BROHUS FEBRUARI 2016 RENOVERING PÅ ÖRN- OCH FASANSTIGEN NY BOVÄRD PÅ RÅBYSTIGEN HEMMA HOS Februari 2016 1 LEDARE I din hand har du nu mitt allra sista nummer

Läs mer

birger jarls torn nya fynd 3 6 b l i c k ~ s t o c k h o l m d å & n u

birger jarls torn nya fynd 3 6 b l i c k ~ s t o c k h o l m d å & n u birger jarls torn nya fynd 3 6 b l i c k ~ s t o c k h o l m d å & n u Riddarholmen sedd från Stadshuset. Birger Jarls torn ligger på udden, i mitten av bilden. Till väster finns Överkommissariens hus

Läs mer

HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena

HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena 1 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER 1.1 Identifikationsuppgifter BORGÅ, HAIKO HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena Detaljplan för

Läs mer

Grönsöö trädgård Ledningsdragning i f.d. kabinett-trädgården

Grönsöö trädgård Ledningsdragning i f.d. kabinett-trädgården Arkeologisk schaktningsövervakning Grönsöö trädgård Ledningsdragning i f.d. kabinett-trädgården Grönsöö slott Raä 89:1 Kungs- Husby socken Uppland Joakim Kjellberg och Katarina Frost 2 Arkeologisk schaktningsövervakning

Läs mer

Ändring av byggnadsplan för del av Jädraås 1, tillägg till plan- och genomförandebeskrivning.

Ändring av byggnadsplan för del av Jädraås 1, tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. 3 2014-08-25 Diarienummer 2008/0670- Ändring av byggnadsplan för del av Jädraås 1, tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Planområdet, utdrag ur gällande detaljplan. Handlingar Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

1 Befintliga förhållanden

1 Befintliga förhållanden Norsborgsdepån Gestaltningsprogram byggnader och yttre miljö Innehållsförteckning 1. Befintliga förhållanden 1.1 Byggnader och nuvarande användning 1.2 Landskap 1.3 Vägar 2 Förändringar 2.1 Markingrepp

Läs mer

Cykelställen i Vaxholm

Cykelställen i Vaxholm Cykelställen i Vaxholm Vaxholms turistbyrå Vaxön 1.Start: Västerhamnen Följ kajen från Västerhamnen till rondellen, vid Söderhamnsplan tag höger och följ Strandgatan mot Kastellet. 2. Kastellet År 1548

Läs mer

Bild 16: Gustavsbergs fabriker Vattenkvarnhjulet. Bild 17: Norra bruksgatorna - Grindstugatan.

Bild 16: Gustavsbergs fabriker Vattenkvarnhjulet. Bild 17: Norra bruksgatorna - Grindstugatan. Bild 16: Gustavsbergs fabriker Vattenkvarnhjulet vid Gustavsbergsvägen. Bild 17: Norra bruksgatorna - Grindstugatan. 1. Gustavsbergs fabriker 1820 till 2000-tal Det område som Gustavsbergs fabriker ligger

Läs mer

14 Ekerö. Översiktskarta

14 Ekerö. Översiktskarta 14 Ekerö Flemingsberg Drottningholm, ca 23 km Lovö Lovö kyrka Drottningholm Bromma Översiktskarta På promenadens första sträcka passerar du Flemingsbergs starkt lysande höghusfasader. Vid Albysjön kan

Läs mer

HAMBURG MÖNSTER FÖR METROPOLENS FRAMTID

HAMBURG MÖNSTER FÖR METROPOLENS FRAMTID HAMBURG MÖNSTER FÖR METROPOLENS FRAMTID 2013-06-25 Av: Riksantikvarieämbetet Hamburgs hamn, hjärtat i staden. Containerhantering är en central del av verksamheten. Foto: Karin Slättberg Hamburg kan sägas

Läs mer

Kulturlager från 1700-talet i Mariefred

Kulturlager från 1700-talet i Mariefred Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2012:38 Kulturlager från 1700-talet i Mariefred Schakt för bergvärme Arkeologisk förundersökning Fornlämning Mariefred 21:1 Fastigheten Kungshusen 1 Mariefred socken

Läs mer

Samrådshandling Dnr Btn 2011/0692-214:M. Detaljplan för Småhus vid Hyacintvägen

Samrådshandling Dnr Btn 2011/0692-214:M. Detaljplan för Småhus vid Hyacintvägen Samrådshandling Dnr Btn 2011/0692-214:M Detaljplan för Småhus vid Hyacintvägen omfattande del av fastigheten Arenberga 1:279 i Märsta, Sigtuna kommun, Stockholms län Översiktskarta PLANOMRÅDE STADSBYGGNADSKONTORET

Läs mer

Villa Porthälla. Kulturhistorisk dokumentation av Villa Porthälla, fastighet Mellby 116:6, Partille socken och kommun.

Villa Porthälla. Kulturhistorisk dokumentation av Villa Porthälla, fastighet Mellby 116:6, Partille socken och kommun. Villa Porthälla Kulturhistorisk dokumentation av Villa Porthälla, fastighet Mellby 116:6, Partille socken och kommun. Villa Porthälla Kulturhistorisk dokumentation 2014 Lars Rydbom Bohusläns museum/kulturmiljö-

Läs mer

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på Välkommen till Söderby En vandring i svensk forntid Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på gårdens ägor finns spåren av en välbevarad odlingsmiljö från den äldre järn-åldern, århundradena

Läs mer

minnen, landskap & objekt däremellan; Booklet Examensarbete Milla Mon Persson Basic Design Studio

minnen, landskap & objekt däremellan; Booklet Examensarbete Milla Mon Persson Basic Design Studio minnen, landskap & objekt däremellan; Booklet Examensarbete Milla Mon Persson Basic Design Studio Fjärås Bräcka, sommaren -88 Luften inuti den gamla Volvon är varm och den tycks nästan stå stilla. Bilbältet

Läs mer

Kilanda. Bebyggelsen:

Kilanda. Bebyggelsen: Kilanda Miljön kring Kilanda är en ytterst välbevarad helhetsmiljö helt präglad av säteriet, under många århundraden ett samhälle i samhället. Kilanda omtalas första gången 1425. Manbyggnaden har sitt

Läs mer

Smålandstorpet. År 1995 var Veimar och. som rustats från topp till tå

Smålandstorpet. År 1995 var Veimar och. som rustats från topp till tå Smålandstorpet som rustats från topp till tå Att få tillstånd att rusta upp ett torp som ligger i ett naturreservat är inte det lättaste. Men Veimar Samuelsson gick noggrant tillväga och tillslut sa kommunen

Läs mer

Självbyggarens hus står på betongplintar

Självbyggarens hus står på betongplintar SJÄLVBYGGARENS SOMMARSTUGA DEL 2 GRUNDEN I del 1 av självbyggarens sommarstuga visade vi hur du snickrar vägg- och golvsektioner. I detta nummer bestämmer vi var huset skall stå samt anlägger en grund

Läs mer

Nio man drunknade när Barbara sjönk

Nio man drunknade när Barbara sjönk 1975-08-28 GP Nio man drunknade när Barbara sjönk Den 29 augusti 1950 omkom nio kustartillerister från KA 4 när bogserbåten Barbara sänktes av brottsjöarna vid Kocken utanför Känsö. I går högtidlighölls

Läs mer

SVÄRDSLILJAN 1 Bygglov för ändrad användning av kontor/industribyggnad till bostäder och nybyggnad av 2 flerbostadshus samt installation av eldstad

SVÄRDSLILJAN 1 Bygglov för ändrad användning av kontor/industribyggnad till bostäder och nybyggnad av 2 flerbostadshus samt installation av eldstad Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (7) YTTRANDE Sven-Erik Kangas 016-710 29 52 Till Stadsbyggnadsnämnden SVÄRDSLILJAN 1 Bygglov för ändrad användning av kontor/industribyggnad till bostäder och

Läs mer

Norrköpings rådhus 1

Norrköpings rådhus 1 Norrköpings rådhus 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rådstugor sedan 1300-talet...3 Ryska strandhugget - allt i ruiner...3 Nytt rådhus vid Tyska Torget...4 Vårt nuvarande rådhus...4 Byggnadsbeslut i stadsfullmäktige...5

Läs mer

Källör 2016. Framtiden för ett historiskt hus. och hur vi kan göra Östhammar till en mer levande skärgårdsstad

Källör 2016. Framtiden för ett historiskt hus. och hur vi kan göra Östhammar till en mer levande skärgårdsstad Källör 2016 Framtiden för ett historiskt hus och hur vi kan göra Östhammar till en mer levande skärgårdsstad Bygdegårdsföreningen Societetshuset Källör, 2014-03-13 Historia Huset har en lång och ovanligt

Läs mer

Igenläggning av provgropar inom den vikingatida hamn- och handelsplatsen i Fröjel sn, Gotland

Igenläggning av provgropar inom den vikingatida hamn- och handelsplatsen i Fröjel sn, Gotland Igenläggning av provgropar inom den vikingatida hamn- och handelsplatsen i Fröjel sn, Gotland Lst. dnr. 431-5257-07 ArkeoDok 2007:20 Bakgrund I samband med en bygglovsförfrågan uppmanades markägaren till

Läs mer

Garnisons- och Luftvärnsmuseet, 91: an museet, 1 juni

Garnisons- och Luftvärnsmuseet, 91: an museet, 1 juni DRÄNGSERED Garnisons- och Luftvärnsmuseet, 91: an museet, 1 juni Vi var 73 personer som träffades utanför LV6, tidigare I16. Gullbrandstorp Motionsgrupp var värdar och vi besökte Garnisons och Luftvärnsmuseet.

Läs mer

Huseby - undersökning av en gränsbygd

Huseby - undersökning av en gränsbygd Bilaga 9 2 3 Huseby - undersökning av en gränsbygd Huseby bruk Skatelövs socken Alvesta kommun Pedagogiska enheten - Avdelningen för Kulturarv Smålands museum - Sveriges glasmuseum Omslagsbild: Årskurs

Läs mer

Vi startade LEVA husfabrik, LEVA är en förkortning för: Levande Ekologisk Visionär Arkitektur

Vi startade LEVA husfabrik, LEVA är en förkortning för: Levande Ekologisk Visionär Arkitektur TRÄPRISET 2012 BAKGRUND Vi lever idag i Sverige och Europa med ett arv kring en idé skapad av de formgivare och arkitekter som gestaltade bostäderna under 1900 talets tidiga era, med Corbusier i spetsen

Läs mer

Viksjö gård (35) Beskrivning. Motiv för bevarande. Gällande bestämmelser och rekommendationer. Förslag till åtgärder. Kulturmiljöplan för Järfälla 65

Viksjö gård (35) Beskrivning. Motiv för bevarande. Gällande bestämmelser och rekommendationer. Förslag till åtgärder. Kulturmiljöplan för Järfälla 65 Viksjö gård (35) Namnet Viksjö, skrivet Vikhusum, finns omnämnt på en av runstenarna vid Jakobsbergs folkhögskola, som dateras till 1000-talet. Att gården är av förhistoriskt ursprung visas också av de

Läs mer

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och 04 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e r l a g o c h r i k t l i n j e r - f r å n t e o r i t i l l i d é 0 4 0 4 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e

Läs mer

Nu bygger vi Nya Slottsholmen

Nu bygger vi Nya Slottsholmen Nu bygger vi Nya Slottsholmen En unik målpunkt Nu byggstartar Björn Ulvaeus och ALM Equity projektet Slottsholmen med restaurang och konferens i kombination med exklusiva bostadslägenheter, marina och

Läs mer

En rapport om villkor för bemannings anställda

En rapport om villkor för bemannings anställda www.svensktnaringsliv.se maj 2013 Storgatan 19, 114 82 Stockholm Telefon 08-553 430 00 Är framtiden vår? En rapport om villkor för bemannings anställda på en Kartläggning bland Linné studenter i Kalmar

Läs mer

Fördjupning vårterminen 2008, 24hp, ABV 065 Modernismens byggnader Fredliga befästningar

Fördjupning vårterminen 2008, 24hp, ABV 065 Modernismens byggnader Fredliga befästningar Fördjupning vårterminen 2008, 24hp, ABV 065 Modernismens byggnader Fredliga befästningar Konverteringen av försvarets Äspöanläggningar utanför örlognsstaden Karlskrona utgör studisobjekt. ABSTRACT Arkitektens

Läs mer

Yttrande över betänkandet (SOU 2011:31) Staten som fastighetsägare

Yttrande över betänkandet (SOU 2011:31) Staten som fastighetsägare Socialdepartementet 103 33 Stockholm 2011-07-26 Yttrande över betänkandet (SOU 2011:31) Staten som fastighetsägare och hyresgäst. (S2011/3851/SFÖ) ICOMOS SWEDEN, den svenska nationalkommittén av International

Läs mer

Miljö- och byggförvaltningen 2011

Miljö- och byggförvaltningen 2011 Miljö- och byggförvaltningen 2011 Till dig som har hus i Smedby Denna broschyr vänder sig till dig som har hus i Smedby. Eftersom Smedby är en unik kulturmiljö fastställde kommunen 1994 områdesbestämmelser

Läs mer

Vad är ett torp? I dag hyrs ett 30-tal torp på Tullgarns kungsgård ut som fritidshus. Marken brukas av arrendatorer.

Vad är ett torp? I dag hyrs ett 30-tal torp på Tullgarns kungsgård ut som fritidshus. Marken brukas av arrendatorer. Vad är ett torp? en del fick vara kvar och blev fritidshus. Förutom bostadhuset bestod torpet av flera andra byggnader, som var nödvändiga för att livet skulle fungera. Utedasset, vedboden, fähus för grisen

Läs mer