2012 års verktygslåda för ambassadörer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2012 års verktygslåda för ambassadörer"

Transkript

1 2012 års verktygslåda för ambassadörer

2 Innehållsförteckning Vårt löfte Xylem Watermark arbetar för att tillhandahålla och säkra tillgången till rent vatten för samhällen världen över. Planering av aktiviteter Välj dina aktiviteter Engagera dina kollegor Samla in resultat Verktyg och resurser Världsvattendagen 2012 Idébank för aktiviteter Rapportering av aktiviteter Vanliga frågor om Watermark

3 Välkommen till Watermark! Information från Michael Fields, Director of Xylem Watermark Tack för att du är ambassadör för Xylem Watermark! Du är utvald att ingå i den grupp av individer som kommer att se till att Xylem Watermark förverkligas för våra medarbetare jorden runt. Den här verktygslådan har utformats för att hjälpa dig engagera medarbetare på din arbetsplats till stöd för Watermarks arbete och för att ha lite roligt under tiden! Tack för att du bidrar med din tid och dina resurser till stöd för Watermark. Om du har några frågor eller synpunkter så är du välkommen att kontakta mig på: michaelc.fields@xyleminc.com. Med vänliga hälsningar Vårt löfte Watermark startades 2008 under ITT Corporation, som ett treårigt åtagande på 4 miljoner USD för att ge skolor som har problem med vattenresurser i utvecklingsländer, tillgång till rent vatten, sanitära anläggningar och utbildning i hygien, samt att tillhandahålla rent vatten vid katastrofer. Genom samarbetsavtal med ledande ideella organisationer och insatser från våra medarbetare har Watermark passerat sitt ursprungliga mål att nå människor genom förbättrad tillgång till rent vatten och sanitära förhållanden till 300 skolor i Kina, Indien, Guatemala och Honduras och genom att bistå vid ett antal katastrofsituationer över hela jorden. Under 2010 utlovade ITT ytterligare 10,5 miljoner USD för att utöka programmet och betjäna ytterligare en miljon människor före utgången av Under 2011 tillkännagav Xylem att de skulle fortsätta med programmet som Xylem Watermark och uppfylla detta löfte genom att arbeta inom tre områden: Kommunala och skolbaserade projekt som tillhandahåller rent vatten och hygienutbildning till studenter, lärare och familjer Katastrofhjälp för att tillhandahålla rent vatten i nödsituationer Projekt som minskar risken för naturkatastrofer genom att säkra vattentillgången i utsatta områden.

4 Planering av aktiviteter Engagerade medarbetare är en av grundpelarna i Watermarks framgång. Som ambassadör för Xylem Watermark, kommer vi att be om din hjälp för att utbilda och engagera medarbetarna på din arbetsplats vid olika tillfällen under året, så som Världsvattendagen (i mars), Stockholms Världsvattenvecka (i augusti) och World Water Monitoring Day (i september). Den här verktygslådan ger dig en översikt över vilka resurser du behöver för att kunna planera Watermark aktiviteter året runt. Det är lätt att planera en aktivitet: 1. Välj din aktivitet 2. Engagera dina kollegor 3. Samla in resultaten ENLIGT RITNINGARNA Gör insatser under hela året Förutom att delta i Watermark aktiviteter vid speciella tillfällen under året, kan våra medarbetare göra insatser året runt genom att: Koppla upp sig till Xylem Watermark online på XylemWatermark.com. Stödja våra ideella partners genom Xylems matchade gåvoprogram. Hålla sig informerad om och anmäla sig till en volontärresa Arbeta ideellt med vattenrelaterade projekt i sina lokala kommuner. Representera sin arbetsplats genom att fungera som ambassadör för Watermark

5 Steg 1: Välj din aktivitet Hur komplicerat det är eller vilken typ av engagemang eller vilka resurser som behövs varierar beroende på aktiviteten, men allmänt sett kan Watermarks aktiviteter delas in i följande kategorier: Väcka uppmärksamhet: Utbilda dina medarbetare om den globala vattenkrisen och hur Xylem Watermark arbetar för att bemöta den Pengainsamling: Samla in pengar för att stödja Watermarks globala ideella samarbetspartners Ideellt arbete: Rekrytera medarbetare som kan medverka i lokala aktiviteter som att gå till ett närliggande vattendrag för att plocka upp skräp eller testa vattenkvaliteten. Komma igång Identifiera dina mål med aktiviteten. Vill du att dina medarbetare ska lära sig om den globala vattenkrisen? Planera en aktivitet som kan väcka uppmärksamhet. Vill du genomföra en aktivitet som uppmuntrar till samarbete? Fundera på ett ideellt evenemang. Om du vill engagera dina medarbetare men saknar resurser för ideellt arbete, kan du anordna en pengainsamling. Välj din aktivitet. Använd idébanken för aktiviteter, som finns på vårt resurscenter för medarbetare på ( eller hitta på andra idéer som kan hjälpa dig nå dina mål. Överväg att involvera flera medarbetare eller upprätta en kommitté för att hjälpa dig planera och genomföra dina aktiviteter. Tänk på följande frågor när du väljer en aktivitet: Kommer det att vara roligt och engagera mina kollegor? Har jag nödvändiga resurser? En videopresentation kräver t.ex. tillgång till audiovisuell utrustning. Lämpar sig detta för den dagliga verksamheten på min arbetsplats? Om t.ex. dina medarbetare behöver bära uniform på arbetet, kan en dag med "klä dig i blått för Watermarkdagen" inte vara möjlig. Det kanske är bättre att sälja bakverk för att samla in pengar.

6 Upprätta en plan När du har valt en aktivitet, behöver du fastställa: Hur många personer du vill ska medverka Datum, tid och plats för aktiviteten Budget och/eller resurser (som broschyrer eller audiovisuell utrustning) som behövs När du har valt en aktivitet och gjort en plan med grundläggande information om hur det kan gå till ska du berätta om dina planer för ledningen på din arbetsplats, för att se till att ni är överens om aktiviteten, datum och budget/resurser. Vi rekommenderar att du får din plan godkänd av någon i den lokala ledningsgruppen innan du går vidare till steg 2.

7 Steg 2: Engagera dina kollegor Det hårda arbetet är klart! Nu är det dags att sprida ordet och rekrytera deltagare. Exempel på kommunikationsaktiviteter innefattar framtagning av reklammaterial, interna meddelanden och utnyttjande av sociala medier. Reklammaterial Vårt resurscenter för medarbetare ( har material tillgängligt på följande språk: engelska, franska, tyska, italienska, spanska och svenska. Materialet innefattar: Watermark broschyr: En broschyr, vikt i tre delar, som beskriver Watermarks aktiviteter och samarbetspartners. Broschyren skrivs ut i A4 format och vi rekommenderar att använda kartong eller kraftigt papper. Watermark affisch: Ger en bild av den globala vattenkrisen och Watermarks arbete för att avhjälpa den. Watermark video: En webbsida med länkar till flera Watermark videos, inklusive uttalanden från Gretchen McClain, ett meddelande från Water For People och Mercy Corps, och en sammanfattning av volontärresan till Peru under För att förbättra kommunikationen, kan bilder av Watermarks aktiviteter laddas ner från Xylem Watermarks Facebook-sida ( Obs! Respektive arbetsplats/kontor och/eller Value Center kommer att få stå för kostnaderna för trycksaker och annat material som de vill använda i samband med lokala Watermark aktiviteter. Ambassadörerna ansvarar för koordination, produktion och distribution av materialet. Intern kommunikation Intern kommunikation är det bästa sättet att berätta för medarbetarna på din arbetsplats om Watermark aktiviteter. Kommunikationskanalerna varierar mellan olika platser och value centers men det är viktigt att koordinera med den/de ambassadörer som representerar kommunikationsfunktionen på din arbetsplats. Han eller hon kan hjälpa dig utnyttja en eller flera av följande interna kommunikationskanaler: E-postmeddelanden från den lokala ledningen Lokalt intranät Elektroniska eller tryckta nyhetsbrev Interna möten Övrigt, som anslagstavlor, TV-meddelanden etc.

8 Sociala medier Sociala medier, som Facebook och Twitter, kan hjälpa dig väcka intresse för dina aktiviteter bland medarbetare och kunder. Kontakta din lokala kommunikationsavdelning för att fastställa rätt tillvägagångssätt. Om din arbetsplats och/eller Value Center har ett eget Facebook och/eller Twitter konto, ska du arbeta med kommunikationsavdelningen för att lägga upp information där. Om det inte finns några sådana kommunikationskanaler, kan du använda ditt personliga Facebook- och/eller Twitter konto för att berätta om dina aktiviteter om det är lämpligt. Skapa innehåll på sociala medier Twitter: Watermark håller kontakten med sina medarbetare och andra intressenter på Twitter under eller Hänvisa till Xylem Watermark när du använder Twitter för att annonsera Watermark aktiviteter. Du kan tagga dina poster med hashtaggar (t.ex. #Xylem, #WorldWaterDay, etc.). Exempel på poster: Idag [namn på arbetsplatsen] har [fyll i information om aktiviteten] för att tillhandahålla rent #vatten världen runt [Namn på arbetsplatsen] med [fyll i information om aktiviteten]. 1 av 7 människor saknar tillgång till friskt #vatten. Det är anledningen till att [arbetsplatsens namn] vidtar dessa åtgärder till stöd Lär dig mer på: Facebook: Watermark håller kontakten med sina medarbetare och andra intressenter på Facebook på Hänvisa till Watermark när du använder Facebook för att göra reklam för Watermark. För att göra detta, se till att ditt konto redan har "gillat" Watermark, och i texten på din post för att länka till Watermarks Facebook sida. Uppmuntra läsarna att besöka och "gilla" Xylem Watermarks sida. Exempel på poster: Vi arbetar till stöd för rent vatten genom Xylems globala program för samhällsinsatser, Xylem Watermark, genom [fyll i information om aktiviteterna]. Vet du att 1 av 7 människor saknar tillgång till friskt vatten? [Namn på arbetsplatsen] hjälper till att lösa vattenkrisen genom att [fyll i information om aktiviteterna] som en del av Xylem Watermark. Lär dig mer om programmet på:

9 Steg 3: Samla in och rapportera resultaten Vi vill mäta vilken påverkan din Watermark aktivitet har haft och förlitar oss på våra ambassadörer för att samla in resultaten under planeringen och genomförandet av lokala Watermark aktiviteter. För att göra det enkelt att rapportera dina framgångar har vi skapat en mall för Rapport om Watermark aktiviteter, som finns under avsnittet för resurser och verktyg i det här dokumentet. Aktivitetsrapporten kommer att belysa uppgifter som: Antal deltagare Hur mycket tid som ägnades aktiviteten Ledningspersonal som medverkade Fotografier Tack för ditt engagemang i Xylem Watermark! Om du har förslag på hur man kan engagera medarbetare eller om du har några frågor om programmet, kan du kontakta Michael Fields på michaelc.fields@xyleminc.com.

10 Verktyg och resurser

11 Världsvattendagen 2012 på Xylem Varje år firar människor världen över den 22 mars som Världsvattendagen, en internationell dag för att uppmärksamma de som påverkas av den globala vattenkrisen och för att samla krafter för arbete för rent vatten. Ideella organisationer, myndigheter och företag världen runt firar Världsvattendagen med en rad olika aktiviteter, avsedda att belysa det globala behovet av rent vatten. I år kommer Världsvattendagen att bli avstampet för lanseringen av Xylem Watermark aktiviteter för att engagera våra anställda. Vi uppmuntrar våra ambassadörer att planera en Watermark aktivitet för att uppmärksamma Världsvattendagen. Dessa aktiviteter är ett led i Xylems mer omfattande firande av Världsvattendagen, vilket innefattar: Aktiviteter för medarbetare vid arbetsplatser världen över Insamling av donationer till Xylem Watermarks ideella samarbetspartners med hjälp av sociala medier Distribution av material om Watermark till vissa utvalda medier för att stödja Xylems ställning som en ledare inom globalt vatten Stödja insatser från ideella organisationer och andra allierade grupper för Världsvattendagen Xylem kommer att samla sina aktiviteter för Världsvattendagen 2012, under temat Varje droppe räknas. Hjälp oss fira Världsvattendagen för din droppe räknas!

12 Idébank för aktiviteter Väcka uppmärksamhet Videopresentation: Visa en Watermark-video vid en planerad sammankomst (t.ex. personalmöte) eller som en del av en informationsutställning eller kör videon i en slinga i lobbyn, köket, fikarummet eller något annat gemensamt utrymme. Video hittar du lätt på Xylem Watermarks YouTube-sida: Om du planerar att köra videon i en slinga, ska du skicka ett mejl till xylemwatermark@xyleminc.com för att beställa elektroniska videofiler eller kopior. Anordna ett lunchmöte: Organisera en lunchträff för att sprida information om Xylem Watermark. Evenemanget kan ledas av en ambassadör, en person som har deltagit i en volontärresa eller någon annan som är välinformerad om programmen på din arbetsplats. Tala om Watermarks ideella samarbetspartners, volontärresor eller andra delar av programmet och ge deltagarna möjlighet att ställa frågor. Personalmöte: Avsätt tid under ett personalmöte så en ambassadör, deltagare i en volontärresa eller annan välinformerad person kan ge uppdateringar om programmet eller berätta en historia om någon som har påverkats av Watermark. Visuella hjälpmedel: Häng upp Watermark-affischer (finns på resurscentret för anställda på på din arbetsplats eller dekorera en anslagstavla i ett högtrafikerat område med uppgifter om den globala vattenkrisen och fotografier från Watermark. Ett annat alternativ är att visa statistik om den globala vattenkrisen på ställen där vatten finns att tillgå på kontoret, (du kan t.ex. hänga upp följande uppgift ovanför handfatet på toaletten: Den mängd vatten som förloras genom droppande kranar i rika länder är större än den mängd vatten som är tillgänglig för mer än 1 miljard människor dagligen (Källa: FN) eller skapa en visuell presentation av hur förorenat vatten påverkar barn: För att symbolisera 443 miljoner skoldagar som missas varje år på grund av sjukdomar som är relaterade till vatten, ställ tomma stolar i ett öppet rum med skyltar som anger att varje stol representerar ett barn som missar skolan på grund av vattenburna sjukdomar (Källa: FN) För att illustrera hur många barn som dör varje timma från sjukdomar som orsakas av förorenat vatten, ställ 180 glas (ett glas per barn) på ett bord med en skylt som anger vad utställningen representerar (eller ställ fram 1440 glas för att representera de dödsfall som inträffar under en åtta timmars arbetsdag). (Källa: FN) Informationskiosk: Ställ fram en dator i ett fikarum och uppmuntra dina medarbetare att besöka Watermarks webbplats och se fotografier, video och information om våra program. Överväg att placera en skylt eller en Watermark-affisch vid kiosken. Informationsutställning: Gör i ordning stånd eller bord med information och visuella hjälpmedel enligt valt ämne (t.ex. en station för respektive land Watermark påverkar, ideella samarbetspartners, etc.) Bemanna stånden med ambassadörer, deltagare från volontärresor eller andra välinformerade personer.

13 Demonstrera den mänskliga påverkan: För att representera att en av sju människor saknar tillfredsställande tillgång till rent vatten och sanitära förhållanden, be en per sju medarbetare att klä sig i blått under en förbestämd arbetsdag. Häng affischer på din arbetsplats och skicka ett e- postmeddelande till hela företaget som förklarar meningen bakom demonstrationen. Reklamartiklar: Utveckla och tillverka enkla reklamartiklar med Watermarks logotyp eller informationskort för alla anställda på din arbetsplats. Diskutera kostnader med den lokala ledningen; Xylems huvudkontor kan inte bistå med finansiering av reklamartiklar. Pengainsamling Obs, alla insamlade medel ska doneras till Xylem Watermarks program för matchade gåvor, som kommer att fördela pengarna till våra ideella partners. Gå till för att göra en donation online. Klä dig i blått för Xylem Watermark: Avsätt en fredag (eller en annan arbetsdag) när de anställda kan "klä sig i blått" och ha jeans eller andra blå kläder på sig (t.ex. T-shirts, mössor, etc. i utbyte mot en fast donation (t.ex. 35 SEK) till de anställdas matchade gåvoprogram. Lotteri: Sälj lotter för ett visst belopp (t.ex. 70 SEK) till dina medarbetare under veckorna före Världsvattendagen. Den 22 mars, väljer du en vinnare som får ett förbestämt pris, som godkänts och bekostats av den lokala ledningen (t.ex. ett presentkort, en extra semesterdag, osv.) Försäljning: På Världsvattendagen kan du sälja billiga saker (som blå band, återanvändningsbara vattenflaskor, chokladkakor etc.) i utbyte mot en donation till de anställdas matchade gåvoprogram. Eller, för att väcka uppmärksamhet kring den överdrivna kostnaden för vatten i områden med vattenproblem, sälj flaskor med vatten för 5 till 10 gånger det normala priset på din ort. Vandra för vatten: Organisera ett "Vandra för vatten" evenemang, och be de anställda betala eller rekrytera sponsorer för att bidra med ett förbestämt belopp för varje kilometer på en 6,5 km lång bana som motsvarar hur långt miljontals kvinnor och barn behöver gå varje dag för att hämta rent vatten. Promenaden kan antingen mätas med en stegräknare eller genom en "bana" runt din lokala anläggning. Fundera på att be deltagarna bära flaskor med fyra liter vatten för att demonstrera bördan av att gå och hämta vatten. Evenemanget kan utökas till att inkludera de anställdas familj och vänner, eller organiseras som ett evenemang för hela samhället. Matlagningstävling: Bjud in dina medarbetare att delta i en "matlagningstävling" för en viss sorts rätt (t.ex. efterrätt eller chili-gryta) Be de medarbetare som inte deltar i tävlingen att betala en avgift för att smaka av tävlingsrätterna och rösta fram en vinnare. Idrottsturnering: Organisera en idrottsturnering (t.ex. brännboll, fotboll, innebandy) och be om en donation för att delta. Utmana chefen: Uppmuntra dina kollegor att möta ett visst donationsmål i utbyte mot en speciell belöning från ledningen, som gratis frukost eller något annat incitament. Arbeta ideellt

14 Testa vattenkvaliteten: Arbeta med en lokal skola, ungdomsförening eller annan kommunal grupp för att lära barn om den globala vattenkrisen, samt utföra tester och kontroll av vatten som en del av World Water Monitoring Challenge (lär dig mer på Beställ en kontrollsats för vattenkvalitet för din arbetsplats genom att skicka ett mejl till Utbildning: Arbeta med lokala skolor, kyrkor eller kommunala grupper för att samordna utbildningstillfällen om den globala vattenkrisen och Xylem Watermark, som ges av medarbetarna. Städning av vattendrag: Organisera en städdag för ett vattendrag i din kommun. Detta kan göras i samverkan med lokala samhällsorganisationer eller naturvårdsföreningar eller av medarbetarna. Restaurering av våtmarker: Arbeta med lokala naturvårdsföreningar för att planera en volontärutflykt för anställda för att restaurera våtmarker genom uppröjning och plantering. Första hjälpen-utrustning: Kontakta en ideell organisation för humanitär eller katastrofhjälp eller en NGO (som Watermarks partner Mercy Corps) i ditt land för att se om volontärer kan hjälpa till att plocka ihop första hjälpen-utrustning som innehåller enkla produkter som första hjälpen artiklar, tvål mm. Lokala kommittéer för Water For People (i USA och Kanada): Kontakta en lokal kommitté för Water For People i ditt grannskap (besök för mer information) och erbjud dig att rekrytera volontärer bland våra anställda för att stödja deras arbete.

15 Resultatrapport för Watermark aktiviteter Grattis till en lyckad Watermark aktivitet! Tack för ditt hårda arbete för att uppmärksamma och engagera dina medarbetare. Som information för framtida tillfällen för planering och engagemang av medarbetare, var vänlig fyll i resultatrapporten för aktiviteten nedan. Kopiera och klistra in följande frågor om din Watermark aktivitet i ett e-postmeddelande eller ladda ner formuläret från resurscentret för anställda som finns online ( Skicka ditt mejl eller ifyllda formulär till Michael Fields på michaelc.fields@xyleminc.com. Förarbete 1. Hur många medarbetare deltog i planeringen av aktiviteten? Bara jag själv eller fler 2. Ungefär hur många timmar ägnades åt att planera aktiviteten? 1-3 timmar 3-5 timmar 5-7 timmar Mer än 7 timmar 3. Använde du några av följande resurser för att hjälpa dig planera evenemanget? Markera allt som gäller. Aktivitetsverktyg för ambassadörer Idébank Annat 4. Använde du något av följande material eller kanaler för att kommunicera om ditt evenemang? Markera allt som gäller. Watermark broschyr: Affisch Meddelande från ledningen (t.ex. via e-post) Intranät Nyhetsbrev Andra kanaler (t.ex. anslagstavlor) Facebook/Twitter Annat

16 Under aktiviteten 5. Hur många personer deltog i aktiviteten? 6. Ungefär hur många timmar ägnade respektive person åt aktiviteten? 7. Deltog någon från ledningen för arbetsplatsen eller Value Centret? I så fall, hur många? Efterarbete 8. Vad var aktivitetens höjdpunkt? Varför? Obs! Frågorna nedan kanske inte gäller din aktivitet. 9. Antal trycksaker (t.ex. broschyrer) som distribuerades: 10. Icke anställda (t.ex. skolbarn) som deltog: 11. Övriga resultat (beskriv vidare nedan): 12. Insamlade medel (exklusive matchande gåvor från företaget): Fotografier Vi uppmuntrar dig att ta fotografier och lägga ut dem på Xylem Watermarks Facebook-sida ( eller ladda upp dem till följande FTP: Inkludera ditt fullständiga namn i filens rubrik, liksom bildtexter och, om möjligt, namn på deltagarna.

17 Vanliga frågor om programmet Vad är Xylem Watermark? Xylem Watermark är Xylems globala program för samhällsinsatser. Vår uppgift är att tillhandahålla och skydda vattenresurser i samhällen världen över. Xylem arbetar med ledande internationella ideella organisationer för att tillhandahålla vatten i samhällsrelaterade projekt, bistå vid räddningsinsatser i katastrofsituationer och arbeta med förebyggande insatser för att skydda vattenresurser som ligger i riskzonen vid naturkatastrofer. Watermark lanserades av ITT Corporation år 2008 och började som ett treårigt åtagande om 4 miljoner dollar och har sedan dess förbättrat levnadsförhållandena för över människor. Under 2011, tillkännagav Xylem, som ett led i ITT:s omformning, att programmet kommer att fortsätta som Xylem Watermark. Programmet fokuserar på tre viktiga områden: Kommunala och skolbaserade projekt som tillhandahåller rent vatten och utbildning i hygien till studenter, lärare och familjer Förebyggande insatser för att skydda vattenresurser som ligger i riskzonen vid naturkatastrofer, och Bistå vid räddningsinsatser för att tillhandahålla rent vatten vid katastrofsituationer. Genom dessa tre inriktningsområden, avser Xylem att uppfylla det förnyade åtagande som gavs av ITT år 2010, vilket utlovade 10,5 miljoner USD under tre år ( ) för att betjäna ytterligare en miljon människor jorden runt. För mer information om Xylem Watermark, gå till vår webbplats på Är Xylem Watermark annorlunda än ITT Watermark? Xylem Watermark är fortsättningen på ITT Watermark. Från 2008 till 2011, var Watermark det filantropiska företagsprogrammet för det tidigare ITT Corporation, ett högteknologiskt ingenjörs- och tillverkningsföretag som arbetade på tre marknader: hantering av vatten och vätskor, globalt försvar och säkerhet, samt rörelse av vatten och flödeskontroll. Från , tillhandahöll Watermark rent vatten till mer än människor jorden runt och bistod vid sju vattenrelaterade naturkatastrofer som en del av ITT. Efter ITT:s avknoppning under 2011, åtog sig Xylem att fortsätta Watermark som sitt eget globala program för samhällsinsatser. Idag bygger Xylem Watermark vidare på det arv av social inverkan och hållbara lösningar som förverkligades under ITT, medan vi fortsätter att leda med innovationer och lösningar för den globala vattenkrisen. För mer information om Watermarks historia, gå till avsnittet Vårt åtagande på vår webbplats ( Varför investerar Xylem i Watermark? Världen står inför utmaningar avseende vatten som aldrig tidigare har skådats, som har orsakats av befolkningsökning, urbanisering och krympande färskvattenresurser. Faktum är att 884 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten världen över och 2,5 miljarder människor saknar tillgång till sanitär utrustning. Hälften av världens sjukhusplatser är ständigt upptagna av patienter som lider av

18 sjukdomar som förknippas med bristande tillgång till rent dricksvatten, otillräckliga sanitära förhållanden och dålig hygien. Som världens största tillverkare av pumpar och utrustning som bearbetar och transporterar vatten, utnyttjar Xylem vår expertis för att bemöta detta kritiska behov och Watermark är en viktig del av Xylems holistiska sätt att lösa vattenfrågor. Genom att investera i Watermark, tillhandahåller Xylem både hållbar tillgång till rent vatten för utsatta befolkningar och skapar gemensamma värden för vår verksamhet jorden runt. Då vi försöker expandera på nya marknader och finna nya vägar mot framtiden, kommer vi att utnyttja Watermark för att samtidigt stödja våra affärsmål och skapa socialt värde. Var har Xylem Watermark en inverkan? Xylem Watermark har en inverkan i många länder jorden runt. På marken fokuserar Watermark främst på områden som innefattar Latinamerika och Asien: Samhällsrelaterade vattenprojekt som sköts i samarbete med Water For People och China Women s Development Foundation, är baserade i Indien, Kina och Peru. Under programmets första år genomfördes dessutom skolprojekt i Honduras och Guatemala. Förebyggande insatser för att skydda vattenresurser som ligger i riskzonen vid naturkatastrofer, som utförs tillsammans med Mercy Corps, pågår i Colombia, Indonesien, Etiopien, Nepal, Kina och Tadzjikistan. Katastrofbistånd riktas dit där behovet är störst. Hittills har Watermark tillhandahållit bistånd i länder som Honduras, Haiti, Nepal, Niger, Liberia, Libyen, Kenya, Indonesien, Sri Lanka, Myanmar, Pakistan och Japan. Watermark arbetar också med att främja innovation och engagera unga vetenskapsmän (och kvinnor) och Xylems medarbetare världen runt. Som global sponsor av Stockholms Junior Water Prize (SJWP), stöder Xylem studenter som arbetar på att hitta egna lösningar för den globala vattenkrisen. Varje år deltar nästan nittio länder från Nord & Sydamerika, Europa, Asien, Afrika och Oceanien genom att skicka studenter som tävlar om internationella utmärkelser som uppmärksammar de mest innovativa vattenprojekten. Xylems medarbetare jorden runt deltar i World Water Monitoring Day, och arbetar ofta med ungdomar från lokala skolor eller kommunala organisationer för att genomföra lokala vattentestningsprojekt medan de väcker uppmärksamhet om det globala behovet av rent vatten. För mer information om Xylems partners, gå till avsnittet för Samarbetspartner på vår webbplats ( Kommer programmet att utökas till nya regioner i framtiden? Xylem planerar att expandera Watermarks geografiska omfattning. Ytterligare platser, projekt och program är under utvärdering och du kommer att hållas underrättad efterhand som nya ställen läggs till. Har Xylem Watermark några samarbetspartners? Ja, genom Watermark, arbetar Xylem med framstående ideella organisationer för att bemöta hela vidden av vattenproblem genom finansiellt stöd, vattenteknologi, sanitär utrustning och utbildning i hygien. Våra närmaste samarbetspartners innefattar Water For People, Mercy Corps och China Women s Development Foundation.

19 Water For People (WFP) är Watermarks främsta samarbetspartner för skol- och samhällsrelaterade vattenprojekt i Indien och Peru, och var vår partner i de första projekten som genomfördes i Honduras och Guatemala. WFP arbetar med skolor i områden med vattenproblem för att installera vatten- och sanitära system som förbättrar levnadsförhållandena för barn och deras familjer, liksom lärare och andra administratörer. Xylems medarbetare arbetar också som volontärer med World Water Corps, WFP:s volontäravdelning. Genom Mercy Corps, ingriper Watermark vid naturkatastrofer med finansiellt stöd och produkter som stöder vattenbehoven efter en katastrof. Med Xylems stöd har Mercy Corps skapat hållbara lokala utvecklingsmöjligheter genom att betala innevånare för att hjälpa till med upprensning och återuppbyggnad i sina samhällen efter en katastrof. Mercy Corps fungerar också som Watermarks partner för att reducera vattenrelaterade katastrofrisker, stödjer förebyggande utbildningar för utryckningspersonal och projekt för minskning av vattenrelaterade katastrofrisker i utsatta områden, inklusive Colombia, Guatemala, Indonesien, Etiopien, Demokratiska Republiken Kongo, Nepal, Kina och Tadzjikistan. Genom att arbeta i nära samarbete med Xylems medarbetare i Kina, hjälper China Women s Development Foundation, Watermark att tillhandahålla rent vatten, sanitär utrustning och utbildning i hygien för åtta skolor på landsbygden i China. Xylems medarbetare bistår vid planering av skolrelaterade vattenprojekt och ser till att lösningarna är hållbara. Xylem samarbetar också med olika organisationer på riktade initiativ för att engagera medarbetare och främja innovation inom vatten. Vi samarbetar bl.a. med: Xylem Watermarks allians med Planet Water Foundation fokuserar på att engagera volontärer inom landet för att installera rena vattenkällor för sig själva och deras lokala samhällen. Under utmärkelsens första 15 år var ITT global sponsor av Stockholm Junior Water Prize (SJWP). Xylem har åtagit sig att fortsätta denna allians och SJWP kommer att fortsätta vara ett viktigt program för Xylem för att uppmuntra studenter jorden runt att engagera sig i att hitta lösningar på den globala vattenkrisen. World Water Monitoring Day (WWMD) är en världsomfattande dag med service som engagerar personer i att hjälpa till att lösa vattenproblem i sina lokala samhällen. WWMD erbjuder möjligheter för Xylems medarbetare över hela jorden att engagera sig i vattenfrågor på ett personligt, lokalt sätt. Jag är anställd vid Xylem. Hur kan jag vara med? Vårt mål är att engagera Xylems medarbetare i att hjälpa oss ha en hållbar inverkan på den globala vattenkrisen, oavsett var du befinner dig. Som anställd vid Xylem kan du bidra till Watermark på flera sätt: Koppla upp dig till Watermark via Facebook ( Twitter (@XylemWatermark), och vår Vatten i rörelse-blogg ( som har nyheter om Watermark och uppdateringar från fältet. Stöd våra ideella partners genom Xylem Watermarks frivilliga matchade gåvoprogram för anställda (din donation kommer att matchas upp till 5000 USD per år). Gå till för att göra en donation online. Res utomlands på en volontärresa. Varje år reser en utvald grupp med Xylems medarbetare utomlands med Watermarks partner, Water For People, för att genomföra projekt för vattenkontroll, kartläggning och andra projekt som kan leverera rent vatten till behövande samhällen. Gå till för att lära dig mer om platser, datum eller för att ansöka.

20 Arbeta ideellt i din lokala kommun för att öka medvetenheten om globala vattenproblem. Bli ambassadör för Watermark och representera Watermark för dina kollegor. Du kan hitta mer information om möjligheter för medarbetare att engagera sig under avsnittet för Gör en insats på vår webbplats ( Jag arbetar inte på Xylem. Vad kan jag göra? Tack för ditt intresse för Xylem Watermark! Fastän våra volontärresor och matchade gåvoprogram bara är till för Xylems anställda, finns det många sätt som du kan stödja Xylem Watermark på: Koppla upp dig till Watermark via Facebook ( Twitter (@XylemWatermark), och vår Vatten i rörelse-blogg ( som har nyheter om Watermark och uppdateringar från fältet. Gör en donation till Watermarks ideella partners och stöd det fina arbete de gör på fältet varje dag. Skriv till oss på watermark@xyleminc.com. Vi uppskattar dina frågor och kommentarer. Var kan jag hitta mer information om Xylem eller Xylem Watermark? För mer information om Xylem, gå till För ytterligare information om Xylem Watermark, gå till eller skicka dina frågor till watermark@xyleminc.com.

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Svenska mästerskapet i 2009

Svenska mästerskapet i 2009 World Food Programme presenterar: Svenska mästerskapet i 2009 Genom att låta din gymnasieklass delta i FreeRice frågesport på internet under vecka 46 och 47, hjälper ni till att utrota hungern i världen

Läs mer

Sociala medier för företag

Sociala medier för företag Sociala medier för företag EN INTRODUKTION Materialet tillhör Idenfors & Idenfors AB och får användas av dig som kursdeltagare eller prenumerant av vårt nyhetsbrev, men inte kopieras, säljas eller användas

Läs mer

Praktikrapport Hungerprojektet

Praktikrapport Hungerprojektet Samira Rabit Utbildning: Statsvetsvetarprogrammet Mail: samira.rabit@gmail.com Praktikplats: Hungerprojektet Göteborg Besöksadress: c/o World Trade Center, Mässans gata 18, 412 51 Göteborg Postadress:

Läs mer

Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april

Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april Ordna en Klädbytardag på Sveriges största Klädbytardag den 9 april som också är Miljövänliga Dagen. Naturskyddsföreningens kretsar, ideella medlemmar

Läs mer

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade 1 2 30 sätt att få flera kunder till ditt företag. En Gratis guide av Lotta Carlberg företagsrådgivare och mentor på 3 När jag arbetar med mina kunder så går vi tillsammans igenom hur de kan få in nya

Läs mer

U N I T E D N A T I O N S A S S O C I A T I O N O F S W E D E N

U N I T E D N A T I O N S A S S O C I A T I O N O F S W E D E N EFFEKTRAPPORT 2014 Vi gör skillnad. Vi skapar en bättre värld genom att varje dag arbeta för fred, utveckling och mänskliga rättigheter. Som medlem och bidragsgivare skapar du hopp och räddar liv. Nu och

Läs mer

Avkastning à la Hungerprojektet:

Avkastning à la Hungerprojektet: Avkastning à la Hungerprojektet: Så fungerar jordens bästa affärsidé. Foto: Johannes Odé En win-win affär: Hungerprojektet är en ideell organisation som arbetar för att avskaffa hunger och fattigdom. Men

Läs mer

Introduktion. Vinnande medarbetarskap

Introduktion. Vinnande medarbetarskap Introduktion Vinnande medarbetarskap Helgesson Coaching&Consulting 2015 Vinnande medarbetarskap. introduktion sid 1 Inledning Vi är alla del av större sammanhang. På arbetsplatsen skall vi gemensamt med

Läs mer

Barnfattigdom. Ett arbete av Hind

Barnfattigdom. Ett arbete av Hind Barnfattigdom Ett arbete av Hind 8m3 2016 BARNFATTIGDOM Jag valde att arbeta med ämnet barnfattigdom för att jag ville lära mig mer om det. Ämnet är stort och det är viktigt. Det känns som om vi inte bryr

Läs mer

Vi värdesätter ditt stöd

Vi värdesätter ditt stöd kth är det äldsta och högst rankade tekniska universitetet i Skandinavien. Här samlas kreativa individer med banbrytande idéer. kth:s alumner och vänner spelar en viktig roll i kth:s strävan att förbli

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

Kära förälder, kära värdfamilj

Kära förälder, kära värdfamilj Kära förälder, kära värdfamilj YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Paletten www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Ladda

Läs mer

En liten introduktion till SLI Community

En liten introduktion till SLI Community En liten introduktion till SLI Community Välkommen till SLI Community! Ta dig gärna lite tid och läsa igenom den här introduktionen (många sidor, men det tar inte många minuter) så tror vi att du enklare

Läs mer

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun 2014-2016 2014-05-19 1. Syftet med planen Syftet med denna kommunikationsplan är att tydliggöra hur vi ska arbeta med miljökommunikation. Planen

Läs mer

Handbok Delrapport. Athena utbyten

Handbok Delrapport. Athena utbyten Handbok Delrapport Athena utbyten Förord Delrapportering Resultaten av beviljade utbyten mäts vid rapporteringen. Du rapporterar online genom ditt användarkonto för Athena utbyten. 1. När er ansökan beviljades

Läs mer

Future City 2014 2015. Så här kan ditt företag delta i Future City:

Future City 2014 2015. Så här kan ditt företag delta i Future City: Så här kan ditt företag delta i Future City: Future City 2014 2015 Guldarrangör, max sex Silverarrangör, max sex Partner Uppsats Partner Minecraft Dela ut ett pris, max tre Supporter Annonsering 100 000

Läs mer

Det här gör vi 2016 Bilaga till kommunikationsplan

Det här gör vi 2016 Bilaga till kommunikationsplan Det här gör vi 2016 Bilaga till kommunikationsplan Det här är en bilaga till Civilförsvarsförbundets kommunikationsplan och anger aktiviteter som är planerade för 2016. Häftet innehåller tre delar: En

Läs mer

Lifeplus. Globalt utbildningssystem. Start. Namn: PIN-nummer: Sponsor: Upline-support Diamant:

Lifeplus. Globalt utbildningssystem. Start. Namn: PIN-nummer: Sponsor: Upline-support Diamant: Lifeplus Globalt utbildningssystem Start Namn: PIN-nummer: Sponsor: Upline-support Diamant: Lifeplus utbildningshjul Det här enkla utbildningshjulet visar vilka steg du behöver ta när du startar ditt företag,

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Praktikrapport. ABC Aktiva insatser för människa och miljö

Praktikrapport. ABC Aktiva insatser för människa och miljö Praktikrapport ABC Aktiva insatser för människa och miljö Som praktikplats för hösten 2012 valde jag att ansöka om en plats på ABC aktiva insatser för människa och miljö. Då jag under mina tre senaste

Läs mer

Lathund sociala medier

Lathund sociala medier Lathund sociala medier Att komma igång och ha en aktiv närvaro i sociala medier behöver varken vara svårt eller tidskrävande. Men det gör sig inte själv och det behöver underhållas och man behöver ha en

Läs mer

Guide till handledare

Guide till handledare Globala Kronobergs Guide till handledare Komma igång KRONOBERG Globala Kronoberg en del av Nätverket SIP www.globalakronoberg.se Om Nätverket SIP och verksamheten Globala Kronoberg Nätverket SIP är ett

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

Future City 2016 2017. Så här kan ditt företag delta i Future City:

Future City 2016 2017. Så här kan ditt företag delta i Future City: Så här kan ditt företag delta i Future City: Future City 2016 2017 Guldarrangör, max sex 100 000 kr Silverarrangör, max sex 50 000 kr Bronsarrangör 25 000 kr Dela ut ett pris, max tre 15 000 kr Supporter

Läs mer

En liten introduktion till Community på GR-SLI

En liten introduktion till Community på GR-SLI 151112 En liten introduktion till Community på GR-SLI www.grkom.se/gr-sli 2 3 Innehåll Välkommen till Community!...4 Om Community...4 Hur du går med...4 Bekanta dig med Community...5 Händelser...5 Grupper

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Undersökning "Unga vuxna"

Undersökning Unga vuxna Undersökning "Unga vuxna" Så här fyller du i formuläret Läs igenom frågorna noga och kryssa i eller skriv in det eller de svar som stämmer bäst för dig personligen. Svaren läses av optiskt av en skanner.

Läs mer

Praktikrapport. Praktikplatsen. Praktikplats. Utbildningsbakgrund

Praktikrapport. Praktikplatsen. Praktikplats. Utbildningsbakgrund Göteborgs universitet Samhällsvetenskapliga fakulteten Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning VT 2011 Lena Widefjäll lenawidefjall@hotmail.com Praktikrapport Praktikplats FN:s livsmedels-

Läs mer

HJÄLP OCH RÅD TILL TALKOARRANGÖRER

HJÄLP OCH RÅD TILL TALKOARRANGÖRER 2015 HJÄLP OCH RÅD TILL TALKOARRANGÖRER Föreslä på jobbet imorgon! KAMPANJEN SNYGG BEACH Kampanjen Snygg Beach är Håll Skärgården Ren rf:s kampanj för städning av stränderna. Syftet med kampanjen är också

Läs mer

Q1 Är du 1 / 31. Blomsterfondens Medlemsenkät 2016. Svarade: 8 036 Hoppade över: 79. Man. Kvinna. Vill inte svara

Q1 Är du 1 / 31. Blomsterfondens Medlemsenkät 2016. Svarade: 8 036 Hoppade över: 79. Man. Kvinna. Vill inte svara Q1 Är du ade: 8 036 Hoppade över: 79 Man Kvinna Vill inte svara sval Man Kvinna Vill inte svara 26,44% 2 125 73,11% 5 875 0,45% 36 Totalt 8 036 1 / 31 Q2 Hur gammal är du? ade: 8 030 Hoppade över: 85 under

Läs mer

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 Hjälp andra att PRATA OM ER En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 VAD VILL DU UPPNÅ MED DIN KOMMUNIKATION? PÅVERKANSTRAPPAN: Kunskap Intresse Beslut Handling ( Komma tillbaka) Vad vill du ska hända? Människor

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Blogga med wordpress. Lina Tannerfalk Wiberg

Blogga med wordpress. Lina Tannerfalk Wiberg Blogga med wordpress Lina Tannerfalk Wiberg Blogga med Wordpress Varför blogga i skolan? - öka antalet mottagare för elevernas arbete. - förmågan att kommunicera tränas och utvecklas. - otaliga användningsområden,

Läs mer

SÄKERHETSVISAREN 1. LEDNING OCH PRIORITERINGAR

SÄKERHETSVISAREN 1. LEDNING OCH PRIORITERINGAR 1. LEDNING OCH PRIORITERINGAR Ledningen har en nyckelroll för att företaget ska bli bättre på att förhindra olyckor och tillbud. Ord måste omsättas i handling och en viktig uppgift är att involvera alla

Läs mer

Till dig som bryr dig

Till dig som bryr dig Till dig som bryr dig i Uppdrag från regeringen Regeringen har tagit initiativ till en rikstäckande satsning för att öka kunskapen om och förändra attityder till psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning.

Läs mer

Praktikrapport Rädda Barnens Regionkontor Malmö Verksamhetsutvecklare

Praktikrapport Rädda Barnens Regionkontor Malmö Verksamhetsutvecklare Samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning HT2013 Caroline Engels Tidigare utbildning: Kandidat i Utvecklingsstudier med inriktning

Läs mer

FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013

FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013 FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013 Informations och diskussionskväll 19 november Till alla som är gode män/anhöriga men även för personal som jobbar inom LSS. Informations och diskussionskväll med Försäkringskassan

Läs mer

För dig som också tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet

För dig som också tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet För dig som också tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet OM OSS Nu vet jag att jag kan Min resa började för ett år sedan med att vi satt i ett klassrum dagarna långa och

Läs mer

Steg 1: Logga in. Klicka på Logga in-knappen

Steg 1: Logga in. Klicka på Logga in-knappen Steg 1: Logga in Klicka på Logga in-knappen Steg 1: Logga in Skriv in ditt användarnamn och lösenord Tips: Använd "Glömt ditt lösenord" om du inte kommer ihåg ditt lösenord Steg 2: Snygga till din profil

Läs mer

Förarbete, planering och förankring

Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Att arbeta med vilka etiska värden och normer som ska känneteckna den äldreomsorgsverksamhet vi arbetar i och hur vi konkret ska

Läs mer

Hur skapar vi ett engagerat ambassadörskapsnätverk och hur får vi fler att engagera sig?

Hur skapar vi ett engagerat ambassadörskapsnätverk och hur får vi fler att engagera sig? Workshop Ambassadörsträff 12 november, 2014 Vad är ambassadörskap? Det finns en gemensam syn att ambassadörskapet i första hand ska bygga på engagerade invånare och verksamma som tror på Eskilstuna. Det

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) Innehåll Redaktören har ordet! 2 HSO kanslis öppettider under jul och nyår 3 HSO Uppsala läns styrelse/ordförandemöten våren 2016

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

Läs igenom det här häftet innan du skickar in din ansökan om att bli bloggare.

Läs igenom det här häftet innan du skickar in din ansökan om att bli bloggare. Ansökan bloggare Sidan 1 av 9 Läs igenom det här häftet innan du skickar in din ansökan om att bli bloggare. Vad är en blogg? En blogg är en samling blogginlägg som berättar/kåserar under ett gemensamt

Läs mer

Enslingen att hålla sig drogfri i isolering

Enslingen att hålla sig drogfri i isolering Enslingen att hålla sig drogfri i isolering Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. Copyright 2004 by Narcotics Anonymous World Services, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Läs mer

Användarmanual HOIF.org

Användarmanual HOIF.org Användarmanual HOIF.org HOIF.org 2013-05-21 37 sidor Användarmanual för HOIF.org Introduktion Det här är en manual till alla användare på hemsidan HOIF.org Hur får jag ett användarkonto? För att kunna

Läs mer

Ta gärna kontakt med anna-lena.blusi@folkhalsan.fi eller tfn 050 542 8176 om du upptäcker några felaktigheter.

Ta gärna kontakt med anna-lena.blusi@folkhalsan.fi eller tfn 050 542 8176 om du upptäcker några felaktigheter. 1 (6) Den 1 oktober 2014 startar årets Hälsostegen! Motionskampanjen där vi med hjälp av stegmätare räknar steg och har målsättningen att gå 300 000 steg på 30 dagar. Anmälningen/Registreringen öppnar

Läs mer

MEDLEMSBLAD 1/2015 JANUARI-MARS

MEDLEMSBLAD 1/2015 JANUARI-MARS MEDLEMSBLAD 1/2015 JANUARI-MARS Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo Telefon till kansliet; 045 863 7800 info@sympati.fi

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

OBS! Endast denna vecka!

OBS! Endast denna vecka! Nyhetsbrev nr 6 sid 1 (6) Äntligen är det vår! Det var ett tag sedan senaste månadsinfo:t publicerades. Samtidigt så vet jag att personalarbetslagen varit flitiga med att hålla alla föräldrar/vårdnadshavare

Läs mer

Arbetsdokument: Att driva förändring med kommunikation

Arbetsdokument: Att driva förändring med kommunikation 1/11 Arbetsdokument: Att driva förändring med kommunikation Detta dokument innehåller: Vägledning för att skapa en handlingsplan för din förändringskommunikation i fyra faser: Fas 1: Kommunikation i insäljningsfasen

Läs mer

Användarmanual för ledare - ERC 2.0

Användarmanual för ledare - ERC 2.0 Användarmanual för ledare - ERC 2.0 TeliaSonera Sverige 1 2009-07-03 Användarmanual för ledare - ERC 2.0, T 17350-09 Innehållsförteckning Startsidan sid 3 Aktivitetsöversikt, huvudprojekt sid 4 Kontakter

Läs mer

I DIN VARDAG NR. 4 - DECEMBER 2015 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB

I DIN VARDAG NR. 4 - DECEMBER 2015 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB I DIN VARDAG NR. 4 - DECEMBER 2015 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB 2015 närmar sig sitt slut. För oss på Miljöteknik har året varit fullt med projekt och stora utmaningar. Några

Läs mer

In-Diversity 1:a elektroniska nyhetsbrevet

In-Diversity 1:a elektroniska nyhetsbrevet 1:a elektroniska nyhetsbrevet MAJ 2011 Projektet genomförs med ekonomiskt stöd från Europeiska kommissionen. För uppgifterna i denna publikation ansvarar endast upphovsmannen. Europeiska kommissionen tar

Läs mer

Förslag på Verksamhetsplan 13/14

Förslag på Verksamhetsplan 13/14 Förslag på Verksamhetsplan 13/14 Styrelsen Styrelsen åläggs att i början av terminen ha ett gemensamt planeringsmöte inför verksamhetsåret. Motivering: Detta är ett bra sätt för de nya styrelsemedlemmarna

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15!

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15! BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk

Läs mer

Kommunikationsstrategi Studentboet

Kommunikationsstrategi Studentboet Antagen av Studentboets styrgrupp den 24/05/2016 Detta dokument utgör riktlinjer för Studentboets kommunikation. Riktlinjerna omfattar all kommunikation där Studentboet står som avsändare. Riktlinjerna

Läs mer

Hitta kunder som frilansare

Hitta kunder som frilansare Hitta kunder som frilansare Hitta kunder som frilansare 4 Att livnära sig som frilansare, genom att ta långa- eller kortsiktiga uppdrag, är en allt vanligare arbetsform. På Billogram träffar vi många frilansare,

Läs mer

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme MiniKonsulter Fångar upp elevernas naturliga kreativitet och nyfikenhet genom problemlösning i arbetslivet samt ökar elevernas naturliga intresse för problemlösning och innovationer. Skapar och bibehåller

Läs mer

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan Susanne Bogren och Nanna Klingen Det lustfyllda samarbetet I ett kreativt arbetslag får alla pedagoger som arbetar tillsammans i barngruppen samma

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Jesus är densamme i går och idag och i evighet. (Hebr. 13:8) Guds Eld i Zambia!

Jesus är densamme i går och idag och i evighet. (Hebr. 13:8) Guds Eld i Zambia! Nyhetsbrev Nr 7 2013 Jesus är densamme i går och idag och i evighet. (Hebr. 13:8) Guds Eld i Zambia! Kära syskon, Hälsningar i Jesu Namn! I detta nyhetsbrev vill jag dela från våra kampanjer som hölls

Läs mer

1. Inledning. 2. Uppvärmning vi bekantar oss med ämnet 3. Vad är det frågan om Djupdykning i ämnet 4. Avslutning. Förhandsuppgift

1. Inledning. 2. Uppvärmning vi bekantar oss med ämnet 3. Vad är det frågan om Djupdykning i ämnet 4. Avslutning. Förhandsuppgift 1. Inledning 1. Inledning 2. Uppvärmning vi bekantar oss med ämnet 3. Vad är det frågan om Djupdykning i ämnet 4. Avslutning Vad lärde jag mig idag? är ett globalfostran projekt som Interpedia rf förverkligar

Läs mer

Introduktion. Pedagogiskt Centrum - GR Utbildning. Tid. Antal deltagare. Syfte. GR Speldatabas. Om spelet version 1.1. Konstruktion. Layout.

Introduktion. Pedagogiskt Centrum - GR Utbildning. Tid. Antal deltagare. Syfte. GR Speldatabas. Om spelet version 1.1. Konstruktion. Layout. Introduktion Vad hjälper och vad stjälper? ställer deltagarna inför ett antal olika vardagsdilemman kopplat till fattigdomsbekämpning. De ska i grupp ta ställning till om agerande i dilemmat hjälper eller

Läs mer

MISSION ÄR SAMARBETE - VI BEHÖVER DIG

MISSION ÄR SAMARBETE - VI BEHÖVER DIG MISSION ÄR SAMARBETE - VI BEHÖVER DIG Missionen berör och engagerar kristna världen över. Vill du också vara en länk i arbetet och delta i vårt uppdrag? Välkommen med som frivillig! Du kan påverka i sociala

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

Volontär i Kenya. Global Safaris arrangerar volontärarbete i Kenya för minst 2 veckor.

Volontär i Kenya. Global Safaris arrangerar volontärarbete i Kenya för minst 2 veckor. Volontär i Kenya Global Safaris arrangerar volontärarbete i Kenya för minst 2 veckor. Volontärarbete är ett unikt sätt att upptäcka ett land och dess kultur på ett meningsfullt sätt. Du måste vara minst

Läs mer

Barn i Syd producerar de kläder vuxna bär i Nord - Fatta modet och säg ifrån! Copyright: Expressen

Barn i Syd producerar de kläder vuxna bär i Nord - Fatta modet och säg ifrån! Copyright: Expressen Barn i Syd producerar de kläder vuxna bär i Nord - Fatta modet och säg ifrån! Copyright: Expressen INTRODUKTION: TEMA TEXTIL För 40 50 år sedan producerades det kläder i Sverige. Klädindustrin har varit

Läs mer

Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 Lunds Universitet HT-2012

Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 Lunds Universitet HT-2012 Praktikrapport Anna Sandell MKVA13 HT-2012 Praktikplats: Strandberghaage AB Tegnergatan 34 113 59 Stockholm Praktikperiod 28 augusti 2012 18 januari 2013. Handledare: Pelle Strandberg Jag har under hösten

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Tema: 24-timmarsdygnet

Tema: 24-timmarsdygnet Tema: Om våra barn mår bra, rör på sig, har goda mat- och sömnvanor, har de goda förutsättningar att utvecklas på ett positivt sätt och trivas med sig själva. Chansen är även stor att de fortsätter ha

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

Thomas360-rapport. den 8 juli 2012. Thomas Ledare. Thomas360 för ledare. Privat och Konfidentiellt

Thomas360-rapport. den 8 juli 2012. Thomas Ledare. Thomas360 för ledare. Privat och Konfidentiellt Thomas360-rapport den 8 juli 2012 Thomas Ledare Thomas360 för ledare Privat och Konfidentiellt Innehåll Introduktion Förstå din Thomas360-rapport Genomsnitt för kompetenser Ett diagram med de 5 högsta

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit?

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16 1. Har din son deltagit som? 10 9 8 85.7% 7 3 2 Målvakt Utespelare Målvakt 14,3% Utespelare 85,7% 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? 10 9 8 7

Läs mer

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län

Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Kommunikationsplattform för PRO Stockholms län Beslutad av distriktsstyrelsen 2015 10 06 Sida 2 av 14 Sida 3 av 14 Innehållsförteckning Vart vill vi komma?... 5 Kommunikationens mål är att:... 7 Målgrupper...

Läs mer

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ!

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

nivå 1 1. Du kan bli beroende av sociala medier. Det betyder att du hela tiden vill använda dem och att du inte kan sluta använda dem.

nivå 1 1. Du kan bli beroende av sociala medier. Det betyder att du hela tiden vill använda dem och att du inte kan sluta använda dem. nivå 1 1. Du kan bli beroende av sociala medier. Det betyder att du hela tiden vill använda dem och att du inte kan sluta använda dem. Om för mycket av din tid går till att vara på internet hinner du inte

Läs mer

Marknadsför ditt företag gratis via bildapparna 2012-08-29 Senast uppdaterad 2012-08-29

Marknadsför ditt företag gratis via bildapparna 2012-08-29 Senast uppdaterad 2012-08-29 Marknadsför ditt företag gratis via bildapparna 2012-08-29 Senast uppdaterad 2012-08-29 Bilder ur ett företagsperspektiv har sedan marknadsföringens begynnelse varit viktiga för att inspirera, väcka ett

Läs mer

Handbok för ansökan. Minor Field Studies stipendier 2015

Handbok för ansökan. Minor Field Studies stipendier 2015 Handbok för ansökan Minor Field Studies stipendier 2015 Förord Välkommen till Minor Field Studies, programmet för insamling av material i fält för examensarbeten. Syftet med denna handbok är att ge dig

Läs mer

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap.

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap. Praktikrapport Louisa Flores Praktikplats Global Utmaning Birger Jarlsgatan 27 111 34 Stockholm Utbildning Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande

Läs mer

FÖRETAGETS FRAMTID RESULTAT AV EN ONLINE-ENKÄT SUSANNE DURST INSTITUTIONEN FÖR HANDEL OCH FÖRETAGANDE JANUARI 2016

FÖRETAGETS FRAMTID RESULTAT AV EN ONLINE-ENKÄT SUSANNE DURST INSTITUTIONEN FÖR HANDEL OCH FÖRETAGANDE JANUARI 2016 FÖRETAGETS FRAMTID RESULTAT AV EN ONLINE-ENKÄT SUSANNE DURST INSTITUTIONEN FÖR HANDEL OCH FÖRETAGANDE JANUARI 2016 H Ö G S K O L A N I S K Ö V D E W W W. H I S. S E Bild 1 BTAR - PROJEKT Detta EU-projekt

Läs mer

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning!

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning! Marknadsföringsaktiviteter som SLA stödjer med marknadsföringsbidrag - Inspiration och förslag för dig som arbetar på skolan eller är ledamot i skolans skogliga programråd. Branschen och SLA ser naturbruksskolorna

Läs mer

Eget val hemtjänsten. i Karlskrona. Information utgiven i april 2011. Fotograf Matz Arnström

Eget val hemtjänsten. i Karlskrona. Information utgiven i april 2011. Fotograf Matz Arnström Eget val hemtjänsten Information utgiven i april 2011 i Karlskrona Fotograf Matz Arnström INNEHÅLLSFÖRTECKNING Eget val i hemtjänsten Sid 3-5 Vad ingår i de olika alternativen? Sid 6 Valbara hemtjänstalternativ

Läs mer

RAPPORTERA KRITIK AV DEN SOCIALA UTESTÄNGNINGEN AV PAPPERSLÖSA MIGRANTER!

RAPPORTERA KRITIK AV DEN SOCIALA UTESTÄNGNINGEN AV PAPPERSLÖSA MIGRANTER! RAPPORTERA KRITIK AV DEN SOCIALA UTESTÄNGNINGEN AV PAPPERSLÖSA MIGRANTER! Dokumenten Självbeskrivning av organisation och Rapporteringsmall har tagits fram av PICUM med stöd av två sociologer och dess

Läs mer

Idrottens föreningslära GRUND

Idrottens föreningslära GRUND 1 Lärgruppsplan Idrottens föreningslära GRUND Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Idrottens

Läs mer

Sveriges största klädbytardag 16 april 2016

Sveriges största klädbytardag 16 april 2016 Sveriges största klädbytardag 16 april 2016 Ordna en Klädbytardag under Sveriges största Klädbytardag lördag 16 april. Föreningskretsar, medlemmar, folkbibliotek, skolor, privatpersoner kan vara med och

Läs mer

Inbjudan: Earth Hour 2010 27 mars 20.30 släcker vi för en ljusare framtid. Släcker du? Från Världsnaturfonden, WWF

Inbjudan: Earth Hour 2010 27 mars 20.30 släcker vi för en ljusare framtid. Släcker du? Från Världsnaturfonden, WWF Inbjudan: Earth Hour 2010 27 mars 20.30 släcker vi för en ljusare framtid. Släcker du? Från Världsnaturfonden, WWF Inbjudan till Earth Hour Kära kommun, Årets Earth Hour blev en framgång. Den 28 mars 2009

Läs mer

Våra tjänster. Dina nyttigheter.

Våra tjänster. Dina nyttigheter. Våra tjänster. Dina nyttigheter. FYRA ÖRE PER LITER. Mer kostar det inte att få det viktigaste livsmedel vi har levererat ända in i ditt hem. Dygnet runt. Året om. Allt vatten du behöver. Som kund till

Läs mer

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20 En hjälp på vägen Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra Slutversion 2013-12-20 Elin Törner 1 1. Inledning I denna PM redovisas en uppföljning av projektledarutbildningen

Läs mer

Skall jag stanna eller ska jag gå? D

Skall jag stanna eller ska jag gå? D Skall jag stanna eller ska jag gå? D et är först när vi går ihop och vi blir många och starka som vi kan förändra våra villkor på arbetsplatsen. I över 100 år har facket vart med och påverkat arbetarnas

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning

Verksamhetsförlagd utbildning Verksamhetsförlagd utbildning Medie- och kommunikationsvetenskap För studenter och handledare Allt du behöver veta om den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) inom det medie- och kommunikationsvetenskapliga

Läs mer

Ett Barnhem Selfhelp- fund Stipendieverksamhet En gåvoverksamhet för fattiga En IT- skola

Ett Barnhem Selfhelp- fund Stipendieverksamhet En gåvoverksamhet för fattiga En IT- skola Stiftelsen Banglabarn grundades 2012, i syfte att utveckla och förbättra förutsättningarna för fattiga människor i Bangladesh. Bakgrunden till Stiftelsen är att Raton Razzak, far till grundaren Leo, fick

Läs mer

Medlemsbrev september 2013

Medlemsbrev september 2013 Sid 1 av 5 Medlemsbrev september 2013 Vi samlas åter inför en spännande höst: Gemenskap, kunskap och utmaningar. Vi i styrelsen hoppas att alla i klubben haft en härlig sommar. Att ni fått tillfälle att

Läs mer

Nyhet! Upplaga 1. Vision utbildningar. Mentorskapsprogram. för avdelningar och klubbar. *Förslag på utbildningsmaterial*

Nyhet! Upplaga 1. Vision utbildningar. Mentorskapsprogram. för avdelningar och klubbar. *Förslag på utbildningsmaterial* Nyhet! Upplaga 1 Vision utbildningar Mentorskapsprogram för avdelningar och klubbar *Förslag på utbildningsmaterial* Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och

Läs mer

Detta gäller när jag blir sjukskriven

Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven I den här broschyren har vi samlat några kortfattade råd till dig som blivit sjukskriven. När det gäller sjukskrivning och ersättning

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Övergripande prioriteringar 2016. Antagen på RÅM, 3-6 jan 2016

Verksamhetsplan 2016. Övergripande prioriteringar 2016. Antagen på RÅM, 3-6 jan 2016 Verksamhetsplan 2016 Antagen på RÅM, 3-6 jan 2016 Den här verksamhetsplanen gäller för perioden 2016-03- 01 till 2017-02- 28. Fältbiologerna har egentligen brutet verksamhetsår som går från 1 september

Läs mer