Anders Engström. Erik Myrlund. Per Svensson. Anders Engström

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anders Engström. Erik Myrlund. Per Svensson. Anders Engström"

Transkript

1 Protokoll 1 (21) Plats och tid: Holeby, kommunkontoret i Bergsjö 8:30-12:00 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Per Svensson (S) ordf. Margareta Wästlund (S) Kent Kanon (S) Hans Trybom (S) Mats Runefelt (V) Ann-Catrin Bergman (MP) Anders Bengtsson (M) Anders Bouij (C) Gunnar Schöbel (C) Birgitta Johansson (SD) Anders Engström (S) Lars Hed (M) Anette Nilsson (V) Jorma Saarela (S) Lilian Holmgren (S) Göran Thapper (S) Laila Nyström (V) Torsten Myrgren (M) Övriga deltagare: Verksamhetschef Anders Zetterlund Miljö- och hälsoskyddschef Margareta Eiserman Utredare Erik Myrlund Ekonom Kerstin Vennberg Miljö- och hälsoskyddsinspektör Maria Engström Utses att justera: Anders Engström Justeringens plats och tid: Norrhälsinge miljökontor kl 11:00 Underskrifter: Paragrafer: Sekreterare: Erik Myrlund Ordförande: Per Svensson Justerande: Anders Engström

2 Protokoll 2 (21) Bevis/anslag Protokollet är justerat. Justeringen tillkännagiven genom anslag. Anslagstid, från och med till och med Förvaringsplats för protokollet Norrhälsinge miljökontor Underskrift Erik Myrlund

3 Protokoll 3 (21) Innehållsförteckning 50 Verksamhetsberöm, miljökontoret Ekonomisk rapport Förslag till kontrollplan, livsmedelstillsyn Uppföljning av den planerade tillsynen, miljökontoret Avtal om brandskyddskontroll och sotning Bemanning och kompetensförsörjning Information från verksamheterna Rapporter Beslutsförteckning över delegerade ärenden, miljökontoret Flickskolan 7, Babyproffsen leklust (Albins). Beslut om miljösanktionsavgift Guldsmeden 1, Hälsingbok. Beslut om miljösanktionsavgift Furulund 6:2, Lekia. Beslut om miljösanktionsavgift Furulund 6:2, Dollarstore. Beslut om miljösanktionsavgift... 20

4 Protokoll 4 (21) 50 Verksamhetsberöm, miljökontoret Dnr beslutar att tacka för informationen. Anders Bengtsson meddelar att han ombetts framföra beröm till miljökontoret. En riksdagsledamot har vid ett besök på ett företag i Hudiksvalls kommun blivit informerad om att företagets erfarenheter av miljökontorets arbete är mycket goda.

5 Protokoll 5 (21) 51 Ekonomisk rapport Dnr beslutar att godkänna rapporten. Kerstin Vennberg redovisar en ekonomisk rapport. Lägre personalkostnader än budgeterat har resulterat i en positiv avvikelse för perioden. Sammantaget finns det inget som indikerar på någon avvikelse för helåret. Prognosen för året är att budgeten kommer att hållas utan avvikelser. Belopp i tusen kronor (tkr) Driftredovisning Utfall Avvikelse Budget Avvikelse Årsbudget Årsprognos årsbudget Intäkter Personalkostnader Övriga kostnader Netto Kerstin Vennberg informerar vidare om det ekonomiska läget för kommunen. Nämndernas nettokostnader under perioden januari till april visar på ett underskott på drygt 17 miljoner kronor. Prognosen för helåret tyder på att underskottet kan uppgå till drygt 40 miljoner kronor vid årets slut. Lärandenämndens och Social- och omsorgsnämndens verksamhet står för merparten av budgetavvikelsen. I realiteten kan underskottet bli avsevärt större om riktvärden för god ekonomisk hushållning ska upprätthållas. Nämnderna ansvarar för att åtgärder vidtas för att nå överensstämmelse med budget senast till utgången av innevarande budgetår. Nämnderna ska fatta beslut om åtgärder senast 8 veckor efter det att årsprognosen redovisats för nämnden. Större åtgärder eller förändringar ska löpande under året redovisas till kommunstyrelsen. Ändringar som en nämnd bedömer vara nödvändiga, men som inte klaras av inom åtagandet, ska beslutas av kommunfullmäktige.

6 Protokoll 6 (21) 52 Förslag till kontrollplan, livsmedelstillsyn Dnr beslutar att anta kontrollplan för livsmedelskontrollen för verksamhetsåren Nya nationella kontrollföreskrifter för livsmedelskontrollen trädde i kraft Det är Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel, LIVSFS 2005:21, som har ändrats genom LIVSFS 2016:12. Föreskrifterna är kopplade till EU:s kontrollförordning (EG) nr 882/2004 som preciserar kraven på kommunerna, länsstyrelserna och Livsmedelsverket. De nya föreskrifterna anger tydligare krav på myndigheternas planering och uppföljning av kontrollen. Det finns bland annat krav på: Flerårig plan för livsmedelskontrollen Regelbunden uppföljning och utvärdering av kontrollen Plan för att säkra tillgången på personal med kompetens att utföra kontroll Beredskapsplan för krissituationer på livsmedelsområdet. Utifrån de nya kraven har Norrhälsinge miljökontor tagit fram ett förslag till kontrollplan för verksamhetsåren Strukturen på planen utgår från Livsmedelsverkets mall för kontrollplan. I planen finns även hänvisningar till mer detaljerade arbetsrutiner, den årliga kontorsövergripande verksamhetsplanen samt en treårig plan för objektstillsyn. Miljökontorets bedömning Mycket av det som tas upp i kontrollplanen är sådant som vi redan tidigare har haft på ett eller annat sätt, men som inte har funnits samlat i ett centralt dokument. Kontrollplanen är tänkt att fungera som ett övergripande dokument för hela livsmedelskontrollen. För att underlätta uppdatering av specifika arbetsrutiner m.m. har dessa upprättats som separata dokument och endast hänvisningar till dessa dokument görs i kontrollplanen.

7 Protokoll 7 (21) Det finns ett kortare avsnitt om beredskap i kontrollplanen. En mer omfattande kontorsövergripande beredskapsplan kommer att tas fram som en egen separat plan framöver. Kontrollplanen blir även ett stöd för hur vi hanterar de åtgärder som vidtagits efter konstaterade avvikelser vid länsstyrelsens revison av dricksvattenkontrollen 2015.

8 Protokoll 8 (21) 53 Uppföljning av den planerade tillsynen, miljökontoret Dnr beslutar att godkänna rapporten. Margareta Eiserman redovisar en uppföljning av den planerade tillsynen. Inom livsmedelskontrollen har 135 tillsynsaktiviteter utförts på 134 objekt. Av den planerade tillsynen har tillsyn utförts på 33 % av objekten. Ungefär 27 % av de planerade tillsynsaktiviteterna har utförts. Utöver den planerade tillsynen har extra offentlig kontroll utförts på 3 objekt. Prognosen för 2017 är att den planerade tillsynen kommer att klaras. Inom miljöfarlig verksamhet har 192 tillsynsaktiviteter utförts på 137 objekt. Av den planerade tillsynen har tillsyn utförts på 67 % av objekten. Ungefär 61 % av de planerade tillsynsaktiviteterna har utförts. Av de objekt som har fastställd tillsynsintervall med timavgift har ca 29 % av objekten fått någon form av tillsyn. Utöver den planerade tillsynen har 22 tillsynsaktiviteter utförts på 13 objekt. Prognosen för 2017 är att den planerade tillsynen kommer att klaras. Inom hälsoskydd har 20 tillsynsaktiviteter utförts på 19 objekt. Av den planerade tillsynen har tillsyn utförts på 16 % av objekten. Ungefär 15 % av de planerade tillsynsaktiviteterna har utförts. Utöver den planerade tillsynen har tillsyn utförts på 3 objekt. Prognosen för 2017 är att den planerade tillsynen kanske kommer att klaras. Planerad tillsyn på hälsoskyddsobjekt kommer att prioriteras under resterande del av året.

9 Protokoll 9 (21) 54 Avtal om brandskyddskontroll och sotning beslutar att uppdra till Inköp Gävleborg att påbörja upphandling av brandskyddskontroll och sotning. Anders Zetterlund informerar om att avtalet avseende brandskyddskontroll och sotning upphör att gälla under Det är därför nödvändigt att påbörja en ny upphandling av detta. Inledande kontakter med Inköp Gävleborg och sammanställning av underlag har påbörjats.

10 Protokoll 10 (21) 55 Bemanning och kompetensförsörjning beslutar att godkänna rapporten. Anders Zetterlund redovisar den aktuella bemanningssituationen för deltidskårerna. Inom parantes anges förändringar sedan föregående nämndsammanträde. Styrka Behov Nuläge Lediga Saknar C-kort Saknar utbildning Hudiksvall (0) 6 (+2) 3 (0) 5 (-2) Iggesund (0) 2 (0) 5 (0) 7 (0) Delsbo (0) 2 (+1) 6 (0) 7 (-1) Friggesund (-1) 5 (+1) 4 (0) 6 (0) Jättendal (0) 5 (+2) 2 (0) 3 (-1) Hassela (-2) 9 (+2) 3 (0) 3 (0) Totalt (-3) 29 (+8) 23 (0) 31 (-4) Rekryteringskampanjen som genomfördes under våren har resulterat i ett antal intresseanmälningar. Deltester genomförs och kommer att fortsätta under hösten. Samtidigt minskar antalet deltidsbrandmän. Sedan förra sammanträdet har personalstyrkan minskat med ytterligare 3 stycken.

11 Protokoll 11 (21) 56 Information från verksamheterna beslutar att tacka för informationen. Anders Zetterlund och Margareta Eiserman informerar nämnden om aktuella frågor inom sina verksamheter.

12 Protokoll 12 (21) 57 Rapporter Föredrages och läggs till handlingarna: 1 Utryckningsstatistik. 2 Uppräkning av sotningsavgift i enlighet med Sveriges kommuner och landstings sotningsindex. 3 Lägesrapport om utredningen rörande bemanning av deltidskårerna. 4 Projekt Hantering av växtskyddsmedel och integrerat växtskydd i växthus och plantskolor. 5 Idenors-Hamre 4:88, länsstyrelsens beslut angående avslag till tillstånd till avloppsanläggning. 6 Brättingberg 4:4, länsstyrelsens beslut angående avslag till befrielse från att lämna hushållsavfall till kommunen. 7 Styrelser och nämnder kommer att förses med läsplattor som förberedelse inför digitaliserade kallelser och handlingar. 8 Förvaltningschef för bygg, miljö och räddningsförvaltningen kommer att utredas.

13 Protokoll 13 (21) 58 Beslutsförteckning över delegerade ärenden, miljökontoret Dnr beslutar att lägga förteckningen till handlingarna. Miljökontoret har upprättat en förteckning över delegationsbeslut under perioden

14 Protokoll 14 (21) 59 Flickskolan 7, Babyproffsen leklust (Albins). Beslut om miljösanktionsavgift Dnr beslutar att Albins leksaker i Hudiksvall AB (org.nr ), ska betala miljösanktionsavgift om kronor. Beslutet är fattat med stöd av 30 kap. 3 miljöbalken och 7 kap 15 förordningen (2012:259) om miljösanktionsavgifter. Avgiften ska betalas senast inom 30 dagar från att Ni har delgetts detta beslut och enligt särskild betalningsuppmaning från Kammarkollegiet. Efter sista betalningsdagen får detta beslut verkställas som lagakraftvunnen dom (se 30 kap. 5 andra stycket miljöbalken) och beloppet förfaller sålunda till betalning detta datum, även om detta beslut överklagas. Se bifogade informationsmaterial från Kammarkollegiet. Detta beslut kan överklagas hos mark- och miljödomstolen senast 3 veckor efter delfåendet av beslutet. Läkemedelsverket har under 2016 samordnat ett tillsynsprojekt i landet där de lokala tillsynsmyndigheterna har kontrollerat om kosmetiska produkter för barn har korrekt märkning. Vid kontroll av produkternas märkning på Babyproffsen leklust (Albins) noterades brister i märkningen kopplade till nedanstående produkter. De noterade bristerna i märkningen var att förpackningarna inte var försedda med föreskriven svensk varningstext samt anvisningar för användning (produktens funktion). Svensk varningstext saknas på produkten Twin seven 200 tattoos (häfte) och Purse lip gloss. Dessa produkter har också andra brister som är överträdelser enligt 29 kap i miljöbalken vilket innebär att ärendet även överlämnades till polisen. Beslut om att förundersökning inte inleds har meddelats miljökontoret. Sport fans face paint saknar svensk varningstext.

15 Protokoll 15 (21) Disney Soy Luna make-up diary saknar funktionsbeskrivning. Temporary tattoos, döskallar/pirater saknar svensk varningstext. Metallic temporary tattoos, saknar svensk varningstext. Tattoo bracelet, glow in dark saknar svensk varningstext. Magic bathcrayons och Fun World Zombie nail polish & lipstick saknar både svensk funktionsbeskrivning och varningstext. Face on latex och Face on Bootle of blood saknar tydlig funktionsbeskrivning. Babyproffsen leklust (Albins)har informerats både i inspektionsrapport och i särskild skrivelse att miljökontoret avser att ta upp ärendet i Norrhälsinglands miljö- och räddningsnämnd för beslut om miljösanktionsavgift. Företaget har inte kommit med några synpunkter på miljökontorets förslag till beslut. Miljökontorets bedömning Enligt 30 kap miljöbalken (1998:808) och 7 kap 15 förordning (2012:259) om miljösanktionsavgifter ska den som överträtt 4 förordningen (2013:413) om kosmetiska produkter betala en miljösanktionsavgift på kr. Överträdelsen innebär att de tillhandahållit en kosmetisk produkt som saknar föreskriven information på svenska. Vid kontroll av hygienprodukter som riktar sig till barn så noterades att flera produkter hade brister i märkningen. Förpackningarna var inte var försedda med anvisningar för användning samt varningstext på svenska. Miljökontoret anser inte att det i detta ärende har kommit fram någon sådan omständighet, att det kan anses som oskäligt att besluta om miljösanktionsavgift. Ett av projektets mål var att öka kunskaperna om kosmetiska produkter och märkningsregler hos de aktörer som använder eller säljer produkterna. Ökade kunskaper medför att de kan ställa tydligare krav på sina leverantörer. Det är tillverkaren/importören som bär det tyngsta ansvaret för att produkten uppfyller landets lagstiftning. Miljökontoret anser därför att detta beslut med fördel kan användas i syfte att ställa krav på leverantörerna av produkterna.

16 Protokoll 16 (21) 60 Guldsmeden 1, Hälsingbok. Beslut om miljösanktionsavgift Dnr beslutar att Hälsingebok AB (org.nr ), ska betala miljösanktionsavgift om kronor. Beslutet är fattat med stöd av 30 kap. 3 miljöbalken och 7 kap 15 förordningen (2012:259) om miljösanktionsavgifter. Avgiften ska betalas senast inom 30 dagar från att Ni har delgetts detta beslut och enligt särskild betalningsuppmaning från Kammarkollegiet. Efter sista betalningsdagen får detta beslut verkställas som lagakraftvunnen dom (se 30 kap. 5 andra stycket miljöbalken) och beloppet förfaller sålunda till betalning detta datum, även om detta beslut överklagas. Se bifogade informationsmaterial från Kammarkollegiet. Detta beslut kan överklagas hos mark- och miljödomstolen senast 3 veckor efter delfåendet av beslutet. Läkemedelsverket har under 2016 samordnat ett tillsynsprojekt i landet där de lokala tillsynsmyndigheterna har kontrollerat om kosmetiska produkter för barn har korrekt märkning. Vid kontroll av produkternas märkning på Hälsingebok noterades brister i märkningen kopplat till produkten Smiffy make up. Den noterade bristen var att förpackningen inte var försedd med föreskriven svensk varningstext. Hälsingebok har informerats både i inspektionsrapport och i särskild skrivelse att miljökontoret avser att ta upp ärendet i för beslut om miljösanktionsavgift. Företaget har inte kommit med några synpunkter på miljökontorets förslag till beslut.

17 Protokoll 17 (21) Miljökontorets bedömning Enligt 30 kap miljöbalken (1998:808) och 7 kap 15 förordning (2012:259) om miljösanktionsavgifter ska den som överträtt 4 förordningen (2013:413) om kosmetiska produkter betala en miljösanktionsavgift på kr. Överträdelsen innebär att de tillhandahållit en kosmetisk produkt som saknar föreskriven information på svenska. Vid kontroll av produkten Smiffy make up s märkning noterades att förpackningen inte var försedd med varningstext på svenska. Miljökontoret anser inte att det i detta ärende har kommit fram någon sådan omständighet, att det kan anses som oskäligt att besluta om miljösanktionsavgift. Ett av projektets mål var att öka kunskaperna om kosmetiska produkter och märkningsregler hos de aktörer som använder eller säljer produkterna. Ökade kunskaper medför att de kan ställa tydligare krav på sina leverantörer. Det är tillverkaren/importören som bär det tyngsta ansvaret för att produkten uppfyller landets lagstiftning. Miljökontoret anser därför att detta beslut med fördel kan användas i syfte att ställa krav på leverantören av produkten.

18 Protokoll 18 (21) 61 Furulund 6:2, Lekia. Beslut om miljösanktionsavgift Dnr beslutar att Lekia, Toymas i Hudiksvall AB (org.nr: ), ska betala miljösanktionsavgift om kronor. Beslutet är fattat med stöd av 30 kap. 3 miljöbalken och 7 kap 15 förordningen (2012:259) om miljösanktionsavgifter. Avgiften ska betalas senast inom 30 dagar från att Ni har delgetts detta beslut och enligt särskild betalningsuppmaning från Kammarkollegiet. Efter sista betalningsdagen får detta beslut verkställas som lagakraftvunnen dom (se 30 kap. 5 andra stycket miljöbalken) och beloppet förfaller sålunda till betalning detta datum, även om detta beslut överklagas. Se bifogade informationsmaterial från Kammarkollegiet. Detta beslut kan överklagas hos mark- och miljödomstolen senast 3 veckor efter delfåendet av beslutet. Läkemedelsverket har under 2016 samordnat ett tillsynsprojekt i landet där de lokala tillsynsmyndigheterna har kontrollerat om kosmetiska produkter för barn har korrekt märkning. Vid kontroll av produkternas märkning på Lekia så noterades brister i märkningen för produkterna Beauty Case och Gentle girls nail art set som båda saknar svensk varningstext och funktionsbeskrivning. Lekia har informerats både i inspektionsrapport och i särskild skrivelse att miljökontoret avser att ta upp ärendet i för beslut om miljösanktionsavgift. Företaget har inte kommit med några synpunkter på miljökontorets förslag till beslut.

19 Protokoll 19 (21) Miljökontorets bedömning Enligt 30 kap miljöbalken (1998:808) och 7 kap 15 förordning (2012:259) om miljösanktionsavgifter ska den som överträtt 4 förordningen (2013:413) om kosmetiska produkter betala en miljösanktionsavgift på kr. Överträdelsen innebär att de tillhandahållit en kosmetisk produkt som saknar föreskriven information på svenska. Vid kontroll av hygienprodukter som riktar sig till barn noterades att två produkter hade brister i märkningen. Förpackningarna var inte var försedda med anvisningar för användning samt varningstext på svenska. Miljökontoret anser inte att det i detta ärende har kommit fram någon sådan omständighet, att det kan anses som oskäligt att besluta om miljösanktionsavgift. Ett av projektets mål var att öka kunskaperna om kosmetiska produkter och märkningsregler hos de aktörer som använder eller säljer produkterna. Ökade kunskaper medför att de kan ställa tydligare krav på sina leverantörer. Det är tillverkaren/importören som bär det tyngsta ansvaret för att produkten uppfyller landets lagstiftning. Miljökontoret anser därför att detta beslut med fördel kan användas i syfte att ställa krav på leverantörerna av produkterna.

20 Protokoll 20 (21) 62 Furulund 6:2, Dollarstore. Beslut om miljösanktionsavgift Dnr beslutar att Ahlberg-Dollarstore AB (org.nr: ), ska betala miljösanktionsavgift om kronor. Beslutet är fattat med stöd av 30 kap. 3 miljöbalken och 7 kap 15 förordningen (2012:259) om miljösanktionsavgifter. Avgiften ska betalas senast inom 30 dagar från att Ni har delgetts detta beslut och enligt särskild betalningsuppmaning från Kammarkollegiet. Efter sista betalningsdagen får detta beslut verkställas som lagakraftvunnen dom (se 30 kap. 5 andra stycket miljöbalken) och beloppet förfaller sålunda till betalning detta datum, även om detta beslut överklagas. Se bifogade informationsmaterial från Kammarkollegiet. Detta beslut kan överklagas hos mark- och miljödomstolen senast 3 veckor efter delfåendet av beslutet. Läkemedelsverket har under 2016 samordnat ett tillsynsprojekt i landet där de lokala tillsynsmyndigheterna har kontrollerat om kosmetiska produkter för barn har korrekt märkning. Vid kontroll av produkternas märkning på Dollarstore så noterades brister i märkningen för nedanstående produkter. De noterade bristerna var att förpackningen inte var försedd med föreskriven svensk varningstext samt anvisningar för användning (produktens funktion). Fingertattoos saknar både uppgifter om ansvarig person (EU-importör), ingrediensförteckning och svensk funktionsbeskrivning. Överträdelsen är även en överträdelse enligt 29 kap i miljöbalken vilket innebär att ärendet även överlämnades till polisen. Beslut om att inte inleda förundersökning för detta har meddelats miljökontoret.

21 Protokoll 21 (21) Disney Frost Anna Body Mist spritzer saknar både svensk funktions- och svensk varningstext. Disney Frost eau de toilett & body mist spritzer saknar både svensk funktions- och svensk varningstext. Dollarstore har informerats både i inspektionsrapport och i särskild skrivelse att miljökontoret avser att ta upp ärendet i för beslut om miljösanktionsavgift. Företaget har inte kommit med några synpunkter på miljökontorets förslag till beslut. Miljökontorets bedömning Enligt 30 kap miljöbalken (1998:808) och 7 kap 15 förordning (2012:259) om miljösanktionsavgifter ska den som överträtt 4 förordningen (2013:413) om kosmetiska produkter betala en miljösanktionsavgift på kr. Överträdelsen innebär att de tillhandahållit en kosmetisk produkt som saknar föreskriven information på svenska. Vid kontroll av hygienprodukter som riktar sig till barn noterades att flera produkter hade brister i märkningen. Förpackningarna var inte var försedda med anvisningar för användning samt varningstext på svenska. Miljökontoret anser inte att det i detta ärende har kommit fram någon sådan omständighet, att det kan anses som oskäligt att besluta om miljösanktionsavgift. Ett av projektets mål var att öka kunskaperna om kosmetiska produkter och märkningsregler hos de aktörer som använder eller säljer produkterna. Ökade kunskaper medför att de kan ställa tydligare krav på sina leverantörer. Det är tillverkaren/importören som bär det tyngsta ansvaret för att produkten uppfyller landets lagstiftning. Miljökontoret anser därför att detta beslut med fördel kan användas i syfte att ställa krav på leverantörerna av produkterna.

Göran Rosvall. Erik Myrlund. Per Svensson. Göran Rosvall

Göran Rosvall. Erik Myrlund. Per Svensson. Göran Rosvall Protokoll 1 (18) Plats och tid: Holeby, kommunkontoret i Bergsjö 8:30-12:00 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Per Svensson (S) ordf Margareta Wästlund (S) Kent Kanon (S) Hans Trybom (S) Jorma

Läs mer

Margareta Eiserman. Jan-Erik Jonsson. Kent Kanon

Margareta Eiserman. Jan-Erik Jonsson. Kent Kanon Protokoll 1 (12) Plats och tid: Räddningstjänsten 9.00-12.00 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Jan-Erik Jonsson (C) ordf Bengt-Åke Nilsson (C) Carina Olsson (C) Mattias Galin (M) Richard Schleenvoigt

Läs mer

Norrhälsinglands miljö- och räddningsnämnd

Norrhälsinglands miljö- och räddningsnämnd 1(15) Plats och tid Räddningstjänsten, Håstaäng, Hudiksvall 08:30-12.00 Beslutande ledamöter Per Svensson (S), Ordförande Kent Kanon (S), 1:e vice ordförande Anders Bouij (C), 2:e vice ordförande Margareta

Läs mer

Mikael Damberg. Erik Myrlund. Per Svensson. Mikael Damberg

Mikael Damberg. Erik Myrlund. Per Svensson. Mikael Damberg Protokoll 1 (27) Plats och tid: Folkets Hus, Iggesund 8.30-16.30 Ajournerat 11.30-12.30 samt 15.55-16.00. Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Per Svensson (S) ordf Margareta Wästlund (S) Kent Kanon

Läs mer

Bente Sandström. Erik Myrlund. Jan-Erik Jonsson. Bente Sandström

Bente Sandström. Erik Myrlund. Jan-Erik Jonsson. Bente Sandström Protokoll 1 (17) Plats och tid: Kommunkontoret, Bergsjö 13.00-15.30 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Jan-Erik Jonsson (C) ordf Bengt-Åke Nilsson (C) Sven-Åke Eriksson (C) Bernt Jons (C) Anders

Läs mer

Jorma Saarela (S) Lilian Holmgren (S) Göran Thapper (S) Leif Rogell (S) Torsten Myrgren (M) Tord Larsson (C)

Jorma Saarela (S) Lilian Holmgren (S) Göran Thapper (S) Leif Rogell (S) Torsten Myrgren (M) Tord Larsson (C) Protokoll 1 (23) Plats och tid: Räddningstjänsten, Hudiksvall 9.00 17.00 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Per Svensson (S) ordf Margareta Wästlund (S) Kent Kanon (S) Hans Trybom (S) Erik Sundberg

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Miljönämnden 2016-12-14 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, kl. 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Lars-Göran Gustavsson (S), ordförande Bertil Helmersson (V) Hans Lind

Läs mer

Hans Bengtson. Gunilla Andersson. Per Almberg. Hans Bengtson

Hans Bengtson. Gunilla Andersson. Per Almberg. Hans Bengtson Protokoll 1 (5) Plats och tid: Stadshotellet, Hudiksvall, kl. 08.30-08.45 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Per Almberg (MP) ordf Birgitta Medin (M) Kerstin Karlsson (M) Agneta Palmqvist (M)

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (7) 2017-01-24 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anna Thunell Sammanträdesdatum 31 januari 2017 Plats och tid Port-Anders gata 3, T3, 14:30 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Anne Carlqvist Fors Kari Räihä Katarina Odell Krister Eklund Emma Ode Cecilia Hedlund Lars Bohman

Anne Carlqvist Fors Kari Räihä Katarina Odell Krister Eklund Emma Ode Cecilia Hedlund Lars Bohman SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2011-10-19 Sida 1(8) Plats och tid Kommunalhuset Utsikten 13.30-16.15 Beslutande Ledamöter Anne Carlqvist Fors Kari Räihä Katarina Odell Krister Eklund Emma Ode Cecilia Hedlund

Läs mer

Hans Bengtson. Gunilla Andersson. Kåge Wallner. Hans Bengtson

Hans Bengtson. Gunilla Andersson. Kåge Wallner. Hans Bengtson Protokoll 1 (14) Plats och tid: Camp Igge, Iggesund klockan 08.30-15.30 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Kåge Wallner (MP) ordf Birgitta Medin (M) Kerstin Karlsson (M) Agneta Palmqvist (M) Marcus

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1(14) Plats och tid Beslutande Ersättare Miljö- och byggförvaltningen, Kommunfullmäktiges sessionssal, första våningen Kl. 14.00-17.00 Inga-Lill Engdahl (C) Kjell Åke Nottemark (M) ordf

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1(10) Plats och tid Beslutande Ersättare Miljö- och byggförvaltningen, i samband med nämndens resa Kl. 09.30-11.00 Inga-Lill Engdahl (C) Kjell Åke Nottemark (M) ordf Sten Johansson (M)

Läs mer

Ero Ahola (S) Othmar Nekham (MP) Ordföranden samt Håkan Nylander. Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson

Ero Ahola (S) Othmar Nekham (MP) Ordföranden samt Håkan Nylander. Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2015-02-11 Sammanträdestid Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Ingemar Johansson (C), ordförande Bengt Hackberg (S), vice ordförande Håkan Nylander (M) Peter

Läs mer

BJÖRNÖ 1:40: Beslut om miljösanktionsavgift på grund av för sent inkommen miljörapport

BJÖRNÖ 1:40: Beslut om miljösanktionsavgift på grund av för sent inkommen miljörapport Datum Dnr 2017-10-05 MIL.2017.2082 Malin Welander malin.welander@varmdo.se 08-570 473 29 Miljöinspektör Björnö-Långviks Avloppsaktiebolag BOX 124 13408 INGARÖ Delegationsbeslut BMH 4297 BJÖRNÖ 1:40: Beslut

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, onsdag 6 februari 2019, kl. 15.00 15.55 BESLUTANDE LEDAMÖTER TJG ERSÄTTARE Björn Tolen (C), ordförande Kent Wallin (M), vice ordförande Mikael Johansson (S)

Läs mer

Josefine Petersson Lars Ottosson. Socialkontoret kl. Paragrafer. Eva-Mona Welther Stjernfeldt. Lars Svensson

Josefine Petersson Lars Ottosson. Socialkontoret kl. Paragrafer. Eva-Mona Welther Stjernfeldt. Lars Svensson 1 (9) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum Karpen, kl. 14.00 15.40 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Lars Svensson (S), ordförande Jenny Delén (M), 1:e vice ordf Lars Ottosson (PF), 2:e

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Dan Larson (M), ordförande Annika Lundström (S), vice ordförande Staffan Malm (M) Daniel Tukia (MP)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Dan Larson (M), ordförande Annika Lundström (S), vice ordförande Staffan Malm (M) Daniel Tukia (MP) Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-12-04 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14.10 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordförande

Läs mer

Ajournering mellan 46 och 47 kl

Ajournering mellan 46 och 47 kl Omsorgsnämnden 2017-09-28 1(14) Plats och tid Omsorgsförvaltningen, Gärdesvägen 4, Alvesta 28 september 2017 kl. 13.15 16.05 Ajournering mellan 46 och 47 kl. 14.45 15.00 Justerade paragrafer 42-52 Beslutande

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

... Markus Lund ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden

... Markus Lund ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden 1 KS-rummet, kommunhuset, kommunhuset, kl. 14:15 18:00 Plats och tid 2-11 Paragrafer Hadar Kronberg (M) Markus Lund (KD) Kerstin Nilsson (S) Ingemar Bengtsson (V) Arne Karyd (MP) Daniel Sernryd (SD) Björn

Läs mer

Lennart Sjödin. Sekreterare... Paragrafer 107-152. Diana Börjesdotter Olsson... 148, omedelbart justerad. Ordförande... Christina Embretsen

Lennart Sjödin. Sekreterare... Paragrafer 107-152. Diana Börjesdotter Olsson... 148, omedelbart justerad. Ordförande... Christina Embretsen PROTOKOLL Datum Plats och tid Beslutande Brandstation, Molinsgatan 2, Ljusdal. Kl 09.30 14.30 Christina Embretsen, ordförande (s) Lennart Sjödin, 1:e vice ordförande (c) Ulla-Britt Gidemalm 2:e vice ordförande

Läs mer

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP)

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Tillsynsnämnden 2015-03-12 1 (8) Plats och tid Blå rummet, Storgatan 8C i Hyltebruk. Kl. 08.00-09.00 Beslutande Övriga deltagare Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Stefan

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-05-02. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-05-02. Miljönämnden Innehåll 15 Förslag till yttrande över remiss, Anslutning till kommunalt spill- och dagvattensystem i Jönköpings län... 23 16 Fastställande av provtagningsfrekvens och analysomfattning för dricksvattenanläggning

Läs mer

Tord Larsson (C) Fredric Segerbrand (M) Per Asp (M)

Tord Larsson (C) Fredric Segerbrand (M) Per Asp (M) Protokoll 1 (20) Plats och tid: Kommunkontoret, Bergsjö kl 9.00-14.00 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Jan-Erik Jonsson (C) ordf Bengt-Åke Nilsson (C) Sven-Åke Eriksson (C) 85-89 Bibbi Segerbrand

Läs mer

Owe Hjortmarker (FP) Susanne Råbius (MP) Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson. Ordförande... Anders Hellström

Owe Hjortmarker (FP) Susanne Råbius (MP) Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson. Ordförande... Anders Hellström Protokoll Nr 5 Sammanträdesdatum 2011-05-11 Sammanträdestid 13.30-16.30 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Tjänstemän Anders Hellström (M), ordförande

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 11 oktober 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-10-11 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-10-11 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Åke Morin (KV) ordförande Bengt-Åke Torhall (FP)

Åke Morin (KV) ordförande Bengt-Åke Torhall (FP) Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 2013-09-24 1 (10) Plats och tid Räddningstjänsten i Hyltebruk, kl. 15:20-16:30 Beslutande Åke Morin (KV) ordförande Bengt-Åke Torhall (FP) Övriga deltagare Mats Andresen,

Läs mer

BT Kemi Efterbehandlings SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

BT Kemi Efterbehandlings SAMMANTRÄDESPROTOKOLL s 1 (6) Plats och tid Torgskolan, Teckomatorp, kl. 09.00-10.30 Beslutande Övriga deltagare Hans-Inge Svensson (S), ordf. Torsten Vigre (M) Hans Lennartsson (S) Sven-Ove Dahlsson (C), tjänstgörande ers

Läs mer

MILJÖSAMVERKAN ÖSTRA SKARABORG

MILJÖSAMVERKAN ÖSTRA SKARABORG Plats och tid Milj ösamverkan östra Skaraborg, Billingen, kl. 15.10-16.55 Beslutande Adam Johansson (M) Catrin Hulmarker (M), ordf Pierre Rydén (S) Jonas Davidsson (S) Ulrica Johansson (C), ersättare för

Läs mer

(9) 14:30. C7(7YelL "pnifitrankell. Justerande Gert Berlin ti BEVIS OM ANSLAG

(9) 14:30. C7(7YelL pnifitrankell. Justerande Gert Berlin ti BEVIS OM ANSLAG 2017-03-14 1 (9) Plats och tid Kommunhuset 24 augusti, Rådrummet, kl. 13:00 14:30 ande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 1-7 Utses att justera Justeringens plats och tid Gert Berlin (S) Kommunhuset,

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Susanne Wase Smith, miljöinspektör Susanne Rosqvist, miljöinspektör Sandra Berwing, nämndsekreterare

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Susanne Wase Smith, miljöinspektör Susanne Rosqvist, miljöinspektör Sandra Berwing, nämndsekreterare Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-05-02 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30 14.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordförande

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämnden 2015-02-25 11-14

Protokoll. Miljöskyddsnämnden 2015-02-25 11-14 Miljöskyddsnämnden 11-14 2 Information och överläggningar... 6 Årsplanering 2015 (Miljöreda 2015-0171)... 7 Flerårsstrategi (Miljöreda 2015-0038)... 8 Verksamhetsberättelse 2014 (Miljöreda 2014-0650)...

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Anders

Läs mer

Fredrik Rönning (S), ordförande Helena Andersson (S) Johan Eriksson, (S), tjänstgörande ersättare Jan Tholerus (C) Lotta Gunnarsson (M)

Fredrik Rönning (S), ordförande Helena Andersson (S) Johan Eriksson, (S), tjänstgörande ersättare Jan Tholerus (C) Lotta Gunnarsson (M) 1(6) Plats och tid Sammanträdesrum 1, tisdagen den 18 juni 2019 kl 11:15 11.45 Beslutande Ledamöter Fredrik Rönning (S), ordförande Helena Andersson (S) Johan Eriksson, (S), tjänstgörande ersättare Jan

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 1 2 Plats och tid Gesällen, Sveagatan 12, Alingsås Paragrafer 15-20 kl. 14:00-16:50 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Lady France Mulumba (KD) (ordförande) Anna Hansson

Läs mer

Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen per augusti och överlämnar den till Kommunstyrelsen.

Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen per augusti och överlämnar den till Kommunstyrelsen. Tjänsteutlåtande 2018-09-12 Kaspar Fritz Miljö- och hälsoskyddschef 08-124 57 100 Miljönämnden Verksamhetsredovisning augusti 2018 Dnr MOV.2018.405 Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00-10:10 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Yvonne Ekaremål (C) Tobias Adersjö (MP) 16-23 Ulla Svensson (M) 24-27

Läs mer

Plats och tid: Grå, , kl. 14:00-17:00

Plats och tid: Grå, , kl. 14:00-17:00 Plats och tid: Grå, 2019-03-21, kl. 14:00-17:00 Beslutande: Ersättare: Staffan Broddesson (C) Anders Davidsson (M) Torgny Handreck (S) Jan-Eric Andersson (KD) Jessica Klingvall (S) Anne-Marie Lindén (MP)

Läs mer

Ulrika Wenn. Eva Cronberg. Guldsmeden, överförmyndarenheten. Ulrika Wenn. Eva Cronberg

Ulrika Wenn. Eva Cronberg. Guldsmeden, överförmyndarenheten. Ulrika Wenn. Eva Cronberg Protokoll 1 (8) Plats och tid: Guldsmeden, Rådsrummet 8:00 10:00 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Alf Norberg (V) Bo Lindgren (S) Eva Cronberg (C) Övriga deltagare: Revisorerna 27 Ulrika Wenn

Läs mer

YTTRANDE 1 (6)

YTTRANDE 1 (6) YTTRANDE 1 (6) 2018-02-08 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn 2017-1028 Yttrande över slutrapport samt förslag till åtgärdsplan gällande Länsstyrelsens revision av livsmedelskontrollen i Järfälla kommun

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden 41 Yttrande till Mark- och miljödomstolen - Målnummer M 2188-14, Klahrs Byggnads AB, Mullsjö kommun... 75 42 Beslut om föreläggande med vite att mäta radon i flerbostadshus, Mullsjö Kommun... 76 43 Tertialuppföljning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 13.15 14.45 Beslutande Catharina Fredriksson (S) Torbritt Bökman (M) Berit Karlsson (S) Birgitta Luoto (S) Arne Algothsson (S) Jan

Läs mer

Norrhälsinge miljökontor. Erik Myrlund. Jan-Erik Jonsson. Lena Husén

Norrhälsinge miljökontor. Erik Myrlund. Jan-Erik Jonsson. Lena Husén Protokoll 1 (13) Plats och tid: Kulturhuset Glada Hudik, Hudiksvall kl 09.00-12.00 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Jan-Erik Jonsson (C) ordf Bengt-Åke Nilsson (C) Ove Wallberg (FP) Bibbi Segerbrand

Läs mer

Ann-Kristin Petersson (S) ordförande Jane Skytt (MP) Gunilla Magnusson (KV)

Ann-Kristin Petersson (S) ordförande Jane Skytt (MP) Gunilla Magnusson (KV) Tillsynsnämnden 2015-02-06 1 (9) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset. Kl. 08:00-09:50 Beslutande Ann-Kristin Petersson (S) ordförande Jane Skytt (MP) Gunilla Magnusson (KV) Övriga deltagare

Läs mer

Lillemor Nilzén. Gunilla Andersson. Kåge Wallner. Lillemor Nilzén

Lillemor Nilzén. Gunilla Andersson. Kåge Wallner. Lillemor Nilzén Protokoll 1 (10) Plats och tid: Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Kåge Wallner (MP) ordf. Birgitta Medin (M) Kerstin Karlsson (M) Agneta Palmqvist (M) Kristina Falk (C) Jessica Norman (C) Ann-Marie

Läs mer

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 Plats och tid Miljökontoret, Orsa kommun kl. 08.00 10.30 ande Hans Nahlbom (S) Ordförande Anna Riekje Niburg (S) Jons Ingemar Larsson (S) (ersätter Karolina Treson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1(13) Plats Brandstationen, Tid kl.17.30-19.00 Sammanträdesprotokoll Ledamöter Se förteckning Tjänstgörande Se förteckning ersättare Ersättare Se förteckning Övriga Se förteckning Justerande Mona Andersson

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämnden

Protokoll. Miljöskyddsnämnden 1 2 Plats och tid Skräddaren Paragrafer 17-22 kl. 14:00-15:50 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Lady France Mulumba (KD) (ordförande) Maria

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden 62 Verksamhetsplan 2019 för miljönämndens verksamhet... 97 63 Fastställande av kontrollplan för livsmedel 2019-2021... 98 64 Redovisning av delegationsbeslut... 99 65 Information... 100 66 Kurser och konferenser...

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 28 november 2012 kl. 13:00-15:50. Ulla Britt Hånell Sekreterare

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 28 november 2012 kl. 13:00-15:50. Ulla Britt Hånell Sekreterare NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 28 november 2012 kl. 13:00-15:50 Beslutande Åke Bertils (S) Ordförande Anders Engström

Läs mer

Ulrika Mellkvist och Birger Antonsson

Ulrika Mellkvist och Birger Antonsson 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 13.15 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Övriga närvarande Se bilagd förteckning Justerare Ulrika Mellkvist och Birger Antonsson Justeringens

Läs mer

Anna Kuylenstierna, miljö- och byggnadschef Maria Hedenberg, nämndsekreterare

Anna Kuylenstierna, miljö- och byggnadschef Maria Hedenberg, nämndsekreterare Plats och tid Månsbo kl 13.30-13.45 Beslutande Ann-Christine Andersson (V), ordförande, Fagersta Anita Tärneborg, (S), Avesta Charlotta Engström, (S), ersättare för Göran Edström, (S), Avesta Birgitt Broström,

Läs mer

omsorgskontoret, Skara Thomas Gustafsson (M) Anette Gustafsson (S)

omsorgskontoret, Skara Thomas Gustafsson (M) Anette Gustafsson (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid: Tisdagen den 17 juni 2014 kl 13.00--16.00 omsorgskontoret, Skara Beslutande: Ersättare: Övriga närvarande: Michael Karlsson (S), ordförande Margareta Wing Andersson

Läs mer

Fredrik Berlin, enhetschef Viktoria Cadle, enhetschef Marita Gustafsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare. Marita Gustafsson.

Fredrik Berlin, enhetschef Viktoria Cadle, enhetschef Marita Gustafsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare. Marita Gustafsson. Sida 1(13) Plats och tid Mölndals stadshus, rum 214, klockan 17.30 18.10. Beslutande Elpida Georgitsi (S) Kåre Widenqvist (S) Emil Forsberg (S) tjänstgör för Lars Möglebust (S) My Högfeldt (MP), ordförande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Lokal Strået, kl 13.30 15.45 Ajournering: kl. 15.05-15.15 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Birgitta Jönsson (S) ordförande Johanna Hedin (C) tjänstgörande ersättare för Agnetha

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Hälsön, torsdag , kl. 08:15-11:30

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Hälsön, torsdag , kl. 08:15-11:30 1 Plats och tid Centrumhuset, Hälsön, torsdag 2017-11-16, kl. 08:15-11:30 Beslutande Anne-Marie Petersson Birthe Hellman Sten-Inge Kedbäck Anders Hygrell Anne Kolni tjg ers. Övriga deltagande Se sidan

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 1 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 2 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott Plats och tid Gesällen, Sveagatan 12 Paragrafer 21-27 kl. 14:30-16:41 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens

Läs mer

Ärendelista. Överförmyndarnämnd i södra Lappland Sorsele, Storuman, Dorotea, Åsele och Lycksele kommuner SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Ärendelista. Överförmyndarnämnd i södra Lappland Sorsele, Storuman, Dorotea, Åsele och Lycksele kommuner SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Plats och tid Stadshuset Lycksele, klockan 13.00-14.30 ande Ledamöter Elis Ivarsson, ordförande Eva Strömberg ersättare för Peter Danielsson Margareta Berg Eva Borgström ersättare för Gun-Brith Stenvall

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (5) Miljönämnden Plats och tid: Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl.

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (5) Miljönämnden Plats och tid: Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. Sammanträdesprotokoll Sida 1 (5) Omfattning: 25 Plats och tid: Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 13:00-16:15 Beslutande: Bengt Ferm (M) Ragnar Nilsson (C) Thomas Larsson (MP) Elise Arnell

Läs mer

Bernt Jons (C) Ove Wallberg (FP) Fredric Segerbrand (M) Margareta Wästlund (S) Elisabeth Svedman (V)

Bernt Jons (C) Ove Wallberg (FP) Fredric Segerbrand (M) Margareta Wästlund (S) Elisabeth Svedman (V) Protokoll 1 (22) Plats och tid: Räddningstjänsten, Hudiksvall 13.00-17.15 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Jan-Erik Jonsson (C) ordf Bengt-Åke Nilsson (C) Tord Larsson (C) Bibbi Segerbrand(M)

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40 Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-03-14 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:40 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordförande

Läs mer

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 2013-06-05

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 2013-06-05 MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 Plats och tid Koppången, G:a brandstationen, Orsa kommun kl 08.00 10.00 Beslutande Hans Nahlbom (S) Ordförande Christina Bröms (C) Karin Finnpers-Wahlund (C) Karolina

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 14:30-14:40 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Elaine Sandell Belin (M), tjänstgörande

Läs mer

Mats Melin byggnadsinspektör Sofi Hjelte miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Högfeldt sekreterare

Mats Melin byggnadsinspektör Sofi Hjelte miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Högfeldt sekreterare 1(11) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 14:00-15.30 Beslutande Britt Marie Öjstrand (M) ordförande Patric Carlsson (V) Bo Guldbrandsson (S) ersättare för Jan-Erik Nilsson

Läs mer

Datum Ann-Charlotte Lind, bygg- och miljöchef Anders Simonsson, sekreterare. Måndagen den 23 februari, klockan 8.

Datum Ann-Charlotte Lind, bygg- och miljöchef Anders Simonsson, sekreterare. Måndagen den 23 februari, klockan 8. 1(13) Plats och tid Måndagen den 16 februari, klockan 15.00-16.10 Ordförande ande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Tid och plats för justering Jonas Ahlgren (S) Jonas Ahlgren (S) Niklas Isfeldt (S)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.55 Beslutande Ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Mats Johansson (S) Eva

Läs mer

Marianne Ahlqvist. Annika Forslin. Birgitta Medin. Marianne Ahlqvist

Marianne Ahlqvist. Annika Forslin. Birgitta Medin. Marianne Ahlqvist Protokoll 1 (10) Plats och tid: Forsa Rehab, Fredens Kulle, kl 13:00-16:00 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Birgitta Medin (M) ordf Majvor Westberg-Jönsson (S) Roland Lodén (PRO) Gösta Larsson

Läs mer

Elisabeth Tängdén. Kommunkontoret. Hans Lindgren. Elisabeth Tängdén ANSLAG/BEVIS. Barn- och utbildningsutskottet. Pernilla Brändström

Elisabeth Tängdén. Kommunkontoret. Hans Lindgren. Elisabeth Tängdén ANSLAG/BEVIS. Barn- och utbildningsutskottet. Pernilla Brändström Barn- och utbildningsutskottet 2015-12-07 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2015-12-07 kl. 13:00-16:00 Beslutande Hans Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Per Olofsson (c) Robert

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Direktionen för Höglandets räddningstjänstförbund

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Direktionen för Höglandets räddningstjänstförbund SAMMANTRÄDESPROTOKOLL räddningstjänstförbund 2018-11-28 1(11) Plats och tid Beslutande Brandstationen Vetlanda Klockan 14.45-15.55 Anders Karlgren (M) ordf. Kurt Johansson (S) Uno Kenstam (SAFE) tjg.ers.

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Miljönämnden 2017-12-07 38 Verksamhetsplan 2018 för miljönämndens verksamhet... 52 39 Indexuppräkning av miljönämndens timtaxa 2018... 53 40 Fastställande av kontrollplan för livsmedel år 2018-2020... 54 41 Ansökan

Läs mer

Ordföranden samt Eva Bengtsson. Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson

Ordföranden samt Eva Bengtsson. Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson Protokoll Nr 6 Sammanträdesdatum 2015-08-19 Sammanträdestid 13:00-14:40 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Tjänstemän Ingemar Johansson (M), ordförande Bengt Hackberg

Läs mer

Protokoll. Sammanträdesdatum ANSLAG / BEVIS

Protokoll. Sammanträdesdatum ANSLAG / BEVIS 1 Plats och tid Plåtslagarvägen 17 15:00-15.50 ande Övriga närvarande Utses att justera Jan-Christer Jonsson (S) Anna-Lena Fjellström (S) Marie Lodin (S) Gunnar Grönberg (S) Christer Brodén (S) Stig Svedin

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2015-12-10. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2015-12-10. Miljönämnden 2015-12-10 56 Verksamhetsplan 2016 för miljönämndens verksamhet... 91 57 Uppföljning av det systematiska arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet 2015... 92 58 Handlingsplan för det systematiska arbetsmiljö-

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa 2014-12-17 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Dnr BMN 2014/89 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet antagen av Kommunfullmäktige 2011-12-19 187 med justering beslutad

Läs mer

Lilian Holmgren (S) Mats Forslund (S) Inge Sylvén (V) Bengt Sahlin (MP) Gunnar Grenholm (C) Ilona Gill (M)

Lilian Holmgren (S) Mats Forslund (S) Inge Sylvén (V) Bengt Sahlin (MP) Gunnar Grenholm (C) Ilona Gill (M) Protokoll 1 (12) Plats och tid: A-salen, Guldsmeden, Hudiksvall. Klockan 08.00-16.45 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Henrik Persson (S) ordf. Mona Celander (S) Göran Thapper (S) Lena Hallqvist

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 24 september 2015 kl. 08:15-12:20. Eva Engström Sekreterare. Erik Eriksson Neu (S) Utbildningsutskottet

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 24 september 2015 kl. 08:15-12:20. Eva Engström Sekreterare. Erik Eriksson Neu (S) Utbildningsutskottet NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 24 september 2015 kl. 08:15-12:20. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson

Läs mer

A g(s9'----- Tord Andersson, justerare )Led SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Plats och tid: Tierps kommunhus, 17:00 20:00. Ledamöter: Övriga deltagare:

A g(s9'----- Tord Andersson, justerare )Led SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Plats och tid: Tierps kommunhus, 17:00 20:00. Ledamöter: Övriga deltagare: Plats och tid: Tierps kommunhus, 17:00 20:00 Ledamöter: Jan Ulmander (C), Vice ordförande Catrin Johansson (S) Anders Gustafsson (S) Terence Hongslo (MP) Daniel Enholm (M) Maria Jansson (M) Margareta Widén

Läs mer

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, Skoghall, kl 18.30-18:55 Beslutande Se bifogad närvarolista Övriga närvarande Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Protokoll 1 (12) Diarienummer VOO 2019/0051 Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Plats och tid Vård- och omsorgsnämndens sammanträdeslokal, Bangatan 10 A, Lund,

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Bergqvist (S)

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Bergqvist (S) Sammanträdesdatum Sida 1/13 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:30 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Staffan Malm (M)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Staffan Malm (M) Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-10-02 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30 14.00 Beslutande ledamöter: Dan Larson (M), ordförande Staffan Malm (M) Övriga närvarande: Mats

Läs mer

Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Miljökontoret Taxa för livsmedelskontroll 2017 Antagen av kommunfullmäktige 2016-11-28, att gälla från 2017-01-01 Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen - 2017 Taxan är fastställd

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2014-09-30 1

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2014-09-30 1 Kommunstyrelsen 2014-09-30 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 09.30-12.00. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Johnny Skottheim (S) Carina Albertsson (S) Sofia Söderström (S) Bengt Nilsson

Läs mer

Torstein Tysklind, ekonomichef Kent Mattsson, fastighetsingenjör Erik Mååg, ekonom. Bo Jönebratt (L)

Torstein Tysklind, ekonomichef Kent Mattsson, fastighetsingenjör Erik Mååg, ekonom. Bo Jönebratt (L) Tekniska nämnden 2016-05-26 1 (5) Plats och tid Tekniska kontoret Djurås, kl. 13.00-15.05 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Gunnar

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (4) Plats och tid Kommunkontoret kl 08.00 08.55 Beslutande Kent Holmer, ordförande Leif Andersson, 1:e vice ordförande, tillika mötesordförande Ann-Christine Sandell, 2:e vice ordförande Catharina Tann,

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Dan Larson (M), ordförande Annika Lundström (S), vice ordförande Olov Gibeck (C) Anette Avelin (L)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Dan Larson (M), ordförande Annika Lundström (S), vice ordförande Olov Gibeck (C) Anette Avelin (L) Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2018-03-12 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14.00 ande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordförande

Läs mer

RÄDDNINGSNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum:

RÄDDNINGSNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: Sid 1(10) RÄDDNINGSNÄMNDEN Sammanträdesdatum: 2017-11-08 Plats och tid: Rotemästaren, Viktoria, Almungevägen 33, Uppsala 8 november 2017 id. 18:00 19:55 ande: Patrik Kjellin (S), ordförande Jan Ulmander

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Direktionen för Höglandets räddningstjänstförbund

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Direktionen för Höglandets räddningstjänstförbund SAMMANTRÄDESPROTOKOLL räddningstjänstförbund 2018-06-05 1(14) Plats och tid Vetlanda, brandstation Klockan 15.00-11.20 Beslutande Övr. deltagare Anders Karlgren (M) ordf. Kurt Johansson (S) Karin Larsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Miljönämnden 2018-09-05 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret, Malung, kl. 13:00-16:00 Beslutande Lars-Göran Gustafsson (S), ordförande Mikael Östling (M), vice ordförande Bertil Helmersson

Läs mer

Kommunkontoret kl 08.30 11.15. Kerstin Andersson, ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande Tarja le Hégarat, tjänstgörande ersättare

Kommunkontoret kl 08.30 11.15. Kerstin Andersson, ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande Tarja le Hégarat, tjänstgörande ersättare Sida 1 (7) Plats och tid Kommunkontoret kl 08.30 11.15 Beslutande Kerstin Andersson, ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande Tarja le Hégarat, tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Göran Olsson,

Läs mer

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Stadsbyggnadskontoret ska bedriva sin verksamhet på ett sådant sätt att kontoret bidrar till uppfyllelsen av de mål som fastställts i kommunfullmäktiges

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 2011-08-18

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 2011-08-18 1 MORA ORSA MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 OBS! På grund av felaktigt datum i föregående utskrivet och justerat protokoll. Justeras protokollet om 2011-09-08. Plats och tid Kulturhuset, Orsa kl

Läs mer

Jessica Bergman, Verksamhetschef stöd och omsorg Birgitta Schmidt, Nämndsekreterare Verksamhetschefer 13. Stöd och omsorgsnämnden

Jessica Bergman, Verksamhetschef stöd och omsorg Birgitta Schmidt, Nämndsekreterare Verksamhetschefer 13. Stöd och omsorgsnämnden 1 (13) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, 7 mars kl. 14.00 16.00 Beslutande Övriga närvarande Rolf Emanuelsson, Ordförande (C) Liv Pettersson, V. ordförande (S) Agneta Eklund (S) Hans Karlsson (S) Märta

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-04-29 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08.30-12.00 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Hans Unander (S) 29-33 Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Christer

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Ulf Hedin (M), ordförande. Bert Sundström

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Ulf Hedin (M), ordförande. Bert Sundström Plats C-salen Tid Kl. 13.30 14.20 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M), ordförande Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik

Läs mer

Kristoffer Davidsson (M), ordförande Sture Sköld (S) Arne Sturesson (C) Jesper Johansson (MP) Armand Kleven (S)

Kristoffer Davidsson (M), ordförande Sture Sköld (S) Arne Sturesson (C) Jesper Johansson (MP) Armand Kleven (S) 1(6) Plats och tid Kommunhuset, Silvergruvan, kl. 15.00-16.45 Beslutande Kristoffer Davidsson (M), ordförande Sture Sköld (S) Arne Sturesson (C) Jesper Johansson (MP) Armand Kleven (S) Övriga närvarande

Läs mer

Anders Andersson, sekreterare och kanslichef. Kommunkontoret 2014-09-11

Anders Andersson, sekreterare och kanslichef. Kommunkontoret 2014-09-11 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Kommunkontoret, Kopparberg Tid: 14.30 16.45 Beslutande Övriga deltagande Pirjo Nilsson (S), Ljusnarsberg, ordförande Lena Vinnerås (S), Nora Siv Sander (S), Hällefors

Läs mer

Kommunkontoret Anders Andersson. ... Kitty Strandberg. ... Bertil Jansson

Kommunkontoret Anders Andersson. ... Kitty Strandberg. ... Bertil Jansson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kommunkontoret, Kopparberg Tid: 14.20 15.35 Beslutande Övriga deltagande Kitty Strandberg (S), Ljusnarsberg, ordförande Siv Sander (S), Hällefors kommun Raimo

Läs mer