Kooperation, kultur, boende och hälsa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kooperation, kultur, boende och hälsa"

Transkript

1 Dokumentation från seminarietillfälle i serien En fredag i månaden kooperativa idéseminarier. Kooperation, kultur, boende och hälsa Tid: , kl Plats: Karlstad universitet, ägget Fredagstema: Kooperation, kultur, boende och hälsa Dokumenterat av: Anette Forsberg Denna gång cirkulerar frågeställningarna kring boendet, hur lokal kultur, aktiv grannsamverkan, sociala relationer etc. påverkar trivsel och hälsa. Hur vill vi egentligen bo? Vi frågar oss vilka erfarenheter som finns i olika boendemiljöer och om det finns ett samband mellan den egna hälsan och boendets olika aspekter. Arrangör: Medverkande: Värmlandskooperativen i samverkan med Karlstads universitet, Centrum för forskning om regional utveckling (Cerut). Sista fredagen i varje månad genomförs inom ramarna för projektet Entrécoop. Gunnar Breikreutz, bovärd på Orrholmen Mats Enmark, VD KBAB Gunnar Bjursell, professor vid Göteborgs universitet Jörgen Lenz, Tuggelite, Sveriges första ekoby Persson, verksamhetsledare Riksteatern Linda Harkman, utredare, Karlstads universitet/cerut Lars Aronsson,professor i kulturgeografi, Karlstads universitet/cerut Samtalsledare: Tyrén Värmlandskooperativen och Kardemark Cerut/Karlstads universitet

2 Välkommen hälsar välkommen till fredagsseminariet och förklarar att ambitionen är att vara fredagslättsamma med kvalitet. Nytt för i år är musikaliska inslag med Nahnfeldt och Tor Våge. Seminarierna dokumenteras också i skriftlig form av Anette Forsberg och läggs ut på webben ( Förra seminariet på temat Kooperations år resulterade även i en artikel i NWT. Monolog och musikinslag med och Tor Sammanfattning och kommentar till förra seminariet. Inledning Gunnar Breitkreutz, bovärd på Orrholmen, inleder seminariet. Han berättar hur Orrholmsgaragets dåliga rykte har omvandlats till Den vita staden, numera ett attraktivt bostadsområde. Med en uppväxt i Karlstad där han själv körde moped och bil bidrog han nog till det dåliga ryktet, skojar han. Han har jobbat som fastighetsskötare och förvaltare. När han började jobba för KBAB, det kommunala bostadsbolaget, fanns Orrholmens dåliga rykte kvar. Många hade åsikter om garaget. Genom sin kontakt med de boende, som bovärd, fick han höra många bra idéer och synpunkter. Med en bovärd i området går det bättre att påverka, menar han. Gunnar kallade till ett möte för personer med idéer, så bildades garagegruppen, en löst sammansatt idégrupp. De förstod att gör en inget så händer inget. De utformade en enkät om vad göra med Orrholmsgaraget. Många kreativa förslag kom in, det fanns också ett missnöje med KBAB och kommunen. Via enkäten kom flera idéer, bland annat om en musikanläggning i garaget som skulle spela musik 24 timmar om dygnet. Idén förverkligades och det blev en uppmärksammad invigning med många Karlstadsbors deltagande. Gunnar berättar ett exempel om en kvinna som satt kvar en stund på morgonen i garaget, innan jobbet, och lyssnade på den klassiska musiken. Det gjorde henne lugnare och gladare. Garaget har utsmyckningar på väggarna, av både kända och okända konstnärer, inklusive de boende. Man gjorde en fisk tillsammans, som en symbol för Orrholmen. De boende har även varit med och namngett projekt berättar Gunnar. Det finns en diktsamling och en CD med en låt som legat etta på Värmlandstoppen i flera veckor. Arbetet med att inkludera de boende i utvecklingen av bostadsområdet och närmiljön har gett många positiva resultat. Skadegörelsen har gått ned med 75%, liksom klottret. Det finns ett större intresse för boendemiljön, de boende pratar med bovärdarna. Media har visat ett stort intresse hela tiden. De har haft besök av biskopen och av ministrar. Det har gett erfarenheten att de är bara människor de med. Uppmärksamheten har bara varit positiv, den skapar stolthet. Trivsel och trygghet har ökat i området. Det finns ingen slutpunkt för utvecklingen, därför är det inget projekt utan en process, säger Gunnar. Man kan nå framgång med ganska små medel. Nu hoppas man kunna inspirera andra bostadsområden!

3 Inledande presentation från respektive medverkande uppmanar samtliga medverkande att ta plats på scenen för att presentera sig och eventuellt lämna en kort kommentar till inledningsanförandet. Linda Harkman jobbar som utvärderare på Cerut och har bland annat jobbat med ett projekt i bostadsområdet Våxnäs i Karlstad. Jörgen Lenz har en brokig bakgrund, som mellanstadielärare och politiker bland annat. Han är en av initiativtagarna till ekobyn Tuggelite. Gunnar Bjursell är hjärnforskare i molekylärmedicin, har bott mycket utomlands, jobbat i Bryssel bland annat men är nu tillbaka på Karonlinska Institutet där han har en professur. Mats Enmark är VD på KBAB, utbildad ingenjör på Chalmers. Rekryterades till bostadsbolaget för att bygga hus en gång i tiden. Nu ägnar han sig åt mycket annat, minst åt att bygga hus. Persson kommer från en helt annan värld: kulturvärlden. Han är skådis och regissör. Har jobbat för landstinget med regional utveckling och har i sju år varit verksamhetsledare på Riksteatern. Lars Aronsson är professor i kulturgeografi och vetenskaplig ledare på Cerut. Han har i huvudsak forskat om lokal och regional utveckling och liksom Linda varit involverad i Våxnäsprojektet. Riktade frågeställningar I korthet: vad handlar Våxnäsprojektet om? Lars Torbjörn och hade jobbat på Orrholmen och ville göra något utifrån de erfarenheterna någon annanstans. En önskan var att göra kulturen tillgänglig för alla. De hade också erfarenheter av att jobba med mötesplatser på landsbygden, med boende som ägde mötet och samtalet. De funderade på landsbygdsbors känsla av exklusion i förhållande till staden. Samma känsla finns i förstaden/ förorten. Man har nu jobbat ett år på Hemvägen i Våxnäs och bland annat undersökt vilka aktörer som finns. Det krävs att det finns en lokal/kontaktyta så att ägarskapet finns hos de boende. Just nu är det ett ansökningsförfarande och vi hoppas att det blir skarpt läge för projektet från augusti. Vad har ni tittat på i Cerut? Lars Det handlar om följeforskning och den rollen, att bidra till modellutveckling. Vi jobbar med Cultural planning, som är en planeringsform. I följeforskningsprocessen deltar vi på olika sätt i aktiviteter, vi dokumenterar osv.

4 Linda Vi har gjort intervjuer med projektgruppen, pratat med bovärdarna och deltagit i aktiviteter med de boende för att få veta mer. Vi har haft workshops. För de boende är det svårt att skilja mellan projektet och KBAB. Det är intressant att använda sig av användarna; här de boende. Det finns en trend idag som benämns user driven innovation. Den har sin grund i att många framtagna produkter floppar. Det är bättre att ha med sig användarna från början i en process. Att de boende är initiativtagare ger en trovärdighet, man kan vara med och påverka. Tryggheten och självkänslan hos de boende ökar. Varför gör ni, KBAB, detta? Mats Företag väljer olika strategier. Vinstmaximering är inte vårt fokus. Vårt uppdrag är att bidra till god bostadsförsörjning i Karlstad och att ta hand om boendemiljöerna. Lyhördhet är viktigt. Organisationen måste svara upp mot det. Därför jobbar vi med decentralisering, bovärdar, ansvar och förtroende. Och vi har en ledning som stöttar det arbetet. Musikanläggningen på Orrholmen kostade oss kr. Vi sa: låt oss pröva! Vi har tagit steg för steg. Orrholmen blev så bra så vi vill överföra erfarenheterna till andra boendeområden. Har det skett någon attitydförändring? Mats En väsentligt ökad stolthet. Många vill till Orrholmen! Och få flyttar därifrån. Fråga från publiken Vad kostar allt ni gjort? Mats På tio år är kostnaden ca kr. Enbart skadegörelsens avtagande betalade musikanläggningskostnaden. Tuggelite: hur lever ni? Jörgen På 1970-talet var det energikris i Sverige. Då började det formas tankar som kom att bli Tuggelite så småningom. Vi började på 1960-talet, men -74 flyttade vi in. Jag håller med om vikten av att vara med och fatta beslut, som ni talat om. Vi har konsensusbeslut och en egen förvaltning. Vi är 16 hushåll och ett bostadsrättsföretag. Projektet handlar mycket om hur vi jobbar, alla ska känna sig delaktiga. Vi jobbar vidare med sådana frågor: vad har vi egentligen i förhållande till andra?! Vi har regelbundna möten där alla 16 hushåll är representerade. Ingen står över någon annan. Vi har traditionellt firande och fester, till exempel på lucia, då vi också bjuder in utifrån. Matlag är vanligt. Även de som numera flyttat ut ingår fortfarande i matlag. Om man tänker på aktiviteterna, ser du någon koppling mellan boende och hälsa?

5 Jörgen Vi har haft lite otur, om man tittar på just oss. Men närheten till naturen är viktig, och möjligheten att åka stadsbuss. Många som jobbar i Karlstad cyklar till stan, det är 8 km. Vi har en närhet till terrängen Tuggelite, det är mycket motionssnack, vasaloppsåkare osv. Lars Det finns intressant riksstatistik kring detta som samlats in av Göteborgs universitet: en 25-årig undersökning i Västra Götalandsregionen m fl platser. Undersökningen visar ett antal signifikanser (ungefär statistiskt säkrade samband) mellan kulurvanor och subjektivt upplevd hälsa. Man har tittat på kulturvanor så som: bio, teater, balett, dans, klassisk konsert, fotografering, läsa böcker och gå på restaurant. Till exempel visar materialet: att gå på bio minskar ledvärk samt hjärt-och kärlproblem, att gå på teater minskar huvudvärk och ledvärk, att gå på rock- eller pop konsert minskar huvudvärk, att gå på restaurant ökar den fysiska rörligheten, minskar ledvärk och hjärt- och kärlproblem. Jörgen Allt det här finns hos oss! Det handlar mycket om kultur och sociala möten. Det är hög föreningsverksamhet i Skåre. Fråga från publiken (ordf bygdegårdarnas riksförbund, C-politiker) Bygdegårdarna på landsbygden fungerar ju som mötesplatser, vad krävs eller vad ser ni för framgångsfaktorer i de här nya områdena? P Jag har jobbat med kultur på landsbygd-projektet. De här lokalerna finns. Men hur öppna och göra dem attraktiva igen?! Lokalhållandet det vill säga underhållet av husen är ett problem. I projektet drev vi frågan om möjlighet till att driva ekonomisk verksamhet. Det finns lokaler, som inte identifierats som sådana, som går att använda. Människors berättelser är viktiga. Om vi jämför landsbygden med stadens bostadsområden, i många av stadsområdena identifierar man sig inte med platsen, den blir en transitplats (ungefär genomfartsplats). Man kan jobba med att göra sig synlig vilket kan ge en större identifikation med platsen. Det ligger i luften att det här är bra för oss människor. Gunnar, vad har du sett i din forskning? Gunnar Det är omöjligt att svara på den frågan. Den är komplex. Men det finns tendenser. Man tillmäter den här typen av stimulans, det vill säga kultur och miljö, som betydelsefull. Istället för att betrakta kulturen som hallonet på tårtan är den sockerkakan. Kultur är en del av processen att bli människa genom vilken man får verktyg att klara av samhället. Det här är en helhetssyn som måste förändras. Vi vet att medellivslängden skiljer sig åt i förhållande till vilken socioekonomisk klass du tillhör. Men en viktig faktor är vad du har med dig som barn, att kunna läsa, sjunga och spela till exempel. Undersökningen som refererades till är utmärkt, men vad beror dessa data på? Jag har två svar på den frågan. För det första: kulturen har direkt biologisk effekt på hjärnan, så att hjärnan ökar i mängd sina kompetenser. Men det här kommer inte automatiskt, man måste få hjälp att se, upptäcka och förstå. För det andra: stressforskarna säger att det inte är förenat med ohälsa att jobba mycket om man har tillgång till återhämtning. och Lennart Levi, professor och stressforskare, säger att den bästa formen av återhämtning är kultur. Koncentrationen på nuet tar överhand och du blir befriad och stärkt. Det händer när du går på en konsert till exempel. Du är trött när du går dit men stärkt när du går hem. Det ska vara lättillgängligt och kul. Jag tycker att det är mycket viktigt att hjälpa de

6 grupper som inte så lätt har tillgång till detta. Därför är det strålande med det engagemang ni visar, fortsätt! Musikaliskt inslag samt PAUS, därefter fortsätter samtalet Det finns många små kooperativ lokaliserade i boendemiljöer, till exempel föräldrakooperativ och dagbarnvårdarkooperativ. Vidgar man perspektivet hittar man banksystem som Credit union, medlemsägda banker som är communitybaserade. De här boenderelaterade kooperativen har uppkommit ur lokala behov. (Hur) kan man stimulera till framväxt av boendenära initiativ? P Viktigast är att det inte är projekt utan verksamhet! Kontinuitet och långsiktighet. Man behöver förhålla sig till det som att det inte handlar om projekt. Det som inte är etablerat betraktas gärna som projekt. Ordet projekt kommer från projekta som betyder kasta framför ; att kasta fram, prova och dra lärdomar. Med våra regelverk ska projekten helst vara utvärderade innan de startat. För att implementera på bästa sätt behöver man göra så att brukarna tar över. Till exempel adventskalendern bland de boende i Våxnäs. Den pressades egentligen fram uppifrån genom bovärdarna och vi var skeptiska till vad som skulle komma fram i utvärderingen, men den var väldigt positiv. Då sa vi att det här borde vi göra på fler ställen! Nej, det här gör vi här, det här är vårat, sa man då (de boende, min anm). Då har det skett en överföring! Projekt görs ofta uppifrån men det finns också projekt som växt ur en mylla. Vad finns det för internationella perspektiv och erfarenheter på detta? Gunnar I min presentation under lunchen sa jag inte mycket om Sverige. Många länder har tänkt mycket och kommit långt. Jag håller med om vårt regelverk i Sverige. Projekten kan inte vara så snabba, de måste få ta tid. Det är fint att ha universiteten med sig i projekten. Men, vad blev det av det? Hur används utvärderingarna?! Vi vet inte vad som händer eller vilka resultaten blir. Det tillfredsställer något/någon, man har gjort något men bryr sig inte om hur det gick. Ni bryr er om! Till exempel garaget som blivit något att visa turister. Jag känner att ni är drivare och föregångare i Karlstad. Ta gärna tips från andra länder, förskolor och skolor, andra miljöer, andra sätt att lära! Våga vara lite experimentvilliga i de här områdena, våga göra på andra sätt. Var öppna men utvärdera det ni gör. Community art och Cultural planning, vad är det? Gunnar Det är olika saker i olika länder. Det är den typ av projekt där man till exempel försöker få in avancerad fiolinlärning hos barn/elever, vilket förbättrar barns inlärning. Man kan lyfta boendeområden genom kultur och kulturaktiviteter, sätta lite guldkant, till exempel biskopens prat i garaget. Man vinner pluspoäng. Det är viktigt att det är en klassisk underifrånprocess, att hitta folks engagemang. Genom coachning kan man tillföra kunskap. Det uppstår lärandeprocesser med dem man arbetar med. De som ska jobba med det här måste få verktygen, det är också viktigt att lära av misstag. Linda och Lars, hur ser ni på begreppen? Om ni tänker på Orrholmen och Våxnäs

7 Lars Det finns också ett begrepp som heter Community theatre. Cultural planning har nästan exploderat i Sverige. Det är egentligen en samhällsplaneringsprocess där kulturen i alla dess former är med. Det finns en bok om detta: Att fånga platsens själ. Man vill fånga det unika hos platsen, attraktiviteten, särarten, identiteten. Man gör en grundläggande resursinventering av finkulturen och vardagskulturen. Det görs sektorsövergripande, inte i stuprör. Det sker en underifrånplanering med komplement av kompetenser ovanifrån. Det är ofta de boende + samhällsplanerare + konstnärer som är involverade. Community art handlar om konstnärer som samarbetar med de boende i området. Det finns många likheter mellan begreppen. I Community art för man en dialog och översätter till olika former. Det är gräsrotsbaserat, ger stärkt självkänsla, empowerment. Community theatre finns i exempelvis Botkyrka kommun där man jobbar med teater och dans. Man får människor att berätta viktiga historier som man spelar upp. Det sker ett möte med den professionella teatern. Bland svenska case finns ett Cultural planning exempel i Västra götalandsregionen, som har ett Cultural planning laboratorium som stödjer lokala processer på olika sätt. Community art finns också i Västra götalandsregionen, där eftersträvas tvärsektoriell samverkan och att skapa kreativa processer för stadsförändring. Kommentar och fråga från publiken Intressant! Orrholmsgaraget vidgar den kulturella sfären. Den lokala förankringen är A och O. Jag kan förstå skepsisen i boendeområdena när kulturen kommer oanmäld och ovanifrån. Det måste finnas ett gemensamt ansvar för att kulturen ska finnas där människor är. Fantastiskt om kommunala bostadsbolag stöttar detta. Imorgon ska jag till Stockholm på kulturnatt, men nästan alla aktiviteter sker i centrala stan. Det är viktigt att både förorten och landsbygden kan ta del av kulturen. Min fråga är: hur ser ni i panelen på samhällsansvaret? Det är en så stor fråga att den kräver ett eget seminarium! Torbjörn har varit väldigt engagerad i förberedelserna inför det här seminariet, det är ett sätt att ta ansvar. Jag ska ställa en avslutande fråga som jag riktar till Mats, och Jörgen. Framtidens boende; hur kommer det att se ut? Mats Förts en kort reflektion om lokaler. Många miljonprogram byggde samlingslokaler, så mötesplatser finns. Idag är det mycket dyrt att bygga samlingslokaler, istället bygger man övernattningsrum. Det handlar om små och krympta ytor. Jag är inte så optimistisk när jag tittar framåt. Vi vill inte ha social housing (ungefär: särskilda områden för människor med låga inkomster, funktionshinder osv, min anm) vi vill ha en mänskligare boendemiljö. Mycket styr tyvärr mot den (social housing) inriktningen. Kunskap och samarbete kan förändra och bidra till en bättre utveckling. Det har gett mig jättemycket att vara med idag! Jörgen Bygg mer för människor än för husens skull! Bygg så människor får tillgång till ljus, inte som i till exempel södra Råtorp där det är mörkt och trångt och man har byggt bort öppna vyer. Värna om vikten av att se en horisont och något annat än hus. Jag vill även ha rum för möten i hus. Ta upp frågan i riksdagen! Hur kan vi skapa sådana rum?! P Jag vill lyfta fram andra som varit viktiga i det arbete jag pratat om, så som Sofia! Jag har fått surfa

8 på många andra människors goda arbete. Jag ser i korthet två resor. Den första: Kulturarbetaren har en svår position, konstvärlden har ett problem att förhålla sig till kompetens och kunskap. Den andra: Det är svårt att kommunicera ut kulturens förmåga. Nu får vi en forskning som är bekräftande till kulturens betydelse. Jag är lite tveksam till framtiden men hoppas på att människor både brukar och skapar platsen i framtiden. Fråga från publiken Har ni fått med olika etniska grupper i era projekt? P Jag ska svara ärligt, både ja och nej. Vi tycker att det är viktigt att skapa verksamhet först, innan vi når målgruppen Musikaliskt inslag/kommentar/avslutning På temat: vad är kultur? En fara att göra form av kultur, själva skapandet är kultur, skapandet är grejen! Nästa fredagsseminarium blir i september Utifrån erfarenheterna från förra våren hoppar vi över maj, som är en väldigt uppbokad månad för många. Seminarierna startar igång till hösten igen, i september! /Anteckningar, Anette Forsberg, Värmlandskooperativen.

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Att vilja vara en undulat är naturligtvis ovanligt men inte något farligt.

Att vilja vara en undulat är naturligtvis ovanligt men inte något farligt. Att vilja vara en undulat är naturligtvis ovanligt men inte något farligt. Psykoterapimässan är unik i världen. Den är en stor informationsmässa för allmänheten, politiker, media och människor som arbetar

Läs mer

Låt mig inledningsvis citera en dikt av Bengt Bratt:

Låt mig inledningsvis citera en dikt av Bengt Bratt: 1 Tal av Ragnwi Marcelind vid konferensen "Kulturen har en plats i vård och behandling på Smålands musik och teater i Jönköping den 13 oktober 2009. Tack Tack för att jag blivit inbjuden att tala vid den

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Dokumentation Jobbregionen seminarium tre

Dokumentation Jobbregionen seminarium tre Dokumentation Jobbregionen seminarium tre Falun 14 januari 2015 Nedan följer en sammanställning av de synpunkter som kom in gällande viktiga frågor för kommande träff, samt av de reflektioner deltagarna

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Du är tryggheten Att vara ett stöd och en lugn, trygg punkt för ditt barn är om möjligt ännu viktigare när barnet hamnar på sjukhus.

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo 284 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 99 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Vi har gjort roliga och väldigt varierade saker! - För att

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten TEMA MUSIK Utbildning av kultur- och aktivitetsinspiratörer (dag 3 av 3) Uppföljning Plats: Hotell Lappland, Lycksele Dag/tid: onsdag 27 maj kl 20.00

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15 Bedömning för lärande Sundsvall 2012-11-15 Tema: Att vara nyckelperson - att leda det gemensamma lärandet omkring bedömning för lärande Program 2012-11-15 13.00 Inledning; att vara nyckelperson 13.30 Walking

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Dalarna 2011-2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman v.26, 27 & 31. Var informationen innan kollot tillräcklig? (57 svar) 60 50 40 30 20 10 0 Ja (98%, 56 st) Nej (2%, 1 st) Om nej, vad

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

2015-11-20. Tryggt i trygghetsboende. Andelen äldre ökar i samhället boendet är en viktig livsmiljö. Bakgrund

2015-11-20. Tryggt i trygghetsboende. Andelen äldre ökar i samhället boendet är en viktig livsmiljö. Bakgrund Tryggt i trygghetsboende - exempel från Alingsås, Göteborg och Trollhättan Lisbeth Lindahl SABO 20 nov 2015 Bakgrund Andelen äldre ökar i samhället boendet är en viktig livsmiljö Hur vill och kan jag bo

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 1 Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 I alla tider har människor varit krävande och förväntat sig bland det bästa, men aldrig förr, som i dag har service betytt så mycket.

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

2. Mitt namn är... och jag ringer för att vi har fått in en intresseanmälan av dig om att arbeta hemifrån, stämmer det?

2. Mitt namn är... och jag ringer för att vi har fått in en intresseanmälan av dig om att arbeta hemifrån, stämmer det? Manus för inbjudan till affärspresentation: 1. Hejsan (förnamn). 2. Mitt namn är... och jag ringer för att vi har fått in en intresseanmälan av dig om att arbeta hemifrån, stämmer det? 3. Vad bra. Jag

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. a k i l o s n r a B r o k l l i v s v i l Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. Välkommen att arbeta med Rädda Barnens material som berör en av våra mest existentiella

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Konsten att leda workshops

Konsten att leda workshops Konsten att leda workshops Förbättra din kommunikation, prestation och ledarskap. www.lacinai.se 1 Några grundbultar: I ett seminarium är målet satt liksom innehållet I en workshop är målet satt, men innehållet

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Tro en vardagsförmiddag- 10:27

Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167 14 Bromma 2 INNEHÅLL Ett litet förtydligande... 4 Att använda materialet...

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Tranbärets månadsbrev september 2015

Tranbärets månadsbrev september 2015 Tranbärets månadsbrev september 2015 Vilken höst vi har! Sol och värme växlas med regn och rusk, men september ser ut att avslutas med sol och det gillar vi. Naturen bjuder på underbara färgkombinationer

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

SPRÅKRÖRET NR 1, 2013. Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt

SPRÅKRÖRET NR 1, 2013. Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt Levnadsvisdom SPRÅKRÖRET NR 1, 2013 Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt För en tid sedan cirkulerade en text på Facebook som även nådde mig. Texten påstods vara

Läs mer

Jag gör saker som jag är rädd för, saker jag inte kan. TEXT: Marko Gyllenland FOTO: Raimo Gedda. Farmen-Amanda: Jag har gått Igenom så mycket!

Jag gör saker som jag är rädd för, saker jag inte kan. TEXT: Marko Gyllenland FOTO: Raimo Gedda. Farmen-Amanda: Jag har gått Igenom så mycket! Jag gör saker som jag är rädd för, saker jag inte kan. TEXT: Marko Gyllenland FOTO: Raimo Gedda Farmen-Amanda: Jag har gått Igenom så mycket! Amanda Bergqvist Ålder: 25 år Ort: Helsingborg Träningsbakgrund:

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

NORRBACKA FÖRSKOLOR HEMVIST LJUS SPRÅKPEDAGOGISK ARBETSPLAN 2010

NORRBACKA FÖRSKOLOR HEMVIST LJUS SPRÅKPEDAGOGISK ARBETSPLAN 2010 NORRBACKA FÖRSKOLOR HEMVIST LJUS SPRÅKPEDAGOGISK ARBETSPLAN 2010 Skutansförskola ~ 1 ~ Övergripande tema Arlanda - närmiljön Under läsåret 2010/2011 kommer vi att arbeta med tema Arlanda, det kommer genomsyra

Läs mer

Att leda förändring. Jostein Langstrand Daniel Lundqvist. Helixdagen 2015

Att leda förändring. Jostein Langstrand Daniel Lundqvist. Helixdagen 2015 Att leda förändring Jostein Langstrand Daniel Lundqvist Helixdagen 2015 Det är farligt, Frodo, att gå ut genom dörren och ut på vägen. Håller du inte fötterna i styr, vet ingen vart du kan svepas i väg.

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Om mig Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Manual för genomförande Länets kommuner i samverkan med Landstinget i Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland.

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) Innehåll Redaktören har ordet! 2 HSO kanslis öppettider under jul och nyår 3 HSO Uppsala läns styrelse/ordförandemöten våren 2016

Läs mer

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 1 Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 Under några månader runt årsskiftet 2006/2007 har ett antal förskolor besökts i Örnsköldsviks kommun. Syftet var att undersöka hur arbetet med utepedagogik

Läs mer

välkommen till S-studenters 27:e kongress!

välkommen till S-studenters 27:e kongress! välkommen till S-studenters 27:e kongress! S-studenter 27:e ordinarie kongress går av stapeln 10-12 juni på Karlstads universitet. Förbundsstyrelsen och värdklubben S-studenter Karlstad hälsar dig hjärtligt

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete

Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete Mantha Kasagianni Kvällens upplägg o Kort information om sektionen för förebyggande arbete o Insatser på skolor I Botkyrka o Barns svar med diskussioner

Läs mer

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården TallgårdenNytt Månadsbrev mars-april månad 2012. Finns även att hämta på förskolans hemsida, www.mjolby.se Redaktör Pia Adlertz, pia.adlertz@mjolby.se I huvudet på Linda Hej alla föräldrar Äntligen börjar

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening.

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening. Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

Hej! Jobbar du som kommunal tjänsteman? Eller politiker? Kanske är du både och? Helt säkert är nog att du bryr dig om barn. Det gör väl alla vuxna?

Hej! Jobbar du som kommunal tjänsteman? Eller politiker? Kanske är du både och? Helt säkert är nog att du bryr dig om barn. Det gör väl alla vuxna? Sänk blicken Hej! Jobbar du som kommunal tjänsteman? Eller politiker? Kanske är du både och? Helt säkert är nog att du bryr dig om barn. Det gör väl alla vuxna? Som du säkert vet ligger det på statens

Läs mer

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet?

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Bra (15) Mycket bra (5) Jag hann inte ta del av veckan i någon stor utsträckning Mycket bra initiativ, kanske kunde informationen

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

1 Tre parter drev gemensamt projektet: Cirkus Cirkör, som bidrog med såväl kunskap

1 Tre parter drev gemensamt projektet: Cirkus Cirkör, som bidrog med såväl kunskap TRANSFER: CIRKUS & MANAGEMENT ETT UTBILDNINGSPROJEKT Som ett led i forskningsprojektet, och som en utveckling av undervisningen på respektive högskola, beslöt vi att se vad som hände om vi sammanförde

Läs mer

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan Susanne Bogren och Nanna Klingen Det lustfyllda samarbetet I ett kreativt arbetslag får alla pedagoger som arbetar tillsammans i barngruppen samma

Läs mer

Samråd för hbtq-frågor

Samråd för hbtq-frågor !Infoga logotyp här Sida 1(6) Samråd för hbtq-frågor Datum: 2 oktober 2014 Tid: 09.00 12.00 Plats: Regionens hus, Norra Hamngatan 14, Göteborg Närvarande: Angelica Löwdin, FPES Annika Håkansson, kommittén

Läs mer

10 svar. Sammanfattning. Hur intressant var Palle Storms föreläsning? Hur intressant var gruppdiskussionerna om nätverken?

10 svar. Sammanfattning. Hur intressant var Palle Storms föreläsning? Hur intressant var gruppdiskussionerna om nätverken? 10 svar Visa alla svar Publicera analyser alexmhirschi@gmail.com Redigera detta formulär Sammanfattning Hur intressant var Palle Storms föreläsning? 5 7 70 % Hur intressant var gruppdiskussionerna om nätverken?

Läs mer

Säkerhet och trygghet för framtidens äldre workshop!

Säkerhet och trygghet för framtidens äldre workshop! Säkerhet och trygghet för framtidens äldre workshop! Förväntningar inför dagarna (från måndagen) o Inblick i framtidens äldreboende, mänskliga tekniska lösningar o Framtidssäkring beslut idag morgondagens

Läs mer

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Under en fyraveckorsperiod, 25/2 till22/3 13, bad vi våra besökare på mottagningarna i Stockholm och Handen att fylla i och svara på en brukarenkät.

Läs mer

5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity. Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in

5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity. Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in 5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in Jagar folk - bryr sig bara om att få en ny värvning - ifall

Läs mer

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursledare: Carin Roos, carin.roos@kau.se, tfn 054-700

Läs mer

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013 Förskolan Mullvaden Humlans Verksamhetsmål 2013 Innehållsförteckning 1. personalgrupp och barngrupp 2. lpfö 98 och förhållningssätt 3. Humlans dagliga rutiner: in och överskolning 4. lämning och hämtning

Läs mer

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade 1 2 30 sätt att få flera kunder till ditt företag. En Gratis guide av Lotta Carlberg företagsrådgivare och mentor på 3 När jag arbetar med mina kunder så går vi tillsammans igenom hur de kan få in nya

Läs mer

Ett livsviktigt arbete

Ett livsviktigt arbete Stockholmshemmet Tidningen för dig som bor hos oss Nr 3 September 2015 Årets enkätresultat klara! Ett livsviktigt arbete Hitta information om ditt boende i Min lägenhet Vår, sommar, höst och vinter nu

Läs mer

Självbestämmande och delaktighet

Självbestämmande och delaktighet NATIONELL VÄRDEGRUND Utbildning med Egon Rommedahl Självbestämmande och delaktighet November 2014 Instruktioner till träff 1, Hösten 2014. Värdighetsgarantierna i Mölndal Stad Instruktioner för samtalet

Läs mer

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Gunghästen Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Gunghästen Kyrkogränd 16 135 43 Tyresö Tel: 08-5782 74 36 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDET. Modernt Fältskytte

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDET. Modernt Fältskytte SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDET Modernt Fältskytte Fotograf Jari Hjerpe Studieplan Studieplan Inledning Modernt Fältskytte Välkomna till en gemensam stund kring bordet! Styrelsepaketet syftar främst till att

Läs mer

Rapport 5 preliminär, version maj 2010. Fokusgrupper med coacher. Projekt Världen i Skåne, Polismyndigheten i Skåne

Rapport 5 preliminär, version maj 2010. Fokusgrupper med coacher. Projekt Världen i Skåne, Polismyndigheten i Skåne Projekt Världen i Skåne, Polismyndigheten i Skåne Rapport 5 preliminär, version maj 2010 Fokusgrupper med coacher - En resultatsammanställning baserad på 2 fokusgrupper med sammanlagt 8 coacher. Bengt

Läs mer

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Bullerbyn Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Förskolan Bullerbyn 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4-5 Barns

Läs mer

Karlsängskolan - Filminstitutet

Karlsängskolan - Filminstitutet Projektrapport Karlsängskolan - Filminstitutet 1. Om Skolan Karlsängskolan är en högstadieskola i Nora kommun som ligger 3,5 mil norr om Örebro och i Örebro län men tillhör landskapet Västmanland. Skolan

Läs mer

Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping. Undersökningsperiod november 2012

Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping. Undersökningsperiod november 2012 Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping Undersökningsperiod november 2012 Sammanställning februari/mars 2013 Dnr 2/19 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte och mål... 3 Sammanfattning

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 135 av 167 studenter (81%) har Lärare, tidigare år, förskola 39% besvarat utvärderingen Lärare, tidigare år, grundskola

Läs mer

Konceptbeskrivning Ungagemang

Konceptbeskrivning Ungagemang Konceptbeskrivning Ungagemang Vad är Ungagemang? Syftet med Ungagemang är att skapa en fysisk mötesplats där unga ges verktyg och inspiration för att själva förvandla idéer till aktiviteter som skapar

Läs mer

Lifeplus. Globalt utbildningssystem. Start. Namn: PIN-nummer: Sponsor: Upline-support Diamant:

Lifeplus. Globalt utbildningssystem. Start. Namn: PIN-nummer: Sponsor: Upline-support Diamant: Lifeplus Globalt utbildningssystem Start Namn: PIN-nummer: Sponsor: Upline-support Diamant: Lifeplus utbildningshjul Det här enkla utbildningshjulet visar vilka steg du behöver ta när du startar ditt företag,

Läs mer

2007-05-04 Anne Harju 1

2007-05-04 Anne Harju 1 Barn i familjer med knapp ekonomi 2007-05-04 Anne Harju 1 Introduktion Utgångspunkt är barns vardagsliv med knapp ekonomi - utifrån barns och deras föräldrars erfarenheter och upplevelser 2007-05-04 Anne

Läs mer

Varför Genomförandeplan?

Varför Genomförandeplan? Äldreboende Varför Genomförandeplan? Kvalitetssäkrar omvårdnaden säkerställer att boendes behov blir tillgodosedda. Stödjer personal att arbeta behovsinriktat. Behovsstyrt istället för insatsstyrt. Personalen

Läs mer

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN HANDLEDNINGSMATERIAL Affischbild: Emilia Bergmark-Jiménez FÖR L Ä R A R E O C H A NDRA VUXNA > > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN >>VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Och ingen blev knivhuggen på

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

DEMOKRATINATTA. Hur gick det?

DEMOKRATINATTA. Hur gick det? DEMOKRATINATTA Tänk dig en eftermiddag/kväll med många spännande föreläsningar, möten och workshops. Tänk dig att få ställa politikerna mot väggen och berätta om vad just DU tycker ska bli bättre i Borås.

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Välkomna till Utvecklingsarbetet Nykomna Svenskar Lärande seminarium 2. Landstinget i Jönköpings län

Välkomna till Utvecklingsarbetet Nykomna Svenskar Lärande seminarium 2. Landstinget i Jönköpings län Välkomna till Utvecklingsarbetet Nykomna Svenskar Lärande seminarium 2 Välkomna! Idag jobbar vi vidare med våra processkartor. Vi jobbar med LÖKEN och börjar också samla på oss goda idéer/förändringsförslag

Läs mer

Vecka 41 är Kulturvecka!

Vecka 41 är Kulturvecka! Vecka 41 är Kulturvecka! Begreppet kultur är inte alltid så lätt att förklara eftersom det har många betydelser, men mest tänker vi kanske på människans skapande och kreativitet såsom konst, litteratur,

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Äldreomsorg med omsorg.

Äldreomsorg med omsorg. Äldreomsorg med omsorg. Välkommen till Aleris och framtidens äldreomsorg. På Aleris har vi en gemensam syn på äldreomsorg; vi ger våra kunder samma trygghet, respekt och omtanke som vi själva vill ha när

Läs mer

VINGÅRDSARBETARNAS LÖN

VINGÅRDSARBETARNAS LÖN VINGÅRDSARBETARNAS LÖN 25:E SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG A) (21 SEPTEMBER 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 20:1-16 Vingårdsarbetarnas lön Med himmelriket är det som när en jordägare vid dagens början

Läs mer

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv Skola Arbetsliv Tillväxten börjar i skolan en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv TÄNK PÅ ATT dörr mellan skola och arbetsliv. gymnasieskolan, i samhället och senare i arbetslivet. tillväxt

Läs mer

När jag inte längre är med

När jag inte längre är med Handledarmaterial Studiecirkel När jag inte längre är med förberedelser och funderingar inför framtiden Handledarmaterial Studiecirkel När jag inte längre är med förberedelser och funderingar inför framtiden

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter.

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter. ANDRA SÖNDAGEN UNDER 2. SÖNDAGEN ÅRET (ÅRGÅNG UNDEr året C) 17 JANUARI (år C) (20 2016 JANUArI 2013) Tidsram: 20-25 minuter. På tredje dagen hölls ett bröllop i Kana i Galileen, och Jesu mor var där. Jesus

Läs mer

Struktur Marknad Individuell

Struktur Marknad Individuell ATT TÄNKA PÅ INFÖR LÖNESAMTALET LÖN ÄR NÅGOT DU FÅR FÖR UTFÖRT ARBETE - MEN FUNDERA OCKSÅ PÅ: - Hur vill du att det ska gå till när din lön bestäms? - Vad kännetecknar ett bra lönesamtal? - Vilka faktorer

Läs mer

Utbildning i metoder för Medborgardialog

Utbildning i metoder för Medborgardialog Utbildning i metoder för Medborgardialog Dokumentation från den 11 oktober 2011 Sofie Arvidsson Carin Blomberg Sofie Brolin 2011-10-17 Heldagsutbildning - metoder för medborgardialog Om dagen Den 11 oktober

Läs mer