Välkommen till vår förskoleverksamhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till vår förskoleverksamhet"

Transkript

1 Välkommen till vår förskoleverksamhet

2 Välkommen till vår förskoleverksamhet! Den här broschyren innehåller information som vi tror att du som vårdnadshavare tycker är värdefull inför ditt barns förskolestart. Vi hoppas ni ska trivas hos oss! Förskolan Förskolan är en egen skolform och styrs av läroplanen. Uppdraget är att lägga grunden för barnets livslånga lärande, att stimulera lust, nyfikenhet och tilltro till sin egen förmåga. Omsorg, leken och lärandet sätts i fokus. Förskolan ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Alla aktiviteter på förskolan utgår ifrån läroplanen, såväl ute- som innelek. Det kan vara aktiviteter som musik och rörelse, arbete i olika projekt och kreativt skapande i olika material. Förskolan jobbar också mycket med sagor, böcker och språket. Hos dagbarnvårdaren Dagbarnvårdarna arbetar utifrån allmänna råd som fungerar som komplement till skollagen. Uppdraget är att vara ett komplement till hemmet och erbjuda barnet omsorg, trygghet, stimulans och goda möjligheter till lärande. I den pedagogiska omsorgen ansvarar en dagbarnvårdare för ditt barn och verksamheten äger rum i dagbarnvårdarens hem. Barnet får följa och delta i olika vardagssysslor i större utsträckning än på förskolan. Lek både inne och ute, sånger och ramsor,

3 sagoläsning och målning är vanliga aktiviteter hos dagbarnvårdaren. En dag per vecka samt när ordinarie dagbarnvårdare är ledig är barnet på förskolan eller hos en annan dagbarnvårdare. Inskolning När ditt barn ska börja på förskola eller i pedagogisk omsorg behövs tid för att lära känna varandra, bekanta sig med lokalerna, andra barn och nya rutiner. Den här perioden kallar vi för inskolning. Inskolningen är en viktig tid för barnet men också för dig som vårdnadshavare. Det är under inskolningen som du, barnet och personalen bygger upp en ömsesidig kontakt och ett förtroendefullt samarbete. Vi kontaktar dig Ditt barns förskola kommer att kontakta dig i god tid innan första dagen på förskolan. Det datum som står i placeringserbjudandet är det datum då inskolningen börjar. I den pedagogiska omsorgen ansvarar en dagbarnvårdare för ditt barn och verksamheten äger rum i dagbarnvårdarens hem. Barnet får följa och delta i olika vardagssysslor i större utsträckning än på förskolan. Lek både inne och ute, sånger och ramsor,

4 sagoläsning och målning är vanliga aktiviteter hos dagbarnvårdaren. Samarbete mellan vårdnadshavare och personal En bra kontakt mellan vårdnadshavare och personal är en förutsättning för att kunna skapa de bästa möjligheterna för ditt barns utveckling och lärande. Förutom den dagliga kontakten när barnet lämnas och hämtas erbjuder förskolan och den pedagogiska omsorgen utvecklingssamtal minst en gång per år. På utvecklingssamtalet förs en dialog kring barnets trivsel och utveckling. Du kommer också att bli inbjuden till möte tillsammans med övriga vårdnadshavare för information och diskussion av aktuella frågor i verksamheten. Kontakta gärna personalen eller förskolechefen om du har frågor som rör ditt barn. All personal inom förskola och pedagogisk omsorg har tystnadsplikt.

5 Praktiska detaljer Kläder och blöjor Ditt barn kommer att vistas mycket utomhus och behöver därför kläder för alla väder. Ett extra ombyte ska också alltid finnas. Tänk på att märka barnens kläder med namn, det underlättar för alla. Du är ansvarig för att ta med blöjor till ditt barn. Om ditt barn blir sjukt Orkar inte barnet med vistelsen på förskolan eller hos dagbarnvårdaren på grund av feber, infektion, medicinering eller annan orsak, ska barnet vara hemma. Tänk på att ditt barn ska orka med en hel dag i barngruppen. Om personalen bedömer att ett barn inte orkar delta i verksamheten tar de kontakt med någon av vårdnadshavarna. 48-timmarsregeln Har ditt barn en smittsam sjukdom är det viktigt att personalen blir informerad. Vid magsjuka ska det ha gått minst två dygn sedan sista kräkningen eller diarrén innan barnet kommer tillbaka. Syskon till magsjuka barn bör också stanna hemma. En tumregel är att barnet bör vara feberfritt ett dygn innan det kommer tillbaka. Tider och schema Barnets vistelsetid baseras på vårdnadshavarens arbetstid eller studietid inklusive tid för hämtning och lämning. Schemat ska bygga på att den vårdnadshavare som börjar senast lämnar barnet och den vårdnadshavare som slutar tidigast hämtar barnet. Om barnets närvarotid ändras ska nytt schema lämnas via appen Tieto Education. I hushåll med oregelbunden arbetstid till exempel nattarbete, gäller även rimlig tid för vila på dagen. Barn som bor växelvis hos sina vårdnadshavare, följer båda hushållens respektive scheman. Kontakta ansvarig förskolechef om du har frågor angående ändrade vistelsetider.

6 Allmän förskola Alla barn har rätt till förskola från augusti det år de fyller tre år. Det innebär att alla barn mellan tre och fem år erbjuds tre avgiftsfria timmar per dag i förskola. Erbjudandet är till för barnets egen skull, för dess utveckling och lärande. Kommunen erbjuder alla barn en plats, men det är frivilligt för vårdnadshavarna att låta barnen delta i verksamheten. Information skickas ut i februari varje år till aktuella hushåll. Om ditt barn redan har en plats i förskola får du en lägre avgift. Avgiftsfri allmän förskola Alla tre- till femåringar erbjuds att delta tre timmar per dag i förskola från och med augusti det år barnet fyller tre år. Verksamheten kostar ingenting. Barnet äter inte frukost och inte lunch och får inte heller vara på förskolan under loven. Gäller ej pedagogisk omsorg.

7 Vad kostar en plats? En avgift tas ut varje månad för plats i förskola eller i pedagogisk omsorg. Hur stor avgiften blir beror på hushållets sammanlagda inkomst, barnets ålder, samt hur många barn hushållet har i verksamheten. Avgiften utgör en årsavgift som betalas med fast belopp under årets samtliga månader. Det inte är möjligt att göra avdragför semester, eller annan frånvaro/sjukdom. Avgiften betalas från första inskolningsdagen. Om avgiften inte betalas kommer barnet att stängas av från verksamheten. Varsel och delgivning om avstängning skickas då till platsinnehavaren. Om vårdnadshavarna inte bor ihop baseras avgiften på det hushållet där barnet står folkbokförd. Det finns möjlighet till delad faktura. Kontakta oss för mer information. Beräkna din månadsavgift Om du har flera barn i förskoleverksamhet eller i fritidshem reduceras avgiften. Grundprincipen är att det äldsta barnet får den lägsta avgiften. Därför räknar du ditt yngsta barn som barn 1 i tabellen nedan. Avgift i förskola och pedagogisk omsorg: Barn 1: 3% av inkomsten - dock högst 1425 kronor per månad Barn 2: 2% av inkomsten - dock högst 950 kronor per månad Barn 3: 1% av inkomsten - dock högst 475 kronor per månad Barn 4: Ingen avgift Avgift i fritidshem eller för barn från sex år: Barn 1: 2% av inkomsten - dock högst 950 kronor per månad Barn 2: 1% av inkomsten - dock högst 475 kronor per månad Barn 3: 1% av inkomsten - dock högst 475 kronor per månad Barn 4: Ingen avgift Det yngsta barnet räknas som det första barnet Barn som är lovplacerade betalar 25% av ordinarie avgift. För förskolebarn (1-5 år) placerade enligt 7 skollagen debiteras ingen avgift upp till 15 timmar per vecka. För barn placerade mer än 15 timmar minskas avgiften med 35%. För barn som är placerade i förskolan och ingår i allmän förskola (3-5 år) minskas avgiften med 35% från och med hösten det år de fyller tre år. För barn som enbart är placerade i allmän förskola debiteras ingen avgift. Avgiftsberäkningen bygger på riksdagens beslut om maxtaxa och är antagen av kommunfullmäktige Avgiftsberäkningen bygger på inkomsttaket kronor (för 2019) och är indexerad, det vill säga höjs varje år.

8 När du är föräldraledig eller arbetslös Om du är föräldraledig med ett yngre syskon eller om du är arbetssökande erbjuds ditt barn att delta i verksamheten på förskolan eller i den pedagogiska omsorgen 15 timmar per vecka. Erbjudandet är till för barnets egen skull, för dess utveckling och lärande. Det är verksamheten som styr barnets vistelsetid. Barn till föräldralediga har möjlighet att behålla tidigare vistelsetider en månad efter syskonets födsel. En så kallad garantiplats erbjuds på förskola/pedagogisk omsorg till dem som inte vill utnyttja sin plats under föräldraledigheten. Barnet behåller sin plats så långt det går på samma förskola/pedagogisk omsorg som tidigare. Avgift debiteras inte under den tid som platsen inte utnyttjas. Anmälan sker till sektor utbildning- avdelning förskola, senast två månader innan platsen lämnas. Barnet ska vara ifrån verksamheten minst sex månader. Sjukskrivning Om du blir sjukskriven har ditt barn rätt till samma vistelsetid som innan sjukskrivningen. Verksamheten håller stängt Förskolan och den pedagogiska omsorgen har stängt fyra arbetsdagar per år (kalenderår). De här dagarna är till för personalens kompetensutveckling och planering.

9 Information om vilka datum som gäller hittar du på kommunens hemsida. Du får reda på vilka dagar det gäller senast två månader i förväg. Avgiften påverkas inte. Avsluta placering Platsen sägs upp via e-tjänsten. Uppsägningstiden är två månader och räknas från och med den dag som uppsägningen inkommit. Avgiften betalas under hela uppsägningsperioden även om den inte utnyttjas. Det är ingen uppsägningstid vid byte från förskola till fritidshem. Uppsägning av plats som avser perioden juni-augusti befriar inte från betalningsansvar om barnet återkommer till förskole verksamhet, pedagogisk omsorg eller fritidshem före 1 september samma år. Platsen kan mistas om den inte utnyttjas. Flytt till annan kommun Vid flytt till annan kommun får platsen behållas i högs två månader.

10 Omflyttning Om du vill söka plats på annan förskola eller i annan pedagogisk omsorg i Mariestads kommun fyller du i en ny ansökan via e-tjänsten Barnomsorg ansökan. Så snart det blir möjligt att tillgodose din önskan om omflyttning får du ett erbjudande om plats. De flesta omflyttningar blir möjliga i augusti månad. Klagomål- och synpunktshantering I först hand vill vi att du lämnar dina klagomål direkt till ansvarig förskolechef. Det går också bra att använda sig av synpunktshanteringen på kommunens hemsida. Enligt 4 kapitlet 8 skollagen ställs krav på att det ska finnas skriftliga rutiner för att ta emot och utreda klagomål. Anmäl ändrade inkomstuppgifter När du får plats på förskola/pedagogisk omsorg ska du redovisa din inkomst till oss. Du anger din nuvarande bruttoinkomst (inkomst innan skatt) per månad. Båda vårdnadshavarna ska ange sin inkomst. Är du sammanboende med någon som inte är biologisk förälder till ditt barn vill vi ha uppgifter även från den personen. Tänk på att ta med all skattepliktig inkomst. Saknar vi inkomstuppgift debiteras högsta avgift. Varje gång din inkomst förändras är det viktigt att du meddelar detta via e-tjänsten. Uppgifterna du lämnar kommer senare att kontrolleras mot Skatteverkets uppgifter. Det kan innebära krav på retroaktiv betalning.

11 Familjeförändringar Avgiften baseras på hushållets sammanlagda inkomst. Därför är det viktigt att du meddelar oss om det blir förändringar i hushållet som påverkar avgiften. Om ni flyttar isär eller om du blir sambo på nytt kontaktar du oss. Force majeure Ibland inträffar händelser som vi inte kan förutse. Detta kallas force majeure.om verksamheten måste stängas på grund av personalens sjukdom gäller force majeure. De som drabbas av inkomstbortfall eller kostnader på grund av detta har inte rätt till ersättning/skadestånd från kommunen. Detta gäller även i andra fall av force majeure. Alla barn är försäkrade Mariestads kommun har tecknat en kollektiv olycksfallsförsäkring för alla barn i kommunen. Försäkringen gäller dygnet runt och täcker vissa kostnader som kan uppstå i samband med ett olycksfall. Observera att försäkringen ger ett begränsat skydd. Mer information om försäkringen och om skadeanmälan finns på

12 Kontakta oss gärna Vi svarar på dina frågor! Jenny Ryberg Administratör för förskola och pedagogisk omsorg Telefon: Anette Reimer Administratör för förskola och pedagogisk omsorg telefon: Vi ser fram emot att välkomna dig och ditt barn till våra verksamheter! Kyrkogatan 2, Mariestad Tel: E-post:

Välkommen till vår förskoleverksamhet!

Välkommen till vår förskoleverksamhet! Välkommen till vår förskoleverksamhet! Fotograf: Stefan Svensson Den här broschyren innehåller informationen som vi tror att du som vårdnadshavare tycker är värdefull. Vi hoppas ni ska trivas hos oss!

Läs mer

Välkommen till vår förskoleverksamhet!

Välkommen till vår förskoleverksamhet! Välkommen till vår förskoleverksamhet! Den här broschyren innehåller informationen som vi tror att du som vårdnadshavare tycker är värdefull. Vi hoppas ni ska trivas hos oss! Inskolning, vad är det? När

Läs mer

Vår fritidshemsverksamhet

Vår fritidshemsverksamhet Vår fritidshemsverksamhet Fotograf: Stefan Svensson Snart är det dags för ditt barn att börja på fritidshem. Vi hälsar er välkomna och hoppas att ni ska trivas. I den här broschyren får du en överblick

Läs mer

Välkommen till Förskolan Äventyret! Inskolning vad är det? Vad gör barnen?

Välkommen till Förskolan Äventyret! Inskolning vad är det? Vad gör barnen? Välkommen till Förskolan Äventyret! Snart är det dags för ditt barn att börja på Förskolan Äventyret. Vi vill hälsa er välkomna och hoppas att ni ska trivas. I den här texten vill vi ge information till

Läs mer

Gullspång. Bra att veta om regler och avgifter för förskolan i Gullspångs kommun

Gullspång. Bra att veta om regler och avgifter för förskolan i Gullspångs kommun Gullspång Bra att veta om regler och avgifter för förskolan i Gullspångs kommun VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN Snart är det dags för ditt barn att börja på förskola. Vi vill hälsa er välkomna och hoppas att

Läs mer

Gullspång. Bra att veta om regler och avgifter för förskolan i Gullspångs kommun

Gullspång. Bra att veta om regler och avgifter för förskolan i Gullspångs kommun Gullspång Bra att veta om regler och avgifter för förskolan i Gullspångs kommun VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN Snart är det dags för ditt barn att börja på förskola. Vi vill hälsa er välkomna och hoppas att

Läs mer

Välkommen till vår förskoleverksamhet!

Välkommen till vår förskoleverksamhet! Välkommen till vår förskoleverksamhet! Välkommen till vår förskoleverksamhet! Snart är det dags för ditt barn att börja på förskola eller i familjedaghem. Vi vill hälsa er välkomna och hoppas att ni ska

Läs mer

Gullspång. Bra att veta om fritidshem i Gullspångs kommun

Gullspång. Bra att veta om fritidshem i Gullspångs kommun Gullspång Bra att veta om fritidshem i Gullspångs kommun VÄLKOMMEN TILL FRITIDSHEM Snart är det dags för ditt barn att börja på fritidshem. Vi vill hälsa er välkomna och hoppas att ni ska trivas. I den

Läs mer

FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK VERKSAMHET I MORA KOMMUN

FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK VERKSAMHET I MORA KOMMUN FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK VERKSAMHET I MORA KOMMUN Information till förälder/vårdnadhavare Mora kommun / 2013-01-22-1 - Definitioner Förskola 1-5 år - pedagogisk verksamhet som riktar sig till

Läs mer

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Gäller från och med den 1 maj 2012 I Borlänge kommun erbjuds olika verksamhetsformer för barn från ett års ålder. Förskolan,

Läs mer

Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun , 35

Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun , 35 1 Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun 2019-03-20, 35 SÄTERS KOMMUN 2 Innehåll RÄTT TILL PLATS I FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG... 3 ANSÖKAN OM PLATS I FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK

Läs mer

Välkommen till fritidshem i Karlskrona kommun

Välkommen till fritidshem i Karlskrona kommun Välkommen till fritidshem i Karlskrona kommun Utdrag ur Riktlinjer, regler och taxor gällande förskolor, pedagogisk omsorg och fritidshem. (Reviderad 2018-10-05) 1 Innehåll Fritidshem... 3 Vistelsetid

Läs mer

Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun SÄTERS KOMMUN

Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun SÄTERS KOMMUN 1 Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun 2018-01-01 SÄTERS KOMMUN 2 Innehåll RÄTT TILL PLATS I FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG... 3 ANSÖKAN OM PLATS I FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK

Läs mer

Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Så fungerar Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2011-12-21 Senast reviderad 2014-11-18 Hej förälder! I Borlänge kommun erbjuds olika verksamhetsformer

Läs mer

Placeringsregler för fritidshem Säters kommun , 35

Placeringsregler för fritidshem Säters kommun , 35 1 Placeringsregler för fritidshem Säters kommun 2019-03-20, 35 2 Innehållsförteckning RÄTT TILL PLATS I FRITIDSHEM... 3 ANSÖKAN OM PLATS I FRITIDSHEM... 3 ANSÖKAN OM FERIEPLATS... 3 ÖPPETTIDER... 3 NÄRVAROTIDER...

Läs mer

Information om förskola och pedagogisk omsorg

Information om förskola och pedagogisk omsorg Information om förskola och pedagogisk omsorg Barn- och utbildningsförvaltningen 2018-01-02 Vilka typer av barnomsorg erbjuder kommunen? Kommunen erbjuder barnomsorg för barn i åldern 1-5 år. Du som vårdnadshavare

Läs mer

Spara! Viktig information. Välkommen till förskolan!

Spara! Viktig information. Välkommen till förskolan! Spara! Viktig information Välkommen till förskolan! Innehållsförteckning Förskola och pedagogisk omsorg för alla barn 6 Olika barnomsorgsformer 6 Allmän förskola 7 Familjecentraler, öppen förskola och

Läs mer

Välkommen till förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Oxelösund

Välkommen till förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Oxelösund Fastställd av Utbildningsnämnden 2011-11-16 76 Välkommen till förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Oxelösund Tillämpningsföreskrifter Innehåll INNEHÅLL... 2 VAD ÄR FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH FAMILJEDAGHEM?...

Läs mer

Regler för Munkfors kommuns barnomsorg Antagna av Kultur- och utbildningsnämnden 050404

Regler för Munkfors kommuns barnomsorg Antagna av Kultur- och utbildningsnämnden 050404 Uppdaterad 2011-07-01 1 Regler för Munkfors kommuns barnomsorg Antagna av Kultur- och utbildningsnämnden 050404 Kultur- och utbildningsnämnden är ansvarig för kommunens barnomsorg. Verksamhetens mål, är

Läs mer

Placeringsregler för fritidshem Säters kommun

Placeringsregler för fritidshem Säters kommun 1 Placeringsregler för fritidshem Säters kommun 2018-01-01 SÄTERS KOMMUN 2 Innehållsförteckning RÄTT TILL PLATS I FRITIDSHEM... 3 ANSÖKAN OM PLATS I FRITIDSHEM... 3 ANSÖKAN OM FERIEPLATS... 3 ÖPPETTIDER...

Läs mer

Vår förskoleverksamhet

Vår förskoleverksamhet Vår förskoleverksamhet Information om förskola och pedagogisk omsorg Fotograf: Stefan Svensson Det här är en broschyr om Mariestads kommuns förskola och pedagogiska omsorg. Informationen vänder sig till

Läs mer

Information om förskola och pedagogisk omsorg. Barn- och utbildningsförvaltningen

Information om förskola och pedagogisk omsorg. Barn- och utbildningsförvaltningen Information om förskola och pedagogisk omsorg Barn- och utbildningsförvaltningen 2017-10-13 Vilka typer av barnomsorg erbjuder kommunen? Kommunen erbjuder barnomsorg för barn i åldern 1-5 år. Du som vårdnadshavare

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 2015-09-29 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 2015-09-29 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor UN.2013.30 Dokumentinformation Riktlinje för förskola, pedagogisk

Läs mer

Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år.

Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år. OXL100 v 1.0 2006-11-13 1 (11) Fastställd UN 29 2013-05-02 Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år. Postadress Besöksadress Telefon/Fax

Läs mer

Bra att veta om regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Bra att veta om regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Bra att veta om regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg . Innehållsförteckning Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsformer Öppettider Allergisanerad förskola Vem har rätt till placering

Läs mer

Bra att veta om regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Bra att veta om regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Bra att veta om regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg . Innehållsförteckning Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsformer Öppettider Allergisanerad förskola Vem har rätt till placering

Läs mer

Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2016-02-16 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Erik Edwardsson Castor UN.2016.8

Läs mer

Vad är förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, lovverksamhet och vårdnadsbidrag?

Vad är förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, lovverksamhet och vårdnadsbidrag? Vad är förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, lovverksamhet och vårdnadsbidrag? Förskola erbjuds barn från ett år till dess de börjar förskoleklass eller grundskola/grundsärskola.

Läs mer

Töreboda. Bra att veta. om regler och avgifter för förskola och fritidshem

Töreboda. Bra att veta. om regler och avgifter för förskola och fritidshem Töreboda Bra att veta om regler och avgifter för förskola och fritidshem Innehållsförteckning Inledning 3 Verksamhetsformer 3 Vem har rätt till placering 4 Barn med behov av särskilt stöd 5 Regler för

Läs mer

FÖRSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG

FÖRSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG FÖRSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG Information till föräldrar Mora kommun / 2010-07-07-1 - BARNOMSORG I MORA KOMMUN Definitioner Förskola 1-5 år - pedagogisk verksamhet som riktar sig till barn 1-5 år. Pedagogisk

Läs mer

Regler för förskola och fritidshem på Lingbygdens friskola Reglerna utgår från Ljungby kommuns.

Regler för förskola och fritidshem på Lingbygdens friskola Reglerna utgår från Ljungby kommuns. Uppdaterad 2014-11-01 Gäller från och med 2015-02-01 Regler för förskola och fritidshem på Lingbygdens friskola Reglerna utgår från Ljungby kommuns. Ljungby kommun och friskolan erbjuder plats i förskola

Läs mer

FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK VERKSAMHET I MORA KOMMUN

FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK VERKSAMHET I MORA KOMMUN FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK VERKSAMHET I MORA KOMMUN Information till vårdnadshavare Mora kommun / 2018-03-02-1 - Definitioner Förskola 1-5 år - pedagogisk verksamhet som riktar sig till barn 1-5 år. - allmän

Läs mer

FRITIDSHEM I MORA KOMMUN

FRITIDSHEM I MORA KOMMUN FRITIDSHEM I MORA KOMMUN Information till förälder/vårdnadshavare Mora kommun/2016-05-24-1 - Mora kommun/2016-05-24-2 - OMRÅDEN FÖR FRITIDSHEM I MORA KOMMUN Varje enhet leds av ansvarig rektor. (rektorsorganisation,

Läs mer

FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNOMSORG I HÖGANÄS KOMMUN

FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNOMSORG I HÖGANÄS KOMMUN FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNOMSORG I HÖGANÄS KOMMUN -regler och avgifter VERKSAMHETSFORMER Förskola: för barn 1-5 år, i kommunal eller enskild regi. Verksamheten är till för barn med förvärvsarbetande,

Läs mer

TAXA FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET

TAXA FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING TAXA FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-14, 296 att gälla fr.o.m. 2016-01-01 Kommunfullmäktige beslutade

Läs mer

Förskola i Landskrona. - regler och avgifter

Förskola i Landskrona. - regler och avgifter Förskola i Landskrona - regler och avgifter Familjeportalen - expeditionen som alltid är öppen I denna broschyr hänvisas du ofta till Familjeportalen, vilket är en webbaserad tjänst för bland annat förskola.

Läs mer

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN Innehåll Regler för kommunal förskoleverksamhet... 3 Rätt till plats i förskola och pedagogisk omsorg... 3 Plats

Läs mer

¹ Med vårdnadshavare avses i reglementet förälder eller vårdnadshavare enligt skollagens skrivning

¹ Med vårdnadshavare avses i reglementet förälder eller vårdnadshavare enligt skollagens skrivning Hej, förälder! Vi vill börja med att hälsa ditt barn och dig välkommen till oss, vi hoppas att ni ska trivas och att ditt barn ska uppleva härliga år tillsammans med nya kompisar och våra medarbetare.

Läs mer

Information om fritids

Information om fritids Information om fritids Barn- och utbildningsförvaltningen 2018-01-02 Var finns fritids? Fritids finns i skolans lokaler. Barnet går på det fritids som tillhör den skola där barnet är placerat. När har

Läs mer

2. RÄTT TILL FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET SAMT PEDAGOGISK OMSORG I KOMMUNAL OCH FRISTÅENDE REGI

2. RÄTT TILL FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET SAMT PEDAGOGISK OMSORG I KOMMUNAL OCH FRISTÅENDE REGI 2015-06-08 1 (6) RIKTLINJER FÖR FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET SAMT PEDAGOGISK OMSORG I 1. VERKSAMHETSFORMER 1.1 Förskola för barn 1-5 år, i kommunal eller enskild regi. Verksamheten är till för barn

Läs mer

Förskola i Landskrona. - regler och avgifter

Förskola i Landskrona. - regler och avgifter Förskola i Landskrona - regler och avgifter Familjeportalen - expeditionen som alltid är öppen I denna broschyr hänvisas du ofta till Familjeportalen, vilket är en webbaserad tjänst för bland annat förskola.

Läs mer

Avgifter och regler. Förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb

Avgifter och regler. Förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb Avgifter och regler Förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb Innehåll Verksamheter...3 Rätt till plats...4 Att söka plats...5 Turordningsregler...6 Närvarotid...7 Uppsägning av plats...7

Läs mer

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2018-06-13 Dnr GFN 2018/109 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2018-06-12 Skollagen (2010:800) 8 kapitlet innehåller bestämmelse om förskolan: 3 Barn som är bosatta i Sverige

Läs mer

Regler för personalkooperativet Filurens förskola (Här utöver gäller Sjöbo kommuns regler för förskoleverksamheten.)

Regler för personalkooperativet Filurens förskola (Här utöver gäller Sjöbo kommuns regler för förskoleverksamheten.) Villkor för att erhålla plats 1. Förskoleverksamhet erbjuds till barn som fyllt 1 år vars vårdnadshavare förvärvsarbetar eller studerar. 2. Förskoleverksamhet erbjuds till barn 1-5 år vars vårdnadshavare

Läs mer

REGLER & AVGIFTER. för förskolor

REGLER & AVGIFTER. för förskolor REGLER & AVGIFTER för förskolor Familjeportalen I denna broschyr hänvisas du ofta till Familjeportalen, vilket är en webbaserad tjänst för bland annat förskola. Familjeportalen når du via familjeportalen.landskrona.se

Läs mer

REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23

REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23 REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23 Barnomsorgsavgifter i Emmaboda kommun fr.o.m. 2015-07-01 Avgiften grundar sig på hushållets

Läs mer

Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun

Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun Fastställd av: Kultur- och bildningsnämnden Datum: 2015-11-03 Ansvarig för revidering: Kultur- och bildningsnämnden Ansvarig tjänsteman: Förskolechef

Läs mer

Gällivare kommun Tillämpningsanvisningar för Maxtaxa av föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Gäller från

Gällivare kommun Tillämpningsanvisningar för Maxtaxa av föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Gäller från Gällivare kommun Tillämpningsanvisningar för Maxtaxa av föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Gäller från 2017-01-01 1 Platsinnehavare Det är vårdnadshavare som ansöker om plats

Läs mer

Regler för barns placering i förskola

Regler för barns placering i förskola Regler för barns placering i förskola 2014-02-07 I den här broschyren får du veta det du behöver veta när du ska ansöka om plats för ditt barn i Piteå kommuns förskolor och pedagogisk omsorg. Broschyren

Läs mer

Villkor och regler för förskola och pedagogisk omsorg

Villkor och regler för förskola och pedagogisk omsorg Villkor och regler för förskola och pedagogisk omsorg Gäller från och med 2018-08-01 Ansökan förskoleverksamhet och annan pedagogisk verksamhet Vårdnadshavare och barn som är folkbokförda, på väg att bosätta

Läs mer

Reviderad 2015-06-29. Villkor och regler för plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Reviderad 2015-06-29. Villkor och regler för plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Reviderad 2015-06-29 Villkor och regler för plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem 2 Ansökan förskoleverksamhet och annan pedagogisk verksamhet Förälder och barn som är folkbokförda, på väg

Läs mer

Tillämpningsregler För förskoleverksamhet och fritidshem

Tillämpningsregler För förskoleverksamhet och fritidshem Tillämpningsregler För förskoleverksamhet och fritidshem Innehåll Hypernet Hypernet 3 Omsorgsformer 4-5 Taxa 5-8 Tillämpningsregler 9-10 Försäkring och synpunktshantering 11 Välkommen till våra förskolor,

Läs mer

Fr.o.m Maxtaxa för föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Fr.o.m Maxtaxa för föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Gällivare Kommun Dokumentnamn TAXA FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM 2019 Dokumenttyp Diarienummer Föreskrift Taxa BUoK/2018:69-0031 Beslutad av Kommunfullmäktige Beslutad Framtagen

Läs mer

Tillämpningsregler För förskoleverksamhet och fritidshem

Tillämpningsregler För förskoleverksamhet och fritidshem Tillämpningsregler För förskoleverksamhet och fritidshem Innehåll Hypernet Omsorgsformer Taxa Tillämpningsregler Försäkring och synpunktshantering 3 4-5 5-8 9-10 11 Välkommen till våra förskolor, förskoleklasser

Läs mer

Författningssamling i Borlänge kommun

Författningssamling i Borlänge kommun Författningssamling i Borlänge kommun Så fungerar Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2011-12-21 - senast reviderad 2017-06-13 Metadata om dokumentet

Läs mer

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG Ansök om plats Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och fritidshemsverksamhet för de barn som bor i kommunen,

Läs mer

Avgifter förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Beslutad av kommunfullmäktige , reviderad

Avgifter förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Beslutad av kommunfullmäktige , reviderad Författningssamling i Avgifter förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Beslutad av kommunfullmäktige 2013-04-09, reviderad 2016-10-19 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Avgifter förskola, pedagogisk

Läs mer

Regler för Misterhults förskola 2012/2013

Regler för Misterhults förskola 2012/2013 Regler för Misterhults förskola 2012/2013 Hur kan du skaffa kunskap om Ditt/Dina barns vardag? Varje år har förskolan ett öppet hus då man kan se sina barn arbeta. Utvecklingssamtal hålls tillsammans med

Läs mer

Barnomsorg erbjuds efter behov helgfri måndag-fredag 06:30-18:30.

Barnomsorg erbjuds efter behov helgfri måndag-fredag 06:30-18:30. 1(7) BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Gäller fr.o.m. 2012-09-01 Dnr 2012/2 REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHET, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM DEFINITIONER Med barnomsorg menas förskoleverksamhet, pedagogisk

Läs mer

Regler och taxor för förskola/skolbarnsomsorg i Storfors kommun gällande fr.o.m. 2014-xx-xx

Regler och taxor för förskola/skolbarnsomsorg i Storfors kommun gällande fr.o.m. 2014-xx-xx STORFORS KOMMUN Bilaga 1 Välfärdsnämndens protokoll 2014-06-17 98 Regler och taxor för förskola/skolbarnsomsorg i Storfors kommun gällande fr.o.m. 2014-xx-xx 2 KOMMUNAL FÖRSKOLA/SKOLBARNSOMSORG Storfors

Läs mer

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet,

Läs mer

Fritids. Vanliga frågor om

Fritids. Vanliga frågor om Vanliga frågor om Fritids På Fritids kan barn från Förskoleklass till årskurs 6 vistas medan föräldrarna arbetar eller studerar. Fritidshemmets uppgift är att ge barn en god omsorg och stimulera deras

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Ansök om plats F TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Ansök om plats F TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) F. 4.1.1 TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG Ansök om plats Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och fritidshemsverksamhet

Läs mer

Information till föräldrar om förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Information till föräldrar om förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Information till föräldrar om förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem För alla verksamheter Vilka barn har rätt till förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem? Skollagen säger att: Alla barn har från

Läs mer

Sidan 1(9) Riktlinjer för Förskoleverksamhet och pedagogisk omsorg i Sandvikens kommun

Sidan 1(9) Riktlinjer för Förskoleverksamhet och pedagogisk omsorg i Sandvikens kommun Sidan 1(9) Riktlinjer för Förskoleverksamhet och pedagogisk omsorg i Sandvikens kommun Verksamheten omfattar kommunal förskola samt pedagogisk omsorg (dagbarnvårdare) Fastställd av Kunskapsnämnden februari

Läs mer

Sunne kommuns regler för plats och avgifter i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem KS2017/113/07

Sunne kommuns regler för plats och avgifter i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem KS2017/113/07 1 (10) Sunne kommuns regler för plats och avgifter i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem KS2017/113/07 Antagna av kommunstyrelsen 2019-01-08, 6 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro

Läs mer

BARNOMSORGSTAXA FR. O. M. 2014-04-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2014-03-03, 23 Uppdaterad 2014-05-16

BARNOMSORGSTAXA FR. O. M. 2014-04-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2014-03-03, 23 Uppdaterad 2014-05-16 BARNOMSORGSTAXA FR. O. M. 2014-04-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2014-03-03, 23 Uppdaterad 2014-05-16 Barnomsorgsavgifter i Emmaboda kommun fr.o.m. 2014-04-01 Avgiften grundar sig på hushållets sammanlagda

Läs mer

Avgifter och regler avseende förskola och skolbarnomsorg Malung-Sälens kommun. Innehåll

Avgifter och regler avseende förskola och skolbarnomsorg Malung-Sälens kommun. Innehåll Avgifter och regler avseende förskola och skolbarnomsorg Malung-Sälens kommun Innehåll Allmän förskola. 1 Inskolning.. 4 Ansökan.. 2 Kontraktsplats 5 Arbetslös. 2 Kö. 5 Avgift. 2 Schema/vistelsetid 5 Avgiftsreducering.

Läs mer

Om du har barn som är i behov av särskilda insatser är du välkommen att kontakta kommunens pedagogkonsult för samråd kring placering.

Om du har barn som är i behov av särskilda insatser är du välkommen att kontakta kommunens pedagogkonsult för samråd kring placering. 2014-08-22 1 (6) Avgifter och regler Förskola och pedagogisk omsorg, 1-5 år Du söker plats till förskola eller pedagogisk omsorg på kommunens webbplats, www.jarfalla.se, under E-tjänster. Ansökan kan du

Läs mer

Avgifter och regler avseende förskola och skolbarnomsorg

Avgifter och regler avseende förskola och skolbarnomsorg Avgifter och regler avseende förskola och skolbarnomsorg Innehåll Allmän förskola 1 Inskolning 5 Ansökan 2 Kontrakstplats 5 Arbetslös 2 Kö/Placering 5 Avgift 2 Schema/Vistelsetid 6 Avgiftsreducering 3

Läs mer

REGLER FÖR BARNOMSORG PÅ OBEKVÄM ARBETSTID Gäller från och med

REGLER FÖR BARNOMSORG PÅ OBEKVÄM ARBETSTID Gäller från och med 1 REGLER FÖR BARNOMSORG PÅ OBEKVÄM ARBETSTID Gäller från och med 2019-01-01 RÄTT TILL BARNOMSORG PÅ OBEKVÄM ARBETSTID Barnomsorg på obekväm arbetstid erbjuds barn som är bosatta i Sverige och som är folkbokförda

Läs mer

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2017-01-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk

Läs mer

Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Giltighetstid 2008-04-03 2011-12-31 Styrdokument Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.12) Senast reviderad av kommunfullmäktige,

Läs mer

Så ansöker du och så funkar det på VÅRA FÖRSKOLOR

Så ansöker du och så funkar det på VÅRA FÖRSKOLOR Så ansöker du och så funkar det på VÅRA FÖRSKOLOR På förskolan blandas lek och lärande! I Valdemarsviks kommun erbjuder vi förskola för barn mellan ett och fem år. Vi har fyra förskolor; Gryts förskola,

Läs mer

Dnr 2015/183

Dnr 2015/183 2016-03-11 Dnr 2015/183 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2016-04-01 Skollagen (2010:800) 8 kapitlet innehåller bestämmelse om förskolan: 3 Barn som är bosatta i Sverige och

Läs mer

Riktlinjer och avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer och avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Riktlinjer och avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2014-06-04 av Kommunstyrelsen 90 och 2014-06-18 av Kommunfullmäktige 49 Senast

Läs mer

KÖ- OCH AVGIFTSREGLER FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG I ESKILSTUNA KOMMUN

KÖ- OCH AVGIFTSREGLER FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG I ESKILSTUNA KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden Datum Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr BUN/2010:159 Barnomsorgsenheten Monica Winbladh, 016-710 54 57 1 (8) KÖ- OCH AVGIFTSREGLER FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-19, 139 Gäller from 2013-08-01 Barnomsorgstaxa och tillämpningsregler för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet i Värnamo

Läs mer

Information om verksamhet och taxa i Strömstads kommun

Information om verksamhet och taxa i Strömstads kommun Information om verksamhet och taxa i Strömstads kommun Förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet www.stromstad.se Informationen uppdateras regelbundet på Strömstads kommuns hemsida www.stromstad.se

Läs mer

Avgifter och regler. inom förskola och skolbarnsomsorg. Barn, utbildning och fritid 2010-07-01

Avgifter och regler. inom förskola och skolbarnsomsorg. Barn, utbildning och fritid 2010-07-01 Avgifter och regler inom förskola och skolbarnsomsorg Barn, utbildning och fritid 2010-07-01 Härjedalens kommun har så kallad maxtaxa för barn i förskola och skolbarnsomsorg. Det innebär att Du betalar

Läs mer

Avgifter och tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala

Avgifter och tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala 1 (6) Avgifter och tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala Följande avgifter och tillämpningsföreskrifter har fastställts av Kommunfullmäktige i Sala 28 januari 2013

Läs mer

Riktlinjer gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Laholms kommun. Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2015-174 Gäller fr.o.m.

Riktlinjer gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Laholms kommun. Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2015-174 Gäller fr.o.m. Riktlinjer gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Laholms kommun Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2015-174 Gäller fr.o.m. 2015-08-01 Innehållsförteckning 1. Syfte...3 2. Omfattning...3 3. Rätt

Läs mer

Riktlinjer för Fritidshem i Sandvikens kommun

Riktlinjer för Fritidshem i Sandvikens kommun Sidan 1(8) Riktlinjer för Fritidshem i Sandvikens kommun Fastställd av Kunskapsnämnden december 2014, gäller från 1 januari 2015 Reviderad 2015-10-01 Riktlinjer för Fritidshem i Sandvikens kommun Sidan

Läs mer

REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET OCH FRITIDSHEM

REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET OCH FRITIDSHEM REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET OCH FRITIDSHEM Dokumenttyp: Diarienummer: Beslutande nämn: Beslutsdatum: Giltighetstid: Riktlinjer UN-2019/339 2019-06-12 Tillsvidare 1 Innehåll

Läs mer

Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB

Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB Barn- och ungdomsnämndens regler och tillämpning av skollagen. Gäller från 2011-02-01. Innehåll Verksamhetsformer... 3 Rätt till plats...

Läs mer

Under vårdnadshavarens semester är barnet ledigt. Eventuella undantag görs i samråd med förskolechef.

Under vårdnadshavarens semester är barnet ledigt. Eventuella undantag görs i samråd med förskolechef. MAXTAXA Förskola i Ockelbo kommun Verksamhet i förskolegrupp omfattar barn från 1 års ålder fram till och med vecka 31 det år barnet fyller 6 år. Verksamhet i förskola styrs av skollag, läroplan för förskolan

Läs mer

Välkommen till barnomsorgen!

Välkommen till barnomsorgen! BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN INFORMATION 2015-07-01 Välkommen till barnomsorgen! HÄR HITTAR DU INFORMATION OM REGLER OCH AVGIFTER KIL1000, v1.0, 2013-06-14 Kils kommun Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer

Regler för. förskola, allmän förskola och fritidshem. Foto: Nina Hallin

Regler för. förskola, allmän förskola och fritidshem. Foto: Nina Hallin Regler för förskola, allmän förskola och fritidshem Foto: Nina Hallin Antagen av kommunfullmäktige 2001-09-24 Uppdaterad februari 2018 Den här informationen vänder sig till dig som är förälder eller vårdnadshavare.

Läs mer

Avgifter förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Beslutad av kommunfullmäktige , reviderad

Avgifter förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Beslutad av kommunfullmäktige , reviderad Författningssamling i Borlänge kommun Avgifter förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Beslutad av kommunfullmäktige 2013-04-09, reviderad 2015-12-15 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Avgifter förskola,

Läs mer

Barnomsorg. Information till dig som är nyanländ i Avesta kommun. och har barn som är 1 till 6 år

Barnomsorg. Information till dig som är nyanländ i Avesta kommun. och har barn som är 1 till 6 år Barnomsorg Information till dig som är nyanländ i Avesta kommun och har barn som är 1 till 6 år Vad är barnomsorg? Det finns olika former av barnomsorg; språkstödjande allmän förskola, allmän förskola,

Läs mer

FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET

FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET 1 (5) FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET För ytterligare information, ta kontakt med respektive verksamhetschef. Förskoleverksamhet Bygdeå och Djäkneboda Anders Heldebro, 0934-142 51

Läs mer

Rutin för förskola. Platserbjudande. Rutin Förskola. Utbildningsförvaltningen Stina Leden,

Rutin för förskola. Platserbjudande. Rutin Förskola. Utbildningsförvaltningen Stina Leden, Rutin Förskola 2019-03-01 1(6) Utbildningsförvaltningen Stina Leden, 0921-62282 stina.leden@boden.se Rutin för förskola Alla sökande till förskolan behandlas likvärdigt utifrån de beslutade reglerna och

Läs mer

Töreboda. Bra att veta. om regler och avgifter för förskola och fritidshem

Töreboda. Bra att veta. om regler och avgifter för förskola och fritidshem Töreboda Bra att veta om regler och avgifter för förskola och fritidshem Innehållsförteckning Inledning 3 Verksamhetsformer 3 Vem har rätt till placering 4 Barn med behov av särskilt stöd 5 Regler för

Läs mer

Tillämpningsregler förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Tillämpningsregler förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Antaget av utbildnings- och kulturnämnden 2019-03-13 27 Gäller från: 2019-08-01 Ansvarig: Handläggare Tillämpningsregler förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Innehåll Verksamhetsformer och rättighet

Läs mer

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (7)

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (7) 1 (7) UTBILDNINGSKONTORET Handläggare Margareta Wängdahl 2019-01-11 Dnr BUN 2013-05367-710 Antagen av nämnd 2018-03-13, 36 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget

Läs mer

Reviderad: Antagen av kommunfullmäktige

Reviderad: Antagen av kommunfullmäktige Kultur och utbildningsnämnd Reviderad: Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-17 Detta är Pajala kommuns regler och riktlinjer för förskola och fritidshem. Vårdnadshavare som önskar annan tillämpning på

Läs mer

Vad är fritids? Vem kan få plats på fritids? Vem ansvarar för fritids? Vilka fritids finns i Orsa? Hur ansöker man?...

Vad är fritids? Vem kan få plats på fritids? Vem ansvarar för fritids? Vilka fritids finns i Orsa? Hur ansöker man?... Vanliga frågor om På fritids kan barn från förskoleklass till årskurs 6 vistas medan föräldrarna arbetar eller studerar. Fritids uppgift är att ge barn en god omsorg och stimulera deras utveckling och

Läs mer

REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG

REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG 1 REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG Gäller från och med 2013-11-01 Med pedagogisk omsorg menas - familjedaghem - flerfamiljsystem Rätt till förskola och pedagogisk omsorg Förskola

Läs mer

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2019-01-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk

Läs mer

2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08. Avgifter och regler. Förskola. Familjedaghem. Fritidshem. Fritidsklubb

2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08. Avgifter och regler. Förskola. Familjedaghem. Fritidshem. Fritidsklubb 2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08 Avgifter och regler Förskola Familjedaghem Fritidshem Fritidsklubb Barn- och ungdomsnämndens regler och tillämpning av skollagen. Gäller från 2011-02-01 Innehållsförteckning

Läs mer