Anteckningar från Vätterndagen 28 okt 2015, Motala

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anteckningar från Vätterndagen 28 okt 2015, Motala"

Transkript

1 Referat Vätterndagen 2015 Sida 1/12 Datum Måns Lindell Vätternvårdsförbundet Anteckningar från Vätterndagen 28 okt 2015, Motala Nedan följer referat av de föredrag som genomfördes på Vätterndagen den 28 oktober 2015 på Carlsund Utbildningscentrum i Motala. De gör inte grund för att återge föredragen i sin helhet utan endast vad det just är korta refererat. För detaljer bör respektive föredragshållare kontaktas. Sist följer resultat av den enkät som genomfördes. Inledning Kristina Zetterström, Länsråd Östergötlands län, Ordförande Vätternvårdsförbundet Kristina Zetterström inledde dagen med att hälsa alla välkomna till den sjunde Vätterndagen. Kristina poängterade Vätterns egenskap som enande objekt för oss alla runt Vättern. Det finns ett stort intresse till att samlas kring vår sjö. Historiskt har det visat sig att med gemensamma insatser så går det att rätta till flera av de fel vi tidigare åsamkat sjön. Flera nya utmaningar finns framåt och dagens teman berör delvis sådana men Vätterndagen tar även upp lösningar och åtgärder. Figur 1. Temat för året var Vatten genom Vättern och hade tre underområden: a) Fria Fiskavägar från Unden till Bråviken, b) Utveckling av fiskeresursen, c) Människans påverkan på Vättern.. Ordförande i förbundet, länsrådet i Östergötlands län Kristina Zetterström hälsade alla välkomna till Vätterndagen.

2 En av förbundets uppgifter är att människor inte bara förenas av att vara boende runt Vättern utan även ta del av information och fakta om sjön så vi tillsammans har gemensam grund att stå på när vi betraktar sjön ur olika aspekter och intressen. Vätterndagen är en dag som ska bidra positivit till diskussionsklimatet runt sjön genom lyfta fram fakta och mervärden som sjön medför ur olika aspekter. Kristina lyfte även fram vikten till att fortsätta utveckling av Vätternregionen där bl a etablering av Leader-områden är viktigt. Försäljning av fisk och skaldjur, bör så långt som möjligt, vara lokalt och närproducerat varför inte en Feske-marknad vid Vättern? Avslutningsvis fick publiken en kort redogörelse av Kristinas eget kräftfiske vid hos släktingar vid Vätternstranden sisådär för 2015 kan det sammanfattas. Camilla Egberth, Kommunstyrelsens ordf Motala Kommun Camilla hälsade alla välkomna till just Motala en stad som profilerar sig som Östergötlands sjöstad. En förutsättning till att vara just sjöstad är Vättern! Vättern är stor och erbjuder Motala kommun en sjönära kontakt med sitt läge vid sjöns utlopp. Motala har på senare år utvecklat just sin sjökontakt. För närvarande är det en kommunal viktig ställningstagande att få Vättern utpekad som riksintresse för dricksvatten, en fråga som flera runt sjön delar med Motala. Det kräver dock en del lagändringar. Även i ett europeiskt perspektiv är Vättern en stor sjö på många vis och ett viktigt signum för boende i t ex Motala! Figur 2. Camilla Egberth, ordförande i kommunstyrelsen i Motala kommun hälsade å Motala kommuns vägnar besökare välkomna till Vätterndagen. Figur 3. Till lunch serverades självklart Vätternröding tillagad av Carlsunds kök under ledning av kökschefen Tomas Hemmingsson, Motala kommun.

3 Tema : Fria fiskvägar från Unden till Bråviken Claes Wadsten, Vattenrådet Motala Ström Övre STOR-ÖRINGEN ÅTER TILL VÄTTERN EN (O)MÖJLIGHET? -Jag brinner för Motala Ström inledde Claes Wadsten och berättade att fisket här en gång i tiden var i världsklass. Man åkte till Vättern och Motala ström för att uppleva ett exklusivt fiske! När vattenkraften byggdes ut omintetgjordes fisket, samtidigt som det idag är fullt förståeligt att i den tidseran använda vattenkraften. Idag kan vi konstatera att det finns både föroch nackdelar med vattenkraft. Därför har de tre vattenråden Motala Ström Övre, Sydvästra och Nedre tillsammans i ett Leader-projekt utfört en kartläggning av fjorton vattenhinder i Motala ström. Varje hinder beskrivs i detalj, tekniska lösningar och ungefärliga kostnader för skapa fria fiskvägar. Och det är inte bara med öring som grund utan målarmussla, asp, ål m fl arter kan ha nytta av vattenvägar. Tillsammans beräknas åtgärderna uppgå till 180 milj kr och det är inte realistiskt att åtgärda samtliga konstaterar Claes Wadsten. En första prioritering är att förbinda Vättern med Svartån till Sommen via Roxen. Uppströms Sommen finns en nedströmslekande öringstam som ev skulle kunna etablera sig i Vätterns utlopp. Det krävs dock kompletterande utredningar t ex historia, artkunskap, ekologisk forskning, fiskevård. Generellt bör det räcka med att 3% av vattenflödet styrs till fiskvägarna men även återskapande av lekområden är viktiga delar. Figur 4. Det är realistiskt att knyta ihop Vättern med Sommen genom fria fiskvägar menade Claes Wadsten, Vattenrådet Motala Ström Övre, i sitt föredrag.

4 Daniel Bergdahl, Länsstyrelsen i Örebro FRÅN UNDEN TILL VIKEN ÖPPET EFTER 300 ÅR? -Jag gillar riva dammar! fortsatte Daniel Bergdahl med efter föregående föredrag. Att skapa fria vattenvägar är Daniels huvudsysselsättning på Länsstyrelsen i Örebro. Uppströms Vättern, mellan sjön Viken och Unden rinner Edsån som byggdes ut på tidigt 1700-tal. Nu har Sätra Bruk (ägarna) ansökt om och fått miljödom på att skapa fiskvägar kring sex hinder. Kostnaden beräknas till ca fem miljoner kr och härigenom skapas alltså fri fart mellan Unden och Viken vilket blir möjligt för första gången på 300 år! Precis som i Motala ström så är tyvärr stora reproduktionsområden indämda och kan därför inte nyttjas för reproduktion. Så bara för fria fiskvägar finns betyder det inte att gamla områden återuppstår. Den nedersta sträckan vid Viken används idag som reproduktionsområde för asp. Daniel Bergdahl rekommenderar publiken att bege sig till landsvägsbron Edsåns utlopp vid Viken på våren och kika på de stora asparna i 4-5 kg klassen som kan ses i det klara vattnet. En upplevelse! Unden är som Vättern fast i miniatyr, djup och klar samt hyser rödingbestånd. Sjöarna är därför mycket lika. Uppströms Unden görs många åtgärder för att öringen ska återfå ursprungliga områden och Daniel Bergdahl visade en rad exempel från dessa åtgärder. Figur 5. Inom 10 år är det fria vattenvägar från sjön Viken till Unden genom Sätra Bruks försorg och fisk kommer simma mellan sjöarna då vandringssuget är stort hos fisk, sa Daniel Bergdahl, Länsstyrelsen i Örebro. Nedre bilder före (tv) och efter (th) i Fräsebäcken där damm rivits ut och åsträcka återskapats.

5 Niclas Nilsson, Jönköpings Fiskeribiologi DET BLIR BÄTTRE! ÅTGÄRDER FÖR FISK RUNT VÄTTERN Det finns många värden i vattenmiljöerna runt Vättern och det är viktigt att ena allt från kultur, friluftsliv till naturvård. Därför krävs det en stor verktygslåda när man ska öka ett värde, helst utan minska något annat. Men ofta kan rätt utförd åtgärd t o m förstärka övriga. Niklas Nilsson tog oss med på en 20 minuters rundtur i Vätternbäckar. Vi startade i Sjöhamrabäcken vid Motala med harrintroduktion, vidare till Orrnäsaån i Ödeshög där bit efter bit faller på plats för fiskens möjlighet att komma fram i ån. Vi hamnade längst i söder i Jönköping och Tabergsån där Massadammen var en unik lösning för tillgodose flera intressen. Kulturvärden och intrång på enskild fastighet belystes i Rödån. Och Hjoån är kanske det vattendrag runt Vättern som är mest känt för allt från åtgärder till öringsafaris. Vi slutade i Aspaån där för projektering pågår. Mycket händer och det blir bättre. Idag beräknas t ex 90% av öringens ursprungliga lekområden vara tillgängliga, men ännu återstår några angelägna områden! Figur 6. Niklas Nilsson från Jönköpings Fiskeribiologi tog oss runt Vättern och visade på en rad åtgärder som gjorts för fria vattenvägar, från smått till stort! Samtidigt är det viktigt att ta hänsyn till andra värden än fisk-värdet!

6 Anders Kraft, Länsstyrelsen i Jönköping MINNEN VID VATTEN OM KULTURVÄRDEN -Kultur har generellt sett varit dåliga på värdera sina objekt, särskilt jämfört med vattenfolket, menade Anders Kraft som jobbar med kulturmiljöfrågor på Länsstyrelsen i Jönköping. Men kultur är viktigt och ingår i bl a miljömålet Levande sjöar och vattendrag. Fornminnesregistret räcker inte till vid dagens krav på dialog kring vatten. Dessutom har inte underlag sammanställts på geografiska nivåer och inventeringsmetoder har skiljt sig åt. Genom ett uppdrag från Vattenmyndigheterna har kulturvärden inventeras och sammanställas på ett enhetligt vis bl a så att underlag finns vid t ex miljöprövningar. Såväl enskilda objekt som sammanhängande system värderas. Hela Vättern är översiktligt kartlagt med denna metod, men bara i Jönköpings län på detaljnivå. I Jönköpingsdelen kallas arbetet för Minnen vid vatten. Äntligen kan kultur föras upp på likvärdigt vis som naturvärden!, menade Anders Kraft. Figur 7. Nu är kulturmiljö med på banan och har motsvarande inventerings-och värderingsystem som naturvård har, menade Anders Kraft.

7 Tema: Utveckling av fiskeresursen Marie Kristoffersson, Motala Kommun och Beatrice Alenius, Vätternvårdsförbundet LEADER VÄTTERN TILLSAMMANS UTVECKLAR VI VÄTTERNBYGDEN. Fisk och fiske i och runt Vättern är en viktig resurs för kommuner och boende runt sjön. Vätternvårdsförbundet har tidigare haft ansvar för dela ut projektstöd inom Europeiska Havs-och Fiskerifonden och bygden har berikats med flera projekt för totalt 11 milj kr. Nu är det ny period och Marie Kristofferson, Motala, har innehaft uppdraget på Vätternvårdsförbundets vägnar att ta fram ansökan för kommande stödperiod. Det har varit många turer, möten, kompletteringar och på Vätternvårdsförbundets kansli har Beatrice Alenius sett till att samtliga delar och kommentater åtgärdats. Nu är det klart! Marie kristoffersson kunde informera publiken om att en ny förening LEADER VÄTTERN - med allt vad det innebär från bemanning till styrdokument och stadgar kommer att bildas direkt efter Vätterndagen (förhoppningsvis)! Genom gemensammma insatser kan Vätternbygden därigenom erhålla stöd om 14 milj kr kommande programperiod. Kansliet för Leader Vättern föreslås vara i Jönköping,i närhet med Vätternvårdsförbudnets kansli, för dra nytta av erfarenheter från föregående period. Figur 8. Marie Kristoffersson, Motala kommun, och Beatrice Alenius, Vätternvårdsförbundet, berättade dels om en rad exempel på projekt från förra stödperioden men även att efter Vätterndagen hå lls det första konstituerande mötet för bilda Leader Vättern som ska ha ansvar förkommande stödperiod.

8 Roland Norlén, Svenska Insjöfiskarenas AB VILD VÄTTERNFISK: ÖKAD LÖNSAMHET GENOM PRODUKTUTVECKLING OCH MARK- NADSFÖRING AV RÖDING AV VILDFÅNGAD VÄTTERNRÖDING En viktig del för yrkesfisket är att se till att råvaran kommer ut till kund, oavsett om det är över disk eller via t ex restaurang. I ett projekt med stöd från Europeiska Fiskefonden har yrkesfiskarna vid Vättern försökt hitta en väg att både leverera vildfångad röding från Vättern samtidigt som lönsamheten ökas i varje led. Projektet Vild Vätternfisk började med marknadsanalys som visade att restauranger vill köpa den exklusiva vildfångade rödingen från Vättern, är beredda att betala, vill ha närfiskad fisk men samtidigt ställs också krav på råvaran, t ex hög kvalitet, filead, portionsstyckad och klar förtillagning, hög leveranssäkerhet med professionell grossist.- Går det att lösa, frågade Roland Norlén? Projekt Vild Vätternfisk har identifierat lösningar för restaurangers krav och det går att uppnå leveranssäkerhet, t ex garanteras leverans under säsongen (mitten april till mitten juli). Det har medfört att en godkänd beredningsanläggning har etablerats i Hjo för fiskberedning samt en obruten köldkedja från fisket till restauranger. För yrkesfiskarna har projektet dessutom lett till ökad samverkan om att tillgodose kraven från köparna. I projektet som avslutats har fiskare på Vätterns västra sida ingått men det finns en ambition att täcka in hela sjön. Hur har det gått med lönsamheten då? Jo, för yrkesfisket har projektet lett till ökad lönsamhet med 40%! Figur 9. Roland Norlén beskrev ett projekt som lett tillökat nyttjande av Vätternfisk samtidigt som lönsamheten ökat med 40% för yrkesfiskaren. Självklart stod Vätternröding på menyn för dagen!

9 Tema: Människans påverkan på vatten Ingrid Ericsson Jogsten, Örebro Universitet MILJÖGIFTER I MATFISK - Giftfri miljö är ett av Sveriges nationella miljömål som innebär att halterna av miljögifter ska vara nära noll och skador på hälsa är försumbar, inledde Ingrid Ericsson Jogsten. Men hur är det då? Och vad är ett miljögift, när blir ett ämne ett gift? Kemikalier finns överallt och har tydlig koppling till människors hälsa. Ingrid gav oss en bild på hur brett ämnet miljögifter är och dess komplexitet. Exponering för miljögifter sker huvudsakligen via mat och där utgör bl a fisk en stor källa. Men å andra sidan så medför fiskkonsumtion även positiva sidor på hälsan. Flera ämnen såsom dioxin minskar i födan medan andra ökar. I ett samarbete mellan Vätternvårdsförbundet, Länsstyrelsen i Jönköping och Örebro Universitet har tre olika delprojekt genomförts: 1. Perflorerande ämnen i tillagad röding, 2. Metodutveckling för analysera PCB i röding och sik samt 3. PFAS i Vätternfisk. Huvudsakligen har det genomförts såsom examensarbeten för studenter. Resultaten visar att tillagad röding har lägre halter av PFOS och att sk tolerabelt intag kan uppgåtill 3-5 portioner/dag efter tilllagning! De rödingar och sikar som analyserades visade på låga PCB-halter, delvis beroende på låga fetthalter. PFAS var snäppet lägre i rökt röding än i färsk samt lägre än färsk öring från Vättern. Det visar att tillagning har betydelse för exponering. Det finns jämförvärde för PFAS (sk EQS) men som i princip bara nås i vissa bakgrundssjöar i hela landet. Örebro Universitet har inom Människa-Teknik-Miljö kompetens på miljögifter och utgör bl a referenslaboratorium för FN miljöprogram (UNEP). Huvudinriktningar är PCB, dioxin och perfluorerade ämnen men även tungmetaller och mikro/nanoplaster bedrivs forskning på. Figur 10. Ingrid Ericson Jogsten berättade att tillagning av fisk kan sänka miljögiftshalter, ämnen som binds till fett avskiljs ofta i tillagningen. Det finns andra ämnen bundna till protein eller vatten som inte avskiljs beror alltså på ämnets egenskaper. Exponering påverkar utveckling hos barn och kan minskas om man känner exponeringsvägarna.

10 Mats Tröjbom och Sara Grolander, Miljökonsulter METALLER TILL, I OCH FRÅN VÄTTERN -Varje dygn rinner en kub med 160 m sida, full med vatten, ut från Vättern. Innehållet motsvarar samma zinkmängd som förzinkade vattenkannor, sa Mats Tröjbom som tillsammans med Sara Grolander genomfört en studie av källfördelning av metaller till/i/från Vättern på uppdrag av Vätternvårdsförbundet. I 308 olika delavrinningsområden har metallbelastningen beräknats och även utflöde från Vättern ingår. - Det blir som ett pussel där bitarna följer varandra fortsatte Sara. En mängd data har använts t ex utsläppsdata från industrier, dagvatten från vägar och stad, regn, vittring från berg-och jordarter mm. Bilden som uppstår är att regn direkt på sjöyta och över land samt vittring tillsammans är de största källorna för de flesta metaller till Vättern. Många metaller som tillförs Vättern stannar kvar och fastläggs i sediment, generellt sett 70-95% av tillförd mängd fastläggs. Vättern renar därmed vattnet. Men ibland stämmer inte modellresultaten överens med verkligheten och då kan man peka ut vissa områden som troligen har någon okänd källa. Det kan vara någon form av pågående utsläpp, deponi, sediment eller någon okänd process som bidrar till avvikelsen. Därför kan modellen visa på var man bör utföra fördjupade undersökningar för att bättre förstå de faktorer som påverkar metallhalterna och därmed i förlängningen förbättra miljötillståndet i Vättern.

11 Figur 11. En ny källfördelning av metaller till/i/från Vättern har tagits fram av Mats Tröjbom och Sara Grolander på uppdrag av Vätternvårdsförbundet. Anna Kärrman och David Vigren, Örebro Universitet MIKROPLASTER EN SMÅSAK FÖR VÄTTERN? - Långt ut i Atlanten ligger Påskön, långt från land och den urbana påverkan. När jag drog håven genom vattnet och sand så blev den full av sk mikroskräp, inledde Anna Kärrman. Publiken ficklära sig att mikroskräp är fragment som är <5 mm och kan antingen vara liten från början (primär mikroskräp) men även fragment av större objekt (kallas då sekundär). En stor del av mikroskräp utgörs av plast och den globala plastproduktionen/konsumtionen ökar. Mikroskräp i haven kan därför förutspås komma öka. Anna Kärrman deltog en expedition i Atlanten för att bekräfta de ökända plastbergen men utan hitta något.-verkar vara myt, menade Anna, som fortsatte med att beskriva hur plaster i sig själv kan innehålla skadliga ämnen men även fungera som bärare genom att vissa ämnen sätter sig på ytan av mikroskräp. Såväl mikroskräp som större plastbitar tas upp av djur, alltifrån säl till hoppkräfta, plastbitar hittas i magarna på flera olika djurnivåer. Figur 12. David Vigren och Anna Kärrman, Örebro Universitet, forskar på mikroskräp och har sommaren 2015 genomfört provtagning i Vättern.

12 Figur 13. Mikroskräp kan tas upp av organismer i vattnet. Mängden mikroskräp förutspås öka och i Vättern var halterna högst i söder och lägst i norr. (bilder från föredag) - Finns mikroskräp i Vättern?, fortsatte David Vigren. I samband med ett EU-projekt Clean Sea och samverkan med både Vätternvårdsförbundet och Länsstyrelsen i Jönköping kunde en provtagning genomföras i Vättern sommaren Samma utrustning som t ex i Östersjön användes, därmed kunde viss jämförelse göras. Och visst fanns mikroskräp även i Vättern! Vi kunde mäta mest mikroskräp i södra Vättern som därefter avtog gradvis mot norr. Det fanns både kulor/bitar men även fibrer. För närvarande pågår räkning och bestämning av plasttyp i det erhållna material och undersökningen kommer sammanställas under vintern/våren. Vi är intresserade av att fortsätta provtagning i Vättern 2016, fortsatte Anna och David.

Vätterninfo nr 2:2016 april

Vätterninfo nr 2:2016 april Vätterninfo nr 2:2016 april Leader Vättern - LAG möte Foto: Malin Setzer Den 12 april hade Leader Vätterns styrelse (LAG) möte och beslutade om den första inkomna ansökan - ansökan om Samförvaltning Fiske

Läs mer

Angående dioxinhalter i sik fångad i Vättern och Vänern

Angående dioxinhalter i sik fångad i Vättern och Vänern MEDDELANDE Datum 2015-01-12 Beteckning Sida 1/3 Enligt sändlista Angående dioxinhalter i sik fångad i Vättern och Vänern Kompletterande analyser har bekräftat att det förekommer halter av dioxin i sik

Läs mer

MÄLAREN EN SJÖ FÖR MILJONER. Mälarens vattenvårdsförbund. Arbogaån. Kolbäcksån. Hedströmmen. Eskilstunaån. Köpingsån. Svartån. Sagån.

MÄLAREN EN SJÖ FÖR MILJONER. Mälarens vattenvårdsförbund. Arbogaån. Kolbäcksån. Hedströmmen. Eskilstunaån. Köpingsån. Svartån. Sagån. Hedströmmen MÄLAREN Kolbäcksån Arbogaån Svartån Örsundaån Råckstaån Sagån Oxundaån Märstaån Fyrisån EN SJÖ FÖR MILJONER Köpingsån Eskilstunaån SMHI & Länsstyrelsen i Västmanlands län 2004 Bakgrundskartor

Läs mer

Östersjöfiske 2020. Sedan konferensen ÖF2020 i Simrishamn i november, har vi ägnat oss åt två saker.

Östersjöfiske 2020. Sedan konferensen ÖF2020 i Simrishamn i november, har vi ägnat oss åt två saker. Östersjöfiske 2020 Hej! Fisk är en fantastisk råvara. Helst skall den vara riktigt färsk och dessutom fångad på ett ansvarsfullt och ekologiskt sätt. Fisk finns nära oss i Östersjön. Vi har kunniga fiskare

Läs mer

Vattenöversikt. Hur mår vattnet i Lerums kommun?

Vattenöversikt. Hur mår vattnet i Lerums kommun? www.logiken.se Omslagsbild: Skäfthulsjön, foto: Jennie Malm Vattenöversikt Hur mår vattnet i Lerums kommun? Lerums kommun Miljöenheten I 443 80 Lerum I Tel: 0302-52 10 00 I E-post: lerums.kommun@lerum.se

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (7) Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

TEMA: MINDRE GIFT PÅ DRIFT

TEMA: MINDRE GIFT PÅ DRIFT Sida 1 av 6 TEMA: MINDRE GIFT PÅ DRIFT Giftfri miljö Frisk luft god kvalitet Levande sjöar och vattendrag Hav i balans samt levande kust och skärgård Ett rikt odlingslandskap Levande skogar Myllrande våtmarker

Läs mer

GÖTA ÄLVS VATTENVÅRDSFÖRBUND

GÖTA ÄLVS VATTENVÅRDSFÖRBUND GÖTA ÄLVS VATTENVÅRDSFÖRBUND PROTOKOLL fört vid sammanträde med styrelsen för Göta älvs vattenvårdsförbund Tid: Fredagen den 26 september 2014, kl. 13:00 Plats: Göteborgsregionens kommunalförbund (GR),

Läs mer

Samråd åtgärdsprogram för vattenförvaltningen i norra Östersjöns vattendistrikt

Samråd åtgärdsprogram för vattenförvaltningen i norra Östersjöns vattendistrikt Tjänsteutlåtande 0 Östen Samhällsbyggnadsförvaltningen Kristina Eriksson Datum 2015-03-09 Dnr KS 2015/0077-422 Till Kommunstyrelsen Samråd åtgärdsprogram för vattenförvaltningen i norra Östersjöns vattendistrikt

Läs mer

Areella näringar 191

Areella näringar 191 Areella näringar 191 192 JORDBRUK Högvärdig åkermark är av nationell betydelse (miljöbalken 3:4). Det betyder att sådan jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller andra anläggningar endast om

Läs mer

HAVÄNGSVANDRING. Söndagen den 7 augusti, kl 10.00. Verkeån och Örakarsfallen.

HAVÄNGSVANDRING. Söndagen den 7 augusti, kl 10.00. Verkeån och Örakarsfallen. HAVÄNGSVANDRING Söndagen den 7 augusti, kl 10.00 Verkeån och Örakarsfallen. Verkeåns mynning och en blick över Hanöbukten. Vad gör Verkeån så unik. Örakarsfallen med fångstanordning, en historisk bakgrund

Läs mer

Vägledning för intern kemikaliekontroll

Vägledning för intern kemikaliekontroll Vägledning för intern kemikaliekontroll Inledning Denna vägledning vänder sig till dig som har ansvar för inköp och hantering av kemiska produkter inom verksamheten. Att välja rätt metod och kemikalie

Läs mer

Fisketurism. Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad

Fisketurism. Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad Fisketurism Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad Rådde gård onsdag 8 januari 2014 Inspirationsträff om fisketurism arbetsgrupp skapad för fortsatt analys Ett 60-tal personer samlades

Läs mer

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001 Dagvattenpolicy Gemensamma riktlinjer för hantering av Dagvatten I tätort september 2001 Upplands Väsby kommun Sigtuna kommun Vallentuna kommun Täby kommun Sollentuna kommun Tätortens Dagvatten Förslag

Läs mer

Delprojekt 1.Provtagning och analys av dioxiner och PCB i konsumtionsfisk från Östersjöområdet och andra livsmedel

Delprojekt 1.Provtagning och analys av dioxiner och PCB i konsumtionsfisk från Östersjöområdet och andra livsmedel 1 Dnr 10-1-10 Dnr 115/2010 2010-02-23 Jordbruksdepartementet 103 33 Stockholm Bakgrund I Livsmedelsverkets, Fiskeriverkets och Naturvårdsverkets regleringsbrev för budgetåret 2009 konstateras att Sveriges

Läs mer

61 Norrström - Sagåns avrinningsområde

61 Norrström - Sagåns avrinningsområde 61 Norrström - Sagåns avrinningsområde Sammanfattning Sagåns avrinningsområde, som tillhör Norrströms huvudavrinningsområde, ligger i Enköpings och Heby kommun i Uppsala län samt Sala och Västerås kommun

Läs mer

Synpunkter på skötsel av olika miljöer i Nitta

Synpunkter på skötsel av olika miljöer i Nitta 2011-02-25 Dnr Sven-Olof Johansson Samhällsföreningen i Nitta Drabantvägen 4 523 99 HÖKERUM Synpunkter på skötsel av olika miljöer i Nitta 2010-05-28 träffades K-G Fridén, Sven-Olof Johansson samt Peter

Läs mer

Information och hantering av allergener på restaurang Januari 2015. Petrus Landin Eva Ringborg Helena Rosén

Information och hantering av allergener på restaurang Januari 2015. Petrus Landin Eva Ringborg Helena Rosén Information och hantering av allergener på restaurang Januari 2015 Petrus Landin Eva Ringborg Helena Rosén Januari 2015 Utgivningsdatum: 2015-02-17 Utgivare: Miljöförvaltningen, Livsmedelskontrollen Projektledare:

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning för Övre Motala ströms Vattenråd 2012-07-30

Verksamhetsbeskrivning för Övre Motala ströms Vattenråd 2012-07-30 Verksamhetsbeskrivning för Övre Motala ströms Vattenråd 2012-07-30 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 1. Inledning...2 1.1 Geografisk avgränsning...2 1.2 Syfte...4 2. Deltagare...4 2.1 Övriga

Läs mer

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun STRATEGI Antagandehandling Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-02-23, 6 STRATEGI 2 Miljöstrategi för Håbo 2030 Håbo kommun är en expansiv kommun

Läs mer

Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet

Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant.

Läs mer

Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker?

Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker? Lektionsupplägg: Behöver vi våtmarker? Våtmarker är inte bara viktiga för allt som lever där, utan även för omgivningen, för sjöarna och haven. Men hur ser de ut och vad gör de egentligen som är så bra?

Läs mer

Lokala miljömål 2016-2021. Dokumenttyp Riktlinje För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2021

Lokala miljömål 2016-2021. Dokumenttyp Riktlinje För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2021 Lokala miljömål 2016-2021 Dokumenttyp Riktlinje För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2021 Diarienummer Uppföljning och tidplan Kommunchef Fastställt Kommunfullmäktige Dokumentet

Läs mer

URVALSKRITERIER LEADER SYDÖSTRA SKÅNE

URVALSKRITERIER LEADER SYDÖSTRA SKÅNE URVALSKRITERIER LEADER SYDÖSTRA SKÅNE Urvalskriterierna är LAG:s verktyg för att bedöma och prioritera projektansökningar samt att säkerställa att de projekt som får stöd av lokalt ledd utveckling genom

Läs mer

Med fiskevården i fokus - en ny fiskevårdslag (SOU 2010:42) - Slutbetänkande av Fiskelagsutredningen (Jo2007:03) Remiss från Jordbruksdepartementet

Med fiskevården i fokus - en ny fiskevårdslag (SOU 2010:42) - Slutbetänkande av Fiskelagsutredningen (Jo2007:03) Remiss från Jordbruksdepartementet PM 2011:39 RVI (Dnr 001-2744/2010) Med fiskevården i fokus - en ny fiskevårdslag (SOU 2010:42) - Slutbetänkande av Fiskelagsutredningen (Jo2007:03) Remiss från Jordbruksdepartementet Borgarrådsberedningen

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

PROJEKTPLAN. 1.Projektnamn. Hörte hamn Den gröna hamnen. 2.Projektidé

PROJEKTPLAN. 1.Projektnamn. Hörte hamn Den gröna hamnen. 2.Projektidé PROJEKTPLAN 1.Projektnamn Hörte hamn Den gröna hamnen 2.Projektidé Hörte hamn är ett kulturarv som måste bevaras och utvecklas. Det är en angelägenhet för hela kommunen. Målet är att genom en kombination

Läs mer

Svar på remiss samråd inom vattenförvaltning 2015-2021

Svar på remiss samråd inom vattenförvaltning 2015-2021 1(8) Tekniska nämnden Svar på remiss samråd inom vattenförvaltning 2015-2021 Ärendet Den 1 november 2014 till den 30 april 2015 genomförs samråd kring förslag till förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer

Läs mer

FÖRSTUDIE SOM UNDERLAG INFÖR SKATTNING AV ÅL I GRUNDVIKEN, KARLSTADS KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN

FÖRSTUDIE SOM UNDERLAG INFÖR SKATTNING AV ÅL I GRUNDVIKEN, KARLSTADS KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN Karlstads kommun KARLSTADS KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN UPPDRAGSNUMMER 1331177000 KARLSTAD Sweco Environment AB Martin Stenqvist 1 (8) Sweco Kanikenäsbanken 10 Box 385, 651 09 Karlstad Telefon 054-14 17 00 Telefax

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 13. Unnåns avrinningsområde Version 1.0 2015-03-31 2 13. Unnåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

Elfiske i Jönköpings kommun 2012

Elfiske i Jönköpings kommun 2012 Elfiske i Jönköpings kommun 2012 De genomförda elfiskena har skett framförallt som uppföljning av tidigare fisken eller som uppföljningen av och inför fiskevårdsinsatser i Tabergsån, Lillån i Huskvarna

Läs mer

Appendix 1 1 (5) Environment/Birgitta Adell 2015-04-29 Bilaga 1 - Sammanställning per åtgärdsområde Fortum lämnar i det följande synpunkter på de avrinningsområden där företaget bedriver reglering och

Läs mer

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015.

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömning Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömningen av detaljplan för Alby Gård, del av Alby 15:32, är framtagen

Läs mer

Hej Kattegatt! Vem är du och hur mår du?

Hej Kattegatt! Vem är du och hur mår du? Hej Kattegatt! Vem är du och hur mår du? Spännande fakta om Kattegatt och några av de djur och växter man hittar i havet. Havet vid den svenska västkusten kallas Västerhavet. Det består av två delar, Skagerrak

Läs mer

Arbetsgrupp om miljögifter

Arbetsgrupp om miljögifter Arbetsgrupp om miljögifter Fokusområde för arbetsgruppen om miljögifter Grunden i arbetet för en giftfri miljö är att förebygga skador på människors hälsa och i miljön av kemiska ämnen, varor och produkter.

Läs mer

Pressinformation - arbetsmaterial PFAS uppmätt i blodprover hos barnen i Kallinge

Pressinformation - arbetsmaterial PFAS uppmätt i blodprover hos barnen i Kallinge Arbets- och miljömedicin Lund Arbets- och miljömedicin i Lund är en solidariskt finansierad verksamhet inom hälsooch sjukvården i Region Skåne och landstingen i Blekinge, Kronoberg samt södra delen av

Läs mer

Beslut: Ola valdes att jämte ordförande signera dagens protokoll.

Beslut: Ola valdes att jämte ordförande signera dagens protokoll. Protokoll vid VU-sammanträde 2008-03-05 Amalias Hus, Gränna Nr 2/08 Närvarande: Kjell Aldsten, Måns Lindell, Tomas Karlsson, Peder Eriksson, Agneta Christensen, Niclas Bäckman, Per Nyberg, Ola Broberg,

Läs mer

Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar

Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar Björn Hjernquist 0498485248@telia.com 26 augusti 2009 Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar Samrådsyttrande över förslag till förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer,

Läs mer

Hur mår miljön i Västerbottens län?

Hur mår miljön i Västerbottens län? Hur mår miljön i Västerbottens län? Når vi miljömålen? Uppnås miljötillståndet? Hur arbetar vi för att uppnå en hållbar utveckling med miljömålen som verktyg? Det övergripande målet för miljöpolitiken

Läs mer

Vänerns vatten är av bra kvalitet! - LRF Kristinhamns remissvar till Vattenmyndigheten i Västerhavet diarienummer 537-34925-2014

Vänerns vatten är av bra kvalitet! - LRF Kristinhamns remissvar till Vattenmyndigheten i Västerhavet diarienummer 537-34925-2014 Vänerns vatten är av bra kvalitet! - LRF Kristinhamns remissvar till Vattenmyndigheten i Västerhavet diarienummer 537-34925-2014 Nulägesanalys för lantbruken I dagsläget finns 4300 mjölkbönder kvar i Sverige.

Läs mer

Yttrande 2015-04- 29

Yttrande 2015-04- 29 Yttrande 2015-04- 29 Hav- och Vattenmyndigheten havochvatten@havochvatten.se Dnr: 3563-14 Yttrandet avseende; Samråd om förslag till åtgärdsprogram för havsmiljön, remissversion organiserar nio kommuner

Läs mer

Budget 2016 för Tjörns Måltids AB. Beslutad av Tjörns Måltids AB 2015-12-10 40. Tjörn Möjligheternas ö

Budget 2016 för Tjörns Måltids AB. Beslutad av Tjörns Måltids AB 2015-12-10 40. Tjörn Möjligheternas ö Budget 2016 för Tjörns Måltids AB Beslutad av Tjörns Måltids AB 2015-12-10 40 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns Måltids AB ska bedriva måltidsverksamhet och på uppdrag producera, servera och leverera

Läs mer

Åtgärdsarbete för renare vatten

Åtgärdsarbete för renare vatten Åtgärdsarbete för renare vatten Tyresåns vattenvårdsförbunds åtgärdsprogram och annan åtgärdsplanering Iréne Lundberg Tyresåns vattenvårdsförbund Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet Tyresö kommun 17 december

Läs mer

Hur påverkar skogbruket vattnet? Johan Hagström Skogsstyrelsen

Hur påverkar skogbruket vattnet? Johan Hagström Skogsstyrelsen Hur påverkar skogbruket vattnet? Johan Hagström Skogsstyrelsen Sverige är fullt av vatten t ex 97 500 sjöar I skogen finns över: 60 000 mil rinnande vatten 88 000 mil diken 2007 avverkades ca 240 000 ha

Läs mer

Skapande Skola: Nästegårdsskolan, Kvänum. Rapport skriven av Sven-Arne Magnusson

Skapande Skola: Nästegårdsskolan, Kvänum. Rapport skriven av Sven-Arne Magnusson Skapande Skola: Nästegårdsskolan, Kvänum. Rapport skriven av Sven-Arne Magnusson Januari 2012 tog min f.d. rektor på Nästegårdsskolan kontakt med mig. Han önskade söka ett skapande skolprojekt, men kände

Läs mer

Miljöenkät inför kommunvalet 2014

Miljöenkät inför kommunvalet 2014 1 Ängelholm Miljöenkät inför kommunvalet 2014 Tillståndet i miljön påverkas i stor grad av beslut i politiska församlingar. Det gäller även lokalt i Ängelholms kommun, där beslut i kommunfullmäktige kommunstyrelsen

Läs mer

Beslutad av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR NATURVÅRD

Beslutad av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR NATURVÅRD Beslutad av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR NATURVÅRD Upplandsstiftelsens naturvårdspolicy 2009-03-26 1(6) Beslutad av styrelsen 2009-03-06 UPPLANDSSTIFTELSENS NATURVÅRDSPOLICY INLEDNING Naturvårdsarbetet

Läs mer

SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK

SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK KVARNHAGENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK För medlemmarna i Kvarnhagens samfällighetsförening om vad vi får och inte får spola ner i våra avlopp. VAD FÅR VI SPOLA NER I VÅRT AVLOPP - vad

Läs mer

10. Vatten. Kommunens övergripande mål Danderyd ska ha en god och hälsosam miljö samt arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling.

10. Vatten. Kommunens övergripande mål Danderyd ska ha en god och hälsosam miljö samt arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling. 10. Nationella mål är livsviktigt för människan och en förutsättning för allt liv på jorden. Vattnet rör sig genom hela ekosystemet, men för också med sig och sprider föroreningar från en plats till en

Läs mer

Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna

Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna Webbversion Skicka vidare Dela: November 2015/Nr 3 Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna Nu har landsbygdsprogrammet sakta men säkert kommit igång och de ansökningar om stöd som kommit in sedan

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR 2015-08-18. Beredningsgruppen för Höje å vattenråd. Närvarande: Susanne Johansson. Vid minnesanteckningarna: Rebecka Nilsson

MINNESANTECKNINGAR 2015-08-18. Beredningsgruppen för Höje å vattenråd. Närvarande: Susanne Johansson. Vid minnesanteckningarna: Rebecka Nilsson MINNESANTECKNINGAR 2015-08-18 Beredningsgruppen för Närvarande: Cecilia Backe Anna Olsson Jonas Johansson Marie-Louise Folkesson Christel Strömsholm Trulsson Helena Björn David Reuterskiöld Susanne Johansson

Läs mer

Större avloppsanläggningar - skötsel och underhåll

Större avloppsanläggningar - skötsel och underhåll Större avloppsanläggningar - skötsel och underhåll En avloppsanläggning kräver underhåll och skötsel. Främst genom att regelbundet titta till anläggningen för att se så den fungerar som den ska. Problem

Läs mer

LEADER Göteborgs Insjörike

LEADER Göteborgs Insjörike LEADER Göteborgs Insjörike PROJEKTPLAN Bilaga Diarienummer: (ifylls av kansliet) Obs! Börja med att fylla i dokumentet på skärmen och spara det i din dator. Maila sedan in din ansökan. 1. Allmänna uppgifter

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR VATTEN OCH MILJÖ 2005-2007

HANDLINGSPLAN FÖR VATTEN OCH MILJÖ 2005-2007 Beredningsgruppen för miljö 2004-11-30 HANDLINGSPLAN FÖR VATTEN OCH MILJÖ 2005-2007 Inledning Beredningsgruppen för miljö har tillsammans med en rad aktörer utarbetat en strategi för vilka insatsområden

Läs mer

Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:18

Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:18 Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:18 Våren kom av sig och med det kom åter kylan. Vist har vi vackert väder men attan vad kallt det är på nätterna. I sig är detta bra för vårt fiske men vi behöver

Läs mer

Namn: (max 62p) 1. Växthuseffekten är ett intressant fenomen! a) Hur fungerar växthuseffekten? (3p) (1p)

Namn: (max 62p) 1. Växthuseffekten är ett intressant fenomen! a) Hur fungerar växthuseffekten? (3p) (1p) Naturkunskapsprov Namn: (max 62p) Lycka till! 1. Växthuseffekten är ett intressant fenomen! a) Hur fungerar växthuseffekten? (3p) b) Varför är denna effekt livsviktig? (1p) c) På vilket/vilka sätt påverkar

Läs mer

Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:50

Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:50 Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:50 GOD JUL och Gott nytt ÅR Hej styrelsen i SFK Laxen önskar alla en God Jul och Gott nytt Fiskeår 2015. I och med helgerna och att redaktören är på resande fot

Läs mer

Om ålfisket idag, ny kunskap kring ålen och vad som lokalt kan göras för att förbättra situationen. ( och en del annat)

Om ålfisket idag, ny kunskap kring ålen och vad som lokalt kan göras för att förbättra situationen. ( och en del annat) Om ålfisket idag, ny kunskap kring ålen och vad som lokalt kan göras för att förbättra situationen. ( och en del annat) Ålfisket. Historiskt har ålfisket haft mycket stor betydelse för kustbefolkningen

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 1. Storåns (Idre) avrinningsområde Version 1.1 2 1. Storåns (Idre) avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Åtgärdsförslag för Norra Kalmarsunds skärgårds kustvatten

Åtgärdsförslag för Norra Kalmarsunds skärgårds kustvatten Åtgärdsförslag för Norra Kalmarsunds skärgårds kustvatten Sammanfattning Norra Kalmarsunds skärgårds kustvatten är en gruppering av de sjutton kustvattenförekomsterna Hossmoviken, Västra sjön, S n Kalmarsund,

Läs mer

Kommunalt ställningstagande

Kommunalt ställningstagande Tillkommande bebyggelse bör i första hand utnyttja ur produktionssynpunkt sämre marker eller marker mellan jord och skog. Alternativt kan bebyggelse lokaliseras till mindre skogsområden eller till kanten

Läs mer

Återrapportering giftfri förskola

Återrapportering giftfri förskola UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Holström Ingrid Datum 2016-02-01 Diarienummer UBN-2015-4689 Utbildningsnämnden Återrapportering giftfri förskola Förslag till beslut Utbildningsnämnden föreslås besluta

Läs mer

Nedre Motala ströms och Bråvikens vattenråd har erbjudits att svara på rubricerad remiss med ert diarienummer 537-5346-2014.

Nedre Motala ströms och Bråvikens vattenråd har erbjudits att svara på rubricerad remiss med ert diarienummer 537-5346-2014. YTTRANDE 1(10) 2015-05-05 SPN 2009/0810 349 Handläggare, titel, telefon Magnus Gullstrand, fysisk planerare 011-15 19 66 Vattenmyndigheten Södra Östersjön Länsstyrelsen Kalmar län Samråd om förslag till

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken

Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken Dnr 511-7956-05 00-001-064 Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken Upprättad: 2005-08-12 Namn: Mörtsjöbäcken Områdeskod: SE0630202 Områdestyp: SCI (Art- och habitatdirektivet) Area: 0,5 ha Skyddsform:

Läs mer

God Havsmiljö 2020 Åtgärdsprogram för havsmiljön

God Havsmiljö 2020 Åtgärdsprogram för havsmiljön REMISSYTTRANDE 2015-04-20 Ert datum 2015-02-01 Ert dnr 3563-14 Havs- och vattenmyndigheten Box 11930 404 39 Göteborg God Havsmiljö 2020 Åtgärdsprogram för havsmiljön Sveriges Fiskevattenägareförbund har

Läs mer

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-11 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer: 13KS231 Program

Läs mer

Ha nt och pa ga ng inom vattenfo rvaltningsarbetet under 2013

Ha nt och pa ga ng inom vattenfo rvaltningsarbetet under 2013 2013-05-21 Ha nt och pa ga ng inom vattenfo rvaltningsarbetet under 2013 Allmänt, organisation och ekonomi Från och med den 1 maj är Lisa Lundstedt är ny vattenvårdsdirektör efter Bo Sundström. Lisas gamla

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål STENUNGSUNDS KOMMUN Antagandehandling 2009-08-12 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län Normalt Planförfarande 1 Normalt

Läs mer

TOPP 10 HÄLSOSAMMA FRUKTER

TOPP 10 HÄLSOSAMMA FRUKTER TOPP 10 HÄLSOSAMMA FRUKTER ebuzzdaily 30 September, 2014 at 21:21 1207 Frukt har alltid klassats som något hälsosamt och nyttigt, och man lägger gärna ihop frukt och grönsaker till fruktogrönt, till ett

Läs mer

HÄLSOEFFEKTER I ETT FÖRORENAT OMRÅDE EN EPIDEMIOLOGISK ENKÄTSTUDIE

HÄLSOEFFEKTER I ETT FÖRORENAT OMRÅDE EN EPIDEMIOLOGISK ENKÄTSTUDIE HÄLSOEFFEKTER I ETT FÖRORENAT OMRÅDE EN EPIDEMIOLOGISK ENKÄTSTUDIE Gun Wingren, Docent Avd. för f r Yrkes- och Miljömedicin, IKE, Linköpings Universitet Ingela Helmfrid, Biolog Yrkes- och Miljömedicinskt

Läs mer

Riksintressen & skyddade naturområden kring Höganäs

Riksintressen & skyddade naturområden kring Höganäs Riksintressen & skyddade naturområden kring Höganäs 2013-08-20 Ebba Löfblad & Gun Lövblad, Profu i Göteborg AB Lennart Lindeström, Svensk MKB AB BILAGA C:3 till MKB 1 Inledning En genomgång har gjorts

Läs mer

Lektionsupplägg: Varför behövs miljömålen?

Lektionsupplägg: Varför behövs miljömålen? Lektionsupplägg: Varför behövs miljömålen? En bra miljö kan handla om många olika saker t.ex. frisk luft, rent vatten och en stor biologisk mångfald. Tyvärr är miljöproblemen ibland så stora att varken

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2015-12-18. Rådgivande gruppen för fiske och vattenbruk

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2015-12-18. Rådgivande gruppen för fiske och vattenbruk PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-12-18 Rådgivande gruppen för fiske och vattenbruk Tid Kl. 13.00 16.30 Plats Länsstyrelsen lokal Storön Närva- Karl-Erik Karlsson Torgny von Wachenfeldt rande Thomas Höjer

Läs mer

FRÄSCHA FrUKtER och GRÖNSAKER

FRÄSCHA FrUKtER och GRÖNSAKER På vilket sätt tror du att nyckelpigan kan hjälpa ekobonden? FRÄSCHA FrUKtER och GRÖNSAKER PÅ riktigt Den som odlar ekopotatis behöver välja potatissort extra noga varför? tuffa potatisar När äpplen eller

Läs mer

Vad händer med Storsjön?

Vad händer med Storsjön? Vad händer med Storsjön? Storsjön är idag en övergödd sjö och detta har tidvis fört med sig besvärande massförekomst av alger. Syftet med denna skrift är att, utifrån genomförda undersökningar, informera

Läs mer

Protokoll LAG-möte 2016-01-19 på Länsstyrelsen i Jönköping

Protokoll LAG-möte 2016-01-19 på Länsstyrelsen i Jönköping Protokoll LAG-möte 2016-01-19 på Länsstyrelsen i Jönköping Mötet inleddes med att vi lärde känna varandra lite bättre. 1. Mötets öppnande Mötet öppnandes av ordförande, Caroline Dieker. 2. Fastställande

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2011-02-08 på Länsstyrelsen, Jönköping

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2011-02-08 på Länsstyrelsen, Jönköping PROTOKOLL 2011-03-01 Nr 1/2011 Sida 1/8 Linda Englund Vätternvårdsförbundet Tel 036-39 52 60 linda.englund@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske på Länsstyrelsen, Jönköping

Läs mer

Yttrande över Vattenmyndighetens förslag till förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för Norra Östersjöns vattendistrikt 2015-2021

Yttrande över Vattenmyndighetens förslag till förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för Norra Östersjöns vattendistrikt 2015-2021 Kommunstyrelsen 2015-05-05 1 (7) Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2014:466 Lars-Erik Dahlin 016-710 12 47 Kommunstyrelsen Yttrande över Vattenmyndighetens förslag till förvaltningsplan,

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (2) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 25 maj 2011 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 08:30-11:08 Sekreterare

Läs mer

3. Kemikalier 3.1 Kemikalieförteckning 3.2 Miljöpåverkan av kemikalier 3.3 Förvaring av kemikalier 3.4 Köldmedium 3.5 Cisterner Sidan 69 i handboken

3. Kemikalier 3.1 Kemikalieförteckning 3.2 Miljöpåverkan av kemikalier 3.3 Förvaring av kemikalier 3.4 Köldmedium 3.5 Cisterner Sidan 69 i handboken Kemikalier 3. Kemikalier 3.1 Kemikalieförteckning 3.2 Miljöpåverkan av kemikalier 3.3 Förvaring av kemikalier 3.4 Köldmedium 3.5 Cisterner Sidan 69 i handboken 4. Giftfri miljö "Förekomsten av ämnen i

Läs mer

Yttrande över förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt

Yttrande över förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt Torshälla stads nämnd 2015-02-12 1 (5) Torshälla stads förvaltning Ledning & administration TSN/2014:413 Ulrika Hansson 016-710 73 25 Torshälla stads nämnd Yttrande över förvaltningsplan för Norra Östersjöns

Läs mer

MÄLARENS VATTENVÅRDSFÖRBUND. Fisk från Mälaren - bra mat

MÄLARENS VATTENVÅRDSFÖRBUND. Fisk från Mälaren - bra mat MÄLARENS VATTENVÅRDSFÖRBUND Fisk från Mälaren - bra mat Gädda, gös och abborre från 6 fjärdar i Mälaren undersöktes under 2001. Provtagningsstationen Östra Mälaren ligger i Ulvsundasjön nära de centrala

Läs mer

Ett informationsspridningsprojekt lett av : I samverkan med:

Ett informationsspridningsprojekt lett av : I samverkan med: Ett informationsspridningsprojekt lett av : I samverkan med: Upplägg Presentation av projektet Varför byta från bottenfärg 6 sätt att slippa måla Havs och vattenmyndighetens riktlinjer för båttvätt Exempel

Läs mer

Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg

Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-09-29 260 Ansökan om bidrag till huvudstudie av förorenade sediment i Falkenbergs hamnbassäng. KS 2015-295

Läs mer

Riktlinje för inköp och upphandling av livsmedel

Riktlinje för inköp och upphandling av livsmedel Diarienr 2013/143-KS nternati Riktlinje för inköp och upphandling av livsmedel Beslutad av Kommunstyrelsen 12 juni 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker

Läs mer

Välfärdsutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Välfärdsutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Lokal Strået, kl. 13.40 15.25 Ajournering kl. 14.40 14.55 Beslutande Birgitta Jönsson (S), ordförande Torsten Vigre (M), tjänstgörande ersättare för Olof Röstin (M) Agnetha Persson (C)

Läs mer

Underlagsdokument till jävsregler

Underlagsdokument till jävsregler Underlagsdokument till jävsregler Förebyggande och hantering av jävsituationer inom Mistra Här följer frågor och svar om hur alla inom Mistra med utgångspunkt i Mistras jävsregler kan arbeta för att förebygga

Läs mer

Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter. Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten. Tumba 2014-02-14

Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter. Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten. Tumba 2014-02-14 Behovsbedömning och identifiering av viktiga miljöaspekter Detaljplan Dioriten1/Grönstenen 4, Storvreten Tumba 2014-02-14 Förord Följande behovsbedömning av detaljplan för Dioriten1/Grönstenen 4 i Storvreten

Läs mer

Måla båtbotten Du har väl koll på reglerna?

Måla båtbotten Du har väl koll på reglerna? Måla båtbotten Du har väl koll på reglerna? Så här får båtbottenfärg användas allmänna regler Under 2014 såldes 56 ton bekämpningsmedel/aktiv substans för användning i båtbottenfärger för fritidsbåtar.

Läs mer

KOPPARFLÖDET MÅSTE MINSKA

KOPPARFLÖDET MÅSTE MINSKA KOPPARFLÖDET MÅSTE MINSKA Gatu- och fastighetskontoret Miljöförvaltningen Stockholm Vatten Användningen av koppar måste minska Koppar är nödvändigt för växter och djur. Alla levande celler behöver koppar

Läs mer

Riktlinjer kemisk bekämpning

Riktlinjer kemisk bekämpning Riktlinjer kemisk bekämpning Fastställd av miljönämnden 2014-02-18 6 Dnr. 2014-MN0017 Åtvidabergs kommun Besöksadress: Adelswärdsgatan 7 Postadress: Box 206, 597 25 Åtvidaberg Tel: 0120-830 00 Fax: 0120-352

Läs mer

BRASTAD OCH BRODALEN

BRASTAD OCH BRODALEN BRASTAD OCH BRODALEN Bakgrund Brastad är centralort i kommunens norra del. Under 1970- och 80- talen växte samhället kraftigt. Flera tillverkningsindustrier som skapade arbetstillfällen och den ökade befolkningen

Läs mer

Vattenrådsmöte tema INFRASTRUKTUR Tranås Energi 2014-03-19

Vattenrådsmöte tema INFRASTRUKTUR Tranås Energi 2014-03-19 Vattenrådsmöte tema INFRASTRUKTUR Tranås Energi 2014-03-19 Lars-Erik Fälth, ordförande i arbetsgruppen Uppströms Sommen, hälsar välkommen och berättar lite om Vattenråd Motala ström Sydvästra. Han förklarar

Läs mer

Luleå kommun Fastställt av Kommunstyrelsen 2013-06-03

Luleå kommun Fastställt av Kommunstyrelsen 2013-06-03 Luleå kommun Fastställt av Kommunstyrelsen 2013-06-03 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 3 2. Syfte 3 3. Olika typer av sponsring och avgränsning 3 3.1 Evenemangssponsring 3 3.2 Idrottsponsring 3.3 Övrig

Läs mer

Hanna Haaksi Projektchef Håll Skärgården Ren rf. MARLIN-projektets slutrapport sammanfattning av resultaten för Finland

Hanna Haaksi Projektchef Håll Skärgården Ren rf. MARLIN-projektets slutrapport sammanfattning av resultaten för Finland Hanna Haaksi Projektchef Håll Skärgården Ren rf MARLIN-projektets slutrapport sammanfattning av resultaten för Finland Nedskräpningen av haven är ett globalt problem. Varje år hamnar miljontals ton avfall

Läs mer

Samrådsmöte Östersund 17 februari 2015

Samrådsmöte Östersund 17 februari 2015 Samrådsmöte Östersund 17 februari 2015 Alla kan bidra till ett bättre vatten! Bottenhavets status Blå-Hög ekologisk status Grön- God ekologisk status Gul-Måttlig ekologisk status Orangeotillfredsställande

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:43 LS 0906-0526 1 (2) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:22 av Raymond Wigg m.fl. (MP) om att göra Stockholms län till en GMO-fri zon Föredragande landstingsråd: Gustav Andersson

Läs mer