Del 3. Denna del avser ledning och organisation för ledning samt stab och stöd och är fastställd i Barn- och utbildningsförvaltningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Del 3. Denna del avser ledning och organisation för ledning samt stab och stöd och är fastställd i Barn- och utbildningsförvaltningen"

Transkript

1 Del 3 Barn- och utbildningsförvaltningen/pem En översyn av BUFs verksamhet med särskilt fokus på för-, grund och gymnasieskolan, förvaltningens ledningsorganisation samt dess stabs-/stödresurser, i syfte att kontinuerligt kunna erbjuda en god lärmiljö i tiden, till gagn för barn- elever och föräldrar. Denna del avser ledning och organisation för ledning samt stab och stöd och är fastställd i Barn- och utbildningsförvaltningen Sida 1 (19)

2 Ledning och organisation för ledning samt stab och stöd Översynen av dessa delar är främst fokuserade till de funktioner som berör skoldirektör och rektor. Oaktat val av organisationsform är det viktigt att tillmötesgå lagstiftningens krav på att det är rektor som är direkt ansvarig för undervisningsverksamheten. Riksdagen har beslutat om mål- och resultatstyrt styrsystem för skolan. Statliga mål, krav på resultat samt skollag och förordningar konstituerar kommunens (huvudmannens) uppdrag i ett system där kommunen ansvarar för att genomföra det statliga uppdraget. Kortfattat kan genomförandeansvaret beskrivas som att kommunen har uppdraget att ge professionen de förutsättningar som krävs för att de nationella målen nås, och också ansvaret att följa upp resultatet. Rektor har som företrädare för professionen ett direkt ansvar för att utifrån de förutsättningar som ges bedriva en verksamhet så att de nationella målen nås. Rektor har också mycket tydligt ansvar för att redovisa måluppfyllelse och resultat, såväl enligt statliga som kommunala bestämmelser. Ledning är den aktivitet som skall säkra att målen i de olika statliga och kommunala styrdokumenten uppnås och återredovisa hur verksamheten lyckats i sitt uppdrag, Ytterst är det rektor som har ansvaret och uppgiften att genom sitt ledarskap skapa förutsättningar för sin verksamhet och att skolan är en trygg arbetsplats. Detta gäller såväl elever som medarbetare. 1 Rektor har därmed ett (1) uppdrag, dvs att genomföra såväl det statliga som kommunala uppdraget. Kravet på ledarskapet i skolan hos alla medarbetare såväl som hos rektor har ökat. I rapporter och diskussioner om situationen i skolan lyfter man ledarskapets betydelse för den enskilda skolans kvalitet, resultat och måluppfyllelse. Rektors uppdrag är mångfacetterat med både stat och kommun som uppdragsgivare. De ständigt ändrade förutsättningarna för skolans ledarskap, mot bakgrund av förändringarna i samhället i övrigt, medför att rektor har ett komplext uppdrag. Likväl visar Skolverkets rapport att inte alla rektorer har de förutsättningar som krävs för att de skall klara sitt uppdrag 2. Detta kan gälla såväl ett behov av kompetensutveckling som att de yttre förutsättningarna för att genomföra sitt uppdrag är otillräckliga, eller att uppdraget är överdimensionerat. Skoldirektören har å sin sida en mängd roller och uppdrag/ansvar. Förenklat kan sägas att dessa för närvarande kan indelas i fyra huvudområden; leda och ansvara för förvaltningens verksamhet inför BUN, leda RMO/rektorer, leda avdelningschefer i BUF centrala stab, samt delta i kommunövergripande arbetet inom Kommunledningsgruppen. 1 SOU 2004:116, Skolans ledningsstruktur sid 23 2 SOU 2004:116, Skolans ledningsstruktur, sid. 123, samt Pia Enochsson, Myndigheten för skolutveckling Sida 2 (11)

3 De kommunala ansvaret i form av styrning, ledning och kontroll utgår från genomförandeansvaret. För att den kommunala ledningen (i första hand BUN) skall kunna ta sitt ansvar måste förvaltningen ha system för tillsyn, uppföljning och utvärdering inom en många områden, till stöd för förvaltningschefens (skoldirektörens) ledning och ansvar. 1. Ledarskapet Ledarskap och ledning är centralt för ledaren. Med ledning skall förstås de verktyg eller processer som ledaren använder för att styra sin verksamhet. Processerna omfattar vanligtvis planering, budgetering, organisering, bemanning, uppföljning och problemlösning. Ledarskap och ledning hänger ihop, men ledarskap kan man mera säga utgöras av att lägga fast inriktning, rikta in medarbetare/organisationen mot en gemensam riktning, samt att motivera och inspirera 3. Ledarskapet inom förvaltningen skall grundas utifrån ett strategiskt ledarskap, dvs ett långsiktigt inriktande arbete. Avsikten med detta är att alla medarbetare tydligt kan identifiera sin roll i den gemensamma uppgiften och därmed individuellt bidra till att alla ansträngningar utifrån en tydliggjord nulägesbeskrivning leder mot det gemensamma målet. Strävan är därför ett ökat fokus på: Vision dvs vad vill vi uppnå? Uppdrag dvs varför finns vi till? Strategier dvs hur är vårt angreppssätt för att mäkta vårt uppdrag? Kultur dvs vad kännetecknar oss och vår verksamhet? Se vidare Skola Gotland 2008, del 1 Utifrån detta ledarskap skall givetvis de mer dagliga situationerna också hanteras av rektorerna i ett operativt ledarskap. Vi skall också i vår strävan att ytterligare förbättra vår verksamhet ta fasta på de gemensamma inre förutsättningar för framgångsrika skolor, som statens offentliga utredningar i betänkandet av utredningen om skolans ledningsstruktur 4 har presenterat. Dessa gemensamma inre förutsättningar för framgångsrika skolor som vi skall arbeta utifrån är: 3 SOU 2004:116, sid 47 4 Ibid, sid Sida 3 (11)

4 1. Ett aktivt och kontinuerligt arbete med skolans uppdrag och värdegrund. 2. Stark fokusering på elevernas individuella behov och förutsättningar och deras arbete och motivation. 3. Stark resultatorientering. 4. Engagemang i mål- och uppföljningsarbete och intresse av att få sin verksamhet utvärderad. 5. Stora förväntningar på eleverna. 6. Ett sammanhållet och aktivt utvecklingsarbete på skolan Se vidare bilaga 1 (utdrag ur betänkande av Utredningens om skolans ledningsstruktur, SOU 2004:116) 2. Ledningsorganisation Organisationen för ledning samt stöd för denna genom dess stab/stödresurser 5 skall dimensioneras utifrån vad rektor respektive skoldirektör behöver för att klara sitt uppdrag och ansvar. Med detta förstås också att ledningsstrukturen också kan behöva påverka rektors egen inre organisation så att även den kan bidra till att rektor kan mäkta/ha förutsättningar för kvalité i sitt uppdrag. Rektors egen inre ledningsstruktur behandlas inte i det följande, utan är en fråga för respektive rektor. Den nuvarande ledningsorganisationen har Rektor med områdesansvar som bärande idé. Ledningsorganisationen upplevs för närvarande inte ha den tydlighet och de förutsättningar som krävs för att klara de uppdrag som rektor respektive skoldirektör har. Av särskild vikt är att det så kallade ledningsspannet (antalet underställda) får en riktig dimension med hänsyn till såväl kvalitet som arbetsmiljö. 2.1 Bakgrund Den nuvarande ledningsorganisationen tillkom efter det att distriktsorganisationen avskaffats och ersatts av ett antal rektorer med områdesansvar för förskola och grundskola, som lyder under skoldirektören. Dessa har dels ansvar för rektorerna inom sitt område och ett eget rektorskap. Under skoldirektören lyder särskolechef, kulturskolechef, gymnasiechef samt den centrala stabens avdelningschefer. Under gymnasiechefen lyder gymnasieskolornas rektorer som dessutom är RMO, dock utan att ha ansvar för andra rektorer. Organisationen är platt med hierarkiska inslag. RMO är en mellanchef som har arbetsgivaransvar för rektorerna inom sitt område, samordningsansvar för vissa frågor och skall vara kollega i andra. Detta upplevs som en källa till otydlighet. 5 Med stab avses stöd till BUN, skoldirektör och rektor. Med stöd avses organisation för stöd till kärnverksamheten. Sida 4 (11)

5 Schematiskt skiss över den nuvarande ledningsorganisationen: FC Avd. chef Särskolechef Kulturskolechef Gychef RMO RMO för-/grundskola R RMO R/ bitr r Fördelar: Greppbara områden Representation i skoldirektörens ledningsgrupp för rektorskåren RMO har verksamhetskunskap Nackdelar: Otydlig, såväl inom org som mot omvärlden Orent ansvar /chef på två nivåer 2.2 Alternativa ledningsorganisationer Som alternativ till dagens struktur finns två principiella vägar. Antingen en plattare eller en mera hierarkisk organisation. En plattare organisation Denna organisation innebär att samtliga rektorer är direkt underställda skoldirektören, vilket ger ett alldeles för omfattande ledningsspann (förutsatt nuvarande antalet rektorer) och därmed risk för dålig kvalitet. För att skoldirektören skall mäkta att leda i denna typ av organisation krävs att rektorerna är färre än idag och för att färre rektorer i sin tur skall mäkta sina uppdrag, krävs biträdande rektorer. Alternativet innebär att nuvarande RMO, särskole-, kulturskole- och gymnasiechef är rektorer och under dessa har organisationen endast biträdande rektorer. Ett sådant alternativ innebär att en hierarki skapas under rektorsnivån men ej mellan skoldirektör och rektor. Alternativ 1 rektorer direkt underställda skoldirektören FC Avd chef Särskolechef Kulturskolechef Gychef R Bitr R Bitr R R/ Bitr R Fördelar: Tydligt rektorsuppdrag Nackdelar: Utifrån skollag och arbetsbörda ett omöjligt uppdrag för rektor Risk för tröghet i beslutsfattandet Otydligt ansvar för elever och föräldrar Sida 5 (11)

6 En mera hierarkisk organisation En sådan organisation innebär att en mellanchef mellan skoldirektör och rektor skapas. Denna nivå kan antingen skapas organisatoriskt nära skoldirektören eller lokalt i skolområden (motsvarande). Mellanchefsnivån bör ha arbetsgivaransvar och ansvar för kvalité, ekonomi och utveckling, för att ledningen skall vara tydlig. Oaktat val av organisationsform är det som tidigare sagts viktigt att tillmötesgå lagstiftningens krav på att det är rektor som är direkt ansvarig för undervisningsverksamheten. Alternativ 2 lokala mellanchefer I det fall mellanchefsnivån organiseras lokalt kan den vara områdesansvarig eller linjeansvarig chef. Denna chef har inte rektorskap för egen skola. Alternativet innebär att en mellanförvaltningsnivå skapas, med större eller mindre organisation för lokalt stöd. FC Avd chef Kulturskolechef Särskolechef Gychef O/L Områdes eller linjechef Bitr R Bitr R R/ bitr r Fördelar: Chefsansvar nära verksamheten Tydlig rollfördelning O/L chef är backup och stöd till rektorerna Nackdelar: Bygger upp lokala stabsresurser (distrikt) Risk att O/L chef blir överrektor Likvärdighetsperspektivet Alternativ 3 central organiserade mellanchefer I det fall mellanchefsnivån organiseras centralt kan funktionen kan liknas vid den som gymnasiechefen har i dagens organisation. Ansvaret i mellanchefsnivån kan antingen bygga på ett 0 20 års perspektiv eller ett skolformsperspektiv. Sannolikt är dock det förstnämnda perspektivet för brett och ger en för splittrad ledning av gymnasiet på Gotland. Eftersom integrationen mellan förskoleverksamhet, förskoleklass och grundskola är en viktig pedagogisk utgångspunkt, och eftersom verksamheten är integrerad i nuvarande skolområden och/eller i rektorsnivån, vore det olyckligt om en central mellanchefsnivå vore organiserad skolformsvis i detta avseende. Detta skulle ge en ledning med dubbla rör till verksamhetsnivån. Naturligt är därför att en central organiserad mellanchefsnivå innehåller ansvar för förskola/förskoleklass/skolbarnsomsorg/grundskola, respektive gymnasieskola, kulturskola och särskola. Dessa mellanchefer bör ha arbetsgivaransvar samt ha ansvar för Sida 6 (11)

7 kvalité, ekonomi och utveckling. Utgångspunkten är att det bara finns en central stab organisatoriskt, varför dessa chefer inte skall ha egna stabsresurser. FC Avd chef Särskolechef Kulturskolechef Gychef F/G Bitr FC Alt3.1 R R Rr F/G T Ledningsteam områdes- /linjevis Fördelar: Renodlade roller FC, bitr FC, rektor Ökad möjlighet till ledningsstöd från förvaltningsnivån. Nackdelar: Bitr FC längre från verksamheten än RMO En centralisering Ett underalternativ (3.1) är att organisera rektorerna under respektive mellanchef som lag/team. Varje rektor har ett tydligt rektorsansvar men samarbetar inom ett område eller linje med övriga rektorer inom främst verksamhetsutveckling och pedagogiska frågor. Syftet med det skulle vara att tydligt skapa ett lokalt samarbete och ansvar i olika frågor samt att undvika rektors ensamroll. Fördelar: Rektorer i team, ömsesidigt stöd och ensamrollen undviks Nackdelar: Alternativet kräver att ansvaret tydliggörs lokalt Sida 7 (11)

8 3. Organisation för stab och stöd I den nuvarande organisationen finns resurser för stab och stöd i huvudsak organiserade centralt. Rektor har i sitt lokala stöd assistenter som biträder med administrativa uppgifter inom områdena barn/elever/föräldrar, personal, ekonomi, skolskjutsar mm. För löne- och fakturahantering finns stöd för såväl den centrala som den lokala nivån inom Konsult och Servicekontoret. Central finns stöd för såväl BUN, skoldirektör och rektor. Stödet finns inom områdena kansli, personal, ekonomi, utveckling, planering och försörjning. Centralt finns också resursavdelningen samt biblioteks,- och läromedelsstöd (inklusive media och UR studio ). För att rektor skall kunna utöva sitt ledarskap kan inte självservice för rektors organisation vara organiserat i den enskilde rektorn utan denne måste avlastas med ett stöd, så att rektor inte binds till att enkom vara en administrativ chef 6. SOU pekar i sitt underlag också på att rektorer i de kommunala skolorna har ett sämre administrativt stöd än det i motsvarande fristående skolor, privata företag eller offentliga organisationer med verksamhet av motsvarande storlek och omfattning, stödet behöver därför utvecklas Stöd till rektor och skoldirektör Inom ramen för det förberedande arbetet till denna översyn har ett antal områden lyfts fram som viktiga områden att beakta i det fortsatta arbetet. I en sammanfattad form avser de för rektorsnivån behov av; sakkunniga som kompetensstöd, mindre ledningsspann, EA och PA stöd, fysiskt nära administrativt stöd, vaktmästeriresurs, centrala handledare, stöd i elevvårdsteam, stöd i fastighets- och försörjningsfrågor, socialtjänststöd mm. För skoldirektörsnivån sammanfaller en hel del av punkterna med rektorsbehoven. Tillkommer gör beställarkompetens på förvaltningsnivå inom ett antal områden, stöd med administrativ chef och infochef, resurser för planering, utvärdering, analys och utveckling, samt resurser för beredningsstöd för BUNs och kommunledningens behov, samt statens kontrollsystem (Skolverket) 6 Dvs ägnar sig åt transaktionellt ledarskap. Detta ledarskap innebär att leda förvaltning och drift av verksamheten. En ledare däremot borde stå för transformativt ledarskap, nämligen att leda framåtriktning och förändring. 7 SOU sida 123 Sida 8 (11)

9 Det kompletta underlaget till underlag för fortsatt arbete redovisas ej vidare här. Till ytterligare stöd skall fortsatta överväganden också beakta SOU 8 sammanfattande slutsatser avseende förbättringsområden rörande ansvaret för staten, kommunen och rektorn. 3.2 Organisation Ett alternativ till dagens organisation är att den centrala staben och stödresursen organiseras enligt följande, hypotes som används för att se över organisationen. Utgångspunkten är att det bara finns en central stab organisatoriskt. Arbetsmässigt kan den vara intresse/kompetensindelad. Den centrala staben organiseras med en administrativ chef 9 och i följande avdelningar: Personal (inkluderar funktionerna: personaladministration, personal/konsultstöd, rekrytering, kompetensutveckling) Ekonomi Kansli (inkluderar funktionerna stöd till BUN, info, diarie/arkiv) Verksamhetsutveckling (inkluderar funktionerna, planering, uppföljning, utveckling, samt sakkunniga) Det centrala verksamhetsstödet organiseras avdelningsvis enligt följande: Resursavdelning (dagens organisation) Verksamhetsstöd (inkluderar stödfunktionerna: IT, fastigheter, kost, skolskjutsar, biblioteksstöd, läromedel, UR, praktikcentral) 4. Val av organisation för ledning samt stab och stöd 4.1 Ledning Alternativ 1 har tidigt under arbetet avfärdats som ett tänkbart alternativ till dagens organisation. Alternativ 2 och 3 har behandlats parallellt med att organisationen för stab och stöd studerats. Alternativ 2 har avfärdats främst med hänsyn till att mesta möjliga ledningsresurs skall användas för ledning av verksamheten och att det är ett (personal-) resurskrävande alternativ. Det är sannolikt också olämpligt att ha en förvaltningsnivå utanför det centrala BUF och därmed tillskapa stabsresurser lokalt. En sådan lösning kan också medföra en distriktsliknande organisation med risk för bristande likvärdighet över ön. 8 SOU 10.6 sammanfattning sida Hypotes: Den administrative chefen kan ha tillika befattning. Skoldirektören behöver sannolikt vara ansvarig för att inrikta stabens arbete i en roll nära avdelningscheferna, medan den administrative chefen har ansvar för att samordna stabens arbete vid sidan om sitt arbetsgivaransvar och ansvar för kvalité, ekonomi. Dvs gentemot stabens arbetsinriktning finns ingen mellanchef. Sida 9 (11)

10 Alternativ 3.1 har studerats utifrån aspekten att för rektorsnivån ha tydligt rektorsansvar, undvika ensamrollen, få gemensam kraft i rektors ledningsfrågor och möjligheter till kollegialt stöd. Faktorer som möjlighet till stöd i ledning och ledarskapsfrågor, företräde och utveckling av för- och grundskolefrågor utifrån förvaltningschefsnivå har också lyfts fram. Vidare medger alternativet en flexibilitet i ledningen när grundskoleorganisationen skall förändras. Av vikt är att beakta BUNs synpunkter på att verksamheten inte skall komma för långt bort från politiken, varför det är viktigt att mellanchefsnivåns ansvar grundar sig på skoldirektörens ansvar och att de arbetar med förvaltningsfrågor på skoldirektörens uppdrag. Av detta skälet är de att betrakta som bitr förvaltningschefer och det är skoldirektörens ansvar att alla jobbar inom ramen för helheten. En mera balanserad ledning som möjliggörs i detta alternativ bör ge skoldirektören mer utrymme att leda verksamhetsutveckling och vara länken gentemot politiken och kommunen som helhet. 4.2 Innebörden av förordat alternativ I stort innebär detta att: Rektorerna skall ha ett väl definierat rektorsansvar Rektorerna samarbetar linjevis i frågor som rör utveckling av verksamheten i förskola år 9 perspektivet, pedagogisk ledning och utveckling, verksamhetsledning, kompetensutveckling mm En rektor inom linjen ansvarar för att rektorsteamet sammankallas och gemensamt arbetar med ovanstående frågor enligt överenskommelse med för- och grundskolechefen. På förvaltningsnivå inrättas två för- och grundskolechefer (tillika biträdande förvaltningschefer) Dessa skall ha arbetsgivaransvar samt ha ansvar för ekonomi, måluppfyllelse och resultat, samt kvalitetsutveckling. För- och grundskolechefernas ansvar skall omfatta ett 1-16 års perspektiv, innehålla både stad och land. De skall ha rektorserfarenhet och rekrytering sker i första hand internt Systemet för fördelning av ekonomiska resurser inom BUF skall bibehållas för rektorsnivån De inarbetade nätverken för F-6 och 7-9 skall bibehållas och utvecklas. En konkretisering av ansvaret och arbetssätten skall ske då för- och grundskolecheferna är tillsatta. Sida 10 (11)

11 4.3 Val av organisation för stab och stöd Översynen, som inte i detalj redovisas här, förutsätter att nuvarande organisation och arbetsformer är väl utformade såväl till omfattning som tillhörighet (lokalt kontra centralt inom förvaltningen). Översynen visar på att en del utvecklingssteg behöver tas, bl a rörande kompetensutvecklingsfrågor, men att dessa kan göras inom ramen för nuvarande organisation. Ett förslag till utveckling, i samband med flytten till Visborgsslätt (fd P18), av en modern mediacentral har framkommit. (detta redovisas i bilaga 2) Inom projektet Struktur 2007 finns ett antal förslag till samordning och rationalisering av den kommunala verksamheten i samband med flytten till Visborgsslätt. Under övervägande finns också förslag till ett gemensamt kontor, där t ex allt PA- och EA- stöd organiseras. Mot bakgrund av slutsatserna från översynen av BUFs centrala stab och stöd, samt den stora påverkan som besluten i projektet Struktur 2007 kommer att ha, finns i dagsläget ingen anledning till organisatoriska förändringar. Detta innebär att skoldirektören tillsvidare arbetsleder stabens verksamhet. 5. Förslag till BUN Skoldirektören föreslår att Barn- och utbildningsnämnden besluta: 1. inriktning för ledarskap inom förvaltningen, enligt pkt 1 ovan (Ledarskapet), skall ligga till grund för chefernas strategiska arbete. 2. SOU 10 slutsatser angående kriterier för framgångsrika skolor, enligt pkt1 ovan (Ledarskapet), och bilaga 1 skall ligga till grund för de närmaste årens arbete med kvalitetsfrågor inom den kommunala skolan 3. BUN godkänner föreslagen organisation för ledning enligt pkt 4.2 med genomförande fr o m BUN godkänner i övrigt del 3 som en rapport. Peter Molin Skoldirektör 10 Statens offentliga utredningar i betänkandet av utredningen om skolans ledningsstruktur Sida 11 (11)

12 Utdrag ur Betänkande av Utredningen om skolan ledningsstruktur SOU 2004:116 (sid 93-96) Bilaga 1 Några gemensamma drag i de mest framgångsrika skolorna Utredningen har funnit sex speciella karakteristika som vi anser vara gemensamma för de skolor som är de mest framgångsrika enligt de kriterier som utredningen har haft tillgängliga. Dessa dragsaknas i stor utsträckning eller är otydliga i skolor med genomsnittliga resultat. Det stärker uppfattningen att just dessa drag verkligen har ett samband med goda resultat för den enskilda skolan. Alla har att göra med en inställning, en slags uttalad eller outtalad gemensam överenskommelse. 1. Ett aktivt och hela tiden pågående arbete med värdegrunden Skolans fostrande uppgift manifesteras i läroplanerna i ett antal värdeord som t.ex. demokrati, respekt, initiativ, ansvar, jämställdhet. Skolan är en arbetsplats som själv måste ge eleverna en bild av vad dessa ord innebär och hur viktig värdegrunden är för att man ska kunna leva och arbeta tillsammans. De vuxna i skolan medverkar i denna fostran främst som förebilder och genom att skapa och vidmakthålla en arbetsmiljö och arbetsformer som uttrycker och tillämpar dessa värden. Eleverna och i vissa fall föräldrarna medverkar själva i detta värdeskapande. En värdegrund är inte något ytligt påklistrat och inte en ordridå. En värdegrund är rotad i en djupt förankrad inställning till uppgiften och till de människor som man arbetar med. Även om skolan är en demokratisk arbetsplats där olika värderingar får mötas och brytas mot varandra måste där ändå finnas en gemensam inställning till uppgiften och målen liksom en gemensam och respektfull inställning till de människor som tillsammans ska genomföra dessa uppgifter och nå dessa mål. Det är skolans personal och elever och i viss mån deras föräldrar. Pedagogiken, arbetssättet, utformas och tillämpas så att den harmonierar med värdegrunden, annars riskerar man att skolan bara lyckas med halva sitt uppdrag. Detta är den absoluta kärnan i skolledningens uppgift. En sådan gemensam inställning kräver en pågående prövning av arbetssätt. Den måste omfattas och tillämpas gemensamt för att prägla skolan. Den kommer inte av sig själv och den utvecklas och vidmakthålls inte heller av sig själv. Den drivs av ledningen. Ledningen ser också till att den följs upp och utvärderas. Sida 1 (4)

13 De av de mest framgångsrika skolorna som utredningen studerat har ett mycket aktivt sätt att arbeta med värdegrunden och göra skolan till en miljö som visar hur en bra arbetsplats och ett bra samhälle kan fungera. Sätten kan vara olika, men målet är detsamma, nämligen att vara en bra arbetsplats som fungerar fostrande och lärande. 2. Stark fokusering av elevernas behov och förutsättningar och deras arbete och motivation Detta kan tyckas som något självklart i varje skola, men intervjuarna som varit ute i skolor och därefter jämfört sina intryck är överens om att man märker en skillnad mellan skolorna som kan betyda ganska mycket. I genomsnittliga skolor talar man mest om organisation, bristande resurser, arbetssätt eller om lärare och lärares arbetssituation. Skolledaren ser sig ofta som ett offer för motstridiga krav i sin arbetsuppgift. I alla de mest framgångsrika skolorna talar man först och mest om eleverna. Lärarna talar om våra elever, som om något som de har ett gemensamt ansvar för (jfr punkt 6). Ett tydligt individuellt och elevorienterat arbetssätt. Varje elev följs upp noga och blir sedd och uppmärksammad. Mycket arbete läggs ner på att hjälpa varje elev att finna sin motivation och mening med sitt skolarbete. Elever som har eller kan få problem identifieras tidigt och åtgärder sätts in tidigt. Man har mycket tydliga och framträdande rutiner för detta. Specialpedagoger har t.ex. en stark ställning. Flera lärare samarbetar i arbetet med dessa elever. 3. Stark resultatorientering Lärarna har bestämt sig för att alla våra elever ska nå minst godkändnivå. Detta är ingen blygsam målsättning. Snarare innebär ett sådant mål att man sticker ut hakan. Denna resultatorientering kan ha olika källor. Den kan härröra från ett starkt arbete med mål- och resultatstyrning från huvudmannen. Den kan härröra från ledningen och dess ledarskap som mycket tydligt prioriterar höga resultat i prov, betyg och andra utvärderingar. Den kan härröra från en stark föräldragrupp som driver både skolan och barnen framför sig i sina krav på goda prestationer. Sida 2 (4)

14 Den kan härröra från en särskild grupp lärare som själva har goda studieresultat hos eleverna som sin viktigaste sporre och inspirationskälla och som skapar resultatorienterade normer och kultur i hela kollegiet. 4. Engagemang i mål- och uppföljningsarbete och intresse av att få sin verksamhet utvärderad Man arbetar målmedvetet med att följa upp och utvärdera elevernas resultat och prestationer för att skaffa sig en bild av om skolan gör ett bra arbete. Man följer upp betyg, SALSA-värden, resultat på nationella prov m.m. Man arbetar aktivt med LUS3. Man tillämpar BRUK4 och genomför klimatenkäter. I en gymnasieskola arbetar man t.ex. med s.k. value-added utvärdering, dvs. man jämför betyg som den enskilde eleven hade vid inträdet i skolan med dem som han fick när han lämnade skolan. Man lägger ner gemensam möda på sin kvalitetsredovisning. Man efterlyser en bättre utvärdering på både nationell och lokal nivå. I en del skolor har man genomfört ett aktivt arbete med att själva utveckla mål och betygskriterier enligt läroplanen för grundskolan. 5. Stora förväntningar på eleverna Grundinställningen är: Alla kan klara det här. Den som går i vår skola har möjligheter att lyckas. Det är skolans uppgift att göra det möjligt för alla elever att lyckas och den uppgiften måste vi klara. 6. Gemensamt arbete, utveckling och ansvar Typiskt för de mest framgångsrika skolorna är att man arbetar gemensamt för att nå målen. Det finns en gemensam anda av beslutsamhet och engagemang. Lärarna i en skola arbetar tillsammans med att bryta ner läroplanens mål och ta fram betygskriterier. I en skola är det regel att någon lärare går in i en annans klass när man har möjlighet och tar hand om någon elev som behöver särskilt stöd. Man talar om eleverna som våra gemensamma elever. Lärarlagen eller arbetslagen tar gemensamt ansvar för sina gemensamma elever. Gemensamt gläds man eller bekymrar sig för resultatet av olika uppföljningar. Sida 3 (4)

15 Hur hänger dessa sex karakteristiska drag samman med varandra? Alla hänger samman med en inställning hos skolans personal och en aktiv tolkning av meningen med deras och hela skolans arbete. Denna tolkning och denna inställning är det som rektor och lärare i de mest framgångsrika skolorna själva spontant betonar i intervjuerna. I den mål- och resultatstyrda skolan måste lärare och elever tillsammans nå ett antal mål som i grunden finns beskrivna i läroplaner och kursplaner. Den enskilda eleven ska för sin egen del kunna visa att dessa mål har nåtts och skolan måste visa att dess elever når målen. Då måste helt enkelt fokus vara inställt på att göra målen tydliga, att samarbeta för att nå dem och att följa upp att man har nått dem. För att kunna bedöma måluppfyllelsen krävs insatser i form av utvärdering, bedömning, jämförelser m.m. Detta är en förutsättning för arbetsmotivation. Eleven själv ska bli sedd, men resultaten av elevens strävanden ska också bli sedda. Om det här finns ingen tvekan i de mest framgångsrika skolorna, tvärtom. Typiskt för de här skolorna är att de intervjuades tänkande och resonemang först kretsar kring eleverna och resultatmålen, därefter på förutsättningar, metoder och arbetssätt för att nå resultatmålen. Det är inte ovanligt att man i andra skolor tänker i den andra riktningen, vilket kan betyda att man först vill bygga upp en organisation med bestämda förutsättningar och arbetssätt som man anser vara gynnsamma för att nå resultatmålen. Man börjar med att tala om kompetens, pedagogik, resurser, arbetsmiljö och liknande saker och förutsätter därvid att när man fått allt detta på plats precis som man vill ha det, kommer elevfokuseringen och resultaten att infinna sig automatiskt. Detta resonemang om vad som kommer först kan låta ovidkommande, liksom resonemanget om hönan och ägget, men för intervjuarna står det klart att här finns en avgörande skillnad när det gäller inriktningen och fokuseringen. För att kunna utveckla behöver man följa upp, mäta, utvärdera. Sida 4 (4)

16 Bilaga 2 Utdrag ur. Skola Gotland 2008 Utvecklingsavdelningen vill skapa en tydligare organisation genom att renodla vilka tjänster som är direkt stöd till verksamheten och vilka som är stabsuppgifter som utförs på uppdrag av ledningen. Utvecklingsavdelningens nuläge: Vår verksamhetsidé är att genom samordning av resurser bidra till en likvärdig skola på hela Gotland. Vårt verksamhetsområde är att ge stöd och service till personal inom förskoleverksamhet och skolor, chefskår och förvaltningsledning samt Barn- och utbildningsnämnden. Vår vision för stöd till verksamheten Genom samordning av pedagogiska resurser bidra till en likvärdig förskola-skola som erbjuder barn och elever en god lärmiljö. Vi vill tillskapa en modern Mediacentral (MC) för stöd och service till BUFs kärnverksamhet. Mediacentralen skall bli en naturlig och självklar mötesplats för pedagoger att hämta inspiration från. Utställningar, modern utrusning och nya media finns för påseende, användning och utlåning. Specialsalar för tex videokonferenser, filmvisning, filmproduktion, workshops, pedagogiska möten och konferenser finns samlat för olika gruppers behov. Tjänsterna på MC bemannas i huvudsak av pedagogisk personal och personer som är specialister inom sitt område som UR-tekniker, temalådor, grafiker, AV-tekniker. Nuvarande bemanning kan förstärkas med pedagoger kunniga inom specialpedagogik, informationsteknik och funktionsstörning. Även kulturpedagoger inom Kultur-och friddsförvaltningen som arbetar inom film, bild, dans, musik, skulle kunna lokalsamordnas med MCs personal (Inom struktur 2007) Sida 1 (4)

17 Vårt uppdrag är att tillhandahålla varor och tjänster som personal ute i förskolor och skolor efterfrågar. Vi köper in och laddar ner modernt och aktuellt utlåningsmaterial till förskolor och skolor. Vi lånar ut och lagerhåller UR-program, filin, DVD, temaiådor, NTA-lådor, Boklådor, teknisk utrusning m m Vi ansvarar för olika digitala bokningssystem SPIDER, SLI, BookIT. Vi anordnar permanenta och återkommande större läromedelsutställningar för lärare i alla skolformer. Vi anordnar pedagogiska mässor av olika slag. Vi anordnar och samordnar Skolbiovisningar Vi anordnar medieutbildningar för lärare och elever (lärarstuderande och skolledare) Vi samordnar bokningar av lägerskola Vi samordnar stöd och ger service till skolbibliotek Vi samordnar extern service till skolorna för t.ex. textilslöjd. Vi samordnar kulturutbud som skolteater, konserter, dansföreställningar m m Vi samordnar arbetsplats förlagd praktik APP och praktisk arbetslivsorientering PRAO Vi ger viss teknisk service inom AV -området Vi producerar, lagerhåller och tillhandahåller läromedel (LC-förlag), trycksaker samt digital information. Vi ger råd i upphovsrättsfrågor m m. Vi driver utvecklingsprojekt inom olika områden som t.ex. "Språklig utveckling" genom "Bokpåsar, rytmik och sång, "bokprat", "Allas barnbarn," TRAS med mera. Vi anordnar kompetensinsatser inom ovanstående områden. Karin Nyström Utvecklingschef Utvecklingsavdelningen Barn-och utbildningsförvaltningen Sida 2 (4)

18 Lokalbehov på P 18 / Avar för Utvecklingsavdelning på Barn-och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen ger pedagogiskt stöd och service till all personal i förskolor och skolor på Gotland. Vår önskan är att erbjuda våra kunder och medarbetare en trivsam och inbjudande mötesplats/arbetsplats. Öppen mötesplats med många kundbesök Vi har många spontana besökare, främst lärare, till vår permanenta läromedelsutställning där förlagen kan exponera nya läroböcker i alla skolämnen. Vi anordnar även större läromedelsutställningar i externa förhyrda lokaler.(rackethallen, Borgen) På Utvecklingsavdelningen finns en Skolbibliotekscentral/SBC/som stöd till våra 41 grundskolor som många saknar egen skolbibliotekspersonal. Vi har permanent bokutställning av nyutkommen skönlitteratur samt 135 boklådor med skönlitteratur för utlån. SBC bedriver också fortbildningsverksamhet för lärare inom området. Lokalmässiga möjligheter att ta emot större grupper besökare är nödvändigt för vår verksamhet. Hörsal och konferenslokaler, dag och kvällstid Vi anordnar föreläsningar, kompetensutveckling, pedagogiska caféer, filmvisningar, workshops med mera för BUFs medarbetare och behöver lokalutrymmen för detta såväl dag som kvällstid. En modern videokonferensstudio som kan användas i nätverkskonferenser av alla förvaltningar med andra kommuner och utbildningsanordnare vore en själklarhet i en modern organisation. Det skulle vara kostnadseffektivt om vi inom kommunen inte behövde förhyra externa lokaler. (I nuvarande lokaler på Söderväg finns en stor öppen cafeteria som tillsammans med vårt stora konferensrum och korridorer används till detta. Utöver detta förhyr vi biografsaloger, och andra externa lokaler tex på högskolan för videokonferenser) Behov av anpassade arbetsplatser, gods- och förvaringsutrymmen Vid skolsammanslagningar tar SBC hand om bokbestånden för omregistrering och omplacering. Detta sammantaget kräver utrymme för dubbelbokhyllor och rullhyllor. Stora volymer böcker passerar SBC för registrering och vidare utskick till skolbiblioteken. Detta kräver plats i hyllor för varje skola (41 st) samt utrymme för bokvagnar och rullbord. Sida 3 (4)

19 På avdelningen bedrivs film-och redigeringsarbete för lärare och skolklasser. För detta krävs anpassade lokaler. Vi samordnar Skolbioverksamhet, förhandsvisar film och bedriver fortbildning av lärare. Utvecklingsavdelningen lagerhåller egna producerade läromedel (som tex boken Gotland förr och nu med fler produktioner). Vi är även transitcentral för skrymmande gods som tex pärmar om trafiksäkerhet, material mot narkotika/tobak/alkohol, cykelhjälmar med mera som skall fördelas ut till barn och elever på Gotland från olika intressenter. Detta kräver plats för godshantering och lagerutrymmen. Vi förser förskolor och skolor med läromedel för utlån, temalådor i olika ämnen, film, videos, DVD, UR-program som vi spelar in och kopierar och magasinerar för framtida utlån. Tillgång till anpassad inspelningsstudie för UR-inspelningar är ett villkor i de nya lokalerna. Detta kräver stora och bra förvaringsutrymme då vi förvarar UR-banden i upp till tio år. BUN har beslutat att Gotlands kommun skall tillhandahålla s.k. NTA-lådor för utlån till skolor. (Natur-och tekniklådor) Detta är en skrymmande hantering som kräver goda förvaringsutrymmen och anpassade arbetsplatser för iordningställande av materialet före och efter utlån. (Nuv. lokaler är inte optimala för denna hantering ur arbetsmiljösynpunkt, inte tillräcklig yta, källarlokaler utan fönster med arbetsplatser som inte är ergonomiskt utformade.) Samordning med andra förvaltningar Vi samarbetar nära Film på Gotland varför en lokalsamordning på P 18 av verksamheterna kunde vara en fördel. Även övrigt utbud skulle kunna samordnas i gemensamma lokaler med tjänstemän som har barn och ungdom som prioriterade målgrupper och som arbetar med kultur-och utvecklingsfrågor. Ändamålsenliga tillgängliga lokaler Med hänvisning till ovanstående vill Barn-och utbildningsförvaltningen säkra att vi får ändamålsenliga lokaler för vår verksamhet på P18 gärna i huset AVAR. Vi ser gärna att ovan beskrivna verksamheter lokalsamordnas med andra förvaltningar som tex kulturkonsulenter på Kultur-och fritidsförvaltningen. Med tanke på våra kunder, är central placering i Visby viktigt med bra allmänna kommunikationer, då besökarna kommer från Fårö i norr till Öja i söder. Karin Nyström Utvecklingschef Utvecklingsavdelningen Barn-och utbildningsförvaltningen Sida 4 (4)

Del 3 - Fortsatt organisationsarbete avseende ledning och organisation för ledning samt stab och stöd för Barn- och utbildningsförvaltningen

Del 3 - Fortsatt organisationsarbete avseende ledning och organisation för ledning samt stab och stöd för Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningsförvaltningen/pem Del 3 - Fortsatt organisationsarbete avseende ledning och organisation för ledning samt stab och stöd för Barn- och utbildningsförvaltningen 2(7) Fortsatt organisationsarbete

Läs mer

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum Plan för kunskap och lärande med kvalitet och kreativitet i centrum Förord Östersunds kommunfullmäktige har som skolhuvudman antagit denna plan. Med planen vill vi säkerställa att de nationella målen uppfylls.

Läs mer

Utredningen Rektorn och styrkedjan (SOU 2015:22)

Utredningen Rektorn och styrkedjan (SOU 2015:22) FÖRSLAG TILLL Vårt dnr Bilaga 1 B YTTRANDE 15/3137 2015-08-27 Ert dnr U2015/1888/S Avdelningen för arbetsgivarpolitik Ulrika Wallén Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM u.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi UBN Genomlysning av studie- och yrkesvägledning

Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi UBN Genomlysning av studie- och yrkesvägledning uppnluf UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi 2016-03-21 UBN-2016-0861 Utbildningsnämnden Genomlysning av studie- och yrkesvägledning Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Sammanfattning SOU 2015:22

Sammanfattning SOU 2015:22 Sammanfattning Rektorsfunktionen är central för skolverksamhetens kvalitet och utveckling. Mitt uppdrag har bland annat varit att undersöka hur arbetssituationen för rektorerna inom skolväsendet kan förändras

Läs mer

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN DIGITAL UTVECKLINGSPLAN 2018-2022 1. INLEDNING Digital utvecklingsplan ersätter IT-policy för förskola och grundskola i Ystads kommun 2010. Ystads kommun prioriterar digitaliseringen av utbildningsverksamheten.

Läs mer

Skolplan för Tierps kommun 2004-2007

Skolplan för Tierps kommun 2004-2007 Skolplan för Tierps kommun 2004-2007 Fastställd av kommunfullmäktige 2004-02-24 I skolplanen innefattas all verksamhet i förskola, förskoleklass, grundskola, särskola, gymnasieskola, vuxenutbildning, fritidshem

Läs mer

Utbildningspolitisk strategi

Utbildningspolitisk strategi Utbildningspolitisk strategi 2012-2015 för förskola, förskoleklass, skola och fritidshem i Örnsköldsvik Antagen av kommunfullmäktige 2012-05-28 77 Våra huvudmål: Högre måluppfyllelse & Nolltolerans mot

Läs mer

STRATEGI. Strategi för förbättrade kunskapsresultat

STRATEGI. Strategi för förbättrade kunskapsresultat STRATEGI Strategi för förbättrade kunskapsresultat Vision Barn- och utbildningsförvaltningen ska skapa förskolor och skolor där alla barn och elever når sin fulla potential. Trygghet, trivsel och lärande

Läs mer

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun 2013-2016 Innehållsförteckning Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde Grundläggande värden Ramar Utvecklingsområden

Läs mer

Rektorernas förutsättningar. pedagogiska ledare. Mjölby kommun

Rektorernas förutsättningar. pedagogiska ledare. Mjölby kommun www.pwc.se Håkan Lindahl Eleonor Duvander Rektorernas förutsättningar att vara pedagogiska ledare Mjölby kommun Innehållsförteckning 1. Revisionell bedömning... 2 2. Inledning... 4 2.1. Revisionsfråga...

Läs mer

Plan för skolbiblioteksutveckling

Plan för skolbiblioteksutveckling Plan för skolbiblioteksutveckling 2019-2022 Bun 2018/230 Sofia Malmberg 2018-08-23 1 (9) Innehåll 1. INLEDNING... 2 1.1. Framgångsrikt arbete med skolbibliotek som en del av skolans pedagogiska verksamhet...

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan

Barn- och elevhälsoplan Barn- och elevhälsoplan Fastställt av Barn- och utbildningsnämnden Datum för fastställande 2016-03-23, 32 Giltighetstid Tills vidare + årlig översyn Revidering beslutas av skoldirektör. Ansvarig funktion

Läs mer

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument Skolplan 2009 2 Skolplanen kommunalt styrdokument Enligt skollagen ska det i varje kommun finnas en skolplan som visar hur kommunens skolverksamhet ska formas och utvecklas. Av skolplanen ska framgå hur

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 44-2015:3917 Habiliteket Aktiebolag Org.nr. 556484-2416 Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Habilitekets friskola särskola belägen i Täby kommun 2 (10) Tillsyn i Habilitekets friskola särskola

Läs mer

SURAHAMMARS KOMMUNS UTVECKLINGSPLAN FÖR. PEDAGOGISK VERKSAMHET (skolplan)

SURAHAMMARS KOMMUNS UTVECKLINGSPLAN FÖR. PEDAGOGISK VERKSAMHET (skolplan) SURAHAMMARS KOMMUNS UTVECKLINGSPLAN FÖR PEDAGOGISK VERKSAMHET (skolplan) Antagen av Barn- och bildningsnämnden 080218 Fastställd av kommunfullmäktige 080915 GRUNDSYN För förskolan och skolan finns värdegrund,

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Inledning Kommunens skolor och förskolor skall erbjuda en bra arbetsmiljö och lärandemiljö för elever och personal. De nationella målen för förskolan och skolan

Läs mer

Betyg och bedömning. Lokala kursplaner. Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva

Betyg och bedömning. Lokala kursplaner. Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva Betyg och bedömning Lokala kursplaner Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva Johan Dahlberg 2010 Att arbeta med bedömning och betygssättning så att en rättssäker och likvärdig

Läs mer

Beslut för Grundskola och Gymnasieskola

Beslut för Grundskola och Gymnasieskola en Beslut Tyska Skolföreningen Org.nr. 802005-6530 Beslut för Grundskola och Gymnasieskola efter tillsyn i Tyska skolan belägen i Stockholms kommun Beslut 2 (7) Dnr 44-2015:4028 Tillsyn i Tyska skolan

Läs mer

Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola

Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola Bedömningsunderlag förskoleklass och grundskola 1 (5) Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola Enskild huvudman 1 Undervisning och lärande Utbildningen ska vara likvärdig varhelst

Läs mer

e-strategi i utbildningen

e-strategi i utbildningen 19 februari 2013 1 (6) e-strategi i utbildningen 2013-2016 Huddinge ska vara en av de tre bästa skol-it-kommunerna i länet. En verksamhet i takt med tiden Vision E-strategi i utbildningen i Huddinge ger

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor? Tjänsteskrivelse Datum 2015-04-07 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Förskolechefen och rektorn

Förskolechefen och rektorn Juridisk vägledning Reviderad augusti 2013 Mer om Förskolechefen och rektorn Bestämmelser om förskolechef och rektor finns i skollagen. En förskolechef eller rektor får vara det för flera förskole- respektive

Läs mer

Rektorsutbildning. SKL huvudmän Högberga gård 2015-05-29

Rektorsutbildning. SKL huvudmän Högberga gård 2015-05-29 Rektorsutbildning SKL huvudmän Högberga gård 2015-05-29 Rektorsprogrammet 3 år Obligatoriskt för nytillträdda rektorer men även öppet för biträdande rektorer och förskolechefer Rektorsprogrammet omfattar

Läs mer

Ett välskött skolsystem

Ett välskött skolsystem 2017-2022 Antagen 2014. Reviderad 2017. Ett välskött skolsystem Barn- och utbildningsnämndens plattform för ledning och styrning av Timrås skolsystem BUN 2017-04-26 53 BUN 2016-02-10 11 BUN 2014-05-07

Läs mer

Rektors möjligheter att delegera och skolors organisation

Rektors möjligheter att delegera och skolors organisation 1 (11) Rektors möjligheter att delegera och skolors organisation Här kan du läsa om hur Skolinspektionen tolkar reglerna om rektors möjlighet att delegera och skolors organisation, i samband med myndighetens

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Bakgrund Nyanlända elever har svårare att nå kunskapskraven i skolan. Endast 64 procent

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:564 Södertälje kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Fornbackaskolan belägen i Södertälje kommun 2 (11) Tillsyn i Fornbackaskolan har genomfört tillsyn av Södertälje kommun

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skoli.nspektionen Gotlands kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Gotlands kommun 2 (7) Tillsyn i Gotlands kommun har genomfört tillsyn av Gotlands kommun under våren 2015. Tillsynen har avsett

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL SKOLAN! VÄLKOMMEN TILL SKOLAN! VI BYGGER SAMHÄLLET I takt med att vi blir allt fler Kungälvsbor bygger vi ut vår verksamhet. Varje år utökas verksamheterna med nya förskolor och/eller grundskolor, fler pedagoger

Läs mer

Översyn Barn- och utbildningsförvaltningen

Översyn Barn- och utbildningsförvaltningen Översyn Barn- och utbildningsförvaltningen Återrapportering av uppdrag 12 juni Ängelholm Mats Carlström, Eva Lagbo Bergqvist, Malin Danielsson 1 Fokusområdet och organisatoriska områden för studien Förskoleverksamhet

Läs mer

Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola

Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola Beslut Gillevägen 5 131 33 Nacka 2010-12-22 Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola efter tillsyn av i Nacka kommun 2010-12-21 Skolbeslut Tillsyn i Datum: 2010-12-22 1 (2) Rektor Ingela Lenkert

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 44-2016:11135 Heldagsskolan rullen AB Org.nr. 556611-1430 Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Heldagsskolan Rullen grundsär belägen i Solna kommun 2 (7) Dnr 44-2016:11135 Tillsyn i Heldagsskolan

Läs mer

SKA-lyftet. Planering av systematiskt kvalitetsarbete i förskolor, skolor och fritidshem

SKA-lyftet. Planering av systematiskt kvalitetsarbete i förskolor, skolor och fritidshem SKA-lyftet Planering av systematiskt kvalitetsarbete i förskolor, skolor och fritidshem 1. Bakgrund Syftet med det systematiska kvalitetsarbetet Syftet med det systematiska kvalitetsarbetet i förskolor

Läs mer

Läraruppdraget UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN AUGUSTI I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier

Läraruppdraget UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN AUGUSTI I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN AUGUSTI 2010 I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier Läraruppdraget Lärarens uppdrag utgår från och tar ansvar för att

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2016:4785 Säffle kommun kommun@saffle.se Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Herrgårdsgymnasiet C i Säffle kommun 2 (9) Tillsyn i Herrgårdsgymnasiet C har genomfört tillsyn av Säffle kommun

Läs mer

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Järfälla kommun för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax:

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2016:10513 Ljungby kommun för fritidshem efter tillsyn i Ljungby kommun Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10513 2(4) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26

Läs mer

Långsiktig plan för utveckling av särskolan

Långsiktig plan för utveckling av särskolan Barn- och utbildningsnämnden 2017-11-02 1 (6) Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningsledning BUN/2017:101 Hans Ringström 016-710 20 60 Barn- och utbildningsnämnden Långsiktig plan för utveckling

Läs mer

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Bildningsstaden Borås. Bildningsstaden 1

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Bildningsstaden Borås. Bildningsstaden 1 » Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bildningsstaden Borås Bildningsstaden 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier

I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN 2014 I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier Läraruppdraget Lärarens uppdrag utgår från och tar ansvar för att elevens

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:524 Nacka kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Eklidens skola belägen i Nacka kommun 2 (9) Tillsyn i Eklidens skola har genomfört tillsyn av Nacka kommun under våren

Läs mer

Planen är ett politiskt dokument framtagen av Barn- och utbildningsnämnden. Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad

Planen är ett politiskt dokument framtagen av Barn- och utbildningsnämnden. Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad Plan för förskola och skola 2005-2007 Innehåll Kommunala skolplanen 2005-2007 Politisk vilja Vår skola skall kännetecknas av Verksamhetsmål och åtgärder - Normer och värden - Kunskaper och resultat - Elevers

Läs mer

Fortbildning för rektorer MÅLDOKUMENT

Fortbildning för rektorer MÅLDOKUMENT Fortbildning för rektorer MÅLDOKUMENT Beställningsuppgifter: Wolters Kluwers kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax: 08-690 95 50 E-postadress: skolverket@wolterskluwer.se www.skolverket.se/publikationer

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:4023 Svalnäs, Ekonomisk Förening Org.nr. 769623-6806 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Svalnäs skola belägen i Täby kommun 2 (9) Tillsyn i Svalnäs skola har genomfört

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Skolinspektionen Alvesta kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Alvesta kommun 2 (8) Tillsyn i Alvesta kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn av Alvesta kommun under våren 2015. Detta

Läs mer

Barn- och bildningsnämndens styrning och ledning av grundskolan

Barn- och bildningsnämndens styrning och ledning av grundskolan Revisorerna REVISIONSRAPPORT Granskning av Barn- och bildningsnämndens styrning och ledning av grundskolan Hallstahammars kommun Utarbetad av Komrev inom PwC på uppdrag av kommunens revisorer och antagen

Läs mer

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande.

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Utbildningsinspektion i Kristianstads kommun Centrum för vuxnas lärande Dnr 53-2006:3213 Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Vuxenutbildning Inledning Skolverket har

Läs mer

Utbildningsoch. arbetslivsförvaltningen

Utbildningsoch. arbetslivsförvaltningen Handlingsplan för digitalisering PLAN fastställd av gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden samt barn- och utbildningsnämnden Framtagen av utbildnings- och Datum x2018-09-18 Gäller 2017 2022 Ärendenr BUN

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola n Beslut Stockholms kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Eriksdalsskolan belägen i Stockholms kommun 2 (7) Tillsyn i Eriksdalsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren 2016.

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse

Sammanfattning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Sammanfattning Rapport 2010:15 Rektors ledarskap En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Sammanfattning Rektor har som pedagogisk ledare och chef för lärarna och övrig

Läs mer

VISION OCH MÅLBILD FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN I ÄLVDALENS KOMMUN

VISION OCH MÅLBILD FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN I ÄLVDALENS KOMMUN VISION OCH MÅLBILD FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN I ÄLVDALENS KOMMUN Planens syfte. Syftet med Barn- och utbildningsnämndens vision i Älvdalen är att denna skall vara vägledande för de utvecklingsinsatser

Läs mer

Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar samt bedömni

Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar samt bedömni Skolplan En strategisk plan för utvecklingen av Nordmaling 2004-2008 Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar

Läs mer

Verksamhetsplan förskola 18/19

Verksamhetsplan förskola 18/19 Verksamhetsplan förskola 18/19 IGELBÄCKEN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Strategi för ökad kvalitet i förskolan... 4 i syfte att uppnå

Läs mer

Sjöbo - en plats för tillväxt med innovation och attraktivt boende. Familjeförvaltningen

Sjöbo - en plats för tillväxt med innovation och attraktivt boende. Familjeförvaltningen "På Grimstofta förskoleenhet arbetar vi utifrån tanken att ompröva förskoletraditionens idé om att försöka förstå vem barnet "ÄR" till att öppna sig för vad ett barn "kan BLI". Grimstofta förskoleenhet

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stad. Bildningsstaden Borås

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stad. Bildningsstaden Borås Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stad Bildningsstaden Borås Definition av begrepp Skolväsendet Skolväsendet i Borås omfattar skolformerna förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola,

Läs mer

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro, Sigtuna, Solna och Sundbyberg

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro, Sigtuna, Solna och Sundbyberg L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro, Sigtuna, Solna och Sundbyberg Arbetsplan Gäller från 2011-07-01 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte och mål... 4 3. Överlämning

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola < Montessori Friskola Gotland AB Org.nr. 556793-5514 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Montessori Friskola Gotland belägen i Gotland kommun Tillsyn i Montessori Friskola Gotland

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 3 Den 2019-02-18 3 Dnr 2019/00027 Chefspolicy för Smedjebackens kommun s beslut Chefspolicy version 2019-02-05 för Smedjebackens kommun

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2017:5854 Solna kommun för fritidshem efter tillsyn i Solna kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beshit Medborgarskolan Stockholmsregionen Org.nr. 802006-0524 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Medborgarskolan Stockholmsregionen Tillsyn av Medborgarskolan Stockholmsregionen Beslut 2 (8) har

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningens resultatdialog

Barn- och ungdomsförvaltningens resultatdialog Sid 1(6) BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN PM Karlstad 2014-09-16 Anna-Lena Norlander Groth, 054 540 29 03 anna-lena.norlander.groth@karlstad.se Barn- och ungdomsförvaltningens resultatdialog Bakgrund Huvudmannen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:10009 Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Gärdesskolan belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i Gärdesskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola rn j %10 Skolinspektionen Ängelholms kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ängelholms kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola n Beslut Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Eriksdalsskolan belägen i Stockholms kommun 2(6) Tillsyn i Eriksdalsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

P O L H E M. POLHEMSSKOLAN Box 6067 800 06 Gävle www.polhem.gavle.se

P O L H E M. POLHEMSSKOLAN Box 6067 800 06 Gävle www.polhem.gavle.se P O L H E M POLHEMSSKOLAN Box 6067 800 06 Gävle www.polhem.gavle.se Vision Mål och mått Polhemsskolans processer Huvudprocess Ledningsprocess Informationsprocess Stödprocess Alla elever ska klara sin utbildning

Läs mer

Utredningsuppdrag av Koordinerande enheten inom barn- och utbildningsförvaltningen

Utredningsuppdrag av Koordinerande enheten inom barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningsförvaltningen 2015-08-10 1 (5) Barn- och utbildningsnämnden Karin Holmberg Lundin BUN/2015:306 Barn- och utbildningsnämnden Utredningsuppdrag av Koordinerande enheten inom barn- och

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 44-2015:9569 Aprendere Skolor AB Org.nr. 556455-9523 Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Min skola Östermalm belägen i Stockholms kommun 2 (8) Tillsyn i Min skola Östermalm har genomfört tillsyn

Läs mer

Riktlinjer för områdesråd och utbildningsråd

Riktlinjer för områdesråd och utbildningsråd Antagna av bildningsnämnden 21 Bildningsnämndens handling 5-2016 1 (5) Riktlinjer för områdesråd och utbildningsråd Mål / Syfte Områdesrådet är ett samarbetsforum för ömsesidig information och kommunikation

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola

Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd 2017-2019 för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola Fastställd i kommunstyrelsen 2017-06-13 144 Innehållsförteckning

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Älvdalens kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Älvdalens kommun 2 (7) Tillsyn i Älvdalens kommun har genomfört tillsyn av Älvdalens kommun 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Stiftelsen Orionskolan Org.nr. 834001-7915 efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Orionskolan belägen i Gotland kommun 2(8) Uppföljning av tillsyn i Orionskolan genomförde tillsyn

Läs mer

Förstagångstillsyn av skolenhet. Bedömningsunderlag. Skolform: Gymnasiesärskola. Översikt över innehåll. Dnr :225 1 (7)

Förstagångstillsyn av skolenhet. Bedömningsunderlag. Skolform: Gymnasiesärskola. Översikt över innehåll. Dnr :225 1 (7) 1 (7) Förstagångstillsyn av skolenhet Bedömningsunderlag Skolform: Gymnasiesärskola Översikt över innehåll 1. Undervisning och lärande 2. Extra anpassningar och särskilt stöd 3. Arbetsplatsförlagt lärande

Läs mer

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld IT-strategi för bättre lärande Utveckling & Lärande Värdegrund Kompetens & Omvärld PYSSLINGEN SKOLORS IT-STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE 2016 1 BAKGRUND Den svenska skolan och även Pysslingen Skolor står inför

Läs mer

Tillsyn av den fristående Martemeoförskolan Kullerbyttan

Tillsyn av den fristående Martemeoförskolan Kullerbyttan 2019-09-25 Tjänsteskrivelse Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2019/259-644 Tillsyn av den fristående Martemeoförskolan Kullerbyttan Västerviks kommun genomförde 2019-09-02 tillsyn av fristående Martemeoförskolan

Läs mer

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen.

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen. 2010 Inledning Föreliggande plan ger uttryck för Nybro kommuns mål för verksamheten inom Barn- och utbildningsnämnden. Planen kompletterar de rikspolitiska målen. Verksamheternas kvalitetsredovisningar

Läs mer

SL, Lpo. Internationell nivå. Nationell nivå. Skolverket & Myndigheten. Kommunfullmäktige. Central kommunal nivå. Skolplanen.

SL, Lpo. Internationell nivå. Nationell nivå. Skolverket & Myndigheten. Kommunfullmäktige. Central kommunal nivå. Skolplanen. Internationell nivå Nationell nivå SL, Lpo KL Skolverket & Myndigheten Central kommunal nivå Kommunfullmäktige Styrelse/nämnd Skolplanen Lokal skolnivå Rektor Elever Föräldrar Personal Fackliga org Underström

Läs mer

BeskJit för. 'örsko e [ass och grundsko a

BeskJit för. 'örsko e [ass och grundsko a Beskut Dnr 44-2015:4210 Backatorps skolkooperativ ekonomisk förening Org.nr. 716445-1366 BeskJit för. 'örsko e [ass och grundsko a efter bastillsyn Bauatorpsskolan belägen i Göteborgs ko mun. 'iåbx 2320,

Läs mer

Förskolechefens möjligheter att delegera och förskolors organisation

Förskolechefens möjligheter att delegera och förskolors organisation Förskolechefens möjligheter att delegera och förskolors organisation Här kan du läsa om hur Skolinspektionen tolkar reglerna om förskolechefens möjlighet att delegera och förskolors organisation, i samband

Läs mer

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och fritidsnämnden För att en kommun och dess invånare ska få möjligheten till en bra biblioteksverksamhet krävs det

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsförvaltningen Vad är Skola Gotland 2008 En översyn av BUFs verksamhet med särskilt fokus på för-, grund- och gymnasieskolan, förvaltningens ledningsorganisation, samt dess stabs-/stödresurser, i syfte att kontinuerligt

Läs mer

Rektorns pedagogiska ledarskap

Rektorns pedagogiska ledarskap www.pwc.se Revisionsrapport Robert Bergman Linda Marklund Rektorns pedagogiska ledarskap Skellefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2016:4458 Älvkarleby kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Rotskärsskolan belägen i Älvkarleby kommun 2 (7) Tillsyn i Rotskärsskolan har genomfört tillsyn av Älvkarleby kommun under vårterminen

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan 2014-2018. Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2013-11-14 80 Reviderad 2014-12-18 110

Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan 2014-2018. Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2013-11-14 80 Reviderad 2014-12-18 110 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2013-11-14 80 Reviderad 2014-12-18 110 Innehåll Inledning... 3 Lagstiftning, mål och riktlinjer... 3

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Dnr 43-2016:4607 Malmö kommun för grundsärskola efter tillsyn i Sockerbruksskolan belägen i Malmö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

2010-09 - 14 Skolan och arbetslivet. Kvalitet i studie- och yrkesvägledning. hela skolans ansvar

2010-09 - 14 Skolan och arbetslivet. Kvalitet i studie- och yrkesvägledning. hela skolans ansvar 2010-09 - 14 Skolan och arbetslivet Kvalitet i studie- och yrkesvägledning hela skolans ansvar Skolverkets vision och dokumentation Gränslös kunskap och lustfyllt lärande Skolverket visar vägen Utveckla

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Brunnby skola M-I handelsbolag Org.nr. 916774-4359 efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Brunnbyskolan belägen i Höganäs kommun Skolinspektionen Box 156, 221

Läs mer

Det pedagogiska ledarskapet och huvudmannens stöd

Det pedagogiska ledarskapet och huvudmannens stöd Det pedagogiska ledarskapet och huvudmannens stöd connect-extend-challange h"p://urplay.se/167553 Förutsättningarna och det stöd som ges rektor från förvaltningsledning och styrelse

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Dnr 43-2015:9126 Kävlinge kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Rinnebäcksskolan belägen i Kävlinge kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola rn Beslut Dnr 43-2014:8427 Skinnskattebergs kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Klockarbergsskolan belägen i Skinnskatteberg kommun 2 (8) Tillsyn i Klockarbergsskolan

Läs mer

Rapport med fokus på. normer och värden elevhälsa undervisning styrning och ledning. Engelbrektsskolan våren stockholm.se

Rapport med fokus på. normer och värden elevhälsa undervisning styrning och ledning. Engelbrektsskolan våren stockholm.se Rapport med fokus på normer och värden elevhälsa undervisning styrning och ledning Engelbrektsskolan våren 2018 stockholm.se Anita Fagervall Bodil Torelm Utbildningsförvaltningen Stockholms Stad 1 Innehåll

Läs mer

Arbetsplan tillsammans når vi målen -

Arbetsplan tillsammans når vi målen - 1 Arbetsplan 0910 Gribbylunds kommunala F-9 skola - tillsammans når vi målen - Vår gemensamma värdegrund handlar om Jämlikhet, Trygghet, Ansvar och Hänsyn. Dessa ord har mångskiftande betydelse beroende

Läs mer

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Brage- skola och språkförskola belägen i Sollentuna kommun Beslut

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Brage- skola och språkförskola belägen i Sollentuna kommun Beslut r'n Dnr 43-2016:4433 Sollentuna kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Brage- skola och språkförskola belägen i Sollentuna kommun 2 (9) Tillsyn i Brage- skola och språkförskola har genomfört

Läs mer

en presentation Skolverket styr och stödjer för en bättre skola

en presentation Skolverket styr och stödjer för en bättre skola en presentation Skolverket styr och stödjer för en bättre skola Skolverkets uppdrag och roll Riksdag och regering anger mål och riktlinjer för förskolan och skolan genom bl a skollagen och läroplaner.

Läs mer

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan STRATEGI Strategi för att öka kvaliteten i förskolan Inledning I Solna stads verksamhetsplan och budget för 2017 har barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen fått i uppdrag att ta fram en strategi

Läs mer

ein Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektion efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun Beslut Vibyskolan ekonomisk förening

ein Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektion efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun Beslut Vibyskolan ekonomisk förening ein Skolinspektion Beslut Dnr 44-2016:5127 Vibyskolan ekonomisk förening Org.nr. 769603-4201 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun 2 (9) Tillsyn

Läs mer

LEDNINGSPOLICY

LEDNINGSPOLICY 2002-01-29 1 LEDNINGSPOLICY 2002-01-29 2 LEDNINGSFILOSOFI Verksamheten i Vindelns kommun skall vara visions- och målstyrd, samt präglas av ett delegerande arbetssätt med tydlig uppföljning och utvärdering.

Läs mer

Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola

Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola Beslutad 2015-01-29 1 1 Inledning Den internationella kontakten är en viktig del i vårt samhälle, det är kunskapsbyggande

Läs mer