Kundträffen den 13/6 2019

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kundträffen den 13/6 2019"

Transkript

1 FRÅGOR OCH SVAR Kundträffen den 13/ Lantmäteriet arbetar för att på sikt kunna avveckla skriftliga pantbrev, gäller det även vilandebevis som är en värdehandling som också skickas ut på papper? n om vilandebevis ingår inte i projektet för att ta fram ett nytt Pantsystem men vi har med frågan i den rapport som är insänd till departementet. I rapporten, daterad , som insänts till departementet, finns förslag att även ta bort vilandebevis. En vilandeförklaring skulle, enligt rapporten, kunna motsvaras av en uppgift direkt i inskrivningsregistret där det även ska framgå vem som ska registreras på panten vid beviljande. Uppgift om panthavare är idag sekretessbelagd information, när kommer uppgiften att kunna presenteras offentligt? Det är just nu osäkert när det är möjligt att publicera information om panthavare för alla. Det är helt beroende av en ny lagstiftning kring pant och sekretessfrågan. Det beror också på lagstiftning för hantering av personuppgifter. Vad innebär det att inskrivningsåtgärden utbyte tas bort och att man istället kan ha flera panthavare på en pant? Dagens lagstiftning tillåter endast en panthavare per pant. Om det skulle finnas utrymme att ha flera panthavare (överhypotek) per inteckning skulle utbyte av pantbrev inte behövas. Hur ska panter/säkerheter för privatpersoner hanteras i framtiden om skriftliga pantbrev tas bort? I framtiden ser vi att alla ska ha möjlighet att ha åtkomst till pantsystemet, privatpersoner kan då registrera sig för panter på samma sätt som exempelvis banker och kreditinstitut. Att ta bort anslutningsavgiften är en av flera åtgärder för att öka åtkomsten. Lantmäteriet TELEFON E-POST lantmateriet@lm.se WEBBPLATS

2 Hur förhåller sig innehavsanteckning i Fastighetsregistrets Inskrivningsdel till registrering av panthavare i pantsystemet? Den som innehar pantbrev eller vilandebevis kan hos Fastighetsinskrivningen begära att en innehavsanteckning görs och när innehavaren inte längre har pantbrevet/vilandebeviset i sin ägo ska denne anmäla till Fastighetsinskrivningen att innehavsanteckningen ska tas bort. Lantmäteriet kontrollerar inte att uppgiften om innehavare stämmer utan antecknar det som står i ansökan. Innehavsanteckningen kan vara en god indikation på var ett skriftligt pantbrev/vilandebevis finns men är inte någon garanti för att pantbrevet/vilandebeviset verkligen finns där anteckningen säger att den gör. Om en pant är registrerad till en panthavare i Pantsystem är det den panthavaren som har panten. Det är till skillnad från innehavsanteckningen inte en frivillig uppgift utan informationen uppdateras när panten byter panthavare. När kommer dagens pantbrevssystemet att avvecklas? Pantbrevssystemet kommer att avvecklas efter att det nya systemet är driftsatt och kvalitetssäkrat. Kommer det nya pantsystemet och det gamla pantbrevssystemet att vara öppna parallellt? Systemen kommer inte att vara öppna samtidigt, när nytt pantsystem driftsätts kommer åtkomst till pantbrevssystemet att stängas av. Hur kommer övergången mellan det nya pantsystemet och det gamla pantbrevssystemet att gå till? Driftsättningen är planerad att pågå under 3 dagar med start fredag 25 sep Mer detaljer om själva driftsättningen kommer senare. Hur kan bankerna förbereda sig inför driftsättningen? Projektets utvecklingsstrategi är att ha stegvisa leveranser som ger kunderna möjlighet att anpassa sig så tidigt som möjligt. 2(14)

3 Kommer de 2 % i stämpelskatt som avser ny beviljad inteckning att förändras med anledning av nytt pantsystem? Stämpelskatten på inteckning kommer inte att förändras i och med nytt pantsystem. Det är olika lagstiftningar som styr stämpelskatt och avgifter för pantsystem. Önskvärt att det publiceras en sammanställning över skillnader i funktionalitet mellan Pantsystem och Pantbrevssystem. Redan nu finns information om skillnader på dels under Frågor och svar och dels i presentationen från informationsmötet den 13 juni Informationen på sidan kommer att kompletteras löpande inför driftsättningen. 3(14)

4 Allmänna frågor om webbtjänsten (WebbGUI) Kommer lagfaren ägare/tomträttsinnehavare att underrättas vid förändringar av panthavare/pantsättning i deras fastigheter? Lagfaren ägare/tomträttsinnehavare kommer att underrättas när en pant ägarregistreras, d.v.s. när en pant lämnas tillbaka. Lagfaren ägare/tomträttsinnehavare kommer att underrättas när en bank, kreditinstitut, Fastighetsinskrivningsmyndigheten, Fastighetsbildningsmyndigheten eller Kronofogdemyndigheten registrerar sig för en pant. Lagfaren ägare/tomträttsinnehavare kommer att underrättas när en pant spärras av Kronofogdemyndigheten. Hur många lagfarna ägare/tomträttsinnehavare kommer att presenteras för en fastighet i webbtjänsten, idag presenteras enbart två? Fyra ägare kommer att presenteras direkt, vi utreder hur fler ägare skulle kunna presenteras på begäran av användaren. Hur kommer information om samintecknade fastigheter att presenteras i webbtjänsten? Vi utreder hur information om samintecknade fastigheter ska presenteras. Hur mycket kommer en pantförteckning att kosta? Arbete med prislistan pågår, vi återkommer med information närmare driftsättningen. Kommer information om ansökan om ny inteckning att presenteras i pantsystem? Nej, det kommer inte presenteras. Kommer information om ansökan om dödning av inteckning av presenteras i pantsystem? Nej, det kommer inte presenteras. 4(14)

5 Kommer information om inteckningsanmärkningar att presenteras? Nej, det kommer inte presenteras. Kommer information om att en pant finns hos Fastighetsinskrivningsmyndigheten att presenteras? Ja, det kommer att presenteras. Kommer information om att en pant finns hos Kronofogden att presenteras? Nej, det kommer inte att presenteras. Kommer man för en fastighet i en och samma transaktion kunna kombinera åtgärderna Begära pant och Registrera panthavarnummer? Nej, så som vi har tänkt just nu kommer det inte vara möjligt. Vi utreder om just denna kombination ska vara möjlig. Om jag råkar Ägarregistrera fel pant kan jag då direkt registrera panthavarnummer på pant för att ta tillbaka panten. Kommer ägaren att underrättas om detta? Ja, det kommer att vara möjligt att direkt registrera sig som panthavare eftersom systemet kommer att vara direktuppdaterande. Lagfaren ägare/tomträttsinnehavare kommer att underrättas. Kommer man att kunna redigera registreringsdatum för olika transaktioner? Nej, datum kommer inte att kunna uppdateras i efterhand. Kommer systemet att finnas på flera språk? Nej, vi har inte planerat att systemet kommer att finnas för flera språk i den första versionen. 5(14)

6 Spärr Hur kommer jag som panthavare att få information om att en pant har spärrats av Kronofogden? Om ditt panthavarnummer är registrerat på den spärrade panten kommer du att kunna se detta i Dagens händelser och i Händelserapporten. Även vid sökning på aktuell fastighet i transaktionen Visa och hantera pant ska informationen presenteras om en pant är spärrad. Information om spärrad pant i funktionen Visa och hantera pant kommer att vara synlig för alla, oavsett om man är registrerad som panthavare eller inte. Hur kommer lagfaren ägare/tomträttsinnehavare att få information om att en pant har spärrats av Kronofogden? Om panten är Ägarregistrerad kommer Lagfaren ägare/tomträttsinnehavare att underrättas om spärr antingen på papper eller digitalt via Mina meddelanden/kivra. Vad innebär det att en pant är spärrad? För en spärrad pant får inte några registreringsåtgärder vidtas. Exempel på registreringsåtgärder är utskrift, returnera pant och registrera panthavarnummer. Ärenden, begära och erbjuda Varför tas tjänsten för att hantera förbindelser bort? Då dagens Pantbrevsystem innehar mer funktionalitet än vad som åligger Lantmäteriet som myndighet att tillhandahålla kommer viss funktionalitet från dagens system att utgå. Projektet fått i uppdrag att göra en prioritering över vad som ska finnas med i ett nytt system. Under projektets etapp 1 gjordes en utredning som visade att förbindelser är en funktionalitet som används i liten utsträckning, det är relativt få transaktioner. 0,1% om man ser till samtliga transaktioner i pantbrevssystemet. Vi noterar dessutom en nedåtgående trend i användningen av denna funktionalitet. Förutom att funktionaliteten bedöms ligga utanför vårt myndighetsuppdrag så är funktionaliteten komplex att utveckla. 6(14)

7 Kan tjänsten för begäran anpassas för att hantera vissa delar kring förbindelseärenden? Ja, vi kan lägga till färdiga texter i det meddelande som skickas till mottagaren av begäran. Skicka gärna in era förslag till pantsystem@lm.se. Vad kommer att presenteras avseende vem som är panthavare för en pant? Alla kan se om en pant är ägarregistrerad Alla kan se om en pant är registrerad till det egna panthavarnumret Om en pant är registrerad hos en panthavare där man själv inte har behörighet får man informationen - Annan panthavare Alla kan se om en pant är registrerad till Fastighetsinskrivningen Alla kan se om en pant är spärrad av Kronofogdemyndigheten Alla kan se om det finns ett skriftligt pantbrev istället för en digital pant Kommer det att införas en tidsgräns för när ärenden avseende begäran och erbjudan måste besvaras? Nej, inga tidsgränser kommer att införas. Rekommendationen från Finansinspektionen är dock att samtliga ärenden besvaras inom 30 dagar. Vad händer med ärenden avseende begäran och erbjudan som inte besvaras? Ingenting, erbjudan och begäran kommer att finnas kvar i systemet tills dess att de besvaras. Rekommendationen från Finansinspektionen är dock att samtliga ärenden besvaras inom 30 dagar. Vilka meddelanden kommer att kunna anges vid avslag på begäran? Det kommer att finnas ett antal fasta meddelanden och det kommer även att vara möjligt att registrera en egen text. Vid avslag på begäran kommer det att vara obligatoriskt att ange orsak till avslag? Ja, den som avslår en begäran kommer att behöva lämna ett meddelande med orsak till avslag. 7(14)

8 Kommer man vid begäran och erbjudan att kunna ange en annan kontaktperson än den som finns angiven i användarprofilen? Ja, uppgift om särskild kontaktperson kommer att kunna anges. Kommer det att finnas möjlighet att ange kontaktperson vid avslag på begäran? Ja, uppgift om kontaktperson kan anges, det är dock inte en obligatorisk uppgift. Kommer det att finnas historik över avslutade ärenden avseende erbjudan och begäran? Nej, historik över ärenden kommer inte att finnas. Kommer jag att kunna skriva in en egen text när jag begär panter från någon annan? Det pågår en utredning om möjlighet att registrera en egen text ska finnas. Vad är det syftet med att kunna komplettera med ett datum till de fasta texterna i Begäran och Erbjudan? Önskemål om att kunna registrera datum i kombination med text har kommit från våra kunder. Datumet syftar inte till det datum en Begäran eller Erbjudan skickas utan till den meddelandetext man anger i samband med att man skickar sin begäran. Utredning pågår gällande förtydligande. Hur kommer listan över ärenden att vara sorterad? Listan kommer att sorteras med det äldsta ärendet först. 8(14)

9 Kommer jag att kunna läsa meddelanden på besvarade ärenden? Följande gäller för besvarade ärenden. Accepterad begäran - inga meddelanden kan lämnas, ärendet tas bort när ärendet är hanterat. Avslag på begäran - meddelande ska lämnas, kan läsas av den som begärt pant i ett begränsat antal dagar. Accepterad erbjudan - inga meddelanden kan lämnas, ärendet tas bort när ärendet är hanterat. Avslag på erbjudan - inga meddelanden kan lämnas, ärendet tas bort när ärendet är hanterat Hur fungerar listan över pågående ärenden, kan jag sortera och/eller filtrera listan? Listan sorteras initialt med det äldsta ärendet först. Listan kan sorteras om efter typ av ärende. Listan kan filtreras att visa ärenden efter ett visst datumintervall och/eller typ av ärende. Referens Varför tillåts fritext i referens med avseende på GDPR och behandling av personuppgifter? Det finns ett behov av att kunna registrera egna referenser, exempelvis ett lånenummer eller ärendenummer. Kommer det att finnas en tjänst för uttag av registrerade referenser för att kunna svara på frågor baserade på GDPR? Någon sådan tjänst är inte planerad att utvecklas till driftsättningen i september Till vad kan jag använda uppgift om referens? Du kan registrera ett lånenummer, ett ärendenummer eller liknande för att hålla ihop panter som hör till samma ärende. Lantmäteriet rekommenderar att personuppgifter inte registreras i fritextfält. 9(14)

10 Vad innebär sökning på referens jämfört med sökning på fastighetsbeteckning? Sökning på fastighet presenterar samtliga panter för en fastighet. Sökning på referens presenterar alla panter som har aktuell referens oavsett fastighet. Kommer en sökning på referens visa referenser hos andra panthavare? Nej, sökning på referens visar enbart panter för den/de panthavarnummer som användaren har behörighet till. Vad händer med referensen när en pant registreras till en annan panthavare? Referensen följer inte med till annan panthavare. Den/de senaste referensen/-erna presenteras vid sökning på historik. Måste jag aktivt ta bort referens från registret? Om man inte vill att referensen ska presenteras i historik måste man aktivt ta bort den innan man t.ex. Ägarregistrerar panten. Om referensen inte tas bort kommer den att finnas kvar i historiken för det aktuella panthavarnumret. Dagens händelser Hur fungerar tjänsten Dagens händelser? Dagens händelser presenterar alla registreringar av panter, avregistreringar av panter samt spärrade panter för ett givet datum. Är det bara händelser för aktuell/innevarande dag som kommer att presenteras i Dagens händelser? Nej, Dagens händelser presenterar händelser för ett datum (dagens datum eller ett tidigare datum) som användaren anger. 10(14)

11 Behörighet/inloggning Hur ofta kommer man att behöva byta lösenord? Krav är ännu inte fastställt, vi återkommer med information i samband med driftsättning. Kommer man som tjänsteman att kunna använda bank-id för att logga in i pantsystem? Nej, det kommer inte att vara möjligt. Kommer det att finnas möjlighet för en fastighetsägare att kunna logga in i pantsystem via exempelvis bank-id och titta på panter och panthavare i egna fastigheter? Nej, det kommer inte att vara möjligt. Vilka behörighetsnivåer kommer det att finnas i pantsystem? Det kommer att finnas två behörigheter, titta och handlägga. Det kommer även att finnas en administratörsbehörighet för de kunder som väljer den modellen för inloggning. När kommer man att kontaktas angående val av behörighetslösning? Inget fastställt datum finns för detta. Behörighetslösningen ska vara på plats innan driftsättning av Pantsystem och vi kommer att informera i god tid. När ska man välja behörighetslösning? Inget slutdatum finns fastställt ännu, men det är redan nu dags att börja fundera på vilken typ av lösning som är aktuell inom sin organisation. Behörighetslösningen ska vara på plats i god tid innan driftsättning av Pantsystem så att det finns möjlighet för kunden att se hur det fungerar - och vi kommer att informera i god tid. 11(14)

12 Hur vet vi vilken behörighetslösning som är lämplig för oss? Finns det tveksamheter är det lämpligt att ta upp frågeställningen med Lantmäteriet utifrån behov samt vilka möjligheter man har. Generellt sett är möjligheten till federationslösningen vanligast inom större organisationer. Kommer en användare att bli utloggad automatiskt när man är inaktiv, om ja efter hur lång tid? Krav är ännu inte fastställt, vi återkommer med information i samband med driftsättning. Vid inloggning via alternativ 2 (tvåfaktorsidentifiering via SMS) kommer man då att behöva logga in en gång för varje åtgärd? Nej Dokumentation Kommer det att finnas utbildningsmaterial, lathundar, handböcker etc? Ja, dokumentation och utbildningsmaterial kommer att finnas. Projektet har ännu inte planerat för denna aktivitet, vi återkommer med information inför driftsättningen. Kommer tillhörande dokumentation att finnas på flera språk? Nej, det är inte planerat att tas fram inför driftsättningen i september (14)

13 Övrigt När kommer fastighetsnyckel (FNR) att avvecklas? Tidplanen för avveckling av fastighetsnyckel är inte fastställd, vi återkommer med information. Vad kommer att ersätta uppgift om FNR? Fastighetsnyckel (FNR) kommer att ersättas av UUID. Kommer de tjänster som vi använder för att hämta fastighetsinformation att påverkas av nytt pantsystem? Nej, de kommer inte att påverkas. Jag vill beställa ett "Utdrag från pantregistret" hur gör jag då? "Utdrag ur pantregistret" innehåller information om vilket panthavarnummer som är registrerat på panten. I pantsystem kommer det att finnas en funktion för att beställa utdrag. Utdraget skickas till lagfaren ägare/tomträttsinnehavare. Maskingränssnitt/API:er Vilken teknik kommer att användas för kommunikation mellan bankens verksamhetssystem och pantsystem (maskin till maskingränssnitt)? Kommunikation kommer att ske via REST och xml. Kommer fastighetsnyckel (FNR) att tillhandahållas för identifiering av fastigheter via tjänsterna i pantsystem? Nej, fastighetsnyckel kommer att ersättas av UUID för identifiering av fastighet. 13(14)

14 Kommer händelserapporten att sammanställas och tillhandahållas en gång per dag så som den görs idag? Kunden kommer att behöva starta sammanställningen av händelserapport via ett anrop och sedan anropa igen för att kontrollera om sammanställningen är klar. När sammanställningen är klar kommer den att kunna hämtas. Kommer det att finnas begränsningar på hur många anrop som man får göra till tjänsterna i pantsystem? Några sådana begränsningar är ännu inte fastställda, vi återkommer med information i samband med driftsättning. När kommer information om tjänster/api att publiceras? Information kommer att publiceras under september (14)

Inskrivningsinformation i ny struktur

Inskrivningsinformation i ny struktur L A N T M Ä T E R I E T 1 (16) PM Inskrivningsinformation i ny struktur 2013-10-18 Version 1.2 Inskrivningsinformation i ny struktur Revisionshistoria Datum Version Beskrivning 2012-02-20 0.1 Dokumentet

Läs mer

Inskrivningsinformation i ny struktur

Inskrivningsinformation i ny struktur L A N T M Ä T E R I E T 1 (12) PM Inskrivningsinformation i ny struktur 2012-04-10 Version 1.0 Inskrivningsinformation i ny struktur Innehåll Inskrivningsinformation i ny struktur...1 Inledning...2 Övergripande

Läs mer

TRAFIKVERKET UNDERRÄTTELSER

TRAFIKVERKET UNDERRÄTTELSER MANUAL TRAFIKVERKET UNDERRÄTTELSER Version.0 av Innehåll Inledning... Underrättelsehantering... 4. Inloggning... 4. Underrättelser... 5.. Föra dialog... 7.. Ladda upp dokument... 8.. Skicka avisering tillbaka...

Läs mer

H A N D B O K. Behörighetssystemet för Pantbrevssystemet

H A N D B O K. Behörighetssystemet för Pantbrevssystemet 1 (25) H A N D B O K Behörighetssystemet för Pantbrevssystemet Innehåll INLEDNING...2 PÅLOGGNING TILL BEHÖRIGHETSADMINISTRATION...3 BYTE AV LÖSENORD VID PÅLOGGNING...4 BEHÖRIGHETSADMINISTRATION - VALMENY...5

Läs mer

Handbok Företagsinteckning

Handbok Företagsinteckning Handbok Företagsinteckning Denna handbok beskriver hur du arbetar i Bolagsverkets e-tjänst Företagsinteckning. Datum: 2009-10-21 Version: 1.2 Upprättad av: Conny Berglund Ändringar Version Datum Ändrade

Läs mer

Intro finansiering av fastighetsköp Inteckningar och panträtt Pantsättning 2013-12-03 1

Intro finansiering av fastighetsköp Inteckningar och panträtt Pantsättning 2013-12-03 1 Intro finansiering av fastighetsköp Inteckningar och panträtt Pantsättning 2013-12-03 1 Lån Ränta Skatt Allmänna råd från Finansinspektionen: bottenlån max 85% (2010). 2013-12-03 2 De allra flesta fastighetsförvärv

Läs mer

För att fortsätta förbättra servicen till företag kommer Tullverket att löpande ta fram och lägga till fler tjänster i Mina sidor.

För att fortsätta förbättra servicen till företag kommer Tullverket att löpande ta fram och lägga till fler tjänster i Mina sidor. Den 15 mars 2012 lanserade Tullverket Mina sidor, en självservicetjänst för företag. Nu får du som tullansvarig på ett företag bättre överblick över ditt företags tullärenden samtidigt som kontakten med

Läs mer

Produktbeskrivning: Inskrivning Direkt

Produktbeskrivning: Inskrivning Direkt L A N T M Ä T E R I E T 1 (14) D atum: D ok umentversion: A vser tjänstens gränssnittsversion: 2013-06-26 1.1 1.1 Produktbeskrivning: Inskrivning Direkt Innehållsförteckning 1 Översiktlig beskrivning...

Läs mer

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om besvarande av föreläggande och mäklarens kontrollskyldighet. Prövning av det förhållandet att fastighetsmäklaren

Läs mer

Produktbeskrivning: Inskrivning Direkt

Produktbeskrivning: Inskrivning Direkt 1(46) Datum: Dokumentversion: Avser tjänstens gränssnittsversion: 2017-04-27 3.0 2.1.1 Produktbeskrivning: Inskrivning Direkt Innehållsförteckning 1. Översiktlig beskrivning... 2 2. Funktioner... 2 3.

Läs mer

Instruktioner entreprenörer Elektroniska blanketter 29-31

Instruktioner entreprenörer Elektroniska blanketter 29-31 INSTRUKTIONER ENTREPRENÖRER 1 (8) Fastställt av Dokumentdatum Version Lina Nilsson 2012-05-22 1.2 Dokumenttitel Instruktioner entreprenörer Elektroniska blanketter 29-31 1. Innehåll 1. Innehåll... 1 2.

Läs mer

Lathund för hantering av Miljöavvikelser i DF RESPONS

Lathund för hantering av Miljöavvikelser i DF RESPONS Lathund för hantering av Miljöavvikelser i DF RESPONS Beskrivning av hur du anmäler, utreder och följer upp miljöavvikelser i Östersunds kommuns system för miljöavvikelser, DF RESPONS. Innehåll 1. Process

Läs mer

Självregistrering och behörighetstilldelning inför inrapportering

Självregistrering och behörighetstilldelning inför inrapportering LATHUND Självregistrering och behörighetstilldelning inför inrapportering FINANSINSPEKTIONEN 21 juni 2017 INNEHÅLL Inrapportering 3 Hur du registrerar dig 4 Registrering med BankID eller Mobilt BankID

Läs mer

Vad är en personuppgift och behandling av personuppgifter?

Vad är en personuppgift och behandling av personuppgifter? Dataskydd Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy för digitala tjänster från Handelskammaren i Jönköpings län. För närvarande omfattas följande digitala tjänster: Webbplatsen www.handelskammarenjonkoping.se

Läs mer

Inskrivning Direkt 1.1 - teknisk beskrivning

Inskrivning Direkt 1.1 - teknisk beskrivning Inskrivning Direkt 1.1 - teknisk beskrivning Dokumentversion 1.2 Gränssnittsdefinition Verifiering WSDL XML-schema http://namespace.lantmateriet.se/distribution/produkter/inskrivning/v1 /inskrivning-1.1-ver.wsdl

Läs mer

Framtida tillhandahållande av Fastighetsinformation

Framtida tillhandahållande av Fastighetsinformation Framtida tillhandahållande av Fastighetsinformation Kundreferensgruppsmöte 3 maj 2017 Mål och syfte med mötet är att informera och ta in synpunkter från er kunder Föredragande: Mats Gustafsson Projektledare

Läs mer

Information om behandling av personuppgifter

Information om behandling av personuppgifter REGIONALA ETIKPRÖVNINGSNÄMNDEN Information om behandling av personuppgifter Fastställd 2018-05-25 Version 1 (2018-05-25) 1(6) Innehåll 1. SYFTE... 2 2. ORGANISATION OCH ANSVAR... 2 3. BEGREPP... 2 4. GRUNDLÄGGANDE

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om dödande av förkommen handling; SFS 2011:900 Utkom från trycket den 5 juli 2011 utfärdad den 22 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande Inledande bestämmelse

Läs mer

Information om webbstödet till leverantörer Rehabiliterings tjänster (Uppdaterat )

Information om webbstödet till leverantörer Rehabiliterings tjänster (Uppdaterat ) Information om webbstödet till leverantörer Rehabiliterings tjänster 2011 (Uppdaterat 2011-12-02) Sida: 2 av 19 Innehållsförteckning REVISIONSHISTORIA...3 BAKGRUND...3 LÄSANVISNINGAR...3 WEBBSTÖD FÖR LEVERANTÖR...3

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2014-05-21 1079-2013 AB Stångåstaden Box 3300 580 03 Linköping Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut AB Stångåstaden har behandlat känsliga

Läs mer

Så behandlar Överförmyndarnämnden dina personuppgifter

Så behandlar Överförmyndarnämnden dina personuppgifter Så behandlar Överförmyndarnämnden dina personuppgifter Dataskyddsförordningen, också känd som GDPR (General Data Protection Regulation), är en ny lagstiftning från EU som ersätter personuppgiftslagen.

Läs mer

Justitiedepartementet. Åtgärder mot s.k. lagfartskapning

Justitiedepartementet. Åtgärder mot s.k. lagfartskapning 2009-12-18 Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Åtgärder mot s.k. lagfartskapning Sammanfattning: Inskrivningsmyndigheten ska omedelbart underrätta överlåtaren när en ansökan

Läs mer

Instruktion för E-tjänst Ekonomiskt bistånd

Instruktion för E-tjänst Ekonomiskt bistånd Instruktion för E-tjänst Ekonomiskt bistånd Innehåll Hemsida... 2 Nyansökan ekonomiskt bistånd... 2 Ansökan om försörjningsstöd (Nyansökan)... 3 Ansökan om fortsatt försörjningsstöd... 3 Samtycke... 4

Läs mer

PERSONUPPGIFTS- POLICY FÖR KONSULTER. Version Extern A. Dokumentnamn Personuppgiftspolicy för konsulter. Ansvarig Styrelsen.

PERSONUPPGIFTS- POLICY FÖR KONSULTER. Version Extern A. Dokumentnamn Personuppgiftspolicy för konsulter. Ansvarig Styrelsen. Dokumentägare Koncernchefen Kategori Styrande Datum 2018-05-16 PERSONUPPGIFTS- POLICY FÖR KONSULTER Innehåll 1 Kvadrats personuppgiftspolicy för konsulter... 3 2 Samtycke... 3 3 Tillämpning... 3 3.1 När

Läs mer

Användarhandledning. Socialtjänstens medborgarsida

Användarhandledning. Socialtjänstens medborgarsida Användarhandledning Socialtjänstens medborgarsida Versionshistorik Version Beskrivning Författare Datum 1 Dokument upprättas Angelika Svahn 2015-08-20 Sida 2 av 19 Innehåll Versionshistorik... 2 Inledning...

Läs mer

Användarmanual Livsmedelsverkets Mina sidor för Livsmedelsföretagare

Användarmanual Livsmedelsverkets Mina sidor för Livsmedelsföretagare Användarmanual Livsmedelsverkets Mina sidor för Livsmedelsföretagare Innehållsförteckning 1. Översikt... 4 2. Målgrupp... 4 3. Åtkomst till Mina sidor... 4 4. Logga in... 5 5. Glömt lösenord... 5 6. Ändra

Läs mer

FAKTURERINGSRUTINER VID KFF-AVTAL MELLAN LANTMÄTERIET OCH KOMMUN

FAKTURERINGSRUTINER VID KFF-AVTAL MELLAN LANTMÄTERIET OCH KOMMUN Fastighetsbildning Dokumentation Dokumentnamn Sida KFF Beskrivning av KFF-handläggningsprocessen 1 (5) Status Godkänd av Giltig från Version Gällande Michael Cliffoord 2017-05-22 1.0 FAKTURERINGSRUTINER

Läs mer

Taxa för utlämnande av allmänna handlingar

Taxa för utlämnande av allmänna handlingar STYRDOKUMENT Antagen av kommunfullmäktige 2017 69 Gällande från 2018-01-01 Ansvarig handläggare: Maria Blomberg Diarienummer: 2017/00099 Taxa för utlämnande av allmänna handlingar 2(5) Innehållsförteckning

Läs mer

2. Skapa dokument a. Skapa dokument i befintligt ärende b. Skapa dokument utifrån klassificeringsstruktur (process) eller via Ny...

2. Skapa dokument a. Skapa dokument i befintligt ärende b. Skapa dokument utifrån klassificeringsstruktur (process) eller via Ny... Ledningskansliet, Juridik och dokumentation Patrik Spånning Westerlund MANUAL 2017-11-16 SLU ID: SLU.ua.2017.2.1.1.IÄ-8 Manual Registrera ärenden och ärendedokument i Public 360 Manual för att registrera

Läs mer

Lathund för Styret (version 1.0)

Lathund för Styret (version 1.0) Lathund för Styret (version 1.0) Välkommen till Styret! systemet som underlättar administrationen för dig som ledamot i styrelsen för en bostadsrättsförening och hjälper föreningen att ta kontroll. Denna

Läs mer

Aktuellt om fastighetsinformation och nytt tillhandahållande

Aktuellt om fastighetsinformation och nytt tillhandahållande Aktuellt om fastighetsinformation och nytt tillhandahållande Partnerträff 7 mars 2017 Föredragande: Niclas Parneborg - Produktchef Pär Hedén Enhetschef och beställare av projektet Mats Gustafsson Projektledare

Läs mer

Version: 1.1 Datum: evry.com. Användardokumentation. Case Portal

Version: 1.1 Datum: evry.com. Användardokumentation. Case Portal Version: 1.1 Datum: 2013-10-24 evry.com Användardokumentation Case Portal Innehållsförteckning 1 Inledande information 3 2 Skapa användare 3 3 Mina aktiva ärenden 4 3.1 Se relaterade ärenden 6 4 Sök 6

Läs mer

Autogiro Online för betalningsmottagare Webbtjänst för dig som erbjuder dina kunder Autogiro. 2013-10-07

Autogiro Online för betalningsmottagare Webbtjänst för dig som erbjuder dina kunder Autogiro. 2013-10-07 2013-10-07 Autogiro Online för betalningsmottagare Webbtjänst för dig som erbjuder dina kunder Autogiro. Postadress: 105 19 Stockholm Besöksadress: Palmfeltsvägen 5 Webb: bankgirot.se Bankgironr: 160-9908

Läs mer

Framtida tillhandahållande av Fastighetsinformation

Framtida tillhandahållande av Fastighetsinformation Framtida tillhandahållande av Fastighetsinformation Kundreferensgruppsmöte 6 december 2017 Mål och syfte med mötet är att informera och ta in synpunkter från er kunder Föredragande: Mats Gustafsson Projektledare

Läs mer

Lathund till Nyköpings föreningsregister - så gör du enkelt dina föreningsärenden på webben

Lathund till Nyköpings föreningsregister - så gör du enkelt dina föreningsärenden på webben Lathund till Nyköpings föreningsregister - så gör du enkelt dina föreningsärenden på webben Gäller från jan 2015 Innehåll Nu förenklar vi för dig som förening i Nyköping... 3 Kontaktpersoner Nyköpings

Läs mer

Lathund fo r Schakt och TA - a renden Sida 1 av 13

Lathund fo r Schakt och TA - a renden Sida 1 av 13 Lathund fo r Schakt och TA - a renden Sida 1 av 13 Innehåll Inloggning... 3 Skapa ärende... 3 Fylla i schaktformuläret... 4 Obligatoriska fält som måste vara ifyllda för att kunna spara ärendet:... 5 Icke

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för intresselista inom socialpsykiatrins sysselsättningsverksamheter

Tillämpningsanvisningar för intresselista inom socialpsykiatrins sysselsättningsverksamheter Preliminära Tillämpningsanvisningar för intresselista inom socialpsykiatrins sysselsättningsverksamheter Reviderade december 2014 stockholm.se socialpsykiarins sysselsättningsverksamheter December 2014

Läs mer

Sentrion och GDPR Information och rekommendationer

Sentrion och GDPR Information och rekommendationer Information och rekommendationer Innehållsförteckning GDPR... 3 Principer... 3 Registrerades rättigheter... 3 Sentrion och GDPR... 4 Laglighet, korrekthet och öppenhet... 4 Ändamålsbegränsning... 4 Uppgiftsminimering...

Läs mer

Lathund till Nyköpings föreningsregister FRIså gör du enkelt dina föreningsärenden på webben

Lathund till Nyköpings föreningsregister FRIså gör du enkelt dina föreningsärenden på webben Lathund till Nyköpings föreningsregister FRIså gör du enkelt dina föreningsärenden på webben Uppdaterad augusti 2017 Innehåll Föreningsregistret FRI... 3 Kontaktpersoner Nyköpings Arenor, Nyköpings kommun...

Läs mer

Instruktion Direktanmälan ackrediterade verkstäder

Instruktion Direktanmälan ackrediterade verkstäder Instruktion Direktanmälan ackrediterade verkstäder Observera att de delar i instruktionen som beskriver inmatning av data kan skilja sig åt mellan olika program. Version: Datum: Huvudsakliga ändringar:

Läs mer

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa för behandling av personuppgifter i socialnämndens dataregister ...

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa för behandling av personuppgifter i socialnämndens dataregister ... modell plan policy program riktlinje för behandling av personuppgifter i socialnämndens dataregister regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Socialnämnden Beslutandedatum: 2015-12-16

Läs mer

Kallelse Ärendenummer. M17446 Förrättningslantmätare. Beredande: Karolina Jönsson Beslutande: Jenny Höjman

Kallelse Ärendenummer. M17446 Förrättningslantmätare. Beredande: Karolina Jönsson Beslutande: Jenny Höjman Aktbilaga Sida 1 Kallelse 2017-12-13 Ärendenummer M17446 Förrättningslantmätare Beredande: Karolina Jönsson Beslutande: Jenny Höjman Sven Rune Svennelid Hövägen 85 263 53 LERBERGET Höganäs Lerberget 49:466

Läs mer

Utkast/Version (8) Användarhandledning - inrapportering maskin-till-maskin

Utkast/Version (8) Användarhandledning - inrapportering maskin-till-maskin Utkast/Version Sida 2.0 1 (8) 2017-05-12 Användarhandledning - inrapportering maskin-till-maskin 2 (8) Innehåll 1. Rapportering till VINN eller KRITA... 3 1.1 Allmänt... 3 1.2 Terminologi... 3 2. Hämta

Läs mer

Information till webbstödet för leverantörer Rehabiliterings tjänster 2011. (Uppdaterat 2013-09-09)

Information till webbstödet för leverantörer Rehabiliterings tjänster 2011. (Uppdaterat 2013-09-09) Information till webbstödet för leverantörer Rehabiliterings tjänster 2011 (Uppdaterat 2013-09-09) Sida: 2 av 16 Innehållsförteckning KORT BESKRIVNING AV PROCESSEN REHABILITERINGSTJÄNST... 3 Trepartssamtal

Läs mer

Användarhandledning Nordea Swish Företag Admin

Användarhandledning Nordea Swish Företag Admin Användarhandledning Nordea Swish Företag Admin Swish Företag Ta betalt enklare Admin, manual version 2.0 Innehåll 1 Nordea Swish Företag Admin... 3 1.1 Kort introduktion... 3 1.2 Administratör i avtalet...

Läs mer

Så här fyller du/ni i ansökan om ekonomiskt bistånd

Så här fyller du/ni i ansökan om ekonomiskt bistånd ÅTERANSÖKAN Så här fyller du/ni i ansökan om ekonomiskt bistånd Fullständig ansökan Du behöver lämna en fullständigt ifylld ansökan för att vi ska kunna påbörja handläggningen av ditt ärende. Medsökande

Läs mer

Instruktion Direktanmälan ackrediterade verkstäder

Instruktion Direktanmälan ackrediterade verkstäder Instruktion Direktanmälan ackrediterade verkstäder Observera att de delar i instruktionen som beskriver inmatning av data kan skilja sig åt mellan olika program. Version: Datum: Huvudsakliga ändringar:

Läs mer

Handhavandeguide: Kursbevis Innevarande version vid senaste uppdatering:

Handhavandeguide: Kursbevis Innevarande version vid senaste uppdatering: Handhavandeguide: Kursbevis Innevarande version vid senaste uppdatering: 1.13.0 Mer information om Ladok Utbildningsmaterial publiceras på Ladok.se: Aktuellt utbildningsmaterial Systemdokumentationen och

Läs mer

Teknisk guide för brevlådeoperatörer. Annika Melin 2015-03-10 Version: 1.1

Teknisk guide för brevlådeoperatörer. Annika Melin 2015-03-10 Version: 1.1 Teknisk guide för brevlådeoperatörer Annika Melin 2015-03-10 Sida 1 av 21 Innehållsförteckning Inledning... 2 1 Dokumentinformation... 3 Syfte... 3 1.2 Avgränsningar... 3 1.3 Målgrupp... 3 1.4 Begrepp

Läs mer

Rapporteringsportalen

Rapporteringsportalen LATHUND Rapporteringsportalen FINANSINSPEKTIONEN 11 december 2017 INNEHÅLL Rapporteringsportalen 3 Delegerad administration 4 Säker identifiering och utloggning 5 Registrering skapa konto 6 Registrering

Läs mer

1. Ändra uppgifter i befintliga ärenden och dokument Korshänvisa mellan ärenden (ärendereferenser) 6

1. Ändra uppgifter i befintliga ärenden och dokument Korshänvisa mellan ärenden (ärendereferenser) 6 Ledningskansliet, Juridik och dokumentation Patrik Spånning Westerlund MANUAL 2017-11-16 SLU ID: SLU.ua.2017.2.1.1.IÄ-7 Manual Hantera ärenden och ärendedokument och avsluta ärenden i Public 360 Manual

Läs mer

1. Kontakttyper... 2 a. Mer om oregistrerad kontakt... 2 b. Mer om registrerad kontakt... 3

1. Kontakttyper... 2 a. Mer om oregistrerad kontakt... 2 b. Mer om registrerad kontakt... 3 Ledningskansliet, Juridik och dokumentation Patrik Spånning Westerlund MANUAL 2017-11-16 SLU ID: SLU.ua.2017.2.1.1.IÄ-6 Manual - Hantering av kontakter i Public 360 Manual för hantering av kontakter i

Läs mer

ChamberSign E-tjänst -Användarmanual

ChamberSign E-tjänst -Användarmanual Sida: 1/26 ChamberSign E-tjänst -Användarmanual Innehållsförteckning 1 Vilka funktioner finns i e-tjänsten Chambersign?... 2 2 Vilka använder systemet?... 2 3 Vilka inloggningsmetoder har systemet stöd

Läs mer

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2015 för projekt: Ishockeyn Vill och Fair play & Respekt

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2015 för projekt: Ishockeyn Vill och Fair play & Respekt Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2015 för projekt: Ishockeyn Vill och Fair play & Respekt 1. Logga in på föreningens sida i IdrottOnline genom att klicka på hänglåset i högra hörnet (se bild),

Läs mer

Manual för ParaDifo Vårdgivare/Utförare inom Individ och Familjeomsorg

Manual för ParaDifo Vårdgivare/Utförare inom Individ och Familjeomsorg Manual för ParaDifo Vårdgivare/Utförare inom Individ och Familjeomsorg Vuxen, Insats Chefsspecifika uppgifter stockholm.se Titel: Manual för ParaDifo Vårdgivare/Utförare inom Individ och Familjeomsorg

Läs mer

Självregistrering och behörighetstilldelning

Självregistrering och behörighetstilldelning LATHUND Självregistrering och behörighetstilldelning FINANSINSPEKTIONEN 24 oktober 2016 INNEHÅLL Insynsrapportering 3 Hur du registrerar dig 4 Registrering med bank-id eller mobilt bank-id 4 Registering

Läs mer

Webbformulär och ärendeväxel för Resplus restidsgaranti

Webbformulär och ärendeväxel för Resplus restidsgaranti Webbformulär och ärendeväxel för Resplus restidsgaranti Innehåll 1. Bakgrund och Syfte... 2 2. Övergripande process... 2 3. Tekniska förutsättningar... 2 4. Beskrivning av webbformulär... 3 5. Sök efter

Läs mer

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text.

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text. Integritetspolicy AB Selins Glasmästeri För Selins Glasmästeri är personlig integritet viktigt. Vi eftersträvar en hög nivå av dataskydd. I denna policy förklarar vi hur vi samlar in och använder personuppgifter.

Läs mer

Lathund fo r Schakt och TA - a renden Sida 1 av 19

Lathund fo r Schakt och TA - a renden Sida 1 av 19 Lathund fo r Schakt och TA - a renden Sida 1 av 19 Innehåll Skapa användare i systemet... 3 Inloggning... 4 Skapa ärende... 4 Fylla i schaktformuläret... 5 Obligatoriska fält som måste vara ifyllda för

Läs mer

MANUAL HSB PORTALEN

MANUAL HSB PORTALEN 2014-03-09 MANUAL HSB PORTALEN INLEDNING Välkommen som användare av HSB Portalen! Manualen vänder sig till dig som är medlem, boende eller bosparare i HSB Stockholm. I den här manualen beskrivs vilken

Läs mer

Ny funktionalitet för Finansinspektionens offentliggörande av prospekt

Ny funktionalitet för Finansinspektionens offentliggörande av prospekt PROMEMORIA Datum 2007-04-13 Författare Ruth Yosef Ny funktionalitet för Finansinspektionens offentliggörande av prospekt Finansinspektionen P.O. Box 6750 SE-113 85 Stockholm [Sveavägen 167] Tel +46 8 787

Läs mer

Hur vi behandlar personuppgifter

Hur vi behandlar personuppgifter Hur vi behandlar personuppgifter Detta är (556894-1685) integritetspolicy med information om behandling av personuppgifter gentemot kunder och leverantörer. Du ska kunna känna dig trygg med vår hantering

Läs mer

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2016 till projekt: Klubbtränarutbildning - Flicklagstränare

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2016 till projekt: Klubbtränarutbildning - Flicklagstränare Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2016 till projekt: Klubbtränarutbildning - Flicklagstränare 1. Logga in på föreningens sida i IdrottOnline genom att klicka på hänglåset i högra hörnet (se bild),

Läs mer

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2015 till projekt: Öppna projekt

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2015 till projekt: Öppna projekt Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2015 till projekt: Öppna projekt 1. Logga in på föreningens sida i IdrottOnline genom att klicka på hänglåset i högra hörnet (se bild), så måste du skriva i ditt

Läs mer

FAQ Tambur Mäklare. Ver augusti FÖR SMARTA TILLTRÄDEN

FAQ Tambur Mäklare. Ver augusti FÖR SMARTA TILLTRÄDEN FAQ Tambur Mäklare Ver. 2018 - augusti FÖR SMARTA TILLTRÄDEN Frågor om tjänsten. Vilka affärer stödjer Tambur? Tambur stödjer objektstyperna villa, bostadsrätt, fritidshus, bostadsaktiebolag och bostadsföreningar

Läs mer

Användarhandledning Nordea Swish Företag App

Användarhandledning Nordea Swish Företag App Användarhandledning Nordea Swish Företag App Swish Företag Ta betalt enklare App, manual version 2.0 Innehåll 1 Nordea Swish Företag App... 3 1.1 Kort introduktion... 3 1.2 Användare av Nordea Swish Företag

Läs mer

Obs Bilderna kanske inte är helt korrekta, text ändringar kan förekomma

Obs Bilderna kanske inte är helt korrekta, text ändringar kan förekomma Skolvalet I den här manualen beskrivs hur du ska utföra skolvalet. Tacka Ja till den reserverade skolan (CTRL+Vänsterklick för att använda länken) Söka till annan skola Tack nej till den reserverade skolan

Läs mer

Förändringar vid övergång till e-frikort 3.0

Förändringar vid övergång till e-frikort 3.0 Förändringar vid övergång till e-frikort 3.0 I samband med uppgraderingen av VAS till version 31.0 så kommer stöd för ny version av efrikort (3.0). Detta innebär att det kommer ny funktionalitet som beskrivs

Läs mer

Att söka försörjningsstöd. Nu kan du söka försörjningsstöd direkt från datorn eller mobiltelefonen och följa ditt ärende från ansökan till beslut

Att söka försörjningsstöd. Nu kan du söka försörjningsstöd direkt från datorn eller mobiltelefonen och följa ditt ärende från ansökan till beslut Att söka försörjningsstöd Nu kan du söka försörjningsstöd direkt från datorn eller mobiltelefonen och följa ditt ärende från ansökan till beslut 2 Du som är folkbokförd i Hallstahammar kan enkelt söka

Läs mer

H A N D B O K. Pantbrevssystemet HUVUDMENY... 0.2 PÅLOGGNING...0.5 ANVÄNDARPROFILEN... 0.7 ARKIVKATALOGEN... 0.9 BYTE AV ARKIV... 0.

H A N D B O K. Pantbrevssystemet HUVUDMENY... 0.2 PÅLOGGNING...0.5 ANVÄNDARPROFILEN... 0.7 ARKIVKATALOGEN... 0.9 BYTE AV ARKIV... 0. Senaste ändringen: 2012-05-21 H A N D B O K Pantbrevssystemet Innehåll Flik HUVUDMENY... 0.2 PÅLOGGNING...0.5 ANVÄNDARPROFILEN... 0.7 ARKIVKATALOGEN... 0.9 BYTE AV ARKIV... 0.12 GENERELLA KOMMANDON...

Läs mer

Lathund för uppsatsadministratörer

Lathund för uppsatsadministratörer Lathund för uppsatsadministratörer godkänn publicering och arkivering av uppsatser/examensarbeten i DiVA Det är nu möjligt att arkivera uppsatser digitalt i DiVA! Kontakta universitetsarkivet univark@uadm.uu.se

Läs mer

Geodataportalen - Metadata -Webbformulär för redigering av metadata

Geodataportalen - Metadata -Webbformulär för redigering av metadata PM 1(17) Geodataportalen - Metadata -Webbformulär för redigering av metadata PM 2(17) 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning... 2 2 Inledning... 3 3 Webbformulär för metadata... 3 3.1 Översikt...

Läs mer

Användarmanual FormPipe Meetings. FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11

Användarmanual FormPipe Meetings. FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11 Användarmanual FormPipe Meetings FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11 Revision number: 6 ID number: 10023309 Date: 2012-09-132012-09-11 Innehåll Innehåll... 3 Inledning... 4 Förkrav... 5 Installation... 5

Läs mer

Utbildningskontrakt webbstöd för kommuner

Utbildningskontrakt webbstöd för kommuner Utbildningskontrakt webbstöd för kommuner Version Uppdaterat 2015-11-14 Detta användarstöd hanterar: - ärenden - handlingar - ersättningar information som gäller dig som har rollen behörighetsadministratör,

Läs mer

Lokal administration kommun Cosmic

Lokal administration kommun Cosmic Dok-nr 28643 Författare Version Carina Lundahl, systemförvaltare, Systemförvaltning A 3 Godkänd av Giltigt fr o m Carina Engerström, förvaltningsledare, Verksamhetsutveckling vård och hälsa 2019-06-03

Läs mer

Hantering av personuppgifter

Hantering av personuppgifter INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Hantering av personuppgifter Lathund, Vitec Fastighet VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 C, 426 77 V. FRÖLUNDA

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Vänsterpartiets medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Vänsterpartiets medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1288-2013 Vänsterpartiet Box 12660 112 93 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Vänsterpartiets medlemsregister Datainspektionens beslut

Läs mer

PERSONUPPGIFTSSPOLICY FÖR SÖKANDE

PERSONUPPGIFTSSPOLICY FÖR SÖKANDE PERSONUPPGIFTSSPOLICY FÖR SÖKANDE AB Bostäder i Borås, org.nr 556024-8782, med adress Box 407, 501 13 Borås, telefonnummer 033-44 20 00 och e-postadress info@bostader.boras.se ( AB Bostäder ) är ansvarig

Läs mer

Produktbeskrivning: Inskrivning Direkt

Produktbeskrivning: Inskrivning Direkt 1 (19) D atum: D ok umentversion: A vser tjänstens gränssnittsversion: 2014-12-01 2.3 2.1.1 Produktbeskrivning: Inskrivning Direkt Innehållsförteckning 1 Översiktlig beskrivning... 1 2 Funktioner... 2

Läs mer

TRAFIKVERKET UNDERRÄTTELSER

TRAFIKVERKET UNDERRÄTTELSER MANUAL TRAFIKVERKET UNDERRÄTTELSER Version.0 av 6 Innehåll Inledning... 3 Underrättelsehantering... 4. Underrättelsens flöde schematiskt... 4. Definitioner på orsaker till UR... 4 3 Inloggning... 6 4.

Läs mer

PUBLIC 360 MANUAL. Registrera ärenden och dokument i Public 360 med SLU KS 2013:1-1

PUBLIC 360 MANUAL. Registrera ärenden och dokument i Public 360 med SLU KS 2013:1-1 1(17) SLU ID ua.2013.2.1.1 Jurist- och dokumentationsenheten/ IT-avdelningen 2012-12-14 PUBLIC 360 MANUAL. Registrera ärenden och dokument i Public 360 med SLU KS 2013:1-1 Denna manual beskriver hur du

Läs mer

Personuppgiftsansvar och ändamålsprövning enligt fastighetsregisterlagen

Personuppgiftsansvar och ändamålsprövning enligt fastighetsregisterlagen Personuppgiftsansvar och ändamålsprövning enligt fastighetsregisterlagen Kundträff, Lantmäteriet 2016-09-29 Christine Repond Malgorzata Drewniak När kan vidareförädlare få eget beslut enligt fastighetsregisterlagen?

Läs mer

Produktbeskrivning: Samfällighetsförening Direkt

Produktbeskrivning: Samfällighetsförening Direkt 1(13) Datum: Dokumentversion: Avser tjänstens gränssnittsversion: 2017-11-08 2.3 2.0.0 Produktbeskrivning: Samfällighetsförening Direkt Innehållsförteckning 1 Översiktlig beskrivning... 2 2 Funktioner...

Läs mer

Ditt digitala verktyg för kränkande behandling

Ditt digitala verktyg för kränkande behandling Ditt digitala verktyg för kränkande behandling Ett processvertyg i linje med skollagen och GDPR Alla kränkningar i förskola och skola ska anmälas till huvudmannen. Idag sker processen för kränkande behandling

Läs mer

V I L L K O R. S E P A D I R E C T D E B I T C O R E, f ö r B e t a l a r e ( n e d a n k a l l a t S D D C o r e ) Sida 1 av 5

V I L L K O R. S E P A D I R E C T D E B I T C O R E, f ö r B e t a l a r e ( n e d a n k a l l a t S D D C o r e ) Sida 1 av 5 V I L L K O R S E P A D I R E C T D E B I T C O R E, f ö r B e t a l a r e ( n e d a n k a l l a t S D D C o r e ) f ö r K o n s u m e n t / I c k e - k o n s u m e n t Sida 1 av 5 Villkor för SDD Core

Läs mer

Manual för ParaDifo Vårdgivare/Utförare inom Individ och Familjeomsorg

Manual för ParaDifo Vårdgivare/Utförare inom Individ och Familjeomsorg Manual för ParaDifo Vårdgivare/Utförare inom Individ och Familjeomsorg Vuxen, Insats stockholm.se Titel: Manual för ParaDifo Vårdgivare/Utförare inom Individ och Familjeomsorg Vuxen, Insats Oktober, 2014

Läs mer

Användarhandledning DORUM

Användarhandledning DORUM Demografiska databasen Sid 1 (19) Användarhandledning DORUM Datum: 2012-09-19 Version: 1.0 Projektledare: Carin Hedlund, Mattias Sandström Innehållsförteckning Åtkomst 3 Ej inloggad 3 Inloggning 7 Dorums

Läs mer

Ansökan om villkorsbesked

Ansökan om villkorsbesked MBF_50.Ansökanvillkorsbesked 2018-04-13 Sida 1 / 3 Ansökan om villkorsbesked Innan du ansöker om bygglov kan du begära att få en bedömning av ditt ärende. Det kallas villkorsbesked. Du kan söka villkorsbesked

Läs mer

Åtkomsthantering i IMI

Åtkomsthantering i IMI Åtkomsthantering i IMI 1. VEM GER TILLGÅNG TILL IMI?... 2 2. REGISTRERING AV MYNDIGHET... 2 2.1. REGISTRERA SJÄLV MYNDIGHET I IMI... 2 2.2. UPPMANA MYNDIGHET TILL SJÄLVREGISTRERING... 3 3. ADMINISTRERA

Läs mer

RUTIN FÖR. Synpunktshantering. Ciceron. Kansli- och kvalitetschef. Antaget

RUTIN FÖR. Synpunktshantering. Ciceron. Kansli- och kvalitetschef. Antaget RUTIN FÖR Synpunktshantering i Ciceron Antaget av Kansli- och kvalitetschef Antaget 2018-06-11 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare Kansli- och kvalitetschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer

Läs mer

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty Handbok för registrering i UEDB av elever i kommunal gymnasieskola utanför länet uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui

Läs mer

INFORMATION FRÅN VITEC

INFORMATION FRÅN VITEC INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Nyhetsbrev Vitec Säljstöd 6.7b VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se/maklare info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 C, 426 77 V. FRÖLUNDA VÄXEL: 031-360 61 00 KALMAR:

Läs mer

KIWAS LATHUND FÖR KURSGIVARE

KIWAS LATHUND FÖR KURSGIVARE 1 KIWAS LATHUND FÖR KURSGIVARE Söka kursplan i KIWAS Sök efter skapade kursplaner genom att klicka på Lista kursplaner i menyn under fliken Kurser. Listan som visas är begränsad till de kursplaner som

Läs mer

BILAGA 1 Användarvillkor för ledningsägare

BILAGA 1 Användarvillkor för ledningsägare Dokumenttyp Datum. Sida Vår referens D-nr: 07-6365 2015-04-14 1 (5) Version C BILAGA 1 Användarvillkor för ledningsägare Användarvillkor för Ledningskollen.se Ledningskollen.se är en webbtjänst som syftar

Läs mer

FDT Kundportal. Copyright 2012. FDT AB Köpmangatan 40 972 33 LULEÅ. Försäljning 0920 24 33 10 Support 0920 24 33 20 Fax 0920 24 33 99

FDT Kundportal. Copyright 2012. FDT AB Köpmangatan 40 972 33 LULEÅ. Försäljning 0920 24 33 10 Support 0920 24 33 20 Fax 0920 24 33 99 FDT Kundportal Copyright 2012 FDT AB Köpmangatan 40 972 33 LULEÅ Försäljning 0920 24 33 10 Support 0920 24 33 20 Fax 0920 24 33 99 E-mail support@fdt.se Hemsida www.fdt.se Innehållet i denna programmanual

Läs mer

Sänk kostnaderna genom a/ ställa rä/ krav och testa effektivt

Sänk kostnaderna genom a/ ställa rä/ krav och testa effektivt Sänk kostnaderna genom a/ ställa rä/ krav och testa effektivt Kravhantering / Testprocess - Agenda AGENDA Grundläggande kravhanteringsprocess. Insamling, dokumentation, prioritering, Test och förvaltning

Läs mer

Användarhandbok e-wärna Ställföreträdare

Användarhandbok e-wärna Ställföreträdare Användarhandbok e-wärna Ställföreträdare En digital e-tjänst som innebär att ställföreträdare kan registrera kassabok under året som genererar i en årsräkning, sluträkning eller sluträkning(byte) eller

Läs mer

2. Skapa icke ärendedokument som samlingsdokument (flera handlingar av samma typ) 16

2. Skapa icke ärendedokument som samlingsdokument (flera handlingar av samma typ) 16 Ledningskansliet, Juridik och dokumentation Patrik Spånning Westerlund MANUAL 2017-11-16 SLU ID: SLU.ua.2013.2.1.1.IÄ-1 Manual Registrera icke ärendedokument i Public 360 Manual Registrera icke ärendedokument

Läs mer

Skuldutdrag. Funktionell beskrivning av tjänsten med elektronisk överföring Utgåva 2.3

Skuldutdrag. Funktionell beskrivning av tjänsten med elektronisk överföring Utgåva 2.3 1(6) Skuldutdrag Funktionell beskrivning av tjänsten med elektronisk överföring Utgåva 2.3 www.kronofogden.se E-postadress: kontakt@kronofogden.se Postadress Besöksadress Telefon Telefax Box 1050 0771-73

Läs mer

sjalvservice.skelleftea.se

sjalvservice.skelleftea.se Handbok för användare sjalvservice.skelleftea.se Datum: 2019-05-02 1 Innehåll 1. Logga in/ut... 3 1.1 Logga in... 3 1.2 Logga ut... 4 2. Mina sidor... 5 2.1 Mina sidor... 5 2.1.1 Mina ärenden... 5 2.1.2.

Läs mer