RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET"

Transkript

1 RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (13) Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet sammanträde måndagen den 1 februari 2010 i Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Närvarande: Anders Bodin ordf samt 13-19, Bo Grandien ordf. 12, Görel Cavalli- Björkman, Fredrik von Feilitzen, Anders Jönsson Rolf Lindell, Ingvar von Malmborg (fr.o.m. 7), Hugo Nordenfelt (fr.o.m. 8), Kjell Strandqvist, Bo Swenson (fr.o.m. 7), Mia Torpe; Martin Rörby, rådets sekreterare, Monica Hector handläggare samt Cecilia Skog, handläggare samt protokollförare. Förhinder att närvara hade anmälts av David Neuman. Vid sammanträdet deltog även: Ulf Sporrong adjungerad, Daniel Linder, Giuliana Conciauro, Klas Groth, Inge Almqvist, Katarina Balog samt Susanna Stenfelt, Stadsbyggnadskontoret. 1. Val av protokollsjusterare Valdes ledamot F von Feilitzen att jämte ordförande justera protokollet. 2. Nästa sammanträdesdag Erinrades att Skönhetsrådet sammanträder den 8 mars 2010, kl Nästa delegationssammanträde Erinrades att rådets delegerade sammanträder den 15 februari 2010, Protokollsjustering Anmäldes att protokoll fört vid rådets ordinarie sammanträde justerats i vederbörlig ordning. 5. Protokollsjustering Anmäldes att protokoll fört vid delegationssammanträde justerats i vederbörlig ordning.

2 SID 2 (13) Anmäldes ärenden enligt bilaga Anmälningsärenden 7. Klamparen 10 m.m., Fleminggatan/Scheelegatan, förslag till detaljplan (SR Dnr ) Återupptogs ärende bordlagt vid sammanträde ( 18) angående Klamparen 10 m.m., Fleminggatan/Scheelegatan, förslag till detaljplan. Daniel Linder, Stadsbyggnadskontoret, redogjorde för ärendet. Förslaget innebär att tingsrättsannexet byggs på med två våningar mot Scheelegatan och med två respektive tre våningar mot Fleminggatan. In mot gården (Separatorgränd) föreslås påbyggnader i fem respektive sex våningar vilket gör att de befintliga gårdarna byggs in. Mot Lennmans Trappgränd föreslås att delar av den befintliga byggnaden rivs samt att de nya våningarna dras in tre meter vilket ökar avståndet till bostadshuset. Förutom den ovanstående påbyggnaden föreslås också bottenvåningen öppnad mot gatan med butiker, restauranger etc. Rådet värderar att den stängda karaktären hos byggnaden förändras men anser att det är en gestaltningsfråga som inte bör lösas på ett sätt som förtar byggnadens bärande och solida gestalt. Trots att Skönhetsrådet uppskattar byggnadens ursprungliga arkitektoniska kvaliteter ansåg rådet att en påbyggnad är tänkbar. Kungsholmens kvarter i det här läget blir en del av den stadsutveckling som följer med utbyggnaden av Nordvästra city. Rådet önskar därför kvarteret insatt i ett större sammanhang än det presenteras i detaljplaneförslaget. Höjningar av kvarter bör generellt alltid redovisas i vyer som visar siktlinjer från flera olika fixpunkter, vilket också behövs här. Höjningen av kvarteret Klamparen bör dessutom redovisas i relation till de framtida planerna för Trygg Hansahuset och Tekniska Nämndhuset för att klargöra den närmsta omgivningens nya höjder och den inverkan som dessa får på t.ex. Separatortornet. Rådet såg således den ändrade användningen av byggnaden som möjlig, att en påoch ombyggnad av kvarteret kan tillstyrkas men att gestaltning och volmverkan måste vidarestuderas i syfte att lämna Separatorhuset tydligare respektavstånd. Vidare anser rådet att gestaltningsfrågan avseende den befintliga tunga och artikulerade tegelfasaden och den önskade öppenheten bör lösas skickligare än att fasaden bara glasas upp. Beslöt rådet att tillstyrka förslag till detaljplan med grava erinringar enligt ovan. Anmälde ledamot F von Feilitzen särskilt yttrande enligt bilaga 2.

3 SID 3 (13) 8. Primus 1 m.m., Lilla Essingen, inbjudan till samråd om program för kvarteret (SR Dnr ) Genom remiss hade Stadsbyggnadskontoret begärt Skönhetsrådets yttrande över kv. Primus 1 m.m., Lilla Essingen, inbjudan till samråd om program för kvarteret. Giuliana Conciauro, Stadsbyggnadskontoret, redogjorde för ärendet remitterade Stadsbyggnadskontoret ett programsamråd som omfattade hela Lilla Essingen. Planerna för den norra delen (kvarteret Primus, båtklubben samt de två parkområdena) uteslöts i genomförandet medan förtätningen på den södra sidan kom till stånd. Redan i programsamrådet kommenterade Skönhetsrådet tätheten i bostadsbebyggelsen och farhågorna har besannats, området är för högt exploaterat. De naturliga förutsättningar som fanns på den södra sidan av ön bland annat den lagun som bildas på den västra kanten har inte utnyttjats på bästa sätt. När nu rådet redovisades planerna för den norra sidan var upplevelsen den samma; trots att de två parkrummen är sparade är exploateringen för hög. Förtätningen fortsätter det mönster med skivhus som kommit till under den förra exploateringsomgången. Resultatet blir enahanda och allt för repetitivt. Rådet ansåg att bebyggelsen bör varieras för att inte skapa en förortsmässig karaktär på den ö som faktiskt räknas till innerstaden. Lilla Essingen har fler historiska lager och den typ av bebyggelse med slutna husrader som finns på öns östra sida kan vara ett alternativ värt att pröva. I synnerhet den del som gäller Sjöhusen bör bearbetas då de inte tillför stadsmiljön mycket annat än effekten av att dölja den naturliga strandkanten. Skönhetsrådet diskuterade under sammanträdet det faktum att den grönyta som också fungerar som en badplats bör behållas och förädlas. Strandpromenaden som i sträckningen förbi Sjöhusen dragits bakom husen skulle lika gärna kunna dras i en rak sträckning söder om parkrummet och inte heller här nå vattenkanten för att gräsmattan ska kunna fortsätta slutta ner mot vattnet i en naturlig badplats. Tillgängligheten till vattnet är naturligtvis en viktig aspekt vad gäller utnyttjandet av Stockholms stränder. Men resonemanget födde också en diskussion inom rådet gällande för vem och hur stränderna ska hållas tillgängliga. Vattenlinjen upplevs som en kvalitet av de boende i vattennära bostäder, av gående runt en strandpromenad, av badande i ett rekreationsområde men också av de som upplever strandkanten från vattenrummet. De orörda stränderna är ett karaktärsdrag för Stockholm och har oftast lämnats obebyggda. Rådet ville sätta fokus på frågan för vem och för vad de nu försvinner.

4 SID 4 (13) (forts 8) Slutligen ansåg rådet det beklagligt att det inte är självklart att passivhus planeras till området samt att barnstugorna behandlas så pass styvmoderligt som de gör, generellt markerade som lämpliga i två alternativa områden mellan husen. Programförslaget anger att fler lösningar kommer att studeras vidare i det fortsatta planarbetet vad gäller förskolor, vilket också är en förutsättning enligt rådet. Skönhetsrådet ställde sig således positivt till en exploatering inom området men inte i den form programförslaget visar. För områdets kvaliteter som boendemiljö så väl som stadsbildsmässig del i ett öppet vattenrum bör programmet omstuderas i de punkter som ovan nämnts: exploateringsgrad och stadsbyggnadsmönster, strandutformning och strandpromenad, miljölösningar samt mer konkreta förslag för förskolor. Uppdrogs åt kansliet att besvara ärendet. 9. Orgelpipan 6 m.m., Vasagatan, förslag till detaljplan för del av fastigheten (Citybanans huvuduppgång) enkelt planförfarande (SR Dnr ) Genom remiss hade Stadsbyggnadskontoret begärt Skönhetsrådets yttrande över kv Orgelpipan 6 m.m., Vasagatan, förslag till detaljplan för del av fastigheten (Citybanans huvuduppgång) enkelt planförfarande. Klas Groth, Stadsbyggnadskontoret, redogjorde för ärendet. Skönhetsrådet ställde sig positivt till att Citybanans huvuduppgång förläggs i fastigheten Orgelpipan 6 och att Orgelpipan 5 därmed inte behöver tas i anspråk så som tidigare förslag redovisat. Föreliggande plan medger inte ytterligare byggrätt men i diskussionerna om en utveckling av fastigheten har flera förslag med riktigt höga hus varit aktuella. Av stadsbildsskäl, inte minst närheten till Klara kyrka, har rådet ställt sig mycket kritiskt till dessa planer, men anser samtidigt att den nuvarande hotellbyggnaden mycket väl kan förändras, eller kanske rent av ersättas med något annat. Skönhetsrådet skulle gärna se att Citybanan manifesteras med en märkesbyggnad av högsta arkitektoniska klass en sådan skulle på ett välgörande sätt kunna bidra till att förnya området kring Vasagatan/ Klarabergsgatan och därmed också till en positiv utvecklingen av Stockholms citykärna i stort. Beslöt Skönhetsrådet tillstyrka förslag till detaljplan. Uppdrogs åt kansliet att besvara ärendet.

5 SID 5 (13) 10. Granholmen, Ekeholmsvägen, förslag till detaljplan för område vid kvarteret (SR Dnr ) Genom remiss hade Stadsbyggnadskontoret begärt Skönhetsrådets yttrande över kv Granholmen, Ekeholmsvägen, förslag till detaljplan för område vid kvarteret. Inge Almqvist, Stadsbyggnadskontoret, redogjorde för ärendet. Skönhetsrådet fann inget att invända mot placering eller volym vad gäller husen. Dock väcktes frågor gällande utformningen under sammanträdet. Husen ligger väl synliga i topografin och ses från alla håll. Gestaltningen beskrivs som prefabricerat svart skivmaterial och förtydligas med referensbilder från kvarteret Hyttan i Malmö. Om kvalitetsnivån vore lika hög som i referensobjektet skulle projektet naturligtvis vara mycket intressant men rådet befarade att nivån inte kommer att kunna motsvara intentionen. Kvaliteten är oerhört viktig när byggnader ska uppföras med den typen av precision i gestaltningen som illustrationerna anger men ändå i prefab-material. Rent arkitektoniskt förelåg dessutom ett problem i och med byggnadernas väl synliga placering. De är utformade som två svarta långsidor med en inskjuten ljusare del. De slutna långsidorna ger byggnaderna mycket tydliga riktningar vilket är en nackdel i terrängen. Skönhetsrådet önskade därför bygglovet remitterat i ett senare skede. Slutligen ville rådet betona att projektet med de fyra punkthusen borde utföras som passivhus. Beslöt rådet tillstyrka förslag till detaljplan. Uppdrogs åt kansliet att besvara ärendet. 11. Slussen, förslag till detaljplan (SR Dnr ) Hänsköts ärendet till nästkommande delegationssammanträde. 12. Loen, påbyggnad av kvarteret, bygglov (SR Dnr ) Anmälde ordförande jäv. Övertog vice ordförande B Grandien ordförandeskapet under ärendet. Återupptogs ärende bordlagt vid sammanträde ( 20) angående Loen, ansökan om bygglov avseende påbyggnad av kvarteret.

6 SID 6 (13) (forts 12) För knappt två år sedan behandlade Skönhetsrådet detaljplanen som möjliggör den påbyggnad som bygglovsansökan gäller. Rådet såg då i huvudsak positivt på förändringarna inom Loen och det angränsande kvarteret Björnen, som planen också inbegrep. Genom att tillföra nya ytor uppåt i husen, kan tidigare slutna lokaler i anslutning till gatorna frigöras till gagn för stadslivet. Inom ramen för planärendet förde rådet också en mer generell diskussion om olika förhållningssätt till höjning av bebyggelsen i stadens centrala delar och pekade då även på de svårigheter som finns, såväl arkitektoniskt som stadsbyggnadsmässigt med ingrepp av detta slag. När ärendet nu återkommit som bygglov begränsar det sig till den del som gäller Loen, påbyggnaden av grannkvarteret kommer att behandlas separat längre fram. Efter planskedet har rådet genom sekreteraren haft möjlighet att följa projektets vidare utveckling. Stor omsorg har under denna fas lagts på att förfina fasadgestaltning och materialbehandling. Trots att ett nytt arkitektkontor under denna period kommit in i arbetet, har den gestaltande arkitektens intentioner och den kvalitativa ambitionsnivån i projektet kunnat bibehållas. Beslöt Skönhetsrådet att tillstyrka bifall till ansökan om bygglov. Rådet vill dock påtala vikten av att den aluminiumplåt som används är av en sådan kvalitet att de raffinerade reflektionseffekter som förutskickas inte går förlorade över tid. Anmälde ledamot F von Feilitzen särskilt yttrande enligt bilaga 3 Uppdrogs åt kansliet att besvara ärendet. 13. Riddaren 24, Grev Turegatan, förslag till detaljplan (SR Dnr ) Genom remiss hade Stadsbyggnadskontoret begärt Skönhetsrådets yttrande över Riddaren 24, Grev Turegatan, förslag till detaljplan. Susanna Stenfelt, Stadsbyggnadskontoret, redogjorde för ärendet. Den aktuella fastigheten består idag av en i förhållande till övrig bebyggelse indragen byggnad uppförd på 1930-talet samt ett gårdshus från samma tid. Detaljplaneförslaget innebär att befintliga hus rivs och att ett nytt bostadshus kan uppföras inom fastigheten. Gatufasaden flyttas fram i liv med grannhusens fasader vilket innebär ett återskapande av gatulinjen vid denna del av Grev Turegatan. Skönhetsrådet ställer sig i grunden positivt till projektet och välkomnar framför allt att man här kan återgå till den gamla gatubredden och att det nya bostadshuset får en väl bearbetad fasad som kommer att tillföra Grev Turegatan kvaliteter. De

7 SID 7 (13) (forts 13) invändningar rådet har mot projektet är de konsekvenser den utökade byggrätten får i form av ökad byggnadshöjd samt att planformen innebär att man skapar en onödigt mörk bostadsmiljö vid innergården. Rådet anser att byggnadshöjden bör minskas med två våningsplan. Det finns, enligt rådets uppfattning, inte någon anledning att bostadshuset ska överskrida höjdnormen inom kvarteret och rådet vände sig bestämt emot den generella höjning av innerstadens bebyggelse som pågår utan att en seriös diskussion i denna viktiga stadsbyggnadsfråga förs. Vidare bör de två flyglarna som sluter gårdsrummet tas bort eller minskas i storlek så att kvaliteten på boendemiljön vid innergården kan ökas, d.v.s. med mer solljus och mindre insyn. Beslöt rådet tillstyrka förslag till detaljplan med erinringar om byggnadshöjd och bostadsmiljön mot gården. Uppdrogs åt kansliet att besvara ärendet. 14. Sekreteraren informerar Påminde sekreteraren om sin medverkan i Reflektioner kring Slussen över tid på ABF-huset måndagen den 8 februari kl Berättade också sekreteraren att stadsbyggnadsdirektör Susanne Lindh kommer till nästkommande sammanträde för att presentera sig och närvara under mötet. 15. Norra Djurgården 1:1 (Sophiahemmet), nybyggnad av mottagningsbyggnad, hus 30 (SR Dnr ) Genom remiss hade Stadsbyggnadskontoret begärt Skönhetsrådets yttrande över Norra Djurgården 1:1 (Sophiahemmet), nybyggnad av mottagningsbyggnad, hus 30. Sekreteraren redogjorde för ärendet. Ansökan avser en ny mottagningsbyggnad inom Sophiahemmets område. Den detaljplan som antogs efter det att nationalstadsparkslagen beslutades 1994 medger att den aktuella ytan tas i anspråk för ytterligare bebyggelse, så länge detta kan ske med hänsyn till den värdefulla kultur- och parkmiljön. Efter att ha tagit del av bygglovhandlingarna var rådets bedömning att en nybyggnad i den storlek som föreslås är möjlig. Läget inom det större sjukhusområdet är sådant att tillägget inte blir särskilt synligt, annat än på nära håll från den parkväg som går runt området och på lite avstånd från KTH:s hus som är belägna på höjden nordväst om byggplatsen.

8 SID 8 (13) (forts 15) I grunden ställde sig rådet också positivt till utformningen med den i flera mindre delar uppbrutna volymen liksom till principen med fasaderna gestaltade som tunna tegelskivor snarare än tunga murar. Utformningen av taken diskuterades däremot ingående. Rådet upplevde inte den föreslagna lösningen med huvar för ventilation etc. som särskilt lyckad, i synnerhet som den inte har kunnat utföras helt konsekvent. Huvarna varierar i storlek mer än vad som ges av de skiftande mått de olika taken har. Likaså störs intrycket av den hisstopp som smugits in bland huvarna. Helst skulle rådet se att huvarna kunde arbetas bort helt, men i annat fall bör de antingen bli mer lika, eller differentieras mer mellan de olika husdelarna. Rådets bestämda uppfattning var således att taklandskapet måste bearbetas ytterligare för ett fullgott slutresultat. Skönhetsrådet ansåg också att fasaden mot norr behöver ses över för att ge ett mindre avvisande intryck. Särskild omsorg måste dessutom läggas på husets anslutning mot marken. Kanske skulle mötet mellan den kuperade terrängen och byggnaden kunna mildras genom att sockeln togs bort och tegelfasaderna istället fick gå ända ner till marken. Beslöt Skönhetsrådet tillstyrka bifall till ansökan om bygglov med ovan anförda erinringar. Uppdrogs åt kansliet att besvara ärendet. 16. Kvarteret Vattenfallet 2 i Råcksta (SR Dnr ) En privatperson hade tillskrivit Skönhetsrådet med anledning av programsamråd för kvarteret Vattenfallet 2 i Råcksta. Delgavs Skönhetsrådet förslaget. Beslöts uppdra åt kansliet att besvara ärendet med kopia på rådets yttrande varpå ärendet lades till handlingarna. 17. Akalla 4:1 m.m., korsningen Borgarfjordsgatan/Kista Alléväg, förslag till detaljplan (SR Dnr ) Anmäldes formellt beslut av ärende bordlagt vid delegationssammanträde ( 1).

9 SID 9 (13) 18. Vattenfallet 2 m.m., Råcksta, programsamråd (SR Dnr ) Anmäldes formellt beslut av ärende bordlagt vid delegationssammanträde ( 2). 19. Förklarades sammanträdet avslutat. Stockholm Anders Bodin 1-11, Cecilia Skog Bo Grandien 12 Fredrik von Feilitzen vidi: Martin Rörby

10 SID 10 (13) Bilaga 1 till protokoll Anmälningsärenden Fullmakter för kansliets anställda att läsa varandras e-post. (SR Dnr ). Spårväg City etapp 1, besvarade granskningssynpunkter avseende gestaltningsprogram. (SR Dnr ). Stadsbiblioteket, koncept till genomförbart plangrepp. (SR Dnr ). Beträffande Slussen; från Samfundet S:t Erik. (SR Dnr ), utdelad. Förslag till beslut om Västra City i kommunfullmäktige, svar på motion 2008:30; från Samfundet S:t Erik. (SR Dnr ), utdelad. Bygglov besvarade av kansliet Gångaren 12, Söder om Patientvägen 2, uppförande av byggnad, reservkraftanläggning för S:t Görans sjukhus. (SR Dnr ), tillstyrkt/avstyrkt. Norrström 2, Karl XIII:s torg, uteservering, Café Opera, tidsbegränsat bygglov. (SR Dnr ), ingen erinran. Södermalm 4:1, vid Torkel Knutsons gata 2, uppställning av cafébyggnad. (SR Dnr ), avstyrkt i föreliggande utformning. Boken 13, Vasagatan 42, skylt/ljusanordning, neonramp. (SR Dnr ), i princip ingen erinran men kompletterande material önskades för att säkerställa kvaliteten. Bikupan 15, Torsgatan 70, balkonger och fönsterdörrar på gårdsfasad på flerbostadshus. (SR Dnr ), avstyrkt. Bulten 21, Långholmsgatan 7, balkonger och takaltaner på gatufasad. (SR Dnr ), avstyrkt. Styrmannen 28, inredning av vind till bostadslägenheter, ytre ändring av flerbostadshus. (SR Dnr ), avstyrkt.

11 SID 11 (13) Ladugårdsgärdet 1:5, belysning av fasad på Kaknästornet, tidbegränsat bygglov v. 8 & v.9. (SR Dnr ), ingen erinran. Skrivelser besvarade av kansliet Gröndal förtätning. (SR Dnr ). Q/K-märk Plankan! (SR Dnr ). Question regarding zoning height limits on Stockholm buildings. (SR Dnr

12 SID 12 (13) Bilaga 2 till protokoll Klamparen 10 m.m., Fleminggatan/Scheelegatan, förslag till detaljplan (SR Dnr ) Anmälde ledamot F von Feilitzen särskilt yttrande enligt följande: Det ökande antalet huspåbyggnader i innerstaden är knappast förenligt med byggnadsordningen i gällande översiktsplan eller med riksintresset Stockholms innerstad. Trots att det aktuella förslaget ritats av husets ursprungsarkitekt är det inte särskilt väl anpassat, delvis p.g.a. den alltför höga exploateringen. Påbyggnaden medför dessutom att Separatorhusets karakteristiska torn inte längre kommer att bilda silhuett sett från Kungsbron. Åtminstone påbyggnaden mot gatorna och Lennmans Trappgränd borde avstyrkas, liksom uppglasningen av den högre husdelens bottenvåning mot Fleminggatan. Uppglasning av den lägre delen är acceptabel och skulle berika gatulivet.

13 SID 13 (13) Bilaga 3 till protokoll Loen, påbyggnad av kvarteret, bygglov (SR Dnr ) Anmälde ledamot F von Feilitzen särskilt yttrande enligt följande: När Skönhetsrådet i oktober 2008 yttrade sig över den detaljplan som ligger till grund för påbyggnaden (och överbyggnaden av Karduansmakargatan) reserverade jag mig, och styrks nu i att påbyggnaden är beklaglig och att kvarterets utbyggnad i stället borde ske på det sätt som föreslogs i reservationen.

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (7) 2010-5 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet sammanträde måndagen den 10 maj 2010 i Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (6) 2012-8 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet sammanträde måndagen den 3 september 2012 i Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (5) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET 3-2010 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Dagordning

Dagordning Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (5) 7-2016 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (5) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET Handläggare: Cecilia Skog Telefon: 08-508 29 766 2011.03.14 SR Dnr 2011-0055 (S-Dp 2006-19499) Till Stadsbyggnadsnämnden Länsstyrelsen i Stockholms län

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten Rabatten 9 m.fl. (Ersta sjukhus) i stadsdelen Södermalm

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten Rabatten 9 m.fl. (Ersta sjukhus) i stadsdelen Södermalm Kulturförvaltningen Stadsmuseet Sida 1 (6) 2014-09-12 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08-508 315 61 Till Kulturnämnden 2014-09-23 Nr 10 Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten

Läs mer

Val av ordförande för valförrättningen. Valdes ledamot Fredrik von Feilitzen som ålderman till ordförande för valförrättningen.

Val av ordförande för valförrättningen. Valdes ledamot Fredrik von Feilitzen som ålderman till ordförande för valförrättningen. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll Sida 1 (9) 2018-1 Närvarande: Fredrik von Feilitzen, ordförande 1-5, Anders Bodin, ordförande 6-22, Birgitta Bremer, Anders Johnson, Ingemar Josefsson, Anders

Läs mer

Remissvar angående förslag till detaljplan för Stuvaren 1 m fl. Kungsholmen, SDp

Remissvar angående förslag till detaljplan för Stuvaren 1 m fl. Kungsholmen, SDp Kulturförvaltningen Stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-05-29 Handläggare Ida Holsner Telefon: 08 508 31 589 Till Kulturnämndens kulturmiljöutskott 2015-06-03 Nr 4 Remissvar angående förslag till

Läs mer

Förslag till detaljplan för Tegeludden 16 m.m. - remiss från stadsbyggnadskontoret

Förslag till detaljplan för Tegeludden 16 m.m. - remiss från stadsbyggnadskontoret ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-188-1.5.3. SID 1 (5) 2011-03-21 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 09 021 Till Östermalms stadsdelsnämnd

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2017-11-20 Handläggare Anna Lina Axelsson Telefon 08-508 27 430 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Pahl

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset 25 i stadsdelen Norrmalm (0 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset 25 i stadsdelen Norrmalm (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-02-25 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (50 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2010-06-29 Handläggare: Linda Palo Tfn 08-508 275 26 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2016-11-05 Handläggare Karin Norlander Telefon 08-508 27 410 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Älgen 5 i stadsdelen Östermalm (18 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Älgen 5 i stadsdelen Östermalm (18 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-04 Handläggare Catarina Holdar Telefon 08-508 274 44 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Älgen 5 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-12-22 Handläggare: Monika Joelsson Vestlund Tfn 08-508 273 69 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av

Läs mer

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare Datum Diarienummer Brita Christiansen 2012-01-30 2012/20181-1 fd diarienummer: PLA 11/20039-1 Tjänsteskrivelse Planbesked Plan- och byggnadsnämnden Detaljplan

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av kv. Ankaret 28 i stadsdelen Kungsholmen (verksamhet)

Startpromemoria för planläggning av kv. Ankaret 28 i stadsdelen Kungsholmen (verksamhet) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-05-25 Handläggare Stella Svanberg Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av kv. Ankaret

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (7) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET 5-2011 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Kulturnämndens kulturmiljöutskott. Tidpunkt: Onsdag 18 november kl 14:00-15:30. Plats: Restaurang Sturehof i Sturegallerian Justerat den / 2015

Kulturnämndens kulturmiljöutskott. Tidpunkt: Onsdag 18 november kl 14:00-15:30. Plats: Restaurang Sturehof i Sturegallerian Justerat den / 2015 Kulturnämndens kulturmiljöutskott Tidpunkt: Onsdag 18 november kl 14:00-15:30 Plats: Restaurang Sturehof i Sturegallerian Justerat den / 2015 Eleonore Eriksson Rasmus Jonlund Närvarande Ledamöter: Eleonore

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm (påbyggnad kontor)

Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm (påbyggnad kontor) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-06-03 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-508 266 57 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm

Läs mer

Beslutande ledamöter: Roger Mogert (S), ordföranden

Beslutande ledamöter: Roger Mogert (S), ordföranden Stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag Tid Tisdagen den 15 mars 2016, kl. 16:00-17:10 Plats Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Justerat Tisdagen den 29 mars 2016 Anslaget Onsdagen

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms skönhet 4-2016. Tidpunkt: 2016.04.18, kl 13.30-16.45. Lokal: Samuel Owen, Hantverkargatan 3D. 1.

Rådet till skydd för Stockholms skönhet 4-2016. Tidpunkt: 2016.04.18, kl 13.30-16.45. Lokal: Samuel Owen, Hantverkargatan 3D. 1. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (5) 4-2016 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Kulturnämndens kulturmiljöutskott. Tidpunkt: Onsdag 18 november kl 14:00-15:30. Plats: Restaurang Sturehof i Sturegallerian Justerat den 1/

Kulturnämndens kulturmiljöutskott. Tidpunkt: Onsdag 18 november kl 14:00-15:30. Plats: Restaurang Sturehof i Sturegallerian Justerat den 1/ Kulturnämndens kulturmiljöutskott Tidpunkt: Onsdag 18 november kl 14:00-15:30 Plats: Restaurang Sturehof i Sturegallerian Justerat den 1/12 2015 Eleonore Eriksson Rasmus Jonlund Närvarande Ledamöter: Eleonore

Läs mer

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh)

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Dnr 2014-05168 Sida 1 (8) 2014-05-22 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Trollhättan 30 m fl. i stadsdelen Norrmalm, S-dp

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Trollhättan 30 m fl. i stadsdelen Norrmalm, S-dp Kulturförvaltningen stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-08-24 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08 50831561 Till Kulturnämnden, Kulturmiljöutskottet Nr. 5 Remissvar angående samråd om förslag

Läs mer

Yttrande. Boverket Box Karlskrona. Remiss. Riksantikvarieämbetets ställningstagande. Riksantikvarieämbetet handläggning

Yttrande. Boverket Box Karlskrona. Remiss. Riksantikvarieämbetets ställningstagande. Riksantikvarieämbetet handläggning Yttrande Datum 2012-04-02 Dnr 331-674-2012 Ert datum 2012-02-15 Er beteckning 10113-630/2012 Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Remiss från Boverket överklagande av beslut om upphävande av detaljplan för

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen (upphävande av förbud mot inglasning av balkonger)

Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen (upphävande av förbud mot inglasning av balkonger) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-08-01 Handläggare Suzanna Tsygankova Telefon 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen

Läs mer

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017 Tid Plats Justerat Anslaget Torsdagen den 14 december 2017, kl. 16:00-17:30 Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Torsdagen den 21 december 2017

Läs mer

Förslag till detaljplan för Kvarteret Ynglingen 10 i stadsdelen Östermalm

Förslag till detaljplan för Kvarteret Ynglingen 10 i stadsdelen Östermalm Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-11-21 Handläggare Lina Constantino Telefon: 08-508 10 017 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2014-12-16 Förslag till detaljplan

Läs mer

Detaljplan för Rotundan 3

Detaljplan för Rotundan 3 Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Sida 1 (5) 2015-05-26 Handläggare Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2015-06-11 Detaljplan för Rotundan

Läs mer

Planprövning i Innerstaden för kv Detektiven 19, planbesked

Planprövning i Innerstaden för kv Detektiven 19, planbesked 1 (5) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2015-02-13 Dnr Sbn 2014-560 Teknik- och samhällsbyggnadskontoret oger Stigsson Samhällsbyggnadsnämnden Planprövning i Innerstaden för kv Detektiven 19, planbesked

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN -54 SID 1 (7) 2014-05-19 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Läs mer

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Byggnadsnämnden 2018-10-23 Diarienummer 0781/17 Handläggare Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 15 78 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Adlern Mindre 34 m.fl. i stadsdelen Vasastaden

Antagande av förslag till detaljplan för Adlern Mindre 34 m.fl. i stadsdelen Vasastaden Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-09-30 Handläggare David Essinger Telefon 08-508 274 47 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Adlern Mindre 34 m.fl. i

Läs mer

Remissvar angående förslag till detaljplan för fastigheten Skansen 18 m fl, Norrmalm, SDp

Remissvar angående förslag till detaljplan för fastigheten Skansen 18 m fl, Norrmalm, SDp Kulturförvaltningen Sadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-04-30 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08 508 31561 Till Kulturnämndens kulturmiljöutskott 2015-05-11 Nr 6 Remissvar angående förslag

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms skönhet Förhinder att närvara hade anmälts av: Winston Håkanson. Tidpunkt: , kl

Rådet till skydd för Stockholms skönhet Förhinder att närvara hade anmälts av: Winston Håkanson. Tidpunkt: , kl Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (5) 1-2018 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Kv Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Kv Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelning Sida 1 (7) 2016-05-04 Handläggare Maria Sahlstrand Telefon 08-508 27 482 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm

Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-04-20 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-08-28 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) Förslag

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Barnhuset 25, stadsdelen Norrmalm. Mindre påbyggnad på hotell med 2 våningar, inbyggnad av gård.

Startpromemoria för planläggning av Barnhuset 25, stadsdelen Norrmalm. Mindre påbyggnad på hotell med 2 våningar, inbyggnad av gård. Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-05-22 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Barnhuset 25,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kometen 3 i Vasastaden

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kometen 3 i Vasastaden STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-03-26 Handläggare: Torbjörn Johansson Telefon: 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

BN/2014:50. gällande. genom

BN/2014:50. gällande. genom BN/2014:50 09 Antagandehandling Januari 2015 enkelt planförfarande PBL 2010:900 tillämpas Ändring av detaljplan genom tillägg för OMRÅDE VID N INSTRUMENTVÄGEN, i kommundelen Skälby, Upplands Väsby kommun

Läs mer

Planbeskrivning Samrådshandling

Planbeskrivning Samrådshandling Planbeskrivning Samrådshandling Datum 2010-06-08 Dnr BMR/2010:28 Bygg-, miljö- och räddningsförvaltningen Detaljplan för fastigheten Svalan 10 inom Sparreholm, Flens kommun, Södermanlands län Handlingar

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande Ytterstadsavdelningen 2007-03-09 Martin Schröder Tfn 08-508 266 28 Fax 08-508 266 72 martin.schroder@sbk.stockholm.se Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-01-21 Handläggare: Julia Nedersjö Tfn 08-508 27 585 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV LUSTGÅRDEN 14 I STADSDELEN STADSHAGEN (KONTOR OCH BOSTÄDER)

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV LUSTGÅRDEN 14 I STADSDELEN STADSHAGEN (KONTOR OCH BOSTÄDER) Planavdelningen Peter Jacobsson Tfn 08-508 269 06 Till Stadsbyggnadsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-02-16 STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV LUSTGÅRDEN 14 I STADSDELEN STADSHAGEN (KONTOR OCH BOSTÄDER)

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Drakenberg 14 i stadsdelen Södermalm

Startpromemoria för planläggning av Drakenberg 14 i stadsdelen Södermalm STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2011-09-05 Handläggare: Susanna Stenfelt Tfn 08-50826142 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Drakenberg 14 i stadsdelen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 80-86

Sammanträdesprotokoll 80-86 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) 2016-09-27 Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 80-86 Sammanträdesdatum 27 september 2016 Plats och tid Stadshuset, A 587, kl 08:30 10:30 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked Planbesked 2018-02-05 Dnr: 2017:192 Område Kv Hackspetten 7 Väster Jönköpings kommun Underlag för Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (6) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET 1-2012 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Kaplanen 1 m m i stadsdelen Nockeby (60 seniorboende)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Kaplanen 1 m m i stadsdelen Nockeby (60 seniorboende) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2010-07-28 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Kaplanen

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (5) Närvarande: Tidpunkt: Lokal: Beckholmen. skönhet

Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (5) Närvarande: Tidpunkt: Lokal: Beckholmen. skönhet Rådet till skydd för Stockholms Stockholms Sida 1 (5) 2013-05-20 5-2013 Närvarande: Henrik Nerlund (ordf), Fredrik von Feilitzen, F Eiee Herlitz, Cajsa Holmstrand, Ingemar Josefsson, Anders Jönsson, Erling

Läs mer

Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet?

Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet? Norrmalmsmoderaternas Stadsbyggnadsgrupp Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet? Ulf Johannisson www.ulfjohannisson.se Exempel: Kvarteret Riddaren Pågående planering

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Rotundan 3 i stadsdelen Östermalm

Antagande av förslag till detaljplan för Rotundan 3 i stadsdelen Östermalm Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2016-03-14 Handläggare Hans Andrasko Telefon 08-508 27 313 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Rotundan 3 i stadsdelen Östermalm

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-04-21 kl 08.00-08.30 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Justerare Eveline Savik,

Läs mer

Kallelse till sammanträde 4/2017

Kallelse till sammanträde 4/2017 Stadsbyggnadsnämnden 2017-03-27 Kallelse till sammanträde 4/2017 Stadsbyggnadsnämnden Tid Torsdagen den 6 april 2017, kl. 16:00 Plats Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Byggnadsdelegerade

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (7) 2013-1 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet sammanträde måndagen den 14 januari 2013 i Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN PÅL IBB 21 M FL NORR, HELSINGBORGS STAD 1(6) Dnr 860/2013 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Wallenstam AB SYFTE Planändringen är föranledd av planansökan inkommen 13 maj 2013. Syftet är att

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV RODDAREN 8 I STADSDELEN KUNGSHOLMEN

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV RODDAREN 8 I STADSDELEN KUNGSHOLMEN STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-06-02 Handläggare: Anders Berg Tfn 08-508 273 16 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV RODDAREN 8 I STADSDELEN

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Styrpinnen 15 och 19 Näckströmsgatan/Kungsträdgårdsgatan/ Hamngatan svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Detaljplan för fastigheterna Styrpinnen 15 och 19 Näckströmsgatan/Kungsträdgårdsgatan/ Hamngatan svar på remiss från stadsbyggnadskontoret NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-01-29 Handläggare: Liselotte van den Tempel Telefon: 08-508 09 245 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Detaljplan

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 929/2011 FASTIGHETERNA Kungsörnen 1 och Fyrfatet 1, PLANTERINGEN, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Mark- och exploateringsenheten, Helsingborgs stad, söker planändring för fastigheten

Läs mer

Kallelse till sammanträde 11/2014

Kallelse till sammanträde 11/2014 Stadsbyggnadsnämnden 2014-09-15 Kallelse till sammanträde 11/2014 Stadsbyggnadsnämnden Tid Torsdagen den 25 september 2014, kl. 16.00 Plats Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Byggnadsdelegerade

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till program för Södra Skanstull i stadsdelen Södermalm, S-Dp

Remissvar angående samråd om förslag till program för Södra Skanstull i stadsdelen Södermalm, S-Dp Kulturförvaltningen Stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-09-20 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08-508 315 61 Till Kulturnämndens kulturmiljöutskott Remissvar angående samråd om förslag till

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1 (6) Innerstadsavdelningen, plan S-Dp Arne Fredlund Tfn

PLANBESKRIVNING 1 (6) Innerstadsavdelningen, plan S-Dp Arne Fredlund Tfn PLANBESKRIVNING 1 (6) Innerstadsavdelningen, plan 2008-08-22 S-Dp 2007-36910-54 Arne Fredlund Tfn 508 28 230 Förslag Detaljplan för fastigheten Hjorten 7 i stadsdelen Östermalm i Stockholm S-Dp 2007-36910-54

Läs mer

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan i stadsdelen Hammarbyhöjden

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan i stadsdelen Hammarbyhöjden Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-06-19 Handläggare Inger Bogne Telefon: 08-50815450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-08-24 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola)

Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-01-11 Handläggare: Emma Castberg Tfn 08 50827137 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl.

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Kista Gårdsväg (del av Akalla 4:1 m fl) i stadsdelen Kista (170 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Kista Gårdsväg (del av Akalla 4:1 m fl) i stadsdelen Kista (170 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsbyggnadskontoret Sida 1 (8) 2015-01-09 Handläggare Renoir Danyar Telefon 08-508 26 659 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2015-09-14 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Per Wilhelmsson 2008-10-02 Tfn 08-508 27 333 Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Hedvig 19 m m i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) Handläggare: Helena Hultgren Tfn 08-508 27545 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Södermalm 8:57 (Färgarplan), i stadsdelen Södermalm (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Södermalm 8:57 (Färgarplan), i stadsdelen Södermalm (50 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-07-10 Handläggare Andreas Björklund Telefon 08-50827581 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Södermalm 8:57

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms skönhet. Protokoll 3/2019

Rådet till skydd för Stockholms skönhet. Protokoll 3/2019 Sida 1 (8) 3/2019 fört vid s sammanträde måndagen den 4 mars 2019 kl. 13:30-15:15, Bolindersalen, Tekniska nämndhuset Övriga närvarande Inga Varg Ordförande Leif Bolter Katarina Borg Birgitta Bremer Elisabet

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av KV FRIDHEM M M Centrala Staden

Ändring av detaljplan för del av KV FRIDHEM M M Centrala Staden Ändring av detaljplan för del av KV FRIDHEM M M Centrala Staden 11F ANTAGANDEHANDLING Enkelt planförfarande Stadsbyggnadsförvaltningen STADSARKITEKTKONTORET Upprättad den 29 november 2011 ANTAGEN AV BTN

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-10-14 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen

Läs mer

Grand Hotel Salsjöbaden. Rösunda 27:2. L ustgården AB. Arrhov Frick Arkitektkontor

Grand Hotel Salsjöbaden. Rösunda 27:2. L ustgården AB. Arrhov Frick Arkitektkontor Grand Hotel Salsjöbaden. Rösunda 27:2 L ustgården AB Arrhov Frick Arkitektkontor - - Innehållsförteckning 1 - Platsen idag 2 - Utveckling, beskrivning; Hotell, bostadsbebyggelse. 3 - Materialpalett, utkast

Läs mer

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad Upprättad 16 januari 2018 Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 16 januari 2018 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE. Program

Läs mer

UTSTÄLLNINGSHANDLING Förutsättningar

UTSTÄLLNINGSHANDLING Förutsättningar Tillägg till detaljplan fastställd 28 juli 1916, Kvarteret Kärnan Ändring av stadsplan för Vaggeryds Municipalsamhälle Vaggeryds tätort, Vaggeryds kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING Förutsättningar För området

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor

Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-02-19 Handläggare Renoir Danyar Telefon: 08-508 26 659 Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor Förslag till beslut

Läs mer

PROTOKOLLSUTDRAG. Regina Kevius Andrea Femrell Gunni Ekdahl (1-27, 29-44) ( 28) Närvarande

PROTOKOLLSUTDRAG. Regina Kevius Andrea Femrell Gunni Ekdahl (1-27, 29-44) ( 28) Närvarande PROTOKOLLSUTDRAG Tid Torsdagen den 16 januari 2014, kl. 16.00 17:05 Plats Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Justerat Tisdagen den 28 januari 2014 Regina Kevius Andrea Femrell Gunni

Läs mer

Nya City-saneringen. Gråskala och glas i stället för färg och puts Påbyggnader och Riva och bygga högre

Nya City-saneringen. Gråskala och glas i stället för färg och puts Påbyggnader och Riva och bygga högre Nya City-saneringen Gråskala och glas i stället för färg och puts Påbyggnader och Riva och bygga högre Helheter eller kontraster i ett stadsrum och i en stadsdel? 151120 Ulf Johannisson www.ulfjohannisson.se

Läs mer

Pålsjö 1:1 m.fl., Pålsjöbaden. Underlag för planuppdrag

Pålsjö 1:1 m.fl., Pålsjöbaden. Underlag för planuppdrag Ändring av detaljplan (1283K-15840) för del av fastigheten Pålsjö 1:1 m.fl., Pålsjöbaden Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 198/2014 FASTIGHETEN DANMARK 29 SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om planändring inkom från fastighetsägaren Fastighets AB Danmarkshuset den 6 februari 2014. SYFTE

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV KRILLANS KROG 1 MM I STADSDELEN KRISTINEBERG (CA 180 LÄGENHETER)

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV KRILLANS KROG 1 MM I STADSDELEN KRISTINEBERG (CA 180 LÄGENHETER) PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2009-09-03 Handläggare: Anders Berg Tfn 08-508 273 16 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV KRILLANS KROG 1 MM I STADSDELEN KRISTINEBERG (CA 180 LÄGENHETER)

Läs mer

Kallelse till sammanträde 7/2015

Kallelse till sammanträde 7/2015 Stadsbyggnadsnämnden 2015-05-11 Kallelse till sammanträde 7/2015 Stadsbyggnadsnämnden Tid Torsdagen den 21 maj 2015, kl. 16.00 Plats Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Byggnadsdelegerade

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (18) 2010-4 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet sammanträde måndagen den 12 april 2010 i Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan

Läs mer

3.2.3 Bebyggelse mot stadsparken

3.2.3 Bebyggelse mot stadsparken 3.2.3 Bebyggelse mot stadsparken (GATA 2 och 8) Parkrummen ska avgränsas av tydliga bebyggelsefronter och gator (GATA 2 och 8). Bebyggelsen samverkar med det storskaliga parkrummet i skala och utgör en

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (12) 2011-4 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet sammanträde måndagen den 4 april 2011 i Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan

Läs mer

Kallelse till sammanträde 1/2015

Kallelse till sammanträde 1/2015 Stadsbyggnadsnämnden 2017-01-23 Kallelse till sammanträde 1/2015 Stadsbyggnadsnämnden Tid Torsdagen den 2 februari 2017, kl. 16:00 Plats Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Byggnadsdelegerade

Läs mer

Tillägg till detaljplan för Ålen 1 m.fl.

Tillägg till detaljplan för Ålen 1 m.fl. MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2010/43.318 Dp 7-A-3-II:1 Planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING Planområdet (markerat på ortofoto från 2009) Tillägg till detaljplan för Ålen 1 m.fl. Kommundel:

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret. Handläggare. Telefon Anette Scheibe Lorentzi

Stadsbyggnadskontoret. Handläggare. Telefon Anette Scheibe Lorentzi Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-01-26 Handläggare Hilda Petersson Telefon 08-508 27 268 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Svea Artilleri 2 i stadsdelen Ladugårdsgärdet (15 studentlägenheter samt lokaler för förskola och livsmedelsbutik)

Startpromemoria för planläggning av Svea Artilleri 2 i stadsdelen Ladugårdsgärdet (15 studentlägenheter samt lokaler för förskola och livsmedelsbutik) . B.. 0. A B A. 0.. 0..0 A A. 0. () A A 0 B A 0. A Lr C A A B 0. 0 0.0 A B A A. B 0A. A.0 A. A.0 B B A A C 0 A.0 A B. A B B 0B. A.0 X. B... 0.... A A..... 0 0......... 0... Starrängsringen.0....0 0 0..

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen Vasastaden

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen Vasastaden STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-10-28 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 272 51 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen

Läs mer

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017 Tid Plats Justerat Anslaget Torsdagen den 14 december 2017, kl. 16:00-17:30 Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Torsdagen den 14 december 2017

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV KVARTERET BRÄDSTAPELN I STADS- DELEN KUNGSHOLMEN

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV KVARTERET BRÄDSTAPELN I STADS- DELEN KUNGSHOLMEN PLANAVDELNINGEN SID 1 (9) 2009-03-25 Daniel Linder Tfn 08-508 27 256 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV KVARTERET BRÄDSTAPELN I STADS- DELEN KUNGSHOLMEN Förslag till beslut

Läs mer

Förslag till detaljplan för Sätra 2:a i stadsdelen Bredäng, S-Dp

Förslag till detaljplan för Sätra 2:a i stadsdelen Bredäng, S-Dp Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-03-17 Handläggare Sara Heppling Trygg Telefon: 08-508 24 016 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Förslag till detaljplan för

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-02-15 Handläggare Anna-Stina Bokander Telefon 08-508 26 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen

Läs mer

ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE

ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE Gävle kommun Samhällsbyggnadsavdelningen Att: Lena Boox 801 84 Gävle ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE Undertecknad har anlitats som antikvarisk sakkunnig i samband med

Läs mer