RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET"

Transkript

1 RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (18) Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet sammanträde måndagen den 12 april 2010 i Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Närvarande: Anders Bodin ordf, Görel Cavalli Björkman, Fredrik von Feilitzen, Bo Grandien, Anders Jönsson, Rolf Lindell, Ingvar von Malmborg, Hugo Nordenfelt, Kjell Strandqvist, Ulf Sporrong, Bo Swenson, Mia Torpe (t.o.m. 18); Martin Rörby, rådets sekreterare, Monica Hector handläggare samt Cecilia Skog, handläggare samt protokollförare. Förhinder att närvara hade anmälts av David Neuman. Vid sammanträdet deltog även: Helene Hultberg, Inge Almqvist, Max Goldstein, Daniel Andersson, Emma Byström, Karl Gylje, Alexander Wolodarski, Stadsbyggnadskontoret samt Stefan Hagdahl, SL och Ketil Kindemstam, Tyréns. 1. Val av protokollsjusterare Valdes ledamot U Sporrong att jämte ordförande justera protokollet. 2. Nästa sammanträdesdag Erinrades att Skönhetsrådet sammanträder den 10 maj 2010, kl Nästa delegationssammanträde Erinrades att rådets delegerade sammanträder den 26 april 2010, Protokollsjustering Anmäldes att protokoll fört vid rådets ordinarie sammanträde sänts ut ojusterat men justerats innan mötets början. 5. Protokollsjustering Anmäldes att protokoll fört vid delegationssammanträde justerats i vederbörlig ordning.

2 SID 2 (18) 6. Rådet: Val av delegationsgrupp Erinrades att ledamot Ulf Sporrong valts till gruppen av naturvårdsdelegerade. 7. Rådet: Krejaren 2, med anledning av glasfasadens utformning, initierat av sekreteraren (SR Dnr ) Upptog sekreteraren på eget initiativ ett ärende angående Krejaren 2, med anledning av glasfasadens utformning. Sekreteraren redogjorde för ärendet. Skönhetsrådet har under lång tid aktivt följt arbetet med utformningen av den nya byggnaden i kvarteret Krejaren 2 vid Östermalmstorg, först som planfråga, senare som bygglovärende. Det var därför med beklagan rådet nu tvingats konstatera att slutresultatet inte ser ut att kunna motsvara de förväntningar som måste ställas på en byggnad i detta centrala läge i staden. Skönhetsrådet har inte godkänt den slutgiltiga lösningen för fasaderna till det nya huset. Det senaste svar rådet avgav gällde den tidigare lösningen med fasader i natursten, som rådet i en bearbetad form tillstyrkte. Detta var dock innan de parallella arkitektuppdragen genomfördes på initiativ av stadsbyggnadsroteln. Senare har rådet visserligen informerats om projektets utveckling, men rådet gavs aldrig tillfälle att yttra sig formellt. Däremot framförde rådets sekreterare till Stadsbyggnadskontoret och det ansvariga arkitektkontoret mycket tydliga krav på att glasfasadens detaljutformning måste bli föremål för fullskaleprov för att man därigenom skulle kunna bedöma färger, skalan på mönstret etc. (Liknande fullskaleprov genomfördes t.ex. för glasfasaderna på Kungsbrohuset.) Skönhetsrådet kallades aldrig till någon avsyning och efter vad rådet nu har kunnat inhämta tycks det som om något sådant prov överhuvudtaget aldrig gjordes. Resultatet har blivit att det vita fasadglaset mellan fönstren med sin grå-lila dekor i olyckligt stor skala fullkomligt ruinerar det samlade fasaduttrycket. För att rädda den situation som nu uppstått beslöt Skönhetsrådet att uppmana Stadsbyggnadsnämnden att i dialog med fastighetsägaren allvarligt undersöka möjligheterna att få ett byte av fasadglaset mellan fönstren på kvarteret Krejaren 2 till stånd. Lämpligen skulle det vita glaset kunna ersättas med odekorerat svart glas, vilket skulle stå fint mot det lite grönmelerade svarta glaset som fasaden i övrigt utgörs av. Givetvis måste ett sådant utbyte dock bli föremål för fullskaleprov före genomförande. Uppdrogs åt kansliet att tillskriva Stadsbyggnadsnämnden.

3 SID 3 (18) 8. Rådet: Orgelpipan 5, med anledning av givet rivningslov (SR Dnr ) Upptogs till behandling ärende initierat av sekreteraren angående Orgelpipan 5, med anledning av givet rivningslov. Sekreteraren redogjorde för ärendet. Skönhetsrådet har med förvåning konstaterat att Stadsbyggnadsnämnden fattat beslut om att bevilja Banverkets ansökan om rivningslov för rubricerade fastighet. Detta finner rådet både anmärkningsvärt och ytterst beklagligt. Byggnaden ifråga stod färdig 1959 och var resultatet av en tävling till vilken några av landets bästa arkitekter inbjudits. Grundprincipen med en lägre, avskärmande volym mellan Klarabergsgatan och Klara kyrkogård hade redan lagts fast med det kontorshus, ritat av Lennart Tham, som under tävlingstiden var under uppförande på granntomten. Den särskilda problematik som de tävlande hade att ta ställning till var istället hur den stadsbildsmässigt viktiga tomten i hörnet Klarabergsgatan - Klara västra kyrkogata skulle kunna bebyggas så att det bevarade skolhuset från 1700-talet fick ett nytt, meningsfullt sammanhang. Prisnämnden, i vilken bl.a. Sven Markelius ingick, förordade förslaget med motto Domus för utförande. Bakom bidraget stod Lennart Tham tillsammans med medarbetaren Leif Olav Moen. Efter vissa bearbetningar, särskilt avseende fasaden mot kyrkogården och takvåningen, uppfördes så huset. Mot öster och väster har huset helt slutna gavlar klädda med vit marmor. Mot Klarabergsgatan i norr uppvisar huset en matematiskt precis curtain wall-fasad i bronsfärgad metall och glas, medan det mot kyrkogården i söder fått en mer murliknande karaktär där en fri fönstersättning tillsammans med stenbeklädnadens skivindelning bildar ett grafiskt mönster. Taket accentueras av en skulpturalt formad, kopparklädd uppbyggnad för fläktrum och hissmaskineri. Sin lilla skala till trots är huset ett av de främsta exemplen i Sverige på tillämpning av Le Corbusiers arkitektoniska idéer. Fasaden mot kyrkogården har därtill ett uttryck som förebådar dagens arkitektoniska ideal på ett sätt som gör byggnaden smått unik. Tillsammans med Thams grannhus vid Klarabergsgatan utgör byggnaden dessutom en omistlig ensemble en dilatationsfog i skarven mellan efterkrigstidens nya citymiljö och det gamla Klaras verkliga hjärtpunkt. Att Stadsmuseet i sin kulturhistoriska inventering enbart klassat huset som gult är en olycklig omständighet som måste betraktas som en ren lapsus. Frågan om rivning har hanterats som två separata ärenden med två olika handläggare på Stadsbyggnadskontoret. Banverket inkom med två ansökningar, en avseende rivningslov, en avseende tidsbegränsat bygglov för byggetablering. Det senare ärendet ger ett bedrägligt intryck av något tillfälligt. I

4 SID 4 (18) (forts. 8) själva verket finns inget tillfälligt över detta en rivning innebär ju tvärt om en permanent förändring. Av ansökningarna framgår att syftet med åtgärderna är att bereda plats för nedgången till den nya Citybanan. Detta är märkligt eftersom en ny, bearbetad plan som innebär att stationsentrén istället förläggs till Orgelpipan 6 (Hotell Continental) i princip redan fanns framme när ansökningarna kom in, även om den då ännu inte behandlats färdigt i den kommunala beslutsapparaten. Banverkets ansökningar remitterades varken till Stadsmuseet eller Skönhetsrådet, detta trots att det borde vara självklart att ge både museet och rådet möjlighet att yttra sig över rivningar av byggnader som ingår i kulturhistoriskt känsliga miljöer eller på annat sätt viktiga stadsbildssammanhang. Redan i samband med att tilläggen till detaljplanerna för Citybanan behandlades 2004 påtalade Skönhetsrådet de höga arkitekturhistoriska och stadsbildsmässiga värdena hos Thams båda byggnader utmed Klarabergsgatan. Under arbetet med den bearbetade planen för Orgelpipan 6 har rådet dessutom i sina yttranden till Stadsbyggnadskontoret flera gånger särskilt betonat betydelsen av huset som nu är aktuellt för rivning. Det ska också framhållas att det knappast är en okänd byggnad det handlar om. Redan 1956 presenterades tävlingsresultatet utförligt i tidskriften Byggmästaren. I den översikt med titeln Ny arkitektur i Sverige som redovisade de bästa byggnaderna som uppförts i landet under 1950-talet fanns huset också självklart med. På senare tid har husets kvaliteter dessutom uppmärksammats av arkitekten Anders Rehnberg i en utställning på, och i en publikation från Arkitekturmuseet. Enligt rådets uppfattning måste en grundläggande princip vara att rivningslov inte beviljas med mindre än att det finns en ny byggnad genomritad till en så pass hög konkretiseringsgrad att det går att ställa denna mot den befintliga d.v.s. man ska kunna göra ett medvetet och övervägt val medan ett val fortfarande är möjligt. I det här fallet har så inte skett. Det fotomontage som finns i de nu överspelade planhandlingarna och som visar en nedgång till Citybanan kan inte betraktas som något annat än en skiss, dessutom av en lösning som inte längre är ett realistiskt alternativ, då stationsnedgången inte ska förläggas hit, utan till grannfastigheten Orgelpipan 6. Beslöt rådet mot bakgrund av vad som framförts ovan att uppmana Stadsbyggnadsnämnden och Banverket (fr.o.m. 1 april 2010 Trafikverket) att skyndsamt inleda diskussioner om hur huset i fråga kan bevaras allt annat vore ett misslyckande som allvarligt kommer att skada förtroendet för såväl de inblandade parterna som för stadsbyggandet i Stockholm i stort. Beslöts ställa skrivelsen i kopia till Fabege, Jernhusen, Länsstyrelsen i Stockholms län, Stadsmuseet, Stockholms stift.

5 SID 5 (18) 9. Rådet: Tertial (SR Dnr ) Erinrades att tertialrapport 1 för 2010 ska vara inlämnad till Stadsledningskontoret den 20 april. Uppdrogs åt ordförande och sekreteraren att utforma tertialrapporten. Anmäldes ärenden enligt bilaga Anmälningsärenden 11. Tummaren 2 och Örby 4:1 m.m., förslag till detaljplan (SR Dnr ) Genom remiss hade stadsbyggnadskontoret begärt Skönhetsrådets yttrande över Tummaren 2 och Örby 4:1 m.m., förslag till detaljplan. Helena Hultgren, Stadsbyggnadskontoret, redogjorde för ärendet. Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett planförslag som möjliggör ny bostadsbebyggelse längs Bastuhagsvägen inom fastigheten Tummaren 2 samt på parkmark. Sammanlagt handlar det om ca 120 lägenheter fördelade på två byggherrar. Veidekkes förslag med lamellhus vid Bastuhagsvägen innehåller ca 90 lägenheter. Familjebostäder vill ersätta panncentralen vid kv. Tummaren 2 med ett lamellhus samt tillföra ytterligare ett i gårdsrummet mellan befintliga hus. Skönhetsrådet ansåg att en förtätning av området är möjlig men att förslaget bör justeras på några punkter. I Veidekkes del bör det tvärställda huset med gaveln mot Bastuhagsvägen få en annan placering. Bostadshuset bör placeras längs vägen för att följa gängse stadsbyggnadsmönster alternativt anpassas till gång- och cykelbanans sträckning för att förstärka landskapsrummet. Att huset sluter gårdsrummet är, enligt rådet, således ett mindre viktigt motiv om man ser till platsen och planområdet som helhet. Rådet uppskattade vidare att parkeringen förläggs under mark men vill betona vikten av att berget i dagen inte skadas vid schakt- och eventuellt sprängningsarbete. Vidare anser rådet att den sjätte och sista byggnadsvolymen längs Bastuhagsvägens södra sida, närmast kv. Tummaren, bör utgå eftersom gaturummet då sluts på ett sätt som är okaraktäristiskt för området. I den mån de befintliga byggnaderna är parallellt placerade längs gatorna är avståndet större mellan dem och det finns dessutom en bredare zon med förgårdsmark som förstärker detta. Ett ytterligare skäl är att hålla siktlinjen öppen mot nordväst och det fina granskogspartiet. De tillkommande bostadshusen är tänkta att komplettera den befintliga bebyggelsestrukturen men rådets uppfattning är att de föreslagna byggnaderna vid Bastughagsvägen är för höga för att de på ett

6 SID 6 (18) (forts 11) naturligt sätt ska inlemmas i området. Skönhetsrådet förespråkade därför att de sänks med ett våningsplan. Den arkitektoniska gestaltningen av byggnaderna är visserligen ännu inte färdig men underlaget ger en indikation om hur man tänkt utforma bebyggelsen. Rådet uppfattar gestaltningen som väl torftig och att fasaderna, med de stora fönsterlösa partierna och de högt uppdragna sockelpartierna, bör omarbetas. Avsikten med de höga sockelpartierna är förstås att visuellt försöka minska intrycket av höjderna men effekten i gaturummet kommer bli att man rör sig i ett slags källarplansnivå längs gatan. Familjebostäder önskar dels förtäta gården i kv. Tummaren 2, dels ersätta den gamla panncentralen med ett bostadshus. Rådet ansåg att hus 2 bör utgå eftersom det täpper till upplevelsen av det öppna gårdsrummet, vilket också är ett viktigt planmotiv. Skönhetsrådet motsätter sig inte att panncentralen ersätts med ett bostadshus men det föreslagna huset är för högt i förhållande till grannhusen, särskilt sett från söder. Den fria placeringen gör dessutom att huset inte relaterar till kvartersstrukturen. Beslöt Skönhetsrådet avstyrka hus 2 i kvarteret Tummaren men att i övrigt tillstyrka förslag till detaljplan, dock med ovanstående erinringar om bebyggelseförslaget längs Bastuhagsvägen och hus 1 i kv. Tummaren. Uppdrogs åt kansliet att besvara ärendet. 12. Skålen 22, Vasastaden, förslag till detaljplan för del av fastigheten (SR Dnr ) Genom remiss hade Stadsbyggnadskontoret begärt skönhesrådets yttrande över Skålen 22, förslag till detaljplan för del av fastigheten. Inge Almqvist, Stadsbyggnadskontoret, redogjorde för ärendet. Detaljplaneförslaget medger två gårdstillbyggnader på befintligt studentbostadshus vid Norra Stationsgatan 99. I samband med att planförslaget har remitterats till olika instanser har stadsdelsförvaltningen undersökt om den befintliga byggnaden kan inrymma lokaler för förskola i området. Verksamheten ingår inte i planförslaget men frågan föranledde att kvarterets framtida användning och slitaget på den park som gränsar mot studentboendets innergård kom på tal under sammanträdet. Det har blivit vanligt att stadens försäljning av fastigheter vid ny exploatering medför inkomster till upprustning av grönstruktur i närområdet. Här är fastighetsägaren redan den samma som byggherren vilket förhindrar den typen av

7 SID 7 (18) (forts 12) avtal mellan en ny köpare och Stockholm Stad. Bostadshusens omland har dock en tendens att privatiseras genom cykelplatser, utemöbler och annat. Redan nu är gränsen mellan studentboendet och parkrummet otydlig och rådet rekommenderar byggherren att lösa cykelparkering inom området på ett smidigare sätt (främst inom byggnaden) och att markera fastighetsgränsen tydligare med t.ex. lägre, välutformade murar. Med hänvisning till att grönytan i Norrbackatäppan kommer att belastas ytterligare av ett utbyggt studentboende ville rådet också väcka frågan om rustning av parkrummet. Frågan är än mer aktuell genom den befolkningsökning inom området som förväntas till det i övrigt parkfattiga Norra Stationsområdet i samband med att stadsdelen byggs ut mot Solna. Eftersom en rustning inte kan ske genom exploatörens försorg bör stadsdelsförvaltningen ges i uppdrag att se över området. Vad gäller detaljplanens förslag till utbyggnad av två byggnadsdelar mot gården fann rådet inget att erinra. Gestaltningsmässigt krävs dock mer av utformningen. Rådet anser att tillvägagångssättet med ett avvikande fasadspråk är riktigt. Däremot ger den indragna 11 våningen, genom sin taklutning och sin karaktär, intryck av att vara högre än den byggnad som den ansluter till. Mötet mellan volymerna bör omstuderas i det översta planet för att ge en smidigare övergång. Beslöt Skönhetsrådet tillstyrka förslag till detaljplan med ovanstående erinran och med det tidigare resonemanget om Norrbackatäppan. Uppdrogs åt kansliet att besvara ärendet. 13. Resare-Bengts plan, Hammarbyhöjden, förslag till detaljplan (SR Dnr ) Genom remiss hade Stadsbyggnadskontoret begärt Skönhetsrådets yttrande över Resare-Bengts plan, Hammarbyhöjden, förslag till detaljplan. Max Goldstein, Stadsbyggnadskontoret, redogjorde för ärendet. Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett planförslag som innebär att den befintliga parkeringsplatsen flyttas till andra sidan gatan för att ge plats åt ett flerbostadshus i fyra våningar med 12 lägenheter. Skönhetsrådet ansåg att den föreslagna byggnaden, i storlek och gestaltning, förhåller sig till den befintliga bebyggelsen på ett bra sätt. Flytten av parkeringsplatsen är dock, enligt rådets uppfattning, mer komplicerad och det vore önskvärt om man kunde finna en annan placering. Går inte det måste man inrikta sig på att utforma avgränsningen av parkeringsplatsen på ett omsorgsfullt sätt,

8 SID 8 (18) (forts 13) t.ex. med stenmurar i stället för de på parkeringar ofta förekommande betongsargarna med klumpiga räcken i trä och metall. Skönhetsrådet kommenterade också att man från stadens sida, i takt med att Stockholm förtätas, måste börja underhålla och sköta parker, grönytor och gemensamma platser bättre. Med fler invånare utsätts dessa ytor för ett mycket större slitage än de gjorde när områdena planerades och bebyggdes. Även naturmark som i dagsläget är vanskött skulle i viss mån kunna kompensera för behovet av naturnära platser förutsatt att den underhålls. Naturmarken mellan kvarteret Bidrottningen och Trollsländan är exempel på slyig och ovårdad mark som rådet anser att man bör röja och städa upp i samband med förtätningsprojektet. Rådet tillstyrker förslag till detaljplan med ovanstående erinran om naturmarken. Uppdrog åt kansliet att besvara ärendet. 14. Sommen 9 m.fl., Årsta, förslag till detaljplan (SR Dnr ) Genom remiss hade stadsbyggnadskontoret begärt Skönhetsrådets yttrande över Sommen 9 m.fl., Årsta, förslag till detaljplan. Daniel Andersson, Stadsbyggnadskontoret, redogjorde för ärendet. När stadsdelen Årsta utvecklades under 1940-talet skedde det efter tydliga stadsbyggnadsprinciper. Förordade smalhus i gaturummet och punkthus på höjder har satt volymerna för bostadsbebyggelsen, och tankarna om grannskapsenheter formade de småskaliga bostadsområdenas placering runt det som skulle komma att bli centrum. När området kompletterades med bostadsbebyggelse under 1960-talet fördes en ny skala in men även den i en enhetlig form som bibehöll den proportionerliga karaktär som vi idag känner igen som typisk för Årsta. Området har sedan dess förtätats med flera mindre infill-projekt, ofta med en karaktär som många gånger tillfört området vidare kvaliteter. Kännetecknande är att den starka bebyggelsestrukturen i Årsta är av en så god kvalitet att den mycket väl tål förtätning om förtätningen sker på stadsdelens villkor. Skönhetsrådet efterlyste därför en gestaltningsplan för hela Årsta. Längs Skagersvägen finns kvarteren Anten och Sundsborg vilka klassificerats som gröna av stadsmuseet särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Kvarteren består av s.k. barnrikehus, i det här fallet tre våningar höga smalhus med fasader av rött tegel. Planförslaget presenterar i den här delen ett lamellhus med 33 lägenheter längs Skagersvägen. Huset består av en sockelvåning, tre fulla bostadsvåningar och en kungsvåning.

9 SID 9 (18) (forts 14) Placeringen blir likt övrig bebyggelse, något indragen från gatan med förgårdsmark, men byggnadens karaktär skiljer sig markant från de omgivande grönklassade husen genom längd och bredd. För rådet stod det klart att byggnaden, även om den utförs med en arkitektonisk gestaltning som avviker från barnrikehusens, ändå måste ha en grundton som stämmer bättre med gatans karaktär. Huset är för långt och för dystert färgsatt. Trots intentionen att låta smalhusets smäckerhet komma till tals i det tillkommande husets volym genom den illusion de indragna balkongerna skapar i gavelpartiet eller den rytm fasaden får med en fönstersättning som lånar drag från sin omgivning kan rådet inte uppfatta huset som annat än allt för avvikande. Enligt rådets mening är det mycket möjligt att bebygga området i det här läget men i en omstuderad form, förslagsvis i två volymer. Det är lätt att uppfatta området vid Vättersberget (Sommen 9) som parkmark. Den gällande detaljplanen för Sommen 9 anger dock allmänt ändamål med en byggrätt som aldrig tagits i anspråk. Idag är området trädbevuxet med huvudsakligen hällmarkstallskog. Planförslaget visar här en husgrupp bestående av fyra fristående byggnadskroppar som vid första anblicken anknyter till den befintliga grupperingen av hus vid Slätbaksvägen. Rådet konstaterade dock under mötet att det är viktigt att behålla den enhetliga karaktären i den här miljön och att färgställningen på de fritt satta balkongerna därför inte tillför kvalitet. Om de kringliggande husen kan beskrivas som något av diskreta stadsvillor ger de föreslagna byggnaderna, genom sin färgsättning och karaktär, ett desto mer dominerande intryck. Karaktäristiskt för alla de projekt som föreslås i planförslaget är att de volymmässigt har svällt till en skala som inte längre är den typiska för Årsta. Rådet förde därför diskussioner under mötet om det skulle vara möjligt med smalare, mer traditionellt utformade och högre punkthus i kvarteret Sommen 9 istället eller om även det här området borde kompletteras med lamellhus vid kullens fot för att spara mer av höjden. Vid Sköntorpsvägen, i kvarteret Åsnen 2, ligger en byggnad som uppfördes för Peugeot under åren , idag inrymmande livsmedelsbutik m.m. samt kontor. Byggnaden i gult tegel ligger i souterräng och har tre av sex våningar synliga mot Sköntorpsvägen. Av de tre vitt skilda projekt som redovisas i planförslaget ser Skönhetsrådet den största utvecklingspotentialen i påbyggnadsprojektet i den här delen. För att bostadskompletteringen på verksamhetsbyggnaden ska bli av bästa kvalitet krävs dock en annan utformning. Den lekfullhet som presenteras mot den innergård som skapas inom byggnaden bör få ta sig uttryck även i gatufasaden. Den stabila murade byggnadsvolymen som finns där idag tål en starkt avvikande påbyggnad som också kan ge området långt högre arkitektoniska kvaliteter än vad förslaget nu visar. Rådet ansåg också

10 SID 10 (18) (forts 14) att den gavel som visas som sluten i planförslaget p.g.a. det hisspaket som placeras där måste öppnas för att skapa tillgänglighet och genomsläpplighet till gården varför hisslösningen också måste gestaltas på annat sätt. Stockholms byggnadsordning klassar Årsta som en smalhusstad och anger att komplettering kan ske med enstaka hus inordnade i planmönster eller som friare husgrupper utanför den sammanhållna miljön. Med större hänsyn till vad som karaktäriserat Årsta småskalighet och proportionerlighet anser rådet att de tre platserna i planförslaget går att bebygga. Det bör dock ske i annan, omstuderad, utformning än vad som redovisats i det remitterade materialet. Beslöt rådet avstyrka förslag till detaljplan i föreliggande form. Rådet deltar dock gärna i de fortsatta diskussionerna runt kompletteringsbebyggelse i Årsta. Uppdrogs åt kansliet att besvara ärendet. 15. Förrådsbacken 1, Östermalm, förslag till detaljplan (SR Dnr ) Genom remiss hade Stadsbyggnadskontoret begärt Skönhetsrådets yttrande över Förrådsbacken 1, Östermalm, förslag till detaljplan. Emma Byström, Stadsbyggnadskontoret, redogjorde för ärendet. Detaljplaneförslaget möjliggör en påbyggnad av det befintliga Nyhetshuset med en våning. Skönhetsrådet ansåg att påbyggnadsprojektet är väl gestaltat och att materialvalen förstärker byggnadens karaktär varför förslag till detaljplan tillstyrktes. Uppdrogs åt kansliet att besvara ärendet. 16. Ekholmen 1 samt Eldholmen 1, Skärholmen, tilläggsisolering och yttre ändring (SR Dnr , ) Genom remiss hade Stadsbyggnadskontoret begärt Skönhetsrådets yttrande över Ekholmen 1 och Eldholmen 1, Skärholmen, bygglov för tilläggsisolering och yttre ändring. Sekreteraren redogjorde för ärendet. Bygglovsansökningarna avser tilläggsisolering och yttre ändring av bostadshus i ett s.k. miljonprogramsområde i Skärholmen. Sökande avser i senare skede utföra åtgärden i hela området. Husens gestaltning har i befintligt skick en stark horisontalverkan med längsgående gulbrun puts i fönsterbanden respektive en grå

11 SID 11 (18) (forts 16) färg i de senare fälten ligger balkongerna med sina fronter i gjuten betong med grov yta. Förslaget innebär att byggnaderna, förutom att de tilläggsisoleras, förses med nya fönster som placeras i samma förhållande till det nya fasadlivet som dagens fönster till det gamla fasadlivet. Balkongfronterna byts ut mot opakt glas och ett skivmaterial används för inklädnad av balkongerna. För att behålla en viss horisontell verkan monteras färgat fasadglas mellan fönsterpartierna och färgskillnaden koncentreras till dessa sektioner och fortsätter inte som nu över hela fasadbredden. Putsade partier skiljer således balkong- och fönsteravsnitten åt. På husens entrésida används skivmaterialet för inklädnad av det indragna fasadpartiet och även här byts fronterna ut mot nya i opakt glas. Skönhetsrådet ansåg att principen för omgestaltningen av miljonprogramhusen är väl genomtänkt och att man har förstått byggnadernas typologi. Förändringarna förvanskar enligt rådet således inte byggnadernas karaktär och gestalt utan tillför ytterligare kvaliteter. Den del av bygglovet som rådet känner tvekan inför är fasadglaspartierna som med sin speglande och blanka yta kan kännas främmande i fasaderna. Ett skivmaterial med mattare yta, kanske en fibercementplatta av något slag bör prövas i stället. Rådet ser fram emot en utvärdering av genomförda åtgärder innan man går vidare med områdets övriga byggnader, i synnerhet vill rådet ha en diskussion om färgsättningen. Det finns ett gestaltningsmässigt problem mellan att å ena sidan behålla området som en sammanhållen bostadsenklav samtidigt som man å andra sidan vill kunna skilja de olika bostadsgårdarna åt. Färgschemat får därför inte bli alltför brokigt utan det är med små medel man bör försöka skapa skillnader som bidrar till att området uppfattas som lite mer småskalig och lättare att orientera sig i. Skönhetsrådet vill därför remitteras byggloven för de återstående byggnaderna när detta blir aktuellt. Rådet ville också påpeka vikten av att de gröna gårdarna ses över och kompletteras med nya växter, buskar och träd där så behövs när byggetableringarna tas bort efter det att arbetena avslutats. Skönhetsrådet tillstyrker bifall till ansökan om bygglov med erinran om fasadglaspartierna. Uppdrogs åt kansliet att besvara ärendet.

12 SID 12 (18) 17. Svea Artilleri, förslag till detaljplan för del av kvarteret (SR Dnr ) Genom remiss hade Stadsbyggnadskontoret begärt Skönhetsrådets yttrande över Svea Artilleri, förslag till detaljplan för del av kvarteret. Aleksander Wolodarski, Stadsbyggnadskontoret, redogjorde för ärendet. Hänsköts ärendet, efter det att rådet beviljats förlängd remisstid, till delegation för beslut. 18. Spårväg City, ny stadsspårväg i Stockholm (SR Dnr ) I ett skrftligt samråd hade SL gått ut med remiss rörande Spårväg City. Ketil Kindestam, Tyréns och Stefan Hagdahl, SL, redogjorde för ärendet. Under föredragningen för Skönhetsrådet presenterades de aktuella planerna för Spårväg City. Spårvägen är planerad att gå från Hornsbergs Strand på nordvästra Kungsholmen, via Fridhemsplan, Stockholms central och Nybroplan till Ropsten i Norra Djurgårdsstaden. Spårväg City kan också komma att kopplas samman med en moderniserad Lidingöbana. Rådet påpekade under föredragningen att det är viktigt att spårvägen dras förbi Stockholms central och att den också i ett senare skede kan dras in i det nya exploateringsområdet vid Gasverksområdet/Husarviken så att inte endast stationen Ropsten försörjer den nya stadsdelen. Gestaltningsfrågorna är ännu inte lösta. Man söker ett nytt eget uttryck något Stockholmskt något som tål att rymma den teknik som behövs och som tål den föränderlighet som systemen kräver. Under föredragningen framkom att det inte ställts estetiska krav vad gäller vagnarnas utformning vilket rådet beklagar. Rådet uppmanade ändå SL att tänka på de estetiska frågorna vid upphandlingen samt att stadsbildsfrågor, som t.ex. placeringen av kontaktledningar över Sergels Torg, verkligen blir prövade i det fortsatta gestaltningsskedet. Skönhetsrådet bistår gärna SL i fortsatta diskussioner vad gäller stadsspårvägens dragning och utformning. Uppdrogs åt kansliet att besvara ärendet.

13 SID 13 (18) 19. Slussen, förslag till detaljplan (SR Dnr ) Anmäldes formellt beslut av ärende bordlagt vid delegationssammanträde ( 4). 20 Årsta 1:1, samråd om program för Årstafältet (SR Dnr ) Anmäldes formellt beslut av ärende bordlagt vid delegationssammanträde ( 3). 21. Årsta 1:1, Enskede gård 1:1, Västända 1 m.fl., förslag till detaljplan (SR Dnr ) Anmäldes formellt beslut av ärende bordlagt vid delegationssammanträde ( 2). 22. Värsta Gård 4 m.fl., Solhem, förslag till detaljplan (SR Dnr ) Anmäldes formellt beslut av ärende bordlagt vid delegationssammanträde ( 1). 23. Sekreteraren informerar Sekreteraren kommer inom ramen för ett arrangemang i regi av Folkpartiet den 17 april att delta i en paneldiskussion om stadens kulturmiljöer tillsammans med bl.a. kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt. Den 21 april talar sekreteraren om aktuella stadsbyggnadsfrågor hos Sällskapet Stockholmsakademiker. Borgarrådssekreteraren Henrik Nerlund från Stadsbyggnadsroteln besöker kansliet den 22 april. Sekreteraren meddelade avslutningsvis att han ombetts att ingå i den referensgrupp som Stadsbyggnadskontoret ämnar knyta till arbetet med revideringen av byggnadsordningen och framtagandet av en arkitekturpolicy för Stockholm.

14 SID 14 (18) 24 Förklarades sammanträdet avslutat. Stockholm Anders Bodin Cecilia Skog Ulf Sporrong vidi: Martin Rörby

15 SID 15 (18) Bilaga 1 till protokoll Anmälningsärenden Plansamråd för Grimsta; från privatperson. (SR Dnr ). Stadsbiblioteket; från privatperson. (SR Dnr ). Norra Stationsområdet, en dödsfälla; från privatperson. (SR Dnr ). Slussen, samrådssvar; från privatpersoner. (SR Dnr ), tidigare utsänt. Protokollsutdrag från kommunfullmäktiges sammanträde ang 16 Översiktsplan för Stockholms stad promenadstaden (utl ). (SR Dnr ). Slussen förslaget minskar öppenheten; från privatperson. (SR Dnr ) Förslag till detaljplan för Slussen, del av fastigheten Södermalm 7:85 m.fl. i stadsdelen Södermalm och Gamla stan, S-Dp ; från Samfundet S:t Erik. (SR Dnr ), tidigare utsänt. Slussen, yttrande över förslag till detaljplan; från Yimby. (SR Dnr ), tidigare utsänt. Slussen, remissyttrande över planförslag, översänt för kännedom; från Atrium Ljungberg AB. (SR Dnr ), utsänt. Bygglov besvarade av kansliet Skrapkakan, Bagarfrugatan 3-17, förhandsförfrågan om balkonger. (SR Dnr ). Avstyrkt Vitbetan 18, Ljusterögatan 5, Södermalm, yttre ändring av flerbostadshus, balkonger på gatu- och gårdsfasader. (SR Dnr ). Avstyrkt/ingen erinran. Svärdet 8, Rosenlundsgatan 44B, Södermalm, ändrad användning av storkök till konferensrum i flerbostadshus, yttre ändringar. (SR Dnr ). Avstyrkt.

16 SID 16 (18) Kungsholmen 1:54, Kungsholms strand , Kungsholmen, utökning av hamnanläggning/pontonbryggor vid Kungsholms strand, förlängning av befintlig brygga med 60 meter. (SR Dnr ). Avstod från yttrande. Gjuteriet 8, Fridhemsgatan 10, Kungsholmen, balkonger mot gård och gata, flerbostadshus. (SR Dnr ). Tillstyrkt/avstyrkt. Drabanten 2, Kungsbroplan 1, skyltprogram. (SR Dnr ). Tillstyrkt/avstyrkt. Surbrunn8, Vasastaden, balkonger och fönsterdörrar på flerbostadshus. (SR Dnr ). Avstyrkt. Östermalm 2:118, tillbyggnad av cafékiosk samt nedgrävning av stödplattor för markis vid uteservering, tidsbegränsat lov. (SR Dnr ). Avstyrkt. Kungsholmen 1:54, pråm vid kaj, med hotell/café/restaurang (Albatross), vid M/S Monika, norr om Kungsholms strand 131, tidsbegränsat bygglov 15 år. (SR Dnr ). Avstyrkt. Detaljplaner besvarade av kansliet Enskede Gård 1:1, enkelt planförfarande; remiss från Stadsbyggnadskontoret, Johan Filipsson. (SR Dnr ). Ingen erinran. Skrivelser besvarade av kansliet Stockholm Water Front. (SR Dnr ). Besvarat med rådets yttrande. Slussen, synpunkter på nya förslaget. (SR Dnr ), Besvarat med rådets yttrande. Stockholm skyline. (SR Dnr ). Besvarat per mail. Halkbekämpningen i Stockholm. (SR Dnr ). Vidaresänt till trafikkontoret. Tors torn, bordläggning av frågan i Stockholms kommunfullmäktige. (SR Dnr ). Besvarat med rådets yttrande.

17 SID 17 (18) Ätten 4, ombyggnad av bostadshus i Östbergahöjden. (SR Dnr ). Besvarat per mail. Tors torn. (SR Dnr ). Besvarat med rådets yttrande. Ullerudsbacken, med anledning av planerad punkthusbebyggelse. (SR Dnr ). Besvarat med rådets yttrande. Östermalmstorg, har rådet godkänt fasaden? (SR Dnr ). Besvarat per mail. Belysning. (SR Dnr ). Hänvisat till trafikkontoret. Norra stationsområdet, vad anser Skönhetsrådet? (SR Dnr ). Besvarat med rådets yttrande. Slussen. (SR Dnr ). Besvarat med rådets yttrande. Slussen! (SR Dnr ). Besvarat med rådets yttrande. Slussen. (SR Dnr ). Besvarat med rådets yttrande. Årstastråket, Enskede Gård. (SR Dnr ). Besvarat med rådets yttrande. Årstastråket, synpunkter på planförslag; från privatperson. (SR Dnr ). Besvarat med rådets yttrande. Slussens framtid; från privatperson. (SR Dnr ). Besvarat med rådets yttrande. Slussen; från privatperson. (SR Dnr ). Besvarat med rådets yttrande. Synpunkter på Slussen t sbk; från privatperson. (SR Dnr ). Besvarat med rådets yttrande. Enskede gård Årstastråket; från privatperson. (SR Dnr ). Besvarat med rådets yttrande. Årstastråket samråd; från privatperson. (SR Dnr ). Besvarat med rådets yttrande. Slussen yttrande över planförslag; från privatperson. (SR Dnr ). Besvarat med rådets yttrande.

18 SID 18 (18) Slussen. (SR Dnr ). Besvarat med rådets yttrande. Synpunkter på Slussen. (SR Dnr ). Besvarat med rådets yttrande. Bygg ett nytt Gamla stan vid Slussen. (SR Dnr ). Besvarat med rådets yttrande.

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (7) 2010-5 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet sammanträde måndagen den 10 maj 2010 i Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (6) 2012-8 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet sammanträde måndagen den 3 september 2012 i Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (5) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET 3-2010 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Dagordning

Dagordning Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (5) 7-2016 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (5) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET Handläggare: Cecilia Skog Telefon: 08-508 29 766 2011.03.14 SR Dnr 2011-0055 (S-Dp 2006-19499) Till Stadsbyggnadsnämnden Länsstyrelsen i Stockholms län

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Barnhuset 25, stadsdelen Norrmalm. Mindre påbyggnad på hotell med 2 våningar, inbyggnad av gård.

Startpromemoria för planläggning av Barnhuset 25, stadsdelen Norrmalm. Mindre påbyggnad på hotell med 2 våningar, inbyggnad av gård. Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-05-22 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Barnhuset 25,

Läs mer

Yttrande om Tobaksmonopolet 4, Södermalm

Yttrande om Tobaksmonopolet 4, Södermalm YIMBY Yes in my Backyard. 2009-11-04 Diarienummer: 2007-36100 2009:22 Yttrande om Tobaksmonopolet 4, Södermalm - Inledning Nätverket YIMBY ser mycket positivt på en förtätning i kvarteret Tobaksmonopolet.

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset 25 i stadsdelen Norrmalm (0 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset 25 i stadsdelen Norrmalm (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-02-25 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor

Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-02-19 Handläggare Renoir Danyar Telefon: 08-508 26 659 Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor Förslag till beslut

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Kista Gårdsväg (del av Akalla 4:1 m fl) i stadsdelen Kista (170 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Kista Gårdsväg (del av Akalla 4:1 m fl) i stadsdelen Kista (170 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsbyggnadskontoret Sida 1 (8) 2015-01-09 Handläggare Renoir Danyar Telefon 08-508 26 659 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-12-22 Handläggare: Monika Joelsson Vestlund Tfn 08-508 273 69 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten Rabatten 9 m.fl. (Ersta sjukhus) i stadsdelen Södermalm

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten Rabatten 9 m.fl. (Ersta sjukhus) i stadsdelen Södermalm Kulturförvaltningen Stadsmuseet Sida 1 (6) 2014-09-12 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08-508 315 61 Till Kulturnämnden 2014-09-23 Nr 10 Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2016-11-05 Handläggare Karin Norlander Telefon 08-508 27 410 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm (påbyggnad kontor)

Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm (påbyggnad kontor) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-06-03 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-508 266 57 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola)

Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-01-11 Handläggare: Emma Castberg Tfn 08 50827137 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl.

Läs mer

Gestaltningsprogram Kv. Bollen Granskningshandling

Gestaltningsprogram Kv. Bollen Granskningshandling Gestaltningsprogram Kv. Bollen Granskningshandling 2016-05-27 Innehållsförteckning s. 1 Platsen 2 Stadsbildsanalys 3 Kvarteret Bollen idag 4 Förslaget: Kvarteret Bollen 5 Ny gård, Montessori-förskolan

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Diktsamlingen 1 i stadsdelen Abrahamsberg (ca 25 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Diktsamlingen 1 i stadsdelen Abrahamsberg (ca 25 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-11-21 Handläggare: Niklas Zetterberg Tfn 08-508 273 38 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område vid

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande Ytterstadsavdelningen 2007-03-09 Martin Schröder Tfn 08-508 266 28 Fax 08-508 266 72 martin.schroder@sbk.stockholm.se Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Tummaren 2 och Örby 4:1 mm i Stureby. Remiss av planförslag samt markanvisning för bostäder till Familjebostäder.

Detaljplan för fastigheten Tummaren 2 och Örby 4:1 mm i Stureby. Remiss av planförslag samt markanvisning för bostäder till Familjebostäder. Lizett Durgé Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 264 18 lizett.durge@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2010-04-22 Detaljplan för fastigheten Tummaren 2 och Örby 4:1 mm i Stureby.

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Kaplanen 1 m m i stadsdelen Nockeby (60 seniorboende)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Kaplanen 1 m m i stadsdelen Nockeby (60 seniorboende) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2010-07-28 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Kaplanen

Läs mer

Remissvar angående förslag till detaljplan för Giggen 25 i stadsdelen Tallkrogen, Sbk Dp

Remissvar angående förslag till detaljplan för Giggen 25 i stadsdelen Tallkrogen, Sbk Dp Kulturförvaltningen Kulturmiljöenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-08-05 Handläggare Mari Ferring Telefon: 08-508 31 573 Till Kulturnämnden 2013-08-29 Nr 6 Förslag till beslut Kulturförvaltningen

Läs mer

Förslag till detaljplan för Tegeludden 16 m.m. - remiss från stadsbyggnadskontoret

Förslag till detaljplan för Tegeludden 16 m.m. - remiss från stadsbyggnadskontoret ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-188-1.5.3. SID 1 (5) 2011-03-21 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 09 021 Till Östermalms stadsdelsnämnd

Läs mer

Balkonger. Vägledning. Arkitektur Stockholm INNEHÅLL

Balkonger. Vägledning. Arkitektur Stockholm INNEHÅLL Arkitektur Stockholm Vägledning Balkonger Vägledning Vindsinredning DNR. 201305967570 Antaget av Stadsbyggnadsnämnden 20130613 DNR. 201305968570 INNEHÅLL INLEDNING 2 STOCKHOLMS LÅNGSIKTIGA UTVECKLING 2

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (50 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2010-06-29 Handläggare: Linda Palo Tfn 08-508 275 26 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. Tillhörande detaljplan för bostadsområdet Äppelbacken, del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo tätort och kommun, Gävleborgs län

GESTALTNINGSPROGRAM. Tillhörande detaljplan för bostadsområdet Äppelbacken, del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo tätort och kommun, Gävleborgs län Dnr 2014/0547-31 GESTALTNINGSPROGRAM. Tillhörande detaljplan för bostadsområdet Äppelbacken, del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo tätort och kommun, Gävleborgs län Upprättat i maj 2015 Innehåll Gestaltningsprogrammets

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2017-11-20 Handläggare Anna Lina Axelsson Telefon 08-508 27 430 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Pahl

Läs mer

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh)

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Dnr 2014-05168 Sida 1 (8) 2014-05-22 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-05-19 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna

Läs mer

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan i stadsdelen Hammarbyhöjden

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan i stadsdelen Hammarbyhöjden Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-06-19 Handläggare Inger Bogne Telefon: 08-50815450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-08-24 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-08-28 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) Förslag

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Älgen 5 i stadsdelen Östermalm (18 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Älgen 5 i stadsdelen Östermalm (18 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-04 Handläggare Catarina Holdar Telefon 08-508 274 44 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Älgen 5 i stadsdelen

Läs mer

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus.

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-12-14 B 2017-000953 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. Förslag till beslut Ansökan om rivningslov

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2008-02-06

ANTAGANDEHANDLING 2008-02-06 HMXW ANTAGANDEHANDLING 2008-02-06 Gestaltningsprogram etapp II regler etapp II Följande generella regler gäller för gestaltning av bebyggelsen i Gävle Strand etapp II. Dessa regler ska följas, men är skrivna

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Trollhättan 30 m fl. i stadsdelen Norrmalm, S-dp

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Trollhättan 30 m fl. i stadsdelen Norrmalm, S-dp Kulturförvaltningen stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-08-24 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08 50831561 Till Kulturnämnden, Kulturmiljöutskottet Nr. 5 Remissvar angående samråd om förslag

Läs mer

Detaljplan för Rotundan 3

Detaljplan för Rotundan 3 Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Sida 1 (5) 2015-05-26 Handläggare Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2015-06-11 Detaljplan för Rotundan

Läs mer

PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco.

PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco. 2016-03-01 PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco. Förslag till planbestämmelser som syftar till att skydda befintlig bebyggelse i kv Sicklaön 125:3, Nacka kommun.

Läs mer

Förslag till detaljplan för Kvarteret Ynglingen 10 i stadsdelen Östermalm

Förslag till detaljplan för Kvarteret Ynglingen 10 i stadsdelen Östermalm Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-11-21 Handläggare Lina Constantino Telefon: 08-508 10 017 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2014-12-16 Förslag till detaljplan

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-11-05 Handläggare Sandra Öhrström Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter)

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Åldermannen i stadsdelen Mälarhöjden (14 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Åldermannen i stadsdelen Mälarhöjden (14 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-02-13 Handläggare: Elin Lundbäck Tfn +46 08-508 27 131 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Åldermannen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede (48 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede (48 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-09-23 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-508 26 657 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6 med flera) inom stadsdelen Kungsladugård

Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6 med flera) inom stadsdelen Kungsladugård 2018-11-12 Diarienummer: 0476/18 Nathalie Mair Telefon: 031-368 18 02 E-post: nathalie.mair@sbk.goteborg.se Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN -54 SID 1 (7) 2014-05-19 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Läs mer

Val av ordförande för valförrättningen. Valdes ledamot Fredrik von Feilitzen som ålderman till ordförande för valförrättningen.

Val av ordförande för valförrättningen. Valdes ledamot Fredrik von Feilitzen som ålderman till ordförande för valförrättningen. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll Sida 1 (9) 2018-1 Närvarande: Fredrik von Feilitzen, ordförande 1-5, Anders Bodin, ordförande 6-22, Birgitta Bremer, Anders Johnson, Ingemar Josefsson, Anders

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms skönhet Förhinder att närvara hade anmälts av: Winston Håkanson. Tidpunkt: , kl

Rådet till skydd för Stockholms skönhet Förhinder att närvara hade anmälts av: Winston Håkanson. Tidpunkt: , kl Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (5) 1-2018 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet?

Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet? Norrmalmsmoderaternas Stadsbyggnadsgrupp Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet? Ulf Johannisson www.ulfjohannisson.se Exempel: Kvarteret Riddaren Pågående planering

Läs mer

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Byggnadsnämnden 2018-10-23 Diarienummer 0781/17 Handläggare Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 15 78 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se

Läs mer

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus)

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare Datum Diarienummer Brita Christiansen 2012-01-30 2012/20181-1 fd diarienummer: PLA 11/20039-1 Tjänsteskrivelse Planbesked Plan- och byggnadsnämnden Detaljplan

Läs mer

Kvarteren Laxen m fl. Planbeskrivning. Ändring av stadsplan (1283K-6204) för. Helsingborgs stad

Kvarteren Laxen m fl. Planbeskrivning. Ändring av stadsplan (1283K-6204) för. Helsingborgs stad Dnr: 813/2016 22 juni 2017 Ändring av stadsplan (1283K-6204) för Kvarteren Laxen m fl Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 22 juni 2017 BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Antagen

Läs mer

Lidingö Hembygdsförenings yttrande över Planprogram för Centrum/Torsvik

Lidingö Hembygdsförenings yttrande över Planprogram för Centrum/Torsvik s yttrande över Planprogram för Centrum/Torsvik (LHF) får med anledning av samråd kring planprogram för Centrum/Torsvik lämna följande synpunkter. Yttrandet har beretts av föreningens Natur- och Kulturgrupp

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Kv Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Kv Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelning Sida 1 (7) 2016-05-04 Handläggare Maria Sahlstrand Telefon 08-508 27 482 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Nässlan 4 i stadsdelen Midsommarkransen (3 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Nässlan 4 i stadsdelen Midsommarkransen (3 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2011-03-14 Handläggare: Johan Filipsson Tfn 08-50827252 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Nässlan 4 i stadsdelen Midsommarkransen

Läs mer

Start-PM. Ärendet Dnr MSN/2014:287. Planutskottet. Ändring av detaljplan för Kostern 6

Start-PM. Ärendet Dnr MSN/2014:287. Planutskottet. Ändring av detaljplan för Kostern 6 2014-06-05 Dnr MSN/2014:287 Planutskottet Start-PM Ändring av detaljplan för Kostern 6 Ärendet Baggeby centrum Fastighets AB har ansökt om en ändring av detaljplan för fastigheten Kostern 6 i Baggeby.

Läs mer

Ovanpå. Inledning. 60 talshuset. Ett examensarbete av Jens Enflo. Arkitekturskolan KTH 2013

Ovanpå. Inledning. 60 talshuset. Ett examensarbete av Jens Enflo. Arkitekturskolan KTH 2013 Ovanpå Ett examensarbete av Jens Enflo Arkitekturskolan KTH 2013 Inledning Att bygga på tak är ett allt vanligare sätt att förtäta befintliga bostadsområden i både inner och ytterstaden. Bristen på mark

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm

Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-04-20 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen

Läs mer

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1 och Snöfallet 2 m.fl. vid kv. Kölden i stadsdelen Björkhagen

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1 och Snöfallet 2 m.fl. vid kv. Kölden i stadsdelen Björkhagen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-08-27 Handläggare Inger Bogne Telefon: 08-50815450 Till Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-09-20 1:1 och Snöfallet

Läs mer

Godkännande av förslag till detaljplan för Vasastaden 1:16 i stadsdelen Vasastaden (0 lägenheter)

Godkännande av förslag till detaljplan för Vasastaden 1:16 i stadsdelen Vasastaden (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-11-05 Handläggare Carl-Henrik Barnekow Telefon 08-508 27 579 Till Stadsbyggnadsnämnden Godkännande av förslag till detaljplan för

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen Sundby (2 parhus)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen Sundby (2 parhus) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-29 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen

Läs mer

Ansökan om bygglov för yttre ändring, Oxhuvudet 18, Kungsgatan 36, Norrmalm

Ansökan om bygglov för yttre ändring, Oxhuvudet 18, Kungsgatan 36, Norrmalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (7) 2015-09-11 Handläggare Elise Ljung Telefon 08-50827558 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för yttre ändring, Oxhuvudet 18,

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV KRILLANS KROG 1 MM I STADSDELEN KRISTINEBERG (CA 180 LÄGENHETER)

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV KRILLANS KROG 1 MM I STADSDELEN KRISTINEBERG (CA 180 LÄGENHETER) PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2009-09-03 Handläggare: Anders Berg Tfn 08-508 273 16 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV KRILLANS KROG 1 MM I STADSDELEN KRISTINEBERG (CA 180 LÄGENHETER)

Läs mer

Helsingborgg den 26 mars 2015

Helsingborgg den 26 mars 2015 HELSINGBORGS STAD Stadsbyggnadsnämnden 26 mars 2015 Ärende nr Handläggare: Carl Welin, 042-10 60 68 Stadsbyggnadsnämnden Tillägg tilll detaljplan (akt 1283K 16036) för del av fastigheten Rya 1:30, Rydebäck,

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms skönhet. Protokoll 3/2019

Rådet till skydd för Stockholms skönhet. Protokoll 3/2019 Sida 1 (8) 3/2019 fört vid s sammanträde måndagen den 4 mars 2019 kl. 13:30-15:15, Bolindersalen, Tekniska nämndhuset Övriga närvarande Inga Varg Ordförande Leif Bolter Katarina Borg Birgitta Bremer Elisabet

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms skönhet 4-2016. Tidpunkt: 2016.04.18, kl 13.30-16.45. Lokal: Samuel Owen, Hantverkargatan 3D. 1.

Rådet till skydd för Stockholms skönhet 4-2016. Tidpunkt: 2016.04.18, kl 13.30-16.45. Lokal: Samuel Owen, Hantverkargatan 3D. 1. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (5) 4-2016 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av Orgelpipan 6 mm i stadsdelen Norrmalm (Station City)

Antagande av förslag till detaljplan för del av Orgelpipan 6 mm i stadsdelen Norrmalm (Station City) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2010-02-26 Handläggare: Klas Groth Tfn 08-508 273 74 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av Orgelpipan 6 mm i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby Villastad 14:35 i stadsdelen Hässelby Villastad (50 bostäder)

Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby Villastad 14:35 i stadsdelen Hässelby Villastad (50 bostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-11-20 Handläggare Thomas Jansson Telefon 08-508 27 414 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2017-05-30 Handläggare Sophia Norrman Winter Telefon 08-50827264 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i stadsdelen Traneberg

Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i stadsdelen Traneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2016-08-22 Handläggare Thomas Jansson Tfn 08-508 274 14 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Rotundan 3 i stadsdelen Östermalm

Antagande av förslag till detaljplan för Rotundan 3 i stadsdelen Östermalm Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2016-03-14 Handläggare Hans Andrasko Telefon 08-508 27 313 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Rotundan 3 i stadsdelen Östermalm

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (7)

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (7) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2014-04-03 Handläggare: Monika Rudenska Tfn 08-508 27 266 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till tillägg till detaljplan Pl 6762 för kv. Linjalen

Läs mer

SOLNA STAD Tjänsteskrivelse 1 (3) Stadsbyggnadsförvaltningen Karin Olsson SBN/2008:950

SOLNA STAD Tjänsteskrivelse 1 (3) Stadsbyggnadsförvaltningen Karin Olsson SBN/2008:950 SOLNA STAD Tjänsteskrivelse 1 (3) Stadsbyggnadsförvaltningen Karin Olsson 2008-09-15 SBN/2008:950 Järva 2:2, kv Kapplöpningen, Galoppvägen Uppförande av flerbostadshus Förslag till beslut i Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Kallelse till sammanträde 7/2015

Kallelse till sammanträde 7/2015 Stadsbyggnadsnämnden 2015-05-11 Kallelse till sammanträde 7/2015 Stadsbyggnadsnämnden Tid Torsdagen den 21 maj 2015, kl. 16.00 Plats Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Byggnadsdelegerade

Läs mer

Astoriahuset. Att bevara och utveckla. Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt.

Astoriahuset. Att bevara och utveckla. Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt. Astoriahuset Att bevara och utveckla Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt. En ny mötesplats mitt på Nybrogatan Astoriahuset på Nybrogatan ett känt och omtyckt inslag i stadsbilden.

Läs mer

Inbjudan till samråd om program för del av fastigheten Åkermyntan 9 och fastigheten Kärrliljan 4 i stadsdelen Hässelby Villastad, SDp

Inbjudan till samråd om program för del av fastigheten Åkermyntan 9 och fastigheten Kärrliljan 4 i stadsdelen Hässelby Villastad, SDp Stadsbyggnadskontoret Dnr 2012-14378 Planavdelningen 2015-03-04 Maria Pettersson Sida 1 (6) Telefon 08-508 26 662 Programsamråd Enligt sändlista Inbjudan till samråd om program för del av fastigheten Åkermyntan

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Sommen 9 m fl i stadsdelen Årsta (157 lgh)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Sommen 9 m fl i stadsdelen Årsta (157 lgh) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2010-11-22 Handläggare: Daniel Andersson Tfn 08-508 273 37 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kometen 3 i Vasastaden

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kometen 3 i Vasastaden STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-03-26 Handläggare: Torbjörn Johansson Telefon: 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården.

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Södertorpsgården är ett seniorboende i nördöstra Hyllie. Inför en eventuell utökning med trygghetsboende studeras olika placeringar

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret. Handläggare. Telefon Anette Scheibe Lorentzi

Stadsbyggnadskontoret. Handläggare. Telefon Anette Scheibe Lorentzi Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-01-26 Handläggare Hilda Petersson Telefon 08-508 27 268 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning

Läs mer

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård Uppdragsbeslut 2007-12-12 Samrådsbeslut 1 2008-03-11 Samrådsbeslut 2 2008-08-15 Figeholm, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret jan 2008 SAMRÅDSREDOGÖRELSE samråd 2 Detaljplanen upprättad

Läs mer

Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen 3 / Hammarvägen 8, inom stadsdelen Näset

Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen 3 / Hammarvägen 8, inom stadsdelen Näset 2015-05-19 Diarienummer: 0457/14 Hans Ander Telefon: 031-368 15 79 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Granskningshandling Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av

Läs mer

Anna Green, Therése Olofsson, Sylvia Ryel, Daniel Falk, Elise Ljung, Maria Melcher, Per Enarsson, Kaisa Kamppi

Anna Green, Therése Olofsson, Sylvia Ryel, Daniel Falk, Elise Ljung, Maria Melcher, Per Enarsson, Kaisa Kamppi 20 februari 1 (27) Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Plats och tid Nacka stadshus kl 17.35-18.00 BESLUTANDE Cathrin Bergenstråhle (M) ordf. ej 17 Anders Tiger (KD) 1:e vice ordf. Helena Westerling (S) 2:e

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen Östberga (lager- /industriverksamhet)

Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen Östberga (lager- /industriverksamhet) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-02-09 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Styrpinnen 15 och 19 Näckströmsgatan/Kungsträdgårdsgatan/ Hamngatan svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Detaljplan för fastigheterna Styrpinnen 15 och 19 Näckströmsgatan/Kungsträdgårdsgatan/ Hamngatan svar på remiss från stadsbyggnadskontoret NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-01-29 Handläggare: Liselotte van den Tempel Telefon: 08-508 09 245 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Detaljplan

Läs mer

Samrådshandling. Ändring av detaljplan för kv. Galathea. Lidköpings kommun. Dnr. SBN 2018/566

Samrådshandling. Ändring av detaljplan för kv. Galathea. Lidköpings kommun. Dnr. SBN 2018/566 143 Samrådshandling Ändring av detaljplan för kv. Galathea Lidköpings kommun Dnr. SBN 2018/566 Innehåll Planbeskrivning... 3 Planens syfte och huvuddrag... 3 Förslag till ändring av detaljplan... 3 Kommunala

Läs mer

Gäddan 15, Tågaborg N. Underlag för planuppdrag

Gäddan 15, Tågaborg N. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Gäddan 15, Tågaborg N Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att, genom en ändring

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Holmia 9 i stadsdelen Hersby

Detaljplan för fastigheten Holmia 9 i stadsdelen Hersby 2015-08-18 Dnr MSN/2015:673 Planutskottet Start-PM Detaljplan för fastigheten Holmia 9 i stadsdelen Hersby Ärendet Ägaren till Holmia 9 (Villa Solgården) har sökt planbesked i syfte att ändra användning

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (6) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET Handläggare: Cecilia Skog Telefon: 08-508 29 766 2012.05.21 SR Dnr 2012-0188 (S-Dp 2011-06771) Till Stadsbyggnadskontoret Ang. Marieberg, programsamråd

Läs mer

Antikvariskt utlåtande angående vindsinredning med mera i fastigheten Fåran 1, Solna

Antikvariskt utlåtande angående vindsinredning med mera i fastigheten Fåran 1, Solna Fastighetsbeteckning: Fåran 1 Namn/Gatuadress: Hagavägen 14, 16 Kommun, Stadsdel: Solna, Norra Hagalund Ärendenr: 2015-05-25 Brf Fåran 1 Sarah Philipson Hagavägen 14 Solna Antikvariskt utlåtande angående

Läs mer

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för utveckling, lokaler och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-04-24 Handläggare Fredrik Holmgren Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. Sjötomten 1 och 2. Askersunds kommun, Örebro län.

Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. Sjötomten 1 och 2. Askersunds kommun, Örebro län. Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. Sjötomten 1 och 2. Askersunds kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med planändringen är att justera byggrätten

Läs mer

Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Samrådshandling Diarienummer: BN 2013/01862

Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Samrådshandling Diarienummer: BN 2013/01862 1(6) Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Diarienummer: BN 2013/01862 Datum: 2015-08-17 Handläggare: Lars Wendel för fastigheten FABRIKEN inom Centrala stan i Umeå kommun, Västerbottens län Flygfoto taget söderifrån.

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (6)

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (6) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-01-07 Handläggare: Linda Scherdin Tfn 08-508 273 22 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag

Läs mer

KVALITETSPROGRAM KV. BERGÅSEN FINNTORP CENTRUM NACKA KOMMUN PLANÄNDRING: KVALITETSPROGRAM 2006 02 08

KVALITETSPROGRAM KV. BERGÅSEN FINNTORP CENTRUM NACKA KOMMUN PLANÄNDRING: KVALITETSPROGRAM 2006 02 08 KV. BERGÅSEN FINNTORP CENTRUM NACKA KOMMUN, KÖPMANGATAN 11, 111 31 STOCKHOLM T: 08-10 18 00, F: 08-21 30 21, M: 0707 48 18 00, e-post: jonas.glock@glockgruppen.se Delägare i Praktiserande Arkitekter i

Läs mer

Ytterstadsavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn

Ytterstadsavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Ytterstadsavdelningen Normalt planförfarande Per Wilhelmsson 2008-08-13 Tfn 08-508 27 333 Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheterna Hedvig 1, 2 och 3

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Bjällerkransen 5 mm i stadsdelen Västertorp (ca 280 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Bjällerkransen 5 mm i stadsdelen Västertorp (ca 280 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-11-03 Handläggare: Linda Palo Tfn 08-508 275 26 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Bjällerkransen 5

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18 i stadsdelen Norrmalm, (ca 42 lägenheter + lokal).

Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18 i stadsdelen Norrmalm, (ca 42 lägenheter + lokal). STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (10) 2013-11-20 Handläggare: Maria Sahlstrand Tfn 08-508 27 482 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av KV FRIDHEM M M Centrala Staden

Ändring av detaljplan för del av KV FRIDHEM M M Centrala Staden Ändring av detaljplan för del av KV FRIDHEM M M Centrala Staden 11F ANTAGANDEHANDLING Enkelt planförfarande Stadsbyggnadsförvaltningen STADSARKITEKTKONTORET Upprättad den 29 november 2011 ANTAGEN AV BTN

Läs mer