En utökning av antalet barn eller elever i befintliga lokaler är dock inte anmälningspliktigt.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En utökning av antalet barn eller elever i befintliga lokaler är dock inte anmälningspliktigt."

Transkript

1

2

3

4 Enligt miljöbalken (38 i förordning 1998:899 om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ska verksamhet inom barnomsorg och skola anmälas till tillsynmyndigheten innan verksamheten startar. starta en ny förskola, skola eller fritidshem flytta befintlig verksamhet till ny lokal utöka verksamheten med nya lokaler påbörjar förskoleverksamhet i skolans lokaler, då detta ses som en annan typ av verksamhet startar fritidshem i en redan anmäld skolverksamhet förändrar verksamheten väsentligt i förhållande till dagens verksamhet så att det är av betydelse för människors hälsa och/eller miljön En utökning av antalet barn eller elever i befintliga lokaler är dock inte anmälningspliktigt. Anmälan ska göras senast sex veckor innan verksamheten startar. Om anmälan kommer in för sent eller uteblir beslutar Miljö & Hälsoskydd om miljösanktionsavgift. Beloppet är fastställt i förordningen om miljösanktionsavgifter (2012:259) och det tillfaller staten. Miljö & Hälsoskydd har ansvar för tillsynen av förskola, skola och fritidshem och ska se till att verksamheterna följer miljöbalkens bestämmelser. Syftet med tillsynen är att kontrollera hur miljöbalkens bestämmelser efterlevs och att informera verksamheten för att säkerställa en god hälsa och miljö för barn och ungdomar. Möjligheterna att lokaler och utrustning utformas på ett bra sätt från början ökar om verksamheten i ett så tidigt skede som möjligt tar kontakt med Miljö & Hälsoskydd. Felaktiga lösningar kan vara problematiska för verksamheten att åtgärda i efterhand. Som tillsynsmyndighet tar Miljö & Hälsoskydd ut en fast avgift för anmälan och årlig- och/eller timavgift för tillsynen. Avgiften utgår från taxan som är bestämd av kommunfullmäktige och index uppräknas årligen.

5 Enligt 26 kap. 19 miljöbalken ska den som bedriver en verksamhet planera och kontrollera sin verksamhet för att motverka eller förebygga olägenheter för människors hälsa och miljön genom egenkontroll. Förskolor, skolor och fritidshem är exempel på verksamheter som är anmälningspliktiga verksamheter och därför omfattas de av kraven som anges i förordningen om verksamhetsutövarens egenkontroll (SFS 1998:901). kartlägga hur verksamheten påverkar hälsa och miljön (d.v.s. vilka risker som finns) upprätta rutiner för hur dessa risker ska hanteras dokumentera och följa upp det dagliga arbetet utifrån rutinerna. Denna vägledning har tagits fram utifrån gällande lagar, förordningar, föreskrifter och allmänna råd inom området samt information om egenkontroll från andra myndigheter, se sista sidan. Verksamhetsutövaren ansvarar för att det finns en dokumenterad och väl fungerande egenkontroll och en fastställd och dokumenterad fördelning av det organisatoriska ansvaret inom hälso- och miljöområdet. Ansvaret gäller även om inte myndigheten har krävt detta. det är tydligt vem som ansvarar för vad i verksamheten det finns någon som ansvarar för att egenkontrollen hålls uppdaterad rutiner hålls uppdaterade, För t.ex. när det gäller ventilationskontroll, städning, hantering av kemikalier etc. information om egenkontrollen når ut till berörda ansvaret ligger på funktionen och inte på personer ansvarsfördelningen mellan verksamhetsutövaren och fastighetsägaren och fastighetsförvaltaren är tydlig, till exempel när det gäller underhåll, reparationer, åtgärder, ansökningar, anmälningar, inomoch utomhusmiljöfrågor och uppföljningar etc. Det ska vara klarlagt och dokumenterat vem som ansvarar för vilka åtgärder i olika situationer. Verksamhetsutövaren ska fortlöpande undersöka och bedöma riskerna i verksamheten från hälso- och miljösynpunkt. Resultatet av undersökningar och riskbedömningar ska vara dokumenterat. Riskfaktorer kan till exempel vara fukt, mögel, legionella, buller, UV-strålning och radon, asbest, bristfällig ventilation/luftkvalitet, otillräcklig städning, kemikaliehantering, låg/hög inomhustemperatur, bristande hygien och smittskydd, utemiljöfaktorer, tobaksrök och allt annat som kan påverka barns hälsa.

6 Det ska finnas rutiner inom verksamheten för kontinuerlig kontroll så att miljö- och hälsoriskerna förebyggs. Det är viktigt att rutinerna är dokumenterade och tillgängliga så att de ska kunna följas av alla berörda. Förslag på rutiner som behöver finnas i egenkontrollen: lokalanvändning. ventilationskontroll, städning, hantering av farligt avfall och kemikalier, hantering av klagomål, temperatur, fukt, mögel, buller, hygien och smittskydd, regelbundna uppföljningar och rutiner vid olyckor och andra tillbud. Om en driftstörning inträffar som kan leda till olägenhet för människors hälsa eller miljön, ska verksamhetsutövaren omgående underrätta tillsynsmyndigheten om detta. En driftstörning kan exempelvis vara fuktproblem, avvikande lukter, skadedjur, dålig luftkvalitet eller byggnadsrelaterad ohälsa. Verksamheten kan dela in egenkontrollen i två grunder: inomhusmiljön och utomhusmiljön. Idag finns ingen vägledning för hur lokaler för barnomsorg och skola ska se ut eller hur många barn/elever som kan vistas i lokalerna (antal barn/elever per kvadratmeter). Dock bör verksamheten ha kännedom om t.ex. hur många personer som ventilationssystemet är dimensionerat för, ljudnivån, förvaringsmöjligheter, städbarhet, ljusinsläpp, tillgång till toaletter osv. I förskolor bör det finnas minst en toalett per barn och det ska dessutom finnas en separat personaltoalett. Vid undervisningssalar bör det finnas minst en toalett för varje 15 tal elever. Det kan vara lämpligt att märka upp lokalerna med avseende på max person-belastning i verksamheten och vara känt bland personalen. Bristfällig ventilation kan ge upphov till bland annat allergiska besvär, huvudvärk, trötthet, klåda och irritationer i ögon och luftvägar. För att minska risken för hälsobesvär ska ventilationen vara anpassad för befintlig verksamhet och regelbundet skötas om.

7 Ansvaret för kontroll och underhåll av ventilationen ska vara tydligt mellan verksamheten och fastighetsägaren. Verksamheten ska ha kännedom om resultat från senaste OVK (obligatorisk ventilationskontroll), när filterbyten ska ske och åtgärder vid eventuella brister. Ventilationens luftflöden ska vara anpassade efter hur många personer som vistas i lokalen, men även till hur många personer som vistas i varje rum. I skolor och lokaler för barnomsorg bör uteluftsflödet inte understiga 7 l/s och person + ett tillägg på minst 0,35 l/s per m 2 golvarea vid stillasittande sysselsättning. Tillägget är till för att ta hand om föroreningar som kommer från byggnaden, inredningen, apparater eller maskiner i lokalen. Har ventilationen filter är det viktigt att dessa byts regelbundet. Fastighetsägaren är skyldig att regelbundet kontrollera fastighetens ventilationssystem med hjälp av en behörig besiktningsman (Boverkets författningssamling BFS 2011:16). OVK ska genomföras vart tredje år i förskolor och skolor. Tänk på att en godkänd OVK inte är en garanti för att ventilationens luftflöden är anpassade efter det antal personer som normalt vistas i lokalen. Fastighetsägaren kan lämna uppgifter på hur många personer lokalens ventilation är dimensionerad för. Ett enkelt sätt att kontrollera ventilationens funktion är att mäta koldioxidhalten. Om koldioxidhalten överstiger 1000 parts per million (ppm) i ett rum vid normal användning kan detta vara en indikation på att ventilationen inte är tillräcklig. Om det finns rutiner för vädring före och/eller efter större samlingar bör detta ske effektivt genom korsdrag. Dock är vädring inte en permanent lösning för förbättring av dålig ventilation, då icke filtrerad luft, sannolikt med högre halter allergener, passerar in och kan bli besvär för allergiker. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen inomhus bör vara mellan 20 och 23 C. Golvtemperaturen bör helst vara runt 18 C och får inte vara lägre än 16 C. Avskärmning av solen kan behövas för att lufttemperaturen inte ska bli för hög. En rad olika faktorer är beroende av temperaturen. Luftfuktigheten beror t.ex. på temperaturen och hög luftfuktighet kan ge upphov till ökad risk för mögel. Hög luftfuktighet och fukt kan också bidra till nedbrytning av bygg- och inredningsmaterial, vilket ökar risken för kemiska emissioner till luften. Om du har problem med temperatur eller drag inomhus, involvera gärna fastighetsägaren i ett tidigt skede i utredningsprocessen. vattenomsättningen är låg: vatten som står still i ledningen temperaturen är mellan 20 och 45 grader det finns en biofilm vattnet är syrerikt Vattnet i varmvattenberedare, om sådan används, ska hålla en temperatur på minst 60 C. Varmvattnet i ledningarna ska vara minst 50 C.

8 Där det finns risk för skållning (kranar där små barn själva använder varmvattnet) får reglering av varmvattnet till lägre temperatur ske först vid blandare. Regleringen ska vara fackmannamässigt utförd. Kontakta fastighetsägaren om du är osäker. Glöm inte att genomföra regelbunden spolning av tappstället, till exempel efter sommar och vinterlov och att göra temperaturkontroller som en del av egenkontrollen. Skolan bör jobba med att förebygga bullriga miljöer. I t ex utrymmen där det ofta uppstår extra mycket buller som matsal, korridorer, trapphus eller skåphallar kan det vara nödvändigt att både inredning och utrustning akustikdämpas. Ljudnivåer från installationer, exempelvis ventilation eller värmepumpar, bör inte överstiga 30 dba inomhus. Dessutom finns det riktvärden för lågfrekvent buller som inte heller bör överskridas. Ljudnivåer över riktvärdena bedöms enligt miljöbalken som en olägenhet för människors hälsa med stöd av Folkhälsomyndighetens allmänna råd om buller inomhus. Höga ljudnivåer och lågfrekvent buller kan leda till stress, ljudkänslighet, huvudvärk, spänningar och koncentrationssvårigheter m.m. Radonhalten ska alltid kontrolleras i lokaler för skola och barnomsorg. Radonhalten får inte överstiga 200 becquerel per kubikmeter (Bq/m 3 ). En väl justerad ventilation har stor betydelse för att sänka radonhalten i inomhusluften. Radonhalten bör kontrolleras minst var 10:e år. Förskolor och skolor som har haft problem med förhöjda radongashalter bör göra radonmätningar med tätare intervaller. Åtgärder ska vidtas vid höga värden. Vid nybyggnation bör radonmätningar göras i lokalerna inom ett år. Skolan ska ha tillgång till resultat från senaste radonmätningen och i förekommande fall ha kunskap om vilka radonåtgärder som vidtagits och om detta påverkar användningen av lokalerna. För att alla ska må bra är det viktigt att ha en välstädad och ren miljö genom att använda städrutiner, effektiva städmetoder, lämpliga städmaterial och kontroll av städkvalitet. Städrutinerna ska ge svar på var det städas, vad som städas, när det städas, hur städningen utförs och vem som utför städningen. Se till att städning och annan lokalvård, samt underhåll, följs upp regelbundet. I städrutinerna ska även en regelbunden storstädning och rengöring av textilier, möbler och leksaker ingå. Detta är extra viktigt vid utbrott av smitta. Rum där barn vistas varje dag samt hygienutrymmen ska städas dagligen. Rum som används av barn med allergier kan behöva utökad städning.

9 Hyllor, ventilationsdon, lampor och liknande ska städas i den omfattning som behövs för att undvika att damm samlas. Stoppade möbler och textila mattor bör dammsugas varje dag. Gardiner, draperier, textila leksaker, utklädningskläder, madrasser och kuddar bör tvättas regelbundet under året. Madrassöverdrag, örngott och filtar ska tvättas minst varannan vecka. Det är viktigt att lokalerna möbleras så att städningen ska kunna ske optimalt. Det kan innebära att man ställer upp stolar och håller bord fria så att det går lättare att städa. Material, leksaker, madrasser och liknande bör förvaras i skåp för att undvika onödiga dammansamlingar. Forskning visar att hur ofta städningen genomförs har störst betydelse för mängden damm och allergener i inomhusluften. Torra städmetoder som fuktiga dukar och moppar virvlar upp mindre damm och kräver mindre mängd städprodukter. Våta metoder, till exempel svabbning, bör användas i begränsad utsträckning men behövs när det är hårt smutsat. Tänk på att torka av efteråt eftersom kvarvarande fukt kan ge upphov till mögel och dålig lukt från golven om de är känsliga för vatten. Våta metoder sliter på golvet och kräver också att vatten byts ofta för att resultatet ska bli bra. När dammsugare används ska den ha ett HEPA filter för utblåsningsluften. Det är lämpligt att vädra i samband med dammsugning. Vid städning behövs bara vatten och ett fåtal rengöringsmedel. Välj rengöringsmedel anpassat till det material som ska rengöras och tänk på att inte överdosera. När städbolag anlitas bör man välja ett företag med kvalitetssäkring/certifiering som har kunskap om hur städningen ska anpassas till verksamhetens lokaler. Det är viktigt att det finns rutiner för handtvätt och personlig hygien för både barn och personal, exempelvis vid måltider, toalettbesök och blöjbyten. Vid handfaten ska flytande tvål och engångshanddukar finnas. Av hygieniska skäl bör textila handdukar undvikas. Textila handdukar får inte förekomma på skötplatsen. Det ska finnas rutiner även för hur leksaker och annat material rengörs och eventuellt desinficeras. Rutinen bör även omfatta information till föräldrarna om infektionsrisker, hur smittspridning motarbetas på verksamheten och regler för hemmavistelse vid sjukdom. Det är viktigt att verksamheten har regelbunden uppföljning av rutiner vad gäller smittskydd och hygien.

10 Rutiner ska finnas för de som har astma, allergi eller andra överkänsligheter. Verksamheten ska se till lokalerna uppfyller de regler som finns för inomhusmiljön, t.ex. när det gäller ventilation, fuktskador och städning. Rutiner ska finnas även för servering av anpassad kost. Det är återkommande att barn och ungdomar söker akut hälso- och sjukvård efter att de serverats mat de inte tål. Rutiner för förebyggande arbete med allergifrågor, incidenter, parfym, rengöringsmedel med stark doft, utökad städning och kommunikation mellan skolan och barn och föräldrar, behöver också finnas. Människors hälsa och den biologiska mångfalden kan skyddas genom att spridningen av kemikalier och farliga ämnen förebyggs eller minimeras. Kemiska produkter som hanteras inom verksamheten och som kan innebära risker ur hälso och miljösynpunkt, ska hållas inlåsta och avskilda från livsmedel. Exempel på sådana produkter är diskmedel, maskindiskmedel, tvättmedel, målarfärger och tändvätska mm. Produkterna ska vara tydligt märkta med bland annat skyddsanvisning, innehållsuppgift och doseringsanvisning. Det ska finnas säkerhetsdatablad och aktuell förteckning över kemiska produkter som hanteras inom verksamheten, alltså gäller det även städkemikalier och kemikalier för fastighetsskötsel, som är klassade som miljö eller hälsofarliga produkter (faroklassade). Av förteckningen ska framgå produktens namn, produktens användning, information om hälso och miljöskadlighet samt klassificering med hänsyn till hälso och miljöfarlighet. Kemiska produkter som är hälso och/eller miljöfarliga bör bytas ut enligt produktvalsprincipen mot bättre alternativ. Välj i första hand miljö och allergianpassade produkter. Hantering av livsmedel, köket och matsalen regleras av livsmedelslagstiftningen. Livsmedelsanläggningen ska vara registrerad enligt livsmedelslagen. Om lokalen eller verksamheten förändras ska det anmälas till Miljö & Hälsoskydd. Livsmedelsanläggningen skall ha ett eget egenkontrollprogram baserat på livsmedelshygieniska risker. Detta gäller även de verksamheter som har enskilt vatten. Avfall ska hanteras enligt miljöbalken och den lokala renhållningsordningen. Renhållningsordningen är ett juridiskt dokument som reglerar hur vi ska ta hand om avfallet i kommunen. Anledningen är att man kan spara stora mängder energi och naturresurser genom att producera varor och produkter av återvunnet material samt el och fjärrvärme av utsorterat brännbart avfall.

11 Exempel på hushållsavfall är köks och brännbart avfall. Hushållsavfallet måste hämtas av en entreprenör som är upphandlad av kommunen. I vissa fall ingår sophämtning i hyresavtalet. I annat fall beställer verksamheten själv och betalar för sophämtningen. Om verksamheten vill kompostera matavfall, ska anmälan göras till Miljö & Hälsoskydd. Farligt avfall ska hållas skilt från övrigt avfall och förvaras så att obehöriga inte har tillgång till det. Exempel på farligt avfall är städ och rengöringskemikalier, laboratoriekemikalier, färg, lack och limrester som innehåller organiska lösningsmedel och ljuskällor. Rutiner för hantering av farligt avfall bör omfatta vilket farligt avfall som uppkommer i verksamheten, vem som har tillstånd att transportera bort det farliga avfallet och vilken sorts avfall tillståndet/ anmälan gäller. För det farliga avfallet finns lagkrav på dokumentation över förvaring och transport av farligt avfall. Platsen där verksamheten bedrivs ska vara lämplig. Enligt hänsynsreglerna i miljöbalken ska en sådan plats vara vald så att ändamålet kan uppnås med så liten risk för negativ påverkan som möjligt på människors hälsa och miljön. Förskolor, skolor och fritidshem bör inte placeras vid kraftigt trafikerade gator eller nära industrier och större garage, eftersom risken för luftföroreningar och buller är stor. Bullret från vägtrafik bör inte överskrida 30 dba (dygnsekvivalent ljudnivå) inomhus och inte heller överskrida 55 dba utomhus, enligt Naturvårdsverkets förslag 1991 till riktvärden för vägtrafikbuller. Enligt tobakslagen är rökning förbjuden i lokaler för barnomsorg, skolverksamhet eller annan verksamhet för barn eller ungdom samt på skolgårdar och utomhus i anslutning till dem. Syftet är att skydda barn och ungdomar från rökning och passiv rökning och icke rökare ska ha rätt till en rökfri miljö. Lagen gäller alla och dygnet runt. Rökrutor får inte finnas.

12 Det är viktigt att verksamheten jobbar med ett förebyggande arbete mot rökning på lokaler och områden där barn och ungdomar vistas. Detta kan ske genom att t.ex. ha en handlingsplan och tobakspolicy, en karta över verksamhetens gränser där rökförbudet gäller, sätta upp skyltar om rökförbud, information till både elever och föräldrar, rådgivande samtal och stöd till ungdomar, undervisning mm. Det är viktigt att skolan jobbar med att förhindra att barnen utsätts för mycket UV-strålning och tänker på gårdarnas utformning och solskyddet redan i planerings-stadiet. Utemiljön behöver utformas så att barnen alltid har tillgång till skuggiga lekmiljöer när de vistas ute i soligt väder. Särskilt viktigt är det med solskydd vid platser där barnen blir mer stillasittande som vid bord utomhus eller vid sandlådor. Rutinerna bör även inrymma friluftsdagar och utflykter. Rutinerna för de mindre barnen kan också omfatta exempelvis regler för huvudbonad och solskyddskräm. Aktuellt UV-index och solråd kan hämtas från Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida: ssm.se. Miljöbalken (SFS 1998:808) Förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) Förordning om verksamhetsutövares egenkontroll (SFS 1998:901) Tobakslag (SFS 1993:581) Avfallsförordning (SFS 2011:927) Förordning om miljösanktionsavgifter (SFS 2012:259) Luftkvalitetsförordningen (2010:477) Radon (FoHMFS 2014:16) Ventilation (FoHMFS 2014:18) Fukt och mikroorganismer (FoHMFS 2014:14) Buller inomhus (FoHMFS 2014:13) Höga ljudnivåer (FoHMFS 2014:15) Temperatur inomhus (FoHMFS 2014:17) Städning (FoHMFS 2014:19) Kemikalieinspektionens föreskrifter om kemiska produkter och biotekniska organismer (KIFS2008:2) Externt industribuller Övergångsvägledning Naturvårdsverkets riktvärden för trafikbuller Naturvårdsverkets allmänna råd om egenkontroll (NFS 2001:2) Naturvårdsverkets handbok 2001:3, Egenkontroll en fortlöpande process Smitta i förskolan Kunskapsöversikt Information om legionella

Egenkontroll Förskola och skola

Egenkontroll Förskola och skola Egenkontroll Förskola och skola Genom att ha en väl fungerande egenkontroll kan du som verksamhetsutövare visa hur du arbetar systematiskt för hälsosamma lokaler, där våra barn och ungdomar mår bra. Egenkontrollen

Läs mer

Egenkontroll Förskola och skola

Egenkontroll Förskola och skola Egenkontroll Förskola och skola Alla skolor och förskolor är skyldiga att arbeta förebyggande för att motverka att miljö- och hälsoproblem uppstår i verksamheten. Egenkontrollen hjälper dig som verksamhetsutövare

Läs mer

1.4 Rekommendationer och miljökrav

1.4 Rekommendationer och miljökrav egenkontroll INFORMATION oktober 2014 FRÅN MILJÖKONTORET 1.4 Rekommendationer och miljökrav Du som bedriver verksamheten ansvarar för att den är anpassad till både den inre och den yttre miljön. Den inre

Läs mer

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om städning i skolor, förskolor, fritidshem och öppen fritidsverksamhet

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om städning i skolor, förskolor, fritidshem och öppen fritidsverksamhet FoHMFS 2014:19 Folkhälsomyndighetens allmänna råd om städning i skolor, förskolor, fritidshem och öppen fritidsverksamhet Folkhälsomyndighetens författningssamling I Folkhälsomyndighetens författningssamling

Läs mer

Vägledning om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem

Vägledning om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem Vägledning om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem För dig som vill starta eller driver förskola, skola eller fritidshem Ystad-Österlenregionens miljöförbund Gladanleden 2, 273 36 Tomelilla,

Läs mer

2013-09-18 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028. Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden

2013-09-18 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028. Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2013-09-18 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028 Barn- och ungdomsnämnden Nämndinitiativ- Lärare och elever har rätt till

Läs mer

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om städning i skolor och förskolor

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om städning i skolor och förskolor FoHMFS 2014:XX Folkhälsomyndighetens allmänna råd om städning i skolor och förskolor Folkhälsomyndighetens författningssamling I Folkhälsomyndighetens författningssamling (FoHMFS) publiceras myndighetens

Läs mer

Egenkontroll enligt miljöbalken

Egenkontroll enligt miljöbalken Egenkontroll enligt miljöbalken Information från miljöförvaltningen Lund 2 oktober 2014 Annika Skoog 046-355270 annika.skoog@lund.se Egenkontroll ska förebygga ohälsa Egenkontrollen är ett verktyg för

Läs mer

Egenkontroll i skolor

Egenkontroll i skolor 2011-10-25 SID 1/10 Egenkontroll i skolor Varför behövs egenkontroll? En väl fungerande egenkontroll gör att skolan tydligt kan redovisa hur man säkerställer bra lokaler med hänsyn till hälsa och miljö.

Läs mer

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om städning i skolor, förskolor, fritidshem och öppen fritidsverksamhet

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om städning i skolor, förskolor, fritidshem och öppen fritidsverksamhet FoHMFS 2014:XX Folkhälsomyndighetens allmänna råd om städning i skolor, förskolor, fritidshem och öppen fritidsverksamhet Detta är en preliminär version av den beslutade författningen. Smärre redaktionella

Läs mer

Riktlinjer för kvalitetskrav på inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar

Riktlinjer för kvalitetskrav på inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar Riktlinjer för kvalitetskrav på inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar Antaget av Miljö- och byggnadsnämnden 2014-12-03 137 1 (7) Datum: 2014-12-03 Dnr: 2013.Ma0072 Sida: 1 (7)

Läs mer

Egenkontroll skolor Verksamhet Verksamhetens namn

Egenkontroll skolor Verksamhet Verksamhetens namn Miljö- och byggnadskontoret Egenkontroll skolor Verksamhet Verksamhetens namn Enkät egenkontroll Skickas till Miljö- byggnadskontoret 191 86 Sollentuna Fastighetsbeteckning Besöksadress Postnummer Ort

Läs mer

Miljö- och stadsbyggnadskontoret 1(6) EGENKONTROLL I SKOLOR

Miljö- och stadsbyggnadskontoret 1(6) EGENKONTROLL I SKOLOR Miljö- och stadsbyggnadskontoret 1(6) EGENKONTROLL I SKOLOR Varför behövs egenkontroll? En väl fungerande egenkontroll gör att skolan tydligt kan redovisa hur man säkerställer bra lokaler med hänsyn till

Läs mer

Vägledning om miljö och hälsa inom skolverksamhet. Information om egenkontroll

Vägledning om miljö och hälsa inom skolverksamhet. Information om egenkontroll Vägledning om miljö och hälsa inom skolverksamhet Information om egenkontroll Ni som driver en förskola, skola och/eller ett fritidshem har ansvaret för att verksamheten inte orsakar skada på människors

Läs mer

Information om gällande lagkrav och egenkontroll

Information om gällande lagkrav och egenkontroll 1 Information om gällande lagkrav och egenkontroll Skola, förskola och fritidsverksamhet POSTADRESS BESÖKSADRESS E-MAIL TELEFON FAX 451 81 Uddevalla Stadshuset miljostadsbyggnad@uddevalla.se 0522-69 60

Läs mer

Miljöavdelningens information om hygienlokaler, ej anmälningspliktiga

Miljöavdelningens information om hygienlokaler, ej anmälningspliktiga Miljöavdelningens information om hygienlokaler, ej anmälningspliktiga Information om hygienlokaler som inte är anmälningspliktiga Nedan finns en sammanställning av regler och rekommendationer ur miljö-

Läs mer

NYA OCH OMBYGGDA LOKALER I UNDERVISNINGSVERKSAMHET

NYA OCH OMBYGGDA LOKALER I UNDERVISNINGSVERKSAMHET NYA OCH OMBYGGDA LOKALER I UNDERVISNINGSVERKSAMHET FASTSTÄLLT AV: Miljötillsynsnämnden DATUM: 2013-11-13 FÖR REVIDERING ANSVARAR: Miljötillsynsnämnden FÖR EVENTUELL UPPFÖLJNING OCH TIDPLAN ANSVARAR: Miljötillsynsnämnden

Läs mer

MILJÖ & HÄLSA I FÖRSKOLOR, SKOLOR OCH FRITIDSHEM

MILJÖ & HÄLSA I FÖRSKOLOR, SKOLOR OCH FRITIDSHEM Miljökontoret informerar om MILJÖ & HÄLSA I FÖRSKOLOR, SKOLOR OCH FRITIDSHEM För dig som arbetar med, driver eller vill starta en förskola, skola eller fritidshem Inledning Du som driver en förskola, skola

Läs mer

Egenkontroll skolor och förskolor

Egenkontroll skolor och förskolor Egenkontroll skolor och förskolor Egenkontroll en förutsättning för ett effektivt hälso- och miljöarbete Syfte Alla skolor, förskolor, fritidshem och liknande verksamheter ska fortlöpande planera och kontrollera

Läs mer

T ILL DIG SOM Ä R SKOLLEDA RE. Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan

T ILL DIG SOM Ä R SKOLLEDA RE. Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan T ILL DIG SOM Ä R SKOLLEDA RE Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan Egenkontroll ska förebygga ohälsa Den som driver en skola måste enligt miljöbalken bedriva ett löpande, systematiskt arbete, så kallad

Läs mer

MILJÖ OCH HÄLSA I FÖRSKOLOR, SKOLOR OCH FRITIDSHEM

MILJÖ OCH HÄLSA I FÖRSKOLOR, SKOLOR OCH FRITIDSHEM Miljö- och byggenheten informerar om MILJÖ OCH HÄLSA I FÖRSKOLOR, SKOLOR OCH FRITIDSHEM För dig som arbetar med, driver eller vill starta en förskola, skola eller fritidshem Inledning Den som driver en

Läs mer

Enkät egenkontroll skolor och förskolor

Enkät egenkontroll skolor och förskolor Enkät egenkontroll skolor och förskolor Insänds till adressen längst ner på sidan Verksamhetens namn Fastighetsbeteckning Besöksadress Postnummer Ort Verksamhetsansvarig/Kontaktperson Telefon dagtid Mobiltelefon

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012

Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012 Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012 Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset

Läs mer

Miljö och hälsa i förskolor, skolor och fritidshem. Information om miljö och hälsa till dig som driver eller vill starta förskola eller skola

Miljö och hälsa i förskolor, skolor och fritidshem. Information om miljö och hälsa till dig som driver eller vill starta förskola eller skola Miljö och hälsa i förskolor, skolor och fritidshem Information om miljö och hälsa till dig som driver eller vill starta förskola eller skola Du som bedriver eller ska starta en förskola eller skola måste

Läs mer

Städning och ventilation

Städning och ventilation Städning och ventilation Varför det är viktigt med bra städrutiner och bra ventilation. Berätta om bakterier och virus och luftkvalitet. Hur påverkas barnens hälsa om detta sköts dåligt? Vilka lagkrav

Läs mer

Miljöenhetens information om lokaler för undervisning

Miljöenhetens information om lokaler för undervisning Miljöenhetens information om lokaler för undervisning Vellinge.se Information om lokaler för undervisning Det är viktigt att undervisningslokaler utformas och sköts så att elevernas hälsa och miljö inte

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av Österåkers äldreboenden

Hälsoskyddstillsyn av Österåkers äldreboenden Hälsoskyddstillsyn av Österåkers äldreboenden Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport januari 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 4 Följande äldreboenden

Läs mer

Information till förskolor om egenkontroll enligt Miljöbalken

Information till förskolor om egenkontroll enligt Miljöbalken Datum 2011-09-28 Information till förskolor om egenkontroll enligt Miljöbalken Varför behövs egenkontroll? En väl fungerande egenkontroll gör att förskolan tydligt kan redovisa hur det säkerställs att

Läs mer

Vägledning om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem

Vägledning om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem Vägledning om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem För dig som vill starta eller driver förskola, skola eller fritidshem Miljöförvaltningen Box 7012, 414 59 Göteborg Tel vx: 031-365 00 00 E-post:

Läs mer

Checklista för tillsyn enligt FoHM:s vägledning om migrationsverkets asylboenden (kan även tillämpas på HVBhem för ensamkommande barn)

Checklista för tillsyn enligt FoHM:s vägledning om migrationsverkets asylboenden (kan även tillämpas på HVBhem för ensamkommande barn) Checklista för tillsyn enligt FoHM:s vägledning om migrationsverkets asylboenden (kan även tillämpas på HVBhem för ensamkommande barn) Administrativa uppgifter Datum: Diarienummer:.. Verksamhetens namn:

Läs mer

Information om EGENKONTROLL enligt miljöbalken för FÖRSKOLOR

Information om EGENKONTROLL enligt miljöbalken för FÖRSKOLOR 1 (7) Information om EGENKONTROLL enligt miljöbalken för FÖRSKOLOR Informationen sammanställd av miljö- och hälsoskyddsavdelningen 2008. Reviderad november 2014. Bygg och miljöförvaltningen Postadress:

Läs mer

Miljöavdelningens information om hygienlokaler

Miljöavdelningens information om hygienlokaler Miljöavdelningens information om hygienlokaler Information om hygienlokaler Nedan finns en sammanställning av regler och rekommendationer ur miljö- och hälsoskyddssynpunkt som gäller för hygienverksamheter

Läs mer

Egenkontroll på förskolor och skolor

Egenkontroll på förskolor och skolor Malmö stad Miljöförvaltningen Egenkontroll på förskolor och skolor Besöksadress Bergsgatan 17 Postadress 205 80 Malmö Telefon 040-34 10 00 Fax 040-30 41 05 Organisationsnummer 212000-1124 www.malmo.se

Läs mer

Information om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem

Information om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem Information om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem Inledning Du som driver en skola, förskola och/eller ett fritidshem har ansvaret för att verksamheten inte orsakar skada på människors hälsa

Läs mer

Förskolan har ansvaret för att införa och tillämpa egenkontrollen. Det är också viktigt att information om egenkontrollen når ut till all personal.

Förskolan har ansvaret för att införa och tillämpa egenkontrollen. Det är också viktigt att information om egenkontrollen når ut till all personal. Miljö- och stadsbyggnadskontoret 1(7) EGENKONTROLL I FÖRSKOLOR Varför behövs egenkontroll? En väl fungerande egenkontroll gör att förskolan tydligt kan redovisa hur det säkerställs att lokalerna är bra

Läs mer

Information om hur du uppfyller miljöbalken i förskola, skola och fritidshem

Information om hur du uppfyller miljöbalken i förskola, skola och fritidshem Information om hur du uppfyller miljöbalken i förskola, skola och fritidshem För dig som arbetar med, driver eller vill starta förskola, skola eller fritidshem. Innehåll Miljöbalkens hänsynsregler gäller

Läs mer

Anmälan enligt 38 förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - lokal för undervisning

Anmälan enligt 38 förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - lokal för undervisning MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Sida 1 av 3 Kommunhuset Blankett uppdaterad: 2016-03-10 234 81 LOMMA 040-641 10 00 Lagrum: 38 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan avser Ny

Läs mer

2014-03-28 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028. Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden

2014-03-28 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028. Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-03-28 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028 Barn- och ungdomsnämnden Information- Rapportering av insatser som gjorts

Läs mer

Anmälan avser lokal för undervisning

Anmälan avser lokal för undervisning Anmälan avser lokal för undervisning Ny verksamhet Utökning eller ändring av befintlig verksamhet Startdatum: Förskola/Förskoleklass Öppen förskola Grundskola Gymnasieskola Öppen fritidsverksamhet Fritidshem

Läs mer

Bygg och miljökontoret Hälsoskydd

Bygg och miljökontoret Hälsoskydd 2012-08-31 Bygg och miljökontoret Hälsoskydd 2012:2 Tillsyn av skolor Projektet är utfört av Bygg och miljökontoret, miljö- och hälsoskydd, Norrköpings Kommun. Ansvarig för denna rapport är Magdalena Hallberg,

Läs mer

Sökande. Anmälan avser lokal för undervisning. Antal barn/elever per del i verksamheten: Namn. Postadress Postnummer Ort. E-post

Sökande. Anmälan avser lokal för undervisning. Antal barn/elever per del i verksamheten: Namn. Postadress Postnummer Ort. E-post Anmälan av skolverksamhet Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) 38 Den som avser att driva förskola, öppen förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, förskoleklass, grundskola,

Läs mer

foto: Bananastock Bra miljö i förskola och skola Enköpings kommun

foto: Bananastock Bra miljö i förskola och skola Enköpings kommun foto: Bananastock Bra miljö i förskola och skola Enköpings kommun För en bättre miljö i förskola och skola Information till dig som driver eller arbetar inom förskola och skola, eller ska starta en ny

Läs mer

Information om egenkontroll enligt miljöbalken för förskolor

Information om egenkontroll enligt miljöbalken för förskolor Överkalix kommun Miljökontoret 956 81 ÖVERKALIX Information om egenkontroll enligt miljöbalken för förskolor December 2013 Varför behövs egenkontroll? En väl fungerande egenkontroll gör att förskolan tydligt

Läs mer

Vägledning om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem

Vägledning om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem Vägledning om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem För dig som vill starta eller driver förskola, skola eller fritidshem. Myndighetsförvaltningen Djurgårdsgatan 1 576 80 Sävsjö telefon: 0382-152

Läs mer

falun.se/ En sund och hållbar inomhus miljö i skolan/förskolan ditt ansvar som verksamhetsutövare

falun.se/ En sund och hållbar inomhus miljö i skolan/förskolan ditt ansvar som verksamhetsutövare falun.se/ En sund och hållbar inomhus miljö i skolan/förskolan ditt ansvar som verksamhetsutövare 1 Innehåll Inledning...3 Miljöbalkens hänsynsregler gäller alla...4 Anmälningsplikt enligt miljöbalken...5

Läs mer

EGENKONTROLL PÅ SKOLOR OCH FÖRSKOLOR

EGENKONTROLL PÅ SKOLOR OCH FÖRSKOLOR EGENKONTROLL PÅ SKOLOR OCH FÖRSKOLOR Alla skolor, förskolor, fritidshem och liknande verksamheter ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Genom att tillämpa egenkontroll kan olägenhet för

Läs mer

Anmälan enligt 38 förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - lokal för undervisning

Anmälan enligt 38 förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - lokal för undervisning MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Sida 1 av 3 Kommunhuset Blankett uppdaterad: 2018-05-22 234 81 LOMMA 040-641 10 00 Lagrum: 38 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan avser Ny

Läs mer

Vägledning om ventilation - luftkvalitet

Vägledning om ventilation - luftkvalitet Vägledning om ventilation - luftkvalitet Innehåll: Inomhusmiljön i skolor är viktig och varför Folkhälsomyndighetens vägledningsmaterial AR om ventilation och kompletterande vägledning Ventilation luftkvalitet

Läs mer

EGENKONTROLL OCH HYGIENRUTINER I FÖRSKOLAN. Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@socialstyrelsen.se Hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen

EGENKONTROLL OCH HYGIENRUTINER I FÖRSKOLAN. Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@socialstyrelsen.se Hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen EGENKONTROLL OCH HYGIENRUTINER I FÖRSKOLAN Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@socialstyrelsen.se Hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen Miljöbalken gäller i förskolan Miljöbalken ska inte bara skydda våran

Läs mer

Bedömningsgrunder vid skoltillsyn 2017

Bedömningsgrunder vid skoltillsyn 2017 er vid skoltillsyn 2017 Under 2017 gör miljöförvaltningen inspektioner på samtliga skolor och dess fritidsverksamhet i kommunen. Vid inspektionen lades fokusen på verksamhetens egenkontroll, städning,

Läs mer

Städrutin för skolor och förskolor i SDF Örgryte-Härlanda

Städrutin för skolor och förskolor i SDF Örgryte-Härlanda 1 Städrutin för skolor och förskolor i 1 Innehåll Varför en städrutin?... 3 Städrutin skola... 4 Storstäd skola... 7 Städrutin förskola... 8 Storstäd förskola... 11 Städning vid smitta... 12 Varför en

Läs mer

Vägledning om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem

Vägledning om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem Miljöförvaltningen Vägledning om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem För dig som vill starta eller driver förskola, skola eller fritidshem www.goteborg.se Innehåll Anmälningspliktig verksamhet...

Läs mer

Egenkontroll för förskolor och öppna förskolor

Egenkontroll för förskolor och öppna förskolor Egenkontroll för förskolor och öppna förskolor Information till dig som driver eller planerar att starta en förskola eller öppen förskola www.sollentuna.se Innehållsförteckning Vad är egenkontroll?...3

Läs mer

Anmälan om att starta skola eller förskola

Anmälan om att starta skola eller förskola Introduktion I Anmälan enligt 38 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899). Anmälan ska ha inkommit till miljö- och stadsbyggnadskontoret senast 6 veckor innan lokalen tas i

Läs mer

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om ventilation

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om ventilation FoHMFS 2014:18 Folkhälsomyndighetens allmänna råd om ventilation Folkhälsomyndighetens författningssamling I Folkhälsomyndighetens författningssamling (FoHMFS) publiceras myndighetens föreskrifter och

Läs mer

Miljöbalken och smittskydd

Miljöbalken och smittskydd Miljöbalken och smittskydd Linda Molander linda.molander@folkhalsomyndigheten.se Fredrik Haux fredrik.haux@folkhalsomyndigheten.se Sid 2. 2016-11-16 Smittskydd i miljöbalken objektburen smitta Miljöbalken

Läs mer

HYGIENISKA BEHANDLINGSLOKALER

HYGIENISKA BEHANDLINGSLOKALER INFORMATION 1(5) Staffanstorp 2009 NS STADSBYGGNAD HYGIENISKA BEHANDLINGSLOKALER Du som ska öppna en lokal för yrkesmässig hygienisk behandling måste först, dvs innan lokalen tas i bruk, göra en anmälan

Läs mer

Journalblad Uppdatering egenkontroll. Vilka flikar har uppdaterats Vad har uppdaterats Vem har uppdaterat datum & signatur

Journalblad Uppdatering egenkontroll. Vilka flikar har uppdaterats Vad har uppdaterats Vem har uppdaterat datum & signatur Flik 3 Journalblad Uppdatering egenkontroll Vilka flikar har uppdaterats Vad har uppdaterats Vem har uppdaterat Flik 4 Journalblad Felanmälan År 20 Mottaget klagomål Vad och var är problemet Mottaget Felanmält

Läs mer

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön Denna information bygger på Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2009:2. I Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2009:2 finns regler om bland annat städning, ventilation

Läs mer

Information om egenkontroll

Information om egenkontroll Senast uppdaterad MILJÖKONTORET augusti 2014 Information om egenkontroll enligt miljöbalken för förskolor Det här informationshäftet är sammanställt av miljökontoret i Södertälje kommun, och det uppdateras

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av idrottsanläggningar

Hälsoskyddstillsyn av idrottsanläggningar Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten 2011-11-29 Birgitta Sturesson Hälsoskyddstillsyn av idrottsanläggningar 2011 Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset

Läs mer

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön vilar alltid på arbetsgivaren.

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön vilar alltid på arbetsgivaren. Denna information bygger på Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2000:42. I Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2000:42 finns regler om bl.a. städning, ventilation

Läs mer

Skola, förskola & fritidshem

Skola, förskola & fritidshem Skola, förskola & fritidshem Det är mycket att tänka på när man ska etablera en ny lokal för skola eller barnomsorg. Vi har skrivit ihop lite information med förhoppning att ni ska få en översiktlig bild

Läs mer

Anmälan av lokal för barnomsorg och skola

Anmälan av lokal för barnomsorg och skola VERSIONSNR 2014-01-29 0 SID 1/8 Anmälan av lokal för barnomsorg och skola SKICKA TILL SBF/MILJÖENHETEN ENLIGT 38 FÖRORDNING (1998:899) OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET OCH HÄLSOSKYDD Verksamhet VERKSAMHETENS

Läs mer

RAPPORT Tillsyn av vårdboenden. Frida Wahlund Miljöinspektör

RAPPORT Tillsyn av vårdboenden. Frida Wahlund Miljöinspektör RAPPORT 2015-04 Tillsyn av vårdboenden Frida Wahlund Miljöinspektör Hörby kommun, 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 83 10 Fax: 0415-134 77 kommunen@horby.se www.horby.se Sida RAPPORT

Läs mer

Tillynsprojekt 2012 förskolor

Tillynsprojekt 2012 förskolor Tillynsprojekt 2012 förskolor Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport december 2012 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Syfte... 4 Utförande och metod... 4 Följande

Läs mer

Praktisk vägledning. Miljökontoret informerar

Praktisk vägledning. Miljökontoret informerar Praktisk vägledning HÄR LISTAS ETT ANTAL frågeställningar och exempel till hjälp för arbetet med egenkontroll. Fundera på vilka övriga områden i din fastighet som omfattas av egenkontroll och vilka frågeställningar

Läs mer

EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan

EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan 1 (6) EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan Datum Enhet Chef/Rektor Skyddsombud Deltagare Använd checklistan så här: Börja med att fylla i datum, enhet, ansvarig rektor med övergripande

Läs mer

Information om hur du uppfyller miljöbalken i förskola, skola och fritidshem

Information om hur du uppfyller miljöbalken i förskola, skola och fritidshem Information om hur du uppfyller miljöbalken i förskola, skola och fritidshem För dig som arbetar med, driver eller vill starta förskola, skola eller fritidshem. Innehåll Miljöbalkens hänsynsregler gäller

Läs mer

Astma och Allergipolicy

Astma och Allergipolicy Servicenämndens dnr 2012-000247 Kommunstyrelsens dnr 2013-000220 Astma och Allergipolicy avseende Laholms kommuns lokaler Antagen av kommunstyrelsen den 10 september 2013 179. 2 (5) Astma- och allergipolicy

Läs mer

CHECKLISTA Projekt ventilation och städning 2014/2015

CHECKLISTA Projekt ventilation och städning 2014/2015 CHECKLISTA Projekt ventilation och städning 2014/2015 Inspektionsdatum: DNR: Privat Kommunal Skolans namn: Adress: Årskurser: Antal elever: Antal personal: Verksamhetsutövare: Verksamhetsutövarens e-post:

Läs mer

Miljö- och hälsoskydd på skolor och förskolor i Nordanstig och Hudiksvall

Miljö- och hälsoskydd på skolor och förskolor i Nordanstig och Hudiksvall 1 Miljö- och hälsoskydd på skolor och förskolor i Nordanstig och Hudiksvall 2007-01-11 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sida INLEDNING OCH BAKGRUND 3 ANMÄLAN 4 EGENKONTROLL 4 Ansvarsfördelning 4 Dokumentation 4

Läs mer

Information till skolor om egenkontroll enligt Miljöbalken

Information till skolor om egenkontroll enligt Miljöbalken Datum 2011-09-28 Information till skolor om egenkontroll enligt Miljöbalken Varför egenkontroll? En väl fungerande egenkontroll gör att skolan tydligt kan redovisa hur man säkerställer att lokalerna är

Läs mer

Vad säger miljöbalken? Vad krävs av verksamheterna?

Vad säger miljöbalken? Vad krävs av verksamheterna? Vad säger miljöbalken? Vad krävs av verksamheterna? Miljö- och byggförvaltningen Jennifer Lundbäck & Matilda Abrahamsson Miljöinspektörer Tillsyn Miljö- och Byggförvaltningen arbetar på uppdrag av Miljö-

Läs mer

miljöbalken i förskola, skola och fritidshem

miljöbalken i förskola, skola och fritidshem Information om hur du uppfyller miljöbalken i förskola, skola och fritidshem För dig som arbetar med, driver eller vill starta förskola, skola eller fritidshem. Foto: Ana Vera Burin 1 Innehåll Miljöbalkens

Läs mer

Hälsa och miljö i skolan samt i förskolan

Hälsa och miljö i skolan samt i förskolan Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöenheten Hälsa och miljö i skolan samt i förskolan Information till dig som driver eller arbetar inom förskole- eller skolverksamhet eller ska starta en ny verksamhet.

Läs mer

Information om egenkontroll enligt miljöbalken för skolor

Information om egenkontroll enligt miljöbalken för skolor Överkalix kommun Miljökontoret 956 81 ÖVERKALIX Information om egenkontroll enligt miljöbalken för skolor December 2013 Varför behövs egenkontroll? En väl fungerande egenkontroll gör att förskolan tydligt

Läs mer

Information om egenkontroll

Information om egenkontroll 2011-07-01 Miljö- och byggnadskontoret Sida 1 av 7 Miljö- och hälsoskyddsenheten Information om egenkontroll enligt miljöbalken för lokaler för vård och annat omhändertagande Besök Postadress Telefon växel

Läs mer

Checklista för lokaler för vård och annat omhändertagande

Checklista för lokaler för vård och annat omhändertagande Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Fastighetsbeteckning:... Datum:... :n Sida 1 av 5 Checklista för lokaler för vård och annat omhändertagande Verksamhetens namn:.. Besöksadress:

Läs mer

Bra miljö i förskolor

Bra miljö i förskolor VÄGLEDNING Bra miljö i förskolor Miljökontorets vägledning för dig som driver eller ska starta en förskola. Tänk på att det är den som driver förskolan som har hela ansvaret för att förskolans miljö är

Läs mer

Malå/Norsjö Miljö och byggavdelning. Checklista för tillsynsprojektet inomhusmiljön i skolor 2014-2015

Malå/Norsjö Miljö och byggavdelning. Checklista för tillsynsprojektet inomhusmiljön i skolor 2014-2015 Malå/Norsjö Miljö och byggavdelning Checklista för tillsynsprojektet inomhusmiljön i skolor 2014-2015 Anvisningar och lagstiftning Folkhälsomyndighetens vägledningsmaterial till det nationella tillsynsprojektet

Läs mer

Miljöbalkens regler om objektburen smitta samt inomhusmiljö i förskola/skola städ, rengöring, luftkvalitet

Miljöbalkens regler om objektburen smitta samt inomhusmiljö i förskola/skola städ, rengöring, luftkvalitet fredrik.haux@folkhalsomyndigheten.se Miljöbalkens regler om objektburen smitta samt inomhusmiljö i förskola/skola städ, rengöring, luftkvalitet 1 Detta ska jag prata om Kort om Folkhälsomyndigheten Om

Läs mer

Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning

Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning DALSLANDS MILJÖKONTOR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSGRUPPEN Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning Vad är egenkontroll? Vad innehåller ett Egenkontrollprogram? Vad vill kommunen se vid

Läs mer

2010-09-06 Miljö- och byggnadskontoret Sida 1 av 8. Information om EGENKONTROLL. enligt miljöbalken för SKOLOR

2010-09-06 Miljö- och byggnadskontoret Sida 1 av 8. Information om EGENKONTROLL. enligt miljöbalken för SKOLOR 2010-09-06 Miljö- och byggnadskontoret Sida 1 av 8 Miljö- och hälsoskyddsenheten Information om EGENKONTROLL enligt miljöbalken för SKOLOR Besök Postadress Telefon växel Fax Internet Turebergshuset 191

Läs mer

Miljö- och hälsoskydd på förskolor i Mora och Orsa

Miljö- och hälsoskydd på förskolor i Mora och Orsa Miljö- och hälsoskydd på förskolor i Mora och Orsa INLEDNING OCH BAKGRUND... 3 ANMÄLAN... 3 EGENKONTROLL... 4 ANSVARSFÖRDELNING... 4 RISKER... 4 DOKUMENTATION... 4 LOKALISERING OCH UTEMILJÖ... 5 INRE MILJÖ...

Läs mer

Egenkontroll på skolor

Egenkontroll på skolor UI.23 Version 14/1-2016 Miljö- och byggnämnden 1(5) Egenkontroll på skolor Alla skolor och liknande verksamheter ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Genom er egenkontroll ska ni motverka

Läs mer

En skrift om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem

En skrift om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem En skrift om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem För dig som arbetar med, driver eller vill starta förskola, skola eller fritidshem. Senast uppdaterad 2009-12-11 MILJÖFÖRVALTNINGEN Innehåll

Läs mer

Exempel på upplägg av egenkontroll och ansvar

Exempel på upplägg av egenkontroll och ansvar Exempel på upplägg av egenkontroll och ansvar MILJÖBALKEN Hänsynsregler I miljöbalken är bevisbördan omvänd vilket innebär att det är verksamhetsutövaren, dvs. den som bedriver en verksamhet eller äger

Läs mer

Riktlinjer vid tillsyn av: UNDERVISNINGSVERKSAMHET

Riktlinjer vid tillsyn av: UNDERVISNINGSVERKSAMHET 2011-05-04 Riktlinjer vid tillsyn av: UNDERVISNINGSVERKSAMHET MILJÖTILLSYNSNÄMNDEN Stationshuset, Järnvägsgatan 8 263 82 Höganäs Tel 042-33 72 84 Fax 042-33 77 55 E-post byggochmiljo@hoganas.se Internet

Läs mer

Krav på företagens Egenkontroll

Krav på företagens Egenkontroll Krav på företagens Egenkontroll enligt Miljöbalken Med denna handbok vill Miljökontoret i Höganäs hjälpa dig och ditt företag att leva upp till Miljöbalkens krav på egenkontroll. Kraven är omfattande men

Läs mer

STÄDPOLICY 2013-10-28

STÄDPOLICY 2013-10-28 Sida 1 av 10 Handling STÄDPOLICY 2013-10-28 för verksamheten inom förskola, skola, äldreomsorgen samt offentliga lokaler. Postadress Besöksadress Växel Hemsida Kommunens e-post adress Box 712 Hyvelgatan

Läs mer

Information om miljöbalken och egenkontroll på förskolor, skolor och fritidshem

Information om miljöbalken och egenkontroll på förskolor, skolor och fritidshem Information om miljöbalken och egenkontroll på förskolor, skolor och fritidshem Miljökontoret Postadress Ängelholms kommun, 262 80 Ängelholm Besöksadress Östra vägen 2 Telefon 0431-871 35 Fax 0431-876

Läs mer

Anmälan om bassängbad Enligt 38 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om bassängbad Enligt 38 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd MILJÖFÖRVALTNINGEN Anmälan om bassängbad Enligt 38 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälningsplikt enligt miljöbalken Den som avser att driva bassängbad för allmänheten

Läs mer

Riktlinjer för kvalitetskrav beträffande inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar

Riktlinjer för kvalitetskrav beträffande inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar Riktlinjer för kvalitetskrav beträffande inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar Mariestad Töreboda Gullspång Antaget av Miljö- och byggnadsnämnden 2007-10-04 Datum: 2007-10-04

Läs mer

Hälsa och miljö i skolan och förskolan

Hälsa och miljö i skolan och förskolan Hälsa och miljö i skolan och förskolan Information till dig som driver eller arbetar inom skolverksamhet eller ska starta en ny verksamhet. Denna information gäller framförallt inomhusmiljö, smittskydd

Läs mer

ANMÄLAN OM LOKAL FÖR BARNOMSORG, FRITIDSVERKSAMHET, SKOLA OCH RESURS CENTER

ANMÄLAN OM LOKAL FÖR BARNOMSORG, FRITIDSVERKSAMHET, SKOLA OCH RESURS CENTER Miljö- och räddningstjänstförvaltningen ANMÄLAN OM LOKAL FÖR BARNOMSORG, FRITIDSVERKSAMHET, SKOLA OCH RESURS CENTER Enligt 38 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan ska

Läs mer

Egenkontroll enligt miljöbalken

Egenkontroll enligt miljöbalken Miljö- och stadsarkitektkontoret Egenkontroll enligt miljöbalken FILIPSTADS KOMMUN Besöksadress: Hantverksgatan 22 E-post: kommun@filipstad.se Box 303 Tel vxl: 0590 611 00 Internet: www.filipstad.se 682

Läs mer

STÄDPOLICY 2015-01-29

STÄDPOLICY 2015-01-29 Sida 1 Handling STÄDPOLICY 2015-01-29 för verksamheten inom förskola, skola, äldreomsorgen samt offentliga lokaler. Postadress Besöksadress Växel Hemsida Kommunens e-post adress Box 712 Hyvelgatan 2 Tel

Läs mer

Hygieniska verksamheter Miljöförvaltningen informerar

Hygieniska verksamheter Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen Hygieniska verksamheter Miljöförvaltningen informerar Yrkesmässig hygienisk verksamhet Du som ska öppna en lokal där allmänheten erbjuds yrkesmässig hygienisk behandling, som t.ex. massage,

Läs mer

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen Egenkontroll enligt Miljöbalken Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen Krav på egenkontroll Denna broschyr riktar sig främst till de verksamheter som är tillstånds- eller

Läs mer