Vänsterpartiet Solna. Verksamhetsplan Vänsterpartiet Solna solna.vansterpartiet.se

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vänsterpartiet Solna. Verksamhetsplan Vänsterpartiet Solna solna.vansterpartiet.se"

Transkript

1 Vänsterpartiet Solna Verksamhetsplan 2019

2 (V)i vill ha ett jämlikt Solna I valet 2018 gick Vänsterpartiet framåt och blev Solnas tredje största parti. Det arbete vi gör är viktigt i en kommun som Solna där högerns politik handlar om utförsäljningar och att tävla i att ha landets lägsta kommunalskatt. Även när det inte är val ska vi visa Solnas medborgare att vi i Vänsterpartiet har de bästa förslagen för att ändra riktning i politiken, rusta upp välfärden och bygga ett rättvist och klimatvänligt Solna. Genom att använda vårt politiska inflytande för att driva politik som främjar jämlikhet och bygga en rörelse där alla får plats, samlar vi kraft för att stå emot högerns politik. Vi fortsätter att kämpa för att medborgarna ska kunna lita på att det finns en bra förskola, skola och en trygg omsorg. Vi kämpar för att Solna ska bli en kommun där alla stadsdelar ska vara levande! Förra året handlade mycket om valet. Nu behöver vi blicka framåt och se hur vi bäst ska förvalta det förtroende som väljarna gav oss, och hur vi på bästa sätt trycker på för mer vänsterpolitik i kommunen. En stark vänster har aldrig varit viktigare än nu! Struktur Vår verksamhetsplan bygger på tre pelare: intern organisering, utåtriktat arbete och vår politik. Partiföreningens lokala arbete under året ska vila på dessa tre pelare som kommer att binda samman våra aktivister, medlemmar, representanter i kommunfullmäktige och politiska sekreterare.

3 I. Intern organisering Medlemsvård Vänsterpartiet har haft en rekordartad medlemstillströmning under året som har gått. Det märks även i vår partiförening som har växt med omkring 50 % från årsskiftet 2017/18 till nu. Detta år kan ökningen potentiellt fortsätta grund av det kommande EU-valet. Det är därför viktigt att vi under det kommande verksamhetsåret har en god medlemshantering. Fokus under året kommer att ligga på att få in alla nya intresserade medlemmar i aktiviteter. En annan sida av medlemsvården är att vi tar hand om varandra i partiföreningen. Där är vi alla ansvariga. Alla medlemmar är viktiga och tillför föreningen kraft. Alla ska kunna känna att de får engagera sig på den nivå som passar dem bäst. Vi ska sträva efter att lära känna varandra och stödja varandra i aktivismen. 1) Ha ringt runt till våra medlemmar under året. 2) Nya medlemmar ska ha lätt att komma in och bli aktiva. 3) 10 nya medlemmar ska vara aktiva under EU-valrörelsen. 4) Det ska vara möjligt för sympatisörer att vara aktiva och få information. 5) Styrelsen ska verka för att medlemmarna lär känna varandra och att alla känner sig välkomna och trivs i föreningen. 6) Arrangera minst en social aktivitet för våra medlemmar under verksamhetsåret, utöver Syninge. Genomföra regelbundna rundringningar. Kontinuerligt ge information om alla olika sätt att vara aktiv på. Fortsätta med träffar för nya medlemmar. Fortsätta att skicka ut välkomstbrev till de nya medlemmarna. Uppmana nya medlemmar att gå distriktets helgkurser för nya medlemmar. Bjuda in nya medlemmar till den interna Facebook-gruppen där praktiska saker diskuteras. Prova att starta upp mentorskap i föreningen.

4 Förtroendevalda Våra förtroendevalda är basen för vår politiska verksamhet. De förtroendevalda ska känna sig trygga att självständigt agera som politiker och som initiativtagare till vår politikutveckling, samtidigt som de alltid ska få det stöd de behöver för att kunna fullgöra sitt uppdrag. 1) Alla förtroendevalda ska utvecklas i sin roll mot bestämda mål. 2) Alla förtroendevalda ska ha kunskap om sitt uppdrag och de förväntningarna som kommer med detta uppdrag. 3) Alla förtroendevalda ska känna till vilket stöd som finns att få av gruppledare och politisk sekreterare. 4) Alla förtroendevalda ska känna till den kommunala gruppens arbetsordning. 5) Alla fullmäktigeledamöter ska känna sig trygga i talarstolen. 6) Alla förtroendevalda ska vara bekanta med mötesformalia och få testa på de roterande uppdragen under kommunala gruppens möten. Gruppledarna träffar alla nya förtroendevalda för introduktionssamtal. Årliga utvecklingssamtal för alla förtroendevalda med mål och uppföljning. Uppdaterade dokument som utgör stöd och tydliggör förväntningar: KF-gruppens arbetsordning, Ansvarsområden för KF-gruppen och Att sitta i nämnd Retorikträning för fullmäktigeledamöter samt övriga intresserade förtroendevalda ska hållas årligen. Utbildning i mötesformalia ska hållas under verksamhetsåret. Möten och intern kommunikation Det är viktigt med en bra intern kommunikation för att föreningen ska kunna genomföra verksamheten på ett bra sätt och för att alla ska kunna vara delaktiga i föreningens arbete på lika villkor.

5 1) Informera våra medlemmar om våra aktiviteter kontinuerligt och på flera olika sätt. 2) Hålla medlemsmöten minst tre gånger per termin. 3) Hålla möten med intressant och relevant innehåll. Skicka ut medlemsblad ca en gång i månaden via mail. Skicka ut sms för vissa större aktiviteter och medlemsmöten. Skapa Facebook-event för medlemsmötena och andra aktiviteter. Internfeminism Internfeminism är en stor del av vårt interna arbete. Vi är ett feministiskt parti och ser därför också behovet av ett kontinuerligt och aktivt arbete för jämställdhet, inte bara i samhället i stort utan även internt i vår partiförening. Vår feministiska analys utgår från kunskapen att gruppen kvinnor strukturellt underordnas gruppen män. Vi ser att det påverkar oss överallt i vår vardag och även inom Vänsterpartiet. Att vi har ett tydligt maktperspektiv i vår feministiska analys innebär inte att kvinnor har ensamt ansvar för det feministiska arbetet, utan både män och kvinnor behövs för att vi ska lyckas. Alla medlemmar har ett helhetsansvar för att alla ska känna sig sedda, lyssnade på och trygga under våra möten och aktiviteter. 1) Bygga kvinnliga auktoriteter. 2) Hålla separatistiska studier för kvinnor under året. 3) Arbeta aktivt emot härskartekniker. 4) Kommunikationsarbetet ska vara feministiskt. 5) Minst hälften av våra inbjudna föreläsare ska vara kvinnor. 6) Minst hälften av våra förtroendevalda ska vara kvinnor. 7) Minst hälften av de som syns på bild i vår kommunikation ska vara kvinnor. 8) Jämn könsfördelning av talare och talartid på interna möten.

6 9) Arbeta aktivt mot en könsstereotyp uppdelning på förtroendeuppdrag samt ansvarsområden och sysslor i föreningen. 10) Göra det möjligt att kombinera politiskt arbete och familjeliv. 11) Regelbundet informera om vårt internfeministiska arbete. Nominera kvinnor till politiska uppdrag. Bjuda in kvinnliga föreläsare. Planera separatistiska studietillfällen och träffar. Erbjuda alla medlemmar kurs i internfeminism. Erbjuda den ny valberedningen valberedningskurs. Erbjuda barnpassning på större möten. Regelbundet mäta talartid och utvärdera den. Utse en internfeministiskt ansvarig i styrelsen med särskilt ansvar att bevaka de internfeministiska frågorna. En genusanalys av den kommunala gruppens arbete ska göras årligen, exempelvis utifrån talarstatistik, ärendefördelning i fullmäktige, fördelning av uppdrag m.m. Genusanalysen presenteras till gruppen. Antirasism Vänsterpartiet är ett antirasistiskt parti. Vi lever i en rasistisk global världsordning och rasistiska strukturer med tydliga ideologiska och materiella effekter finns också i Sverige. Rasism fyller en konkret funktion i det kapitalistiska samhället: det är en markör som fördelar materiella och symboliska resurser ojämlikt. Rasism bygger på två skilda logiker som i varierande grad vävs samman i verkligheten. Å ena sidan exploatering och å andra sidan exkludering. Rasismen bygger på processer av rasifiering, det vill säga hur grupper av människor, många (men inte alla) invandrade eller barn till invandrade, åtskiljs genom biologiska och kulturella konstruktioner och praktiker, och görs till annorlunda, mindre värda och underordnade (Från partiprogrammet, 2016). Som partiförening innebär detta att vi måste utveckla ett antirasistiskt perspektiv i vårt arbete, i samhället i stort och internt. Vi ska aktivt motverka diskriminering av människor på grund av etnisk bakgrund, religion och hudfärg. Vi ska motverka våra egna fördomar och värdera människor lika. Alla medlemmar har ett helhetsansvar för att alla ska känna sig sedda, lyssnade på och trygga under våra möten och aktiviteter.

7 1) Alla medlemmar ska bekanta sig med vår analys av rasism och partiets antirasistiska politik/strategi, ha argument i debatter med andra och känna igen rasistiska föreställningar i olika politiska initiativ. 2) Vår antirasistiska analys ska synas utåt: på hemsidan, flygbladsutdelningar, sociala medier och i parlamentariska initiativ. 3) Vi ska komplettera vår analys av Solna med ett antirasistiskt perspektiv. 4) Ett urval av politiskt valmaterial och texter ska finnas tillgängliga på lätt svenska. 5) Arbeta långsiktigt för att öka andelen personer med olika etniska bakgrunder som tar politiska uppdrag. Erbjuda studier i antirasism. Bjuda in föreläsare/gäster med kunskap om antirastiskt arbete och antirasistiska perspektiv. Uppmuntra medlemmar med olika etniska bakgrunder att kandidera till politiska uppdrag. Undersöka vad våra medlemmar med annan etnisk bakgrund har för utbildning, intressen och färdigheter och involvera dem i arbetet utifrån det de vill jobba med. Utse en antirastistiskt ansvarig i styrelsen med särskilt ansvar att bevaka de antirasistiska frågorna. Studier Studier är en viktig grund i föreningsarbetet och extra viktigt under valåret. Studierna syftar till att utveckla oss medlemmar och de ska därför planeras så att de blir givande för de med mer eller mindre kunskap kring en fråga. Det är genom studier som vi utvecklar vår politik och gör djupanalyser av aktuella politiska frågor. 1) Informera alla nya medlemmar om distriktets helgkurs och kortkurser för nya medlemmar. 2) Erbjuda studier inom internfeminism och antirasism. 3) Erbjuda separatistiska studier för kvinnor. 4) Medlemmarna ska ha god kunskap om de kampanjfrågor vi driver. 5) Medlemmarna ska få kunskap om aktuella politiska frågor i kommunen.

8 6) Arrangera flera studier i samarbete med ABF och/eller Sundbyberg. Skicka ut välkomstbrev till alla nya medlemmar med kommande studier hos distriktet. Ägna ett medlemsmöte vid varje kampanjstart där information och viktiga argument för kampanjen är i fokus på medlemsmötet. Ha kontinuerliga rapporter på medlemsmötena från kommunfullmäktige. II. Utåtriktat arbete Kampanjarbete Det är när vi träffar Solnamedborgare som vi har möjlighet att inhämta deras synpunkter, locka nya medlemmar och få nya väljare. Därför måste vi synas även när det inte är val. Det utåtriktade arbetet under detta år blir dock extra viktigt på grund av EU-valet. Valledningen har ansvar för att göra den övergripande planeringen av de utåtriktade aktiviteterna. Det här året vill vi hitta samarbetsformer med Vänsterpartiet Sundbyberg, detta för att dela på resurser och material. 1) Ha fyra kampanjer under året: klimat, EU-valet, X och X 2) Våra förtroendevalda ska delta i det utåtriktade kampanjarbetet. 3) Arrangera 50 flygbladsutdelningar/kampanjaktiviteter under året. 4) Arrangera minst ett större event under verksamhetsåret. 5) Arrangera gemensam affischering minst en gång i veckan under affischeringsperioden inför EUvalet. 6) Bygga ett närmare samarbete med Vänsterpartiet Sundbyberg. 7) Implementera kampanjplanen i verksamheten. 8) Vara snabba på att agera när oväntade saker händer. Tydliga målsättningar för och förväntningar på deltagandet i kampanjer. Schemalagt kampanjande för gruppledarna.

9 Års-, månads- och veckoplanering i stadshuset med god framförhållning, för att skapa utrymme för flexibilitet när snabbhet krävs. Regelbundna möten mellan Solna och Sundbybergs styrelser och stadshusanställda. En budget sätts av styrgruppen och kampanjgruppen definierar mål samt aktiviteter för genomförande av själva kampanjen. Uppmuntra alla medlemmar att delta i en kampanjgrupp. EU-valet 26 maj är det val till Europaparlamentet. Vänsterpartiet ska så klart synas och kampanja i Solna. På medlemskonferensen i Syninge 2 3 februari diskuterades frågor rörande klimat, jämställdhet, migration och demokrati. Följande frågor vill föreningen titta lite närmare på: Klimatet samt klimatflyktningar. EU-rapporten om hållbarhet. Demokratin och den yttre gränsbildningen som EU håller på med nu. Vad kan vi göra nu, oavsett om vi vill vara kvar i EU eller inte? Människohandeln inom och in till EU. Prostitution, finns det en vilja i EU att kunna ha en tysk modell där det finns profit? Företrädande Vänsterpartiet får aldrig bli ett parti som kan stadshuset utan och innan men inte har kontakt med verkligheten. Därför är det bra om våra förtroendevalda gör studiebesök i verksamheter som är kopplade till deras uppdrag, och extra viktigt är det att våra gruppledare lär känna vår stad genom verksamhetsbesök. 1) Vänsterpartiet ska vara representerade på alla debatter som hålls i staden. 2) Våra förtroendevalda ska synas i våra verksamheter. 3) Bygga upp och upprätthålla goda relationer med lokala ideella föreningar, organisationer och fackförbund. 4) Medborgare ska kunna nå oss på ett enkelt sätt.

10 Uppmuntra och informera de förtroendevalda om möjligheterna att göra verksamhetsbesök. Gruppledarna bokar in flera träffar i månaden med anställda, verksamheter och organisationer i staden. Hålla uppdaterade kontaktuppgifter och använda våra kanaler för att regelbundet uppmuntra medborgare att ta kontakt med oss. Utåtriktad kommunikation Det grundläggande målet med vår kommunikation är att vår politik når ut och syns. Att skriva bra yrkanden vinner inte valet. Därför måste vi vara duktiga på att kommunicera ut vad vi vill både i traditionell och social media. Föreningen har nu en kommunikationsplan och ska under året arbeta aktivt och strategiskt med denna. 1) Synas i lokalmedia genom artiklar eller insändare i genomsnitt fyra gånger per månad. 2) Synas i regionmedia och fackpress minst tre gånger under året. 3) Öka våra följarantal och vår räckvidd i våra sociala kanaler. 4) Följa målsättningarna som specificeras i kommunikationsplanen. 5) Lyfta fram alla våra fullmäktigeledamöter kontinuerligt i kommunikationen. 6) Målgruppsanpassa kommunikationen och kampanjerna för att nå maximal räckvidd. 7) Utvärdera kommunikationsarbetet regelbundet för att kunna genomföra nödvändiga förändringar. Hålla veckovisa mediamöten i stadshuset, inklusive uppföljning. Säkerställa att kommunikationsplanen är aktuell och relevant genom årliga revideringar. Föra statistisk över kommunikationen och redovisa denna i verksamhetsberättelsen. Avsätta en årlig budget för sociala medier-annonsering. Fotografera alla våra förtroendevalda.

11 III. Vår politik Partiföreningen arbetar aktivt i de parlamentariska forum där vi finns representerade, exempelvis i nämnder, råd och fullmäktige. Det ska vi fortsätta att göra både genom att komma med egna förslag och genom att protestera mot det blågröna styrets politik. Däremot ska vi under kommande verksamhetsår arbeta mer fokuserat kring vissa frågor för att vi ska ha en möjlighet att nå ut med vår politik till medborgarna. Det är viktigt att vi fokuserar på och prioriterar dessa frågor över andra för att vi ska kunna få genomslag. Vi kan vara aktiva även i andra frågor och de ledamöter som finns representerade ska och kan givetvis lyfta andra frågor men våra personella resurser, gruppledare och våra politiska sekreterare ska i första hand prioritera arbetet med fokusfrågorna. Det gäller både i stödet till ledamöterna kring att ta fram nya initiativ och yrkanden och arbete med kommunikation och media samt annat utåtriktat arbete. Detta gör att vi har möjlighet att lägga ner mer resurser på att sprida vår politik till medborgarna då vi exempelvis lägger ett nytt initiativ i kommunfullmäktige. Utöver de politiska fokusfrågorna ska det finnas utrymme för flexibilitet utifrån vad som sker i kommunen, vilka frågor distriktet har kampanj kring och vad som sker i rikspolitiken. Politikutveckling Under den kommande mandatperioden behöver vi jobba aktivt med att utveckla vår politik och konkretisera den. Var vi ska bygga hyresrätter, vad vi vill ha i respektive stadsdel, hur vi utrotar den ekonomiska ojämlikheten i Solna och hur mycket våra förslag kostar, är exempel på frågor vi ska hitta svar för under mandatperioden. 1) En budget med kostnadsberäkningar på varje förslag. 2) Regelbundet träffa tjänstemän på respektive förvaltning. 3) Bygga bättre relationer med näringslivet och våra ideella föreningar. 4) Skapa en dialog med gruppen om Kommunstyrelsen. Modellen En nämnd per månad i stadshuset. Varje månad är fokus på en nämnd där gruppledarna träffar de som sitter i nämnden och diskuterar utvecklingsområden, gör två verksamhetsbesök och träffar någon på förvaltningen, samt ev. fackförbund. Skicka rapport från Kommunstyrelsen till de förtroendevalda efter varje möte.

12 Initiativ En betydelsefull del av att vara i opposition är att inte bara vänta in styrets förslag utan att sätta dagordningen genom att lyfta fram våra politiska förslag. Alla förtroendevalda ska bidra till att ta fram idéer till nya initiativ och delta i det aktiva arbetet med att lägga fram dessa. 1) Alla förtroendevalda ska ha den nödvändiga kompetensen för att självständigt kunna skriva initiativ. 2) Ledamöter i fullmäktige ska skriva minst tre initiativ under året. 3) Förtroendevalda i nämnder och råd ska skriva minst ett initiativ till motion eller nämnd under året. Arrangera en initiativskrivarkväll per termin under den kommunala gruppens träffar. Gruppledare och politisk sekreterare stöttar i skrivarbetet och erbjuder respons på texter till nya initiativ.

Verksamhets- och kommunikationsplan 2018

Verksamhets- och kommunikationsplan 2018 Verksamhets- och kommunikationsplan Närodlad politik med ett nytt ledarskap för hela Enköpings kommun Verksamhetsplan Övergripande mål 2019 De övergripande målen med kretsens verksamhet är att arbeta för

Läs mer

Träff för nya medlemmar

Träff för nya medlemmar Träff för nya medlemmar 2014 Upplägg Läget i Vänsterpartiet Organisationen Partiprogrammet Allmänna frågor Fika Vänsterpartiet växer 13 800 medlemmar i jan 2014 Ser ut att växa med ytterligare 3 000 nya

Läs mer

Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015

Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015 Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015 Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism är Sveriges största antirasistiska ungdomsorganisation. Ungdom Mot Rasism är ett nätverk av antirasister

Läs mer

Opinionsbildning och kommunikation

Opinionsbildning och kommunikation Verksamhetsplan 2019 Det är en ynnest att vara en del av Linköpings arbetarekommun och att ha förtroendet att leda den. Det åligger oss i styrelsen att se till att Socialdemokraterna i Linköping lever

Läs mer

OPERATIV FYRAÅRSPLAN. (Version 1, 10/1 2011)

OPERATIV FYRAÅRSPLAN. (Version 1, 10/1 2011) (Version 1, 10/1 2011) OPERATIV FYRAÅRSPLAN Den operativa fyraårsplan som ledningen stakar ut i detta dokument är en början, inte ett slut. Den ska och kommer att revideras fortlöpande i samråd med medlemmar

Läs mer

För ett mer feministiskt parti. Handledning

För ett mer feministiskt parti. Handledning För ett mer feministiskt parti Handledning Vänsterpartiet 2013 Vänsterpartiet är ett feministiskt parti. Att vara feminist är att erkänna att det finns en könsmaktsordning och vilja avskaffa den. Att vara

Läs mer

styrdokument i botkyrka kommun

styrdokument i botkyrka kommun styrdokument i botkyrka kommun Riktlinjer för dialogforum Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2015:201 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Valseger 2014 valplan grön ungdom väst och göteborg

Valseger 2014 valplan grön ungdom väst och göteborg Valseger 2014 valplan grön ungdom väst och göteborg Inledning Grön Ungdom ska synas och höras. Ingen ska kunna missa att på något sätt under 2014 komma i kontakt med oss eller med Miljöpartiet. Grön Ungdom

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017

VERKSAMHETSPLAN 2017 Förslag till val VERKSAMHETSPLAN 2017 Valförberedelser Under 2016 passerades halvtid i mandatperioden. De första åren efter vår valseger 2014 har på många sätt varit fokuserat på att med gott resultat

Läs mer

Folkvaldas villkor i fullmäktige

Folkvaldas villkor i fullmäktige Folkvaldas villkor i fullmäktige Jonas Olofsson Enheten för demokratistatistik Statistiska centralbyrån Datamaterial Förra mandatperioden genomförde SCB två enkätundersökningar bland folkvalda i kommunfullmäktige.

Läs mer

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar.

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar. 2 Verksamhetsplanen är det dokument som pekar ut arbetarekommunens prioriterade verksamhet under 2013. Verksamhetsplanen föreslå inte till skillnad från föregående års verksamhetsplaner, att gälla över

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Piratpartiet i Stockholms län 2014

Verksamhetsberättelse för Piratpartiet i Stockholms län 2014 1 Verksamhetsberättelse för Piratpartiet i Stockholms län 2014 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...1 Summering...1 Huvudspåren...1 Internt arbete...2 Politiskt programarbete...3 Aktivism och medlemsvård!...3

Läs mer

Checklista medlemsvård

Checklista medlemsvård Checklista medlemsvård Medlemskapet i fokus Det är en styrka för Moderaterna om många väljer att bli medlemmar det visar att vi är ett parti på frammarsch. Många medlemmar är viktigt både för att det ger

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar

Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar 2(5) Innehåll 1 Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar i Hällefors, dnr KS 14/00142... 3 1.1 1 De fasta beredningarnas uppgifter... 3 1.2 2 Val

Läs mer

tadgar för Vänsterpartiet Vänsterpartiet

tadgar för Vänsterpartiet Vänsterpartiet tadgar för Vänsterpartiet Vänsterpartiet 1 of 9 2013-02-11 13:38 Stadgar för Vänsterpartiet Stadgar för Vänsterpartiet Antagna av Vänsterpartiets 39:e kongress 5-8 januari 2012 Innehåll Medlemskap 2 11

Läs mer

Valplan för Moderaterna i Södermanland 2014

Valplan för Moderaterna i Södermanland 2014 Förbundsstyrelsen föreslå förbundsrådet att anta nedanstående valplan för Moderaterna i Södermanland 2014 Valplan för Moderaterna i Södermanland 2014 Det övergripande mål för Moderaterna i Södermanland

Läs mer

För ett kommun- fullmäktige där även kvinnor får plats Vänsterpartiet Sundbyberg 2015

För ett kommun- fullmäktige där även kvinnor får plats Vänsterpartiet Sundbyberg 2015 För ett kommunfullmäktige där även kvinnor får plats Vänsterpartiet Sundbyberg 15 Vi i Vänsterpartiet vill arbeta medvetet och långsiktigt med jämställdhet. Könsmaktsordningen i vårt samhälle tar sig många

Läs mer

Distriktsträff Eftervalskonferens. 22 november Vänsterpartiet Värmland

Distriktsträff Eftervalskonferens. 22 november Vänsterpartiet Värmland Distriktsträff Eftervalskonferens 22 november 2014 Vänsterpartiet Värmland www.varmland.vansterpartiet.se varmland@vansterpartiet.se Välkomna Dagens upplägg Förmiddagen Valrörelsen 2014 Valrörelsen Valresultat

Läs mer

Nämndsplan för valnämnden Antagen

Nämndsplan för valnämnden Antagen Nämndsplan för valnämnden Antagen 2011-08-22 1. Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunens övergripande styrdokument, verksamhetsplan 2011-2014. I planen finns, förutom den långsiktiga visionen,

Läs mer

Politisk Målsättning 3 (8)

Politisk Målsättning 3 (8) 2013-10-04 2 (8) Innehåll Politisk Målsättning... 3 Kommunikativa målgrupper... 5 Vår bild av verkligheten... 6 Politiska prioriteringar... 6 Vår bild av oss... 7 Våra kännetecken... 8 Praktiska prioriteringar...

Läs mer

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

Verksamhetsplan Näringslivsutskottet

Verksamhetsplan Näringslivsutskottet Verksamhetsplan Näringslivsutskottet Näringslivsutskottets övergripande mål är att stärka kontakten mellan utbildningarna som tillhör PULS och arbetslivet genom det arbete som utskottets arbetsgrupper

Läs mer

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Godkänd av kommunfullmäktige 2012-06-12 Värdegrund Ett samhälle där människors ideella och idéburna engagemang och samverkan tillvaratas

Läs mer

Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1

Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1 Högskolan Dalarna Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1 Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna ska i sin verksamhet driva Saco-S fackliga politik och fullgöra

Läs mer

3 (8) Under verksamhetsperioden ska vi arbeta med att utveckla hela rekryteringskedjan som innefattar, frågan betalningen välkomnandet introduktionen.

3 (8) Under verksamhetsperioden ska vi arbeta med att utveckla hela rekryteringskedjan som innefattar, frågan betalningen välkomnandet introduktionen. 2 (8) Den här verksamhetsplanen för Socialdemokraterna i Bohuslän sträcker sig från 1 januari 2015 till 31 december 2018. Eftersom det är en flerårig verksamhetsplan håller den sig på en övergripande verksamhetsnivå.

Läs mer

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige Program för medborgardialog Mandatperioden 2014 2018 Fastställt av kommunfullmäktige 2016-01-28 Tyresö kommun / 2015-12-14 2 (14) Tyresö kommun / 2015-08-12 3 (14) Innehållsförteckning 1 Medborgarnas delaktighet

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan för Klimataktion Stockholm 2014

Förslag till verksamhetsplan för Klimataktion Stockholm 2014 Förslag till verksamhetsplan för Klimataktion Stockholm 2014 Klimataktion Stockholms verksamhet utgår från riksorganisationen Klimataktions plattform, stadgar och beslut fattade av dess årsmöte. Verksamhetsplanen

Läs mer

Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället

Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället Ks/2016:428 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället Fastställt av

Läs mer

Förslag till: Verksamhetsinriktning för perioden

Förslag till: Verksamhetsinriktning för perioden Förslag till: Verksamhetsinriktning för perioden 2019-2022 Förord En verksamhetsinriktning beskriver uppgifter, prioriteringar och arbetsfördelning för vår organisation. Mätbara mål och metodval redovisas

Läs mer

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog KS2016/55» POLICY Sandvikens Kommuns Strategi för Medborgardialog Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2017-06-12 113 : Giltighetstid: Dokumentansvarig: För revidering

Läs mer

STADGAR FORUM SYD. Antagna av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet efter revidering av stadgar

STADGAR FORUM SYD. Antagna av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet efter revidering av stadgar STADGAR FORUM SYD Antagna 080517 av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet 081122 efter revidering av stadgar 950204. Senaste revidering 160528 Stadgar för Forum Syd Organisationer i samverkan

Läs mer

Det är makten vi vill ha. Hur vi förändrar i kommuner och landsting

Det är makten vi vill ha. Hur vi förändrar i kommuner och landsting Det är makten vi vill ha Hur vi förändrar i kommuner och landsting Vänsterpartiet 2014 Det är makten vi vill ha All politik handlar om makt. Det handlar om att få och skaffa sig makt. Utan makt är det

Läs mer

Årsmöteshandlingar. årsmöte Feministiskt initiativ Linköping

Årsmöteshandlingar. årsmöte Feministiskt initiativ Linköping Årsmöteshandlingar årsmöte 2018-01-25 Feministiskt initiativ Linköping Innehåll Dagordning... 2 Årsberättelse Feministiskt initiativ Linköping 2017... 3 Resultaträkning för 2017 Feministiskt initiativ

Läs mer

Dessa stadgar utgör komplement till partiets normalstadgar och kan endast förändras genom beslut på Arbetarekommunens årsmöte.

Dessa stadgar utgör komplement till partiets normalstadgar och kan endast förändras genom beslut på Arbetarekommunens årsmöte. Reviderade vid Årsmötet 2015 1 (8) Lunds Arbetarekommun T I L L Ä G G S S T A D G A R F Ö R L U N D S A R B E T A R E K O M M U N Fastställda av årsmötet 2005 Reviderade av årsmötet 2015 Dessa stadgar

Läs mer

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE Sofia Arkelsten, partisekreterare 20110704 INLEDNING Politiken påverkar människors liv. Därför är det viktigt vilka människor som utformar politiken. Och därför är det viktigt att

Läs mer

Policy mot sexuella trakasserier för Vänsterpartiets medlemmar

Policy mot sexuella trakasserier för Vänsterpartiets medlemmar Policy mot sexuella trakasserier för Vänsterpartiets medlemmar Vänsterpartiet 2018 Nolltolerans mot sexuella trakasserier Vänsterpartiet är ett feministiskt parti med ett aktivt internfeministiskt arbete.

Läs mer

INTERFEMS VERKSAMHETSPLAN 2017 FOKUS INTERN ORGANISERING

INTERFEMS VERKSAMHETSPLAN 2017 FOKUS INTERN ORGANISERING INTERFEMS VERKSAMHETSPLAN 2017 FOKUS INTERN ORGANISERING INTERFEMS VERKSAMHETSPLAN 2017 FOKUS INTERN ORGANISERING Aktivism och politik Under 2016 har det politiska klimatet förändrats och Interfems röst

Läs mer

Kommunstyrelsens beredning ~\t::a.~sj i'\ Kommunchef + motion for handläggning

Kommunstyrelsens beredning ~\t::a.~sj i'\ Kommunchef + motion for handläggning Gagnefs kommun Kommunfullmäktige Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2013-09-30 Dnr 2013:701/00 Sida 17 Kf 109 Motion om ny politisk organisation Kommunfullmäktiges beslut 1. Remittera motionen till

Läs mer

Valårskalendern. Kalendarium för partiföreningar och distrikt 2014

Valårskalendern. Kalendarium för partiföreningar och distrikt 2014 Valårskalendern Kalendarium för partiföreningar och distrikt 2014 Vänsterpartiet 2014 Den här valårskalendern kan förhoppningsvis hjälpa partiföreningarna och distrikten i planeringen av det intensiva

Läs mer

Lokal arbetsplan för Knutsbo skola 2010/2011. 1 Normer och värden

Lokal arbetsplan för Knutsbo skola 2010/2011. 1 Normer och värden Lokal arbetsplan för Knutsbo skola 2010/2011 1 Normer och värden 1:1 Mål för eleven Skolan ska sträva efter att varje elev respekterar andra människors egenvärde. Varje elev är väl förtrogen med skolans

Läs mer

PRO är en självständig, oberoende och partipolitiskt obunden organisation. PRO arbetar för

PRO är en självständig, oberoende och partipolitiskt obunden organisation. PRO arbetar för 1 Verksamhetsplan 2015 PRO är en av Sveriges största folkrörelser och har en viktig roll och uppgift att fylla som pensionärernas intresseorganisation. PRO strävar efter ett samhälle som präglas av solidaritet,

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2015-2016 VI HÖJER VÅRA RÖSTER! Distriktsårskonferens 30-31 maj, 2015 Distriktsstyrelsens förslag till verksamhetsplan 2015-2016 Vänsterpartiet Storstockholm 1. För ett rättvist och solidariskt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2018 Utrikespolitiska föreningen i Göteborg

VERKSAMHETSPLAN 2018 Utrikespolitiska föreningen i Göteborg VERKSAMHETSPLAN 2018 Utrikespolitiska föreningen i Göteborg INNEHÅLL Verksamhetsåret 2018 Utblick Medlemmar Externa relationer Ekonomi Kommunikation Utrikespolitiska förbundet Sverige VERKSAMHETSÅRET 2018

Läs mer

STADGAR asyl.nu partiet

STADGAR asyl.nu partiet 1 Version 1.2 STADGAR asyl.nu partiet Dessa stadgar antogs som första version vid partiets konstituerande stämma den 15 januari 2018. Nuvarande versionsnummer är 1.2. 1 NAMN OCH ORGANISATIONSFORM Organisationens

Läs mer

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner 1 Fastställt av: KF Datum: 2017-03-01 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell

Läs mer

Verksamhetsplanen är dokumentet som pekar ut hur partiet kommer att arbeta under 2016, vilka mål vi sätter upp åt oss själva och hur vi ska uppnå dem.

Verksamhetsplanen är dokumentet som pekar ut hur partiet kommer att arbeta under 2016, vilka mål vi sätter upp åt oss själva och hur vi ska uppnå dem. Verksamhetsplanen är dokumentet som pekar ut hur partiet kommer att arbeta under 2016, vilka mål vi sätter upp åt oss själva och hur vi ska uppnå dem. Vi har arbetat för en visionär verksamhetsplan som

Läs mer

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Politiskt ledarskap Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Det här är vårt uppdrag Fullmäktige är regionens högsta beslutande organ som har det yttersta ansvaret för ekonomin och verksamhetens inriktning.

Läs mer

STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ

STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ Antagna vid årsmöte 2017-04-09 1 Föreningens namn och organisationsnummer Föreningens namn är Feministiskt initiativ Malmö (F!Malmö). Föreningen är registrerad

Läs mer

(Se vidare i Bilaga 1 Bakgrunds-PM Demokrati och inflytande).

(Se vidare i Bilaga 1 Bakgrunds-PM Demokrati och inflytande). Vi lever i ett demokratiskt samhälle. Sverige har ett av världens högsta valdeltaganden och en stor del av befolkningen har ett starkt förtroende för landets demokratiska institutioner. I olika undersökningar

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 29

Kommunstyrelsen. Ärende 29 Kommunstyrelsen Ärende 29 Turism, information och administration Anna Bryntesson, 0571-28106 anna.bryntesson@eda.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-11-27 1(2) Revidering av instruktion för kommunfullmäktiges

Läs mer

Hur bildar jag en lokalgrupp?

Hur bildar jag en lokalgrupp? Hur bildar jag en lokalgrupp? Innehåll Vilka är vi? Så här gör du för att starta en lokalgrupp Hur går det första mötet till? Det lokala årsmötet Vad kan vi som lokalgrupp göra? Hur finansierar vi verksamheten?

Läs mer

Med fokus på bostäder - några tips i arbetet

Med fokus på bostäder - några tips i arbetet Med fokus på bostäder - några tips i arbetet Vänsterpartiet Storstockholm 2012 Så bygger vi bort bostadsbristen! - Tips i arbetet med bostadsfrågan I Verksamhetsplanen för 2012 slår vi fast att bostadsfrågan

Läs mer

Verksamhetsplan juli 2014 - juni 2015. Sektionen för Energi och miljö

Verksamhetsplan juli 2014 - juni 2015. Sektionen för Energi och miljö juli 2014 - juni 2015 Sektionen för Energi och miljö Sektionen Sektionen börjar nu gå mot sin slutfas av växande, och programmet kommer under verksamhetsåret examinera sina första studenter. Det kommer

Läs mer

Strategi för medborgardialog

Strategi för medborgardialog Strategi för medborgardialog Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

INFORMATIONPOLICY FÖR POLITIKER OCH TJÄNSTEMÄN I DALS-EDS KOMMUN

INFORMATIONPOLICY FÖR POLITIKER OCH TJÄNSTEMÄN I DALS-EDS KOMMUN DALS-EDS KOMMUN INFORMATIONPOLICY FÖR POLITIKER OCH TJÄNSTEMÄN I DALS-EDS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2005-03-23, 12 Godkänd av kommunfullmäktige efter översyn 2008-11-26 114 Innehållsförteckning

Läs mer

UNDERLAG TILL DEMOKRATIBAROMETERN. God lokal demokrati - EN PLATTFORM

UNDERLAG TILL DEMOKRATIBAROMETERN. God lokal demokrati - EN PLATTFORM UNDERLAG TILL DEMOKRATIBAROMETERN God lokal demokrati - EN PLATTFORM 1 2 Förord Valdemokrati är viktig, men väl så viktigt är vad som händer mellan valen: Har politikerna medborgarnas förtroende? Använder

Läs mer

P-riks söker Ledamot med marknadsföringsansvar till styrelsen 2015!

P-riks söker Ledamot med marknadsföringsansvar till styrelsen 2015! P-riks söker Ledamot med marknadsföringsansvar till styrelsen 2015! Vi i valberedningen utlyser styrelseposten på nytt, till Personalvetarstuderandes Riksförbund verksamhetsår 2015! P-riks styrelse är

Läs mer

Vad är repskapet? Information om representantskapet i Vänsterpartiet i Stockholms stad. Bilaga 1. Representantskapets stadgar

Vad är repskapet? Information om representantskapet i Vänsterpartiet i Stockholms stad. Bilaga 1. Representantskapets stadgar Vad är repskapet? Information om representantskapet i Vänsterpartiet i Stockholms stad Bilaga 1. Representantskapets stadgar Vänsterpartiet Storstockholm 2015 (justerad 2017) Vad är repskapet? Detta material

Läs mer

Förslag till Vänsterpartiet Malmös verksamhetsplan 2015

Förslag till Vänsterpartiet Malmös verksamhetsplan 2015 Förslag till Vänsterpartiet Malmös verksamhetsplan 2015 Organisering, förstärkta positioner och radikalisering av samhällsdebatten är nyckelorden 2015 för Vänsterpartiet Malmö. Organisering Vänsterpartiet

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Kristianstad Arbetarekommun. Fastställd på medlemsmöte Inledning

Verksamhetsplan 2017 Kristianstad Arbetarekommun. Fastställd på medlemsmöte Inledning Verksamhetsplan 2017 Kristianstad Arbetarekommun Fastställd på medlemsmöte 2016-12-19 Inledning I vår kommun är alla välkomna och här sätter vi människan främst. Vi lever i en föränderlig värld där tidigare

Läs mer

Ett öppet parti. i takt med tiden. SSU:s plan för en öppen process. Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund. Stockholm 25 januari 2012

Ett öppet parti. i takt med tiden. SSU:s plan för en öppen process. Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund. Stockholm 25 januari 2012 Ett öppet parti i takt med tiden SSU:s plan för en öppen process Stockholm 25 januari 2012 Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund Sammanfattning Många kräver att Socialdemokraterna utser sin partiordförande

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

Detta introduktionsprogram är tänkt att kortfattad ge en beskrivning av FSO:s förening och vad du bör tänka på i ditt uppdrag.

Detta introduktionsprogram är tänkt att kortfattad ge en beskrivning av FSO:s förening och vad du bör tänka på i ditt uppdrag. INTRODUKTIONSPROGRAM FÖR NYA FÖRTROENDEVALDA INOM FÖRENINGEN SOCIAL OMSORG (FSO) Grattis till ditt nya förtroendeuppdrag inom FSO Vi hoppas att du ska trivas i ditt nya uppdrag och känna dig välkommen

Läs mer

Sista minuten. Tips och råd inför valrörelsen

Sista minuten. Tips och råd inför valrörelsen Sista minuten Tips och råd inför valrörelsen Vänsterpartiet 2014 Inledning Den här texten riktar sig i första hand till dig som sitter i styrelsen i en partiförening som inte planerat färdigt höstens

Läs mer

Sociala tjänster för alla

Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla 4 En stark röst för anställda i sociala tjänster i Europa EPSU är den europeiska fackliga federationen för anställda inom sociala tjänster. Federationen

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog och medborgarengagemang. Beslutad av kommunstyrelsen , 155/18. Dnr KS

Riktlinjer för medborgardialog och medborgarengagemang. Beslutad av kommunstyrelsen , 155/18. Dnr KS Riktlinjer för medborgardialog och medborgarengagemang Beslutad av kommunstyrelsen 2018-06-18, 155/18. Dnr KS2015.0513 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Syfte och önskade effekter... 3 3 Definitioner... 3 3.1

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Ett solidariskt samhälle en ekonomi för alla Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Vänsterpartiets prioriterade huvudfrågor: 1. Öka grundbemanningen inom äldreomsorgen för högre kvalité

Läs mer

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften:

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften: Vi lever i ett demokratiskt samhälle. Sverige har ett av världens högsta valdeltaganden och en stor del av befolkningen har ett starkt förtroende för landets demokratiska institutioner. I olika undersökningar

Läs mer

Fö retagarna Huddinge

Fö retagarna Huddinge Företagarna i Huddinge verkar för goda kontakter mellan företagen, kommunen, näringslivet och övriga delar av samhället. Vårt motto är att det ska vara enkelt att driva företag! Fö retagarna Huddinge Verksamhetsplan

Läs mer

Förslag till dagordning:

Förslag till dagordning: Förslag till dagordning: 1) Mötets öppnande 2) Val av mötesfunktionärer a) Ordförande b) Sekreterare c) Justerare d) Rösträknare 3) Fråga om mötet är stadgeenligt kallat 4) Fastställande av röstlängd 5)

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2016/2017

Verksamhetsinriktning 2016/2017 Förslag till: Verksamhetsinriktning 2016/2017 Förord En verksamhetsinriktning beskiver uppgifter, mål och prioriteringar för vår organisation. Hur vi når målen och vilka metoder vi använder redovisas i

Läs mer

Kommunikationspolicy - ramar och förhållningssätt för kommunikationen i Hässleholms kommun

Kommunikationspolicy - ramar och förhållningssätt för kommunikationen i Hässleholms kommun www.hassleholm.se Kommunikationspolicy - ramar och förhållningssätt för kommunikationen i Hässleholms kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Kännetecken för kommunikationen... 1 2.1 Öppen och

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll och styrning stödmedlem

Riktlinjer för intern kontroll och styrning stödmedlem Riktlinjer för intern kontroll och styrning stödmedlem Antagna av Giva Sveriges årsmöte och lanserade 2007 Uppdaterade maj 2019 Innehållsförteckning Uppdelning och exempel på dokument... 3 Definitioner...

Läs mer

Framtidsstrategi för Vänsterpartiet. Partistyrelsens förslag

Framtidsstrategi för Vänsterpartiet. Partistyrelsens förslag Framtidsstrategi för Vänsterpartiet Partistyrelsens förslag Vad är problemet? Rödgrön valförlust Vänsterpartiet gick tillbaka Ett främlingsfientligt parti i riksdagen Motsägelsefull utveckling Tusentals

Läs mer

Demokratiutskottet Översiktlig granskning av ansvarsutövande 2010

Demokratiutskottet Översiktlig granskning av ansvarsutövande 2010 Demokratiutskottet Översiktlig granskning av ansvarsutövande 2010 Revisionsrapport Februari 2011 Fredrik Markstedt Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1

Läs mer

STADGAR ANTAGNA AV ORDINARIE ÅRSMÖTE 21 FEBRUARI 2012

STADGAR ANTAGNA AV ORDINARIE ÅRSMÖTE 21 FEBRUARI 2012 STADGAR ANTAGNA AV ORDINARIE ÅRSMÖTE 21 FEBRUARI 2012 Kapitel 1 Organisation och Ändamål 1 Politiska ändamål Socialdemokratiska studentklubben är en del av den svenska och internationella socialdemokratin

Läs mer

Medlemsföreningens styrelse

Medlemsföreningens styrelse Medlemsföreningens styrelse På ett medlemsföreningsårsmöte (läs dokumentet Medlemsföreningsårsmöte ) beslutar medlemmarna vilka som ska sitta i medlemsföreningens styrelse under ett år framåt. Det måste

Läs mer

Varför behövs en handbok? Dialogforum vem gör vad? Vem behöver handboken? Vad är dialogforum? Ordföranden. Ledamöterna

Varför behövs en handbok? Dialogforum vem gör vad? Vem behöver handboken? Vad är dialogforum? Ordföranden. Ledamöterna r ö f k o handb m u r o f g dialo 1 Varför behövs en handbok? Med hjälp av handboken blir du bättre på att genomföra dialoger i dialogforum. Handboken ger dig kunskap om hur du kan arbeta på ett systematiskt

Läs mer

Feministiskt initiativs valanalys - Slutsatser från supervalåret 2014. Antagen av styrelsen 2015-01-17 Kommunikationsansvarig: Amanda Mogensen

Feministiskt initiativs valanalys - Slutsatser från supervalåret 2014. Antagen av styrelsen 2015-01-17 Kommunikationsansvarig: Amanda Mogensen Feministiskt initiativs valanalys - Slutsatser från supervalåret 2014 Antagen av styrelsen 2015-01-17 Kommunikationsansvarig: Amanda Mogensen Syfte och mål Syfte: Valanalysen ska ge svar på vad vi ska

Läs mer

Att skapa en sund dialog mellan tjänstemän och politiker.

Att skapa en sund dialog mellan tjänstemän och politiker. Att skapa en sund dialog mellan tjänstemän och politiker. Lena.lindgren@skl.se Två uppdrag för politiker Demokratiaktör 1. Lärande 2. Legitimitet 3. Förståelse för prioriteringar 4. Transparens Serviceaktör

Läs mer

BRYT TRENDEN FLER UNGA I POLITIKEN. mucf.se facebook.com/mucf.se twitter.com/ungciv

BRYT TRENDEN FLER UNGA I POLITIKEN. mucf.se facebook.com/mucf.se twitter.com/ungciv BRYT TRENDEN FLER UNGA I POLITIKEN mucf.se facebook.com/mucf.se twitter.com/ungciv Bryt trenden fler unga i politiken Demokrati bygger på att många människor åtar sig politiska uppdrag. Antalet unga mellan

Läs mer

ENKÖPINGS KOMMUN Demokratibarometern EN KARTLÄGGNING AV HUR FÖRTROENDEVALDA OCH MEDBORGARE UPPLEVER DEN LOKALA DEMOKRATIN.

ENKÖPINGS KOMMUN Demokratibarometern EN KARTLÄGGNING AV HUR FÖRTROENDEVALDA OCH MEDBORGARE UPPLEVER DEN LOKALA DEMOKRATIN. ENKÖPINGS KOMMUN 2016 Demokratibarometern EN KARTLÄGGNING AV HUR FÖRTROENDEVALDA OCH MEDBORGARE UPPLEVER DEN LOKALA DEMOKRATIN Enköping 1 Enköping 2 Innehåll Demokratibarometern... 4 Så här genomförs Demokratibarometern...

Läs mer

STADGAR FORUM SYD. Antagna 080517 av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet 081122 efter revidering av stadgar 950204.

STADGAR FORUM SYD. Antagna 080517 av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet 081122 efter revidering av stadgar 950204. STADGAR FORUM SYD Antagna 080517 av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet 081122 efter revidering av stadgar 950204. Senaste revidering 150530 Stadgar för Forum Syd Organisationer i samverkan

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Vänsterpartiets förslag till Verksamhetsplan 2017 För Överförmyndarnämnden Framtiden finns i Eskilstuna kommun tillsammans utvecklar vi en socialt hållbar kommun Vänsterpartiet gör skillnad 1 Framtiden

Läs mer

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1)

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Kommunikationspolicy antagen av kommunfullmäktige 2016-06-08, 84 En kommunikationspolicy har framtagits eftersom det i samhället skett en betydande utveckling

Läs mer

SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen

SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen 2016-05-18 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2016/178 Kommunstyrelsen SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget yttrande över SOU 2016:5;

Läs mer

Arbetsordning för distriktsråd i Fonus. Distriktsrådens arbetsuppgifter

Arbetsordning för distriktsråd i Fonus. Distriktsrådens arbetsuppgifter Förord På Fonus distriktsstämmor utses distriktsråd som ska vara länk mellan den demokratiska och den affärsmässiga organisationen. Distriktsrådens sammansättning och uppgifter regleras av stadgarna och

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2016 Förslag till höstmötet 2015-11-07

Verksamhetsinriktning 2016 Förslag till höstmötet 2015-11-07 Verksamhetsinriktning 2016 Förslag till höstmötet 2015-11-07 Ett komplement till Verksamhetsplan 2015 2018 som fastställdes på Höstmötet 2014-10-28 2 (7) Verksamhetsinriktning 2016 2.1 Samordna Partidistriktet

Läs mer

Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker. Senast reviderade 2015-05-05 2014-05-13 2013-11-12

Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker. Senast reviderade 2015-05-05 2014-05-13 2013-11-12 ! Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker Senast reviderade 2015-05-05 2014-05-13 2013-11-12 Stadgar 2 (6) Kapitel I: Allmänna stadgan Föreningens syfte är att främja studiemiljön och det sociala

Läs mer

Kommunikationspolicy. policy. Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269

Kommunikationspolicy. policy. Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269 Kommunikationspolicy policy Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269 Beslut: Datum- Instans /År Beredande politiskt organ: Kommunstyrelsen Ersätter tidigare beslut 2015-12-10 KF 318 Giltighetstid: 2019-12-31

Läs mer

Motioner på verksamhetsplanen

Motioner på verksamhetsplanen Motioner på verksamhetsplanen MOTION 1 Motion till verksamhetsplanen rörande partiets engagemang i Regnbågsveckan Vänsterpartiet arbetar aktivt med HBTQ-frågor både centralt och i Malmö. Här i Malmö har

Läs mer

Utvärdering Politiska Organisationen. Inför KS

Utvärdering Politiska Organisationen. Inför KS Utvärdering Politiska Organisationen Inför KS 2014-03-11 1 Förutsättningar och instruktioner Organisationsdokumentet från 2009 hade inte mätbara mål (övergripande mål) och Uppföljningsmekanism var inte

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN ÅR 2014-15

VERKSAMHETSPLAN ÅR 2014-15 1 VERKSAMHETSPLAN ÅR 201415 Centrum mot rasism Stockholm 20140315 2 Inledning CMR:s huvudsakliga kärnverksamhet är att följa och påverka utvecklingen i Sverige vad gäller diskriminering och rasism. Följande

Läs mer

Policy personvalskampanj. Valen till kommun, landsting/region och riksdagen 2018.

Policy personvalskampanj. Valen till kommun, landsting/region och riksdagen 2018. Policy personvalskampanj. Valen till kommun, landsting/region och riksdagen 2018. september 2017 Policy personvalskampanj. Valen till kommun, landsting/region och riksdagen 2018. Moderaterna har en positiv

Läs mer

Program för ungdomars inflytande och verksamhet

Program för ungdomars inflytande och verksamhet Program för ungdomars inflytande och verksamhet 2014-2016 Antaget av kommunfullmäktige 2009-06-24, 179 Reviderat enligt kf beslut 2010-10-27, 255; 2014-03-26, 66 Program för ungdomars inflytande och verksamhet

Läs mer

Personer och organisationer som inte kan eller vill bli medlemmar i partiets organisation kan bli stödmedlemmar. Stödmedlemmar saknar rösträtt.

Personer och organisationer som inte kan eller vill bli medlemmar i partiets organisation kan bli stödmedlemmar. Stödmedlemmar saknar rösträtt. Stadgar 1 Namn Partiets namn är Vägvalet. 2 Säte Partiets säte är Göteborg. 3 Syfte och värderingar Vägvalets mål och syfte är att driva politik där demokratin utgår från medborgarna och speglar deras

Läs mer

Arbetsordning för Valberedningar inom Hyresgästföreningen

Arbetsordning för Valberedningar inom Hyresgästföreningen Arbetsordning för Valberedningar inom Hyresgästföreningen 2 (26) Inledning En förening blir inte bättre än sina ledare. Valberedningen har en nyckelroll i valen av framtidens ledare. Att hitta rätt personer

Läs mer

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Borgens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Medlemmar är de som är valda till styrelsen. Föreningen har ingen medlemsavgift.

Medlemmar är de som är valda till styrelsen. Föreningen har ingen medlemsavgift. Kapitel I: Allmänna stadgan Föreningens syfte är att främja studiemiljön och det sociala livet för studenter antagna till programmet teknisk fysik vid Uppsala universitet (hädanefter F student). Medlemmar

Läs mer