PEDAGOGISKT IDÉPROGRAM VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Del 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PEDAGOGISKT IDÉPROGRAM VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Del 1"

Transkript

1 PEDAGOGISKT IDÉPROGRAM VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Del 1 Idéprogrammet vänder sig både till studenter och till alla som arbetar vid Göteborgs uni- versitet. Det pekar ut ett en riktning för pedagogisk utveckling vid lärosätet och stödjer det systematiska kvalitetsarbetet på grund- och avancerad nivå. Det är universitetets uppgift att ge både studenter och lärare så goda förutsättningar som möjligt för att stimulera lärande och utveckla kunskap. I idéprogrammet formuleras ett universitetsgemensamt pedagogiskt förhållningssätt som sätter studentens lärande i cent- rum. Lärosätets ansvar är att erbjuda en lärmiljö som ger goda förutsättningar för stu- dentcentrerad undervisning. En sådan lärmiljö motiverar också höga förväntningar på att studenten tar en aktiv roll i, och ett eget ansvar för, sitt och andras lärande. För att idéprogrammet ska förverkligas krävs ett delat ansvarstagande mellan samtliga nivåer på Göteborgs universitet: universitetsgemensam, fakultets/motsvarande och in- stitutions/motsvarande nivå. Utbildning som sätter studentens lärande i centrum Universitetet är en plats där lärande sker genom både forskning och undervisning och där utbildning vilar på vetenskaplig/konstnärlig grund i såväl innehåll som form. Mål- sättningen är att undervisningen är intellektuellt utmanande och bedrivs på ett sätt som stimulerar och stödjer studentens lärande. Studenten ges en aktiv roll som medskapare i lärprocessen och kunskap formas i samspel mellan studenter och mellan lärare och stu- denter. Ömsesidig respekt i relationen lärare- student är en förutsättning. I planering och genomförande av en kurs gör läraren kontinuerligt väl övervägda peda- gogiska val med studentens lärande i centrum. Undervisnings- och examinationsformer väljs så att de stimulerar till aktivitet, engagemang och självreflektion. Pedagogiska for- mer väljs med hänsyn till kursens innehåll och studenters olika förutsättningar för lä- rande. Varierade undervisningsformer är därmed en nödvändighet. Kontinuerlig åter- koppling/bedömning mellan lärare och student och mellan studenter ges en central plats i all undervisning. Universitetets utbildningar formas utifrån nationella examensmål. Genom lärandemålen på program- och kursnivå uttrycks vad studenten förväntas kunna efter genomgången kurs. Det gör att studenten kan ta ett eget ansvar för att, med hjälp och stöd av läraren och övriga kursdeltagare, engagera sig och ta en aktiv roll i lärprocessen.

2 2 / 12 Lärmiljö Lärosätets ansvar är att erbjuda en lärmiljö som ger goda förutsättningar för lärande. Med lärmiljö avses en kombination av rumsliga, sociala, kulturella och organisatoriska aspekter. Rummet för lärandet Rummet för lärandet kan vara både fysiskt och digitalt, på eller utanför campus. Hur det är utformat är avgörande för hur aktiva studenter kan vara och i hur hög grad interakt- ion kan ske mellan studenter och lärare. Rummet formar även lärares möjligheter att utföra sina pedagogiska arbetsuppgifter på ett effektivt sätt, att ingå i sociala och pro- fessionella relationer samt utbyta information och kunskap kollegor emellan. En mål- sättning är att universitetets rum för lärande utformas så att aktivt lärande, interaktion och samarbete underlättas genom tillgång på mötes- och studieplatser, flexibla under- visningslokaler och digitala stödresurser. Arbetssätt kring studentens lärande Lärare och ledning behöver gemensamt kritiskt granska de traditioner, normer och vär- deringar som genomsyrar det pedagogiska förhållningsättet i verksamheten. För att kunna sätta studentens lärande i centrum behöver lärare, förutom relevant och aktuell kunskap i ämnet, utveckla en förståelse för hur studenter lär sig ett visst områdes kun- skapsstoff, färdigheter och förhållningssätt. Det innebär att lärare behöver avsatt tid för både vetenskapligt/konstnärligt arbete och för reflektion, systematisk uppföljning och utveckling av sin pedagogiska praktik. Lärares möjligheter till kollegiala samtal och ut- byte av erfarenheter och kunskaper, t.ex. i arbetslag, pedagogisk seminarieverksamhet, vidareutbildning eller i olika former av kollegial återkoppling, är centrala. Institutionsledningar har ansvar för att skapa goda förutsättningar för att enskilda lä- rare och kollegium har möjlighet att utveckla ett lärande om lärande. En stödjande organisation tydlighet och framförhållning Genom att utforma det administrativa stödet med studenten i centrum ges studenter och lärare förutsättningar för att ta ansvar för eget och andras lärande. Det innebär bland annat: att tydlig information finns tillgänglig i god tid om vad som förväntas av studen- ten. Ju klarare bild av vad studentens förväntas göra och när, desto tryggare blir studenten och kan ägna sitt fulla fokus åt lärprocessen; att det inom utbildningsorganisationen finns tydliga roller som klargör vem som ansvarar för vad. Kompetensutveckling för kurs/programansvariga och utbild- ningsansvariga är en förutsättning för att dessa kan ta det ansvar som uppdragen för med sig; att administrativa funktioner och lärare samarbetar för att skapa goda förutsätt- ningar för studentens lärande; att det finns digitala stödresurser utformade för både lärares och studenters be- hov.

3 3 / 12

4 4 / 12 Del 2 UTVECKLINGSVERKTYGET Verktyget är tänkt att användas konkret i utvecklingsarbete på alla organisationssnivåer från kurs-, program-, insitutionsnivå till fakultets- och gemensam nivå. Innehållet i väns- terspalten är en konkretisering av på vilket sätt lärmiljön stödjer A) studentens lärande, B) lärarens förutsättningar för pedagogisk utveckling, samt C) på vilket sätt studenten kan ta eget ansvar för sitt lärande. Vänsterspalten uttrycker på så sätt det som Göte- borgs universitet vill ska prägla utbildningsverksamheten som helhet. I arbetet med utvecklingsverktyget anges tydligt vilken nivå som har ansvar fakultet, institution, eller, ännu mer preciserat, arbetslag, utbildningsansvarig, kursansvarig, stu- dentkår eller enskild student. I de fall där verksamheten upplever att insatser behövs på annan nivå, för att aktuell nivå skall kunna axla sitt ansvar för att universitet samlat ska kunna nå upp till idéprogrammets ambitioner, har verksamheten skyldighet att tydligt signalera detta behov till annan nivå så att man där vet att åtgärder behöver vidtas. A) Den lärmiljö som studenten möter stödjer studentens lärande. Detta innebär att: Hur arbetar vi idag med detta? Vem/vilka ansvarar? Vad behöver vi utveckla för att uppnå detta? Vem/vilka ansvarar? Studenterna möter lärare som har relevant, aktuell och djup kunskap i ämnet/huvudområdet. Studenterna möter VFU- lärare som har relevant, aktuell och djup kun- skap om professionen. Studenterna möter undervisnings- och examinationsformer som sti- mulerar till aktivitet, engagemang och självreflektion. Studenterna möter lärare som väl- jer pedagogiska former med hän- syn till kursens innehåll och stu- denters olika förutsättningar för lärande. Studenter möter en variation av undervisnings-, examinations- och handledningsformer. Studenten möter undervisnings- former som stödjer interaktion och samarbete mellan studenter och mellan studenter och lärare.

5 5 / 12 Studenterna ges kontinuerlig åter- koppling/bedömning som en del av undervisningen. Studenterna tränas i att reflektera över sin kunskapsprocess. Studenterna examineras på ett sätt som stimulerar till djupinlärning. Studenten möter lärare som är tydliga med vad som förväntas av studenterna. Studenterna möter tydlighet och framförhållning avseende kurspla- ner, litteraturlistor och kursgui- der/anvisningar. B) Den lärmiljö som läraren är verksam i ger goda förutsättningar för pedagogisk utveckling: Lärare tillämpar ett vetenskapligt perspektiv på undervisning och lärande. Lärare ingår i lärarlag kring kurser och program. Lärare deltar i ämnesdidaktiskta forum och samtal med varandra. Lärare interagerar med varandra i pedagogiska forum och samtal. Undervisning ses som ett kollegialt, gemensamt ansvar vilket även inkluderar administrativ personal. Det finns ett tydligt pedagogiskt ledarskap som leder verksamheten och som lärare kan vända sig till. Det finns rutiner för spridning av goda exempel i verksamheten. Det finns utvecklade rutiner för kollegial bedöm- ning/återkoppling/stöd. Lärare ges möjlighet/uppmuntras att kommunicera erfarenheter av sin pedagogiska praktik och stu- denters lärande i akademiska sammahang och/eller till en bre- dare publik. Lärares nya kunskaper och erfa- renheter från högskolepedagogisk utbildning tas till vara och synlig- görs i verksamheten. Hur arbetar vi idag med detta? Vem/vilka ansvarar? Vad behöver vi utveckla för att uppnå detta? Vem/vilka ansvarar?

6 6 / 12 Lärare ges nödvändiga förutsätt- ningar för pedagogisk kompetens- utveckling. Lärare ges möjlighet till kontinuer- lig pedagogisk fortbildning. Lärares pedagogiska meriter och utveckling uppmärksammas i med- arbetarsamtal. Goda pedagogiska insatser synlig- görs vid lönesättning. Lärare uppmuntras till kritisk re- flektion kring de normer, värde- ringar, rutiner och regler (både explicita och implicita) som råder i det sammanhang som undervis- ning bedrivs i. C) Studentens ansvar för sitt eget och andras lärande innebär: Hur gör jag/vi idag? Vem/vilka ansvarar? Vad behöver jag/vi göra/utveckla för att uppnå detta? Vem/vilka ansvarar?

7 7 / 12 DEL 3 Del 3 är under utveckling. Den består av en längre text som för en lite mer djupgående diskussion om de centrala punkter som idéprogrammets första del ringar in. Texten ut- vecklas parallellt med att idéprogrammets form och innehåll diskuteras med institut- ionerna under februari och mars. Nedan följer ett utdrag ur den ännu ofärdiga texten. Studentens lärande står i centrum för pedagogisk praktik och utveckling Sedan talets mitt har det inom högskolepedagogik skett en förskjutning från ett fokus på utbildning till ett fokus på lärande. Det innebär att studentens lärande kommit att stå i centrum och undervisning och utbildning utformas och bedrivs på ett sådant sätt att det stimulerar och stödjer studentens lärande. Betydelsen av ett studentcentrerat lärande betonas i 2014 års Standards and guidelines for quality assurance in the European Higher Education Area i vilken paragraf 1.3 lyder: Institutions should ensure that the programmes are delivered in a way that en- courages students to take an active role in creating the learning process, and that the assessment of students reflects this approach. I rapporten Studentens lärande i centrum: Sverige förenade studentkårers om pedagogik i högskolan från 2013 görs en tydlig koppling mellan kvalitet i utbildning och pedagogik som sätter studentens lärande i centrum: rapporter- om- kvalitet- ur- ett- studentperspektiv. Ett studentcentrerat lärande följer på Bolognareformens betoning på lärandemålstyrd undervisning. Genom examensmål på nationell nivå samt lärandemål på program- och kursnivå uttrycks det som studenten förväntas kunna efter genomgången utbildning. Det politiska syftet med målstyrd undervisning är att man kan uppnå större transparens och jämförbarhet avseende studenternas kunskaper på olika nivåer, vilket i sin tur un- derlättar rörlighet av studenter inom Europas högre utbildning. Ur ett pedagogiskt perspektiv innebär målstyrd undervisning att studenten görs till ett aktivt subjekt i lärandet. Detta sker diskursivt i och med att målen formuleras med hjälp av aktiva verb som ett subjekt, studenten, förväntas kunna göra efter avslutad kurs. Den pedagogiska processen startar därmed i en formulering av lärandemål som sedan styr val av innehåll, litteratur, undervisningsaktiviteter, examinationer, bedömningskriterier, behov av återkoppling och kursvärdering. Kursens alla delar och moment fungerar till- sammans som en helhet som hjälper studenten att nå målen. Idén om studentcentrerade lärandet vilar på en konstruktivistisk syn på kunskap. I detta perspektiv tillskrivs sammanhang och mellanmänskliga relationer stor vikt. Kunskaps- utveckling förstås som en meningsskapande process som äger rum mellan människor i en specifik kontext. Lärarens betydelse för att vägleda studenten i lärprocessen betonas,

8 8 / 12 snarare än lärarens roll att överföra kunskap från sig själv till studenten. Denna tanke innebär att det inte finns ett enda möjligt pedagogiskt upplägg för en viss kurs. Det finns olika sätt för studenter att nå målen. En stor del av lärarens pedagogiska skicklighet är att med god kunskap om målstyrd undervisning, medvetenhet om ramvillkor, pedago- gisk erfarenhet och kunskap om hur studenter lär sig bäst det aktuella ämnet tillsam- mans med djup och bred kunskap i ämnet planera kursens konstruktiva länkning. Man kan, i detta sammanhang, reflektera över Biestas (2009) varning för de diskursiva effekter som den begreppsliga förskjutning från utbildning till lärande inom pedagogik och utbildningspolitik kan leda till. Han varnar för att lärarens roll begränsas till facilita- tor för studentens lärprocess, snarare än någon som lär ut något av substans. Det finns en risk för alltför stort fokus på form i relation till innehåll. Det är därför viktigt att i ett dokument av den här karaktären betona att det studentcentrerade perspektivet inte in- nebär att lärarens djupa och breda kunskap i sitt ämne förlorar betydelse. Djup och bred kunskap inom ämnet är en av grundförutsättningarna för att läraren ska kunna anta en vägledande roll. Kompetensutveckling (både pedagogiskt och innehållsmässig), ända- målsenliga lokaler samt tillräckliga resurser för undervisning är andra sådana grundför- utsättningar. Idén om studentcentrerat lärande för också med sig tanken att studenter lär sig på olika sätt beroende på att de har olika förutsättningar för lärande. Den tid när högskolestu- dier attraherade en relativt liten samt socialt, kulturellt och ekonomiskt homogen grupp av studenter är sedan läge förbi. Dagens breda och diversifierade studentgrupper ställer helt andra krav både på lärare och studenter jämfört med för femtio år sedan, t.ex. i form av varierande undervisnings- och examinationsformer. De flesta lärare erfar säkert att ett pedagogiskt upplägg fungerar utmärkt på en viss grupp av studenter och sämre på en annan. Med hjälp av variation i undervisnings- och examinationsformer kan läraren an- passa den pedagogiska praktiken till den specifika situationen. Ett studentcentrerat förhållningssätt innebär dock inte att en student kan kräva en indi- viduell anpassning av former för undervisning eller examinationer på en kurs på grund av omständigheter som studenten själv kan råda över, t.ex. önskemål om att kunna kombinera studier och förvärvsarbete eller önskemål om semesterresor under termins- tid. Det innebär däremot att information om undervisnings- och informationsformer, scheman, kriterier för bedömning, planerade omexaminationer etc. ska finnas tillgäng- ligt för studenten i god tid så att (två veckor innan kursstart enligt regelsamlingen). Stu- denterna ges därmed förutsättningar för att planera sina studier i relation till andra ak- tiviteter som de önskar ägna sig åt. Det innebär också att studenter, på grund av om- ständigheter som de själva inte kan råda över, t.ex. dokumenterad funktionsnedsättning har rätt till olika former av stöd för sitt lärande. Det innebär också att lärare är skyldiga att ge studenter som ej kan närvara vid ett obligatorisk undervisningsaktivitet som an- givits i kursplanen ges möjlighet att ta igen det, eller motsvarande, vid senare tillfälle. Studentcentrerat lärande innebär att studenten har ett eget ansvar för, att med hjälp och stöd av läraren och övriga kursdeltagare, engagera sig och ta en aktiv roll i den egna lär- processen. Att formulera ett sådant ansvar är förstås en självklarhet, samtidigt som det är viktigt att sätta in dagens högskolestudenter i ett vidare sammanhang. Dagens sam- hälle ställer allt höga krav på individers omställningsförmåga och flexibilitet. Utbildning

9 9 / 12 är ett politiskt verktyg i en sådan samhällsmodell, ibland formulerat som en stark tilltro till individens förmåga till lärande, ibland som individens plikt eller krav på lärande. Att studenter kan uppleva detta som motsägelsefullt är inte konstigt. En medvetenhet och reflektion inom universitetet över vad ett sådant krav innebär för enskilda individer, studenter vid dagens universitet, är av vikt. Det är också av vikt att hitta förhållningssätt, både för lärare och studenter, till denna situation som inte placerar lärare i en sits där de ställs inför orimliga krav på totalt ansvarstagande i förhållande till varje enskild stu- dents lärande. Arbetssättet kring studentens lärande är undersökande och systematiskt. Flera av de aspekter av det studentcentrerade perspektivet beskrivet ställer stora krav på universitetslärare. En utveckling av pedagogisk praktik med syfte att aktivera studen- ter och öka det interaktiva lärandet behövs både ett arbetssätt som är både undersö- kande och systematiskt. Lärare har behov av att reflektera över och systematisera sin pedagogiska praktik samt att lära om undervisning. I det behöver de hjälp av varandra genom samtal och förmedling av sina erfarenheter och kunskaper. Ett samlande begrepp som ofta används för att ringa in detta lärande är scholarship of teaching and learning: lärande om undervisning innebär ett lärande om hur studenter på bästa möjliga sätt lär sig en disciplins kunskapsstoff, färdigheter och förhållningssätt. Begreppet scholarship of teaching and learning indikerar ett akademiskt förhållningssätt till undervisning som innebär att synliggöra hur undervisningen möjliggör studentens lärande (Trigwell et al. 2004). En universitetslärare som ägnar sig åt att lära om under- visning utvecklar å ena sidan en förståelse för hur undervisning bäst görs i ett visst ämne, å andra sidan ett kritiskt förhållningssätt till undervisning och det sammanhang som den utövas i. Det möjliggör en kritisk reflektion kring de normer, värderingar, ruti- ner och regler (både explicita och implicita) som råder i det sammanhang som under- visning bedrivs i. MER! Lärare vittnar om att de ibland upplever sig begränsade på olika sätt i sin pedagogiska praktik och utveckling. Det finns strukturella, politiska och sociala begränsning- ar/förutsättningar som påverkar de pedagogiska val som lärare gör. Strukturella be- gränsningar kan handla om kursbudget, lokalernas storlek och utformning, student- gruppens storlek eller regler för kursplaner och litteraturlistor. Politiska begränsningar kan handla om hur pedagogiska meriter värderas vid lönesättning eller meritering. Soci- ala begränsningar handlar om attityder och förväntningar, normer och värderingar som finns hos kollegor och studenter på hur en lärare och undervisning ska vara. Det handlar om det språk som utvecklats för att tala om pedagogisk praktik. T.ex. uttrycket att köpa sig fri från undervisning kommunicerar hur undervisning värderas i relation till forsk- ning. Ord som tentarättning och stå i sal säger något om en vanlig uppfattning om vad undervisning innebär. Ett allt vanligare sätt bland studenter att tala om universite- tet som skolan indikerar det en viss förväntning hos studenterna på lärarnas roll. Enligt Cranton 2010 ger Scholarship of teaching and learning förutsättningar för föränd- ring. Det kan leda till bättre undervisning, men också till att lärare utvecklar ett kritiskt

10 10 / 12 förhållningssätt till de begränsningar och förutsättningar som styr den pedagogiska praktiken. Undervisning på universitetet är inte sällan en ensam aktivitet. Lärare möter ofta stu- denterna ensam i en sluten sal som andra kollegor inte har inblick i. En viktig aspekt av Scholarhip of teaching and learning är att erfarenheter och kunskaper om pedagogisk praktik kommuniceras med andra kollegor. När lärare samtalar om undervisning och delar med sig av sina pedagogiska erfarenheter ges de möjlighet att utveckla en medve- tenhet om vilket pedagogiskt handlingsutrymme som faktiskt finns i varje undervis- ningssituation. I vissa kontexter kan detta uppstå av sig självt, men i de flesta fall spe- lar också ledningens ansvarstagande för den pedagogiska utvecklingen vid t.ex. en in- stitution stor roll. En medvetenhet hos ledningen om det kollegiala samtalets betydelse för pedagogisk utveckling är en viktig förutsättning för att en kreativ pedagogisk miljö ska utvecklas. Det finns en mängd saker som en ledning kan göra på detta område: De- lat kursansvar mellan två eller fler lärare, goda förutsättningar för samarbete i lärarlag, tjänsteplanering som tydliggör undervisningens vikt i institutionens verksamhet, forum för pedagogiska samtal, tydligt pedagogisk ledarskap, stöd i form av tid för lärare att kompetensutvecklas pedagogiskt, tid för lärare att delta i pedagogiska seminarier och konferenser vid GU och på andra lärosäten, rutiner för att sprida best practice och nya kunskaper och erfarenheter som lärare skaffar sig t.ex. i pedagogiska kurser. Sett ur det perspektiv som presenteras här ger Scholarship of teaching and learning för- utsättningar för att lärare förmår formulera vilka behov av vidareutbildning eller stöd de har för att utveckla sin pedagogiska praktik. Att våga be om hjälp och stöd av ledning eller kollegor är av yttersta vikt för att vi ska utvecklas som lärare. Genom scholarship of teaching and learning så undersöker och systematiserar lärare sina pedagogiska erfarenheter. Det systematiska förhållningssättet innebär för enskilda lärare att de synliggör/dokumenterar, analyserar och sprider sina erfarenheter av pe- dagogisk praktik. Olika former av återkoppling eller feed back är centralt ett systema- tiskt arbetssätt. Peer review eller feed back till kollegor kan göras i mer eller mindre formella former alltifrån det spontana samtalet kring t.ex. behov av att utveckla nya former för examination i en viss kurs till kollegial granskning av pedagogiska upplägg och undervisning i form av kurs- eller programkonferenser, auditförfaranden eller ut- värderingar. De mer formella formerna innehåller med fördel tydliga riktlinjer avseende kriterier för granskningen samt verktyg för uppföljning och utgör på så sätt en del i ett systematiskt kvalitetsarbete som en mer övergripande nivå, t.ex. institutionsled- ning/programnämnden/fakultetsledning, tagit fram. Att inför ett arbetssätt som bygger på idén om scholarship of teaching and learning krä- ver kunskap om den egna miljöns förutsättningar och en genomtänkt ledningsstrategi. Frågor att ställa sig är t.ex: Hur ser den kollegiala kulturen ut i verksamheten? Vilka traditioner, normer och värderingar genomsyrar den pedagogiska praktiken i miljön (teaching and learning regime i Trowler and Cooper 2002, Trowler 2005)? På vilket sätt kan förutsättningar för kollegiala samtal och interaktion skapas i kollegiet? Det finns i alla undervisningsmiljöer djupt rotade föreställningar, normer och värde- ringar som ofta är outtalade, om vad undervisning är och vad som är möjligt att göra och

11 11 / 12 inte göra i undervisningen. T.ex. har föreläsningen ofta en alldeles självklar och oreflek- terad plats i högskolepedagogik. Den är ibland så självklar att den inte behöver någon förklaring, reflektion eller motivation varken inför kollegor eller gentemot studenter. I en sådan miljö skolas nya lärare snabbt in i en struktur där undervisningstjänstgöring räknas i antal föreläsningstimmar. Studenter lär sig att föreläsningar är den centrala läraktiviteten som inte bör missas för att klara tentan. Både lärares och studenters förväntningar på god undervisning formas därmed efter föreläsningsidealet. För att pe- dagogisk utveckling ska komma till stånd krävs att de normer och värderingar som ge- nomsyrar den pedagogiska praktiken i en viss miljö synliggörs och diskuteras. Högskolepedagogisk forskning visar att relativt små, informella, icke- hierarkiska nät- verk mellan lärare är de kontakter som lärare tillskriver störst värde för samtal och re- flektioner om pedagogisk praktik (REF). Det är med nära kollegor man känner störst trygghet att diskutera pedagogiska frågor. När pedagogiskt utvecklingsarbete initieras i en mer hierarkisk ordning, uppifrån, från ledning eller från någon pedagogisk enhet re- lativt långt bort i organisationen från lärarnas perspektiv, så kan det uppfattas som hot- fullt och därmed ha svårare att finna gehör hos lärare. Sammanfattningsvis kan man säga att de regimer för undervisning och lärande som är rådande i en viss verksamhet kan utgöra hinder/utmaningar som behöver beaktas när man inför ett arbetssätt som bygger på scholarship of teaching and learning. Det kan där- för behövas en genomtänkt strategi för hur införandet av scholarship of teaching and le- arning bäst görs i den specifika kontexten (Roxö, Olsson och Mårtensson 2008)

12

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet 1 Beslutsdatum 2016-06-27 Dnr V 2016/378 Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet Detta verktyg utgör ett stöd för fakulteter och institutioner i det kontinuerliga uppföljnings- och

Läs mer

KVALITETSARBETE VID KFS KONSTNÄRLIGA FAKULTETENS BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA)

KVALITETSARBETE VID KFS KONSTNÄRLIGA FAKULTETENS BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA) KVALITETSARBETE VID KFS S BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA) Syfte med förmiddagen Presentera kvalitetsarbetet vid KFS med särskild fokus på de aktiviteter som ni som programansvariga

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2018/239 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper

Antagning av excellent lärare vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper Dnr Antagning av excellent lärare vid Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2012-09-28. Senast reviderad 2013-11-14 Utgångspunkter I Pedagogiskt program för Uppsala universitet 1 betonas

Läs mer

Programrapport XXXXXXX

Programrapport XXXXXXX Läsåret 20XX/YY UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSKANSLIET Programrapport XXXXXXX Syftet med programrapporten är att följa upp programutbildningar inom Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsens utbildningsuppdrag.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning 2018-06-13 Dnr G 2018/166 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning I detta PM beskrivs Konstnärliga fakultetens kontinuerliga kvalitetsarbete med fokus på terminsvisa och

Läs mer

ORU /2019 MALL FÖR PEDAGOGISK PORTFÖLJ

ORU /2019 MALL FÖR PEDAGOGISK PORTFÖLJ ORU 1.2.1-03077/2019 MALL FÖR PEDAGOGISK PORTFÖLJ ALLMÄNT Örebro universitets mall för pedagogisk portfölj ska användas av sökande till anställningar som innehåller pedagogiska arbetsuppgifter samt vid

Läs mer

PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng

PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng 1 / 5 Utbildningsvetenskapliga fakulteten PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng Children's early learning in Language, Emergent Literacy

Läs mer

Riktlinjer för forskningsanknytning vid Högskolan i Halmstad. Beslutat av rektor , dnr L 2017/178.

Riktlinjer för forskningsanknytning vid Högskolan i Halmstad. Beslutat av rektor , dnr L 2017/178. Riktlinjer för forskningsanknytning vid Högskolan i Halmstad Beslutat av rektor 2019-01-15, dnr L 2017/178. Inledning I Högskolelagen (HL) framgår de bestämmelser som gäller för universitet och högskolor.

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ATT UTSE EXCELLENT LÄRARE

RIKTLINJER FÖR ATT UTSE EXCELLENT LÄRARE ORU 1.2.1-04185/2017 RIKTLINJER FÖR ATT UTSE EXCELLENT LÄRARE Fastställda av samtliga fakultetsnämnder 2013-01-29,30,31 Senast ändrade: ENT 2017-10-18, HS 2017-10-20 och MH 2017-10-17 Allmänt Enligt rektors

Läs mer

Bilaga 1. Anvisningar för sökande till pedagogisk meritering

Bilaga 1. Anvisningar för sökande till pedagogisk meritering Senast reviderad: 2019-04-29 Dnr MIUN 2019/847 (Till RBM för beslut i juni 2019) Bilaga 1. Anvisningar för sökande till pedagogisk meritering Med kriterier för meriterad respektive excellent lärare Innehåll

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L921MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9 in Mathematics,

Läs mer

PEDAGOGISKT IDÉPROGRAM

PEDAGOGISKT IDÉPROGRAM PEDAGOGISKT IDÉPROGRAM VID GÖTEBORGS UNIVERSITET POLICY OCH VERKTYG FÖR PEDAGOGISK UTVECKLING Förslag 2015-04-23 http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/ Utgivningsdatum: 2015-xx-xx Titel: Pedagogiskt

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. H 11 Version augusti 2015 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 & Gy. För studenter antagna fr.o.m. H 11

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 & Gy. För studenter antagna fr.o.m. H 11 UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 & Gy För studenter antagna fr.o.m. H 11 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

Policy för kvalitetsarbetet

Policy för kvalitetsarbetet Dnr: BTH-.2.-0278-205 Policy för kvalitetsarbetet gällande utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå Beslutad av högskolestyrelsen 205-2-, 8 Gäller från och med 206-0-0 Ersätter dnr: BTH-.2.-040-204

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU30 Verksamhetsförlagd utbildning 3 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 3 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU40 Verksamhetsförlagd utbildning 4 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 4 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Språkvetenskapliga fakulteten

Antagning av excellent lärare vid Språkvetenskapliga fakulteten SPRÅKFAK 2012/29 Antagning av excellent lärare vid Språkvetenskapliga Fastställd av Språkvetenskapliga 2012-06-12 Innehållsförteckning 1 Antagning av excellent lärare vid den Språkvetenskapliga 3 Pedagogisk

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER L920SP Verksamhetsförlagd utbildning 2 för ämneslärare i spanska åk 7-9, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2016/378 POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2013/6 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Ledarskap Didaktisk Reflektions över professionen Ämnesdidaktiska förmågor relationer med elever,

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga

Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga Dnr SAMFAK 2011/65 Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 2017-12-14 Innehållsförteckning Antagning av excellent lärare vid den Samhällsvetenskapliga fakulteten 3 Pedagogisk

Läs mer

Pedagogisk utvecklingsplan för Mittuniversitetet 2008-2011

Pedagogisk utvecklingsplan för Mittuniversitetet 2008-2011 Pedagogisk utvecklingsplan för Mittuniversitetet 2008-2011 1 Innehåll Innehåll... 2 1. Förord... 3 2. Ansvar... 3 3. Det flexibla lärandet vid Mittuniversitetet Studentens lärande i en flexibel miljö...

Läs mer

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet 2015-2020 Pedagogik av högsta kvalitet Utveckling av den universitetspedagogiska verksamheten är en viktig strategisk fråga för Linnéuniversitetet. Verksamheten ska

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET Dnr V 2018/672 2018-06-14 GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att säkerställa

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2014/214 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN HPE301, Breddad lärarkompetens: Engelska som undervisningsspråk i högre utbildning, 7,5 högskolepoäng Professional Teaching Skills: English as the Medium of Instruction

Läs mer

Riktlinjer för antagning av excellent lärare

Riktlinjer för antagning av excellent lärare SPRAKFAK 2016/45 Riktlinjer för antagning av excellent lärare Fastställd av Språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2018-04-12 Innehåll Inledning... 3 1. Beredning och beslut... 3 2. Kriterier för bedömning...

Läs mer

Arbetsterapi, aktivitet och hälsa

Arbetsterapi, aktivitet och hälsa DNR DNR LIU 2015-02317 1(5) Arbetsterapi, aktivitet och hälsa Programkurs 30.0 hp Occupational Therapy, Occupation and Health 8ATG12 Gäller från: 2017 HT Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga

Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga Dnr SAMFAK 2011/65 Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga fakulteten Reviderat beslut Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2012-05-31 UPPSALA UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Chalmers Pedagogiska Portfölj

Chalmers Pedagogiska Portfölj Chalmers Pedagogiska Portfölj Nedan är ett utdrag ur Chalmers arbetsordning vad gäller definition och föreskrifter om pedagogisk skicklighet ( 4.2.2). Därefter följer instruktioner för utformning av den

Läs mer

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6 Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Visa intresse att etablera kontakt med elever, skapa relationer med elever, skapa förtroendefulla relationer med Ledarskap Visa ett respektfullt bemötande

Läs mer

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 1, The Teaching Profession and Society, 30 higher education credits

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3 och 4-6 För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER LG20FR Verksamhetsförlagd utbildning 2 för gymnasielärare i franska, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers of French in Upper Secondary School, 7.5

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I

Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I DNR DNR LIU 2015-02317 1(5) Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I Programkurs 30.0 hp Occupational Therapy for Diseases and Health Problems - I 8ATG34 Gäller från: 2018 VT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN LAU225, Allmänt utbildningsområde 2, Lärandets villkor och process: Ur sociala och samhälleliga perspektiv, avancerad nivå, 15,0 högskolepoäng General Education Field 2, Conditions

Läs mer

Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi

Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi DNR LIU-2015-02317 1(5) Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi Programkurs 21.0 hp Professional development, teamwork and leadership in occupational therapy 8ATG64 Gäller

Läs mer

System för säkring och utveckling av kvalitet

System för säkring och utveckling av kvalitet STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Direktiv Ärendenummer: HIG-STYR 2017/79 Samlingsnummer: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2017-05-08 Giltighetstid: Tillsvidare System för säkring och utveckling

Läs mer

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 CENTRUM FÖR SOCIALT ARBETE SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 HT 2019 Kursansvarig: Clara Iversen, clara.iversen@soc.uu.se,

Läs mer

Pedagogik, kommunikation och ledarskap

Pedagogik, kommunikation och ledarskap KURSPLAN LPK100 LPK150 LPK200 LPK250 Kommentarmaterial Gäller fr.o.m. ht 07 Pedagogik, kommunikation och ledarskap KOMMENTARDEL till inriktningen Pedagogik, kommunikation och ledarskap Inriktningen vänder

Läs mer

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt I

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt I DNR LIU-2015-02320 1(5) Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt I Programkurs 5.0 hp Professional Practice in Speech and Language Pathology I 8LOA56 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Fysioterapi vid neurologiska funktionshinder

Fysioterapi vid neurologiska funktionshinder DNR LIU-2018-00414 1(5) Fysioterapi vid neurologiska funktionshinder Programkurs 7.5 hp Physiotherapy in Neurological Disabilities 8FYA22 Gäller från: 2021 VT Fastställd av Utbildningsnämnden för grund-

Läs mer

Tal- och språkstörning hos barn I, 30 hp Speech and Language Impairments in Children I, 30 credits

Tal- och språkstörning hos barn I, 30 hp Speech and Language Impairments in Children I, 30 credits 1(5) 8LOG37 Tal- och språkstörning hos barn I, 30 hp Speech and Language Impairments in Children I, 30 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen 2016 Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Språkvetenskapliga och psykologiska perspektiv inom logopedi, 15 hp

Språkvetenskapliga och psykologiska perspektiv inom logopedi, 15 hp 1(5) 8LOG14 Språkvetenskapliga och psykologiska perspektiv inom logopedi, 15 hp Linguistic och Psychological Perspectives for Speech-Language Pathology, 15 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller

Läs mer

Lärarnas professionsutveckling och kollegialt lärande

Lärarnas professionsutveckling och kollegialt lärande KaPitel 3 Lärarnas professionsutveckling och kollegialt lärande Det är svårt att i den vetenskapliga litteraturen hitta stöd för att individuella kompetensutvecklingsinsatser i form av några föreläsningar

Läs mer

Riktlinjer för bedömning av pedagogisk skicklighet vid läraranställning

Riktlinjer för bedömning av pedagogisk skicklighet vid läraranställning Högskolepedagogisk utveckling Fastställd genom beslut i Lärarförslagsnämnden 131218 77.7 Gäller fr om 2014-01-01 Riktlinjer för bedömning av pedagogisk skicklighet vid läraranställning Enligt Högskoleförordningens

Läs mer

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Kursnivå: Grundnivå, 1-20p, Introductory level KURSENS FASTSTÄLLANDE Kursplanen gäller interimistiskt fr.o.m. höstterminen

Läs mer

PEDAGOGISKT IDÉPROGRAM VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

PEDAGOGISKT IDÉPROGRAM VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PEDAGOGISKT IDÉPROGRAM VID GÖTEBORGS UNIVERSITET 2015-10-01 Dnr: V2015/353 http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/ Utgivningsdatum: 2015-10-01 Titel: Pedagogiskt idéprogram vid Göteborgs universitet

Läs mer

Excellent lärare: före, under och efter utnämning. P O Ågren institutionen för informatik

Excellent lärare: före, under och efter utnämning. P O Ågren institutionen för informatik Excellent lärare: före, under och efter utnämning P O Ågren institutionen för informatik Meriter i meritokratin Meriteringsmodellens mål Stimulera lärare att utveckla en hög pedagogisk kompetens. Stimulera

Läs mer

Skolledarkonferens september 2016

Skolledarkonferens september 2016 Skolledarkonferens 29 30 september 2016 Att leda förskoleutveckling på vetenskaplig grund Lise Lotte Johansson Syfte och mål med min föreläsning Syfte: att på ett konkret och verksamhetsnära sätt lyfta

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L920MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

Kursvärdering av kurs inom 2011 års lärarprogram vid Göteborgs universitet Kursens namn: Kurskod: Termin: Länk till aktuell kursplan:

Kursvärdering av kurs inom 2011 års lärarprogram vid Göteborgs universitet Kursens namn: Kurskod: Termin: Länk till aktuell kursplan: Bilaga 1 Förslag A på mall för kursvärdering Kursvärdering av kurs inom 2011 års lärarprogram vid Göteborgs universitet Kursens namn: Kurskod: Termin: Länk till aktuell kursplan: Del 1 Frågor om kursen

Läs mer

PILS PROJEKTKONFERENS Didaktiska fördjupningskurser för universitetslärare inom och utom lärarutbildningen

PILS PROJEKTKONFERENS Didaktiska fördjupningskurser för universitetslärare inom och utom lärarutbildningen PILS PROJEKTKONFERENS 2012-01-24 Didaktiska fördjupningskurser för universitetslärare inom och utom lärarutbildningen Projektdeltagare Peter Johanson (Inst. f. globala studier) Hans Landqvist (Inst. f.

Läs mer

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 12 LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 2, The Teaching Profession and Education, 30 higher education credits

Läs mer

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt II, 5 hp Professional Practice in Speech and language Pathology II, 5 credits

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt II, 5 hp Professional Practice in Speech and language Pathology II, 5 credits 1(5) 8LOA64 Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt II, 5 hp Professional Practice in Speech and language Pathology II, 5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN02, Ämnesläraren som reflekterande praktiker, 30 högskolepoäng The Subject Teacher as a Reflective Practitioner, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö

Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö DNR DNR LIU 2015-02317 1(5) Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö Programkurs 30.0 hp Body Structure and Function in Relation to Occupation and Environment 8ATG24 Gäller från:

Läs mer

PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits

PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits Avancerad nivå/second

Läs mer

Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar på grund- och avancerad nivå

Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar på grund- och avancerad nivå 26 september 2013 Maria Oskarson Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar på grund- och avancerad nivå Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att

Läs mer

Att bedöma. pedagogisk skicklighet

Att bedöma. pedagogisk skicklighet Att bedöma pedagogisk skicklighet Hur bedömer jag pedagogisk skicklighet? Vi blir allt fler som har anledning att ställa oss den frågan. Visad pedagogisk skicklighet är numera ett behörighetskrav vid anställning

Läs mer

Intentionsdokument för högskolemässig verksamhetsförlagd utbildning i Landstinget Sörmland

Intentionsdokument för högskolemässig verksamhetsförlagd utbildning i Landstinget Sörmland 2018-09-13 Intentionsdokument för högskolemässig verksamhetsförlagd utbildning i Landstinget Sörmland Inledning Följande intentionsdokument är en konkretisering av de övergripande avtal Landstinget Sörmland

Läs mer

1. Meriteringsmodellen

1. Meriteringsmodellen Sid 1 (7) 1. Meriteringsmodellen Av Umeå universitets visionsdokument Vision 2020 framgår det att vårt pedagogiska meriteringssystem bidrar till att ge skickliga lärare. Det övergripande målet för Umeå

Läs mer

Anatomi, fysiologi och patologi inom logopedi

Anatomi, fysiologi och patologi inom logopedi DNR LIU-2017-02500 1(5) Anatomi, fysiologi och patologi inom logopedi Programkurs 15 hp Anatomy, Physiology and Pathology for Speech- Language Pathology 8LOG13 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober Skolplan 2016-2019 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober 2015 1 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2016/2017 Organisationsenhet: Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Barns inflytande Ingela Nyberg, Barn och Utbildning, BU Chef/Adm

Läs mer

Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga. vetenskapsområdet UPPSALA UNIVERSITET

Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga. vetenskapsområdet UPPSALA UNIVERSITET UPPSALA UNIVERSITET TEKNAT 2014/214 Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Dessa riktlinjer tillämpas vid befordran

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK LLEN00 Engelska för lärare i åk 1-3, 15 högskolepoäng English for teachers in years 1-3, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden

Läs mer

Innan man startar en insats för lärare med fokus på kollegialt lärande, kan det finnas många frågor som behöver diskuteras och beslutas.

Innan man startar en insats för lärare med fokus på kollegialt lärande, kan det finnas många frågor som behöver diskuteras och beslutas. Innan man startar en insats för lärare med fokus på kollegialt lärande, kan det finnas många frågor som behöver diskuteras och beslutas. I det här diskussionsunderlaget finns det dels information om Lärportalens

Läs mer

MALL FÖR PEDAGOGISK MERITPORTFÖLJ

MALL FÖR PEDAGOGISK MERITPORTFÖLJ ORU 1.2.1-05218/2017 MALL FÖR PEDAGOGISK MERITPORTFÖLJ Senast ändrad: 2017-10-31 Allmänt Denna mall för pedagogisk meritportfölj ska användas av sökande till anställningar som innebär pedagogiska arbetsuppgifter

Läs mer

Karolinska Institutets Pedagogiska Akademi

Karolinska Institutets Pedagogiska Akademi s Pedagogiska Akademi Lärare som är involverade i s utbildningar är välkomna att ansöka om att få sina pedagogiska meriter bedömda för att antas som ledamot till s Pedagogiska Akademi. Lärare som kontinuerligt

Läs mer

Lokala studieregler vid Göteborgs universitet

Lokala studieregler vid Göteborgs universitet Styrdokument dnr G2011/323 1 / 5 Lokala studieregler vid Göteborgs universitet Publicerad Beslutsfattare www.styrdokument.adm.gu.se Rektor Beslutsdatum 130408 Giltighetstid Revideringsdatum Från och med

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad )

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad ) UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska 2012-03-01 Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Vid prövning av högskolepedagogiska meriter i förhållande till den behörighetsgivande högskolepedagogiska utbildningen

Läs mer

Forskningsbaserad skolutveckling i teori och praktik

Forskningsbaserad skolutveckling i teori och praktik Forskningsbaserad skolutveckling i teori och praktik Med fokus på att styra och leda Carl-henrik.adolfsson@lnu.se Fokus för dagens föreläsning Utifrån resultat och lärdomar från två större genomförda skolutvecklingsprojket

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN HPE302, Breddad lärarkompetens: Design för lärande med digitala redskap, 7,5 högskolepoäng Professional Teaching Skills: Design for Learning with Digital Tools,

Läs mer

Följande frågor är kursspecifika

Följande frågor är kursspecifika 1 of 5 1/24/2018, 12:25 PM Välkommen till kursvärdering Det är viktigt att du som student använder din rättighet att påverka din och dina medstudenters utbildning genom att besvara kursvärderingen. Kursvärderingar

Läs mer

Kurs om Lärarutbyte vid Umeå universitet

Kurs om Lärarutbyte vid Umeå universitet Kurs om Lärarutbyte vid Umeå universitet www.upc.umu.se Katarina Winka Margareta Erhardsson Universitetspedagogiskt centrum Syfte Kursens syfte är att stödja universitetslärarens professionella utveckling

Läs mer

Examensarbete och kvalitetsarbete

Examensarbete och kvalitetsarbete Examensarbete och kvalitetsarbete Psykologprogrammet Linköpings Universitet Gunvor Larsson Abbad, lektor i psykologi Programansvarig Psykologprogrammet Kursansvarig bl. a. universitetspedagogik Psykologprogrammet

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning UTBVET 2015/3 Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning 2011 års lärarprogram Fakulteten för utbildningsvetenskaper Förord Den verksamhetsförlagda utbildningen intar en central roll i lärarutbildningen

Läs mer

Fysioterapi vid neurologiska funktionshinder, 7,5 hp. Physiotherapy in Neurological Disabilities, 7.5 credits

Fysioterapi vid neurologiska funktionshinder, 7,5 hp. Physiotherapy in Neurological Disabilities, 7.5 credits 1(5) 8MM235 Fysioterapi vid neurologiska funktionshinder, 7,5 hp Physiotherapy in Neurological Disabilities, 7.5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: vårterminen 2019 Kursplan Fastställd

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN HPE202, Handledning för erfarna handledare i forskarutbildning, 5,0 högskolepoäng Supervision for the Experienced Supervisor in Third Cycle Education, 5.0 higher

Läs mer

Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar

Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar DNR LIU-2018-00414 1(5) Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar Programkurs 7.5 hp Assessment and Treatment in Vertigo and Balance Problems 8FYA24 Gäller från: 2021 VT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Dnr V 2016/775 TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Publicerad 2017-01-31 Beslutsfattare Handläggare Samordningsnämnden för lärarutbildning (SOL) Karin Fogelberg Beslutsdatum

Läs mer

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85 Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85 Sida 3 (11) Bakgrund Under perioden 2002 2010 angavs i högskoleförordningen

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Instruktion för sökande till titeln excellent lärare vid SLU, ansökningsomgång läsåret 16/17

Instruktion för sökande till titeln excellent lärare vid SLU, ansökningsomgång läsåret 16/17 STYRANDE DOKUMENT ID. SLU ua 2016.1.1.1-4408 Sakområde: Personal Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Nämnden för antagning av excellenta lärare Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare:

Läs mer

Fysioterapi med inriktning mot fysisk aktivitet och beteendemedicin, 7,5 hp

Fysioterapi med inriktning mot fysisk aktivitet och beteendemedicin, 7,5 hp 1(5) 8MM158 Fysioterapi med inriktning mot fysisk aktivitet och beteendemedicin, 7,5 hp Physiotherapy with the Emphasis on Physical Activity and Behavioural Medicine, 7.5 credits Programkurs Medicinska

Läs mer

Socionomprogrammet med storstadsprofil Socialt arbete med storstadsprofil Betygsalternativ på hel kurs: G

Socionomprogrammet med storstadsprofil Socialt arbete med storstadsprofil Betygsalternativ på hel kurs: G Kursplan Det sociala arbetets praktik, 30 högskolepoäng (Social Work in Practice, 30 credits) Kurskod: 1043SA Ämnesgrupp: Socialt arbete Huvudområde: Socialt arbete Ansvarig institution: Samhällsvetenskaper

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten KOMC26, Strategisk kommunikation: Strategisk kommunikation och public relations i digitala medier, 15 högskolepoäng Strategic Communication: Strategic Communication and

Läs mer

PEDAGOGISKT IDÉPROGRAM VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

PEDAGOGISKT IDÉPROGRAM VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PEDAGOGISKT IDÉPROGRAM VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Dnr: V2015/353 http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/ Utgivningsdatum: 2015-10-01, reviderat 2018-05-23 Titel: Pedagogiskt idéprogram vid Göteborgs

Läs mer

Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö, 30.0 hp. Body Structure and Function in Relation to Occupation and Environment

Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö, 30.0 hp. Body Structure and Function in Relation to Occupation and Environment 8ATG24 Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö, 30.0 hp Body Structure and Function in Relation to Occupation and Environment Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: 2017

Läs mer

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag 2017-04-06 1 (11) Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

Anvisning för självvärdering

Anvisning för självvärdering 2016-06-13 Treklövern - utvärdering av utbildningskvalitet Innehållsförteckning Inledning... 2 Upplägg och omfattning... 2 Utvärderingsmatris... 3 Utvärderingsfrågor... 4 1 Inledning Karlstad universitet,

Läs mer

Undervisningsoch examinationsformer. Pedagogiskt utvecklingsarbete

Undervisningsoch examinationsformer. Pedagogiskt utvecklingsarbete Undervisningsoch examinationsformer. Pedagogiskt utvecklingsarbete Bengt Pettersson Från BLUE-verktyget: Beskriv/ange och kommentera: 1. Undervisningsformer som används inom programmet, andelsmässig fördelning

Läs mer

LÄRARPROFESSIONENS DIDAKTISKA UPPDRAG, 20 poäng The Teaching Profession and Education, 30 ECTS

LÄRARPROFESSIONENS DIDAKTISKA UPPDRAG, 20 poäng The Teaching Profession and Education, 30 ECTS LÄRARPROFESSIONENS DIDAKTISKA UPPDRAG, 20 poäng The Teaching Profession and Education, 30 ECTS Kursnivå: Fortsättningsnivå, 21-40p, Intermediate level KURSENS FASTSTÄLLANDE Kursplanen gäller interimistiskt

Läs mer