1 Inledning Handlingsprogram Avfallsvision Härnösands kommun Avfallsmål Härnösands kommun... 11

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 Inledning... 3. 2 Handlingsprogram 2014-2017... 5. 3 Avfallsvision Härnösands kommun... 10 4 Avfallsmål Härnösands kommun... 11"

Transkript

1

2 2(62) 1 Inledning Syfte Organisation Handlingsprogram Uppföljning av handlingsprogrammet Avfallsvision Härnösands kommun Avfallsmål Härnösands kommun Lokala avfallsmål Hur ska målen nås? Anknytning till andra kommunala styrdokument Härnösand en ekokommun Inverkan på miljön Miljöbedömning Förebyggande arbete Avfallsproducenternas ansvar Fysisk planering Bygglov Regionalt samarbete Miljötillsyn Information Samråd Samråd med länsstyrelsen Samråd genom remissförfarande med fastighetsägare Diskussion Bilagor 1. Nuvarande avfallshantering 2. Uppgifter som ska lämnas till länsstyrelsens sammanställning 3. Nedlagda deponier 4. Miljökonsekvensbeskrivning till avfallsplanen 5. Uppföljning av avfallsplanens handlingsprogram Ordlista 7. Lokala föreskrifter för avfallshantering i Härnösands kommun

3 3(62) 1 Inledning Denna avfallsplan ersätter den tidigare avfallsplanen för tiden 2009 till Avfallsplanen för innehåller ny vision, nya mål och en nytt handlingsprogram. De lokala föreskrifterna har omarbetats. Varje kommun är enligt miljöbalken skyldig att upprätta en renhållningsordning med avfallsplan och lokala föreskrifter om avfallshantering. I avfallsförordningen SFS 2011:927 regleras vad avfallsplanen och renhållningsordningen ska omfatta. Det finns även föreskrifter från Naturvårdsverket att följa. Enligt avfallsförordningen ska uppgifterna i avfallsplanen ses över minst vart fjärde år och uppdateras vid behov. Härnösands kommun har under nuvarande avfallsplan beslutat att införa ett nytt system för insamling av hushållsavfall. I det nya systemet ska matavfall samlas in och flerfacks kärl för fastighetsnära insamling införas för en och två bostadshus. Härnösand Energi & miljö AB (HEMB) öppnar under sommaren 2013 en ny Kretsloppspark med komplett återvinningscentral som också innehåller återbruk. Tanken med Härnösands kretsloppspark är ökad återanvändning och återvinning genom långtgående kretsloppstänkande. Det är kommunens ambition att bidra till en ekologisk hållbar utveckling i samhället. En hållbar utveckling innebär att vi som lever idag klarar våra behov utan att äventyra förutsättningarna för kommande generationer. Det kräver en helhetssyn på framtiden där vi tar till vara människors engagemang och teknikens möjligheter. Det gäller för alla att tänka efter redan före så att avfallsproblemen kan minimeras. I en framtida miljöanpassad avfallshantering är eftertanke redan vid inköp av varor, källsortering i hem och på arbetsplatser, korta avstånd till inlämningsställen och effektiv energiåtervinning några av hörnpelarna. Avfall engagerar och berör många. Svar på frågor kring hur, vilket och varför avfall ska hanteras på ett visst sätt måste presenteras på ett enkelt och inspirerande sätt. Viktiga medel för att nå målen är information till allmänheten och samarbete med materialbolagen och renhållningsentreprenören. 1.1 Syfte Syftet med avfallsplaneringen är att: Generationsmålet, de nationella och avfallsrelaterade miljökvalitetsmålen uppnås med EU:s avfallshierarki som inspiration. Vara ett verktyg i det kommunala arbetet med avfallsfrågorna t.ex. inom fysisk planering och energi. Informera allmänheten och företag som berörs av avfallsfrågorna.

4 4(62) 1.2 Organisation Kommunfullmäktige antar renhållningsordning med avfallsplan och lokala föreskrifter. Kommunstyrelsen har ansvaret för kommunens avfallsplanering och är renhållningsansvarig nämnd. Det innebär att kommunstyrelsen har en beställarfunktion gentemot entreprenören. För närvarande regleras verksamheten genom ägardirektiv för HEMAB, antagna av Kommunfullmäktige. HEMAB tillhandahåller tjänster som insamling, borttransport, destruktion av hushållsavfall och annat avfall samt därmed förenlig verksamhet. Samhällsnämnden är prövnings- och tillsynsmyndighet enligt Avfallsförordningen (2011:927). I de fall samhällsnämnden själv bedriver verksamhet är det myndighetsnämnden som ansvarar för de prövnings- och tillsynsfrågor som uppkommer där. Avfallsplanen är framtagen av en arbetsgrupp i vilken följande personer har medverkat: Monica Friman samhällsförvaltningen, Peter Häggström, Anders Karlsson, Marie Örjestål och Cathrine Edholm HEMAB samt sammankallande och sekreterare Henrik Petré kommunstyrelseförvaltningen. För att få politisk förankring av avfallsplanen har en referensgrupp fortlöpande följt arbetet. Denna grupp har bestått av Sara Nylund (S), Roland Strömqvist (S), Eva Goes (MP), Sigge Tjärnlund (M), Lennart Bolander (M), och Mårten Holmström (FP).

5 5(62) 2 Handlingsprogram Nedan redovisas åtgärder och aktiviteter för kommunens verksamhet inom avfallsområdet. Efter varje åtgärd eller aktivitet anges vem eller vilka som ansvarar för åtgärden. Om flera ansvariga anges är det den förstnämnda som har huvudansvaret. KF KS SAM Renhållaren HEMAB-vatten FTIAB Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Samhällsnämnden Härnösand Energi & Miljö AB (Entreprenören) Härnösand Energi & Miljö AB, affärsområde vatten Förpacknings och tidningsinsamlingen AB Riksdagen beslutade våren 2010 om en ny målstruktur för miljöarbetet: Ett generationsmål anger inriktningen för en samhällsomställning som behöver ske inom en generation för att nå miljökvalitetsmålen. Miljökvalitetsmål anger det tillstånd i den svenska miljön som miljöarbetet ska leda till. Etappmål anger steg på vägen till miljökvalitetsmålen och generationsmålet. Naturvårdsverket har i nationella avfallsplanen Från avfallshantering till resurshushållning, Rapport 6502 maj 2012, mål som alla verksamheter ska sträva mot. I Härnösands kommuns avfallsplan återkopplas handlingsprogrammets aktiviteter och åtgärder till Naturvårdsverkets mål för att nå Miljökvalitetsmålen och Generationsmålet.

6 6(62) Handlingsprogrammet Den kursiva texten i varje ruta anger om det är Naturvårdsverkets miljömål eller etappmål till miljökvalitetsmålen som berörs. Logotyperna hänvisar till vilken typ av mål aktiviteterna och åtgärderna berör. Etappmål till miljökvalitetsmålen Miljökvalitetsmålen beskriver det tillstånd i den svenska miljön som miljöarbetet ska leda till. Naturvårdsverkets miljömål Visar vad som bör uppnås inom området. Nr Åtgärder Ansvar År 1 Utred omhändertagande av byggnads- Renhållaren Start 2016 och rivningsavfall för återanvändning. Nationellt miljökvalitetsmål, Bygg och rivningsavfall MBK Åtgärden syftar till att minska avfallsmängderna genom att återanvända byggnads- och rivningsavfall. 2 Tillsyn och information för att förbättra SAM masshanteringen vid väg- och järnvägsplaner. Start 2015 Nationellt miljömål, Avfall i anläggningsarbeten MBK Åtgärderna syftar till att informera om att minska uttaget av jungfruligt material (nytt material). Man ska utnyttja lämpligt avfall som uppstår i andra verksamheter i anläggningsarbeten. 3 Utred förutsättningar för insamling av textilier. Renhållaren Start 2016 Nationellt miljömål, Textilier MKB Åtgärden syftar till att öka kunskaperna om miljöfördelarna med materialåtervinning av textilier och förutsättningarna för mottagande. 4 Genomför fastighetsnära insamling av flera fraktioner. Renhållaren Klart 2016 MKB Nationellt miljömål, Materialåtervinning och insamling inklusive elavfall och batterier. Åtgärden syftar till att leda till en ökad insamling av förpackningar och därmed minskad förbränning. Åtgärden förväntas även minska nedskräpningen.

7 7(62) Nr Åtgärder Ansvar År 5 Återkommande information i syfte att minska avfallsmängderna genom att öka utsortering av farligt avfall, avfall med producentansvar. Renhållaren (SAM vid miljötillsyn) Årligen MKB Nationellt miljömål, Materialåtervinning och insamling inklusive elavfall och batterier. Förståelse för avfallets kretslopp - dvs. ökad insikt och kunskap om hur avfallet uppkommer, insamlas och omhändertas - vilket leder till minskade avfallsmängder. Åtgärden syftar även till att få bort det farliga avfallet från övrigt avfall. Det leder till minskat farligt avfall vid förbränning, som i sin tur leder till bättre luftkvalitet. 6 Se över renhållarens och kommunens taxor och avgifter, så att kretsloppsåtgärder och övrig källsortering stimuleras. Nationellt miljömål, Materialåtervinning och insamling. KS Renhållaren SAM Årligen MKB Åtgärden leder till bättre sortering, som ger mindre avfallsmängder vilket i sin tur innebär att kostnaderna för transporter och förbränning av hushållsavfall kan begränsas. 7 Markförsörjning för återvinningsstationer, avfallsutrymmen och transportvägar ska tryggas. SAM Löpande Nationellt miljömål, Materialåtervinning och insamling MKB Åtgärden syftar till att återvinningsstationer, avfallsutrymmen och transportvägar tryggas i antal, storlek och placering. 8 Utred om containrar för hushållsavfall ska finnas kvar. Renhållaren Klart 2017 Nationellt miljömål, Materialåtervinning och insamling Nationellt miljömål, Materialåtervinning och insamling. MKB Utredningen har ingen miljöpåverkan, men syftet är att få en bättre sortering av avfallet. 9 Utred behandling av slam från avloppsreningsverk. Renhållaren Pågår MKB Åtgärden syftar till att öka energiåtervinning samt materialåtervinning och andvändning som gödningsmedel. 10 Informationsinsatser genomförs med mål att förbättra slamkvaliteten ytterligare för att slammet ska kunna användas som gödningsmedel. HEMAB- Vatten (SAM vid miljötillsyn) När punkt 9 är klar Nationellt miljömål, Materialåtervinning och insamling.

8 8(62) MKB Syftar till att få ett slam fritt från läkemedel och kemikalier. Nr Åtgärder Ansvar År 11 Utred omhändertagande av latrin på den egna fastigheten. Renhållaren och SAM Start 2014 Nationellt miljömål, Materialåtervinning och insamling MKB Syftar till att få ett slam fritt från läkemedel och kemikalier. 12 Göra en handlingsplan för att minska nedskräpning i Härnösands kommun. KS Start 2014 Nationellt miljömål, Nedskräpning. MKB Utredningen syftar till att förbättra arbetsmiljön samt minska transporterna av latrin. 13 Riktlinjer för utformning av återvinningsstationer tas fram. SAM i samråd med FTIAB Start 2014 Nationellt miljömål, Nedskräpning MKB Åtgärden syftar till att återvinningsstationerna anpassas till den omgivande miljön vilket bedöms vara positivt för ökad insamling och därmed minskade avfallsmängder. Åtgärden förväntas även minska nedskräpningen. 14 Genomför insamlingssystem för matavfallet. Renhållaren Klart 2016 Nationellt miljökvalitetsmål, Återvinning av växtnäring och energi av matavfall. MKB Syftet med åtgärden är att möta regeringens miljökvalitetsmål angående minskad förbränning av matavfall. 15 Utred bästa teknik för energiproduktion Renhållaren av matavfallet. Klart 2016 Nationellt miljökvalitetsmål, Återvinning av växtnäring och energi av matavfall. MKB Åtgärden syftar till att bästa teknik ska användas vid återvinning av matavfall. (energiproduktion) 16 Utred ansvarig fastighetsägare/ verksamhetsutövare. Ge förslag till åtgärder för de tre nedlagda avfallsupplagen i riskklass 1-2. KS Start 2014 Nationellt miljömål, Nedlagda deponier. MKB Underökning har inte någon miljöpåverkan men ger en kunskapsökning i vilka återgärder som kan göras. 17 Renhållaren ska vara certifierad ISO Renhållaren Årligen 14001, 9001, AFS 2001:1, OHSAS eller motsvarande. MKB Dokumentationen leder till ständiga förbättringar.

9 9(62) 2.1 Uppföljning av handlingsprogrammet De åtgärder som redovisas i denna avfallsplan är de huvudåtgärder som bör ligga till grund för berörda förvaltningars och bolags fortsatta arbete. Samhällsnämnden, kommunstyrelsen, renhållaren och FTIAB ska årligen senast den 31 januari redovisa vidtagna åtgärder enligt denna plan till kommunstyrelseförvaltningen. Vidtagna åtgärder och resultat som uppnåtts sammanställs av kommunstyrelseförvaltningen och redovisas årligen vid kommunstyrelsens sammanträde i mars. Uppföljning och redovisning av mätbara del- och etappmål.

10 10(62) 3 Avfallsvision Härnösands kommun Härnösands kommuns vision till år 2030 är att allt avfall ska ingå i ett kretslopp.

11 11(62) 4 Avfallsmål Härnösands kommun Avfallsplanen ska inspirera alla invånare och verksamhetsutövare mot ett hållbart samhälle. Naturvårdsverkets miljömål, regeringens miljökvalitetsmål, EU:s avfallshierarki, regionala miljömål och Härnösand kommuns miljömålsprogram har varit vägledande för avfallsplanen Se bilaga 7. Figur 1. Avfallshierarkin som den beskrivs i EU:s ramdirektiv. 4.1 Lokala avfallsmål Avfallsmängderna ska minimeras. Mätbara del- och ettappmål från 2014 till 2017 Minst 50 % av inlämnat återbruksmaterial ska återanvändas. Det återbruksmaterial som lämnas in på Kretsloppsparken och som anses kunna återanvändas eller säljas ska mätas. Detta förutsätter att inlämnat material säljs på Kretsloppsparken.

12 12(62) Förbränningen av matavfall ska minska med minst 50 %. Insamlingen av matavfall påbörjas under 2014 och ska vara infört i hela kommunen Insamlingen syftar till att ta tillvara växtnäringen i den mat som slängs. Målsättningen är att den ska rötas och användas som biogas. Utsorteringsgraden i rena fraktioner ska vara minst 95 %. En tredjedel av det som idag slängs i den gröna soptunnan skulle kunna återvinnas. Införandet av flerfackskärl ska leda till att mer material kan återvinnas. Inget farligt avfall ska finnas blandat med annat hushållsavfall. Andelen farligt avfall är väldigt låg i Härnösands hushållsavfall, men även små mängder av till exempel batterier, mediciner och elavfall har stor påverka miljö och hälsa. 4.2 Hur ska målen nås? Det är meningsfullt att bidra Målet är att det ska kännas meningsfullt att minska mängden avfall och att källsortera. Systemet för avfallshantering ska kännas praktiskt och tillförlitligt. Det är självklart att sortera En förutsättning är ett logiskt och enkelt system, anpassat efter lokala förhållanden. Det är lätt att göra rätt Det är viktigt att alla kan sortera sitt avfall på ett enkelt och säkert sätt i hemmet och på arbetsplatsen. Det är lönsamt att bidra Samhällsekonomiskt blir det billigare om alla gör rätt. 4.3 Anknytning till andra kommunala styrdokument Det är viktigt att olika kommunala dokument som utarbetas kopplas samman. Riktlinjer för upphandling och inköp i Härnösands kommun Kommunfullmäktige antog i november 2012 riktlinjer för hållbar upphandling. Härnösands kommun vill att miljöhänsyn och socialt ansvarstagande ska genomsyra hela upphandlingsprocessen. Miljö- och etiska/sociala krav ska tydligt definieras i anbudsinbjudan och ska vägas in som ett krav och/eller utvärderingskriterium bland flera andra om upphandlingens art motiverar detta. Översiktsplan Översiktplan för Härnösands kommun antogs i kommunfullmäktige i maj I översiktsplanen beaktas hållbar utveckling och avfallsfrågor.

13 13(62) Härnösands medborgare ska uppmuntras att återvinna mer genom bra tillgänglighet till återvinningsstationer och möjlighet till särskilt omhändertagande av matavfall utifrån de nationella miljökvalitetsnormerna och bästa teknik. Energiplan En Energiplan antogs av kommunfullmäktige i januari I energiplanen finns två övergripande strategier på energiområdet: 1. Minskat användande av fossila bränslen. 2. Planering för en hållbar kommun. Strategierna i energiplanen stämmer väl överens med målen i avfallsplanen. I handlingsprogrammet till energiplanen finns tre åtgärder med koppling till avfallsplanen. Det är: Utökad sortering av hushållsavfall. Utveckla fraktionssortering av avfall. Information till privata hyresfastighetsägare om möjligheter till avfallssortering i fastigheten. Åtgärderna enligt energiplanen beaktas i avfallsplanens handlingsprogram. 4.4 Härnösand en ekokommun Härnösands kommun är medlem i föreningen Sveriges Ekokommuner. Det markerar kommunens vilja att ta stor hänsyn till miljöfrågorna i sin utvecklingsplanering.

14 14(62) 5 Inverkan på miljön Miljöbedömning Enligt förordning (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar ska en avfallsplan innehålla en miljöbedömning enligt 15 kap. 11 miljöbalken, I handlingsprogrammet, kapitel 2, redovisas ett antal åtgärder för att bidra till att nå regeringens och naturvårdsverkets miljömål samt regionala och lokala miljömål. I bilagan 4, Miljökonsekvensbeskrivning, kommenteras respektive åtgärds bedömda miljökonsekvenser. Bedömningen är att avfallsplanens genomförande har positiva miljöeffekter.

15 15(62) 6 Förebyggande arbete 6.1 Avfallsproducenternas ansvar I ett hållbart samhälle produceras varor som har hög kvalitet och lång hållbarhet. Det betyder att vi får mindre mängd avfall. Såväl konsumenter som inköpare behöver granska produkterna kritiskt och ställa krav vid inköp och upphandlingar. Genom att undvika produkter som ger farligt avfall minskar vi belastningen på miljön. Effektiva sätt att minska sopmängden är att undvika att avfall överhuvudtaget uppkommer, t.ex. genom att: Välja produkter utan onödiga förpackningar. Satsa på kvalitetsprodukter med längre livslängd. Undvika engångsprodukter. 6.2 Fysisk planering Kunskaper om avfallshantering inklusive nedlagda deponier behöver tas tillvara i den fysiska planeringen och riskerna vid en exploatering av dessa områden ska beaktas i planeringsprocesserna. För att ge förutsättningar för enkel och smidig hantering av avfall krävs god planering såväl på det övergripande planet för den som hämtar avfallet såväl som för avfallsproducenter där avfallet uppstår. Vid planläggning ska tillses att det finns tillräckligt med plats för renhållningsfordonet att ta sig in i området/på fastigheten och att det på ett praktiskt sätt går att stanna och utföra renhållningsuppdraget. Vid nyplanering eller ombyggnation ska alltid vändplan säkerställas för renhållningsfordon. Renhållaren ska i ett tidigt skede i samhällsplaneringen delta i arbetet. 6.3 Bygglov Vid bygglov granskas att avfallsrum och avfallsutrymmena utformas så att de är tillräckligt stora för att hantera olika avfallsfraktioner. Hänsyn ska tas till renhållarnas arbetsmiljö samt kundernas olika behov av tillgänglighet, till exempel olika typer av funktionsnedsättning. Det innebär att tillräckligt stora avfallsutrymmen ska finnas, och där så krävs, att ramper finns. Återvinningsstationerna ska vara lättillgängliga och utformade enhetligt och bör vara anpassade till omgivande miljö. Områdena ska vara lättstädade. Idag finns ett generellt markavtal för alla återvinningsstationer i Härnösand som ligger på kommunalägd mark. Avtalet går ut Regionalt samarbete I dagsläget pågår ett regionalt samarbete som kallas för Y-renhållarna. Samtliga av länets kommuner och renhållare deltar i detta samarbete. Främst sker samarbete och utbyte av erfarenheter när det gäller information,

16 16(62) upphandlingsfrågor, utbildningar och frågor kring förpacknings- och tidningsinsamlingen. 6.5 Miljötillsyn Samhällsförvaltningen utövar miljötillsyn över avfallshanteringen hos anmälningspliktiga och tillståndspliktiga anläggningar samt över mindre verksamheter. Länsstyrelsen har tillsyn över större tillståndspliktiga anläggningar. Miljötillsynen inom avfallshanteringen omfattar bl.a. följande områden: Tillsyn av hantering av farligt avfall hos företag och vid rivningsprojekt. Tillsyn över att producentansvaret följs. Tillsyn över efterbehandlingsåtgärder av förorenade områden inklusive deponier som ska anmälas till samhällsförvaltningen. Prövningar av avfallsdispenser från hushåll. 6.6 Information Information och kommunikation är viktiga ingredienser i arbetet med att nå en kvalitativt bättre avfallshantering. Information ska riktas mot att förändara attityder hos invånare. Sortera ska var positivt. För att nå avfallsplanens mål måste kommunikationen och informationsinsatserna mot konsumenter av avfallstjänster hållas på en betydligt högre nivå än vad hittills varit fallet. Särskilda insatser görs kontinuerligt för barn i förskolor och skolor. Huvudinriktningen för avfallsplanen är att flytta avfallet uppåt i avfallshierarkin. (Se kapitel 4) En förutsättning för detta är att hushållen har rätt kunskap om hur de ska hantera sitt avfall. Ökade informationsinsatser innebär en ökad kostnad på kort sikt, men på lång sikt kan dessa ersättas med de minskade kostnader som fås med förbättrad sortering. Om större andel förpackningar med producentansvar samlas in och avfallsmängderna som nu skickas till förbränning minskar kommer det på sikt medföra ekonomiska vinster för kunden och samhället. Ett behov finns för en återkommande informationskampanj för att kommunens medborgare ska förstå nyttan och konsekvenser med bättre sortering av producentansvarsmaterial samt övrigt avfall, miljömässigt och ekonomiskt. Kommunens och Renhållarens informations- och kommunikationsarbete är av största vikt för att avfallsplanens mål ska kunna uppnås. Följande informations- och kommunikationskanaler rörande avfall finns för närvarande i Härnösands kommun: Kommunens webbplats Där finns blanketter för dispenser, avfallsplan och avfallsföreskrifter att ladda hem.

17 17(62) På renhållarens webbplats, finns förutom nyheter om avfall och miljö också uppgifter att hämta angående avfallsabonnemang, taxor, återvinningsstationer, återvinningscentraler, avfallssortering, information och insamling av elavfall och farligt avfall.

18 18(62) 7 Samråd Samråd handlar om att enas om ett gemensamt handlande. En förutsättning för avfallsplanen framtagande är att samråd mellan olika intressenter sker under arbetets gång. I framtagandet avfallasplanen har myndigheter, förvaltningar, företag och organisationer erbjudits att läs och lämna synpunkter. 7.1 Samråd med länsstyrelsen I arbete med denna avfallsplan har arbetsgruppen genomfört två stycken samråd med Länsstyrelsen. I dessa samråd har fokus legat på lämpligt innehåll i enlighet med Naturvårdsverkets avfallsplan. Den vision och de mål som avfallplanen innehåller har ganskats för säkerställa att Härnösands kommun arbetar för att nå de mål som regeringen har fastslagit i generationsmålet samt miljökvalitetsmålen. 7.2 Samråd genom remissförfarande med fastighetsägare Text skrivs efter remissförfarandets slut.

19 19(62) 8 Diskussion För avfallsplanen, , har utgångpunkten legat i uppdatera den dåvarande avfallsplanen. Det som arbetsgruppen har lagt störst fokus på är, en ny vision, nya mål och ny handlingsprogram för avfallsområdet. Den vision, som tillsammans med en politisk styrgrupp har satts, har fått en hög ribba. Det vill säga att visionen syftar till att i arbetet med avfallsfrågor siktar Härnösands kommun högt. 100 % kretslopp till Det Härnösands kommun vill är att det material vi skapar och utnyttjar ska gå tillbaka till kretsloppet. Det finns stora utmaningar i en sådan vision men för att nå regeringens generationsmål, vilket är att till nästa genaration lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen i Sverige är lösta, måste ribban läggas högt. De mål som har satts upp för avfallsplanen kommer inte göra så att Härnösands kommun når till visionen om 100 % kretslopp. Men syftet är att kommunen är på väg. För att kunna följa upp hur arbetet fortskrider är alla lokala mål mätbara. De mål som återfinns i Naturvårdsverkets avfallsplan, nationella avfallsplan, har varit vägledande genom hela arbetet med avfallsplanens vision och mål, men framförallt Härnösands kommuns handlingsprogram för avfall. Handlingsprogramet består av 17 åtgärder för att göra avfallshanteringen i Härnösands kommun bättre samt att svara till de mål som Naturvårdsverket har angivit i den nationella avfallsplanen. Varje åtgärd är kopplad till något av de områden som Naturvårdsverket har som mål att förbättra för att nå generationsmålet och miljökvalitetsmålen. Under arbetets gång har Härnösands kommun beslutat att införa matavfallsinsamling i hela kommunen. Det är ett viktigt steg för att ta tillvara på de resurser som annars skulle ha gått tillförbränning. Förutom att matavfallet ska samlas in kommer även ett helt nytt system för insamling av hushållssopor att införas under denna avfallsplans period. Ett flerfackssystem som tillåter invånare att sortera hushållssopor direkt i sina egna kärl vid bostaden kommer att underlätta sorteringen samt att avfallsfraktionerna blir renare. I översiktsplanen har fyra perspektiv, Genus-, Barn-, Folkhälso- och Tillgänglighetsperspektiv angivits. Dessa perspektiv ska vara med i alla planer och program för Härnösands kommun. Barnperspektivet har tagits hänsyn till genom riktade informationsinsatser till barn i förskolor och skolor. Tillgänglighet för alla medborgare har tagits hänsyn till genom att bygglov gällande avfallsutrymmen ska anpassas för eventuell funktionsnedsättning. Härnösands kommun är en Ekokommun. Genom att klassificeras sig som en Ekokommun vill Härnösand markera sin vilja för ett hållbart samhälle samt ta stor hänsyn till miljöfrågor i sin samhällplanering. Genom att aktivt arbeta med handlingsprogrammet i avfallsplanen vill Härnösands kommun förbättra miljön för nästa generation.

20 20(62) Bilaga 1. Nuvarande avfallshantering Hushållsavfall För insamling av hushållsavfall anlitar kommunen sitt helägda bolag, Härnösand Energi & Miljö AB, (HEMAB). De sköter även vidaretransport av hushållsavfallet. Kommunens ansvar för hämtning och omhändertagande omfattar allt hushållsavfall, utom det avfall för vilket producentansvar införts. Mängden hushållsavfall som samlas in via säckar/kärl ökade årligen mellan för att sedan minska något från år 2006 och framåt. År Hushållsavfall (kärlsopor) ton Hämtningssystem för kommunalt hushållsavfall Från år 2005 har Härnösand infört ett system med registrering av varje kärl innan det töms. Detta för att säkerställa kvaliteten, dvs. att kärlet töms när det ska, att varje kund betalar rätt pris och att en effektiv hämtning kan ske. Renhållningstaxan baseras på avfallets kärlstorlek och hämtningsintervall. Insamling av hushållsavfall från villor, flerbostadshus och verksamheter sker normalt med plastkärl på hjul. Hämtning sker med bak- eller sidolastande sopbil. Det normala hämtningsintervallet är 14 dagar i hela kommunen. I flerbostadshus utnyttjas i vissa fall containers som alternativ till plastkärl. Samhällsnämnden kan bevilja längre hämtningsintervall om abonnent så önskar och vissa miljökrav uppfylls. Antalet behållare för hushållsavfall från permanentboende och verksamheter år 2013 är cirka För fritidshus, totalt abonnemang 2013, sker hämtning i huvudsak från gemensamma kärl (ca 140 st. kärl) under sommarmånaderna, d v s 1 maj till 30 september st. fritidsabonnenter har hämtning direkt vid fastighet. De gemensamma kärlen är placerade i sådana fritidshusområden där det är svårt/omöjligt att placera ut kärl separat för varje fastighet. Tömning sker varannan vecka även för fritidshus. Det finns problem med gemensamma kärl som t.ex. nedskräpning och överfulla kärl bl.a. beroende på att avfallscontainrarna lockar till sig andra avfallslämnare utanför fritidshusområdet. Hushållsavfall från Härnösands kommun omlastas vid Älands avfallsanläggning till containerfordon och transporteras fr.o.m vidare till Korsta kraftvärmeverk i Sundsvall för förbränning och energiutvinning.

21 21(62) År Mängd avfall till förbränning, i ton Mängd hushållsavfall som mottagits och deponerats vid Älands avfallsanläggning, i ton Renhållningskostnader Kostnaderna för kommunens avfallshantering täcks helt via renhållningstaxa och mottagningsavgift vid avfallsanläggning. Taxesystemet för hushåll är uppbyggt enligt principen att alla betalar en grundavgift och en hämtningsavgift. Den del av taxan som kan påverkas av avfallslämnarna är i första hand kärlstorlek och hämtningsintervall. Syftet med den differentierade taxan är att stimulera till minskade avfallsmängder från hushållen. Grundavgiften ska täcka kostnader för insamling av farligt avfall, mottagning av avfall på återvinningscentralerna, grovsopskampanjer, planering, kundservice, uppföljning mm. Återvinningscentraler, ÅVC, finns på Miljöcentralen på Jaktstigen och Älands avfallsanläggning. Normalavgiften för en familj boende i villa från 1 april 2013 med sophämtning varannan vecka är totalt kr enligt följande: Grundavgift 384 kr Hämtnings- o behandlingsavgift kr (190 liters kärl) Avfall med producentansvar Avfall som omfattas av producentansvar ska samlas in via system finansierade och administrerade av producenterna. I Sverige har vi lagstiftat producentansvar för åtta produktgrupper: Förpackningar av papper, kartong, wellpapp, trä, plast, glas och metall Returpapper, tidningar, reklam o dyl Elektriskt- och elektroniskt avfall (el-avfall). Bärbara batterier och blybatterier. Däck Bilar Läkemedel Radioaktiva produkter och herrelösa strålkällor Dessutom finns det frivilliga åtaganden som liknar producentansvar för: Kontorspapper Lantbruksplast Förpackningar och returpapper Producentansvar gäller för förpackningar av papper, kartong, wellpapp, trä, plast, glas och metall. Förpacknings- och Tidnings Insamlingen, FTI, organiserar insamlingen av tidningar och förpackningar. Utsorteringen i hushållen av förpackningsmaterial styrs till stor del av den servicenivå som FTI erbjuder, dvs. närheten till en återvinningsstation (ÅVS). Det finns 24 ÅVS:er i kommunen med möjlighet till utsortering av tidningar samt

22 22(62) förpackningar av glas, papper, plast och metall. Se karta 1 och 2. För sorterat trä finns ingen insamling med producentansvar i Härnösand. Karta 1. Återvinningsstationerna i tätorten

23 23(62) Karta 2. Återvinningsstationerna i hela kommunen

24 24(62) Nedanstående mängder tidningar och förpackningar av glas, papper, metall och plast samlades in i Härnösands kommun 2007 respektive 2011, kg/inv. I Härnösand utför HEMAB, på uppdrag av SITA och IL Recycling, insamlingen av producentansvarsavfallet utom glas som hämtas av Sundfrakt Sundsvall (dessa mängder kommer aldrig in till HEMAB) från återvinningsstationerna. Materialen körs till återvinningsanläggningen vid Jaktstigen för balning, mellanlagring och omlastning. Det mesta av de källsorterade materialen sorterades tidigare en extra gång av personal vid ett sorteringsband. De insamlade mängder som anges för Härnösand 2007 kan därför i vissa fall förefalla vara mindre än vad de i själva verket är p.g.a. förhållandevis rena/välsorterade fraktioner. Från den 1 november 2008 sorteras inte längre något material i enlighet med avtal med SITA och FTIAB. Tidningspapper transporteras till IL Recycling som skickar det vidare till pappersbruk. Wellpapp och pappersförpackningar transporteras direkt till pappersbruk. Glas från ÅVC och fastighetsnära insamling levereras till TIRAB i Timrå som levererar till Hammars glasbruk i Askersund och utnyttjas för produktion av nytt glas och isoleringsmaterial. Plastförpackningar av blandplast transporteras vidare för sortering i flera fraktioner som sedan används till nya produkter. Krymp- och sträckfilm från verksamheter samlas in, balas och säljs till Hans Andersson Recycling.

25 25(62) Aluminiumförpackningar återvinns till ny råvara. Metallförpackningarna återvinns till järnbalkar och armeringsjärn. Elektriskt och elektroniskt avfall, s.k. elavfall Det elavfall som kommer till ÅVC, sorteras och skickas sedan vidare till specialiserade återvinnare för demontering och omhändertagande av de skadliga komponenterna. Insamlad mängd elavfall i Härnösands kommun: Elavfall (ton) Gasurladdningslampor 6,2 5,8 Glödlampor 2,1 2,44 Kyl och frys Vitvaror Diverse elektronik Elavfall insamlas via El-kretsen. El-kretsen tar hand om ljuskällor, vitvaror och andra elektriska och elektroniska produkter med producentansvar. Socialförvaltningen har en demonteringsanläggning för vitvaror som tvättoch diskmaskiner och torkskåp på Rosenbäcksallén. Metallavfall sorteras var för sig och skickas sedan vidare till återvinning. Bärbara batterier och blybatterier Batterier kan lämnas på försäljningsställen i kommunen samt på ÅVC. Producentansvar gäller för batterier. Bärbara batterier insamlas via Elkretsen. BlyBatteriRetur AB tar hand om blybatterier. Batterier (ton) Bärbara 5,4 6,9 Inbyggda Ingen uppgift 1,9 Blybatterier Däck Däck samlas in via återförsäljare av nya däck. Svensk Däckåtervinning AB är branschens insamlingssamordnare. Däck som sitter på bilen ligger inte under producentansvaret för däck utan hör till producentansvaret för bilar. Bilar Bilar samlas in via BIL Sweden. BIL Sweden har ett rikstäckande mottagningsnät. Medlemmarna har skrivit avtal med STENA Recycling, som har utvecklat ett nätverk av bilskrotare (REFERO). I Härnösand finns ingen bilskrotningsanläggning.

26 26(62) Utförd plockanalys av hushållsavfall i Härnösand Nedan redovisas en sammanställning av plockanalys av hushållsavfall utförd i hyreshus och villor i Härnösand i oktober 2008 och Resultat % Pappers förpackningar (P) Tidningar och returpapper (P) Hyreshus Villor Hyreshus Villor ,24 11,16 6,88 5,77 15,98 13,79 3,5 0,97 Wellpapp (P) 0 0 1,95 0,11 Hårdplast (P) 7,78 8,01 7,46 7,03 Mjukplast (P) 14,58 17,44 6,58 7,32 Glas (P) 3,6 2,39 2,2 2,6 Metall (P) 2,53 3,63 0,76 1,6 El och 0,74 1,89 0,78 0,87 elektronik (P) Farligt avfall 0 0 0,11 0,87 Brännbart 29,29 23,06 38,93 25,64 avfall Bioavfall /Organiskt avfall 13,26 18,63 29,5 45 Övrigt Organiskt avfall / restfraktion 0 0 0,11 0,87 Totalt: (P)= producentansvar gäller för detta avfall Grovavfall På Miljöcentralen och Älands avfallsanläggning finns återvinningscentraler, ÅVC, där privatpersoner/verksamheter kan lämna grovavfall hela året. Två gånger per år är det grovavfallskampanj då containerbilar åker runt på landsbygden så hushållen kan lämna sitt sorterade avfall. Ur grovavfallet sorteras metallskrot och annat återvinningsbart ut, liksom eventuell förekommande farligt avfall, elavfall och vitvaror. Den brännbara fraktionen går med övrigt hushållsavfall till Sundsvall för förbränning. Latrin Latrin hämtas efter budning och på särskilda uppsamlingsställen. Mängderna har varierat mellan ton de senaste fem åren. Under år 2011 gjordes ett försök med kompostering ute på Älands avfallsanläggning. Det kunde konstateras att kärlen innehåller för mycket plastpåsar samt urin för att det ska vara effektivt. Samhällsnämnden kan bevilja tillstånd till kompostering av latrin på den egna fastigheten om vissa miljövillkor uppfylls.

27 27(62) Övriga avfallsslag Vid Älands avfallsanläggning har dessa avfallsmängder mottagits och deponerats. Material i ton Park- och 20 0 trädgårdsavfall Bygg- och rivningsavfall samt jord- o schaktmassor Avfall från energiutvinning Avfall från kommunalt 78 0 avloppsvatten Asbest Verksamhetsavfall Förorenade jordmassor Ingen uppgift Park- och trädgårdsavfall Grövre träavfall från kommunala grönområden och kyrkogårdar körs till Kraftvärmeverket Härnösand där det flisas. Tunnare grenar tas emot på Älands avfallsanläggning och komposteras tillsammans med park- och trädgårdsavfall med ursprung från privata trädgårdar. Bygg- och rivningsavfall Bygg- och rivningsavfall tas emot på Älands avfallsanläggning, men företag kan också lämna sitt avfall till specialiserade byggåtervinningsföretag, eller anlita andra avfallsbolag (fri marknad). Jord och schaktmassor tas emot på Älands avfallsanläggning och används där som konstruktionsmaterial och täckmassor på deponin. Avfall från energiutvinning Vid förbränning av biobränslen bildas avfall i form av bottenaska och flygaska. En del av bottenaskan kan återvinnas som jordförbättringsmedel i anläggningsjord. På Älands avfallsanläggning mottas både flygaska och bottenaska som kan utnyttjas i konstruktioner och täckningsarbeten på anläggningen. Askan kommer från Kraftvärmeverket i Härnösand. Avloppsslam I de större avloppsreningsverken, Kattastrand och Norrstig, avvattnas slammet till en TS-halt (torrsubstanshalt) på 25 %. Den största delen av slammet går till Älands avfallsanläggning för kompostering och utnyttjande i konstruktions- och sluttäckningsarbeten. Oavvattnat slam från mindre reningsverk, enskilda och kommunala slambrunnar samt slutna tankar behandlas i avloppsreningsverket i Norrstig respektive Byåker. Avloppsslam är näringsrikt och provtagning visar att halterna av tungmetaller och andra gifter är mycket låga.i dagsläget finns inget större intresse från jordbruksnäringen att i större skala använda slammet som gödningsmedel. En ändrad inställning på denna punkt är avgörande för om större mängder slam ska kunna återföras i jordbrukets kretslopp.

28 28(62) Mängd avloppsslam hanterat på Älands avfallsanläggning: Slam typ i ton Avvattnat slam från reningsverk Oavvattnat slam Med oavvattnat slam menas slam från avloppsstopp, schakter, fettavskiljare, kalk och sand från vattenverket och dagvattenbrunnar (från icke kommunal mark). Det oavvattnade slammet används i komposteringsprocessen. Gatubrunnsslam avvattnas i lagun i hamnområdet. Detta slam består nästan uteslutande av regnvatten samt en liten del grus och sand. När lagunen grävs ur läggs sanden ut på deponin på Älands avfallsanläggning. Farligt avfall Farligt avfall ska samlas in och behandlas separerat från övrigt avfall. Kommunen har ansvar för insamling av farligt avfall och batterier från hushåll. Allmänheten kan lämna sitt farliga avfall på Miljöcentralen och Älands avfallsanläggning. Två gånger per år genomförs kampanj för insamling av farligt avfall i samband med kampanj för grovavfallsinlämning. Det farliga avfallet transporteras till behandlingsanläggning med tillstånd för sortering och omhändertagande.

29 29(62) Kasserade läkemedel Apoteken tar emot läkemedelsavfall kostnadsfritt från allmänheten och svarar för transport och destruktion av sådant avfall. Deponin på Älands avfallsanläggning Ett nytt tillstånd enligt miljöbalken finns sedan sommaren Länsstyrelsen har beviljat HEMAB tillstånd som förutom befintlig verksamhet innebär kompostering och/eller rötning av organiskt avfall, behandling av förorenade jordmassor och att en ny deponiyta kan tas i bruk för inert och icke farligt avfall. Av den gamla deponiytan kommer fortsättningsvis endast asbestdeponin att nyttjas. I övrigt kommer den gamla deponiytan att avslutas. Två etapper har avslutats helt/eller delvis , samt slänten som utgör botten i nya deponin. Nya gasbrunnar byggdes 2011 för energiutnyttjande till fjärrvärmeverket.

30 30(62) Bilaga 2. Uppgifter som ska lämnas till länsstyrelsens sammanställning Enligt 13 i Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om innehållet i en kommunal avfallsplan (NFS 2006:6) ska planen innehålla vissa uppgifter som underlag för länsstyrelsens sammanställning av de kommunala avfallsplanerna. Nedan redovisas begärda uppgifter för Härnösands avfallsplan Administrativa uppgifter Kommun: År: 2013 Härnösand när planen antogs: Ansvarig nämnd: Övriga medverkande nämnder: Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen, Myndighetsnämnden Kommunens befolkning och struktur Befolkning, totalt: invånare : Antal hushåll i småhus: 2007 Antal hushåll i flerbostadshus: (FoB 1990) 6500 Uppskattad siffra 5769 (FoB 1990) 5250 Uppskattad siffra Antal hushåll i fritidshus: 2431 bebyggda fritidsfastigheter , 2500 Uppskattad siffra 2007 Avfall som kommunen ansvarar för Totalt insamlad mängd avfall: ton Insamlad mängd matavfall till 0 biologisk behandling: Insamlad mängd farligt avfall: 71 ton Avfall som omfattas av producentansvar Insamlade mängder avfall: ton Anläggningar för återvinning och bortskaffande av avfall Anläggningens namn Fastighetsbeteckning: Äland 1:32 HEMAB - Älands avfallsanläggning SNI-koder: 90.30, 90.50, 90.70, , , , , och

31 31(62) Metoder som används för återvinning eller bortskaffande: Deponering Sortering Mellanlagring Behandling av avfall. Typ av avfall som tas emot: Inert avfall, aska, asbest, utsorterat avfall som omfattas av producentansvar, farligt avfall, sortering och mellanlagring av övrigt hushållsavfall och verksamhetsavfall, behandling av förorenade jordar. Totalt mottagen avfallsmängd: ton avfall har deponerats, Anläggningens kapacitet: Tillåten avfallsmängd enligt tillstånd: ton återvinningsmaterial, farligt avfall mm har hanterats under Ingen uppgift Mellanlagring av ton avfall/år, mellanlagring av momentant 250 ton farligt avfall, sortering av ton avfall/år, biologisk behandling av ton organiskt avfall genom kompostering eller rötning, biologisk behandling eller tvättning av ton förorenade jordmassor och deponering av ton inert avfall. Anläggningens namn: SNI-kod: HEMAB - Miljöcentralen vid Jaktstigen B, C och C Fastighetsbeteckning: Älgen 1 och 2 samt Baldershage 4 och 5 Metoder som används för bortskaffande: Typ av avfall som tas emot: Mottagning, och mellanlagring. Återvinningsmaterial, farligt avfall och grovavfall från hushåll och verksamheter inom Härnösands kommun. Totalt mottagen avfallsmängd: ton hanterades år 2011 Anläggningens kapacitet: Tillåten avfallsmängd enligt tillstånd: Ej bedömd Samtidig lagrad mängd farligt avfall får maximalt uppgå till 65 ton.

32 32(62) Anläggningens namn: SNI-kod: AB Härnösand Schakt och Trädgårdsanläggningar B Fastighetsbeteckning: Specksta 1:4 och Gånsvik 1:137 Metoder som används för återvinning eller bortskaffande: Typ av avfall som tas emot: Deponering Schaktmassor Totalt mottagen avfallsmängd: Inget avfall mottogs under Anläggningens kapacitet: Tillåten avfallsmängd enligt tillstånd: Inte bedömd m 3 /år Anläggningens namn: Econova Energi AB Fastighetsbeteckning: Överskog 2:39 SNI-kod: Metoder som används för återvinning eller bortskaffande: Typ av avfall som tas emot: B Återvinning Organiska restprodukter från skogsindustrin till biobränsle och jordförbättringsmedel. Totalt mottagen avfallsmängd: Anläggningens kapacitet: Tillåten avfallsmängd enligt tillstånd: Mottagning av ton restprodukter har skett under Ej bedömd ton/år för produktion av jordförbättringsmedel ton/år för produktion av biobränsle Anläggningens namn: NCC Roads AB Fastighetsbeteckning: Järsta 1:3 SNI-kod: Metoder som används för återvinning eller bortskaffande: Typ av avfall som tas emot: Totalt mottagen avfallsmängd: Mellanlagring, återvinning Asfalt, betong, jordmassor 180 ton returasfalt, 252 ton returer rivnings-betong/tegel under 2012 Anläggningens kapacitet: Tillåten avfallsmängd enligt Ej bedömd

33 33(62) anmälan: ton returasfalt, ton returer rivningsbetong/tegel, ton returer jordmassor Anläggningens namn: Fastighetsbeteckning: Fastlandet 2:56 SNI-kod: Metoder som används för återvinning eller bortskaffande: Typ av avfall som tas emot: Slamlagunen - Samhällsnämnden Avvattning Gatubrunnsslam Totalt mottagen avfallsmängd: Ca 100 m 3 slam Anläggningens kapacitet: Tillåten avfallsmängd enligt anmälan: Ej bedömd Ej reglerat Lokala mål som utgår från miljökvalitetsmålen och regionala mål Lokala mål för avfall som kommunen ansvarar för är: Mätbara del och etappmål till 2017 Minst 50 % av inlämnat återbruksmaterial ska återanvändas. Förbränningen av matavfall ska minska med minst 50 %. Utsorteringsgraden i rena fraktioner ska vara minst 95 %. Inget farligt avfall ska finnas blandat med annat hushållsavfall. Inriktningsmål Avfallets miljöpåverkan ska minimeras. Avfallsmängderna ska minska genom att: undvika att avfall uppkommer återanvända materialåtervinna producera energi kompostera eller röta Lokala mål för avfall som kommunen inte ansvarar för (verksamhetsavfall): Som mål 1 och 2 ovan.

34 34(62) Bilaga 3. Nedlagda deponier En avfallsplan ska innehålla uppgifter om deponier som inte längre tillförs avfall. För varje sådan deponi ska en bedömning av risken för olägenheter för människors hälsa eller miljön redovisas. För de deponier där kommunen har varit verksamhetsutövare ska planen även innehålla uppgifter om planerade och vidtagna åtgärder för att förebygga olägenheter för människors hälsa eller miljön. Under deltog miljökontoret i ett regionalt avfallsprojekt genom kommunförbundet i Västernorrland, Avfallsprojekt gällande riskklassificering av nedlagda deponier. Som underlag för klassificeringen fanns material från inventeringar utförda av miljökontoret 1984/85, 1994 och Den slutgiltiga bedömningen gjordes av länsstyrelsen. Samtliga deponier finns registrerade i GIS-skikt (geografiskt informationssystem) för framtida planeringar/exploateringar. Länsstyrelsen har föreslagit länets miljöförvaltningar att genomföra ett gemensamt tillsynsprojekt gällande nedlagda deponier. Projektet har inte påbörjats. Metodik för inventering av förorenade områden (MIFO) MIFO är ett inventeringsinstrument som gör det möjligt att dela in förorenade områden i riskklasser. Modellen används bl.a. av Naturvårdsverket. Riskklassificeringen görs enligt en 4-gradiga skala. Enligt riskklassificeringen bedöms normalt nedanstående åtgärder: Riskklass 1 Mycket stor risk Åtgärder: Mätningar, undersökningar samt avslutande åtgärder behövs. Riskklass 2 Riskklass 3 Riskklass 4 Stor risk Åtgärder: Mätningar och undersökningar bör utföras för senare ställningstagande. Måttlig risk Åtgärder: Begränsade åtgärder behövs. Liten risk Åtgärder: Inga åtgärder behövs. Resultat av MIFO-inventeringen Deponier i riskklass 1 Två nedlagda deponier - Myrandeponin och en tidigare deponi i Älandsbro, Kragom har klassificerats i riskklass 1. Inom ramen för det regionala avfallsprojektet genomfördes grundvattenprovtagning nedströms dessa nedlagda avfallsdeponier. Myrandeponin har även varit föremål för examensarbete i Mitthögskolans regi. Resultat från provtagningarna innebär att det kan finnas anledning att gå vidare med undersökning och skyddsåtgärder ev. inneslutning - eftersom deponierna läcker tungmetaller.

35 35(62) Deponi i riskklass 2 En deponi Ramsås deponin ligger i riskklass 2. För denna deponi bör kontrollmätningar genomföras för att kunna ta ställning till behov av åtgärder, fortsatt kontrollverksamhet eller omklassning till grupp 3 eller 4. Närheten till dricksvattentäkt föranleder försiktighet och uppföljning. Deponin i Ramsås har varit föremål för examensarbete i Mitthögskolans regi. Deponi i riskklass 3 En deponi - Oljehamnen/Djuphamnen deponin ligger i riskklass 3. Djuphamnsområdet, med delar av Kronholmen och den s.k. Bränneritjärn sägs vara resultatet av omfattande dumpning av rivningsmaterial, schaktmassor och hushållsavfall. Deponier i riskklass 4 23 deponier ligger i riskklass 4. För flertalet upplag blev resultatet av karteringen en registrering av läge och huvudsakligt innehåll och ett konstaterande att särskilda miljöskyddsåtgärder ej synes behövliga. Ansvar Verksamhetsutövare Det är i första hand den som deponerade avfallet som ska vidta åtgärder. När det gäller gamla, avslutade kommunala deponier ansvarar kommunen för att undersöka dem och bedöma deras risker. För deponierna i riskklass 1-3 ovan är kommunen ansvarig för undersökningar och åtgärder. Vem som är ansvarig för åtgärder vid en nedlagd deponi kan vara svårt att fastställa för avslutade deponier som inte är kommunala. Om det inte går att hitta den som deponerade avfallet kan markägaren bli ansvarig för att åtgärda deponin. Tillsynsmyndighet Naturvårdsverkets tolkning av miljöbalken Enligt Naturvårdsverkets tolkning av miljöbalken är kommunen tillsynsmyndighet om deponeringen upphörde före den 1 juli Om deponeringen upphörde efter detta datum är både kommunen och länsstyrelsen tillsynsmyndighet och båda myndigheterna har rätt att agera. Tillsynsmyndighet över själva innehållet i en nedlagd deponi är alltid kommunen. Vad gäller föroreningsskada orsakad av den nedlagda deponin är både kommunen och länsstyrelsen tillsynsmyndighet och båda har därmed rätt att agera. Naturvårdsverket anser att det oftast är lämpligt att kommunen agerar gentemot den ansvarige eftersom kommunen alltid har tillsynen över innehållet i den nedlagda deponin. I vissa fall kan det dock vara lämpligt att länsstyrelsen agerar med avseende på föroreningsskadan och detta är då fullt möjligt. Länsstyrelsens bedömning Länsstyrelsen gör nedanstående bedömning av tillsynsansvar över nedlagda deponier där deponering upphört efter den 1 juli 1969.

36 36(62) En nedlagd deponi är att betrakta som en u-verksamhet enligt 9 kap miljöbalken. Därmed har kommunen alltid tillsynsansvaret över innehållet i den nedlagda deponin (förvaringsfall). Vad gäller föroreningsskadan har länsstyrelsen och kommunen ett gemensamt tillsynsansvar, vilket innebär att båda myndigheterna har rätt/får agera. Detta resulterar i att både kommunens och länsstyrelsens beslut gällande föroreningsskador kopplat till den nedlagda deponin har rättsverkan i de fall deponin betraktas som en u- verksamhet. Flertalet äldre nedlagda deponier innehåller både hushållsavfall och industriellt avfall. Då det praktiskt kan vara svårt att avgöra var i deponin de olika avfallsslagen lagts, bedöms det som lämpligast att kommunen i regel ska ha tillsynsansvaret för hela deponin. Organisation Kommunstyrelseförvaltningen är renhållningsansvarig nämnd. Det innebär att ansvaret för åtgärder för de nedlagda deponierna tillkommer kommunstyrelsen och tillsynen över dessa (när kommunen är tillsynsansvarig myndighet) ligger inom samhällsnämnden. Ej riskklassade deponier Förutom riskklassade nedlagda deponier i bifogad lista känner kommunen till bl.a. nedlagda deponier på följande orter: Judeby, Kråkviken, Murbergsviken och Säbrå. Delvis avslutad deponi Utansjö 3:48, Utansjö Bruk På fastigheten Utansjö 3:48 (f.d. Mörtsal 1:3) finns en industrideponi främst för barkrester från Utansjö bruk. Länsstyrelsen har beslutat om sluttäckning av deponin. En deponi anses avslutad först när sluttäckning har inspekterats genom tillsynsmyndighetens försorg och tillsynsmyndigheten har godkänt den. Denna deponi motsvarar deponi 17 b i listan över nedlagda deponier. Åtgärder Enligt regionalt miljömål ska samtliga förorenade områden med riskklass 1 och 2 vara undersökta och vid behov åtgärdade senast år Enligt handlingsprogrammet till denna plan kommer ansvarig verksamhetsutövare att utredas av kommunstyrelseförvaltningen samt ges förslag till åtgärder för de tre nedlagda avfallsupplagen i riskklass 1-2. Nedlagda, riskklassificerade avfallsdeponier i Härnösands kommun Se bilaga 1 till Nedlagda deponier.

Avfallsplan 2009-2013. för Härnösands kommun med lokala föreskrifter för avfallshantering

Avfallsplan 2009-2013. för Härnösands kommun med lokala föreskrifter för avfallshantering Avfallsplan 2009-2013 för Härnösands kommun med lokala föreskrifter för avfallshantering Antagen av kommunfullmäktige den 28 september 2009 Avfallsplan Härnösand 2009-09-28 Innehållsförteckning 1. INLEDNING

Läs mer

Bilaga 1 Nula gesbeskrivning av avfallshanteringen i Knivsta kommun

Bilaga 1 Nula gesbeskrivning av avfallshanteringen i Knivsta kommun Bilaga 1 Nula gesbeskrivning av avfallshanteringen i Knivsta kommun 1 Beskrivning av kommunen Knivsta kommun tillhör Uppsala län. Kommunen bildades 2003 efter att tidigare varit en del av Uppsala kommun.

Läs mer

Lokalt tillägg för Lerums kommun till avfallsplan A2020

Lokalt tillägg för Lerums kommun till avfallsplan A2020 [Klicka här och skriv datum] Samhällsbyggnad Innehåll 1 Inledning 5 2 Nuvarande avfallshantering 6 2.1 Kommunen...6 2.2 System för kommunens avfallshantering...6 2.2.1 Renova...6 2.2.2 Insamlingsentreprenörer...7

Läs mer

Avfallsplan för Essunga kommun år 2006-2010

Avfallsplan för Essunga kommun år 2006-2010 Avfallsplan för Essunga kommun år 2006-2010 Sammanfattning Avfallsplanen för Essunga kommun har reviderats. Planen sträcker sig från år 2006-2010. Enligt miljöbalken 15 kap 11 ska det i varje kommun finnas

Läs mer

Renhållningsföreskrifter. Antagen av kommunfullmäktige 2011-11-07

Renhållningsföreskrifter. Antagen av kommunfullmäktige 2011-11-07 Renhållningsföreskrifter Antagen av kommunfullmäktige 2011-11-07 Innehåll Inledning 4 Ansvar och skyldigheter 4 Hushållsavfall 5 Hämtning 7 Undantag från föreskrifter 7 Bilaga 1 9 Bilaga 2 11 INLEDNING

Läs mer

Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen

Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen 2 (20) 3 (20) Innehåll 1. SÖRAB-REGIONEN... 5 1.1. Administrativa uppgifter... 5 1.2. SÖRAB-regionens befolkning och struktur... 5 1.3. Avfall som SÖRAB-regionen

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål Laxå november 2012 Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lagstiftning ---------------------------------------------------------------------------------------2 EU -----------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Innehållsförteckning. Bilaga: 1 10 Definitioner 10 Bilaga: 2 11 Förteckning över återvinningsstationer 11

Innehållsförteckning. Bilaga: 1 10 Definitioner 10 Bilaga: 2 11 Förteckning över återvinningsstationer 11 Renhållningsordning Innehållsförteckning Inledande bestämmelser 3 Ansvar för renhållningen 3 Skyldighet att lämna avfall 4 Grovavfall och kasserade kylskåp och frysar 4 Hushållens farliga avfall och avfall

Läs mer

KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD VFALLSHANTERING. hos verksamheter

KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD VFALLSHANTERING. hos verksamheter KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD AVF VFALLSHANTERING hos verksamheter INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANERA RÄTT FRÅN BÖRJAN...SID 1 LAGSTIFTNING...SID 2 SORTERING AV AVFALL...SID 3 HUSHÅLLSAVFALL...SID 4 FARLIGT AVFALL...SID

Läs mer

AVFALLSPLAN. Härjedalens kommun 2014-2017

AVFALLSPLAN. Härjedalens kommun 2014-2017 AVFALLSPLAN Härjedalens kommun 2014-2017 Vision Härjedalens kommun skall vara ett föredöme och ligga i framkant när det gäller avfallshantering generellt och våra gäster skall märka detta och vilja vara

Läs mer

AVFALLSPLAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING:

AVFALLSPLAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1(15) INNEHÅLLSFÖRTECKNING: AVFALLSPLAN 1. Inledning...3 2. Sammanfattning...4 3. Bakgrund och förutsättningar...5 3.1 Internationella mål... 5 3.2 Nationella och regionala mål... 5 3.3 Lagar och förordningar...

Läs mer

Bilaga 6 Uppföljning av avfallsplan 2003-2010

Bilaga 6 Uppföljning av avfallsplan 2003-2010 Bilaga 6 Uppföljning av avfallsplan 2003-2010 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Sammanfattning... 3 3 Måluppföljning... 4 4 Uppföljning av åtgärdsprogrammet... 10 4.1 Uppföljning av åtgärder som Gästrike Återvinnare

Läs mer

Gemensam handlingsplan 2013

Gemensam handlingsplan 2013 handlingsplan 2013 Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle 1 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 3 3. Organisation och ansvarsområden... 6 3.1. Kontaktmannagruppen...

Läs mer

Uppföljningsrapport 2010

Uppföljningsrapport 2010 Uppföljningsrapport 2010 av Renhållningsordning för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun 2011-06-14 Gästrike Återvinnare ansvarar för den kommunala avfallshanteringen i Gävle, Hofors,

Läs mer

SOLLEFTEÅ KOMMUN. RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering

SOLLEFTEÅ KOMMUN. RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering SOLLEFTEÅ KOMMUN RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering Antagen av kommunfullmäktige 15 december, 2008 150. Reviderad av kommunfullmäktige 21 december, 2009. Gäller fr.o.m. 1 januari 2010.

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering för kommunerna Eslöv, Hörby och Höör

Föreskrifter om avfallshantering för kommunerna Eslöv, Hörby och Höör Föreskrifter om avfallshantering För kommunerna Eslöv, Hörby och Höör Sid 1(10) Innehåll 1-8 Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter 3 Definitioner 3 Kommunens ansvar för renhållning, information

Läs mer

Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012

Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012 Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012 Det lilla barnets fundering är något som angår oss alla. Hur vi tar hand om vårt avfall är en avgörande fråga när det gäller vår miljö. Upplands-Bro kommun

Läs mer

AVFALLSPLAN ALINGSÅS KOMMUN. Beslutad av KF 2009 02 25 52

AVFALLSPLAN ALINGSÅS KOMMUN. Beslutad av KF 2009 02 25 52 AVFALLSPLAN 2008 2013 ALINGSÅS KOMMUN Beslutad av KF 2009 02 25 52 1 INLEDNING... 3 1.1 RENHÅLLNINGSORDNING... 3 1.2 AVFALLSPLAN... 3 1.3 ALINGSÅS KOMMUN... 4 1.3.1 Beskrivning av kommunen... 4 1.3.2 Kommunal

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering i Söderhamns kommun

Föreskrifter om avfallshantering i Söderhamns kommun 1 Föreskrifter om avfallshantering i Söderhamns kommun Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter 1 För kommunens avfallshantering gäller: Miljöbalken (1998:808) och avfallsförordningen (2001:1063),

Läs mer

AVFALLSPLAN 2010-2015. 10 september 2014

AVFALLSPLAN 2010-2015. 10 september 2014 10 september 2014 Sammanfattning Avfallsplan 2010 2015 Arbetet med Örnsköldsviks kommuns renhållningsordning där avfallsplanen är en del har ett brett angreppssätt. Syftet är att främja en resurshushållning

Läs mer

för Sunne, Torsby, Hagfors och Munkfors kommuner Från och med 2011

för Sunne, Torsby, Hagfors och Munkfors kommuner Från och med 2011 Renhållningsordning för Sunne, Torsby, Hagfors och Munkfors kommuner Från och med 2011 Antagen av kommunfullmäktige i Sunne, 2010-12-20, 19 Antagen av kommunfullmäktige i Torsby, 2010-12-21, 157 Antagen

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA OCH TAXEFÖRESKRIFTER 2010 FÖR LYSEKILS KOMMUN Gäller fr. o m 2010-01-01 t o m 2010-12-31

RENHÅLLNINGSTAXA OCH TAXEFÖRESKRIFTER 2010 FÖR LYSEKILS KOMMUN Gäller fr. o m 2010-01-01 t o m 2010-12-31 1(6) RENHÅLLNINGSTAXA OCH TAXEFÖRESKRIFTER 2010 FÖR LYSEKILS KOMMUN Gäller fr. o m 2010-01-01 t o m 2010-12-31 1 TILLÄMPNING Kommunstyrelsen har verksamhetsansvar för hanteringen av hushållsavfall i kommunen,

Läs mer

RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering

RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering SOLLEFTEÅ KOMMUN RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering 1 RENHÅLLNINGSORDNING Föreskrifter om avfallshantering för Sollefteå kommun Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter 1 För kommunens

Läs mer

Taxa Information om taxa för hämtning av slam hushållsavfall. avloppsanläggningar

Taxa Information om taxa för hämtning av slam hushållsavfall. avloppsanläggningar Taxa Information om taxa för hämtning av slam hushållsavfall från i Uppsala enskilda kommun avloppsanläggningar Uppsala kommuns taxa för hämtning av hushållsavfall Denna taxa antogs av kommunalfullmäktige

Läs mer

Sortera ännu mera? Förslaget utgår från EUs avfallshierarki avfallstrappan

Sortera ännu mera? Förslaget utgår från EUs avfallshierarki avfallstrappan Sortera ännu mera? Förslag till nya delmål för den gemensamma avfallsplanen för dig som bor och arbetar i kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och

Läs mer

Bilaga 3. Nulägesbeskrivning REMISS 100928

Bilaga 3. Nulägesbeskrivning REMISS 100928 Bilaga 3 Nulägesbeskrivning REMISS 100928 Avfallsplan 2011-2015 för Staffantorps kommun 2010- Innehållsförteckning 1 Geografiskt läge, befolkningsutveckling och näringsliv... 3 2 Avfallsmängder, insamling

Läs mer

Återvinning, materialåtervinning, energiutvinning och deponering av avfall ska prioriteras i angiven ordning

Återvinning, materialåtervinning, energiutvinning och deponering av avfall ska prioriteras i angiven ordning Avfallsplan för Årjängs kommun 2007-2011 Sammanfattning Avfallsplanen beskriver hur den framtida avfallshanteringen inom kommunen planeras. Kommunen har under åren 2007 till 2011 fem övergripande mål som

Läs mer

FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV HUSHÅLLSAVFALL. Avesta kommun 2015-07-01--

FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV HUSHÅLLSAVFALL. Avesta kommun 2015-07-01-- FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV HUSHÅLLSAVFALL Avesta kommun 2015-07-01-- FÖRESKRIFTER OM HANTERING OM HUSHÅLLSAVFALL För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas en renhållningsordning som

Läs mer

Kommunal författningssamling

Kommunal författningssamling Kommunal författningssamling för Motala kommun Avfallstaxa 2009 för Motala och Vadstena kommuner Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25, 90. Reviderade av kommunfullmäktige 2009-04-27, 52. Gäller fr o

Läs mer

Information om taxa för hämtning hushållsavfall i Uppsala kommun

Information om taxa för hämtning hushållsavfall i Uppsala kommun Information om taxa för hämtning hushållsavfall i Uppsala kommun Uppsala kommuns taxa för hämtning av hushållsavfall Denna taxa antogs av kommunfullmäktige den 5 oktober 2015 och gäller tills vidare från

Läs mer

Antagen: 2015-XX-XX. Avfallsföreskrifter. för Karlskoga kommun. Karlskoga kommun

Antagen: 2015-XX-XX. Avfallsföreskrifter. för Karlskoga kommun. Karlskoga kommun Antagen: 2015-XX-XX Avfallsföreskrifter för Innehåll Samråd vid framtagandet av avfallsplanen... 2 Inledande bestämmelser... 2 Tillämpliga föreskrifter... 2 Definitioner... 2 Ansvar för renhållning, information

Läs mer

Bilaga 4 Delmålens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan

Bilaga 4 Delmålens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan Bilaga 4 ens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan Planperiod 2013-2016 2 (7) Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 2. SAMSTÄMMIGHET MED NATIONELLA AVFALLSPLANEN... 3 2.1. Hantering av avfall

Läs mer

RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LEKEBERGS KOMMUN

RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LEKEBERGS KOMMUN RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LEKEBERGS KOMMUN Antagen av Kommunfullmäktige 2013-11-21 Dokumentansvarig Fastställd Version 0 Dokumentnamn RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 (10) Innehåll Inledande

Läs mer

Renhållningstaxa 2016

Renhållningstaxa 2016 Taxa Renhållningstaxa 2016 Revidering antagen av kommunfullmäktige 125/2015 att gälla från den 1 januari 2016, att nuvarande taxa, fastställd av kommunfullmäktige 102/2014 upphör att gälla från samma datum.

Läs mer

Kommunal Avfallsplan 2016-2020. Strategier och mål. Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora 2015-04-27

Kommunal Avfallsplan 2016-2020. Strategier och mål. Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora 2015-04-27 Kommunal Avfallsplan 2016-2020 Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora och mål 2015-04-27 Förord För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas en renhållningsordning som ska innehålla

Läs mer

Renhållningsordning för Trollhättans kommun. antagen av kommunfullmäktige 2003-12-15

Renhållningsordning för Trollhättans kommun. antagen av kommunfullmäktige 2003-12-15 för Trollhättans kommun antagen av kommunfullmäktige 2003-12-15 Omslagsbild: Strandgatan i Trollhättan. Foto: Sören Lindqvist Dokumentbeteckning 3(14) Syfte Enligt miljöbalkens 15 kapitel om avfall och

Läs mer

Förslag till. Avfallsplan

Förslag till. Avfallsplan Förslag till Avfallsplan Avfallsplan Knivsta kommun 1 Inledning Avfall är kopplat till vad och hur mycket som konsumeras. Med en ökad konsumtion i samhället kan man förvänta sig att även mängden avfall

Läs mer

RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER

RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER Fastställd av kommunfullmäktige den 20 mars 2006, 17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Föreskrifter om avfallshantering för Osby kommun 1 Inledande bestämmelser sid. 3 2 Ansvar för avfallshanteringen

Läs mer

Antagen: 2015-XX-XX. Avfallsplan. Bilaga 4 Nulägesbeskrivning av kommunen och avfallsflödena. Karlskoga kommun

Antagen: 2015-XX-XX. Avfallsplan. Bilaga 4 Nulägesbeskrivning av kommunen och avfallsflödena. Karlskoga kommun Antagen: 2015-XX-XX Avfallsplan Bilaga 4 Nulägesbeskrivning av kommunen och avfallsflödena Karlskoga kommun Bilaga 5 Nulägesbeskrivning av kommunen och avfallsflödena Folkmängd och boendeform i Karlskoga

Läs mer

Avfall i verksamheter

Avfall i verksamheter Avfall i verksamheter Reglerna på avfallsområdet är många och inte alltid lätta att tyda. Trots det har du som verksamhetsutövare en skyldighet att känna till hur ditt avfall ska hanteras. Det finns flera

Läs mer

SÅ HÄR SKA VI HANTERA DITT AVFALL

SÅ HÄR SKA VI HANTERA DITT AVFALL SÅ HÄR SKA VI HANTERA DITT AVFALL SAMMANFATTNING Avfallsplan för Mjölby, Tranås och Boxholms kommuner 2012-2017. TILLSAMMANS FÖR EN BÄTTRE AVFALLSHANTERING Mjölby, Tranås och Boxholms kommuner har en gemensam

Läs mer

Måldokument för Ulricehamns kommuns avfallsstrategi

Måldokument för Ulricehamns kommuns avfallsstrategi Måldokument för Ulricehamns kommuns avfallsstrategi Illustration gjord av Eva Jonsson Kommunfullmäktiges beredning för samhällsutveckling Innehåll Inledning... 3 Framtidsscenario... 4 Ulricehamn 2019...

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering för Örnsköldsviks

Föreskrifter om avfallshantering för Örnsköldsviks Föreskrifter om avfallshantering för Örnsköldsviks kommun (del av Renhållningsordning för Örnsköldsviks kommun) Antagna av kommunfullmäktige 2010-04-26, 64 Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter

Läs mer

Renhållningsföreskrifter i Karlstads kommun

Renhållningsföreskrifter i Karlstads kommun KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (9) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2014-10-16 Ersätter: 2005-02-17 Gäller fr o m: 2014-11-01 Renhållningsföreskrifter i Karlstads kommun Renhållningsföreskrifterna

Läs mer

Renhållningsföreskrifter för Lysekils kommun

Renhållningsföreskrifter för Lysekils kommun Renhållningsföreskrifter för Lysekils kommun Antagna av kommunfullmäktige 2008-11-13 Gäller fr o m 2009-01-01 Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter 1 För kommunens avfallshantering gäller miljöbalken

Läs mer

Bilaga 5 Miljökonsekvensbeskrivning till regional avfallsplan för Danderyds kommun, Järfälla kommun, Lidingö stad, Sollentuna kommun, Solna stad,

Bilaga 5 Miljökonsekvensbeskrivning till regional avfallsplan för Danderyds kommun, Järfälla kommun, Lidingö stad, Sollentuna kommun, Solna stad, Bilaga 5 Miljökonsekvensbeskrivning till regional avfallsplan för Danderyds kommun, Järfälla kommun, Lidingö stad, Sollentuna kommun, Solna stad, Sundbybergs stad, Täby kommun, Upplands Väsby kommun och

Läs mer

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan Bilaga 11 1(8) Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan När en plan eller ett program upprättas, vars genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, ska enligt miljöbalken (1998:808)

Läs mer

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning)

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) Avfall Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig

Läs mer

FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING I VINGÅKERS KOMMUN

FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING I VINGÅKERS KOMMUN FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING I VINGÅKERS KOMMUN INLEDANDE BESTÄMMELSER 1 För kommunens avfallshantering gäller miljöbalken (1998:808) och avfallsförordningen (2001:1063) föreskrifter om avfallshantering

Läs mer

RENHÅLLNINGSORDNING. Antagen av kommunfullmäktige den 17 juni 2004 90

RENHÅLLNINGSORDNING. Antagen av kommunfullmäktige den 17 juni 2004 90 Antagen av kommunfullmäktige den 17 juni 2004 90 Renhållningsordningen för Nykvarns Kommun Renhållningsordningen innehåller kommunens föreskrifter om avfallshantering. Till renhållningsordningen hör även

Läs mer

Bilaga 1 1(6) till Avfallsplan 2010-2017. Boendeform 2008 Flerbostadshus 6466 Småhus 6056 Fritidshus 1658 Figur 1. Boendeformer och antal fritidshus

Bilaga 1 1(6) till Avfallsplan 2010-2017. Boendeform 2008 Flerbostadshus 6466 Småhus 6056 Fritidshus 1658 Figur 1. Boendeformer och antal fritidshus Bilaga 1 1(6) till Avfallsplan 2010-2017 Nuläges beskrivning Kommunens struktur. Kristinehamns kommun ligger vid nordöstra delen av Vänern, med en flera mil lång strandlinje, och omfattar även skärgårdsområden.

Läs mer

Plan för ökad återvinning och resurshushållning

Plan för ökad återvinning och resurshushållning Plan för ökad återvinning och resurshushållning Kommunal Avfallsplan Framtagen i samarbete mellan Dalarnas kommuner och länsstyrelsen Dalarna Åtgärdsprogram Avesta Kommun Antagen i kommunfullmäktige 2013-05-27

Läs mer

RVF Utveckling 2004:12

RVF Utveckling 2004:12 Analys av värdet av hushållens materialåtervinning RVF Utveckling 24:12 ISSN 113-492 RVF Utveckling 24:12 ISSN 113-492 RVF Service AB Tryck: Daleke Grafiska 24 Upplaga: 1 ex FÖRORD RVF:s arbetsgrupp för

Läs mer

RENHÅLLNINGSORDNING - Föreskrifter

RENHÅLLNINGSORDNING - Föreskrifter RENHÅLLNINGSORDNING - Föreskrifter Älvsbyns kommun 2013-10-23 Renhållningsföreskrifter för Älvsbyns kommun Innehåll Föreskrifter Sida 1-12 Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Kartbilaga 1 Kartbilaga 2 Sorteringsbilaga

Läs mer

Version 2015-02-16 FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV HUSHÅLLSAVFALL SÖDERHAMNS KOMMUN

Version 2015-02-16 FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV HUSHÅLLSAVFALL SÖDERHAMNS KOMMUN Version 2015-02-16 FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV HUSHÅLLSAVFALL SÖDERHAMNS KOMMUN Kommunstyrelseförvaltningen Augusti 2015 FÖRESKRIFTER OM HANTERING OM HUSHÅLLSAVFALL För varje kommun ska det enligt 15

Läs mer

RENHÅLLNINGSORDNING FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING FÖR DALS-EDS KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2003-10-22, 88

RENHÅLLNINGSORDNING FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING FÖR DALS-EDS KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2003-10-22, 88 Sidan 1 (11) RENHÅLLNINGSORDNING FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING FÖR DALS-EDS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2003-10-22, 88 1 Inledande bestämmelser För kommunens avfallshantering gäller bestämmelserna

Läs mer

Föreskrifter om hantering av hushållsavfall

Föreskrifter om hantering av hushållsavfall Kommunala avfallsföreskrifter. Föreskrifter om hantering av hushållsavfall Falu kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2014-12-11 11 FÖRESKRIFTER OM HANTERING OM HUSHÅLLSAVFALL För varje kommun ska det enligt

Läs mer

Förslag till REMISSUTGÅVA. Avfallsplan 2006-2010 för Stockholms kommun

Förslag till REMISSUTGÅVA. Avfallsplan 2006-2010 för Stockholms kommun Förslag till REMISSUTGÅVA Avfallsplan 2006-2010 för Stockholms kommun LÄSANVISNING Föreliggande avfallsplan har delats in i fem kapitel: Kapitel A är ett inledande kapitel som redogör för bakgrund, syfte

Läs mer

2009-12-17 AVFALLSPLAN 2010-2017 FÖR KRISTINEHAMNS KOMMUN. Beslutad vid kommunfullmäktige sammanträde 2009-12-17, 106

2009-12-17 AVFALLSPLAN 2010-2017 FÖR KRISTINEHAMNS KOMMUN. Beslutad vid kommunfullmäktige sammanträde 2009-12-17, 106 2009-12-17 AVFALLSPLAN 2010-2017 FÖR KRISTINEHAMNS KOMMUN Beslutad vid kommunfullmäktige sammanträde 2009-12-17, 106 2009-12-17 2 (14) Inledning Alla kommuner i Sverige är skyldiga att ha en renhållningsordning.

Läs mer

ASSAD ALLSHANTERING. hos verksamheter

ASSAD ALLSHANTERING. hos verksamheter KRETSLOPPSANP OPPSANPASSAD ASSAD AVFALLSHANTERING ALLSHANTERING hos verksamheter INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANERA RÄTT FRÅN BÖRJAN... SID 1 HITTA TRANSPORTÖR OCH MOTTAGARE... SID 1 LAGSTIFTNING... SID 2 SORTERING

Läs mer

AVFALLSPLAN Beslutad av kommunfullmäktige 2007-06-18 KF 53 2007

AVFALLSPLAN Beslutad av kommunfullmäktige 2007-06-18 KF 53 2007 AVFALLSPLAN Beslutad av kommunfullmäktige 2007-06-18 KF 53 2007 Förord Avfallshanteringen i Sverige har under senare år genomgått kraftiga förändringar inom en rad områden. På initiativ av samarbetsorganet

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 450.1

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 450.1 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 450.1 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 1994-11-28 116 1995-01-01 1994/419-450 Kf 2008-11-24 153 2008-11-25 2008/784-452 RENHÅLLNINGSORDNING FÖR BROMÖLLA

Läs mer

från och med 2014-03-01 Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-18

från och med 2014-03-01 Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-18 1 Avfallstaxa från och med 2014-03-01 Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-18 2 Innehåll... 1 1 Allmänt... 3 1.1 Principer... 3 1.2 Ansvar... 3 1.3 Avgiftsskyldighet... 3 1.4 Betalning och fakturering...

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 2.13

Laholms kommuns författningssamling 2.13 Laholms kommuns författningssamling 2.13 Renhållningstaxa; antagen av kommunfullmäktige den 25 november 2014, 184 i. Kommunfullmäktige beslutar följande med stöd av 27 kap. 4 miljöbalken. 1. Allmänna bestämmelser

Läs mer

BILAGA 1. Sammanställning av åtaganden. Avfallsplan 2013 Eskilstuna Kommun. Remisshandling 2012-08-24

BILAGA 1. Sammanställning av åtaganden. Avfallsplan 2013 Eskilstuna Kommun. Remisshandling 2012-08-24 BILAGA 1 Sammanställning av åtaganden Avfallsplan 2013 Eskilstuna Kommun Remisshandling 2012-08-24 Förslag till avfallsplan för Eskilstuna kommun 2013. Remisshandling 2012-08-24 1 Bilaga 1 Sammanställning

Läs mer

RENHÅLLNINGSORDNING FÖR PERIODEN 2014-2025

RENHÅLLNINGSORDNING FÖR PERIODEN 2014-2025 YDRE KOMMUN YDRE KOMMUN RENHÅLLNINGSORDNING FÖR PERIODEN 2014-2025 A. AVFALLSPLAN UTKAST INFÖR SAMRÅD (BESLUTAD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2015-06-22) Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 2 1.1 BAKGRUND...

Läs mer

Bilaga 4 Anläggningar för återvinning och bortskaffande av avfall. Remisshandling 2012-08-24

Bilaga 4 Anläggningar för återvinning och bortskaffande av avfall. Remisshandling 2012-08-24 Bilaga 4 Anläggningar för återvinning och bortskaffande av avfall Remisshandling 2012-08-24 Förslag till avfallsplan för Eskilstuna kommun 2013. Remisshandling 2012-08-24 1 1 ANLÄGGNINGAR FÖR ÅTERVINNING

Läs mer

Avfallsföreskrifter i renhållningsordning för Upplands Väsby kommun

Avfallsföreskrifter i renhållningsordning för Upplands Väsby kommun Styrdokument, föreskrifter 2015-06-08 Dnr KS72015:106 Avfallsföreskrifter i renhållningsordning för Upplands Väsby kommun Nivå: Kommungemensamt Antagen: Kommunfullmäktige den 14 september 2015 134 Reviderad:

Läs mer

Avfallsplan 2014 2017 Härnösands kommun

Avfallsplan 2014 2017 Härnösands kommun Kommunstyrelseförvaltningen Henrik Petré, 0611-34 80 15 henrik.petre@harnosand.se PLAN Diarienummer KS 12-256-459 Avfallsplan 2014 2017 Härnösands kommun Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Bilaga 5. Uppgifter till länsstyrelsen. Bilaga till Avfallsplan

Bilaga 5. Uppgifter till länsstyrelsen. Bilaga till Avfallsplan Bilaga 5. Uppgifter till länsstyrelsen Bilaga till Avfallsplan 2016-2019 2 1 Administrativa uppgifter Kommun Norrtälje kommun År 2016-2019 Datum när planen antogs Ansvarig nämnd 2016-XX-XX, statistik som

Läs mer

RENHÅLLNINGSORDNING - Avfallsplan

RENHÅLLNINGSORDNING - Avfallsplan RENHÅLLNINGSORDNING - Avfallsplan Älvsbyns kommun Älvsbyns Energi AB 2013-10-23 Från Älvsbyns Energi AB har Johanna Marttala och Jan Sipola deltagit i arbetet. Från Älvsbyns kommun, miljö- och byggkontoret,

Läs mer

Plan för ökad återvinning och resurshushållning

Plan för ökad återvinning och resurshushållning Plan för ökad återvinning och resurshushållning Kommunal Avfallsplan LUDVIKA KOMMUN Framtagen i samarbete mellan Dalarnas kommuner och länsstyrelsen Dalarna Åtgärdsprogram UTSTÄLLNINGS- OCH REMISSVERSION

Läs mer

Bilaga 5 Miljöbedömning av avfallsplanen

Bilaga 5 Miljöbedömning av avfallsplanen Laxå januari 2013 Bilaga 5 Miljöbedömning av avfallsplanen Icke-teknisk sammanfattning När en plan upprättas, där genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, ska en miljöbedömning genomföras

Läs mer

Renhållningsordning innehållande AVFALLSPLAN SOLLEFTEÅ KOMMUN 2009-2016. och. Föreskrifter om avfallshantering för Sollefteå kommun

Renhållningsordning innehållande AVFALLSPLAN SOLLEFTEÅ KOMMUN 2009-2016. och. Föreskrifter om avfallshantering för Sollefteå kommun Renhållningsordning innehållande AVFALLSPLAN SOLLEFTEÅ KOMMUN 2009-2016 och Föreskrifter om avfallshantering för Sollefteå kommun Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-15 150 Kommunstyrelsen 2012-12-04

Läs mer

Avfallsanläggningar och avslutade deponier

Avfallsanläggningar och avslutade deponier Bilaga 4 Avfallsanläggningar och avslutade deponier Avfallsplan 2011-2015 för 2010-12-01 SYSAV:s ar (Avfallsanläggningar i hela SYSAV-regionen) Hedeskoga Hedeskoga 3:10 Ystads kommun 90.300 Brännbart industri-

Läs mer

Bilaga 1 Nulägesbeskrivning

Bilaga 1 Nulägesbeskrivning Laxå januari 2013 Bilaga 1 Nulägesbeskrivning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Fakta om Laxå kommun -----------------------------------------------------------------2 1.1. Invånarantal 2 1.2. Ålderfördelning 2

Läs mer

FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV. Leksands kommun HUSHÅLLSAVFALL. Antagen av kommunfullmäktige 2014-XX-XX

FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV. Leksands kommun HUSHÅLLSAVFALL. Antagen av kommunfullmäktige 2014-XX-XX FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV HUSHÅLLSAVFALL Leksands kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-XX-XX FÖRESKRIFTER OM HANTERING OM HUSHÅLLSAVFALL För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA HEBY KOMMUN. V A & A v f a l l s e n h e t e n

RENHÅLLNINGSTAXA HEBY KOMMUN. V A & A v f a l l s e n h e t e n RENHÅLLNINGSTAXA HEBY KOMMUN 2014 V A & A v f a l l s e n h e t e n RENHÅLLNINGSTAXA FÖR HEBY KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige den 25 november 2013, 157. ALLMÄNT Denna taxa träder i kraft 2014-01-01.

Läs mer

Organiskt avfall hämtas enligt abonnemang. Organiskt avfall kan också komposteras i godkänd varmkompost efter anmälan till Miljökontoret.

Organiskt avfall hämtas enligt abonnemang. Organiskt avfall kan också komposteras i godkänd varmkompost efter anmälan till Miljökontoret. BILAGA 1: SORTERINGSBILAGA TILL RENHÅLLNINGSORDNING. Lagstiftningsändringar, myndighetsbeslut eller administrativa ändringar (t ex ändrade telefon nr, adressuppgifter mm) införs i denna sorteringsbilaga

Läs mer

Avfallsplan 2012-2016 för Aneby kommun

Avfallsplan 2012-2016 för Aneby kommun Avfallsplan 2012-2016 för Aneby kommun Antagen av Kommunfullmäktige i Aneby kommun 2012-12-17, KF 80 Sammanfattning Syftet med denna avfallsplan är att ge en samlad bild av Aneby kommuns nuvarande avfallshantering

Läs mer

REMISSUTGÅVA. Nulägesbeskrivning A2020. Avfallsplan. för Göteborgsregionen

REMISSUTGÅVA. Nulägesbeskrivning A2020. Avfallsplan. för Göteborgsregionen REMISSUTGÅVA Nulägesbeskrivning A2020 Avfallsplan för Göteborgsregionen Göteborgsregionens kommunalförbund januari 2010 Innehåll HUSHÅLLSAVFALL 3 Sammanfattning hushållsavfall 3 Göteborgsregionen 4 Renova

Läs mer

AVFALLSPLAN REMISSUTGÅVA. Lunds kommun 2016-2020

AVFALLSPLAN REMISSUTGÅVA. Lunds kommun 2016-2020 AVFALLSPLAN REMISSUTGÅVA Lunds kommun 2016-2020 FÖRORD... 3 AVFALLSPLANERING ÄR ETT GEMENSAMT ARBETE... 4 AVFALLSPLANENS FOKUSOMRÅDEN OCH MÅL TILL ÅR 2020... 5 FOKUSOMRÅDE 1 HÅLLBAR KONSUMTION FÖR MINSKADE

Läs mer

FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING

FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING Kommunfullmäktige 2015-xx-xx, x/2015 FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 miljöbalken finnas en renhållningsordning som ska innehålla

Läs mer

Renhållningstaxa för Köpings kommun, Arboga kommun och Kungsörs kommun 2016

Renhållningstaxa för Köpings kommun, Arboga kommun och Kungsörs kommun 2016 DNR. 1 (8) Renhållningstaxa för Köpings kommun, Arboga kommun och Kungsörs kommun 2016 Taxan grundar sig på avgiftsprinciperna i Miljöbalken (SFS 1998:808). Antagen av kommunfullmäktige i Köpings kommun2015-11-30

Läs mer

Renhållningsordning för Nyköpings Kommun 2009-02-02

Renhållningsordning för Nyköpings Kommun 2009-02-02 Renhållningsordning för Nyköpings Kommun 2009-02-02 Antagen av kommunfullmäktige den 10 februari 2009, 30 Dnr: KK 08/537 BTN 08/45 Renhållningsordning för Nyköpings Kommun, gäller från 2009-04-01 2/19

Läs mer

Så här sorterar du på återvinningscentralen ÅVC

Så här sorterar du på återvinningscentralen ÅVC Så här sorterar du på återvinningscentralen ÅVC Sortera soporna redan när du lastar bilen eller släpet. Det underlättar ditt besök på återvinningscentralen. Sortera gärna soporna i säckar eller kartonger

Läs mer

Renhållningsordning för Skara kommun

Renhållningsordning för Skara kommun KOMMUN Renhållningsordning för Skara kommun 2013-11-01 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-09-30, 60 Ersätter renhållningsordningen från 2008-02-25, 5 Innehållsförteckning Föreskrifter om avfallshantering

Läs mer

Avfallsplan för Uppsala kommun 2014-2022

Avfallsplan för Uppsala kommun 2014-2022 Avfallsplan för Uppsala kommun 2014-2022 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Om Uppsala... 3 1.2 Avfallshantering i Uppsala idag... 4 1.3 Avfallshantering i Uppsala i framtiden... 4 2 Övergripande målbild...

Läs mer

Renhållningsordning. Uppsala kommun

Renhållningsordning. Uppsala kommun Renhållningsordning Uppsala kommun 1 Avfallsplan för Uppsala kommun 2014-2022 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Om Uppsala... 3 1.2 Avfallshantering i Uppsala idag... 4 1.3 Avfallshantering i Uppsala

Läs mer

FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING I PARTILLE KOMMUN

FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING I PARTILLE KOMMUN FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERING I PARTILLE KOMMUN Föreskrifterna beslutades av kommunfullmäktige 2008-03-04 ( 14) att gälla från och med 2008-04-01. 1 INNEHÅLL A INLEDANDE BESTÄMMELSER 3 Ansvar för avfallshanteringen

Läs mer

Renhållningstaxa 2015

Renhållningstaxa 2015 Renhållningstaxa 2015 Gäller fr o m 2014-01-01 Antagen av Kf 2013-10-23, 53 RAGUNDA KOMMUNS RENHÅLLNINGSTAXA 2015 Samtliga taxor gäller från och med 2014-01-01 och tills vidare. Taxan är antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Arvidsjaurs och Arjeplogs kommuner

Arvidsjaurs och Arjeplogs kommuner Vårt datum 2008-05-14 Vår referens Boden, Charlotta Lindberg Plockanalys Arvidsjaurs och Arjeplogs kommuner Grontmij AB Besöksadress Norrbottensvägen 2 E-post charlotta.lindberg@grontmij.se Norrbottensvägen

Läs mer

Renhållningsföreskrifter

Renhållningsföreskrifter Renhållningsföreskrifter för Säffle och Åmåls kommuner Antagen av Säffle kommuns Kommunfullmäktige 2015-01-26 12 och rev. 2015-05-25 78 Antagen av Åmåls kommuns Kommunfullmäktige 2015-06-17 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Renhållningstaxa AÖS. Avfallshantering Östra Skaraborg 2015-03-01

Renhållningstaxa AÖS. Avfallshantering Östra Skaraborg 2015-03-01 Renhållningstaxa AÖS 2015 Avfallshantering Östra Skaraborg 2015-03-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 4 2. PRINCIPER... 4 2.1 Återvinningscentraler (ÅVC)... 4 2.2 Samordning... 4 3. UTFORMNING...

Läs mer

Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall i Norrtälje kommun

Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall i Norrtälje kommun 1(10) TJÄNSTEMANNAUTLÅTANDE 2016-04-15 Handläggare: Mattias Andersson Telefon: 0176-713 55 E-post: mattias.andersson@norrtalje.se Dnr: KLML 15-359 Till: Teknik- och klimatnämndens arbetsutskott Insamlingssystem

Läs mer

Renhållningstaxa för Alingsås kommun år 2016

Renhållningstaxa för Alingsås kommun år 2016 Renhållningstaxa för Alingsås kommun år 2016 Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-09, 45 Renhållningstaxa Alingsås kommun år 2016 1 1 Renhållningstaxa för Alingsås... 3 1.1 Avfallsföreskrifter i Alingsås

Läs mer

Kommunal Avfallsplan 2016-2020. Åtgärdsprogram. Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora 2015-04-27

Kommunal Avfallsplan 2016-2020. Åtgärdsprogram. Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora 2015-04-27 Kommunal Avfallsplan Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora Åtgärdsprogram 2015-04-27 Förord För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas en renhållningsordning som ska innehålla

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering för Avesta kommun

Föreskrifter om avfallshantering för Avesta kommun AVESTA KOMMUN - KOMMUNHANDBOK KOMMUNFULLMÄKTIGE Rev 2003-02 3.7.3 Renhållningsordningens Föreskrifter om avfallshantering för Avesta kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2000-12-14, 116. Reviderad Inledande

Läs mer

Avfallsplan för Tierps kommun 23 mars 2012 BILAGA 2 ANLÄGGNINGAR FÖR ÅTERVINNING OCH BORTSKAFFANDE AV AVFALL

Avfallsplan för Tierps kommun 23 mars 2012 BILAGA 2 ANLÄGGNINGAR FÖR ÅTERVINNING OCH BORTSKAFFANDE AV AVFALL BILAGA 2 ANLÄGGNINGAR FÖR ÅTERVINNING OCH BORTSKAFNDE AV AVLL 1 ANLÄGGNINGAR FÖR ÅTERVINNING OCH BORTSKAFNDE AV AVLL I det följande beskrivs översiktligt de viktigaste anläggningarna som nyttjas för hantering

Läs mer

Förslag till. Bollebygds kommuns avfallsplan 2015-2020. Styrdokument: Kommunal avfallsplan. Fastställd: Kommunfullmäktige år-månad-dag x

Förslag till. Bollebygds kommuns avfallsplan 2015-2020. Styrdokument: Kommunal avfallsplan. Fastställd: Kommunfullmäktige år-månad-dag x Styrdokument: Kommunal avfallsplan Fastställd: Kommunfullmäktige år-månad-dag x Gäller för: samtliga nämnder Dokumentansvarig: Teknisk chef Reviderad:- Dnr : SBN2015/312 Förslag till Bollebygds kommuns

Läs mer