Verkstad. Gatusektioner som klarar vinter - Viktiga stråk i Gällivare - Vitplan ATTRACT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verkstad. Gatusektioner som klarar vinter - Viktiga stråk i Gällivare - Vitplan ATTRACT"

Transkript

1 Verkstad Gatusektioner som klarar vinter - Viktiga stråk i Gällivare - Vitplan ATTRACT Gällivare, 19 dec 2013

2 Frågor att diskutera: Stråk: vilka är stråken vinter respektive sommar? Vad är huvudstråk vinter/ sommar hur ska vi nyttja, faciliteter och vilken utformning krävs? (Underlag forskning vindstudie, rörelse, koppling och funktion) Utformning/ gatusektioner huvudstråk sommar/ vinter? Målpunkter koppling som behövs för stråk Projektets tidplan? Vad och när blir slutprodukten? Forskning? Upplägg/ möten framöver (tidplan och upplägg behov)

3 Vitplan exempel

4 exempel Vitplan

5 Gällivare - rörelsemönster Flöden olika trafikslag? Vassara Repisvaara

6 Malmberget - rörelsemönster

7 Gatusektioner som klarar vinter Sommar Vinter Sektion Huvudgata Det kan behövas kanstensparkering; när det kommer gäster vill de parkera på gatan, i alla fall bör möjligheten finnas. Snölagring föreslås ske på ena sidan av gatan, den ytan är därmed också vikt för grönska m.m. Grönska kan vara i kruka el. dyl., som plockas in på vintern. Ena sidan av sektionen (den vänstra i bild) föreslås grusas/sandas under vintern, men den högra lämnas röjd men snöig för att möjliggöra att man kan fördas med spark, skidor eller kälke (dock måste angöring till fastighetet lösas på ett bra sätt även på högra sidan)

8 Gatusektioner som klarar vinter Frågor Huvudgata: Lokaltrafik, hur ska den integreras? Hur stort är behovet för gatuparkering? Andra behov?

9 Gatusektioner som klarar vinter Lokalgata sommar Ploga 2 m gångyta ger 1,2 m snöupplag. Ploga 3,5 m KF ger 1,6 m snöupplag. Sektionen blir 16,6 m. Att ta in skoterled och skidor i gatusektion går, om man enkelriktar gatan på vintern och använder 1 KF för vinteryta= skidor och spark Frågor Lokalgata: Hur stort är behovet för gatuparkering? Andra behov? Lokalgata vinter enkelriktard 2 2,8 2,8 2 16,6 H:B = 1:2,3

10 Andra aspekter med gatusektioner som klarar vinter Sol skugga De gator som har öst västlig sträckning behöver beaktas särskilt, dvs har en tydlig solig sida och en skuggig sida. Det är ett aktivt val om grönskan eller snölagringen är på den soliga eller skuggiga sidan.

11 Andra aspekter med gatusektioner som klarar vinter Grönska Grönskan ÄR viktig på sommaren och uppskattas av många, och förslaget är att den kan utgöras av större planteringar i kruka/lådor. På vinterhalvåret kan dessa plockas in. Gäller både torgyta och gatumiljö. Detta leder till bra kontroll av grönskan och val av växtmaterial. Grönskan blir heller inte skadad på vintern, och snöröjningen blir lättare.

12 Möblering Bänkar, cykelställ och andra typer av gatumöblering: De är viktiga, och det är ett aktivt val som kan göras gällande vilka saker som kan/ska plockas in på vintern, och vilka som ska finnas året runt. All typ av möblering som finns på vintern ska snöröjas så att de är åtkomliga.

13 Andra aspekter med gatusektioner som klarar vinter Belysning Belysning kan ske med allmänbelysning på fasaderna i stället för stolpar. Belysning på fasaderna anses vara identitetsskapande. Stolpar minskar användningsmöjligheterna, och kan minska möjligheterna för snöanvändning eller snöröjning. Dessutom kanske vi vill kunna se stjärnhimlen, även om vi vet att det är svårt då vi samtidigt värderar betydelsen av bra belysning.

14 Belysningsstyrka vid olika typer av ljusförhållanden Belysningsstyrka lux (lx) motsvarar ungefär 0,1 månsken 30 allmänbelysning utomhus 300 grovarbete i stora utrymmen 500 kontorsrum, klassrum 2000 molnig dag solljus när det är som klarast källa: Hemsidan NMF, nordiskt samarbete om forsknings och utvecklingsarbete om vägutrustning, 2008

15 Frågor möblering, belysning och grönska Vilken typ av grönska vill vi ha? Vilken typ av belysning vill vi ha? Vilka saker vill/behöver/måste vi ha? Vilka saker kan/ska plockas in på vintern, och vilka ska finnas året runt?

16 Första ansats till formulering av forskningsresultat: Stadsbyggnadsmässigt perspektiv på förhållandet kvarters och gatustruktur med avseende på vind, sol och snöhantering, som beslutstöd vid stadsutveckling. Problematisering av beslutstagande för att nå en balans av estetiskt attraktiv stadsgestaltning och funktionell dagvattenhantering.

17 Minnes 19 dec 2013 Attract Gällivare Närvarande: Mattias BDX Christina GK Liza GK Annika GK Marcus Z GK Björn SWECO Eugenia LTU Stefan LTU Charlotta LTU Minnesanteckningar: Tema vitplan: Allmänna beskrivningar om arbete i Gällivare hittills på temat vitplan: Gällivare har haft projektet Vinterland, många pengar 800 tkr per år, talet. Det handlade om att skapa ett vinterstråk, och det handlar om att inventera och förstå målpunkterna: Dundret Sjöparken Rekreation Turism och viktiga vanliga målpunkter Exempel på resultat: pistat stråk från Gällivare till Dundret. Det byggs en gångtunnle 5 m bred i botten just nu under Porjusvägen just vid Fjällnäsområdet. Det är ca 4 km från centrum till Dundret. Tunneln i sig skulle kunna vara intressant i sig längs vägen, beträffande gestaltning etc. Som värst är det 7 7,5% lutning. GC vägen är dragen i serpentin. Nivåskillnad mellan Vassara vattnet och toppen Dundret är närmare 500 m. Det går isbana från Sandviks badplatsen 3 4 km till Kissansaari (kommunen tar dit grillmöjligheter mm på vintern). Isbanan har is för skridskor skidspår GC yta, vardera 3 4 m breda. Man tar sig till Sandviks badplatsen med bil, men även GC stråket längs med Vassara, vid bron vid järnvägsstation och vid korsningen vid Älvgatan Kaitumvägen (korsningen Älvgatan Kaitumvägen.är i plan).(det går ca 20 tåg per dygn minst). Allmän kommentar: det finns 6 mil skidspår och det mesta är belyst. Allmän kommentar: om vad kommunen jobbar med gällande vinteraktiviteter: De små barnens aktiviteter, underhåller skidspåren, kvällsaktivitet på sjöparken, och längre aktiviteter så som skidspår och helgaktiviteterna på Nuolajärvi. Allmänna kommentarer om vad som bör beaktas i en vitplan: Skidspår ska inte vara i konflikt med GC vägar, och tvärt om. Skidspår och skoterled är också viktiga i vitplanen, fram med dem på kartan. 1

18 Vitplanen ska beakta och minimera konflikten mellan skidspår och skoterspår. Det är tydligt olika sätt att färdas och innebär därmed tydligt olika behov. Idéer om utveckling av vinteraktiviteter: Skidspår går västerut vid sjukhuset och det borde fortsätta runt sjön Noulajärvi, över/undervägen, och koppla till norra spåret som går norr om E45. Sjön Nuolajärvi är en plats som det kan vara vinteraktiviteter på. Det finns ingen belysning i området nu, men det vore bra och spännande med landskapsbelysning vid Noulajärvivägen. Tex ta bort vägbelysningen på själva vägen, och ha kostbelysningen vid sjön, ( fränt ). Nuolajärvi skulle då vara en naturpark och ha vissa punkter belyst. Idén går alltså ut på att jobba med själva sjön gällande belysning. Bilister kan också ta del av detta när de åker förbi och ser det fina. (Trafikverket har tagit bort belysning där GC inte ska färdas, därför ska det nog inte vara belysning på vägen Noulajärvivägen.) Som en del av en vitplan kan medvetna satsningar på estetiska värden ingå. Estetiska aspekter, var ska de placeras/vara? På följande platser/områden: Centrum Sjöparken Själva isen på Vassaraträsket och Vassaraälven (Fontänen i Vassara har frusit och blivit fin/spännade) Blandade kommentarer stadsplanering och trafikplanering: Kommunen har köpt in ytan mellan järnvägen och Norska vägen för byggander. Diskussioner finns om vad ytan kan användas till; Gymnasieskolan, sporthall, bostäder Mellanområdet, dvs. mellanområdet mellan Gällivare och Malmberget: GC vägarna i området är många och det är okänt vilka anledningar det var att dessa är byggda i betydelsen att de inte uppfyller så tydliga rörelsebehov. Det skulle räcka med två tydliga GC vägar i nord sydlig riktning. Minska mängden GC väg skulle ge bättre behovsuppfyllelse och bättre drift. Det skulle gå att lägga skidspår parallellt med GC vägen och samnyttja belysning. Den ena GC vägen heter Kärleksstigen och används ganska flitigt. Det projekteras en GC väg i öst västlig riktning parallellt med Cellulosavägen, fram till Kärleksstigen. Att ta sig ännu längre österut är svårare eftersom det är en trafikapparat i vägen. LKAB fastigheter förtätar på Granbacka med byggnader för boende, och eventuellt även generellt mer på den mark LKAB har hand om. Kommunen ska inte förtäta på sin mark på mellanområdet för det är känt att det ligger malmkropp därunder vilket kan leda till framtida gruvbrytning. 2

19 (Malmberget) Malmsta har fått nya fina GC vägar, runt om och med koppling till Koskullskulle. Det flyttar in en del yngre familjer till Malmsta (husen är en miljon billigare än husen i Gällivare). De som vill kan bli inlösta av LKAB. I Koskullskulle bor pers. Tipsta (ovanför Trollstigen)har pulkbackar, skulle kunna vara ett ännu tydligare friluftsområde. Kommunen har gjort många fina nya anläggningar i området. Till Tipsta tar man sig på GC vägen Kärleksstigen. Svanparken i Malmberget kommer att försvinna och har nu en läcka. Kommer nog inte komma igång igen. Förlängningen av Kärleksstigen, det är där man mellan Malmberget och Gällivare. Det finns en yta öster om Malmsta, som skulle kunna fylla behovet av parker. Det naturliga vore dock att göra något på den gröna ytan just öster om Tallbackaskolan för att tillgodose parkbehovet, på Mellanområdet. Trafik och gator: Mätning av trafikflöden har gjorts hösten 2013: Lasarettsgatan har ca ÅDT Cellulosavägen har 6000ÅDT Roslingsvägen/Vallmovägen 1000 ÅDT, har oväntat mycket (men ändå ganska lite) Oljevägen/Norskavägen har 7000 ÅDT, och centralplan vid JVG stationen har mer flöde än så. Parkgatan på 70 talet och grävdes genom Malmbergsbacken, är för överdimensionerad. Borde mätas: G flöde C flöde Flöde skidåkare GC vägen är inte sammanhängande läng Malmbergsleden, det är uppehåll på en km, och sedan kommer det en GC väg. Det planeras för cirkulationsplats i korsningen Oljevägen/Cellulosavägen. Det vore även naturligt med en GC väg parallellt och separerat med Oljevägen. GC vägen är tänkt att kopplas ihop med centrum. GC vägen borde vara på östra sidan. Det har påbörjats en trafikstrategi, i början av år 2014 ska arbetet komma igång. Drivkrafterna är det förändrade samhället, mer framtidsorienterat. En trafiknätsanalays är gjord Skoter: 3

20 Det pågår en skoterutredning, men det var krångligare än trott pga. regler och lagstiftning. Det blev en förstudie pga. detta, inte en färdig rapport. Var redovisad i nämnden, och den blev gillad men finns ingen inriktning ännu. Skoterföreningen skickade in ett förslag Det vore bra att ha möjlighet att angöra Gällivare C med skoter någorlunda bra i alla fall med gångavstånd till fiken etc. Målpunkter med skoter: Bränslestation OK Malmberget är det enda stället man kan tanka lagligt. Övriga målpunkter är Statoil och OK i Gällivare, och några i Malmheden. Det finns skoterstuga vid Sandviksvägen, ena vid landknät, och en vid markeringen för badplats. Dundret är också en målpunkt, både restarunagen Björnfällan och upp på Dundret, och även fiket vid liftarna. restaurangen Glada kocken vid Repisvaara är även en målpunkt. Om relationen andra personer skoter/skotervägar: Några få personer i villaområdet mellan Kaitumvägen och Parkgatan klagar vilket har lett till att möjligheten att köra skoter är stängd på Vassaraälven vid Älvgatan. Personer som inte friluftar: Dessa är deras målpunkter: externhandel på Malmheden, Sjukhuset, Centrum. Angöring för GC trafik till externhandel på Malmheden sker via kärleksstigen. Kollektivtrafik: Det har inte gjort mätningar av antalet kollektivtrafikresenärer. Kollektivtrafiken är igång året runt. Centrala buss heter bolaget som kör just nu. Det stora flödet kollektivtrafikresenärer mellan Gällivare och Malmberget är gymnasister. Det finns ett attitydsförändringsprojekt för att ändra följande; man åker inte buss fast man kan, man tigger skjuts av föräldrar mm (gäller gymnasister). Tar 30 min att åka mellan Gällivare C och Malmberget C. Det tar 7 min att köra bil. Borde peka ut de viktigaste stråken och göra kollektivtrafiken snabbare! Repisvaara vore en tydlig målpunkt/startpunkt. (finns många stora dyra fina bilar i Gällivare; BMW suv osv.) Det är inte så attraktivt att åka kollektivtrafik tycker man. Beträffande miljöaspekten (LMG drivmedel exempel från Boden): Man vill enligt medborgarenkäten, att kommunen, ska börja med mer miljötänk. Luftkvalitetsmätningar pågår i Gällivare just nu, men resultatet är ännu inte känt. Tung trafik: E45 är en begränsning i sig, tung trafik är en begränsning. Yrkesakademin (utbildning av yrkesförare) är och snurrar där det är som trängst i centrum Tung trafik (Farligt gods) från Porjusvägen kör j genom stan. De som hittar kör efter Lulevägen, de som kör efter GPS kör E45. MSB har gjort en undersökning 2006 på farligt gods, och det var lågt flöde. 4

21 Villagatorna: De äldre villagatornas totala bredd är 11m, med 9 m körbatan, 2 m trottoar. En del gator, Zinkringen, Silverringen, osv, de har ingen trottoar och är ändå 9 m breda. Där bredvid är KF tot 6 m med stödremsa och diken (bredden är olika). I området Bäckåsen där LKAB hyr ut villor finns det parkeringar för husvagnar och släpvagnar. Snöröjning och halkbekämpning: I centrala stan slungar man och plockar bort snön då det inte finns yta att lägga snön. Det finns planer för villagatorna att minska den hårdgjord yta och lägga snön på den gröna nya ytan. Allmänt läggs snön i plogkarm, och snön tas sedan bort en eller två gånger. Blir det trång kan man bära med hjullastare till speciella platser, och som sedan körs bort till Kavaheden eller Bäckåsen. (förhandlas/anmäls till Miljönämnden). Förvaltningen Miljö och bygg upplåter yta för att lägga snö. Man tar bort karmar innan man isriver, för att den rivna isen ska rymmas ton snö körs bort från Gällivare till Kavaheden m 3 blir det. Om man anlägger pulkabacke av snö i Sjöparken: (skulle det gå att räkna ut hur mycket snö som behövs till pulkbacke i sjöparken. Det måste vara ren snö, och kan då inte tas från sandade ytor; centrum och GC vägar. Lokalgatorna sandas/grusas sällan. Exempel: Om man tar snö från Vallmovägen tex, hur mycket snö kan man ta/och hur mycket behövs? 5000 ton, m 3, kostar tkr att köra dit. 1 veckas körning med några maskiner skulle det ta. Skulle bli en 15 graders lutning, 24 m hög. Då finns även kravet och behovet på att snön ska smälta till en viss tid, innan tex 1 juni. Det är nog så att snö lagd på hög i Sjöparken måste köras bort just innan snösmältning. Den har då hantereas två gånger vilket troligtvis blir dyrare än att forsla bort ca två ggr från lokalgatorna. ((15 graders lutning, 80 m hög, 25*50 m på marken, det blir m3)). Finns en permanent pulkabacke på Kvarnbacken, men den korsar vägen till campingen på Kvarnbacken (hembygdsområde). Ligger då egentligen vid ett av våra vitplansstråk. GC trafiken från Kvarnbacken till/från Sjöparken går längs med Parkgatan. Tomtägares snöhantering: Vart tar RUT snön vägen? De tar inte jobb om de inte vet var de ska lägga snön, ofta på kundens egen tomt. Om det läggs på annan plats är det anvisat av miljö och bygg. BDX har avtal med 50 villaägare. Totalt antas några 100 tal ha traktorskottning ton gruskross går det åt för kommunal halkbekämpning per år. Det kanske kostar en del men är väl värt. 5

22 Avrinning: Snön måste köras bort från Sjöparken, innan avrinning. Lokala snölagringsplatser som kommunen har godkänt, de får ligga kvar ofta. Kan behövas ev. uppstädning efteråt. Sådana snölagringsplatser finns inte i centrum, man lägger på torget men kör bort sedan när det blir fullt. Gatusektion Huvudgata: 26 m blir det (men ska kolla det), om man ska tillgodose alla rörelser. Och har pressat att man inte har några fasta installationer på vintern, och lägger snö där på vintern. På sommaren har man plockat ut alla möjliga grejer vi vill ha. Vad kan vi göra med de sektioner som vi redan har i Gällivare? Sektion Lokalgata: Det är en intressant idé som man kan använda sig av gator i centrum. Kan tillämpas kring nya gatorna. Om möblering på sommaren och snölagring på vintern: Är en bar och intressant idé men informationskampanjer vore viktigt för att allmänheten ska få veta varför man gör så. 6

Minnesanteckningar från Verkstad på temat SNÖHANTERING

Minnesanteckningar från Verkstad på temat SNÖHANTERING Minnesanteckningar från Verkstad på temat SNÖHANTERING Tid: Måndag 25 nov 2013, kl 9-15. Plats: Hjalmars rum, Folkets Hus Kiruna Deltagare: Eva Ekelund, Kiruna kommun (del av tiden) Sara Aspvik-Thelin,

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg.

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg. Rävåsskolan Karlskoga kommun har genomfört trafikmätningar vid Rävåsskolan som visat en årsvardagsdygnstrafik (Åvadt) på 2500. Trafikvolymerna består till största delen av lätta fordon, andelen tung trafik

Läs mer

ETF:s enkät 2011 översikt

ETF:s enkät 2011 översikt ETF:s enkät 11 översikt 1. Anordna Midsommarfirande 2. Anordna Simskola 3. Anordna Valborgseld: 4. Anordna Höstfest/ Kräftskiva: 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6. Anordna gemensamma arbetsdagar:

Läs mer

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Sammanfattning Naturskyddsföreningen ser positivt på cykelplanen och ser med stor förväntan att cykeln som transportsätt får mycket större utrymme

Läs mer

idéskiss Trafik och parkering

idéskiss Trafik och parkering 17 Inledning Utvecklingen inom det studerade området från lantlig småstadsidyll till ett modernt centrum har skapat en komplex och varierad stadsbebyggelse. Den framtida staden bör utgå från vad som är

Läs mer

Yttrande över program för stadsutveckling i Hammarkullen

Yttrande över program för stadsutveckling i Hammarkullen Yttrande över program för stadsutveckling i Hammarkullen YimbyGBG YimbyGBG är ett politiskt obundet nätverk av medborgare som vill se mer tät, levande blandstad i Göteborg. Vi vill genom positiv, konstruktiv

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN 2014-06-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nulägesbeskrivning... 3 2.1 Biltrafik... 4 2.2 Gång- och cykeltrafik... 5 2.3 Kollektivtrafik... 5 3 Planerad exploatering...

Läs mer

Vision Karlskrona C - Landbrogatan - Ronnebygatan - som en del i ett övergripande stråk Pantarholmen - Karlskrona C - Centrum

Vision Karlskrona C - Landbrogatan - Ronnebygatan - som en del i ett övergripande stråk Pantarholmen - Karlskrona C - Centrum Trafikstrategi för Karlskrona Vision stråk i Landbrogatan Vy över Landbrogatan norrut mot stationen en tidig sommarmorgon. Landbrogatan är en mycket vacker gata med ett storslaget perspektiv från Ronnebygatan

Läs mer

Kundenkät gatumark hösten 2013

Kundenkät gatumark hösten 2013 Kundenkät gatumark hösten 2013 En kundenkät med totalt 13 frågor skickats under hösten 2013 ut till 500 slumpvis utvalda kommuninvånare. Syftet är att få en överblick av hur nöjda invånarna kunderna är

Läs mer

Parkeringsutredning Lomma

Parkeringsutredning Lomma Parkeringsutredning Lomma Slättäng 2012-05-30 Malmö 2012-05-30 Vectura Consulting AB Box 242, 201 22 Malmö Växel: 0771-159 159 Projektansvarig Jenny Hällstorp, 010-484 62 40 Kontaktpersoner Kristofer Lilja,

Läs mer

Minnesanteckningar från medborgardialog 8/10-2015

Minnesanteckningar från medborgardialog 8/10-2015 Sammanfattat 16/10-2015 av planhandläggare Hanna Dahmberg Minnesanteckningar från medborgardialog 8/10-2015 Tack för det stora engagemang som visades vid medborgardialogen! Vi i arbetsgruppen fick med

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och 04 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e r l a g o c h r i k t l i n j e r - f r å n t e o r i t i l l i d é 0 4 0 4 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e

Läs mer

Almöstrand och Tjörns entré, Tjörns kommun

Almöstrand och Tjörns entré, Tjörns kommun 1 Trafik PM 2014 01 28 Almöstrand och Tjörns entré, Tjörns kommun Grundförutsättningar Området kring Almön och entrén till Tjörn från fastlandet utgörs av en hög bergsrygg, som sträcker sig från sydost

Läs mer

Protokoll Trygghetsvandring i Åsjunga 2014-06-24. Trygghetsvandring i Åsjunga Reviderad 2014-06-23

Protokoll Trygghetsvandring i Åsjunga 2014-06-24. Trygghetsvandring i Åsjunga Reviderad 2014-06-23 Reviderad 2014-06-23 1 Inledning Vid en byastämma i Åsljunga ville invånarna genomföra en trygghetsvandring. Detta tog Örkelljunga kommun fasta på och den 2012-03-22 anordnade kommunens BRÅ (Brottsförebyggande

Läs mer

Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010

Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010 Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010 Antagen av invånarna i Rydsnäs 2010-11-03. Ansvarig förtroendevald politiker: Anders Andersson Handläggare: Lennart Jonsson Arbetsmetod Planen har tagits

Läs mer

På väg med väg- och trafikenheten

På väg med väg- och trafikenheten På väg med väg- och trafikenheten Vad är viktigast? Felanmälan Prioriteringar enligt gällande trafikplan från 2010 Era behov av information Vilka arbeten pågår och vad händer de närmaste åren Transportstrategi

Läs mer

Antagen KF 96, 2009-12-16 GÅNG- OCH CYKELPLAN FÖR VÅRGÅRDA TÄTORT

Antagen KF 96, 2009-12-16 GÅNG- OCH CYKELPLAN FÖR VÅRGÅRDA TÄTORT Antagen KF 96, 2009-12-16 GÅNG- OCH CYKELPLAN FÖR VÅRGÅRDA TÄTORT FÖRORD Arbetet med att ta fram Gång- och cykelplan för Vårgårda tätort har gjorts i samarbete av Sabina Talavanic, stadsarkitekt, Charlotte

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR PROGRAM TILL. Tid: Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 18:00-19:15

MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR PROGRAM TILL. Tid: Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 18:00-19:15 2010-10-14 MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR PROGRAM TILL DETALJPLAN FÖR GÅRÖ 1:69 (ÅVC) I GNOSJÖ TÄTORT Plats: Kommunhuset, Sessionssalen Tid: Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 18:00-19:15 Närvarande:

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 8 Vinterväghållning April 2010 Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret 1.0 Svarsfrekvens Det är 89 personer 60 % av panelen som svarat deltagit i frågor kring vinterväghållning. Av

Läs mer

OP 2010. Röster från män 70 år-

OP 2010. Röster från män 70 år- OP 2010 Röster från män 70 år- 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Cykelbana efter Järbovägen. Av- och påfart Rv80- Järbovägen. Fler poliser. Det är en enorm förstörelse

Läs mer

BESKRIVNING AV UTKASTALTERNATIV A OCH B

BESKRIVNING AV UTKASTALTERNATIV A OCH B BESKRIVNING AV UTKASTALTERNATIV A OCH B Detaljplane 498 Borgå, Västra åstranden, stranden för kultur och fritid Detaljplaneändring för stadsdelen 22, Kokon skidcentrum, Kokon föredetta reningsverk, åstrandens

Läs mer

Cykeltrafikprogram för Umeå kommun 2009-03-10

Cykeltrafikprogram för Umeå kommun 2009-03-10 Cykeltrafikprogram för Umeå kommun 2009-03-10 Mål Målet för Umeå kommun är att öka andelen resor med cykel genom att ha ett sammanhängande och säkert gång- och cykelvägnät i en stad där det är nära till

Läs mer

Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern

Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern Kontoret för samhällsbyggnad 2014-08-15 Mats Jakobsson 08-590 970 96 Dnr Fax 08-590 733 37 mats.jakobsson@upplandsvasby.se Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern 1. Varför behövs två nya

Läs mer

SKEPPSVIKEN UDDEVALLA KOMMUN. Dnr P383 Miljö och Stadsbyggnad Hans Johansson 2005-08-18, kompl 2005-10-19

SKEPPSVIKEN UDDEVALLA KOMMUN. Dnr P383 Miljö och Stadsbyggnad Hans Johansson 2005-08-18, kompl 2005-10-19 1 UDDEVALLA KOMMUN Dnr P383 Miljö och Stadsbyggnad Hans Johansson 2005-08-18, kompl 2005-10-19 SKEPPSVIKEN Vintern 04/05 samrådsbehandlades ett program till detaljplan för området. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Byastuga, torsdagen den 10 november 2011

Byastuga, torsdagen den 10 november 2011 MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Byastämmor 2011 Skribent: Caroline Alvesson Byastämma i Olseröd Byastuga, torsdagen den 10 november 2011 Närvarande Kristianstads kommun representeras av Kalle Heise (mp), Anders

Läs mer

Motala cykelplan 2016-2030

Motala cykelplan 2016-2030 Motala cykelplan 2016-2030 Del 2 Behovsanalys Version 0.5 Remissversion Innehållsförteckning 1 Behovsanalys Motala cykelplan... 1 1.1 Användning och uppdatering av behovsanalysen... 1 1.2 Strategi för

Läs mer

Vilka föroreningar är det som förekommer inom området?

Vilka föroreningar är det som förekommer inom området? Dokumentnamn Minnesanteckning Datum Diarienummer 2015-18-12 KS 2014/155 1(5) Adress - Minnesanteckningar från samrådsmöte ang. DP 537 Karlholms strand Närvarande från kommunen: Jonas Nyberg (ordf. Utskottet

Läs mer

Öppet möte om parken vid parkleken Nybygget i Gubbängen

Öppet möte om parken vid parkleken Nybygget i Gubbängen Öppet möte om parken vid parkleken Nybygget i Gubbängen Ett öppet möte om upprustningen av parkleken Nybygget i Gubbängen hölls den 28 maj 2015 klockan 18-19.30. 30-40 personer, alla vuxna, närvarade på

Läs mer

Trafikutredning Kyrkerud- Strand

Trafikutredning Kyrkerud- Strand ÅRJÄNGS KOMMUN Trafikutredning Kyrkerud- Strand UPPDRAGSNUMMER 2337007000 SWECO CIVIL AB, KARLSTAD OLA ROSENQVIST SOFIA WEDIN MAGNUS WACKERFELDT Sweco Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Etikett och trafikvett

Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Huddinge ska växa i takt med Stockholms län. Det betyder att befolkningen ska öka från drygt 100 000 invånare till mellan 120 000 och 150 000 år 2030. Det

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM SNURROM 2016-05-11

GESTALTNINGSPROGRAM SNURROM 2016-05-11 GESTALTNINGSPROGRAM 2016-05-11 - ENTRÉN - Den första plats som besökare och boende i Snurrom kommer möta är en platsbildning, ett mindre torg. Hela ytan blir upphöjd till torgnivå och platsen blir en ordnad

Läs mer

Gestaltningsprogram till detaljplan för Frösjöstrand

Gestaltningsprogram till detaljplan för Frösjöstrand GESTALTNINGSPROGRAM Gestaltningsprogram till detaljplan för Frösjöstrand Översikt av planerad bebyggelse i Frösjöstrand. GESTALTNINGSPROGRAM Sid 1(5) Syfte Syftet med detaljplanen är att omvandla det befintliga

Läs mer

Busshållplats med markerad upphöjd yta, från öster. Framsida, mot järnvägen. Busshållplats med markerad upphöjd yta, från väster.

Busshållplats med markerad upphöjd yta, från öster. Framsida, mot järnvägen. Busshållplats med markerad upphöjd yta, från väster. 2. ANALYS 29 2.1 BESÖK För att få lite idéer på hur stationsområdet i Vårgårda kan utvecklas har jag valt att titta närmare på två andra stationer med liknande bakgrund. Jag har valt stationerna Herrljunga

Läs mer

Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-08-28

Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-08-28 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Samrådshandling 1(7) Dnr: PLAN.2012.1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 tillhörande Detaljplan för kvarteret Hunden fastigheterna Hunden 2-6 och 8-17 Katrineholms kommun Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

FÖRSTUDIE Väg 1000, delen från Fryksåsvägen (väg 1002) till och med Lillågatan i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län

FÖRSTUDIE Väg 1000, delen från Fryksåsvägen (väg 1002) till och med Lillågatan i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län FÖRSTUDIE Väg 1000, delen från Fryksåsvägen (väg 1002) till och med Lillågatan i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län Samrådshandling 2010-12-13 Objekt: 102734 Beställare: Lisbeth Gunnars, Orsa kommun Projektledare:

Läs mer

Väg E20 delen förbi Hova

Väg E20 delen förbi Hova VÄGPLAN Väg E20 delen förbi Hova Gullspångs kommun, Västra Götalands län Samrådsredogörelse 2014-05-23 Projektnummer: V85631195 Dokumenttitel: Samrådsredogörelse - Vägplan för E20 förbi Hova Skapat av:

Läs mer

TYCK TILL. om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD. Samråd 16 januari till 9 mars

TYCK TILL. om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD. Samråd 16 januari till 9 mars TYCK TILL om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD Samråd 16 januari till 9 mars Vår vision: "Den attraktiva småstaden med de stora livskvaliteterna". Oskarshamn ska ha 30 000 invånare år

Läs mer

Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken

Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken Miljövänliga transporter Lastcyklar har idag en kapacitet på 300 kg och är ett alternativ till varutransporter i tätort. Bilfria gator Gator fri från

Läs mer

Projekt samhällsomvandling - Gällivare

Projekt samhällsomvandling - Gällivare Projekt samhällsomvandling - Gällivare 1 Sammanfattning Denna rapports huvudsakliga inriktning är hur vi ska vrida konsekvenserna av samhällsomvandlingen till någonting väldigt positivt för Gällivare och

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

LVF - Aktuellt nr 5 2013

LVF - Aktuellt nr 5 2013 LVF - Aktuellt nr 5 2013 Långbro Villaförening - er lo kala villaförening sed an 1944 2013-11-27 I detta nummer Ordförande har ordet Stöld ur brevlådor Parkeringsregler Sotning Mer om parkering Tomträtt

Läs mer

Skywalk liknande den vi hade tänkt ha mellan byggnaderna. Tommy Lindborg & Daniel. Nordqvist. sida 1

Skywalk liknande den vi hade tänkt ha mellan byggnaderna. Tommy Lindborg & Daniel. Nordqvist. sida 1 Skywalk liknande den vi hade tänkt ha mellan byggnaderna Nordqvist Tommy Lindborg & Daniel sida 1 Innehållsförteckning Inledning sida 3 Syfte sida 3 Bakgrund sida 3 MILJÖ sida 3 Omgivning sida 3 Affärer

Läs mer

WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012

WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012 SAMMANSTÄLLNING AV: WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012 Den 10 november genomfördes en öppen workshop med boende och verksamma på Brunnshög, Östra Torn och Norra Fäladen.

Läs mer

Framkomlighet på gatorna runt Stuvsta J

Framkomlighet på gatorna runt Stuvsta J Framkomlighet på gatorna runt Stuvsta J Bakgrund Våra gator behöver ses över utifrån ett framkomlighetsperspektiv för att försäkra oss om att vi har gator där utryckningsfordon och snöröjning kan komma

Läs mer

Översiktsplan för Simrishamns kommun Dnr: 2010/74

Översiktsplan för Simrishamns kommun Dnr: 2010/74 1 (6) Datum: 12-11-12 Översiktsplan för Simrishamns kommun Dnr: 2010/74 Vad Gärsnäsborna tycker om Gärsnäs. Sammanställning av inkomna synpunkter 2012-10-24 - -2012-11-07. 1. Gärsnäs har många fördelar:

Läs mer

Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg.

Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg. 2015-08-27 Q&A Skeppsbron Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg. Detta händer just nu I augusti i år invigdes

Läs mer

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter 2012-01-25 Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter Är det dags för Hallmans monumentalbyggnad från 1905 eller inte? Carl-Henrik Barnekow Utredning för omvandling av busstorget Bilden på

Läs mer

Sjöskogens samfällighetsförening

Sjöskogens samfällighetsförening Sjöskogens samfällighetsförening Boendeinformation 2015 Inledning Sjöskogen är ett fritidsområde som är beläget cirka två mil sydost om Nyköping, direkt vid Bråvikens strand. Området präglas av dess undersköna

Läs mer

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman v.26, 27 & 31. Var informationen innan kollot tillräcklig? (57 svar) 60 50 40 30 20 10 0 Ja (98%, 56 st) Nej (2%, 1 st) Om nej, vad

Läs mer

Exempel på LED-installationer i Stockholms utomhusbelysning

Exempel på LED-installationer i Stockholms utomhusbelysning Henrik Gidlund Anläggning 08-508 261 68 Exempel på LED-installationer i Stockholms utomhusbelysning Katarinavägen En 330 m linjär LED som belysning av mur och gångbana. Effekt är 1 W/m, totalt 330W. Byggår

Läs mer

Planbeskrivning. Vallbacken 24:3 mfl, kv Gustavsberg Detaljplan för bostäder, vård m.m. Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Vallbacken 24:3 mfl, kv Gustavsberg Detaljplan för bostäder, vård m.m. Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDS- /UNDERRÄTTELSEHANDLING 2014-11-03 DNR: 14BMN24 HANDLÄGGARE: EMMA OLOFSSON Planbeskrivning Vallbacken 24:3 mfl, kv Gustavsberg Detaljplan för bostäder, vård m.m. Gävle kommun,

Läs mer

Drottningtorget - Framtidens torg. Trollhättan

Drottningtorget - Framtidens torg. Trollhättan Drottningtorget - Framtidens torg Trollhättan »» Drottningtorget - Ett torg för Trollhättans invånare, ett torg för framtiden. En flexibel aktivitetsyta för bl a fotboll, basket, handboll och volleyboll.

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN MEDBORGARTRÄFF I RIMFORSA DEN 2 MAJ 2011

MINNESANTECKNINGAR FRÅN MEDBORGARTRÄFF I RIMFORSA DEN 2 MAJ 2011 MINNESANTECKNINGAR FRÅN MEDBORGARTRÄFF I RIMFORSA DEN 2 MAJ 2011 Datum: 2011-05-02 Tid: 19.00 20.25 Plats: Godtemplargården, Rimforsa Deltagare: 17 Kommunalrådet Anders Ljung hälsar välkommen till kvällens

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av Brakmarsvägen samt bussvändplats i Raksta, Tyresö kommun

SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av Brakmarsvägen samt bussvändplats i Raksta, Tyresö kommun Stadsbyggnadskontoret oktober 2009 Karin Norlander SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av Brakmarsvägen samt bussvändplats i Raksta, Tyresö kommun Tyresös stadsbyggnadskontor upprättade juni

Läs mer

10 Gaturummets innehåll

10 Gaturummets innehåll 10 Gaturummets innehåll I gaturummet utgörs ofta rummets väggar av bebyggelsen längs vägen. Även träd eller högre häckar kan bilda väggar i gaturummet. Vanligen skiljs trafikantslagen åt av en liten höjdskillnad,

Läs mer

Trafikutredning till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA. September 2008

Trafikutredning till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA. September 2008 till fördjupad översiktsplan för KÅSEBERGA September 2008 Denna utredning har utförts under juni 2006 september 2008 av följande projektorganisation: Konsult Tyréns AB Tyrénshuset 205 19 MALMÖ Tel: 040-698

Läs mer

4.0 GATOR. Från Repslagaregatan, Junogatan och Bastiongatan utformas gatuanslutningar med 90 grader.

4.0 GATOR. Från Repslagaregatan, Junogatan och Bastiongatan utformas gatuanslutningar med 90 grader. 4.0 GATOR Gaturummen Gaturummen i området skall inbringa trygghet för de boende och de är därmed viktiga delar när målet är att bland annat skapa en trivsam miljö. I mitt gestaltningsförslag skall gatornas

Läs mer

Uppsala "KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD

Uppsala KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Uppsala "KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Astrid Nyström 2013-02-18 Diarienummer BUN-2013-0105.60 Ärende färdigställs efter diskussion på AU pga två alternativa förslag

Läs mer

Langsgatan 4. - Ledig kontorslokal 530-200m 2

Langsgatan 4. - Ledig kontorslokal 530-200m 2 Langsgatan 4 - Ledig kontorslokal 530-200m 2 Kontorslokal i Centralt och Attraktivt Område Objektet Kontorslokal om 530 kvm i expanderande område med gångavstånd till stadskärnan, tågstationen och Rinmansparken.

Läs mer

Bra platser Park/gräsytan mitt emot Rohman Haas är en bra mötesplats för mammor och barn.

Bra platser Park/gräsytan mitt emot Rohman Haas är en bra mötesplats för mammor och barn. 1(6) Teknik- och serviceförvaltningen Datum 2013-11-14 Handläggare Emilia Löfgren Er Referens Vår Referens Sammanfattning av inkomna synpunkter vid dialogmötet om Öster den 22 oktober 2013 Bra platser

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 SAMRÅDSFÖRSLAG 2014-11-28 Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 PLANBESKRIVNING P O S T A D R E S S B E S Ö K S A D R E S S T E L

Läs mer

Utställningsutlåtande

Utställningsutlåtande Utställningsutlåtande Detaljplan för Hemmeslöv 8:2 m.fl. i Båstad, Båstads kommun Detta detaljplaneförslag har varit utställt under tiden 2011-10-25 till 2011-11-28 för att ge sakägare, boende, myndigheter

Läs mer

Västlänken - Haga C. Ideskrift om Västlänkens uppgångar vid Haga Central En stadsmässig förtätning ger bättre parker och boendemiljöer.

Västlänken - Haga C. Ideskrift om Västlänkens uppgångar vid Haga Central En stadsmässig förtätning ger bättre parker och boendemiljöer. Västlänken - Haga C Ideskrift om Västlänkens uppgångar vid Haga Central En stadsmässig förtätning ger bättre parker och boendemiljöer Cykel Västlänkens station vid Haga... Västlänken kommer att ha tre

Läs mer

Sammanfattning av styrelsens yttrande

Sammanfattning av styrelsens yttrande 2014-08-20 1 (8) HSB BRF KALLKÄLLAN Medlem i HSB Stadsbyggnadskontoret Box 2554 403 17 Göteborg YTTRANDE ÖVER DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER VID MJÖLKTORGET Diarienummer: 0688/09 Styrelsen för HSB Brf Kallkällan

Läs mer

PLANFÖRUTSÄTTNINGAR. vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping. -Från tanke till handling-, Ramprogram, 2002 6

PLANFÖRUTSÄTTNINGAR. vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping. -Från tanke till handling-, Ramprogram, 2002 6 vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping B a k g r u n d - H i s t o r i a - N u t i d PLANFÖRUTSÄTTNINGAR Jönköping ligger i den norra delen av småland vid Vätterns sydligaste

Läs mer

Utlåtande efter utställning

Utlåtande efter utställning 1 (8) Antagandehandling 2013-06-10 Detaljplan för Södra Kärr m.fl, Torsås kommun, Kalmar län Utlåtande efter utställning Samråd Förslaget till detaljplan har varit föremål för samråd under tiden 2011-12-05

Läs mer

RAPPORT UPPSALA KOMMUN SKOLFASTIGHETER AB

RAPPORT UPPSALA KOMMUN SKOLFASTIGHETER AB RAPPORT NYA TIUNDASKOLAN uppdragsnummer 3413444102 Beskrivning av träd runt tiundaskolan samt bedömning huruvida de omfattas av biotopskydd - underlag för ansökan om biotopskyddsdispens 2015-03-26 Reviderad

Läs mer

Regler för fastighetsägare i Kärrdalen

Regler för fastighetsägare i Kärrdalen Regler för fastighetsägare i Kärrdalen Parkera Styrelsen vill meddela följande, att det endast råder P-förbud på Kärrdalsvägen och Myrekärrsvägen enligt beslut från Göteborgs kommun Trafikkontoret och

Läs mer

Bemötande av remissvar om gångfartsområde Västergatan

Bemötande av remissvar om gångfartsområde Västergatan Datum Dnr 2012-05-10 2012-T0111-5 1(6) Miljö-, byggnadsoch teknikförvaltningen Samtliga berörda på Västergatan Bemötande av remissvar om gångfartsområde Västergatan Bakgrund Tekniska nämnden har fått i

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN. Duvehed Trafikutredning. Göteborg 2013-03-01

KUNGSBACKA KOMMUN. Duvehed Trafikutredning. Göteborg 2013-03-01 KUNGSBACKA KOMMUN Trafikutredning Göteborg 2013-03-01 Trafikutredning Datum 2013-03-01 Uppdragsnummer 61441255720 Utgåva/Status Slutleverans v:\44\12\61441255720\3_teknik\t\dokument\pm 2013-03-01.doc Kinell

Läs mer

Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel

Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel Mötesplats Skåne 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne två goda exempel Malmö 16 augusti 2013 Så kan kollektivtrafiken utveckla Skåne Skåne en region med stora möjligheter men också med betydande

Läs mer

Samrådet 11-16. Sakägare. Miljönämnden Trafikverket. Socialnämnden Öresundskraft Kultur- och. fritidsnämnden Länsstyrelsen. de inkommit.

Samrådet 11-16. Sakägare. Miljönämnden Trafikverket. Socialnämnden Öresundskraft Kultur- och. fritidsnämnden Länsstyrelsen. de inkommit. ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖRR FASTIGHETEN HJÄRNARP 3:233 MFL ÄNGELHOLMS KOMMUN UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE SAMRÅDET Samrådet om planförslaget redovisas i en samrådsredogörelse daterad 2010-11-16. HUR UTSTÄLLNINGEN

Läs mer

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde!

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde! Vision 2.1 Denna Vision är ett levande dokument och ett arbetsredskap för att utveckla en ny attraktiv stadsdel. Det innebär att Visionen kommer uppdateras allt eftersom utvecklingsprocessen fortsätter.

Läs mer

Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst. Synpunkter på Stortorget

Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst. Synpunkter på Stortorget Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst Synpunkter på Stortorget Båda förslagen har positiva inslag. Torget är omtyckt av många men det har blivit mer igenväxt.

Läs mer

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Innehåll Bakgrund Syfte Metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information Om Trafikverket Bakgrundsdata

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. Kv. Mården

GESTALTNINGSPROGRAM. Kv. Mården GESTALTNINGSPROGRAM Kv. Mården Dec 2013 Medverkande Beställare: Umeå Kommun, Detaljplanering Konsult: WSP Samhällsbyggnad, Umeå Uppdragsansvarig: Eva Henriksson Medv landskapsarkitekt: Stina Åslund Allmänt

Läs mer

Staden Ystad 2030. dokumentation från workshop den 23 april 2013

Staden Ystad 2030. dokumentation från workshop den 23 april 2013 Staden Ystad 2030 dokumentation från workshop den 23 april 2013 Workshopen är en del av den tidiga dialogen för fördjupningen av översiktsplanen för staden Ystad. Temat för workshopen var förtätning, fokus

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Mittpunktens öppna förskola

Rapport. Grön Flagg. Mittpunktens öppna förskola Rapport Grön Flagg Mittpunktens öppna förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-16 11:18:22: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande

Läs mer

Fördjupning av översiktsplan för Brene-området. Vingåker, Vingåkers kommun, Södermanlands län

Fördjupning av översiktsplan för Brene-området. Vingåker, Vingåkers kommun, Södermanlands län 1 (5) SAMRÅDSREDOGÖRELSE Förslag till Fördjupning av översiktsplan för Brene-området Upprättad i oktober 2008 HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Ett förslag till fördjupning av översiktsplan, upprättat i juni

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING DIALOG

SAMMANSTÄLLNING DIALOG SAMMANSTÄLLNING DIALOG De kommentarer som återfinns under respektive plats kommer från gångturernas diskussioner, samtal med besökare på planeringsverkstaden, samt Önskelistan - där besökare kunde skriva

Läs mer

Lokalbussen i Lycksele

Lokalbussen i Lycksele Lokalbussen i Lycksele 1. Kön A. Man 15 31,9 B. Kvinna 32 68,1 2. Ålder A. >12 0 0 B. 13-19 19 40,4 C. 20-29 3 6,4 D. 30-39 4 8,5 E. 40-49 3 6,4 F. 50-59 13 27,7 G. 60-69 2 4,3 H. 70< 3 6,4 3. Vilken är

Läs mer

Kallelse till årsstämma i FREJA SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

Kallelse till årsstämma i FREJA SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Kallelse till årsstämma i FREJA SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Härmed kallas samtliga medlemmar till ordinarie stämma söndagen den 8 mars 2009 kl. 16.00 på Stenåsavägen 36 Dagordning 1. Stämman öppnas 2. Stämmans

Läs mer

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 17 Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson Datum:

Läs mer

ÅTGÄRDSPROTOKOLL TRYGGHETSVANDRING GRÅBO 9/2 2010 1(7)

ÅTGÄRDSPROTOKOLL TRYGGHETSVANDRING GRÅBO 9/2 2010 1(7) ÅTGÄRDSPROTOKOLL TRYGGHETSVANDRING GRÅBO 9/2 2010 1(7) Trottoarpratare är ett problem för bl.a. synskadade Lågt placerade reklamflaggor som man tvingas ducka för. Bygga på lägenheter ovanpå affärer och

Läs mer

Klass 6B Guldhedsskolan

Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B i Guldhedsskolan har gjort ett temaarbete i NO, svenska och bild. Vi gör alla avtryck i miljön. Hur mycket jag tar av naturens resurser och belastar miljön brukar kallas

Läs mer

1. Workshops 2. Problembeskrivning 3. Visionsarbete 4. Framtagande av planprogram och detaljplaner

1. Workshops 2. Problembeskrivning 3. Visionsarbete 4. Framtagande av planprogram och detaljplaner ANSÖKAN 1 (7) 2012-06-11 2011/123 Lena Åström Strategisk samhällsplanerare 0431-40 29 66 lena.astrom@engelholm.se Komplettering avseende ansökan om statligt stöd för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling

Läs mer

Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun

Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun 2011-04-12 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte för Kvarteret Neptunus, Svedala tätort, Svedala kommun Plats och tid: Centralskolans aula 19:00-21:00 Närvarande: Åhörare: ca 60 medborgare () Förtroendevalda:

Läs mer

Kommundelsstämma i Spekeröd-Jörlanda-Stora Höga

Kommundelsstämma i Spekeröd-Jörlanda-Stora Höga STENUNGSUNDS KOMMUN Kommundelsstämma i Spekeröd-Jörlanda-Stora Höga Datum: 2011-04-14 Tid: 18.30-21.00 Plats: Ica Kvantum Arena Ordförande: Jan Glimstedt 1:e vice ordförande: Olof Lundberg 2:e vice ordförande:

Läs mer

Trotsade kylan för att förbättra Påryd

Trotsade kylan för att förbättra Påryd Handläggare Datum Elisabeth Karlsson 2012-02-09 Trotsade kylan för att förbättra Påryd Måndagkvällen den 6 februari samlades 15 Pårydsbor utanför Ica för att visa kommunala tjänstemän vad som är bra och

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Yttranden utan erinran eller med tillstyrkan har inkommit från: Yttranden med synpunkter eller frågor har inkommit från:

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Yttranden utan erinran eller med tillstyrkan har inkommit från: Yttranden med synpunkter eller frågor har inkommit från: 10-1216 UTSTÄLLNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅNARP 43:1, M FL ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Sakägare samt berörda förvaltningar och myndigheter har beretts

Läs mer

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan.

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. Tillgänglighet I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. De föreslagna åtgärderna i alternativ B och C ger överlag fortsatt god tillgänglighet till bostäder,

Läs mer

Remissinstans/uppgiftslämnare: Fastighetsägarna Sverige

Remissinstans/uppgiftslämnare: Fastighetsägarna Sverige Remissinstans/uppgiftslämnare: Fastighetsägarna Sverige Nr BBR Synpunkt 3:XX 1. 111 Boverket utvidgar begreppen tillgänglig och användbar till att avse också för personer med nedsatt orienteringsförmåga.

Läs mer

Sörby 13:2, kv Pumpen

Sörby 13:2, kv Pumpen PLANBESKRIVNING 2011-12-12, reviderad 2012-02-21 Antagandehandling Dnr: 11BMN97 Handläggare: Henry Grew Sörby 13:2, kv Pumpen Detaljplan för samlingslokal och skola Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD

Läs mer

Sinnenas stig GNESTA

Sinnenas stig GNESTA Sinnenas stig GNESTA Välkommen till denna promenad där du ska få en sinnesupplevelse samtidigt som du får en härlig vandring i Gnestas vackra miljö. Fokus är på DIG och dina sinnen, tanken är att du ska

Läs mer

Trygghetsvandring i Alafors den 3 december 2014

Trygghetsvandring i Alafors den 3 december 2014 Trygghetsvandring i Alafors den 3 december 2014 Vad är en trygghetsvandring? Trygghetsvandring är en metod som ger människor möjlighet att påverka sin närmiljö. Olika grupper kan ta initiativet till att

Läs mer

Stanna och parkera 1

Stanna och parkera 1 Stanna och parkera 1 Vad är stannande? Med att stanna menas att stå stilla med ett fordon, utom när man stannar 1. för att undvika fara, 2. för att trafikförhållandena kräver det, eller 3. för att parkera

Läs mer

Förslag. Växjö en nära, tät och tillgänglig stad Växjö ska fortsätta vara en attraktiv stad att bo och verka i med bibehållen hög miljöprofil.

Förslag. Växjö en nära, tät och tillgänglig stad Växjö ska fortsätta vara en attraktiv stad att bo och verka i med bibehållen hög miljöprofil. Förslag Växjö en nära, tät och tillgänglig stad Växjö ska fortsätta vara en attraktiv stad att bo och verka i med bibehållen hög miljöprofil. Målet är en hållbar stads- och transportutveckling. Struktur

Läs mer

Översikt Område B. = sjöbodslägen för fortsatt utvärdering = Inaktuella lägen

Översikt Område B. = sjöbodslägen för fortsatt utvärdering = Inaktuella lägen Översikt Område B 13 09 09 B1 : 12 st bodar i höjdläge lika Gökboa = minhöjd mot havet B2 : 7 st bodar 34 cm högre än Gökboa B3 : 7 st bodar i höjdläge lika Gökboa B4 : 3 st bodar i höjdläge lika Gökboa

Läs mer