LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida"

Transkript

1 Plan- och miljönämnden Dnr Budgetuppföljningsrapport. Från ekonomikontoret föreligger budgetuppföljningsrapport för plan- och miljökontoret avseende perioden Jan.-Apr Riktpunkten är 33 %. Rapport för hela kontoret inkl. nämnden visar en kostnad på 30 %. Intäktssidan visar 17 % och nettot anger 40 %. Lägga redovisad budgetuppföljningsrapport till handlingarna.

2 Plan- och miljönämnden Dnr Förslag till planprogram för del av fastigheten Skärgöl 1:7 m. fl., Kosta samhälle. Det antecknades att Lessebo kommun tecknat avtal med Vägverket där kommunen åtager sig att detaljplanelägga den återstående delen av Kosta samhälle (norra delen). Med anledning av att kommunen övertar ansvaret för Stora vägen i Kosta (väg 938), då ny infart anläggs till Kosta från väg 28 skall väghållaransvaret övergå till kommunen. Norra delen av Kosta samhälle är inte planlagt. Syftet med planprogrammet är att utreda förutsättningarna för att detaljplanelägga aktuellt område efter befintliga förhållanden och att kommunalt huvudmannaskap fastställs. Bygg- och plankontoret tillsammans med Vectura har framtagit förslag till planprogram. Ärendet föredras för nämnden. 1. Låta planprogrammet bli föremål för samrådsförfarande enligt plan- och bygglagen kap 5 20.

3 Plan- och miljönämnden Dnr Förslag till planprogram för ändring av byggnadsplaner inom Kosta samhälle, Lessebo kommun, Kronobergs län. Det antecknades att Lessebo kommun tecknat avtal med Vägverket där kommunen åtager sig att ändra detaljplaner där syftet är att kommunen blir huvudman för allmän plats och därmed formell väghållare. Syftet med planprogrammet är att ändra huvudmannaskapet för allmän platsmark från nuvarande vägförening och statligt ansvar (väg 938) till kommunalt ansvar. Ändring gäller för de planer som fastställts mellan åren (äldre byggnadsplaner). Bygg- och plankontoret tillsammans med Vectura har framtagit förslag till planprogram. Ärendet föredras för nämnden. 1. Låta planprogrammet bli föremål för samrådsförfarande enligt plan- och bygglagen kap 5 20.

4 Plan- och miljönämnden Dnr Lessebo Hovmantorp 5:3 Sökanden: Fastighet: Byggnadsobjekt: Lessebo Hovmantorp 5:3, Hovmantorp Nybyggnad av bostadshus, gäststuga Det antecknades att nämnden tidigare i sammanträde behandlat ärendet , , samt Samtliga beslut avser förutsättningarna att möjliggöra en större byggrätt inom området. Gällande områdesbestämmelser medge en byggrätt på 60 m 2 huvudbyggnad med 20 m 2 gäststuga och 15 m 2 vidbyggd altan. Förslag till planprogram för området är under behandling och utsänt för samråd till berörda sakägare. Planprogrammet är det första skedet i planprocessen och anger kommunens intentioner och utgångspunkter i grova drag. Detaljplanen kommer efter programmet att samrådas och sedan ställas ut för granskning innan den antas. Då ny detaljplan är på gång för området har sökanden nu inkommit med ansökan om bygglov för uppförande av bostadshus med en byggarea av 90 m 2, en gäststuga på 25 m 2 samt en bastu på 16 m 2. Befintliga byggnader på tomtplatsen avses rivas. Ritningarna är preliminära. Byggnaderna strider mot gällande områdesbestämmelser vad gäller den byggbara ytan. Nämnden diskuterar frågan utifrån de bestämmelser som råder. Nämnden är inte beredd att bevilja bygglov för inlämnat förslag då den tilltänkta byggnationen strider mot gällande områdesbestämmelser.

5 Plan- och miljönämnden Förslag till planprogram för aktuellt område är utsänt för samråd. En kommande detaljplan skall möjliggöra en byggnation motsvarande 25 % av tomtens yta. Meddela sökanden såsom förhandsbesked att nämnden är positiv till en byggnation såsom det åskådliggjorts på inlämnat material, och att tänkt byggnation överensstämmer med den kommande antagna detaljplanen.

6 Plan- och miljönämnden Dnr Lessebo Lessebo 13:1 Sökanden: Fastighet: Lessebo Lessebo 13:1, Lindgatan Lessebo Byggnadsobjekt: Tillbyggnad av bostadshus Ansökan om bygglov för tillbyggnad av bostadshus i storlek BxL=4,0 x 5,2 m. i två våningar innehållande matrum och sovrum med källare av samma storlek, samt nybyggnad av ny entré i storlek BxL=4,0 x 4,5 m. Tillsammans 38,8 m 2. Dessutom ingår i ansökan byggnation av inglasat uterum i storlek BxL= 4,0 x 5,6 m. = 22,4 m 2. Gällande detaljplan för aktuellt område är fastställd och medger BFIIm innebärande att området endast får användas för bostadsändamål, friliggande bebyggelse i högst två våningar. Tomtens areal får bebyggas med högst en fjärdedel. Inom med m betecknat område skall förändringar av befintlig byggnad eller uppförande av ny byggnad ske med särskild hänsyn till områdets egenart. I enlighet med plan- och bygglagen 3 kap 10, 12 skall ändring av byggnad utföras varsamt så att byggnadens karaktärsdrag beaktas och dess byggnadstekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden tas till vara. Byggnader som ingår i ett bebyggelseområde av denna karaktär, får inte förvanskas. Den äldre delen av Djurhults egnahemsområde är utpekat som riksintresse för kulturmiljön. Smålands museum, genom landsantikvarien har i skrivelse lämnat yttrande i ärendet. Det aktuella förslaget innebär en påtaglig ökning av husets volym där utbyggnaden kommer att dominera över den ursprungliga byggnadskroppen. Med tanke på de värden som föreligger i området Plan- och miljönämnden

7 kan landsantikvarien inte tillstyrka förslaget i sin helhet. En ökad boyta skulle emellertid kunna medges men med följande förbehåll. Den södra utbyggnaden minskas ned så att endast en fönsteraxel tillskapas på den västra fasaden. Entrédelen minskas ned proportionerligt och det inglasade uterummet i väster utgår. Istället skulle en fransk balkonglösning med underliggande trädäck kunna accepteras. Att ge tillstånd den ursprungliga utbyggnadsplanen medför en situation där skyddet av övrig värdefull bebyggelse i området blir svår att hävda vid framtida bygglovsprövningar. Sökanden samt representanter för plan- och miljönämnden och Smålands museum har i sammanträde diskuterat ärendet utifrån de inlämnade ritningarna. Vid mötet enades om att förändring i första hand skulle inriktas på det tilltänkta uterummet i väster. En mer anpassning till byggnaden i stort och ett utförande i äldre stil efterfrågas. Taklutning på uterummet anpassas till byggnadens övriga tak. Fönsteranpassning och utbyte till spröjsade fönster i såväl befintliga byggnaden som tillbyggnaden. Vad avser tillbyggnaden som sådan framkom inga större erinringar. Ärendet redovisas och nämnden diskuterar ärendet utifrån de synpunkter som framkommit under ärendets hantering och samrådsförfarande. 1. Nämnden är beredd att tillstyrka bygglov för tillbyggnad av bostadshuset såsom det åskådliggjorts på inkomna ritningarna efter revidering av fönsteranpassning. 2. Sökanden omarbetar förslag till inglasat uterum, varvid fasaden anpassas till områdets egenart och till byggnaden i övrigt. 3. Med anledning av att huvudbyggnaden genomgått en större fasadändring under 60-talet och den ursprungliga fasaden ändrats i större omfattning medges undantag från de bestämmelser som detaljplanen och riksintressen för kulturmiljön anger. 4. Kontrollplan enligt plan- och bygglagen 9:9 kommer att inkrävas vid ett bygglovsbeslut. 5. Anmälan om kvalitetsansvarig enligt plan- och bygglagen 9:14 skall senare inlämnas och godkännas innan en byggnation påbörjas.

8 Plan- och miljönämnden Plan- och miljönämnden kommer senare att kalla till samrådsmöte enligt plan- och bygglagen 9:7. 8. Efter avstämning med Smålands museum, delegera ärendet till Byggoch planchefen att bevilja bygglov när nya handlingar inkommit som överensstämmer med nämndens intentioner.

9 Plan- och miljönämnden Dnr Lessebo Ekeberga 13:1 Sökanden: Kosta Musikprodukter AB Ekeberga Kosta Fastighet: Lessebo Ekeberga 1:13 Kosta Byggnadsobjekt: Tillbyggnad av lagerlokal /industrilokal/ Det antecknades att nämnden tidigare i sammanträde behandlat ärendet. Ansökan omfattar tillbyggnad av befintlig industrilokal i storlek B x L = 24,86 x 30,66 m. med en tillbyggd utlastningsdel i storlek B x L = 6,0 x 12,66 m = 838 m 2. Vid diskussion med sökanden Björn Rosander överenskom att handikapptoalett skulle anordnas i tillbyggnaden. Efter att konsulten som upprättat bygglovshandlingarna gått igenom ärendet ur tillgänglighetssynpunkt, har framkommit till att befintlig byggnad inte på något sätt kan användas av person sittande i rullstol. Entrédörrar, kontorsdörrar, personalutrymmen har inte anpassade dörrmått. Övre våningen saknar hiss. En installation av handikapptoalett i tillbyggnaden anses därför inte uppfylla kraven helt ur tillgänglighetssynpunkt. Att tillgänglighetsanpassa hela byggnaden är så omfattande arbete att det inte är ekonomiskt försvarbart. Undantag från bestämmelserna är motiverade. 1. Plan- och miljönämnden kommer att kalla till samrådsmöte enligt plan- och bygglagen 9:7. 2. Anmälan om kvalitetsansvarig inlämnas för godkännande enligt planoch bygglagen 9:13-14 innan samrådsmötet. 3. Kontrollplanen för byggnationen inlämnas för godkännande enligt plan- och bygglagen 9:9 innan samrådsmötet.

10 Plan- och miljönämnden Redovisning av yttre VA-anläggning skall inlämnas och godkännas. 5. Med stöd av föreskrifterna i Boverkets byggregler (BBR) 1:2 medge mindre avvikelse från tillgänglighetskraven, då byggnadens användning, utformning och struktur anses utgöra särskilda skäl och byggnadsobjektet ändå kan antas bli tekniskt tillfredsställande och inte bidra till någon annan avsevärd olägenhet. 6. Delegera ärendet till Bygg- och planchefen att bevilja bygglov när redovisning enligt punkt 4 inlämnats och godkänts.

11 Plan- och miljönämnden Dnr Ansökan om nytt och utvidgat tillstånd för produktion av massa och papper vid Lessebo bruk. Yttrande. Remiss från Växjö Tingsrätt. Mål nr M Genom föreläggande av miljödomstolen skall VIDA Paper AB senast maj 2009 till miljödomstolen inkomma med redovisning av utsläppsvärden, drift, uppgifter om reningsanläggningen och även recipientförhållanden. Ännu har inte optimala driftförhållanden uppnåtts vid bruket. Inkopplingen av pappersavloppet har inneburet ökad belastning på den långtidsluftande aktivslamanläggningen. VIDA Paper AB har gjort ett förslag till handlingsplan. För att genomföra åtgärder och kunna bedöma dessa anser bolaget att en förlängd prövotid är nödvändig innan miljödomstolen kan fastställa slutliga villkor. VIDA Paper AB yrkar att miljödomstolen förlänger prövotiden till den 15 maj Fram till denna tidpunkt förbinder sig bolaget att vidta åtgärder i huvudsak enligt föreslagen handlingsplan. Växjö Tingsrätt, Miljödomstolen ger Lessebo kommun, Plan- och miljönämnden tillfälle yttra sig över innehållet i översända handlingar. Nämnden har ingen annat att tillföra ärendet och tillstyrker att VIDA Paper AB erhåller förlängd prövotid fram till

12 Plan- och miljönämnden Dnr Uppsättning av skylt Sökanden: Hotell Björkängen Stora vägen Kosta Fastighet: Lessebo Kosta 3:28 Kosta Byggnadsobjekt: Uppsättning av skylt Ansökan avser uppsättning av skylt i storlek 2,0 x 1,4 m. uppsatt på stolpar med underkant placerad 2,0 m. från markyta. Skylten är tänkt att placeras i grönremsa mellan parkeringsplatserna på fastigheten Kosta 3:28 belägen mellan Plenty-house och Kosta Boda Art Hotel. Skyltar skall placeras och utformas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- eller landskapsbilden och till natur- och kulturvärden på platsen. Skylten skall ha en yttre form och färg som är estetiskt tilltalande. Lämplig för byggnationen som sådan och ge en god helhetsverkan. Nämnden diskuterar frågan och framkommer till att skyltens placering och utformning inte överensstämmer med kraven i Plan- och bygglagen kap 3, samt att skyltens placering skulle inverka menligt på stadsbilden. Nämnden diskuterar även att en samlad bild av eventuellt fler tillkommande skyltar bör samordnas. Med stöd av Plan och bygglagen kap 3 1,2 och 14 avslå ansökan om uppsättning av skylt, då skyltens placering och utformning ej är lämplig för platsen. Besvärshänvisning

13 Plan- och miljönämnden Dnr DELGIVNINGAR Vägverkets Region Sydöst beslut om tillfällig trafikföreskrift om avstängning av väg 823 med anledning av beläggningsarbeten vid Skruv i Kronobergs län Föreskriften om avstängning träder i kraft den 9 juni 2009 och gäller längst till den 18 juni Anmälan av gränsöverskridande transporter av avfall gällande införsel av avfall Naturvårdsverket har i beslut godkänt transporter av amalgam för återvinning vid Sweden Recycling AB enligt de uppgifter som lämnats i anmälan. Anmälan är en del av beslutet. et är förenat med villkor och gäller t.o.m Tillståndsbevis Bergdala Härbärge Polismyndigheten Kronobergs län har i tillståndsbevis enligt lag om hotell- och pensionatsrörelse beviljat tillstånd att bedriva hotellrörelse på fastigheten Lessebo Hovmantorps-Hästebäck 1:39. Miljörapport för år 2008 avseende Kosta Glasbruk, Lessebo kommun Länsstyrelsen har i beslut godkänt Orrefors Kosta Boda miljörapport för år 2008, och vidtar därför ingen åtgärd med anledning av vad som rapporterats. Lägga erhållen delgivningsinformation till handlingarna.

14 Plan- och miljönämnden Dnr DELEGERADE MILJÖÄRENDEN MAJ 2009 Besl Datum Fastighet/Sökande Ärende UBR Lessebo DJURHULT 3:16 UBR Lessebo MASUGNEN 1 Våffelstugan Smedgatan Lessebo UBR Lessebo KOSTA 13:17 Ekeberga Hembygdsförening Holsteins väg Kosta UBR Lessebo PAPPERSBRUKET 5 Vida Paper AB, Handpappersbruket Storgatan Lessebo Kommun UBR Lessebo LJUDERS-HÄSTEBÄCK 1:18 UBR Lessebo CYLINDERN Peppes konditori Storgatan Lessebo Tillstånd till enskilt avlopp, inkl vattentoalett Anmälan om registrering av livsmedelsanläggning Ansökan om godkännande av livsmedelsanläggning Ansökan om godkännande av livsmedelsanläggning Ansökan om installation av enskild avloppsanläggning Villkorat godkännande av livsmedelsanläggning Plan- och miljönämnden

15 UBR Lessebo Kråksjömåla 2:1 Godkännande av enskild avloppsanordning Lägga erhållen information om delegationsbeslut till handlingarna

16 Plan- och miljönämnden Dnr DELEGERADE BYGGLOV MAJ 2009 Besl Datum Fastighet/Sökande Art av byggnation KK Lessebo ANKARET 4 KK Lessebo HÄRDEN 7 AB LesseboHus Box Lessebo KK Lessebo VÄREND 18 KK Lessebo ENEN 1 KK Lessebo NYCKELPIGAN 1 KK Lessebo RODRET 6 KK Lessebo SKRUV 12:30 Bygglov för tillbyggnad av bostadshus Bygglov för breddning av balkongplattor Bygglov för tillbyggnad av bostadshus Bygglov för nybyggnad av carport/förråd samt inglasning av altan Bygglov för fasadändring Bygglov för tillbyggnad av skärmtak Bygglov för nybyggnad av uterum

17 Plan- och miljönämnden KK Lessebo FAGERHULT 1:18 KK Lessebo HUSAREN 6 KK Wesslunds VVS-teknik AB Honnörsgatan Växjö Avser Bygglov för nybyggnad av förråd och vagnslider Bygglov för tillbyggnad av cykeloch vedförråd Ansökan om lokal behörighet att utföra funktionskontroll för ventilation Lägga erhållen information om delegationsbeslut till handlingarna

18 Plan-och miljönämnden Dnr DELEGERADE PARKERINGSTILLSTÅND under perioden har 13 parkeringstillstånd utfärdats. Lägga erhållen information om delegationsbeslut till handlingarna.

19 Plan- och miljönämnden Dnr Lessebo Ryttarnäset 6:3 Sökanden: Fastighet: Lessebo Ryttarnäset 6: Hovmantorp Byggnadsobjekt: Ansökan om strandskyddsdispens för uppsättning av sovstuga. Ansökan avser uppsättning av s.k. sovstuga i storlek 15 m 2 av märke BraåsStugan, modell Sandvik. Fastigheten som uppgår till ca m 2 i areal är belägen på en halvö i mitten av sjön Rottnen. Fastigheten är bebyggd med ett mindre boningshus. Sovstugan som utgör en komplementbyggnad till boningshuset avses placeras ca 30 m. söder om huvudbyggnaden d.v.s området in mot land. Stugan kommer att placeras inom tomtplatsavgränsningen om m 2 Inom detta område råder hemfridszonen, och är inte allemansrättsligt tillgängligt. Byggnaden utgör av en komplementbyggnad till boningshuset. Vid sjön Rottnen råder strandskydd intill ett område av 200 meter, såväl in mot land som ut i vattnet. Dispens från strandskyddsbestämmelserna kan lämnas enligt Miljöbalken 7 kap. om det finns särskilda skäl. 1. Dispens från strandskyddsförordnandet meddelas för nybyggnad av komplementbyggnad med stöd av Länsstyrelsens förordnandet enligt 7 kap 16, 18, och 31 miljöbalken (MB). 2. Tomtplatsavgränsning runt och omkring boningshuset fastställs till m Såsom särskilt skäl anges att byggnaden är en komplementbyggnad till bostadshuset, att byggnaden är belägen i nära anslutning till Plan- och miljönämnden

20 huvudbyggnaden och att marken är ianspråktagen och etablerad tomtplats runt den enskilda bostaden, samt att marken saknar intresse för allmänheten. 4. et påverkar inte växt och djurlivet. Erinran: Naturvårdsverket kan överklaga beslutet och innan åtgärden påbörjas bör tiden för överklagande avvaktas till tiden gått ut. Tiden räknas från den dag ärendet inkommit till Naturvårdsverket. et upphör att gälla om den åtgärd som avses med dispensen inte påbörjas inom 2 år och avslutats inom 5 år från den dagen beslutet vunnit laga kraft. Kopia för kännedom till: Länsstyrelsen i Kronobergs län Naturvårdsverket

21 Plan- och miljönämnden Dnr Vattendirektivet för Södra Östersjöns vattendistrikt Vattenmyndigheterna för Sveriges fem vattendistrikt har tagit fram förslag till förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram och miljökonsekvensbeskrivning. Innan förslaget antas finns möjlighet att lämna synpunkter på innehållet Ett samråd genomförs under perioden Samrådsyttrande är ett omfattande arbete varför en arbetsgrupp bör bildas för att gå igenom ärendet. Nämnden föreslår kommunstyrelsen att en arbetsgrupp bildas för att gemensamt avge ett yttrande i ärendet.

22 Plan- och miljönämnden Dnr Utdelning av 2008 års miljöpris I samband med nämnden sammanträde utdelades 2008 års miljöpristagare års miljöpris har tidigare i sammanträde beslutat att tilldela Marinbasen Kosta Skjut- och övningsfält. Priset utdelades officiellt med representanter från Marinkåren, Kosta Skjut- och övningsfält samt representanter från Plan- och miljönämnden. Chefen för Skjut- och övningsfältet Mikael Karlsson mottog priset.

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Plan- och miljönämnden 2010-03-10 2 13 Dnr. 2010 Budgetuppföljningsrapport Från ekonomikontoret föreligger budgetuppföljningsrapport för plan- och miljökontoret avseende perioden jan.-feb. 2010. Riktpunkten

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Plan- och miljönämnden 2012-03-07 2 107 Dnr 2012 Budgetuppföljningsrapport Från ekonomikontoret föreligger budgetuppföljningsrapport för plan- och miljökontoret avseende perioden jan-feb 2012. Riktpunkten

Läs mer

Miljö- och Byggnadsnämnden

Miljö- och Byggnadsnämnden 1 (3) KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Miljö- och Byggnadsnämnden Tid Onsdagen den 7 oktober 2009 kl.18.30 Plats Kommunhuset, sammanträdesrum 1 1 Justering Allmänna 2 Delårsbokslut 3 Riktlinjer för gäststugor 4

Läs mer

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Sidan 3 av 44 Ärende 1 Sidan 4 av 44 Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 5 av 44 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Plan- och miljönämnden 2009-04-22 2 136 Dnr.2007.2.253 Förslag till planprogram för Lessebo samhälle område Sofielund 4 och 7. Det antecknades att Plan- och miljönämnden tidigare i sammanträde 2008-04-17

Läs mer

Ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad av komplementbyggnad med altan/carport, fasadändring, förråd och murar.

Ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad av komplementbyggnad med altan/carport, fasadändring, förråd och murar. TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-02-01 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2012BNS0136 Byggnadsnämnden Ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad av komplementbyggnad med altan/carport, fasadändring,

Läs mer

Utan synpunkter. Med synpunkter. Utlåtande. Detaljplan PEPPARROTEN 1, Sandsbro, Växjö kommun. Dnr 2014BN0191 Dpl 214

Utan synpunkter. Med synpunkter. Utlåtande. Detaljplan PEPPARROTEN 1, Sandsbro, Växjö kommun. Dnr 2014BN0191 Dpl 214 Handläggare Patrik Karlsson 0470-436 21 Utlåtande Detaljplan PEPPARROTEN 1, Sandsbro, Växjö kommun Dnr 2014BN0191 Dpl 214 Syftet med detaljplanen är att ändra användningen från lägergård till bostadsändamål.

Läs mer

DOM 2015-02-25 Stockholm

DOM 2015-02-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060208 DOM 2015-02-25 Stockholm Mål nr M 8665-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-09-02 i mål nr M 1231-14, se bilaga

Läs mer

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 82 Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar: 1. efter lokaliseringsprövning

Läs mer

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16 Detaljplan för KEBAL 1:33 Kebal, Strömstads kommun Samrådshandling 2008-10-16 PLANBESKRIVNING Till detaljplanen hör följande handlingar: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

DOM 2014-05-06 Stockholm

DOM 2014-05-06 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060209 DOM 2014-05-06 Stockholm Mål nr P 11603-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-11-28 i mål nr P 1609-13, se

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2012-06-19

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2012-06-19 Plats och tid Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum YXNINGEN, tisdagen den 19 maj 2012 kl. 13 30 15 15. Peder Griph, s ordförande Arne Holmgren, s Anna Thuresson, c Christopher Svensson, s Ej tjänstgörande

Läs mer

Innehållsförteckning. Stadsbyggnadsnämnden 2015-04-27

Innehållsförteckning. Stadsbyggnadsnämnden 2015-04-27 2(36) Innehållsförteckning 15 Justering av protokoll och fastställande av föredragningslista 3 17 Ekonomiuppföljning mars prognos 2015 4 18 Förelägganden, uppföljning 5 19 Anmälan av delegeringsbeslut

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag miljönämnden 2012-04-11 1(11) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 15.00-16.10 Beslutande Ledamöter Lars Brofalk (C), ordf Kenneth Åkerblom (M) Börje Wredén (FP) Jarl Teljstedt (KD) Jan

Läs mer

Miljö- och Byggnadsnämnden

Miljö- och Byggnadsnämnden Miljö- och Byggnadsnämnden Tid Onsdagen den 2 september 2009, kl 18.30 Plats Kommunhuset sammanträdesrum 1 n Justering Allmänna 1 Budgetuppföljning/Delårsbokslut 2009-08-31 2 Ändring av delegeringsordning

Läs mer

Byggnadsnämnden, Vänstra kammaren, onsdagen den 19 januari 2011 kl 15.00 17.10

Byggnadsnämnden, Vänstra kammaren, onsdagen den 19 januari 2011 kl 15.00 17.10 22 Plats och tid: Beslutande: Övriga närvarande:, Vänstra kammaren, onsdagen den 19 januari 2011 kl 15.00 17.10 Zaine Andersson, (M), ordförande Lars-Åke Johansson, (S), vice ordförande Kristina Larsson,

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 56 Strandskyddsdispens för uppförande av näststation Västerkärr 1:3... 107 57 Bygglov för tillbyggnad av industri Brandstorp 1:90... 109 58 Remiss handlingsprogram för Trygghet och

Läs mer

Delphisalen, Högskolecentrum i Arboga kl.08.15-09.15

Delphisalen, Högskolecentrum i Arboga kl.08.15-09.15 VMMF6000, v2.0, 2013-12-10 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Förbundsdirektion 2016-06-16 Plats och tid ande Övriga deltagare Delphisalen, Högskolecentrum i Arboga kl.08.15-09.15 Dan Avdic Karlsson (V), ordförande,

Läs mer

Patrik Nilsson (s) ordförande Marta Pettersson (c), ersättare för Lars Bäckström (c) Ove Lindström (s) Per Boström Johansson (s) Kenneth Isaksson (m)

Patrik Nilsson (s) ordförande Marta Pettersson (c), ersättare för Lars Bäckström (c) Ove Lindström (s) Per Boström Johansson (s) Kenneth Isaksson (m) Plats och tid Kommunkontoret 2015-11-17, kl 13.00 14.15 Beslutande Patrik Nilsson (s) ordförande Marta Pettersson (c), ersättare för Lars Bäckström (c) Ove Lindström (s) Per Boström Johansson (s) Kenneth

Läs mer

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Johan Blomberg (M) Anders Sundberg (S) Ferdinand Meilinger (M) Lennart Nygren (S)

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Johan Blomberg (M) Anders Sundberg (S) Ferdinand Meilinger (M) Lennart Nygren (S) 2012-11-21 1 (22) Plats och sammanträdestid Sevederummet, onsdagen den 21 november 2012, kl. 08.30-11.40 Beslutare Närvarande, ej beslutande ersättare Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf.

Läs mer

Bönan 4:6, Strandgården

Bönan 4:6, Strandgården PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2011-02-03 Antagen av BMN: 2011-03-23 Dnr: 10BMN273 Laga kraft: 2011-04-21 Handläggare: Henry Grew Bönan 4:6, Strandgården Detaljplan för bostadsändamål Gävle kommun,

Läs mer

Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning

Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING Handlingar Planhandlingarna består av: plankarta med planbestämmelser denna planbeskrivning (inkl. miljöbedömning) fastighetsförteckning

Läs mer

2015-10-29 LAGA KRAFT

2015-10-29 LAGA KRAFT Sid 1 (8) Laga Krafthandling Enkelt planförfarande Dnr: 2006/194 Upprättad: Ändring av detaljplan för Stiby 14:1 m.fl. Grönslätt, Sölvesborgs kommun Syfte och huvuddrag Grönslättområdet regleras idag av

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll 2015-10-14. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll 2015-10-14. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Byggnadsnämnden Sammanträdesdag 2015-10-14 Innehåll 65 Godkännande av ärendelista... 94 66 Anmälan av delegationsbeslut... 95 67 Delgivningar... 96 68 Detaljplan för Bosebygd 1:485 m.fl. (Duvgatan 5-9)

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll 2015-12-16. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll 2015-12-16. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Byggnadsnämnden Sammanträdesdag 2015-12-16 Innehåll 80 Godkännande av ärendelista... 117 81 Anmälan av delegationsbeslut... 118 82 Delgivningar... 119 83 Handlingsprogram för trygghet och säkerhet för

Läs mer

Föredragningslista Bygg- och plannämnden

Föredragningslista Bygg- och plannämnden Föredragningslista Bygg- och plannämnden Plats och tid för sammanträdet Fränsta Vårdcentral, tisdagen den 27 september 2005 Se nedan OBS se tiden Gruppmöten Föredragande Ärenden 1 Justering 2 Boltjärn

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Plan- och miljönämnden 2012-10-17 2 168 Dnr Budgetuppföljningsrapport Från ekonomikontoret föreligger budgetuppföljningsrapport för plan- och miljökontoret avseende perioden jan-sep 2012. Riktpunkten är

Läs mer

Sida Byggnadsnämnden 2014-06-17 1. Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 17 juni 2014 kl. 08:30 12:00. Christina Englund Stadsarkitekt

Sida Byggnadsnämnden 2014-06-17 1. Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 17 juni 2014 kl. 08:30 12:00. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 17 juni 2014 kl. 08:30 12:00 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Gun Forssell-Spång

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 20 Plats och tid Lessebo kommunkontor, onsdagen 23 januari 2013 kl. 09.00-11.30 ande Anders Johansson (s) ordf. Åke Wenrup (m) Jan-Åke Lennartsson (c) v. orf. Örjan Wilhelmsson (s) tj. ers. Ann-Kristin

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i Umeå kommun, Västerbottens län Planbeskrivning Samråd Sida 1 av 8 Diarienummer: BN-2014/00904 Datum: 2015-10-02 Handläggare: Maria Norstedt för fastigheterna Svärdet 8 och 9 inom stadsdel Haga i, Västerbottens län HANDLINGAR - Plankarta

Läs mer

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S) Jaroslav Sranka (KD)

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S) Jaroslav Sranka (KD) 2012-04-18 1 (22) Plats och sammanträdestid Tunasalen, onsdagen den 18 april 2012, kl. 08.30-11.05 Beslutare Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-16.05 Beslutande Ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Eva Forssell (S), ersättare

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2014:900 Utkom från trycket den 8 juli 2014 utfärdad den 26 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan-

Läs mer

Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands län - enkelt planförfarande

Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands län - enkelt planförfarande Dnr 2008/209 1(7) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Samrådshandling 2008-10-15, rev 2008-XX-XX Antagen 2008-XX-XX Laga kraft 2008-XX-XX Detaljplan för Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2008-03-19 1(15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2008-03-19 1(15) FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Blad Miljö- och Byggnadsnämnden 2008-03-19 1(15) Plats och tid: Nämndhuset rum 385, kl 13.00 kl 14.45 Beslutande: Bengt-Olov Persson, ordförande Torbjörn Parling Stefan

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-03-21 1(17) Filip Gille (M) ordförande Peter Johansson (FP) Mattias Joelsson (KD) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-03-21 1(17) Filip Gille (M) ordförande Peter Johansson (FP) Mattias Joelsson (KD) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-03-21 1(17) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 09.00-12.00 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Peter Johansson (FP) Mattias Joelsson (KD) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Information om bygglovshandlingar mm

Information om bygglovshandlingar mm 1 2010-05-07 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN BYGG Information om bygglovshandlingar mm Bygglov Behöver du bygglov? Vi på byggavdelningen svarar gärna på dina frågor om vad som kräver bygglov. Du kan också

Läs mer

del av STRÖMSTAD 4:25 (ODELSBERGSSKOLAN) PLANBESKRIVNING Detaljplan för STRÖMSTADS KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Antagandehandling 2008-05-27

del av STRÖMSTAD 4:25 (ODELSBERGSSKOLAN) PLANBESKRIVNING Detaljplan för STRÖMSTADS KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Antagandehandling 2008-05-27 Antagen av KF 2008-12-19 Laga kraft 2009-01-15 PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av STRÖMSTAD 4:25 (ODELSBERGSSKOLAN) STRÖMSTADS KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Antagandehandling 2008-05-27 WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

PLANBESKRIVNING. SAMRÅDSHANDLING Upprättad 2009 10 22 DETALJPLAN FÖR GÅRÖ 1:194 M.FL (ICA) I GNOSJÖ TÄTORT

PLANBESKRIVNING. SAMRÅDSHANDLING Upprättad 2009 10 22 DETALJPLAN FÖR GÅRÖ 1:194 M.FL (ICA) I GNOSJÖ TÄTORT PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING Upprättad 2009 10 22 DETALJPLAN FÖR GÅRÖ 1:194 M.FL (ICA) I GNOSJÖ TÄTORT HANDLINGAR Planbeskrivning Plankarta med bestämmelser Behovsbedömning Genomförandebeskrivning Upprättad

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Martin

Läs mer

DOM 2013-10-15 Stockholm

DOM 2013-10-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060205 DOM 2013-10-15 Stockholm Mål nr P 8918-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-09-27 i mål nr P 6001-11, se bilaga KLAGANDE 1. I C

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen. Anmälningsärenden 2015

Samhällsbyggnadsförvaltningen. Anmälningsärenden 2015 Samhällsbyggnadsförvaltningen ÄRENDEBLAD Upprättad: Diarienummer: 2015-11-18 MOB.2015.13 Samhällsbyggnadsnämnden Anmälningsärenden 2015 Sammanfattning Information och meddelanden som inkommer till kommunen

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESTÄMMELSER

TILLÄGG TILL PLANBESTÄMMELSER UTSTÄLLNINGSHANDLING Ändring av detaljplanen för Bilaga 1 Tillhör karta D 10-0022:1 SÖDRA OCH ÖSTRA DELARNA AV ÄSPET i Åhus (område A), Kristianstads kommun TILLÄGG TILL PLANBESTÄMMELSER GÄLLANDE PLAN

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 DETALJPLAN

GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 DETALJPLAN GRANSKNINGSHANDLING nr 2 2016-01-11 Dnr: 2011:274 Detaljplan för Ingelstorp 1:82, Järstorps-berg 1:38 m.fl., Axamosjön Jönköpings kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 DETALJPLAN HUR GRANSKNINGEN HAR BEDRIVITS

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Erkki Pokela (s), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Erkki Pokela (s), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2014-04-01 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl. 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Broby 2:129, Broby backar PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Broby 2:129, Broby backar PLANBESKRIVNING HANDLINGAR 1 (8) NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Broby 2:129, Broby backar Håbo kommun, Uppsala län ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Torbjörn Ziegler 2015-09-09 2015-3914. Tillbyggnad av enbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Torbjörn Ziegler 2015-09-09 2015-3914. Tillbyggnad av enbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Torbjörn Ziegler 2015-09-09 2015-3914 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bo 1:168 Fastighetens adress: Fredagsvägen 5 Sökande: Gren, Johan Ärende: Tillbyggnad

Läs mer

Marianne Ström (fp) Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Thomas Nyvell (mp)

Marianne Ström (fp) Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Thomas Nyvell (mp) BYGGNADSNÄMNDEN 2014-05-06 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3 rum 611. Kl. 15.00 16.30. Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

Planbeskrivning 2015-12-14. Detaljplan för Alingsås, Bostäder vid Prästgårdsvägen 3. Dnr 2015.224 211 Antagandehandling

Planbeskrivning 2015-12-14. Detaljplan för Alingsås, Bostäder vid Prästgårdsvägen 3. Dnr 2015.224 211 Antagandehandling Handläggare: Emil Hjalmarsson, tfn 0322-616367 Dnr 2015.224 211 Antagandehandling Foto med bredd:höjd-förhållande1 Detaljplan för Alingsås, Bostäder vid Prästgårdsvägen 3 Planbeskrivning 2015-12-14 1 1.

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antagen av KF 2004-11-18 Laga kraft 2004-12-17 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för del av Kebal 2:203 m. fl., Strömstads kommun Organisatoriska frågor Detaljplan Gällande detaljplan för Kebalviken upphävs

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-12-16 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-12-16 1 (15) FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Blad Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-12-16 1 (15) Plats och tid: Nämndhuset rum 385, kl 09.00 kl 10.30 Beslutande: Övriga deltagande: Justeringsman: Bengt-Olov Persson,

Läs mer

DOM 2013-11-13 meddelad i Stockholm

DOM 2013-11-13 meddelad i Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060109 DOM 2013-11-13 meddelad i Stockholm Mål nr M 4091-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-04-05 i mål nr M 4441-12, se bilaga KLAGANDE Miljö-

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden Protokoll 2014-10-21 1 (31) Plats: Munkfors, kommunhuset Tid: Klockan 08.30 09.40 Avser : 70-88 Beslutande: Tjänstgörande ersättare: Ej tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Maria Norell (S), ordförande

Läs mer

Samråd om ändring i detaljplan för del av Årbol 1:4 mm (Tavlan) i Ed, Dals- Eds kommun, Västra Götalands län (15-STY-4323)

Samråd om ändring i detaljplan för del av Årbol 1:4 mm (Tavlan) i Ed, Dals- Eds kommun, Västra Götalands län (15-STY-4323) Plan- och byggnadsnämnden Datum: 2016-02-10 D.nr: BYGGd-2015-150.214 Samråd om ändring i detaljplan för del av Årbol 1:4 mm (Tavlan) i Ed, Dals- Eds kommun, Västra Götalands län (15-STY-4323) Plan- och

Läs mer

Morgan Gutke Strömstad 2009-04-16. Morgan Gutke. Miljö- och byggförvaltningen

Morgan Gutke Strömstad 2009-04-16. Morgan Gutke. Miljö- och byggförvaltningen Sidnr 1 (9) Plats och sammanträdestid Beslutare Miljö- och byggförvaltningens sammanträdesrum, Stadshuset, kl 08.00-11.30 Sören Eriksson (stp) Lars-Åke Karlgren (v) Morgan Gutke (c) Övriga deltagare Michael

Läs mer

Byggnadsnämndens arbetsutskotts sammanträde

Byggnadsnämndens arbetsutskotts sammanträde KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Byggnadsnämndens arbetsutskotts sammanträde 2013-08-13, kl 8.00 i Särörummet. Kontakta Ulrika Mild senast 2013-08-12 om du inte kan justera. 1 (8) Datum 2013-07-30 Ärende Bil. Beslutsförslag

Läs mer

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Soon Hammarström, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Kattfoten 2, 3 och del av Näsby 51:2 samt del av Kumla 3:1264 i Skälsätra.

Läs mer

Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås

Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås Anders Brunzell Tel 021-39 10 54 DP 1730 2010-02-16 Dnr 2009/285-BN 213 Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta med

Läs mer

Författningssamling. Riktlinjer för altaner, uteplatser och balkonger. Fastställd av samhällsbyggnadsnämnden 2013-04-09, SBN0074/13

Författningssamling. Riktlinjer för altaner, uteplatser och balkonger. Fastställd av samhällsbyggnadsnämnden 2013-04-09, SBN0074/13 Författningssamling Riktlinjer för altaner, uteplatser och balkonger Fastställd av samhällsbyggnadsnämnden 2013-04-09, SBN0074/13 RIKTLINJER FÖR ALTANER, UTEPLATSER OCH BALKONGER Ibland kan det vara svårt

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2011-08-29 1 (11)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2011-08-29 1 (11) 2011-08-29 1 (11) Plats och tid Vita rummet, kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 29 augusti 2011, klockan 14.00 14.50 Beslutande Börje Ahlin (S), ordförande Per Jörgensen (S) Johanna Skottman (S) Benny

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 22 januari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 22 januari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 22 januari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Sjukhuset 5, Danderyds sjukhus, Danderyd Ansökan om bygglov för nybyggnad av akutsjukhus

Sjukhuset 5, Danderyds sjukhus, Danderyd Ansökan om bygglov för nybyggnad av akutsjukhus 1 Jamal Esfahani Dnr 2014-0826 Stadsarkitekt 08-568 91246 jamal.esfahani@danderyd.se Sjukhuset 5, Danderyds sjukhus, Danderyd Ansökan om bygglov för nybyggnad av akutsjukhus Förslag till beslut föreslår

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 2016-01-26 1(19)

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 2016-01-26 1(19) 2016-01-26 1(19) Plats och tid Norrtull, konferensrum övre kl. 13:30-15.15 Beslutande Barbro Axelsson (S), tillförordnad ordförande Pertti Rolöf (S) ersätter Wilhelm Bodmark (S) Sofia Karlsson (S) Sven

Läs mer

2010-11-17 1 (1) Miljö- och byggnämnden

2010-11-17 1 (1) Miljö- och byggnämnden 2010-11-17 1 (1) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 17 november, kl 13.00-15.00. ande Nils Erik Falk (C), ordförande Tord Berbres (KD) Allan Elfstrand (C) Hans Rostock (FPL)

Läs mer

2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING. DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län.

2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING. DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. 2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. PLANBESKRIVNING HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 2015-11-19 1(11)

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 2015-11-19 1(11) 2015-11-19 1(11) Plats och tid Norrtull, konferensrum nedre kl. 13:30-15:05 Beslutande Barbro Axelsson (S), ordförande, ersättare för Wilhelm Bodmark (S) Sofia Karlsson (S) Bengt Olsson (C) ersättare för

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål STENUNGSUNDS KOMMUN Antagandehandling 2009-08-12 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län Normalt Planförfarande 1 Normalt

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll 2015-09-16. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll 2015-09-16. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Byggnadsnämnden Sammanträdesdag 2015-09-16 Innehåll 55 Tillkommande/utgående ärenden och godkännande av föredragningslista... 77 56 Anmälan av delegationsbeslut... 78 57 Delgivningar... 79 58 Delårsbokslut

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 10. Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Jörgen Eriksson (KIM)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 10. Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Jörgen Eriksson (KIM) Nr 10 Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Tid och plats Onsdagen den 18 november 2015, klockan 13.00 16.00, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Karin Hilmér, ordf. (C) Anette Levin, vice ordf. (FP) Kent

Läs mer

Plats och tid: Stadsbyggnadsförvaltningen, 2015-12-14 kl. 13:15. Joakim Linder (MOP) Sven Anders Söderberg

Plats och tid: Stadsbyggnadsförvaltningen, 2015-12-14 kl. 13:15. Joakim Linder (MOP) Sven Anders Söderberg 1(82) Byggnadsnämnden Plats och tid: Stadsbyggnadsförvaltningen, 2015-12-14 kl. 13:15 Beslutande: Ulf Tholerus (C) Joakim Linder (MOP) Sven Anders Söderberg (M) Gunder Eriksson (C) Ajdoan Muliqi (S) Olle

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Ändring av detaljplan för fastigheten SVEN 22 i Limhamn i Malmö MYNDIGHETER KOMMUNALA OCH REGIONALA ORGAN

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Ändring av detaljplan för fastigheten SVEN 22 i Limhamn i Malmö MYNDIGHETER KOMMUNALA OCH REGIONALA ORGAN datum 2015-05-07 diarienummer 2014-795 ÄDp 5397 GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ändring av detaljplan för fastigheten SVEN 22 i Limhamn i Malmö Planförslaget har varit utsänt på remiss och för samråd

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum Miljö- och byggnämnden 2010-05-12 1 (24)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum Miljö- och byggnämnden 2010-05-12 1 (24) Miljö- och byggnämnden 2010-05-12 1 (24) Plats och sammanträdestid Tunasalen, onsdagen den 12 maj 2010, kl. 08.30-12.10 Beslutare Björn Swedborg (m), ordf. Lars-Inge Green (s), vice ordf. Bernt Kristoffersson

Läs mer

Detaljplan för Vallsjöbaden. Torset 2:6 m.fl. Sävsjö kommun GRANSKNINGSHANDLING. Vallsjön

Detaljplan för Vallsjöbaden. Torset 2:6 m.fl. Sävsjö kommun GRANSKNINGSHANDLING. Vallsjön Detaljplan för Vallsjöbaden Torset 2:6 m.fl. Sävsjö kommun GRANSKNINGSHANDLING Handlingar Planhandlingarna består av: plankarta med planbestämmelser denna planbeskrivning (inkl. miljöbedömning) fastighetsförteckning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bygg och miljönämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bygg och miljönämnden 1(27) Bygg och miljönämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl. 09.00-14.45 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Roland Moberg (KD) Åke Nilsson

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-10-03 Innehållsförteckning Ärende 86 Planbesked avseende upprättande av ny detaljplan för fastighet Gunnarsbo 1:62 (Gröne vägen )... 188 87 Lovföreläggande enligt 11 kap. 17

Läs mer

2010-06-16 1 (1) Miljö- och byggnämnden

2010-06-16 1 (1) Miljö- och byggnämnden 2010-06-16 1 (1) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 16 juni, kl 13:00-14:00. ande Tord Berbres (KD), vice ordförande Allan Elfstrand (C) Hans Rostock (FPL) Abner Englund (S)

Läs mer

Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu

Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu Ändring och upphävande av detaljplan för Industriområde i Bu Malung-Sälens kommun Dalarna län Upprättad i december 2014 av Bygg-Teknik i Malung AB Instans Datum Beslut om samråd BN 2014-06-25 Beslut om

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Barbro Rülcker (M) Mikael Edvardsson (SD) Yazan Alqhuaji (S)

Ingemar Tönnberg (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Barbro Rülcker (M) Mikael Edvardsson (SD) Yazan Alqhuaji (S) Sammanträdesdatum Sida 1/23 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:15 ande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C)

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg och räddningsnämnden 2011-03-17 1 (31)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg och räddningsnämnden 2011-03-17 1 (31) Miljö-, bygg och räddningsnämnden 2011-03-17 1 (31) Plats och tid Tingsbacka, sammanträdesrum Tjidtjakk, torsdagen den 17 mars 2011 klockan 09:00 14:00. Beslutande John Sundström (S) ordförande Nenne Åhman

Läs mer

VÄNERSBORGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. Byggnadsnämnden 2005-06-22 1 (20)

VÄNERSBORGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. Byggnadsnämnden 2005-06-22 1 (20) Byggnadsnämnden 2005-06-22 1 (20) Plats och tid Rum 373, Kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg torsdagen den 22 juni 2005, kl 13.15-16.15 Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Ersättare Enligt närvarolista,

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(42) Miljö- och byggnadsnämnden 2013-06-12. Kommunhuset - rum Volgsjön Onsdag den 12 juni 2013 kl. 09.00-11.

VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(42) Miljö- och byggnadsnämnden 2013-06-12. Kommunhuset - rum Volgsjön Onsdag den 12 juni 2013 kl. 09.00-11. Protokoll 1(42) Plats och tid Kommunhuset - rum Volgsjön Onsdag den 12 juni 2013 kl. 09.00-11.30 Beslutande Tjänstgörande ersättare: Lillemor Jonsson, S, ordf Mikael Danielsson, S Stig Ahlenius, S Jan

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning

Plan- och genomförandebeskrivning 1 tillhörande detaljplan för del av Vimmerby 3:3, del av ALV:s stugby SAMRÅDSHANDLING Dnr MOB 2015-32 Planbeskrivning Miljö- och byggnadsförvaltningen 2 Inledning En planbeskrivning skall underlätta förståelsen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum i 2012-06-14 Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Vrigstad Värdshus Ordinarie ledamöter: Ingvar Svensson (c) Bo Nilvall (m) Bengt Mattsson (kd), 63-72, 74-80

Läs mer

Jan Jonsson, plan- och byggchef Lisbeth Wolander, sekreterare. Kommunstyrelsekontoret

Jan Jonsson, plan- och byggchef Lisbeth Wolander, sekreterare. Kommunstyrelsekontoret 1(1) Plats och tid Beslutande Kommunhuset Boxholm, sammanträdesrummet, 2013-06-11, kl. 14.00 Arne Karlsson, ordf, (S) Niilo Kulojärvi, (S) Tore Sjö, (S) Rolf Stenward, (S) Annsofi Ramevik, (S) Håkan Johansson,

Läs mer

BEVIS OM ANSLAG. PROTOKOLL 1(11) Miljö- och byggnadsnämnden 2011-04-01

BEVIS OM ANSLAG. PROTOKOLL 1(11) Miljö- och byggnadsnämnden 2011-04-01 PROTOKOLL 1(11) Paragrafer 51-59 Plats och tid Städet Gillbergarummet, Järnvägsgatan 9, kl. 09.00 10.20 ande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Protokolljusterare Agneta Pettersson (C), ordförande

Läs mer

KURRAVAARA 3:3 m.fl. Kiruna kommun Norrbottens län

KURRAVAARA 3:3 m.fl. Kiruna kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING Linnea Isaksson, 2013-11-27 Vårt Dnr: P2012-000011 Detaljplan för KURRAVAARA 3:3 m.fl. Kiruna kommun Norrbottens län Upprättad oktober 2013, rev. november 2013 ANTAGANDE Postadress: Kiruna

Läs mer

Kolonistugor i Sundbybergs koloniträdgårdsförening

Kolonistugor i Sundbybergs koloniträdgårdsförening Sundbybergs Koloniträdgårdsförening Box 1071 Januari 2010 172 22 Sundbyberg Kolonistugor i Sundbybergs koloniträdgårdsförening Bygga nytt, ändra, bygga om. Generellt krävs tillstånd från styrelsen för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnämnden 2015-06-25 Blad 1 (16) Plats och tid Beslutande Kommunkontoret i Strömsund, rum Almen Information 09:00 10:45 Sammanträde 10:45 11:30 Lars Andreasson, (s), ordförande Magnus Svensson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2015-10-21 1 (18) Miljö- och byggnadsnämnden

Sammanträdesprotokoll 2015-10-21 1 (18) Miljö- och byggnadsnämnden Miljö- och byggnadsnämnden 2015-10-21 1 (18) Plats och tid Tekniska kontoret Bäsnarummet, kl. 13.00-16.15 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Tomas Fredén (S) ordförande Ingvar Hagberg (S) Curt

Läs mer

Byggregler för Aspviks koloniträdgårdsförening

Byggregler för Aspviks koloniträdgårdsförening 1 Byggregler för Aspviks koloniträdgårdsförening Detta dokument är godkänt av styrelsen och gäller fr.o.m. 2016-03-05 2 Sammanfattning av kommunens byggregler vid ny-, om- och tillbyggnad. Nuvarande byggregler

Läs mer

Antagandehandling Antagen av Tekniska nämnden 2007-03-27, vunnit laga kraft 2007-07-10

Antagandehandling Antagen av Tekniska nämnden 2007-03-27, vunnit laga kraft 2007-07-10 Ändring av detaljplan för Hästnäs 1:1 m fl. HÄSTNÄS FRITIDSOMRÅDE i Arboga kommun, Västmanlands län Antagandehandling Antagen av Tekniska nämnden 2007-03-27, vunnit laga kraft 2007-07-10 ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

DETALJPLAN för Dyrtorp 1:129, Håvestensgården, Färgelanda. A n t a ga n d e h a n d l i n g. Dnr 2011.F0088

DETALJPLAN för Dyrtorp 1:129, Håvestensgården, Färgelanda. A n t a ga n d e h a n d l i n g. Dnr 2011.F0088 A n t a ga n d e h a n d l i n g DETALJPLAN för Dyrtorp 1:129, Håvestensgården, Färgelanda Dnr 2011.F0088 Framtaget av plan- och byggkontoret Färgelanda kommun april 2011 Antagen: KS 2011-05-27 289 Laga

Läs mer

Delårsrapport, maj 2008, och ekonomisk uppföljning, januari maj 2008, föredras och läggs till handlingarna.

Delårsrapport, maj 2008, och ekonomisk uppföljning, januari maj 2008, föredras och läggs till handlingarna. s beredning Bn 94 BUDGET Delårsrapport, maj 2008, och ekonomisk uppföljning, januari maj 2008, föredras och läggs till handlingarna. s beredning Bn 95 DELEGATIONER Ärenden beviljade med delegation nr 53

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHET GÅRÖ 1:106 I GNOSJÖ TÄTORT ANTAGANDEHANDLING

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHET GÅRÖ 1:106 I GNOSJÖ TÄTORT ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHET GÅRÖ 1:106 I GNOSJÖ TÄTORT ANTAGANDEHANDLING HANDLINGAR Planbeskrivning Plankarta med bestämmelser Behovsbedömning Genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning

Läs mer

K ALLELSE MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-10-20. Tid och plats Kl 19.00 Angarnsrummet, Tuna huset, Vallentuna

K ALLELSE MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-10-20. Tid och plats Kl 19.00 Angarnsrummet, Tuna huset, Vallentuna K ALLELSE MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-10-20 Tid och plats Kl 19.00 Angarnsrummet, Tuna huset, Vallentuna Kallade tjänstemän Yvonne Fredriksson, avdelningschef bygglov Erik Moelv, avdelningschef

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida TEKNISKA NÄMNDEN 2007-03-21 2 TN 21 Dnr 2007.26-287 Ombyggnad av pentry mm i Kommunhuset. Anbud har infordrats för ombyggnad av pentry mm i Kommunhuset. Vid anbudstidens utgång har 3 anbud inkommit. Genomgång

Läs mer

DOM 2012-12-10 Stockholm

DOM 2012-12-10 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 0612 2012-12-10 Stockholm Mål nr P 3639-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen dom 2012-03-29 i mål nr P 2257-11, se bilaga

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR STORBYN 22:1 FÖRENINGARNAS HUS I FÄRILA LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN

SAMRÅD GRANSKNING LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR STORBYN 22:1 FÖRENINGARNAS HUS I FÄRILA LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN SAMRÅD GRANSKNING LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR STORBYN 22:1 FÖRENINGARNAS HUS I FÄRILA LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2014-08-11 Dnr KS 0232/14 ljusdal.se PLANBESKRIVNING Planhandlingar

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 16 Plats och tid Lessebo kommunkontor onsdagen den 11 mars kl. 15.00-18.00 ande Anders Johansson (S) Ordf. Tommy Truedsson (S) Jan-Åke Lennartsson (C) v ordf. Ann-Kristin Berg (S) Ingegerd Widerström

Läs mer