OSQAVIA-CLEARANCE ON CONTROLS. DEL 3: Styrsystemets färdigställande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "OSQAVIA-CLEARANCE ON CONTROLS. DEL 3: Styrsystemets färdigställande"

Transkript

1 OSQAVIA-CLEARANCE ON CONTROLS DEL 3: Styrsystemets färdigställande Både styrspak och pedalställ var nästan färdigkonstruerade och tillverkade på KTH. Det fanns skisser på lösningar för klaff, skevroder och höjdroder. I slutänden efter otroligt mycket mockuparbete är det bara förslaget till klaffmekanismen som inte är totalt omkonstruerat. Alla styrorgan (som man säger på SAAB) är dimensionerade efter FAR23 där maximala laster blev vad en pilot beräknas mäkta med i en nödsituation gånger säkerhetsfaktorn 1.5 (jamming loads). Nästan hela styrsystemet är tillverkat i stål Styrsystemet utgör en ganska liten del av totalvikten och man vinner mycket tid på att kunna använda svetsade konstruktioner. De dimensionerande lasterna på vårt styrsystem är till stor del knäcklaster. Om man har ett begränsat utrymme blir det samma vikt på stötstången vare sig man väljer en i stål eller aluminium. Orsaken till detta är att stålets styvhet är tre gånger aluminiumets medan vikten för stålet är tre gånger aluminiumets. Finns det gott om utrymmes blir naturligtvis en tunnväggig profil av aluminium med stort tröghetsmoment lättast. Det första problemet med Osqavia var den planerade ergonomin. Vingens rotkorda är i minsta laget och detta gör att det är trångt att få ner baken mellan främre och bakre vingbalk. Vi flyttade fram styrspaken hjälpligt (30mm) genom att montera styrspaken direkt på vingbalken i stället för i en separat box runt vingen. Ett annat problem var det lilla utrymme som fanns till hands på grund av att styrsystem och landningsställ är placerat bakom den bakre vingbalken (som dessutom är svagt bakåtsvept). I framtiden kan man förenkla styrverket genom att inne i kroppen eliminera den bakre balken och fästa in landningsstället i den främre vingbalken. Att vingens styrorgan ligger bakom vingen är trevligt om man i framtiden tillverkar en kompositvinge som en enda del. Dimensionering och konstruktion av klaffmekanism Klaffens lösning innebar att ett klaffok skulle sitta under passagerarsätet men ovanför den bakre infästningsbalken. Med denna lösning var det uteslutet för min pappa (1.92m), till lika sponsor, att åka med. Bara denna orsak var tillräcklig för att flytta oket under den bakre balken och på så sätt sänka sätet. En ytterliggare bonus var att lådan för landningsstället nu kom i lagom höjd med svanken och därigenom skapades ytterliggare ett par cm utrymme i längs led. Total sänkning av sätet blev 60mm.

2 Mockup arbete med klaffmekanism Som alltid när man löst ett problem skapas ofta ett nytt. När klaffstötstängerna monterades upptäcktes att vinkeln var på tok för skarp på höger sida och att den vänstra klaffstötstången tog i klaffens rotsprygel. Vi bestämde oss för att utöka systemet med ytterliggare en stötstång. Diverse länkarmar både uppåt, neråt och i sidled studerades. Till slut kom vi fram till att endast en glidlösning kan fungera i det trånga utrymmet. Ett kriterium som vi hade var att klaffstötstängerna skulle fästas i samma bult. Med denna lösning har man nästan eliminerat scenariot att klaffarna kommer ut olika långt. Klaffmekanismens glidenhet (den kraftiga bulten på baksidan fäster in säkerhetsbältet) Nu kanske ni frågar er varför vi inte valde en elektrisk klaff? Anledningen är de väldigt avancerade klaffarna som med sin mycket låga Douglas punkt påminner om klaffarna till

3 stora jetflygplan. För att slippa gångjärn ute i luftströmmen har tre skenor med olika diameter tillverkats på KTH (kordan ändras). Klaffen glider på dessa skenor med hjälp av nylonbussningar. Klaffens glidskenor (tidigare nitning ersattes med skruvar för att undvika deformation) Det är väldigt svårt att uppskatta de aerodynamiska lasterna på klaffen vid utfällning (det mycket kraftiga nossuget på klaffen vid full utfällning borde innebära relativt hög spaklast). Vid provningen av klaffmekanismen uppmärksammades en viss tendens till byrålådseffekt. Om denna tendens förvärras eller förbättras kan bara flygprov utvisa. På grund av de ovissheter som redovisats ovan känns det skönt med en mekanisk/fysisk kontakt på en prototyp som denna. Utprovning av klaffarnas mekanism (nylonbussningar och skalplåtens stöd ännu ej monterade)

4 Den färdiga klaffok installationen sedd uppifrån (höjdroder stötstången i mitten) Vi valde den kraftigaste bellcranken i Spruce för att fästa in oket till klaffhandtaget. En rejäl bussning med flänsar svarvades till från en bit Al 7075-T6 och 5/16 bulten monterades med presspassning. Hela kalaset sänktes ner i honeycomben med flox och sedan lades 5 lager glasfiberväv ovanpå. Klaffoket är tillverkat från 3/ T3. För att klaffhandtaget skall kunna ha en så stor rörelse som möjligt valde vi även att göra ett hål för armbågen i mitten på ryggstödet. Dimensionering och konstruktion av skevrodermekanism Skevrodermekanismen var planerad att ligga under pilotens säte. Samma dilemma uppstod som för klaffen. Vid mockuparbete lokaliserades utrymme ovanför höften. Någon typ av Long EZ lösning med en torsion stötstång verkade lovande. Lager för torsionstången till Cozy Mark IV införskaffades. En direktkoppling till skevroder stötstången vore också bra. Bara ett litet problem kvar, skevroderna går på fel håll. Eftersom vi lagt ner mycket tid på att bygga om skevroderoken (svetsad fackverks konstruktion) för att uppnå differential (27 grader upp, 17 grader ner) hos skevroderna var en ombyggnad av dessa ok ingen uppskattad lösning. Till slut kom vi fram till en lösning med en trearmad torsionstång där två av armar byter håll.

5 Skevrodernas torsionstång som byter håll Skevroderstötstången sitter direkt på den mellersta armen. På den bakersta armen sitter en synkroniseringsstötstång (i aluminium) som är förbunden på ett liknande sätt på andra sidan. Vid provning av den färdiga mekanismen med hög spaklast upptäcktes att det var mycket rörelse i spaken efter det att stoppen bottnat. Stora deformationer i styrsystemet borde kunna resultera i fladder. Tillbaka till hållfasthetsberäkningarna och mycket riktigt, vid maximal spaklast rörde sig den främsta armen 20mm. Orsaken till deformationen är kopplad till både vridning och böjning. Vridstyvheten är proportionell mot innesluten area och böjstyvheten ökar kvadratiskt med höjden. För att öka styvheten valde vi att svetsa på ett nytt 5/8 rör utanpå det gamla. Glöm inte bort att titta på deformationen om den kan påverkar funktionen vid hållfasthets beräkning Dimensionering och konstruktion av sidrodermekanism För att den nya sittställningen skulle kännas helt bra var golvet tvunget att höjas. Detta passade bra med tanke på det trånga utrymmet mellan kardantunnel och sidovägg.

6 Sidroderpedaler med bromsar Pedalerna är flyttbara. Bara pilotens sida har bromsar. Vajrarna är rostfria och 1/8 på grund av risken för utmattning och av styvhetsskäl (efter rekommendationer från Sakka). Nils Eyton var vänlig att informera oss om hur man på Lancair 235 löst problematiken med dubbla pedaler. Efter många turer valde vi att nicopressa passagerarnas vajrar på pilotens vajrar bakom kroppsspantet. Glöm inte att det erfordras dubbel nicopress. Dimensionering och konstruktion av höjdrodermekanism Höjdrodret är förbundet med styrspaken med tre stötstänger. Eftersom vi byggt en låda runt landningsstället var vi tvungna att konstruera om hela systemet. Man vill eftersträva dragande laster i höjdstyrverket vid anbringande av höjdroder. Eftersom den ända naturliga lösningen för fastsättningen av riktningsomvandlaren var ovanpå landställs lådan kunde tyvärr inte detta kriterium uppfyllas (både RV och Lancair har också tryckande system). Eftersom beräkningar visade att inget spant skulle vara nödvändigt i bakkroppen var en enkel sträva den enklaste lösningen. Beräkningar visade dock att två stötstänger skulle med ett stöd på mitten blir mer viktsoptimalt än bara en. Egenfrekvenser i styrverket blir också lurigt med extremt långa stötstänger. På SAAB har de extra faktorer (1.25 om jag minns rätt) för att täcka in stötstängernas egenfrekvenser. Eftersom stöd helst skall tillverkas hängande (undviker knäcklaster vid hög g-belastning) kom vi till slut fram till en lösning som innebar att ett spant monterades i bakkroppen.

7 Höjdstötstängernas infästning i bakre mittspantet Styvheten är nästan samma för aluminium 6061 och På grund av den bättre korrosionsbeständigheten är höjdstötstängerna på bilden tillverkade i 6061-T6. Med det nya spantet blev man sugen på att bygga om sidrodersystemet så att alla vajrar sitter i et ok monterat i spantet. Detta ok är förbundet med sidroderoket via en stötstång inuti kroppen. Förutom aerodynamiska fördelar påpekade Sakka att med denna lösning kan man enkelt ta hand om de 200kg (panik last på 100kg i varje vajer) som annars kommer in i fenans infästning. Denna lösning finns på bl.a. Lancair Legacy. Eftersom ett nytt system säkerligen skulle skapa nya oupptäckta problem valde vi det beprövade systemet att dra två vajrar hela vägen bak till fenan. Dimensionering och konstruktion av trimmekanism Ett trim system där en fjäderkraft anbringas direkt på stötstången var planerad. Ett nytt telefon samtal med Sakka kastade omkull vår konstruktion. Sakka vill se en lösning som man kan flyga med om man förlorar höjdrodrets stötstänger. Eftersom musten nästan gått ur oss på det övriga kontrollsystemet kändes detta extra jobbigt. Bland KTH dokumenten hittade vi en skiss på vajrar dragna hela vägen bak till höjdrodret. Vajrarna går via ett linhjul bakom höjdroderoket till två fjädrar. Genom att flytta båda fjädrarna samtidigt åt samma håll blir neutralläget förskjutet med höjd/dyk utslag som följd (spaklasterna

8 ändras inte). För det första var det omöjligt att ha en trissa inuti sidrodret, och för det andra fanns det ingen plats för några fjädrar. Som tur var hade vi nu ett bakre kroppsspant. En lösning som bygger på samma princip men med en trimstötstång ovanför den riktiga stötstången växte fram. Höjdrodertrimmens vajrar och linhjul (trimstötstången ej monterad) Att det blir lite fjäderlaster på spaken vid stora utslag torde bara vara positivt. Höjdrodret upptar väldigt liten del av stabilisatorn och borde ge väl låga spaklaster i sig själv (profilen klarar väldigt stora utslag utan avlösning i nuvarande utförande). Diskussioner med Lennart Persson (Cozy) gav bra inblick i fjädersystemet. Vid provning visade det sig att friktionen måste hållas ner till minimum för att systemet skall fungera bra. Först konstruerade vi tryckfjädrar efter samma princip som förtöjningsfjädrar till en båt. Tyvärr visade det sig att även dessa fick för stor friktion. Höjdrodertrimfjädrarna under utprovning

9 För att få minimal friktion placerades fjädrarna bakom bakkroppens mitt spant. Det är något krångligt att byta fjädrar bakom spantet (vilket med största sannolikhet blir nödvändigt) men det går. Eftersom bara dragande fjädrar har fungerat tillfredsställande har ett minispant bakom fjädrarna tillverkats för att kunna fånga upp en vajer vid brott så att den inte trasslar in sig i stötstängerna och låser höjdrodersystemet. Lasse Henrysson, vår mycket positiva kontrollant, och Anders Ljungberg hittade som tur var inga allvarliga fel på styrverket vid sin inspektion. Anders Ljungberg på besök strax efter att styrverket var färdigkonstruerat Nästa gång går vi vidare med huvramens konstruktion och andra förstärkningar. Vi har många års erfarenhet av dimensionering och tillverkning av flygplansdelar i metall och komposit. Niklas Anderberg Flight & Safety Design Int. AB Osqavia@telia.com

OSQAVIA-CLEAR TO LAND. Osqavia är försett med ett trepunkts landningsställ. DEL 2: Landningsställets färdigställande

OSQAVIA-CLEAR TO LAND. Osqavia är försett med ett trepunkts landningsställ. DEL 2: Landningsställets färdigställande OSQAVIA-CLEAR TO LAND Osqavia är försett med ett trepunkts landningsställ DEL 2: Landningsställets färdigställande Huvudstället består av en glasfiber båge fastsatt i kroppen på två vaggor som ger rätt

Läs mer

Above All Sukhoi 31 1.4 m DC 07-11-25 Version 1.0. Instruktionsmanual Sukhoi 31

Above All Sukhoi 31 1.4 m DC 07-11-25 Version 1.0. Instruktionsmanual Sukhoi 31 Instruktionsmanual Sukhoi 31 1 Tack för att du valt en Above All Sukhoi 31! Above All är ett varumärke som kännetecknar hög kvalitet och bra priser, som innefattar flygplan, tillbehör och motorer. Dessa

Läs mer

BRUKSANVISNING HS Fåtöljen

BRUKSANVISNING HS Fåtöljen BRUKSANVISNING HS Fåtöljen Version 1 2014 HS fåtöljen 2 Innehållsförteckning Sida Introduktion till HS Fåtöljen 3 Vad är HS Fåtöljen? 3 Varför behövs HS Fåtöljen? 3 Vem bör använda HS Fåtöljen? 4 Produktinformation

Läs mer

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått)

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått) 1 / 5 BRUKS- OCH MONTERINGSANVISNING Tack för att du valde bojkorgen Basketbuoy från Finland. Bojkorgen är till för att förtöja högst 2,2 m breda båtar under 800 kg. Båten kan ligga högst - cm djupt beroende

Läs mer

Del 2 Monteringsanvisning motor. Boxline Modern Ribbline Futura (Basic)

Del 2 Monteringsanvisning motor. Boxline Modern Ribbline Futura (Basic) Del 2 Monteringsanvisning motor Boxline Modern Ribbline Futura (Basic) Montering motor Ta fram frikopplaren och studera dess funktion. Frikopplaren löper i kedjehusets spår och "klickas" i sitt läge. Dra

Läs mer

Kranar. Allmänt om kranar

Kranar. Allmänt om kranar Allmänt om kranar Kranens placering har stor inverkan på infästningens utformning. Här följer rekommendationer för placering bakom hytt, bakplacerad respektive centralt placerad kran. Kranar omfattas i

Läs mer

Instruktionsbok. Minikid ECE R44 / 04. Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kg. Testad och godkänd enligt

Instruktionsbok. Minikid ECE R44 / 04. Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kg. Testad och godkänd enligt Instruktionsbok Minikid Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kg Testad och godkänd enligt ECE R44 / 04 Viktig information Tack för att du har valt en bilbarnstol från Axon Kids. Teamet bakom Minikid har

Läs mer

Bruksanvisning. Blue Wave

Bruksanvisning. Blue Wave Bruksanvisning Blue Wave Denna bruksanvisning ger information om montering, inställningsmöjligheter, säkerhetsföreskrifter och skötselråd för badstolen Blue Wave. Genom att läsa igenom och följa anvisningarna

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Konstruktion och hållfasthetsanalys av ram samt utkast till dumpermodul Olof Karlsson Daniel Granquist MF2011 Systemkonstruktion Skolan för Industriell Teknik och Management Kursansvarig: Ulf Sellgren

Läs mer

VAD HAR HÄNT MED KTH OSQAVIA? Osqavia, ett låg-vingat två-sitsigt, side by side, enmotor-flygplan.

VAD HAR HÄNT MED KTH OSQAVIA? Osqavia, ett låg-vingat två-sitsigt, side by side, enmotor-flygplan. VAD HAR HÄNT MED KTH OSQAVIA? Osqavia, ett låg-vingat två-sitsigt, side by side, enmotor-flygplan. BAKGRUND Osqavia har varit ett utbildningsprojekt på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Projektet

Läs mer

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet Rapporten är framtagen med ekonomiskt bidrag från Trafikverkets skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter

Läs mer

EC Declaration of Conformity. Decon Wheel AB Tel 0345-40880 Södra Ekeryd 115 Fax 0345-40895 314 93 Hyltebruk www.decon.se

EC Declaration of Conformity. Decon Wheel AB Tel 0345-40880 Södra Ekeryd 115 Fax 0345-40895 314 93 Hyltebruk www.decon.se Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 EC Declaration of Conformity... 2 Easywheel... 3 Leveranskontroll... 3 Ingående komponenter... 3 Identifiering och märknig av Easywheel... 4 CE-märkning...

Läs mer

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 "Box Position Mät ut med hjälp av pinnen: lite mer än axelbrett mellan fötterna, pinnen ska gå i linje med fotens inre sida och axelns yttre sida. Aktiv Sidoböjning

Läs mer

för reparation av lättare kollisionsskador

för reparation av lättare kollisionsskador Sv för reparation av lättare kollisionsskador SPEED klarar det mesta! De flesta kollisioner sker vid låga hastigheter och ger bara lättare skador SPEED har en dragriktare för snabb och enkel reparation

Läs mer

LATHUND FÖR LASTSÄKRING

LATHUND FÖR LASTSÄKRING (Översatt och kompletterad för svenska förhållanden av TYA) FÖR LASTSÄKRING Lastsäkring i lastbärare för transport i sjöfartsområde A Accelerationer uttryckta som andel av jordaccelerationen (1g = 9,81

Läs mer

Monteringsanvisning Vikparti - Vikdörrar

Monteringsanvisning Vikparti - Vikdörrar Monteringsanvisning Vikparti - Vikdörrar Med den här guiden tar du dig enkelt igenom alla monteringsmoment! Se över produkterna före installation. Vi godkänner ingen reklamation (t.ex transportskada) när

Läs mer

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år bakåtvänd montering Monteringsanvisning ECE R44 04 Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år 1 Tack för att du valde BeSafe izi Kid. BeSafe har noggrant och omsorgsfullt utvecklat denna stol för att skydda

Läs mer

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline Bruksanvisning trailerline elvinsch Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007 trailerline INLEDNING Tack för att du har valt en elvinsch från vårt företag. Vi ber dig att noga läsa igenom och sätta dig

Läs mer

Margretelund - Åkersberga Dykande besiktning 2014-12-02

Margretelund - Åkersberga Dykande besiktning 2014-12-02 Margretelund - Åkersberga Dykande besiktning 2014-12-02 Rapport från besiktning av föreningens brygganläggningar i Margretelund Bakgrund I enlighet med offert daterad 2014-10-12 har besiktning av brygganläggningarnas

Läs mer

Gå från att sitta till att stå med en beröring

Gå från att sitta till att stå med en beröring Höj- och sänkbar arbetsstation StarTech ID: ARMSTS Med denna höj- och sänkbara arbetsstation kan du ändra din arbetsposition under dagen för att förbättra din komfort och produktivitet. Gå från att sitta

Läs mer

SE 102-12. care. Badrum för livet

SE 102-12. care. Badrum för livet SE 102-12 care Badrum för livet Välj ett badrum som matchar dig. De flesta av oss vill givetvis bo hemma så länge som möjligt. Idag är vi också ofta piggare och friskare lite längre än förr. Det är nu

Läs mer

Byggnation av en luftsolfångare

Byggnation av en luftsolfångare Sjöfartshögskolan Byggnation av en luftsolfångare Författare: Petter Backman Ronny Ottosson Driftteknikerprogammet 120 hp Examensarbete 6 hp Vårterminen 2013 Handledare: Jessica Kihlström Sjöfartshögskolan

Läs mer

Nr 1 år 2007 Årgång 25

Nr 1 år 2007 Årgång 25 FLASKPOSTEN Nr 1 år 2007 Årgång 25 Bättre sent än aldrig eller hur? Så nu kommer äntligen en tidning lagom till sommarlovet, när alla får gunga vidare på egen hand ett tag. Här kan ni läsa om vad vi gjort

Läs mer

MODULSTOLEN REAL 9000

MODULSTOLEN REAL 9000 MODULSTOLEN REAL 9000 Artikelnr: 803336 Mercado 0811 Giltig från 960601 REAL 9000 - Den svenska kvalitetsstolen ett system där behoven bestämmer utförandet När benen är svaga behöver man en stol både

Läs mer

Skjutbara partier. Karmytterbredd/höjd = hålmått i stommen

Skjutbara partier. Karmytterbredd/höjd = hålmått i stommen Skjutbara partier. Kontrollera alltid att du har fått med rätt antal artiklar innan du börjar montera. Se inventeringslista på nästa sida. OBS! Nästan alla skruvar är Torx-skruvar. Du behöver en T20 Torx-bit

Läs mer

Innehåll 1 Specifikation 2 Delens beteckning 3 Installation och Användning 4 Varning 5 Användarinstruktion 5.1 Lyfta fatet 5.2 Transportera fatet 5.

Innehåll 1 Specifikation 2 Delens beteckning 3 Installation och Användning 4 Varning 5 Användarinstruktion 5.1 Lyfta fatet 5.2 Transportera fatet 5. Innehåll 1 Specifikation 2 Delens beteckning 3 Installation och Användning 4 Varning 5 Användarinstruktion 5.1 Lyfta fatet 5.2 Transportera fatet 5.3 Sätta ned fatet 6 Diagram över den hydrauliska kretsen

Läs mer

Hur ska man få förpackningen att hålla ihop?

Hur ska man få förpackningen att hålla ihop? Förpackningsdesign Hur ska man få förpackningen att hålla ihop? Som regel består en förpackning av sex sidor. Bak- och framsida, två gavlar samt botten och översida. Det allra viktigaste är att få framsidan,

Läs mer

INSTRUKTIONSBOK. Vispmaskin VIKING 40 & 60

INSTRUKTIONSBOK. Vispmaskin VIKING 40 & 60 INSTRUKTIONSBOK Vispmaskin VIKING 40 & 60 Innehåll 1. Allmänt 2. Installation 3. Användning 4. Reglage 5. Användarinstruktion, Kapacitet 6. Underhåll 7. Felsökning 8. Garanti 9. Standardutrustning 10.

Läs mer

Patientstol 15601 med delade benstöd

Patientstol 15601 med delade benstöd Bruksanvisning Patientstol 15601 med delade benstöd Bäste kund, Vi tackar för det förtroende som Du visat genom att köpa denna patientstol. Samtliga våra produkter har, liksom denna patientstol, slutmonterats

Läs mer

Innehållsförteckning. Vilket skötbord ska man välja?... 3. Uppfällbara skötbord Robust... 4 Robust Extra... 5

Innehållsförteckning. Vilket skötbord ska man välja?... 3. Uppfällbara skötbord Robust... 4 Robust Extra... 5 1 Innehållsförteckning Vilket skötbord ska man välja?... 3 Uppfällbara skötbord Robust... 4 Robust Extra... 5 Fasta skötbord Budget... 6 Fast... 7 Björk... 8 Mäta... 9 Eldrivna höj- och sänkbara skötbord

Läs mer

Vrid och vänd en rörande historia

Vrid och vänd en rörande historia Vrid och vänd en rörande historia Den lilla bilden nederst på s 68 visar en låda. Men vad finns i den? Om man vrider den vänstra pinnen, så rör sig den högra åt sidan. Titta på pilarna! Problemet har mer

Läs mer

TÄBYVAGGAN (4 m. och 3 m.) MONTAGEBESKRIVNING. Bild 1: Vagga 4x2,6 m. OBS! DENNA BESKRIVNING SKALL LÄSAS OCH FÖLJAS VID MONTAGE! Material (Bild 3):

TÄBYVAGGAN (4 m. och 3 m.) MONTAGEBESKRIVNING. Bild 1: Vagga 4x2,6 m. OBS! DENNA BESKRIVNING SKALL LÄSAS OCH FÖLJAS VID MONTAGE! Material (Bild 3): TÄBYVAGGAN (4 m. och 3 m.) MONTAGEBESKRIVNING Bild 1: Vagga 4x2,6 m. OBS! DENNA BESKRIVNING SKALL LÄSAS OCH FÖLJAS VID MONTAGE! Verktyg mm (Bild 2): Insexnyckel 5 mm av bra stålkvalitet med långt skaft,

Läs mer

Kulturbelysning GÅRD OCH HUS tig valité är vik är k N

Kulturbelysning GÅRD OCH HUS tig valité är vik är k N Kulturbelysning GÅRD OCH HUS När kvalité är viktig FASADBELYSNING Våra lykthus i gjutjärn finns i 4- och 6-kantiga modeller. Klassiska armaturer efter förlagor från början av 1900-talet. en går att kombinera

Läs mer

Waco Bruksanvisning. Data: Spännvidd: 990mm Längd: 800mm

Waco Bruksanvisning. Data: Spännvidd: 990mm Längd: 800mm Waco Bruksanvisning Data: Spännvidd: 990mm Längd: 800mm RC Innehåll: Fykanals fabriksmonterad radio Tre fabriksmonterade microservon Fabriksmonterad motor (brushless outer runner) Fabriksmonterat fartreglage

Läs mer

konstruera Med POndUs Dimensionering baserad på provningar utförda av SP Sveriges tekniska forskningsinstitut

konstruera Med POndUs Dimensionering baserad på provningar utförda av SP Sveriges tekniska forskningsinstitut konstruera Med POndUs Dimensionering baserad på provningar utförda av SP Sveriges tekniska forskningsinstitut Rostskyddsbeläggning (KTCO) godkänd för korrosivitetsklass C4. Swedish technical approval SC

Läs mer

KVALITET OCH INNOVATION SEDAN 1947

KVALITET OCH INNOVATION SEDAN 1947 KVALITET OCH INNOVATION SEDAN 1947 Vi vet att professionella användare ställer höga krav på sin utrustning och våra verktyg är konstruerade för att tillmötesgå våra kunders behov, både med avseende på

Läs mer

för raka trappor Användarmanual Modellnummer 420 Svenska

för raka trappor Användarmanual Modellnummer 420 Svenska för raka trappor Modellnummer 420 Användarmanual Svenska Servicebok Det är viktigt för oss att våra trapphissar alltid hjälper Er att komma upp och ner från Era trappor på ett säkert sätt. Med tanke på

Läs mer

Så här fungerar din nya rollator. Volaris S7

Så här fungerar din nya rollator. Volaris S7 Så här fungerar din nya rollator Volaris S7 1 Grattis till din nya rollator! Volaris S7 kommer på många sätt att göra din vardag lättare. För att du ska lära känna din nya rollator ber vi dig att noga

Läs mer

SÄKERHETSINSTRUKTIONER FÖR BALDER 210 REVOLVER

SÄKERHETSINSTRUKTIONER FÖR BALDER 210 REVOLVER Balder 210 Revolver (SP210) Manual Rel.1.2-sv-2004 SÄKERHETSINSTRUKTIONER FÖR BALDER 210 REVOLVER Före anslutning av maskinen till batteriet läs instruktionerna noga. Lerduvekastare kan vara farliga och

Läs mer

HRM ROLLATOR BRUKSANVISNING

HRM ROLLATOR BRUKSANVISNING HRM ROLLATOR BRUKSANVISNING HRM Rollator är en standardrollator som är byggd för att underlätta användarens gående och därmed öka rörelsefriheten. HRM Rollator är i stort sett underhållsfri och därför

Läs mer

Trendimport AB Showroom: Ryssviksvägen 2, Stockholm. Pumpvägen 7, Höör Tel: 08-522 168 50 Mail: kontakt@investliving.se www.investliving.

Trendimport AB Showroom: Ryssviksvägen 2, Stockholm. Pumpvägen 7, Höör Tel: 08-522 168 50 Mail: kontakt@investliving.se www.investliving. Trendimport AB Showroom: yssviksvägen 2, Stockholm. Pumpvägen 7, Höör Tel: 08-522 68 50 Mail: kontakt@investliving.se Med reservation för tryckfel och konstruktionsändringar som vi ej kan råda över. Vid

Läs mer

produktblad Inredning Disk och arbetsbänkar

produktblad Inredning Disk och arbetsbänkar Ledande när det gäller hygien, ergonomi och design Bäst på hygien QuickClean Upptäck våra nya arbetsbänkar som är anpassade för framtidens behov av ännu renare storkök. Vår bedömning är att hygienkraven

Läs mer

Montering och installation av utrustning

Montering och installation av utrustning 1 Montering och installation av utrustning Innehåll 1. Principskiss över installationen i huset... 1 2. Anslutningsbox/Fiberuttag... 3 3. Fiberpatchkabel... 3 4. Montering av fiberpatchkabeln i fiberuttaget...

Läs mer

Regelbok för klassen standard traktorpulling 2015

Regelbok för klassen standard traktorpulling 2015 Regelbok för klassen standard traktorpulling 2015 1. Domaren ska respekteras och har allt bemyndigande. 2. Alla traktorer ska vara original, komponenter som påverkar traktorns motoreffekt ska vara original

Läs mer

O-GLÖMSKA. Med vårt förslag vill vi locka till inspiration att använda befintliga byggkomponenter till alternativa och okonventionella lösningar.

O-GLÖMSKA. Med vårt förslag vill vi locka till inspiration att använda befintliga byggkomponenter till alternativa och okonventionella lösningar. Med vårt förslag vill vi locka till inspiration att använda befintliga byggkomponenter till alternativa och okonventionella lösningar. BÄRANDE IDÉ Ventilationsrör är ofta någonting som lätt göms undan

Läs mer

hyllsystem Ergonomiska, flexibla och säkra. Modulära system för sjukhusapotek och sjukhusavdelningar.

hyllsystem Ergonomiska, flexibla och säkra. Modulära system för sjukhusapotek och sjukhusavdelningar. hyllsystem Ergonomiska, flexibla och säkra. Modulära system för sjukhusapotek och sjukhusavdelningar. FAMA hyllsystem maximal flexibilitet för maximal effektivitet Willach Pharmacy Solutions hör till världens

Läs mer

Golfkiosk Modulo 122/222

Golfkiosk Modulo 122/222 Version: 1.0 2014-10-07: 2014 evry.com Golfkiosk Modulo 122/222 EVRY One Halmstad AB Sida 2 / 28 Innehåll 1 ÖVERSIKT 3 2 INSTALLATION 4 2.1 Rekommendation om placering, rumstemperatur, bultning och inkoppling

Läs mer

Nordline. Monteringsanvisning Garageport. Lertagsgatan 7 69434 Hallsberg 019-125580

Nordline. Monteringsanvisning Garageport. Lertagsgatan 7 69434 Hallsberg 019-125580 Nordline Monteringsanvisning Garageport Lertagsgatan 7 69434 Hallsberg 019-125580 Byggmå& på din port A: ÖppningsmåC skall vara samma som angiven portbredd. Portbladen är några cm bredare. B: ÖppningsmåC

Läs mer

Din vägledning i valet av träbro.

Din vägledning i valet av träbro. Träbroguiden. Din vägledning i valet av träbro. Träbroar har i dag samma prestanda och tekniska livslängd som broar av andra material, både inom gång- och cykelbroar och avancerade vägbroar för tung fordonstrafik.

Läs mer

Bruksanvisning Vicair Academy Back Ryggsystem

Bruksanvisning Vicair Academy Back Ryggsystem 2006-05-22 Bruksanvisning Vicair Academy Back Ryggsystem Återförsäljare: Invacare AB Box 66, Fagerstagatan 9-163 91 Spånga Tel:08-761 7090 Fax: 08-761 8108 e-mail: sweden@invacare.com, www.invacare.se

Läs mer

Bygginstruktion Extra 300 EPP 830mm

Bygginstruktion Extra 300 EPP 830mm Bygginstruktion Extra 300 EPP 830mm 1. Kapa till och limma 5x0,5mm kolfiberlist på vingens framkant. Tejpa även vingspetsarna för att få bättre hållfasthet. Behandla med UHUPor först. Tejpen fäster ej

Läs mer

Layher Ramställning. Snabb. Säker. Komplett.

Layher Ramställning. Snabb. Säker. Komplett. Tillverkad av aluminium eller varmförzinkat stål. Layher Ramställning är typkontrollerad av SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. Typkontrollintyg nr 15 48 02. Ramställning Layher Ramställning

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

att koncentrera sig, att bibehålla uppmärksamheten, att minnas osv., som orsakades av att så mycket energi gick åt till att bearbeta den förändrade

att koncentrera sig, att bibehålla uppmärksamheten, att minnas osv., som orsakades av att så mycket energi gick åt till att bearbeta den förändrade att koncentrera sig, att bibehålla uppmärksamheten, att minnas osv., som orsakades av att så mycket energi gick åt till att bearbeta den förändrade situationen, ledde till en reflexion över hur vuxna som

Läs mer

Innehåll DRGBIL... 2 UTBYTBRHET ENLIGT ISO 1726... 3 Manöverbarhet... 5 XELVSTÅND... 7 PLCERING V VÄNDSKIVOR... 8 FSTSÄTTNING V VÄNDSKIV... 10 LÅSNING V VÄNDSKIV OCH MONTERINGSPLTT... 11 EFTERMONTERING

Läs mer

Vad jag gjorde innan

Vad jag gjorde innan Vad jag gjorde innan alltså innan jag timrade om ladugården. Jo, kameran togs fram. Jag gick runt och fotade detaljer och helheter, närbilder på knutar och på andra finurliga lösningar. Kröp över allt

Läs mer

Utgåva 2000-09-05. Wärmo Rak. Monterings- och skötselanvisning

Utgåva 2000-09-05. Wärmo Rak. Monterings- och skötselanvisning Utgåva 2000-09-05 Wärmo Rak Monterings- och skötselanvisning Innehållsförteckning Förberedelser... sid 3 -tillverkarförsäkran -allmänt -leveransinnehåll -tillval -skorsten -eldstadsplan Montering... sid

Läs mer

Tekniska regler Klass 5 MellanSvenska LångloppsSerien (MSLS) Arrangör: Östgöta Racing 2010

Tekniska regler Klass 5 MellanSvenska LångloppsSerien (MSLS) Arrangör: Östgöta Racing 2010 Tekniska regler Klass 5 MellanSvenska LångloppsSerien (MSLS) Arrangör: Östgöta Racing 2010 Text med rött (understruken i svart/vitt) är text som är ändrad sedan den förra utgåvan: Januari 2009 Innehållsförteckning

Läs mer

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL INNEHÅLL Om ANVISNINGARNA Planering INNAN DU BÖRJAR MONTERA ATT BEAKTA MONTERINGSANVISNINGAR s. s. 4 s. 5 s. 6 S. 7-0 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Om anvisningarna Läs

Läs mer

Bale Wrapper Specialists. Tanco Rundbalsinplastare

Bale Wrapper Specialists. Tanco Rundbalsinplastare Bale Wrapper Specialists Tanco Rundbalsinplastare Tanco Rundbalsinplastare För maskinstationer och lantbrukare runt om i världen är Tanco valet när det gäller rundbalsinplastare. Med över 20 års erfarenhet

Läs mer

Energieffektivisera och behålla elvärmen Hur väljer jag?

Energieffektivisera och behålla elvärmen Hur väljer jag? Energieffektivisera och behålla elvärmen Hur väljer jag? 1 www.glendimplex.se Energieffektivisera och behåll din elvärme Fastigheter som värms upp med elradiatorer kan sänka energi - för brukningen genom

Läs mer

FOURMI Flyttsystem är ett unikt proffsverktyg för att flytta hyllor

FOURMI Flyttsystem är ett unikt proffsverktyg för att flytta hyllor Flyttverktyg för professionellt bruk U n i v e r s a l m o v i n g s y s t e m FOURMI Flyttsystem är ett unikt proffsverktyg för att flytta hyllor När du bekantar dig med FOURMI -systemet märker du att

Läs mer

Att återvinna metaller är TUFFT!

Att återvinna metaller är TUFFT! Att återvinna metaller är TUFFT! Metall kan återvinnas hur många gånger som helst METALLe r n a s l i v s c y k e l Tillverkning av metallprodukter Användning av metallprodukter När vi utnyttjar råmaterial

Läs mer

SVERIGES MEST PRISVÄRDA BRASKAMINER SE HELA AKTUELLA UTBUDET PÅ WWW.NORDICBRASKAMINER.SE

SVERIGES MEST PRISVÄRDA BRASKAMINER SE HELA AKTUELLA UTBUDET PÅ WWW.NORDICBRASKAMINER.SE 1 SVERIGES MEST PRISVÄRDA BRASKAMINER 2 NJUT AV ELDENS VÄRME OCH LÅGORNAS SKEN I årtusenden har människan hänförts av elden och vad den kan erbjuda oss. I vår moderna tid är det kanske främst möjligheten

Läs mer

GuardLite BY SAFETY SOLUTIONS JONSEREDS. Tomorrow s fall protection today.

GuardLite BY SAFETY SOLUTIONS JONSEREDS. Tomorrow s fall protection today. GuardLite TM BY SAFETY SOLUTIONS JONSEREDS Tomorrow s fall protection today. Just good isn t enough. Fallskyddsindustrins innovatörer har bestämt sig det går att göra fallskyddsutrustning bättre, säkrare

Läs mer

Montering av Lustväxthus. 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015

Montering av Lustväxthus. 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015 Montering av Lustväxthus 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015 Detta behövs vid montering Det krävs minst två personer för att montera växthuset. Följande

Läs mer

Kursmaterial D-60 träning 2008. Tema: Timing

Kursmaterial D-60 träning 2008. Tema: Timing Kursmaterial D-60 träning 2008 Tema: Timing Temat för årets kurs var timing. Vi startade med en genomgång i studion där Niklas demonstrerade vad en screening var för något. Därefter förevisades hur man

Läs mer

Så här fungerar din nya rollator

Så här fungerar din nya rollator Viktigt, läs innan användande! SV Så här fungerar din nya rollator Volaris S7 SMART Grattis till din nya rollator! Volaris S7 SMART kommer på många sätt att göra din vardag lättare. För att du ska lära

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL VARPAN! ALLMÄNT OM VARPA NÅGRA ORD OM STENVARPA KASTBANAN OCH DESS MARKERINGAR

VÄLKOMMEN TILL VARPAN! ALLMÄNT OM VARPA NÅGRA ORD OM STENVARPA KASTBANAN OCH DESS MARKERINGAR VÄLKOMMEN TILL VARPAN! ALLMÄNT OM VARPA Varpa är en precisionsidrott som kan utövas av vem som helst, oavsett ålder eller kön. I varje fall när det gäller varpa som motions- och familjeidrott. Som tävlingsidrott

Läs mer

Planen är att utrusta 324 Infinite Dreams med uttag för landtömning av toan. Jag kommer att delge mina erfarenheter efterhand som jobbet fortskrider.

Planen är att utrusta 324 Infinite Dreams med uttag för landtömning av toan. Jag kommer att delge mina erfarenheter efterhand som jobbet fortskrider. Inledning. Planen är att utrusta 324 Infinite Dreams med uttag för landtömning av toan. Jag kommer att delge mina erfarenheter efterhand som jobbet fortskrider. Idén är att ansluta en avloppsslang till

Läs mer

Monteringsanvisning elfa décor

Monteringsanvisning elfa décor Monteringsanvisning elfa décor 1 Montera nedanstående produkter före montering av elfa -hyllan. Placera hängskenorna på bärlisten. Notera att när bärlisten monteras från vägg till vägg måste hängskenorna

Läs mer

3-1: Konstruktion: broar

3-1: Konstruktion: broar 3-1: Konstruktion: broar Inledning Målet med det här kapitlet är att du skall konstruera en bro. Du får gärna arbeta i en grupp tillsammans med dina kompisar. Bron skall uppfylla vissa krav, och du skall

Läs mer

Ljuddämpande golvskärmar

Ljuddämpande golvskärmar Ljuddämpande golvskärmar StandUp! Zipper Stjärnljus Skapa rum i rummet med golvskärmar i massiv filt. Dessa filtskärmar är mycket enkla att flytta, ändra och ställa undan. Zipper: 1650x2400x17mm Stand-up!:

Läs mer

Solifer Artic 480. av Markus Vesala

Solifer Artic 480. av Markus Vesala Solifer Artic 480 av Markus Vesala Solifers för närvarande minsta modell, Solifer Artic 480 MHP. En husvagn som överraskar inuti tack vare sin stora förvaringsutrymme under sängen bak i vagnen. Denna hade

Läs mer

Artikelnummer 803316 Senast ändrad 130412 Giltig från 070601 REAL 9000 PLUS VUXEN. skräddarsydda arbetsstolar

Artikelnummer 803316 Senast ändrad 130412 Giltig från 070601 REAL 9000 PLUS VUXEN. skräddarsydda arbetsstolar Artikelnummer 803316 Senast ändrad 130412 Giltig från 070601 REAL 9000 PLUS VUXEN skräddarsydda arbetsstolar REAL 9000 PLUS REAL 9000 PLUS EL ETT modulsystem fyra basmodeller En modern arbets-/specialstol

Läs mer

Roth QuickBox. Väggdosa till skivvägg och för inmurning ROTH MULTIPEX RÖRSYSTEM

Roth QuickBox. Väggdosa till skivvägg och för inmurning ROTH MULTIPEX RÖRSYSTEM Roth QuickBox Väggdosa till skivvägg och för inmurning ROTH MULTIPEX RÖRSYSTEM Roth QuickBox Beskrivning Roth QuickBox väggdosa till skivvägg och för inmurning, kan levereras för 12, 15 och 18mm MultiPex-rör-i-rör

Läs mer

Indivo. lyftenheter för det bekväma köket

Indivo. lyftenheter för det bekväma köket Indivo lyftenheter för det bekväma köket Det flexibla köket Oavsett om köket är nytt eller om man har haft glädje av det i många år krävs det få förändringar för att göra det flexibelt och tillgängligt

Läs mer

MASKINVISP. w w w. e r g o f o k u s. s e ROBOT COUPE B3000 DYNAMIC. Ljunggren & daughters AB Backes väg 3 SE-784 54 Borlänge Sweden

MASKINVISP. w w w. e r g o f o k u s. s e ROBOT COUPE B3000 DYNAMIC. Ljunggren & daughters AB Backes väg 3 SE-784 54 Borlänge Sweden ROBOT COUPE B3000 DYNAMIC SÄKERHETSANVISNINGAR FÖR RÖROM 1 Kontrollera med jämna mellanrum takskenans fästen, samt åkvagnen, ändstoppen, hållaren och balansblocket. Se till att maskinvispen är fastspänd

Läs mer

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL

MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL MONTERINGS- & BRUKSANVISNING VIRKESSTÄLL INNEHÅLL Om ANVISNINGARNA Planering INNAN DU BÖRJAR MONTERA ATT BEAKTA MONTERINGSANVISNINGAR s. 2 s. s. 4 s. 5 S. 6-9 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Om anvisningarna Läs

Läs mer

Monteringsanvisning. izi Modular: bakåt- & framåtvänd. izi Modular RF: bakåtvänd. Bakåtvänd godkänd höjd 61-105 cm. Framåtvänd godkänd höjd 88-105 cm

Monteringsanvisning. izi Modular: bakåt- & framåtvänd. izi Modular RF: bakåtvänd. Bakåtvänd godkänd höjd 61-105 cm. Framåtvänd godkänd höjd 88-105 cm a f d e b c i Monteringsanvisning g h 4 > 5 cm izi Modular: bakåt- & framåtvänd izi Modular RF: bakåtvänd 5 Bakåtvänd godkänd höjd 6-05 cm Framåtvänd godkänd höjd 88-05 cm maximal vikt 8 kg Ålder 6 mån

Läs mer

Svensk 0-16.5 Modulnorm. Version 1.0 2008-02-29. Författad av:

Svensk 0-16.5 Modulnorm. Version 1.0 2008-02-29. Författad av: Svensk 0-16.5 Modulnorm Version 1.0 2008-02-29 Författad av: Anders Östlund, Smalspårsfrämjandet Lars Ljungberg, Modul Syd Urban Johansson, Bälgvikens Trafiksällskap BTS 1 Inledning Detta dokument innehåller

Läs mer

www.svensktmodellflyg.se

www.svensktmodellflyg.se ww ww.svensktmodellflyg.se Svenskt Modellflyg Byggbeskrivning till Svenskt Modellflygs The Flying Smile The Flying smile är en eldriven inomhusmodell med flygegenskaper liknande s.k. shockflyers. Ritning

Läs mer

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme MiniKonsulter Fångar upp elevernas naturliga kreativitet och nyfikenhet genom problemlösning i arbetslivet samt ökar elevernas naturliga intresse för problemlösning och innovationer. Skapar och bibehåller

Läs mer

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 40 CB. Utgåva 01/06

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 40 CB. Utgåva 01/06 MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING Dovre 40 CB Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är transportskadat. Anmäl omedelbart

Läs mer

KRYMP & STRÄCK MASKIN HEAVY-DUTY

KRYMP & STRÄCK MASKIN HEAVY-DUTY KRYMP & STRÄCK MASKIN HEAVY-DUTY Monterings och bruksanvisning Art # 74103 Specifikationer Art # 180-0305 Kapacitet Stål 1.6/16 (mm/gauge) Alluminium 1.8/15 Öppning(mm//in) 120//4-3/4 Nettovikt/Bruttovikt

Läs mer

Luckgarage Diva 35&355

Luckgarage Diva 35&355 Luckgarage Diva 35&355 Under vintern 2001-02 fick Eskapad, en Diva 355 byggd -91, vistas inomhus i värmen för en ganska omfattande genomgång och reparation. En liten del av förändringarna redovisas i den

Läs mer

Instruktionsbok. Kidzofix ECE R44 / 04. Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kilo. Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kilo

Instruktionsbok. Kidzofix ECE R44 / 04. Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kilo. Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kilo Instruktionsbok Kidzofix Bakåtvänd fäst med Isofix 9-18 kilo Framåtvänd med stolens bälte 9-18 kilo Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kilo Testad och godkänd enligt ECE R44 / 04 Isofix size C/R3 Framåtvänd

Läs mer

SINKAMAT K Helautomatisk minipumpstation för fristående montage

SINKAMAT K Helautomatisk minipumpstation för fristående montage Installation Drift & underhåll SINKAMAT K Helautomatisk minipumpstation för fristående montage Figur 1 PRODUKTBESKRIVNING Sinkamat-K är ett helautomatiskt pumpaggregat för fristående montage på golv, Sinkamat

Läs mer

Rundbottnade båtar snipor, högsjöbåtar och dylikt

Rundbottnade båtar snipor, högsjöbåtar och dylikt PALLNING En båt skall aldrig ställas direkt på marken. Den skall stå på en så kallad pallning, dvs ett underlag som bör bestå av grövre virke eller bockar av trä eller stål. Att pallningens bottenbas är

Läs mer

Eventuellt kan även LNB-positionerna, framför allt utmed flankerna, behöva justeras något "längre ut" längs LNB-armen jämfört med det beräknade

Eventuellt kan även LNB-positionerna, framför allt utmed flankerna, behöva justeras något längre ut längs LNB-armen jämfört med det beräknade Toroidal Maximum T90 Under hösten 2007 har jag monterat upp en toroidalskål, Maximum T90, istället för min gamla Triax Unique multifokus parabol. Med den gamla skålen tog jag emot satellitpositonerna 28,2

Läs mer

Mångsidiga hurtsar. Effektiv förvaring och kontroll

Mångsidiga hurtsar. Effektiv förvaring och kontroll Mångsidiga hurtsar Eftersom arbete inte alltid utförs på samma plats, tillhandahåller vi ett omfattande sortiment hurtsar för många olika användningsområden. Du kan placera en valfri hurts från samma serie

Läs mer

Rådgivning Försäljning Produktion Montage Service. Automatiska dörrsystem. Automatiska skjutdörrar

Rådgivning Försäljning Produktion Montage Service. Automatiska dörrsystem. Automatiska skjutdörrar Rådgivning Försäljning Produktion Montage Service Automatiska dörrsystem Automatiska skjutdörrar Automatiska dörröppnare Dörrpartier Xxxxxx Vänerfasader montage AB montage Vänerfasader AB, din samarbetspartner

Läs mer

GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064

GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064 1 GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064 ANVÄNDARMANUAL Innehåll: A. Bra att veta före användning. B. Säkerhetsanordningar C. Installation och Användning D. Installera

Läs mer

Lönediskriminering praxis bland män?

Lönediskriminering praxis bland män? Lönediskriminering praxis bland män? Ni har säkert alla hört påståendet om ett märkbart lönegap mellan könen, eller hur? Ibland hävdas det att kvinnor sägs tjäna svindlande låga 80% av vad män tjänar,

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

MARKISER LAMELLGARDINER PLISSÉGARDINER RULLGARDINER PERSIENNER TRÄPERSIENNER

MARKISER LAMELLGARDINER PLISSÉGARDINER RULLGARDINER PERSIENNER TRÄPERSIENNER TOSKANA är en tysk kvalitetsmarkis med en design och prestanda utöver det vanliga. Modern och tilltalande ellipsform. Helkassetten innesluter och skyddar såväl markisväv som markisens armar ifrån yttre

Läs mer

Lär dig göra marklyft

Lär dig göra marklyft Lär dig göra marklyft Marklyft är en bra övning för din kropp. I ett enda lyft använder du alla muskler. Så greppa en skivstång! Vi visar hur du får till dina marklyft. Marklyft 1 Före lyftet Stå med fötterna

Läs mer

Grundsetup av Formelbil

Grundsetup av Formelbil Grundsetup av Formelbil Vilken utrustning behövs Snöre Lod Måttband Stålskala Camber / Vinkelmätare Vattenpass 4st Träklossar för markfrigång 2 profiler/plankor i bilens bredd+10cm Låshylsor till styrningen

Läs mer

Monteringsguide Trekking / City / Hybridcykel

Monteringsguide Trekking / City / Hybridcykel Monteringsguide Touring/City/Hybridcykel I. Packa upp din cykel 4 II. Förbered framhjulet 4 III. Positionera framhjulet 5 IV. Montera framhjulet i framgaffeln 9 V. Justera styret 10 VI. Montera sadeln

Läs mer