Kursöversikt. Kurser Kursen har 15 huvudmoment/delkurs(er)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kursöversikt. Kurser Kursen har 15 huvudmoment/delkurs(er)"

Transkript

1 Kursöversikt Obligatoriska kurser Kurs Poäng Anatomi, hälsa och sjukdom samt ergonomi 50 Arbetspsykologi och arbetsmiljö 20 Ekonomi och statistik 20 Examensarbete 20 Hälso- och sjukvårdsjuridik 30 Kommunikativ svenska 15 Kultur, etik och genus 20 LIA 1 Hälso och sjukvårdsorganisation 25 LIA 2 Yrkesanpassad dokumentation 35 LIA 3 Vårdadministration och verksamhetsutveckling 40 Medicinsk dokumentation, yrkesanpassad datakunskap-säkerhet 40 Medicinsk engelska 15 Medicinsk terminologi 35 Organisation och arbetsliv 15 Sjukdomsklassificering 20 Summa: 400 Kurser Kursen har 15 huvudmoment/delkurs(er)

2 Kursens namn: Anatomi, hälsa och sjukdom samt ergonomi YH-poäng: 50 Syfte och mål: Kursen ger kunskaper om kroppens uppbyggnad och funktion, om vanligt förekommande sjukdomar, behandlingar, undersökningar och provtagningars samt om de mest förekommande läkemedlen och dess användningsområden. Syftet och målet för de studerande är att kursen ska ge kunskaper om kroppens uppbyggnad och funktion, om vanligt förekommande sjukdomar, behandlingar, undersökningar och provtagningars samt om de mest förekommande läkemedlen och dess användningsområden. Kursen bidrar delvis till kunskap 1 och 5 samt helt till kunskap 3. Kursen bidrar delvis till färdighet 12 samt helt till färdighet 11. Kursen bidrar delvis till kompetens 3 samt helt till kompetens 11. Kunskaper: Om människokroppens anatomiska uppbyggnad och funktion samt dess benämningar såväl på svenska som latin/grekiska. Om vanligt förekommande somatiska och psykiska sjukdomar, deras symtom, undersöknings- och behandlingsformer. Om mikroorganismer, smittvägar och behandlingsåtgärder. Om vikten av förebyggande hälsovård. I ergonomi, av vikt för yrkesutövandet. Om termer som är vanligt förekommande inom anatomi och ergonomi. Om människokroppens uppbyggnad och dess funktion. Om cirkulationssystemet, dess vanligt förekommande sjukdomstillstånd och behandling. I nervsystemet, dess vanligt förekommande sjukdomstillstånd och behandling. I det endokrina systemet, dess vanligt förekommande sjukdomstillstånd och behandling. Om blodet och dess vanligt förekommande sjukdomstillstånd och behandling. I psykisk hälsa och dess vanligt förekommande sjukdomstillstånd och behandling. Om skelettet och dess vanligt förekommande sjukdomstillstånd och behandling. Om njurarna och urinvägarna och dess vanligt förekommande sjukdomstillstånd och behandling. Om respirationen och dess vanligt förekommande sjukdomstillstånd och behandling. Om mag-tarmkanalen och dess vanligt förekommande sjukdomstillstånd och behandling. Om sinnesorganen och dess vanligt förekommande sjukdomstillstånd och behandling. Om infektionssjukdomar och dess smittvägar och behandling. I belastning-och organisationsergonomi. Färdigheter: Att kunna namnge kroppens olika organ på såväl svenska som latin/grekiska samt koppla dem samman med olika sjukdomstillstånd/åkommor. Att beskriva och resonera om uppkomst av psykisk ohälsa. I att visa upp kunskaper i och se samband i hur ergonomin påverkar människan fysiskt, psykologiskt och organisatoriskt. Kompetenser: Att analysera kring livsstil och hälsa för utveckling av sjukdomar såsom diabetes, kardiovaskulär sjukdom och övriga genomgånga somatiska sjukdomstillstånd samt ha övergripande kunskap om biologiska köns-och

3 åldersskillnader av betydelse för vissa sjukdomstillstånd. Att förstå och självständigt kunna beskriva och återge sambandet mellan människokroppens anatomiska uppbyggnad och funktion och olika sjukdomars symtom, utredning och behandling. Kursens namn: Arbetspsykologi och arbetsmiljö YH-poäng: 20 Syfte och mål: Kursen har som främsta syfte att öka den studerandes kunskap om hur beteenden och värderingar dels påverkar den egna arbetsmiljön och samarbetet med arbetskamrater och övriga personalkategorier och dels påverkar ett professionellt bemötande av patienter och deras närstående. Kursen bidrar delvis till kunskap 6 och 9 samt helt till kunskap 11. Kursen bidrar delvis till färdighet 11 samt helt till färdighet 13. Kursen bidrar delvis till kompetens 6 samt helt till kompetens 12. Kunskaper: I motivationspsykologi. I perceptionspsykologi. Om attityder och värderingar. Om kommunikationsprocesser. Om gruppdynamik och ledarskap. I stress- och krishantering. Om förändringsarbete. Om konflikter och konfliktlösning. I beroendelära. Om olika psykologiska modeller/teorier. Om olika socialpsykologiska begrepp. Om olika kommunikationsmönster. Om gruppers utvecklingsprocesser. Om olika ledarstilar. Om olika sätt att reagera inför förändringar. Färdigheter: Att förstå hur uppmärksamheten påverkar beteenden och arbetsmiljö. Att kunna beskriva hur attityder och värderingar uppstår. Kunna ge exempel på olika roller i arbetslivet. Att kunna förstå olika livskriser samt de möjligheter och svårigheter dessa kan innebära. Kunna förstå viktiga socialpsykologiska begrepp. Kunna förstå olika typer av konflikter och konfliktlösningar på arbetsplatser. Kunna ge exempel på arbetsmiljöns betydelse för psykosocial och fysisk hälsa. Att kunna se skillnaden mellan missbruk och beroende. Kompetenser: Att beskriva hur psykosociala faktorer och stress relaterat till arbetsmiljö kan påverka trivsel och hälsa på arbetsplatser. Att tillämpa psykologiska modeller/teorier i analysarbete. Att redogöra för hur det systematiska arbetsmiljöarbetet kan bedrivas för att påverka individers och gruppers hälsa i positiv riktning. Att redogöra för hur grupper och ledarskap interagerar och påverkas av olika kommunikationsmönster.

4 Kursens namn: Ekonomi och statistik YH-poäng: 20 Syfte och mål: Kursen skall ge grundläggande kunskaper om terminologi och färdigheter inom redovisning, lagar, rekommendationer och praxis. Vidare utvecklar kursen förmågan till analys och uppföljning, samt förmågan att identifiera, strukturera och analysera ekonomiska problem och dess följder. Kursen ska också ge kunskaper i uppföljning och granskning av redovisningen i svensk offentlig sjukvård samt vid privat finansiering. I kursen ges därutöver kunskap om vilka verktyg, metoder och modeller inom ekonomistyrningen som används i ett företags interna styrning och i deras planering som budgetering, kalkylering och ekonomisk analys. Kursen bidrar delvis till kunskap 13 samt helt till kunskap 12. Kursen bidrar delvis till färdighet 7 samt helt till färdighet 8. Kursen bidrar delvis till kompetens 3 samt helt till kompetens 10. Kunskaper: Om offentliga och andra sektorers finansieringsunderlag. Om företagsekonomiska begrepp. Om affärsidé, affärsplan och företagsformer. Om centrala begrepp inom affärsredovisningen samt dess samband med varandra. I terminologi och grundläggande färdigheter i löpande bokföring. Om lagar, regler, rekommendationer och praxis som styr redovisningen. I analys, uppföljning och granskning av redovisning, årsbokslut och årsredovisningar. Om verktyg och modeller inom ekonomistyrning. Om budgetering, kalkylering och ekonomisk analys. I grundläggande statistik. Färdigheter: Att kunna använda företagsekonomiska begrepp. Att läsa och förstå grunden i en affärsidé/affärsplan. Kunna diskutera olika metoder och modeller inom ekonomistyrning. Att upprätta en likviditetsplanering. Kompetenser: Att utförligt och självständigt förklara företagsekonomiska begrepp och diskutera dessa. Att koppla teori och praktik och använda företagsekonomiska kalkyler som beslutsunderlag. Redogöra för sjukvårdens finansiering och användande av företagsekonomiska begrepp.

5 Kursens namn: Examensarbete Kurstyp: Examensarbete YH-poäng: 20 Syfte och mål: Syftet med kursen är att ge de studerande fördjupade kunskaper inom arbetsområdet genom att tillämpa såväl vetenskapliga metoder som ett källkritiskt förhållningssätt. Målet med kursen är att de studerande självständigt ska genomföra en studie eller ett arbete och med ett vetenskapligt och källkritiskt förhållningssätt kunna använda, tillämpa och vidareutveckla de kunskaper som förvärvats under utbildningen. Den studerande ska skriva ett arbete utifrån krav på struktur, formalia och språkhantering samt presentera och försvara sitt arbete samt analysera ett annat examensarbete och som opponent formulera relevant och konstruktiv kritik. Kursens huvudsakliga innehåll: Kritiskt, självständigt och kreativt identifiera, formulera och hantera komplexa frågeställningar. Planera, strukturera och genomföra en större arbetsuppgift med problemlösning. Utföra självständigt arbete inom givna ramar. Kritiskt och systematiskt integrera kunskap förvärvad under utbildningen. Skriftligt redogöra för och diskutera slutsatser, den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa. Identifiera relevanta informationskällor, utföra informationssökningar och värdera informationens relevans samt använda sig av korrekt referenshantering. Bedöma eget och andras examensarbeten. Kursen bidrar delvis till kunskap 1-15 samt helt till kunskap 16. Kursen bidrar delvis till färdighet 2, 8 och 11 samt helt till färdighet 9. Kursen bidrar delvis till kompetens 13 samt helt till kompetens 3. Kunskaper: I att formulera en vetenskaplig förankrad problemställning inom arbetsområdet. Om de krav som ställs för att lösa en större övergripande uppgift inom given tidsram. Att diskutera och bedöma eget och andras examensarbeten. Färdigheter: Att kritiskt granska och analysera egna resultat. Att självständigt planera, samla in, bearbeta och tolka ett relevant underlagsmaterial. Att självständigt identifiera och analysera relevanta informationskällor, utföra informationssökningar, värdera informationens relevans samt använda sig av korrekt referenshantering. Kompetenser: Att ta ansvar för att strukturera, planera och genomföra en större arbetsuppgift med problemlösning och kunna tillämpa sina under studietiden förvärvade kunskaper. Att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap samt de argument som ligger till grund för dessa. Att självständigt identifiera relevanta informationskällor, utföra informationssökningar, värdera informationens relevans samt använda sig av korrekt referenshantering. Att självständigt välja kunskapsområde, formulera syfte och frågeställningar enligt given metod. Att med helhetssyn kritiskt, självständigt och kreativt identifiera, formulera och hantera komplexa frågeställningar. Att analysera och värdera skriftlig information på engelska och vidare kunna omsätta detta med egna ord i ett abstract.

6 Kursens namn: Hälso- och sjukvårdsjuridik YH-poäng: 30 Syfte och mål: Kursens syfte är att den studerande ska inhämta kunskap om hur olika regelverk fungerar i svensk hälso- och sjukvård. Vidare är målet att de studerande ska skapa förståelse för de regler som avser utlandsfödda som behöver svensk sjukvård. Kursen bidrar delvis till kunskap 11 och 13 samt helt till kunskap 8. Kursen bidrar delvis till färdighet 5 samt helt till färdighet 6. Kursen bidrar delvis till kompetens 1, 6 och 7 samt helt till kompetens 9 och 14. Kunskaper: Om lagar, författningar och avtal som reglerar hälso- och sjukvård inom Sverige. Om EU-regler och regelverk för patienter som kommer från länder utanför EU. I svensk patientlag och patientsäkerhetslag. Om offentlighets- och sekretesslag, patientdatalag, hälso- och sjukvårdslag samt arkivlag I recepthantering. Om olika blanketter som t ex dödsbevis, canceranmälan, ansökan om psykiatrisk tvångsvård. I avvikelsehantering. Om regelverk för skrivande av intyg. Om kvalitetssäkring av journaler. Färdigheter: Att använda FASS för att i journalerna kunna utläsa hur recepthantering och de vanligaste läkemedelsformerna beskrivs. Att fylla i blanketter som t ex dödsbevis, canceranmälan, ansökan om psykiatrisk tvångsvård samt kunna beskriva vilket ändamål dessa blanketter har. Att förklara hur kraven på kvalitetssäkring av journaler säkerställs samt när avvikelsehantering behöver tillämpas. Att förstå hur lagstiftning rörande utfärdande av intyg är av vikt för andra myndigheter t.ex. försäkringskassor, socialförvaltningar, domstolar, fackliga organisationer, handikapporganisationer, advokater, länsstyrelser, yrkesinspektion m.fl. Att förstå när EU-regler ska gälla och tillämpas för patienter enligt EUregelverk. Kompetenser: Kunna ge exempel på, analysera och redovisa tillämpning av bestämmelserna i sekretesslag. Redovisa hur patientjournallag, hälso- och sjukvårdslag samt arkivlag påverkar i ställningstagande och hantering av enskilda ärenden.

7 Kursens namn: Kommunikativ svenska YH-poäng: 15 Syfte och mål: Den studerande skall efter genomgången kurs kunna visa på kunskap och färdigheter i att såväl i muntlig som i skriftlig framställning uttrycka sig korrekt i olika informationssammahang och som ansvarig för möten och skrivning av protokoll. Vidare skall kursen ge grundläggande kunskap i granskning av vetenskaplig text och metod. Kursen bidrar delvis till kunskap 2 och 3 samt helt till kunskap 1. Kursen bidrar delvis till färdighet 9 samt helt till färdighet 1 och 2. Kursen bidrar delvis till kompetens 1, 3 och 13 samt helt till kompetens 3. Kunskaper: Om korrekt användande av svenska språket, såväl muntligt som skriftligt. Om utformning av olika dokument inom yrkesområdet, ex rapporter, brev, PM på anpassad och väl disponerad kanslisvenska. I sammanträdesteknik och protokollskrivning. Om språkriktighet och svenska skrivregler. I artikelgranskning. Färdigheter: Att söka, sammanfatta och redigera information. Att skriva olika typer av dokument och uppvisa kunskaper om korrekt språkriktighet. Att skriftligt och muntligt redogöra för vetenskaplig text och metod samt göra enkla reflektioner. Kompetenser: Att i de valda dokumenten uppvisa goda kunskaper om korrekt språkriktighet i information till vald patientgrupp. Att skriftligt och muntligt redogöra utförligt, analyserande och reflekterande kring vetenskaplig text och metod. Att utforma budskap beroende på syfte och mottagare.

8 Kursens namn: Kultur, etik och genus YH-poäng: 20 Syfte och mål: Kursen skall ge den studerande en beskrivning och en förberedelse för bemötande av människor med olika tros- och livsåskådningar, betydelse av genus och jämställdhetsarbete Den studerande skall uppvisa kunskaper i grundläggande vårdetik, kommunikation och bemötande, mångfald avseende genus, etnicitet och social bakgrund samt kunna ge exempel på dess påverkan i hälso-och sjukvård. Kursen bidrar delvis till kunskap 8 samt helt till kunskap 9 och 15. Kursen bidrar delvis till färdighet 15 samt helt till färdighet 14. Kursen bidrar delvis till kompetens 6 samt helt till kompetens 12. Kunskaper: Om genusperspektivet i olika forskningsområden inom sjukvård. Om kulturella och socioekonomiska skillnader i uppfattningar och påverkan på sjukdom och behandling. Om svensk jämställdhetslagstiftning och dess betydelse i samhället. Om olika etiska grundprinciper och dilemman. Om olika tros- och livsåskådningar. Färdigheter: I att förstå och förklara hur genusperspektivet påverkat forskningen inom olika sjukdomsfält. I att förstå och förklara för hur kulturskillnader kan påverka behov av kommunikation, bemötande och omhändertagande vid kontakter med svenskt sjukvårdssystem. Kompetenser: Att självständigt beskriva och analysera ett etiskt dilemma utifrån förståelse för påverkan av kultur, socioekonomiska förhållanden och jämställdhetsaspekter.

9 Kursens namn: LIA 1 Hälso och sjukvårdsorganisation Kurstyp: LIA YH-poäng: 25 Syfte och mål: Målet med kursen LIA 1 är att den studerande ska förankra och omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiskt arbete. Syftet är att ge den studerande en introducerande insikt om arbetets krav och omfattning samt vilka datasystem som används vid journalhantering. Kursen bidrar delvis till kunskap 7 samt helt till kunskap 13. Kursen bidrar delvis till färdighet 13 samt helt till färdighet 10. Kursen bidrar delvis till kompetens 12 samt helt till kompetens 15. Kunskaper: Om olika personalkategorier och respektive roller. Om arbetsuppgifter på LIA-företaget. Om kontakter med olika myndigheter som behövs inom vårdadministrationen. Om arbetsplatsens befintliga datajournalsystem. Om arbetsmiljön inom området. Om de olika processer och rutiner som finns inom det vårdadministrativa arbetet. Om yrkesrollen och vanligt förekommande arbetsuppgifter Färdigheter: I att beskriva arbetsplatsen utifrån den organisation man under LIA befunnit sig. Att beskriva hur journaler förs och hur det patientadministrativa datasystemet som finns på LIA-platsen fungerar. Att beskriva de olika arbetsuppgifterna som finns inom området. Att utföra vanligt förekommande arbetsuppgifter inom yrket. Kompetenser: Att självständigt kunna beskriva hur en arbetsdag inom det vårdadministrativa området ser ut, vilka processer och verktyg som krävs samt vilka myndigheter man kommer i kontakt med i arbetet. At arbeta med journaldokumentation och övrig patientnära dokumentation.

10 Kursens namn: LIA 2 Yrkesanpassad dokumentation Kurstyp: LIA YH-poäng: 35 Syfte och mål: Målet med LIA 2 är förankring och praktisk användning av tidigare genomgångna teoretiska kunskaper. Den studerande skall skaffa kunskap och erfarenhet av dokumentation kring patienterna samt av användandet av vårdadministrativa datorsystem på arbetsplatsen. Efter kursen ska den studerande ha fördjupade kunskaper om vårdens processer och rutiner, ha tränat färdigheter inom det vårdadministrativa området samt ha förståelse för och praktiskt kunna tillämpa lagar som påverkar dokumentationen. Den studerande skall ha visat intresse och engagemang för samtliga på arbetsplatsen förekommande arbetsuppgifter genom att tillsammans med sin handledare sätta sig in i arbetets gång samt skaffa sig inblick i informationsflöden som sker i arbetet. Den studerade skall också träna analytisk förmåga, ta ansvar och öva sin förmåga till samspel med andra på arbetsplatsen samt ha kännedom om verksamhetens program för risker om hot och våld. Vidare ska den studerande i samband med LIA 2 skriva rapport enligt viss given struktur. Kursen bidrar delvis till kunskap 1-6, 8-15 samt helt till kunskap 7. Kursen bidrar delvis till färdighet 1, 4, 5, 6, 8 och 9 samt helt till färdighet 7 och 10. Kursen bidrar delvis till kompetens 1, 3, 5, 6, 7 och 9 samt helt till kompetens 2, 4 och 8. Kunskaper: Om yrkesrollen och vanligt förekommande arbetsuppgifter inom området. Om patientadministrationen och det/de aktuella vårdadministrativa datorsystem som finns på LIA-platsen. Om uppbyggnad av och samarbetet i den lokala ledningsfunktionen. Om arbetsmiljölagstiftning tillämplig för verksamhetsområdet. Om det vårdadministrativa flödet. Om rapportskrivning. Färdigheter: Att utföra vanligt förekommande arbetsuppgifter inom yrket. Att hantera det förekommande patientadministrativa systemet på LIAföretaget. Att tillämpa bestämmelserna i de lagar och författningar som verksamheten styrs av. Att beskriva upplägg och dagordning för ett sammanträde. Att praktiskt ta del av diagnosklassificering och statistikarbete. Att redogöra för LIA-rapporten muntligt och skriftligt. Kompetenser: Att självständigt kunna arbeta med journaldokumentation och övrig patientnära dokumentation. Ta initiativ till och ansvara för utvecklingsarbete för både yrkesrelaterad och personlig utveckling. Att genomföra det skisserade sammanträdet med tillhörande skrivning av protokoll. Att beskriva och analysera en ergonomiskt utformad arbetsplats och hur arbetsupplägg motsvarar gällande arbetsmiljölagstiftning samt hur ergonomiskt anpassat arbete förebygger arbetsskador i det egna arbetet. Att ha en förståelse för processen kring väntelista och tidsbokning. Att analysera och opponera på skriftligt rapport.

11 Kursens namn: LIA 3 Vårdadministration och verksamhetsutveckling Kurstyp: LIA YH-poäng: 40 Syfte och mål: Målen med LIA 3 är att den studerande i den avslutande LIA-perioden självständigt skall initiera utförandet av medicinsk dokumentation, journalhantering, arkivering och registreringar som rör patienten på den aktuella LIA- platsen. Den studerande skall uppvisa förmåga att praktiskt använda och tillämpa praktiska och teoretiska kunskaper från tidigare kurser i utbildningen. Under LIA 3 skall den studerande också få insikt i hur väntelistor/kösystem påverkas av prioriteringar i vården. I det praktiska arbetet skall finnas god kännedom om utformning av olika dokument, medicinska rapporter, artiklar, och PM som tillhör yrkesutövandet samt att den studerande skall visa på färdigheter att bemöta patienter och närstående på ett professionellt och serviceinriktat sätt. Den studerande skall också sätta upp egna personliga måluppfyllelser för kursen och genomföra dem tillsammans med handledaren. Målen omfattar också att hen skall kunna planera och utföra arbetsuppgifter på ett säkert, rationellt och självständigt sätt, Utöver detta visa på förmåga att inhämta relevanta fakta efter givna förutsättningar via aktuell forskning i valt utvecklingsarbete inom yrkesområde inför kommande examensarbete. Kursen bidrar delvis till kunskap 1-6, 8, 9, och samt helt till kunskap 7, 10 och 13. Kursen bidrar delvis till färdighet 1, 3, 4-6, 8 och samt helt till färdighet 7, 9 och Kursen bidrar delvis till kompetens 1-14 samt helt till kompetens Kunskaper: Om yrkesrollen samt förståelse för denna. Om informationsflöden kring patient samt hur patienten kommunicerar med vården. I bemötande och sekretess för berörda patient/kundkategorier. Om prioriteringar i vården och processen kring väntelistor och tidsbokning. I medicinsk dokumentation avseende journalskrivning, remisser, brev och liknande efter diktamen. I diagnoskodning I schemaläggning. Om informations- och statistikarbete. Om informationsflöde och erfarenhet av dokumentation kring patienter samt kunskaper om vårdadministrativa datorsystem på arbetsplatsen. Om examensarbetets olika delar. Färdigheter: Att beskriva och förstå vikten av sekretess och ett gott bemötande. Att självständigt kunna förstå, bearbeta och återge medicinsk text på ett korrekt sätt med goda kunskaper i svenska och medicinsk terminologi. I att klassificera sjukdomar, operationer och undersökningar enligt gällande regelverk för sjukdomsklassificering. Att kunna använda olika IT-system som hjälpmedel i yrkesutövningen och som ett verktyg för informationssökning och kommunikation Att kartlägga behov av utvecklingsområde inom verksamheten i avsikt att påbörja utformandet av examensarbete. Kompetenser: Ta initiativ till och ansvara för utvecklingsarbete för både yrkesrelaterad och personlig utveckling. Att genomföra patientsäker medicinsk dokumentation. Att beskriva hur förståelsen för egna och andras olika sätt att fungera i arbetslivet ger olika möjligheter att hantera arbetslivsrelaterade problem

12 och konflikter. Att reflektera över och ge olika exempel på förståelse för hur skillnad mellan individers upplevelser och beteenden påverkar samspel och vad detta kan innebära för individ, grupp, team och patient/kund. Att kunna beskriva och analysera vanligt förekommande etiska dilemman på aktuell LIA-plats. Att identifiera för verksamheten viktigt utvecklingsområde samt sammanställa PM för detsamma utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt. Att analysera för området relevant kunskap och välja lämpligt ämne, metod och frågeställningar för kommande examensarbete.

13 Kursens namn: Medicinsk dokumentation, yrkesanpassad datakunskap-säkerhet YH-poäng: 40 Syfte och mål: Målet för kursen är att den studerande ska erhålla teoretiska, praktiska och erfarenhetsbaserade kunskaper, färdigheter och kompetens för att självständigt och i grupp kunna arbeta med medicinsk dokumentation inom hälso- och sjukvård. Vidare ska den studerande kunna hantera datorns tangentbord och förstå grunderna i datakommunikation. I kursens syfte och mål ligger också att den studerande ska förstå vilka säkerhetsaspekter som är förknippade med internet, intranät samt aktuell lagstiftning. Kursen bidrar delvis till kunskap 1, 7 och 10 samt helt till kunskap 14. Kursen bidrar delvis till färdighet 2, 4 och 6 samt helt till färdighet 7. Kursen bidrar delvis till kompetens3, 5 och 6 samt helt till kompetens 1. Kunskaper: Om grunderna i datakommunikation vad gäller olika typer av överföring. Kunskaper om olika metoder för meddelandehantering. Om blanketter och formulär inom hälso- och sjukvård. Om säkerhetsaspekter förknippade med internet och intranät samt aktuell lagstiftning Om relevanta databaser, journalsystem och administrativa stödprogram. I sökord i öppenvårdsjournal, inom sluten vård och i epikris. I hur ett patientadministrativt stödprogram fungerar. Färdigheter: I att efterbehandla information med hjälp av vanliga applikationsprogram för ordbehandling, kalkyl, presentation och registerhantering i datamiljö. Att hantera olika metoder för meddelandehantering mellan användare. Att lägga in och ta ut data ur databaser. Att använda såväl ett datorjournalprogram som ett administrativt stödprogram. I att framställa informationsmaterial med god läsbarhet där text och bild integreras. Tillämpa systematisk dokumentutformning efter diktat, koncept och direktdiktat. I att använda sökord i öppenvårdsjournal, inom sluten vård och i epikris. Att använda ord- och uppslagsböcker samt modern teknik för informationssökning och kommunikation i yrkesutövningen. Att kunna presentera journalinnehåll via relevanta sökord för olika specialiteter. Att använda olika delar i journaldatorprogram relaterat till behovsområde. Kompetenser: Att redogöra för och reflektera över hur säkerhetsaspekter förknippade med internet och intranät samt aktuell lagstiftning påverkar journalskrivning och dess hantering. Att upprätta journalförslag enligt regler för hantering och beskrivning av sjukvårdsdata samt ge exempel på informationer till olika myndigheter. Att kunna tillämpa teoretiska kunskaper så att de med utgångspunkt från yrkesspecifika problemområden självständigt kan värdera, genomföra analys och utredning, presentera åtgärdsförslag och lösningar.

14 Kursens namn: Medicinsk engelska YH-poäng: 15 Syfte och mål: Syftet och målet med kursen är att den studerande ska utveckla sina förmågor att förstå engelska språket och utveckla sin förmåga att kommunicera muntligt och skriftligt på engelska inom vårdadministration. Kursens innehåll: Muntlig kommunikation. Skriftlig kommunikation Hörförståelse. Textproduktion och bearbetning. Kursen bidrar delvis till kunskap 3 och 9 samt helt till kunskap 1 och 2. Kursen bidrar delvis till färdighet 2 och 5 samt helt till färdighet 3. Kursen bidrar delvis till kompetens 1, 3, 5 och 11 samt helt till kompetens 13. Kunskaper: Om grundläggande engelskt medicinskt fackspråk. I skrivregler i det engelska språket inom området. Om medicinsk terminologi. Om engelsk grammatik. I engelsk stavning och förkortningar samt text i anvisningar och besked på engelska. Färdigheter: I att utforma anvisningar, instruktioner och besked såväl muntligt som skriftligt på engelska. I att utforma olika typer av dokument som förekommer inom yrket såsom journalhandlingar, brev och intyg, på engelska. I att uppfatta och förstå talad engelska i varierat tempo. Att kunna använda nödvändiga skrivregler. Kompetenser: Att anpassa budskap på engelska beroende på syfte och mottagare i för yrket förekommande situationer både skriftligt och muntligt.

15 Kursens namn: Medicinsk terminologi YH-poäng: 35 Syfte och mål: Syftet och målet med kursen är att den studerande ska förstå och behärska det medicinska språkets uppbyggnad och struktur samt kunna använda ett grundläggande ordförråd inom skilda specialiteter. Vidare ska den studerande efter avslutad kurs kunna söka information, använda ordböcker och andra hjälpmedel samt tillämpa och återge dikterad medicinsk text i journaler. Kursen bidrar delvis till kunskap 6 och 9 samt helt till kunskap 1, 2 och 3. Kursen bidrar delvis till färdighet 1 och 4 samt helt till färdighet 2. Kursen bidrar delvis till kompetens 1, 11 och 13 samt helt till kompetens 3 och 5. Kunskaper: Om ord som används inom den medicinska terminologin. Om de grammatiska mönster som används inom den medicinska terminologin. Olika informationsdatabaser och ordböcker. Om det medicinska språkets historia och dess uppbyggnad och struktur. I de ordförråd inom skilda specialiteter och tillhörande forskningsområde som finns. Om grundläggande farmakologiska termer. Färdigheter: I att förstå och använda medicinsk terminologi inom olika specialiteter. I att tillämpa uttals- och stavningsregler inom medicinsk terminologi. I att kunna uppfatta och återge dikterad medicinsk text i journaler. I att tillämpa försvenskningsregler I att söka information, använda ordböcker och andra hjälpmedel. Att återge korrekt formulering av medicinsk text på latin, grekiska och svenska. Att presentera relevant tolkning av medicinsk data via sökt information om sjukdomstillstånd. Kompetenser: Att självständigt och i samverkan med andra kunna arbeta effektivt och noggrant med medicinsk terminologi både inom verksamheten och mot patienter. Att kritiskt granska och tillämpa förekommande medicinska termer från olika informationskällor. Att återge betydelsen av vedertagna förkortningar i det medicinska språket.

16 Kursens namn: Organisation och arbetsliv YH-poäng: 15 Syfte och mål: Kursen har som främsta syfte att öka den studerandes förståelse för andra människor och deras problem och beteenden för att lättare kunna arbeta med andra personalkategorier, för att kunna klara stressituationer samt för att korrekt kunna bemöta och förstå patienter och anhöriga. Kursens mål är att den studerande ska få en övergripande bild av den offentliga sektorn som arbetsgivare och de lagar som styr och reglerar arbetsrätten. Kursen bidrar delvis till kunskap 9-11 och 15 samt helt till kunskap 13. Kursen bidrar delvis till färdighet 10 och 14 samt helt till färdighet 13. Kursen bidrar delvis till kompetens 4 och 14 samt helt till kompetens 6 och 12. Kunskaper: Om hur beslut fattas och verkställs i den offentliga sektorn. Om vilka olika personalkategorier som arbetar i vården. Om offentlighetsprincipen och dess användningsområden. Om anställningsvillkor. I hur samverkan mellan olika aktörer inom hälso-och sjukvård och berörda myndigheter fungerar. I hur olika former av arbetsorganisation påverkar kvalitetssäkring och arbetsmiljö samt hur detta bidrar till kompetens, utveckling och personligt ansvarstagande. Om offentlighetsprincipen. Om allmän handling. I diariehantering. Om kommunal, landstingsdriven och privat hälso- och sjukvårdsorganisation. Om arbetsmiljölag. Om arbetsrätt. Färdigheter: Att kunna ge exempel på olika roller i arbetslivet och självständigt kunna analysera dess betydelse i vårdarbetet. Att kunna ge exempel på samverkan med olika myndigheter. Diskutera likheter/skillnader mellan offentliga och privata aktörers processer i samband med beslut och verkställighet. Redogöra för rättigheter och skyldigheter i en anställning. Beskriva olika modeller för kvalitetssäkringsarbete. Kompetenser: Att kunna ge exempel på och analysera effekter av den psykosociala arbetsmiljöns betydelse för hälsa/ohälsa samt beskriva olika aktörers ansvarstagande. Att beskriva och analysera innebörd i offentlighetsprincipen i förhållande till yrket. Analysera och diskutera olika problem kopplat till arbetsmiljö. Beskriva och diskutera vilka personalkategorier som finns på arbetsplatser inom området.

17 Kursens namn: Sjukdomsklassificering YH-poäng: 20 Syfte och mål: Kursen skall ge den studerande grundläggande kunskaper om hur korrekt diagnoskod hittas utifrån den satta diagnosen. Efter kursens slut skall den studerande ha grundläggande kunskaper i kodningsteknik och dess regelverk samt insikt i hur rätt satta diagnoser leder till kostnadseffektivitet, resursstyrning och höjd kvalitet. Kursen bidrar delvis till kunskap 1 och 12 samt helt till kunskap 4. Kursen bidrar delvis till färdighet 8 samt helt till färdighet 4. Kursen bidrar delvis till kompetens 14 samt helt till kompetens 1 och 5. Kunskaper: Om DRG (diagnosrelaterade grupper). Om KVÅ (klassifikation av vårdåtgärder). Om ICD (diagnoskodning). Om de regelverk som styr diagnosklassificeringen. Färdigheter: Att kunna förstå sambandet mellan diagnosklassificering och ekonomisk ersättning. Att utifrån journaltext, inklusive diagnos, kunna sätta korrekt klassificeringskod Kompetenser: Att presentera korrekta användningsområden för olika satta diagnoser. Att hitta korrekt diagnoskod till den satta diagnosen utifrån kodningsteknik med dess regelverk och anvisningar.

Kurser för intag 2016 och 2017

Kurser för intag 2016 och 2017 Kurser för intag 2016 och 2017 Administration och juridik i vården 30yhp Kursens mål är ge kunskaper utifrån gällande lagstiftning för att kunna utföra vårdrelaterad administration och dokumentation. Kurser

Läs mer

Kursöversikt Obligatoriska kurser Kurs Poäng Summa: 400 Kurser

Kursöversikt Obligatoriska kurser Kurs Poäng Summa: 400 Kurser Kursöversikt Obligatoriska kurser Kurs Poäng Ekonomi 50 Examensarbete 25 Juridik 1 50 Juridik 2 50 Juridisk Svenska 20 Kommunikation/Informationsteknik/IT-verktyg 25 Legal English 10 LIA 1 50 LIA 2 50

Läs mer

Lärande i arbete LIA. Mål. LIA 1, 20p termin 1. UTBILDNING INOM YRKESHÖGSKOLA Vårdadministratör medicinsk sekreterare Kristinehamn

Lärande i arbete LIA. Mål. LIA 1, 20p termin 1. UTBILDNING INOM YRKESHÖGSKOLA Vårdadministratör medicinsk sekreterare Kristinehamn Lärande i arbete LIA Poäng: 100p Kursen LIA ska ge praktiska erfarenheter inom patientrelaterad dokumentation, vårdadministrativa datorsystem och datasäkerhet. Kursen ska också ge förståelse för och kunskap

Läs mer

Bedömningsunderlag LIA 1

Bedömningsunderlag LIA 1 Bedömningsunderlag LIA 1 Namn Bedömningsskala Studenten har svårt för att klara moment trots upprepad muntlig och konkret (visuell) handledning. Handledaren behöver aktivt delta i alla moment som avses.

Läs mer

Socialpedagog / Behandlingspedagog med interkulturell profil

Socialpedagog / Behandlingspedagog med interkulturell profil Kursöversikt för yrkeshögskoleutbildning Socialpedagog / Behandlingspedagog med interkulturell profil 400 YH-poäng Utbildningen har 15 huvudmoment/delkurser Uppdaterades 2019-02-05 Gruppsykologi Yh-poäng:

Läs mer

Handbok för handledare på LIA

Handbok för handledare på LIA Handbok för handledare på LIA Välkommen som handledare! Du är som handledare en mycket viktig nyckelperson för den studerande, arbetsplatsen och utbildningsanordnaren. Du är inte bara den studerandes stöd

Läs mer

Kursens namn: Etik och moral Kurstyp: Standard Valbar: Nej Yh-poäng: 25

Kursens namn: Etik och moral Kurstyp: Standard Valbar: Nej Yh-poäng: 25 Kursens namn: Etik och moral Yh-poäng: 25 Innehåll Etik / moral Bemötande, Förhållningssätt Livsåskådning Religion, etnicitet, kultur, tradition Kommunikation Salutogent förhållningssätt Offentlighet/

Läs mer

Bedömning Lärande i arbete 2. Handledarrollen

Bedömning Lärande i arbete 2. Handledarrollen Bedömning Lärande i arbete 2 Handledarrollen Du är en viktig nyckelperson för studenten, arbetsplatsen och utbildningsanordnaren som handledare för en Yh-studerande på LIA (Lärande i arbete). Du blir inte

Läs mer

LSF:s. Riktlinjer för grundutbildning till medicinsk sekreterare/ vårdadministratör 2014-01-01

LSF:s. Riktlinjer för grundutbildning till medicinsk sekreterare/ vårdadministratör 2014-01-01 LSF:s Riktlinjer för grundutbildning till medicinsk sekreterare/ vårdadministratör 2014-01-01 Box 7528, 103 89 Stockholm, tfn 08-411 31 00, e-post kansli@lsf.se, www.lsf.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING Reviderad

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMI. Undervisningen i ämnet företagsekonomi ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

FÖRETAGSEKONOMI. Undervisningen i ämnet företagsekonomi ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: FÖRETAGSEKONOMI Ämnet företagsekonomi behandlar företagande i vid bemärkelse och belyser såväl ekonomiska som sociala och miljömässiga aspekter. I ämnet ingår marknadsföring, ledarskap och organisation,

Läs mer

LSF:s. Riktlinjer för grundutbildning till läkarsekreterare/ medicinsk sekreterare 2009-01-01

LSF:s. Riktlinjer för grundutbildning till läkarsekreterare/ medicinsk sekreterare 2009-01-01 LSF:s Riktlinjer för grundutbildning till läkarsekreterare/ medicinsk sekreterare 2009-01-01 Box 7528, 103 89 Stockholm, tel 08-411 31 00, fax 08-21 03 26 e-post kansli@lsf.se, www.lsf.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

YH Stödpedagog, 200 poäng Utbildningsnummer: Utbildningsomgång 1 & 2 Ht 2016 tom. Vt 2019

YH Stödpedagog, 200 poäng Utbildningsnummer: Utbildningsomgång 1 & 2 Ht 2016 tom. Vt 2019 Kursplaner YH Stödpedagog, 200 poäng Utbildningsnummer: 201500540 Utbildningsomgång 1 & 2 Ht 2016 tom. Vt 2019 Utbildningen består av sju kurser om totalt 200 YH-poäng och genomförs som en distansutbildning

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte FÖRETAGSEKONOMI Ämnet företagsekonomi behandlar företagande i vid bemärkelse och belyser såväl ekonomiska som sociala och miljömässiga aspekter. I ämnet ingår marknadsföring, ledarskap och organisation,

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte FÖRETAGSEKONOMI Ämnet företagsekonomi behandlar företagande i vid bemärkelse och belyser såväl ekonomiska som sociala och miljömässiga aspekter. I ämnet ingår marknadsföring, ledarskap och organisation,

Läs mer

Handbok för handledare på LIA

Handbok för handledare på LIA Handbok för handledare på LIA 501 80 Borås 1 Välkommen som handledare! Du är som handledare en mycket viktig nyckelperson för den studerande, arbetsplatsen och utbildningsanordnaren. Du är inte bara den

Läs mer

Bedömningsunderlag LIA 3 (Lärande i arbete 3)

Bedömningsunderlag LIA 3 (Lärande i arbete 3) Datum: Bedömningsunderlag LIA 3 (Lärande i arbete 3) Studentens namn: LIA-placering Handledare Bedömningsunderlaget är uppbyggt utifrån de kursmål som examineras under kursens LIA. Studentens styrkor såväl

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet FÖRETAGSEKONOMI Ämnet företagsekonomi behandlar företagande i vid bemärkelse och belyser såväl ekonomiska som sociala och miljömässiga aspekter. I ämnet ingår marknadsföring, ledarskap och organisation,

Läs mer

Information om praktisk tjänstgöring för biomedicinska analytiker med utbildning utanför EU och EES

Information om praktisk tjänstgöring för biomedicinska analytiker med utbildning utanför EU och EES Information om praktisk tjänstgöring för biomedicinska analytiker med utbildning utanför EU och EES Vägen till legitimation Praktisk tjänstgöring är en del av Socialstyrelsens väg till legitimation för

Läs mer

Akutsjukvård 25 Yh-poäng

Akutsjukvård 25 Yh-poäng Kursplan i utbildning Ambulanssjukvårdare med utbildningsnummer 201605410 Akutsjukvård 25 Yh-poäng Kursens mål Kursen ska ge fördjupade kunskaper om orsak, symtom, diagnos och omvårdnad/behandling (inkl.

Läs mer

Kursöversikt. Kurser Kursen har 8 huvudmoment/delkurs(er)

Kursöversikt. Kurser Kursen har 8 huvudmoment/delkurs(er) Kursöversikt Obligatoriska kurser Kurs Poäng Akutsjukvård, sjukdomslära och personcentrerad vård och omvårdnad 70 Dokumentation, patientsäkerhet och kvalitetsarbete 25 Examensarbete - Fördjupningsarbete

Läs mer

Betygskriterier för självständigt arbete på masternivå

Betygskriterier för självständigt arbete på masternivå Betygskriterier för självständigt arbete på masternivå Gäller för självständigt arbete i biologi, miljövetenskap, markvetenskap, livsmedelsvetenskap, lantbruksvetenskap, kemi och teknologi. För att bli

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet;

Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet; 1 (8) Datum: xxxx-xx-xx MYHFS 20xx:xx Dnr: MYH 2017/1098 Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet; beslutade

Läs mer

Information och kommunikation

Information och kommunikation Ämnet information och kommunikation behandlar såväl verbal som ickeverbal kommunikation i yrkessammanhang samt hur sociala medier används. Det handlar om hur man utformar dokument och effektivt behandlar

Läs mer

Delmål SOSFS 2008:17 *) 14, 16, 17. Delmål SOSFS 2015:8. Kursintyg Bilagor nr. Klinisk Tjänstgöringsintyg Bilagor nr. Bilagor nr.

Delmål SOSFS 2008:17 *) 14, 16, 17. Delmål SOSFS 2015:8. Kursintyg Bilagor nr. Klinisk Tjänstgöringsintyg Bilagor nr. Bilagor nr. Sammanställning av Bilagor Delmål-Kompetenskrav- Utbildningsaktivitet till ansökan om specialist kompetens enligt SOSFS 2015:8 *) kolumnen finns med som hjälp när intyg behöver konverteras från SOSFS 2008

Läs mer

Information om praktisk tjänstgöring för sjuksköterskor med utbildning utanför EU och EES UTKAST

Information om praktisk tjänstgöring för sjuksköterskor med utbildning utanför EU och EES UTKAST Information om praktisk tjänstgöring för sjuksköterskor med utbildning utanför EU och EES Vägen till legitimation Praktisk tjänstgöring är en del av Socialstyrelsens väg till legitimation för sjuksköterskor

Läs mer

Information om praktisk tjänstgöring för sjuksköterskor med utbildning utanför EU och EES UTKAST

Information om praktisk tjänstgöring för sjuksköterskor med utbildning utanför EU och EES UTKAST Information om praktisk tjänstgöring för sjuksköterskor med utbildning utanför EU och EES Vägen till legitimation Praktisk tjänstgöring är en del av Socialstyrelsens väg till legitimation för sjuksköterskor

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2017:857 Utkom från trycket den 29 augusti 2017 utfärdad den 17 augusti 2017. Regeringen föreskriver att bilaga 2

Läs mer

I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om ergonomi och arbetsmiljö samt om lagar och andra bestämmelser inom området.

I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om ergonomi och arbetsmiljö samt om lagar och andra bestämmelser inom området. ADMINISTRATION Ämnet administration behandlar administrativt arbete inom företag, offentlig förvaltning och andra organisationer. Ämnet handlar om material, utrustning och arbetsmetoder som används inom

Läs mer

Information om praktisk tjänstgöring för fysioterapeuter med utbildning utanför EU och EES

Information om praktisk tjänstgöring för fysioterapeuter med utbildning utanför EU och EES Remissversion Information om praktisk tjänstgöring för fysioterapeuter med utbildning utanför EU och EES Vägen till legitimation Praktisk tjänstgöring är en del av Socialstyrelsens väg till legitimation

Läs mer

Handbok för handledare på LIA. Yh Medicinsk sekreterare MS 6

Handbok för handledare på LIA. Yh Medicinsk sekreterare MS 6 Handbok för handledare på LIA Yh Medicinsk sekreterare MS 6 Ewa Averland 2015-09-08 0500 49 77 26, 0734-60 61 02 (Ewa) 1 Innehåll VÄLKOMMEN SOM HANDLEDARE!... 3 VAD ÄR LIA?... 3 HANDLEDARENS ROLL... 4

Läs mer

Utbildningens mål och inriktning. Yrkesroll Demensspecialiserad undersköterska

Utbildningens mål och inriktning. Yrkesroll Demensspecialiserad undersköterska Utbildningens mål och inriktning Yrkesroll Demensspecialiserad undersköterska Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kunskaper om olika former av demenssjukdomar och deras konsekvenser för individen

Läs mer

Information om praktisk tjänstgöring för arbetsterapeuter med utbildning utanför EU och EES

Information om praktisk tjänstgöring för arbetsterapeuter med utbildning utanför EU och EES Information om praktisk tjänstgöring för arbetsterapeuter med utbildning utanför EU och EES Vägen till legitimation Praktisk tjänstgöring är en del av Socialstyrelsens väg till legitimation för arbetsterapeuter

Läs mer

PRÖVNINGSANVISNINGAR

PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Företagsekonomi 2 PRÖVNINGSANVISNINGAR Kurskod FÖRFÖR2 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Prövning Skriftlig del Muntlig del Kontakt med examinator Bifogas E2000 Classic Företagsekonomi 2, Faktabok

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatri

Barn- och ungdomspsykiatri Barn- och ungdomspsykiatri Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav

Läs mer

Kursmodulens titel: Yrkesrollen - Rollen/Uppdraget Nivå: 1 OCN-poäng: 1. Läranderesultat Deltagaren ska kunna:

Kursmodulens titel: Yrkesrollen - Rollen/Uppdraget Nivå: 1 OCN-poäng: 1. Läranderesultat Deltagaren ska kunna: Kursmodulens titel: Yrkesrollen - Rollen/Uppdraget Nivå: 1 1. Förstå uppdraget utifrån beslut. 1.1 Känna till basala behov. 1.2 Identifiera brukarens behov utifrån givna förutsättningar. 1.3 Identifiera

Läs mer

Rammål för självständigt arbete (examensarbete) inom Grundlärarprogrammet inriktning förskoleklass och årskurs 1-3 samt årskurs 4-6 (Grundnivå)

Rammål för självständigt arbete (examensarbete) inom Grundlärarprogrammet inriktning förskoleklass och årskurs 1-3 samt årskurs 4-6 (Grundnivå) Rammål för självständigt arbete (examensarbete) inom Grundlärarprogrammet inriktning förskoleklass och årskurs 1-3 samt årskurs 4-6 (Grundnivå) Efter avslutad kurs ska studenten kunna Kunskap och förståelse

Läs mer

Examensarbete Information den 19/ CIVILINGENJÖRSPROGRAMMEN FÖR BIOTEKNIK OCH KEMITEKNIK

Examensarbete Information den 19/ CIVILINGENJÖRSPROGRAMMEN FÖR BIOTEKNIK OCH KEMITEKNIK Examensarbete Information den 19/10 2012 CIVILINGENJÖRSPROGRAMMEN FÖR BIOTEKNIK OCH KEMITEKNIK Examensarbete Skall vara på 20 veckor heltid inklusive rapportskrivning Skall vara en fördjupning på er specialisering

Läs mer

Arbets- och miljömedicin

Arbets- och miljömedicin Arbets- och miljömedicin Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav

Läs mer

Bedömning Lärande i arbete 1. Handledarrollen

Bedömning Lärande i arbete 1. Handledarrollen Bedömning Lärande i arbete 1 Handledarrollen Du är en viktig nyckelperson för studenten, arbetsplatsen och utbildningsanordnaren som handledare för en Yh-studerande på LIA (Lärande i arbete). Du blir inte

Läs mer

UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN

UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN Att ha medarbetare som har kunskap och vilja att delta i arbetsplatsens förändrings- och utvecklingsarbete, är en avgörande faktor för en verksamhets framgång och utveckling.

Läs mer

Bedömningsformulär AssCe* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet

Bedömningsformulär AssCe* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Bedömningsformulär AssCe* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Namn: Kurs:.. Vårdenhet: Tidsperiod:. Grundnivå 1 Grundnivå Mål för den verksamhetsförlagda delen av

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz 7KS15 Inrättad av Rektor 2014-12-09 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2014-12-18

Läs mer

Lärandemål för PTP inom vuxenpsykiatri

Lärandemål för PTP inom vuxenpsykiatri Lärandemål för PTP inom vuxenpsykiatri Lärandemålen eftersträvas under PTP-året och kan anpassas/revideras för att bättre passa dig och din tjänstgöring. De ska inte användas som en checklista. Definiera

Läs mer

UTKAST TILL NY MÅLBESKRIVNING

UTKAST TILL NY MÅLBESKRIVNING Övergripande kompetensdefinition för tilläggsspecialiteten Arbetsmedicin Definition av kompetensområdet Tilläggsspecialiteten Arbetsmedicin omfattar fördjupade kunskaper och färdigheter om hur faktorer

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling ISSN 2000-6802 Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet;

Läs mer

Befattningsutveckling Vårdadministratör LiÖ 2014

Befattningsutveckling Vårdadministratör LiÖ 2014 Befattningsutveckling Vårdadministratör LiÖ 2014 Befattningsutveckling Vårdadministratör LiÖ Vision: Möjlighet att växla över till fler vårdadministratörer med huvuduppgift att lyfta av verksamhetsadministrativa

Läs mer

Information om praktisk tjänstgöring för logopeder med utbildning utanför EU och EES

Information om praktisk tjänstgöring för logopeder med utbildning utanför EU och EES Information om praktisk tjänstgöring för logopeder med utbildning utanför EU och EES Vägen till legitimation Praktisk tjänstgöring är en del av Socialstyrelsens väg till legitimation för logopeder utbildade

Läs mer

Befattningsutveckling Vårdadministratör LiÖ 2014

Befattningsutveckling Vårdadministratör LiÖ 2014 Befattningsutveckling Vårdadministratör LiÖ 2014 Befattningsutveckling Vårdadministratör LiÖ Vision: Möjlighet att växla över till fler vårdadministratörer med huvuduppgift att lyfta av verksamhetsadministrativa

Läs mer

Handbok för handledare på LIA. Yh Medicinsk sekreterare MS 5

Handbok för handledare på LIA. Yh Medicinsk sekreterare MS 5 Handbok för handledare på LIA Yh Medicinsk sekreterare MS 5 Ewa Averland 2014-09-25, rev 2015-07-01 0500 49 77 26, 0734-60 61 02 (Ewa) 1 Innehåll VÄLKOMMEN SOM HANDLEDARE!... 3 VAD ÄR LIA?... 3 HANDLEDARENS

Läs mer

Humanistisk socialpedagog Väddö Folkhögskola. Start augusti 2017

Humanistisk socialpedagog Väddö Folkhögskola. Start augusti 2017 Humanistisk socialpedagog Väddö Folkhögskola Start augusti 2017 Förhållningssätt Vårt förhållningssätt är hämtat ifrån den humanistiska psykologins tro på varje människas förmåga och inneboende kraft till

Läs mer

Närvarorapport samt bedömningsunderlag LIA 3 (Lärande i arbete 3)

Närvarorapport samt bedömningsunderlag LIA 3 (Lärande i arbete 3) Närvarorapport samt bedömningsunderlag LIA 3 (Lärande i arbete 3) Studentens namn: LIA-placering: Handledare: Närvarorapport för LIA Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag Anteckningar Vecka

Läs mer

Malmö Vård- och Hälsogymnasium. Kursplan. Kvalificerad yrkesutbildning till tandsköterska 60 poäng

Malmö Vård- och Hälsogymnasium. Kursplan. Kvalificerad yrkesutbildning till tandsköterska 60 poäng Malmö Vård- och Hälsogymnasium Kursplan Kvalificerad yrkesutbildning till tandsköterska 60 poäng 2005 2006 KY - utbildning till tandsköterska 60 p Utbildningens övergripande mål Den studerande skall efter

Läs mer

*För examensarbeten som skrivs inom ämnena engelska / moderna språk ska examensarbetet skrivas på målspråk

*För examensarbeten som skrivs inom ämnena engelska / moderna språk ska examensarbetet skrivas på målspråk Rammål för självständigt arbete (examensarbete) inom Ämneslärarprogrammet med inriktning 7-9 och gymnasieskolan (Grundnivå) Efter avslutad kurs ska studenten kunna Kunskap och förståelse 1. visa kunskaper

Läs mer

Delmål - Kompetenskrav - Kursförslag (rev ) SOSFS 2015:8 BUP. Delmål SOSFS 2015:8. Kurs. SOSFS 2008:17 14, 16, 17 Den specialistkompetenta

Delmål - Kompetenskrav - Kursförslag (rev ) SOSFS 2015:8 BUP. Delmål SOSFS 2015:8. Kurs. SOSFS 2008:17 14, 16, 17 Den specialistkompetenta Delmål - Kompetenskrav - Kursförslag (rev 2016.05.27) SOSFS 2015:8 BUP Delmål SOSFS 2015:8 Delmål a1 Medarbetarskap, ledarskap pedagogik Delmål a2 Etik, mångfald jämlikhet Delmål a5 Medicinsk vetenskap

Läs mer

Bedömningsformulär AssCe* för den verksamhetsförlagda delen av specialistsjuksköterskeprogrammet. Avancerad nivå

Bedömningsformulär AssCe* för den verksamhetsförlagda delen av specialistsjuksköterskeprogrammet. Avancerad nivå Bedömningsformulär AssCe* för den verksamhetsförlagda delen av specialistsjuksköterskeprogrammet med olika inriktningar Namn: Kurs:.. Vårdenhet: Tidsperiod:. Avancerad nivå Utbildning på avancerad nivå

Läs mer

HÄLSA. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet hälsa ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

HÄLSA. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet hälsa ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: HÄLSA Ämnet hälsa är tvärvetenskapligt och har sin grund i hälsovetenskap, socialmedicin och pedagogik. I ämnet behandlas hälsa och hälsofrämjande arbete utifrån ett individ-, gruppoch samhällsperspektiv.

Läs mer

Information om praktisk tjänstgöring för optiker med utbildning utanför EU och EES

Information om praktisk tjänstgöring för optiker med utbildning utanför EU och EES Information om praktisk tjänstgöring för optiker med utbildning utanför EU och EES Vägen till legitimation Praktisk tjänstgöring är en del av Socialstyrelsens väg till legitimation för optiker med utbildning

Läs mer

Bedömningsformulär AssCE* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet

Bedömningsformulär AssCE* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Bedömningsformulär AssCE* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Namn:.. Personnummer:... Kurs:. Vårdenhet:.. Tidsperiod:.. Halvtidsdiskussion den: Avslutande bedömningsdiskussion

Läs mer

RENGÖRINGSSERVICE. Ämnets syfte

RENGÖRINGSSERVICE. Ämnets syfte RENGÖRINGSSERVICE Ämnet rengöringsservice behandlar hur man säkert och systematiskt arbetar med rengöring med för ändamålet avsedda metoder, medel, redskap och maskiner. Det behandlar också rengöringens

Läs mer

Internationell säljare/marknadsförare, 80 poäng

Internationell säljare/marknadsförare, 80 poäng Internationell säljare/marknadsförare, 80 poäng Kursplan Projektmetodik (2 KY-poäng) ha kunskap om vad ett projekt är och känna till varför och när projekt är en lämplig arbetsform vara medveten om vilka

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling ISSN 2000-6802 Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter för att utbildningar med inriktning tandsköterska ska ha nationellt likvärdigt innehåll;

Läs mer

Information om praktisk tjänstgöring för röntgensjuksköterskor med utbildning utanför EU och EES

Information om praktisk tjänstgöring för röntgensjuksköterskor med utbildning utanför EU och EES Information om praktisk tjänstgöring för röntgensjuksköterskor med utbildning utanför EU och EES Vägen till legitimation Praktisk tjänstgöring är en del av Socialstyrelsens väg till legitimation för röntgensjuksköterskor

Läs mer

SKOLFS. På Skolverkets vägnar. ANNA EKSTRÖM Christina Månberg

SKOLFS. På Skolverkets vägnar. ANNA EKSTRÖM Christina Månberg 1 (15) Dnr 2013:454 Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2010:94) om ämnesplan för ämnet hälsa i gymnasieskolan och inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå; beslutade den

Läs mer

Vårdhygien LÄKARNAS SPECIALISERINGSTJÄNSTGÖRING SOCIALSTYRELSEN

Vårdhygien LÄKARNAS SPECIALISERINGSTJÄNSTGÖRING SOCIALSTYRELSEN 1097 Kompetensbeskrivning Specialiteten vårdhygien karaktäriseras av fördjupad kunskap om prevention av vårdrelaterade infektioner och smittspridning inom vården. Kompetensområdet omfattar även färdigheter

Läs mer

Information om praktisk tjänstgöring för fysioterapeuter med utbildning utanför EU och EES

Information om praktisk tjänstgöring för fysioterapeuter med utbildning utanför EU och EES Information om praktisk tjänstgöring för fysioterapeuter med utbildning utanför EU och EES Vägen till legitimation Praktisk tjänstgöring är en del av Socialstyrelsens väg till legitimation för fysioterapeuter

Läs mer

Kursöversikt Certifierad Mjukvarutestare

Kursöversikt Certifierad Mjukvarutestare Kursöversikt Certifierad Mjukvarutestare Kurs Poäng (5 yh poäng/vecka) Examensarbete 20 Grunderna inom test 20 Kommunikation i arbetslivet 15 Lärande i arbete 1 60 Lärande i arbete 2 60 Projektarbete 15

Läs mer

Kommunicera engagerat med patienter. Lyssna. Ge patienten ett adekvat utrymme i dialogen. Visa respekt och empati.

Kommunicera engagerat med patienter. Lyssna. Ge patienten ett adekvat utrymme i dialogen. Visa respekt och empati. Bedömningsformulär AssCe* för verksamhetsförlagd utbildning på grundnivå, i sjukgymnastprogrammet. Studenten ska kunna I. Kommunikation och undervisning 1. Kommunicera med och bemöta patienter. Kommunicera

Läs mer

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt Kursplan ENGELSKA Ämnets syfte Undervisningen i ämnet engelska ska syfta till att deltagarna utvecklar språk- och omvärldskunskaper så att de kan, vill och vågar använda engelska i olika situationer och

Läs mer

Plan över yrkeshögskolepoäng för utbildning till tandsköterska

Plan över yrkeshögskolepoäng för utbildning till tandsköterska Yrkeshögskoleutbildning med nationell kursplan Tandsköterska Utbildning till tandsköterska inom yrkeshögskolan avser att ge den kompetens som motsvarar kraven för arbetet som tandsköterska. Som förkunskapskrav

Läs mer

Närvarorapport samt bedömningsunderlag LIA 4 (Lärande i arbete 4)

Närvarorapport samt bedömningsunderlag LIA 4 (Lärande i arbete 4) Närvarorapport samt bedömningsunderlag LIA 4 (Lärande i arbete 4) Studentens namn: LIA-placering: Handledare: Närvarorapport för LIA Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag Anteckningar Vecka

Läs mer

BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 80 POÄNG Treatment Assistent Programme, 80 points

BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 80 POÄNG Treatment Assistent Programme, 80 points 1 INSTITUTIONEN FÖR BETEENDE-, SOCIAL- OCH RÄTTSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 80 POÄNG Treatment Assistent Programme, 80 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Socialmedicin. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6

Socialmedicin. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Socialmedicin Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav för

Läs mer

Information om praktisk tjänstgöring för psykologer med utbildning utanför EU och EES

Information om praktisk tjänstgöring för psykologer med utbildning utanför EU och EES Information om praktisk tjänstgöring för psykologer med utbildning utanför EU och EES Vägen till legitimation Praktisk tjänstgöring är en del av Socialstyrelsens väg till legitimation för psykologer med

Läs mer

Psykiatriska specialiteter

Psykiatriska specialiteter Psykiatriska specialiteter Barn- och ungdomspsykiatri 903 Kompetensbeskrivning Specialiteten barn- och ungdomspsykiatri karaktäriseras av kunskap och färdighet i att identifiera, utreda, diagnostisera,

Läs mer

HUSBYGGNAD SPECIALYRKEN

HUSBYGGNAD SPECIALYRKEN HUSBYGGNAD SPECIALYRKEN Ämnet husbyggnad specialyrken behandlar olika arbetstekniker inom valt specialyrke, från planering och utförande till det att objektet är färdigt att användas. Ämnets syfte Undervisningen

Läs mer

Psykologprogrammet, Göteborgs universitet, examensmål visa kunskap om områdets vetenskapliga grund och insikt i aktuellt forsknings- och

Psykologprogrammet, Göteborgs universitet, examensmål visa kunskap om områdets vetenskapliga grund och insikt i aktuellt forsknings- och Psykologprogrammet, Göteborgs universitet, examensmål visa kunskap om områdets vetenskapliga grund och insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete samt kunskap om sambandet mellan vetenskap och

Läs mer

Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör

Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör Examensarbetet bedöms i områdena: Process, Ingenjörsmässigt och vetenskapligt innehåll samt Presentation.

Läs mer

Geriatrik. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6

Geriatrik. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Geriatrik Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav för kommunikativ

Läs mer

Förankring i läroplanen. Innehåll. I arbetsområdet kommer eleven att ges förutsättningar att utveckla förmågan att:

Förankring i läroplanen. Innehåll. I arbetsområdet kommer eleven att ges förutsättningar att utveckla förmågan att: Studieteknik för faktatexter 5 LGR11 Hi Re SvA Sv Ke Planering och bedömning i svenska/sva för ett tema om studieteknik för faktatexter i samarbete med SO- och NO-ämnet. Förankring i läroplanen I arbetsområdet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om referensram för kvalifikationer för livslångt lärande; SFS 2015:545 Utkom från trycket den 8 september 2015 utfärdad den 27 augusti 2015. Regeringen föreskriver

Läs mer

Utvärdering av det Vårdadministrativa programmet (enkäten besvarad vid träff i Umeå ) Enkätsvar: 40 st

Utvärdering av det Vårdadministrativa programmet (enkäten besvarad vid träff i Umeå ) Enkätsvar: 40 st UMEÅ UNIVERSITET Utvärdering vt2016 Utvärdering av det Vårdadministrativa programmet 2016-06-03 (enkäten besvarad vid träff i Umeå 2016-06-03) Enkätsvar: 40 st Sammanställda resultat redovisas i kursiv

Läs mer

INFORMATION OCH KOMMUNIKATION

INFORMATION OCH KOMMUNIKATION INFORMATION OCH KOMMUNIKATION Ämnet information och kommunikation behandlar såväl verbal som ickeverbal kommunikation i yrkessammanhang samt hur sociala medier används. Det handlar om hur man utformar

Läs mer

Utbildning Humanistisk behandlingspedagog. Genomförs av Umano AB Utbildningsledare Solveig Gudmundsdóttir och Bragi Olafsson

Utbildning Humanistisk behandlingspedagog. Genomförs av Umano AB Utbildningsledare Solveig Gudmundsdóttir och Bragi Olafsson Utbildning Humanistisk behandlingspedagog Distansutbildning. Individuellt upplägg där vi validerar förvärvad kunskap hos de studerande och därefter skräddarsyr en utbildning på 40-80 veckor. Vid fullföljd

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

Aristi Fernandes Examensarbete T6, Biomedicinska analytiker programmet

Aristi Fernandes Examensarbete T6, Biomedicinska analytiker programmet Kursens mål Efter avslutad kurs skall studenten kunna planera, genomföra, sammanställa och försvara ett eget projekt samt kunna granska och opponera på annan students projekt. Studenten ska även kunna

Läs mer

Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad 180 högskolepoäng, Grundläggande nivå

Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad 180 högskolepoäng, Grundläggande nivå Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad 180 högskolepoäng, Grundläggande nivå Programme syllabus Programme for Analysis and Evaluation

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2006:1053) om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2006:1324 Utkom från trycket den 15 december 2006 utfärdad den 23 november

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och management

Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och management Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och 4HM17 Inrättad av Rektor 2016-05-10 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2016-05-10 Sid 2 (6) 1. Basdata 1.1. Programkod 4HM17 1.2. Programmets

Läs mer

Värdering av studentens yrkeskompetens vid verksamhetsförlagd utbildning Omvårdnad inom distriktsvård vuxna och äldre O7023H

Värdering av studentens yrkeskompetens vid verksamhetsförlagd utbildning Omvårdnad inom distriktsvård vuxna och äldre O7023H Institutionen för hälsovetenskap Avdelning för omvårdnad Värdering av studentens yrkeskompetens vid verksamhetsförlagd utbildning Omvårdnad inom distriktsvård vuxna och äldre O7023H Kurs:. Verksamhetsförlagd

Läs mer

Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin Sahlgrenska akademin Dnr J 11 4600/07 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Filosofie magisterexamen med huvudområdet omvårdnad Degree of Master of Science (One Year) with a major in Nursing Science 1. Fastställande

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Strategi för vårddokumentation i LiÖ

Strategi för vårddokumentation i LiÖ Pär Holgersson, projektledare., Dokumenthistorik Utgåva nr Giltig fr o m Giltig t o m Kommentar till ny utgåva Godkänd av (titel, namn, datum ) 1 Verksamhetsrådet i LiÖ, 2 Förtydligande av exempel på verksamheter

Läs mer

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp 1 (8) Utbildningsplan för: Sjuksköterskeutbildning, 180 hp Nursing Programme Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer VSSKG Grundnivå 412/0000716 Högskolepoäng 180 Ansvarig avdelning

Läs mer

Ämne - Engelska. Ämnets syfte

Ämne - Engelska. Ämnets syfte Ämne - Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

SPECIALPEDAGOGIK. Ämnets syfte

SPECIALPEDAGOGIK. Ämnets syfte SPECIALPEDAGOGIK Ämnet specialpedagogik är tvärvetenskapligt och har utvecklats ur pedagogik med nära kopplingar till filosofi, psykologi, sociologi och medicin. I ämnet behandlas människors olika villkor

Läs mer

PSYKIATRI. Ämnets syfte

PSYKIATRI. Ämnets syfte PSYKIATRI Ämnet psykiatri är tvärvetenskapligt. Det bygger i huvudsak på medicinsk vetenskap, vårdvetenskap och pedagogik. Ämnet behandlar vård- och omsorgsarbete vid psykiska sjukdomar. Ämnets syfte Undervisningen

Läs mer

Delkurs 1 Teori, metod, etik, betygsskala U-VG För VG för delkursen krävs VG på minst 3 av 5 bedömningsområden.

Delkurs 1 Teori, metod, etik, betygsskala U-VG För VG för delkursen krävs VG på minst 3 av 5 bedömningsområden. Bedömningsområden och betygskriterier på ARKK04, kandidatkurs i arkeologi, fastställda 2016-06-07 Delkurs 1 Teori, metod, etik, betygsskala U-VG För VG för delkursen krävs VG på minst 3 av 5 bedömningsområden.

Läs mer

LSF:s. Riktlinjer för grundutbildning till medicinsk sekreterare/ vårdadministratör

LSF:s. Riktlinjer för grundutbildning till medicinsk sekreterare/ vårdadministratör LSF:s Riktlinjer för grundutbildning till medicinsk sekreterare/ vårdadministratör 2019-03-30 Box 7528, 103 89 Stockholm, tfn 08-411 31 00, e-post kansli@lsf.se, www.lsf.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING Reviderad

Läs mer