Svar på motion angående systematiska hälsosamtal i åk 1 på gymnasiet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svar på motion angående systematiska hälsosamtal i åk 1 på gymnasiet"

Transkript

1 Barn- och utbildningsförvaltningen Gymnasiechef Jörgen Jonsson Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/ Svar på motion angående systematiska hälsosamtal i åk 1 på gymnasiet Sammanfattning Elin Landerdahl (M) har i skrivelse lämnat en motion till kommunfullmäktige angående systematiska hälsosamtal i åk 1 på gymnasiet. Ett första svar från barn- och utbildningskontoret på motionen lämnades i skrivelse till barn-och utbildningsnämnden Barn-och utbildningsnämnden beslutade sig att ställa sig bakom motionen om att utreda möjligheterna till systematiska hälsosamtal i åk 1 på gymnasiet. Under hösten 2018 har ett utvecklings- och förbättringsarbete genomförts kring främjande elevhälsoarbete bland annat kopplat till barn-och utbildningsnämndens beslut (se bilaga 1). Arbetet har resulterat i en plan för en likvärdig struktur för elevhälsomöten och ett fördjupat arbete i det systematiska kvalitetsarbetet kring Hälsa och lärande där hälsosamtal i årskurs 1 på gymnasiet är en del. Hälsosamtalen är ett erbjudande i gymnasieskolan enligt skollagen kap Bakgrund och beskrivning av ärendet Främjande och sytematiskt kvalitetsarbete kring hälsa och lärande på VGY Bakgrund Under hösten 2018 har elevhälsa och skolledning arbetat processinriktat för att hitta fram till strukturer och processer som skapar ett främjande och systematiskt kvalitetsarbete kring hälsa och lärande. I uppdraget har begreppet likvärdighet varit en central utgångspunkt. Arbetsprocessen återfinns i bilaga 1. Efter genomförd arbetsprocess har arbetet fortsatt i mindre arbetsgrupper se bilaga 2. Översynsarbetet tog från början sin utgångspunkt i dels en motion i fullmäktige kring systematiska hälsosamtal i gymnasieskolan, dels interna synpunkter gällande struktur och likvärdighet på elevhälsoarbetet på VGY. Central barn- och elevhälsochef har också varit delaktig i arbetsprocessen. Plan för elevhälsomöten och plan för främjande kvalitetsarbete kring Hälsa och lärande svarar mot den systematik som efterfrågas i motionen ställd av Elin Landerdahl (M) 171 Barn- och utbildningsförvaltningen, Västervik, Besöksadress Fabriksgatan 21, Växel E-post: barn.utbildning@vastervik.se Webbplats:

2 Barn- och utbildningsförvaltningen 213. Gymnasieskolans uppdrag när det gäller elevhälsa är att vara främjande och förebyggande så att hinder för lärande undanröjs. Systematiska hälsosamtal erbjuds alla elever men kan inte vara tvingande. Med den plan som föreslås i denna skrivelse kommer de allra flesta elever välja att delta i hälsosamtalen. Elever ska uppmuntras att delta i hälsosamtalen. Måndagen den 7 januari genomfördes ett seminarium kring de strukturer och processer som har arbetats fram. Vid det seminariet var boken EHM elevhälsomötet. En främjande, förebyggande och lärande modell (Anna Bengtsson m.fl. 2017) en utgångspunkt för samtalen. Implementering Under början av 2019 kommer den nya strukturen för elevhälsoarbete att implementeras på VGY av respektive rektor (se bilaga 3). Modellen för elevhälsoarbete kommer att vara en del av kvalitetsdialogerna som gymnasiechef genomför med respektive rektor. Plan för främjande arbete kring Hälsa och Lärande på enhetsnivå (enligt EHM-modellen) EHM-modellen bygger på en struktur med följande beståndsdelar: Nuläge, reflektion, fördjupning, planering och avslutning. (se bilaga 4). Plan för Främjande och systematiskt kvalitetsarbete kring hälsa och lärande VGY Under årskurs 1 genomför skolsköterskor individuella hälsosamtal med varje elev på VGY. Hälsosamtalen i gymnasieskolan är ett erbjudande enligt skollagen kap Elever ska uppmuntras att delta i hälsosamtal. Analyser av hälsosamtalen genomförs och sammanställs därefter. Rektor och skolsköterska ansvarar för att på EHM beskriva vad som framkommit i analyserna. Vid EHM bör aktiviteter planeras så att vi alla tillsammans arbetar för att främja hälsa och lärande. Uppföljning av hälsosamtalen kommer därefter att ske terminsvis via digitala lösningar. Uppföljningarna analyserar och används vid EHM. Rektor ansvarar för att framgångsfaktorer som främjar hälsa och lärande är utgångspunkter för kollegialt lärande vid EHM eller vid andra arbetsmöten på enheten. En förutsättning för de individuella hälsosamtalen i årskurs ett är att skolsköterskeorganisationen utökas med 0,5 tjänst från och med augusti På övergripande gymnasienivå kommer gymnasiechef tillsammans med elevhälsan att systematiskt följa det främjande arbetet kring hälsa och lärande. Studie- och yrkesvägledare genomför termin 1 vägledningssamtal med eleverna där elevernas mål med studierna dokumenteras och vad som eleven själv anser vara viktigt för att klara av studierna. Dessa samtal sammanställs och återkopplas till berörda lärare. Rektor ansvarar för att dessa sammanställningar ges plats på dagordningen på respektive Barn- och utbildningsförvaltningen, Västervik, Besöksadress Fabriksgatan 21, Växel E-post: barn.utbildning@vastervik.se Webbplats: 2 (4)

3 Barn- och utbildningsförvaltningen enhet. Studie- och yrkesvägledarnas arbete är en viktig del i EHM för att vi tillsammans ser helheter kring elevers vardag. Förvaltningens beredning Gymnasiechef har tillsammans med rektorer och elevhälsan på gymnasiet arbetat processinriktat under hela hösten 2018 med ärendet. Gymnasiechef har tillsammans med barn- och elevhälsochef utgjort en referensgrupp för processen. Ekonomi och resursbehov För att genomföra förslaget krävs en utökning av skolsköterskeorganisationen på Västerviks gymnasium med 0,5 tjänst. Kostnaden för utökning hanteras inom ramen för befintlig budget. Barnperspektivet Hänsyn har tagits till barnperspektivet. Det främjande och systematiska kvalitetsarbetet kring hälsa och lärande har bara positiva effekter för elevers studiesituation. MBL-förhandling Förslaget har informerats om i samband med MBL och MBL Uppföljning och utvärdering Beslutet ska följas upp och utvärderas inom ramen för huvudmannens systematiska kvalitetsarbete. Förslag till beslut barn- och utbildningsförvaltningen föreslår barn- och utbildningsnämnden besluta att godkänna redovisad information att bifalla barn- och utbildningsförvaltningens förslag kring plan för främjande och systematiskt kvalitetsarbete kring hälsa och lärande på VGY och Plan för främjande arbete kring Hälsa och Lärande på enhetsnivå enligt EHM-modellen. Jörgen Jonsson gymnasiechef Gerd Henriksson barn-och elevhälsochef Barn- och utbildningsförvaltningen, Västervik, Besöksadress Fabriksgatan 21, Växel E-post: barn.utbildning@vastervik.se Webbplats: 3 (4)

4 Barn- och utbildningsförvaltningen Bilagor Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Översyn elevhälsoarbete - utgångspunkter Tids-och aktivitetsplan främjande och systematiskt kvalitetsarbete hälsa och lärande Implementering av EHM-modell EHM-modellen Barn- och utbildningsförvaltningen, Västervik, Besöksadress Fabriksgatan 21, Växel E-post: barn.utbildning@vastervik.se Webbplats: 4 (4)

5 Västerviks Gymnasium Bilaga 1 Översynsarbete elevhälsa och systematiska hälsosamtal Bakgrund: Västerviks gymnasium har att hantera en motion från kommunfullmäktige där motionären vill att gymnasieskolan utreder förutsättningarna för införande av systematiska hälsosamtal för att arbeta främjande och förbyggande mot psykisk ohälsa för gymnasieelever. I samband med denna motion vill vi bredda uppdraget och göra en översyn av elevhälsoarbete på VGY där eventuella hälsosamtal sätts in i hela det systematiska kvalitetsarbete så att elevhälsoarbete sker på ett likvärdigt sätt där alla berörda kompetenser tillvaratas på bästa sätt. Deltagare: skolledning, skolsköterskor, kuratorer, specialpedagoger och studie- och yrkesvägledare. Utgångspunkter: motion Systematiska hälsosamtal, Elevhälsa under utveckling en antologi red. Cecilia Löfberg Specialpedagogiska skolmyndigheten. Workshopmodell: effektkedjan Plats: Forsby, biblioteket. Tidsplan: Ons 19/ Introduktion Diskussion kap. Elevhälsa för ett förebyggande och hälsofrämjande arbete, Perspektiv på yrkesroller och teamutveckling i elevhälsan. Introduktion effektkedjan Ons 17/ Diskussion kap. Rektors roll i elevhälsoarbetet, Samordning en väsentlig aspekt av skolors elevhälsokompetens Inför nästa träff Ons 31/ Arbete med effektkedjan Ons 14/ Fortsatt arbete med effektkedjan Ons 21/ Färdigställande arbetsplan Östersjövägen 6, Västervik, Telefon: E-post: gymnasiet@vastervik.se, Webbplats:

6 Bilaga 2 Tids-och aktivitetsplan Främjande och systematiskt kvalitetsarbete kring hälsa och lärande VGY Tids- och aktivitetsplan (kopplat till effektkedjan) Aktivitet och resurs Ansvarig Klart Skapa struktur för elevhälsoteam på enhetsnivå (mötesform, deltagare, uppdrag, uppföljning, dokumentation, SPM) Frekvens: varannan vecka Mötesform: dagordning: kort beskrivning av det som fungerar i gruppen, elevernas utvärderingar, trivsel, delaktighet och inflytande, detta behöver vi hjälpas åt med?. Rektor leder mötet. Någon som ansvarar för att hålla tiden- Deltagare: rektor, SYV, skolsköterska, kurator, specialpedagog, berörda lärare Dokumentation: specialpedagog Uppföljning: datum, vem ansvarar, vilka ska få uppföljning Undvika s.k. SPM Trygghet (KASAM, mentorskap) Petter, Marie, Maud, Jörgen, Amanda 7/1 Eva, Maria, Sofia, Jörgen 7/1 SKA Hälsa och lärande (hälsosamtal -fysiska och digital), en del av rektors analys 1. Hälsosamtal - kartläggning Vägledarsamtal-kartläggning Överlämningar - spec.ped. 2. Analys av skolsköterska Analys av SYV Beata, Maud, Ghelen, Jörgen, Karin, Maria, Marie, Eva 7/1

7 Bilaga 2 3. Ta upp på elevhälsoteam varje vecka (lärare deltar) - formulerar aktiviteter och åtgärder 4. Kontinuerlig uppföljning - kollegialt lärande. Lyfter framgångsfaktorer 5. Digitala hälsosamtal-mätningar Dokument Hälsosamtal, Dokument vägledarsamtal-kartläggning Specialpedagog bjuder in, dokumenterar Skolpsykolog? Gemensam avstämning eftermiddag 7/1 Hela elevhälsan och ledningsgrupp Ärenden: Inför 7/1 läsa boken EHM Elevhälsomötet - en främjande, förebyggande och lärande modell Slutrevidera dokument för Främjande och systematiskt arbete för Hälsa och Lärande på VGY Implementering våren 2019 Maria M. Eva H, Beata, Petter, Sofia W,, Jörgen. Marie

8 Bilaga 3. Implementering EHM 2019 Jan-Mars ÖVA Öva med case Pilotgrupp: utgå från ett engagerat och motiverat arbetslag Ta med programansvariga i processen Viktigt att vara human och inte utsätta kollegor under EHM Februari Nämndsärende EHM och systematiska hälsosamtal nämndsärende April-Juni Kompetensutveckling för alla Studiebesök Skuggning Föreläsning för alla medarbetare Läsa valda delar av EHM-boken Bjuda in Anna Bengtsson, en av författarna till EHM-boken. Dela goda exempel med varandra April-Juni Logistik-mötesagenda Prioritera arbetet med EHM Organisation och struktur som stöder EHM-modellen Mentorstidens funktion i relation till EHM. Temperaturmätningar START HT 2019 med EHM-modellen

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

Motion om systematiska hälsosamtal i årskurs 1 på gymnasiet förslag till svar Dnr 2017/

Motion om systematiska hälsosamtal i årskurs 1 på gymnasiet förslag till svar Dnr 2017/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 23 (31) 2018-05-07 Ks 194 Motion om systematiska hälsosamtal i årskurs 1 på gymnasiet förslag till svar Dnr 2017/429-109 Elin Landerdahl (M) har i skrivelse 13 december

Läs mer

Svar på motion om försöksverksamhet med kontorslandskap i miniatyr i skolan

Svar på motion om försöksverksamhet med kontorslandskap i miniatyr i skolan Barn- och utbildningsförvaltningen 2019-03-15 Grundskolechef Ewa Myhrén 0490-254626 ewa.myhren@vastervik.se Dnr 2019/110-109 Svar på motion om försöksverksamhet med kontorslandskap i miniatyr i skolan

Läs mer

Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden

Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden 2019-01-10 Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden Tisdag 5 februari 2019 Kl. 08.30 Barn- och utbildningsnämnd Tjustsalen, Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik Gruppmöten från kl.

Läs mer

Svar till Skolinspektionen utifrån förelägganden efter regelbunden tillsyn genomförd våren 2015. Uppgiftslämnare Monica Sonde

Svar till Skolinspektionen utifrån förelägganden efter regelbunden tillsyn genomförd våren 2015. Uppgiftslämnare Monica Sonde Svar till Skolinspektionen utifrån förelägganden efter regelbunden tillsyn genomförd våren 2015 Södertälje kommun Datum 2015-11-20 Uppgiftslämnare Monica Sonde Aktuell verksamhet Södertälje grundskola

Läs mer

Motion om lokalsituationen på Marieborgsskolan svar

Motion om lokalsituationen på Marieborgsskolan svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-09-11 12 (21) Ks 305 Motion om lokalsituationen på Marieborgsskolan svar Dnr 2018/46 109 Johannes Regell (SV) har i skrivelse 23 januari 2018 lämnat en motion

Läs mer

Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden

Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden 2019-08-21 Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden Tisdag 10 september 2019 Kl. 08.30 Barn- och utbildningsnämnd Tjustsalen, Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik Gruppmöten från kl.

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO3s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO3s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO3s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan 2017/2018 Bakgrund Elevhälsan ska medverka till att stärka skolans förebyggande och hälsofrämjande arbete och därigenom stödja elevens utveckling mot

Läs mer

Elevhä lsoplän

Elevhä lsoplän 2016-09-13 Elevhä lsoplän Syfte Solhemsskolans elevhälsoplan ska beskriva främjande, förebyggande och stödjande insatser som bidrar till elevens trygghet, hälsa och lärande. Elevhälsoplanen gäller från

Läs mer

2018 Elevhälsoarbete grundskolor 1. Elevhälsan- hur väl tycker du att påståendet stämmer på din skola?

2018 Elevhälsoarbete grundskolor 1. Elevhälsan- hur väl tycker du att påståendet stämmer på din skola? 01-10- 1 (1) Bilaga 1. Webb-enkät Kartläggning och utvärdering av Nacka kommuns grundskolors elevhälsoarbete Webbenkät 01 Elevhälsoarbete grundskolor 1. Elevhälsan- hur väl tycker du att påståendet stämmer

Läs mer

14. Motion om anpassning av yrkesprogrammen på Västerviks Gymnasium till verklighetens behov svar Dnr 2017/

14. Motion om anpassning av yrkesprogrammen på Västerviks Gymnasium till verklighetens behov svar Dnr 2017/ Kommunfullmäktige 27 (46) 2017-10-30 Kf Ks 313 14. Motion om anpassning av yrkesprogrammen på Västerviks Gymnasium till verklighetens behov svar Dnr 2017/196-109 Elin Landerdahl (M) har 16 maj 2017 lämnat

Läs mer

Elevhälsans arbete under läsår 15/16 har utvärderats genom sammanställning av synpunkter som inhämtats via digital

Elevhälsans arbete under läsår 15/16 har utvärderats genom sammanställning av synpunkter som inhämtats via digital Elevhälsoplan för Itgymnasiet Skola: IT-Gymnasiet Uppsala Rektor: Mathias Laveno Version: 2016-05-11 16:44:30 Resultat av föregående års utvärdering Utvärdering av läsåret 2015/2016 Sammanfattning Elevhälsans

Läs mer

Elevhälsoplan och arbetsgång vid elevärenden

Elevhälsoplan och arbetsgång vid elevärenden Elevhälsoplan och arbetsgång vid elevärenden Vallhamra skola år 7-9 2013-2014 ELEVHÄLSOPLAN FÖR VALLHAMRA SKOLA Dokumentet är konkret utformat efter vårt områdes organisation och kompetenser samt beskriver

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO3:s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO3:s plan mot diskriminering och kränkande behandling RO3:s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola för planen

Läs mer

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 2014-04-24 Vision Alla elever på Fröviskolan 7-9 skall i en trygg miljö ges möjlighet att utveckla sin fulla potential för att kunna förverkliga sina drömmar. Syfte

Läs mer

Elevhälsa Motion (2016:2) av Erik Slottner (KD)

Elevhälsa Motion (2016:2) av Erik Slottner (KD) Utlåtande 2017:162 RIV (Dnr 106-13/2016) Elevhälsa Motion (2016:2) av Erik Slottner (KD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:2) av Erik Slottner (KD) om elevhälsa

Läs mer

Elevhälsoplan Ådalsskolan

Elevhälsoplan Ådalsskolan Elevhälsoplan Ådalsskolan 2014-09-08 Sida 1 av 5 Innehåll Syfte... 3 Styrdokument... 3 Elevhälsans ansvar och organisation... 3 Arbetsgång och elevhälsomöten... 3 Dokumentation... 4 Utvärdering och uppföljning...

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Ån %.10 Skolinspektionen Dnr 43-2017:5420 Sotenäs kommun registrator.kommun@sotenas.se för gymnasieskola efter tillsyn i Sotenäs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan

Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan plan för elevhälsoarbetet 160811 Malmö stad Grundskoleförvaltningen Dammfriskolan 2016-06-22 Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan Elevhälsoarbetet Allas ansvar Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan tar

Läs mer

Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun

Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun Hedemora 2013-07-29 Hedemora kommun Utbildningsförvaltningen 1 Gemensamma riktlinjer för alla kommunalt drivna skolor Dessa riktlinjer

Läs mer

Plan för att motverka sexuellt ofredande i skolan - yttrande

Plan för att motverka sexuellt ofredande i skolan - yttrande 2018-08-15 Dnr 2017/708-109 Barn- och utbildningsnämnden Plan för att motverka sexuellt ofredande i skolan - yttrande Bakgrund och beskrivning av ärendet Kommunfullmäktige beslutade 2018-03-26 att ge barn-

Läs mer

Skolinspektionen. Dnr: :10520

Skolinspektionen. Dnr: :10520 Barn- och utbildningsförvaltningen 2018-01-26 Skolinspektionen Svar gällande förelägganden vid tillsyn 2017 i Ljungby kommun Dnr: 43-2016:10520 Efter Skolinspektionens tillsyn redovisar Ljungby kommun

Läs mer

Elevhälsoteamets representanter har en tydlig roll-, ansvars- och arbetsuppgiftsfördelning. Bilaga 1.

Elevhälsoteamets representanter har en tydlig roll-, ansvars- och arbetsuppgiftsfördelning. Bilaga 1. Utbildningsförvaltningen Elevhälsoteamets uppdrag och organisation Verksamhetsplan år 2017 Elevhälsoteam BECKOMBERGASKOLAN Skolans elevhälsa Elevhälsoteamet (EHT) består av: (befattningar som ingår inklusive

Läs mer

Elevhälsoplan Uvengymnasiet Läsåret 2014-2015

Elevhälsoplan Uvengymnasiet Läsåret 2014-2015 Elevhälsoplan Uvengymnasiet Läsåret 2014-2015 1 Innehåll Lokal elevhälsoplan för Uvengymnasiet läsåret 2014-2015... 3 Bakgrund... 3 Elevhälsans uppdrag enligt skollagen... 3 Syfte... 3 Styrdokument...

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO2s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO2s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO2s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Elevhälsoplan för Sjölins gymnasium Södermalm

Elevhälsoplan för Sjölins gymnasium Södermalm Elevhälsoplan för Sjölins gymnasium Södermalm Vad är elevhälsa? Enligt skollagen (2 kap, 25-28 ) är det övergripande gemensamma målet för skolans elevhälsoarbete att stödja elevernas utveckling mot utbildningens

Läs mer

Sandeplanskolan. Elevhälsorutiner Sandeplanskolan

Sandeplanskolan. Elevhälsorutiner Sandeplanskolan 2013-07-30 1 (5) Sandeplanskolan Elevhälsorutiner Sandeplanskolan 2013-07-30 2 (5) Elevhälsan ska omfatta medicinska, psykologiska, psykosociala och special- pedagogiska insatser. Elevhälsan ska främst

Läs mer

Elevhälsoplan. Aspenässkolan 2018/19

Elevhälsoplan. Aspenässkolan 2018/19 Elevhälsoplan Aspenässkolan 2018/19 ELEVHÄLSOPLAN 2 (7) I arbetet med skolans vision har elevhälsoarbetet på Aspenässkolan en central roll. Elevhälsoarbetet ska främst vara förebyggande, hälsofrämjande

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Järfälla kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Järfälla kommun 2 (9) Tillsyn i Järfälla kommun har genomfört tillsyn av Järfälla kommun under vårterminen 2017. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Uppdaterad 2016-04-04 Elevhälsan Sida 1 Innehåll Inledning 3 Elevhälsoarbete 4 Elevhälsoteam (EHT) 5 Elevhälsoteam (EHT) syfte och organisation...

Läs mer

Återremiss gällande motion av Kristdemokraternas fullmäktigegrupp Mobbning i skolan

Återremiss gällande motion av Kristdemokraternas fullmäktigegrupp Mobbning i skolan 1 (3) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-21 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Återremiss gällande motion av Kristdemokraternas fullmäktigegrupp Mobbning i skolan Dnr: UN 16/100 Sammanfattning

Läs mer

Övergripande plan för främjande och förebyggande hälsoarbete för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2018/2019

Övergripande plan för främjande och förebyggande hälsoarbete för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2018/2019 1 () Utbildningsförvaltningen Anders Ljungstedts gymnasium Skolledningen 2018-09-20 Övergripande plan för främjande och förebyggande hälsoarbete för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2018/2019 Observera

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN

ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN 2016-03-11 ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN Elevhälsoplan Begreppet elevhälsa införs i skolförfattningarna i och med skollagen (SFS 2010:800). För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskolan och Gymnasiesärskola Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO4s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO4s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO4s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2016/2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Beslut efter uppföljning för grundsärskola

Beslut efter uppföljning för grundsärskola Botkyrka kommun Beslut efter uppföljning för grundsärskola efter tillsyn i Brunnaskolan särskola belägen i Botkyrka kommun 2 (10) Uppföljning av tillsyn i Brunnaskolan särskola genomförde tillsyn av Botkyrka

Läs mer

Reviderat kvalitetsprogram för elevhälsoarbetet inklusive lednings- och kvalitetssystem

Reviderat kvalitetsprogram för elevhälsoarbetet inklusive lednings- och kvalitetssystem Utbildningsförvaltningen Ledningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-09-10 Handläggare Kicki Tepphag Olson Telefon: 08-50833690 Till Utbildningsnämnden 2013-09-26 Reviderat kvalitetsprogram för elevhälsoarbetet

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser n Bilaga 2 Dnr 13-401/6081 Sida 1 (7) 2013-09-10 Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för specialpedagog/speciallärare... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Hågadalsskolan 2016/17

Hågadalsskolan 2016/17 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HÅGADALSSKOLAN Reviderad 160818 Hågadalsskolan 2016/17 Elevhälsoplan Elevhälsoplanen ska vara ett stöd och ett verktyg för alla som arbetar med eleverna på vår skola. Skolans elevhälsoarbete

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Bilaga 2 Dnr 1.3.2-9645/2016 Sida 1 (7) 2016-11-29 Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser...

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO1s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO1s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO1s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

ELEVHÄLSA FÖR RINKEBYSKOLAN

ELEVHÄLSA FÖR RINKEBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen Sida 1 (8) Rinkebyskolan ELEVHÄLSA FÖR RINKEBYSKOLAN Beslutad 2013-04-12 Reviderad 2014-11-11 Reviderad 2015-08-21 Reviderad 2016-08-02 SID 2 (8) Innehåll Inledning... 3 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Elevhälsoplan för Björkvallsskolan 2018 /2019

Elevhälsoplan för Björkvallsskolan 2018 /2019 Elevhälsoplan för Björkvallsskolan 2018 /2019 Innehåll Elevhälsoplan för Björkvallsskolan 2018 /2019... 1 Inledning... 3 Harmoni och kunskap... 3 Elevhälsoteamet (EHT)... 4 Definition av begrepp... 6 Arbetsgång

Läs mer

Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden

Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden 2019-04-03 Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden Tisdag 16 april 2019 Kl. 08.30 Barn- och utbildningsnämnd Tjustsalen, Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik Gruppmöten från kl. 08.00

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014 ELEVHÄLSOPLAN Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll Läsåret 2013-2014 Urfjälls Montessoriskola Rektor Mette Sandh Urfjällsvägen 2 Telefon 08-581 740 42 196 93 Kungsängen E-mejl rektor@urfjall.se

Läs mer

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun 1. Elevhälsa och barn- och elevhälsoarbete 2 2. Allmänt om förskolans barnhälsoarbete 4 3. Allmänt om grundskolans och gymnasiets elevhälsoarbete. 5 Detta dokument

Läs mer

Handlingsplan för Ormbergsskolans elevhälsoarbete. (uppdaterad maj 2018 av Elevhälsoteamet)

Handlingsplan för Ormbergsskolans elevhälsoarbete. (uppdaterad maj 2018 av Elevhälsoteamet) Handlingsplan för Ormbergsskolans elevhälsoarbete (uppdaterad maj 2018 av Elevhälsoteamet) Innehåll Elevhälsan i skolan ska:... 2 Mål för elevhälsoarbetet på Ormbergsskolan 2018/2019... 2 Utvärdering...

Läs mer

Elevhälsoplan för Björkvallsskolan

Elevhälsoplan för Björkvallsskolan Elevhälsoplan för Björkvallsskolan Elevhälsoarbetet: Det står skrivet i skollagen, från och med 1 juli 2011, att en samlad elevhälsa ska finnas på skolan. Elever ska ha tillgång till medicinska, psykologiska,

Läs mer

Skolutvecklingsplan. Skolans namn: Hallerna Skola Läsår: Kommun: Stenungsunds kommun. Vi utbildar världsmedborgare

Skolutvecklingsplan. Skolans namn: Hallerna Skola Läsår: Kommun: Stenungsunds kommun. Vi utbildar världsmedborgare Skolutvecklingsplan Skolans namn: Hallerna Skola Läsår:2017-2018 Kommun: Stenungsunds kommun Vi utbildar världsmedborgare Information om skolenheten Hallerna är en nystartad enhet. Verksamheten på enheten

Läs mer

Utbildnings- och kulturnämndens riktlinjer för det systematiska kvalitetsarbetet på huvudmannanivå samt i nämndens verksamheter

Utbildnings- och kulturnämndens riktlinjer för det systematiska kvalitetsarbetet på huvudmannanivå samt i nämndens verksamheter Antagna av utbildnings- och 2018-09-19, 72 Gäller från: 2018-09-19 Ansvarig: kvalitetsstrateg Revideras: vid behov Ersätter: riktlinjer antagna av utbildnings- och 2016-06-15, 43 s riktlinjer för det systematiska

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Barn och utbildning Verksamhetsberättelse Elevhälsan Läsåret 2015/16 Ingela Dullum Verksamhetschef 1 Innehållsförteckning Sidan 1. Sammanfattning 2 2. Beskrivning av verksamheten 2 3. Underlag och rutiner

Läs mer

Statsbidrag - Likvärdig skola 2019

Statsbidrag - Likvärdig skola 2019 Tjänsteskrivelse 1 (6) Utbildningskontoret Klas Lind 2019-01-30 Dnr BOU 2019-86 Barn- och ungdomsnämnden Statsbidrag - Likvärdig skola 2019 Förslag till beslut 1. Statsbidraget fördelas till skolor där

Läs mer

Nu hittar vi vägen tillsammans för en likvärdig utbildning Rodhe Jonsson

Nu hittar vi vägen tillsammans för en likvärdig utbildning Rodhe Jonsson Elevhälsokompetens- Nu hittar vi vägen tillsammans för en likvärdig utbildning Rodhe Jonsson 2018-03-14 Skolhälsovård Elevvård Specialpedagogisk kompetens Elevhälsan 2018-03-15 2 FN:s barnkonvention- Elevens

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Skärsta Friskola Ek. För. Org.nr. 769614-4539 Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Skärsta Friskola belägen i Norrtälje kommun 2 (5) Uppföljning av tillsyn i Skärsta

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Dnr 43-2017:4468 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenber för gymnasieskola efter tillsyn i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

Årlig plan för trygghet och trivsel 2015. Högsby Utbildningscenter

Årlig plan för trygghet och trivsel 2015. Högsby Utbildningscenter Årlig plan för trygghet och trivsel 2015 Högsby Utbildningscenter Innehållsförteckning Likabehandlingsarbete och arbete mot kränkande behandling...1 Vision för Högsby Utbildningscenter...1 Syfte...1 Nulägesanalys

Läs mer

2013-02-26 Dnr: 2013/530-BaUN-615. Teddy Söderberg - ax067 E-post: teddy.soderberg@vasteras.se

2013-02-26 Dnr: 2013/530-BaUN-615. Teddy Söderberg - ax067 E-post: teddy.soderberg@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Teddy Söderberg - ax067 E-post: teddy.soderberg@vasteras.se 2013-02-26 Dnr: 2013/530-BaUN-615 Kopia till Uppdrag att föreslå organisation för elevhälsoarbetet och särskola Förslag

Läs mer

Elevhälsoplan för PeterSvenskolan 2

Elevhälsoplan för PeterSvenskolan 2 Elevhälsoplan för PeterSvenskolan 2 Huvudman: Pysslingen förskolor och skolor AB Skola: PeterSvenskolan 2 Rektor: Jessica Lundin Kristiansson Planens giltighetstid: 2015/2016 Resultat av föregående års

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram Dnr 43-2016:10996 Uppsala kommun för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram efter tillsyn av Ekebygymnasiet i Uppsala kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20

Läs mer

Motion om att ge lärare stöd att hantera sociala problem bland barn och elever förslag till svar Dnr 2017/

Motion om att ge lärare stöd att hantera sociala problem bland barn och elever förslag till svar Dnr 2017/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 22 (31) 2018-05-07 Ks 193 Motion om att ge lärare stöd att hantera sociala problem bland barn och elever förslag till svar Dnr 2017/301-109 Johannes Regell (SV) har

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN för VÄLKOMMASKOLAN VT 2017 HT 2017

ELEVHÄLSOPLAN för VÄLKOMMASKOLAN VT 2017 HT 2017 ELEVHÄLSOPLAN för VÄLKOMMASKOLAN VT 2017 HT 2017 ELEVHÄLSOARBETET PÅ VÄLKOMMASKOLAN ÄR ALLAS ANSVAR Elevhälsan omfattar medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser och ska stödja

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasiesärskola

Beslut efter uppföljning för gymnasiesärskola r Beslut Järfälla kommun Beslut efter uppföljning för gymnasiesärskola efter tillsyn i Järfälla kommun 201 7-1 1-02 2 (7) Uppföljning av tillsyn i Järfälla kommun genomförde tillsyn av Järfälla kommun

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram Dnr 43-2017:7915 Kungsbacka kommun info@kungsbacka.se för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram efter tillsyn i Elof Lindälvs gymnasium Enhet 1 i Kungsbacka kommun Skolinspektionen Box 2320,

Läs mer

Elevhälsoplan. Elevhälsa handlar om att främja hälsa hos alla elever, men ha fokus på elever som är i behov av stöd och hjälp för sitt lärande.

Elevhälsoplan. Elevhälsa handlar om att främja hälsa hos alla elever, men ha fokus på elever som är i behov av stöd och hjälp för sitt lärande. Elevhälsoplan Elevhälsa handlar om att främja hälsa hos alla elever, men ha fokus på elever som är i behov av stöd och hjälp för sitt lärande. Petri Partanen Att utveckla elevhälsa 2012, sid 43 29 september

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola

Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:7148 Kiruna kommun Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kiruna kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden

Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden 2019-05-15 Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden Tisdag 28 maj 2019 Kl. 08.30 Barn- och utbildningsnämnd Tjustsalen, Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik Gruppmöten från kl. 08.00

Läs mer

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2016/2017

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2016/2017 Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2016/2017 Åtgärdande: Klassarbete, utvecklingsbedömning, särskild undervisningsgrupp Förebyggande: Workshops, Drop in, tidsbokning, salutogent, föra in begrepp såsom mentalisering,

Läs mer

Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för grundsärskolan Noltorpsskolan Dnr :468

Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för grundsärskolan Noltorpsskolan Dnr :468 Alingsås 150813 Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för grundsärskolan Noltorpsskolan Dnr 43-2015:468 Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Bedömning av brist Skolinspektionen

Läs mer

Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden

Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden 2019-01-08 Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden Tisdag 15 januari 2019 Kl. 10.30 Barn- och utbildningsnämnd Tjustsalen, Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik Gruppmöten från kl.

Läs mer

Elevhälsoplan Verksamhetsområde Södra

Elevhälsoplan Verksamhetsområde Södra Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra Elevhälsoplan Verksamhetsområde Södra Solenskolan/Kiörningskolan åk 4-9 Läsåret 2014/15 Ju mer vi värderar och uppskattar varandra, desto bättre blir vi var och

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledning. Stockholms stads grundskolor

Plan för studie- och yrkesvägledning. Stockholms stads grundskolor Plan för studie- och yrkesvägledning i Stockholms stads grundskolor 2014 2014 2015 Utgiven av utbildningsförvaltningen, Stockholms stad, 2014 Adress: Box 22049, 104 22 Stockholm Tel: 08-508 33 000 (vx)

Läs mer

ELEVHÄLSA PÅ GRANSÄTERSKOLAN. Läsåret

ELEVHÄLSA PÅ GRANSÄTERSKOLAN. Läsåret ELEVHÄLSA PÅ GRANSÄTERSKOLAN Läsåret 2018-2019 Elevhälsa i Håbo Kommun Reglerna för elevhälsoarbetet finns beskriven i Skollagen kapitel 2, 25-27 elevhälsa och kapitel 3, 6-12 där bestämmelser om särskilt

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN för VÄLKOMMASKOLAN 2018

ELEVHÄLSOPLAN för VÄLKOMMASKOLAN 2018 ELEVHÄLSOPLAN för VÄLKOMMASKOLAN 2018 ELEVHÄLSOARBETET PÅ VÄLKOMMASKOLAN ÄR ALLAS ANSVAR Elevhälsan omfattar medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser och ska stödja elevens

Läs mer

Elevhälsoplan Bobergsgymnasiet. Läsåret 2018/2019

Elevhälsoplan Bobergsgymnasiet. Läsåret 2018/2019 Elevhälsoplan Bobergsgymnasiet Läsåret 2018/2019 Syfte Syftet med planen är att tydliggöra Bobergsgymnasiets struktur gällande elevhälsans arbete. Planen är övergripande, men ska ge en gemensam plattform

Läs mer

Hågadalsskolan 2015/16

Hågadalsskolan 2015/16 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HÅGADALSSKOLAN Hågadalsskolan 2015/16 Reviderad 151202 Elevhälsoplan Elevhälsoplanen ska vara ett stöd och ett verktyg för alla som arbetar med eleverna på vår skola. Skolans elevhälsoarbete

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen 1 (8) Gluntens Montessoriskola Ekonomisk förening Organisationsnummer 716422-5521 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Gluntens Montessoriskola i Uppsala kommun Skolinspektionen

Läs mer

INLEDNING. Det systematiska kvalitetsarbetet inom området synliggörs i den årliga verksamhetsberättelsen för Åre gymnasieskola.

INLEDNING. Det systematiska kvalitetsarbetet inom området synliggörs i den årliga verksamhetsberättelsen för Åre gymnasieskola. Elevhälsoplan 16 17 INLEDNING Syftet med elevhälsoplanen är att, utifrån nationella styrdokument och skolans beprövade erfarenhet, skapa struktur och kultur på lokal nivå för att trygga kvalitén i skolans

Läs mer

Stöd och stimulans för grundskolans elever

Stöd och stimulans för grundskolans elever Revisionsrapport Stöd och stimulans för grundskolans elever Pajala kommun Andreas Jönsson Cert. kommunal revisor Innehåll 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...3 2.1. Revisionsfråga...3

Läs mer

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 1(8) 2(8) Elevhälsoplan 2018/2019 Elevhälsans uppdrag enligt Skollagen kap 2 25 För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Läs mer

Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde Knutsbo/Junibackens skolområde Åsa Strömberg 0240-861 96 Asa.stromberg@ludvika.se 1(5) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 2(5) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 2017/2018 Elevhälsans

Läs mer

Utbildningsdepartementet

Utbildningsdepartementet Utbildningsdepartementet Emelie Cramér-Wolrath forsknings och utvecklingssamordnare En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för

Läs mer

ALSALAMSKOLAN Ansvarig: Mats Olsson rektor

ALSALAMSKOLAN Ansvarig: Mats Olsson rektor ELEVHÄLSOPLAN 2017-2018 ALSALAMSKOLAN Ansvarig: Mats Olsson rektor Innehåll Elevhälsoteamets organisation Elevhälsans uppdrag Främjande elevhälsoarbete på Alsalamskolan Främjande/förebyggande arbete Åtgärdande

Läs mer

Handlingsplan - Elevhälsa

Handlingsplan - Elevhälsa Handlingsplan - Elevhälsa Munktorpsskolan Läsåret 2017-2018 Elevhälsoteam Munktorpsskolan Utdrag skollag: För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan

Läs mer

Elevhälsoplan

Elevhälsoplan Elevhälsoplan 2016-10-31 Inledning Lyrfågelskolan är en F-9 skola belägen i de östra delarna av Trollhättan. På skolan går idag ca 820 elever fördelat på tre skolenheter, F-3, 4-6 och 7-9. Skolan bedriver

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans psykosociala insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans psykosociala insatser Bilaga 3 Dnr 1.3.2-9645/2016 Sida 1 (7) 2016-11-29 Kvalitetssystem för elevhälsans psykosociala insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för elevhälsans psykosociala insatser... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2017:4469 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för gymnasiesärskola efter tillsyn i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(7) Skolinspektionens

Läs mer

Yttrande till Skolinspektionen efter tillsyn i Nordhemsskolan i Göteborgs kommun. Informationen antecknas till protokollet.

Yttrande till Skolinspektionen efter tillsyn i Nordhemsskolan i Göteborgs kommun. Informationen antecknas till protokollet. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-07 Diarienummer N135-0374/15 Sektor Utbildning, Kultur & Fritid Cynthia Runefjärd, Jonas Fransson Telefon 365 80 00 (vxl) E-post: fornamn.efternamn@majornalinne.goteborg.se

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-11-12 Estniska Skolan i Stockholm Rektorn vid Estniska Skolan i Stockholm Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Estniska Skolan i Stockholm Stockholms kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Identifiera för att förebygga Maja Lindqvist

Identifiera för att förebygga Maja Lindqvist Identifiera för att förebygga Maja Lindqvist Maja Lindqvist (specmaja) Lärare Specialpedagog Handledare Skolutvecklare Skollagen (nya skollagen trädde i kraft 2010) 2 kap. Huvudmän och ansvarsfördelning

Läs mer

Skolinspektionens kvalitetsgranskning av mottagandet av nyanlända elever i Stockholms stad

Skolinspektionens kvalitetsgranskning av mottagandet av nyanlända elever i Stockholms stad Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Sida 1 (5) 2017-02-27 Handläggare Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden 2017-03-16 Ingalill Hägglund Telefon: 08-508 33

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys h Information om skolenheten Ucklumskolan är en f-3 skola med tillhörande fritidshem. Läsåret 17/18 har vi 45 elever uppdelade på tre klasser och 10 personal. Vi arbetar delvis åldersblandat för att kunna

Läs mer

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2017/2018

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2017/2018 Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2017/2018 Åtgärdande: Klassarbete, utvecklingsbedömning, särskild undervisningsgrupp Förebyggande: Workshops, Drop in, tidsbokning, salutogent, föra in begrepp såsom mentalisering,

Läs mer

Uppföljning av Skolinspektionens tillsyn i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Stockholms kommun

Uppföljning av Skolinspektionens tillsyn i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Stockholms kommun Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2013-09-10 Handläggare Anders Müller Telefon: 08-508 33 883 Gunilla Larsson 08-508 33 673 Till Utbildningsnämnden 2013-09-26 Uppföljning

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen 2014-03-25 Söderhamns kornmun barn-utbildnmgsnmnnden@soderhamn.se Rektorn vid Stugsunds skola mattias.ahlund@soderhamn.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Stugsunds

Läs mer

Kommunikation. Utmaning. Sammanhang. Motivation. Förväntningar. Östra Göinge kommun

Kommunikation. Utmaning. Sammanhang. Motivation. Förväntningar. Östra Göinge kommun Kommunikation Utmaning Sammanhang Motivation Förväntningar I Västerskolans Elevhälsa finns flera professioner, yrkeskategorier. De är alla en viktig del i arbetet runt eleverna på skolan. Den specifika

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Verksamheterna som omfattas av planen är Gymnasieskolan och Vuxenutbildningen 2018/2019 Upprättad februari 2018 Reviderad augusti 2018 Innehåll Planens syfte... 3 Till dig

Läs mer

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Kungsladugårdsskolan grundsärskola, i Göteborgs kommun

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Kungsladugårdsskolan grundsärskola, i Göteborgs kommun Återkoppling 2017-12-11 Dnr 400-2016:11445 Göteborgs kommun info@educ.goteborg.se Rektor Ylva Holmen ylva.holmen@ml.goteborg.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning

Läs mer

På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-10-19 Handläggare Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till Utbildningsnämnden 2016-11-24 På goda grunder - en åtgärdsgaranti

Läs mer

BJÖRKVALLSKOLANS ELEVHÄLSOPLAN 2018/19

BJÖRKVALLSKOLANS ELEVHÄLSOPLAN 2018/19 BJÖRKVALLSKOLANS ELEVHÄLSOPLAN 2018/19 Innehåll BJÖRKVALLSKOLANS ELEVHÄLSOPLAN... 1 Inledning... 3 Elevhälsoteamet (EHT)... 4 Definition av begrepp... 5 Arbetsgång för elevhälsoarbetet... 6 Rutiner för

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola n Skolinspektionen Dnr 44-2018:9610 Tulinkisuando friskoleförening Org.nr. 802417-5567 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Tulinkisuando Friskola i Kiruna kommun Skolinspektionen Box 3177,

Läs mer