RUS-process kulturområdet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RUS-process kulturområdet"

Transkript

1 RUS-process kulturområdet Sammanhanget Kulturområdets process kopplat till den mer övergripande RUS-processen kan förstås mot bakgrund av det pågående arbetet med revidering av den regionala kulturplanen. I Kronobergs län delar Landstinget Kronoberg och Regionförbundet södra Småland ansvaret för kulturområdet och det gemensamma styrdokumentet Regional kulturplan för Kronobergs län Sedan 2012 ingår länet i den så kallade kultursamverkansmodellen, en nationell kulturpolitisk reform med syfte att föra kulturen närmare medborgarna samt ge regionerna ett ökat ansvar och ökad frihet inom kulturområdet. En förutsättning för att ingå i kultursamverkansmodellen och fördela statliga medel till regional kulturverksamhet är en treårig regional kulturplan. Nuvarande kulturplan ( ) arbetades fram i en bred och omfattande process Processen har inneburit en långsiktig samverkansmodell med medborgaren i fokus. För landstinget och regionförbundet har kultursamverkansmodellen också inneburit en tydligare regional kulturpolitisk organisation, en årscykel för budget och uppföljning på regional nivå, en dialogprocess som inkluderar kommuner, regionala kulturverksamheter, de professionella kulturskaparna och civilsamhället samt kulturpolitiskt prioriterat utvecklingsarbete för de tre åren. Medborgarperspektivet präglar både kulturplanen och det utvecklingsarbete som bedrivs på följande tio prioriterade områden: Stärka arrangörsledet befintliga arrangörer, nya arrangörer och arrangörskap i nya former Utveckla metoder kring deltagarkultur Stärka bild- och formområdet Utveckla samarbetsmodeller kring kultur och hälsa Utveckla och fördjupa scenkonstsamarbetet Utveckla förutsättningarna för att bevara, använda och utveckla vårt kulturarv Öka tillgängligheten till kultur för barn och unga Stärka strukturerna för kulturella och kreativa näringar Utveckla samarbetet mellan kulturarv och besöksnäring 1 (5) Regionförbundet södra Småland Videum Science Park SE Växjö Telefon: Fax: E-post: info@rfss.se

2 Utveckla en plattform för det fria ordet Utmaningar I de dialoger som hittills förts kring revideringen av den regionala kulturplanen inför och kulturområdets inspel i RUS-arbetet lyfts nedanstående utmaningar särskilt fram. Urbanisering Institutionstätheten och inflyttningen till framförallt Växjö aktualiserar frågor kring samhällsservice på landsbygden, i glesbygd och utflyttningsorter. Hur säkerställa en kvalitativ medborgarservice och tillgänglighet till kultur i hela länet? Det gemensamt finansierade kulturella utbudet och förutsättningar att nå det är ojämlikt fördelat över länet. Rollfördelningen mellan regionen, den större kommunen och de mindre kommunerna är en fråga under utveckling. Kulturens status I dialogerna framkommer att man upplever en marginalisering av kulturfrågorna kommunalt. Kommunernas har olika förutsättningar gällande kulturpolitisk organisation och möjligheter att delta i samtal och utvecklingsarbete kopplat till kulturområdet. I det kommunala kulturpolitiska samtalet lyfts emellanåt kulturområdets potential kopplat till attraktivitet och möjligheter att förändra en negativ befolkningsutveckling. Aspekter om kulturens nytta behöver dock balanseras mot aspekter om kulturens egenvärde. Kopplat till frågan om kulturens status finns också utmaningar i form av mätbarhet, måluppfyllelse och konstnärlig kvalitet. Generationsväxling och förändrade former för engagemang Kulturområdet är i stor utsträckning beroende av ideella krafter. Det visar bland annat den funktionsanalys av kultursystemet i Småland-Blekinge som genomfördes under Frågan lyfts även återkommande som en stor utmaning för kulturområdet från alla håll. Utmaningen är tätt kopplad till utmaningen gällande urbanisering, inte minst när det gäller kommunerna som mottagare av det statligt och regionalt stödda kulturutbudet. Ideella föreningar och det civila samhällets aktörer utgör en betydelsefull infrastruktur för kulturutbudet. Samtidigt sker en utveckling där tidigare modeller för engagemang inte längre är lika självklara. Frågor lyfts kring förnyelse och hur unga ska lockas att engagera sig. Parallellt finns frågeställningar om hur unga resurser kan användas på bästa sätt, vilket inte nödvändigtvis innebär att locka in unga i strukturer som de inte tilltalas av. Integration I länets finns några stora mottagarkommuner. I dialogerna lyfts kulturens kraft som ett verktyg för att arbeta med frågor om demokrati och integration. Samtidigt konstateras 2 (5)

3 också att nya krav ställs på samhällets service, framförallt när de gäller de mindre kommunerna och biblioteksverksamheten. Specialisering/globalisering I strukturomvandlingen aktualiseras frågor om plats och identitet. Här finns utmaningar men också möjligheter till innovationer och nya arbetssätt. Kulturen spelar en stor roll som utvecklingsfaktor. Hur skapa förutsättningar för professionella aktörer att välja att bosätta sig här? Bredd och spets Den regionala kulturpolitiska målsättningen är ett innovativt kulturklimat med bredd och spets. I begreppen ryms aspekter kring konstnärlig kvalitet och huruvida kulturområdets regionala infrastruktur kan distribuera såväl bredd som spets. Kopplingar finns till ett flertal av ovan beskrivna utmaningar. I dialogerna är ett återkommande tema förutsättningar för både amatörer och professionella att verka i regionen. Resurser Kultursamverkansmodellen i Kronobergs län Professionella kulturlivet (kulturorganisationer med kommunalt, regionalt och statligt driftstöd) Civila samhällets organisationer Kommunerna (skolor, bibliotek, kulturskolor) Interna regionala resurser (kulturkansliet och regional utveckling, Länstrafiken, regionala kollektivtrafikmyndigheten, driftsorganisationer med regionala uppdrag utanför kulturområdet tex Destination Småland och ALMI) Externa regionala resurser (Länsstyrelsen, Linnéuniversitetet) Nationella resurser (tex Kulturrådets utvecklingsmedel och Skapande skola) Europeiska resurser (tex Kreativa Europa, strukturfonderna) Aktiviteter och resultat På kulturområdet pågår en mängd olika insatser och aktiviteter med koppling till de utmaningar som formulerats i kulturplanen. Utvecklingsarbetet utformas och bedrivs i nära samverkan med berörda aktörer och insatslogiker tas fram för respektive utvecklingsområde med utgångspunkt i de tio kulturpolitiska prioriteringarna i kulturplanen. 3 (5)

4 Bifogat finns två exempel på områden där ett omfattande utvecklingsarbete bedrivits under ; att stärka bild- och formområdet och öka tillgängligheten till kultur för barn och unga. Arbetet framåt, kopplat till revideringen av den regionala kulturplanen inför samt den regionala utvecklingsstrategin, handlar i stor utsträckning om att fortsätta de utvecklingsinsatser som påbörjats. Utgångspunkten blir att vidareutveckla de utmaningar som identifierats och som beskrivs ovan, de kulturpolitiska prioriteringar som präglat års utvecklingsarbete samt de insatser som genomförts hittills. Dialogerna har hittills framförallt fokuserat på att informera om arbetet med revidering av kulturplan och regional utvecklingsstrategi och involvera berörda aktörer i dialog kring utmaningar och möjligheter. Nästa steg i dialogerna är att fokusera mer på prioriteringar och förutsättningar för samhandling. Det är en fråga som aktualiserats under de tre år som omfattande utvecklingsarbete skett på kulturområdet regionalt. Aktiviteter som hittills lyfts i dialogerna svarar framförallt upp mot utmaningar kring ett tillgängligt kulturutbud i hela länet. Där är förbättrade kommunikationer och infrastruktur samt digitalisering exempel på aktiviteter som nämns. Att de regionalt stödda verksamheterna också arbetar mobilt och uppsökande är ytterligare exempel på aktiviteter under utveckling. Här lyfter dock företrädarna för dessa verksamheter också behovet av en balans mellan bredd och spets och att det finns en risk för att spets och hög konstnärlig kvalitet får stå tillbaka till förmån får en bred verksamhet som når många. 4 (5)

5 Deltagare Hösten 2013 Verksamhetssamtal med kulturverksamheter med regionalt driftstöd Regionala arbetsgruppen (kommunernas tjänstemän med kulturansvar) Alvesta kommun, möte med Göran Lundahl och Anders Olsson, kulturansvariga tjänstemän Tingsryds kommun, möte med Lennart Warsäter, kulturansvarig tjänsteman Älmhults kommun, Mija Toftner, kulturansvarig tjänsteman Markaryds kommun, Ulrik Starck, kulturansvarig tjänsteman Ljungby kommun, Karin Hermansson, kultursekreterare, Lina Holmér, bibliotekschef, Ing-Marie Byström, förvaltningschef, kultur- och fritidsförvaltningen och Annika Ljungdahl, rektor musikskolan i Ljungby Växjö kommun, Jonna Wehlin, kulturstrateg, Nicolas Hansson, konstoch kulturchef och Anna-Karin Axelsson, bibliotekschef Deltagare vid Kulturens Open Space (se separat deltagarlista) Uppvidinge kommun, Annika Persson, kulturchef och Ingela Olsson, kultursekreterare Lessebo kommun, Caroline Ahrgren, bibliotekschef Regionala arbetsgruppen (kommunernas tjänstemän med kulturansvar) Magnus Holm, VD Regionteatern Blekinge-Kronoberg, Magnus Gustafsson, vice VD Musik i Syd och Lennart Johansson, VD Kulturparken Småland Deltagare Bibliotekens Open space (se separat deltagarlista) Deltagare Arrangörskapets Open space (se separat deltagarlista) Kommande insatser: Regionala samrådsgruppen (kommunernas förtroendevalda med ansvar för kulturfrågor) Cheferna för kulturinstitutionerna och den regionala kulturpolitiken träffas för att prata om kulturpolitiska målsättningar 5 (5)

6 Stärka bild- och formområdet Utmaningar Resurser Aktiviteter Resultat Bild- och formområdets infrastruktur i behov av utveckling Att barn och unga får uppleva bild- och formkonst och möjlighet att skapa Skapa bättre förutsättningar för konstnärers arbetsmarknad Utveckla nationella och internationella samarbeten Regional kulturpolitisk prioritering: stärka bildoch formområdet Regionala och statliga utvecklingsmedel Bild- och formaktörer Övergripande strategi och vision Undersöka behov av samordnande funktion Konstpedagogisk verksamhet för barn och unga genom regionalt uppdrag Strategiskt arbete och stöd till kommunerna gällande enprocentregeln Förutsättningar för Artist in Residence-program Manifesta i Småland 2018? Utvecklad infrastruktur inom bild- och formområdet Länet är en attraktiv samarbetspart inom bildoch formområdet Fler barn och unga får tillgång till konstpedagogisk verksamhet Ökad tillämpning av enprocentregeln Ökad tillgång till kvalitativ konst och konstupplevelser i det offentliga rummet

7 Kultur för barn och unga Utmaningar Resurser Aktiviteter Resultat Det finns skillnader i barn och ungas möjligheter att ta del av kultur i länet Skillnaderna påverkas av geografiska avstånd, graden av kapacitet och resurser i exempelvis skolan, omfattningen av samordning mellan olika aktörer och familjernas ekonomiska situation System för att säkerställa att utbudet når mottagaren behövs Regional kulturpolitisk prioritering: öka tillgängligheten till kultur för barn och unga Regionala och statliga utvecklingsmedel Skapande skola Kommunerna (skolorna) Länstrafiken Växjö kommun Den regionala nivån skapar förutsättningar genom att säkerställa tillgång till föreställningar och pedagogisk verksamhet (driftstöd och subventionerad scenkonst för kommunerna) Förstärkta nätverk gällande kommunernas arbete med kultur i skolan Kompetenshöjande insatser Kulturresor utveckla likvärdiga förutsättningar transport till och från kulturaktiviteter under skoltid Fler barn och unga får ta del av kultur under skoltid och på fritiden Bättre förutsättningar för länets skolor att arbeta strukturerat och kvalitativt med kultur i skolan Föreställningar och pedagogisk verksamhet arbetar uppsökande Bättre förutsättningar för skolor att besöka kulturinstitutioner centrerade till Växjö/Ljungby

8 DELTAGARLISTA KULTURENS OPEN SPACE 24 JANUARI 2014, KOSTA GLASCENTER Namn Yrkesroll Organisation E-post Telefon Anders Olsson Utställningshallen Alvesta kommun Caroline Ahrgren Bibliotekschef Lessebo kommun Lennart Warsäter Avd.chef, bibl och kultur Tingsryds kommun Jonna Wehlin Utredare, kultur Kultur- och fritidsförv. Växjö kommun Karin Hansson Projektsamordnare Växjö kommun Anette Ekström Bibliotekschef Älmhults kommun Mija Toftner Kultur- och fritidschef Älmhults kommun Karin Hermansson Kultursekreterare Ljungby kommun Ing-Marie Byström Kultur- och fritidschef Ljungby kommun Jessica Linde Kultursamordnare Regionförbundet södra Småland Petter Ericsson Kultursamordnare Regionförbundet södra Småland Emelie Johansson Kultursamordnare Regionförbundet södra Småland Helen Hägglund Tf kulturansvarig Landstinget Kronoberg Charlotte Strömberg Eliasson Ordf. KRO/KIF Syd Margareta Mjörndal Ordf. SK Kronoberg Svenska konstföreningar Eva Thomasdotter Intendent Smålands konstarkiv Meg Nömgård Museichef Berättarnätet Kronoberg/Sagomuseet Leif Sandberg Teaterproducent LinneaTeatern Åke Bergqvist Bildkonstnär Italienska Palatset Roger Simonsson Konstnär KC Syd Remus Wilson Konstnär Smålands konstnärsförbund Cecilia Alm Projektledare Film i Glasriket cecilia_h_alm@hotmail.com Daniel Ekman Organisatör Hofs Lifs kultur daniel.ekman@oask.se Carl-Oscar Karlsson Designer och konstnär Elakform carl-oscar@elakform.se Markus Emilsson Glaskonsthantverkare Företagare memilsson@hotmail.com Karin Åberg Kompositör/musiker Karin Åberg Music karinabergmusic@gmail.com Ahmet Bella Org. sekreterare Albanska föreningars union i Sverige info@kosalbunionen.se Advije Hoxha Org. kvinnor i kulturlivet Albanska föreningars union i Sverige a.hoxha@hotmail.com Sten Neckö Projektledare Markaryds Riksteaterförening sten.necko@telia.com Ylva Knutsdotter Uppvidinge Riksteaterförening ylva.knutsdotter@gmail.com

9 Josefin Hammarså Verksamhetsledare Växjö Teaterförening Gull-Britt Persson Styrelseledamot Växjö Teaterförening Birgitta Hansson Bitr projektledare Smålands kulturfestival Camilla Carnmo Kulturjournalist Frilans Gudrun Wolfram Styrelse/kassör Konst- och hantverksgruppen, Lessebo Miralema Klokic Projektledare Handikapprörelsens I-& KC Kronoberg Anders Gustafsson Rektor S:t Sigfrids folkhögskola Jonas Fager Skolledare S:t Sigfrids folkhögskola Börje Lindell Konstlärare S:t Sigfrids folkhögskola Peter Johansson Länsbildningskonsulent Kronobergs Läns Bildningsförbund Mariana Emanuelsson Chef ABF Kronoberg Malin Klein Folkuniversitetet Ola Sennehed Avdelningschef Studieförbundet Vuxenskolan Jenny Herz Verksamhetsutvecklare Studieförbundet Vuxenskolan Lena Pedersen Cirkelledare/kulturentusiast Studieförbundet Vuxenskolan Maria Emilsson Konsulent Studieförbundet Bilda Syd Britta Lindberg Verksamhetsutvecklare Sensus Christina Évertsson Verksamhetsutvecklare Sensus Kristina Hedberg Länsbibliotekarie Länsbibliotek Sydost Maria Lundqvist Verksamhetsutvecklare Länsbibliotek Sydost Weine Sundell Verksamhetsutvecklare Länsbibliotek Sydost Lennart Johansson VD/länsmuseichef Kulturparken Småland Alexandra Stiernspetz Nylén Avd.chef/verksamhetsutv. Kulturparken Småland Mariana Johannesson Projektledare Kulturparken Småland Bertil Bäckström Chef publika avdelningen Kulturparken Småland Oskar Rosén Konsult Kulturparken Småland Magnus Holm VD Regionteatern Blekinge Kronoberg Fredrik Schirén Projekt Manager Ciconia Regionteatern Blekinge Kronoberg Magdalena Fronczak Producent Musik i Syd magdalena.fronczak@musikisyd.se Katrin Johansson Produktionsassistent Musik i Syd/Musica Vitae katrin.johansson@musicavitae.com Staffan Langemark Orkesterchef Musica Vitae/Musik i Syd staffan.langemark@musicavitae.com Pontus Ljungberg Museichef Ljungbergmuseet pontus.ljungberg@ljungbergmuseet.se Linda Tranquist Konstpedagog Ljungbergmuseet linda@ljungbergmuseet.se

10 Martin Eneborg Verksamhetsledare Reaktor Sydost Magnus Eriksson Hemslöjdskonsulent Hemslöjden i Kronobergs län magnus.eriksson@hemslojd.org Monica Modig Rauden Hemslöjdskonsulent Hemslöjden i Kronobergs län monica.modig.rauden@hemslojd.org Malin Nilsson Teaterkonsulent Riksteatern Kronoberg malin.nilsson@riksteatern.se Lars-Evert Ekman Ordförande Riksteatern Kronoberg lasse.ekman@gmail.com Paula Gårsjö Styrelseledamot Riksteatern Kronoberg paula.holger@gmail.com Göran Giselsson (m) Ordf. kulturberedningen Landstinget Kronoberg goran.giselsson@ltkronoberg.se Gunnar Nordmark (fp) Ordf. kulturberedningen Regionförbundet södra Småland gunnar.nordmark@vaxjo.se RosMarie J Neckö (s) Förtroendevald Landstinget Kronoberg/RfsS rosmarie.j.necko@telia.com Ola Löfqvist (s) Förtroendevald Regionförbundet Södra Småland ola.lofqvist@vaxjo.se Wirginia Bogatic (v) Vice ordf. kulturnämnden Växjö kommun wirginia.bogatic@vaxjo.se Margareta Arteus Thor (fp) Ledamot kulturberedningen Landstinget Kronoberg frommensforlag@gmail.com Michael Sjöö (s) Ledamot kulturberedningen Landstinget Kronoberg michael.sjoo@ltkronoberg.se Anders Bondeson (m) Ordf. kultur- och fritidsn. Ljungby kommun anders.bondeson@ljungby.se Iwona Preis Projektledare Intercult iwona.preis@intercult.se Åsa Johannisson Artistic Director Circus Glass Royale asa@circusglassroyale.se Nina Westman Konstnär Circus Glass Royale nina@ninawestman.se Fredrik Nielsen Konstnär Circus Glass Royale Eva Broms Processledare Framtidsverkstäder eva@framtidsverkstad.se

11 Deltagare Arrangörskapets Open Space Förnamn: Efternamn: Yrkesroll: Organisation: Mejladress: Erik Alering Marknadsförare Regionteatern Blekinge Kronoberg Margareta Artéus Thor Politiker Landstinget Kronoberg Anders Bondeson Politiker Ljungby kommun Eva Broms Framtidsverkstäder Ing-Marie Byström Kultur- och fritidschef Ljungby kommun Bertil Bäckström Chef publika avdelningen Kulturparken Småland Solveig Carlsson Ordförande Bolmsö Bygdegårdsförening Kattis Ellborg Mariana Emanuelsson Chef ABF Kronoberg Petter Ericsson Kultursamordnare Regionförbundet södra Småland Helena Felldin Konstnär - - Magnus Folcker Verksamhetsledare Sensus studieförbund magnus.folcker@sensus.se Margareta Fredriksson Undersköterska Riksteatern Ljungby maggan3@home.se Magdalena Fronczak Producent Musik i Syd magdalena.fronczak@musikisyd.se Göran Giselsson Politiker Landstinget Kronoberg goran@giselsson.se Björn Gullander Politiker Ljungby kommun bjorn@gullander.se Christina Gutiérrez Malmbom Producent Smålandsoperan AB och Teater Respekt Ideell Förening christina@smalandsoperan.se Paula Gårsjö Producent Smålandsoperan paula@smalandsoperan.se Bengan Göransson Eventbolag RoBeOlé / Hembygdsparken bengan@robeole.se Birgitta Heiling Konstnär Birgitta Heiling, KRO, KC-syd info@birgittaheiling.se Karin Hermansson Kultursekreterare Ljungby kommun karin.hermansson@ljungby.se Magnus Holm VD Regionteatern Blekinge Kronoberg magnus.holm@regionteatern.se Lina Holmér Bibliotekschef Ljungby kommun lina.holmer@ljungby.se Annelis Johansson Producent scenföreställningar Skapande Ord annelis_j@hotmail.com Bengt Johansson Producent Skapande Ord bengt.art.johansson@telia.com Emelie Johansson Kultursamordnare Regionförbundet södra Småland emelie.johansson@rfss.se Katrin Johansson Produktionsassistent Musik i Syd katrin.johansson@musikisyd.se Torbjörn Jonasson Ljudtekniker tobbejonasson@gmail.com Ros-Marie Jönsson Neckö Politiker Landstinget Kronoberg rosmarie.j.necko@telia.com

12 Anne Lindblad Verksamhetsutvecklare - Dans Dans i Sydost anne.lindblad@regionblekinge.se Jessica Linde Kultursamordnare Regionförbundet södra Småland jessica.linde@rfss.se Carolina Lindén Producent scenföreställningar Skapande Ord carolina-linden@hotmail.com Johan Mellander Verksamhetsutvecklare Studieförbundet Vuxenskolan johan.mellander@sv.se Britt Nilsson Verksamhetsutvecklare Studieförbundet Vuxenskolan britt.nilsson@sv.se Malin Nilsson Teaterkonsulent Riksteatern Kronoberg malin.nilsson@riksteatern.se Gunnar Nordmark Politiker Regionförbundet södra Småland gunnar.nordmark@vaxjo.se Anders Olsson Bygdegårdsarrangör Bolmsö bygdegårdsförening anders.olsson@bolmso.se Barbro Olsson Sekreterare SRF Ljungby barbro.olsson@telia.com Emelie Olsson Bildkonstnär Svenska tecknare emelie.olsson@hotmail.com Mats Olsson Konsthantverkare Mini hantverk mats@minihantverk.se Sölve Rydell Författare, arrangör Skapande Ord solve@skapandeord.se Maria Stansert Verksamhetsutvecklare ABF maria.stansert@abf.se Sven-Olov Stenqvist Politiker Ljungby kommun sven-olov.stenqvist@hotmail.com Ulla-Britt Storck Politiker Ljungby kommun u-b.storck@hotmail.com Lotta Welmsö Marknadsförare Regionteatern Blekinge Kronoberg lotta.welmso@regionteatern.se Lena Wibroe Politiker Växjö kommun lena.wibroe@vaxjo.se Anneli Wirdenäs Kulturutövare, skribent Kulturparken Smålands Projekt "Kultur, strategi och framtid" anneli@wirdenas.se Dennis Åhman Tekniker/Arrangör Ljungby Musik&Teater dennis.ahman@live.se

Kulturens Open Space Kosta 24 januari 2014

Kulturens Open Space Kosta 24 januari 2014 Kulturens Open Space Kosta 24 januari 2014 Varför är vi här? Två år med en regional kulturplan som vi byggt tillsammans Gemensam temperaturmätning av kulturområdet Två viktiga processer 2014 era inspel

Läs mer

Kulturberedningen. Tid Fredagen den 11 april 2014 kl Sessionssalen, landstingets kansli Ingelstadsvägen 9, Växjö

Kulturberedningen. Tid Fredagen den 11 april 2014 kl Sessionssalen, landstingets kansli Ingelstadsvägen 9, Växjö 1 (7) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-04-25 Kulturberedningen Tid Fredagen den 11 april 2014 kl. 9-11.15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sessionssalen,

Läs mer

Kulturens Open Space 29 augusti 2012, S:t Sigfrids folkhögskola, Växjö

Kulturens Open Space 29 augusti 2012, S:t Sigfrids folkhögskola, Växjö Kulturens Open Space 29 augusti 2012, S:t Sigfrids folkhögskola, Växjö 09:30 Mingel & Fika 10:00 Nu genomförs den regionala kulturplanen! Kulturplanens styrgrupp om syftet med dagen, Gunnar Nordmark (Fp),

Läs mer

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Eva Johnsson (KD) Margareta Artéus Thor (FP)

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Eva Johnsson (KD) Margareta Artéus Thor (FP) 1 (7) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-02-25 Kulturberedningen Tid Fredagen den 14 februari 2014 kl. 9-11.15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sessionssalen,

Läs mer

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad 1 (6) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-11-21 Kulturberedningen Tid Fredagen 7 november 2014 kl. 9-15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Musik i Syd Kulturkvarteret,

Läs mer

Ideell kulturallians yttrande över betänkandet Spela samman - en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11)

Ideell kulturallians yttrande över betänkandet Spela samman - en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) Ideell kulturallians yttrande över betänkandet Spela samman - en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) Inledning Ideell kulturallians är inte utpekad som remissinstans

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

Ärende nr 14. Yttrande över Landstinget Kronoberg och Regionförbundet södra Smålands kulturplan 2015-2017

Ärende nr 14. Yttrande över Landstinget Kronoberg och Regionförbundet södra Smålands kulturplan 2015-2017 Ärende nr 14 Yttrande över Landstinget Kronoberg och Regionförbundet södra Smålands kulturplan 2015-2017 1 ~Tingsryds \!)kommun Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-08-11 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 21 Au 286

Läs mer

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Närvarande: Petra Rantatalo, Region Västerbotten Åsa J-Persson, Åsele kommun Tage Markusson, Västerbottensteatern Brage Sundberg,

Läs mer

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Margareta Schlee (M), tjänstgörande ersättare Margareta Artéus Thor (FP)

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Margareta Schlee (M), tjänstgörande ersättare Margareta Artéus Thor (FP) 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2012-02-14 Kulturberedningen Tid Fredagen den 3 februari 2012 kl. 10-13 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Sessionssalen,

Läs mer

2. Kulturpolitiska prioriteringar

2. Kulturpolitiska prioriteringar 2. Kulturpolitiska prioriteringar 2A. Stärkt kulturell infrastruktur 2B. Förbättrade villkor för konstnärligt skapande 2C. Kulturlivet med särskilt fokus på barn och unga 2D. Ökad tillgång och tillgänglighet

Läs mer

Tid Fredagen den 23 oktober 9-11, kaffe från 8:30 Plats Läsesällskapets bibliotek, Borgmästaregatan 2, Karlskrona

Tid Fredagen den 23 oktober 9-11, kaffe från 8:30 Plats Läsesällskapets bibliotek, Borgmästaregatan 2, Karlskrona Kultur och fritidsnämnden Föredragningslista Tid Fredagen den 23 oktober 9-11, kaffe från 8:30 Plats Läsesällskapets bibliotek, Borgmästaregatan 2, Karlskrona Dagordning Mötets öppnande Justerare Föregående

Läs mer

Landstingets kansli 2011-04-29 KB 3/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-05-10. Tid Fredagen den 29 april 2011 kl. 09.00-12.

Landstingets kansli 2011-04-29 KB 3/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-05-10. Tid Fredagen den 29 april 2011 kl. 09.00-12. 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-05-10 Kulturberedningen Tid Fredagen den 29 april 2011 kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

Foto: Mattias Johansson

Foto: Mattias Johansson Foto: Mattias Johansson Kulturpolitiskt program 2013-2015 Förord Kultur frodas och finns där människor möts i studiecirkeln eller kören, på teatern eller biblioteket. Kultur påverkar oss. Det är i möten

Läs mer

Ärende: 1. Sammanträdet öppnas Ordförande Thomas Ohlsson hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat

Ärende: 1. Sammanträdet öppnas Ordförande Thomas Ohlsson hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat Protokoll för Länsteatrarnas styrelsemöte 29/30 september 2013 Sammanträde 5/2013 Närvarande; Thomas Ohlsson, (ordf.) Lena Carlbom, Lennart Thörnlund, Magnus Holm, Linde Sjöstedt (sekr.). Malin Axelsson

Läs mer

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-08-20 Bilaga projektbeskrivning Ansökan till Statens kulturråd om regionala utvecklingsmedel www.kulturplankronoberg.se Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-2014 Projektets

Läs mer

Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 8-19

Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 8-19 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer och attraktivitet 8-19 Plats: Regionens hus, sal A Närvarande: ande: Malin Wengholm (M), Torbjörn Eriksson (KD), Maria Hörnsten (S), Jonas Magnusson (S), Martina Jansson, (S),

Läs mer

Länsteatrarna driver den regionala scenkonstens intressen och skapar mötesplatser för dialog, erfarenhetsutbyte och utveckling.

Länsteatrarna driver den regionala scenkonstens intressen och skapar mötesplatser för dialog, erfarenhetsutbyte och utveckling. Länsteatrarna driver den regionala scenkonstens intressen och skapar mötesplatser för dialog, erfarenhetsutbyte och utveckling. Vi samverkar regionalt, nationellt och internationellt. Våra 19 medlemsteatrar

Läs mer

Kultur Skånes mötesplats Halvlek kulturplan, Victoriateatern i Malmö 2 september 2014

Kultur Skånes mötesplats Halvlek kulturplan, Victoriateatern i Malmö 2 september 2014 Kultur Skånes mötesplats Halvlek kulturplan, Victoriateatern i Malmö 2 september 2014 Dokumentation från World Cafésamtalen World Café: Bordssamtal 1-4 Omgång 1: Tankar och reflektioner om grundidén om

Läs mer

Protokoll från sammanträde med landstingsstyrelsen 2006-05-16

Protokoll från sammanträde med landstingsstyrelsen 2006-05-16 1(6) Ledningsenheten Kansliavdelningen/Kristina Brundin LS 5/2006 Protokoll från sammanträde med landstingsstyrelsen Tid LS kl 09.00 12.30 Plats Föreläsningssalen, Sigfridsområdet Närvarande ledamöter

Läs mer

PROTOKOLL. C red Centrum för redesign, Kulturparken Småland, Växjö

PROTOKOLL. C red Centrum för redesign, Kulturparken Småland, Växjö 1 (8) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2013-02-14 Kulturberedningen Tid Fredagen den 1 februari 2013 kl. 9-12 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Gerd Lansler (KD) Margareta Artéus Thor (FP)

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Gerd Lansler (KD) Margareta Artéus Thor (FP) 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2012-12-05 Kulturberedningen Tid Onsdagen den 21 november 2012 kl. 9-12 Plats Orgelsalen, Smålands museum, Växjö Närvarande ledamöter

Läs mer

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturell Allemansrä Kultur är, och ska vara, en allmän rättighet, en naturlig del i vardagen för alla. Kultur skapas där människor möts kultur skapar möten mellan

Läs mer

Tjänsteskrivelse - Processplan för framtagande av Regional kulturplan för Kronobergs län 2015-2017

Tjänsteskrivelse - Processplan för framtagande av Regional kulturplan för Kronobergs län 2015-2017 Dnr 13/0293 2013-10-02 Helen Hägglund Tel. 0470-72 47 37 Tjänsteskrivelse - Processplan för framtagande av Regional kulturplan för Kronobergs län 2015-2017 Ärendet Regional kulturplan för Kronobergs län

Läs mer

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning 01054 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Kultur i Halland 2013-11-21 RS130452 Eva Nyhammar, förvaltningschef 035-17 98 89 REGIONSTYRELSEN Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige Regionsamverkan Sydsverige Lägesrapport från kulturutskottet för representantskapet 12 april 2018 utskottet Emma Gröndahl, (L) Region Halland Ordförande Maud Lanne, (S) Region Halland Maria Ward, (S) Region

Läs mer

DEFINITIONER AV KULTURBEGREPP INOM HANDLINGSPLANEN FÖR KULTURSTRATEGI 2016... 19 STAD... 18

DEFINITIONER AV KULTURBEGREPP INOM HANDLINGSPLANEN FÖR KULTURSTRATEGI 2016... 19 STAD... 18 INLEDNING... 3 HANDLINGSPLANENS UTFORMNING... 4 ÅTAGANDE... 4 HANDLINGSPLANENS ÅTAGANDEN OCH MALMÖ STADS STYRMODELL... 5 ANSVARSFÖRDELNING... 5 UPPFÖLJNING... 5 REVIDERING OCH NY HANDLINGSPLAN... 5 TILLGÄNGLIGHET

Läs mer

Synpunkter på remissutgåva till Regional kulturplan för Region Gotland 2014-2016

Synpunkter på remissutgåva till Regional kulturplan för Region Gotland 2014-2016 Sveriges Författarförbu - Sveriges Dramatikerförbu - Svenska Journalistförbuet - Sveriges Läromedelsförfattares Förbu - Konstnärernas Riksorganisation - Föreningen Svenska Tecknare - Föreningen Sveriges

Läs mer

KALLELSE Regionstyrelsen 2012-03-14. Regionstyrelsen kallas till sammanträde för behandling av ärenden enligt bilagd förteckning.

KALLELSE Regionstyrelsen 2012-03-14. Regionstyrelsen kallas till sammanträde för behandling av ärenden enligt bilagd förteckning. KALLELSE Regionstyrelsen 2012-03-14 Regionstyrelsen kallas till sammanträde för behandling av ärenden enligt bilagd förteckning. Tid: Onsdagen den 14 mars 2012, kl. 10.00 15.00 ca Plats: Glasriket, Videum

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred 2014-09-23 kl. 08.30-12.00. Lars-Erik Rönnlund, kommunchef Britt Olsson, sekreterare. Mattias Wärnsberg

Sessionssalen, Hultsfred 2014-09-23 kl. 08.30-12.00. Lars-Erik Rönnlund, kommunchef Britt Olsson, sekreterare. Mattias Wärnsberg Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 08.30-12.00 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Mattias Wärnsberg, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Lars-Erik

Läs mer

Ny regional kulturplan

Ny regional kulturplan Ny regional kulturplan 2020-2023 Kulturområdets roller Konstpolitik Region Örebro län ska stärka den kulturella infrastrukturen och det professionella kulturlivet inom och mellan de olika konstarterna

Läs mer

Samtal om kulturlivets framtid i Bjurholm och Västerbottens län. Bjurholm 19 februari 2015

Samtal om kulturlivets framtid i Bjurholm och Västerbottens län. Bjurholm 19 februari 2015 Samtal om kulturlivets framtid i Bjurholm och Västerbottens län. Bjurholm 19 februari 2015 Närvararande Aina Nygren Myrtel Emilsson Bengt Emilsson Martin Berglund Bengt Sundling Tina F Björklund, Vuxenskolan

Läs mer

KLYS synpunkter på remissen Nya regionala stödformer och främjandeinsatser inom kulturområdet för Stockholms läns landsting (Dnr KN 2015/760)

KLYS synpunkter på remissen Nya regionala stödformer och främjandeinsatser inom kulturområdet för Stockholms läns landsting (Dnr KN 2015/760) Sveriges Författarförbund - Sveriges Dramatikerförbund - Svenska Journalistförbundet - Sveriges Läromedelsförfattares Förbund - Konstnärernas Riksorganisation - Föreningen Svenska Tecknare - Föreningen

Läs mer

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012 i Östergötland den 27 oktober 2012 Deltagare Emma Palmkvist, 24 år, Linköping Ellinor Sundberg, 19 år, Finspång Mimmi Rosell, 24 år, Mjölby Diana Jonsson, 21 år, Åtvidaberg Emma Petersson, 18 år, Åtvidaberg

Läs mer

REGIONAL KULTURPLAN FÖR VÄSTRA GÖTALAND 2016-2019

REGIONAL KULTURPLAN FÖR VÄSTRA GÖTALAND 2016-2019 REGIONAL KULTURPLAN FÖR VÄSTRA GÖTALAND 2016-2019 DISPOSITION STYRDOKUMENT KULTURENS INFRASTRUKTUR KULTURNÄMNDENS ARBETSSÄTT KULTURNÄMNDENS STÖDFORMER UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING UTVECKLING KONST- OCH

Läs mer

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 1 HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 Organisation kring Skapande skola Skolledning och Kultur på kommunen fastställer tillsammans riktlinjer för skapande skola. Arbetet är förankrat hos rektorerna

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

TALMANUS FÖR GENERELLT BILDSPEL OM GRÖNA KRONOBERG 2025. VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI

TALMANUS FÖR GENERELLT BILDSPEL OM GRÖNA KRONOBERG 2025. VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI Gröna Kronoberg är en politiskt beslutad strategi för länets utveckling som talar om hur det ska vara att bo och leva i Kronoberg 2025. Ett stort antal aktörer och

Läs mer

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8 1(5) Kultur 207-06-13 RUN/196/2017 Ingrid Printz Ku/2017/00761/K Tfn: 063147600 Regeringskansliet E-post: ingrid.printz@regionjh.se Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Kultursamverkan för

Läs mer

Kulturen lyfter - äldreomsorgen Kristianstads kommun, Ann Christine Albinsson & Ulrika Cedell

Kulturen lyfter - äldreomsorgen Kristianstads kommun, Ann Christine Albinsson & Ulrika Cedell Kulturen lyfter - äldreomsorgen Kristianstads kommun, Ann Christine Albinsson & Ulrika Cedell Hässleholm 2015-10-22 Äldres rätt till kultur vad händer när kultur blir en del av vårdvardagen? U Ann Christine

Läs mer

Samtalsrapporter Strategiskt samtal om biografutveckling i Småland och Blekinge 20110329

Samtalsrapporter Strategiskt samtal om biografutveckling i Småland och Blekinge 20110329 Samtalsrapporter Strategiskt samtal om biografutveckling i Småland och Blekinge 20110329 Vad kan vi samverka kring? Deltagare: Tino Braun, Kenneth Moberg, Ewa Nilsson, Karin Brunsberg Ideella krafter är

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Hässleholm kulturhus, Järnvägsgatan 23, Hässleholm

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Hässleholm kulturhus, Järnvägsgatan 23, Hässleholm PROTOKOLL 28 36 Datum 2018-06-13 1 (5) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2018-06-13 kl. 09.50-12.45 Plats: Hässleholm kulturhus, Järnvägsgatan 23, Hässleholm Beslutande Maria Ward (S), ordförande

Läs mer

ÄMNESRAPPORTER FRÅN FRAMTIDSFORUM I KRISTIANSTAD 17 MAJ. RIKSTEATERN OCH FRAMTIDEN VAD ÄR VIKTIGT?

ÄMNESRAPPORTER FRÅN FRAMTIDSFORUM I KRISTIANSTAD 17 MAJ. RIKSTEATERN OCH FRAMTIDEN VAD ÄR VIKTIGT? ÄMNESRAPPORTER FRÅN FRAMTIDSFORUM I KRISTIANSTAD 17 MAJ. RIKSTEATERN OCH FRAMTIDEN VAD ÄR VIKTIGT? Publikmål kontra småorter/små scener (18 prioritets-pluppar) Små scener är viktiga av olika anledningar.

Läs mer

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen.

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. 1. Hur avser ert parti att driva frågan om att implementera kultursamverkansmodellen i Huvudstadsregionen, i vår gemensamma Stockholmsregion?

Läs mer

Musi. Kulturplan Kalmar län 2015-2017

Musi. Kulturplan Kalmar län 2015-2017 Musi Kulturplan Kalmar län 2015-2017 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 POLITISK VISION... 3 INLEDNING... 4 KULTURENS DEMOKRATISK GRUND... 7 PRIORITERAD MÅLGRUPP... 12 PRIORITERADE REGIONALA

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(18) (&)[18] Sammanträdesdatum 2014-09-01. Plats och tid Stora Tjörnsalen, kommunhuset, Skärhamn kl 17:00 19:08

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(18) (&)[18] Sammanträdesdatum 2014-09-01. Plats och tid Stora Tjörnsalen, kommunhuset, Skärhamn kl 17:00 19:08 TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(18) (&)[18] 2014-09-01 Kultur- och fritidsnämnden Plats och tid Stora Tjörnsalen, kommunhuset, Skärhamn kl 17:00 19:08 Utses att justera Leif Göbel (S) Justeringens

Läs mer

Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa

Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 6 november 2015 Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa Minnesanteckningar från temaseminarium 6 november 2015 Plats: Hornsgatan 20 Stockholm Deltagarförteckning se sista sidan Inledning Ralph

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

Inriktning 2016 för Kultur i Halland

Inriktning 2016 för Kultur i Halland TJÄNSTESKRIVELSE 1(6) Kultur i Halland Eva Nyhammar Kulturchef Datum Diarienummer 2015-08-24 DNKS150009 Driftnämnden Kultur och skola Inriktning 2016 för Kultur i Halland Förslag till beslut Driftnämnden

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Leader Linné. Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 26 maj 2010 i Odensjö, Ljungby kommun.

Leader Linné. Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 26 maj 2010 i Odensjö, Ljungby kommun. Leader Linné Mötesprotokoll från styrelsemöte i Leader Linné den 26 maj 2010 i Odensjö, Ljungby kommun. Närvarande: Lars Henriksson, Sven Sunesson, Solveig Carlsson, Anette Olsson, Mette Adolfsson, Malin

Läs mer

Regional tendensrapport 2015

Regional tendensrapport 2015 KLYS Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd Regional tendensrapport 2015 En genomgång av regionala kulturplaner för perioden Carl Liungman, regionalpolitisk sekreterare 2015-12-10 Regional

Läs mer

Rapport från KLYS mötesplats 8 februari 2016 i Gävle

Rapport från KLYS mötesplats 8 februari 2016 i Gävle Rapport från KLYS mötesplats 8 februari 2016 i Gävle Sammanställd av Carl Liungman, regionalpolitisk sekreterare, KLYS, och Ulrica Källén, verksamhetsledare KLYS. 1 Mötesplatsen för fjärde gången störst

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kulturnämnden 2013-08-28. Samlingssalen Galaxen, Växjö stadsbibliotek, Västra Esplanaden 7, Växjö

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kulturnämnden 2013-08-28. Samlingssalen Galaxen, Växjö stadsbibliotek, Västra Esplanaden 7, Växjö Plats Samlingssalen Galaxen, Växjö stadsbibliotek, Västra Esplanaden 7, Växjö Tid Kl. 13.30-17.15 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Lena Wibroe

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. sammanträdesdatum 2014-10-09

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. sammanträdesdatum 2014-10-09 B.'~ SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN sammanträdesdatum 2014-10-09 KF:s J;-A ' ;bli!:j 36 (40) 185 Medborgarförslag om alternativ arbetsmetod för att utveckla kulturkvarteret Täljstenen

Läs mer

Debiteringslängd för Södergårds Samfällighetsförening 2015

Debiteringslängd för Södergårds Samfällighetsförening 2015 Debiteringslängd för 2015 Totalt utdebiteras 838 656,00 kr vilket fördelar sig på medlemmarna enligt nedan. Utdebiterat belopp erläggs genom insättning på föreningens plusgirokonto: 681213-5 Påminnelseavgift

Läs mer

Kulturen i Örnsköldsvik

Kulturen i Örnsköldsvik Kulturen i Örnsköldsvik -barnets rätt till vila och fritid, till lek och rekreation - rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet - uppmuntra tillhandahållandet av lämpliga och lika möjligheter

Läs mer

DIVISION Kultur och utbildning

DIVISION Kultur och utbildning Kultursamverkansmodellen i Norrbotten Nyheter i kulturpolitiken efter beslut 16.12 2009 om kulturpropositionen Tid för Kultur 2009/10:3 Nya nationella kulturpolitiska mål Ny analysmyndighet för uppföljning

Läs mer

Välkommen till Kulturledarprogrammet!

Välkommen till Kulturledarprogrammet! Växjö 2016-06-27 Välkommen till Kulturledarprogrammet! Vi skulle vilja hälsa dig välkommen till Kulturledarprogrammet (180 hp) på fakulteten för konst och humaniora vid Linnéuniversitetet. Med detta brev

Läs mer

Plats och tid: Sammanträdesrum Skutan Strömsvik, 2015-06-10, 08:15:00. Nr Ärende Handläggare Föredragande och ca tid 1 Information.

Plats och tid: Sammanträdesrum Skutan Strömsvik, 2015-06-10, 08:15:00. Nr Ärende Handläggare Föredragande och ca tid 1 Information. KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Sida 1 (2) Plats och tid: Sammanträdesrum Skutan Strömsvik, 2015-06-10, 08:15:00 Upprop Val av protokollsjusterare Nr Ärende Handläggare Föredragande och ca tid 1 Information Eva

Läs mer

Minnesanteckningar från miljö- och byggchefsträff

Minnesanteckningar från miljö- och byggchefsträff Minnesanteckningar från miljö- och byggchefsträff Den 10 september 2015 i Växjö Deltagare: Ann-Sofi Persson, Ljungby kommun Camilla Ottosson, Region Kronoberg (deltog inledningsvis) Carola Gunnarsson,

Läs mer

Avsiktsförklaring mellan Landstinget i Jönköpings län och statsbidragsberättigade studieförbund i Jönköpings län

Avsiktsförklaring mellan Landstinget i Jönköpings län och statsbidragsberättigade studieförbund i Jönköpings län MISSIV 1(1) Förvaltningsnamn Avsändare Regionala utvecklingsdelegationen Avsiktsförklaring mellan Landstinget i Jönköpings län och statsbidragsberättigade studieförbund i Jönköpings län En avsiktsförklaring

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Barn har rätt till alla sina språk- även sina estetiska. Barn och unga ska ha lika möjligheter att uppleva ett rikt utbud av professionellt utövad kultur och själva

Läs mer

Sinnen och minnen kulturutveckling för äldreomsorgen modell Svenljunga

Sinnen och minnen kulturutveckling för äldreomsorgen modell Svenljunga Sinnen och minnen kulturutveckling för äldreomsorgen modell Svenljunga Vision Ett nytt sätt att arbeta med kulturstimulans i äldrevården har arbetats fram i Svenljunga kommun. I samarbetet med hemtjänsten,

Läs mer

Skapande skola, Kulturrådet Handlingsplan 2009 Gävle Kommun

Skapande skola, Kulturrådet Handlingsplan 2009 Gävle Kommun 2009-02-25 Sid 1 (6) Skapande skola, Kulturrådet Handlingsplan 2009 Gävle Kommun Ett kulturpedagogiskt program utvecklingsmöjligheter utifrån helhetsperspektiv. Tänka framåt men göra nu (SOU 2006:45) Fakta:

Läs mer

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Vi Unga Vi Unga är en partipolitiskt och religiöst obunden ungdomsorganisation. Vi baserar all vår verksamhet

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Norrbottens läns landsting avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Norrbottens läns landsting avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Norrbottens läns landsting avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Norrbottens läns landsting (NLL)

Läs mer

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 -

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - 2 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Innehållsförteckning Inledning...5 Kommunens kulturstrategi...6

Läs mer

Beredningarna för medborgardialog

Beredningarna för medborgardialog Beredningarna för medborgardialog Johan Lindberg Strateg 044-309 32 23, 0768-87 12 77 johan.lindberg@skane.se Datum 2012-08-28 Dnr 1100552 1 (8) Medborgarperspektiv i styrningen - Lägesrapport angående

Läs mer

LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(10) Kultur- och fritidsnämnden 2012-05-23

LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(10) Kultur- och fritidsnämnden 2012-05-23 LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(10) Plats och tid Bolmenrummet, Olofsgatan 9, Ljungby, kl.13.15 14.55 Beslutande Övriga deltagande Politiker Tjänstemän Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

Kenneth Engelbrektsson (S) Ordförande Vivian Uddén (MP) Solveig Eriksson SKPF vice ordförande Aina Nordström, HSO Rolf Rodin, SRF

Kenneth Engelbrektsson (S) Ordförande Vivian Uddén (MP) Solveig Eriksson SKPF vice ordförande Aina Nordström, HSO Rolf Rodin, SRF Sammanträde funktionshinderfrågor inom utbildnings-, kultur och fritids- och samhällsbyggnadsfrågor Plats och tid Ryttaren Söderrummet kl. 13:00-16:20 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Kenneth Engelbrektsson

Läs mer

VERKSAMHETSBESKRIVNING FÖR NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD 2010-07-02

VERKSAMHETSBESKRIVNING FÖR NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD 2010-07-02 VERKSAMHETSBESKRIVNING FÖR NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD 2010-07-02 INNEHÅLL 1. Inledning...2 1.1 Geografisk avgränsning...3 1.2 Syfte...4 2. Deltagare...4 2.1 Övriga aktörer...5 3. Organisation...5

Läs mer

Dokumentation temagrupp: Kultur i skolan Första mötet 4 juni 2012

Dokumentation temagrupp: Kultur i skolan Första mötet 4 juni 2012 Dokumentation temagrupp: Kultur i skolan Första mötet 4 juni 2012 Samtalsledare, Daniel Eriksson, Örebro kommun Dokumentatör: Jerry Eriksson, Örebro läns landsting Dokumentation FAKTA Vad säger utvecklingsområdena

Läs mer

Årsredovisning allmänpolitiska utskottet 2013

Årsredovisning allmänpolitiska utskottet 2013 1(4) Landstingsfullmäktige Årsredovisning allmänpolitiska utskottet 2013 Organisation och uppgifter Allmänpolitiska utskottet är organiserat och arbetar enligt Arbetsordning för landstingsfullmäktige,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och tid Beslutande ledamöter Åtvidabergs bibliotek, kl.13.30-16.10 Lars-Åke Bergstrand (S), ordförande Björn Moum (M), vice ordförande Anki Sjöö-Törner (S) Fredrik

Läs mer

Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan

Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan 1 (6) Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan Överenskommelse mellan Folkhögskolorna i Västerbottens län och Västerbottens läns landsting 2010-2012 1. Inledning Västerbottens läns landsting och

Läs mer

Politiskt måldokument Kulturnämnden

Politiskt måldokument Kulturnämnden Politiskt måldokument Kulturnämnden Bakgrund Kulturnämnden tillsatte 2011 03 01 en arbetsgrupp för att arbeta fram nya mål för Kulturnämnden i Karlskrona. Gruppen bestod av Sophia Ahlin (m) (Sammankallande),

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Barn- och Utbildningsnämnden 2012-06-27 1 Plats och tid avgörande Kommunhuset Lessebo, Rottnen Onsdagen den 27 juni 2012 kl. 17.00 20.00 Ragnar Lindberg (s) ordf. Mona Wirkander (s) Lars Altgård (s) Lina

Läs mer

Gröna Kronoberg Vårforum Anders Unger Chef Hållbar tillväxt

Gröna Kronoberg Vårforum Anders Unger Chef Hållbar tillväxt Inledning Gröna Kronoberg Vårforum 2017 Anders Unger Chef Hållbar tillväxt Vi växer i öppna och hållbara livsmiljöer med förnyelseförmåga. Prioriteringen handlar om att vi ska planera vårt samhälle med

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-06-15

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-06-15 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-06-15 Närvarande:

Läs mer

Värmlands kulturplan 2013 2015

Värmlands kulturplan 2013 2015 Sida 1(64) Datum 2012-10-25 Dnr RV2012-519 Värmlands kulturplan 2013 2015 Program för utveckling av kulturen i Värmland Region Värmland - kommunalförbund Postadress Box 1022 651 15 KARLSTAD Besöksadress

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för Konst i Halland ett resurscentrum för konstutveckling

Överenskommelse om samverkan för Konst i Halland ett resurscentrum för konstutveckling TJÄNSTESKRIVELSE Kultur i Halland Ingemar Andréasson Utvecklingsledare Datum Diarienummer 20150410 DNKS150152 Driftnämnden Kultur och skola Överenskommelse om samverkan för Konst i Halland ett resurscentrum

Läs mer

Styrgrupp Regionala Vård- och omsorgscollege Kronoberg

Styrgrupp Regionala Vård- och omsorgscollege Kronoberg PROTOKOLL 2012-12-18 Styrgrupp Regionala Vård- och omsorgscollege Sammanträdesdatum: 2012-12-07 Plats: Sal 39 Venedig, Kunskapsutveckling Syd Tid: 09.00-11.00 Närvarande Arbetsgivarrepresentanter Jeanette

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Dalarna 2011-2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

Anna Söderström. Föredragande Harald Lindkvist Harald Lindkvist Marie Thuresson Sekreterare Josefin Claesson Ebba Orton

Anna Söderström. Föredragande Harald Lindkvist Harald Lindkvist Marie Thuresson Sekreterare Josefin Claesson Ebba Orton Utskottsindelning Blå utskottet A Blå utskottet B Ärenden Strategiska aktiviteter i Proposition: Färdplan 2020 och i Arbetslivspolitiska programmet Mål och riktlinjer för 2013 2016: Motion 9 Utvärdering

Läs mer

www.kulturplankronoberg.se

www.kulturplankronoberg.se Regional kulturplan för Kronobergs län 2015-2017 www.kulturplankronoberg.se Region Kronoberg Den 1 januari 2015 slås Landstinget Kronoberg och Regionförbundet södra Småland ihop och bildar Region Kronoberg

Läs mer

Protokoll från sammanträde med barn- och ungdomsutskottet

Protokoll från sammanträde med barn- och ungdomsutskottet PROTOKOLL Justeringsdatum 2005-09-07 1 (5) Ledningsenheten Kansliavdelningen/ 2005-09-06 BU 4/05 Protokoll från sammanträde med barn- och ungdomsutskottet Tid Tisdagen den 6 september kl. 14.00-16.10 Plats

Läs mer

Kulturplan Kalmar län 2015-2017

Kulturplan Kalmar län 2015-2017 Musi Kulturplan Kalmar län 2015-2017 Remissutgåva 20140602 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 POLITISK VISION... 3 INLEDNING... 4 KULTURENS DEMOKRATISK GRUND... 7 PRIORITERAD MÅLGRUPP...

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Ärende Parter Löner och allmänna anställningsvillkor i Riksavtalet mellan Svensk Scenkonst, Teaterförbundet och Akademikerförbunden avseende anställd administrativ personal vid offentligt

Läs mer

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen KUN 2008-11-06 p, 11 Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Agneta Olofsson Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen - RUFS 2010 1 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås

Läs mer

VERKSAMHETSBESKRIVNING FÖR NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD. För perioden 2 april 2013 till 1 april 2014 2013-09-13

VERKSAMHETSBESKRIVNING FÖR NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD. För perioden 2 april 2013 till 1 april 2014 2013-09-13 VERKSAMHETSBESKRIVNING FÖR NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD För perioden 2 april 2013 till 1 april 2014 2013-09-13 INNEHÅLL 1. Inledning...2 1.1 Geografisk avgränsning...3 1.2 Syfte...4 2. Deltagare...4

Läs mer

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen?

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen? Bilaga 7 KARTLÄGGNING Denna kartla ggning syftar till att ta fram information om hur Regionförbunden i Kalmar län, Jönköpings län, Kronobergs län, Region Blekinge jobbar fo r att attrahera nyanla nda akademiker

Läs mer

Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop. Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen Ds 2017:8

Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop. Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen Ds 2017:8 Halmstad 2017-06-o7 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop. Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen Ds 2017:8 Riksteatern

Läs mer

Projektbeskrivning Kronoberg utvecklar konstområdet

Projektbeskrivning Kronoberg utvecklar konstområdet 2012-08-16 Bilaga projektbeskrivning Ansökan till Statens kulturråd om regionala utvecklingsmedel Helen Hägglund Tel: 0470-72 74 37 E-post: helen.hagglund@rfss.se Projektbeskrivning Kronoberg utvecklar

Läs mer

Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern

Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern Kommunstyrelsen 2015-01-14 1 (12) Kommunledningskontoret KLK Kommunikation Eva Norberg, 016-710 16 92 Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern Fastställd av Eskilstuna kommunfullmäktige 2014-11-27

Läs mer

Sessionssalen, Regionens Hus, Växjö

Sessionssalen, Regionens Hus, Växjö Kulturnämnden Tid 2015-01-29 13:00 16:00 Plats Sessionssalen, Regionens Hus, Växjö ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Ragnar Lindberg (S), ordförande RosMarie

Läs mer

Nätverk Syfte/Uppdrag Ordförande Sekreterare

Nätverk Syfte/Uppdrag Ordförande Sekreterare Nätverk Syfte/Uppdrag Ordförande Sekreterare APU - omvårdnad/sjukvård Syftet med avtalet är att höja kvaliteten inom omvårdnadsprogrammet genom att förbättra den arbetsplatsförlagda utbildningen både i

Läs mer

Vårdförbundet avdelning Blekinge

Vårdförbundet avdelning Blekinge Vårdförbundet avdelning Blekinge Verksamhetsberättelse 20140101-20140507 Ledning och organisation Avdelningsstyrelse Avdelningsordförande Vice ordförande Styrelseledamot Styrelseledamot Styrelseledamot

Läs mer

Konstnärsnämndens styrelse. Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015.

Konstnärsnämndens styrelse. Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015. Konstnärsnämndens styrelse Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015. 1. Bakgrund Internationalisering och globalisering är några av de viktigaste

Läs mer