Dokumentation temagrupp: Kultur i skolan Första mötet 4 juni 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dokumentation temagrupp: Kultur i skolan Första mötet 4 juni 2012"

Transkript

1 Dokumentation temagrupp: Kultur i skolan Första mötet 4 juni 2012 Samtalsledare, Daniel Eriksson, Örebro kommun Dokumentatör: Jerry Eriksson, Örebro läns landsting

2 Dokumentation FAKTA Vad säger utvecklingsområdena i kulturplanen? Vad ingår och vad ingår inte i temagruppens arbete? Viktigt att poängtera är att frågor om kollektivtrafik och kulturskolor som båda på olika sätt berör området kultur i skolan utgör egna kapitel i den regionala kulturplanen. Dessa frågor kommer därför att bearbetas av egna temagrupper och ingår därför inte i denna grupps primära ansvarsområde. Vi kan såklart tala om dessa frågor och förhålla oss till dem, men det är inte avsikten att vi utarbetar planer gällande dessa. Vilka ingår i gruppen? Vilka kunskaper inom området har dessa att tillföra? Ulrika Stigbäck, Konstkonsulent, Örebro länsmuseum. Konstkonsulenten arbetar med ett tydligt barn och ungdomsperspektiv. Förmedlande verksamhet mellan konstnärer/konsthantverkare och skolor. Inte konkret arbetat med Skapande skola. Sammanställt en katalog där konstnärer fick anmäla intresse att arbeta med Skapande skola. Erfarenheten är annars att det är få konstnärer som kommer ut i skolan. Ulrika ska framöver även arbeta med konstnärerna och hur de presenterar sig själva och paketerar sina erbjudanden gentemot skolan. Ulrikas är konstvetare i botten. Har varit guide och värd på Moderna museet. Tidigare konstpedagog på länsmuseet innan nuvarande tjänst som konsulent. Mia Eklund, utvecklingsledare dans, Örebro läns landsting. Subventionerar dansföreställningar till skolor. I vissa fall arrangerat själv när förfrågan varit för låg. Arbetar även med dansresidens. Många skolor vill ha dans och söker danspedagoger men det är för få utbildade danspedagoger i länet för att möta efterfrågan. Mia letar då i grannlänen efter resurser. Samarbetar även med Västmanland, Uppland och Sörmland i gemensamma projekt. Fortbildar skolpersonal, framförallt i förskoleklasser och åk 1. Mia är utbildad på balettakademin där hon skolade sig till danspedagog med inriktning gymnasieåldern. Har jobbat på Örebro kulturskola. Därefter tre år gymnasielärare på Karolinska skolan. Frilansar vid sidan av tjänsten med dansundervisning på fritiden. Cay Flydén, kulturchef, Kultur och fritidsförvaltningen, Degerfors kommun. Kommunen har bland annat haft dans i skolan i fyra år genom inköpta föreställningar. Egentligen ska det vara skolan som hittar sina projekt, men det har istället landat mycket på Cays bord att samordna detta. I år har man fått pengar för att arbeta med konst i skolan, och framförallt bildanalys. Cay engagerar Grafikverkstan, Karlskoga konsthall, Kulturskolan och lokala konstnärer att vara med i detta projekt. Tidigare erfarenhet: i grunden utbildad lågstadielärare. Snarare jobbat på högstadiet som obehörig lärare. Har varit rektor i grundskolan, därefter nuvarande tjänst som kulturchef i kommunen. Gunilla Dovsten, kultursekreterare, Kultur och fritidsförvaltningen, Lindesbergs kommun. 2 (7)

3 Gunilla söker, administrerar och redovisar Skapande skola-pengarna. Bygger även ett nätverk med personer som ska vara Gunillas nyckelpersoner i skolorna. Skolorna bestämmer själva vad de inom kulturplanen ska köpa in. Gunilla informerar skolorna om olika utbud och möjliga kontakter. I Lindesberg har man arbetat med Skapande Skola i fyra år och nu börjar det släppa lite så att skolorna börjar göra mer långsiktiga samarbeten med konstnärer istället för att bara gå på föreställningar. Teater och skolbio arbetar man kontinuerligt med utifrån befintlig budget. Gunilla är keramiker i grunden och har tidigare varit konstkonsulent innan nuvarande tjänst som kultursekreterare i Lindesbergs kommun. Agneta Bertilsson, producent, Örebro länsteater. Agneta är ny på tjänsten, kom tidigare från Sörmlands musik och teater. På länsteatern har man en pågående diskussion om framtiden och hur man ska arbeta med Skapande skola. Klart är att man ska producera två turnéföreställningar framöver. Agneta berättar att det finns ett nätverk mellan länsteatrarna i landet där man bland annat utbyter erfarenheter om hur man arbetar med teatern genom Skapande skola. Agneta är egentligen socionom. Har innan arbetet i Sörmland arbetat i Gävle kommun som kultsekreterare, dans, film, media, konstprojektansvarig med anställda pedagoger ute i kommunens skolor. Carina Nyström, producent, Teater Martin Mutter. Martin Mutter producerar teater framförallt för en barn- och ungdomspublik, och har gjort så i 25 år. Man har ett avtal med Örebro kommun så de spelar gratis för örebrobarnen, men säljer och spelar föreställningar i övriga länet och även stora delar av landet. Har varit inblandade i Skapande skola i olika sammanhang, nu senast i Askersund. Där blev man tillfrågad i god tid och kunde vara med och samarbeta, annars är det ofta så att man blir inkopplade när skolan redan tänkt klart. Förutom teaterproduktioner i höst två specialprojekt: Föreställningen Säkert? i samarbete med ungdomsmottagningen som ska informera åttondeklassare om säkert sex. Blåst! tillsammans med kommunens konsumentrådgivning om ungdomars handel på nätet, målgrupp gymnasiet. Martin Mutter är med i nätverket BIBU, scenkonstbiennal för barn och unga i Lund. Carina har tidigare arbetat på studieförbund med mycket amatörkulturprojekt såsom dans, teater, Arbetat på Örebro kommun i sju år. Radioproducent på UR, P1. Verksamhetsledare på Nya Teatern. Brinner för amatörteatern även om nu producerar professionellt. Har arbetat som producent på Länsteatern en kort tid. Föreläsare. Har frilansat med bland annat Kompani Raande-vo. Anna Åslund, keramiker, Askersund. Anna är utbildad och verksam som keramiker sedan sex år. Kombinerat detta med en tjänst som konstnärlig ledare på kommunal f-6 skola i Motala kommun med estetisk profil. Har arbetat med detta i fem år, nu slutat med det. Har själv sett problemen i möte mellan skola och kreatörer. Anna fortbildade personal och skrev Skapande Skola-ansökningarna. Har 3 (7)

4 även varit verksam utövare inom Skapande skola projekt. Har därigenom stått på bägge sidor i Skapande skola-processen, både som skolaktiv och som kreatör. Anna är vice ordförande i Norra Vätterns bild och formkonstnärer, vilket gett henne ett stort kontaktnät. Tidigare konstnärlig ledare, bildlärare, cirkelledare i keramik för vuxna genom ABF, men även gett barnkurser. Arrangerar konstrundan som går från från Motala upp till Hallsberg. Mats Öhlund, rektor, Kulturskolan Örebro. Samverkar med kommunens skolor genom att erbjuda kulturskolans pedagoger för kulturprojekt i kommunens skolor. Det kan gälla allt från några veckor upp till flera år med estetiska läroformer enligt vad som står i läroplanerna. Har därför ett stort kontaktnät utåt mot skolorna i Örebro kommun. Även stort kontaktnät i Sverige mellan kulturskolor. Tidigare erfarenhet: rektor sedan tio år, därinnan musiker, orkestermagister på kulturskolor runtom i länet. Lena Backlund, teaterkonsulent, föreningen Riksteatern Örebro län. Arbetar för en ideell förening och saknar verksamhetsmedel. Kan inte subventionera, annars uppdraget ganska likt framförallt Mias dansverksamhet. Arbetar sällan mot barnen direkt utan snarare mot lärare och andra som i nästa steg arbetar med barn och unga. Nätverkar med regionala kulturkonsulenterna, kultur i skolan, teaterkonsulenter i mellansverige men även från hela landet. Jerry Eriksson, utvecklingsledare film, Örebro läns landsting. Film i Örebro län är ett av nitton regionala filmresurscentrum som finns i landet. Alla dessa arbetar på olika sätt med tre huvudsakliga verksamhetsben: talangutveckling av unga filmare, främjande av visning och spridning av film i länet (i nuläget framförallt biografutveckling och digitalisering) och film som pedagogiskt instrument i skolan inklusive skolbio. Det filmpedagogiska benet är det som relaterar närmast till denna temagrupps arbete. Resurscentret har inga egna anställda pedagoger, men fungerar baserat på efterfrågan som en förmedlare av metoder och kompetenser till skolan. Man samarbetar i hög grad med övriga resurscenter i Mälardalen. Daniel Eriksson, producent, Kulturskolan Örebro kommun Samordnar Skapande skola i Örebro kommun sedan Producerar utställningar och arrangemang kring kulturskolans elevers verk. Var Skapande skola-samordnare för hela länet på Regionförbundet. Daniel även ett administrativt chefsuppdrag för Hjalmar Bergmanteatern, som är kulturskolans förvaltningsansvar. Saknas aktörer i gruppen? Saknas kunskaper och vem skulle kunna ha dessa kunskaper? I gruppen återfinns representanter från kommuner, regionala konsulenter, professionella och fria kulturutövare, men det saknas representanter från skolan. (Vi är dock mitt i skolavslutningar så det är förklarligt) men vi har heller inte skickat inbjudningar till 4 (7)

5 rektorer/lärare särskilt. Däremot har det gått en inbjudan till det så kallade Kultur i skolannätverket (ett nätverk med en särskild kontakt i varje kommun som varit tänkt att fungera som en länk mellan Kulturkonsulentnätverket och skolan). Cay tror det blir svårt att rycka lärare från skolan iom det nya arbtetssättet med dokumentation, dokumentation, dokumentation. Därför får vi fokusera på att hitta nyckelpersoner på kommunal nivå istället. Förslag: Jerry och Daniel tar aktiv kontakt med deltagarna i Kultur i skolan-nätverket. Vi förklarar att arbetet i temagruppen inte ska ses som ytterligare ett uppdrag, utan att det kan bli det forum vi talar om de frågor vi tidigare gjort i det tidigare nätverket. Ytterligare funderingar och förslag på personer som bör bjudas in särskilt: Hur ska vi få hit flera fria kulturutövare om de inte får ersättning? Nick Furderer är ett förslag på en sådan. Nick skulle kunna komma i egenskap av styrelseordförande i KC-Mitt och ha sin ersättning därifrån. Gunilla Rönnberg, kulturchef Askersund. Maria Bäcklin, tidigare rektor Sveaskolan. Arbetar numer med ett uppdrag kring skolutveckling på Regionförbundet. Pågår redan arbete, projekt eller liknande inom området? Finns planer på ett arbete av detta slag? I Askersund planeras ett kultur- och kunskapscentrum där allt ryms. Mötesplats för skola och professionell kultur. I förslaget fanns från början inte bild- och form med men ett yttrande är inlämnat där det framkom att kommunen inte hade några visioner för dessa områden. Bygget ligger dock på framtiden. Nu finns äntligen digital bio i Lindesberg så nu måste man börja jobba på det. Skolbio är en aktivitet men man måste få igång närmast dygnet-runt verksamhet. Bion ligger under kulturförvaltningen. Man har även ett aktivt samarbete med konstfrämjandet. De får stöd av kommunen. Anna-Karin Andersson är kontakten där. I höst blir det projekt i lagrade ljudspår om konsten att bygga musik. Skolworkshops som avslutas med konsert. Skolteater Den unge Werthers lidande och Doppler. Gunilla försöker få skolorna att förstå att de har pengar kvar de måste göra av med innan året är slut. Detta beror till del på att Skapande Skola-stödets schema ligger i ofas med skolans verksamhet. Dans: Skolorna ringer nu och önskar dans, mycket på efterfrågan av eleverna. Till hösten säljs föreställningar via Dansspridning och redan nu har man fått in några bokningar. Önskar att kunna sparka liv i projektet Skapa Dans som är ett projekt där elever skapar tillsammans med professionella dans och musikaktörer. Martin Mutter: Önskar att skolorna hörde av sig mer med egna samarbets- och projektidéer, men oftast kommer de ut med sina egna redan färdiga teaterföreställningar. 5 (7)

6 Önskar kunna göra ett samarbete med Örebro Rättighetscenter. Örebro Länsteater: Tagit kontakt med tidigare kontakter i länet, ett nätverk som tidigare fanns men som det blivit ett glapp i. Man vill ut med två föreställningar i höst, och en nästa vår. Inga särskilda Skapande Skola-projekt på gång. Dock finns en stark vilja att prioritera att komma ut till barn- och unga i länet. Konstkonsulenten: Skolor hör av sig och frågar om specifika konstnärer. Oftast gäller det korta projekt när de har pengar att göra av med. Konsulenten önskar därför mer långsiktighet från skolans håll. Konsulent har dock en mycket liten budget att bekosta och subventionera verksamhet med. Man har tagit fram en konsthandledningen Bilder berättar om sex regionala konstnärer som man sprider ut till skolor. Degerfors: Skapande skola-projekt på gång. Därutöver rutinen med årliga författarbesök på bibliotek och skolor. Teaterföreställningar. Försöker blåsa liv i Folkets Hus-biografen genom Swedish film-licence och DVD-visningar. Kulturskolan Örebro har ett uppdrag att samarbeta med skolan. I projektformen Kultur för lust och lärande kulturskolans pedagoger upp till tre år på en skola. Skolor som varit KFLOL-skolor tenderar att söka Skapande skola-pengar också efteråt. Kulturskolan är samordnare för kommunens Skapande skola-ansökningar. Man ordnar träffar mellan utövare och skolor. Man ska även framöver arrangera en träff med kulturombud på alla grundskolor i Örebro kommun där dessa får möta Kompani Raande vo, Teater Martin Mutter, Länsmusiken och Länsteatern. Film: Det bedrivs ingen operativ pedagogisk verksamhet från filmresurscentret. Det som planeras framöver är att tillsammans med kollegorna i Mälardalen samordna en workshop för metodutveckling när det gäller filmpedagogik. Det finns ett behov hos resurscentrumen att ta ett steg tillbaks och få svar på vilka filmpedagogiska verksamheter som bedrivs i våra län, med eller utan stöd av resurscentrumen, och vilka önskemål skolan har på resurscentren. Hur mycket tid finns inom gruppen när det gäller arbetet i temagruppen? Vid mötet framkommer att det finns ett deadline-datum i oktober då varje temagrupp ska leverera vad man kommit fram till. Vi bestämmer då att vi behöver två, tre träffar till innan dess. Vi beslutar även att Örebro är OK som ort att mötas i då det är enklast att resa till för alla. OBS! Ändring sedan beslut på mötet: Gruppens sammankallande har efter mötet förstått att det oktoberdatum som nämndes inte alls bör uppfattas som ett deadlinedatum. Tidigt i det stora temagruppsarbetet bestämde man att det någon gång årligen skulle ordnas ett stort möte för alla grupper gemensamt för avstämning av utvecklingen inom de olika målområdena. Oktober nämndes som en möjlig 6 (7)

7 lämplig månad för detta, men avsikten var inte att man var tvungen att presentera något färdigt och konkret då. Snarare en avstämning med utgångspunkt i var varje grupp är just då, oavsett i vilken takt man jobbat på. Därför föreslås att vi slår av lite på takten för att inte slita ut gruppen i förtid då detta är ett långsiktigt arbete. Finns några ekonomiska resurser att tillgå? Nej, inte några särskilda medel vikta för temagruppen. Däremot kan ju gruppen i sitt vidare arbete föreslå projekt som det kan gå att söka bidrag för både från landstinget men även från Kulturrådet. Hur ofta ska gruppen samverka? Hur, när och på vilket sätt? (Skapa en tidsplan för 2012) Vid mötet föreslogs att nästkommande möte skulle hållas redan den 15 augusti. Med tanke på ovanstående resonemang om att slå av på takten något då oktober månad inte längre är ett tvingande mål har sammankallande bestämt att nytt mötesdatum efter sommaren istället blir måndagen den 24 september, klockan Andra synpunkter som lyfts i gruppen? Det lyfts en opponering angående utformningen av ett av utvecklingsområdena, nämligen varför så uttalat arbeta med just Skapande skola. Vi samtalar kring det och sluter oss till att det inte utesluter annan kulturverksamhet i skolan, men att det är en viktig finansieringsmetod som på olika sätt inte fungerar optimalt. Det kan därför vara av vikt att vi med våra olika kompetenser resonerar kring hur vi kan få det att fungera bättre i vårt län. Ett nav mellan offentliga aktörer, kulturutövare och skolan är att utveckla och etablera formen med utbudsdag och utbudskatalog. Sändlistor ut till kulturaktörer, skolor och kommuner. Hur kan vi hålla sådana hålla aktuella? Vad gäller skolor och förskolor måste vi ha metoder att nå likval kommunala som privata. Kan vi på något sätt verka för en långsiktighet i skolans verksamhetsplanering? 7 (7)

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg?

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg? Tjänsteskrivelse Datum 2010-06-23 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Skolkulturplan. ett gott liv. -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun. Godkänd av bildningsnämnden nden 2016-03-23, 25

Skolkulturplan. ett gott liv. -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun. Godkänd av bildningsnämnden nden 2016-03-23, 25 Skolkulturplan ett gott liv -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun Skolkulturplanen, ett gott liv bygger på: -Barnkonventionen -Förskolan och grundskolans styrdokument -Relevant, en

Läs mer

Konkurrensutsättning av verksamheter inom kultur och fritidsnämnden

Konkurrensutsättning av verksamheter inom kultur och fritidsnämnden Tjänsteskrivelse Tyresö kommun Utvecklingsförvaltningen 1 (6) Utredare: Marita Sirviö, 08-5782 9509 2013-01-22 Diarienr: 2012 KFN Kultur och fritidsnämnden Konkurrensutsättning av verksamheter inom kultur

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Närvarande: Petra Rantatalo, Region Västerbotten Åsa J-Persson, Åsele kommun Tage Markusson, Västerbottensteatern Brage Sundberg,

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Dalarna 2011-2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Barn har rätt till alla sina språk- även sina estetiska. Barn och unga ska ha lika möjligheter att uppleva ett rikt utbud av professionellt utövad kultur och själva

Läs mer

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan Gullspångs kommun Gullspångs kommun har reviderat sin barn- och ungdomskulturplan och den nya planen sträcker sig

Läs mer

En viktig mässa för alla

En viktig mässa för alla Gunilla Südow Mölnlycke bibliotek, Härryda kommun gunilla.sudow@harryda.se 2013 En viktig mässa för alla I dagens läge, med en snabb teknikutveckling, inte minst inom den digitala sfären, behöver vi förr

Läs mer

REGIONAL KULTURSKOLA Västmanlands län

REGIONAL KULTURSKOLA Västmanlands län REGIONAL KULTURSKOLA Västmanlands län BAKGRUND PUFFIMOK-ÖM (mars 2010-aug 2011) Gemensamma länsstudiedagar Nätverk mellan lärare Aktiviteter med elever Dela tjänster mellan kommuner Träffar med chefer

Läs mer

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 1 HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 Organisation kring Skapande skola Skolledning och Kultur på kommunen fastställer tillsammans riktlinjer för skapande skola. Arbetet är förankrat hos rektorerna

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

Kungsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter

Kungsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Kungsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk 6-9, Kungsskolan Ansvariga för planen Klas Lundström Vår vision Skolan

Läs mer

Underlag för utformning av lokal digital plan

Underlag för utformning av lokal digital plan Underlag för utformning av lokal digital plan Börja med att scanna QR-koden eller klicka på länken: https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=xoctf2rl9oe Inledning I avsikt att tydliggöra och synliggöra

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS UPPDRAG FÖR ÅR 2013 TILL KULTURSKOLAN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS UPPDRAG FÖR ÅR 2013 TILL KULTURSKOLAN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS UPPDRAG FÖR ÅR 2013 TILL KULTURSKOLAN INNEHÅLL I UPPDRAGSHANDLING 1. UPPGIFT 2. PROFIL 3. MÅL OCH SATSNINGAR 4. RAPPORTERING 5. BUDGET 6. UPPGIFTSMÅTT BILAGOR FÖR UPPFÖLJNING

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förslag till Skolbioplan. 2013-05-07 Vår referens. Malena Sandgren Enhetschef KBU KN-KFÖ-2013-01205

Tjänsteskrivelse. Förslag till Skolbioplan. 2013-05-07 Vår referens. Malena Sandgren Enhetschef KBU KN-KFÖ-2013-01205 Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (1) Datum 2013-05-07 Vår referens Malena Sandgren Enhetschef KBU Tjänsteskrivelse Förslag till Skolbioplan KN-KFÖ-2013-01205 Sammanfattning Kulturförvaltningen inrättar

Läs mer

Verksamhetsplan för Kulturnämnden

Verksamhetsplan för Kulturnämnden Verksamhetsplan 1 (8) Datum 2014-09-01 KN Dnr. 2014/74 Verksamhetsplan för Kulturnämnden Inledning Kulturnämndens uppdrag är att driva kommunens stora kulturinstitutioner som Biblioteken, Kulturskolan,

Läs mer

Skapande skola, Kulturrådet Handlingsplan 2009 Gävle Kommun

Skapande skola, Kulturrådet Handlingsplan 2009 Gävle Kommun 2009-02-25 Sid 1 (6) Skapande skola, Kulturrådet Handlingsplan 2009 Gävle Kommun Ett kulturpedagogiskt program utvecklingsmöjligheter utifrån helhetsperspektiv. Tänka framåt men göra nu (SOU 2006:45) Fakta:

Läs mer

Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan

Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan Bakgrund - problembeskrivning Strömsunds kommun är den nordligaste av Jämtlands läns kommuner. Strömsund är en vacker glesbygdskommun,

Läs mer

Tillsynsbeslut för gymnasieskolan

Tillsynsbeslut för gymnasieskolan Beslut Skolinspektionen 2015-08-27 Göteborgs stad infoaeduc.boteborg.se Gymnasieskolenhetschef och rektorer vid Hvitfeldtska gymnasiet mikael.o.karlssonaeduc.ciotebord.se amela.filipovicaeduc.qotebord.se

Läs mer

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick FÖRORD Denna skrift är en utvärdering av projektet Språkglädje och läslust 2007-2010 och en avstamp för att jobba vidare med läsfrämjande insatser. Projektledare:

Läs mer

Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015

Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015 1 (9) Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015 Förändrad skollag I Lekebergs kommun pågår ett utvecklings- och förändringsarbete av elevhälsan för "att organisera arbetet på ett sätt som gör

Läs mer

Individuella utvecklingsplaner

Individuella utvecklingsplaner Ett arbetsmaterial för arbetet med Individuella utvecklingsplaner Barn- och ungdomsförvaltningen 2004-09-17 1 Innehåll Inledning, Syfte 3 Mål, Innehåll, Struktur, Uppföljning, Förvaring 4 Överlämnande,

Läs mer

Kvinna 21 år. Kvinna 17 år. Kvinna, 44 år

Kvinna 21 år. Kvinna 17 år. Kvinna, 44 år Skälet till att jag gillar teater är väl att jag alltid har haft livlig fantasi. Eller, det är vad folk säger. Och då har väl jag känt att teater har varit lite som en verklighetsflykt när jag har haft

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2016

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2016 1(5) Verksamhet Konstfrämjandet Skåne är en ideell förening med en omfattande verksamhet. Vi har länge arbetat med att sätta fokus på samtidskonsten i Skåne och Malmö och att ge befolkningen tillgång till

Läs mer

En handbok från Kulturskolerådet. Från musikskola till kulturskola - tips på vägen

En handbok från Kulturskolerådet. Från musikskola till kulturskola - tips på vägen En handbok från Kulturskolerådet Från musikskola till kulturskola - tips på vägen Kulturskolerådet är en ideell, partipolitiskt och fackligt obunden förening där kommuner samverkar för en tillgänglig och

Läs mer

Ärende: 1. Sammanträdet öppnas Ordförande Thomas Ohlsson hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat

Ärende: 1. Sammanträdet öppnas Ordförande Thomas Ohlsson hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat Protokoll för Länsteatrarnas styrelsemöte 29/30 september 2013 Sammanträde 5/2013 Närvarande; Thomas Ohlsson, (ordf.) Lena Carlbom, Lennart Thörnlund, Magnus Holm, Linde Sjöstedt (sekr.). Malin Axelsson

Läs mer

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Sidan 2 av 14 Inledning Barn- och ungdomskulturen är

Läs mer

Biblioteksplan 2012-2015 för Vänersborgs kommun

Biblioteksplan 2012-2015 för Vänersborgs kommun Biblioteksplan 2012-2015 för Vänersborgs kommun Antagen av 2012 03 28 Biblioteksplan 2012-2015 Denna biblioteksplan avser folkbibliotekens verksamhet och gäller således inte skoloch gymnasiebibliotek eller

Läs mer

Förebyggande insatser för att minska cannabisanvändandet bland unga

Förebyggande insatser för att minska cannabisanvändandet bland unga SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERG RIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 3.2-195/2013 SID 1 (8) 2013-02-27 Handläggare: Carina Cannertoft/ Christina Grönberg Telefon: 08-508 43 028/ 508

Läs mer

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet:

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet: 1 Vår vision: Vår vision på Långängskolan är att alla elever ska vara trygga, trivas och må bra. Ingen ska utsättas för diskriminering eller kränkande behandling. På Långängskolan skall alla elever och

Läs mer

Hitta kunder som frilansare

Hitta kunder som frilansare Hitta kunder som frilansare Hitta kunder som frilansare 4 Att livnära sig som frilansare, genom att ta långa- eller kortsiktiga uppdrag, är en allt vanligare arbetsform. På Billogram träffar vi många frilansare,

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan Kvalitetsredovisning Björkhagaskolan 2011-2012 1 1. Grundfakta Enhetens namn: Björkhagaskolan Verksamhetsform: Grundskola Antal elever (15 oktober): 320 Elevgruppens sammansättning ålder, genus och kulturell

Läs mer

Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011

Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011 Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011 Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga Laholm ska bli en av

Läs mer

Kulturplan för barn och unga i Alingsås kommun

Kulturplan för barn och unga i Alingsås kommun Datum: 16-01-20 Till Kultur- och Fritidsnämnden Handläggare: Birgitta Westergren Lenken Direktnr: 0322 616 364 Beteckning: Uppdaterad Kulturplan för barn och unga 2016-01-20 Kulturplan för barn och unga

Läs mer

Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga. Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken

Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga. Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken SAMMANFATTNING Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken Seminariedagen innehöll information

Läs mer

Handbok för LEDARSAMTAL

Handbok för LEDARSAMTAL Handbok för LEDARSAMTAL Ett material som kan vara en hjälp till att möta ideella ledare till enskilda utvecklingssamtal. 1 Förord SAU skulle aldrig vara vad det är idag om det inte var för alla de ideella

Läs mer

Verksamhetsrapport 2012/2013

Verksamhetsrapport 2012/2013 Tuna skolområde Datum 1 (9) 2013-06-19 Grundsärskola inriktning träningsskola + Gymnasiesärskola inriktning verksamhetsträning Verksamhetsrapport 2012/2013 Tuna skolområde Inledning Tuna skolområde består

Läs mer

Ung i Lindesberg. Resultat från LUPP

Ung i Lindesberg. Resultat från LUPP Ung i Lindesberg Resultat från LUPP lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2008 Politiken efterlyser ungdomsperspektiv kartläggning bland kommunens ungdomar blir underlag för framtida beslut I september

Läs mer

Kulturama grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar

Kulturama grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar TEATER, DANS, MUSIK, SÅNG, BILD & FORM Årskurs 4 9 Kulturama grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar Välkommen på ÖPPET HUS! Läs mer på sid 3 Det ska vara ROLIGT att gå i skolan!

Läs mer

Kastellskolan Elevhälsoplan 2012-2013 antagen 201211, reviderad 20130911 Claesson Schéele

Kastellskolan Elevhälsoplan 2012-2013 antagen 201211, reviderad 20130911 Claesson Schéele Elevhälsoplan Kastellskolan 2013-2014 Skolans arbete ska vila på en grund av kunskap om vad som främjar elevens lärande och utveckling. Styrdokumenten för skolan är tydliga med att alla elever ska få den

Läs mer

Alla barn har rätt till kultur

Alla barn har rätt till kultur Alla barn har rätt till kultur Artikel 31 i FNs barnkonvention erkänner barnets rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet. Denna rätt ska respekteras och främjas. Kulturell och konstnärlig

Läs mer

Kvalitetsplan. Mellanvångens förskola läsåret 2015/2016. Kvalitetsplan. Mellanvångens förskola 2015-08-11

Kvalitetsplan. Mellanvångens förskola läsåret 2015/2016. Kvalitetsplan. Mellanvångens förskola 2015-08-11 Kvalitetsplan Mellanvångens förskola läsåret 2015/2016 Kvalitetsplan Mellanvångens förskola 2015-08-11 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade område läsåret 2015-2016... 3 Förväntansdokument... 4 Kvalitetsuppföljning...

Läs mer

GENOMFÖRD PÅ UPPDRAG AV STOCKHOLMS LÄNS LANDSTINGS KULTURFÖRVALTNING OCH FILM STOCKHOLM 2008

GENOMFÖRD PÅ UPPDRAG AV STOCKHOLMS LÄNS LANDSTINGS KULTURFÖRVALTNING OCH FILM STOCKHOLM 2008 FILM- OCH MEDIEPEDAGOGISK KARTLÄGGNING AV STOCKHOLMS LÄN GENOMFÖRD PÅ UPPDRAG AV STOCKHOLMS LÄNS LANDSTINGS KULTURFÖRVALTNING OCH FILM STOCKHOLM 2008 RAPPORTFÖRFATTARE: LOTTI FRED INNEHÅLLSFÖRTECKNING:

Läs mer

Insatser till barn i behov av särskilt stöd

Insatser till barn i behov av särskilt stöd Revisionsrapport Insatser till barn i behov av särskilt stöd Mjölby kommun Maj 2009 Håkan Lindahl Marie Lindblad Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2 Bakgrund och uppdrag...

Läs mer

Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014

Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014 Kulturnämnden Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014 Förslag till hur kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram för 2014 ska fördelas per institution. Fördelningen

Läs mer

Presentation av Björkängens förskola

Presentation av Björkängens förskola Presentation av Björkängens förskola Vår förskola startade 1 oktober 1990 och tillhör Närlunda rektorsområde. Vi är en förskola i utveckling som har inspirerats av Reggio Emilias filosofi och tankar om

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

Förslagen som kom ifrån de tre diskussionsfrågorna blev till fem huvudrubriker :

Förslagen som kom ifrån de tre diskussionsfrågorna blev till fem huvudrubriker : Förslagen som kom ifrån de tre diskussionsfrågorna blev till fem huvudrubriker : Nätverkande/samarbete i länet Ämnesrelaterat samarbete Samspel i länet Fortbildning Samarbete med andra kulturaktörer 118

Läs mer

Foto: Ing-Marie Fransson. Kulturgaranti för barn och ungdom. bild dans musik litteratur film teater

Foto: Ing-Marie Fransson. Kulturgaranti för barn och ungdom. bild dans musik litteratur film teater Foto: Ing-Marie Fransson Kulturgaranti för barn och ungdom bild dans musik litteratur film teater Kulturgarantin alla barns rätt till kultur Vimmerby kommun garanterar alla barn i förskolan och skolan

Läs mer

ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna?

ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna? ationer med ch våld. Det handlar om kärlek ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna? FÖRORD Det handlar om kärlek ett projekt om barns och ungas

Läs mer

Barn- och ungdomskulturplan inklusive skolkulturgaranti 2015-2017

Barn- och ungdomskulturplan inklusive skolkulturgaranti 2015-2017 Barn- och ungdomskulturplan inklusive skolkulturgaranti 2015-2017 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vision 3 Bakgrund 3 Emmaboda kommuns mål för barn- och ungdomskultur 3 Kulturgaranti 4 Skolkulturgaranti 4 Kultur

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 Öppna förskolan Familjecentralen Noltorps enhet ALINGSÅS Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se 1. Förutsättningar Beskrivning

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller för perioden: Aug 2014-juni 2015 Ansvarig för planen: Hanna Lindö Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola,

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET

Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGDS FÖRSKOLEVERKSAMHET Läsåret 2007/2008 1. Inledning Alla barn och elever skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin individualitet. Likabehandlingsplanen

Läs mer

FRITID FÖR ALLA - HANDLINGSPLAN. Mål fritid för barn och ungdomar med funktionsnedsättning

FRITID FÖR ALLA - HANDLINGSPLAN. Mål fritid för barn och ungdomar med funktionsnedsättning SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD OCH SERVICE TIL L PERSONER MED FUNKT IONSNEDSÄTTNING SID 1 (5) 2009-03-01 FRITID FÖR ALLA - HANDLINGSPLAN Bakgrund Staden gjorde 2005 en utredning om var samordnings-

Läs mer

REGIONAL SAMVERKANSRUTIN VID FAMILJEHEMSPLACERING

REGIONAL SAMVERKANSRUTIN VID FAMILJEHEMSPLACERING REGIONAL SAMVERKANSRUTIN VID FAMILJEHEMSPLACERING FÖR SOCIALTJÄNST OCH SKOLA INKLUSIVE ELEVHÄLSA Den sårbara familjen Psykisk hälsa Riskbruk och riskbeteende Äldres hälsa Nya perspektiv Utveckling i samverkan

Läs mer

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012 i Östergötland den 27 oktober 2012 Deltagare Emma Palmkvist, 24 år, Linköping Ellinor Sundberg, 19 år, Finspång Mimmi Rosell, 24 år, Mjölby Diana Jonsson, 21 år, Åtvidaberg Emma Petersson, 18 år, Åtvidaberg

Läs mer

Nämndmål. Verksamhetsplan och budget 2011 för Barn- och utbildningsnämnden De effektmål som är understrukna har kommunfullmäktige valt att följa

Nämndmål. Verksamhetsplan och budget 2011 för Barn- och utbildningsnämnden De effektmål som är understrukna har kommunfullmäktige valt att följa Nämndmål Verksamhetsplan och budget 2011 för Barn- och utbildningsnämnden De effektmål som är understrukna har kommunfullmäktige valt att följa Målområde: Ekonomisk tillväxt KF:s inriktningsmål Nämndens

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Kulturprojekt i Utsikter

Kulturprojekt i Utsikter Kulturprojekt i Utsikter Inledning Sedan 2009 har Utsikter bedrivit kulturprojekt på sju skolor i Helsingborg och Landskrona. Genom ett nära samarbete med städernas kulturinstitutioner har skolorna implementerat

Läs mer

Kristinebergskolan åk 4-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kristinebergskolan åk 4-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Kristinebergskolan åk 4-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Årskurs 4-6 Läsår 2015/2016 1/12 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Kulturskolans kurser

Kulturskolans kurser Kulturskolans kurser www.enkoping.se/kulturskolan Foldern Kulturskolans kurser är producerad av Enköpings kommun 2011 Foto om inget annat anges Kulturskolans bildarkiv Vad får barn och ungdomar att gå

Läs mer

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Om mig Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Manual för genomförande Länets kommuner i samverkan med Landstinget i Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland.

Läs mer

Österslättsskolan. Läsåret 2012 2013 kommer cirka 380 elever i årskurs 7, 8 och 9 att gå på Österslättsskolan.

Österslättsskolan. Läsåret 2012 2013 kommer cirka 380 elever i årskurs 7, 8 och 9 att gå på Österslättsskolan. Österslättsskolan Läsåret 2012 2013 kommer cirka 380 elever i årskurs 7, 8 och 9 att gå på Österslättsskolan. Alla elever i årskurs 7 i Karlshamns kommun gör tre val på den egna skolan angående språk,

Läs mer

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen.

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen. Bibliotekslagen slår fast att alla kommuner skall upprätta biblioteksplaner för samtliga verksamheter inom biblioteksområdet. Den är ett strategiskt dokument som beskriver verksamheterna och dess framtida

Läs mer

IT-pedagogisk handlingsplan för Väsby välfärds skolor

IT-pedagogisk handlingsplan för Väsby välfärds skolor Styrdokument, plan Skolstrateg 2014-02-04 Per Kornhall 08-590 976 50 Dnr SVV/2013:112 per.kornhall@upplandsvasby.se IT-pedagogisk handlingsplan för Väsby välfärds skolor Nivå: Nämndspecifikt styrdokument

Läs mer

Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning

Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning Reviderad 2015-09-01 Hjälpreda Hörsel Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning www.spsm.se www.vgregion.se www.rjl.se www.regionhalland.se www.skl.se Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

Till Undervisningsråd Magdalena Karlsson, Skolverket

Till Undervisningsråd Magdalena Karlsson, Skolverket Till Undervisningsråd Magdalena Karlsson, Skolverket Remissyttrande rörande Allmänna råd med kommentarer utbildning på sjukhus eller institution knuten till ett sjukhus lämnat av Sveriges Sjukhuslärarförening.

Läs mer

Minnesanteckningar Skolsamråd

Minnesanteckningar Skolsamråd SID 1/6 Minnesanteckningar Skolsamråd 2012-10-22 Rektor hälsar välkommen och tackar för att så många har kommit, extra välkomnande till två elevrepresentanter från Elevrådet. Elevråd Ordförande Måns och

Läs mer

- risker och konsekvenser

- risker och konsekvenser Filmfakta Ämne: Idrott och hälsa, Biologi, ANDT Ålder: Från 13 år (H, Gy) Speltid: 17 minuter Svenskt tal med svensk text som tillval Producent: Kunskapsmedia AB, 2012 Inlärningsmål - Att ungdomarna lär

Läs mer

Utvecklingsplan för det drogförebyggande arbetet i Laholms kommun. Antagen av kommunstyrelsen 2003-08-26 Diarienummer 569/02

Utvecklingsplan för det drogförebyggande arbetet i Laholms kommun. Antagen av kommunstyrelsen 2003-08-26 Diarienummer 569/02 1 Utvecklingsplan för det drogförebyggande arbetet i Laholms kommun Antagen av kommunstyrelsen 2003-08-26 Diarienummer 569/02 2 Monica Jacobsson 20030602 Samordnare Laholms kommun UTVECKLINGSPLANEN FÖR

Läs mer

utdrag ur ansökan till MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

utdrag ur ansökan till MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Projektet Afrovadå vadå afrofobi? utdrag ur ansökan till MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Syfte Projektet är planerat som ett treårigt projekt med övergripande mål att motverka och

Läs mer

Kopperskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kopperskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kopperskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen grundskola, förskoleklass, fritidshem, 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Stämmer Stämmer delvis Stämmer inte x

Stämmer Stämmer delvis Stämmer inte x Skolkollen nr 10 Särskilt stöd, rätt utbildning Stämmer Stämmer vis Stämmer x INSATSER För att uppmärksamma elever i behov av stöd lyfter varje arbetslag i elevhälsan de elever som riskerar att nå målen.

Läs mer

Handlingsplan 2014-15 för hur kulturens roll ska stärkas i skolan i Falu Kommun

Handlingsplan 2014-15 för hur kulturens roll ska stärkas i skolan i Falu Kommun 1 (13) Tjänsteställe Skolförvaltningen Datum 2014-02-02 Ärendenr Handläggare Tomas Olsson, Skolförvaltningen, grundskolechef Daniela Johansson, Skolförvaltningen, utvecklingsstrateg Harriet Sjögren, Skolförvaltningen,

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (5)

Tjänsteskrivelse 1 (5) Tjänsteskrivelse 1 (5) 2010-09-08 FRN 2009/82 Fritidnämnden Redovisning av fritidsvanor bland barn och unga från vissa av Nackas särskolor Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och tid Beslutande ledamöter Åtvidabergs bibliotek, kl.13.30-16.10 Lars-Åke Bergstrand (S), ordförande Björn Moum (M), vice ordförande Anki Sjöö-Törner (S) Fredrik

Läs mer

Plan för entreprenörskap i skolan. Motala kommun

Plan för entreprenörskap i skolan. Motala kommun Plan för entreprenörskap i skolan Motala kommun Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Diarienummer: 11/KS 0233 Datum: 2011-10-25 Paragraf: 325 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2011-10-25 Diarienummer:

Läs mer

godkänna rapporten av utvecklingsprocessen för Kultur för barn och unga

godkänna rapporten av utvecklingsprocessen för Kultur för barn och unga Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (6) Datum 2014-08-27 Vår referens Hanna Sjöberg Enhetschef Kultur för barn och unga Hanna.sjoberg@malmo.se Tjänsteskrivelse Utvecklingsprocess Kultur för barn och unga

Läs mer

Töreboda Centralskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Töreboda Centralskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Töreboda Centralskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola och grundsärskola för åk 7-9 Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Verksamhetsplan för Internationella Arbetslag 2007-2008

Verksamhetsplan för Internationella Arbetslag 2007-2008 Verksamhetsplan för Internationella Arbetslag 2007-2008 Internationella arbetslag (IAL) är en organisation som verkar för fred genom att skapa mötesplatser mellan människor. Vi arbetar förebyggande genom

Läs mer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer ELEVHÄLSA Elevhälsa - definition Elevernas hälsa är allas angelägenhet och ansvar. Lärande och hälsa går hand i hand. Elever arbetar och presterar bättre om de mår bra fysiskt, psykiskt och socialt. Varje

Läs mer

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Bakgrund och syfte Alla kommuner och landsting skall

Läs mer

Slutrapport minfritid.nu 2013

Slutrapport minfritid.nu 2013 Slutrapport minfritid.nu 2013 KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNIGNEN Kulturavdelningen 2013 Uppdrag och bakgrund Bakgrund 2011 genomförde sex kommuner och Habilitering & Hälsa inom Stockholms läns landsting

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för SÖRÄNGS SKOLA

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för SÖRÄNGS SKOLA PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för SÖRÄNGS SKOLA Verksamhetsformer som omfattas av planen: Sörängs skola F-6 Ansvariga för planen: Rektor/förskolechef Vår vision: Sörängsområdet ska vara

Läs mer

Programområde... 3. Vägledande idé och tanke... 4. Perspektiv... 5. Elevens perspektiv.. 5. Föräldrarnas perspektiv... 5

Programområde... 3. Vägledande idé och tanke... 4. Perspektiv... 5. Elevens perspektiv.. 5. Föräldrarnas perspektiv... 5 Programområde... 3 Vägledande idé och tanke... 4 Perspektiv.... 5 Elevens perspektiv.. 5 Föräldrarnas perspektiv... 5 Det pedagogiska perspektivet.. 6 Hälso perspektiv.. 6 Rektors och förskolechefers perspektiv..

Läs mer

för barn och elever i Nybro kommuns förskolor och skolor 2016-2018

för barn och elever i Nybro kommuns förskolor och skolor 2016-2018 för barn och elever i Nybro kommuns förskolor och skolor 2016-2018 2015-05-03 Inledning Nybro kommun har ca 19 700 invånare. Under 2012 antog kommunfullmäktigen vision om att Nybro kommun år 2030 har 25

Läs mer

Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration

Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration Inspirera eleverna med världsmusik ta del av nytänkande exempel att använda i undervisningen Hur kan du nå fram och underlätta undervisningen för elever

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Undervisning och lärande 1. Se till att undervisningen i olika ämnesområden samordnas så

Läs mer

Gysam Verksamhetsplan 2015

Gysam Verksamhetsplan 2015 2014-11-27 Gysam Verksamhetsplan 2015 Tillsammans skapar vi attraktiva och framgångsrika gymnasieutbildningar! Bakgrund Med anledning av ett radikalt minskande elevunderlag i gymnasieskolan uppdrog MittDalaberedningen

Läs mer

18th February 2016, Gothenburg. Handlingsplan för Skapande skola

18th February 2016, Gothenburg. Handlingsplan för Skapande skola 18th February 2016, Gothenburg Handlingsplan för Skapande skola Bakgrund The International School of the Gothenburg Region (ISGR) är en International Baccalaureate (IB)-skola för årskurserna 0-12. Skolan

Läs mer

KIRUNA KOMMUN BARN- OCH UTBILDNING

KIRUNA KOMMUN BARN- OCH UTBILDNING Omarbetad september -14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Nya Raketskolans verksamhet 3 Skolans vision 3 Lagstiftning 3 Definitioner 4 Det främjande arbetet på skolan 5 Kön 5 Religion eller annan trosuppfattning 6

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Skolår 7 och 9 levnadsvanor och skola

Skolår 7 och 9 levnadsvanor och skola ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samhällsmedicinska enheten Skolår 7 och 9 levnadsvanor och skola Liv & hälsa ung 214 Grundskolan Skolår 7 och 9 1 8 Andel som sover 6 timmar eller mindre på vardagar 6 34 35 4 31

Läs mer

Verksamhetsplan Arbetsåren 2010-2012

Verksamhetsplan Arbetsåren 2010-2012 Barnomsorgs- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Arbetsåren 2010-2012 Enhetens namn Toltorps förskola 1 Barnomsorgs- och utbildningsnämndens verksamhetsplan 2011 Vision Mölndals stad ger optimala

Läs mer