SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden"

Transkript

1 Tid och plats A-salen, kl. 15:00 17:00 Beslutande Ledamöter Anders Landin (L), Ordförande Arijeta Reci (S), 1:e vice ordförande Christoffer Nordmark (M) Karl-Erik Rosén (M) Thomas Gustafsson (L) Annika Johansson (KD) Lena Johansson (MP) Laila Stein (S) Yusuf Isik (S) Anna Bertland (V) t.o.m. 62 Pernilla Ramström (V) fr.o.m. 62 Romeo Pettersson (SD) Övriga närvarande Ersättare Tjänstepersoner Maria Strand Gustbée (M) Nader Arjmand (M) Ewa Bergström (M) Maria Unell (MP) Jonas Danielsson (S) Pernilla Ramström (V) t.o.m. 62 Cecilia Lindberg, stf förvaltningschef Emma Fäste, handläggare 62 Fiona Vader-Kok, miljö- och hälsoskyddsinspektör 62 Frida Eningsjö, miljö- och hälsoskyddsinspektör 62 Peter Bengtsson, anläggningschef kultur- och fritidsförvaltningen 62 Karin Eskilson, miljö- och hälsoskyddsinspektör 64, 67 Annika Johnsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör 69 Övriga Anna Rappe, Hushållningssällskapet 62 Torbjörn Henningsson, Hushållningssällskapet 62 1 (23)

2 Justering Justerare Arijeta Reci Plats och tid Miljö- och hälsoskyddskontoret, Justerade paragrafer Ajournering för gruppöverläggning Anmärkning Underskrifter Sekreterare Daniel Erikson Ordförande Anders Landin Justerare Arijeta Reci 2 (23)

3 Bevis om anslag av protokoll miljö- och hälsoskyddsnämndens protokoll från sammanträdet är justerat. Anslagsdag Anslaget tas ner Förvaringsplats för protokollet Miljö- och hälsoskyddskontoret Den som vill överklaga ett beslut ska göra det skriftligt inom tre veckor från anslagsdagen Underskrift Daniel Erikson 3 (23)

4 Förteckning över miljö- och hälsoskyddsnämnden ärenden 60 Dnr Val av justerare Dnr Allmänhetens frågestund Dnr Informationsärenden Dnr Redovisning av delegationsbeslut Dnr Inkomna handlingar Dnr Budgetuppföljning Dnr Beslut om kompostering Dnr Föreläggande om att ta bort massor i skogsmark Dnr Yttrande över ansökan om tillstånd för torvtäkt Dnr Yttrande över samrådsförslag till detaljplan för Växjö 8: Dnr Övriga frågor (23)

5 60 Dnr Val av justerare s beslut väljer Arijeta Reci (S) till justerare av mötets protokoll. Bakgrund Justerare är den nämndledamoten som godkänner ett mötesprotokoll. Justeraren kontrollerar att det står samma sak i protokollet som det som nämnden beslutade på mötet. 5 (23)

6 61 Dnr Allmänhetens frågestund Ingen allmänhet närvarade vid mötet. Bakgrund s sammanträden är öppna för allmänheten. Under denna dagordningspunkt har vem som helst möjlighet att ställa frågor till nämndens politiker. 6 (23)

7 62 Dnr Informationsärenden Anna Rappe, Torbjörn Henningsson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet, informerade om lantbruksföretagens samlade lagkrav på verksamheten. De anser inte att lantbrukaren ska behöva ha koll på om prioämnen ingår i de kemikalier som de använder. De tycker att kontrollen borde ske hos tillverkare, leverantörer och försäljare. Fiona Vader-Kok, miljö- och hälsoskyddskontoret informerade om mikroplaster. Peter Bengtsson, anläggningschef på kultur- och fritidsförvaltningen informerade om kommunens arbete med konstgräsplaner. Miljö- och hälsoskyddskontorets nya medarbetare Emma Fäste, handläggare, och Frida Eningsjö, miljö- och hälsoskyddsinspektör, presenterade sig. Cecilia Lindberg, stf förvaltningschef, informerade om vad som är aktuellt på miljö- och hälsoskyddskontoret. 7 (23)

8 63 Dnr Redovisning av delegationsbeslut s beslut noterar redovisningen av delegationsbesluten. Redovisningen motiverar inget ytterligare beslut. Bakgrund Miljö- och hälsoskyddskontoret redovisar beslut som de har fattat på delegation av miljö- och hälsoskyddsnämnden. Enligt kommunallagen (2017:725) 6 kap 37 får en nämnd ge anställda hos kommunen i uppgift att besluta i stället för nämnden i vissa ärenden. Beslutsunderlag Arbetsutskottets förslag till beslut Delegationslista, 8 (23)

9 64 Dnr Inkomna handlingar s beslut noterar informationen från de inkomna handlingarna. Handlingarna motiverar inget ytterligare beslut. Bakgrund går igenom handlingar som har kommit in till nämnden för kännedom. Beslutsunderlag Arbetsutskottets förslag till beslut, Inkomna handlingar, (23)

10 65 Dnr Budgetuppföljning s beslut noterar redovisningen av budgetutfallet för maj månad. Redovisningen motiverar inget ytterligare beslut. Bakgrund Miljö- och hälsoskyddskontoret redovisar budgetutfallet för nämnden varje månad. Beslutsunderlag Arbetsutskottets förslag till beslut, Budgetutfall maj (23)

11 66 Dnr Beslut om kompostering s beslut bedömer att kompostbehållaren uppfyller kraven för kompostering av matavfall och annat organiskt köksavfall. Anmälan om kompostering föranleder därför ingen åtgärd från miljö- och hälsoskyddsnämndens sida. Bakgrund Madeleine Karlsson har den 22 maj 2019 kommit in med en anmälan om kompostering av matavfall. Då Madeleine Karlsson är förvaltningschef på miljö- och hälsoskyddskontoret bör beslutet tas av miljö- och hälsoskyddsnämnden. Bedömning Beslutet fattas med stöd av 38 i Föreskrifter för avfallshantering i Växjö kommun (Kommunfullmäktige ). Madeleine Karlsson har anmält att hon har en isolerad och skadedjurssäker kompostbehållare. Det innebär att hon kan kompostera organiskt köks- och matavfall istället för att lägga det i behållaren för restavfall. Beslutet skickas till För åtgärd Madeleine Karlsson, madeleine.karlsson@vaxjo.se För kännedom SSAM, info@ssam.se Beslutsunderlag Arbetsutskottets förslag till beslut, Tjänsteskrivelse Dnr (23)

12 67 Dnr Föreläggande om att ta bort massor i skogsmark s beslut förelägger och om följande inom fastigheten : De massor som kommer från Alwex Recycling AB och som är utplacerade på bilskogsväg ska senast den 30 september 2019 vara borttagna och transporterade till godkänd avfallsmottagare. Samma massor som i första punkten men som ligger i högar ska också vara borttagna senast 30 september 2019 och transporterade till godkänd avfallsmottagare. Ni ska, innan massorna transporteras bort, informera miljö- och hälsoskyddskontoret om vilken mottagare ni avser att lämna massorna till. Marken där massorna har legat och närliggande mark ska vara städad på plast, metall och annat skräp från massorna senast 31 oktober Mängd och mottagare för massorna ska verifieras med kvitto eller liknande. Dokumenten ska ha kommit till miljö- och hälsoskyddskontoret senast 8 november När ni har transporterat bor massorna och marken är städad ska miljö- och hälsoskyddskontoret kontrollera platsen. Innan kontrollen är gjord får ni inte lägga ut andra massor eller täcka marken där massorna legat. Bakgrund Miljö- och hälsoskyddskontoret fick in ett klagomål om att det var skräpigt på en skogsväg och låg högar med skräpiga massor på fastigheten. Miljö- och hälsoskyddskontoret besökte fastigheten tillsammans med fastighetsägare. Massor som innehöll avfallsrester var utlagda på en ca 260 m lång sträcka av en bilskogsväg och samma typ av massor låg i högar i anslutning till vägen. berättade att han fått materialet av Alwex Recycling AB som ett konstruktionsmaterial för skogsvägar. Han har själv betalat transporten till fastigheten. Alwex Recyc- 12 (23)

13 ling har enligt garanterat att det är ett material som är godkänt för ändamålet. Miljö- och hälsoskyddskontoret har därefter varit i kontakt med Alwex Recycling AB för att få uppgift om materialet. Företaget har kommit in med vissa uppgifter men ingen heltäckande redovisning. och har i skrivelse den 4 juni 2019 getts tillfälle att yttra sig. De har fått del av de uppgifter som inkommit och som har betydelse för ärendet. De har fått information om att ett eventuellt yttrande ska ha kommit in senast den 17 juni Inget yttrande har kommit in. Bedömning Vi fattar beslutet med stöd av 2 kap 2, 3 och 7 och 26 kap 9 och 21 miljöbalken. Enligt 2 kap 2 ska alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skaffa sig den kunskap som behövs med hänsyn till verksamhetens eller åtgärdens art och omfattning för att skydda människors hälsa och miljön mot skada eller olägenhet. Enligt 2 kap 3 ska alla som bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. Försiktighetsmåtten ska vidtas så snart det finns skäl att anta att verksamheten eller åtgärden kan medföra skada eller olägenhet. Kraven gäller, enligt 7, i den utsträckning det inte kan anses orimligt att uppfylla dem. får enligt 26 kap 9 miljöbalken besluta om de förelägganden och förbud som behövs för att denna balk samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats med stöd av balken ska följas. Nämnden får enligt 21 förelägga om att de uppgifter som behövs för tillsynen ska lämnas. Alwex Recycling AB bedriver avfallsverksamhet i Gottåsa i Alvesta kommun. De har redovisat att de kört ton massor till Hjulatorp. Massorna består av ca 50% siktrester efter krossning av brännbart grovavfall och fluff, blandat med ca 50% morän. Fluff är brännbara rester från fragmentering av framförallt elskrot och bilar. 13 (23)

14 Alwex har bedömt att massorna är en produkt och inte ett avfall. De har redovisat ett analysresultat från ett laktest från Nämnden anser att det är oklart om provet som analyserats kommer från de aktuella massorna. s bedömning är att massorna är ett avfall och att fastighetsägarna skulle ha anmält användningen av dem i förväg till miljö- och hälsoskyddsnämnden som en anmälningspliktig miljöfarlig verksamhet. Miljö- och hälsoskyddskontoret har varit i kontakt med Alvesta kommuns sammahällsbyggnadsförvaltning. Det finns inget utlåtande från Alvestas myndighetsnämnd, som är tillsynsmyndighet över Alwex Recycling AB, om att de gör samma bedömning som Alwex om att massorna är en produkt och inte ett avfall. En av Naturvårdsverkets bedömningsgrunder för när avfall upphör att vara avfall är att det finns en marknad eller efterfrågan på ämnet eller föremålet. Nämnden anser att det faktum att Alwex skänkt bort massorna tyder på att det inte finns en marknad för eller efterfrågan på dem. En annan av Naturvårdsverkets bedömningsgrunder för när avfall upphör att vara avfall är att användningen av ämnet eller föremålet inte kommer att leda till allmänt negativa följder för miljön eller människors hälsa. Delar av massorna består av fluff som är en avfallsrest som utöver tungmetaller kan innehålla bland annat flamskyddsmedel, PFAS (högfluorerade ämnen) och ftalater (mjukgörare). Det finns inga uppgifter om dessa organiska miljöfarliga ämnen i den rapport från laktest som Alwex kommit in med. Oavsett om massorna innehåller dessa ämnen eller inte så anser nämnden att det finns en risk för negativa följder för miljön och att massorna är olämpliga att använda i skogsmark. Massorna kan ge upphov till nedskräpning och en oacceptabel förorening från plastmaterial och andra avfallsrester. Nämnden anser att det saknas fullständig kunskap om massornas innehåll och dess påverkan på miljön på kort och på lång sikt. Nämndens bedömning är dock att risken för negativ påverkan på miljön är tillräckligt stor för att fastighetsägarna måste vidta de åtgärder nämnden förelagt dem om. Nämnden anser också att kraven är rimliga och att nyttan av åtgärderna är större än kostnaderna. 14 (23)

15 Information För handläggning av detta ärende tar vi ut en avgift på 959 kr/timme enligt beslut i kommunfullmäktige Vi skickar faktura separat. Delgivning Vi skickar ett delgivningskvitto tillsammans med detta beslut. Det är viktigt att ni skriver under och skickar tillbaka det portofria kvittot så fort som möjligt. Då slipper vi skicka ut beslutet på nytt med rekommenderat brev och ni slipper hämta ut beslutet på posten. Hur man överklagar Om ni vill överklaga miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut gör ni en skrivelse som är riktad till Länsstyrelsen, men ni skickar den till Växjö kommun. Märk själva överklagan med: Länsstyrelsen i Kronobergs län Växjö Skicka överklagan till: miljo-halsoskyddsnamnden@vaxjo.se eller Växjö kommun Box Växjö Er överklagan ska ha kommit in till miljö- och hälsoskyddsnämnden senast tre veckor efter det att ni tagit del av beslutet. Om överklagan har kommit in i tid skickar vi den vidare till Länsstyrelsen. I överklagan är det viktigt att ni skriver vilket beslut ni överklagar och hur ni vill att beslutet ska ändras. Beslutet skickas till För åtgärd (personuppgifter borttagna) 15 (23)

16 För kännedom Sven-Göran Rydtorp Alwex Recycling AB Alvesta kommuns nämnd för myndighetsutövning Beslutsunderlag Arbetsutskottets förslag till beslut, Tjänsteskrivelse Dnr (23)

17 68 Dnr Yttrande över ansökan om tillstånd för torvtäkt s beslut tillstyrker Jiffy Unitorv AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för torvtäkt på fastigheterna Dädesjö-Linnebjörke 1:7 och 1:14, under förutsättning att bolaget kommer att genomföra den ekologiska kompensationen som finns nämnt i komplettering till ansökan. Bakgrund Jiffy Unitorv AB ansöker om tillstånd för torvtäkt på fastigheterna Dädesjö- Linnebjörke 1:7 och 1:14. Ansökan omfattar brytning av totalt m 3 torv under en ej tidsbegränsat eller i andra hand under en 30 års period. Torven bryts med blocktorvmetoden och ska användas i jordförbättringsändamål. Länsstyrelsen i Kalmar län skickade en remiss till Miljö- och hälsoskyddsnämnden gällande ansökan om tillstånd för torvtäktverksamhet på fastigheterna Dädesjö-Linnebjörke 1:7 och 1:14. Sedan tidigare, har nämnden svarat på kompletteringsförfrågan över ansökan. I kompletteringsförfrågan har nämnden lämnat synpunkter om komplettering på följande punkter: kompensationsåtgärder gällande habitatförlust i samband med torvbrytning. den väg som kommer att användas för in- och uttransporter från och till täkten. uppmanat bolaget att visa på hur man helt eller delvis kan använda förnybar energi i verksamheten. Redovisade kompletteringar I ansökan bemöter Jiffy Unitorv AB delvis de synpunkter som har framförts av nämnden. Bolaget för ett resonemang kring möjligheten att avvara området på täktområdets västra sida och återställa detta till en öppen våtmark vilket skulle kunna gynna sjöfågel och våtmarksanknutna arter. Synpunkterna avseende vägen rör vilket vägnummer som omnämns i ansökan. har framfört att den väg som kommer användas för in- och uttransporter inte har vägnummer 897, utan nummer Någon beaktande över denna synpunkt har bolaget inte gjort. 17 (23)

18 Bolaget har framfört att man använder sig av en modern utrustning samt arbetar kontinuerligt med att utveckla metoderna för skörd av torv. Man har framfört att maskinerna inom verksamheten kommer att drivas med diesel av miljöklass 1. Det avfall som uppkommer i verksamheten består främst av täckplast och träpallar. Plasten kommer att återvinnas och träpallarna kommer energiåtervinnas. Bedömning bedömer att bolaget har kompletterat ansökan med resonemang kring kompensationsåtgärder. bedömer att ansökan kan tillstyrkas om bolaget åtar sig att genomföra de åtgärder som nämns i kompletteringen. Beslutet skickas till För åtgärd Miljöprövningsdelegationen, Länsstyrelsen i Kalmar län kalmar@lansstyrelsen.se Beslutsunderlag Arbetsutskottets förslag till beslut, Tjänsteskrivelse Dnr (23)

19 69 Dnr Yttrande över samrådsförslag till detaljplan för Växjö 8: s beslut kan inte tillstyrka detaljplanen i sin nuvarande utformning eftersom lokaliseringen av bryggeriverksamhet, eller annan verksamhet, kan medföra olägenhet för människors hälsa. Nämnden önskar att få möjlighet att yttra sig över det utställda förslaget till detaljplan. Störningar från verksamhet I direkt anslutning till befintliga bostäder och skolverksamheten på Kristineberg ger planen främst förutsättning för bryggeri, men på den marken och i andra delar av området är användningen av bebyggelsen och området i och med Q-bestämmelsen fri. Tillverkning och hantering kan ge upphov till höga ljudnivåer vid bland annat lossning, lastning och från till exempel fläktar och kylaggregat. I den föreslagna detaljplanen finns inga preciseringar eller bestämmelser som begränsar störningar. Om det finns särskilda skäl för det kan högsta tillåtna värden för störningar, genom luftförorening, buller, skakning, ljus eller andra olägenheter som omfattas av 9 kap. miljöbalken, bestämmas. I det fallet avses möjligheterna att förebygga olägenhet för människors hälsa. Med olägenhet för människors hälsa avses en störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka hälsan menligt och som inte är ringa eller helt tillfällig. Den angivna planbestämmelsen Q bedöms inte som tillräcklig för att förebygga olägenheter när detaljplanen genomförs eftersom Q-bestämmelsen sätter gränsen vid att störningar inte ska medföra betydande olägenhet. Bullersituationen som planens genomförande kan medföra, med avseende på samtliga områden där verksamheter tillåts, bör utredas och bedömas för att förhindra störningar vid befintliga bostäder och skolor samt för att förebygga framtida begränsningar för verksamheterna. Ljudnivån från nya verksamheter bör inte överskrida riktvärdena för omgivningsbuller, det vill säga 50 dba ekvivalent 19 (23)

20 ( medel ) ljudnivå under dagtid (mellan kl ) och övrig tid 45 dba samt vid enstaka tillfällen maximalt 55 dba natt (kl ). För att förebygga störningar från luftutsläpp bör användningen av marken där tillverkning med försäljning planeras preciseras i detaljplanen för att ge underlag till bedömning att begränsa t.ex. lukt samt behov av bestämmelser om skydd mot störningar. Vägtrafikbuller Det bör utredas om tunga transporter, inklusive byggtrafik, genom servitut kan ledas över Kulturskolans område till den nya föreslagna bryggeriverksamheten eller annan verksamhet som planen tillåter utan att det uppstår buller- och eventuellt vibrationsstörningar för elever och närboende. Nämnden bedömer även att skyddsavstånd eller annan reglering för bostäder till Kungsgatan behövs, eftersom den beräknade ljudnivån inne på fastigheten överskrider den i trafikbullerförordningen angivna nivån på 60 dba ekvivalent ljudnivå som inte bör överskridas vid en bostadsbyggnads fasad. Den maximala ljudnivån är inte utredd men buller från vägar bör inte heller överskrida 50 dba ekvivalent ljudnivå samt 70 dba maximal ljudnivå vid en uteplats om en sådan ska anordnas i anslutning till byggnaden. Naturmiljö Vilken betydelse / påverkan planens genomförande får på fladdermushabitatet på Hov bör utredas för att nämnden ska kunna bedöma eventuell förlust av träd- och buskraden, naturvärdesklass 3, vid den nuvarande tillfartsvägen till restaurangskolan samt askarna på andra sidan. Marken de står på kommer att hamna på mark för väg eller bebyggelse. Befintliga värdefulla träd enligt naturvärdesinventeringen bör ges skydd för att t.ex. inte rotsystem ska skadas, eftersom planen ger möjlighet till byggnation vid befintliga träd samt vid intilliggande träd på föreslagen parkmark. Behovsbedömning Nämnden anser genom ovanstående att det kan finnas risk för betydande miljöpåverkan och att en miljökonsekvensbeskrivning kan behövas. Nämnden bedömer att miljöfrågor inte är tillräckligt identi- 20 (23)

21 fierade, avseende om påverkan på människors hälsa eller naturvärden uppkommer eller kan uppkomma, för att en bedömning ska kunna göras om planen kan innebära betydande miljöpåverkan eller inte. Det framgår inte av förslaget till detaljplanen förutsättningarna för verksamheter när det till exempel gäller storlek och driftsförhållanden eller om planens förutsättningar innebär miljöproblem som är relevanta för planen, vilket enlig bedömningskriterierna i bilaga 4 till förordningen (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar särskilt ska beaktas. Det ska även anges typen av påverkan och det område som kan antas bli påverkat. I bedömningen skall till exempel särskilt beaktas riskerna för människors hälsa eller för miljön samt sannolikheten, varaktigheten och frekvensen av påverkan och möjligheten att avhjälpa den. Bakgrund Stadsbyggnadskontoret har skickat ut samrådshandlingar avseende förslag till detaljplan för Växjö 8:30 m.fl. (Ringsberg-Kristineberg) på Hov i Växjö till miljö- och hälsoskyddsnämnden för yttrande. Syftet med den nya planen är att skapa förutsättningar för områdets utveckling samt att säkerställa allmänhetens tillträde och nyttjande av området, med allmän platsmark. Områdets kulturhistoriska och gröna värden skyddas och olika verksamheter ges möjlighet till fortsatt existens och utveckling. Innebörden av planbestämmelse Q som reglerar användning av kvartersmarken i området gör att användningen av bebyggelsen och området är fri med begränsningen att användningen inte får motverka syftet att bevara byggnaderna som sådana och att det inte uppkommer betydande olägenheter för omgivningen. Kommunens sammanvägda bedömning är att det inte finns risk för betydande miljöpåverkan och att en MKB inte behövs. Boverket har i kommentar 3 maj 2019 till rättsfall informerat om att deras uppfattning är att om detaljplanen innebär problem med buller måste planen utformas med hänsyn till detta. Planen måste innehålla bestämmelser som säkrar att kraven i 2 kap 6 a PBL klaras när planen genomförs. Byggnadsnämnden har ingen möjlighet att avslå en ansökan om bygglov med hänvisning till 2 kap. 6 a PBL och trafikbullerförordningen, utan det behövs uttryckligt stöd i detaljplanen. 21 (23)

22 Beslutet skickas till För åtgärd Byggnadsnämnden Beslutsunderlag Arbetsutskottets förslag till beslut Tjänsteskrivelse Dnr Yrkanden Karl-Erik Rosén (M) yrkar på följande tillägg. Nämnden önskar att få möjlighet att yttra sig över det utställda förslaget till detaljplan. Beslutsordning Ordförande Anders Landin (L) frågar om yrkandet kan antas och konstaterar att nämnden beslutar enligt Karl-Erik Roséns yrkande. 22 (23)

23 70 Dnr Övriga frågor Inga övriga frågor. 23 (23)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09:00 10:10 Beslutande Ledamöter Anders Landin (L), Ordförande Arijeta Reci (S), 1:e vice ordförande Christoffer Nordmark (M) Karl-Erik Rosén (M) Cecilia Birgersson (C) Annika

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 15:00 Beslutande Ledamöter Tobias Adersjö (MP), Ordförande Ann-Kristin Lindquist (S), 1:e vice ordförande Karl-Erik Rosén (M) Mikael Virdelo (M) Jure Bogatic (M) Hans Falk (C)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 17:15 Beslutande Ledamöter Tobias Adersjö (MP), Ordförande Ann-Kristin Lindquist (S), 1:e vice ordförande Karl-Erik Rosén (M) Mikael Virdelo (M) Jure Bogatic (M) Hans Falk (C)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tid och plats Galaxen, Växjö stadsbibliotek, kl. 09:00 10.34 Beslutande Ledamöter Anders Landin (L), Ordförande Arijeta Reci (S), 1:e vice ordförande Christoffer Nordmark (M) Karl-Erik Rosén (M) Therese

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 15:00 17.00 Beslutande Ledamöter Anders Landin (L), Ordförande Arijeta Reci (S), 1:e vice ordförande Christoffer Nordmark (M) Karl-Erik Rosén (M) Annika Johansson (KD) Lena Johansson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 15:00 Beslutande Ledamöter Tobias Adersjö (MP), Ordförande Ann-Kristin Lindquist (S), 1:e vice ordförande Karl-Erik Rosén (M) Mikael Virdelo (M) Jure Bogatic (M) Hans Falk (C)

Läs mer

Överklagande av beslut om föreläggande för Brunkebergs bageri, Regeringsgatan 86

Överklagande av beslut om föreläggande för Brunkebergs bageri, Regeringsgatan 86 MILJÖFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR HÄLSOSKYDD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-11-06 Handläggare: Linda Maria Vonstad Telefon: 08-508 28 824 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-11-20 p. 11 Överklagande

Läs mer

Owe Hjortmarker (L) Ero Ahola (S) Per Ola Svensson, sekreterare Angelica Nordlund, inspektör 9 Ingela Danielsson, kommunekolog 9 Paragrafer 9-12

Owe Hjortmarker (L) Ero Ahola (S) Per Ola Svensson, sekreterare Angelica Nordlund, inspektör 9 Ingela Danielsson, kommunekolog 9 Paragrafer 9-12 Protokoll 2 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2018-02-14 Sammanträdestid 13:00-15:00 Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande Bengt Hackberg (S), Vice Ordförande Håkan Nylander (M) Peter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 15:00 Beslutande Ledamöter Tobias Adersjö (MP), Ordförande Ann-Kristin Lindquist (S), 1:e vice ordförande Karl-Erik Rosén (M) Mikael Virdelo (M) Jure Bogatic (M) Hans Falk (C)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 15:00 Beslutande Ledamöter Tobias Adersjö (MP), Ordförande Ann-Kristin Lindquist (S), 1:e vice ordförande Karl-Erik Rosén (M) Frank Hjelm (M) Mikael Virdelo (M) Jure Bogatic

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 12 Ärendeförteckning 22 Föreläggande om åtgärd på 23 Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus och garage på 24 Ansökan om bygglov för

Läs mer

Buller vid prövning enligt planoch bygglagen och tillsyn enligt miljöbalken Åsa Borgardt, länsjurist

Buller vid prövning enligt planoch bygglagen och tillsyn enligt miljöbalken Åsa Borgardt, länsjurist Buller vid prövning enligt planoch bygglagen och tillsyn enligt miljöbalken 2016-03-15 Åsa Borgardt, länsjurist God bebyggd miljö Städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam

Läs mer

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 48 146 Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Dnr 2015 M0732 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar med stöd av

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (6) stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl

Sammanträdesprotokoll 1 (6) stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl Sammanträdesprotokoll 1 (6) Plats och tid Beslutande ledamöter Övriga närvarande stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 14.30 Kenneth Wåhlund (S), ordförande Gerd Karlsson (S),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (6)

Sammanträdesprotokoll 1 (6) Sammanträdesprotokoll 1 (6) Plats och tid Stadshuset, Skive, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.15 15.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson, vice

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.55 Beslutande Ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Mats Johansson (S) Eva

Läs mer

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Yusuf Sheekh (S), Roland Johansson (FP) och Belinda Luong (KD)

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Yusuf Sheekh (S), Roland Johansson (FP) och Belinda Luong (KD) PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 10:00-11:30 Beslutande Mathias R Karlsson (S), ordförande Joakim Rylin (S) Matti Wahlström (V) Elisabeth Wanneby (MP), 2:e vice ordförande Johannes

Läs mer

Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina Hallström (C) Ylva Franzén (MP) tj ers.

Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina Hallström (C) Ylva Franzén (MP) tj ers. 140609 Plats och tid Stadshuset Sal B, Måndagen den 9 juni 2014, kl 13.30-16.30 Ledamöter och ersättare Beslutande Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina

Läs mer

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke Juridiken kring förelägganden och förbud Helena Emanuelson och Anneli Wejke Föreläggande om undersökning Kommunicering 17 FL 17 Ett ärende får inte avgöras utan att den som är sökande, klagande eller annan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd Tid och plats Den 7 februari 2018 i A-salen, kl. 09:00-11:53 Beslutande Ledamöter Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg (S), 1:e vice ordförande Göran Kannerby (KD) tjänstgörande ersättare för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd Tid och plats A-salen, kl. 09:00-11:00 Beslutande Ledamöter Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg (S), 1:e vice ordförande Patric Mrad (KD), 2:e vice ordförande Iréne Bladh (M) Tor Lejdfors (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2016-12-15 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson

Läs mer

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd Datum Dnr 2017-11-22 MIL.2017.1506 Linda Bergman linda.bergman@varmdo.se 08 570 481 46 Miljöinspektör Enligt sändlista Delegationsbeslut BMH 5215 GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) 1(2) Plats och tid Sammanträdesrum Insjön, klockan 8:30-9:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Utblick buller. Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten

Utblick buller. Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten Utblick buller Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten jenny.nordvoll@lansstyrelsen.se Ljud är önskvärt, oljud är inte det Oönskat ljud är buller Bullrets störande verkan beror

Läs mer

John-Erik Pettersson (M) ordf. Torbjörn Svensson (S) Solveig Nilsson (AA) Krister Berg (M) Kent Mandorff (MP) Lisbeth Holmqvist (S)

John-Erik Pettersson (M) ordf. Torbjörn Svensson (S) Solveig Nilsson (AA) Krister Berg (M) Kent Mandorff (MP) Lisbeth Holmqvist (S) 2014-11-24 1(11) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2014-11-24 kl. 13.00-16.30 Justerade paragrafer 26-30 Beslutande John-Erik Pettersson (M) ordf. Torbjörn Svensson (S) Solveig Nilsson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Miljönämnden 2012-06-20 1 Plats och tid Kommunalkontoret 14.00-16.30 Beslutande Lisa Johansson (V), ordförande Lars-Göran Gustavsson (S) Jörgen Norén (S) Lars Björlin (S) Ulf Andersson (M) Conny Sivertsen

Läs mer

Förbud mot boende och övernattning m.m. på fastigheten Brännaren 19

Förbud mot boende och övernattning m.m. på fastigheten Brännaren 19 Malmö stad Delegationsbeslut Datum 2015-04-07 Handläggare Miljöinspektör Jens Artin Stadsjurist Andrea Hjärne Dalhammar Direkttelefon 040-34 58 85 / 34 20 39 Industrigatan i Malmö AB Box 55938 102 16 STOCKHOLM

Läs mer

PROTOKOLL MILJÖTILLSYNSNÄMNDEN

PROTOKOLL MILJÖTILLSYNSNÄMNDEN 1 (8) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Lars-Ivar Kahl (M) Malcolm Hansson (S) Hans Grahn (M) Per-Erik Lundberg (S) Anita Bäck (KD) Annica Elvefors (FP)

Läs mer

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8.

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8. 92 Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8 Ärendenr M 2016 1201 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 13.15 14.45 Beslutande Catharina Fredriksson (S) Torbritt Bökman (M) Berit Karlsson (S) Birgitta Luoto (S) Arne Algothsson (S) Jan

Läs mer

Information om anmälan enligt miljöbalken

Information om anmälan enligt miljöbalken Information om anmälan enligt miljöbalken När ska en anmälan göras? Husbehovstäkter omfattas idag normalt inte av tillstånds- eller anmälningsplikt enligt miljöbalken. Husbehovstäkter som kan komma att

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) Underskrifter Paragrafer 7-8

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) Underskrifter Paragrafer 7-8 1(2) Plats och tid Rum Insjön, 09.00-09.30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande

Läs mer

Buller i planeringen. Lotta Sahlin Skoog Miljöskyddsavdelningen Länsstyrelsen i Västra Götaland

Buller i planeringen. Lotta Sahlin Skoog Miljöskyddsavdelningen Länsstyrelsen i Västra Götaland Buller i planeringen Lotta Sahlin Skoog Miljöskyddsavdelningen Länsstyrelsen i Västra Götaland Trafikbullerförordningen (2015:216) 3 Buller från spårtrafik och vägar bör inte överskrida 1. 55 dba ekvivalent

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid kl. 13.30 13.55 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M), ordförande Bert Sundström (S) Nils-Erik Carlström

Läs mer

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik Pettersson (M) vice ordf. Håkan Karlsson (S)

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik Pettersson (M) vice ordf. Håkan Karlsson (S) 1(9) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2015-10-12 kl. 13.30-16.00 Justerade paragrafer 37--40 Beslutande Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik

Läs mer

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Dnr: 2014/0229-12 HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Förslag till beslut Samhällsbyggnadschef föreslår Allmänna utskottet att enligt delegationspunkt M. 10.4

Läs mer

Föreläggande om att redovisa uppgifter om avfallstransporter

Föreläggande om att redovisa uppgifter om avfallstransporter Bilaga 1 Beslut Dnr: 2015-011618 Sida 1 (5) 2015-07-10 Handläggare Jens Dahlsköld 08-508 28 875 jens.dahlskold@stockholm.se TÅV AB Konsumentvägen 9-11 125 30 ÄLVSJÖ Föreläggande om att redovisa uppgifter

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2117-2123 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämnden

Protokoll. Miljöskyddsnämnden 1 2 Plats och tid Skräddaren Paragrafer 17-22 kl. 14:00-15:50 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Lady France Mulumba (KD) (ordförande) Maria

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Miljönämnden 2018-04-25 1 Plats och tid Beslutande Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret, Malung, kl.13:00-16:00 Lars-Göran Gustafsson (S), ordförande Hans Lind (M) Bertil Helmersson (V) Mikael Östling

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09.00 10.10 Beslutande Ledamöter Benny Johansson (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Hannington Lubwama (M) Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik Carlström (L)

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 1 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 2 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott Plats och tid Gesällen, Sveagatan 12 Paragrafer 21-27 kl. 14:30-16:41 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens

Läs mer

Beslutet ska gälla omedelbart även om det överklagas.

Beslutet ska gälla omedelbart även om det överklagas. Beslut Miljöförvaltningen förelägger God Bostad AB org. nr 556677-8899, såsom ägare till fastigheten Lugnet 100:2 att genom provtagning och analys utreda orsak till och omfattning av fukt och mikroorganismer

Läs mer

Anna Kölfeldt, miljöchef Sofia Lindström, sekreterare Susanné Westin, miljöinspektör Rolf Elamsson, revisor Håkan Olsson, revisor

Anna Kölfeldt, miljöchef Sofia Lindström, sekreterare Susanné Westin, miljöinspektör Rolf Elamsson, revisor Håkan Olsson, revisor 1(9) Miljönämnden Plats och tid Åsaka-Velandarummet, kl. 16:30-18:30 Beslutande Ledamöter Ann-Christine Tornebjer Torslid (S), Ordförande Jan-Ove Berntsson (S), 1:e vice ordförande Angelica Lundgren Bielinski

Läs mer

Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret i Malung, onsdagen den 27 april 2016, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret i Malung, onsdagen den 27 april 2016, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDEN 1 (11) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret i Malung, onsdagen den 27 april 2016, kl 08.00 11.15 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 14:30-14:40 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Elaine Sandell Belin (M), tjänstgörande

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare.

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare. Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 15.30-15-35 Beslutande M Jörgen-Hagman Lindén, tjänstgör för Lars-Åke Åkesson (M) C Pontus Johansson M Madeleine

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2256-2259 Sekreterare

Läs mer

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Stockholm den 31 januari 2018 Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet SOU 2013:57 Utredarens

Läs mer

Miljönämnden 14 september 2011

Miljönämnden 14 september 2011 Miljönämnden Miljönämnden 14 september 2011 Sid Justering...3 79 Yttrande över aktbilaga 16 gällande ändring av verksamheten vid Blåbergets avfallsanläggning Mål nr M-513-11...4 80 Yttrande över program

Läs mer

Föreläggande vid vite avseende nedskräpning på fastigheten Brännaren 19

Föreläggande vid vite avseende nedskräpning på fastigheten Brännaren 19 Malmö stad Miljöförvaltningen Delegationsbeslut Datum 2015-02-27 Handläggare Miljöinspektör Jens Artin Direkttelefon 040-34 58 85 Industrigatan i Malmö AB Box 55938 102 16 STOCKHOLM Ärende: 548:01614-2014

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd Tid och plats Den 8 februari 2017 i A-salen, kl. 09:00-11:35. Beslutande Ledamöter Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg (S), 1:e vice ordförande Patric Mrad (KD), 2:e vice ordförande Iréne Bladh

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats Omsorgsförvaltningens stora konferensrum, kl. 15:10-15:25 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Anna Zelvin (KD), 1:e vice ordförande Julia Berg (S), 2:e vice ordförande Benny Johansson

Läs mer

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl . kommun Va:nsbro Protokoll 2017-10-19 Plats och tid Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl. 13.00 13.15 Beslutande Sven Blom (C), ordf. Bertil Wanke (S) Annika Simm-Eriksson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09.00 10.00 Beslutande Ledamöter Benny Johansson (M), Ordförande 48-54 Bengt-Göran Sandell (S) Hannington Lubwama (M) Yvonne Ekaremål (C) Emelie Öberg (S) Ulla Svensson (M) 45-47

Läs mer

Särörummet Klockan 14:30

Särörummet Klockan 14:30 Nämnden för Miljö & Hälsoskydd SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Särörummet Klockan 14:30 Beslutande Övriga närvarande Protokollsjusterare Ledamöter Michael Cassaras (M), ordförande Niklas Mattsson (KD),

Läs mer

Byggnadsnämnden Protokoll 1 (6) Meteoriten, Plan 7, Kristallen, Brotorget 1, klockan

Byggnadsnämnden Protokoll 1 (6) Meteoriten, Plan 7, Kristallen, Brotorget 1, klockan Byggnadsnämnden Protokoll 1 (6) Diarienummer BN 2018/0538 Byggnadsnämnden Plats och tid Ledamöter Meteoriten, Plan 7, Kristallen, Brotorget 1, klockan 17.00 19.33 Klas Svanberg (M), ordförande Börje Hed

Läs mer

Miljönämnden 19 januari 2011

Miljönämnden 19 januari 2011 Miljönämnden Miljönämnden 19 januari 2011 Sid Justering...3 1 Överklagan av länsstyrelsen beslut 2010-12-29, dnr dnr 505-3553-10, angående åtgärder mot trafikbuller för fastigheten Västbo 2:21 m.fl...4

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Bygg- och miljönämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Bygg- och miljönämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Moberg,, kl. 13.00 15.00 Beslutande Bo Eddie Rossbol, (S), ordförande Ingrid Adolfsson (S) ersättare för Petra Haraldsson, (S) Zeljka Krajinovic, (S) Eva-Lena

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (13)

Miljö- och bygglovsnämnden (13) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-03-20 1(13) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 20 mars 2019, kl 16.00-19.05 Paragrafer 28-37 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine Söderlund,

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden 41 Yttrande till Mark- och miljödomstolen - Målnummer M 2188-14, Klahrs Byggnads AB, Mullsjö kommun... 75 42 Beslut om föreläggande med vite att mäta radon i flerbostadshus, Mullsjö Kommun... 76 43 Tertialuppföljning

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats C-salen, kl. 08.30 11.40 Beslutande Ledamöter Örjan Mossberg (V), Ordförande Nils Fransson (L), 1:e vice ordförande Lars Edqvist (MP) Kennerth Sjögren (S) Magnus Jisborg (M) Sture Andersson

Läs mer

Miljönämnden Mjölby kommun Boxholms kommun

Miljönämnden Mjölby kommun Boxholms kommun 2018-02-22 1 (15) Plats och tid, sammanträdesrummet, klockan 13:00-15:10 Mötet ajourneras, klockan 14:05 14:30 Beslutande Ersättare Ellinor Karlsson (S), ordförande Stig Adolfsson (S) Lars-Göran Hjelm

Läs mer

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg Anna Isberg och Pendar Behnood Översiktlig genomgång av miljöbalkens krav och vilka juridiska verktyg tillsynsmyndigheten har för sitt arbete Verksamhetsutövare

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Stefan Luukkonen (S), Jerry Emanuelsson (S), Kurt Jonsson (KD) Paragrafer 44-51. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Stefan Luukkonen (S), Jerry Emanuelsson (S), Kurt Jonsson (KD) Paragrafer 44-51. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN 2013-12-10 1 Plats och tid Rum 611, AVA-huset, Katrineholm kl 08.15 9.30 ande Erik Liljencrantz ordförande (M), Marie-Louise Karlsson (S) vice ordförande, Göran Ivarsson (C)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Plats och tid Mikaelstugan, torsdagen den 13 september 2018 kl 14:00-15:05 Beslutande

Plats och tid Mikaelstugan, torsdagen den 13 september 2018 kl 14:00-15:05 Beslutande 1 (14) Plats och tid Mikaelstugan, torsdagen den 13 september 2018 kl 14:00-15:05 Beslutande Kenneth Bolinder (S), Ordförande Liselott Ljung (S), 1:e vice ordförande Kai Christiansen (S) Alf Persson (S)

Läs mer

Klagomål på bullerstörningar vid Mariebergsvägen i Gammelstad

Klagomål på bullerstörningar vid Mariebergsvägen i Gammelstad Miljönämndens arbetsutskott 2010 04 15 27 1 Dnr 2009 2276 Klagomål på bullerstörningar vid Mariebergsvägen i Gammelstad Bilagor: Krav på bullerplank vid Mariebergsvägen, 09 2276 Tekniska förvaltningens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden C-salen, Växjö kommun Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13.30 14.15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Ulf Hedin (M) Bert Sundström (S) Yvonne Ekaremål (C) Nils-Erik

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-11-24 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 24 november 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14)

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Plats och tid Kommunhuset, planrummet kl. 13.00-14.30 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Louise Warnqvist (M) Elise Radanova

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Stadshuset Fyrkanten kl 13:00 ande Bengt Ek (S) ordförande Stig Sjölund (S) vice ordförande Jonas Vikström (S) Margit Johansson (S) Catrin Gisslin (MP) Håkan Johansson (M) Jeanette

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll 1(15) Plats och tid ande Sammanträdesrum Kungen, Kungsgatan 25, 22 maj 2019 kl 09:00-11:35 Ledamöter Anna Fallkvist, (M), Ordförande Leif Grenlund, (S), 1:e vice ordförande 42-48 Anne-Maria Smedberg, (M)

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Malmö stad Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (6) Datum 2018-02-09 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2017-1402 Yttrande Till Miljö- och energidepartementet Remiss från Miljö- och energidepartementet

Läs mer

ANSLAG / BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Bygg- och miljönämnden

ANSLAG / BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Bygg- och miljönämnden 2013-12-17 124 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Sammanträdesrum Storegården, Vissefjärda tisdagen den 17 december 2013, kl 13.00 16.15. Bo Eddie Rossbol (S) ordförande Kristina

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden Tid och plats B-salen, kl. 09.00 11.10 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstepersoner Justering Justerare Benny Johansson (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

Bo Andersson (C) Ola Persson (S) Lena Mäkelä (V) Margareta Dahlgren (KD) Paul Gustafsson (S)

Bo Andersson (C) Ola Persson (S) Lena Mäkelä (V) Margareta Dahlgren (KD) Paul Gustafsson (S) 1 (12) Paragrafer 110-117 Plats och tid Sessionssalen kl. 15:00-16:30 Beslutande ledamöter Kent Lodesjö (S) (ordförande) 110-116 Torsten Johansson (C) (vice ordförande) 110-116 Jesper Hansen (M) (2:e vice

Läs mer

2012-05-14. Miljö- och bygglovsnämnden. Dnr 2011-575. Bygg- och miljöförvaltningens förslag

2012-05-14. Miljö- och bygglovsnämnden. Dnr 2011-575. Bygg- och miljöförvaltningens förslag TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-05-14 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr 2011-575 Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag Miljö- och bygglovsnämnden förbjuder Skanska Asfalt och Betong AB, med

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

Rune Danielsson (S) kl Mårten Holmström (L) Per Lingensjö (MP) Gottfrid Krantz (KD) Daniel Åsberg (V)

Rune Danielsson (S) kl Mårten Holmström (L) Per Lingensjö (MP) Gottfrid Krantz (KD) Daniel Åsberg (V) 1(9) Plats och tid Olof Högbergsalen, Sambiblioteket, torsdagen den 17 januari 2019 kl 08:15-16.00 Ajournering:kl. 09.30-09-50,10.40-13.00 Beslutsmöte 15.35-16.00 Beslutande Närvarande ej tjänstgörande

Läs mer

Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur

Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (6) YTTRANDE Gustav Helander Miljö- och räddningstjänstnämnden Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur

Läs mer

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11 Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-08-13 Handläggare Monika Weiss Telefon: 08-508 28 707 Till Till miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-08-27p.11 Yttrande till Mark- och miljödomstolen,

Läs mer

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag [Denna lydelse var gällande fram till 2018-01-01.] 6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag När det krävs en miljökonsekvensbeskrivning 6 kap. 1 En miljökonsekvensbeskrivning ska ingå

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00 10:00 Beslutande Ledamöter Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Hannington Lubwama (M) Emelie Öberg (S) 28 31 Ulla Svensson (M) Nils-Erik Carlström (L) Tobias Adersjö

Läs mer

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk.

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. VINDKRAFT Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. Informationen är framtagen i maj 2012. Foto: Filippa Einarsson. I Kristianstads kommun inns det goda förutsättningar

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Tid och plats kl 11.25 11.30 Kommunstyrelsens sessionssal, Stadshuset Beslutande Ledamöter Peter Sövig (S), ordförande Lena Sundberg (S) Morgan Gutke (C) Kerstin Karlsson (L)

Läs mer

Sven-Ingvar Blixt (L) Jörgen Johnsson (M) Jonas Lindqvist (KD) Jörgen Sjöqvist (S) Peter Persson (S) Lennart Wiberg (S) Gert-Åke Liljenborg (SD)

Sven-Ingvar Blixt (L) Jörgen Johnsson (M) Jonas Lindqvist (KD) Jörgen Sjöqvist (S) Peter Persson (S) Lennart Wiberg (S) Gert-Åke Liljenborg (SD) 1 (12) Plats och tid Mikaelstugan, torsdagen den 12 oktober 2017 kl 14:00-15:15 Beslutande Kenneth Bolinder (S), Ordförande Liselott Ljung (S), 1:e vice ordförande Niels Madsen (M), 2:e vice ordförande

Läs mer

Mats Melin byggnadsinspektör Sofi Hjelte miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Högfeldt sekreterare

Mats Melin byggnadsinspektör Sofi Hjelte miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Högfeldt sekreterare 1(11) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 14:00-15.30 Beslutande Britt Marie Öjstrand (M) ordförande Patric Carlsson (V) Bo Guldbrandsson (S) ersättare för Jan-Erik Nilsson

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (8) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén (M) vice

Läs mer

Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015.

Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015. 2015-10-08 1 (5) Byggnads- och tillståndsnämnden Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015.424 Beslutsunderlag Stadsmiljö-

Läs mer

Myndighetsnämnd. [Plats], kl Henrik Olsson. Myndighetsnämnd Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS.

Myndighetsnämnd. [Plats], kl Henrik Olsson. Myndighetsnämnd Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS. Plats och tid [Plats], kl 09.49 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2209-2212 Sekreterare Ordförande Henrik Olsson Justerande Protokollet

Läs mer

Samhällsbyggnadsutskottet

Samhällsbyggnadsutskottet 1(15) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 11.35 12.30 13.50 i Stora sammanträdesrummet. Beslutande Günter Ruchatz (M), ordförande Bength Andersson (S) Tore Andersson (-) 41-48 Anne

Läs mer

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ FLÄKTBULLER UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD, VALHALLAVÄGEN 126

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ FLÄKTBULLER UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD, VALHALLAVÄGEN 126 MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Catrine Eckers Miljö- och hälsoskyddsinspektör Telefon 08-508 28 904 catrine.eckers@stockholm.se Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden SID 1 (5) 2010-12-20 MHN 2011-01-18

Läs mer