O0093H Strukturerade läraktiviteter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "O0093H Strukturerade läraktiviteter"

Transkript

1 O0093H Strukturerade läraktiviteter Under VFU:n har du strukturerade aktiviteter som du ska förbereda och utföra, diskutera och reflektera över tillsammans med din studiekamrat (peer) och/eller handledare. I handledningsmodellen peer learning (PL) är strukturerade aktiviteter centrala för det pedagogiska lärandet. De utgår från kursens lärandemål, den dagliga kliniska verksamheten, samt var studenten befinner sig i utbildningen. Syftet är att de ska ge stöd för dig att utvecklas i professionen som sjuksköterska och ge vägledning till vad som förväntas av dig, samtidigt som de är ett stöd för dig och din handledare att organisera och planera VFU:n. De ger även underlag för reflektion och feedback (återkoppling). erna möjliggör en gemensam struktur i planering och upplägg av VFU:n, som kan bidra till att skillnaden mellan olika handledares handledningar blir mindre. Viktigt är att poängtera att de inte är uppgifter som ska examineras. erna har både en teoretisk och praktisk dimension som tydliggör kopplingen av teori och praktik i det dagliga arbetet. De kan utföras enskilt eller med din studiekamrat. Handledaren har alltid ett ansvar att finnas till, övervaka, ge feedback och stöd. En aktivitet kan återkomma under samma VFU med en ökad komplexitet som medför en progression i lärandet (Stenberg, 2017). Vårdhandboken ingår som kurslitteratur. I den finns kvalitetssäkrade metodanvisningar och arbetsmetoder inom vård och omsorg. Den är evidensbaserad och säkerställer god och säker vård på lika villkor, underlättar det dagliga vårdarbetet, ökar kvaliteten och ger effektivare vårdprocesser (vardhandboken.se). Vår rekommendation är att du genomför strukturerade läraktiviteten 1 först under din VFU som handlar om att informera och kommunicera med en patient i ett vårdmöte. Därefter anpassar och planerar du tillsammans med handledare och din peer genomförandet av övriga strukturerade läraktiviteter.

2 1. Läraktivitet: Informera och kommunicera med en patient i ett vårdmöte - Planera och genomföra vårdmöten som tillvaratar och stärker patientens resurser, främjar personcentrerad vård, samt stödjer patientens hälsa och förmågor - Informera och motivera en patient (närstående) om åtgärder vad gäller omvårdnad, diagnostik och behandling - Identifiera och bedöma patienters resurser och behov/problem relaterat till huvudområdet omvårdnad och med hänsyn till intersektionella aspekter -Förbered er med att studera kurslitteraturen och vårdhandboken som berör bemötande, personcentrerad vård och omvårdnadsprocessen och etik såsom dygd-, diskurs-, närhetsetik samt ansvar. -Tillsammans med er handledare väljer ni var sin patient som ni ska ge någon typ av information, vilket kan handla om information om ändrade levnadsvanor, ändring av medicinering, undersökning, behandling utifrån patientens sjukdomstillstånd, preventiv åtgärd (ex. prevention angående trycksår, fall, munvård) -Förbered dig inför samtalet genom att ta del av den valda patientens journal. -Genomför samtalet där din peer observerar samtalet. -Efter samtalet bedömer du patientens behov utifrån det samtal du har haft, utgå från omvårdnadsprocessen. Ta hänsyn till intersektionella aspekter. Reflektion Tillsammans med din peer reflekterar du över nedanstående frågor: -Hur presenterade du dig? -Vilka faktorer kan påverka ditt bemötande? -På vilket sätt kan dina tidigare erfarenheter/kunskaper påverka bemötandet med patienten? -Hur hanterades frågor som inte kunde besvaras? -Hur görs patienten delaktig/personcentrerat förhållningssätt under samtalet? -Hur försäkras att patienten förstår given information? -Hur stärks patientens egna resurser under vårdmötet? -Hur skapas en tillitsfull relation i det korta mötet? -Fanns några svåra etiska aspekter i mötet med patienten. Efter er gemensamma reflektion ger din peer en sammanfattande feedback utifrån samtalet du hade med patienten. Avslutningsvis redogör och reflekterar ni tillsammans med er handledare över det vårdmöten ni har utfört.

3 2. Läraktivitet: Utförande av blodtryckskontroll - Planera och genomföra vårdmöten som tillvaratar och stärker patientens resurser, främjar personcentrerad vård, samt stödjer patientens hälsa och förmågor - Informera och motivera en patient (närstående) om åtgärder vad gäller omvårdnad, diagnostik och behandling - Inled med att studera Vårdhandboken vad gäller blodtryckskontroller. - Tillsammans med din peer utför du en blodtryckskontroll av en patient, där din peer observerar. Därefter byter ni roller så att du är den som observerar när din peer kontrollerar en patients blodtryck. Studenten som utför blodtryckskontrollen - Förbered dig genom att se över den utrustning du ska använda. - Hur informerar du patienten? -Vad är viktigt att tänka på vid blodtryckskontroller? Studenten som observerar -Vad utfördes bra? -Vad kan din peer utveckla/förbättra i handlandet? Motivera! Reflektion Använd Gibbs reflektionscykel. Ni ger varandra feedback om genomförandet utifrån ovanstående punkter. Reflektera även tillsammans med er handledare när det gäller blodtryckskontrollerna ni har utfört.

4 3. Läraktivitet: Preventiv vård och omvårdnad - Identifiera och bedöma patienters resurser och omvårdnadsbehov i ett vårdmöte -Inled med att läsa på den valda patientens journal. -Samtala med patienten om hans/hennes upplevelse av sin hälsa. Vid behov använd olika mätinstrument. Din peer observerar genomförandet. -Vid behov kontakta annan vårdgivare eller beskriv hur du kan gå tillväga för utökad information/kunskap om patientens situation. - Ta hänsyn till intersektionella aspekter. -Under samtalet observerar din peer kommunikationen och dialogen mellan dig och patienten. Därefter byter ni roller så att din peer genomför och du observerar. Reflektion -Efter att ni båda har utfört aktiviteten reflekterar ni tillsammans om: -Vilka skillnader finns mellan det som står i journalen och patientens behov/problem? -Vad gjorde jag bra och vad behöver jag utveckla? -Ni ger varandra feedback (återkoppling) om hur dialogen förflöt under samtalet. Vad var bra? Vad behöver utvecklas? Kunde det ha utförts på ett annat sätt?

5 4. Läraktivitet: Smärtskattning - Genomföra systematisk smärtanalys med vedertagna metoder (Moment 3) - Informera och motivera en patient (närstående) om åtgärder vad gäller omvårdnad, diagnostik och behandling Tillsammans med din peer utför du en smärtskattning av en patients smärttillstånd med hjälp vedertagna metoder och instrument. Därefter byter ni roller. Studenten som utför smärtskattning - Förbered dig genom att studera metoder och instrument som ska användas. Studera vardhandboken.se angående smärtskattning och bemötande. - Hur informerar du patienten? -Vad är viktigt att tänka på vid en smärtskattning? Studenten som observerar -Vad utfördes bra? -Vad kan din peer utveckla/förbättra i handlandet? Motivera! Reflektion -Använd Er av Gibbs reflektionscykel. -Reflektera även över etiska aspekter som fanns i mötet med patienten. Avsluta med att reflektera tillsammans med er handledare.

6 5. Läraktivitet: Vätska och Nutritionsstatus - Identifiera behov av vätska och nutrition samt kunna göra en åtgärdsbedömning (Moment 3) - Kliniskt bedöma och utvärdera nutritions- och vätskestatus en utför du individuellt. Förbered dig med att studera kurslitteraturen både utifrån ett medicinskt- och omvårdnadsperspektiv. Använd dig även av Vårdhandboken. - Tillsammans med handledaren väljer du en lämplig patient för genomförandet av aktiviteten. Utgå från omvårdnadsprocessen. - Genomför samtalet med patienten om dennes nutrition och vätskestatus. -Bedöm behov/problem, planera en lämplig intervention som du genomför och följer upp. Avsluta med att dokumentera vad du har gjort. Reflektion Reflektera över: -Vad i din aktivitet var du nöjd med i ditt genomförande? -Vad i ditt genomförande var du mindre nöjd med? -Etiska svårigheter som uppstod? -Kunde du ha gjort på något annat sätt? Reflektera med din peer och handledare Använd Gibbs reflektionscykel som stöd - Du inleder med att berätta om ditt genomförande av aktiviteten. - Tillsammans reflekterar ni över ditt genomförande av aktiviteten, där din peer och handledare ställer frågor och ger feedback.

7 6. Läraktivitet: Sårbehandling - tillämpa basala hygienrutiner i kliniskt arbete tillämpa injektionstekniker, urinkatetrisering och sårbehandling - förklara och tillämpa journalföring på ett patientsäkert sätt enligt sjuksköterskans ansvarsområde Inled med att ta del av kurslitteratur och lyssna på de inspelade föreläsningarna som berör området sår och sårbehandling. Reflektera över vilka typer av sår du sett i verksamheten under din VFU. Tillsammans med din peer /handledare väljer du ut ett patientfall där patienten har långsamt läkande sår. Beskriv patientens hälsohistoria genom anamnes och status. Identifiera vilket fas av sårläkningsprocessen patientens sår är i. Hur motiverar du din bedömning? Identifiera och diskutera med din peer vilka faktorer som kan påverka/försämra läkningen. Vilka är patientens upplevelser av att leva med långsamt läkande sår? Hur påverkas vardag och livskvalitet? Diskutera med din peer / handledare vilken behandlingsstrategi som finns för patienten gällande sårbehandling. Vilka motiv till val av material och omläggningsrutin? Övriga åtgärder? Diskutera med din peer vilka risker kan du identifiera för patient och dig själv? Hur förhåller du dig till basala hygien rutiner? Finns riktlinjer kring detta moment i verksamheten? Hur dokumenteras momentet? Diskutera med din peer vad som är viktigt att dokumentera.

8 7. Läraktivitet: Blodprovstagning venprov/kapillärprov - tillämpa basala hygienrutiner i kliniskt arbete - informera och motivera patient och närstående om åtgärder vad gäller omvårdnad, diagnostik och behandling - utföra blodprovstagning på ett säkert sätt utifrån ordination och provtagningsföreskrifter - förutse risker med avvikande provsvar samt ha handlingsberedskap och kunna tillämpa vedertagna strategier för säker vård Inled med att ta del av kurslitteratur och se film som berör området ven- och eller kapillär provtagning. Välj tillsammans med handledare ut en patient där ven- eller kapillär provtagning har ordinerats. Inled med att sätta er/dig in i vad proverna står för och varför de ordinerats till just denna patient. Var finner ni information om hantering och analys av prover mm? Förbered provtagningen genom att gå igenom ordination, remiss och provtagningsmaterial. Vilket material behöver du? Gå igenom materialet så att du förstår hur det fungerar. Identitetskontroll. Hur går korrekt identitetskontroll till? Ta reda på vilka lagar och föreskrifter som finns om identitetskontroll vid provtagning. Information till patienten. Vad är viktigt att informera patienten om? Reflektera tillsammans över på vilket sätt och vad du informerar om. Vilka aspekter är viktiga att vara medveten om gällande aseptik och risk för blodsmitta? Teknik. Fundera tillsammans över instickställe, vilka alternativ finns? Vid vilka tillstånd undviker du att punktera en ven eller ta kapillärt prov? Finns risker och komplikationer? Genomför provtagning under handledning. Observera varandra under provtagningen och ge konstruktiv feedback efteråt. Vad var bra och vad kan förbättras? Avsluta med att diskutera hur provsvar följs upp och av vem? Vilka konsekvenser kan felaktig provtagning och hantering av prover medföra?

9 8. Läraktivitet: Läkemedelshantering I - Använd relevant information om läkemedel i dialog med patient (närstående) på ett sätt som stödjer delaktighet utifrån patientens resurser och behov (Moment 3) - Analysera risker och aspekter vad gäller kvalitet kring läkemedelshantering för att garantera patientsäkerhet (Moment 3) - Studera FASS gällande T. Alvedon, Brustablett Panodil samt Paracetamol Braun infusionsvätska. Tillsammans med din peer studerar och diskuterar ni varje läkemedels farmakokinetik och farmakodynamik för att besvara: *När erhålls analgetisk effekt med T Alvedon, BT Panodil samt Infusionsvätska Paracetamol. *När erhålls maximal febernedsättning med respektive? *Hur lång är effektdurationen med respektive? Reflektion med din peer - När det kan vara fördelaktigt att använda sig av brustablett, vad bör du som sjuksköterska beakta? - När kan det vara fördelaktigt att använda sig av infusionsvätska, vad bör sjuksköterskan beakta? Reflektion med handledaren - Inled med att studera 2017:37 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården - Tillsammans med din peer diskuterar ni med er handledare om hur de går till väga om de exempelvis vill byta ut T Alvedon till Infusionsvätska paracetamol. Vad beskriver gällande lagar och författningar?

10 9. Läraktivitet: Läkemedelshantering II - Använda relevant information om olika läkemedel och dess hantering (Moment 3) - Tillämpa och utföra läkemedelsberäkningar utifrån given ordination, samt iordningsställa och administrera läkemedel på ett säkert sätt (Moment 3) - Analysera risker och aspekter vad gäller kvalitet kring läkemedelshantering för att garantera patientsäkerhet (Moment 3) I Ni ska tillsammans ta fram kunskapsunderlag kring läkemedelshantering och administrering och dess förberedelser som är vanligt förekommande i din verksamhet (se exempel nedan). Om ni får möjlighet så ska ni även administrera dessa läkemedelsformer. Suppositorier, vagitorier, vaginal tablett Lavemang, exempelvis Microlax, Resulax, Klyx Inhalationer Reflektion med din peer Tillsammans med din peer studerar och diskuterar ni hanterings- och administreringsrekommendationer för ovanstående läkemedelsformer för att besvara: *Hur förs suppositorier, vagitorier, vaginal tablett in på ett säkert sätt? *Hur administrerad olika former av lavemang? Vad är viktigt att tänka på (före, under, efter)? *Hur bör man agera och vilka förberedelser krävs för att bevara patientens integritet? *Hur administreras inhalationer? Vad är viktigt att tänka på? Reflektion med handledaren - Tillsammans med din peer diskuterar ni med er handledare om hur de går till väga när de ska administrera rektala och vaginala läkemedel samt inhalationer. Vad beskriver gällande lagar och författningar? II Dosettdelning. Inled med att ta del av kurslitteratur och lagar som styr dosettdelning. Välj tillsammans med handledare ut en patient där läkemedel ska delas i dosett. Inled med att sätta er/dig in i de läkemedel som ska delas och varför de ordinerats till just denna patient. Vilka aspekter är viktiga att vara medveten om gällande aseptik och risk för felaktig läkemedelsdelning?

11 Vilken information ska finnas på dosetten för att läkemedelshantering och administrering kan ske på ett säkert sätt? Genomför dosettdelning under handledning. Observera varandra under dosettdelningen och ge konstruktiv feedback efteråt. Vad var bra och vad kan förbättras? Avsluta med att diskutera vilka konsekvenser felaktig läkemedelsdelning och administrering kan medföra?

12 10. Läraktivitet: Injektionstekniker -Tillämpa basala hygienrutiner i kliniskt arbete - Informera och motivera patient och närstående om åtgärder vad gäller omvårdnad, diagnostik och behandling -Tillämpa injektionstekniker Inled med att ta del av kurslitteratur och se film som berör området injektionstekniker. Välj tillsammans med handledare ut en patient där injektion (subkutan eller intramuskulär) har ordinerats. Inled med att sätta er/dig in i varför injektionen ordinerats till just denna patient, vilket läkemedel som ska ges och vad du behöver vara observant på (före, under och efter injektionsgivning). Läs på om läkemedlet i FASS Förbered injektionsgivning genom att gå igenom ordination, injektionsmaterial och läkemedel. Vilket material behöver du? Gå igenom materialet så att du förstår hur det fungerar. Hur ska läkemedlet hanteras? Vilken dos är ordinerad? Beräkna hur mycket läkemedel som ska dras upp etc. Identitetskontroll. Hur går korrekt identitetskontroll till? Ta reda på vilka lagar och föreskrifter som finns om identitetskontroll vid injektionsgivning. Information till patienten. Vad är viktigt att informera patienten om? Reflektera tillsammans över på vilket sätt och vad du informerar om. Vilka aspekter är viktiga att vara medveten om gällande aseptik och risk för blodsmitta? Teknik. Fundera tillsammans över injektionsställe, vilka alternativ finns? Vid vilka tillstånd undviker du vissa ställen? Finns kontraindikationer? Finns risker och komplikationer? Genomför injektionsgivning under handledning. Observera varandra under injektionsgivningen och ge konstruktiv feedback efteråt. Vad var bra och vad kan förbättras? Vad är viktigt att tänka på efter injektionsgivning? Hur hanteras materialet efter injektionsgivning? Vad dokumenteras?

13 Avsluta med att diskutera hur injektionsgivningen följs upp och av vem? Vilka konsekvenser kan felaktig injektionsgivning medföra?

BeVut. Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning

BeVut. Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Institutionen för hälsovetenskap BeVut Kurskod: 0093H Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Hälsofrämjande vård och omvårdnad, 22,5 hp. Studentens namn: Studentens personnummer: Period

Läs mer

Strukturerade läraktiviteter formulerade av medverkande vid peer learning-workshop, Malmö april 2017

Strukturerade läraktiviteter formulerade av medverkande vid peer learning-workshop, Malmö april 2017 Strukturerade läraktiviteter formulerade av medverkande vid peer learning-workshop, Malmö april 2017 AKTIVITET 1. Lärande mål: Kommunikation/Undersökning/Medicinsk teknik Målgrupp: Sjuksköterskestudenter

Läs mer

Information till studenter och handledare om bedömning av verksamhetsförlagd utbildning

Information till studenter och handledare om bedömning av verksamhetsförlagd utbildning Information till studenter och handledare om bedömning av verksamhetsförlagd utbildning I kursen finns en integrering mellan teoretiskt innehåll och verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Kursplanens lärandemål

Läs mer

Bedömning utifrån lärandemål och betygskriterier under verksamhetsförlagd utbildning

Bedömning utifrån lärandemål och betygskriterier under verksamhetsförlagd utbildning Bedömning utifrån lärandemål och betygskriterier under verksamhetsförlagd utbildning Information till studenter och handledare Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) utgör en betydande del av sjuksköterskeprogrammet

Läs mer

April Bedömnings kriterier

April Bedömnings kriterier Bedömnings kriterier Lärandemål Exempel på vad samtalet kan ta sin utgångspunkt i eller relateras till Viktigt är att koppla samtalet och reflektionen till konkreta patientsituationer och studentens egna

Läs mer

BEDÖMNINGSUNDERLAG FÖR VFU INOM PSYKIATRI

BEDÖMNINGSUNDERLAG FÖR VFU INOM PSYKIATRI Sjuksköterskeprogrammet termin 4 2VÅ620 Professionskunskap II BEDÖMNINGSUNDERLAG FÖR VFU INOM PSYKIATRI Student: VFU-placering: År, veckor: Yrkeshandledare: Klinisk adjunkt: 13 december 2016 1 BEDÖMNING

Läs mer

Bedömning utifrån lärandemål och betygskriterier under verksamhetsförlagd utbildning

Bedömning utifrån lärandemål och betygskriterier under verksamhetsförlagd utbildning Bedömning utifrån lärandemål och betygskriterier under verksamhetsförlagd utbildning Information till studenter och handledare Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) utgör en betydande del av sjuksköterskeprogrammet

Läs mer

Bedömningsunderlag verksamhetsförlagd utbildning, Delaktighet och lärande 4, 5 hp, OM325G

Bedömningsunderlag verksamhetsförlagd utbildning, Delaktighet och lärande 4, 5 hp, OM325G Bedömningsunderlag verksamhetsförlagd utbildning, Delaktighet och lärande 4, 5 hp, OM325G Studentens namn: Studentens personnr: Utbildningsplats: Handledares namn: Kursansvariga: Joanne Wills: joanne.wills@his.se

Läs mer

Bedömning utifrån lärandemål och betygskriterier under verksamhetsförlagd utbildning

Bedömning utifrån lärandemål och betygskriterier under verksamhetsförlagd utbildning Bedömning utifrån lärandemål och betygskriterier under verksamhetsförlagd utbildning Information till studenter och handledare Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) utgör en betydande del av sjuksköterskeprogrammet

Läs mer

Student Portfolio. 2. till att planera, tillämpa och ge stöd till patient i omvårdnadssituationer (professionsblock 2)

Student Portfolio. 2. till att planera, tillämpa och ge stöd till patient i omvårdnadssituationer (professionsblock 2) Student Portfolio Vad är en Student Portfolio? Student Portfolio är studentens dokument och är ett medel för måluppfyllelse. Den ska fungera som ett stöd samt ge en tydlig struktur i studentens lärandeprocess

Läs mer

Manual för examinationsformulär: Klinisk slutexamination av sjuksköterskans vårdande utifrån omvårdnadsprocessen

Manual för examinationsformulär: Klinisk slutexamination av sjuksköterskans vårdande utifrån omvårdnadsprocessen Manual för examinationsformulär: Klinisk slutexamination av sjuksköterskans vårdande utifrån omvårdnadsprocessen 2010 Nr 4 Reviderad 12 05 07 Ta texter från Manual för examinationsformulär. Skicka ett

Läs mer

Student Portfolio. Vad är en Student Portfolio? Hur används en Student Portfolio?

Student Portfolio. Vad är en Student Portfolio? Hur används en Student Portfolio? Akademin för hälsa, vård och välfärd Vad är en Student Portfolio? Student Portfolio Student Portfolio är studentens dokument och är ett medel för måluppfyllelse. Den ska fungera som ett stöd samt ge en

Läs mer

Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen

Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen reviderad december 2017 Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen Sjuksköterskeprogrammet Mälardalens högskola Professionsblock 2 VAE206 Inledning Mälardalsmodellen är det bedömningsinstrument som används

Läs mer

Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen

Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen reviderad december 2017 Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen Sjuksköterskeprogrammet Mälardalens högskola Professionsblock 2 VAE207 Inledning Mälardalsmodellen är det bedömningsinstrument som används

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA

SAHLGRENSKA AKADEMIN INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA SAHLGRENSKA AKADEMIN INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA Termin 6 BeVut, Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Klinisk omvårdnad, 15 hp. Kurs kod: OM4390 Studentens namn Studentens

Läs mer

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360 Institutionen för vårdvetenskap och hälsa KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Termin 4 BeVut, Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs

Läs mer

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360 Institutionen för vårdvetenskap och hälsa KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Termin 4 BeVut, Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs

Läs mer

Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version, faställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning och gällde från och med

Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version, faställd av Nämnden för omvårdnadsutbildning och gällde från och med Medicinska fakulteten SJSE15, Personcentrerad vård och lärande vid symtom och tecken på ohälsa, 26,5 högskolepoäng Person-centered Care and Patient Learning in Relation to Symptoms and Signs of Illness,

Läs mer

Studentens namn. Studentens personnummer. Handledare/ansvarig. Vårdavdelning/enhet

Studentens namn. Studentens personnummer. Handledare/ansvarig. Vårdavdelning/enhet Institutionen för vårdvetenskap och hälsa KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Termin 4 BeVut, Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Omgivning, hälsa och ohälsa, 30 hp. Kurs kod: OM3260 Studentens

Läs mer

Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen

Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen 25 okt 2018 Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen Sjuksköterskeprogrammet Mälardalens högskola Professionsblock 3 VAE211 Inledning Mälardalsmodellen är det bedömningsinstrument som används vid Sjuksköterskeprogrammets

Läs mer

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa. Studentens namn. Studentens personnummer. Handledare/ansvarig. Vårdavdelning/enhet

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa. Studentens namn. Studentens personnummer. Handledare/ansvarig. Vårdavdelning/enhet Institutionen för vårdvetenskap och hälsa Termin 3 BeVut, Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Omvårdnad vid hälsa och ohälsa, 30 hp. Kurskod: OM4350 Studentens namn Studentens personnummer

Läs mer

Bedömningsformulär AssCe* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet

Bedömningsformulär AssCe* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Bedömningsformulär AssCe* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Namn: Kurs:.. Vårdenhet: Tidsperiod:. Grundnivå 1 Grundnivå Mål för den verksamhetsförlagda delen av

Läs mer

Skånes universitetssjukvård. Peer Learning. en pedagogisk modell. Utifrån föreläsning av M. Stenberg och F. Nygren, Malmö Högskola

Skånes universitetssjukvård. Peer Learning. en pedagogisk modell. Utifrån föreläsning av M. Stenberg och F. Nygren, Malmö Högskola Peer Learning en pedagogisk modell Utifrån föreläsning av M. Stenberg och F. Nygren, Malmö Högskola Utgår från samma kärna, men frångår en mer slumpmässig mästar-/lärlingsmodell till en mer strukturerad

Läs mer

Kursens mål termin 3

Kursens mål termin 3 Kursens mål termin 3 -redogöra för patienters behov av omvårdnad vid vanligt förekommande sjukdomstillstånd inom dessa områden: hjärtsjukdom, lungsjukdom, sjukdom i mag-tarmkanalen, sjukdom och skada i

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning VFU Kommunikation i omvårdnad OM124G Mikrobiologi och hygien BM191G

Verksamhetsförlagd utbildning VFU Kommunikation i omvårdnad OM124G Mikrobiologi och hygien BM191G Institutionen för hälsa och lärande Sjuksköterskeprogrammet Verksamhetsförlagd utbildning VFU Kommunikation i omvårdnad OM124G Mikrobiologi och hygien BM191G Kursansvariga OM124G Stina Thorstensson, stina.thorstensson@his.se

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA OM4350 Omvårdnad vid hälsa och ohälsa, 30 högskolepoäng Nursing in health and illness, 30 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för vårdvetenskap

Läs mer

Studentens namn. Studentens personnummer. Handledare/ansvarig. Vårdavdelning/enhet

Studentens namn. Studentens personnummer. Handledare/ansvarig. Vårdavdelning/enhet Institutionen för vårdvetenskap och hälsa Termin 6 BeVut, Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Klinisk omvårdnad, 15 hp. Kurs kod: OM3330 Studentens namn Studentens personnummer Handledare/ansvarig

Läs mer

Till dig som handledare i verksamhetsförlagd utbildning

Till dig som handledare i verksamhetsförlagd utbildning Informerande dokument Information Sida 1 (5) Till dig som handledare i verksamhetsförlagd utbildning 2019-02-06 Kerstin Rahkola Kerstin Rahkola Sida 2 (5) Bästa handledare! Inom kort ska du få handleda

Läs mer

Student Portfolio. 1. observations-/ deltagarperspektiv i omvårdnadssituationer (professionsblock 1)

Student Portfolio. 1. observations-/ deltagarperspektiv i omvårdnadssituationer (professionsblock 1) Student Portfolio Vad är en Student Portfolio? Student Portfolio är studentens dokument och är ett medel för måluppfyllelse. Den ska fungera som ett stöd samt ge en tydlig struktur i studentens lärandeprocess

Läs mer

SJSF12, Omvårdnadens teknik och metod, 7,5 högskolepoäng Technology and Methodology in Nursing, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

SJSF12, Omvårdnadens teknik och metod, 7,5 högskolepoäng Technology and Methodology in Nursing, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten SJSF12, Omvårdnadens teknik och metod, 7,5 högskolepoäng Technology and Methodology in Nursing, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Nämnden

Läs mer

G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav Medicinska fakulteten SJSG15, Personcentrerad vård och lärande vid symtom och tecken på ohälsa, 26,5 högskolepoäng Person-Centered Care and Patient Learning in Relation to Symptoms and Signs of Illness,

Läs mer

Student Portfolio. 1. observations-/ deltagarperspektiv i omvårdnadssituationer (professionsblock 1)

Student Portfolio. 1. observations-/ deltagarperspektiv i omvårdnadssituationer (professionsblock 1) Student Portfolio Vad är en Student Portfolio? Student Portfolio är studentens dokument och är ett medel för måluppfyllelse. Den ska fungera som ett stöd samt ge en tydlig struktur i studentens lärandeprocess

Läs mer

RSJF12, Omvårdnadens teknik och metod, 7,5 högskolepoäng Nursing - Technology and Methodology, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

RSJF12, Omvårdnadens teknik och metod, 7,5 högskolepoäng Nursing - Technology and Methodology, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten RSJF12, Omvårdnadens teknik och metod, 7,5 högskolepoäng Nursing - Technology and Methodology, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Programnämnden

Läs mer

Omvårdnad GR (A), Hälsa och ohälsa I, 7,5 hp

Omvårdnad GR (A), Hälsa och ohälsa I, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Omvårdnad GR (A), Hälsa och ohälsa I, 7,5 hp Nursing Science Ba (A), Health and Ill Health I 7,5 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA OM4360 Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 högskolepoäng Environmental impact on health Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för

Läs mer

Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen

Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen reviderad februari 2017 Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen Sjuksköterskeprogrammet Mälardalens högskola Professionsblock 1 VAE201 Inledning Mälardalsmodellen är det bedömningsinstrument som används

Läs mer

Kommunicera engagerat med patienter. Lyssna. Ge patienten ett adekvat utrymme i dialogen. Visa respekt och empati.

Kommunicera engagerat med patienter. Lyssna. Ge patienten ett adekvat utrymme i dialogen. Visa respekt och empati. Bedömningsformulär AssCe* för verksamhetsförlagd utbildning på grundnivå, i sjukgymnastprogrammet. Studenten ska kunna I. Kommunikation och undervisning 1. Kommunicera med och bemöta patienter. Kommunicera

Läs mer

Studentens egna personliga mål och utvärdering samt bedömningskriterier med kursmålen som underlag

Studentens egna personliga mål och utvärdering samt bedömningskriterier med kursmålen som underlag 1 Medicinska fakulteten Institutionen för hälsovetenskaper Studentens egna personliga mål och utvärdering samt bedömningskriterier med kursmålen som underlag Kurs: SBMR14 Förlossning, 7,5 hp Egna personliga

Läs mer

Kurs: Prevention, diagnostik, behandling och omvårdnad. Vård och omvårdnad av människor vid psykisk ohälsa och sjukdom 10.5 Hp Kurskod: O0089H

Kurs: Prevention, diagnostik, behandling och omvårdnad. Vård och omvårdnad av människor vid psykisk ohälsa och sjukdom 10.5 Hp Kurskod: O0089H Institutionen för hälsovetenskap BeVut, Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Prevention, diagnostik, behandling och omvårdnad. Vård och omvårdnad av människor vid psykisk ohälsa och

Läs mer

Bedömningsunderlag för metoden intravenös injektion i CVK

Bedömningsunderlag för metoden intravenös injektion i CVK Bedömningsunderlag för metoden intravenös injektion i CVK Iordningsställa materialet med ett aseptiskt förfarande *Kontrollera ordinationer mot patient id, läkemedelsnamn, läkemedelsform, styrka, dosering,

Läs mer

Bedömningsunderlag vid praktiskt prov

Bedömningsunderlag vid praktiskt prov Nationell klinisk slutexamination för sjuksköterskeexamen, 180 hp Bedömningsunderlag vid praktiskt prov ANSLUTNA LÄROSÄTEN OBLIGATORISK VERKSAMHET FÖRSÖKSVERKSAMHET Nationell klinisk slutexamination för

Läs mer

Bedömningsunderlag vid praktiskt prov

Bedömningsunderlag vid praktiskt prov Nationell klinisk slutexamination för sjuksköterskeexamen, 180 hp Bedömningsunderlag vid praktiskt prov ANSLUTNA LÄROSÄTEN OBLIGATORISK VERKSAMHET Nationell klinisk slutexamination för sjuksköterskeexamen

Läs mer

MALMÖ HÖGSKOLA Hälsa och samhälle Sjuksköterskeprogrammet

MALMÖ HÖGSKOLA Hälsa och samhälle Sjuksköterskeprogrammet MALMÖ HÖGSKOLA Hälsa och samhälle Sjuksköterskeprogrammet Namn: Kurs: CHECKLISTA FÖR KÖRKORTSÖVNINGAR, METODÖVNINGAR SAMT KLINISK UTBILDNING 1. Kommunicera med och bemöta patienter kommunicera med patienter

Läs mer

SJSF12, Omvårdnadens teknik och metod, 7,5 högskolepoäng Technology and Methodology in Nursing, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

SJSF12, Omvårdnadens teknik och metod, 7,5 högskolepoäng Technology and Methodology in Nursing, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten SJSF12, Omvårdnadens teknik och metod, 7,5 högskolepoäng Technology and Methodology in Nursing, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Nämnden

Läs mer

Ny föreskrift ordination och läkemedelshantering

Ny föreskrift ordination och läkemedelshantering Ny föreskrift ordination och läkemedelshantering Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården (HSLF-FS 2017:37) Läkemedelskommittén Rim

Läs mer

MALMÖ HÖGSKOLA Namn: Hälsa och samhälle Kurs: Sjuksköterskeprogrammet

MALMÖ HÖGSKOLA Namn: Hälsa och samhälle Kurs: Sjuksköterskeprogrammet MALMÖ HÖGSKOLA Namn: Hälsa och samhälle Kurs: Sjuksköterskeprogrammet Metoder med körkortskrav är markerade. Lärarsignatur krävs innan Examination Åsett Genomfört under Genomfört självständigt 1. Kommunicera

Läs mer

Omvårdnad GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning III - Öppna vårdformer och psykiatrisk vård, 15 hp

Omvårdnad GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning III - Öppna vårdformer och psykiatrisk vård, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Omvårdnad GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning III - Öppna vårdformer och psykiatrisk vård, 15 hp Nursing Science BA (B), Primary Health Care III - Psychiatric Nursing Practice, 15

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz 7KS15 Inrättad av Rektor 2014-12-09 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2014-12-18

Läs mer

Utbildningsmaterial kring delegering

Utbildningsmaterial kring delegering Utbildningsmaterial kring delegering Att användas vid undervisning inför delegering av hälso- och sjukvårdsuppgifter. Innehåller även overheadmaterial Framtagen av MAS gruppen i Jämtlands län 2005 Omvårdnad

Läs mer

TENTAMEN I LÄKEMEDELSHANTERING

TENTAMEN I LÄKEMEDELSHANTERING Kurs: Omvårdnadsvetenskap B, klinisk kurs OM1414 Datum: 140809 Antal frågor: 12 huvudfrågor Tid: 2 timmar Examinator: Karin Blomberg/ Anita Ross Information: Skriv svaren på tentamensformuläret. Skriv

Läs mer

RSJF12, Omvårdnadens teknik och metod, 7,5 högskolepoäng Nursing - Technology and Methodology, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

RSJF12, Omvårdnadens teknik och metod, 7,5 högskolepoäng Nursing - Technology and Methodology, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten RSJF12, Omvårdnadens teknik och metod, 7,5 högskolepoäng Nursing - Technology and Methodology, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Programnämnden

Läs mer

Den första VFU:n - en lärmiljö med många facetter

Den första VFU:n - en lärmiljö med många facetter Den första VFU:n - en lärmiljö med många facetter Termin 2 Vård i ett hälsoperspektiv Sjuksköterskeprogrammet KI Vård i ett hälsoperspektiv 30 hp, 7 moment Momentet Verksamhetsförlagd utbildning VFU 9hp

Läs mer

Underlag för bedömningssamtal vid verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid sjuksköterskeprogrammet

Underlag för bedömningssamtal vid verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid sjuksköterskeprogrammet Termin 3: Omvårdnad vid ohälsa den vuxna människan Namn: Kursort:, UL) (rev. jan 2016) Underlag för bedömningssamtal vid verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid sjuksköterskeprogrammet Fig. 1. Ingående

Läs mer

Manual för bedömning, verksamhetsförlagd utbildning på grundnivå i sjukgymnastprogrammet

Manual för bedömning, verksamhetsförlagd utbildning på grundnivå i sjukgymnastprogrammet Manual för bedömning, verksamhetsförlagd utbildning på grundnivå i sjukgymnastprogrammet Bedömningsformuläret AssCe för verksamhetsförlagd utbildning på grundnivå i sjukgymnastprogrammet är omarbetat efter

Läs mer

Delegering av läkemedelsuppgifter, lathund

Delegering av läkemedelsuppgifter, lathund Delegering av läkemedelsuppgifter, lathund Rutin för äldreomsorgen, funktionshinderverksamheten och socialpsykiatrin i Borås Stad Lathund för delegering av läkemedelsuppgifter 1 Fastställt av: MAS/ MAR

Läs mer

Kompletterande utbildning för sjuksköterskor från länder utanför EU/EES/Schweiz 60hp

Kompletterande utbildning för sjuksköterskor från länder utanför EU/EES/Schweiz 60hp Akademin för hälsa och arbetsliv Faculty of Health and Occupational Studies KURSPLAN Kompletterande utbildning för sjuksköterskor från länder utanför EU/EES/Schweiz 60hp Supplementary Training of Registered

Läs mer

RSJE12, Omvårdnadens teknik och metod, 7,5 högskolepoäng Nursing - Technology and Methodology, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

RSJE12, Omvårdnadens teknik och metod, 7,5 högskolepoäng Nursing - Technology and Methodology, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten RSJE12, Omvårdnadens teknik och metod, 7,5 högskolepoäng Nursing - Technology and Methodology, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Nämnden

Läs mer

Nationell klinisk slutexamination för sjuksköterskeexamen, 180 hp. Bedömningsunderlag vid praktiskt prov

Nationell klinisk slutexamination för sjuksköterskeexamen, 180 hp. Bedömningsunderlag vid praktiskt prov Nationell klinisk slutexamination för sjuksköterskeexamen, 180 hp Bedömningsunderlag vid praktiskt prov 2 (11) NATIONELL KLINISK SLUTEXAMINATION FÖR SJUKSKÖTERSKEEXAMEN BEDÖMNINGSUNDERLAG VID PRAKTISKT

Läs mer

SJSE12, Omvårdnadens teknik och metod, 7,5 högskolepoäng Technology and Methodology in Nursing, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

SJSE12, Omvårdnadens teknik och metod, 7,5 högskolepoäng Technology and Methodology in Nursing, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten SJSE12, Omvårdnadens teknik och metod, 7,5 högskolepoäng Technology and Methodology in Nursing, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Nämnden

Läs mer

Sjukgymnastprogrammet Bedömning, Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, primärvård, S0044H

Sjukgymnastprogrammet Bedömning, Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, primärvård, S0044H Sjukgymnastprogrammet Bedömning, Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, primärvård, S0044H Verksamhet Tidsperiod som VFU omfattat Studerande, personnummer Studerande, namn Bemötande, kommunikation, förhållningssätt

Läs mer

Bedömningsformulär AssCe* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet

Bedömningsformulär AssCe* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Bedömningsformulär AssCe* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Namn: Kurs:.. Vårdenhet: Tidsperiod:. Anna Löfmark AssCe* - Assessment of Clinical Education Institutionen

Läs mer

TENTAMEN I LÄKEMEDELSHANTERING

TENTAMEN I LÄKEMEDELSHANTERING Kurs: Omvårdnadsvetenskap B, Klinisk omvårdnad 1 samt informatik OM010G Datum: 17 02 17 Antal frågor: 10 huvudfrågor Tid: 2 timmar Examinator: Maria Hälleberg Nyman Kursansvarig: Anita Ross Information:

Läs mer

Omvårdnad i nationella kunskapsstödet för primärvård. Konferens i Malmö december 2017 Svensk sjuksköterskeförening

Omvårdnad i nationella kunskapsstödet för primärvård. Konferens i Malmö december 2017 Svensk sjuksköterskeförening Omvårdnad i nationella kunskapsstödet för primärvård Konferens i Malmö 13-14 december 2017 Svensk sjuksköterskeförening Svensk sjuksköterskeförening är sjuksköterskornas professionsförening. ideell förening

Läs mer

Underlag som stöd vid bedömningssamtal. Utgår från Lärandemål: Exempel på vad bedömningssamtalen kan ta sin utgångspunkt i eller relateras till 1.

Underlag som stöd vid bedömningssamtal. Utgår från Lärandemål: Exempel på vad bedömningssamtalen kan ta sin utgångspunkt i eller relateras till 1. Bedömnings -kriterium: Kunskap och förståelse Utgår från Lärandemål: Exempel på vad bedömningssamtalen kan ta sin utgångspunkt i eller relateras till 1. 1 1 Studenten har gett utrymme för patienten att

Läs mer

Bedömningsformulär AssCE* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet

Bedömningsformulär AssCE* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Bedömningsformulär AssCE* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Namn:.. Personnummer:... Kurs:. Vårdenhet:.. Tidsperiod:.. Halvtidsdiskussion den: Avslutande bedömningsdiskussion

Läs mer

Hur trygg är jag i kontaktmannaskapets arbetsuppgifter?

Hur trygg är jag i kontaktmannaskapets arbetsuppgifter? Bilaga B Arbetsbeskrivning Hur trygg är jag i kontaktmannaskapets arbetsuppgifter? Kontaktmannaarbetsuppgifter AVD 92 Ansvarar för den basala psykiatriska omvårdnadsarbetet Kontaktmannaskapet präglas av:

Läs mer

8FA245. Läkemedel och fysioterapi, 7.5 hp. Medical Drugs and Physiotherapy. Fristående kurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: 2017 HT.

8FA245. Läkemedel och fysioterapi, 7.5 hp. Medical Drugs and Physiotherapy. Fristående kurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: 2017 HT. 8FA245 Läkemedel och fysioterapi, 7.5 hp Medical Drugs and Physiotherapy Fristående kurs Medicinska fakulteten Gäller från: 2017 HT Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå

Läs mer

Läkarstudent i vårdverksamhet

Läkarstudent i vårdverksamhet Läkarstudent i vårdverksamhet Den här broschyren innehåller praktiska råd och tips riktade till dig som är läkarstudent och är på väg, eller nyligen har börjat, att ha kliniska placeringar i olika vårdverksamheter.

Läs mer

G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav Medicinska fakulteten SJSF15, Personcentrerad vård och lärande vid symtom och tecken på ohälsa, 26,5 högskolepoäng Person-centered Care and Patient Learning in Relation to Symptoms and Signs of Illness,

Läs mer

Medicinskt ansvarig sjuksköterska

Medicinskt ansvarig sjuksköterska Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2015-09-01 Delegering riktlinje Delegering får endast ske om det är förenat med god och säker vård. Delegering får inte ske slentrianmässigt eller för att lösa personalbrist

Läs mer

VFU BEDÖMNINGSFORMULÄR Radiografi med inriktning mot Magnetresonanstomografi M0055H, Termin 5 VT18

VFU BEDÖMNINGSFORMULÄR Radiografi med inriktning mot Magnetresonanstomografi M0055H, Termin 5 VT18 VFU ska ske under 3 veckor (30 timmar per vecka = 90 timmar) När VFU-placeringen är klar, så fyller du tillsammans med handledare i formulären och skriver under det. Sedan skannar eller fotar handledaren

Läs mer

Bjurholmskommun 9.7. Äldre- och handikappomsorg Utbildningshäftet. Delegering av läkemedelshantering

Bjurholmskommun 9.7. Äldre- och handikappomsorg Utbildningshäftet. Delegering av läkemedelshantering Bjurholmskommun 9.7. Äldre- och handikappomsorg Utbildningshäftet Delegering av läkemedelshantering Avsnitt för delegering 1. Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2009:6) om bedömning av en hälso- och

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA OM3860 Perioperativ omvårdnad inom operationssjukvård, 18 högskolepoäng Nursing during Operating Fastställande Kursplanen är fastställd av Programkommittén för

Läs mer

Bedömning av studentens yrkeskompetens vid verksamhetsförlagd utbildning i kursen Omvårdnad, Barns och ungdomars hälsa och ohälsa, O7055H

Bedömning av studentens yrkeskompetens vid verksamhetsförlagd utbildning i kursen Omvårdnad, Barns och ungdomars hälsa och ohälsa, O7055H Institutionen för hälsovetenskap Avdelning för omvårdnad Bedömning av studentens yrkeskompetens vid verksamhetsförlagd utbildning i kursen Omvårdnad, Barns och ungdomars hälsa och ohälsa, O7055H Kurs:.

Läs mer

Slutenvård, somatiken

Slutenvård, somatiken Verksamhetsförlagd utbildning, VFU Slutenvård, somatiken Vägledning för handledare i kamratlärande Innehåll Introduktion... 1 Referenser... 2 Förslag praktiskt tillvägagångssätt vid kamratlärande... 3

Läs mer

Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi

Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi DNR LIU-2015-02317 1(5) Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi Programkurs 21.0 hp Professional development, teamwork and leadership in occupational therapy 8ATG64 Gäller

Läs mer

Ny VFU-sida, med viktiga dokument!

Ny VFU-sida, med viktiga dokument! Ny VFU-sida, med viktiga dokument! http://gul.gu.se/public/courseid/38173/langsv/publicpage.do?item=27719916 Nås via Audionomprogrammets öppna sida på GUL /Verksamhetsförlagd utbildning Dagens innehåll:

Läs mer

SJSD13, III Profession, etik och handledning 10 hp Studieguide fo r termin 3 (1 hp), ht 2018

SJSD13, III Profession, etik och handledning 10 hp Studieguide fo r termin 3 (1 hp), ht 2018 SJSD13, III Profession, etik och handledning 10 hp Studieguide fo r termin 3 (1 hp), ht 2018 Ansvariga för kursen: Kajsa Landgren och Angelika Fex Vid frågor om Ladok-rapportering kontaktas i första hand

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter Sida 0 (5) 2019 Läkemedelshantering UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

Vård- och omsorgsprogrammet Vård- och omsorgsutbildning vuxna

Vård- och omsorgsprogrammet Vård- och omsorgsutbildning vuxna Vård- och omsorgsprogrammet Vård- och omsorgsutbildning vuxna APL - arbetsplatsförlagt lärande Ämnet sjukvård är tvärvetenskapligt och har sin grund i vårdvetenskap, pedagogik, medicin och etik. Det behandlar

Läs mer

Information om praktisk tjänstgöring för sjuksköterskor med utbildning utanför EU och EES UTKAST

Information om praktisk tjänstgöring för sjuksköterskor med utbildning utanför EU och EES UTKAST Information om praktisk tjänstgöring för sjuksköterskor med utbildning utanför EU och EES Vägen till legitimation Praktisk tjänstgöring är en del av Socialstyrelsens väg till legitimation för sjuksköterskor

Läs mer

Information om praktisk tjänstgöring för sjuksköterskor med utbildning utanför EU och EES UTKAST

Information om praktisk tjänstgöring för sjuksköterskor med utbildning utanför EU och EES UTKAST Information om praktisk tjänstgöring för sjuksköterskor med utbildning utanför EU och EES Vägen till legitimation Praktisk tjänstgöring är en del av Socialstyrelsens väg till legitimation för sjuksköterskor

Läs mer

Bedömningsformulär AssCE* Grundnivå för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammets kurser

Bedömningsformulär AssCE* Grundnivå för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammets kurser 2014-09-18 Bedömningsformulär AssCE* Grundnivå för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammets kurser Vårdande och profession OM538G Klinisk biomedicin BM323G 2014-09-18 Namn:

Läs mer

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360 PRIMÄRVÅRD Barn /BVC Institutionen för vårdvetenskap och hälsa Termin 4 BeVut, Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod:

Läs mer

Studentens namn. Studentens personnummer. Handledare/ansvarig. Vårdavdelning/enhet

Studentens namn. Studentens personnummer. Handledare/ansvarig. Vårdavdelning/enhet Institutionen för vårdvetenskap och hälsa PSYKIATRISK VÅRD Termin 4 BeVut, Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Omgivning, hälsa och ohälsa, 30 hp. Kurs kod: OM3260 Studentens namn

Läs mer

Metoder i omvårdnadsarbete

Metoder i omvårdnadsarbete Metoder i omvårdnadsarbete - en portfölj för färdighetsträning inom verksamhetsförlagd utbildning Sjuksköterskeprogrammet Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin Namn:.. Sjuksköterskeutbildningen

Läs mer

Peer Learning som handledningsmodell för sjuksköterskestudenter. på vårdcentraler. Rapportserie 2017:4

Peer Learning som handledningsmodell för sjuksköterskestudenter. på vårdcentraler. Rapportserie 2017:4 ALLMÄNLÄKARKONSULT SKÅNE PRIMÄRVÅRDENS UTBILDNINGSENHET Rapportserie 2017:4 Peer Learning som handledningsmodell för sjuksköterskestudenter under VFU på vårdcentraler Den här rapporten publicerades under

Läs mer

Exempelsamling för den verksamhetsförlagda delen i sjuksköterskeprogrammet

Exempelsamling för den verksamhetsförlagda delen i sjuksköterskeprogrammet Till studenterna Exempelsamling för den verksamhetsförlagda delen Innehållet är en förteckning av olika moment som du kan ha nytta av att känna till och komma i kontakt med under den verksamhetsförlagda

Läs mer

Sjuksköterskans profession och omvårdnadens grunder

Sjuksköterskans profession och omvårdnadens grunder DNR DNR LIU-2015-02321 1(6) Sjuksköterskans profession och omvårdnadens grunder Programkurs 19.5 hp The Nurse Profession and Fundamentals of Nursing 8SKG11 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Studentens namn. Studentens personnummer. Handledare/ansvarig. Vårdavdelning/enhet

Studentens namn. Studentens personnummer. Handledare/ansvarig. Vårdavdelning/enhet PRIMÄRVÅRD Barn /BVC Institutionen för vårdvetenskap och hälsa Termin 4 BeVut, Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Omgivning, hälsa och ohälsa, 30 hp. Kurs kod: OM3260 Studentens

Läs mer

Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september 2012. Affärsområde Farmaci/Roswitha Abelin/SoS föreskrift LmG mm

Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september 2012. Affärsområde Farmaci/Roswitha Abelin/SoS föreskrift LmG mm SOSFS 2012:9 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september

Läs mer

Värdering av studentens yrkeskompetens vid verksamhetsförlagd utbildning Omvårdnad inom distriktsvård vuxna och äldre O7023H

Värdering av studentens yrkeskompetens vid verksamhetsförlagd utbildning Omvårdnad inom distriktsvård vuxna och äldre O7023H Institutionen för hälsovetenskap Avdelning för omvårdnad Värdering av studentens yrkeskompetens vid verksamhetsförlagd utbildning Omvårdnad inom distriktsvård vuxna och äldre O7023H Kurs:. Verksamhetsförlagd

Läs mer

Diskussionsunderlag AssCe* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet. Grundnivå

Diskussionsunderlag AssCe* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet. Grundnivå Diskussionsunderlag AssCe* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Grundnivå Namn: Kurs:.. Vårdenhet: Tidsperiod:. Halvtidsdiskussion den:... Student:... Handledande

Läs mer

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag Styrdokument Socialförvaltningen Sammanfattning Detta styrdokument beskriver uppdrag och ansvarsfördelning gällande hälso- och sjukvård inom socialnämndens ansvarsområde.

Läs mer

Bedömningsformulär AssCE* Grundnivå för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammets kurser

Bedömningsformulär AssCE* Grundnivå för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammets kurser 2014-08-21 Bedömningsformulär AssCE* Grundnivå för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammets kurser Hälsa och vårdande OM535 G, 8 hp Klinisk biomedicin I BM328G, 2,5 hp Namn:

Läs mer

Bedömningsformulär AssCe* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Grundnivå

Bedömningsformulär AssCe* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Grundnivå Bedömningsformulär AssCe* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Grundnivå VFU-kurs O0029H Bedömningskommentarer av handledare Studentens namn:.. Personnummer:. Avdelning:

Läs mer

SJSD13, III Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 3 (1 hp), ht 2014

SJSD13, III Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 3 (1 hp), ht 2014 SJSD13, III Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 3 (1 hp), ht 2014 Ansvariga för kursen: Marianne Ahlner Elmqvist och Petra Lilja Andersson Introduktion Välkommen till PEH-kursens

Läs mer

Omvårdnad vid komplexa situationer I

Omvårdnad vid komplexa situationer I DNR LIU-2015-02321 1(6) Omvårdnad vid komplexa situationer I Programkurs 22.5 hp Nursing in Complex Situations I 8SKG51 Gäller från: 2019 HT Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå

Läs mer

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360 Institutionen för vårdvetenskap och hälsa PSYKIATRISK VÅRD Termin 4 BeVut, Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360

Läs mer

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360

Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360 Institutionen för vårdvetenskap och hälsa PSYKIATRISK VÅRD Termin 4 BeVut, Bedömningsformulär för Verksamhetsförlagd utbildning Kurs: Omgivningens betydelse vid hälsa och ohälsa, 22,5 hp. Kurs kod: OM4360

Läs mer