ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f. Stödbehovsbedömningar i Ålands omsorgsförbund en beskrivning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f. Stödbehovsbedömningar i Ålands omsorgsförbund en beskrivning"

Transkript

1 Stödbehovsbedömningar i Ålands omsorgsförbund en beskrivning Sedan budgetåret 2017 är personaltilldelningen, och därmed den största delen av budgeten, för gruppboendeverksamhet och daglig verksamhet i Ålands omsorgsförbunds (ÅOF) regi stödbehovsbedömd. Följande text handlar om hur stödbehovsbedömningen går till från intervju till en klients personalbehov. Bedömningstillfälle intervju Intervjun sker utifrån ett standardiserat frågeformulär (bilaga 1). Närvarande är servicechef (SC) och metod- och kvalitetschef (MKC), vilka håller i intervjun. En till två personal från den enhet där klientens stödbehov ska bedömas och en person från klientens hemkommun deltar också. MKC ställer frågor och SC antecknar de svar som personal ger. När alla frågor är ställda, läser SC upp sina anteckningar, för att personal och kommunens representant ska få möjlighet att höra och kommentera ifall SC har missförstått något. Om så är fallet korrigeras det. Den delen av bedömningstillfället tar ungefär 20 minuter. När det är säkerställt att SC och MKC har uppfattat informationen korrekt, går de ut ur rummet. De gör nu en bedömning av klientens personalbehov i ett standardiserat bedömningsdokument (bilaga 2 och 3). Såväl frågeformuläret som bedömningsdokumentet är desamma som används i den så kallade Stockholmsmodellen, som också används av Kårkulla för deras vårdtyngdsmätningar. I det bedömningsdokument som ÅOF använder har en mellannivå lagts till jämfört med Stockholmsmodellen, i syfte att skapa en mer rättvis bedömning med nivåer med mindre spann av stödbehov. Motsvarande nivå 4 finns inte i Stockholmsmodellens bedömningsdokument. I skapandet av motsvarande dokument är det naturligtvis svårt att hitta en text på alla nivåer som passar alla klienter, som bedöms. Ibland, eller till och med ganska ofta, måste man därför i bedömningen snarare utgå ifrån att personen inte riktigt har så stort stödbehov och heller inte så lite, så det blir mittemellan. Det vill säga att en klient till exempel inte riktigt har så stort stödbehov som framkommer på nivå 3 men heller inte så lite som framkommer på nivå 1, då får det bli nivå 2, trots att texten kanske inte stämmer helt med beskrivningen av personen. Bedömningstillfället avslutas sedan genom att SC och MKC går tillbaka till intervjurummet och berättar hur de har bedömt klientens stödbehov. Det vill säga på vilken nivå inom de sju olika behovsområdena de har bedömt att klienten ligger, utifrån den information som framkommit under intervjun. Återigen får sedan såväl personal som kommunens representant möjlighet att kommentera. Strävan är att alla närvarande ska kunna enas om bedömningen. Den sammanlagda tidsåtgången för ett bedömningstillfälle är ungefär minuter. Exempel på resultat av en bedömning inom gruppboende:

2 Man kan då utläsa att de under intervjun närvarande har enats om att klientens stödbehov ligger på nivå 3 i social interaktion, nivå 1 i förflyttning, nivå 2 i kommunikation, nivå 3 i personlig vård, nivå 3 i hemliv, samt nivå 2 i både fritid och psykomotorisk oro/medicinsk omvårdnad.

3 Omvandling till personalbehov Att bedömningen är gjord innebär egentligen inte något mer än klientens behov är indelat i en nivå mellan ett och sex i de sju olika behovsområdena. Den informationen behöver sedan omvandlas i personalbehov per tidsenhet. I ÅOFs stödbehovsbedömning räknas det ut hur många timmar under en vecka som klienten behöver personalstöd. För att lyckas med ovanstående har det skapats en nyckel som omvandlar varje nivå till tid (Bilaga 4 och 5). Tiden som tilldelas på varje nivå är framtagen utifrån ett ungefärligt snitt som klienter på den nivån hade personalstöd för det specifika behovsområdet innan stödbehovsbedömningar infördes. Jämfört med Stockholmsmodellen har ÅOF lägre tilldelning av personal för grundvård och klienter som inte alls är delaktiga i hushållssysslor, men högre tilldelning för behov inom social interaktion och personlig vård. När samma exempel som ovan omvandlas till tid ser vi i följande i nyckeln:

4 Det vi då ser är att klienten, om man summerar de olika behovsområdena, når ett sammanlagt personalbehov av 4+0+0, ,4+3=18,9 timmar per vecka. I bedömningsförfarandet ingår också att en klient inte ska kunna få personaltilldelning för samma sak inom två behovskategorier. Till exempel en klient kanske har svårigheter med den sociala interaktionen som beror på en hög psykomotorisk oro. Vid bedömningstillfället kan då endast det ena behovsområdet hamna i på en högre nivå den som är orsaken. Det är också så att nyckeln tar hänsyn till att den inte ska kunna ge varken mer eller mindre personaltid än vad det faktiska behovet är, så långt det är möjligt. Om det till exempel vore så att alla aktiviteter utanför boendet vore aktiviteter som görs på egen hand, skulle personaltilldelningen för nivå 4 på förflyttning vara högre. Eftersom det ofta sker i grupp, kan en personal stödja fler klienter samtidigt, varför också personaltilldelningen blir lägre. Det sammanlagda personalbehovet under en vecka innebär att klienten hamnar i en kategori. Vilket personalbehov som leder till vilken kategori går utläsa från bilaga 6 och 7. Exempelklienten här ovan skulle alltså hamna i kategori 2. Därigenom får ÅOF underlaget för hur mycket personal som behövs för att ge klienterna de stöd de behöver för den vakna tiden i gruppboendet och för tiden de är på daglig verksamhet det är den personalstyrka som ligger till grund för den bedömda delen av klientens dygns- och dagspris. För att få fram priset på varje kategori ser man först till hur mycket personalbehov i snitt en klient inom den kategorin har. För 2018 ser snittet inom de olika kategorierna i gruppboende ut enligt följande: Kategori 1 11,2 timmar Kategori 2 22,4 timmar Kategori 3 33,0 timmar

5 Kategori 4 Kategori 5 Kategori 6 49,0 timmar 60,0 timmar 72,6 timmar (tilldelas dock enbart 70 timmar, då utgångspunkten är 70 timmar vaken tid i boendet per vecka) För den dagliga verksamheten ser snittet ut enligt följande: Kategori 1 4,5 timmar Kategori 2 9,0 timmar Kategori 3 14,8 timmar Kategori 4 20,9 timmar Kategori 5 25,9 timmar Kategori 6 35,6 timmar (tilldelas dock enbart 30 timmar, då utgångspunkten är 30 timmar i daglig verksamhet per vecka) Övriga delen av priset basavgiften I boendeverksamheten behövs också nattpersonal, de flesta enheter har en personal på natten medan tre (Åkersvängen, Södragatan och Blåbärsstigen) i dagsläget har två. En enhet med en nattpersonal som i bedömningen har ett behov av 147 timmar personalstöd till sina klienter, behöver då sammanlagt 215 timmar personal per vecka ( timmar nattarbete). Därutöver har enheten tre timmar personalmöte var tredje vecka, där all personal ska delta. 215 timmar dividerat med 38,75 (personals veckoarbetstid om heltid) ger 5,5 personal. Om 5,5 personal ska gå på möte i tre timmar var tredje vecka, innebär det en timme per vecka per personal. Det ger att det sammanlagda behovet av personaltimmar på enheten är 220,5 (215+5,5 timmar personalmöte). 220,5 dividerat med nämnda 38,75 ger att enheten behöver 5,7 personal i sin personalstyrka. Av ovanstående enhets totala personalstyrka finansieras 147 timmar av den bedömda delen av dygnspriset, medan resterande 73,5 timmar finansieras av basavgiften. I basavgiften ingår också enhetens del i förbundets förvaltningskostnader. På samma sätt tillkommer kostnader inom daglig verksamhet, som dock inte har nattpersonal. Där är det istället samma mängd personalmöten som i boendet, förberedelsetid på morgonen samt klienttransporter, utöver förvaltningskostnader som ligger grund för basavgiften. Basavgiften är densamma för alla klienter, oavsett stödbehov. Praktiskt tillvägagångssätt En klient behöver finnas ca 4 månader inom boendeservicen innan en bedömning kan genomföras. Detta för att personal ska känna klienten tillräckligt bra när bedömningen görs. Till dess att en bedömning kan genomföras faktureras hemkommunen en uppskattad kategori. När en ny bedömning har gjorts meddelas hemkommunen och föreståndaren på enheten den nya kategorin, inklusive belopp och personalresurs. Den nya kategorin faktureras för därpå följande månad.

6 En föreståndare har rätt att begära omprövning av stödbehovsbedömningen efter att ett förändringsbehov varat ca 4 månader. Till dess att ny bedömning görs får tillfällig personal tas in för att täcka stödbehovet. Klientoperativ gruppens beskrivning per januari 2018.

GRUNDERNA FÖR KOMMUNDEBITERING

GRUNDERNA FÖR KOMMUNDEBITERING GRUNDERNA FÖR KOMMUNDEBITERING 2015 1. BOENDE- OCH DAGLIG VERKSAMHET BEDÖMNINGSPROCESSEN Inom boendeverksamhet och daglig verksamhet är verksamheten indelad i olika avgiftskategorier. Kategoribestämning

Läs mer

FST Bilaga 3 Ålands omsorgsförbund k.f. BUDGET Ekonomiplan FST FFGE.

FST Bilaga 3 Ålands omsorgsförbund k.f. BUDGET Ekonomiplan FST FFGE. FST 30.08.2018 Bilaga 3 Ålands omsorgsförbund k.f. BUDGET 2019 Ekonomiplan 2020-2021 FST FFGE www.aof.ax 1. VERKSAMHETSIDÉ FÖR ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND K. F.... 3 1.1. Grunden för verksamheten... 3 1.2. Verksamhetsformer...

Läs mer

Ålands omsorgsförbund k.f. BUDGET Ekonomiplan FST FFGE.

Ålands omsorgsförbund k.f. BUDGET Ekonomiplan FST FFGE. Ålands omsorgsförbund k.f. BUDGET 2019 Ekonomiplan 2020-2021 FST FFGE www.aof.ax 1. Verksamhetsidé för Ålands omsorgsförbund k.f.... 3 1.1. Grunden för verksamheten...3 1.2. Verksamhetsformer...3 1.3.

Läs mer

Ålands omsorgsförbund k.f. BUDGET Ekonomiplan FST FFGE

Ålands omsorgsförbund k.f. BUDGET Ekonomiplan FST FFGE Ålands omsorgsförbund k.f. BUDGET 2019 Ekonomiplan 2020-2021 FST 5.12.2018 FFGE 27.12.2018 www.aof.ax 1. Verksamhetsidé för Ålands omsorgsförbund k.f.... 3 1.1. Grunden för verksamheten...3 1.2. Verksamhetsformer...3

Läs mer

Sammanfattande rapport från undersökningar av kvaliteten inom boenden med särskild service år 2008, 2010, 2012 och 2014

Sammanfattande rapport från undersökningar av kvaliteten inom boenden med särskild service år 2008, 2010, 2012 och 2014 Sammanfattande rapport från undersökningar av kvaliteten inom boenden med särskild service år 2008, 2010, 2012 och 2014 - enkät till anhöriga/gode män - intervjuer med boende - intervjuer med boende företrädda

Läs mer

Nedan kommenteras förslagen till regelverk område för område.

Nedan kommenteras förslagen till regelverk område för område. 2011-12- 14 Till Socialstyrelsen FSS yttrande till Socialstyrelsen över PM om förslag till föreskrifter om nämndens ansvar för bemanning i demensvården Föreningen Sveriges socialchefer (FSS) har erbjudits

Läs mer

ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f.

ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f. Organ Datum 6/2019 Förbundsstyrelsen 24.04.2019 Sammanträdestid Onsdag 24.04.2019 kl. 15.30-17.30 Sammanträdesplats Omsorgskansliet, Besöksadress: Skarpansvägen 30 Beslutande ORDINARIE ERSÄTTARE X Öfverström,

Läs mer

Ålands omsorgsförbund k.f. BUDGET 2018 Ekonomiplan

Ålands omsorgsförbund k.f. BUDGET 2018 Ekonomiplan Ålands omsorgsförbund k.f. BUDGET 2018 Ekonomiplan 2019-2020 FFGE 1. VERKSAMHETSIDÉ FÖR ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND K. F.... 3 1.1. Grunden för verksamheten... 3 1.2. Verksamhetsformer... 3 1.3. Kommunalförbundets

Läs mer

MÄTNING AV STÖDBEHOV OCH RESURSFÖRDELNING INOM LSS INVENTERING AV KOMMUNERNAS METODER OCH MODELLER

MÄTNING AV STÖDBEHOV OCH RESURSFÖRDELNING INOM LSS INVENTERING AV KOMMUNERNAS METODER OCH MODELLER FoU-Södertörns skriftserie nr 121/14 FOU - SÖDERTÖRN MÄTNING AV STÖDBEHOV OCH RESURSFÖRDELNING INOM LSS INVENTERING AV KOMMUNERNAS METODER OCH MODELLER Staffan Larsson FoU-Södertörn är en forsknings- och

Läs mer

ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f.

ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f. Organ Datum 11/2018 Förbundsstyrelsen 07.11.2018 Sammanträdestid Onsdag 07.11.2018, kl. 15.30-18.15 Sammanträdesplats Omsorgskansliet, Besöksadress: Skarpansvägen 30 Beslutande ORDINARIE ERSÄTTARE x Öfverström,

Läs mer

Yttrande med anledning av Länsstyrelsens tillsynsbesök på Serafens äldreboende

Yttrande med anledning av Länsstyrelsens tillsynsbesök på Serafens äldreboende Kungsholmens stadsdelsförvaltning ûäçêé=çåü=ñìåâíáçåëüáåçê~çé= = qà åëíéìíä í~åçé ëáç=n=erf=ommrjnmjnm aåê=rmqjqsmjmr Handläggare: Lajla Wikström Tfn: 508 08 101 Kungsholmens stadsdelsnämnd sammanträde

Läs mer

Bedömning, behov och stöd. En enkätundersökning om särskilt utbildningsstöd

Bedömning, behov och stöd. En enkätundersökning om särskilt utbildningsstöd Bedömning, behov och stöd En enkätundersökning om särskilt utbildningsstöd Innehållsförteckning Inledning... 1 Fördelning av bidraget... 1 Enkäten... 2 Andel deltagare med funktionsnedsättning... 2 Stödperson...

Läs mer

Utredning med anledning av rapporterat missförhållande enligt 14 kap 3 SoL (Lex Sarah)

Utredning med anledning av rapporterat missförhållande enligt 14 kap 3 SoL (Lex Sarah) UTREDNING 1 (6) Vår handläggare Katarina Hagdahl, medicinskt ansvarig sjuksköterska Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Utredning med anledning av rapporterat missförhållande enligt 14 kap 3

Läs mer

1. Framtida behov av bostad med särskild service

1. Framtida behov av bostad med särskild service VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2013-02-12 DNR SN 2012.207 TONY HULTHÉN SID 1/1 UTREDARE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Framtida behov av bostad med särskild service Förslag till beslut

Läs mer

LÄMPLIG BEMANNING i boende särskilt avsett för personer med demenssjukdom

LÄMPLIG BEMANNING i boende särskilt avsett för personer med demenssjukdom LÄMPLIG BEMANNING i boende särskilt avsett för personer med demenssjukdom Rapporter/Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum; 2010:10 www.aldrecentrum.se Vårt uppdrag Uppdrag från kommunfullmäktige i Stockholms

Läs mer

Äldreforskningens hus Stiftelsen Äldrecentrum och Aging Research Center

Äldreforskningens hus Stiftelsen Äldrecentrum och Aging Research Center Äldreforskningens hus Stiftelsen Äldrecentrum och Aging Research Center Forskning och utredning om äldre och åldrande: inom geriatrisk medicin, psykologi socialgerontologi socialt arbete Tidningen Äldre

Läs mer

HANDLINGS PLAN för ideellt medarbetarskap

HANDLINGS PLAN för ideellt medarbetarskap HANDLINGS PLAN för ideellt medarbetarskap Linköpings Ryds församling reviderad april 2012 1 2 Handlingsplan för ideellt medarbetarskap Linköpings Ryds församling Mikaelskyrkan vill vara en kyrka som människor

Läs mer

Utreda. Planera utredning. Vad ska utredas? Hur ska svaren hittas?

Utreda. Planera utredning. Vad ska utredas? Hur ska svaren hittas? Utreda Planera utredning Vad ska utredas? Planeringen utgår från det som är anledning till att utredningen har inletts. Använd de övergripande frågorna som ett stöd för att identifiera vilka sidor i triangeln

Läs mer

Ålands omsorgsförbund k.f. BUDGET 2016. Ekonomiplan 2016-2018 FST 27.10.2015 FFGE 12.11.2015. www.aof.ax

Ålands omsorgsförbund k.f. BUDGET 2016. Ekonomiplan 2016-2018 FST 27.10.2015 FFGE 12.11.2015. www.aof.ax Ålands omsorgsförbund k.f. BUDGET 2016 Ekonomiplan 2016-2018 FST 27.10.2015 FFGE www.aof.ax 1. VERKSAMHETSIDÉ FÖR ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND K. F.... 2 1.1. Grunden för verksamheten... 2 1.2. Kommunalförbundets

Läs mer

Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning

Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning Örkelljunga kommun Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning efter tillsyn i Örkelljunga kommun 2 (5) Uppföljning av tillsyn i Örkelljunga kommun genomförde tillsyn av Örkelljungas kommun under våren

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning rn %or i Beslut Fagersta kommun info@fagersta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Raketens förskola, Fagersta kommun Box 156, 221 00 Lund www.skolinspektionen.se

Läs mer

QOL-E V. 3 HÄLSORELATERAD LIVSKVALITET FÖR PATIENTER MED MYELODYSPLASTISKT SYNDROM

QOL-E V. 3 HÄLSORELATERAD LIVSKVALITET FÖR PATIENTER MED MYELODYSPLASTISKT SYNDROM QOL-E V. 3 HÄLSORELATERAD LIVSKVALITET FÖR PATIENTER MED MYELODYSPLASTISKT SYNDROM Detta är en välorganiserad undersökning med patienter som har myelodysplastiskt syndrom (MDS). Dess syfte är att undersöka

Läs mer

Revisionsrapport. stöd. Kalmar kommun. 3 november 2008. Christel Eriksson Stefan Wik

Revisionsrapport. stöd. Kalmar kommun. 3 november 2008. Christel Eriksson Stefan Wik Revisionsrapport Resursfördelning inom LSSverksamheten - boende med särskilt stöd Kalmar kommun 3 november 2008 Christel Eriksson Stefan Wik 1 2008-11-03 Chistel Eriksson Stefan Wik 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Bolagsstämman beslutar om emission av teckningsoptioner enligt denna A. Bolaget ska emittera högst 500 000 teckningsoptioner.

Bolagsstämman beslutar om emission av teckningsoptioner enligt denna A. Bolaget ska emittera högst 500 000 teckningsoptioner. Styrelsens för Fingerprint Cards AB (publ) förslag till beslut om emission av teckningsoptioner 2013/2016:B och beslut om godkännande av överlåtelse av teckningsoptioner med mera Styrelsen för Fingerprint

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Januarigatans gruppboende Östra Göteborg 2014

Granskningsrapport. Brukarrevision. Januarigatans gruppboende Östra Göteborg 2014 Granskningsrapport Brukarrevision Januarigatans gruppboende Östra Göteborg 2014 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom

Läs mer

Utvärdering av tyngdtäcke

Utvärdering av tyngdtäcke 1 Utvärdering av tyngdtäcke Dag- och nattbok MED tyngdtäcke När du har fått ditt tyngdtäcke ska dag- och nattbok fyllas i under ca 4 veckor. Förskrivaren utvärderar efter 4 veckor Efter ca 4 veckor med

Läs mer

Genomförandeplan. Min vilja

Genomförandeplan. Min vilja Genomförandeplan Min vilja 1 LSS LSS ska stödja personer med funktionsnedsättning att leva som andra. LSS ger rätt till stöd och service till personer med stora funktionsnedsättningar. Personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Beslut efter riktad tillsyn. av verksamheten på den kommunala förskolan Forsbergs minne i Lunds kommun

Beslut efter riktad tillsyn. av verksamheten på den kommunala förskolan Forsbergs minne i Lunds kommun ein Skolinspektionen Beslut Beslut efter riktad tillsyn av verksamheten på den kommunala förskolan Forsbergs minne i Lunds kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

för fritidsgårdsutveckling

för fritidsgårdsutveckling för fritidsgårdsutveckling 2005 Nackanätverket Nackanätverket initierades 1999 av den kommunala fritidsgårdsverksamheten i Nacka. Nätverket består av ansvariga för fritidsgårdsverksamheten i sex svenska

Läs mer

Beredning av beslutat investeringsutrymme

Beredning av beslutat investeringsutrymme PROMEMORIA Beredning av beslutat investeringsutrymme JANUARI 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Västerbottens läns landsting Diarienr: REV 52:2-2015 Sidan 1 av 7 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING...

Läs mer

Återrapportering av stimulansmedel för ökad bemanning inom äldreomsorgen 2018

Återrapportering av stimulansmedel för ökad bemanning inom äldreomsorgen 2018 Page 1 of 11 Sida 1 Återrapportering av stimulansmedel för ökad bemanning inom äldreomsorgen 2018 Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att administrera, fördela medel och löpande följa upp den tillfälliga

Läs mer

Översyn av resursfördelningssystem för omsorgen om personer med funktionsnedsättning nytt schablonsystem

Översyn av resursfördelningssystem för omsorgen om personer med funktionsnedsättning nytt schablonsystem BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE HANDIKAPPOMSORG SDN: 2007-08-30 SID 1 (9) 2007-07-16 Handläggare: Kjell Holm Telefon: 08-508 06 311 Till Bromma stadsdelsnämnd Översyn av resursfördelningssystem

Läs mer

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid Bilaga 7 6 c 6 ARBETSTID Mom 1 Arbetstidens längd och förläggning Parterna har avtalat bort arbetstidslagen i sin helhet. Lokalt avtal kan träffas om bestämmelser om arbetstidens längd och förläggning.

Läs mer

ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f.

ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f. Organ Datum 7/2019 Förbundsstyrelsen 15.05.2019 Sammanträdestid Onsdag 15.05.2019 kl. 15.30-17.35 Sammanträdesplats Omsorgskansliet, Besöksadress: Skarpansvägen 30 Beslutande ORDINARIE ERSÄTTARE X Öfverström,

Läs mer

Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting

Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting 2008-09-01 Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting Inbjudan till kommuner och landsting att ansöka om bidrag för att förstärka kompetensen bland personal som i sitt arbete kommer i kontakt

Läs mer

Intervjuformulär. Datum: Namn: Sökt tjänst: Intervjuare:

Intervjuformulär. Datum: Namn: Sökt tjänst: Intervjuare: Intervjuformulär Datum: Namn: Sökt tjänst: Intervjuare: Introduktion För att en rekryteringsintervju ska bli så meningsfull som möjligt är det viktigt att samtalet hjälper dig att matcha varje kandidat

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011

VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011 VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011 Social- och hälsovårdsnämnden 17.02.2011 1. SERVICEÅLIGGANDE Enligt 8 2 mom. i lagen om service och stöd på grund av handikapp ska kommunen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 20 december 2018 KLAGANDE Simrishamns kommun 272 80 Simrishamn MOTPART Inspektionen för vård och omsorg Box 45184 104 30 Stockholm ÖVERKLAGAT

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Nyköpings kommun konnmun@nykoping.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Kan ntorps förskola, Nyköpings kommun Beslut 1 (4) Inledning genomför under våren

Läs mer

Yttrande Revisionsrapport Granskning av hemtjänsten

Yttrande Revisionsrapport Granskning av hemtjänsten Varbergs kommun Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2015-09-24 1 Sn 165 Dnr SN 2015/0082 Yttrande Revisionsrapport Granskning av hemtjänsten Beslut Socialnämnden beslutar att - godkänna förvaltningens

Läs mer

ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f.

ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f. Organ Datum 3/2011 Förbundsstyrelsen 28.03.2011 Sammanträdestid Måndagen den 28.3.2011 kl. 15.00 16.15 Sammanträdesplats Skolstigens gruppboende Beslutande ORDINARIE ERSÄTTARE X Alén, Sune ordf. X Häggblom,

Läs mer

Redovisning över användandet av härbärge/akutboende under 2012

Redovisning över användandet av härbärge/akutboende under 2012 SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 5.0-111 /2013 SID 1 (6) 2013-03-25 Handläggare: Jens Barlas Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämnden Redovisning

Läs mer

Inför mottagningsbesöket

Inför mottagningsbesöket Namn: Personnr: Datum: Inför mottagningsbesöket Inför besöket hos oss vore vi tacksamma för om Du kunde besvara dessa frågor. Svaren kommer att registreras i det nationella registret för patienter med

Läs mer

Verksamhetsuppföljning SN Augusti, 2018

Verksamhetsuppföljning SN Augusti, 2018 Verksamhetsuppföljning SN Augusti, 2018 0 Innehållsförteckning Information... 1 Ekonomisk prognos... 2 Externvård, antal pågående insatser och förändring inom året... 4 Vård som verkställs av Vård- och

Läs mer

Besparingsförslag budget Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att:

Besparingsförslag budget Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-06-08 Dnr: 2015/209-ÄN-041 Jan Bäversten - snsjb02 E-post: jan.baversten@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Besparingsförslag

Läs mer

Utvärdering av tyngdtäcke

Utvärdering av tyngdtäcke Utvärdering av tyngdtäcke Dag- och nattbok MED tyngdtäcke När du har fått ditt tyngdtäcke ska dag- och nattbok fyllas i under ca 4 veckor. Förskrivaren utvärderar efter ca 4 veckor Efter ca 4 veckor med

Läs mer

Bilaga 3. Enkät till köpkommuner

Bilaga 3. Enkät till köpkommuner Bilaga 3. Enkät till köpkommuner RiR 2018:7 Räkenskapssammandraget som underlag för kommunjämförelser är kostnadsmåtten tillförlitliga? RIKSREVISIONEN 1 BILAGA 3. ENKÄT TILL KÖPKOMMUNER Bilaga 3. Enkät

Läs mer

Så här kan ni arbeta med materialet om umgänge

Så här kan ni arbeta med materialet om umgänge Så här kan ni arbeta med materialet om umgänge I denna bilaga får ni stöd i hur ni kan arbeta med materialet om umgänge. Här finns förslag på övningar och olika modeller för reflektion samt förslag på

Läs mer

DOM Meddelad i Jönköping. Processjuridiska enheten, Malmö Box Malmö

DOM Meddelad i Jönköping. Processjuridiska enheten, Malmö Box Malmö KAMMARRÄTTEN I JÖNKÖPING Avdelning2 DOM 2013-11-12 Meddelad i Jönköping Sida 1 (4) Mål nr 1341-13 KLAGANDE Försäkringskassan Processjuridiska enheten, Malmö Box 14069 20024 Malmö MOTPART c Gode män: ÖVERKLAGAT

Läs mer

Utvärdering av utredningsplatser inom hem för vård och boende. En brukarundersökning.

Utvärdering av utredningsplatser inom hem för vård och boende. En brukarundersökning. Utvärdering av utredningsplatser inom hem för vård och boende En brukarundersökning. Författare: Torun Jansson och Kerstin Karlsson Examinator: Kari Jess, Uppsala Universitet Inledning Älby akut- och utredningshem

Läs mer

REGLER Socialförvaltningen administrativa avdelningen. Resursfördelningsregler i Simrishamns kommun

REGLER Socialförvaltningen administrativa avdelningen. Resursfördelningsregler i Simrishamns kommun REGLER Socialförvaltningen administrativa avdelningen Resursfördelningsregler i Simrishamns kommun Resursfördelning Ordinärt boende Allmänt Detta dokument reglerar resursfördelning ordinärt boende inom

Läs mer

Rapport om möjligheterna att införa en vikariepool för äldreomsorgen

Rapport om möjligheterna att införa en vikariepool för äldreomsorgen Norrmalms Stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Sida 1 (5) 2018-11-28 om möjligheterna att införa en Norrmalms stadsdelsnämnd har givit förvaltningen i uppdrag att utreda möjligheterna

Läs mer

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet i Sundsvall Avrapportering av granskning per 31 december 2016 Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2 1.2. Syfte och avgränsning...2

Läs mer

Uppdraget som ordförande i ett samordningsförbund

Uppdraget som ordförande i ett samordningsförbund 1 (7) Uppdraget som ordförande i ett samordningsförbund Redovisning av enkätundersökning 2016 Denna rapport bygger på resultat av en enkät utskickad till ordförande i samordningsförbund. Syftet med enkäten

Läs mer

Mappning av BDA till ICF

Mappning av BDA till ICF Mappning av BDA till ICF BEDÖMNING AV DELAKTIGHET I AKTIVITET BDA version 2.0 (2013) svensk version av Occupational Circumstance Assessment Interview and Rating Scale (OCAIRS), version 4.0 (2005) av K.

Läs mer

Barn som upplevt våld- Socialtjänstinspektörernas kvalitetsgranskning

Barn som upplevt våld- Socialtjänstinspektörernas kvalitetsgranskning Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-11-18 Handläggare Anna Forsström 08-508 25 085 Maj-Stina Samuelsson 08-508 25 623 Till Socialnämnden

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f. Riktlinjer för intern kontroll för Ålands omsorgsförbund k.f. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Riktlinjer för intern kontroll i Ålands omsorgsförbund k.f.... 1 1.1. Vad är intern kontroll?...

Läs mer

Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Florettens gruppboende i Eskilstuna kommun, den 3 och 4 juli 2007

Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Florettens gruppboende i Eskilstuna kommun, den 3 och 4 juli 2007 1(5) Helena Forssell 0155-26 41 19 Eskilstuna kommun Vuxennämnden 631 86 ESKILSTUNA Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Florettens gruppboende i Eskilstuna kommun, den 3 och 4 juli 2007 Bakgrund

Läs mer

FIA förutsättningar inför arbete. Intervju

FIA förutsättningar inför arbete. Intervju FIA förutsättningar inför arbete Intervju FIA - introduktion Den här intervjun syftar till att kunna anpassa insatser, stöd och krav till din situation för att stärka dina möjligheter att få arbete och

Läs mer

Välkommen med din ansökan Kristina Viking och Thomas Söderstedt

Välkommen med din ansökan Kristina Viking och Thomas Söderstedt ANSÖKAN OM vistelse PÅ TALLKROGEN 2019! Före 1 mars skickar du: *ansökan om vistelse till FUB-GÅRDEN Tallkrogen till Tallkrogen *ansökan om insats enligt LSS till din LSS- handläggare i din hemkommun OBS

Läs mer

Granskning av externa jobbcoacher

Granskning av externa jobbcoacher 1 (5) Stockholm den 2 februari 2010 Granskning av externa jobbcoacher Bakgrund Den 18 december 2008 fick Arbetsförmedlingen i uppdrag att upphandla kompletterande aktörer som ska erbjuda arbetssökande

Läs mer

Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013. kongressombud. välfärdssektorn

Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013. kongressombud. välfärdssektorn Faktaunderlag till Kommunals kongress i Stockholm 28-31 maj 2013 2013 2013 Att Delade vara turer i kongressombud välfärdssektorn Delade turer i välfärdssektorn Faktaunderlag Rapport av Kristina Mårtensson

Läs mer

Riktlinjer för tilläggsbelopp i Varbergs kommun

Riktlinjer för tilläggsbelopp i Varbergs kommun 1 (7) Riktlinjer för tilläggsbelopp i Varbergs kommun Utredning och uppföljning har gjorts på uppdrag av förvaltningschefen om nuvarande hantering av tilläggsbelopp. Utredningen har presenterats för förvaltningens

Läs mer

Rapport avseende granskning av resursfördelning inom socialnämnden. Timrå kommun

Rapport avseende granskning av resursfördelning inom socialnämnden. Timrå kommun Rapport avseende granskning av resursfördelning inom socialnämnden Timrå kommun Juni 2015 Innehåll Sammanfattning 1 1. Inledning 3 2. Granskningsresultat 4 3. Bedömning och rekommendationer 9 Sammanfattning

Läs mer

Att sammanställa och återkoppla en strukturerad intervju. IKM (Institutet för kunskaps- och metodutveckling inom ungdomsoch missbruksvården)

Att sammanställa och återkoppla en strukturerad intervju. IKM (Institutet för kunskaps- och metodutveckling inom ungdomsoch missbruksvården) Att sammanställa och återkoppla en strukturerad intervju IKM (Institutet för kunskaps- och metodutveckling inom ungdomsoch missbruksvården) Varför ska vi återkoppla? För att öka klientens delaktighet i

Läs mer

LEDNINGSUTSKOTIET. Sammanträdesdatum 2015-05-19. Övertagande av verksamhet vid AB Salboheds gymnasiesärskola

LEDNINGSUTSKOTIET. Sammanträdesdatum 2015-05-19. Övertagande av verksamhet vid AB Salboheds gymnasiesärskola SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET Sammanträdesdatum 2015-05-19 6 (21) 122 Dnr 2015/357 Övertagande av verksamhet vid AB Salboheds gymnasiesärskola INLEDNING Det har till Sala kommun inkommit

Läs mer

aldrig sällan ibland ofta mycket ofta (1) - Hur ofta besväras du av huvudvärk

aldrig sällan ibland ofta mycket ofta (1) - Hur ofta besväras du av huvudvärk Sömn-enkät Namn:... Datum: Instruktioner: I denna sömn-enkät förekommer flera olika typer av frågor. Vissa frågor ska besvaras med att Du kryssar i rutan för ja eller nej. På några frågor ska Du försöka

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Kvarngatan 2014-01-30

Verksamhetsuppföljning Kvarngatan 2014-01-30 Verksamhetsuppföljning Kvarngatan 2014-01-30 Malin Rehnstam Kvalitetscontroller Sofia Spetz Avdelningschef Handläggarenheten Elisabeth Rubin MAS 1 INFORMATION OM VERKSAMHETEN Kvarngatans gruppboende ligger

Läs mer

Verktyg för kartläggning av hälsoarbete på grundskolor

Verktyg för kartläggning av hälsoarbete på grundskolor Verktyg för kartläggning av hälsoarbete på grundskolor www.orebroll.se Post Örebro läns landsting, Samhällsmedicinska enheten, Box 1613, 701 16 Örebro Besök Eklundavägen 11, Örebro Telefon 019-602 74 00

Läs mer

Ett aktivitetsindex över noll visar att aktiviteten ökar i de privata företagen det är fler företag som har mer att göra än som har mindre att göra.

Ett aktivitetsindex över noll visar att aktiviteten ökar i de privata företagen det är fler företag som har mer att göra än som har mindre att göra. Får publiceras den 11 januari klockan 6. och i tisdagens tidningar Pressmeddelande från SKOP om, 11 januari 11 - kommentar av SKOP:s Örjan Hultåker - Tillväxttakt i de svenska företagen mattades i december

Läs mer

ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f.

ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f. Organ Datum 1/2018 Förbundsstyrelsen 24.01.2018 Sammanträdestid Onsdag 24.01.2018 kl. 14.30 15.15 Sammanträdesplats Hotell Pommern: Norrag. 8-10 i Mariehamn Beslutande ORDINARIE ERSÄTTARE X Öfverström,

Läs mer

ABCDE. Stadsdelsförvaltning. Remissvar angående förslag till schabloniserat resursfördelningssystem för drift av särskoleverksamhet.

ABCDE. Stadsdelsförvaltning. Remissvar angående förslag till schabloniserat resursfördelningssystem för drift av särskoleverksamhet. Farsta Stadsdelsförvaltning Förskola, skola fritid och kultur TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2004-04-06 DNR 000335 2004 Handläggare: Lars Lindgren Tfn: 08-508 18 250 Till Farsta stadsdelsnämnd Remissvar angående

Läs mer

Sammanfattning av äldreförvaltningens internutredning av händelserna på det särskilda boendet Af Klint i december 2008 2009-03-02

Sammanfattning av äldreförvaltningens internutredning av händelserna på det särskilda boendet Af Klint i december 2008 2009-03-02 Sammanfattning av äldreförvaltningens internutredning av händelserna på det särskilda boendet Af Klint i december 2008 2009-03-02 1 Bakgrund... 3 2 Utredningsgruppens arbete... 3 2.1 Arbetsmetodik... 3

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson 1998-02-20 Doss 112 Dnr 2596/97

STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson 1998-02-20 Doss 112 Dnr 2596/97 STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson Regeringen Utbildningsdepartementet Förslag till finansiering av verksamheten budgetåren 1999-2001 1 Intäkter

Läs mer

Hur säljer man en onumrerad biljett?

Hur säljer man en onumrerad biljett? Hur säljer man en onumrerad biljett? Börja med att gå in på: http://boxoffice.biljettforum.se/ Här ska du logga in genom att skriva in den mailadress och ditt lösenord: Sedan väljer du det arrangemang,

Läs mer

Beslutet har inte vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet har inte vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om pris i marknadsföring och anbudsförteckning. Prövning av om fastighetsmäklaren har uppfyllt sin skyldighet att

Läs mer

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 9/2009

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 9/2009 Styrelsen nr 9/2009 Kallelse till sammanträde 11 augusti 2009 kl. 09.00. Paragraf Ärende 95 Sammankallande och beslutförhet. 96 Justering av protokoll. 97 Fastställande av föredragningslistan. 98 Utvärdering

Läs mer

Ramförändringar i budget Vård- och omsorgsnämnden

Ramförändringar i budget Vård- och omsorgsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 2018-05-15 Percy Carlsbrand Ekonomichef 08-555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se Ramförändringar i budget 2018 - Vård- och omsorgsnämnden KS/2018:265 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING Förklarar hur Eslövs kommun arbetar med markanvisningar och hur byggherrar som vill delta i markanvisningar ska göra i sin kontakt med Eslövs kommun. Avser endast försäljning

Läs mer

Handläggare: Yvonne Westrin. Rapport om utvecklingsprojekt kring arbetsorganisation och arbetstid inom förskolan Återremiss från sammanträde

Handläggare: Yvonne Westrin. Rapport om utvecklingsprojekt kring arbetsorganisation och arbetstid inom förskolan Återremiss från sammanträde Barn och ungdom hìåöëüçäãéåë=pac= = qà åëíéìíä í~åçé= ako=rmqjntrjmr= ëáç=n=esf=ommrjmujnr= Handläggare: Yvonne Westrin Tfn: 508 08 138 Till Kungsholmens Stadsdelsnämnd = Rapport om utvecklingsprojekt

Läs mer

ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f.

ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f. Organ Datum 6/2011 Förbundsstyrelsen 15.06.2011 Sammanträdestid Onsdagen den 15.06.2011 kl. 15.00-16.25 Sammanträdesplats Hildas Hus Beslutande ORDINARIE ERSÄTTARE X Alén, Sune ordf. Westmark, Ulf-Peter

Läs mer

4. Gruppboende - personer med demenssjukdom och med särskilda behov

4. Gruppboende - personer med demenssjukdom och med särskilda behov Förfrågningsunderlag 2015-07-03 Upphandlande organisation Malmö stad Anna Bassmann Upphandling Särskilda boende- och korttidsplatser STK-2015-151 Sista anbudsdag: 2015-09-01 Symbolförklaring: Texten/frågan

Läs mer

FIA förutsättningar inför arbete. Intervju

FIA förutsättningar inför arbete. Intervju FIA förutsättningar inför arbete Intervju FIA introduktion Den här intervjun syftar till att kunna anpassa insatser, stöd och krav till din situation för att stärka dina möjligheter att få arbete och

Läs mer

Avtalsextra 21 april 2016

Avtalsextra 21 april 2016 Avtalsextra 21 april 2016 Nytt kollektivavtal med HRF Allmänt Visita och HRF träffade den 20 april 2016 ett nytt kollektivavtal för perioden 1 maj 2016 31 mars 2017, vilket motsvarar 11 månader. Avtalets

Läs mer

Årsredovisning 2009. Förskola Förskoleområdet

Årsredovisning 2009. Förskola Förskoleområdet Förskola Förskoleområdet Innehållsförteckning RESULTATRÄKNING... 3 UPPDRAG... 4 ANALYS AV ÅRETS VERKSAMHET... 5 Måluppfyllelse - god ekonomisk hushållning... 5 Måluppfyllelse - andra övergripande verksamhetsmål...

Läs mer

INSATSMÄTNING 2. Personalens material Bostad med särskild service för vuxna

INSATSMÄTNING 2. Personalens material Bostad med särskild service för vuxna INSATSMÄTNING 2. Personalens material Bostad med särskild service för vuxna 9 9 LSS Grundmaterial inför beräkning av nyckeltal i kommunerna Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Nykvarn, Salem,

Läs mer

Den fortsatta driften av Postiljonens vård- och omsorgsboende

Den fortsatta driften av Postiljonens vård- och omsorgsboende Avdelningen beställare äldreomsorg, funktionsnedsättning, individ och familj inklusive socialpsykiatri Sida 1 (6) 2015-12-09 Handläggare: Per-Ove Mattsson 08 508 18 148 Michael Boström 08 508 18 156 Till

Läs mer

2010-10-17 Dnr LS 2010/68, A13

2010-10-17 Dnr LS 2010/68, A13 2Skapat den PM 2010-10-17 Dnr LS 2010/68, A13 Sektionen Forskning, innovation och extern samverkan PM Remiss, Förslag till föreskrifter för stipendier Rektor fattade den 28 januari 2010 beslut om en utredning

Läs mer

Redovisning av brukarundersökningar inom socialpsykiatri

Redovisning av brukarundersökningar inom socialpsykiatri Södermalms stadsdelförvaltning Sociala avdelningens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-02-27 Dnr. 209-2015-1.2.1 Handläggare Emilia Tuvesson 08-508 13 221 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-03-26 Redovisning

Läs mer

Innehållsförteckning. 3.2. Bygglov... 9. 4. Granskningsresultat... 12 4.1. Avstämning mot kontrollmål... 12

Innehållsförteckning. 3.2. Bygglov... 9. 4. Granskningsresultat... 12 4.1. Avstämning mot kontrollmål... 12 Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 2 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Syfte, revisionsfråga och kontrollmål... 4 2.3. Revisionsmetod och avgränsning... 4

Läs mer

ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f.

ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f. Organ Datum 9/2011 Förbundsstyrelsen 14.09.2011 Sammanträdestid Onsdagen den 14.09.2011 kl. 15.00-16.50 Sammanträdesplats Hildas Hus Beslutande ORDINARIE ERSÄTTARE X Alén, Sune ordf. X Häggblom, Lars vice.

Läs mer

Ursprunglig ansökan Greta Andersson ansöker om särskilt boende enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen.

Ursprunglig ansökan Greta Andersson ansöker om särskilt boende enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen. EXEMPELUTREDNING UTBILDNING SÄRSKILT BOENDE Läs hela utredningen men det som ligger till grund för genomförandeplanen börjar efter rubriken behov i den dagliga livsföringen. De livsområden som brukaren

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av ekonomihandbok Kustbostäder och Oxelö Energi. December 2009 Karin Sundelius

Revisionsrapport. Granskning av ekonomihandbok Kustbostäder och Oxelö Energi. December 2009 Karin Sundelius Revisionsrapport Granskning av ekonomihandbok Kustbostäder och Oxelö Energi December 2009 Karin Sundelius INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...1 2. Bakgrund och revisionsfråga...3

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2016:10801 Leksands kommun för grundsärskola efter tillsyn i Leksands kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61

Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61 2018-04-26 Vård- och omsorgsnämnden Mahria Persson Lövkvist Telefon 08 555 010 50 Mahria.persson.lovkvist@nykvarn.se Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61 Förvaltningens förslag

Läs mer

(Lokal specialbestämmelse till 5 kap 1 finns. Se nedan.)

(Lokal specialbestämmelse till 5 kap 1 finns. Se nedan.) 1 (11) Publicerad 130322 5 kap. Semester (Lokal specialbestämmelse till 5 kap 1 finns. Se nedan.) Rätt till semester 1 Arbetstagare har rätt till semester enligt semesterlagen (1977:480) med de avvikelser

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Svar på revisionsrapporten God ekonomisk hushållning Dnr 217-2011 Mikael Cederberg Thomas Nilsson Innehållsförteckning 1. Revisionsrapporten... 3 1.1. God ekonomisk hushållning...

Läs mer

Vad har genomförts hittills? I den första delrapporten, som skrevs , gjordes en genomgång av de olika stegen i projektet.

Vad har genomförts hittills? I den första delrapporten, som skrevs , gjordes en genomgång av de olika stegen i projektet. BOENDE OCH RESURSTEAMET SOCIALTJÄNST OCH ARB ETSMARKNADSFÖRVALTNI NGEN SID 1 (6) 2010-10-28 Delrapport avseende 2010 - Projektet från institution till eget boende Enheten för hemlösa erhöll medel med 2,3

Läs mer

Styrning, uppföljning och kontroll av att eleverna i grundskolan når kunskapskraven. Oxelösunds kommun

Styrning, uppföljning och kontroll av att eleverna i grundskolan når kunskapskraven. Oxelösunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport JohanCöster Eleonor Duvander Styrning, uppföljning och kontroll av att eleverna i grundskolan når kunskapskraven Oxelösunds kommun Innehållsförteckning Sammanfattning och bedömning...

Läs mer

Lagrum: 5 och 6 lagen (1998:703) om handikappersättning och vårdbidrag

Lagrum: 5 och 6 lagen (1998:703) om handikappersättning och vårdbidrag HFD 2014 ref 17 Fråga om hur handikappersättning ska beräknas när en försäkrad som har rätt till garanterad ersättning till följd av dövhet eller grav hörselskada ansöker om högre ersättning på grund av

Läs mer