Lämna boet möt arbetslivet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lämna boet möt arbetslivet"

Transkript

1 Lämna boet möt arbetslivet UKK 21 november 2012

2 Lämna boet möt arbetslivet UKK Uppsala 21 november Konsert & Kongress 2012

3 Innehåll Under mässan Sponsorevents och reportage Föreläsningar & workhop Utställarlista och UKKplanskiss Utställare Inför mässan Så lyckas du på Kontaktdagen 15 CVgranskning 16 Kontakt och gruppsamtal 1718 Efter mässan 132 Bankett 133 Kontaktdagen tackar 137 Arbetsgrupper 138 Vill du vara med och anordna Kontaktdagen 2013? 139 Egna anteckningar

4 Kalendarium December 5 Event med Lindahl: Mingelkväll på Lindahls Uppsalakontor. Start kl November 1 Event med Bird & Bird: Mingel, middag och enklare föreläsning på Stockholms Nation. Start kl Biljettsläpp: Premiär för Kontaktdagsfilmen säkra din plats till årets bankett. (Jontes stuga kl 09:00) 13 Något sött till kaffet? Vi berättar mer om vad Kontaktdagen erbjuder Dig den 21 november. (Gamla torget, Plan 4, kl 1315) 14 Event med Gernandt & Danielsson: Heldag med caselösning på Clarion Hotell Gillet och god mat på Restaurang Sysslomannen. Start kl Kontaktdagen 21 november Välkommen till Kontaktdagen! Thomas Bodström Mannen med många ansikten Workshop om att starta eget tillsammans med Hatem & Sjunghamn och Drivhuset Anne Ramberg Varför är det så få kvinnor i toppen inom rättsväsendet? Tack för i år! Banketten slår upp portarna Bankettsläpp Under dagen erbjuds även: CVgranskning (föranmälan krävs! Se sid 16) Kontakt och gruppsamtal (föranmälan krävs! Se sid 1718)

5 3 4 Ordförande har ordet Det finns vissa människor som på något obegripligt sätt bestämmer sig redan när de är barn för vad de ska jobba med när de är vuxna, innan man kan ha den blekaste aning om vad det yrket faktiskt innebär. Själv var jag tolv år gammal när jag stolt berättade för mina klass kompisar i sexan att jag skulle bli jurist när jag blev stor. Kanske åklagare, kunde jag fortsätta monologen för mina måttligt intresserade vänner, för jag hade läst någonstans att de vann väldigt många av sina mål och det passade mig som vilket jag erkänner alltid varit lite av en dålig förlorare. Jag visste alltså tidigt vad jag skulle plugga men med det enorma utbud av kurser och program som finns idag kan utbildningsvalet te sig svårt. Att ta steget och besluta vad man vill läsa är därmed en verklig framgång i sig men när man väl börjat studera dröjer det inte länge innan nya frågetecken dyker upp. Vad kan jag egentligen använda min utbildning till? Vilken typ av arbetsplats skulle jag trivas på? Var vill jag hamna när jag har pluggat klart? Denna typ av frågor medför att steget mellan studierna och arbetslivet ibland kan kännas överväldigande. Av den anledningen anordnas varje år Kontaktdagen, där ett sextiotal utställare finns på plats för att berätta om sin verksamhet och möta alla de frågor och funderingar som man kan tänkas ha som student.

6 3 4 Till den student som gärna vill vara sin egen chef och därför tycker att en mässa med arbetsgivare känns ointressant vill jag tipsa om årets nyhet; workshop, där temat är juridik och entreprenörskap. Utöver mässan innefattar Kontaktdagen nämligen en rad olika aktiviteter; intressanta föreläsningar, hjälpsam CVgranskning och personliga kontakt och gruppsamtal. Utöver allt detta står våra huvudsponsorer värdar för roliga event innan och efter själva mässdagen där det erbjuds caselösning, middagar, föreläsningar och givetvis, trevligt umgänge med såväl studenter som yrkesverksamma jurister! Kontaktdagen har något för alla så ta en paus från lagboken och bläddra igenom mässguiden du har i handen för att se vad som intresserar dig mest. Jag hoppas Kontaktdagen blir en givande upplevelse för dig, för vare sig du redan vet vilken din absoluta drömarbetsplats är eller du knappt har lärt dig hitta regeringsformen i lagboken än är Kontaktdagen en plats för dig att få inspiration, motivation och information allt genom personliga möten med yrkeslivet. Styrelsen och alla utställare ser fram emot att träffa just Dig på UKK den 21 november. Välkommen till Kontaktdagen 2012! Therese Klang Ordförande Vi i styrelsen lägger snart ett års arbete bakom oss och det har verkligen varit ett fantastiskt år! Under den här tiden har jag som ordförande för Kontaktdagen flera gånger fått frågan om Kontaktdagsarbetet har underlättat för mig själv att avgöra vad jag vill arbeta med. Jag kan med glädje svara; nej, det har faktiskt inte blivit lättare, snarare tvärtom! Valmöjligheterna för alla juriststudenter på väg ut i arbetslivet är många och efter det gångna året känner jag mig personligen mer inspirerad än någonsin. Mitt tolvåriga jag insåg ju efter ett tag att tävlingssinne kanske inte riktigt var skäl nog att välja åklagarbanan och för mig har Kontaktdagsarbetet varit ett fantastiskt sätt att få en mycket bättre bild av juristyrket än jag hade när jag stod på skolgården i mellanstadiet och deklarerade mina storslagna framtidsplaner.

7 175 Styrelsen12 6 Vad skulle du skriva om du fick skriva en tweet om ditt år i Kontaktdagsstyrelsen? Therese Klang Ordförande Kompisar frågar mig hur man orkar driva Kontaktdagen bredvid studierna men de har väl helt enkelt inte fattat hur fantastiskt roligt det är! Miriam Röstberg Omari Bankett och produktsponsring Vilket år! Kollegor blev vänner, planer blev verklighet. Kontaktdagen blev inte bara ett jobb, det blev en livsstil. #fantastiskt #aldrigmer Fanny Nylander Marknadsföring, events, rekrytering och föreläsningar Ett fantastiskt år på alla sätt och vis tillsammans med sex eldsjälar #fårmangöradetigen? Josephine Andersson Ekonomiansvarig Ett år, ett mål, men sju starka viljor. Jag är förväntansfull när tåget stannar vid slutstationen UKK den 21 november! Levi Bergstedt Kontakt och gruppsamtal, hemsida och mässguide #Trevande #Möten #Samtal #Diskussion #Debatt #Målmedveten #Verkställa #Jaga #Påminna #ExcelMaster #PANIK!! #Leverera #SjuktNöjd! #NeverAgain Amanda Wiggh Marknadsföring, events och rekrytering #läggapusselbitar #numeddetsamma! #filminspelning #jaggillarer<3 #dagsattleverera #fårmansovanu #litestyrelsemötepådet? #Kontaktdagen 2.0 Jonatan Seeskari Logistik Kontaktdagen är som en symfoni! Vi har orkestrerat våra idéer till ett verk som framförs den 21 UKK. Hur kommer du spela din stämma?

8 Inför mässan

9 3 Tio snabba att ställa i montern! Vad söker ni för personlighet? Hur viktiga är betygen? 02 Så lyckas du på Kontaktdagen 03 Vad krävs för att få komma på en arbetsintervju? Hur är den första tiden på er arbetsplats? 05 Vad är det som skiljer er från andra? 04 Väl genomtänkta frågor Läs på om utställarna i mässguiden. Det gör det lättare att komma på vilka frågor du vill ställa, och hjälper dig att ta reda på vilka som arbetar med frågor som intresserar dig. CVgranskning Få ett perfekt CV till drömjobbet Erbjuder ni extrajobb för studenter? 06 Finns möjligheten att arbeta utomlands? Vilka språk används hos er? 08 Vad erbjuder ni för vidareutbildning? Kommer du på banketten? 10 Spara mässguiden Mässguiden innehåller värdefull information om utställare som du en dag kanske söker jobb eller praktik hos. Spara därför guiden och ta fram den när det är dags att ansöka, för att se vad de letar efter när de rekryterar. Utnyttja kontakt och gruppsamtalen Kontakt och gruppsamtalen innebär en unik möjlighet att träffa några av utställarna under mer privata förhållanden. Gruppsamtalen är givande för alla studenter som vill lära känna en utställare bättre och kontaktsamtalen är perfekta om du har kommit en bit i utbildningen och exempelvis söker sommarnotarietjänst, uppsatspraktik eller arbete. Läs mer om kontaktoch gruppsamtalen på nästa uppslag. Kontaktdagen i samarbete med Jusek förbättrar dina chanser att få komma på intervju! Juseks CVexpert granskar ditt personliga brev och CV och ger en övergripande återkoppling som fokuserar på bland annat ordval samt hur du kan strukturera din ansökan och koppla den till en särskild tjänst. Du kommer ävenatt få generella råd som hjälper dig inför ditt framtida jobbsökande. CVgranskningen sker på Kontaktdagen den 21 november, i enrum under ca 1520 minuter. Skicka in din intresseanmälan med namn och termin samt bifogat personligt brev och CV till: Platserna är få och många är intresserade! Anmäl dig så fort som möjligt, dock senast den 10 november. Först till kvarn!

10 17 18 Kontakt och gruppsamtal Oavsett vilken termin du pluggar, och oavsett om du vet precis vart du vill jobba eller inte, ta chansen att få sätta dig ned i lugn och ro tillsammans med din framtida arbetsgivare. Kontaktsamtal Gruppsamtal Representanter Ashurst Baker & McKenzie Bird & Bird Cederquist Centrum för rättvisa Deloitte Delphi DLA Nordic Hammarskiöld Hannes Snellman Kronofogden Lindahl Linklaters Magnusson Law Mannheimer Swartling PWC Roschier Setterwalls Wistrand Kontaktsamtalen sker under 2030 minuter och är mellan en student och en till två representanter från utställaren. Situationen kan liknas vid en arbetsintervju. Det som gör att just Du borde söka till ett kontaktsamtal är dock det faktum att det inte alls är som en arbetsintervju! Det är avslappnat, prestigelöst, ofarligt och helt utan press på att prestera. Du får chansen att prata med en utställare och knyta den kontakt som du känner att du vill ha; och det är inte ovanligt att dessa kontaktsamtal är början på en fortsatt kontakt som så småningom kan utmynna i mentorskap, uppsatspraktik eller till och med anställning. Missa inte att ansöka! Sista ansökningsdag: 10 november Information om hur Du ansöker till kontaktsamtal hittar du på: samtal.html Ett gruppsamtal är 45 minuter långt och är ett samtal mellan en utställare och ca fem stycken studenter. Gruppsamtalet kan t.ex. inledas med att utställaren presenterar sig själv och sin arbetsplats. Det gör att du som student får en inblick i hur det är att jobba som jurist hos den arbetsgivaren, och du får även chansen att ställa eventuella frågor till utställaren. Missa inte att ansöka! Sista ansökningsdag: 10 november Information om hur Du ansöker till kontaktsamtal hittar du på: samtal.html Bird & Bird Centrum för rättvisa Deloitte Kronofogden KRUS Mannheimer Swartling Roschier Swedbank Juristbyrå Unionen student Åklagarmyndigheten Representanter

11 Under mässan

12 Huvudsponsorer Sponsorevents och reportage Träffa våra huvudsponsorer 22 Sponsorevents Vid sidan av Kontaktdagen bjuder våra tre huvudsponsorer in tillvarsitt event. Ta chansen att under lättsamma former få lära känna spännande arbetsgivare och deras medarbetare. 1 nov Bird & Bird Mingel, middag och enklare föreläsning på Stockholms Nation. Start kl Sista anmälningsdag 26 oktober. 14 nov Gernandt & Danielsson Heldag med caselösning på Clarion Hotell Gillet och god mat på Sysslomannen. Start kl Sista anmälningsdag 28 oktober. 5 dec Lindahl Trevligt mingel och buffémiddag på Lindahls Uppsalakontor. Start kl Sista anmälningsdag 29 november. Reportage Under hösten har Kontaktdagen varit på besök hos våra tre huvudsponsorer, och vi har då besökt deras Stockholmskontor. Syftet med besöken har varit att få en bild av hur en advokatbyrås arbetsplats kan se ut, att få känna av den sociala takhöjden samt att kunna ställa alla de frågor som vi studenter undrar över. Våra upplevelser presenteras på följande sidor! Du har väl inte missat att anmäla dig? Läs mer och anmäl dig via: I samarbete med...

13 25 26 Bird & Bird Reportage Bird & Bird. Twobirds. Fåglar. Internationell affärsbyrå. Mjukisbyrå? Nej, men hänsynsfull. När jag kliver in genom entrén blir jag hälsad välkommen och frågad om det är första gången jag är där. Det är det. Receptionisten reser sig upp och följer mig in i det stora konferensrummet. Med de stora fönstren. Med den stora utsikten. Jag slår mig ned och väntar. Frågestund Efter en stund kommer Maria Grufman, ganska nyligen hemkommen från tre månaders secondment på Bird & Birds Londonkontor, in och presenterar sig. Maria jobbar i processgruppen, har suttit ting i Stockholm och pluggade dessförinnan juridik i Uppsala. Strax därefter kommer Anneli Segerdahl tillsammans med sin son, 7 månader gammal. Anneli är Bird & Birds HRchef, och hon är mammaledig för tilfället. Vilken är de vanligaste fördomarna från oss studenter? Maria: Det är väldigt vanligt att studenter ställer frågor angående arbetstider och hur man bäst får in en fot på kontoret. Arbetstider Såsom jurist och konsult måste du vara flexibel. Du kan aldrig riktigt veta hur din dag kommer att utveckla sig och om det uppstår ett problem som måste lösas, eller om du jobbar mot en deadline etcetera jobbar din grupp så mycket som krävs för att bli färdiga i tid. Det innebär att det ibland kan bli långa dagar. Men att vi jurister jobbar dygnet runt och alla dagar i veckan, det stämmer inte. Även vi tillåts gå hem ibland! En fot på kontoret Anneli: De vanligaste vägarna är Kontaktdagen, events, att jobba som kvällsassistent, att göra uppsatspraktik hos oss eller att vara sommarnotarie. Att få in en fot på kontoret gör även att du får pröva på affärsjuridik och byråjobb. Det gör att du kan fatta ett välgrundat beslut när tiden är inne för att söka jobb. Har kontoret tillräckligt hög social takhöjd för att de anställda ska tillåtas pröva sina vingar? Både Maria och Anneli slår fast att högt i tak är en självklarhet. Bird & Bird har växt stadigt under de senaste åren och har idag dryga 100 anställda, men man har ändå lyckats behålla öppenheten hos den mindre organisationen. Något som man värnar om och aktivt jobbar för att ha kvar. Trots att man nu är en betydligt större byrå börjar man t.ex. fortfarande varje måndag med ett ses i det gemensamma köket för måndagsmötet, där man har en genomgång av som händer under veckan.

14 25 Vad är det då som ni anser vara utmärkande för Bird & Bird? Maria: Vårt sätt att dela in arbetet och våra arbetsgrupper i olika branscher är något som inte görs på samma tydliga sätt på andra byråer. Anneli: Det finns en unik branschkunskap bland våra medarbetare. I aviationgruppen finns till exempel en jurist som tidigare arbetat som pilot och en annan som precis tagit flygcertifikat. I mediagruppen är det flera som kommer från tjänster som bolagsjurister inom både tv och musikbranscherna. Det förekommer också att biträdande jurister under en period sitter och arbetar ute hos klient, på ett så kallat secondment, och den vägen får värdefulla erfarenheter av branschen. Att spegla affärslivet på det här sättet och samtidigt erbjuda bästa tänkbara juridiska spetskunskaper tror vi är nyckeln till framgång. Maria: Ytterligare en viktig aspekt är det faktum att vi har kontor i nästan 26

15 27 hela Europa och i Asien. Det gör att vi väldigt enkelt kan få hjälp och upplysningar om frågor som rör utländska rättsordningar. Det skapar ett mervärde för klienterna och ger oss en trygghet och en säkerhet när vi jobbar med frågor som går utanför Sveriges gränser. Man har kontakt med sina kollegor på andra kontor i princip dagligen och man jobbar ofta tillsammans i internationella team. Sedan träffas man också med jämna mellanrum, t.ex. vid gruppkonferenser eller Bird & Birds årliga internationella fotbollsturnering! Möjligheten att åka på secondment till ett annat kontor under några veckor eller månader är också väldigt värdefullt. Själv var jag ju på Londonkontoret nyligen och fick lära känna och jobba med mina Londonkollegor i processgruppen. Vad är det roligaste med att jobba som jurist, jämfört med att läsa juristprogrammet? Maria: Att man faktiskt jobbar med verkliga case och riktiga människor är det absolut roligaste! Som ny bitis får man rätt tidigt kontakt med klienterna och man får tidigt ta eget ansvar. Under studietiden var det ofta svårt att sätta sig in i hur man skulle använda teorin när man väl blev klar och kom ut i arbetslivet. Möjligheten att engagera sig i Kontaktdagen och andra liknande händelser tycker jag är mycket roligt! Det är kul att få komma tillbaka till Uppsala, att få träffa nuvarande studenter och att få prata med framtidens jurister om vad de har för planer, mål och förväntningar. Vad gör man om man inte har alla AB? Annlie: Vi har absolut inte något krav på att en person som söker jobb hos oss måste ha högsta betyg i allt, det handlar mycket om att den sociala biten ska fungera också. Dock är 50 % AB en bra tumregel. Om man inte har 50 % AB, eller om man till och med inte har några AB? Anneli: Då gäller det att du visar upp dig på något annat sätt och försöka få in en fot på byrån innan ansökningsprocessen drar igång. Det kan ske till exempel genom att nätverka, jobba som kvällsassistent eller att göra uppsatspraktik. En viktig kanal att marknadsföra sig själv på är Kontaktdagen, trots att vi möter upp till 2000 studenter under mässdagen. Ta med dig cv och personligt brev, läs på om oss i förväg och visa intresse och engagemang när du pratar med oss i montern. Om vi tycker att det finns en bra personkemi får du en stjärna i kanten, och det finns absolut en möjlighet att vi hör av oss efter Kontaktdagen. Det finns flera exempel på anställningar som börjat i montern på någon av arbetsmarknadsdagarna! En viktig merit är också engagemang utöver studierna, som ger andra viktiga erfarenheter. Man kanske tar en paus från juristprogrammet och jobbar, pluggar något annat eller reser. Detta ger dig ett bredare referensregister, och du utvecklas både som person och i din roll som jurist. Det gör att du bättre kan hantera nya situationer, där du till exempel ska agera rådgivare åt någon som både äldre och mer erfaren. En del av rådgivaryrket sträcker sig utanför juridikens ramar, och handlar om personlig mognad, förmågan att hantera nya och oförberedda situationer etcetera. Detta kan självklart också ske parallellt med studierna. och kan då vara ett svar på varför man inte har så många AB engagemanget i till exempel nationsliv eller JF tar också tid! Med miljö & klimat i fokus & ett hållbart samhälle & trender framåt handlar den 1:a november inte bara om juridik & Kristina Forsbacka, Senior European Counsel på Stockholmskontoret, är miljö och klimatexpert. Michael Rudd är delägare och arbetar på Londonkontoret med energi, miljöoch klimatjuridik. Den 1 november är det dags för Bird & Birds årliga event Din karriär på Stockholms nation. Här får du som student möjlighet att träffa representanter från Bird & Bird men också tillfälle att delta i en annorlunda föreläsning där vi hoppas kunna bidra med kunskap om sådant man inte nödvändigtvis får lära sig i skolan. På temat Inte bara juridik berättar Kristina Forsbacka och Michael Rudd från Bird & Birds Energy & Utilitiesgrupp om sina erfarenheter av hållbarhetsprojekt, CDMarbete i Afrika, security of supply, nya marknader, trender framåt och att arbetet som jurist inte bara handlar om juridiken. Tid 1 november 2012 kl Plats Stockholms nation OSA skicka anmälan senast 26 oktober till Vi tar emot 50 studenter, först till kvarn! Lämna boet möt arbetslivet 21 November

16 29 Abu Dhabi, Beijing, Bratislava, Bryssel, Budapest, Düsseldorf, Frankfurt, Haag, Hamburg, Helsingfors, Hong Kong, London, Lyon, Madrid, Milano, München, Paris, Prag, Rom, Shanghai, Singapore, Stockholm och Warszawa. 100 i Stockholm / 1755 internationallt kr Affärsjuridik med inriktning mot branscherna IT, telekom, media, life sciences, energy & utilities och aviation. Afterwork på fredagar, årlig internationell fotbollsturnering, midsommarlunch, kräftskiva, kickoff och julfest. ett stimulerande och utmanande arbete i internationell miljö med kontinuerlig utbildning både internt och externt. alla våra traineer att ta del av vårt talangprogram som pågår under 9 månader. En vanlig arbetsdag: Avstämning med arbetsgrupp, arbete med avtalsutkast, månatligt internationellt konferenssamtal med kollegor på övriga Bird & Birdkontor, träningspass på lunchen, klientmöte, arbete med rättsutredning, fikapaus i köket med kollegorna, arbete med inlaga till domstol och korrespondans. Tänker du som vi ofta utanför lådan? Ta med CV och personligt brev och ansök till Utmaningen direkt i vår monter! Bird & Bird är specialiserade på framtidsbranscher som IT, telekom, media, life sciences, flyg och energi. Med 23 kontor i 16 länder är Bird & Bird en internationell plattform för både klienter och medarbetare. Läs mer om oss på twobirds. com, careerbook.se/twobirds och facebook.com/twobirds.se & gränslösa möjligheter 4 K: Anneli Segerdahl T: E: twobirds.com W: Vi söker dig med goda studieresultat, tingsmeritering eller motsvarande arbetslivserfarenhet, gärna utlandsstudier och engagemang i organisation eller förening. Du har social kompetens och passar in i gänget. Du får gärna också ha ett särskilt intresse för någon av de branscher vi är inriktade på. twobirds.com Abu Dhabi & Beijing & Bratislava & Brussels & Budapest & Düsseldorf & Frankfurt & The Hague & Hamburg & Helsinki & Hong Kong & London & Lyon & Madrid & Milan & Munich & Paris & Prague & Rome & Shanghai & Singapore & Stockholm & Warsaw

17 Gernandt & Danielsson Gernandt & Danielsson ligger på Hamngatan 2 med utsikt över Dramaten och Nybrokajen. På kontoret arbetar cirka 75 jurister med olika bakgrund och meriter, alla med det gemensamt att de brinner för juridiken och känner ett stort engagemang inför sitt arbete. Reportage Rundtur I receptionen möts jag av Emma Engh, en av de biträdande jurister som jag stämt träff med idag. Emma, som tidigare har läst i Uppsala, har jobbat på Gernandt & Danielsson i drygt ett halvår och arbetar i byråns verksamhetsgrupper för Immaterialrätt, media, IT och telekom samt Företagsförvärv. Under rundturen berättar Emma att alla biträdande jurister är med i minst två verksamhetsgrupper. Detta för att tidigt få en bred grund att stå på. Alla nya biträdande jurister får dela kontor med en mer erfaren kollega. Anledningen är att man alltid ska kunna ställa frågor och be om råd. Frågestund Väl i biblioteket möter Erik Åslund upp. Även Erik har sin examen från Uppsala och har arbetat som biträdande jurist på Gernandt & Danielsson i ungefär två år. Han arbetar i byråns verksamhetsgrupper för Aktiemarknadsrätt och Företagsförvärv. Vi slår oss ner i bibliotekets soffor för att prata om hur det är att arbeta som biträdande jurist på Gernandt & Danielsson. Vad tycker ni är den största skillnaden mellan att studera och att jobba? Emma: En skillnad som snabbt blir tydlig är att du som student styr mer över din egen tid. Du kan ofta planera din dag själv. Här vet jag sällan på förhand hur en dag kommer att utveckla sig vilket kräver en del flexibilitet. Samtidigt är det mycket som är sig likt. Den juridiska metoden jag använder mig av nu är i grunden samma som den vi lärde oss i Uppsala. Att skriva en rättsutredning till en klient påminner mycket om hur det var att skriva PM under utbildningen. Skillnaden är att jag nu förväntas gå ännu djupare och att återkopplingen oftast ska ske snabbare. Sen är det så klart många moment som inte ingår i utbildningen som till exempel klientmöten. Erik: En sida av att arbeta på advokatbyrå som man inte alltid tänker på som student är att vi är konsulter. Klienterna kommer till oss för att få hjälp med ett specifikt problem. Det kräver, precis som Emma sa, att vi verkligen går till botten med alla frågeställningar för att kunna leverera ett välgrundat råd till klienten. Det förutsätter i regel tydliga ställningstaganden, något som kan vara lite ovant i början. Vad tycker ni är det roligaste med att jobba? Både Emma och Erik framhåller den sociala sidan av arbetet. Emma: Att få arbeta med så duktiga kollegor är inspirerande och gör att jag hela tiden känner att jag lär mig nya saker och blir bättre. Att direkt från första dagen få arbeta mot klienter med kvalificerade arbetsuppgifter förstärker den känslan. Erik: Jag trivs väldigt bra med arbetssättet på Gernandt & Danielsson. Stor vikt läggs vid kvalitet och en vilja att alltid göra allt för

18 25 33 klienten. Det ställer stora krav och innebär ibland långa dagar, men gör också att jag kan känna mig nöjd med det jag levererar. För mig är de extra timmarna jag lägger ner på mitt jobb helt klart värt det. Hur är arbetsklimatet på Gernandt & Danielsson? Emma: Jag tycker att det är väldigt bra stämning och att det finns en stark gemenskap på byrån. Byrån känns lagom stor vilket gör att vi lär känna varandra. Att alla jobbar på samma kontor tror jag förstärker sammanhållningen. För mig är det ett stort plus att de som arbetar här är ganska olika med olika intressen och bakgrund. Det finns inte en mall som alla ska passa in i. Att alla som jobbar här brinner för det de gör ger ett klimat som är inspirerande och stimulerande. Erik: Vi får mycket stöd av äldre kollegor vilket känns tryggt. Det finns alltid utrymme att ställa frågor och be om råd när det behövs. Genom vårt faddersystem finns det också någon som har extra ansvar för dig. Vi har regelbundna möten där vi stämmer av att allt går bra och kan diskutera hur du trivs och om du till exempel borde gå någon speciell utbildning. Emma: Vi gör också mycket roliga saker tillsammans utanför det vanliga arbetet. På fredagar är det pub här i biblioteket, de biträdande juristerna åker till Åre varje vinter och lite tidigare i höstas var hela byrån i Marbella på konferens. Att vi trivs bra ihop gör ju också att vi jobbar bra ihop. Det blir roligt att gå till jobbet. Lunch Klockan har närmat sig lunchtid och vi rör oss till konferensavdelningen där vi serveras mat tillagad av byråns egen kock. Vi pratar mycket om hur det var att söka sitt första riktiga jobb. Hur var det att söka det där första jobbet? Erik: Det är klart att det var nervöst att söka jobb. Under slutet av utbildningen märktes det att detta var något som många funderade kring. Jag tror det är viktig att ta lite tid och fundera på vad det är för typ av arbetsplats man vill arbeta på. Jag tog chansen att göra praktik här på Gernandt & Danielsson i samband med att jag skrev min uppsats. Jag kände direkt att jag trivdes, och plötsligt var det inte så dramatiskt att söka jobb. Vad gör man om man inte har alla AB? Emma: Det är klart att betygen är viktiga, eftersom de säger en hel del om hur man har klarat sina studier. Men vid rekryteringen ser vi till helheten., ideella

19 Provsitt vår stol för en dag! Vill du få inblick i hur det kan gå till när man tar sig an ett konkret ärende på en advokatbyrå? engagemang, utlandsstudier, språkkunskaper och andra meriter läggs ihop och ger en bild av dig som söker. Generellt tror jag det är bra att kunna motivera de olika delarna i sin CV. Erik: Som student är det lätt att underskatta sig själv. Alla byråer är beroende av att hitta duktiga medarbetare och lägger ner mycket tid på detta. Jag tycker man ska utnyttja det och knyta kontakter med arbetsgivare redan under studietiden. Be oss berätta vad som skiljer oss från mängden och var kritisk. På så sätt kan du göra ett välgrundat val när det väl är dags att söka jobb. Slutligen, vilken är den viktigaste egenskapen/meriten som en student, som söker jobb, kan ha? Emma: Jag tror att du kommer långt med ett intresse för juridik tillsammans med en nyfikenhet och en vilja att lära dig mer och alltid göra ditt bästa. Har du dessa egenskaper finns alla förutsättningar för ett roligt och spännande arbetsliv, oavsett vilken karriär du väljer. För femte året i rad anordnar Gernandt & Danielsson tillsammans med Kontaktdagen en casedag för juriststudenter i Uppsala. Under trevliga och intensiva former löser du ihop med andra studenter ett case om affärsjuridik. Resultatet presenteras lagvis och i tävlingsform. Allt i samspel med jurister från Gernandt & Danielsson. Vi ser fram emot att träffa dig! Casedagen genomförs onsdagen den 14 november Besök för mer information. Skicka din intresseanmälan via epost till senast söndagen den 28 oktober

20 37 Stockholm Ca 105 st. varav ca 75 jurister Rekryterar fortlöpande och ser för närvarande ett stort behov av biträdande jurister kr utan tingsmeritering och kr med tingsmeritering (eller motsvarande erfarenhet) Företagsförvärv, Aktiemarknad, Bank och finansiering, Tvistelösning, Fastighetsjuridik, EU och konkurrensrätt, Arbetsrätt samt Immaterialrätt, media, IT och telekom. Årlig skidresa, idrottsaktiviteter, pub, vår och höstfest, utlandskonferenser, m.m. Samtliga biträdande jurister omfattas av en treårig individuell utbildningsplan. Tanken är att tillhandahålla en så mångsidig utbildning som möjligt. Utbildningsprogrammet är också kopplat till ett faddersystem. Utbildningsplanens sista moment är att den biträdande juristen normalt erbjuds att tjänstgöra en längre period hos någon av de utländska advokatbyråer som Gernandt & Danielsson samarbetar med, t ex i London eller New York. Vill du provsitta denna stol? Gernandt & Danielsson erbjuder varje termin flera studenter möjligheten att skriva sitt examensarbete med praktik på byrån. En av byråns jurister blir din handledare under praktiken, som normalt pågår under tio veckor. Du får arbeta både självständigt och tillsammans med andra. Det kan handla om att göra rättsutredningar, skriva yttranden och ta fram avtalsförslag. Efter praktiken får du gärna fortsätta att använda din arbetsplats och byråns bibliotek för att skriva klart uppsatsen. Kom gärna och hälsa på oss i vår monter på Kontaktdagen! Mer information om vårt erbjudande till studenter och bland annat hur du söker praktik hos oss finns även på En vanlig arbetsdag: Variationen är stor så någon typisk arbetsdag är svårt att tala om. En dag kan innehålla allt från arbete med rättsutredningar och avtalsgranskning till klientmöten eller utbildning. K: Karin Danin T: E: W: En utgångspunkt är att den sökande har mycket goda juridiska kunskaper. Vidare värdesätts personliga egenskaper så som noggrannhet, initiativförmåga och intresse för näringslivet. Erfarenhet från arbetslivet, föreningsliv och utlandsstudier är meriterande, men inget krav. Tillvaron på Gernandt & Danielsson handlar till stor del om den sociala miljön och vi anstränger oss för att skapa en god gemenskap. Stor vikt fästs därför vid den sökandes sociala egenskaper.