Var med och tävla som ekonomicoach!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Var med och tävla som ekonomicoach!"

Transkript

1 För elever Var med och tävla som ekonomicoach! En tävling i privatekonomi. 1:a pris är kronor till klasskassan!

2 Var med och tävla som ekonomicoach! Så här går tävlingen till Börja med att se filmen Koll på cashen. Därefter är ni redo för att dra igång med tävlingen. Den går ut på att agera ekonomicoach åt någon av karaktärerna Hanna, Filip eller Elias. (Elias är Filips lillebror och han är inte med i filmen.) Tänk er att det har gått en tid sedan vi lämnade Hanna och Filip i filmen. Trots medverkan i reality-såpan har ekonomin trasslat till sig och personerna behöver nu er coachning för att komma tillbaka på banan och återfå koll på cashen. Elias situation beskrivs i slutet av den här instruktionen. Uppdraget är alltså att välja en av de tre karaktärerna. Beskriva hur han eller hon hamnat i ekonomisk knipa samt att coacha den till den hållbar ekonomisk situation. Är det Hanna, Filip eller Elias? Det bestämmer ni! Så här gör ni 1. Situationen idag Karaktären ni valt har hamnat i en ekonomisk knipa. Beskriv hur det har gått till och hur situationen ser ut idag. Komplettera beskrivningen med en budget. Det är mycket pengarna ska räcka till när man flyttar hemifrån. Saker som man tidigare tog för givet, till exempel el, toapapper, tandkräm och hemförsäkring blir plötsligt sådant man ska betala själv. Om man glömmer eller struntar i att betala sina räkningar kan man få påminnelser eller inkassoavgifter. Det kan leda till att man får betalningsanmärkningar. Men här är det ni som bestämmer varför inkomster och utgifter inte går ihop. Behöver ni se filmen igen eller få mera tips gå in på Där kan ni även se filmen Livet och pengarna för att få ännu mera inspiration. 2. Agera ekonomicoacher Nu är det dags för er att agera ekonomicoacher. Utifrån den beskrivning ni har gjort av er karaktärs situation ska ni nu hjälpa henne/honom att få ordning på ekonomin. Redogör för hur ni går tillväga. Visa med en budget hur personen får sin ekonomi i balans, åtminstone på sikt. Det finns inget facit på vad som är rätt eller fel. Det viktiga är att förstå konsekvenserna av olika val och därför ska ni som coacher resonera kring olika alternativ och motivera en viss lösning eller åtgärd.

3 Finns det exempelvis utrymme att spara och vilken sparform lämpar sig då bäst eller behövs pengarna på annat håll just nu? Det finns ofta pengar att spara genom att byta leverantör eller avtal för exempelvis försäkringar, el och telefon. Bindningstider eller andra förhållanden såsom betalningsanmärkningar kan dock försvåra. 3. Tävlingsbidraget Tävlingsbidraget ska bestå av två delar: 1. Redovisning av arbetsprocessen. Här ska ni också beskriva hur data- och kunskapsinhämtningen gått till och redovisa källor. Om ni har besökt kommunens budget- och skuldrådgivare, ringt en bank eller pratat med föräldrar så ska det dokumenteras. 2. Redovisning av uppgiften Det kan vara en skriftlig rapport, en film, ett bildspel, ett spel eller något annat kreativt. Den ska innehålla en beskrivning av karaktärens ekonomiska situation innan coachning och en beskrivning av er ekonomicoachning. Det vill säga vilka olika åtgärder ni rekommenderar, hur ni motiverar åtgärderna och vad konsekvenserna blir. Det ska finnas med en budget som ger en tydlig bild av hur Hanna, Filip eller Elias ekonomi ser ut både före och efter den privatekonomiska coachningen. Bedömning Tävlingsjuryn består av oss som arbetar med projektet Koll på cashen. I tidigare tävlingsomgångar har vissa bidrag varit för orealistiska och lösningarna för enkla, exempelvis sedan ärvde han kr och allt löste sig. Det är viktigt med trovärdiga lösningar, men det är givetvis ett plus om ni tänker kreativt och använder fantasin i ert arbete. Det finns inget facit på vad som är rätt eller fel, men juryn lägger stor vikt vid hur ni motiverar de val ni gjort för Hanna, Filip eller Elias. Lycka till!

4 1. HANNA Sedan vi träffade Hanna i filmen har det gått två år. Hanna har haft svårt att få arbete och haft tillfälliga anställningar med oregelbundna inkomster. Just nu saknar hon arbete men är medlem i akassan. Hanna bor i en medelstor svensk stad. Hon bor nu i en hyresrättslägenhet men funderar på att eventuellt köpa en bostadsrättslägenhet. Månadens utgifter: Telefon 250 kr. Hygienartiklar 400 kr. Kläder kr. Träningskort 250 kr. Hyra 3500 kr. Hemförsäkring 250 kr. Mat kr. Bredband 399 kr. Sparande till bil 250 kr. Elräkning 300 kr. 2. FILIP Filip har just kommit hem från sin resa. Han hade tänkt Thailand i några månader. Det blev Thailand, Malaysia, Indonesien och Filippinerna i över ett år. Han hade lyckats spara ihop en hel del pengar innan sin resa genom att snåla in på utgifter och ta alla jobb han kunde få. Han fick även en del arbete under resans gång. Trots det räckte inte sparpengarna till det han ville göra. Som tur är har Filip föräldrar som kunde och var villiga att låna ut pengar till honom. Som motprestation ställde föräldrarna ganska hårda återbetalningskrav. Filip ville fortsätta leva det bekymmersfria livet och accepterade villkoren. Han kunde alltså med hjälp av lånade pengar fortsätta att resa runt i det soliga Asien. Chefen på hamburgarrestaurangen gillar Filip men eftersom han stannade borta längre än vad som avtalats har Filip inget jobb att återvända till. Hans långa frånvaro har även lett till att Filip inte har någon bostad. Filip kommer alltså hem skuldsatt, arbetslös, bostadslös men otroligt rik på erfarenheter, upplevelser och Facebookvänner.

5 3. ELIAS Filips lillebror, Elias (som inte är med i filmen), har bestämt sig för att flytta hemifrån. Han är 19 år och har precis gått ut elprogrammet på gymnasiet. Elias jobbar nu sitt första år som lärling i sin farbrors företag. Han tjänar kr i månaden. Elias tar dagen lite som den kommer och tycker att det mesta löser sig på ett eller annat sätt. Han går ofta ut med sina vänner och köper ibland saker utan att tänka sig för. Detta leder till att Elias inte har riktigt koll på sin ekonomi och nu ligger det oöppnade kuvert från olika inkassobolag på köksbänken. Hans första tanke var att be sina föräldrar om hjälp för att kunna betala kraven från inkassobolagen. Det kändes dock lite pinsamt och nu grubblar Elias på att lösa situationen genom att ta ett snabblån. Elias har ett andrahands-kontrakt på en möblerad 1:a som gäller i ett år och betalar kr i månaden för den. Han har precis tagit körkort och funderar nu på om han har råd att köpa och äga en bil. Elias har ingen koll på vilka utgifter han har i dagsläget och någon budget har han inte. Han tycker nog ändå att han har hyfsad koll - frågan är om han har det? Nedan är de uppgifter som Elias lämnat till er. Det finns behov av kompletteringar... Lön kr Hyra kr Telefon 250 kr