Vad gör en entreprenör? 1/7

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad gör en entreprenör? 1/7"

Transkript

1 i Lektionshandledning #171 Tema: Vad gör en entreprenör? Ämne: SO, Ekonomiska ämnen Rekommenderad årskurs: 8-9 & Gymnasiet Vad gör en entreprenör? 1/7 Lektionslängd: 120 minuter, välj enstaka delar ur materialet för att göra kortare pass Material och förberedelser: Kopiera upp bilagor och läs igenom instruktionerna. Syfte och mål enligt Läroplan och kursplan: Lektionen syftar till att ge eleverna en förståelse kring företagandets betydelse i samhället och individuella entreprenörer. Sökord: Ekonomi & entreprenörskap 1. Inledning och syfte Lektionen består av tre övningar (ca. 40 minuter vardera) som genomförs dels i helklass med lärare som leder diskussionen, varvat med arbete i mindre grupper där varje elev får mer tid att tänka efter själv. Vi utgår från att eleverna spenderar sina veckopengar vilket leder oss vidare till konsumtion i samhället. Vi tittar sedan på faktorer som möjliggör konsumtion och hur konsumtion skapar välfärd i ett samhälle. I fokus för lektionen står entreprenörens betydelse för ett fungerande näringsliv. Denna lektion ska ge eleverna en bättre förståelse för vad en entreprenör gör. Om du vill förenkla och korta ner lektionspasset skall du gå direkt på Steg 2. En modig person och Steg 3. Du som entreprenör. Avrunda med en kort repetition om vad en entreprenör gör när ni har gått igenom alla stegen. 2. Instruktion och genomförande Steg 1 - En viktig person a) Börja med att dela ut elevbilaga 1 EN VIKTIG PERSON till eleverna. En viktig person är en introduktion för eleverna till att börja tänka kring konsumtion och målet är att placera entreprenören i ett sammanhang. b) Läs tillsammans med eleverna. c) Gå igenom de SVÅRA ORDEN. d) Låt eleverna gå igenom DISKUSSIONSFRÅGORNA i mindre grupper. e) Avsluta med en genomgång i helklass. Låt diskussionen ta tid och växa för att eleverna skall få en känsla för konsumtionens och företagens betydelse i samhället. I lärarbilagan hittar du tips till dig som lärare. Till uppgiften finns även en överkurs för dig som har en mindre grupp, elever som är mogna för det och om du har mer tid, se elevbilaga 2 - fördjupning. Genomför gärna fördjupningen genom att gå igenom betydelsen på orden.

2 Lektionshandledning #171 Vad gör en entreprenör? 2/7 Steg 2 - En modig person a) Börja med att dela ut elevbilaga 3 EN MODIG PERSON till eleverna. Läs tillsammans med eleverna Entreprenörer är modiga personer.... b) Eleverna arbetar i mindre grupper med frågan: - Varför krävs det mod om man ska våga starta ett företag? Stödfrågor till diskussionen om mod att starta ett företag: - Finns det risker med att starta ett företag? - På vilka sätt är det en utmaning att starta ett företag? - Hur skiljer det sig att vara anställd mot att starta företag? c) När eleverna har skrivit ned sina svar genomför ni diskussion i helklass. Var lyhörd för elevernas idéer och frågor, skriv upp på tavlan och sammanfatta i slutet av passet. Steg 3 - Du som entreprenör a) Börja med att dela ut elevbilaga 4 DU SOM ENTREPRENÖR till eleverna. b) Läs tillsammans med eleverna c) Gå igenom ord som eleverna eventuellt inte förstår d) Dela ut blanka papper att skriva och rita på. Här får eleverna var och en tänka sig in i rollen som entreprenör och besvara frågan: - Vad skulle du vilja jobba med om du fick chansen att starta ett eget företag? e) Be eleverna arbeta i mindre grupper. Presentera era idéerna för varandra och diskutera era olika idéer med varandra. f) Skriv upp några av idéerna på tavlan i helklass och sammanfatta i slutet av passet. 3. Summering, fördjupning & uppföljning - Arbeta vidare inom samma tema genom Värdegrundens övning #157. Entreprenörskap - från behov till affäridé. - Länktips:

3 Lärarbilaga Vad gör en entreprenör? 3/7 DISKUTERA Är det möjligt att handla allt man vill ha? Diskussionsfrågan kan gärna leda till att eleverna resonerar om prioriteringar, val man måste göra när man ska handla. Hur vår ekonomi styr vårt handlingsutrymme. KONSUMTION ÄR VIKTIG Som lärare kan du styra in elevernas diskussion på konsumtionens betydelse för: a) Individer (skapar upplevelse, glädje, bekräftelse, status) b) Familjer (underlättar i hushållet, gemensamma aktiviteter som t.ex. resor) c) Samhällen (skapar arbetstillfällen och service till de som bor på orten) d) Sverige (skapar tillväxt och välfärd) DISKUTERA Vem tror du att rubriken en viktig person syftar på (se elevbilaga)? Kan det vara flera personer? Både konsumenten och företagaren är viktiga, båda behöver varandra

4 Elevbilaga 1 Vad gör en entreprenör? 4/7 EN VIKTIG PERSON Gillar du också att sätta sprätt på veckopengen? Mycket av dina pengar kanske går till kläder och nöjen, men om du tänker på allt annat som vi behöver i vår vardag så förstår du att vi sammanlagt handlar många olika saker. För att vi skall kunna handla det vi vill ha krävs två saker. a) Det måste finnas någon som erbjuder det vi söker. Personer som gör det möjligt för oss att handla genom att de öppnar butiker, restauranger, spelhallar osv. b) Människor måste ha pengar så att de kan betala för det de vill handla. Genom att människor arbetar tjänar de pengar som kan användas för konsumtion. KONSUMENTER OCH ENTREPRENÖRER Välfärd i samhället bygger på att det finns jobb till människor som tjänar pengar och handlar saker. De som handlar kallas för konsumenter, man säger att de konsumerar. Personer som startar företag, öppnar butiker, restauranger, spelhallar, kallas för entreprenörer. Denna övning ska ge dig en bättre förståelse för vad en entreprenör gör. FRÅGOR ATT DISKUTERA 1. Är det möjligt att handla allt man vill ha? 2. Varför är konsumtion viktig? 3. Vem tror du att rubriken EN VIKTIG PERSON syftar på? Kan det vara flera personer? SVÅRA ORD Välfärd innebär att alla i samhället är trygga vid t.ex. sjukdom, ålderdom, funktionsnedsättning och arbetslöshet. Välfärd kallas också social trygghet. Konsumtion är t.ex. när du betalar för en hamburgare och äter upp den eller när du betalar för en biobiljett och ser en film. Då har du konsumerat. Näringsliv består av gallerior, affärer, bensinstationer, biografer, sjukhus, skolor och föreningar. Dvs. allt som skapar värde i ett samhälle. Kan du komma på egna exempel?

5 Elevbilaga 2 - Fördjupning Vad gör en entreprenör? 5/7 Vi beskriver hur konsumtion skapar tillväxt i ett land BRUTTONATIONALPRODUKT (BNP) Bruttonationalprodukt (BNP) kan sägas vara lika med värdet av allt som konsumeras under ett år i ett land. Mer exakt säger man att BNP mäter produktiviteten. Det finns ett samband mellan konsumtion och produktion eftersom konsumtion driver produktion. Om folk vill handla mer kommer produktionen av varor och tjänster att öka. Man brukar säga att ett högt BNP ger en hög levnadsstandard. I ett land där produktiviteten (BNP) är låg har folket ofta det sämre ställt än i länder där produktiviteten (BNP) är hög. TILLVÄXT Om BNP stiger i ett land säger man att det är tillväxt. När konsumtionen i ett land ökar kommer alltså tillväxten också att öka. Idag är de flesta ekonomer och politiker överrens om att ökad tillväxt också ger ökad välfärd. Viktiga begrepp att skriva upp på whiteboardtavla BNP Varor Tjänster Konsumtion Produktion Tillväxt Levnadsstandard Välfärd SVÅRA ORD Varor är sånt man kan ta på när man köper det som t.ex. mp3-spelare, mobiltelefoner och hårspray. Kan du komma på fler produkter? Tjänster är sånt man inte kan ta på när man köper det som t.ex. en klippning hos en frisör eller att en mekaniker reparerar en bil. Man säger att frisören och mekanikern utför en tjänst. Kan du komma på fler tjänster?

6 Elevbilaga 3 Vad gör en entreprenör? 6/7 EN MODIG PERSON Entreprenörer är modiga personer. En entreprenör är en person som har lätt för att se vad andra människor vill ha eller behöver. Dessutom kan entreprenören omvandla sina idéer till att starta företag. En entreprenör vågar starta företag när han eller hon ser att det finns chanser att lyckas. Ibland kan det handla om något helt nytt, något man uppfinner, men många gånger handlar det om att erbjuda något som redan finns men på en annan plats eller ett annat sätt. Entreprenören gör verklighet av sina idéer. FRÅGA ATT BESVARA I GRUPP - Varför tror du att det krävs mod för att våga starta ett företag? SVÅRA ORD Entreprenör kommer från franskan och betyder löst översatt att företa sig - företagsam. Vad tänker du på när du hör ordet entreprenör?

7 Elevbilaga 4 Vad gör en entreprenör? 7/7 DU SOM ENTREPRENÖR Ingvar Kamprad är en av Sveriges mest kända entreprenörer efter som han är mannen som startade IKEA. IKEA finns i dag över stora delar av världen och möblerar hem hos alla. Man måste inte skapa världsomspännande företag och bli förmögen eller vara uppfinnare för att bli en entreprenör. Många entreprenörer driver små företag utan några anställda, medan andra entreprenörer driver lite större företag med flera anställda personer. Gemensamt för dem alla är att de har haft en idé och vågat satsa på den vare sig det gäller en pizzeria eller att tillverka en ny bil. Det finns såklart också många kvinnliga entreprenörer som t.ex. Filippa Knutson som startade företaget Filippa K. Filippa K är ett mycket populärt klädesmärke som tillverkar moderiktiga kläder med en klassisk och enkel look. En annan känd kvinnlig entreprenör inom mode är Maria Erixson som startade Nudie jeans. Trots att hennes företag säljer jeans för 225 miljoner kronor jobbar hon fortfarande kreativt med idéer på ritbordet. Nu skall du sätta dig in i rollen som entreprenör. Du har fått en rejäl slant av någon som tror på dina idéer och du skall använda pengarna för att starta ett företag. - Vad skulle du vilja jobba med om du fick chansen att starta ett eget företag? - Hur skulle du göra för att lyckas? (Tänkt igenom frågorna i lugn och ro. Skriv och rita dina idéer på papper.)

Dialog Meningsfullhet och sammanhang

Dialog Meningsfullhet och sammanhang Meningsfullhet och sammanhang Av 5 kap. 4 andra stycket i socialtjänstlagen framgår det att socialnämnden ska verka för att äldre personer får möjlighet att ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap

Läs mer

Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina

Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina LÄRARHANDLEDNING Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina Sverige och Kina är ett inspirationsmaterial för gymnasieskolan i tre delar. Det har tagits fram av Svenskt Näringsliv tillsammans med

Läs mer

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism En by som alla andra Sammanfattning En by som alla andra är ett spel som i första hand handlar om historiebruk och nationalism. Det använder en vanlig svensk by

Läs mer

Är du ett med din företagsidé?

Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Testa Dig själv 1 Varför vill Du starta företag? 2 Är det rätt tillfälle för dig? 3 Har du lämpliga erfarenheter och kunskaper? DINA SLUTSATSER

Läs mer

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING INTRODUKTION: HÅLLBAR UTVECKLING Vad innebär hållbar utveckling? Begreppet hållbar utveckling blev känt i och med att FN startade den så kallade Brundtlandskommissionen

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

LYCK. Tema: Sveriges ekonomi UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 3 2008

LYCK. Tema: Sveriges ekonomi UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 3 2008 UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 3 2008 LYCK SLANTEN Tema: Sveriges ekonomi Utgivare: Swedbank och sparbankerna Produktion och redaktion: Bee Production Form: Edita Communication TEMA: SVERIGES EKONOMI 3 000

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Elevråd - så här gör man Studiehandledning

Elevråd - så här gör man Studiehandledning Elevråd - så här gör man Studiehandledning Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar. Genom att tillhandahålla

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

Vår medarbetaridé Vi erbjuder dig - hjälper företag utvecklas

Vår medarbetaridé Vi erbjuder dig - hjälper företag utvecklas Vår medarbetaridé Vi erbjuder dig... en småskalig miljö präglad av entreprenörskap, med unika möjligheter för dig att få ta ansvar och att få utvecklas - hjälper företag utvecklas Välkommen till Hogia-gruppen!

Läs mer

Dialog Insatser av god kvalitet

Dialog Insatser av god kvalitet Dialog Insatser av god kvalitet Av 3 kap. 3 i socialtjänstlagen framgår att insatser inom socialtjänsten ska vara av god kvalitet. För utförande av uppgifter inom socialtjänsten ska det finnas personal

Läs mer

Elevers medskapande i lärprocessen, 7,5 p EN BRA LEKTION. Några elevers syn på elevaktiv lärandeprocess. Tatjana Trivic Uppsala, 2008.

Elevers medskapande i lärprocessen, 7,5 p EN BRA LEKTION. Några elevers syn på elevaktiv lärandeprocess. Tatjana Trivic Uppsala, 2008. EN BRA LEKTION Några elevers syn på elevaktiv lärandeprocess Tatjana Trivic Uppsala, 2008. 1 INLEDNING Förmåga att lära är förunnat alla människor. Att vara lärare är, bland annat, att hjälpa människor

Läs mer

Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige

Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige STUDIEHANDLEDNING Om studiecirkeln I en studiecirkel träffas man regelbundet för att studera, diskutera eller öva sig på något tillsammans. En studiecirkel

Läs mer

Innehållsförteckning Inledning... 3 Så använder du studiematerialet... 3 Gruppens storlek och sammansättning... 3 Regler i gruppen...

Innehållsförteckning Inledning... 3 Så använder du studiematerialet... 3 Gruppens storlek och sammansättning... 3 Regler i gruppen... V I S Val I Sikte Innehållsförteckning Inledning... 3 Så använder du studiematerialet... 3 Gruppens storlek och sammansättning... 3 Regler i gruppen... 4 Utvärdering - reflektion... 4 Del 1 Yttrandefrihet...

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Det här är regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning under år 2011-2016.

Det här är regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning under år 2011-2016. Socialdepartementet Regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning En strategi för genomförande av funktionshinderpolitiken Intro och sammanfattning Det här är regeringens plan

Läs mer

Tanja Nyholm Berzeliusskolan Linköping. Vägledning. för nyanlända barn och ungdomar

Tanja Nyholm Berzeliusskolan Linköping. Vägledning. för nyanlända barn och ungdomar Tanja Nyholm Berzeliusskolan Linköping Vägledning för nyanlända barn och ungdomar INLEDNING Att ge vägledning till nyanlända ungdomar tar längre tid än till svensk-födda. De har inte vuxit upp med all

Läs mer

Visste du att? Elever har rättigheter!

Visste du att? Elever har rättigheter! Visste du att? Elever har rättigheter! Index Vad är det här? Foldern Visste du att? Elever har rättigheter! försöker på ett kort och begripligt vis engagera dig i frågor som berör elevers rättigheter.

Läs mer

5 hemligheter om chefen och att få honom att göra som du vill.

5 hemligheter om chefen och att få honom att göra som du vill. e-bok från Henrik Persson 5 hemligheter om chefen och att få honom att göra som du vill. web: henrikpersson.nu email: henrikpersson@mac.com msn: hen-per@hotmail.com tel: 0739 32 30 49 Är det här verkligen

Läs mer

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. 1 Rösta på oss! I år, 2014, är det val den 14 september. Då får alla svenska medborgare som har fyllt 18

Läs mer

TILL DIG SOM AR LARARE!

TILL DIG SOM AR LARARE! .... TILL DIG SOM AR LARARE! 1 .. VALKOMMEN! Det här är en lärarhandledning till Pernilla Stalfelts bok Vem är du? En bok om tolerans. Den är tänkt att vara ett inspirerande verktyg för dig som vill arbeta

Läs mer

Den magiska dörren. - ett romanprojekt

Den magiska dörren. - ett romanprojekt Den magiska dörren - ett romanprojekt Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Bakgrund! 3 Idé! 3 Rättigheter! 4 Syfte! 4 Arbetets gång! 4 Lektionsupplägg! 5 Framsida! 5 Kapitel 1 - Hej! 6 Kapitel

Läs mer

Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö

Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Lotta Svensson En rapport från FoU Söderhamn Att växa upp i storstadsskugga - i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Lotta Svensson Omslagsbilden

Läs mer

Jag vill inte Lärarmaterial

Jag vill inte Lärarmaterial sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Dina och Isak. De har varit tillsammans länge och Isak har flyttat in till Dina. Dina älskar Isak och tycker att de har det

Läs mer

Problemlösarna har fyra konkreta tips på vad som gör ett lyckat studiebesök:

Problemlösarna har fyra konkreta tips på vad som gör ett lyckat studiebesök: Problemlösarna har fyra konkreta tips på vad som gör ett lyckat studiebesök: 1. Var medveten om vilken målgruppen är I Problemlösarna är det elever i årskurs 8-9 som är målgruppen. Många ungdomar i den

Läs mer

Bra mat. för unga idrottare

Bra mat. för unga idrottare Inledning Riksidrottsstyrelsen har antagit en strategisk plan för idrottsrörelsens folkhälsoarbete som bygger på riksdagens antagna folkhälsomål. Inom området goda matvanor och säkra livsmedel vill idrottsrörelsen

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

Vem bestämmer vad du tänker? studiecirkel i mediekritik

Vem bestämmer vad du tänker? studiecirkel i mediekritik studiehandledning STUDIEHANDLEDNING Vem bestämmer vad du tänker? studiecirkel i mediekritik GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG 1 Vem bestämmer vad du tänker? Studiehandledning Den här studiehandledningen är ett

Läs mer