STADSODLING! Sommarflor 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STADSODLING! Sommarflor 2014"

Transkript

1 STADSODLING! Sommarflor 2014

2 Årets tema: Stadsodling 2014 års tema för Täbys sommarblommor uppmärksammar och inspirerar till möjligheten att odla grönsaker, kryddväxter och andra ätbara växter med prydnadsvärde tillsammans med sommarblommor. Det finns idag ett stort intresse av att odla ätbart inne i städerna. Stadsodling med frukt, grönsaker och andra växter är idag en del av stadsbilden i storstäder såsom New York och Berlin. För många blir egenodling en miljöinsats och en chans att få äta sin egen obesprutade mat. Stadsodling bidrar även till en ökad mångfald med fler humlor och bin i staden. Att odla hemma på balkongen, i trädgården, på odlingslotten eller på förskolan tillsammans med barn ger dem en ökad förståelse för biologisk mångfald och fungerande ekosystem. Det är speciellt att se ett frö gro och växa upp till en liten planta! Vi i Täby kommun vill också hjälpa de som vill odla sina egna växter, bland annat genom att bygga odlingslotter i Centralparken. I och med årets sommarblomstema Stadsodling vill vi inspirera och slå ett slag för de ätbara växterna! Bärlandet, Kryddträdgården & Grönsakslandet Planteringarna inspireras av tre olika underteman. I temat Bärlandet samlas sommarblommor med bär som smultron och jordgubbar. Färgerna går i rött, rosa och vitt. I Kryddträdgården blandas aromatiska kryddväxter tillsammans med sommarblommor i färgerna lila, rosa, lime och vitt. Grönsaker är inte bara nyttiga utan också vackra! I temat Grönsakslandet samlas prydnadsvärda grönsaker i olika färger tillsammans med sommarblommor. Färgerna här går i grönt, gult, orange och mörkt lila.

3 Årets växter Nedan presenteras en lista med de växter som används i årets urnor och planteringar. Efter växtens vetenskapliga och svenska namn finns en kort text om hur växten används och vad den passar till om den är ätbar. De växter där det inte står något är inte ätbara, men det är inga av växterna som är direkt giftiga. I planteringarna hittas ätbara blommor, grönsaker och kryddor. Vi vet dock inte kvalitén på marken och jorden där sommarblommorna växer eller om avgaserna påverkar de växter som ligger i nära anslutning till vägar. Ät därför inte av växterna i planteringarna, men hämta gärna inspiration till den egna odlingen! Achillea millefolium Appleblossom - rölleka Achillea millefolium Red velvet - rölleka Achillea millefolium Terracotta - rölleka Röllekan är känd för sina medicinska egenskaper. Dess blad går också utmärkt att använda i sallader eller på mackan. Växten har en stark kryddoft och både bladen och blommorna kan användas till te. Allium schoenoprasum - gräslök Denna gräsliknande ört är en klassiker i det svenska köket och används gärna klippt över exempelvis en sillsmörgås eller i kalla såser. Agastache foeniculum - anisisop Anisisop är en nordamerikansk släkting till myntan. Där har den länge använts av ursprungsbefolkningen i medicinskt syfte för att lindra besvär som hosta och feber. Växtens blad kan ätas som de är i en sallad eller torkas för att göra te på, och blommorna är även omtyckta av bina. Beta vulgaris Golden sunrise - mangold Beta vulgaris Rhubarb Chard - mangold Mangold är en grönsak med kraftiga gröna blad och vita eller färgglada knapriga stjälkar. Används ungefär som spenat, dvs. lättstekt, wokad eller kokt i stuvningar och soppor. Späda blad kan även användas råa i sallader. Brassica oleracea Black magic - svartkål Svartkål är en korsning mellan savoy- och grönkål. I Sverige kallas den även palmkål då växtsättet påminner om en palm. Svartkålen används ofta i italiensk matlagning och med sin milda smak passar den i soppor, grytor, wok, pastarätter och att brässera. Calendula officinalis - ringblomma Kronbladen är vackra och doftar gott. Används som ätbar dekoration på desserter eller i en sallad. Ringblomman används även som medicinalväxt och är en vanlig ingrediens i t.ex. hudkrämer och kosmetika.

4 Calibrachoa Deep Purple - petunia Calibrachoa Mega Pink - petunia Calibrachoa White - petunia Capsicum annuum Chilly Chili - chili Capsicum annum är en art med stor variation och smakrikedom, alltifrån milda paprikor till heta varianter. Det finns även en mängd framodlade sorter. Den här färgstarka chilin har ätbara frukter som inte är så starka. Clinopodium nepeta Blue Cloud - stenkyndel Stenkyndel är en gammal hälsoört som sägs verka allmänt stärkande och hjälpa matsmältningen. Cosmos bipinnatus Pink - rosenskära Cosmos bipinnatus White - rosenskära Cyanara scolymus Imperial Star - kronärtskocka Kronärtskockan är tistelliknande växt vars blomknoppar kan skördas strax innan den blommar. Vanligtvis äts kronärtskockan kokad, ett blomblad dras ifrån knoppen och äts med exempelvis smör. Blombotten (hjärtat) äts sedan efter att bladen skurits bort. Kronärtskockor kan även läggas in eller ugnsbakas. Dolichos lablab Ruby Moon - rödbladig hjälmböna Denna afrikanska bönväxt odlas i många tropiska länder där man tillagar och äter dess frukt. Dessvärre är den giftig om den inte tillagas på rätt sätt, så i första hand bör hjälmbönan betraktas som en dekorativ växt som man inte bör smaka på. Echinacea Coconut Lime - röd solhatt Echinacea purpurea Magnus - röd solhatt Extrakt av denna växt är en vanlig ingrediens i många naturläkemedel idag, då den sägs lindra förkylningssymptom. Foeniculum vulgare Purpureum - fänkål Fänkålen doftar aromatiskt och lakritsliknande. De torkade fänkålsfröna används ofta i såser, fiskrätter och som brödkrydda. Blad och stjälk används färsk i matlagning. Fragaria vesca Rödluvan - smultron Smultronet är vildväxande i hela Sverige. Smultron äts med fördel som de är, tillsammans med glass eller i en dessert. Fragaria x ananassa Tristan - jordgubbe Jordgubbar växer inte vilt i Sverige men odlas på flera håll i landet. Här äts de vanligtvis färska med mjölk eller grädde. Jordgubbarna kan även bli saft eller sylt och är fina och goda på tårtor och bakelser. Gaura lindheimeri Papillon - sommarljus Glandularia x hybrida Dark Magenta - hängverbena Helianthus annuus Teddy bear - solros Vildtypen av solros är mindre och spädare än de förädlade namnsorterna. Solros är en odlad art som förekommer tillfälligt förvildad på kulturmark. Solrosfrön används ofta som fågelfrö men är också populära som näringsrika smaksättare i sallader, müsli m.m.

5 Ipomoea batatas Sweet Caroline Light Green - sötpotatis Rotknölarna hos denna växt påminner mycket riktigt om potatis, fast med en sötare smak. Ipomoea batatas är dock endast avlägset släkt med vanlig potatis. Sweet Caroline Light Green är en av flera sorter som tagits fram för de dekorativa bladens skull. Lavandula angustifolia Hidcot Blue - lavendel Denna väldoftande ört växer naturligt i södra Europa men odlas också i stor skala för att användas bland annat i parfymer och som prydnad. Lavendeln används sällan i matlagning men går att torka och till exempel brygga te på. Lippia dulcis - sötverbena Sötverbenan är kanske inte den vanligaste örten i kryddlandet, men den har länge använts både som sötningsmedel och som medicinalväxt. Bland annat använde aztekerna den mot luftvägsinfektioner och hosta. Mentha spicata - grönmynta Grönmynta heter på engelska spearmint, vilket kanske känns igen från tuggummipaket och tandkrämstuber där den är en vanlig smaksättare. Bladen kan plockas som de är och användas färska eller torkade som krydda i t.ex. soppor och desserter. Mentha suaveolens Variegata - ananasmynta En variant av mynta med smak och doft av ananas. Dess dekorativa blad gör sig bra som garnityr i desserter eller drinkar men kan även användas att koka te på. Monarda didyma Raspberry Wine - temynta Monarda didyma är det svenska namnet till trots inte en släkting till myntan. Den odlas för att användas i te, men till skillnad från t.ex. Mentha variegata gör den sig bäst blandad med annat te. Nicotiana alata Grandiflora - stor blomstertobak Ocimum basilicum Yemenite - basilika Ocimum basilicum Liqorice Basil - anisbasilika Ocimum basilicum Rosso - rödbladig basilika Basilikan är väldigt populär och det kommer därför många nya varianter varje år såsom basilika med smak av anis, citron och kanel. Även färgen och storleken på bladen varierar. Bladen används färska eller torkas och passar t.ex. bra tillsammans med tomater eller i en pesto till pasta. Pelargonium peltatum blizzard Dark Red - hängpelargon Använd blombladen som dekoration på efterätter men ät inga stora mängder av blomman. Pelargonium peltatum Wittje - hängpelargon Petunia Sweetunia Purple Vein - petunia Phaesolus coccineus White Emergo - blomsterböna Förutom att blomsterbönan blommar fint odlas den för de goda baljornas skull, dvs. själva bönorna. Dessa blir stora och matiga med tydlig bönsmak, och kan exempelvis skäras och kokas innan man äter dem.

6 Pimpinella anisum - anis Anis är en ört vars frön används som krydda i exempelvis bröd och brännvin. Vad färre vet är att man även kan använda stjälken och roten att smaksätta soppa med. Rudbeckia hirta. Cappuccino - sommarrudbeckia Rudbeckia hirta. Prairie Sun - sommarrudbeckia Rudbeckia hirta. Tiger Eye Gold - sommarrudbeckia Salvia coccinea Summer Jewel Red - scharlakanssalvia Salvia farinacea Blue Bedder - daggsalvia Salvia microphylla - vinbärssalvia Salvia viridis Pink Sunday - broksalvia Salvia viridis Blue Monday - broksalvia Satureja douglasii - indiankyndel Indiankyndel går också bra att använda som krydda. Dess smak och doft påminner om mynta. Tagetes tenuifolia Golden Gem - kryddtagetes Det finns olika sorter av tagetes men kryddtagetes är den som är ätlig, alla delar av växten går att äta. Kryddtagetes har en frisk smak av citron och kan användas i exempelvis en vinägrett eller som en dekorativ smaksättare ihop med fisk. Tropaeolum majus - indiankrasse Både krassens blommor och blad går att äta och smakar ungefär som rädisa. Krassen kan blandas i salladen eller användas som dekoration eller varför inte i en gratäng. Valeriana officinalis - valeriana (vänderot) Valeriana, eller Vänderot, är en gammal klassisk medicinalväxt som fortfarande används i naturläkemedel mot insomningssvårigheter. Verbena bonariensis - jätteverbena Zea mays Signet F1 - majs Majs är ett av de mest spridda sädesslagen i världen. Det finns många olika sorter, men den vi vanligtvis äter benämns sockermajs. Majs äts dels som grönsak, dels i form av flingor, gryn och mjöl. Ett gott sätt att äta majskolvar är grillade ihop med smör.

7

8 Hörnparken grönsakslandet

9 Hörnparken grönsakslandet Achillea millefolium Terracotta - rölleka (AM) Beta vulgaris Golden sunrise - mangold (BV) Brassica oleracea Black magic - svartkål (BO) Calendula officinalis`- ringblomma (CO) Capsicum annuum Chilly Chili - chili (CA) Cyanara scolymus Imperial Star - kronärtskocka (CS) Foenicum vulgare Purpureum - fänkål (FV) Helianthus annuus Teddy bear - solros (HA) Ocimum basilicum Rosso - rödbladig basilika (OB) Rudbeckia hirta. Cappuccino -sommarrudbeckia (RHC) Rudbeckia hirta. Prairie Sun -sommarrudbeckia (RHP) Rudbeckia hirta. Tiger Eye Gold - sommarrudbeckia (RHT) Tagetes tenuifolia Golden Gem - kryddtagetes (TT) Tropaeolum majus - indiankrasse (TM) Zea mays Signet F1 - majs (ZM)

10 Grindtorp kryddträdgården

11 Grindtorp kryddträdgården IB Achillea millefolium Appleblossom - rölleka (AM) Allium schoenoprasum - gräslök (AS) Agastache foeniculum - anisisop (AF) Clinopodium nepeta Blue Cloud - stenkyndel (CN) Echinacea purpurea Magnus - röd solhatt (EP) Echinacea Coconut Lime - röd solhatt (EC) Foenicum vulgare Purpureum - fänkål (FV) Ipomoea batatas Sweet Caroline Light Green - sötpotatis (IB) Lavandula angustifolia Hidcot Blue - lavendel (LA) Mentha spicata - grönmynta (MS) Monarda didyma Raspberry Wine - temynta (MD) Ocimum basilicum Yemenite - basilika (OBF) Ocimum basilicum Rosso - rödbladig basilika (OBR) Pimpinella anisum - anis (PA) Salvia viridis Blue Monday - broksalvia (SV) Valeriana officinalis - valeriana (VO) Verbena bonariensis - jätteverbena (VB) PA MS OBF AF AS EC SV PA AM IB SV EP VB MD VO FV AM VO MD MD VB EP MS EC AF LA AS CN OBF AM IB OBR PA LA OBF SV OBF CN PA

12 Catalinatorget grönsakslandet

13 Catalinatorget grönsakslandet 2 st 1 st Beta vulgaris Golden sunrise - mangold (BV) Brassica oleracea Black magic - svartkål (BO) Capsicum annuum Chilly Chili - chili (CA) Rudbeckia hirta. Cappuccino - sommarrudbeckia (RHC) Rudbeckia hirta. Prairie Sun - sommarrudbeckia (RHP) Rudbeckia hirta. Tiger Eye Gold - sommarrudbeckia (RHT) Satureja douglasii Indian Mint - indiankyndel (SD) Tagetes tenuifolia Golden Gem - kryddtagetes (TT) Tropaeolum majus - indiankrasse (TM)

14 Klockstapelparken grönsakslandet

15 Klockstapelparken grönsakslandet 1 st Achillea millefolium Terracotta - rölleka (AM) Beta vulgaris Golden sunrise - mangold (BV) Capsicum annuum Chilly Chili - chili (CA) Rudbeckia hirta. Tiger Eye Gold - sommarrudbeckia (RHT) Tagetes tenuifolia Golden Gem - kryddtagetes (TT) Tropaeolum majus - indiankrasse (TM)

16 Täby kyrkby station grönsakslandet

17 Täby kyrkby station grönsakslandet 2 st 1 st Achillea millefolium Terracotta - rölleka (AM) Brassica oleracea Black magic - svartkål (BO) Calendula officinalis - ringblomma (CO) Rudbeckia hirta. Prairie Sun - sommarrudbeckia (RHP) Tagetes tenuifolia Golden Gem - kryddtagetes (TT) Tropaeolum majus - indiankrasse (TM)

18 Plattorget grönsakslandet

19 Plattorget grönsakslandet 2 st 3 st Beta vulgaris Golden sunrise - mangold (BV) Brassica oleracea Black magic - svartkål (BO) Calendula officinalis - ringblomma (CO) Capsicum annuum Chilly Chili - chili (CA) Helianthus annuus Teddy bear - solros (HA) Ocimum basilicum Rosso - rödbladig basilika (OB) Rudbeckia hirta. Cappuccino - sommarrudbeckia (RHC) Satureja douglasii Indian Mint - indiankyndel (SD) Tropaeolum majus - indiankrasse (TM)

20 Kyrktorget kryddträdgården

21 Kyrktorget kryddträdgården CD CD IB LA PS LA OBF CN AM EP MS LA PS AF SF MV OBL MS EP CD CN SF AF OBF OBL IB AM CD OBF LA MV PS 2 st 3 st Achillea millefolium Appleblossom - rölleka (AM) Calibrachoa Deep Purple - petunia (CD) Echinacea Purpurea Magnus - röd solhatt (EP) Ipomoea batatas Sweet Caroline Light Green - sötpotatis (IB) Lavandula angustifolia Hidcot Blue - lavendel (LA) Mentha spicata - grönmynta (MS) Ocimum basilicum Liqorice Basil (OBL) Agastache foeniculum - anisisop (AF) Clinopodium nepeta Blue Cloud - stenkyndel (CN) Lavandula angustifolia Hidcot Blue - lavendel (LA) Mentha suaveolens Variegata - ananasmynta (MV) Ocimum basilicum Yemenite - basilika (OBF) Petunia Sweetunia Purple Vein - petunia (PS) Salvia farinacea Blue Bedder - daggsalvia (SF)

22 Lorensvikparken kryddträdgården

23 Lorensvikparken kryddträdgården OBL GH AF GH SF AF GH SF OBL OBL SD SD EP OBF AM EP OBF AM OBF CD OBL MV AF MV SF GH GH IB IB EP IB AM CD CD 1 st Agastache foeniculum - anisisop (AF) Mentha suaveolens Variegata - ananasmynta (MV) Ocimum basilicum Liqorice Basil (OBL) Salvia farinacea Blue Bedder - daggsalvia (SF) Glandularia x hybrida Dark Magenta - hängverbena (GH) 1 st Achillea millefolium Appleblossom - rölleka (AM) Calibrachoa Deep Purple - petunia (CD) Echinacea Purpurea Magnus - röd solhatt (EP) Ipomoea batatas Sweet Caroline Light Green - sötpotatis (IB) Ocimum basilicum Yemenite - basilika (OBF) Satureja douglasii - indiankyndel (SD) SD SD OBF CD SF CD OBF OBF 2 st Calibrachoa Deep Purple - petunia (CD) Ocimum basilicum Yemenite - basilika (OBF) Salvia farinacea Blue Bedder - daggsalvia (SF) Satureja douglasii - indiankyndel (SD) MV MV AM PS EP AM PS PS 1 st Achillea millefolium Appleblossom - rölleka (AM) Echinacea Purpurea Magnus - röd solhatt (EP) Mentha suaveolens Variegata - ananasmynta (MV) Petunia Sweetunia Purple Vein - petunia (PS)

24 Biblioteksgången kryddträdgården

25 Biblioteksgången kryddträdgården CN CN PC AF MS SV SD CN PC MS EP SV CN AF CN MS SV CN SD SM DL DL SM AF AF AF EC EC PS PS OBL IB IB OBL OBL OBL PS PS IB IB DL DL VO VO VO CN CN SF SF EP CN CN AM AM AM SD SD CN CN 4 st 4 st 3 st Agastache foeniculum - anisisop (AF) Clinopodium nepeta Blue Cloud - stenkyndel (CN) Echinacea Purpurea Magnus - röd solhatt (EP) Mentha spicata - grönmynta (MS) Phaesolus coccineus White Emergo - blomsterböna (PC) Salvia viridis Pink Sunday - broksalvia (SV) Satureja douglasii - indiankyndel (SD) Agastache foeniculum - anisisop (AF) Salvia microphylla - vinbärssalvia (SM) Echinacea Coconut Lime - röd solhatt (EC) Ipomoea batatas Sweet Caroline Light Green - sötpotatis (IB) Ocimum basilicum Liqorice Basil (OBL) Petunia Sweetunia Purple Vein - petunia (PS) Achillea millefolium Appleblossom - rölleka (AM) Clinopodium nepeta Blue Cloud - stenkyndel (CN) Dolichos lablab Ruby Moon - rödbladig hjälmböna (DL) Echinacea Purpurea Magnus - röd solhatt (EP) Salvia farinacea Blue Bedder - daggsalvia (SF) Valeriana officinalis - valeriana (VO) Satureja douglasii - indiankyndel (SD)

26 Attundabron kryddträdgården

27 Attundabron kryddträdgården GH LA LA SD SD GH IB IB SV SV 10 st Ipomoea batatas Sweet Caroline Light Green - sötpotatis (IB) Lavandula angustifolia Hidcot Blue - lavendel (LA) Salvia viridis Blue Monday - broksalvia (SV) Glandularia x hybrida Dark Magenta - hängverbena (GH) Satureja douglasii - indiankyndel (SD) PS LD LD GH GH PS SV SV OBL OBL 10 st Lippia dulcis - sötverbena (LD) Ocimum basilicum Liqorice Basil (OBL) Petunia Sweetunia Purple Vein - petunia (PS) Salvia viridis Pink Sunday - broksalvia (SV) Glandularia x hybrida Dark Magenta - hängverbena (GH) PS PS MV OBF MV CD CD OBF CN CN 10 st Calibrachoa Deep Purple - petunia (CD) Clinopodium nepeta Blue Cloud - stenkyndel (CN) Mentha suaveolens Variegata - ananasmynta (MV) Ocimum basilicum Yemenite - basilika (OBF) Petunia Sweetunia Purple Vein - petunia (PS)

28 Enhagsparken bärlandet

29 Enhagsparken bärlandet NA NA 3 st Beta vulgaris Rhubarb Chard - mangold (BV) Cosmos bipinnatus Pink - rosenskära (CB) Fragaria vesca Rödluvan - smultron (FV) Nicotiana alata Grandiflora - stor blomstertobak (NA) Pelargonium peltatum Wittje - hängpelargon (PP) 4 st Beta vulgaris Rhubarb Chard - mangold (BV) Fragaria x ananassa Tristan - jordgubbe (FA) Gaura lindheimeri Papillon - sommarljus (GL) Nicotiana alata Grandiflora - stor blomstertobak (NA) Pelargonium peltatum blizzard Dark Red - hängpelargon (PP)

30 Gribbylund bärlandet

31 Gribbylund bärlandet 1 st NA Nicotiana alata Grandiflora - stor blomstertobak (NA) Cosmos bipinnatus Pink - rosenskära (CB) Pelargonium peltatum Wittje - hängpelargon (PP) Beta vulgaris Rhubarb Chard - mangold (BV) Fragaria vesca Rödluvan - smultron (FV) 1 st Calibrachoa Mega Pink - petunia (C) Cosmos bipinnatus White - rosenskära (CB) Fragaria x ananassa Tristan - jordgubbe (FA) Ocimum basilicum Rosso - rödbladig basilika (OB) 1 st NA Nicotiana alata Grandiflora - stor blomstertobak (NA) Gaura lindheimeri Papillon - sommarljus (GL) Beta vulgaris Rhubarb Chard - mangold (BV) Fragaria vesca Rödluvan - smultron (FV) Pelargonium peltatum blizzard Dark Red - hängpelargon (PP) 1 st Achillea millefolium Red velvet - rölleka (AM) Calibrachoa White - petunia (C) Cosmos bipinnatus Pink - rosenskära (CB) Fragaria x ananassa Tristan - jordgubbe (FA) Ocimum basilicum Rosso - rödbladig basilika (OB)

32 Näsbyparks Centrum bärlandet

33 Näsbyparks Centrum bärlandet NA NA 2 st 1 st Achillea millefolium Red velvet - rölleka (AM) Calibrachoa White - petunia (C) Cosmos bipinnatus Pink - rosenskära (CB) Fragaria x ananassa Tristan - jordgubbe (FA) Nicotiana alata Grandiflora - stor blomstertobak (NA) Ocimum basilicum Rosso - rödbladig basilika (OB) Achillea millefolium Appelblossom - rölleka (AM) Calibrachoa Mega Pink - petunia (C) Cosmos bipinnatus White - rosenskära (CB) Fragaria x ananassa Tristan - jordgubbe (FA) Nicotiana alata Grandiflora - stor blomstertobak (NA) Ocimum basilicum Rosso - rödbladig basilika (OB)

34 Roslags Näsby bärlandet

35 Roslags Näsby bärlandet SC SC SC SC 1 st 1 st Beta vulgaris Rhubarb Chard - mangold (BV) Calibrachoa White - petunia (C) Cosmos bipinnatus Pink - rosenskära (CB) Fragaria vesca Rödluvan - smultron (FV) Salvia coccinea Summer Jewel Red - scharlakanssalvia (SC) Beta vulgaris Rhubarb Chard - mangold (BV) Calibrachoa Mega Pink - petunia (C) Cosmos bipinnatus White - rosenskära (CB) Fragaria vesca Rödluvan - smultron (FV) Salvia coccinea Summer Jewel Red - scharlakanssalvia (SC)

36 Klockstapelparken Platser Täby kyrkby station Gribbylund Plattorget Täby kyrkby Attundabron Biblioteksgången Erikslund Gribbylund Arninge Ensta Ella park Enhagsparken Skarpäng Ella gård Täby centrum Viggbyholm Hägernäs 6 Roslags-Näsby Näsby park Lahäll Kyrktorget Catalinatorget Grindtorp Roslags Näsby Hörnparken Näsbyparks Centrum Lorensviksparken

37

Sommarblommor 2013 Poesi 2013-06-20 1

Sommarblommor 2013 Poesi 2013-06-20 1 Sommarblommor 2013 Poesi 2013-06-20 1 Gaura lindheimen Karalee White 3 mellanhöga Nicotiana x sanderae Lime Salvia patens Blomstertobak Blåsalvia limefärgad klarblå svartröd m. a stänk 40-45 40 höga Gaura

Läs mer

29:- Äntligen sommar. Lavendel. /st. Spara 20:-/st. Ord. 49:- En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap

29:- Äntligen sommar. Lavendel. /st. Spara 20:-/st. Ord. 49:- En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Äntligen sommar Spara 20:-/st Lavendel. Lavandula 29:- angustifolia. Ord. 49:- /st Lavendel blommar länge, lavendel doftar

Läs mer

Nyhetsbrev V.20. Färsk vitlök med blast. Art nr 3471

Nyhetsbrev V.20. Färsk vitlök med blast. Art nr 3471 Nyhetsbrev V.20 Färsk vitlök med blast Nu börjar det växa till sig med godsaker från våra grönsaksodlingar. Från Gotland kommer denna härliga primör. Art nr 3471 Vi har många krassesorter... Krasse Motti

Läs mer

Att odla kryddväxter enkelt, vackert, väldoftande och gott!

Att odla kryddväxter enkelt, vackert, väldoftande och gott! Att odla kryddväxter enkelt, vackert, väldoftande och gott! Av: Katarina Kihlberg Det finns flera goda anledningar till att odla sina egna kryddor för den goda smakens skull, för doften och skönheten och

Läs mer

Blomsterprogrammet 2016

Blomsterprogrammet 2016 Samhällsbyggnadskontoret Illustration av urnor på Stortorget. Blomsterprogrammet 0 Som varje år består kommunens blomsterprogram av vår-, sommar- och höstflor. Här visas årets sommarflor som finns runt

Läs mer

Visningsträdgård. -temarabatter med anueller för idé och inspiration

Visningsträdgård. -temarabatter med anueller för idé och inspiration Visningsträdgård -temarabatter med anueller för idé och inspiration Planteringsplaner 2010 Välkommen till Visningsträdgården! Fullspäckad blomsterprakt för idé och inspiration. Här har 23 små rabatter

Läs mer

Blomsterprogrammet 2015

Blomsterprogrammet 2015 Blomsterprogrammet 2015 Årets blomsterprogram har inspirerats av romantiska färger och går i en färgskala som sträcker sig från vitt till rosa och lila i olika nyanser med inslag av ljusgult och limegrönt

Läs mer

Aloysia citridora. BLOMNING Små svagt lila blommor i juli-aug.

Aloysia citridora. BLOMNING Små svagt lila blommor i juli-aug. Växtlista Aloysia citridora Små svagt lila blommor i juli-aug. Bladen är gröna lansettliknande. Det är en vedartad liten buske som med åren kan likna ett litet miniatyr träd 60-80 cm hög. Både blad och

Läs mer

Åh vilken schlager! vår- och sommarflor 2013

Åh vilken schlager! vår- och sommarflor 2013 Åh vilken schlager! vår- och sommarflor 2013 2013 är arrangeras Eurovision song contest i Sverige. ABBA vann med Waterloo 1974 i Brighton och Loreen tog 2012 hem Sveriges femte seger i musiktävlingen.

Läs mer

Odling. för kropp och

Odling. för kropp och Grönsaksodlingen är stommen i Ludwigs och Maritas trädgård i Dalarna. Men de vill att det ska vara vackert också. Blommor och grönsaker samsas i trädgården, som för ett par år sedan utsågs till Sveriges

Läs mer

Bild Artikelnr Förklaring Antal Pris/st SIDNEY S KITCHEN

Bild Artikelnr Förklaring Antal Pris/st SIDNEY S KITCHEN SIDNEY S 1 KRYDDLAGRET AB, Kraftgatan 15, SE-242 35 Hörby, Tfn:+4-(0)415-153 00, Fax:+4-(0)415-153 02, E-post: info@kryddlagret.se 34-01 Sidney s Kitchen Olivolja Basilika 200ml Olivolja med underbar smak

Läs mer

Varbergs kommun sommarblommor 2015. Eld och lågor

Varbergs kommun sommarblommor 2015. Eld och lågor Varbergs kommun sommarblommor 2015 Eld och lågor Årets sommarblommor är här! År 1915, när världen befann sig mitt i ett brinnande krig, hölls en fredskongress i Varberg med över 200 organisationer samlade

Läs mer

98:- SOMMAR. Klasblommig ros. Spara 67:-/st. Ord. 165:- Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap

98:- SOMMAR. Klasblommig ros. Spara 67:-/st. Ord. 165:- Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap SOMMAR 2013En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Spara 67:-/st Bonica 98:- Klasblommig ros. Ord. 165:- Blommar med halvfyllda rosa blommor. Blommorna skiftar i

Läs mer

En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap. Spara 20:-/st 49:- Dianthus Kahori.

En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap. Spara 20:-/st 49:- Dianthus Kahori. En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Spara 20:-/st Nejlika 49:- Kahori. Dianthus Kahori. Ord. 69:- Fantastisk låg mattbildande nejlika som trivs både i rabatt,

Läs mer

Sommar & semester. Odla din egen picknick! Se sid 6-7. Trädgårdsinspiration 2019

Sommar & semester. Odla din egen picknick! Se sid 6-7. Trädgårdsinspiration 2019 Sommar & semester Trädgårdsinspiration 2019 Odla din egen picknick! Se sid 6-7 Sommarfavoriter Sommarblommor finns i så många färger och former att du kan låta din kreativa sida få fritt spelrum att skapa

Läs mer

Funktionella ting för det goda, enkla livet.

Funktionella ting för det goda, enkla livet. Funktionella ting för det goda, enkla livet. 2 Varför, undrar en del. Ja, varför inte, svarar jag. Jag umgås ständigt med form i olika skepnader. Och det var bara en tidsfråga innan jag skulle ta fram

Läs mer

Sommarblommor 2013 "Poesi"

Sommarblommor 2013 Poesi Sommarblommor 2013 "Poesi" Plats Latinsktnamn Svenskt namn Färg Höjd i cm Kommentar Danielslundsparken "Äng" låga Gaura lindheimen Karalee White sommarljus vit 30 mellanhöga Nicotiana x sanderae Lime blomstertobak

Läs mer

129:-/st. Våren 2016. Låt rosorna blomma i din trädgård! Charming Cover. www.olandsplantskola.se

129:-/st. Våren 2016. Låt rosorna blomma i din trädgård! Charming Cover. www.olandsplantskola.se Våren 2016 Låt rosorna blomma i din trädgård! Sympathie Peace 129:-/st Troika Fyra underbara & friska rosor i vackra färger, med olika användningsområden. Alla blommar rikligt från juli till sen höst.

Läs mer

Matupplevelser metod och idéer

Matupplevelser metod och idéer Matupplevelser metod och idéer Hela kroppen behövs Ögon kan se och öron kan höra Men händer vet bäst hur det känns att röra. Huden vet bäst när någon är nära. Hela kroppen behövs för att lära. Hjärnan

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Blomsterprogram 2018

Samhällsbyggnadskontoret Blomsterprogram 2018 Samhällsbyggnadskontoret Blomsterprogram 0 Koncept och planteringar av Landskapsarkitekt Annelie Johnson Blomsterprogram 0 Vårblommor I urnor och rabatter, Södertälje och Järna Lökar Kejsarkrona Hyacint

Läs mer

Krämig papardelle med portabello. vecka 43

Krämig papardelle med portabello. vecka 43 Krämig papardelle med portabello vecka 43 inspiration Krämig papardelle med portabello Avnjut en krämig papardelle med portabello. Svampen ansas, skivas och steks tillsammans med lök. Koka upp grädden,

Läs mer

Välkommen till Växtia Vi har allt för din trädgård!

Välkommen till Växtia Vi har allt för din trädgård! Våren 016 Välkommen till Växtia Vi har allt för din trädgård! Markaryd, E avfart 75 mot Osby www.vaxtia.se tel 033-719 01 Öppettider: mån fre 9-18, lör 9-16, sön 10-15 Priserna i tidningen gäller t o m

Läs mer

Örter. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro.

Örter. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Örter Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Vår historia Det är 1960. Om fem år ska Sverige få sitt första snabbköp. Ytterligare två år senare ska vi gå över till högertrafik. Mamma och pappa

Läs mer

ÅRETS TEMA ÄR KÄRLEKEN ÄR RÖD I ETT ROSA SKIMMER

ÅRETS TEMA ÄR KÄRLEKEN ÄR RÖD I ETT ROSA SKIMMER BLOMSTERPROGRAM 2019 ÅRETS TEMA ÄR KÄRLEKEN ÄR RÖD I ETT ROSA SKIMMER Varje år smyckar Karlstads kommun staden med våroch sommarblommor i alla möjliga färger enligt ett speciellt utvalt tema. Cirka 50

Läs mer

Sommarblommor. Småpetunia Million Bells. 3 st 100:- Ord.pris 49.90/st. Öppettider se hemsidan. Nu även Webbshop. Telefon

Sommarblommor. Småpetunia Million Bells. 3 st 100:- Ord.pris 49.90/st. Öppettider se hemsidan. Nu även Webbshop.  Telefon Sommarblommor Småpetunia Million Bells 3 st 100:- Ord.pris 49.90/st Nu även Webbshop Öppettider se hemsidan Telefon 033-27 95 00 Sommarblommor för soliga Bägarranka Potatisblomma Blå eller vit Lättskött!

Läs mer

. NOV 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker

. NOV 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker . NOV 2015 Har inte hänt så mycket sedan förra månaden så vi tar oss vidare med våra härliga höst o vinter primörer. Vi är noga med att tänka efter och låter oss inspireras av det som är säsong JUST NU!

Läs mer

Trädgård på naturens villkor

Trädgård på naturens villkor Trädgård på naturens villkor Biolog Miljövän Trädgårdsmästare Ekoodlare Trädkramare Pensionär Det ska gå runt i naturen Lineärt tänkande skapar stora problem och är ohållbart. Det ska gå runt i naturen!

Läs mer

vi är matälskare! Sortiment 2012

vi är matälskare! Sortiment 2012 vi är matälskare! Sortiment 2012 Passion för mat Vi är marknadsledande i Norden på färdigskuret. I mer än 20 år har vi producerat färska skurna grönsaker och frukter för den nordiska marknaden. Vi ansar,

Läs mer

Växtlista Sommarblommor 2019

Växtlista Sommarblommor 2019 Växtlista Sommarblommor 2019 Innehåll Stortorget - urna... 2 Rådhuset - hög urna... 2 Mårtenstorget hög urna... 3 Kiliansgatan... 4 Lilla Fiskaregatan, Bankgatan, Universitetshuset, Kattesund, Västra Mårtensgatan

Läs mer

99: /st. Lev livet lite grönare BÄGARRANKA PYRAMID. /blomsterlandet. Vår bästa jord! Sommarglädje

99: /st. Lev livet lite grönare BÄGARRANKA PYRAMID.   /blomsterlandet. Vår bästa jord! Sommarglädje UPPTÄCK VÅR E- BUTIK WWW.BLOMSTERLANDET.SE Lev livet lite grönare BÄGARRANKA PYRAMID Mandevilla sanderi ø14 cm kruka. Välj bland flera färger. Ord. pris 149:- Vår bästa jord! YRKESODLAR- JORD PRO 40 l.

Läs mer

Körsbärstomater. Körsbärstomater (fortsättning) Black Cherry. Cheresita. Corabell. Favorita. Gardeners Delight. Goldita. Peardrops.

Körsbärstomater. Körsbärstomater (fortsättning) Black Cherry. Cheresita. Corabell. Favorita. Gardeners Delight. Goldita. Peardrops. Körsbärstomater Black Cherry Violettröd, mycket söt och god körsbärstomat ca 20 g. Relativt tidig skörd. Odlas i växthus eller skyddat läge. Tjuvas. Cheresita Liten, god, röd körsbärstomat, 15 20 g. Ger

Läs mer

3 4-5 4 7 8-10 12 HVX...

3 4-5 4 7 8-10 12 HVX... Trädgården är nattad för i år... 3 Istället för pelargoner krukodlar jag hostor.... 4 Tips! - 5 vasformade hostor... 4 Iris till nytta... 7 Hostakollektioner Lemon Limeserien... 8 Nästan bara gult i början

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 40. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 40. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 40. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 40. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 40 Recept Potatis/ris/pasta pkt pasta Hej! Vi inleder denna höstvecka med en riktigt snabb pastarätt med milda goda edamamebönor, även kallat sojabönor. Edamamebönan härstammar från

Läs mer

. DEC 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker

. DEC 2015. Ekologiskt - Frukt. Ekologiskt - Grönsaker . DEC 2015 Fattar inte vart detta år har tagit vägen. Vi är nu framme i december, en månad då mycket av våra grönsaker befinner sig utomlands och har en lång väg att resa innan de når oss. Glöm inte bort

Läs mer

MINI CYKLAMEN STRÅL- RUDBECKIA

MINI CYKLAMEN STRÅL- RUDBECKIA Sveriges Trädgårdsmästare Sensommar 2015 MINI Svarthallon se sidan 4 Köp ett äppelträd och få en säck planteringsjord på köpet! STRÅL- RUDBECKIA 19:- se sidan 2 STÅTLIGA PERENNER PRYDNADSGRÄS Miscanthus

Läs mer

Sommarblommor 2012, Stadsodling

Sommarblommor 2012, Stadsodling Sommarblommor 2012, Stadsodling Plats Latinskt namn Svenskt namn Färg Höjd i cm. Kommentar Danielslunds-parken Ipomoea Midnight Lace batat purpurfärgade blad 30 låga Ipomoea Emerald Lace batat ljusgrönt

Läs mer

Vildmarkskocken 2007

Vildmarkskocken 2007 Vildmarkskocken 2007 Tävlingsmoment 1 Lunch för 4 hungriga vandrare. Renlig & mustig Dinkel Torkat Renkött Cirka 40-50 g 4 dl Dinkel 100 g hackad lök 5 st Soltorkade tomater 1 msk olja 3 tsk paprikapulver

Läs mer

39 90 /st. Lev livet lite grönare STJÄRNÖGA. /blomsterlandet. Vår bästa jord! Sommarglädje

39 90 /st. Lev livet lite grönare STJÄRNÖGA.   /blomsterlandet. Vår bästa jord! Sommarglädje UPPTÄCK VÅR E- BUTIK WWW.BLOMSTERLANDET.SE Lev livet lite grönare n 19 95 STJÄRNÖGA Osteospermum ecklonis Tacksam sommarplanta som blommar länge och mycket rikligt. Ord. pris Vår bästa jord! YRKESODLAR-

Läs mer

Uppskattade måltidsdrycker med enkel hantering

Uppskattade måltidsdrycker med enkel hantering Uppskattade måltidsdrycker med enkel hantering God mat och dryck, men också god ekonomi. Självklart ska dina matgäster få vällagad och god mat med passande måltidsdrycker. Det är grunden. Men att servera

Läs mer

19. Kryddor: 95 925 ANIS Hel... KRAV... 4 x 500 g... Gröna bladet.. 97 925 ANIS Hel, Hink... KRAV... Hink/4 kg... Beställningsvara! Gröna bladet..

19. Kryddor: 95 925 ANIS Hel... KRAV... 4 x 500 g... Gröna bladet.. 97 925 ANIS Hel, Hink... KRAV... Hink/4 kg... Beställningsvara! Gröna bladet.. 19. Kryddor: 90 925 ANIS Hel... KRAV... 12 x 60 g... Ljusgrön ettårig ört (Pimpinella anisum). Anisens frön används som krydda i bröd och likör. 95 925 ANIS Hel... KRAV... 4 x 500 g... 97 925 ANIS Hel,

Läs mer

brf sörgården UTFORMNINGEN BYGGER PÅ ETT ANTAL TANKAR SOM VARIT LEDANDE FÖR OSS I ARBETET. DESSA TANKAR HAR VARIT;

brf sörgården UTFORMNINGEN BYGGER PÅ ETT ANTAL TANKAR SOM VARIT LEDANDE FÖR OSS I ARBETET. DESSA TANKAR HAR VARIT; brf sörgården UTFORMNINGEN BYGGER PÅ ETT ANTAL TANKAR SOM VARIT LEDANDE FÖR OSS I ARBETET. DESSA TANKAR HAR VARIT; - ATT SKAPA EN UTEMILJÖ SOM ÄR VACKER ÅRET RUNT. TYNGDEN LIGGER I DE TVÅ FÄRGGLADA HÖRNRABATTERNA

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 27. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 27. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 27. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 27. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 500 gram laxfilé Ca 700 gram fläskkarré 1 Potatis/ris/pasta 1 kg potatis 1, Hej! Somriga köttbullar med smak av gräslök och citron i krämig gräddsås

Läs mer

Användbara växter i naturen

Användbara växter i naturen Användbara växter i naturen Pär Leijonhufvud 26 maj 2011 Innehåll par@leijonhufvud.org, CC Gran............................. 2 Tall............................. 2 Björk............................ 2 Brännässla.........................

Läs mer

Preliminär planterinslista Rådhusesplanaden - Cottage garden. Skolgatan - kom in. Bibliotektet 1a stanna ett tag. Bibliotektet 2b stanna ett tag

Preliminär planterinslista Rådhusesplanaden - Cottage garden. Skolgatan - kom in. Bibliotektet 1a stanna ett tag. Bibliotektet 2b stanna ett tag 2016-04-25 Preliminär planterinslista 2016 Listan kan komma att ändras beroende på bland annat tillgång av plantor. Rådhusesplanaden - Cottage garden Skolgatan - kom in Dianthus chinensis (Diana-Serien)

Läs mer

Varbergs kommun sommarblommor Strand & Hav

Varbergs kommun sommarblommor Strand & Hav Varbergs kommun sommarblommor 2013 Strand & Hav Årets sommarblommor är här! Temat för sommaren 2013 är Strand & Hav. Detta speglar sig både i valet av färger och gestaltning av planteringarna. Ser du stränderna,

Läs mer

Laks Relaks. i ugn är lugn och ro. Sök bland flera inspirerande och enkla recept eller läs mer om fisk och hälsa på www.norskfisk.

Laks Relaks. i ugn är lugn och ro. Sök bland flera inspirerande och enkla recept eller läs mer om fisk och hälsa på www.norskfisk. Laks Relaks. i ugn är lugn och ro. Sök bland flera inspirerande och enkla recept eller läs mer om fisk och hälsa på www.norskfisk.se 175 C. 20 min. Relaks. Krångligare än så behöver ett recept på laks

Läs mer

för alla tillfällen! Plankor Smörgåstårtor Landgångar Pajer Smörgåsar Stubbar Weekendtårtor

för alla tillfällen! Plankor Smörgåstårtor Landgångar Pajer Smörgåsar Stubbar Weekendtårtor Festmat för alla tillfällen! Plankor Smörgåstårtor Landgångar Pajer Smörgåsar Stubbar Weekendtårtor Gör festen ännu bättre! Beställ din festmat hos oss! Det är lätt att servera, smakfullt upplagt och ger

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v 3 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé 1 förp kalkonkassler 1 förp bacon 1 3 2 4 5 Potatis/ris/pasta mm 900 gram mjölig potatis 1 pkt pasta 4 1,5

Läs mer

MENY 1 HUSETS MENY 2 SVENSK

MENY 1 HUSETS MENY 2 SVENSK MENY 1 HUSETS Kyckling Genovese, kallskuren kycklingfilé i krämig pestosås Lax Ballentine med romsås laxrulle fylld med färska örter Pasta tricoloresallad blandat med kalamata oliver, solmogna tomater,

Läs mer

Sallader. Snacks. Soppor. med baguette och lingon. 01 Sallad efter årstid, liten 4,00. 02 Sallad efter årstid, stor 7,50

Sallader. Snacks. Soppor. med baguette och lingon. 01 Sallad efter årstid, liten 4,00. 02 Sallad efter årstid, stor 7,50 Sallader 01 Sallad efter årstid, liten 4,00 02 Sallad efter årstid, stor 7,50 03 Gurksallad 3,50 med gräddvinäger och lök 04 Fitness-sallad 10,50 sallad efter årstid med skivad kyckling 05 Tonfisk-sallad

Läs mer

MODERNA KLASSIKER. Varbergs kommun presenterar sommarblommorna 2018

MODERNA KLASSIKER. Varbergs kommun presenterar sommarblommorna 2018 Varbergs kommun presenterar sommarblommorna 2018 MODERNA KLASSIKER Vi börjar med växthusets äldsta individ - Lord Byron - en 30 år gammal fuchsia - i sommar på Östergården Årets sommarblommor är här! I

Läs mer

Indoor Plants 2013 Indoor Plants 2013

Indoor Plants 2013 Indoor Plants 2013 1 NOMINERADE TIL FLORADANIA INNOVATION AWARD 2013 2 NOMINERADE TIL FLORADANIA INNOVATION AWARD 2013 Hydrangea macrophylla Candyfloss Campanula longistyla Isabella Gartneriet 4 Kløver www.50044.dk Candyfloss

Läs mer

Kabbarps Kryddguide. -= Ekologiska kryddor =-

Kabbarps Kryddguide. -= Ekologiska kryddor =- Kabbarps Kryddguide -= Ekologiska kryddor =- * Kryddor för vidare utplantering på friland eller i kruka på balkong, i uterum eller i köksfönstret. * Kryddorna levereras under perioden v.14 - ca v.34, 2016

Läs mer

Festmat. för alla tillfällen! Plankor Smörgåstårtor Landgångar Pajer Smörgåsar Stubbar Weekendtårtor

Festmat. för alla tillfällen! Plankor Smörgåstårtor Landgångar Pajer Smörgåsar Stubbar Weekendtårtor Festmat för alla tillfällen! Plankor Smörgåstårtor Landgångar Pajer Smörgåsar Stubbar Weekendtårtor Gör festen ännu bättre! Beställ din festmat hos oss! Det är lätt att servera, smakfullt upplagt och ger

Läs mer

49:- Nyhet! 25:- Inspiration. Dags att börja så och förgro! tips & råd www.bogrönt.se. TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!!

49:- Nyhet! 25:- Inspiration. Dags att börja så och förgro! tips & råd www.bogrönt.se. TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!! Inspiration tips & råd www.bogrönt.se Tidig Vår 2012 Nyhet! TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!! Dags att börja så och förgro! Minidrivhus 49:- Ord.pris 79:- Så- och kaktusjord 25:- Ord.pris ca 39:-

Läs mer

Ingredienser: Salt 24%, lök, granulerad vitlök, mejram, kummin, söt paprika, kryddpeppar.

Ingredienser: Salt 24%, lök, granulerad vitlök, mejram, kummin, söt paprika, kryddpeppar. Kryddor DRANA i Sverige www.drana.cz KRYDDBLANDNINGAR Det går att lägga till eller ta bort smakförstarkare E 621 till/från alla kryddblandningar. AFRIKANSK kryddblandning Ingredienser: Salt 24%, lök, granulerad

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé 500 gram nötfärs 500 gram hönsfärs Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis förp risnudlar Hej! Välkomna till en ny vintervecka med flera goda smaker

Läs mer

Borås blomsterprogram

Borås blomsterprogram Borås blomsterprogram 08 Urbana människans möte med naturen Prinsessan Tuvstarr har bott hela livet i den urbana staden, men som över en natt upptäcker hen skogsbrynet strax bakom sitt barndomskvarter.

Läs mer

Märkning med namnlapp

Märkning med namnlapp Info-serie Växtinspektionen Datum Dnr 3.5.2006 43/505/2006 Ersätter info-serien 4.8.2003 14/404/2003 Märkning av plantmaterial Märkning med namnlapp På plantor, lökar och frön i minuthandeln samt i minuthandelns

Läs mer

Potatis. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro.

Potatis. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Potatis Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Potatisens historia Potatisen har sitt ursprung i Sydamerika där den växer vilt. Hur potatisen kom till Sverige är omtvistat. Växtteoretiker menar

Läs mer

Nya, snabba vardagsfavoriter!

Nya, snabba vardagsfavoriter! Nya, snabba vardagsfavoriter! Wokstrimlor med limedressing och koriander 4 portioner 5 10 min ca 400 g wokstrimlor 2 lime (saft och rivet skal) 1/2 msk syltad ingefära 2 tsk Sambal Oelek 3 msk Kikkoman

Läs mer

Paolos heta räkor med vitlök, saffran och tomat. vecka 12

Paolos heta räkor med vitlök, saffran och tomat. vecka 12 Paolos heta räkor med vitlök, saffran och tomat vecka 12 inspiration Paolos heta räkor med vitlök, saffran och tomat Räkor och tomat med nykokt tonnarelli är en enkel och förträfflig rätt. Såsen med saffran,

Läs mer

ÅRETS TEMA ÄR BLÅBÄRSRIS

ÅRETS TEMA ÄR BLÅBÄRSRIS BLOMSTERPROGRAM 2018 ÅRETS TEMA ÄR BLÅBÄRSRIS Varje år smyckar Karlstads kommun staden med våroch sommarblommor i alla möjliga färger enligt ett speciellt utvalt tema. Över 50 000 blommor planteras ut

Läs mer

Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn

Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn Projektledare Martina Jönsson Matkonsult Hushållningssällskapet Halland Nästan alla barn gillar att odla och alla barn gillar att skörda smultron, jordgubbar, små söta

Läs mer

7 enkla pastasallader

7 enkla pastasallader 1 7 enkla pastasallader Pastasallad som går snabbt att göra och är lätt att ta med sig. Här hittar du sju goda varianter. 7 Recept Foto: Ingvar Eriksson Marias pasta med pesto och halloumi 300 g pasta

Läs mer

Rödbets- och quinoasallad med granatäpple och fetaost. vecka 11

Rödbets- och quinoasallad med granatäpple och fetaost. vecka 11 Rödbets- och quinoasallad med granatäpple och fetaost vecka 11 inspiration Rödbets- och quinoasallad med granatäpple och fetaost En matig quinoasallad med många tilltalande smaker: söta morötter, saftiga

Läs mer

Pad thai med räkor. Vecka 5

Pad thai med räkor. Vecka 5 Pad thai med räkor A Vecka 5 Pad thai med räkor Pad Thai är ett typiskt thailändskt nudelrecept med många aptitretande ingredienser som räkor, spansk peppar, morötter, salladslök och böngroddar. Snabbt,

Läs mer

ODLA INOMHUS! IKEA presenterar hydroponisk odling för hemmabruk. Säljstart: Maj, 2016 Kontakt: press.sto@ikea.com

ODLA INOMHUS! IKEA presenterar hydroponisk odling för hemmabruk. Säljstart: Maj, 2016 Kontakt: press.sto@ikea.com PH133385 Inter IKEA Systems B.V. 2016 ODLA INOMHUS! IKEA presenterar hydroponisk odling för hemmabruk. Säljstart: Maj, 2016 Kontakt: press.sto@ikea.com Från maj hittar du hela sortimentet här: IKEA.se/ODLAINOMHUS

Läs mer

78:- Vidjehortensia. Nyhemkomna sommarblommor! Våra favoritväxter i sommarkrukan Sidan 4 Det lilla extra Sidan 7

78:- Vidjehortensia. Nyhemkomna sommarblommor! Våra favoritväxter i sommarkrukan Sidan 4 Det lilla extra Sidan 7 Idé och kundtidning från Blekingeplantan i Nättraby Nyhemkomna sommarblommor! Vidjehortensia 78:- Behagligt växande buske med stora (upp till 30 cm) blommor. Blommorna är först grönaktiga, men blir sedan

Läs mer

Förrätter. Vitlöksbröd 45:- Rostad baguette med vitlök och hackad tomat. Nachos 45:- Majschips med smält ost och salsa dip.

Förrätter. Vitlöksbröd 45:- Rostad baguette med vitlök och hackad tomat. Nachos 45:- Majschips med smält ost och salsa dip. Förrätter Vitlöksbröd 45:- Rostad baguette med vitlök och hackad tomat. Nachos 45:- Majschips med smält ost och salsa dip. Kycklingvingar 55:- Fyra stycken kycklingvingar med BBQ-sås. Insalata Caprese

Läs mer

SMÖRGÅSTÅRTOR MAJONNÄSBASERADE SALLADER SÅSER & DRESSINGAR PAJER & FÄRDIGMAT GRÖNSALLADER & BAGUETTER KOKTA SKALADE ÄGG GRILLSPETT MARINERAD PASTA

SMÖRGÅSTÅRTOR MAJONNÄSBASERADE SALLADER SÅSER & DRESSINGAR PAJER & FÄRDIGMAT GRÖNSALLADER & BAGUETTER KOKTA SKALADE ÄGG GRILLSPETT MARINERAD PASTA SMÖRGÅSTÅRTOR MAJONNÄSBASERADE SALLADER SÅSER & DRESSINGAR PAJER & FÄRDIGMAT GRÖNSALLADER & BAGUETTER KOKTA SKALADE ÄGG GRILLSPETT MARINERAD PASTA SMÖRGÅSTÅRTOR Smörgåstårta, räkor Större smörgåstårta

Läs mer

Gör en lätt sallad på bulgur och grönt

Gör en lätt sallad på bulgur och grönt 1 Gör en lätt sallad på bulgur och grönt Här tipsar vi om 7 st bulgursallader, som är väldigt enkla och går ofta fort att göra. Foto: Ulrika Pousette Bulgur med fetaost och granatäpple 2,5 dl fullkornsbulgur

Läs mer

China Wall Restaurant Restaurant meny (Uppdaterad januari 2012)

China Wall Restaurant Restaurant meny (Uppdaterad januari 2012) China Wall Restaurant Restaurant meny (Uppdaterad januari 2012) Öppettider Måndag 11.30 15.00 (stängt kvällar) Tisdag torsdag 11.30 21.30 Fredag 11.30 22.30 Lördag 12.00 22.30 Söndag 12.00 21.30 (Köket

Läs mer

Låt Olssons breda sortiment av hornvioler och penséer inspirera Dig i val av sorter och färger!

Låt Olssons breda sortiment av hornvioler och penséer inspirera Dig i val av sorter och färger! Bäste blomsterodlare! Sommaren står för dörren! Tiden är snart inne för att ta beslut inför kommande säsong. Låt Olssons breda sortiment av hornvioler och penséer inspirera Dig i val av sorter och färger!

Läs mer

Golden China Restaurang

Golden China Restaurang Golden China Restaurang 018-13 86 36 www.kinakrogen.se Förrätter Pris 1 Friterade vårrullar 炸 春 卷 5st/35:- 10st/60:- 2 Kycklingspett med currysås 咖 喱 鸡 串 2st/59:- 3 Tofusallad med gräslök 小 葱 拌 豆 腐 Kall

Läs mer

Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle. vecka 47

Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle. vecka 47 Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle vecka 47 familj Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2400 kj/ 574 kcal. Protein 13,9 g. Fett 30,2

Läs mer

Frökatalog 2013. Weibulls

Frökatalog 2013. Weibulls Frökatalog 2013 Weibulls Ett välkänt varumärke med rötter från 1800-talet. Det kompletta sortimentet med högkvalitativa produkter utgör stommen i Econovas sortiment och utvecklas ständigt för att ligga

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 3. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 3. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Grönsaker vitlök gul lök rödlök citron avokado tomater romansallad 500 gram morötter förp salladslök aubergine kruka koriander,,, Hej! Välkomna

Läs mer

EKO LOGISKT. Plocktomater. 031-780 27 00 www.hebe.se

EKO LOGISKT. Plocktomater. 031-780 27 00 www.hebe.se EKO LOGISKT Plocktomater 2015 031-780 27 00 www.hebe.se Låt dina kunder njuta av ekologiska plocktomater i sommar. Vi förstärker lösviktstrenden inom ekologiskt! I år utvecklar vi konceptet med plocktomater

Läs mer

ANANAS. Sötsyrlig. Passar till? Som förfriskning och dessert liksom till kött, sallader och exotiska grytor. Säsong: Året runt

ANANAS. Sötsyrlig. Passar till? Som förfriskning och dessert liksom till kött, sallader och exotiska grytor. Säsong: Året runt ANANAS Sötsyrlig Ett gult, mycket saftigt fruktkött. Sötsyrlig och aromatisk smak. Ananas är en skenfrukt med massor av små sammanväxta bar på en blomaxel. Som förfriskning och dessert liksom till kött,

Läs mer

4-6 4-6 4-6 36 4-6 Dela ut antingen färska frukter, blommor, grönsaker och sädeslag eller bilder på detta till eleverna. Vilka känner de igen, vad heter de? Skriv eller berätta

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 52. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 52. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 52. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 52. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v 5 Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 400 gram räkor Ca 600 gram fläskkotletter Recept 3 4 5 Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta 3,5 4 Hej! Julaftonsveckan är här

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 28. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 28. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 28. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 28. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 8 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Ca 700 gram fläskkarré Potatis/ris/pasta kg potatis, Hej! Vi har en härlig sommarvecka framför oss med flera inspirerande och

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Grönsaker gula lökar vitlök avokado chilipeppar gurka paprikor 5 tomater salladshuvud kruka koriander kruka persilja,,,,,,,,, Mejeri dl grädde 5 dl soyayoghurt 50 gram brieost Hej! Välkomna

Läs mer

99:- Lev livet lite grönare MORS DAG! TRÄDGÅRDS- HORTENSIA. Söndag 26 maj. /blomsterlandet. Till mor!

99:- Lev livet lite grönare MORS DAG! TRÄDGÅRDS- HORTENSIA. Söndag 26 maj.   /blomsterlandet. Till mor! UPPTÄCK VÅR E- BUTIK WWW.BLOMSTERLANDET.SE Lev livet lite grönare TRÄDGÅRDS- HORTENSIA Hydrangea macrophylla Välj bland flera färger. Ord. pris 149:- Söndag 26 maj MORS DAG! 6-pack SOMMAR- BLOMMOR Välj

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 11. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 11. Köp gärna med fler matvaror! dagar v Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 800 gram torskfilé pkt bacon Potatis/ris/pasta 900 gram potatis Hej! Ulrika Brydling är kocken som brinner för ekologiskt och närproducerat med hållbar mat

Läs mer

Sallat. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro.

Sallat. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Sallat Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Krispiga och smakrika blad Skillnaden mellan sallat och sallad är att sallat är de gröna växande bladen och sallad är själva maträtten. Sallat

Läs mer

Bild Artikelnr Förklaring Antal Pris/st/kg. Engelsk Fudge Apelsin/Tranbär (styck inslagna i klar film) TST Plexikartong 150 g

Bild Artikelnr Förklaring Antal Pris/st/kg. Engelsk Fudge Apelsin/Tranbär (styck inslagna i klar film) TST Plexikartong 150 g 44-5145lös 44-5145plexi Engelsk Fudge Apelsin/Tranbär (styck inslagna i klar film) 44-5090lös 44-5090plexi Engelsk Fudge Choklad (styck inslagna i klar film) 44-5143lös 44-5143plexi Engelsk Fudge Clotted

Läs mer

Hemma hos Philip. En festmåltid till Mamma och Pappa

Hemma hos Philip. En festmåltid till Mamma och Pappa Hemma hos Philip En festmåltid till Mamma och Pappa Hemma hos Philip Jag har fått i uppdrag att skapa en festmåltid för Mamma och Pappa. Den här boken visar mina bilder och recept. Min festmåltid Jag ville

Läs mer

MENY GLUTENFRI ANTIPASTI INSALATE RISOTTO DOLCI SNACKS WWW.VAPIANO.COM

MENY GLUTENFRI ANTIPASTI INSALATE RISOTTO DOLCI SNACKS WWW.VAPIANO.COM GLUTENFRI DU KAN ÄVEN VÄLJA GLUTENFRI PASTA ELLER PIZZABOTTEN! CAPRESE Färska körsbärstomater med buffelmozzarella, basilika och rucola. CARPACCIO Tunt skivad oxfilé med färska champinjoner, vår hemgjorda

Läs mer

Het lövbiff med ingefära och ananas. Vecka 50

Het lövbiff med ingefära och ananas. Vecka 50 Het lövbiff med ingefära och ananas A Vecka 50 Het lövbiff med ingefära och ananas Strimlade lövbiffar med ingefära och ananas ger en spännande och sötstark maträtt med sting! Blanda i lite färsk koriander

Läs mer

Namn: Melongruppen: Bärgruppen: Morot. Lingon Rödbeta. Galiamelon. Blåbär Rädisa. Nätmelon. Honungsmelon

Namn: Melongruppen: Bärgruppen: Morot. Lingon Rödbeta. Galiamelon. Blåbär Rädisa. Nätmelon. Honungsmelon Åk 2 Kompis med kroppen Namn: Känner du igen mig? Frukter och grönsaker kan delas in i olika grupper. Det finns kålväxter, lökväxter, citrusfrukter och många andra. Ofta namnges gruppen efter hur de växer

Läs mer

Planteringar Fred och kärlek

Planteringar Fred och kärlek Planteringar 06 Fred och kärlek Luleå kommuns planteringar sommaren 06 FOTO: SUSANNE LINDHOLM En del av gruppen på avdelningen Park och Evenemang vid Luleå kommun som har planerat årets sommarblommor.

Läs mer

Matresan recept v 32 Smaka, lära och köpa närproducerat

Matresan recept v 32 Smaka, lära och köpa närproducerat Matresan recept v 32 Smaka, lära och köpa närproducerat Örtolja Plocka bladen av en basilika (ca 3 dl), lägg dem i en matberedare eller i en skål som passar till en mixerstav. Tillsätt 1 tsk salt och 2

Läs mer

Bild Artikelnr Förklaring Antal Pris/st/kg. Engelsk Fudge Apelsin/Tranbär (styck inslagna i klar film)

Bild Artikelnr Förklaring Antal Pris/st/kg. Engelsk Fudge Apelsin/Tranbär (styck inslagna i klar film) 44-5145lös Engelsk Fudge Apelsin/Tranbär (styck inslagna i klar film) 44-5090lös Engelsk Fudge Choklad (styck inslagna i klar film) 44-5143lös 44-5143plexi Engelsk Fudge Clotted Cream (styck inslagna i

Läs mer

inspiration Smörgåsar på surdeg

inspiration Smörgåsar på surdeg inspiration Smörgåsar på surdeg Smörgåsar av surdegsbröd - gott, nyttigt och trendigt! Martin & Servera och Bonjour har tagit fram fem inspirerande smörgåsrecept på surdegsbröd. Bonjours kallskänka Fredrica

Läs mer

Den Ätliga Parken hos Älvstranden Utveckling

Den Ätliga Parken hos Älvstranden Utveckling Den Ätliga Parken hos Älvstranden Utveckling På gaveln till Förrådet vid Bror Nilssons gata ligger en av Älvstranden Utvecklings små pocket parks. Under försommaren kommer parken att få ett tillskott av

Läs mer

Carina och Ulrika Brydlings recept med GoGreens svenskodlade bönor

Carina och Ulrika Brydlings recept med GoGreens svenskodlade bönor Innehåll Bönkebabspett med fetaoströra och rostad potatis 2 Hälsobar med hallon- och bönsmoothies 3 Jordgubb- och kaffekaka 4 Snabb lunch eller tapas med böna och kantarell 5 Bönkebabspett med fetaoströra

Läs mer

Krämig lax- och rucolapasta. vecka 45

Krämig lax- och rucolapasta. vecka 45 Krämig lax- och rucolapasta vecka 45 inspiration Krämig lax- och rucolapasta Avnjut en krämig pasta, ett lättlagat och gott vardagsrecept. Den fantastiska såsen får smak av kronärtskockscrème, paprika,

Läs mer

79:- Trädgårdens dag söndagen den 11/9. Rosa ölandstok. En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap

79:- Trädgårdens dag söndagen den 11/9. Rosa ölandstok. En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Trädgårdens dag söndagen den 11/9 Spara 31:-/planta Rosa ölandstok. Potentilla fr. Lovely Pink 79:- Ord. 110:- Kompakt buske

Läs mer