HISTORIK ÖVER KLUBB MITT,s 25 ÅRIGA VERKSAMHET *********************************************************

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HISTORIK ÖVER KLUBB MITT,s 25 ÅRIGA VERKSAMHET *********************************************************"

Transkript

1 HISTORIK ÖVER KLUBB MITT,s 25 ÅRIGA VERKSAMHET ********************************************************* För 25-år sen 1984 träffades ett gäng entusiastiska husvagnsfamiljer inom MOTOR och bildade en riksomfattande husvagnsavdelning. Avdelningen bildades vid Furuviksparken, och den som utförde det historiska klubbslaget, för ett riktigt klubbat beslut måste de vara, det var Bo Carlsson, han bröt en trädgren som fick tjänstgöra som klubba. och med den klubbades det historiska beslutet mot en trädstubbe, och så fick då klubben sin början. En interimstyrelse bildades med Bosse Carlsson som ordförande. Vilka de övriga i interimstyrelse var, vet jag inte? 1 år senare den 4 maj 1985 var interimstyrelsen klar med sitt arbete och man kallade till en husvagnsträff på Lugnet i Falun, där vi nu är, och då var man 13 delt Till klubbens första ordförande valdes enhälligt Bosse Carlsson, som vi tyvärr efter några år mistade p.g.a sjukdom, men vi sänder en tacksamhetens tanke till Bosse för hans intresse att bilda klubben, och för hans fantastiska insatser för klubbens bästa. Övriga i styrelsen blev då förutom Bosse; Anders Fransson sekr, Barbro Haga kassör, Ordn ledam blev Hans Edel och Nils Hallonqvist och ers blev Oleg Helgestrand och Christer Lingkvist. Till klubbens första protokollsjusterare jämte årsmötesordförande valdes Anders Isaac Klubbens ändamål då som nu, var att verka för M:s syften, samt att anordna aktiviteter som berör campinglivet i allmänhet. Klubb Mitt,s områden blev att omfattar länen W, X, Y, Z-län vilket än idag gör det helt omöjligt att få en bra heltäckande verksamhet. Den i särklass mest uppskattade träffen var surströmmingsfesten i Mohed den anordnades i c:a 7 år av Åke Persson och Inga-Britt Wärn. de sista året var Sören och Astrid Bergvik träffansvariga. Träffarna placerades ut i de olika länen för att vara tillgängliga för att alla skulle ha chansen delta utan att man hade alltför långt att åka. Bensin var ju dyr även då. Efter 2 år som ordförande avgick Bosse Carlsson och efterträddes av Tryggve Hafstad, Bosse fanns dock fortfarande med i styrelsen som ordn ledamot. Man hade då inga större summor i kassan att röra sig med, trots att man betalade en särskild medlemsavgift till campingklubben, jag tror de var 30:-kr Kassans behållning var endast 2.000:-kr 1987 är det lite svårt att veta vilken verksamhetsberättelse jag ska ta för att få fram klubbens verksamhet, jag har hittat 3-4 st, det finns t,o,m olika namn på valda ledamöter.

2 Ett vet vi att M-klubben har varit ansvarig för en lånevagn från Kabe som man haft för att göra PR för husvagnslivet. Den blev mycket uppskattad var det Polars tur att sponsra med husvagn under vintersäsongen, då var den placerad vid Gussjöbyns Fritidsområde, åter ett lyckokast för klubben. Klubb Mitt har under de 10 första åren anordnat 2 st riksträffar en på Åmots camping och en i Malingsbo båda träffarna samlade mellan vagnar. Vildmarksträffen i Malingsbo, var en mycket givande träff, I en husvagnsmässa i Kupolen och en fritidsmässa i Gävle har klubben varit medarrangörer uppstod en liten tvist inom Motormännen, man ville nämligen byta namn från M-husvagn till M-camping då bl.a. husbilsägarna tycke sig förbigådda, även tältande kan ju tillhöra M-camping. Från Kubb Mitt visades ett kompakt motstånd. Masar ger sig inte i första taget tas frågan upp på nytt, efter masarnas sega tänkande, och man har blivit lite men bara lite positivare till namnbyte, men OK då, det får väl bli Motor camping Klubb Mitt. Själv tycker jag de namnet är bra. På årsmötet var man inte överens om ordförandeskapet för klubben, utan man begärde sluten omröstning, mellan Tryggve Hafstad och? vem den andra var vet jag inte. Tryggve vann dock med 17 röster av var man på alerten att skriva motioner, Motion nr 1: gällde säkerhetskrav och brandföreskrifter, motion nr 2: att ett reducerat pris för sk. nattavgift införs, för dem som har åkt långt, och kommer fram till campingen sent på kvällen. detta i syfte med att undvika fricampingar motion nr 3: att anordna p-platser på dagtid vid campingar som kan nyttjas av de som bara vill stanna till och besöka olika sevärdheter, motion nr 4: ang utebliven information, där man kräver att all information skall delges samtliga medlemmar, så långt det är möjligt, åtminstonde styrelseledamöter och de som har förtroendeuppdrag. Hur följer man annars de som händer Man anser att det är ett brott mot föreningsprincipen att inte alla får eller kan ta del av viktig information, Vid årsmötet avtackades Bo Carlsson och Tryggve Hafstad för deras insatser som ordförande och ledamöter i styrelsen. Bosse lyckönskade nya styrelsen i sitt fortsatta arbete med orden: Ibland är entusiasmen större än kunskapen. Den nytillträdda ordförande Ove Häggblad, lämnade några väl valda ord på vägen till nya styrelsen Det gäller att se en möjlighet i varje problem och inte en svårighet i varje problem 1991 provar man en ny form av träffar/möte. På en klubbträff, över en helg klämmer man in ett styrelsemöte, där övriga på träffen kan delta och komma med olika förslag till styrelsen detta ger mer samhörighet, och nya idéer från medlemmarna.

3 1992 Börjar man att lägga Kubb Mitts årsmöten i Rättvik, vilket vi fortfarande gör, och då i samband med vårmarknaden, detta har väl kan man säga blivit en tradition. Vid de första årsmöte i Rättvik den 9 maj 1992 deltog 43 medlemmar Och nu äntligen var man överens man antog VU;s förslag att ändra klubbnamn till Motor Camping Klubb Mitt 1993 Nyårsträff i Björnrike, man genomförde träffen trots få deltagare, VM-träffen i Falun blev succé, med 30 vagnar, och bussresan till Österrike på 6 dagar samlade 47 deltagare. Klubb Mitt blev även ansvarig för en vägtjänstbil som skulle hjälpa turisterna till rätta, samt besöka campingplatser och ge information, samt presentera Motor Börjar man att planera för 10 årsjubileet, plats, medverkan o.dyl. Träffen förlades till Högbo Bruk, Sandviken, en mycket fin och trevlig plats var ju 10-årsjubilet årets höjdpunkt. Jubileet pågick under tre dar, och var väldigt fint anordnat och välbesökt. Även de övriga M-klubbarna gästade tillställningen Man passade också på att genomföra årsmötet, med Bertil Adamsson Förbundet, som årsmötesordförande, 25 ekipage deltog i festligheterna Hade Klubb Mitt ansvar för att stå som värdar för riksträffen, i år skulle den förläggas till Leksand, temat för träffen skulle vara Trafiksäkerhet och Trafiknykterhet, med tanke på den stora trafikintensitet som råder omkring midsommar i vårt län. Budskapet på träffen och årsmötet var: Tänk på M;s policy. Samarbeta mera och håll ihop. Redan vid årsmötet 1996 togs frågan upp varför vi tappar medlemmar, denna fråga är fortfarande aktuell. Lösningen trodde man skulle kunna vara: Anpassa organisationen till den tid vi lever i, vi måste komma närmare medlemmarna, ta tillvara deras önskemål och synpunkter. När så 1996 års verksamhet var till ända med bl.a. riksträff, årsmöte, medlemsmöten framförde ordförande ett jättestort tack till alla funktionärerna Kommer en synpunkt från medlemmarnas ungdomar om att få starta ungdomsverksamhet, förslaget blev väldigt positivt, och man gav gruppen 3.000:-kr för att skicka ut en inbjudan och göra någon form av aktivitet. Man diskuterade också ett förslag som kommit in att e.v dela Klubb Mitts område. Men förslaget lades på is deltog man i M-s kampanj om sänkt bensinskatt, det hade gett ett bra resultat ute i landet. Totalt insamlades namnunderskrifter, vykort och 500 st e- mail hade skickats till Tomas Östros, som då var skatteminister, den kampanjen resulterade i att Tomas e-post brakade ihop, så den blev tvungen att stängas av.

4 I samband med årsskiftet 2000 togs nya stadgar i bruk, detta innebar att det ekonomiska läget förändrades, den särskilda medlemsavgiften för klubbmedlemmar togs bort, och istället infördes ett administrations- och ett aktivitetsbidrag. Juni 2000 förlade man årsmötet till Stenö havsbad, Söderhamn. tro mej eller inte, det var det roligaste träffen vi haft. Vi gick nämligen en kurs i Line-dans var det dags för Klubb Mitt att ansvara för Riksträff igen, den förläggs naturligtvis på våran hemmacamping Tyllsnäs Udde. 36 ekipage deltog 1:a kvällen bjöds deltagarna på Kolbullar, Lena och Allan Olsson gräddade kolbullar i sitt anletes svett, och gott var det!!! Eftersom Riksträffen var förlagd över midsommar anordnades det också midsommarfirande med midsommarstång. samt ett s.k bilrally där man själv fick ta sig till de stationer som skulle besökas, hållplatser var Falu Gruva, Hopptornet Lugnet, kaffepaus i Hosjö fick Klubb Mitt sin första kvinnliga ordförande, Eva Forslund Blohm deltog några vagnar från vårt område i riksträffen i Hallstahammar. Nytt i år var att man instiftat klubbmästerskap i kubbspel. Klubb Mitt tog hem 1:a intäkten i vandringspriset. Tävlade för oss var Tore Björn och Bengt-Olov Hillgren, de gjorde sin insats med stor bravur. Vi som var med på träffen kände oss väldigt stolta över våra pojkars insatser Ja, då var det långa och intensiva diskussioner ang klubbens överlevnad p.g.a så få deltagande på våra möten/träffar, men då klubbslaget gick var mötesdeltagarna helt eniga, klubben får inte läggas ner så är vi då framme vid årets jubileumsträff, de jag försökt att få fram är några axpock ur förda anteckningar och protokoll. Ser man de hela i stort tycker jag att man har haft en intensiv och bra verksamhet. Man har lockat med utlandsresor, teaterresor, surströmmingsskivor, friluftsträffträffar av olika teman och innehåll, förutom alla styrelsemöten som avhandlats. detta tyder väl på att intressen har inte saknats. Man har heller inte bytt ordförande alltför ofta; Bosse Carlsson var ordf under tiden Tryggve Hafstad Ove Häggblad Jerry Lind Eva Forslund Blohm Anders Isaac och nu Mats Edlund tills vidare Det vi har att jobba med nu är väl att försöka få fler aktiva, flera unga familjer som kan intressera sej för föreningsverksamheten, att vi får någon ordning på de geografiska områdena, tyvärr så har ju Klubb Nord lagts ner p.g.a dessa problem.

5 Vad jag tycker från styrelsens sida är att det är glädjande och högaktningsfullt att vi har medlemmar med idag som varit med när klubben startade, en stor eloge till dom. En sån här dag får vi heller inte glömma de vänner och medlemmar som lämnat oss på grund av olika skäl, vi sänder därför en varm tanke och ett tack för de insatser de gjort för Klubb Mitt. Med de tackar jag för uppmärksamheten att ni orkat lyssna på mej så länge. Tack ska Ni ha och lycka till med resten av kvällen, Ni vet väl att jubiléer aldrig slutar förrän på morronsidan. Anteckningarna förda av Eva Forslund Blohm

Att bilda förening. En broschyr för dej som är nyfiken på hur det går till och vad man bör tänka på

Att bilda förening. En broschyr för dej som är nyfiken på hur det går till och vad man bör tänka på Att bilda förening En broschyr för dej som är nyfiken på hur det går till och vad man bör tänka på I den här broschyren får du veta hur det går till att starta en förening och vad man bör känna till och

Läs mer

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Förtroendevalda SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS FÖRTROENDEVALDA SSU-klubbens förtroendevalda är de som

Läs mer

Elevråd - så här gör man Studiehandledning

Elevråd - så här gör man Studiehandledning Elevråd - så här gör man Studiehandledning Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar. Genom att tillhandahålla

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism En by som alla andra Sammanfattning En by som alla andra är ett spel som i första hand handlar om historiebruk och nationalism. Det använder en vanlig svensk by

Läs mer

Bygg upp ditt tempel!

Bygg upp ditt tempel! Bygg upp ditt tempel! Av: Johannes Djerf År 586 f kr. Så hade Babylons arméer lagt Jerusalems tempel i ruiner. Guds hus, beviset på Guds närvaro bland dem var förstört. Men några årtionden senare omkring

Läs mer

FÖRENINGAR. - grunderna i hur ideella föreningar fungerar MARITA ISAKSSON

FÖRENINGAR. - grunderna i hur ideella föreningar fungerar MARITA ISAKSSON FÖRENINGAR - grunderna i hur ideella föreningar fungerar MARITA ISAKSSON Får kopieras om källan anges. Marita Isaksson 2009 INNEHÅLL FÖRENING VAD ÄR EN FÖRENING? s. 1 Ideell förening Ekonomisk förening

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Vi är inte bra på barn som Oscar hur kan vi bli det? Lena Pettersson

Vi är inte bra på barn som Oscar hur kan vi bli det? Lena Pettersson En berättelse om en skola som stod frågande inför en enskild elev och hur de idag arbetar i skolan så att både den enskilde eleven och hans kamraters behov av en bra undervisning tillgodoses. Vi är inte

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2014 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2014. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Att utreda i vardagsmiljö eller När man skär upp kanellängden

Att utreda i vardagsmiljö eller När man skär upp kanellängden FoU-Södertörn skriftserie nr 42/05 Att utreda i vardagsmiljö eller När man skär upp kanellängden En studie av metodfrågor i en utredningslägenhet Ingrid Johansson ISSN 1403-8358 1 Sammanfattning Då det

Läs mer

Tack vare det meröppna biblioteket fi nns det ett bibliotek även för mig

Tack vare det meröppna biblioteket fi nns det ett bibliotek även för mig KulturSkåne Tack vare det meröppna biblioteket fi nns det ett bibliotek även för mig En utvärdering av Veberöds meröppna bibliotek 2010-2011 EN UTVÄRDERING AV VEBERÖDS MERÖPPNA BIBLIOTEK 2010-2011 FÖRORD

Läs mer

Att starta en förening

Att starta en förening Att starta en förening Fritidskontoret Hur du bildar en förening En grupp människor med samma intresse samlas till ett möte för att bilda en förening. En provisorisk styrelse (interimsstyrelse) utses som

Läs mer

Bilkörning på äldre dar en kvalitativ studie om att åldras som trafikant

Bilkörning på äldre dar en kvalitativ studie om att åldras som trafikant VTI notat 83 2000 VTI notat 83-2000 Bilkörning på äldre dar en kvalitativ studie om att åldras som trafikant Författare FoU-enhet Projektnummer 40346 Projektnamn Uppdragsgivare Distribution Gunilla Sörensen

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Mitt Sommarprojekt - ett sommarprojekt där idéer och drömmar kan genomföras

Mitt Sommarprojekt - ett sommarprojekt där idéer och drömmar kan genomföras Jag har lärt mig leda en grupp, och det har varit jätteroligt. Jag har också lärt mig vikten av planering, då hela projektet har varit väldigt byggt på eget arbete och planering. -Anna Jag har lärt mig

Läs mer

Att få vara den jag är trots allt

Att få vara den jag är trots allt Att få vara den jag är trots allt Om hälso- och sjukvård på ett äldreboende Anette Hansson Klevner Maria Karlsson Rapport 4:2004 Se hur jag sitter som en uppdragen eka. Här är jag lycklig. Tomas Tranströmer

Läs mer

BRO for men. Ingrid Kössler och Kerstin Wåhleman

BRO for men. Ingrid Kössler och Kerstin Wåhleman Beställare: Upplägg och rapport: Genomförande: Ingrid Kössler och Kerstin Wåhleman Elise Leppänen november 2009 januari 2010 Framtagen i samarbete med: www.easyresearch.se BRO BOX 1386 172 27 Sundbyberg

Läs mer

Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling

Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling Framgångsrik rekrytering Vårdförbundet är en idéburen organisation vi samlas runt idén om bättre arbetsvillkor, utvecklingen av våra yrken och utveckling

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

DET TYSTA VITTNET en utvärdering av barngruppverksamheten för barn som bevittnat våld i Katrineholm, Flen och Vingåker

DET TYSTA VITTNET en utvärdering av barngruppverksamheten för barn som bevittnat våld i Katrineholm, Flen och Vingåker DET TYSTA VITTNET en utvärdering av barngruppverksamheten för barn som bevittnat våld i Katrineholm, Flen och Vingåker Katarina Enqvist-Bolin Ola Nordqvist Innehållsförteckning INLEDNING 3 BAKGRUND 4 Barngrupper

Läs mer

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta Otrygghet är att ha ett bultande hjärta En undersökning om ungdomar som går i gymnasiesärskolan och deras upplevelser av mobbning, hot och våld. Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

Vad menas med att ha kul i sin idrott?

Vad menas med att ha kul i sin idrott? Institutionen för pedagogik, psykologi och idrottsvetenskap Campus Växjö Vad menas med att ha kul i sin idrott? - En intervjustudie om hur unga fotbollsspelande tonårstjejer upplever sin idrott. Annika

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

Kommunal en lärande organisation? Nya perspektiv på kommunikation och förändring

Kommunal en lärande organisation? Nya perspektiv på kommunikation och förändring Kommunal en lärande organisation? Nya perspektiv på kommunikation och förändring För att en process ska hållas vid liv, måste den ständigt fyllas med ny energi och få andrum för att ladda energi. Processen

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer