Bilaga till tjänstutlåtande om remiss av regional handlingsplan för grön infrastruktur kontorets svar på länsstyrelsens enkätfrågor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga till tjänstutlåtande om remiss av regional handlingsplan för grön infrastruktur kontorets svar på länsstyrelsens enkätfrågor"

Transkript

1 Bilaga - enkätfrågor Utfärdat BN Diarienummer 0402/18 Bilaga till tjänstutlåtande om remiss av regional handlingsplan för grön infrastruktur kontorets svar på länsstyrelsens enkätfrågor Övergripande frågor 1. Synpunkter på handlingsplanens innehåll och uppbyggnad? Vi anser att materialets omfattning, nästan 350 sidor, gör att strukturen och läsbarheten i materialet behöver utvecklas och renodlas. Enligt uppgift från länsstyrelsen är sådana ändringar också på gång vilket är bra. 2. a) Vad behöver du som aktör för ytterligare regionalt underlag för att bidra till arbetet med grön infrastruktur? All typ av digitalt underlag (GIS m.m) som vi kan lägga in i våra egna system, är till stor hjälp för att vi ska kunna få ett bättre planerings- och kunskapsunderlag och en effektivare hantering av frågan i stadsplaneringen. Den korta handläggningstiden tillät inte för oss att närmare titta på GIS-materialet eftersom det inte fanns utlagt på hemsidan. Det vore bra att skapa en portal där man regionalt/nationellt kan utbyta t.ex. naturinventeringar som kommuner gjort i olika projekt. b) Vilket material har du som kan komplettera handlingsplanen på den regionala nivån Stadsbyggnadskontoret arbetar med att ta fram ett planeringsunderlag för ekosystemtjänster och grön-blå infrastruktur som kan vara ett viktigt underlag i arbetet. Arbetet beräknas vara klart till årsskiftet. Byggnadsnämnden har även beslutat om en prioriteringslista för stadens fortsatta arbete med skydd av naturområden och detta ligger också som ett underlag för framtida planering. 1(7)

2 I övrigt lämnar vi till andra förvaltningar att svara på detta då det ofta är andra nämnder som ansvarar för denna typ av underlag, men vi utgår från att det finns gott om lokalt material att dela med sig av och att det i de flesta fall redan är gjort. 3. Stöd, samverkan och goda exempel är viktiga förutsättningar för genomförande av åtgärderna. Lämna ytterligare synpunkter på hur vi tillsammans kan underlätta genomförandet. Det vore bra med ett forum eller någon form av portal där kommuner har möjlighet att sprida goda exempel, lägga ut idéer till projekt osv. som andra kommun kan medverka i eller ta del av. Vi tycker också att det vore användbart om exempelvis länsstyrelsen kunde ge ut en årlig rapport/sammanställning med goda exempel på hur kommuner har arbetat med grön infrastruktur, som inspiration till andra kommuner. 4. Bedömer ni att handlingsplanen kommer att vara till nytta för ert arbete? Ja det gör vi. Handlingsplanen kan exempelvis vara till hjälp när Göteborgs stad ska prioritera vilka områden som ska skyddas som naturreservat eller genom andra skyddsformer. Byggnadsnämnden har beslutat om prioriteringslista för skydd av natur som ska revideras varje år. Handlingsplanen kan vara till stöd vid den årliga revideringen. Åtgärder i handlingsplanen kan också enkelt lyftas in i skötselplaner eller vara till hjälp när vi ska skriva föreskrifter och vi kan även hänvisa till handlingsplanen i skötselplaner. Vi anser dock att det finns vissa begränsningar i användbarheten i planeringssammanhang som tas upp under punkt 2a ovan men som bör kunna förbättras framöver. 5. Övriga synpunkter? Här hänvisas till de generella synpunkter som framförs i kontorets tjänsteutlåtande. Synpunkter på urval av insatsområden Kontoret har inga synpunkter på detta. Urvalet ligger i linje med Göteborgs stads tankar om ansvarsbiotoper och utpekade värdeelement (se rapporten Arter och naturtyper i Göteborg ansvarsarter och ansvarsbiotoper, R 2016:9). Synpunkter på urval av åtgärder, ansvariga aktörer, intresse att arbeta med åtgärderna mm Generellt anser kontoret att det borde finnas ett intresse av att arbete med frågorna då naturens ekosystemtjänster är avgörande för möjligheten att kunna nå ett långsiktigt hållbart samhälle men också skapa ett robust samhälle. Kontoret har några kommentarer till specifika åtgärder, nedan uppdelade per insatsområde. För insatsområdet Fysisk planering som verktyg tar vi upp samtliga åtgärder eftersom de alla kan anses ligga inom eller beröra byggnadsnämndens ansvarsområde. För övriga insatsområden tar vi endast upp sådana åtgärder som bedöms beröra nämndens verksamhet på något sätt. Göteborgs Stad stadsbyggnadskontoret, bilaga till tjänsteutlåtande 2(7)

3 Insatsområde: Fysisk planering som verktyg Komplettera handlingsplanen: Ta fram en checklista att använda vid fysisk planering, om sådan inte tas fram nationellt Bra åtgärd. En checklista kan var ett smidigt och enkelt sätt att implementera arbetet med grön infrastruktur i stadsplaneringen. Komplettera handlingsplanen: Hitta formerna för att allt eftersom omvandla nytt kunskapsunderlag till planeringsunderlag så att handlingsplanen hålls uppdaterad. Bra åtgärd. Se synpunkterna ovan. Fortsatt arbete med planeringsunderlag, Riksintressen: Värdebeskrivningar för kapitel 4-områden saknas för t ex Vänern och Tiveden. För Bohuskusten och för Vättern finns värdebeskrivningar från 70-talet. När länsstyrelsen tar fram nya värdebeskrivningar för riksintresseområden ska grön infrastruktur vara ett av perspektiven. Det är bra att se över värdebeskrivningar för riksintressena eftersom bedömningen av påverkan på detsamma i planeringssammanhang försvåras om de är otydliga. Fortsatt planeringsunderlag, jordbruksmark: För många kommuner med jordbruksmark är det svårt att prioritera var man ska bygga. En klassning av jordbruksmarken behövs som stöd. Vilken status har regionalt värdefullt odlingslandskap ur prioriteringssynpunkt? Bra åtgärd som kan underlätta bedömningarna av lämplig markanvändning vid planering. En klassning av jordbruksmarken är även ett bra stöd vid prioritering av vilken områden är viktigast att skydd (genom naturreservat eller andra skyddsformer.) Fortsatt arbete med planeringsunderlag, samverkan: hitta fler former för samverkan mer mellan kommunerna när kunskaps-/planeringsunderlag tas fram. Detta ger större helhetssyn på landskapet och är mer kostnadseffektivt. Bra åtgärd. Kanske kan länsstyrelsen exempelvis ansvara för att anordna temadagar eller sammankalla nätverksträffar. Stärk Länsstyrelsens rådgivande funktion i planeringsprocessen (LST): o Förankra handlingsplanen och hur den ska användas i fysisk planering hos alla berörda enheter. Förankring även hos politiska nämnder för att ge handläggare stöd i sitt arbete och ge mer tyngd till handlingsplanen. o Efterfråga underlag om grön infrastruktur och ekosystemtjänster vid kommunsamråd Göteborgs Stad stadsbyggnadskontoret, bilaga till tjänsteutlåtande 3(7)

4 Bra åtgärd som är i linje med det arbete som pågår inom staden. o Använd handlingsplanen som underlag i samråd om strategisk miljöbedömning Bra åtgärd som kan ge ett bra stöd i arbetet med strategisk miljöbedömning. o Utveckla länsstyrelsens planyttranden för att stärka grön infrastruktur och ekosystemtjänster Det är bra om länsstyrelsen kan utveckla sina yttranden att innefatta även dessa frågor. Generellt efterfrågar kontoret mer avvägningar mellan olika intressen i länsstyrelsens yttranden över planer. Inkludera grön infrastruktur och ekosystemtjänstperspektivet i den kommande regionala strukturbilden, exempelvis rekreation, besöksnäring och andra värden som övergripande berör hela regionen. Bra åtgärd som är i linje med det lokala arbete som stadsbyggnadskontoret just nu gör med att ta fram planeringsunderlag för ekosystemtjänster och blå-grön struktur. Stärk mellankommunal planering: Inkludera grön infrastruktur och ekosystemtjänstperspektivet i Målbild 2035 för stråket Göteborg-Borås. Ekosystemtjänster kan användas som ett användbart verktyg, som visar på grönstrukturens värden i stråket för människor och näringsliv. Dessutom skulle målbilden kunna visa på ett förhållningssätt till de grå stråken som barriärer i landskapet. Det är bra att genomföra ett pilotprojekt kring grå och gröns stråk. Det utpekade stråket Göteborg-Borås är lämpligt för detta då de aktuella kommunerna och GR gemensamt kommit överens om att det utpekade stråket ska fungera som testarena. Stärk mellankommunal planering: Det finns ett behov av riktlinjer för hur strukturbilden i Göteborgsregionen ska tolkas i planeringen, så att de gröna kilarna får avsedd tyngd. Det är viktigt att bland annat lyfta fram och tydliggöra deras sociala, miljömässiga och ekonomiska värden (ekosystemtjänster) i ett regionalt perspektiv. Bra åtgärd. Kontoret delar synen att det är svårt att tolka in grönkilarnas betydelse när man går från strukturbildens principiella beskrivning till verklighet. Stärk samverkan inom planprocessen: o Utveckla samverkan mellan exempelvis planerare och ekologer. Detta för att utnyttja kompetens fullt ut, och för att förankra arbetet hos så många som möjligt. Här hänvisar vi till tidigare framförda synpunkter rörande att det också behövs stödjande material för att underlätta i planprocessen. Göteborgs Stad stadsbyggnadskontoret, bilaga till tjänsteutlåtande 4(7)

5 o Hitta nya former för att se till att grön infrastruktur finns med genom hela planprocessen, till exempel mellan kommun och byggaktör. Stärka genomförandefasen, exploateringsavtal mm. Bra åtgärd. Göteborgs stad gör detta genom sitt arbete med grönytefaktorer och kompensationsåtgärder. Förslag till åtgärder inom regional planering av infrastruktur föreslås tas fram i dialog med Västra Götalandsregionen. Bra åtgärd men även berörda kommuner behöver involveras i arbetet. Förslag till åtgärder inom planeringsprocessen för infrastruktur föreslås tas fram i dialog med Trafikverket Bra åtgärd. Vi vill dock påpeka att även kommunerna planerar för infrastruktur och därför bör involveras i detta arbete. Insatsområde: Västerhavets värdefulla marina ekosystem Det är mycket bra med mer inventeringar och utredningar då vi generellt har dåligt med kunskap om de marina ekosystemen. Bilda fler marina skyddade områden Bra åtgärd. Kontoret ser positivt på att bilda marina naturreservat och kontoret bedömer att även marina biotopskydd kan vara en bra skyddsform att arbeta vidare med. Förstärk tillämpningen av lagstiftningen när det gäller planering och mer restriktivt byggande i strandzonen. Förbättra vägledningen till kommunerna. Kontoret anser att tillämpningen i strandzonen, i och med strandskyddet, är tillräckligt reglerat sett till restriktiviteten. Ökad vägledning kring frågan är dock positivt. Lägg in utvecklingsområden för havsstrandängarna i den kommunala översiktsplaneringen, så att dessa har möjlighet att förflytta sig inåt land när havsnivån stiger Kontoret ställer sig tveksam till genomförbarheten i denna åtgärd sett till dels detaljnivån i exempelvis ÖP men också beroende på att det fortfarande är oklart vilka planeringsnivåer som ska gälla sett till havshöjningen. Åtgärden bör därför istället vara att utreda möjligheten att genomföra de utvecklingsområden som avses. Insatsområde: Sjöar och vattendrag Generellt vet vi relativt lite om åtminstone våra vattendrag, vilket blir allt mer tydligt nu när miljökvalitetsnormen för vatten kommit att bli en viktig och i många fall avgörande och styrande planeringsfaktor. Klassningar av vattendrag är ofta baserade på antaganden Göteborgs Stad stadsbyggnadskontoret, bilaga till tjänsteutlåtande 5(7)

6 och extrapoleringar. Det vore därför bra att i handlingsplanen, likt åtgärderna för Västerhavet, ha med mer övervakande och utredande åtgärder, särskilt av de vattendrag och sjöar som klassats som vattenförekomster. Detta skulle underlätta för såväl arbetet med miljökvalitetsnormerna i sig som stadsplaneringen. Man kan också tänka sig att framtagande av lokala åtgärdsprogram för vattenförekomsterna borde kunna vara en åtgärd i handlingsplanen. Skapa och bevara ekologiska kantzoner. Inkludera ekologiska kantzoner i kommunala planeringen som betydelsefulla ekosystemtjänster. En bra åtgärd som är i linje med miljökvalitetsnormerna för vatten och det arbete som behöver ske med dessa såväl i befintliga miljöer som i nyplanering. Arbete med att inkludera kantzoner i stadsplaneringen pågår. Vi vill dock vara tydliga med att sådana inte kommer att kunna anläggas överallt i den bebyggda stadsmiljön. Insatsområde: Våtmarker Här lämnas inga specifika synpunkter på åtgärder men kontoret vill framföra att det är bra att både skydda befintliga våtmarker och att arbeta för att nya anläggs. Våtmarker är ofta en bristvara idag men är viktiga både som livsmiljöer och vattenrenare. Insatsområde: Odlingslandskapet Öka arealen biologiskt funktionella gräsmarker genom att planera för mångfunktionella grönytor i tätort som stärker både naturvärden och ekosystemtjänster. Bra åtgärd. Hur sådana ytor ska utformas och vilka funktioner som kan samnyttjas kan dock behöva utredas och testas vidare. Insatsområde: Skogen Inga åtgärder som anses beröra byggnadsnämndens verksamhet. Insatsområde: Skyddsvärda lövträd i landskapet Ta fram kommunala trädplaner som tillsammans med analysresultat i denna plan bildar underlag för planering av nätverk av träd i översiktsplaner och detaljplaner Bra åtgärd som vi tror kan underlätta hanteringen av frågan i efterföljande planering. Bilda nya områdesskydd som stärker värdetrakter och värdekärnor. Denna åtgärd berör sannolikt staden i begränsad omfattning då vi, ur ett regionalt perspektiv har få värdetrakter och värdekärnor. Det vore dock bra om länsstyrelsen konkretiserade vilken typ av skydd som avses och hur det ska skapas. Införa marklov för fällning av skyddsvärda träd i detaljplan Bra åtgärd som redan nyttjas i detaljplaner där det anses nödvändigt. Göteborgs Stad stadsbyggnadskontoret, bilaga till tjänsteutlåtande 6(7)

7 Insatsområde: Information, förankring och utveckling Inga åtgärder som bedöms beröra byggnadsnämndens verksamhet. Det är dock bra att denna åtgärd är med då förankring och förståelse för frågan är avgörande för hur framgångsrikt arbetet kommer att bli. Göteborgs Stad stadsbyggnadskontoret, bilaga till tjänsteutlåtande 7(7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens planeringsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens planeringsutskott Sammanträdesdatum regional TI\V SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens planeringsutskott Sammanträdesdatum 2018-08-14 67 PU 45118 Yttrande över remiss Grön infrastruktur regional för Västra Götalands län handlingsplan Beslut

Läs mer

Grön infrastruktur En satsning för effektivare naturvård, ökad dialog och smartare planering

Grön infrastruktur En satsning för effektivare naturvård, ökad dialog och smartare planering Grön infrastruktur En satsning för effektivare naturvård, ökad dialog och smartare planering Vattendagarna 14/11 2017 Jörgen Sundin Landskapsenheten Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Jörgen Sundin Landskapsenheten Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-05-08 1 Grön infrastruktur är nätverk av natur

Läs mer

Vägledning om grön infrastruktur och prioriteringar i naturvårdsarbetet

Vägledning om grön infrastruktur och prioriteringar i naturvårdsarbetet Vägledning om grön infrastruktur och prioriteringar i naturvårdsarbetet Workshop 18 oktober 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-10-30 1 Punkterna 10-15 Punkt 9 Verktygslåda

Läs mer

Grön infrastruktur i prövning och planering

Grön infrastruktur i prövning och planering Grön infrastruktur i prövning och planering GRÖN INFRASTRUKTUR I prövning och planering Miljöbalksdagarna 5 april Melvin Thalin, Naturvårdsverket Illustration: Kjell Ström Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Åtgärder per aktör TRAFIKVERKET. i Utmaningar för ett hållbart Västra Götaland - åtgärdsprogram för miljömålen

Åtgärder per aktör TRAFIKVERKET. i Utmaningar för ett hållbart Västra Götaland - åtgärdsprogram för miljömålen Åtgärder per aktör TRAFIKVERKET i Utmaningar för ett hållbart Västra Götaland - åtgärdsprogram för miljömålen 2017 2020 i samverkan med: I denna sammanställning finns åtgärderna i Utmaningar för ett hållbart

Läs mer

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Jörgen Sundin Landskapsenheten Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-04-05 1 Grön infrastruktur är nätverk av natur

Läs mer

Remissvar - Regional handlingsplan för grön infrastruktur i Stockholms län

Remissvar - Regional handlingsplan för grön infrastruktur i Stockholms län DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (6) Remissvar - Regional handlingsplan för grön infrastruktur i Stockholms län Ärende Danderyds kommun har beretts möjligheten att ge synpunkter på Länsstyrelsen i Stockholms

Läs mer

Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden

Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden Historik Nationella och internationella mål Skyddsformer Hur går arbetet och vad behöver förbättras? Erik Törnblom erik.tornblom@havochvatten.se Sjöar

Läs mer

Svaga samband i Stockholmsregionens gröna kilar Seminarium om landskapsanalyser och landskapsplanering 14 maj 2013

Svaga samband i Stockholmsregionens gröna kilar Seminarium om landskapsanalyser och landskapsplanering 14 maj 2013 Svaga samband i Stockholmsregionens gröna kilar Seminarium om landskapsanalyser och landskapsplanering 14 maj 2013 innehåll Varför svaga samband? Konkreta åtgärder/exempel för att stärka upp de svaga sambanden?

Läs mer

GRÖN INFRASTRUKTUR - FÖR ATT PRIORITERA RÄTT OCH PLANERA EFFEKTIVARE

GRÖN INFRASTRUKTUR - FÖR ATT PRIORITERA RÄTT OCH PLANERA EFFEKTIVARE GRÖN INFRASTRUKTUR - FÖR ATT PRIORITERA RÄTT OCH PLANERA EFFEKTIVARE Erik Sjödin Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 6--9 Naturvårdsverket Havs- och vattenmyndigheten Länsstyrelsen

Läs mer

Grön infrastruktur- Går det att planera natur?

Grön infrastruktur- Går det att planera natur? Grön infrastruktur- Går det att planera natur? 2 Definition av begreppet Grön infrastruktur: Ett ekologiskt funktionellt nätverk av: Livsmiljöer; gammelskog, naturbetesmark, ädellövmiljöer, sandmiljöer,

Läs mer

Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och

Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och 1 (3) Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och ekosystemtjänster, samtidigt som behovet

Läs mer

Ekologisk kompensation Ett verktyg för hållbar samhällsplanering

Ekologisk kompensation Ett verktyg för hållbar samhällsplanering Ekologisk kompensation Ett verktyg för hållbar samhällsplanering Hållbar kommun, 23 Januari 2018 Jörgen Sundin, Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-01-24 1 Vad

Läs mer

Naturvårdsplan 2010. Lysekils kommun. DEL 2 Åtgärdsprogram. Antagandehandling 2010-12-16

Naturvårdsplan 2010. Lysekils kommun. DEL 2 Åtgärdsprogram. Antagandehandling 2010-12-16 Naturvårdsplan 2010 Lysekils kommun DEL 2 Åtgärdsprogram Antagandehandling 2010-12-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 1.1 Syfte 1.2 Innehåll 1.3 Begränsningar 1.4 Beskrivning av hur planen arbetats

Läs mer

Praktiska exempel på analyser av grön infrastruktur. Karin Terä, enheten för miljöanalys och miljöplanering

Praktiska exempel på analyser av grön infrastruktur. Karin Terä, enheten för miljöanalys och miljöplanering Praktiska exempel på analyser av grön infrastruktur Karin Terä, enheten för miljöanalys och miljöplanering karin.tera@lansstyrelsen.se Grön infrastruktur definieras som ett ekologiskt funktionellt nätverk

Läs mer

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR Stockholm 14 mars 2019 Mikael Lindberg Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2019-03-25 1 Bakgrund och motiv till områdesskydd Internationella konventioner

Läs mer

Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag

Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag Vad är en översiktsplan? En långsiktig och hållbar målbild för användning av mark, vatten och bebyggd miljö En samlad framtidsdiskussion med medborgarna och

Läs mer

VAD ÄR GRÖN INFRASTRUKTUR OCH VARFÖR BEHÖVS DEN? Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency

VAD ÄR GRÖN INFRASTRUKTUR OCH VARFÖR BEHÖVS DEN? Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency VAD ÄR GRÖN INFRASTRUKTUR OCH VARFÖR BEHÖVS DEN? Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 06--4 REGIONALA HANDLINGSPLANER OCH SAMARBETE MELLAN MYNDIGHETER GINA-gruppen Grön infrastruktur

Läs mer

Regional handlingsplan för grön infrastruktur. Kristin Lindström

Regional handlingsplan för grön infrastruktur. Kristin Lindström Regional handlingsplan för grön infrastruktur Kristin Lindström Grön infrastruktur är nätverk av natur som bidrar till fungerande livsmiljöer för växter och djur och till människors välbefinnande Grön

Läs mer

EKOLOGISK KOMPENSATION

EKOLOGISK KOMPENSATION EKOLOGISK KOMPENSATION Länsstyrelsens arbete och koppling till grön infrastruktur och ekosystemtjänster Johan Niss, 2019-04-23 Bakgrund och pågående arbete Naturvårdsverkets vägledning SOUn förslagen inte

Läs mer

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Handläggare Love Örsan Telefon: 08-508 24 019 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Grönare Stockholm- Förslag

Läs mer

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Ett regeringsuppdrag, RB 2015

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Ett regeringsuppdrag, RB 2015 Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Ett regeringsuppdrag, RB 2015 Johan Niss, Naturskyddsenheten, Länsstyrelsen Grön infrastruktur/gi (Naturvårdsverkets definition) Ett ekologiskt funktionellt

Läs mer

Till: Lars-Erik Jevås. Mölndals stad

Till: Lars-Erik Jevås. Mölndals stad Till: Lars-Erik Jevås Mölndals stad Yttrande över naturvårdsplan för Mölndals stad Övergripande synpunkter Göteborgs Ornitologiska förening välkomnar en reviderad naturvårdsplan för Mölndals stad. Naturvårdsplaneringen

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

Session: Grön infrastruktur i fysisk planering vinsterna med att sätta gröna samband på kartan. Arrangör: Boverket

Session: Grön infrastruktur i fysisk planering vinsterna med att sätta gröna samband på kartan. Arrangör: Boverket Session: Grön infrastruktur i fysisk planering vinsterna med att sätta gröna samband på kartan Arrangör: Boverket Gröna infrastrukturens roll för ekosystemtjänster i den byggda miljön Hur hanteras grön

Läs mer

Angående uppföljning av prioriteringslistan för skydd av natur, kultur och friluftsliv

Angående uppföljning av prioriteringslistan för skydd av natur, kultur och friluftsliv Kulturförvaltningen Tjänstemannayttrande Utfärdat 2018-09-20 Diarienummer 1026/18 Till Stadsbyggnadskontoret Att: Marie Nyberg Ert dnr 0727/16 Else-Britt Filipsson Karin Nordström Telefon:031-368 36 39

Läs mer

JJIL Stockholms läns landsting

JJIL Stockholms läns landsting JJIL Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning Tillväxt, miljö och regionplanering 2015-02-17 1 (4) TRN 2015-0024 Handläggare: Helena Näsström Tillväxt- och regionplanenämnden Ankom Stockholms

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Andersson Johan Lundholm Maria Datum 2018-10-04 Diarienummer KSN-2018-2386 Näringsdepartementet N2018/03415/SPN n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se

Läs mer

Kommunstyrelsen. Till: Miljö- och energidepartementet Miljö- och energidepartementets diarienummer: M2017/01115/Nm

Kommunstyrelsen. Till: Miljö- och energidepartementet Miljö- och energidepartementets diarienummer: M2017/01115/Nm Kommunstyrelsen Datum 2018-10-03 Diarienummer 0868/18 Till: Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Miljö- och energidepartementets diarienummer: M2017/01115/Nm s svar på remiss

Läs mer

Yttrande över Regional handlingsplan för grön infrastruktur i Stockholms län Diarienummer

Yttrande över Regional handlingsplan för grön infrastruktur i Stockholms län Diarienummer 2018-05-14 Länsstyrelsen Stockholm miljoplanering.stockholm@lansstyrelsen.se Yttrande över Regional handlingsplan för grön infrastruktur i Stockholms län Diarienummer 106-2131-2015 Sammanfattning Naturskyddsföreningen

Läs mer

HANDLINGSPLAN BILAGA 1. GRÖNPROGRAM FÖR LUNDS KOMMUN

HANDLINGSPLAN BILAGA 1. GRÖNPROGRAM FÖR LUNDS KOMMUN VERSION 2019-04-24 HANDLINGSPLAN BILAGA 1. GRÖNPROGRAM FÖR LUNDS KOMMUN 1 Om handlingsplanen Handlingsplanen tar utgångspunkt i Grönprogram för Lunds kommun och syftar till att förverkliga grönprogrammets

Läs mer

Grön infrastruktur som ett verktyg för effektiv samhällsplanering

Grön infrastruktur som ett verktyg för effektiv samhällsplanering Grön infrastruktur som ett verktyg för effektiv samhällsplanering Dagordning 9:30 Fika 10:00 Välkomna och introduktion till uppdraget 10:20 Exempel på hur underlag kan användas för insatser i kommuninvånarnas

Läs mer

Frågor och svar för arbetet med grön infrastruktur

Frågor och svar för arbetet med grön infrastruktur Frågor och svar för arbetet med grön infrastruktur Denna sammanställning av frågor och svar (FAQ) är tänkt att ge stöd för länens arbete genom att ge svar på frågor från landskapets aktörer och en intresserad

Läs mer

Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter

Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter SAMMANFATTNING jonkoping.se Grönstruktur är en viktig byggsten för hållbara samhällen Grönstrukturen bidrar till rekreationsmöjligheter och positiva hälsoeffekter,

Läs mer

Möjligheter och problem med geografiska analyser i arbetet med grön infrastruktur i limnisk miljö

Möjligheter och problem med geografiska analyser i arbetet med grön infrastruktur i limnisk miljö Möjligheter och problem med geografiska analyser i arbetet med grön infrastruktur i limnisk miljö Vem är jag Erik Årnfelt Länsstyrelsen Östergötland GIS-samordnare Nationellt GIS-stöd för GI Webb-gis,

Läs mer

SKAPA ETT LJUNGBY FÖR ALLA

SKAPA ETT LJUNGBY FÖR ALLA SKAPA ETT LJUNGBY FÖR ALLA BO SCHYSST LEV GOTT HA KUL NÄRA NATUREN Översiktsplan 2035, samrådsförslag Del 4 - Fortsatt arbete 2 Innehåll 5 Löpande översiktlig planering 6 Förslag på arbetssätt 7 Förslag

Läs mer

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Dagordning 8.00-8.10 Välkomna o information om RUFS 2050 8.10-8.25 Grönstrukturen i RUFS 2050 8.25-8.40

Läs mer

Kulturmiljöunderlag. Kulturmiljö i god bebyggd miljö Länsstyrelserna/RUS Boverket Riksantikvarieämbetet

Kulturmiljöunderlag. Kulturmiljö i god bebyggd miljö Länsstyrelserna/RUS Boverket Riksantikvarieämbetet Kulturmiljöunderlag Kulturmiljö i god bebyggd miljö 181122 Länsstyrelserna/RUS Boverket Riksantikvarieämbetet Dagordning 181122 13.00 Välkomna! 13.10 Planeringsunderlag, uppdrag och miljömål 13.20 Länsstyrelserna

Läs mer

Regionala handlingsplaner för Grön infrastruktur i praktiken

Regionala handlingsplaner för Grön infrastruktur i praktiken Regionala handlingsplaner för Grön infrastruktur i praktiken Workshop om handlingsplanernas funktion som underlag för prioriteringar i naturvårdsarbetet 18 oktober 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Landskapets ekologi. Calluna AB Linköpings slott Linköping Tel Fax

Landskapets ekologi. Calluna AB Linköpings slott Linköping Tel Fax Landskapets ekologi Vad är det vi vill uppnå, syftet? Identifiera strukturer, arter och processer som på landskapsnivå är känsliga för nuvarande eller ny infrastruktur (inklusive drift) Riktad analys,

Läs mer

KSAU 51/17 Yttrande avseende Riksintresseutredningens betänkande Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) KS2016.

KSAU 51/17 Yttrande avseende Riksintresseutredningens betänkande Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) KS2016. Kommunstyrelsens arbetsutskottskövde kommun PROTOKOLLSUTDRAG KSAU 51/17 Yttrande avseende Riksintresseutredningens betänkande Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) KS2016.0436 Behandlat

Läs mer

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson Uppdrag 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Från Elsa Alberius Till Alex Mabäcker Johansson Datum 2012-01-25 Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala T: +46-10-615 60 00 D: +46 (0)10 615 15 06

Läs mer

Vägledning 1 Basdokument för att kartlägga landskapets kvalitéer i arbetet med grön infrastruktur

Vägledning 1 Basdokument för att kartlägga landskapets kvalitéer i arbetet med grön infrastruktur April 2017 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Vägledning 1 Basdokument för att kartlägga landskapets kvalitéer i arbetet med grön infrastruktur B E SÖ K: ST O C K H O

Läs mer

Med miljömålen i fokus

Med miljömålen i fokus Bilaga 2 Med miljömålen i fokus - hållbar användning av mark och vatten Delbetänkande av Miljömålsberedningen Stockholm 2014 SOU 2014:50 Begrepp som rör miljömålssystemet Miljömålssystemet Generationsmålet

Läs mer

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag Erik Törnblom erik.tornblom@havochvatten.se Regeringsuppdraget 2017 Havs- och vattenmyndigheten ska i samarbete med Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen

Läs mer

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen VAD ÄR EN FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN? Översiktsplanen (ÖP) regleras i plan- och bygglagen och ska visa: -Grunddragen i den avsedda

Läs mer

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering, prövning och lovgivning Antaget av Kommunfullmäktige 04-05-4, 85 Flygbild över Färgelanda

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringsbeslut I:5 2015-02-05 M2015/684/Nm Miljö- och energidepartementet Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län- Remiss från kommunstyrelsen

Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län- Remiss från kommunstyrelsen Dnr Dnr E E 2014-02890 Sida 1 (5) 2015-01-08 Handläggare Elisabeth Tornberg 08-508 264 07 Till Kommunstyrelsen Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv

Läs mer

Stäkets verksamhetsområde. från hällmarksterräng..

Stäkets verksamhetsområde. från hällmarksterräng.. Stäkets verksamhetsområde från hällmarksterräng.. Stäkets verksamhetsområde.till bergtäkt Utdrag ur länsstyrelsens planavdelnings beslut Utdrag ur länsstyrelsens beslut Av Calluna föreslagna åtgärder är

Läs mer

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser För mer information hänvisas till respektive avsnitt i samrådsdokumentet. Arbetsprogram

Läs mer

Olika skydd för naturen

Olika skydd för naturen NATURMILJÖ Förutom de naturmiljöer som har statusen riksintresse så har Emmaboda kommun många andra olika skyddsvärda naturområden. Skälen till att bevara sådana områden är många. Sveriges nationella miljömål

Läs mer

Konsekvenser ÖP2030 KONSEKVENSER BILAGA. Översiktsplan för Piteå

Konsekvenser ÖP2030 KONSEKVENSER BILAGA. Översiktsplan för Piteå KONSEKVENSER BILAGA Översiktsplan för Piteå Där denna symbol förekommer finns mer information att hämta. Alla handlingar som hör till översiktsplanen hittar du på: www.pitea.se/oversiktsplan Läsanvisningar

Läs mer

Vägledning för ekosystemtjänster i den byggda miljön. Doris Grellmann Ekolog, Fil Dr Boverket och Umeå kommun

Vägledning för ekosystemtjänster i den byggda miljön. Doris Grellmann Ekolog, Fil Dr Boverket och Umeå kommun Vägledning för ekosystemtjänster i den byggda miljön Doris Grellmann Ekolog, Fil Dr Boverket och Umeå kommun Planera med ekosystemtjänster Ekosystemtjänster är produkter och tjänster som naturens ekosystem

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

En samlande kraft Landskapsstrategi för Jönköpings län. Väddsandbi Foto Niklas Johansson

En samlande kraft Landskapsstrategi för Jönköpings län. Väddsandbi Foto Niklas Johansson En samlande kraft Landskapsstrategi för Jönköpings län Väddsandbi Foto Niklas Johansson Arbetssätt Arbetet ska ske i samverkan med andra regionala aktörer. Mål att ta fram en strategi för hur biologisk

Läs mer

Översiktsplanering. Strategi. Antagen KS 2012-11-27

Översiktsplanering. Strategi. Antagen KS 2012-11-27 Översiktsplanering Strategi Antagen KS 2012-11-27 Tyresö kommun / 2012-11-15 / 2012 KSM 0789 2 (9) Strategin har tagits fram av Carolina Fintling Rue, översiktsplanerare på Samhällsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

MKN vatten i PBL. Pär Persson. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering

MKN vatten i PBL. Pär Persson. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering MKN vatten i PBL Pär Persson Vattenstrateg Enheten för samhällsplanering Helhetssyn på mark och vatten möjlig genom PBL Marken ska vara lämplig för bebyggelse! vägledande Juridiskt bindande Det svenska

Läs mer

Landsbygdsutveckling i ÖP

Landsbygdsutveckling i ÖP Översiktsplan Sundsvall 2021 Landsbygdsutveckling i ÖP 1. Riktlinjer på olika nivåer 2. Tankar med planeringen 3. Utpekade områden 4. Nästa steg Ulrika Edlund, 2015-09-04 Mål och prioriteringar Attraktiva

Läs mer

Naturvårdsverket. Vid genomförandet av uppdraget ska även Miljömålsberedningen samt Sveriges Kommuner och Landsting höras. Regeringsbeslut 1 :5

Naturvårdsverket. Vid genomförandet av uppdraget ska även Miljömålsberedningen samt Sveriges Kommuner och Landsting höras. Regeringsbeslut 1 :5 Regeringsbeslut 1 :5 REGERINGEN 2012-03-08 M2012/722/Nm Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM Uppdrag till Naturvårdsverket att utarbeta en landskapsanalys och analysera relevanta styrmedel

Läs mer

HANDLINGSPLAN GRÖNPROGRAM FÖR FÖR LUNDS KOMMUN SAMRÅDSHANDLING

HANDLINGSPLAN GRÖNPROGRAM FÖR FÖR LUNDS KOMMUN SAMRÅDSHANDLING HANDLINGSPLAN GRÖNPROGRAM FÖR FÖR LUNDS KOMMUN SAMRÅDSHANDLING 2018-02-22 1 Om handlingsplanen Handlingsplanen tar utgångspunkt i Grönprogram för Lunds kommun och syftar till att förverkliga grönprogrammets

Läs mer

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering.

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. 1 (5) Handläggare: Anders Wilandson Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) Ärendebeskrivning Stockholms

Läs mer

HANDLINGSPLAN GRÖNPROGRAM FÖR FÖR LUNDS KOMMUN SAMRÅDSHANDLING

HANDLINGSPLAN GRÖNPROGRAM FÖR FÖR LUNDS KOMMUN SAMRÅDSHANDLING HANDLINGSPLAN GRÖNPROGRAM FÖR FÖR LUNDS KOMMUN SAMRÅDSHANDLING 2018-02-22 1 2 Om handlingsplanen Handlingsplanen tar utgångspunkt i Grönprogram för Lunds kommun och syftar till att förverkliga grönprogrammets

Läs mer

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering ÖREBRO KOMMUN 2017-10-26 Sam 493/2014 Bilaga till MKB Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering Stadsbyggnad orebro.se Box 33400, 701 35 Örebro Stadsbyggnadshus 1 Åbylundsgatan

Läs mer

Planering och beslut för hållbar utveckling

Planering och beslut för hållbar utveckling Planering och beslut för hållbar utveckling - Miljöbalkens hushållningsbestämmelser SOU 2015:99 Nytt om miljörätt 2016-03-17 Bengt Arwidsson Uppdraget Utredaren ska i slutbetänkandet redovisa en genomgripande

Läs mer

Godstransportstrategi för Västra Götaland

Godstransportstrategi för Västra Götaland Dnr: Godstransportstrategi för Västra Götaland Christian Bergman, VGR, berättar vid sammanträdet om arbetet med att ta fram en regional godstransportstrategi. Den handlar om hur Västra Götaland ska utvecklas

Läs mer

Remiss om Förslag till Grön infrastruktur - Regional handlingsplan för Stockholms län

Remiss om Förslag till Grön infrastruktur - Regional handlingsplan för Stockholms län 1 (5) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss om Förslag till Grön infrastruktur - Regional handlingsplan för Stockholms

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm)

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2015-09-20 Ärendenr: NV-01521-15 Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) Delredovisning

Läs mer

Vad är havsplanering? Jens Haapalahti, handläggare i fysisk planering enligt plan- och bygglagen, Länsstyrelsen i Norrbottens län

Vad är havsplanering? Jens Haapalahti, handläggare i fysisk planering enligt plan- och bygglagen, Länsstyrelsen i Norrbottens län Vad är havsplanering? Jens Haapalahti, handläggare i fysisk planering enligt plan- och bygglagen, Länsstyrelsen i Norrbottens län Vad är havsplanering? Havsplanering är en demokratisk process som leder

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

Undersökning av planens miljöpåverkan

Undersökning av planens miljöpåverkan Undersökning Samhällsbyggnad Handläggare Xxxx Xxxx 201X-XX-XX Diarienummer: 201X-XXXX Undersökning av planens miljöpåverkan Detaljplan för inom kommundelen/stadsdelen/serviceorten kommun, Västerbottens

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hammar 1: 62, Hammarö kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som leder

Läs mer

Vad händer i Stockholmsregionens gröna kilar?

Vad händer i Stockholmsregionens gröna kilar? Vad händer i Stockholmsregionens gröna kilar? Göteborg 2016-06-09 Bette Lundh Malmros och Elisabeth Mårell Stockholms läns landsting Innehåll 1 - Historik viktiga vägval och ställningstaganden 2 - Vad

Läs mer

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle.

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjer 1(5) Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjerna utgör grunden för arbetet med hållbar utveckling, vårt mål är ett strukturerat arbete där det framgår på ett tydligt

Läs mer

Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster. Svar på remiss från miljö- och hälsoskyddsnämnden

Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster. Svar på remiss från miljö- och hälsoskyddsnämnden Dnr Sida 1 (7) 2017-04-20 Handläggare Magdalena Möne 08-508 262 47 Till Trafiknämnden 2017-05-18 Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster. Svar på remiss från

Läs mer

Yttrande över remiss om Lidingö stads förslag till Blåplan

Yttrande över remiss om Lidingö stads förslag till Blåplan 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Elisabeth Mårell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss om Lidingö stads förslag till Blåplan Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts

Läs mer

Marica Lindblad Justerande

Marica Lindblad Justerande SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 17 maj 2018 KS-2018/65 1 (12) Nämnd Offentligt sammanträde Miljöberedningen Nej Sammanträdesdag 17 maj 2018 Tid och plats Beslutande Klockan 13:30-16:00, A-salen Ledamöter

Läs mer

Landvetter. 18 december 2018

Landvetter. 18 december 2018 Landvetter 18 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne. 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne

Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne. 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne Hushållning med jordbruksmark i den kommunala planeringen exempel Skåne 4 okt 2016 / Elisabet Weber, Länsarkitekt Länsstyrelsen Skåne Skåne i korthet! 33 kommuner 12 x 12 mil i kvadrat 1, 2 miljoner inv,

Läs mer

Akvatiskt områdesskydd särskilt RU värdefulla sjöar och vattendrag

Akvatiskt områdesskydd särskilt RU värdefulla sjöar och vattendrag Akvatiskt områdesskydd särskilt RU värdefulla sjöar och vattendrag Uppdrag i Havs- och vattenmyndighetens regleringsbrev för 2017 Fredrik Nordwall Enhetschef Biologisk mångfald Skydd av landområden, sötvattensområden

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd.

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd. ÖVERSIKTSPLAN 2035 Samråd ÄNGELHOLMS KOMMUN FOLDER www.engelholm.se/op2035 2(32) HUVUDDRAGEN I ÖVERSIKTSPLAN Den nya översiktsplanen är ett strategiskt dokument, en vision över den framtida utvecklingen

Läs mer

Från A till ÖP. - planeringsprocesser i mindre kommuner

Från A till ÖP. - planeringsprocesser i mindre kommuner Från A till ÖP - planeringsprocesser i mindre kommuner ÖP läget i Sverige 8% 23% 30% FÖP:ar 31% 38% 70 % i pågående arbete Kommunomfattande ÖP. Antagandeår: 2017/2018 1990-1999 2000-2009 2010-2013 2014-2017

Läs mer

Proposition 2013/14:141 Miljödepartementet

Proposition 2013/14:141 Miljödepartementet En svensk strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster Proposition 2013/14:141 2010 CBD Nagoya 2011 EU-strategi 2011-2013 Uppdrag och utredningar 2014 Regeringsbeslut i mars Riksdagen i juni Strategi

Läs mer

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen. Utställning 27 juni 3 november 2017

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen. Utställning 27 juni 3 november 2017 Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen Utställning 27 juni 3 november 2017 En omfattande process med tät dialog RUFS 2050 fyller flera funktioner Befolkningstillväxten är utgångspunkt Stockholmsregionen

Läs mer

Samordnad kommunal och regional planering i praktiken. Pål Karlsson

Samordnad kommunal och regional planering i praktiken. Pål Karlsson Samordnad kommunal och regional planering i praktiken Pål Karlsson Jobba tillsammans ingen förankring Kommunerna, regionen, länsstyrelsen, trafikverket Alla kommuner måste ha nytta och vara delaktiga Kontaktgrupp

Läs mer

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-10-12 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Eva Hägglund Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering

Läs mer

Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2014-11-05 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2014/278 Ekosystemtjänster i en expansiv region, strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län- svar på remiss Förslag till

Läs mer

Den Gröna Promenadstaden redovisning av samråd och beslut om utställning

Den Gröna Promenadstaden redovisning av samråd och beslut om utställning STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-18 Handläggare: Katarina Borg Tfn 08-508 275 39 Till Stadsbyggnadsnämnden Den Gröna Promenadstaden redovisning av samråd och beslut

Läs mer

Skydd av värdefulla natur- och kulturmiljöer

Skydd av värdefulla natur- och kulturmiljöer Skydd av värdefulla natur- och kulturmiljöer Skånes ansvarsmiljöer i bland annat ädellövskogar, våtmarker, sandmarker och sötvattensmiljöer ska säkerställas. Arbetet fokuseras på värdetrakter, som Länsstyrelsen

Läs mer

Tjänsteskrivelse Remissvar Miljömålsberedningens delbetänkande Med miljömålen i fokus hållbar användning av mark och vatten

Tjänsteskrivelse Remissvar Miljömålsberedningens delbetänkande Med miljömålen i fokus hållbar användning av mark och vatten ANNA EDHOLM SID 1/5 KOMMUNPLANERARE ANNA.WINNERSJO-EDHOLM@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Remissvar Miljömålsberedningens delbetänkande Med miljömålen i fokus hållbar användning av mark

Läs mer

Regionala utmaningar och regional planering - storstäderna i det regionala perspektivet. Göran Persson

Regionala utmaningar och regional planering - storstäderna i det regionala perspektivet. Göran Persson Regionala utmaningar och regional planering - storstäderna i det regionala perspektivet Göran Persson Perspektiv på regional planering Samhällsförändringar innebär alltid behov av ny planering Byggnadsstadgan

Läs mer

Fördjupade riktlinjer om regionala handlingsplaner för grön infrastruktur i prövning och planering

Fördjupade riktlinjer om regionala handlingsplaner för grön infrastruktur i prövning och planering Fördjupade riktlinjer om regionala handlingsplaner för grön infrastruktur i prövning och planering Workshop Stockholm 19 Maj 2017 1 Fördjupade riktlinjer om planernas användningsområden Fördjupade riktlinjer

Läs mer

Framtagande av en prioriteringslista för skydd av natur

Framtagande av en prioriteringslista för skydd av natur PM Utfärdat 2017-11-15 BN 2017-11-28 Diarienummer 0727/16 Planavdelningen Evelina Eriksson Telefon 031-368 16 07 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Framtagande av en prioriteringslista för skydd

Läs mer

Särskild sammanställning av miljöaspekter till Översiktsplan för Höörs kommun

Särskild sammanställning av miljöaspekter till Översiktsplan för Höörs kommun 2018-05-09 KSF 2009/149 1 (6) Kommunstyrelsen Särskild sammanställning av miljöaspekter till Översiktsplan för Höörs kommun Bakgrund I samband med att en översiktsplan antas ska en särskild sammanställning

Läs mer

Eskilsby. 12 december 2018

Eskilsby. 12 december 2018 Eskilsby 12 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Mörrumsån, Hur når vi målet god status?

Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Åsnen och Mörrumsån Rikt växt och djurliv, hög biologisk mångfald Stor betydelse för rekreation och friluftsliv (riksintresse) Stor betydelse för turistnäringen

Läs mer

Svar på motion 2013:06 från Christer Johansson (V) om kartläggning av ekosystemtjänsterna i Knivsta kommun KS-2013/592

Svar på motion 2013:06 från Christer Johansson (V) om kartläggning av ekosystemtjänsterna i Knivsta kommun KS-2013/592 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/592 2014-01-13 Kommunstyrelsen Svar på motion 2013:06 från Christer Johansson (V) om kartläggning av ekosystemtjänsterna

Läs mer

Övergripande planer, strategier etc

Övergripande planer, strategier etc Agenda Kommentarer på enkätsammanställning fyll på ofullständiga frågor? SWOT genomgång, vad kan vi få ut av den? Fyll på SWOT ensam eller i bikupor Struktur handlingsplan Arbetet till 2 december Övergripande

Läs mer