Dagordning Fullmäktigemöte

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dagordning Fullmäktigemöte"

Transkript

1 DAGORDNING Fullmäktigemöte 4 Kårhuset Lund, Mattias Näsström, Talman 2019 Dagordning Fullmäktigemöte Tid: Tisdag 7 maj 2019 kl Plats: Hollywood, Kårhuset Ärende Åtgärd Kom Bilaga 1 TFMÖ Beslut 2 Tid och sätt Beslut 3 Justering av röstlängd Beslut 4 Val av justeringsperson Beslut X 5 Datum för justering av protokoll Beslut X 6 Adjungeringar Beslut X 7 Fastställande av föredragningslistan Beslut 8 Meddelanden Information 9 Rapporter Information a) KFS Styrelse Information b) Kårstyrelsen Information 1.1 c) Presidiet Information 1.2 d) Ekonomi Information 10 Föregående mötesprotokoll Beslut X Entledigande av Fullmäktigeledamot Beslut Valärenden Beslut a) Ledamot i kårstyrelsen (2) Beslut X b) Head of International Introduction (1) Beslut X 4.1 c) Ledamot i LTHs styrelse (1o, 2s) Beslut X d) Ledamot i LTHs ledningsgrupp för jämställdhet, likabehandling och mångfald (1o, 2s) Beslut e) Ledamot i LTHs biblioteksnämnd (1o, 2s) Beslut X f) Ledamot i LTHs forskarutbildningsnämnd (2o, 3s) Beslut g) Ledamot i LTHs forskningsnämnd (2o, 3s) Beslut X 13 Proposition angående stadgaförändring för val av auktoriserad revisor 14 Proposition strategisk plan och verksamhetsplan för 2019/ Proposition angående införande av Policy för entledigande och avstängning X X Beslut 5.1 Beslut Beslut Motion om icke-binärt alternativ till Truls och Trula Beslut Motion angående uppdatering av Policyn för alkohol och droger Beslut Motion angående styrelsens avstängning av Kristofer Jansson Beslut X Övrigt Diskussion 20 TFMA Beslut Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola 1 (2)

2 DAGORDNING Fullmäktigemöte 4 Kårhuset Lund, Mattias Näsström, Talman 2019 I Teknologkårens tjänst, MATTIAS NÄSSTRÖM Talman 2019 Kommentarer till dagordningen 4 Erik Ivarsson och Erik Söderling föreslås till justeringspersoner 5 Fullmäktige föreslås ge en veckas tid för att färdigställa protokollet samt en vecka för justering. Det innebär att det ska vara färdigskrivet den 14 maj 2019 och färdigjusterat den 21 maj Fullmäktige föreslås adjungera alla som skriver upp sig på en runtskickad lista. 10 Ej färdiga protokoll: ValFM 2019, FM a) Axel Syrén och Carl Boklund har inkommit som kandidater. 12 b) Bordlagd från ValFM. Bilagan är en känslig handling och har bara skickats till ledamöter i Fullmäktige. 12 c) Bordlagd från ValFM. På grund av miss från min sida kommer Doktsektionens nomineringar komma ut som sen handling senast 1/5. 12 d) Se 12 c) 12 e) Se 12 c) 12 f) Se 12 c) 12 g) Se 12 c) 13 Andra läsningen av stadgeändring. 18 Bilagorna är känsliga handlingar och har bara skickats till ledamöter i Fullmäktige. Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola 2 (2)

3 STYRELSERAPPORT FM3 Kårhuset Lund, Hanna Järpedal, Styrelseordförande 18/19 Styrelserapport FM Denna rapport avser perioden 27/3 15/3. Perioden som gått Sedan min förra rapport så har Kårstyrelse och Kårordförande tillsammans anordnat en träff för samtliga ansvariga för kollegier. På träffen diskuterades vad som gör ett bra kollegie och vilka förutsättningar som saknas för att ha en god kollegiekultur idag. Som följd av detta möte har vi även valt att yrka på att teambuildning-pengar möjliggörs för varje kollegie. Vi har även arbetat med att meddela de Fria föreningarna om att de från verksamhetsårs-skiftet inte längre kommer få vara just det och möjligheten för dem att bli Samarbetsföreningar. Vi har även arbetat hårt med att bereda både VP:n och budgeten (med stor hjälp av budgetgruppen) samt börjat överlämna till våra efterträdare. Vi har även hållt S13, S14 och S15. På S13 i Helsingborg godkändes nya funktionärer till Informationsutskottet och ARKAD. Kårstyrelsen beslutade om att föreslå ändringar i reglementet, policyn för val och policyn angående alkohol och drogpolicy. Vidare uppdaterades utskottsdirektivet för utbildningsutskottet och en riktlinje för Samarbetsföreningar. På S14 stadfästes nya funktionärer till Arkivutskottet och Kårhusservice. Det klubbades även uppdaterade Verksamhetsplansprojektplaner gällande punkt 2 och 3. En uppsjö av riktlinjer valde styrelsen att avskaffa samt slå ihop, det beviljades budgetsavsteg för Arkivutskottet och deras rekryteringsträff. Det diskuterades även ett budgetsutkast gällande Teknologkårens Jubileum. På S15 stadfästes två funktionärer i Jubileumskommittén och detaljbudgeten för jubileumet klubbades. Sen lades mycket tid på att gå igenom framförallt budgeten men även verksamhetsplanen för nästa verksamhetsår. Det mynnade ut i två propositioner som kommer skickas upp till nästa fullmäktigemöte. Efter nästan sju timmar var verksamhetsåretshittills längsta styrelsemöte avklarat! Kommande verksamhet Vi kommer alldeles strax skicka ut inbjudan till en lunch för att tacka Kårhusets donatorer, genomföra en Tour-de-styrelse för Kårstyrelsen, Heltidarna och Sektionsstyrelser samt planera Skiphteshelgen där överlämning sker mellan heltidare, Kårstyrelsen och utskottsordföranden. Vi håller även på med en ny Riktlinje för Kollegier och att ta ett ordentligare grepp om vår kollegieverksamhet. I styrelsens tjänst, dag som ovan HANNA JÄRPEDAL Styrelseordförande 18/19 Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola 1 (1)

4 RAPPORT Rapport från presidiet Kårhuset Lund, Maria Gunnarsson, Kårordförande 18/19 Rapport från presidiet Avser perioden Allmänt Då flera av oss har fått efterträdare så har några börjat smygstarta med sin individuella överlämning, och planeringen inför sommarens gemensamma överlämning har även den börjat. KO och GS har dragit i arbeten med att ta fram en ny verksamhetsplan respektive budget för nästa verksamhetsår där även några andra heltidare samt styrelsemedlemmar har deltagit. GS har även hjälpt några sektioner och föreningar med sin bokföring inför kommande bokslut, och har haft andra vice kårordföranden i VORK på besök i Lund där bland annat överlämning diskuterades. KO har suttit en hel del med att skriva handlingar som har mynnat ut i förslag som skickats upp till styrelsen och Fullmäktige. Vederbörande sitter även med i en grupp tillsammans med representanter från AF, KK och två andra kårer som ska ta fram ett format på en utbildning i hantering av sexuella trakasserier som är tänkt att bli en återkommande utbildning för heltidare i Lunds studentliv. I skrivande stund längtar vi efter lite välförtjänt påskledighet. Utbildning Precis innan påsk så kommer HU, UI och UE ha besök av andra utbildningsheltidare i samarbetet RUBIK. UE förbereder även för fullt inför SFSFUM, det vill säga Sveriges förenade studentkårers fullmäktige, som ska sammanträda i Östersund 3-5 maj. SA har med hjälp från sektionerna satt upp posterkampanjen som är framtagen i samarbete med LTH och som är tänkt att uppmärksamma fall av trakasserier och diskriminering och att det inte är beteende som vi tolererar. Det dagliga arbetet rullar på bra inom utbildningsutskottet med möten med bland annat LTHs ledning och de andra kårerna som sker regelbundet varje vecka. I början av april deltog några av heltidarna samt en representant från Dokt-sektionen på ett möte där LTHs studentinflytande skulle kartläggas där vi fick komma med mycket input på hur vi tycker att arbetet fungerar. Näringsliv Näringslivsansvarig och projektledare ARKAD har träffat sina motsvarigheter i samarbetet ARG som denna gång har träffats i Uppsala. ARKAD har även haft PR-vecka och öppnat sin inledande anmälan till mässan. Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola 1 (2)

5 RAPPORT Rapport från presidiet Kårhuset Lund, Maria Gunnarsson, Kårordförande 18/19 Innovation Week arrangerades lv 3 med flera olika arrangemang under veckan samt en minimässa i Gasque på torsdagen. Veckan blev lyckad även om man hade hoppats på lite fler besökare under mässan. Men för att vara ett nytt koncept så var det framgångsrikt. Fritid På fritidssidan så planeras det för fullt inför bland annat tandem som är den maj och jubileumsveckan som är veckan efter det med en avslutande jubileumsbal den 18 maj. Den 17 april ska även danskurserna fira jubileum och till detta har bandet Perikles bokats. 4 maj arrangerar Tackmästeriutskottet JätteFunktionärsFesten som är en tacksittning med släpp för alla funktionärer både på Teknologkåren centralt och på sektionerna. Info håller på att se över Kårens grafiska profil och även möjligheterna att skapa en ny hemsida som bättre kan fylla våra behov samt vara mer lättadministrerad än vår nuvarande. För Pedellen med sitt Husutskott så närmar sig också tandem där de ska fixa tekniken, och planering har även dragit igång inför evenemang såsom UtEDischot och Nollelördagen där det kommer krävas en del jobb. I Presidiets tjänst, dag som ovan MARIA GUNNARSSON Kårordförande 18/19 Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola 2 (2)

6

7

8

9

10

11

12 FULLMÄKTIGEHANDLING Entledigande av Fullmäktigeledamot Lund, Axel Syrén, Fullmäktigeledamot 2019 Entledigande av Fullmäktigeledamot Bakgrund Eftersom jag, Axel Syrén, kandiderar till Kårstyrelse, och det finns utrymme för intressekonflikt mellan posterna som ledamot i Kårstyrelsen och Fullmäktige, önskar jag entlediga mig från mitt mandat i Fullmäktige, med verkställande den siste juni. Förslag Jag yrkar att Fullmäktige entledigar Axel Syrén från posten Fullmäktigeledamot med inverkan den siste juni AXEL SYRÉN Fullmäktigeledamot 2019 Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola 1 (1)

13 STRATEGISK PLAN Teknologkåren vid LTH Kårhuset Lund, Fullmäktige Strategisk plan Teknologkårens strategiska plan beskriver målsättningen för Teknologkårens verksamhet och hur den ska uppnås. Den strategiska planen är sprungen ur det tidigare mål- och visionsdokumentet som togs fram av kårstyrelsen under våren 2014 och färdigställdes under nästkommande verksamhetsår. 1. Syfte Syftet med Teknologkårens strategiska plan är att: ge en helhetsbild av Teknologkårens målsättningar och verksamhetsområden. förenkla utvärdering av Teknologkårens verksamhet vilket bidrar till kontinuitet i organisationen. användas vid framtagande av Teknologkårens verksamhetsplan. hålla reda på projekt och verksamhet som är tänkt att löpa över flera års sikt. 2. Användning Visionen och målen i den strategiska planen bör genomsyra hela Teknologkårens verksamhet och ska dessutom ligga till grund för framtagande av varje års verksamhetsplan. Punkterna i verksamhetsplanen ska motiveras av målen i detta dokument. Uppföljning av målen skall göras i slutet av varje verksamhetsår och en större översyn bör genomföras var femte år. Nästa större översyn bör göras Vidare ska den strategiska planen varje år uppdateras med fokusområden som förklaras närmare i avsnitt Vision En vision är en beskrivning av ett idealtillstånd. En vision ska vara något som alla kan enas kring och sträva mot. Teknologkårens vision bör dessutom vara långsiktig, utmanande, engagerande och sätta studenterna i fokus. Teknologkårens vision är: Alla studenter ska ha de bästa förutsättningarna för en värdefull studietid såväl nu som för framtiden. Visionen utgår från studenter och begränsar sig inte till Teknologkårens verksamhet. Detta då kåren finns till för studenterna och inte tvärtom. Med studenter avses i detta dokument samtliga studerande och forskarstuderande vid Lunds Tekniska Högskola. Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola 1 (5)

14 STRATEGISK PLAN Teknologkåren vid LTH Kårhuset Lund, Fullmäktige 4. Mål Möjligheten att uppnå visionen påverkas av ett antal faktorer. Dessa har listats som mål nedan. Alla studenter ska ha möjlighet att kunna utvecklas under hela sin studietid Alla studenter ska känna gemenskap och samhörighet Alla studenter ska känna att de har inflytande och kan påverka sin studiesituation Alla studenter ska känna sig trygga under hela sin studietid Alla studenter ska få ett bra bemötande och behandlas på lika villkor Alla studenter ska uppleva att alla aspekter av deras studietid håller en hög kvalité Alla studenter ska må bra under hela sin studietid Alla studenter ska efter sin studietid känna att den var värdefull 5. Organisationsmål Teknologkåren har en viktig roll i strävan efter att uppnå ovanstående mål och i förlängning visionen. För att göra detta så har ett antal mål för Teknologkårens organisation satts upp. Teknologkåren ska ha en tydlig, effektiv och transparent organisation Teknologkåren ska vara en slagkraftig organisation med stark integritet Teknologkåren ska ha en långsiktigt ekonomiskt hållbar organisation Teknologkåren ska vara en attraktiv organisation att engagera sig i 6. Teknologkårens Verksamhetsplan Teknologkårens verksamhetsplan tas fram under våren varje år och sätts för nästkommande verksamhetsår. Verksamhetsplanen är medlemmarnas verktyg att genom Fullmäktige påverka de arbetsområden som Teknologkåren ska arbeta med och lägga extra tyngd på under verksamhetsåret Upplägg Vissa frågor som Teknologkåren arbetar med sträcker sig över ett tidsspann som är längre än ett år. Vi kallar frågorna för fokusområden och de listas i det här dokumentet. Ett till två fokusområden införs av Fullmäktige årligen allt eftersom de gamla löper ut. Ett fokusområde har ett tidsspann på max tre år och således kan det som mest löpa 3 6 fokusområden parallellt. Varje fokusområde innehåller en kortare bakgrundsbeskrivning och en målbild. Upplevs målen för ett fokusområde ha uppnåtts före tidsramens slut går det naturligtvis att stryka ur dokumentet. För att uppnå en bra och lagom arbetsbelastning för Kårstyrelsen består verksamhetsplanen av upp till 12 projekt. Projekten är antingen årsspecifika projekt som är väl avgränsade till ett år eller projekt som konkretiseras ur fokusområdena. En bra balans mellan de två projekttyperna är eftersträvansvärt och därför läggs följande begränsningar på Teknologkårens verksamhetsplaner: Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola 2 (5)

15 STRATEGISK PLAN Teknologkåren vid LTH Kårhuset Lund, Fullmäktige Verksamhetsplanen består av maximalt 12 projekt. Varje fokusområde måste konkretiseras ner i minst ett projekt årligen. Det måste finnas minst tre årsspecifika projekt i varje verksamhetsplan Gällande fokusområden Den digitala kåren i modern tid Verksamhetsåren 16/17 18/19 Många av Teknologkårens system har några år på nacken samtidigt som IT-samhället runt omkring oss har utvecklats väldigt fort. Vi har gått från lokala IT-lösningar till att allt mer ska vara enkelt åtkomligt genom internet. Teknologkåren har tyvärr inte riktigt hängt med i den utvecklingen och det är dags att vi kommer ikapp. Målsättningarna med fokusområdet är Digitalt material som produceras ska vara lättillgängligt och sökbart för framtida funktionärer. Teknologkårens IT-infrastruktur och IT-system ska inte stå och falla på att en enstaka person eller grupp har kunskap. Teknologkårens funktionärer kan arbeta på ett modernt och effektivt sätt med IT. Teknologkåren har lätthanterliga interna IT-system. Vilka är Teknologkåren? Verksamhetsåren 16/17-18/19 Som namnet på fokusområdet antyder så finns en bristande kunskap om vad och vilka Teknologkåren är. Det gäller bland medlemmar, sektioner och externa parter. Vi har en förkortning TLTH som ständigt förväxlas med LTH. Vi har problem med att nå ut till våra medlemmar med information och avståndet dit upplevs som stort. Målsättningarna med fokusområdet är Det finns en tydlig kommunikationsplan för att nå ut till alla medlemmar. Alla medlemmar vet var de har Teknologkåren. Alla medlemmar vet vad Teknologkåren gör. Teknologkåren har ett starkt varumärke. Centralorganisationen och sektionerna Verksamhetsåren 17/18-19/20 Vi arbetar på sektionerna på olika sätt och är i ständig kontakt med dem. Det finns dock fortfarande oklarheter i vad centralorganisationens roll ska vara i förhållande till sektionerna. Vi jobbar med sektionskontakter och kollegier, vilket minskar avståenden, men vi skulle kunna göra så mycket mer. En början på det hela är att reda ut vem som egentligen gör vad. Målsättningarna med fokusområdet är Sektionerna ska vara en naturlig del av Teknologkåren Teknologkårens centralorganisation och sektionerna ska inte konkurrera med varandra Det ska tydligt framgå vilken organisation gör vad. Det ska vara lätt att dra nytta av varandras styrkor och erfarenheter. Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola 3 (5)

16 STRATEGISK PLAN Teknologkåren vid LTH Kårhuset Lund, Fullmäktige Pedellens arbetsbelastning Verksamhetsåren 17/18-19/20 Teknologkårens Pedeller jobbar väldigt mycket, är ofta väldigt stressade och lever på gränsen till utbrändhet. Det har tidigare diskuterats om att ha en extrapedell under Nollningen, byta mandatperiod och lägga över arbetsuppgifter på kanslisten och andra heltidare. Inget konkret har gjort för att förändra situationen och det är en arbetsuppgift som kommer ta tid. Bra förändringar av heltidarposter kräver utredning, implementationsplan och utvärdering. Målsättningarna med fokusområdet är Pedellen ska må bra och trivas med sitt engagemang. Pedellen ska ha en hållbar arbetsbelastning. Kanslist Ekonom Verksamhetsåren 18/19-20/21 Teknologkåren har idag två stycken tillsvidareanställda, en ekonom samt en kanslist/ekonomiassistent. Dessa båda har en gemensam arbetsgrad på 110 %. Teknologkårens ekonom har uttryckt ett önskemål om att minska sin arbetsgrad och med tiden helt sluta som ekonom, samtidigt som kanslisten/ekonomiassistenten uttryckt ett önskemål om att på sikt arbeta mer och då gärna mer med ekonomiuppgifter. Teknologkåren behöver därför ordentligt gå igenom de anställdas roller, hur dessa bör arbeta och kan vara heltidarna behjälpliga samt ha rätt kunskap för att utföra allt sitt arbete. Målsättningarna med fokusområdet är Teknologkårens anställda ska ha en arbetsfördelning som speglar arbetsbördan. Teknologkåren ska säkerställa att det finns kompetent personal till ekonomiarbetet. Intern marknadsföring och rekryteringsprocess Verksamhetsåren 18/19-20/21 Teknologkåren har haft problem den senare tiden med att fylla väsentliga poster inom centralorganisationen framförallt heltidare och styrelseposter. Det finns även en stor osäkerhet kring hur valen skall gå till och även hur valberedningsprocess bör gå till. Därav behöver det utredas hur det funkar idag och även ses över vilka förändringar som bör göras och sedan bör detta implementeras innan en utvärdering görs för att säkerställa att förändringarna är rätt. Målsättningarna med fokusområdet är att det ska vara tydligt hur ett val ska gå till och vilket process som skall genomföras. Att valberedningen skall ha en tydlig roll i all marknadsföring och rekrytering av funktionärsposter. Att samtliga poster skall marknadsföras och vara tillgänliga för samtliga medlemmar. Ekonomisk strategi och donatorssystem Under de föregående verksamhetsåren har ett arbete gjorts för att identifiera Teknologkårens långsiktiga finansiella behov, framförallt kopplat till en framtida investering i Kårhuset. För att redan nu börja förbereda oss på den investeringen så bör grunderna läggas för ett donatorssystem. I åtanke bör man ha Kårens långsiktiga ekonomiska mål samt efterfrågan från företag och alumner att bidra till vår verksamhet. Man bör ta hjälp av LTH som har Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola 4 (5)

17 STRATEGISK PLAN Teknologkåren vid LTH Kårhuset Lund, Fullmäktige visat intresse för att hjälpa oss i denna frågan, då de via LU besitter kunskap inom detta område. Målsättningarna med fokusområdet är Teknologkåren säkerställer att det finns ekonomiska medel för att behålla eller utöka mängden lokaler under en lång tid framöver. Organisationen gör sig mindre beroende av enskilda finansieringsformer. Internationalisering Internationalisering har den senaste tiden seglat upp som en av de mest utbildningspolitiskt relevanta frågorna. Som en del av Teknologkårens vision så skall internationella studenter ges samma förutsättningar att ta del av Teknologkårens verksamheter som inhemska studenter och språkliga barriärer skall undvikas. Teknologkåren skall kunna representera alla studenter vid LTH. Därav så ligger det i Teknologkårens intresse att arbeta för att internationella studenters möjligheter att påverka sina utbildningar realiseras. Vidare så skall möjligheterna att delta i Teknologkårens och sektionernas evenemang vara likvärdiga för inhemska såväl som internationella studenter. Målsättningarna med fokusområdet är Att ytterligare möjliggöra förutsättningar för internationella studenter att delta i Teknologkårens verksamhet säkerställer att vi finns till för alla våra studenter. Att studenter från alla nationaliteter kan bidra till utvecklingen av utbildningarna och sin studiesituation. Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola 5 (5)

18 Verksamhetsplan 2019/2020 Teknologkåren vid LTH

19 VERKSAMHETSPLAN FÖR 19/20 Teknologkåren vid LTH Kårhuset Lund, Fullmäktige Vad är en verksamhetsplan? Verksamhetsplanen är medlemmarnas verktyg att genom Fullmäktige påverka de arbetsområden som Teknologkåren ska arbeta med och lägga extra tyngd på under verksamhetsåret. Grundtanken med verksamhetsplanen är att ha konkreta mål att arbeta med under året utan att i alltför stor utsträckning detaljstyra verksamheten. Ansvar Det är Kårstyrelsens ansvar att arbeta med, följa upp och avrapportera de olika projekten inom verksamhetsplanen. För att klara av uppdraget behöver Kårstyrelsen inhämta expertkompetens och arbetskraft från utskotten och från funktionärerna (så väl heltidsarvoderade som ideella). Det är dock alltid Kårstyrelsen som ansvarar för att arbetet fortgår löpande under verksamhetsåret. Alla projekt i verksamhetsplanen ska vara avslutade inom sin tidsram. Del- och slutrapportering av verksamhetsplanen Vissa av projekten kommer att mynna ut i rapporter eller i ärenden som kommer att presenteras inför Fullmäktige under årets gång, men för att underlätta inför framtidens tillbakablickar och för att ge en helhetsbild av arbetet som gjorts ska resultatet av verksamhetsplanens alla projekt redovisas till Fullmäktige. Det ska göras genom verksamhetsberättelsen som presenteras under nästkommande verksamhetsårets Höstfullmäktige. Även delrapporter av verksamhetsplanen bör ges till Fullmäktige under årets gång för att säkerställa att arbetet rör sig i rätt riktning. Struktur och format Verksamhetsplanen består av tolv projekt där tanken är att varje styrelseledamot får ansvaret över två projekt var. Kårstyrelsens ordförande och Kårordförande bör således inte ansvara över några projekt, istället står de för stöd och samordning. Samtidigt ger begränsningen till tolv projekt utrymme för sittande styrelse att välja en annan arbetsfördelning. Rekommenderat är att varje projekt tillskrivs en projektgrupp med en styrelseledamot i spetsen. Projektgruppen konkretiserar sedan ner sitt projekt med en projektplan som godkänns av Kårstyrelsen. Själva verksamhetsplanen i sig är uppbyggd genom två större delar: projekt sprungna ur den strategiska planens fokusområden samt årsspecifika projekt för innevarande verksamhetsår. Vissa projekt tar avstamp ur tidigare arbete medan andra startar från noll. Fokusområdena listas i den strategiska planen och utgörs av områden och projekt som tar en längre tid än ett år att genomföra. I årets verksamhetsplan är sju av de tolv projekten konkretiserade från fokusområden i den strategiska planen. Utöver det finns det fyra projekt som identifierats som viktiga för Teknologkåren under verksamhetsåret 2019/2020 men som samtidigt är väl avgränsade för att kunna genomföras under ett verksamhetsår. Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola (1)

20 VERKSAMHETSPLAN FÖR 19/20 Teknologkåren vid LTH Kårhuset Lund, Fullmäktige Sammanfattning av verksamhetsplanens innehåll. Vad är en verksamhetsplan? 1 Ansvar 1 Del- och slutrapportering av verksamhetsplanen 1 Struktur och format 1 Fokusområde: Centralorganisationen och sektionerna [17/18-19/20] 3 1) Avsiktsförklaring sektioner - Teknologkåren centralt 3 Fokusområde: Pedellens arbetsbelastning [17/18-19/20] 3 2) Pedellen - Utvärdering av förändringar 3 Fokusområde: Kanslist ekonom [18/19 20/21] 4 3) Implementering och överlämning 4 Fokusområde: Intern Marknadsföring och rekryteringsprocess[18/19-20/21] 4 4) Marknadsföring via hemsida 5 5) Rekrytering 5 Fokusområde: Ekonomisk strategi och donatorssystem [19/20 21/22] 6 6) Uppstart av donatorssystem 6 Fokusområde: Internationalisering [19/20 21/22] 7 7) Organisatoriska förutsättningar för internationalisering 7 8) Teknologkåren klimatarbetar 8 9) Introduktion till Teknologkåren för nyantagna 8 10) Vad får man som funktionär på Teknologkåren? 9 Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola (2)

21 VERKSAMHETSPLAN FÖR 19/20 Teknologkåren vid LTH Kårhuset Lund, Fullmäktige Fokusområde: Centralorganisationen och sektionerna [17/18-19/20] 1) Avsiktsförklaring sektioner - Teknologkåren centralt Begrepp som Teknologkåren centralt, kåren centralt och centralorganisationen har börjat användas mer och mer. Skillnaden och likheterna mellan sektionerna och Teknologkårens centralorganisation poängteras och synliggörs i hopp om att knyta organisationerna närmare varandra. Men för att kunna göra detta behövs en tydlig utgångspunkt för vilka skillnaderna och likheterna egentligen är och om de överhuvudtaget borde existera. Är centralorganisationen en extra sektion? Konkurrerar centralorganisationen med sektionerna? Vem eller vilka aktörer riktar sig centralorganisationen mot? Projektmål Utifrån den framtagna organisationskartläggningen från 18/19 ta fram en avsiktsförklaring mellan sektionerna och Teknologkåren centralt för att förtydliga uppgifter och ansvar. Effektmål Genom att ha tydliga förväntningar på samarbetet mellan Teknologkåren centralt och sektionerna undviks konflikter och belyses möjligheter. Genom att formulera förväntningarna i ett dokument som årligen uppdateras och undertecknas kan samarbetet fortsätta utvecklas. Fokusområde: Pedellens arbetsbelastning [17/18-19/20] 2) Pedellen - Utvärdering av förändringar Det finns idag en negativ bild av att man som Pedell blir arg och bitter under sin mandatperiod. Även om bilden kanske inte är helt sann så existerar problemet med att våra Pedeller jobbar väldigt mycket, är ofta väldigt stressade och lever på gränsen till utbrändhet. Det är inte ett nytt problem utan tidigare utredningar har gjorts med varierande omfattning. De har dock inte genererat några lösningar. Projektmål Utvärdera de förändringar som gjordes under 18/19 rörande Pedellens arbetsuppgifter med fokus på hur mycket de lyckades avlasta posten. Ta fram en plan på hur mycket uthyrningsverksamhet Kåren bör ha ur ett ekonomiskt samt arbetsmässigt perspektiv. Effektmål Arbetsmängden för Pedellen håller sig under året och även kommande år på en rimlig nivå. Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola (3)

22 VERKSAMHETSPLAN FÖR 19/20 Teknologkåren vid LTH Kårhuset Lund, Fullmäktige Fokusområde: Kanslist - ekonom [18/19 20/21] 3) Implementering och överlämning Teknologkåren har idag en ekonom som arbetar på 40 % samt en kanslist som även arbetar som ekonomiassistent om sammanlagt 70 %. Teknologkårens ekonom uttryckte under 2016/2017 ett önskemål om att gå ner i tid och därav gjordes dagens fördelning. Men vår ekonom har även uttryckt att hon med tiden vill minska sin arbetsgrad ytterligare och med tiden sluta som Teknologkårens ekonom, detta samtidigt som vår kanslist är intresserad av att öka sin arbetsgrad och även axla rollen som ekonom. Detta innebär att Teknologkåren behöver ställa om för detta och även ha en plan så att inte kunskap går förlorad och att vår kanslist har kunskapen för att ta över detta arbetet. Detta arbetet innebär även en översyn av det administrativa arbetet som görs och de arbetsprocesser som finns. Projektmål Implementera och överlämna en ny arbetsfördelning till de anställda utifrån planen som sattes under 18/19. Effektmål De anställda får en bra överlämning och en tydlig bild av deras arbetsuppgifter. Fokusområde: Intern Marknadsföring och rekryteringsprocess [18/19-20/21] Den senaste tiden har Teknologkåren kämpat med ett lägre söktryck till funktionärsposter och oklarheter kring hur vår valprocess bör fungera. Detta har skapat osäkerhet och merarbete för delar av våra funktionärer. Samtidigt har Teknologkårens valberedning de senaste åren flaggat för att deras arbete inte känns meningsfullt och är svårt att genomföra. Detta har bland annat bidragit till svårigheter med att rekrytera en valberedning till Teknologkåren centralt. Därav behöver Teknologkåren arbeta med sin interna marknadsföring och rekryteringsprocess. Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola (4)

23 VERKSAMHETSPLAN FÖR 19/20 Teknologkåren vid LTH Kårhuset Lund, Fullmäktige 4) Marknadsföring via hemsida Marknadsföringen av Teknologkåren är i dagsläget spridd över många olika plattformar och saknar en självklar kanal. En välfungerande hemsida hade kunnat vara en sådan, och därför bör det arbetas för att ta fram en ny hemsida som är lättanvänd både för såväl administratörer som medlemmar. Sidan bör denna vara den självklara platsen som studenter vid LTH vänder sig till för att få aktuell information om Teknologkåren. Projektmål En ny hemsida tas fram som har låga krav på kunskapsnivån för administratörerna av denna. Inför en överflytt till den nya hemsidan uppdateras all information som finns på den nuvarande hemsidan. Effektmål Information blir lätt att sprida och enkel att hitta för alla Teknologkårens medlemmar eller presumtiva medlemmar. Det sprids en positiv och professionell bild av Teknologkåren som lockar till sig funktionärer samt deltagare på evenemang. 5) Rekrytering För att underlätta arbetet för valberedningen och andra funktionärer som jobbar med rekrytering så bör det tas fram tydligare riktlinjer kring hur, när och vem som jobbar med marknadsföring och annan administration kring val. En idé är att förtydliga vilka perioder som vi söker funktionärer på Teknologkåren genom att införa valperioder. För att stärka valberedningens roll både centralt och på sektionerna så bör vi även förbättra samarbetet däremellan. Projektmål Rekrytera utskottsfunktionärer under specifika valperioder samt utvärdera det systemet. Införa ett valberedningskollegie på prov under ett år och sedan bedöma ifall det bör kvarstå. Effektmål Det blir tydligt för valberedning, utskottsordföranden samt medlemmar hur och när man kan söka poster på Teknologkåren. Alla valberedningar inom Teknologkåren får den kunskap uppdraget kräver. Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola (5)

24 VERKSAMHETSPLAN FÖR 19/20 Teknologkåren vid LTH Kårhuset Lund, Fullmäktige Fokusområde: Ekonomisk strategi och donatorssystem [19/20 21/22] 6) Uppstart av donatorssystem Under de föregående verksamhetsåren har ett arbete gjorts för att identifiera Teknologkårens långsiktiga finansiella behov, framförallt kopplat till en framtida investering i Kårhuset. För att redan nu börja förbereda oss på den investeringen så bör grunderna läggas för ett donatorssystem. I åtanke bör man ha Kårens långsiktiga ekonomiska mål samt efterfrågan från företag och alumner att bidra till vår verksamhet. Man bör ta hjälp av LTH som har visat intresse för att hjälpa oss i denna frågan, då de via LU besitter kunskap inom detta område. Projektmål Skapa ett fungerande donatorssystem med möjlighet att skänka mindre eller större engångsbelopp eller på årsbasis. Nå ut till så många företag som möjligt som visar upp sig via Teknologkåren med information om donatorssystemet. Effektmål Teknologkåren säkerställer att det finns ekonomiska medel för att behålla eller utöka mängden lokaler under en lång tid framöver. Organisationen gör sig mindre beroende av enskilda finansieringsformer. Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola (6)

25 VERKSAMHETSPLAN FÖR 19/20 Teknologkåren vid LTH Kårhuset Lund, Fullmäktige Fokusområde: Internationalisering [19/20 21/22] 7) Organisatoriska förutsättningar för internationalisering Internationalisering har den senaste tiden seglat upp som en av de mest utbildningspolitiskt relevanta frågorna. Som en del av Teknologkårens vision så skall internationella studenter ges samma förutsättningar att ta del av Teknologkårens verksamheter som inhemska studenter och språkliga barriärer skall undvikas. Teknologkåren skall kunna representera alla studenter vid LTH. Därav så ligger det i Teknologkårens intresse att arbeta för att internationella studenters möjligheter att påverka sina utbildningar realiseras. Vidare så skall möjligheterna att delta i Teknologkårens och sektionernas evenemang vara likvärdiga för inhemska såväl som internationella studenter. Projektmål Revidera Teknologkårens utbildningspolitiska åsikter kring internationalisering. Utreda organisatoriska förutsättningar för internationella studenters medverkande i och möjlighet att ta del av Teknologkåren centrala och sektionernas verksamhet. Utreda hur våra organisationer möjliggör för våra medlemmar att ta del av internationellt utbyte, både på hemmaplan och utomlands. Effektmål Att ytterligare möjliggöra förutsättningar för internationella studenter att delta i Teknologkårens verksamhet säkerställer att vi finns till för alla våra studenter. Att studenter från alla nationaliteter kan bidra till utvecklingen av utbildningarna och sin studiesituation. Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola (7)

26 VERKSAMHETSPLAN FÖR 19/20 Teknologkåren vid LTH Kårhuset Lund, Fullmäktige Årsspecifika projekt [Verksamhetsåret 19/20] 8) Teknologkåren klimatarbetar Sommaren 2018 går till Sveriges historia som en av de varmaste och mest eldhärjade. Effekterna av de alltmer påtagliga klimatförändringarna behöver lyckligtvis inte bara vara sotiga skogar och långa grillförbud, vilket påvisades under det efterföljande Klimatuppropet som Teknologkåren undertecknade tillsammans med de flesta studentorganisationerna i Lund. Det skulle spegla Teknologkårens medlemmars intressen ifall också den egna organisationen tog åt sig av och fortsatte det otroliga engagemang medlemmarna har visat, samt ge mer tyngd åt kraven som ställts ifall de också reflekteras i Teknologkårens egen utveckling. Projektmål Revidera policyn för miljöarbete. Se till att det tänkta systemet med riktlinjer för miljöarbete antingen fortsätter eller ses över och förändras. Utreda och sammanställa medlemmarnas miljöpolitiska åsikter. Se över intresset för att starta ett kollegium för miljöarbete. Effektmål Teknologkåren lever som vi lär och får en praktisk och fortgående klimatutveckling. 9) Introduktion till Teknologkåren för nyantagna Det finns idag många medlemmar som inte har insikt i hur Teknologkårens struktur ser ut. Det finns även många medlemmar som inte är medvetna om syftet med en studentkår och hur studiebevakningen på LTH fungerar. Därför bör man ge medlemmar chansen att på ett utbildningstillfälle under sina första veckor på LTH introduceras till Teknologkåren och samarbetet mellan centralorganisationen, sektionerna och LTH. Utbildningen bör hållas av Teknologkåren centralt tillsammans med sektionerna och även SVL som gärna vill samarbeta kring frågan. Projektmål Planera och se till att introduktionsutbildningar om Teknologkårens syfte och organisation genomförs i samarbete med SVL. Ta fram ett format för arrangemanget så att det blir ett återkommande inslag med tydlig ansvarsfördelning. Effektmål Fler medlemmar får insikt i Teknologkårens syfte och organisation vilket ger en större förståelse för vikten av studiebevakning och studentpolitik. Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola (8)

27 VERKSAMHETSPLAN FÖR 19/20 Teknologkåren vid LTH Kårhuset Lund, Fullmäktige 10) Vad får man som funktionär på Teknologkåren? Teknologkårens utskott jobbar väldigt frånkopplat varandra i de flesta fall. Detta gör även att det i nuläget saknas en övergripande plan för vilka förmåner funktionärerna inom utskotten får. Under arbetet med budgeten de senaste åren har detta framgått tydligt, då summor som läggs på tack till olika funktionärsgrupper varierar mycket. Därför bör det nu göras en helhetsöversyn av detta med syfte att tydliggöra vilka förmåner vi vill att våra funktionärer ska ha. Projektmål Ta fram en procedur för vilket välkomnande och vilken information som ges till nyvalda funktionärer och vem som ger ut den. Behov och önskemål kring pengar till tack, mötesmat och -fika, kickoffer osv utreds över hela Teknologkåren. Styrdokument för vilka summor som bör läggas på varje funktionär för tack samt dess syften tas fram. Effektmål Det finns en helhetssyn över hur mycket tack och andra förmåner funktionärer på Teknologkåren får. Budgetarbetet underlättas. Funktionärer känner större tillhörighet till Teknologkåren om de tackas väl och rättvist. Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola (9)

28 FULLMÄKTIGEHANDLING Proposition angående införande av Policy för entledigande och avstängning Kårhuset Lund, Maria Gunnarsson, Kårordförande 18/19 Proposition angående införande av Policy för entledigande och avstängning Bakgrund Det har åtminstone sen det förra verksamhetsåret pratats om ett behov för att ha tydligare bestämmelser kring hantering av entlediganden och avstängningar av funktionärer och medlemmar. Arbetet med att ta fram en sådan policy startades av SA 17/18 och fortsattes med av SA 18/19 samt Kårstyrelsen 18/19. Ett förslag togs fram av Kårstyrelsen och som sedan skickades ut på remiss. Förslaget har omarbetats utifrån remissvaren som kom in och nu får Fullmäktige ta ställning till det färdiga förslaget. Bifogat till denna proposition finns det färdiga förslaget, förslaget som skickades ut på remiss samt alla remissvar med Kårstyrelsens svar. Förslag Vi yrkar därför på att Fullmäktige antar Policy för entledigande och avstängning. I Kårstyrelsens tjänst, dag som ovan MARIA GUNNARSSON Kårordförande 18/19 HANNA JÄRPEDAL Kårstyrelseordförande 18/19 Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola 1 (1)

29 POLICY Policy för entledigande och avstängning Kårhuset Lund, Fullmäktige Policy för entledigande och avstängning 1. Formalia 1.1. Sammanfattning Denna policy anger hur processen ska gå till i ärenden gällande entledigande, avstängning och varning av funktionärer och medlemmar Syfte Alla ska kunna känna sig välkomna till Teknologkårens arrangemang och aktiviteter. Om någon tar ifrån en person eller en grupp denna möjlighet så måste något göras. Likaså om en funktionär visar på allvarliga brister i sitt arbete. Syftet med denna policy är att ha ett stöd i hur man ska hantera dessa ärenden på ett demokratiskt och transparent sätt Omfattning Policyn omfattar hela Teknologkårens verksamhet, såväl centralt som dess Sektioner Historik Utkast färdigställt av: Tobias Wrammerfors SA 17/18, Carl Sverdrup SA 18/19, Kårstyrelsen 18/19 Ursprungligen antagen enligt beslut: - Omarbetning färdigställd av: - Fastställd omarbetning enligt beslut: - Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola 1 (3)

30 POLICY Policy för entledigande och avstängning Kårhuset Lund, Fullmäktige 2. Definitioner Entledigande innebär att en funktionär fråntas sin funktionärspost från och med datumet då beslut om detta fattats. Avstängning av medlem innebär att medlemmen inte får delta på evenemang som arrangeras av Teknologkårens centralorganisation eller någon av dess Sektioner, alternativt endast från specifika Sektioner. Undantag från detta är Fullmäktigesammanträden, Kårstyrelsens möten samt Sektionsmöten där även avstängda medlemmar har rätt att delta. Varning av funktionär eller medlem är ett skriftligt meddelande som anger vad personen i fråga har gjort för fel och en förklaring om att entledigande eller avstängning kan bli aktuellt om beteendet inte förbättras. 3. Procedur för entledigande eller varning av funktionär Nedan beskrivs processen för entledigande eller varning av funktionär på annans begäran Funktionär vald av Fullmäktige För entledigande av en funktionär som valts av Fullmäktige så ska en skriftlig begäran om misstroendevotum skickas in enligt stadgans Det är också möjligt att göra en interpellation av funktionärer enligt stadgans Funktionär stadfäst av Kårstyrelsen En skriftlig begäran ska skickas till Kårstyrelsen. Den berörda funktionären ska delges begäran senast fem dagar innan sammanträdet då detta ska beslutas om. Kårstyrelsen beslutar om en varning ska utfärdas eller om funktionären ska entledigas. Kårstyrelsen ska efter beslutet skyndsamt se till att berörda parter blir informerade om beslutet Funktionär vald på Sektion inom TLTH För funktionärer på Sektioner så ska frågan om entledigande hanteras av sektionsmötet för funktionärer som valts av detta, och av sektionsstyrelsen för funktionärer som valts av den. 4. Procedur för avstängning eller varning av medlem 4.1. Teknologkåren En skriftlig begäran ska skickas till Kårstyrelsen. Den berörda medlemmen ska delges begäran senast fem dagar innan sammanträdet då detta ska beslutas om. Kårstyrelsen beslutar om en varning ska utfärdas eller om medlemmen ska stängas av. En avstängning kan utfärdas på maximalt ett år åt gången. Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola 2 (3)

31 POLICY Policy för entledigande och avstängning Kårhuset Lund, Fullmäktige Kårstyrelsen ska efter beslutet skyndsamt se till att berörda parter blir informerade om beslutet. En avstängning utfärdad av Kårstyrelsen gäller för alla arrangemang på Teknologkåren centralt samt dess Sektioner Sektioner Sektionernas styrelser har rätt att stänga av sina medlemmar från den specifika Sektionen, också här gäller att avstängningen får vara maxmialt ett år åt gången. Proceduren bör gå till på samma sätt som en avstängning som beslutas om av Kårstyrelsen. Efter att ett beslut om avstängning gjorts så ska Kårstyrelsen informeras om det. 5. Grunder för entledigande, varning och avstängning Entledigande, varning och avstängning kan baseras på en eller flera av följande grunder: Funktionären har upprepade gånger inte utfört sitt arbete. Detta bör motiveras med funktionärens åligganden i styrdokument. Funktionären agerar upprepade gånger på ett sätt som skadar Kårens anseende eller äventyrar Kårens relation med en tredje part. Funktionären framför upprepade gånger en åsikt som står i strid med Kårens åsiktsdokument på sina representantsuppdrag. Personen bryter upprepade gånger mot Kårens värdegrund, stadga, reglemente eller policyer. Personen gör konsekvent andra medlemmar obekväma genom trakasserier eller annat kränkande beteende. Personen utför en kriminell handling som riskerar att påverka Kåren eller dess medlemmar. Förutom i synnerligen allvarliga fall bör personen ha varnats och givits möjlighet till upprättelse innan beslut om entledigande eller avstängning fattas. 6. Rättigheter för den som blivit entledigad eller avstängd En person som blivit entledigad en post tillhandahåller rätten att söka till ytterligare funktionärsposter. En avstängd medlem innehar fortfarande alla de rättigheter som medlemmar har enligt Teknologkårens stadga. En person som blivit entledigad eller avstängd ska informeras om möjligheterna att söka stöd hos Studenthälsan, kurator, studievägledare, studentpräster eller motsvarande. 7. Procedur för avsägelse Avsägelser behandlas av Fullmäktige för funktionärer valda av Fullmäktige, och av Kårstyrelsen för val som stadfästs av Kårstyrelsen. En avsägelse ska tillhandahållas skriftligen till respektive organ. Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola 3 (3)

32 FULLMÄKTIGEHANDLING Remissvar gällande Policy för entledigande och avstängning Kårhuset Lund, Maria Gunnarsson, Kårordförande 18/19 Remissvar gällande Policy för entledigande och avstängning Remissen skickades ut till ledamöter i Fullmäktige, Kårstyrelsen, heltidare, utskottsordföranden på Teknologkåren, sakrevisorer samt sektionsstyrelserna via sektionsordförandena. Svarstiden var mellan 22 januari och 17 februari. Alla inkomna remissvar är redogjorda för nedan, samt Kårstyrelsens svar och åtgärder. Vi tackar för all feedback som vi fått in! Observera att i det lagda förslaget har kapitlen flyttats runt, så de siffror som hänvisas till nedan stämmer inte i det nya dokumentet, utan läs i policyn som skickades på remiss för att förstå vilka paragrafer som hänvisas till. 2. Definitioner Synpunkt 1: Avstängning bör eventuellt inkludera något om sektionens/kårens lokaler då en avstängning ofta gärna även innefattar förbud att vistas i sagda lokaler. Svar: Håller med. Ändring: La till en formulering under 2. Definitioner, Avstängning som specifiserar vad som gäller i lokalerna vid avstängning. Synpunkt 2: Gällande avstängning: antingen blir man avstängd från kåren centralt + sektionerna, eller avstängd från specifika sektioner (enligt policyn). I vilka fall skulle det vara aktuellt att stänga av personen från mer än sin egen sektion? Varför skilja på detta? Om man inte per automatik också blir avstängd från Kåren centralt då man har misskött sig på min sektion, tycker jag detta kan uppfattas som lite vagt och oklart Svar: Det är inte tänkt att man automatiskt ska bli avstängd från Kåren centralt om man blir avstängd på sin sektion, då sektionerna inte har någon beslutsrätt kring Kårens verksamhet. Anledningar till varför man kan vilja stänga av en person från mer än sin egen sektion kan vara om personen deltar på Teknologkårens evenemang, eller andra sektioners. Då kan det istället vara läge att stänga av personen centralt. Sen är sektionsstyrelser i många fall mer lämpade att hantera frågor om avstängning av medlemmar än kårstyrelsen då de har mer insyn i vad som har hänt på sektionen, och därför har vi valt att inte lägga all beslutsrätt kring avstängningar hos kårstyrelsen utan öppnar för att sektionsstyrelserna också får fatta beslut om sin sektion. Ändring: Ingen ändring gjord. Synpunkt 3: Jag anser att det borde vara "till" och inte "av" i definitionen av varning. Alltså "Varning TILL funktionär eller medlem är ett skriftligt...". Svar: Håller inte med, tycker att varning av funkar bättre då det till exempel liknar avstängning av medlem. Ändring: Ingen ändring gjord. Synpunkt 4: Vet inte om man kan tolka "delta i evenemang" på olika sätt? Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola 1 (10)

33 FULLMÄKTIGEHANDLING Remissvar gällande Policy för entledigande och avstängning Kårhuset Lund, Maria Gunnarsson, Kårordförande 18/19 Svar: Anser att det är tillräckligt tydligt formulerat. Ändring: Ingen ändring gjord. Synpunkt 5: Lite tveksam till "från och med datumet då beslut om detta fattats". I praktiken gäller väl inget beslut förrän protokollet justerats? Svar: Håller med om att ett förtydligande behövs. Ändring: La till en formulering om att det ska specifiseras från vilket datum entledigandet gäller för att förtydliga. Synpunkt 6: Kanske behövs en definition av "avsägelse"? Svar: Håller med om att något behövde göras med avsnittet om avsägelse. Ändring: Hela avsnittet om avsägelse togs bort för att det ansågs redundant. Synpunkt 7: Lägga till under Entledigande om inte annat specificeras i beslutet så att en funktionär har möjlighet att slutföra delar av sitt uppdrag. Svar: Bra idé. Ändring: La till en formulering om att det ska specifiseras från vilket datum entledigandet gäller för att öppna upp för den möjligheten. 3. Procedur för entledigande eller varning av funktionär Synpunkt 1: Det är kanske värt att förtydliga att funktionären har rätt att närvara på mötet där beslutet tas och föra sin talan. Vore eventuellt även bra att specifikt uttryckligen tillåta en av funktionären utsedd representant att närvara vid mötet och föra funktionärens talan om den så önskar, då beslut av denna karaktär förmodligen blir känsliga nog att tas bakom lyckta dörrar. Funktionären bör även uttryckligen ha rätten att skicka in ett uttalande om situationen. Svar: Bra input! Ändring: Formulering om att personen har närvaro- och yttranderätt på mötet samt möjlighet att inkomma med ett skriftligt utlåtande har lagts till. Synpunkt 2: Avsnitt 3.3 verkar inte lämna rum för att "ge över" ansvaret till t.ex. Kårstyrelsen. Det är fullt möjligt att en funktionär i fråga har någon form av relation med en eller flera av sektionsstyrelsens medlemmar varpå det kanske inte är lämpligt att sektionsstyrelsen ska hantera ärendet. Ponera att ett gäng i styrelsen är god vän med en funktionär som betett sig illa och man vet att personen i fråga borde bli entligande, men man vill vara den/dom som lägger domen. Då skulle det, i min mening, antagligen vara bekvämt att ha möjligheten att lämna över valet till Kårstyrelsen. Svar: Mycket rimligt tillägg. Ändring: Formulering om att beslutet kan lämnas över från kårstyrelsen eller från sektionsstyrelsen har lagts till. Synpunkt 3: "För funktionärer på Sektioner så ska frågan om entledigande hanteras av sektionsmötet för funktionärer som valts av detta,". Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola 2 (10)

34 FULLMÄKTIGEHANDLING Remissvar gällande Policy för entledigande och avstängning Kårhuset Lund, Maria Gunnarsson, Kårordförande 18/19 Lite oklart, om en phadder skall entledigas eller varnas, är det då phöset som är 'sektionensmötet'? Svar: Sektionsmötet är sektionernas vår- och höstterminsmöten. Då många phaddrar väljas av respektive nollningsutskott så inkluderades de inte av den tidigare formuleringen, så det har förtydligats. Ändring: Förtydligande om att sektionsmötet behandlar fråga om entledigande för funktionärer som har valts av detta, och för sektionsstyrelsen för alla andra funktionärer. Synpunkt 4: Jag anser att fullmäktige också borde vara med och rösta om det. Är personerna i kårstyrelsen väldigt sams eller "kompisaktiga" med funktionären kan det få som följd att en entledigande eller varning ej kommer att ske. Om fullmäktige kan få rösta om det så anser jag att det blir mindre chans för sams eller kompisaktighet att ske. Svar: Kårstyrelsen är utsedda av Fullmäktige och sektionsstyrelserna är utsedda av sektionsmötena, och ska därför ha förtroende av medlemmarna att agera för alla medlemmars bästa. Dessa beslut är även kopplade till den operativa verksamheten, vilket i första hand är respektive styrelses ansvar. Ändring: En formulering om att frågan kan lämnas över till Fullmäktige om kårstyrelsen inte anser sig lämpade har lagts till. Synpunkt 4: Sektionens funktionärer för entledigas via sektionens högsta beslutande organ, det vill säga sektionens styrelse eller alternativt ansvarige för utskottet. Styrelsen känner till funktionärernas effektivitet i deras utförande av begärd post, vilket den allmänna församlingen på ett sektionsmöte inte gör. Jag anser att entledigande ej ska utföras via sektionsmöte på grund av att det kan uppstå intressekonflikter. Svar: Det hade inte varit ett rättssäkert system om man hade öppnat upp för att låta styrelsen entlediga poster som är valda av sektionsmötet. Då hade de exempelvis kunnat entlediga revisorerna som har i uppgift att granska styrelsen. Dessutom bör en persons effektivitet i utövande av en post så långt som möjligt ej tas hänsyn till om personen har betett sig illa. En person som är effektiv på sin post ska inte ursäktas mer än en person som inte är det. Ändring: Ingen ändring gjord. Synpunkt 5: Varför anges tidsangivelse i punkt 3.2 "Den bero rda funktiona ren ska delges bega ran senast fem dagar innan sammantra det" men inte i punkt 3.1? Svar: Punkt 3.1 (4.1 i det nya förslaget) regleras av stadgan och där anges även tidsangivelserna. Ändring: Ingen ändring gjord. Synpunkt 6: Punkt 3.3 kan jag se vissa problem med. Gällande poster som väljs på terminsmöten, om problem skulle uppstå under terminens gång, vad är handlignsplanen då? Kalla in extrainsatt möte med enda punkt att entlediga? Eller vänta med att agera i månader tills möte och då skjuta fram eventuella problem eller olämpligheter? Tänker att om sektionsstyrelsen har rätt att stänga av medlemmar, kanske de också borde kunna få möjligheten att entlediga medlemmar. Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola 3 (10)

Verksamhetsplan 2019/2020. Teknologkåren vid LTH

Verksamhetsplan 2019/2020. Teknologkåren vid LTH Verksamhetsplan 2019/2020 Vad är en verksamhetsplan? Verksamhetsplanen är medlemmarnas verktyg att genom påverka de arbetsområden som Teknologkåren ska arbeta med och lägga extra tyngd på under verksamhetsåret.

Läs mer

Motion angående budget för KLU21

Motion angående budget för KLU21 STYRELSEHANDLING Motion angående budget för KLU21 Kårhuset Lund, 2019-04-12 Desirée Ohlsson, Jubileumsgeneral 2019 Motion angående budget för KLU21 Bakgrund Då det endast fanns en rambudget för jubileet,

Läs mer

Verksamhetsplan 2018/2019 Teknologkåren vid LTH

Verksamhetsplan 2018/2019 Teknologkåren vid LTH Verksamhetsplan 2018/2019 Vad är en verksamhetsplan? Verksamhetsplanen är medlemmarnas verktyg att genom påverka de arbetsområden som Teknologkåren vid Lunds tekniska högskola (hädanefter Teknologkåren)

Läs mer

Dagordning Styrelsesammanträde 7, 18/19

Dagordning Styrelsesammanträde 7, 18/19 DAGORDNING Styrelsesammanträde 7 Lund, 2018-12-02 Hanna Järpedal, Styrelseordförande 18/19 Dagordning Styrelsesammanträde 7, 18/19 Tid: Torsdag 6:e december 2018 17:15 Plats: Perstorp, Kårhuset Ärende

Läs mer

Även delrapporter av verksamhetsplanen bör ges till Fullmäktige under årets gång för att säkerställa att arbetet rör sig i rätt riktning.

Även delrapporter av verksamhetsplanen bör ges till Fullmäktige under årets gång för att säkerställa att arbetet rör sig i rätt riktning. Verksamhetsplanen är medlemmarnas verktyg att genom påverka de arbetsområden som Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola (hädanefter Teknologkåren) ska arbeta med och lägga extra tyngd på under verksamhetsåret.

Läs mer

Stadfästande av val av Øverste

Stadfästande av val av Øverste Stadfästande av val av Øverste Kårhuset Lund, 2019-03-10 Fredric Ahrling, Nollegeneral Stadfästande av val av Øverste Bakgrund En till person har kandiderat till Øverste och både jag och Nolleamiralen

Läs mer

Dagordning Styrelsesammanträde 6, 18/19

Dagordning Styrelsesammanträde 6, 18/19 DAGORDNING Styrelsesammanträde 6 Lund, 2018-11-19 Hanna Järpedal, Styrelseordförande 18/19 Dagordning Styrelsesammanträde 6, 18/19 Tid: Torsdag 22:e november 2018 17:15 Plats: Perstorp, Kårhuset Ärende

Läs mer

Dagordning Styrelsesammanträde 12, 18/19

Dagordning Styrelsesammanträde 12, 18/19 DAGORDNING Styrelsesammanträde 12 Kårhuset, Lund, 2019-03-06 Hanna Järpedal, Styrelseordförande 18/19 Dagordning Styrelsesammanträde 12, 18/19 Tid: Tisdag 12:a mars 2019 17:15 Plats: 234, Kårhuset Ärende

Läs mer

Motion angående uppdatering av larmet på Lophtet

Motion angående uppdatering av larmet på Lophtet STYRELSEHANDLING Motion angående uppdatering av larmet på Lophtet Kårhuset Lund, 14/2-2019 Maria Ekerup, Generalsekreterare Motion angående uppdatering av larmet på Lophtet Bakgrund I dagsläget så har

Läs mer

Motion angående policy för näringslivsverksamhet

Motion angående policy för näringslivsverksamhet FULLMÄKTIGEHANDLING Motion angående policy för näringslivsverksamhet Kårhuset Lund, 2018-01-21 Jacob Tyrberg, Näringslivsansvarig Motion angående policy för näringslivsverksamhet Bakgrund Näringslivsverksamheten

Läs mer

Dagordning Styrelsesammanträde 9, 18/19

Dagordning Styrelsesammanträde 9, 18/19 DAGORDNING Styrelsesammanträde 9 Lund, 2019-01-27 Hanna Järpedal, Styrelseordförande 18/19 Dagordning Styrelsesammanträde 9, 18/19 Tid: Onsdag 30:e januari 2018 17:15 Plats: 234, Kårhuset Ärende Åtgärd

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte 2 13/14

Protokoll Styrelsemöte 2 13/14 PROTOKOLL Kårstyrelsen Kårhuset Lund, 3 oktober 2013 Sara Gunnarsson, mötessekreterare Protokoll Styrelsemöte 2 13/14 Tid: Måndag 30 september 2013 klockan 17.59 Plats: Brunnen, Studiecentrum Närvarande

Läs mer

Ärende Åtgärd Kom Bilaga

Ärende Åtgärd Kom Bilaga DAGORDNING S9 Kårhuset Lund, 2017-01-21 Karin Dammer, Kårstyrelsens ordförande Dagordning S9, 16/17 Tid: Onsdag, 25 januari, 17.15 Plats: Perstorp, Kårhuset Ärende Åtgärd Kom Bilaga 1 OFMÖ Beslut 2 Tid

Läs mer

Funktionärer och överlämning

Funktionärer och överlämning RIKTLINJER Riktlinjer för Välkomnande av nya Funktionärer och överlämning Kårhuset Lund, 2018-03-19 Kårstyrelsen Riktlinjer för Välkomnande av nya Funktionärer och överlämning 1. Formalia 1.1. Sammanfattning

Läs mer

Presidiet ARBETSBESKRIVNINGAR

Presidiet ARBETSBESKRIVNINGAR ARBETSBESKRIVNINGAR Kårhuset Lund, 12 december 2015 Presidiet Presidiet sköter den dagliga ledningen av Teknologkåren. Vidare ska Presidiet kontinuerligt utvärdera och planera Teknologkårens verksamhet

Läs mer

Policy för styrdokument

Policy för styrdokument 1. Formalia 1.1. Sammanfattning Denna policy beskriver hur styrdokument på Teknologkåren fungerar samt innehåller en förteckning av dessa. Policyn innehåller även hur styrdokumenten ska vara utformade.

Läs mer

Riktlinjer för funktionärsutbildningar

Riktlinjer för funktionärsutbildningar Riktlinjer för funktionärsutbildningar 1. Formalia 1.1. Sammanfattning Den här riktlinjen sammanfattar kårens funktionärsutbildningar. Riktlinjen beskriver även syfte, målgrupp och vem som ansvarar för

Läs mer

Syftet med denna policy är att klargöra vilka styrdokument som finns samt funktion och användning av dessa.

Syftet med denna policy är att klargöra vilka styrdokument som finns samt funktion och användning av dessa. Denna policy beskriver hur styrdokument på Teknologkåren fungerar samt innehåller en förteckning av dessa. Policyn innehåller även hur styrdokumenten ska vara utformade. Syftet med denna policy är att

Läs mer

(2) Antaget av LinTeks kårfullmäktige den 4 Maj 2017

(2) Antaget av LinTeks kårfullmäktige den 4 Maj 2017 1 (2) Antaget av LinTeks kårfullmäktige den 4 Maj 2017 2 (2) Verksamhetsplanen beslutas av kårfullmäktige och är ett av de styrdokument genom vilka kårfullmäktige styr LinTek. Verksamhetsplanen tas fram

Läs mer

Dagordning Kårstyrelsemöte, S3 14/15

Dagordning Kårstyrelsemöte, S3 14/15 DAGORDNING Kårstyrelsemöte, S3 Kårhuset Lund, 22 februari 2016 Jacob Adamowicz, Styrelsens ordförande Dagordning Kårstyrelsemöte, S3 14/15 Tid: Tisdagen den 2 oktober 2014 klockan 18.00 Plats: Perstorp,

Läs mer

Riktlinjer för ekonomihantering

Riktlinjer för ekonomihantering 1. Formalia 1.1. Sammanfattning Denna riktlinje beskriver hur ekonomiska rutiner ska skötas och förhållningssätt kring utbetalning av ersättning för olika typer av utlägg. 1.2. Syfte Syftet med denna riktlinje

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte 3 15/16

Protokoll Styrelsemöte 3 15/16 PROTOKOLL Kårstyrelsen Kårhuset Lund, 19 oktober 2015 Anders Lundqvist Persson, mötessekreterare Protokoll Styrelsemöte 3 15/16 Tid: Tisdagen den 6:e Oktober 2015 klockan 17.15 Plats: Perstorp, Kårhuset

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte 1 14/15

Protokoll Styrelsemöte 1 14/15 PROTOKOLL Kårstyrelsen Kårhuset Lund, 15 oktober 2014 Daniel Lundell, mötessekreterare Protokoll Styrelsemöte 1 14/15 Tid: Måndagen den 8 september 2014 klockan 17.58 Plats: Hollywood, Kårhuset Närvarande

Läs mer

Riktlinjerna omfattar Teknologkårens centralorganisation.

Riktlinjerna omfattar Teknologkårens centralorganisation. Dessa riktlinjer beskriver hur och när en funktionär får göra utlägg samt vilka förutsättningar som gäller för att det ska vara ett giltigt utlägg. Vidare beskriver riktlinjen vad som gäller för de heltidsarvoderade

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte 1 11/12

Protokoll Styrelsemöte 1 11/12 PROTOKOLL Kårstyrelsen Kårhuset Lund, 25 augusti 2011 Linus Svensson, mötessektreterare Protokoll Styrelsemöte 1 11/12 Tid: Torsdag 18 augusti klockan 18.00 Plats: Perstorprummet, Kårhuset Närvarande Styrelsen

Läs mer

Dagordning Kårstyrelsemöte, S8 14/15

Dagordning Kårstyrelsemöte, S8 14/15 DAGORDNING Kårstyrelsemöte, S8 Kårhuset Lund, 11 december 2014 Jacob Adamowicz, Styrelsens ordförande Dagordning Kårstyrelsemöte, S8 14/15 Tid: Torsdagen den 15 december 2014 klockan 18.00 Plats: Perstorp,

Läs mer

GDK-sektionen 1 (10) 2013-05-29 Stadgar

GDK-sektionen 1 (10) 2013-05-29 Stadgar GDK-sektionen 1 (10) 2013-05-29 för Grafisk design och kommunikations sektion Tekniska högskolan vid Linköpings universitet Senast uppdaterade 2013-05-29 GDK-sektionen 2 (10) 2011-05-03 Innehållsförteckning

Läs mer

Det här dokumentet beskriver vilka uppgifter varje heltidare samt vilka uppgifter alla medlemmar av presidiet har att skyldighet att utföra.

Det här dokumentet beskriver vilka uppgifter varje heltidare samt vilka uppgifter alla medlemmar av presidiet har att skyldighet att utföra. Det här dokumentet beskriver vilka uppgifter varje heltidare samt vilka uppgifter alla medlemmar av presidiet har skyldighet utföra. Ursprungligen antagen under styrelsemöte S14-15/16. Uppdaterad följande

Läs mer

Motion - Policy för användande och hantering av medlemmars personuppgifter

Motion - Policy för användande och hantering av medlemmars personuppgifter STYRELSEHANDLING/FULLMÄKTIGEHANDLING Motion - Policy för användande och hantering av medlemmars personuppgifter Kårhuset Lund, 2018-04-01 Anders Nilsson, Generalsekreterare Motion - Policy för användande

Läs mer

Kommunikationsplan 13/14

Kommunikationsplan 13/14 Kommunikationsplan 13/14 Chalmers Studentkår är dess medlemmar. I enlighet med Chalmers Studentkårs verksamhetsidé innefattar Chalmers Studentkårs kärnverksamhet med utbildningsfrågor, sociala frågor och

Läs mer

Studentsektionen Sesam Stadgar

Studentsektionen Sesam Stadgar Studentsektionen Sesam Stadgar Antagna: Antagna på sektionsmöte 2016-02-09 samt 2016-04-07 och stadda i kraft 2016-04-07. Innehåll: 1. Allmänt 2. Sektionsmöte 3. Besvär 4. Valberedning 5. Styrelsen 6.

Läs mer

Proposition om reform av styrelsen

Proposition om reform av styrelsen Sida 1 av 8 Proposition om reform av styrelsen Styrelsen genom Fabian Wahlgren, Styrelseledamot Bakgrund Nuvarande situation För närvarande har vi på sektionen något som kallas för funktionärsstyrelse.

Läs mer

Karlstad Studentkårs arbets- och delegationsordning

Karlstad Studentkårs arbets- och delegationsordning Karlstad Studentkårs arbets- och delegationsordning Antagen 2018-05-22 av fullmäktige Innehåll 1 kap. Ansvarsfördelning... 2 2 kap. Fullmäktige... 3 3 kap. Styrelsen... 6 4 kap. Utskott... 8 5 kap. Studentrepresentanter...

Läs mer

STADGAR FÖR LINJEFÖRENINGEN BEWARE

STADGAR FÖR LINJEFÖRENINGEN BEWARE KAPITEL 1 Firma, säte och ändamål STADGAR FÖR LINJEFÖRENINGEN BEWARE 1:1 Namn 1:2 Säte Föreningens namn är Linjeföreningen BEWARE. Föreningens styrelse har sitt säte i Västerås. 1:3 Föreningstyp Linjeföreningen

Läs mer

Trädde i kraft 9 september 2012 då andra läsningen att stryka delar av kap. 6 7 samt kap. 6 21, 22, 23 godkändes.

Trädde i kraft 9 september 2012 då andra läsningen att stryka delar av kap. 6 7 samt kap. 6 21, 22, 23 godkändes. 1 (5) Antaget av LinTeks fullmäktige 9 maj 2012 Trädde i kraft 9 september 2012 då andra läsningen att stryka delar av kap. 6 7 samt kap. 6 21, 22, 23 godkändes. 2 (5) Fullmäktige skall hålla minst två

Läs mer

Protokoll Fullmäktigemöte

Protokoll Fullmäktigemöte PROTOKOLL Fullmäktige Kårhuset Lund, 16 oktober 2015 Björn Sanders, Mötessekreterare Protokoll Fullmäktigemöte 7 2015 Tid: Tisdag 15 september 2015 klockan 17.15. Plats: Hollywood, Kårhuset. 1 TFMÖ Talman

Läs mer

Stadgar Sveriges läkarförbund student Lund

Stadgar Sveriges läkarförbund student Lund Stadgar Sveriges läkarförbund student Lund Allmänna bestämmelser 1. 2. 3. Medlemskap 4. 5. 6. Sveriges läkarförbund student Lund är en lokalavdelning av Sveriges läkarförbund student inom Sveriges Läkarförbund

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Org.nr Plusgiro Bankgiro E-post Hemsida

Postadress Besöksadress Telefon Org.nr Plusgiro Bankgiro E-post Hemsida 1 (8) 2 (8) Verksamhetsplanen beslutas av kårfullmäktige och är ett av de styrdokument genom vilka kårfullmäktige styr LinTek. Verksamhetsplanen tas fram med LinTeks mål- och visionsdokument som grund.

Läs mer

Verksamhetsplan 2018/2019 Studentsektionen Sesam

Verksamhetsplan 2018/2019 Studentsektionen Sesam Verksamhetsplan 2018/2019 En del av Inledning Sesams verksamhetsplan är antagen av kårsektionens medlemmar på sektionsmöte och ska ligga som grund för verksamheten under det kommande verksamhetsåret. Verksamhetsplanen

Läs mer

Antagna VT 1995 Senaste revidering 2010-05-14. Stadgar för SSK-L

Antagna VT 1995 Senaste revidering 2010-05-14. Stadgar för SSK-L Antagna VT 1995 Senaste revidering 2010-05-14 Stadgar för SSK-L 2 Innehållsförteckning 1 Ändamål 3 2 Medlemskap 3 3 Organisation 3 4 Stormöte 3 5 Valberedningen 4 6 Sjuksköterskesektionens styrelse 5 7

Läs mer

Teknologkårens Fullmäktige

Teknologkårens Fullmäktige PROTOKOLL FM6 2010 Kårhuset Lund, 22 oktober 2010 Mats Risberg, Fullmäktigesekreterare Teknologkårens Fullmäktige Protokoll fört vid FM6 tisdagen den 5 oktober Hollywood, Kårhuset 1 TFMÖ Talman Johan Garmer

Läs mer

Stadgar. Senast reviderad 2013-11- 04

Stadgar. Senast reviderad 2013-11- 04 Stadgar Senast reviderad 2013-11- 04 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNT... 4 1.1 SYFTE... 4 1.2 FIRMA... 4 1.3 SÄTESORT... 4 1.4 VERKSAMHETSÅR... 4 1.5 FIRMATECKNARE... 4 1.6 ORGANISATION... 4 1.7 STYRDOKUMENT...

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016. Teknologkåren vid LTH

Verksamhetsplan 2015/2016. Teknologkåren vid LTH Verksamhetsplan 2015/2016 Teknologkåren vid LTH 1 Innehållsförteckning Inledning Pedagogik, utlärning och examination Miljö och hållbarhet i utbildningen Internationalisering Transparens och kommunikation

Läs mer

Motion 1- Motion om Detektivnämnden

Motion 1- Motion om Detektivnämnden Motion 1- Motion om Detektivnämnden Till SM 3 2014/2015 Motivering/bakgrund: Trots att W-sektionen inte har funnits särskilt länge så kretsar en hel del mysterier runt i dess inre. Var befinner sig den

Läs mer

Stadgar för Leksands Dykarklubb Antagna vid årsmötet 2014-02-22

Stadgar för Leksands Dykarklubb Antagna vid årsmötet 2014-02-22 Stadgar för Leksands Dykarklubb Antagna vid årsmötet 2014-02-22 1 - Föreningens namn Föreningens namn är Leksands Dykarklubb (LDK) 2 - Föreningens säte Styrelsen har sitt säte i Leksand. 3 Föreningsform

Läs mer

!!! STADGAR. Konglig Samhällsbyggnadssektion, THS. Stockholm. Org. nr. 802412-5737 Drottning Kristinas väg 19, 100 44 Stockholm

!!! STADGAR. Konglig Samhällsbyggnadssektion, THS. Stockholm. Org. nr. 802412-5737 Drottning Kristinas väg 19, 100 44 Stockholm STADGAR Konglig Samhällsbyggnadssektion, THS Stockholm Org. nr. 802412-5737 Drottning Kristinas väg 19, 100 44 Stockholm Sid 2(14) Stadgan fastställd 2002-10-30. Sammanställd av Malin Svenningsson L99.

Läs mer

Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker. Senast reviderade 2014-05-13 2013-11-12

Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker. Senast reviderade 2014-05-13 2013-11-12 ! Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker Senast reviderade 2014-05-13 2013-11-12 Stadgar 2(5) Kapitel I: Inledande bestämmelser 1 Definitioner FUTF: Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker F-STORM:

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte 1 15/16

Protokoll Styrelsemöte 1 15/16 PROTOKOLL Kårstyrelsen Studiecentrum Lund, 16 september 2015 Anders Lundqvist Persson, mötessekreterare Protokoll Styrelsemöte 1 15/16 Tid: Torsdagen den 3:e September 2015 klockan 18.30 Plats: Brunnen,

Läs mer

Arbets- och delegationsordning Karlstad Studentkår. Antagen

Arbets- och delegationsordning Karlstad Studentkår. Antagen Arbets- och delegationsordning Karlstad Studentkår Antagen 2017-04-22 Innehåll 1 kap. Ansvarsfördelning... 1 2 kap. Fullmäktige... 2 3 kap. Styrelsen... 4 4 kap. Utskott... 5 5 kap. Studeranderepresentanter...

Läs mer

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism Kongressen i Göteborg 2013-03-16 1 Namn och ändamål 1.1 Namn Organisationen heter Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism (hädanefter kallad UMR). 1.2 Ändamål UMR

Läs mer

Stadgar för förbundet Ung Media Sverige

Stadgar för förbundet Ung Media Sverige Stadgar för förbundet Ung Media Sverige Antagna vid årsmötet 2012-10-21 Definition 1 Syfte mom 1 Förbundets syfte är att genom demokratisk organisering skapa förutsättningar för unga att producera och

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte 18 14/15

Protokoll Styrelsemöte 18 14/15 PROTOKOLL Kårstyrelsen Kårhuset Lund, 14 juli 2015 Sara Gunnarsson, mötessekreterare Protokoll Styrelsemöte 18 14/15 Tid: Måndag den 11 maj 2015 klockan 18.00 Plats: Hollywood, Kårhuset Närvarande Styrelsen

Läs mer

Proposition 1: Stadgea ndringar

Proposition 1: Stadgea ndringar Proposition 1: Stadgea ndringar P 1-1 Andra dokument Rindi har en hel del andra dokument än bara stadgarna som styr hur Rindi ska arbeta. Dessa dokuments kraft har dock aldrig definierats eller ens tillkännagivits

Läs mer

Följebrev Proposition 6: Förutsättningar för styrelsens och doktoranders arbete i SFS

Följebrev Proposition 6: Förutsättningar för styrelsens och doktoranders arbete i SFS P6 Handläggare: Styrelsen Datum: 2019-03-03 Dnr: O412-6/1819 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Följebrev Proposition 6: Förutsättningar för styrelsens

Läs mer

Dnr1718.I.B Arbetsordning. Örebro studentkårs fullmäktige 2018/2019

Dnr1718.I.B Arbetsordning. Örebro studentkårs fullmäktige 2018/2019 Arbetsordning Örebro studentkårs fullmäktige 2018/2019 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 1 Allmänt... 3 1.1 Reglemente... 3 1.2 Fullmäktiges ärenden... 3 1.3 Formaliapunkter... 4 1.4 Bordlagda frågor...

Läs mer

ÅRSMÖTE 25 Årsmötet är Försvarshögskolans Studentkårs högsta beslutande organ.

ÅRSMÖTE 25 Årsmötet är Försvarshögskolans Studentkårs högsta beslutande organ. Stadga för FÖRSVARSHÖGSKOLANS STUDENTKÅR Denna stadga antogs första gången 31 januari 2008. Stadgan reviderades en första gång 3 mars 2010. Denna version av stadga gäller från och med 1 juli 2010. ÄNDAMÅL

Läs mer

Stadga. Antaget: Ändrat: ÄNDAMÅL MEDLEMSKAP EKONOMI OCH FIRMATECKNARE SEKTIONSIDENTITET...

Stadga. Antaget: Ändrat: ÄNDAMÅL MEDLEMSKAP EKONOMI OCH FIRMATECKNARE SEKTIONSIDENTITET... Stadga Antaget: 2015-11-21 Ändrat: 2016-11-02 1. ÄNDAMÅL... 2 2. MEDLEMSKAP... 2 I. ERHÅLLANDE... 2 II. RÄTTIGHETER... 2 III. SKYLDIGHETER... 2 3. EKONOMI OCH FIRMATECKNARE... 2 4. SEKTIONSIDENTITET...

Läs mer

Stadgar. LiTHe Kod. Antagna 30 september 2013

Stadgar. LiTHe Kod. Antagna 30 september 2013 Stadgar LiTHe Kod Antagna 30 september 2013 Innehåll 1 Föreningen 3 1.1 Namn............................................. 3 1.2 Säte.............................................. 3 1.3 Syfte..............................................

Läs mer

1. Föreningens verksamhet utövas som stadgar föreskriver genom: c) Utbildningsbevakningssamordnare (UBS)

1. Föreningens verksamhet utövas som stadgar föreskriver genom: c) Utbildningsbevakningssamordnare (UBS) NU GÄLLANDE STADGAR för Sektionen för industriell ekonomi Versionsdatum: 2014-03-04 Kapitel 1 Allmänt 1. Sektionen för industriell ekonomi, i fortsättningen benämnd I-sektionen, är en ideell förening för

Läs mer

Styrelsemöte 2014, Medicinska Föreningen

Styrelsemöte 2014, Medicinska Föreningen Protokoll styrelsemöte 2014-10-14 Styrelsemöte 2014, 14 oktober 2014, kl. 17.15 Örat Närvarande: Hanna Sofia N, Melinda P, Fredrik T, Hanna Maria N, Jonatan P, Art V, Hannah E, Ebba D, Tor M, Julia M,

Läs mer

Stadga. Antaget: Ändrat: ÄNDAMÅL 2. MEDLEMSKAP 3. EKONOMI OCH FIRMATECKNARE 4. SEKTIONSIDENTITET 5. ORGANISATION OCH ANSVAR

Stadga. Antaget: Ändrat: ÄNDAMÅL 2. MEDLEMSKAP 3. EKONOMI OCH FIRMATECKNARE 4. SEKTIONSIDENTITET 5. ORGANISATION OCH ANSVAR Stadga Antaget: 2015-11-21 Ändrat: 2018-02-08 1. ÄNDAMÅL 2. MEDLEMSKAP I. ERHÅLLANDE II. RÄTTIGHETER III. SKYLDIGHETER 3. EKONOMI OCH FIRMATECKNARE 4. SEKTIONSIDENTITET 5. ORGANISATION OCH ANSVAR I. ORGAN

Läs mer

Policy för Lunds Tekniska Högskolas och Teknologkårens gemensamma akademiska mottagning och nollning

Policy för Lunds Tekniska Högskolas och Teknologkårens gemensamma akademiska mottagning och nollning POLICY Policy för LTHs och TLTHs mottagning och nollning Kårhuset Lund, 2018-03-20 Fullmäktige samt LTH Policy för Lunds Tekniska Högskolas och Teknologkårens gemensamma akademiska mottagning och nollning

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte 19 14/15

Protokoll Styrelsemöte 19 14/15 PROTOKOLL Kårstyrelsen Kårhuset Lund, 14 juli 2015 Sara Gunnarsson, mötessekreterare Protokoll Styrelsemöte 19 Tid: Måndag den 25 maj 2015 klockan 18.00 Plats: Perstorp, Kårhuset Närvarande Styrelsen Kårordförande

Läs mer

Stadgar för Datasektionen vid Luleå Tekniska Universitet

Stadgar för Datasektionen vid Luleå Tekniska Universitet Stadgar för Datasektionen vid Luleå Tekniska Universitet Innehållsförteckning Förord 2 1. Föreningen 3 2. Syfte 3 3. Obundenhet 3 4. Verksamhetsåret 3 5. Medlemskap 3 6. Sektionsmöte 3 7. Årsmöte 4 8.

Läs mer

Stadga för Teknologernas Centralorganisation

Stadga för Teknologernas Centralorganisation Stadga för Teknologernas Centralorganisation 1 Syfte 1.1 Teknologernas Centralorganisations syfte är att stödja studiesociala och/eller kontaktskapande aktiviteter för medlemsföreningarnas studenter. 2

Läs mer

SFS Fullmäktiges Arbetsordning

SFS Fullmäktiges Arbetsordning Handläggare: Tove Ahlsten Datum: 2015-05-20 Dnr: O11-14/1415 SFS Fullmäktiges Arbetsordning 1. Mötesordning... 2 1.1 Plenum... 2 1.1.1 Talarlista... 2 1.1.2 Replik... 2 1.1.3 Ordningsfråga... 2 1.1.4 Streck

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Org.nr Plusgiro Bankgiro E-post Hemsida

Postadress Besöksadress Telefon Org.nr Plusgiro Bankgiro E-post Hemsida 1 (8) 2 (8) Verksamhetsplanen beslutas av fullmäktige och är ett av de styrdokument genom vilka fullmäktige styr LinTek. Verksamhetsplanen tas fram med LinTeks måldokument som grund och aktuella fokusområden.

Läs mer

STADGAR. Antagna på årsmöte 2014-11-22. Kapitel 1 - Allmänt

STADGAR. Antagna på årsmöte 2014-11-22. Kapitel 1 - Allmänt STADGAR Antagna på årsmöte 2014-11-22 Kapitel 1 - Allmänt 1. Definition PUSH Sverige - plattformen där unga samarbetar för hållbarhet, som i dessa stadgar 1 benämns nätverket, är ett nationellt nätverk

Läs mer

Befattningsbeskrivningar IMF Föreningen

Befattningsbeskrivningar IMF Föreningen Befattningsbeskrivningar IMF Föreningen Innehållsförteckning ORDFÖRANDE... 1 Internt... 1 Externt... 2 VICE ORDFÖRANDE... 3 Internt... 3 Externt... 4 EKONOMIANSVARIG... 5 UTBILDNINGSUTSKOTTET... 6 NÄRINGSLIVSUTSKOTTET...

Läs mer

Fullmäktigesammanträde 3 14/15

Fullmäktigesammanträde 3 14/15 Sid 1(7) Fullmäktigesammanträde 3 14/15 Datum: 2014-12-11 Tid: 17.15 Lokal: Kårhuset Origo F14-3 Formalia Anmärkning F14-3.1 Mötets öppnande Talman, Astrid Råberg, förklarar mötet öppnat klockan 17.24

Läs mer

Protokoll FM1 1 TFMÖ. 2 Val av mötessekreterare. 3 Tid och sätt. 4 Val av tvenne rösträknare tillika justerare. 5 Adjungeringar

Protokoll FM1 1 TFMÖ. 2 Val av mötessekreterare. 3 Tid och sätt. 4 Val av tvenne rösträknare tillika justerare. 5 Adjungeringar PROTOKOLL FM1 / 2015 Kårhuset Lund, 17 februari 2015 Johan Förberg, Sekreterare Protokoll FM1 Protokoll fört vid sammanträde med Teknologkårens Fullmäktige, tisdagen den 10 februari 2015 i Hollywood, Kårhuset.

Läs mer

EKEN Verksamhetsförordring

EKEN Verksamhetsförordring EKEN Verksamhetsförordring Innehållsförteckning Syfte och struktur... 3 Syfte verksamhetsförordning... 3 Struktur och stadgar... 3 Program som ingår under EKEN... 4 Styrelse... 5 Krav på kårmedlemskap...

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016

Verksamhetsplan 2015/2016 Verksamhetsplan 2015/2016 Fastställd av fullmäktige 2015-05-20 Bakgrund och Syfte Verksamhetsplanen är det styrdokument som beskriver de frågor Studentkåren i Borås planerar arbeta med under året utöver

Läs mer

Revidering av stadgar Förslag till revidering Vad gäller här? Ska det vara inneha eller kanske rätt att söka?

Revidering av stadgar Förslag till revidering Vad gäller här? Ska det vara inneha eller kanske rätt att söka? Paragr af nr. Gällande stadgar reviderade 2011-04-18 Kommentar Föreslagen revidering av stadgar Ändamål 1 Samhällsvetarsektionen (hädanefter sektionen) har som huvudsakligt syfte att bevaka och medverka

Läs mer

Detta dokument känns väldigt tunt och säger bara saker som är självklara, i varje fall för mig.

Detta dokument känns väldigt tunt och säger bara saker som är självklara, i varje fall för mig. Linus Hammarlund, Kårordförande 16/17 Ska vi ha en värdegrund tycker jag att den ska vara tydligare specificerad i hur vi ställer oss i olika frågor. Etik i företag, vilka typer av event vi har, hur vi

Läs mer

Till hedersmedlem kan av sektionsmötet utses person som synnerligen främjat sektionens intressen och strävanden.

Till hedersmedlem kan av sektionsmötet utses person som synnerligen främjat sektionens intressen och strävanden. 1. Ändamål 1.1. Syfte N-sektionen är en ideell förening som har till uppgift att verka för sammanhållningen mellan sina medlemmar, samt att bevaka och tillvarata deras intressen. 1.2. Utbildningsprogram

Läs mer

, kl i C305

, kl i C305 KÅRFULLMÄKTIGE 5 2013/2014 2014-03-06, kl 18.30 i C305 60 Talmanspresidiet Föredragningslista 5-13/14, 51 - Föredragningslista för Teknologkåren vid LTUs kårfullmäktige. Tid: 2014-03-06, kl 18.30 Ärenden:

Läs mer

SFS Fullmäktiges Arbetsordning

SFS Fullmäktiges Arbetsordning Handläggare: Jenny Andersson Datum: 2014-06-23 Dnr: O11-5/1415 SFS Fullmäktiges Arbetsordning 1. Mötesordning SFS fullmäktige hålls i olika typer av forum. Det forum där formella beslut fattas benämns

Läs mer

Arbetsordning för Sveriges förenade studentkårers fullmäktige (SFSFUM)

Arbetsordning för Sveriges förenade studentkårers fullmäktige (SFSFUM) Arbetsordning för Sveriges förenade studentkårers fullmäktige (SFSFUM) Plenum... 2 Åsiktstorg... 2 Representation... 2 Ombud... 2 Observatörer... 2 Delegation... 2 Talarlista och tidsbegränsningar... 3

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte 8 15/16

Protokoll Styrelsemöte 8 15/16 PROTOKOLL Kårstyrelsen Kårhuset Lund, 2516 januari December 2016 2015 Anders Lundqvist Persson, mötessekreterare Protokoll Styrelsemöte 8 15/16 Tid: Onsdagen den 16:e December 2015 klockan 17.15 Plats:

Läs mer

Stadgar - Funkibator ideell förening

Stadgar - Funkibator ideell förening Stadgar - Funkibator ideell förening Stadgar för Funkibator ideell förening. Antagna vid årsmöte 19 mars 2013. 1 - Föreningens namn Föreningens namn är Funkibator ideell förening. 2 - Föreningens säte

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2018/2019

VERKSAMHETSPLAN 2018/2019 1 (2) VERKSAMHETSPLAN 2018/2019 Antaget av LinTeks fullmäktige den xxxx-xx-xx Telefon 070-269 45 84 Org.nr 822001-0683 Bankgiro 515-1493 2 (2) Inledning Verksamhetsplanen beslutas av kårfullmäktige och

Läs mer

Verksamhetsplan Föreningen Samhällsvetarna Uppsala verksamhetsår 2016/2017

Verksamhetsplan Föreningen Samhällsvetarna Uppsala verksamhetsår 2016/2017 Verksamhetsplan Föreningen Samhällsvetarna Uppsala verksamhetsår 2016/2017 BAKGRUND Denna verksamhetsplan har skrivits av oss som har varit förtroendevalda i Föreningen Samhällsvetarna Uppsala under 2015-2016.

Läs mer

Stadgar för Samhällsvetarsektionen

Stadgar för Samhällsvetarsektionen Stadgar för Samhällsvetarsektionen Antagna av Samhällsvetarsektionens Stormöte 2013-05-22 Fastställda av Umeå Studentkårs Fullmäktige 2013-09-25 Kap. 1 Ändamål 1 Samhällsvetarsektionen (hädanefter sektionen)

Läs mer

Regler för kårföreningar Göta studentkårs fullmäktige,

Regler för kårföreningar Göta studentkårs fullmäktige, Sida 1/5 Typ av styrdokument: Antagen av: Senast reviderad: Regler för kårföreningar Göta studentkårs fullmäktige, 2015-03-25 2015-03-25 Typ av kårförening: Kårförening utan annan anknytning Kårförening

Läs mer

Sektion under Luleå studentkår vid Luleå tekniska universitet

Sektion under Luleå studentkår vid Luleå tekniska universitet Juridiska föreningen Sektion under Luleå studentkår vid Luleå tekniska universitet 1 Namn Juridiska föreningen är en sektion under Luleå studentkår vid Luleå tekniska universitet och verkar som en ideell

Läs mer

Örebro studentkårs Fullmäktige

Örebro studentkårs Fullmäktige Örebro studentkårs Fullmäktige Datum: 13-04-23-13-04-24 Tid: 17:00 Plats: T137, Rättegångssalen 1.Mötets öppnande...2 2.Mötets stadgeenliga utlysande...2 3.Val av mötesfunktionärer...2 4.Protokolljustering...2

Läs mer

Stadgar för SSK-L. Antagna VT 1995 Senaste revidering

Stadgar för SSK-L. Antagna VT 1995 Senaste revidering Stadgar för SSK-L Antagna VT 1995 Senaste revidering 2011-03-14 Innehållsförteckning 1 Ändamål 3 2 Medlemskap 3 3 Organisation 3 4 Stormöte 3 5 Valberedningen 5 6 s styrelse 5 7 Utskott 6 8 Sociala utskottet

Läs mer

Verksamhetsplan 2019/2020

Verksamhetsplan 2019/2020 Verksamhetsplan 2019/2020 SöderS Södertörns högskolas studentkår Antagna i andra läsningen av valfullmäktige 2019/05/09 Verksamhetsplan 2019/2020 Innehållsförteckning Ett starkt studentinflytande samt

Läs mer

Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker. Senast reviderade 2015-05-05 2014-05-13 2013-11-12

Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker. Senast reviderade 2015-05-05 2014-05-13 2013-11-12 ! Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker Senast reviderade 2015-05-05 2014-05-13 2013-11-12 Stadgar 2 (6) Kapitel I: Allmänna stadgan Föreningens syfte är att främja studiemiljön och det sociala

Läs mer

5 SRS verksamhetsår omfattar tiden mellan den 1 januari och den 31 december.

5 SRS verksamhetsår omfattar tiden mellan den 1 januari och den 31 december. Studentradion i Sverige - Stadgar SENAST ÄNDRADE 2014-10-12 Firma 1 Föreningens firma är Studentradion i Sverige, och förkortas SRS. Föreningens firma tecknas av ordförande och kassör var och en för sig.

Läs mer

Lunds universitets studentkårers karneval STADGA. Senast beslutad av Karnevalsorganet XXXX-XX-XX Gällande från 2015-0X-XX

Lunds universitets studentkårers karneval STADGA. Senast beslutad av Karnevalsorganet XXXX-XX-XX Gällande från 2015-0X-XX Lunds universitets studentkårers karneval STADGA Senast beslutad av Karnevalsorganet XXXX-XX-XX Gällande från 2015-0X-XX Innehåll 1. Ändamål och organisation... 2 2. Karnevalsorganet... 2 3. Karnevalskommittén...

Läs mer

Stadgar för Örebro Universitets Spelförening

Stadgar för Örebro Universitets Spelförening Stadgar för Örebro Universitets Spelförening 1 Allmänt 1:1 Definition Örebro Universitets Spelförening är en ideell förening och medlem i Sveriges Rolloch Konfliktspelsförbund (Sverok). Medlem i föreningen

Läs mer

STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA

STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA Antagna på årsmöte 2011-xx-xx 1. Firma Lokalavdelningens namn är jagvillhabostad.nu Uppsala. 2. Syfte Lokalavdelningens syfte är att bevaka samt agera utifrån unga bostadssökandes

Läs mer

Kårfullmäktigesammanträde

Kårfullmäktigesammanträde Verksamhetsåret 2012/2013 Kårfullmäktigesammanträde den 17 december 2012 - Utskotts- och kommittéförslag a) förslag om ändring i Reglemente för Ekonomiska sektionen 2011-01-18 Reglemente för Ekonomiska

Läs mer

Delegationsordning för Konstkåren

Delegationsordning för Konstkåren Delegationsordning för Konstkåren Antagen av Fullmäktige 2014-10-22 I Konstkårens delegationsordning framgår uppgifter och befogenheter för Konstkårens organ. (Konstkårens stadga 3.2) Bärande tankar Konstkåren

Läs mer

STADGAR FÖR ELEKTRA. version 1.1, tagen

STADGAR FÖR ELEKTRA. version 1.1, tagen STADGAR FÖR ELEKTRA version 1.1, tagen 140512 INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 Föreningen KAPITEL 2 Medlemmar KAPITEL 3 Myndigheter KAPITEL 4 Föreningsmöte KAPITEL 5 Föreningens styrelse KAPITEL 6 Föreningens

Läs mer

3 Medlemmar Medlemmar är de som är valda till styrelsen. Medlemsavgiften är 0 kr. Föreningen har ingen medlemsavgift.

3 Medlemmar Medlemmar är de som är valda till styrelsen. Medlemsavgiften är 0 kr. Föreningen har ingen medlemsavgift. Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker Senast reviderade 2013 11 12 2014 05 13 Raderat Tillagt Omformulerat från Omformulerat till Flyttat från Flyttat till Tänk: Rött, lila och blått ska bort

Läs mer

Propositioner. Proposition 2012-1 Avskaffande av ledamot i styrelsen: Projektkoordinator

Propositioner. Proposition 2012-1 Avskaffande av ledamot i styrelsen: Projektkoordinator Propositioner Proposition 2012-1 Avskaffande av ledamot i styrelsen: Projektkoordinator Projektkoordinatorns uppgifter har under de gångna verksamhetsåren legat så pass nära vice ordförandens uppgifter

Läs mer

Medlemmar är de som är valda till styrelsen. Föreningen har ingen medlemsavgift.

Medlemmar är de som är valda till styrelsen. Föreningen har ingen medlemsavgift. Kapitel I: Allmänna stadgan Föreningens syfte är att främja studiemiljön och det sociala livet för studenter antagna till programmet teknisk fysik vid Uppsala universitet (hädanefter F student). Medlemmar

Läs mer