Ärenden till kommunfullmäktige: 11, 12, Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut UTKAST. 3. Kommundirektören informerar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ärenden till kommunfullmäktige: 11, 12, 14. 1. Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut UTKAST. 3. Kommundirektören informerar"

Transkript

1 Kommunstyrelsen 3 (21) Ärendelista 9 mars 2015 Ärenden till kommunfullmäktige: 11, 12, Upprop och val av justerare 2. Anmälan om delegationsbeslut 3. Kommundirektören informerar 4. Helårsrapport 2014 Västervik Framåt AB information 5. Direktiv och val av ombud till årsstämma 2015 med Västerviks Kommuns Förvaltnings AB 6. Direktiv och val av ombud till årsstämma 2015 med Västervik Resort AB 7. Direktiv och val av ombud till årsstämma 2015 med Västervik Biogas AB 8. Detaljplan för Björkö 1:39, Loftahammar upprättande 9. Medborgarförslag om gratis besök på återvinningscentraler för föreningar svar på återremiss 10. Sotningsfrister i Västerviks kommun fr.o.m. 1 april Årsredovisning 2014 för Västerviks kommun 12. Motion om gemensam budget för kommunen och de kommunala bolagen yttrande 13. Ung Företagsamhet i Kalmar län ansökan om medfinansiering Kommunal ersättning för borgerliga vigselförrättare samt vägledning för avgifter vid resekostnader i samband med vigsel 15. Laglighetsprövning Kenneth Lind./. Västerviks kommun av kommunstyrelsens beslut 12 maj 2014 och 10 november 2014 yttrande till förvaltningsrätten 16. Laglighetsprövning Åke Elgstrand./. Västerviks kommun av Västervik Miljö & Energi AB:s beslut om pågående byggnation av reningsverk i Gamleby yttrande till förvaltningsrätten

2 Kommunstyrelsen 4 (21) Ärendelista 9 mars 2015 forts. 17. Rapporter

3 Kommunstyrelsen 5 (21) 1. Upprop och val av justerare Mats Hugosson (C) är i tur att justera. 2. Anmälan om delegationsbeslut Kommundirektörens beslut Dnr 2015/ Regionförbundet i Kalmar län skrivelse 25 februari 2015, till regeringen om folkbildningen som resurs för tidiga insatser i mottagandet av asylsökande läggs till handlingarna. Dnr 2014/ Förvaltningsrätten i Linköping dom 26 februari 2015, mål nr , laglighetsprövning Hans Ellervik m.fl. läggs till handlingarna. Dnr 2013/ Förvaltningsrätten i Linköping dom 26 februari 2015, mål nr , laglighetsprövning Åke Elgstrand läggs till handlingarna.

4 Kommunstyrelsen 6 (21) 3. Kommundirektören informerar Kommundirektören och särskilt kallade informerar om följande aktuella ärenden: - Helårsrapport 2014 Västervik Framåt AB information - Direktiv och val av ombud till årsstämma 2015 med Västerviks Kommuns Förvaltnings AB - Direktiv och val av ombud till årsstämma 2015 med Västervik Resort AB - Direktiv och val av ombud till årsstämma 2015 med Västervik Biogas AB - Detaljplan för Björkö 1:39, Loftahammar upprättande - Medborgarförslag om gratis besök på återvinningscentraler för föreningar svar på återremiss - Sotningsfrister i Västerviks kommun fr.o.m. 1 april Årsredovisning 2014 för Västerviks kommun - Motion om gemensam budget för kommunen och de kommunala bolagen yttrande.

5 Kommunstyrelsen 7 (21) 4. Helårsrapport 2014 Västervik Framåt AB information Dnr 2014/ Västervik Framåt AB har enligt avtal kommunens uppdrag att arbeta med uppsökande verksamhet, nyföretagande/innovationer och lots- och etableringsservice. Västervik Framåt AB har också under året arbetat med ett antal projekt där kommunen är medfinansiär eller uppdragsgivare, som till exempel inflyttarservice, Morgonsoffa och handelsplatsutveckling. Västervik Framåt AB redovisar nu helårsrapport för 2014 och muntlig information lämnas vid kommunstyrelsens sammanträde. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår i skrivelse 3 mars 2015 att lämnad information om helårsrapport 2014 för Västervik Framåt AB godkänns. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att godkänna lämnad information om helårsrapport 2014 för Västervik Framåt AB.

6 Kommunstyrelsen 8 (21) 5. Direktiv och val av ombud till årsstämma 2015 med Västerviks Kommuns Förvaltnings AB Dnr 2015/ Västerviks Kommuns Förvaltnings AB kallar i skrivelse 12 februari 2015 aktieägarna till årsstämma den 9 mars 2015 kl i Tjustsalen, kommunhuset. Till kallelsen bifogas även årsredovisning för Kommunstyrelsen har att inför årsstämman utse ombud samt lämna direktiv till ombudet. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår i skrivelse 25 februari 2015 kommunstyrelsen besluta att lämna följande förslag till direktiv till den som utses som stämmoombud: - föreslå fastställande av resultat- och balansräkningen samt disposition av årets resultat, - föreslå fastställande av dispositioner beträffande bolagets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen, - föreslå ansvarsfrihet för styrelsen och verkställande direktören, - föreslå att arvodering till styrelsen med suppleanter samt lekmannarevisorer ska ske enligt kommunens bestämmelser om ersättning till förtroendevalda, samt - föreslå stämman fastställa de av kommunfullmäktige beslutade ägardirektiven för bolaget.

7 Kommunstyrelsen 9 (21) 6. Direktiv och val av ombud till årsstämma 2015 med Västervik Resort AB Dnr 2015/ Västervik Resort AB kallar i skrivelse 13 februari 2015 aktieägarna till årsstämma den 9 mars 2015 kl i Tjustsalen, kommunhuset. Till kallelsen bifogas även årsredovisning för Kommunstyrelsen har att inför årsstämman utse ombud samt lämna direktiv till ombudet. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår i skrivelse 25 februari 2015 kommunstyrelsen besluta att lämna följande förslag till direktiv till den som utses som stämmoombud: - föreslå fastställande av resultat- och balansräkningen samt disposition av årets resultat, - föreslå fastställande av dispositioner beträffande bolagets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen, - föreslå ansvarsfrihet för styrelsen och verkställande direktören, - föreslå att arvodering till styrelsen med suppleanter samt lekmannarevisorer ska ske enligt kommunens bestämmelser om ersättning till förtroendevalda, samt - föreslå stämman fastställa de av kommunfullmäktige beslutade ägardirektiven för bolaget. - föreslå stämman fastställa den av kommunfullmäktige beslutade bolagsordningen.

8 Kommunstyrelsen 10 (21) 7. Direktiv och val av ombud till årsstämma 2015 med Västervik Biogas AB Dnr 2015/ Västervik Biogas AB kallar i skrivelse 6 mars 2015 aktieägarna till årsstämma den 9 mars 2015 kl i kommunhuset, Västervik. Till kallelsen bifogas även årsredovisning för Kommunstyrelsen har att inför årsstämman utse ombud samt lämna direktiv till ombudet. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår i skrivelse 25 februari 2015 kommunstyrelsen besluta att lämna följande förslag till direktiv till den som utses som stämmoombud: - föreslå fastställande av resultat- och balansräkningen samt disposition av årets resultat, - föreslå fastställande av dispositioner beträffande bolagets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen, - föreslå ansvarsfrihet för styrelsen och verkställande direktören, - föreslå att arvodering till styrelsen med suppleanter samt lekmannarevisorer ska ske enligt kommunens bestämmelser om ersättning till förtroendevalda, samt - föreslå stämman fastställa de av kommunfullmäktige beslutade ägardirektiven för bolaget. - föreslå stämman fastställa den av kommunfullmäktige beslutade bolagsordningen.

9 Kommunstyrelsen 11 (21) 8. Detaljplan för Björkö 1:39, Loftahammar upprättande Dnr 2015/ Enligt kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse 24 februari 2015 finns efterfrågan att kunna bygga ytterligare hus för permanentboende på Björkö, en skärgårdsö strax söder om Loftahammar. Björkö är till största del naturreservat och även klassat som Natura2000-område. På mellersta Björkö finns ett område som i en äldre detaljplan planlagts för i första hand fritidshusbebyggelse och som inte ingår i vare sig naturreservatet eller Natura 2000-området. I planen medges dock enbart 120 kvm byggnadsarea i maximalt en våning vilket är en mycket begränsad byggrätt för ett hus för permanentboende. Inom planen finns en tomt (Björkö 1:39) som styckats av delvis i strid med planen och där avstyckningen skulle medge en väl anpassad tomtplats med en något utökad byggrätt. Bedömningen är att en planläggning med större byggrätt för permanentboende kan genomföras utan att riskera de värden och skydd som finns i planområdets närhet. De övergripande infrastrukturella frågorna som exempelvis angöring och bryggor är redan hanterat i nu gällande plan. Syftet med detaljplanen är därmed att möjliggöra en tomtplats för permanentboende på centrala Björkö med hänsyn till öns natur- och kulturvärden. Enheten för samhällsbyggnad har gjort bedömningen inför detaljplaneläggning att detaljplanen kan upprättas enligt standardförfarande, samt att plankostnadsavtal ska tecknas med fastighetsägaren som står för plankostnader och de eventuella utredningar som uppkommer under planarbetet. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att godkänna behovsbedömningen för Björkö 1:39, Loftahammar, samt att detaljplanläggning kan ske utifrån ovanstående direktiv för Björkö 1:39, Loftahammar.

10 Kommunstyrelsen 12 (21) 9. Medborgarförslag om gratis besök på återvinningscentraler för föreningar svar på återremiss Dnr 2014/ Ulrika Pecher, Västervik har väckt ett medborgarförslag om gratis besök på återvinningsstationer för föreningar. Kommunfullmäktige beslutade , 135 att överlämna förslaget till kommunstyrelsen i samarbete med Västervik Miljö & Energi AB för beslut och besvarande. Västervik Miljö & Energi har i skrivelse 13 november 2014 lämnat ett förslag till yttrande över medborgarförslaget. Av yttrandet framgår att om föreningar skulle få lämna avfall gratis på återvinningscentralerna så är det hushållen som sponsrar deras kostnader. Det innebär också att taxans roll som styrmedel i det här fallet försvinner, dvs. om avfallet är helt gratis att lämna är risken att förorenaren inte tar sitt ansvar. Kommunstyrelsen beslutade , 42 att återremittera ärendet till kommunstyrelsens förvaltning med uppdraget att utreda möjligheten att tillmötesgå medborgarförslagsställarens önskemål. Kommunstyrelsens förvaltning redovisar i skrivelse 24 februari 2015 ett nytt förslag till svar på medborgarförslaget. Av förslaget framgår att ett kostnadsfritt återvinningskort kan erbjudas föreningar som inte har eget renhållningsabonnemang. Kortet skulle ge varje förening två fria besök på återvinningsanläggningarna. De föreningar som har renhållningsabonnemang har sex eller tio fria besök per år beroende på abonnemangstyp. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att med den nya redogörelsen förklara medborgarförslaget om gratis besök på återvinningsstationer för föreningar besvarat, samt att tacka förslagsställaren för visat intresse

11 Kommunstyrelsen 13 (21) Ks Ufos Sotningsfrister i Västerviks kommun fr.o.m. 1 april 2015 Dnr 2015/8-174 Myndighetens för samhällsskydd och beredskap (MSB) föreskrifter och allmänna råd om rengöring (sotning) och brandskyddskontroll (MSBFS 2014:6) innebär förändringar vad gäller fristerna för brandskyddskontroll. Som en följd av förändringen har MSB förespråkat en anpassning av fristerna för rengöring (sotning). Kommunstyrelsens enhet för räddningstjänst och samhällsskydd föreslår i skrivelse 8 januari 2015 att räddningstjänsten (kommunstyrelsen) ska fastställa nya sotningsfrister att gälla fr.o.m. 1 april Utskottet för folkhälsa och samhällsskydd föreslår kommunstyrelsen besluta att fastställa nya sotningsfrister enligt förslaget att gälla fr.o.m. 1 april 2015.

12 Kommunstyrelsen 14 (21) 11. Årsredovisning 2014 för Västerviks kommun Dnr 2015/ Årsredovisningen för kommunen behandlas av kommunstyrelsen under mars månad. Kommunens revisorer har att lämna rapport på granskning av årsredovisningen och ansvarsfriheten för nämnder och styrelser. Årsredovisningen och ansvarsfrihet för nämnder och styrelser behandlas efter lämnad revisionsrapport av kommunfullmäktige. Ärendet är under beredning och årsredovisningen skickas ut via e-post i slutet av vecka 10.

13 Kommunstyrelsen 15 (21) 12. Motion om gemensam budget för kommunen och de kommunala bolagen yttrande Dnr 2014/ Conny Tyrberg (C) och Mats Hugosson (C) har gemensamt väckt en motion kring gemensam budget för kommunen och de kommunala bolagen. I motionen föreslås kommunfullmäktige besluta om att budgetprocessen för budget- och verksamhetsplanering för 2016 samordnas för kommunen och dess bolag så att kommunfullmäktige vid samma beslutstillfälle kan besluta om helheten. Detta är viktigt då de kommunala bolagen står för en allt större del av den kommunala ekonomin. Bolagen styrs via ägardirektiv där de ekonomiska förutsättningarna fastställs. De ekonomiska förutsättningarna för bolagen som beslutas av kommunfullmäktige blir preliminära i kommunfullmäktiges budget. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår i skrivelse 24 februari 2015 med anledning av detta att följande budgetförutsättningar för bolagen integreras i kommunens budgetdokument från och med budget 2016; - Avkastningskrav för bolagen - Självfinansieringsgrad - Investeringsobjekt Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att preliminära avkastningskrav, självfinansieringsgrad samt investeringsobjekt för bolagen läggs till i kommunens budgetdokument, samt att därmed förklara motionen om gemensam budget för kommunen och de kommunala bolagen bifallen.

14 Kommunstyrelsen 16 (21) 13. Ung Företagsamhet i Kalmar län ansökan om medfinansiering 2015 Dnr 2015/104/141 Ung Företagsamhet är en ideell och oberoende utbildningsorganisation med syfte att tillsammans med skolan införa entreprenörskap och ett engagerat näringsliv i utbildningssystemet. Ung Företagsamhet har tre läromedel för grundskolan, Vårt Samhälle, Se Möjligheterna och Min framtid och ekonomi samt processutbildningen UF-företagande som riktas mot gymnasiet. Dessutom har Ung Företagsamhet i Kalmar län utbildningskonceptet Sommarföretagare UF, som sommaren 2014 drevs i sju kommuner. Ung Företagsamhet i Kalmar län redovisar i skrivelse 2 februari 2015 verksamhetsberättelse för Västerviks kommun för Av denna framgår även en ansökan om ett verksamhetsbidrag på kr för Kommunstyrelsen beslutade , 7 att medfinansiera Ung Företagsamhet år 2014 med kr. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår i skrivelse 25 februari 2015 att medfinansiering för år 2015 sker i enlighet med ansökan. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att medfinansiera Ung Företagsamhet i Kalmar län år 2015 med kr med finansiering ur kommunstyrelsens utvecklingsanslag.

15 Kommunstyrelsen 17 (21) 14. Kommunal ersättning för borgerliga vigselförrättare samt vägledning för avgifter vid resekostnader i samband med vigsel Dnr 2012/ Kommunstyrelsen beslutade , 241 att uppdra åt kommunstyrelsens förvaltning att återkomma med förslag till kommunalt arvode för vigselförrättare. Idag utgår ersättning till vigselförrättarna endast från länsstyrelsen. Denna ersättning är för närvarande 110 kr för varje förrättad vigsel. Har mer än en vigsel förrättats samma dag är dock ersättningen 30 kr för varje vigsel utöver den första. Kommunstyrelsens förvaltning lämnar i skrivelse 18 februari 2015 förslag på kommunalt arvode till vigselförrättare att gälla från och med den 1 januari Det har kommit in önskemål från vigselförrättare om att en vägledning ska tas fram för vilken avgift för resekostnader som vigselförrättaren kan ta ut från brudpar som vill viga sig på annan plats. Enligt tidigare beslut i kommunstyrelsen ska kostnader i samband med vigsel på annan plats, t.ex. resor för vigselförrättaren eller annat, bekostas av paret efter överenskommelse med vigselförrättaren. Kommunstyrelsens förvaltning lämnar i skrivelsen förslag på vägledning för avgifterna. Vigselförrättaren ansvarar själv för att redovisning av eventuell ersättning sker i enlighet med gällande skatteregler. Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta följande bestämmelse för ersättning till borgerliga vigselförrättare att gälla från 1 januari 2015: Till av länsstyrelsen förordnade vigselförrättare utges ersättning med 0,6 % av årsarvodet för riksdagsledamot för första vigseln och 0,3 % till därpå följande vigslar, dock högst 1,2 % per dag. Ersättning utges till samtliga förordnade vigselförrättare. Arvode till kommunala tjänstemän som är vigselförrättare utges enbart vid vigslar utanför kontorstid (måndag fredag kl ). Kommunstyrelsen beslutar vidare att godkänna följande vägledning för avgifter vid resekostnader för vigselförrättaren i samband med vigsel på annan plats än i kommunhuset i Västervik:

16 Kommunstyrelsen 18 (21) forts. Bilersättning: 1,85 kr/km Restidsersättning: 80 kr/h, samt att kommunstyrelsens förvaltning vid behov får uppdatera beloppen i vägledningen och informera vigselförrättarna om dessa.

17 Kommunstyrelsen 19 (21) 15. Laglighetsprövning Kenneth Lind./. Västerviks kommun av kommunstyrelsens beslut 12 maj 2014 och 10 november 2014 yttrande till förvaltningsrätten Dnr 2015/ Kenneth Lind har i skrivelse 9 februari 2015 överklagat kommunstyrelsens samtliga beslut under tiden 1 oktober 2012 till 31 december Linds grund för överklagandet är att Västerviks kommunstyrelse inte var laglig under perioden med hänvisning till kammarrättens dom i mål nr Kammarrättens dom innebär att kommunfullmäktiges beslut den 24 september 2012, 140 upphävs i den del det avser att från den 1 oktober 2012 återkalla uppdragen för de förtroendevalda i kommunstyrelsen. Förvaltningsrätten har i beslut 11 februari 2015 avvisat överklagandet förutom vad gäller de beslut som kommunstyrelsen fattade vid sammanträdena den 12 maj 2014 och den 10 november Västerviks kommuns ges tillfälle att yttra sig i målet såvitt gäller de beslut som fattades vid dessa två sammanträden. Yttrande ska vara inkommet den 2 mars, men kommunen har begärt och fått förlängd yttrandetid till den 11 mars 2015 enligt förvaltningsrättens underrättelse 16 februari Enligt skälen till förvaltningsrättens beslut har samtliga protokoll från kommunstyrelsens sammanträden under den period som Lind överklagar varit anslagna under den tid som kommunallagen föreskriver, förutom vad avser sammanträdena den 12 maj 2014 och den 10 november Klagotiden har därmed löpt ut innan Kennet Linds överklagande inkom till förvaltningsrätten för samtliga beslut utom för de två angivna sammanträdena. Ärendet är under beredning och förslag till yttrande redovisas senast till sammanträdet.

18 Kommunstyrelsen 20 (21) 16. Laglighetsprövning Åke Elgstrand./. Västerviks kommun av Västervik Miljö & Energi AB:s beslut om pågående byggnation av reningsverk i Gamleby yttrande till förvaltningsrätten Dnr 2015/ Åke Elgstrand har i skrivelse 2 februari 2015 till Förvaltningsrätten i Linköping överklagat Västervik Miljö & Energi AB:s åtgärd att bygga nytt avloppsreningsverk i Gamleby. Förvaltningsrätten begär i föreläggande 3 februari 2015 in Västerviks kommuns yttrande i ärendet. Yttrande ska vara inkommet den 10 februari 2015, men kommunen har begärt och fått förlängd yttrandetid till den 12 mars Ärendet är under beredning och förslag till yttrande redovisas senast till sammanträdet.

19 Kommunstyrelsen 21 (21) 17. Rapporter

14. Kommunal ersättning för borgerliga vigselförrättare samt vägledning för avgifter vid resekostnader i samband med vigsel Dnr 2012/509-003

14. Kommunal ersättning för borgerliga vigselförrättare samt vägledning för avgifter vid resekostnader i samband med vigsel Dnr 2012/509-003 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 17 (21) 2015-03-09 Ks 14. Kommunal ersättning för borgerliga vigselförrättare samt vägledning för avgifter vid resekostnader i samband med vigsel Dnr 2012/509-003

Läs mer

Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet

Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet 2014-01-07 KS-2013/1623.109 1 (6) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv

Läs mer

Ändring av bolagsordning för VIVAB. (AU 306) KS 2014-382

Ändring av bolagsordning för VIVAB. (AU 306) KS 2014-382 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-11-04 264 Ändring av bolagsordning för VIVAB. (AU 306) KS 2014-382 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

Ärenden till kommunfullmäktige: 15-16. 1. Upprop och val av justerare UTKAST. 3. Anmälan om delegationsbeslut. 4. Kommundirektören informerar

Ärenden till kommunfullmäktige: 15-16. 1. Upprop och val av justerare UTKAST. 3. Anmälan om delegationsbeslut. 4. Kommundirektören informerar Kommunstyrelsen 3 (19) Ärendelista 9 februari 2015 Ärenden till kommunfullmäktige: 15-16 1. Upprop och val av justerare 2. Meddelanden 3. Anmälan om delegationsbeslut 4. Kommundirektören informerar 5.

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2014-01-23 KS-2014/146.109 1 (6) HANDLÄGGARE Per-Erik Björkbacka Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i Stockholmsregionens Försäkring AB, AB

Läs mer

Ärenden till kommunfullmäktige: 4-5, 8-9, 20. 1. Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut. 3. Kommundirektören informerar

Ärenden till kommunfullmäktige: 4-5, 8-9, 20. 1. Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut. 3. Kommundirektören informerar Kommunstyrelsen 3 (26) Ärendelista 14 december 2015 Ärenden till kommunfullmäktige: 4-5, 8-9, 20 1. Upprop och val av justerare 2. Anmälan om delegationsbeslut 3. Kommundirektören informerar 4. Ägardirektiv

Läs mer

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Bolagspolicy Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Innehåll 1 Inledning 5 2 Ägarroll 6 2.1 Kommunfullmäktige... 6 2.2 Kommunstyrelsen... 6 3

Läs mer

Bolagsordning för NSR Produktion AB

Bolagsordning för NSR Produktion AB Antagen på den extra bolagsstämman 2013-12-18 Bolagsordning för NSR Produktion AB Organisationsnummer 556875-8493 1 Firma Bolagets firma är NSR Produktion AB. 2 Säte Bolagets styrelse ska ha sitt säte

Läs mer

Frågor rörande kommunens bolag med anledning av ändrade bestämmelser i 3 kap. 17 och 6 kap. kommunallagen

Frågor rörande kommunens bolag med anledning av ändrade bestämmelser i 3 kap. 17 och 6 kap. kommunallagen KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SIDA 14 (31) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 17 december 2012 9 Paragraf Diarienummer KS-2012/1145.112 Frågor rörande kommunens bolag med anledning av ändrade bestämmelser

Läs mer

Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag

Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag Ägardirektivet är fastställt av Ljusdals kommun i kommunfullmäktige 2015-10-26, 210 och bekräftade vid extra bolagsstämma. 1 Generella förutsättningar

Läs mer

Bolagsordning för AFA Sjukförsäkringsaktiebolag (502033-0642) beslutad vid extra bolagsstämma den 25 september 2013

Bolagsordning för AFA Sjukförsäkringsaktiebolag (502033-0642) beslutad vid extra bolagsstämma den 25 september 2013 Bolagsordning för AFA Sjukförsäkringsaktiebolag (502033-0642) beslutad vid extra bolagsstämma den 25 september 2013 1 Bolagets firma Bolagets firma är AFA Sjukförsäkringsaktiebolag. 2 Styrelsens säte Styrelsen

Läs mer

Företagspolicy för Gislaveds kommun

Företagspolicy för Gislaveds kommun 2012-06-12 Antagen av kommunfullmäktige 2011-09-27, 116 Reviderad kommunfullmäktige 2012-08-30, 118 Förslag till revidering (anpassning) efter kommunfullmäktiges beslut den 29 mars 2012 37om revidering

Läs mer

Ägardirektiv 2015-2018. Strängnäs Fastighets AB Organisationsnummer 556665-3100

Ägardirektiv 2015-2018. Strängnäs Fastighets AB Organisationsnummer 556665-3100 Dnr KS/2015:240-003 2015-05-26 1/7 Ägardirektiv 2015-2018 Strängnäs Fastighets AB Organisationsnummer 556665-3100 För den verksamhet som bedrivs i Strängnäs Fastighets AB, i det fortsatta kallad SFAB,

Läs mer

Bolagsordning för Hyresbostäder i Växjö AB

Bolagsordning för Hyresbostäder i Växjö AB Styrande dokument Senast ändrad 2010-12-14 Bolagsordning för Hyresbostäder i Växjö AB Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Hyresbostäder i Växjö AB Dokumentnamn Bolagsordning för Hyresbostäder

Läs mer

Kommunledningsförvaltningens förslag. Telefon : vxl Fax: Bankgiro: 104-2134

Kommunledningsförvaltningens förslag. Telefon : vxl Fax: Bankgiro: 104-2134 EDA KOMMUN Datum Arende 2009-06-08 l)nr. Kom mun ledningsförvaltningen Kommunstyrelsen Jan-Olof Seveborg, 0571-28105 Andrad bolagsordning och ägardirektiv för Eda Bostads AB Sammanfattning Kommunfullmäktige

Läs mer

Beslut att godkänna ändring av SISAB:s bolagsordning

Beslut att godkänna ändring av SISAB:s bolagsordning KF 11:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2015:125-107 Juridik 2015-03-03 1/2 KF 11:2 Handläggare Maria Eriksson Tel. 0152-291 78 Kommunstyrelsen Beslut att godkänna ändring av SISAB:s bolagsordning

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 2006-08-29 124 Plats och tid s sessionssal kl. 17.00-18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Ägardirektiv för Karlstad Airport AB

Ägardirektiv för Karlstad Airport AB KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1(8) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2014-12-18 Ersätter: 2011-12-15 Gäller fr o m: 2015-04-08 Ägardirektiv för Karlstad Airport AB Ägardirektiv för verksamheten

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 2 maj 2011 kl. 8.00 13.50 ajournering kl. 8.15-13.00

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 2 maj 2011 kl. 8.00 13.50 ajournering kl. 8.15-13.00 Kommunstyrelsen 1 (30) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 2 maj 2011 kl. 8.00 13.50 ajournering kl. 8.15-13.00

Läs mer

Ärende till kommunfullmäktige: 7. 1. Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut. 3. Kommundirektören informerar

Ärende till kommunfullmäktige: 7. 1. Upprop och val av justerare. 2. Anmälan om delegationsbeslut. 3. Kommundirektören informerar Kommunstyrelsen 3 (14) Ärendelista 16 september 2013 Ärende till kommunfullmäktige: 7 1. Upprop och val av justerare 2. Anmälan om delegationsbeslut 3. Kommundirektören informerar 4. Program för omsorg

Läs mer

Arvodesregler för Kalmar kommuns förtroendevalda

Arvodesregler för Kalmar kommuns förtroendevalda Arvodesregler för Kalmar kommuns förtroendevalda Beslutade av kommunfullmäktige den 19 juni 2006, 138 med ändringar och tillägg den 29 januari 2007, 12, den 28 maj 2007, 114, den 25 augusti 2008, 13, den

Läs mer

FÖRENINGSSTADGAR PO-Skåne

FÖRENINGSSTADGAR PO-Skåne FÖRENINGSSTADGAR PO-Skåne 1 Stadgarna är våra regler som vi måste följa. De talar om hur man skall göra i olika situationer. De skall vara en hjälp i arbetet för att få en bra och stark organisation. I

Läs mer

Förslag till revidering 2015-11-23 BOLAGSORDNING FÖR DJURSHOLMS AKTIEBOLAG. Bolagets firma är Djursholms Aktiebolag. 23 Verksamhetsföremål

Förslag till revidering 2015-11-23 BOLAGSORDNING FÖR DJURSHOLMS AKTIEBOLAG. Bolagets firma är Djursholms Aktiebolag. 23 Verksamhetsföremål DANDERYDS KOMMUN Kommunal författningssamling Dokument Beteckning Bolagsordning 14.02.1 Organ Beslut av KF Djursholms AB 1992-12-14, 176 1999-06-04, 102 2007-12-17, 129 Förslag till revidering 2015-11-23

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 23 mars 2015 kl. 8.30 12.05 ajournering kl. 10.30-11.05

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 23 mars 2015 kl. 8.30 12.05 ajournering kl. 10.30-11.05 Kommunstyrelsen 1 (27) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 23 mars 2015 kl. 8.30 12.05 ajournering kl. 10.30-11.05 Tomas Kronståhl (S), ordf. Gunnar Jansson (S) Angelica Katsanidou

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Feelgood Svenska AB (publ)

Kallelse till årsstämma i Feelgood Svenska AB (publ) Kallelse till årsstämma i Feelgood Svenska AB (publ) Aktieägarna i Feelgood Svenska Aktiebolag (publ), org nr 556511-2058 kallas härmed till årsstämma fredagen den 20 maj 2016, kl. 13.00 på Garnisonen

Läs mer

Kjell Andersson (s), ordförande Karl-Werner Bengtsson (s) Rune Johansson (c) Kenneth Pehrsson (kd) Stig Holmberg (m)

Kjell Andersson (s), ordförande Karl-Werner Bengtsson (s) Rune Johansson (c) Kenneth Pehrsson (kd) Stig Holmberg (m) 01-14 Plats och tid Kommunhuset, "Långö", Kungshamn, kl 08 00 12 30. Beslutande Kjell Andersson (s), ordförande Karl-Werner Bengtsson (s) Rune Johansson (c) Kenneth Pehrsson (kd) Stig Holmberg (m) Övriga

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 28 maj 2012 kl. 8.00 15.40 ajournering kl. 12.00-14.15

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 28 maj 2012 kl. 8.00 15.40 ajournering kl. 12.00-14.15 Kommunstyrelsen 1 (28) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 28 maj 2012 kl. 8.00 15.40 ajournering kl. 12.00-14.15

Läs mer

1(9) Ägardirektiv. Styrdokument

1(9) Ägardirektiv. Styrdokument 1(9) Styrdokument 2(9) Styrdokument Dokumenttyp Beslutad av Kommunfullmäktige 2009-08-26, 83 Dokumentansvarig - Reviderad av 3(9) Innehållsförteckning Roller...4 1. Bolaget som kommunalt organ...4 2. Kommunstyrelsens

Läs mer

Bilaga 1 Förslag till dagordning 1. Stämmans öppnande 2. Val av ordförande vid stämman 3. Upprättande och godkännande av röstlängd 4. Stämmans ordförande utser protokollförare 5. Val av en eller två justerare

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Bertil Börjesson

Läs mer

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening -

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening - SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur föreningskunskap - att bilda förening - Innehållsförteckning Ideell förening, vad är det? 3 Hur många medlemmar måste man vara? 3 Vad krävs för att bilda en förening?

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS ENERGI AKTIEBOLAG

ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS ENERGI AKTIEBOLAG U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 3.7.1 Sid 1 (6) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 308/2006/107 2007-01-01 Kf 2006-10-30 129 2016/49 2016-03-21 Kf 2016-03-21 26 ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS

Läs mer

Bolagsordning för AB Strömstads Badanstalt

Bolagsordning för AB Strömstads Badanstalt STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 14 (40) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-06-09 Kf 62 Ks 92 Au 101 KS/2014 0465 Bolagsordning för AB Strömstads Badanstalt Kommunstyrelsens förslag till

Läs mer

Ägardirektiv för STUBO AB

Ägardirektiv för STUBO AB Ägardirektiv för STUBO AB 1 Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i STUBO AB, nedan kallat bolaget, och är antagna av kommunfullmäktige den 19 december 2011 234 och fastställda av årsstämman den 2012.

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING. Delegation av kommunstyrelsens beslutanderätt

KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING. Delegation av kommunstyrelsens beslutanderätt LULEÅ KOMMUN Dnr 1 (11) KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING Delegation av kommunstyrelsens beslutanderätt Regler om delegering av nämndärenden finns i 6 kap. 33-38 kommunallagen (KL). Delegation innebär

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 3.9

Laholms kommuns författningssamling 3.9 Laholms kommuns författningssamling 3.9 Reglemente för barn- och ungdomsnämnden; antaget av kommunfullmäktige den 16 december 2014, 196 1. Inledning Fullmäktiges uppgifter Kommunallagen (1991:900) ger

Läs mer

Bestämmelser om ersättning till styrelseledamöter i av Vimmerby kommun ägda bolag

Bestämmelser om ersättning till styrelseledamöter i av Vimmerby kommun ägda bolag Dnr 2015/026/024 Id 46622 Bestämmelser om ersättning till styrelseledamöter i av Vimmerby kommun ägda bolag Antagen av Kommunfullmäktige 2015-02-23 42 Dnr 2015/026/024 Id 46622 Innehållsförteckning ALLMÄNNA

Läs mer

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 1 Föreningens namn Föreningens namn är Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening. 1 (6) 2 Ändamål Föreningen har till uppgift att verka för en uthållig

Läs mer

Bostadsbolagets konferensrum, Bryggaren, Västervik 20 december 2010 kl. 16.00 16.25

Bostadsbolagets konferensrum, Bryggaren, Västervik 20 december 2010 kl. 16.00 16.25 Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Bostadsbolagets konferensrum, Bryggaren, Västervik 20 december 2010 kl. 16.00 16.25 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Eva Ahlström (M) Peter Johansson (M) Mats

Läs mer

Sammanträdesdatum 2013-08-22. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2013-08-22. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2013-08-22 PLATS OCH TID KilArena, torsdag 22 augusti 2013, kl. 19.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Upprop 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av

Läs mer

STYRELSENS JOBB SÅ LÅNGT

STYRELSENS JOBB SÅ LÅNGT Hej alla medlemmar i Svensk Räddningshundförarförening! I somras anordnade vi ett sommarläger i Nynäshamn/Stora Vika som samlade drygt 20 deltagare från norr till söder. Lägret började på onsdagen den

Läs mer

Sänkta förmedlingsavgifter för Bostadsförmedlingen i Stockholm AB

Sänkta förmedlingsavgifter för Bostadsförmedlingen i Stockholm AB Utlåtande 2013:85 RV (Dnr 316-324/2013) Sänkta förmedlingsavgifter för Bostadsförmedlingen i Stockholm AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Förmedlingsavgiften tas bort

Läs mer

A-salen, kommunhuset

A-salen, kommunhuset Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 10:00 11:15 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M) 194-199, 201-214 Charlotta Svanberg (S) 194-211, 213-214 Per Schöldberg (C) 194-198, 200-214 Anna Tenje (M) 194-197, 199-214

Läs mer

Svenska staten Finansdepartementet Enheten för statligt ägande 103 30 STOCKHOLM. Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM

Svenska staten Finansdepartementet Enheten för statligt ägande 103 30 STOCKHOLM. Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Svenska staten Finansdepartementet Enheten för statligt ägande 103 30 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i SJ AB 2014 Härmed kallas till årsstämma i SJ AB, 556196-1599.

Läs mer

Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda

Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda 1 Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 kommunallagen (1991:900). För

Läs mer

Tid: Torsdagen den 24 april 2014, klockan 11.00 Plats: Wisby Strand Congress & Event, Strandvägen 4, Visby

Tid: Torsdagen den 24 april 2014, klockan 11.00 Plats: Wisby Strand Congress & Event, Strandvägen 4, Visby Svenska staten Finansdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 Stockholm Riksdagens centralkansli 100 12 Stockholm Kallelse till årsstämma i AB Svenska Spel 2014 Härmed kallas till årsstämma

Läs mer

Stadgar. Förbundsstadgar Normalstadgar för föreningar

Stadgar. Förbundsstadgar Normalstadgar för föreningar Stadgar Förbundsstadgar Normalstadgar för föreningar Innehåll Förbundsstadgar Förbundets värderingar.... 4 Förbundets organisation... 4 Medlemskap.... 4 Kongress... 7 Förbundsfullmäktige... 10 Förbundsstyrelse...

Läs mer

UaFS Blad 1 BOLAGSORDNING OCH ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB. Styrelsen skall ha sitt säte i Uddevalla kommun i Västra Götalands län.

UaFS Blad 1 BOLAGSORDNING OCH ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB. Styrelsen skall ha sitt säte i Uddevalla kommun i Västra Götalands län. Blad 1 BOLAGSORDNING OCH ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB Godkänd av kommunfullmäktige den 12 januari 1993, 4 med ändringar den 12 september 1995, 169, den 9 februari 1999, 9, den 8 november 2006,

Läs mer

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för VaraNet AB

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för VaraNet AB Ägardirektiv Övergripande verksamhetsdirektiv för VaraNet AB Beslutat av fullmäktige 2015-09-28 75 Utfärdat av Vara Koncern AB 2015-XX-XX Fastställt av bolagsstämman 2015-XX-XX INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2011-10-24 79 (95) Plats och tid Gyllene salen, Apotekshuset Vingåker, måndagen den 24 oktober 2011, kl. 09.15-11.00 Beslutande Jörgen Larsson (S) ordf Raul Sevefjord (M) Övriga deltagande Maria Pestrea,

Läs mer

KALLELSE TILL ÅRSSTÄMMA I RABBALSHEDE KRAFT AB (PUBL)

KALLELSE TILL ÅRSSTÄMMA I RABBALSHEDE KRAFT AB (PUBL) KALLELSE TILL ÅRSSTÄMMA I RABBALSHEDE KRAFT AB (PUBL) Aktieägarna i Rabbalshede Kraft AB (publ), org. nr 556681-4652, kallas härmed till årsstämma torsdagen den 23 april 2015 kl. 16.00 i lokal Palmstedtssalen,

Läs mer

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Beslutande Benita Vikström Göte Eriksson Torbritt Bökman, ej 79 Mayvor Lundberg Kerstin Eriksson Catharina Fredriksson

Läs mer

Kallelse till årsstämma i AB Svenska Spel 2011

Kallelse till årsstämma i AB Svenska Spel 2011 Svenska staten Finansdepartementet Enheten för statligt ägande 103 33 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i AB Svenska Spel 2011 Härmed kallas till årsstämma i AB

Läs mer

Bolagsordning för Länsförsäkringar Skåne ömsesidigt - fastställd på ordinarie bolagsstämma 2015-03-05

Bolagsordning för Länsförsäkringar Skåne ömsesidigt - fastställd på ordinarie bolagsstämma 2015-03-05 Bolagsordning för Länsförsäkringar Skåne ömsesidigt - fastställd på ordinarie bolagsstämma 2015-03-05 Bolagets verksamhet 1 Bolaget, vars firma är Länsförsäkringar Skåne-ömsesidigt, har till föremål för

Läs mer

STADGAR FÖR IDEELLA IDROTTSFÖRENINGEN FRISKIS&SVETTIS JÄRFÄLLA

STADGAR FÖR IDEELLA IDROTTSFÖRENINGEN FRISKIS&SVETTIS JÄRFÄLLA STADGAR FÖR IDEELLA IDROTTSFÖRENINGEN FRISKIS&SVETTIS JÄRFÄLLA Ägare: Idrottsföreningen Friskis & Svettis JÄRFÄLLA Datum: 2003-02-02 Sid 1 av 7 1. Inledande bestämmelser 1.1 Föreningens firma är Idrottsföreningen

Läs mer

Bolagsordning för Stockholmsregionens Försäkring AB

Bolagsordning för Stockholmsregionens Försäkring AB Bolagsordning för Stockholmsregionens Försäkring AB 1 Firma Bolagets firma är Stockholmsregionens Försäkring AB. 2 Styrelsens säte Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholm. 3 Mål och verksamhet Bolagets

Läs mer

Författningssamling för Gotlands kommun STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN GOTLAND INTERACTIVE PARK (GIP)

Författningssamling för Gotlands kommun STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN GOTLAND INTERACTIVE PARK (GIP) STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN GOTLAND INTERACTIVE PARK (GIP) Antagna av kommunfullmäktige 2004-06-23. Stadgar antagna vid konstituerande sammanträde den 23 juni år 2004 av Gotlands kommun, Högskolan

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2008-01-09

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2008-01-09 Ks 1 Ekonomiinformation Ekonomichefen lämnar vid kommunstyrelsens sammanträde i januari 2008 en årsprognos baserad på utfall till och med november månad 2007 och som i väsenligt överensstämmer med prognosen

Läs mer

Kommunstyrelsen 2003-06-02 1 (18) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.20

Kommunstyrelsen 2003-06-02 1 (18) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.20 Kommunstyrelsen 2003-06-02 1 (18) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.20 Beslutande Vikström Benita Carlsson Emil Bökman Torbritt Carlsson Sören Kärngren Britt-Marie Bergström Britta Fredriksson

Läs mer

Bolagsordning. Fastighets AB Vänersborg. Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-10, 174

Bolagsordning. Fastighets AB Vänersborg. Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-10, 174 Fastighets AB Vänersborg Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-10, 174 Innehållsförteckning 1 Firma... 1 2 Styrelsens säte... 1 3 Föremål för bolagets verksamhet... 1 4 Ändamålet med bolagets verksamhet...

Läs mer

Företagspolicy för Växjö kommuns bolag

Företagspolicy för Växjö kommuns bolag Styrande dokument Senast ändrad 2012-02-03 Företagspolicy för Växjö kommuns bolag Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Kommunkansliet Dokumentnamn Företagspolicy för Växjö kommuns bolag Fastställd/Upprättad

Läs mer

Härmed kallas till årsstämma i SOS Alarm Sverige AB, 556159-5819.

Härmed kallas till årsstämma i SOS Alarm Sverige AB, 556159-5819. SKL Företag AB 118 82 STOCKHOLM Svenska staten Näringsdepartementetet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i SOS ALARM

Läs mer

Ägarpolicy. Sammanställning av principer om fördelning av ansvar och befogenheter för Linköpings kommuns ägande av företag

Ägarpolicy. Sammanställning av principer om fördelning av ansvar och befogenheter för Linköpings kommuns ägande av företag Sammanställning av principer om fördelning av ansvar och befogenheter för Linköpings kommuns ägande av företag Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Antaget 2015-02-24, 47 Giltighetstid:

Läs mer

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Koncern AB. Utfärdat av fullmäktige 2015-09-28 75 Fastställt av bolagsstämman 2015-XX-XX

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Koncern AB. Utfärdat av fullmäktige 2015-09-28 75 Fastställt av bolagsstämman 2015-XX-XX Ägardirektiv Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Koncern AB Utfärdat av fullmäktige 2015-09-28 75 Fastställt av bolagsstämman 2015-XX-XX INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Bolaget som en del av den kommunala

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 10:00-11:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 1-6 ande Jonas Lövgren (M) Dzenita Abaza (S) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil

Läs mer

Uppföljning - Ägarstyrning av kommunens företag

Uppföljning - Ägarstyrning av kommunens företag Revisionsrapport Uppföljning - Ägarstyrning av kommunens företag Nyköpings kommun Februari 2009 Lars Wigström Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Revisionsfrågan...3

Läs mer

Arbetsordning. Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping 2010-11-29 KS-332/2010. Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141)

Arbetsordning. Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping 2010-11-29 KS-332/2010. Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141) Arbetsordning 2010-11-29 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping KS-332/2010 Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141) Arbetsordningen har ändrats av kommunfullmäktige den 2 mars

Läs mer

för verksamheten i Regional avfallsanläggning i mellersta Bohuslän Aktiebolag (RAMBO) nedan kallat Bolaget.

för verksamheten i Regional avfallsanläggning i mellersta Bohuslän Aktiebolag (RAMBO) nedan kallat Bolaget. ÄGARDIREKTIV för verksamheten i Regional avfallsanläggning i mellersta Bohuslän Aktiebolag (RAMBO) nedan kallat Bolaget. Bolaget ägs av Lysekils kommun, Sotenäs kommun, Tanums kommun och Munkedals kommun,

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Sollentuna Antagen av fullmäktige 1992-04-27, 38 Reviderad 1994-03-21, 28 Reviderad 2003-05-19, 65 Reviderad 2003-11-17, 142 ( 5 och 22) Reviderad 2006-02-06, 29

Läs mer

8. Fråga om stämman blivit behörigen sammankallad

8. Fråga om stämman blivit behörigen sammankallad Kallelse till årsstämma i Samhall Aktiebolag 2016 Härmed kallas till årsstämma i Samhall Aktiebolag, 556448-1397. Tid: Den 26 april 2016, kl. 11.30. Plats: Klarabergsviadukten 90, Stockholm. Rätt att delta

Läs mer

att bidra till underlag för samhällsplanering och annan verksamhet av betydelse för vattenförhållandena

att bidra till underlag för samhällsplanering och annan verksamhet av betydelse för vattenförhållandena Styrelsens förslag till reviderade stadgar för Mälarens vattenvårdsförbund 2016 Mälarens vattenvårdsförbund är en ideell organisation vars gällande stadgar enligt nedan fastställdes den 13 mars 1998. Ändringsförslag

Läs mer

Delegationsordning för kommunstyrelsen

Delegationsordning för kommunstyrelsen Delegationsordning för kommunstyrelsen Beslutade av kommunstyrelsen den 4 mars 1996, 54. Tillägg beslutat av kommunstyrelsen den 7 oktober 1996, 161. Ändringar och tillägg beslutade av kommunstyrelsen

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572

ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572 FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 15 a 1 (6) ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572 Fastställda av kommunfullmäktige 2011-06-13, 70 Reviderad av kommunfullmäktige 2015-06-15, 88 1. Bolaget

Läs mer

Kl 08.15 09.00 Ärende 3 Välkommen till kommunstyrelsen ordföranden har ordet

Kl 08.15 09.00 Ärende 3 Välkommen till kommunstyrelsen ordföranden har ordet Kallelse / Inbjudan 1(6) Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Datum och tid: Onsdagen den 5 november 2014 klockan 8.15 Plats: Kommunkontoret, Handlingskraftig Kommunstyrelsens sammanträden är offentliga/öppna

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen 2012-09-11 KS 108 Risk- och sårbarhetsanalys 2012 KS 109 Yttrande över handlingsprogram för Räddningstjänsten Östra Kronoberg 2011-2012 KS 110 Revisionsrapport Granskning av tillämpning

Läs mer

Bestämmelser om ersättning för förtroendevalda i Örkelljunga kommun 2015-2018

Bestämmelser om ersättning för förtroendevalda i Örkelljunga kommun 2015-2018 Kf 134 2014-12-22 ÖRKELLJUNGA KOMMUN Bestämmelser om ersättning för förtroendevalda i Örkelljunga kommun 2015-2018 Reglerna gäller från och med den 1 januari 2015 enligt kommunfullmäktigebeslut 2014-12-22,

Läs mer

Bestämmelser om ersättning för förtroendevalda i Örkelljunga kommun 2015-2018

Bestämmelser om ersättning för förtroendevalda i Örkelljunga kommun 2015-2018 1(12) Bestämmelser om ersättning för förtroendevalda i Örkelljunga kommun 2015-2018 Reglerna gäller från och med den 1 januari 2015 enligt kommunfullmäktigebeslut 2014-12-22, 134. Reviderat av kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunhuset, Administrativ service

Kommunhuset, Administrativ service Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.00-14.30 Beslutande Ledamöter Ulrika Liljeberg (C), ordförande Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S), 2:e vice ordförande Kenneth Dahlström

Läs mer

Arvodesreglemente för kommunalt förtroendevalda i Huddinge kommun

Arvodesreglemente för kommunalt förtroendevalda i Huddinge kommun 1 (20) Fastställt av Huddinge kommunfullmäktige 1991-12-17, 197, med ändring av kommunstyrelsens planerings- och personalutskott 1993-04-27, p 20, kommunfullmäktige 1994-06-13, 104, 1994-12-12, 238, 1995-12-18,

Läs mer

STADGAR FÖR SVENSKA BANDYFÖRBUNDET (Årsmötesbeslut 2014-06-14) (Kap. 1-9)

STADGAR FÖR SVENSKA BANDYFÖRBUNDET (Årsmötesbeslut 2014-06-14) (Kap. 1-9) STADGAR FÖR SVENSKA BANDYFÖRBUNDET (Årsmötesbeslut 2014-06-14) (Kap. 1-9) Kap. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 ÄNDAMÅL Svenska Bandyförbundet (förbundet) är en politisk och religiöst oberoende allmännyttig ideell

Läs mer

Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland

Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland ÅF Stadgar Slutgiltigt förslag 2012-04-03 ORG.docx Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland 1. Föreningens firma och ändamål 1.1 Föreningens firma är Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland

Läs mer

Diarienr 2015/145-KS. nternati. Bolagspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige 2015-04-01. program. policy. handlingsplan. riktlinje

Diarienr 2015/145-KS. nternati. Bolagspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige 2015-04-01. program. policy. handlingsplan. riktlinje Diarienr 2015/145-KS nternati Bolagspolicy Antagen av Kommunfullmäktige 2015-04-01 program policy handlingsplan riktlinje Bolagspolicy BOLAGSPOLICY... 1 1. INLEDNING... 3 2. BAKGRUND... 3 3. SYFTET MED

Läs mer

ÄGARDIREKTIV för LSR Landskrona- Svalövs Renhållnings AB (556195-7506)

ÄGARDIREKTIV för LSR Landskrona- Svalövs Renhållnings AB (556195-7506) Sidan 1 av 7 ÄGARDIREKTIV för LSR Landskrona- Svalövs Renhållnings AB (556195-7506) Bakgrund Landskrona kommun (212000-1140) och Svalövs kommun (212000-0993) äger gemensamt ett aktiebolag. LSR Landskrona

Läs mer

STADGAR. för SVINNINGE SAMFÄLLIGHET

STADGAR. för SVINNINGE SAMFÄLLIGHET Bilaga 5 till dagordningen vid Dessa stadgar har SvVF Årsstämma 2015 förelagts årsstämman 2014 och 2015 och blivit antagna 1(5) STADGAR Sammanträdesdatum 2015 04 15 STADGAR för SVINNINGE SAMFÄLLIGHET Sammanträdesledare

Läs mer

Stadgar för Gästriklands Båtförbund. Antagna efter revidering vid årsstämman för verksamhetsåret 2014.

Stadgar för Gästriklands Båtförbund. Antagna efter revidering vid årsstämman för verksamhetsåret 2014. Stadgar för Gästriklands Båtförbund Antagna efter revidering vid årsstämman för verksamhetsåret 2014. Register 1. Förbundets ändamål. 2. Förbundets organisation. 3. Anslutning och medlemskap. 4. Avgifter

Läs mer

Ägardirektiv för Trelleborgs Hamn AB

Ägardirektiv för Trelleborgs Hamn AB Ägardirektiv för Trelleborgs Hamn AB Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Trelleborgs Hamn AB som ägs av Trelleborgs kommun. Ägardirektiven ska vara föremål för översyn en gång per mandatperiod.

Läs mer

Reglemente för arbetsutskottet

Reglemente för arbetsutskottet Antagen av Förbundsstyrelsen 2012-11-07, 98 DNR: 12RV0382 1 Allmänna bestämmelser I förbundsordningen anges att förbundsstyrelsen utser inom sig ett arbetsutskott och ett kollektivtrafikutskott. De ärenden

Läs mer

Reglemente för Kultur- och fritidsnämnden

Reglemente för Kultur- och fritidsnämnden Reglemente för Kultur- och fritidsnämnden 1 Antagen av kommunfullmäktige den 20 december 2010 213. Ändringar gjorda under punkt 3.2 beslutade av kommunfullmäktige den 17 december 2012 214. 1 Gemensamma

Läs mer

Stadgar för Klinta samfällighetsförening

Stadgar för Klinta samfällighetsförening 1 Ver. 100516 Stadgar för Klinta samfällighetsförening 1 Firma Föreningens firma är Klinta samfällighetsförening. 2 Samfälligheten I enlighet med ett laga kraftvunnit förrättningsutlåtande av den 21 juli

Läs mer

29 Införande av en ny politisk organisation från och med 1 april 2015 30 Reglemente för kommunstyrelsen

29 Införande av en ny politisk organisation från och med 1 april 2015 30 Reglemente för kommunstyrelsen Innehållsförteckning Kommunstyrelsen 2015 1 Medborgarförslag om sophämtning vid fritidsfastigheter 2 Motion om att införa en egen variant av "Kan du lova?" i kommunen 3 Begäran om investeringsmedel till

Läs mer

A-salen, Växjö kommun. Åsa Karlsson Björkmarker. Eva Johansson (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

A-salen, Växjö kommun. Åsa Karlsson Björkmarker. Eva Johansson (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Plats A-salen, Växjö kommun Tid Kl. 10.00 10.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Eva Johansson

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten 1(14) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, kl. 9.00 14.35 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare Se närvarolista sidan

Läs mer

Reglemente för Kommunstyrelsen

Reglemente för Kommunstyrelsen Nummer: 03:1 Blad: (1) Reglemente för Kommunstyrelsen Utöver det som föreskrivs om kommunstyrelsen i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. A Kommunstyrelsens övergripande uppgifter Ledningsfunktionen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-05-29 0 Innehållsförteckning Ärende 72 Projektdirektiv för revidering av miljöprogrammet och energi- och klimatstrategin... 88 73 Upphandling av entreprenad för tillbyggnad av Alléskolan... 89 74

Läs mer

Stadgar för Innovations och Kemiarbetsgivarna i Sverige

Stadgar för Innovations och Kemiarbetsgivarna i Sverige 1 Stadgar för Innovations och Kemiarbetsgivarna i Sverige 1 Föreningens uppgifter Innovations och Kemiarbetsgivarna i Sverige är en ideell förening och en medlemsorganisation inom Föreningen Svenskt Näringsliv.

Läs mer

Bolagsordning för Besök Linde AB

Bolagsordning för Besök Linde AB Bolagsordning för Besök Linde AB 1 Fastställt av: KF Datum: 2014-05-13 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Kommunledningsstaben Dokumentet

Läs mer

REGLEMENTE OM ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA I TIDAHOLMS KOMMUN

REGLEMENTE OM ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA I TIDAHOLMS KOMMUN 2014:15 REGLEMENTE OM ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA I TIDAHOLMS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-25 att gälla från och med mandatperioden efter 2014 års allmänna val. Tillämpningsområde

Läs mer

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19 Plats och tid Sessionssalen kommunhuset i Hultsfred 26 januari 2016 kl. 08.30-11.45 Beslutande Åke Nilsson, KD Gunilla Aronsson, C Åke Bergh, M Lena Hasting, S Tommy Rälg, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

STADGAR FÖR RIKSORGANISATIONEN SAME ÄTNAM

STADGAR FÖR RIKSORGANISATIONEN SAME ÄTNAM STADGAR FÖR RIKSORGANISATIONEN SAME ÄTNAM 1 Ändamål Same Ätnam den samiska riksorganisationen (RSÄ) skall vara en samisk huvudorganisation för samerna i Sverige. RSÄ har till uppgift att under demokratiska

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Arcoma Aktiebolag (publ)

Kallelse till årsstämma i Arcoma Aktiebolag (publ) Kallelse till årsstämma i Arcoma Aktiebolag (publ) Aktieägarna i Arcoma Aktiebolag (publ), org. nr 556410-8198, kallas härmed till årsstämma i bolagets lokaler på Annavägen 1 i Växjö fredagen den 20 maj

Läs mer