Från ett brinnande miljöintresse till en av världens mest hållbara fiskuppfödningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Från ett brinnande miljöintresse till en av världens mest hållbara fiskuppfödningar"

Transkript

1 Från ett brinnande miljöintresse till en av världens mest hållbara fiskuppfödningar Johan Ljungquist är en av grundarna och utvecklarna till Gårdsfisk med en vision om världens mest hållbara fisk, uppfödd på det svenska lantbruket. Tillsammans med Mikael Dessalles har Ljungquist gjort resan från ett projekt om urban fisk- och växtodling på Lunds Universitet till en helt ny gren av matproduktion. Med sitt nytänk och bidrag till miljön, har han fått uppmärksamhet av media nationellt såväl som internationellt. Gårdsfisk har redan i tidig fas tilldelats ett flertal miljö- och matrelaterad utmärkelser och priser för sitt arbete. Johan Ljungquist och Mikael Dessalles framför Gårdsfisks lokal. Foto: Gårdsfisk 2013 bestämde sig Johan Ljungquist för att inte komma tillbaka till jobbet efter föräldraledigheten. Istället köpte han en förfallen gård tillsammans med Mikael Dessalles där de skulle förverkliga sin affärsidé. Två rader text och inga bilder, någonstans i Skättilljunga. Jag visste inte ens vart det låg. Taket såg ut som en puckelpist med stora hål i och 100 kubikmeter hö som låg blött uppe på vinden, men vi gillar att bygga, berättar Ljungquist. Gårdsfisk består av två delar. Den ena delen är Scandinavian Aquasystems AB som utvecklar, installerar och underhåller system för fiskuppfödning i ekonomibyggnader på lantbruket. Den andra är Gårdsfisk AB som skall köpa fisken av lantbrukarna, paketera den och sälja den till återförsäljare vidare ut i konsumenthandeln. Entreprenörskap Ljungquist försöker att alltid ha siktet framåt och tittar endast tillbaka för att ta lärdom av sina egna, såväl som andras, misstag och motgångar. Med sin akademiska bakgrund kan han ta till sig den forskning som har publicerats samtidigt som han studerar och håller sig uppdaterad på många liknande projekt i världen för att hitta faktorerna bakom deras misslyckande. Enligt honom har många andra en tendens att överutveckla och han tror istället att ett projekt som exempelvis Gårdsfisk kräver att man arbetar praktiskt under utvecklingsprocessen och att man kommer till skott.

2 Hellre göra fel tio gånger och lära sig än att sitta och fundera i resten av sitt liv. Bygg och se vad som händer säger han. För att komma dit man vill krävs det att våga ta nästa steg och inte backa inför stora utmaningar. Det gäller att våga satsa. För att åstadkomma detta tycker Ljungquist att det krävs ett brinnande intresse och en stor viljestyrka. Enligt honom kan detta inte läras ut, utan det kommer naturligt. Utbildningar kan däremot vara skapade för att utveckla färdigheter och beteenden (Rönkkö & Lepistö, 2015), något som Johan Ljungquist håller med om. Till exempel kan man lära sig att hantera och komma runt de hinder som entreprenörskap kan innebära i form av finansiering, ekonomi och administration. Motgångar Att kunna anpassa sig efter nya oväntade situationer har varit en fördel för Ljungquist då resan inte alltid har varit smärtfri. 2014, under startup-processen, brann en huvudströmbrytare vilket resulterade i att 95 procent av fiskarna dog. De låg på håret ekonomiskt, men en ny cykel för fiskuppfödning på sju månader genomfördes och de kom på fötter igen. Slaktföreskrifterna är ett annat exempel på motgångar och något som visar på hur tufft det kan vara att ligga i framkant med en ny typ av verksamhet. Långsamma statliga processer har gjort att beslut tagna 2014 ännu inte hunnit träda i kraft. Att det inte fanns någon djurskyddslag för fisk uppfödd på land när en djurskyddskontroll av Gårdsfisk ägde rum exemplifierar detta. Bristen på en mer anpassad lag medför att varje fisk måste behandlas likt en ko, något som Ljungquist anser inte är optimalt för fisken och är orsaken bakom att flera andra projekt har fått avvecklas. Att Ljungquist och Dessalles inte har nått samma öde kan ha sin förklaring i hur de båda kompletterar varandra. Bolag som lyckas brukar ha en som är supervisionär, men som kanske inte kan rädda alla situationer och då har man en som kan fixa det som är bakom, säger Ljungquist. I Gårdsfisks fall är det Ljungquist som är visionären som testar gränser och ser möjligheter. Dessalles är mer realistisk och tekniskt kunnig, vilket ger honom bättre insikt i vad som är möjligt att förverkliga. Enligt Ljungquist har han och Dessalles inte haft några större argumentationer. Detta tror han beror på att de delar samma värdegrunder och är prestigelösa. Vidare säger han:

3 Många fokuserar på helt fel grejer. De startar en startup-process och tycker det är viktigt vad som står på visitkorten. Han poängterar också vikten av att vara två och säger: Det är väldigt krävande att vara egenföretagare och en partner hjälper till att fördela tyngden av jobbet. Det kan bli väldigt tungt att behöva kämpa med utdaterade lagar och man är inte på topp varje dag. Även familjen har spelat en betydande roll och har hjälpt Ljungquist att finna en balans mellan arbete och fritid. Dagistider att passa och en familj som väntar där hemma menar han har hindrat honom från att jobba ihjäl sig. Resan till entreprenörskapet Redan som ung visade Johan Ljungquist stora ambitioner och starkt driv. Han var ofta den i sitt umgänge som drev saker och var inte rädd för att våga ta sig an utmaningar eller hitta innovativa lösningar på problem. Han brukade bland annat åka till golfbanor för att samla golfbollar. Dessa sålde han sedan vidare för att tjäna ihop pengar. Vidare i livet har han även spelat hockey på elitnivå. Det var när Ljungquist studerade på LTH som resan bakom Gårdsfisk tog fart och han kom i kontakt med Mikael Dessalles. De båda studerade på 150 procents fart samtidigt som de hade flera renoveringsprojekt vid sidan av. Dessalles tog, tillsammans med sin kusin, fram en idé om urban fisk- och växtodling vilket också var tidpunkten då Ljungquist blev inkopplad och kunde bidra med sina kunskaper som marinbiolog. Projektet visade sig inte praktiskt genomförbart, så Ljungquist och Dessalles fick gå tillbaka till skrivbordet. Efter nedläggningen av deras första projekt kom idén om att integrera ett system för uppfödning där resten av vår mat kommer från; Lantbruket. Detta var den första av många vändningar och att känna av när det är rätt att byta riktning är något Ljungquist har haft stor nytta av. Tanken var ursprungligen att systemet skulle baseras kring kräftor men en andra vändning skedde när det visade sig ta åtta månader att få de tillstånd som krävdes och fokuset flyttades därmed över till fisk. Här fanns det möjligheter att producera en större mängd mat och till en större positiv miljöpåverkan. Det var också här omgivningens intresse för Gårdsfisk tog fart och de fick uppmärksamhet i media. Ljungquist kunde se att många bönder har problem med lönsamheten och har ofta ekonomibyggnader som står tomma, något som gav Gårdsfisk nya möjligheter. Systemet som till en början bestod av begagnade delar har uppdaterats flera gånger under verksamhetens gång och de har nyligen tecknat kontrakt med gården Maltesholm med fler på ingång. Här syns återigen duons styrkor, Ljungquist som är snabb på att se möjligheter och Dessalles som förverkligar dem rent tekniskt.

4 Branschen 2016 deltog Johan Ljungquist, tillsammans med sin arbetspartner, i tävlingen för årets Änglamarkspris. Temat var Hållbart på tallriken, vilket innebar att bedömningen av deltagarna gjordes baserat på deras insatser för miljövänlig och hållbart framtagen mat. Efter att de tog hem vinsten gav detta dem publicitet och möjligheten att nyttja en ny plattform för att etablera sig på marknaden. Märkningen för Änglamarkspriset stämplade nu deras förpackningar och gav dem en ny legitimitet på marknaden. Tillsammans driver Ljungquist och Dessalles sin verksamhet i en affärsgren som är notorisk för sina tillstånd och föreskrifter. Med ett nytt egenutvecklat system för fiskuppfödning så introducerade de också två fiskarter som var främmande för den Svenska marknaden. En av dem är vad Ljungquist kallar Rödstrimma, en fisk med ursprung i Afrika annars kallad Tilapia. För att etablera fiskarterna arbetar han via hemsidan och återförsäljarna med att sprida kunskap, tips på tillagning och inspiration. Miljö och hållbarhet Miljö och hållbarhet har sedan start varit två grundpelare för företagsidén och också det gemensamma intresse som har fört duon så nära varandra. De har tillsammans utvecklat ett system som helt kan integreras i ett befintligt lantbruk för ett optimalt resursutnyttjande. Det vatten som används för att livnära fiskarna utnyttjas vidare efter första bruket genom att användas som näringsrik bevattning för åkrar. Vidare används även fiskarnas avföring som gödsel. Tillsammans med den effektiva foder utväxlingen, vilket ger ett kilo fisk för drygt lika mycket foder (jämförelsevis behövs cirka tio kilo foder för att producera ett kilo nötkött), är det endast en liten andel resurser som förloras i processen. Som VD i Gårdsfisk har Johan Ljungquist planer på att fortsätta driva företaget i en riktning för att gynna miljön i ett utvecklande och mer miljömedvetet samhälle. Framtid I framtiden ser Johan Ljungquist fler framgångar inom sitt företagande. Redan i dagsläget har förfrågningar om internationell verksamhet nått Gårdsfisk, men enligt Johan Ljungquist är det viktigt att först etablera sig i Sverige innan man får storhetsvansinne. Exempelvis planerar Ljungquist att först utöka företaget genom att signera tio nya gårdar för fiskuppfödning inom de kommande två åren (Krinova Incubator & Science Park, 2018). Vidare berättar Ljungquist att han ännu längre fram i tiden kan tänka sig att lämna över företaget för att göra nya insatser för miljön i form av andra projekt. Det är ju trots allt intresset för miljön som driver honom.

5 Referenser Krinova Incubator & Science Park (2018), Ny livsmedelsgren med flera nyttor etableras. (Elektronisk) Tillgänglig: < ableras > ( ) Rönkkö, M.-L. & Lepistö, J. (2015), Finnish student teachers critical conceptions of entrepreneurship education. (Elektronisk) Tillgänglig: < > ( )

Från skolprojekt till butikshyllor

Från skolprojekt till butikshyllor Från skolprojekt till butikshyllor Hans familj tyckte tills nyligen att han är galen. Åsikterna förändrades när hans företag lyckades sälja tiotusentals påsar av Jerky. Möt Anton Vänskä, medgrundaren av

Läs mer

En entreprenörsresa utan nedgångar

En entreprenörsresa utan nedgångar En entreprenörsresa utan nedgångar Entreprenören Svante Wallin har gått från fiskförsäljare till grundare och VD för företaget Opsis AB med nästan 100 anställda. Han startade redan i tidiga tonåren sitt

Läs mer

Välkommen till Kristianstad The Biogas City

Välkommen till Kristianstad The Biogas City Välkommen till Kristianstad The Biogas City Där vi samarbetar för att skapa en mer lönsam biogasbransch VD Krinova Incubator & Science Park Foto Biosfärkontoret Sven-Erik Magnusson Välkommen till Kristianstad

Läs mer

Från fotbollsplan till affärsplan

Från fotbollsplan till affärsplan Från fotbollsplan till affärsplan Berättelsen om Newbody PRODUKTION Newbody AB, Göteborg 2011 Telefon 031-709 56 50 TEXT Dahn Renholm ILLUSTRATIONER och GRAFISK FORM Ulf Swerin Tryckt på miljövänligt papper

Läs mer

Entreprenör på riktigt

Entreprenör på riktigt Grupp 16 Anna Lundberg, Elias Olai, Emelie Sundh, Erik Lundin Entreprenör på riktigt Filip Printzell har redan vid 20 års ålder drivit tre företag. Trots motgångar i bagaget har han vägrat ge upp och istället

Läs mer

Den hållbara entreprenören

Den hållbara entreprenören Den hållbara entreprenören Lina Gustavssons passion för miljöfrågor blev för stor för hennes anställning, och idag driver hon ett eget företag. Hennes Sustainable Studio AB har gått från ett sidoprojekt

Läs mer

Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft

Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft Robin Åkerman är en entreprenör som drivs av att syssla med det han älskar, att skapa unika evenemang och möten mellan människor. Genom sin passion har

Läs mer

Ett starkt entreprenörskap i en bransch full av utmaningar

Ett starkt entreprenörskap i en bransch full av utmaningar Ett starkt entreprenörskap i en bransch full av utmaningar Efter en lång karriär inom läkemedelsindustrin tog Roger Tapper klivet från att vara anställd till att starta ett eget företag. Med hjälp av kunskapen

Läs mer

Från hobby till livsstil

Från hobby till livsstil Från hobby till livsstil Grupp 7 En vilja att göra jobbet roligare, en önskan att kunna styra över sin egen vardag och en ovanlig hobby är ingredienserna till företaget Alakai AB. Med den rastlösa grundaren

Läs mer

- Man kommer aldrig att lyckas genom att bara ha en bra produkt

- Man kommer aldrig att lyckas genom att bara ha en bra produkt MIOAO01 Grupp 9 AUGUST CLAESSON MÅNS SANDSJÖ SEBASTIAN EVANDER HARALD WEXELL - Man kommer aldrig att lyckas genom att bara ha en bra produkt Gustaf Ytander en ung entreprenör med ett nytt och spännande

Läs mer

Djurgårdens Idrottsförening får människor att växa genom idrottens gemenskap, för samhällets bästa

Djurgårdens Idrottsförening får människor att växa genom idrottens gemenskap, för samhällets bästa Bakgrund År 1891 bildades Djurgårdens Idrottsförening. 1990 formades Djurgårdsalliansen för att säkra föreningens existens. Nu 2016, efter att tusentals engagerade djurgårdare - ledare, idrottare, styrelser,

Läs mer

Bondens Torg historia och framtid

Bondens Torg historia och framtid Bondens Torg historia och framtid Intresset för varor av bra kvalitet, närproducerat och miljövänligt, har under en lång tid ökat. Det ökade intresset har dock inte fullt ut kunnat mötas av lokala producenter,

Läs mer

VÄRDEGRUND DJURGÅRDENS IDROTTSFÖRENING KORTVERSION

VÄRDEGRUND DJURGÅRDENS IDROTTSFÖRENING KORTVERSION BAKGRUND VÄRDEGRUND DJURGÅRDENS IDROTTSFÖRENING År 1891 bildades Djurgårdens Idrottsförening. 1990 formades Djurgårdsalliansen för att säkra föreningens existens. Nu 2016, efter att tusentals engagerade

Läs mer

Program för Föreläsning och kurser

Program för Föreläsning och kurser Program för Föreläsning och kurser Vi hjälper dig att hitta vägen till ditt bästa jag! En vinnare är den som vinner sitt eget livs lopp, den som följer sitt eget hjärtas röst, uppnår sina egna mål och

Läs mer

Sveriges mest ovanliga företagare

Sveriges mest ovanliga företagare Sveriges mest ovanliga företagare Therese Albrechtson startade sitt företag Bodyguard Säkerhetsprodukter direkt efter gymnasiet. Idag, vid 22 års ålder, har hon tre aktiebolag och har fått en rad fina

Läs mer

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter Affärsplan En affärsplan är en strategisk plan för hur ett företag ska förverkliga sin affärsidé. Detta är ett bra verktyg för att planera framåt. Den hjälper dig också att tänka långsiktigt när du stöter

Läs mer

ELS Armband. Regnr. D Eskilstuna, Södermanland 2009/ Linnéa Segerberg, VD Julingatan Torshälla

ELS Armband. Regnr. D Eskilstuna, Södermanland 2009/ Linnéa Segerberg, VD Julingatan Torshälla ELS Armband Regnr. D20801 Eskilstuna, Södermanland 2009/ 2010 Linnéa Segerberg, VD Julingatan 25 64432 Torshälla Innehåll Verksamhetsinriktning 3 Ägare 3 Verksamhet under räkenskapsåret 3 Händelser under

Läs mer

ATT STARTA FÖRETAG Vad ska du bli när du blir stor?

ATT STARTA FÖRETAG Vad ska du bli när du blir stor? Vad ska du bli när du blir stor? Svaret blir förmodligen olika beroende på vem som frågar. Men säkert är att CSN- blanketternas och tentornas tid är den period i livet då du bestämmer hur resten skall

Läs mer

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa Vi investerar i framtida tillväxt Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa En partner för tillväxt Entreprenörskap och nytänkande har lagt grunden till många

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

ELEKTRIKERFÖRETAGETS AFFÄRSIDÉ ÄR NÄMLIGEN

ELEKTRIKERFÖRETAGETS AFFÄRSIDÉ ÄR NÄMLIGEN PLATS 03 TILLVÄXTPROCENT 98,94 % ApQ El följer en blå tråd Det var inte ApQ El som uppfann hjulet, men det är nästan så att man kan tro det. VD Anders Qvarfort HUVUDKONTOR Malmö STARTÅR 1997 TILLVÄXT 6

Läs mer

Roll, Mål & Sammanhang

Roll, Mål & Sammanhang Roll, Mål & Sammanhang Roll: Fastighetschef på Örebroporten www.orebroporten.se Huvuduppdrag: Bidra till Örebros och Örebroportens framtida utveckling. - Du leder fastighetsavdelningens medarbetare och

Läs mer

Anette Skoog 2009 08 26

Anette Skoog 2009 08 26 Anette Skoog 2009 08 26 Nyföretagare i lantbruket KRAVgodkänd ekologisk uppfödning av nöt och lamm Från 250 till 500 tackor på 2 år Från 50 till 80 dikor på 3 år Växtodling Skötsel av betesmarker Skogsbruk

Läs mer

Tillsammans är vi Eductus

Tillsammans är vi Eductus Tillsammans är vi Eductus Du är Eductus I varje möte med omvärlden bygger vi bilden av Eductus och vi gör det tillsammans. För att vi ska lyckas kommunicera en enhetlig, tydlig och attraktiv bild är det

Läs mer

mista livet. När du har planerat, funderat, vänt och vridit på alla stenar är du fortfarande sugen på att klättra upp för Mount Everest?

mista livet. När du har planerat, funderat, vänt och vridit på alla stenar är du fortfarande sugen på att klättra upp för Mount Everest? Efter att jag hållit något av mina föredrag om respekt, inställning och bemötande, kommer ofta någon eller några åhörare fram till mig. De vill berätta om sina mål, drömmar och visioner. En gång berättade

Läs mer

Entreprenörer som lyckats

Entreprenörer som lyckats Entreprenörer som lyckats ...har alla något gemensamt. Grant Thornton brinner för att hjälpa entreprenörer att utveckla sina bolag. Under årens lopp har vi samlat på oss en mängd erfarenheter om hur ett

Läs mer

Rapport Projekt Affärsutveckling

Rapport Projekt Affärsutveckling Rapport Projekt Affärsutveckling Qniv Våren 2009 Projektledare Marianne Örtengren Ulrika Sandström Enkät och rapport: Ulrika Sandström Nära coaching ulrika@naracoaching.se Sammanfattning Under våren 2009

Läs mer

En Oväntad Väg till Entreprenörskap

En Oväntad Väg till Entreprenörskap En Oväntad Väg till Entreprenörskap Joel Oredsson jobbar som COO på Pej, ett startup företag som nu är baserat i Malmö och Stockholm. Joel ser sig inte själv riktigt som en entreprenör, ändå så började

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Mycket utveckling lite intäkter

Mycket utveckling lite intäkter Mycket utveckling lite intäkter John-Erik Erikssons första uppgift hos Konftel var att dra igång samarbetet med Essex tekniker i Sundsvall. Målet var att följa rådet från Televerkets säljare; att bygga

Läs mer

Fiskenytt Januari 2015 Nyhetsbrev från SMAB Sälj & Marknadsutveckling AB

Fiskenytt Januari 2015 Nyhetsbrev från SMAB Sälj & Marknadsutveckling AB www.smab.se Fiskenytt Januari 2015 Nyhetsbrev från SMAB Sälj & Marknadsutveckling AB Innehåll: Tankar från bryggan Affärsskolorna helt rätt i tidens kundförväntningar Reflektioner från Automotive World

Läs mer

Vi bidrar till regionens utveckling

Vi bidrar till regionens utveckling Vi bidrar till regionens utveckling Högskolan Kristianstad Hos oss finns några av landets bästa utbildningar som leder till jobb. En liten men samtidigt stor högskola samlad på ett campus. Vi är stolta

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Entreprenören för alla unga entreprenörer!

Entreprenören för alla unga entreprenörer! Entreprenören för alla unga entreprenörer! Redan som tonåring ville han arbeta för sig själv - nu brinner han för att hjälpa andra driftiga ungdomar att bli sin egen arbetsgivare. Jacob Rudbäck är entreprenören

Läs mer

Allting började när. Vi är väldigt snabba, det är oftast väldigt snabba processer.

Allting började när. Vi är väldigt snabba, det är oftast väldigt snabba processer. På Skånegatan mitt på Södermalm befinner sig den lilla mediebyrån Fast Forward Media. Tatsumi Suzuki och Carl Efvergren som är grundarna och delägarna i företaget har nu efter 1 år på Liljeholmen flyttat

Läs mer

Grupp 2 Marcus Andersen, Tobias Eiksund, Johanna Schedin och Fredrik Westling

Grupp 2 Marcus Andersen, Tobias Eiksund, Johanna Schedin och Fredrik Westling Medelåldersdröm blir framgångssaga En passion för bakning, en strävan efter att driva en egen verksamhet och en vilja att förverkliga detta i form av ett café. Så har Milo Kaléns dröm realiserats sedan

Läs mer

INTERVJU MED PETER ERIKSSON, RESTAURANG LINNÉA OCH PETER, ÖRNSKÖLDSVIK

INTERVJU MED PETER ERIKSSON, RESTAURANG LINNÉA OCH PETER, ÖRNSKÖLDSVIK INTERVJU MED PETER ERIKSSON, RESTAURANG LINNÉA OCH PETER, ÖRNSKÖLDSVIK Linnéa Liljedahl och Peter Eriksson tar en paus på jobbet Vad är en talang, hur definierar du det? Att en utvecklar det en håller

Läs mer

Sommarlovsentreprenör 2008

Sommarlovsentreprenör 2008 Sommarlovsentreprenör 2008 Sommarlovsentreprenör 2008 i Söderhamns kommun För andra året i rad genomfördes projektet Sommarlovsentreprenör i Söderhamns kommun. Syftet med projektet är att öka ungas intresse

Läs mer

Alltid det svarta fåren!

Alltid det svarta fåren! Alltid det svarta fåren! Mer trovärdig med 20 kor än 1400 kor. Lantbruket lever kvar i småskalighet medan samhället går mot storskalighet. Lantbruket har en ärftlig belastning av småskalighet och då även

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN Varför skall man arbeta med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i förskolan? Bergsnäs Förskola För att lära sig att lyckas och att få prova olika saker. Experimentera För att stärka barnen så

Läs mer

AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen.

AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen. AFFÄRSPLAN En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Jag/vi och idén 2 Företagsägare och affärsidé 3

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2015. Stockholm-Gotlands Boxningsförbund

Verksamhetsplan 2014-2015. Stockholm-Gotlands Boxningsförbund Verksamhetsplan 2014-2015 Stockholm-Gotlands Boxningsförbund 1(5) 2(5) Innehåll Introduktion... 3 Syfte... 3 Legitimitet... 3 Dokumentstruktur... 3 Vision... 3 Fokusområden... 4 Media... 4 Tävlingsverksamhet...

Läs mer

UNIONENS KARRIÄRPROGRAM för nästa steg i din utveckling

UNIONENS KARRIÄRPROGRAM för nästa steg i din utveckling UNIONENS KARRIÄRPROGRAM för nästa steg i din utveckling Är du redo för nästa steg i din utveckling? Funderar du ibland på vad du vill göra med resten av ditt arbetsliv? Du kanske undrar om du ens är i

Läs mer

Briggen Tre Kronor Ambassadör för Östersjöregionen

Briggen Tre Kronor Ambassadör för Östersjöregionen Briggen Tre Kronor Ambassadör för Östersjöregionen Briggen Tre Kronor Ambassadör för Östersjöregionen Ett rent hav med bra fiskbestånd och en klimatsmart utveckling i Östersjöregionen är möjlig. Det finns

Läs mer

Bli en mästare på att hantera maten efter din överviktsoperation. VOP -

Bli en mästare på att hantera maten efter din överviktsoperation. VOP - Bli en mästare på att hantera maten efter din överviktsoperation Hur du lever och tänker runt mat styr vad du äter! Med rätt strategier kan du själv påverka resultaten av din överviktsoperation och göra

Läs mer

FÖRETAG SOM VÄXER. Sveriges Arkitekter 4:e mars 2015

FÖRETAG SOM VÄXER. Sveriges Arkitekter 4:e mars 2015 FÖRETAG SOM VÄXER Sveriges Arkitekter 4:e mars 2015 JOHN LYDHOLM Vd Sverige LINDA SANTESSON Avdelningschef, region Öst Vad får ett företag att växa? Vilka utmaningar finns i en växande organisation? Vad

Läs mer

Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2017/18

Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2017/18 Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2017/18 Alla UF-företag är välkomna att delta i tävlingen Årets UF-företag i kommunen. Det är skolans placering som avgör vilken kommun UF-företag tävlar

Läs mer

Årets UF-företag i Dalarna 2018/19

Årets UF-företag i Dalarna 2018/19 Årets UF-företag i Dalarna 2018/19 Deadline för rapport: 13 mars 2019, kl 23.59 Årets UF-företag är den mest omfattande, men även den mest prestigefulla tävlingen ni som UF-företagare kan vinna. Det är

Läs mer

VÄX MED VEG TECH. Så växer vi tillsammans i det dagliga arbetet

VÄX MED VEG TECH. Så växer vi tillsammans i det dagliga arbetet VÄX MED VEG TECH Så växer vi tillsammans i det dagliga arbetet ETT FRÖ BÖRJADE GRO Under 30 års tid har vi på Veg Tech odlat, utvecklat och levererat olika system för att skapa gröna miljöer. När bolaget

Läs mer

Resilientseminarium stärker fokus på framtiden

Resilientseminarium stärker fokus på framtiden Antons Stellamans och Liselotte Baeijaert, Ilfaro, höll i trådarna i Samordningsförbundens arrangemang i Västerås. Resilientseminarium stärker fokus på framtiden Arbetet med lösningsfokus tog ytterligare

Läs mer

Unga om VD-rollen. Demoskop på uppdrag av tidningen Entreprenör

Unga om VD-rollen. Demoskop på uppdrag av tidningen Entreprenör Unga om VD-rollen Demoskop på uppdrag av tidningen Entreprenör Om undersökningen Demoskop har på uppdrag av Entreprenör genomfört en intervjubaserad undersökning om unga människors inställning till VD-rollen.

Läs mer

Vår vision. Tillsammans mot en värld med mera LED. Designlight ska vara förstahandsvalet inom LED-belysning. Designlight ska vara förstahandsvalet...

Vår vision. Tillsammans mot en värld med mera LED. Designlight ska vara förstahandsvalet inom LED-belysning. Designlight ska vara förstahandsvalet... VÅR VISION VÄX MED OSS! Vi sådde ett frö... Från starten 1996 har vi på Designlight utvecklat och levererat produkter med fokus på design, smidighet och mycket bra kvalitet. Bolaget grundades av paret

Läs mer

Från 100 Michelinstjärnor till gastronomisk kommunikationsbyrå

Från 100 Michelinstjärnor till gastronomisk kommunikationsbyrå Från 100 Michelinstjärnor till gastronomisk kommunikationsbyrå Efter att ha ätit lyxig mat under ett år och drivit ett projekt om skolmat, sade Pär Bergkvist upp sig från reklambyrån och startade ett eget

Läs mer

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning.

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning. Finn din kärna Allt fler styr med självledarskap. Självkännedom och förmågan att kunna leda dig själv gör det lättare att kunna se klart och att leda andra som chef. Självledarskap handlar om att behärska

Läs mer

MPG - managementprogram för det gröna näringslivet. - i samarbete med Handelshögskolan Executive Education

MPG - managementprogram för det gröna näringslivet. - i samarbete med Handelshögskolan Executive Education MPG - managementprogram för det gröna näringslivet - i samarbete med Handelshögskolan Executive Education Varför ett managementprogram? Disruption och digitalisering förändrar inte bara affärsmodellerna

Läs mer

Passion for life Skapa Ditt drömliv. Visionality. Förverkliga Din vision

Passion for life Skapa Ditt drömliv. Visionality. Förverkliga Din vision Visionality Förverkliga Din vision Hej och varmt välkommen! Jag heter Anneli Svensson, jag är grundare av Visionality och coach för kreativa kvinnor och män som vill förverkliga sina visioner I den här

Läs mer

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget.

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget. Boksammanfattning Ditt professionella rykte - Upptäck DIN främsta tillgång. av Per Frykman & Karin Sandin Företag över hela världen lägger ner enorma summor på att vårda och stärka sitt varumärke, rykte

Läs mer

Småföretagstempen. Ta snabbtempen på dig och ditt företag!

Småföretagstempen. Ta snabbtempen på dig och ditt företag! Småföretagstempen Ta snabbtempen på dig och ditt företag! Resultatet blir ett snapshot som hjälper dig att se om du behöver förändra eller förstärka delar av ditt företagande. Så här gör du: 1. Läs igenom

Läs mer

Ett bolag inom MTR Corporation. Mer än en resa. MTR Nordic Group

Ett bolag inom MTR Corporation. Mer än en resa. MTR Nordic Group Ett bolag inom MTR Corporation. Mer än en resa MTR Nordic Group Vi är MTR MTR har alltid stått för något mer än att ta människor från A till B. Vi vill vara med och utveckla de samhällen där vi finns.

Läs mer

Välkommen till nyföretagarprogrammet Kick Start. Introduktion - ansvar, åtagande, förväntningar

Välkommen till nyföretagarprogrammet Kick Start. Introduktion - ansvar, åtagande, förväntningar Välkommen till nyföretagarprogrammet Kick Start Introduktion - ansvar, åtagande, förväntningar Det här är programmet för dig som vill vända och vrida på din affärsidé för att skriva en affärsplan - planen

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Att jobba på Sto Det handlar om dig Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Som medarbetare på Sto är det i grunden dig och dina kollegor det handlar om. Utan att förringa vår fina produktportfölj, är det

Läs mer

Varumärkesplattform Nacka vatten och avfall. nackavattenavfall.se

Varumärkesplattform Nacka vatten och avfall. nackavattenavfall.se Varumärkesplattform Nacka vatten och avfall nackavattenavfall.se Varumärket Nacka vatten och avfall att bygga och utveckla ett starkt och framgångsrikt varumärke är ett kontinuerligt arbete som kräver

Läs mer

#Reflektionsmaterial #pluggavidare

#Reflektionsmaterial #pluggavidare #Reflektionsmaterial #pluggavidare Vi vill skapa en positiv attityd till studier #pluggavidare är ett initiativ för att uppmuntra ungdomar att studera på en högre nivå. Vi har en vision om att fler ungdomar

Läs mer

Fisketurism. Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad

Fisketurism. Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad Fisketurism Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad Rådde gård onsdag 8 januari 2014 Inspirationsträff om fisketurism arbetsgrupp skapad för fortsatt analys Ett 60-tal personer samlades

Läs mer

Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2018/19

Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2018/19 Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2018/19 Alla UF-företag är välkomna att delta i tävlingen Årets UF-företag i kommunen. Det är skolans placering som avgör vilken kommun UF-företag tävlar

Läs mer

ÅRETS UF- FÖRETAG SKÅNE

ÅRETS UF- FÖRETAG SKÅNE ÅRETS UF- FÖRETAG SKÅNE Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF-företag regionalt, 1:a, 2:a och 3:e pristagarna kvalificerar sig till SM i Ung Företagsamhet. UF-företaget som vinner

Läs mer

Femte generationens bonde, första generationens entreprenör

Femte generationens bonde, första generationens entreprenör Grupp 26 Henry Nilsson Ludvig Olsson Hugo Boije Benjamin Kabil Femte generationens bonde, första generationens entreprenör Håkan Nilsson föddes på en gård i byn Remmarlöv, strax utanför Eslöv. Efter två

Läs mer

en liten bok om en stor vision

en liten bok om en stor vision en liten bok om en stor vision En man kom på besök till ett stenbrott. Där såg han först en man som frenetiskt svärande och uppenbarligen mycket missnöjt hackade i stenen. Besökaren gick fram och frågade

Läs mer

Drivhuset. Startades 1993 i Karlstad. Finns just nu på 14 orter runt om i Sverige. Drivhuset Kalmar grundades 1999

Drivhuset. Startades 1993 i Karlstad. Finns just nu på 14 orter runt om i Sverige. Drivhuset Kalmar grundades 1999 2013 fokus framåt Drivhuset är en plattform för dig som vill utveckla entreprenöriellt driv. Genom personlig evolution och affärsutveckling vill vi få fler att skapa nytt av sina idéer. Drivhuset arbetar

Läs mer

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap }

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap } { ledarskap } VAD HAR PERSONER SOM WALT DISNEY, OPRAH WINFREY, STEVE JOBS OCH ELVIS PRESLEY GEMENSAMT? JO, DE HAR ALLA MISSLYCKATS. VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! V isste du att de flesta framgångsrika

Läs mer

Pressmeddelande för fri disposition

Pressmeddelande för fri disposition Pressmeddelande för fri disposition Nytt starkt år för Svenska Foder 2009 blev ett bra år för Svenska Foder. Bolaget, som under 2009 fyllde 20 år, redovisar en årsomsättning på 2,9 miljarder kronor och

Läs mer

Crossmedia design. Crossmedia design (27311VT14) Results of survey. Startade: den 21 juni Avslutad: den 22 augusti 2014

Crossmedia design. Crossmedia design (27311VT14) Results of survey. Startade: den 21 juni Avslutad: den 22 augusti 2014 Crossmedia design Crossmedia design (27311VT14) Results of survey Startade: den 21 juni 2014 Avslutad: den 22 augusti 2014 Svarsfrekvens: 26 ( 8 / 31 ) Elektroniskt utvärderingssystem Crossmedia*design*

Läs mer

Ta med dig idrottens. mentalitet in i arbetslivet

Ta med dig idrottens. mentalitet in i arbetslivet Ta med dig idrottens mentalitet in i arbetslivet Företag letar efter dig Genom träning och föreningsliv utvecklar du beteenden som kan kännas självklara. Till exempel ledarskap, teamkänsla och dedikation.

Läs mer

Veberöd en unik företagsplats

Veberöd en unik företagsplats Veberöd en unik företagsplats Strategi 2015 för Veberöds Företagarförening Dokumentation strategimöte #3 2015-02-12 Nästa möte 2014-02-12 kl 7:30 9:30 i en lokal med projektor Önskat utfall från nästa

Läs mer

INSPIRATÖREN GUNHILD A. STORDALEN

INSPIRATÖREN GUNHILD A. STORDALEN INSPIRATÖREN GUNHILD A. STORDALEN 26 SAMHALL STORY 02 2015 2014 Vi måste våga se möjligheter Hon är läkare, miljardärshustru och filantrop. Men framför allt är Gunhild A. Stordalen en engagerad eldsjäl

Läs mer

Krinova - Sveriges enda inkubator och science park med mat som profilområde

Krinova - Sveriges enda inkubator och science park med mat som profilområde Krinova - Sveriges enda inkubator och science park med mat som profilområde TransforMAT startpunkten för Krinova MAT Smakplats Skåne/Smakstart och fortsättningen TransforMAT har sedan 2007 varit projekt

Läs mer

Kundcase. webcrm gjorde det möjligt för ny smyckesdesigner att etablera sig och växa

Kundcase. webcrm gjorde det möjligt för ny smyckesdesigner att etablera sig och växa Kundcase webcrm gjorde det möjligt för ny smyckesdesigner att etablera sig och växa CRM-SYSTEMET HJÄLPTE NY SMYCKESDESIGNER IN PÅ MARKNADEN Den danska smyckesdesignern SPIASPIA hade en vision om att ta

Läs mer

P U F F. Personlig utveckling för uppfinnare. Smakprov - PUFF sidan 1-5

P U F F. Personlig utveckling för uppfinnare. Smakprov - PUFF sidan 1-5 P U F F Personlig utveckling för uppfinnare Smakprov - PUFF sidan 1-5 Idé En guide av Eva Swede, Fri och Stark AB, projektledare och författare Petra Schatter, SHIRLET by Sweden AB, layout och design 1

Läs mer

Kurs om Lärarutbyte vid Umeå universitet

Kurs om Lärarutbyte vid Umeå universitet Kurs om Lärarutbyte vid Umeå universitet www.upc.umu.se Katarina Winka Margareta Erhardsson Universitetspedagogiskt centrum Syfte Kursens syfte är att stödja universitetslärarens professionella utveckling

Läs mer

Val av form Vår affärsplan ska vara 30x30 i måtten och se ut som vår servett.

Val av form Vår affärsplan ska vara 30x30 i måtten och se ut som vår servett. Val av form Vår affärsplan ska vara 30x30 i måtten och se ut som vår servett. Bestäm hur den ska se ut i fysisk form I ena hörnet ska vi placera en knapp som håller ihop själva affärsplanen. Nere i ett

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

TRE STEG TILL ETT LYCKAT HÅLLBARHETSARBETE

TRE STEG TILL ETT LYCKAT HÅLLBARHETSARBETE TRE STEG TILL ETT LYCKAT HÅLLBARHETSARBETE STEG 1 BESTÄM VILKA OMRÅDEN NI SKA ARBETA MED Börja med att ta reda på vilka interna och externa krav och önskemål som finns. När ni har gjort det kan ni välja

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media Framtidens kollektivtrafik Kommunikation och media Detta är en delrapport inom det förvaltningsövergripande projektet Framtidens kollektivtrafik i Malmö. Detta pm är sammanställt av: Linda Herrström, Gatukontoret

Läs mer

VARUMÄRKESPLATTFORM FÖR MÖLNDALS STAD

VARUMÄRKESPLATTFORM FÖR MÖLNDALS STAD VARUMÄRKESPLATTFORM FÖR MÖLNDALS STAD Vi har skapat varumärkesplattformen tillsammans Vi började med att fråga 1000 Mölndalsbor hur de uppfattar Mölndal som plats och Mölndals stad idag. Svaren visar att

Läs mer

Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland

Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland Om Science Park Gotland Uppdrag Science Park Gotlands uppdrag är att bidra till hållbar* tillväxt på Gotland genom att vara en katalysator för tillväxtorienterat

Läs mer

TÄVLINGSKRITERIER FÖR ÅRETS UF-FÖRETAG. UNG FÖRETAGSAMHET Årets UF-företag 1

TÄVLINGSKRITERIER FÖR ÅRETS UF-FÖRETAG. UNG FÖRETAGSAMHET Årets UF-företag 1 TÄVLINGSKRITERIER FÖR ÅRETS UF-FÖRETAG UNG FÖRETAGSAMHET Årets UF-företag 1 Årets UF-företag är den mest omfattande men även den mest prestigefulla tävlingen ni som UF-företagare kan delta i. Här ska ni

Läs mer

Vi bidrar till regionens utveckling

Vi bidrar till regionens utveckling Vi bidrar till regionens utveckling Högskolan Kristianstad Hos oss finns några av landets bästa utbildningar som leder till jobb. En liten men samtidigt stor högskola samlad på ett campus. Vi är stolta

Läs mer

HERENCOVÄGEN VÅRA GRUNDSTENAR VÅR ENERGI VÅRT DNA

HERENCOVÄGEN VÅRA GRUNDSTENAR VÅR ENERGI VÅRT DNA HERENCOVÄGEN VÅRA GRUNDSTENAR VÅR ENERGI VÅRT DNA Herencovägen är enkel, rak och tydlig. Manifesterad i en grön påse från Småland som symboliserar friheten att agera utanför ramen och på så sätt hitta

Läs mer

Affärsplan. Umeå 2005-11-29

Affärsplan. Umeå 2005-11-29 Umeå 2005-11-29 UF Stay Down Victor Setterberg, Johan Asmus Mats Karlsson, Julia Lund Dragonskolan Dragongatan 1 903 22 Umeå uf_staydown@hotmail.com www.staydown.se 1(9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

med rådgivargiraffen - En modell för genusmedveten företagsrådgivning

med rådgivargiraffen - En modell för genusmedveten företagsrådgivning med rådgivargiraffen - En modell för genusmedveten företagsrådgivning Medvetna företagsrådgivare kan tänka bortom normerna Den svenska arbetsmarknaden är segregerad. Det gör att kvinnor och män oftast

Läs mer

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag Tillväxtkartläggning 2019 Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag 1 Innehålls- förteckning Förord En undersökning som ger kunskap om små och medelstora företags verklighet 3 Förord

Läs mer

Företagande mot sporten

Företagande mot sporten Företagande mot sporten Att driva företag och samtidigt fokusera på hoppsporten Fredrik Spetz 2015-01-06 Innehåll Inledning och syfte... 3 Metod... 4 Insamlad data från intervjuer... 5 Analys... 7 Slutsats...

Läs mer

Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag

Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag www.kpmg.se Du vet bäst För oss på KPMG finns ingenting mer inspirerande än unga människor med spännande idéer. Vi vet hur det känns att vara där du är

Läs mer

Fem tips för att HANTERA en oförstående omgivning!

Fem tips för att HANTERA en oförstående omgivning! K Ä N N E R D U D I G D Ö M D? Fem tips för att HANTERA en oförstående omgivning! Du är inte ensam Inspiration för en väl fungerande vardag med barn med adhd. Metoder för att minska kaos och konflikter.

Läs mer

Alla har en dröm Många har en vision Vissa har mål Den som lyckas har en plan. Jag Hästföretagare

Alla har en dröm Många har en vision Vissa har mål Den som lyckas har en plan. Jag Hästföretagare Alla har en dröm Många har en vision Vissa har mål Den som lyckas har en plan Jag Hästföretagare Har du en plan? Vill du få struktur på din vardag, ditt arbete och ditt företagande, har du svårt att skilja

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

TÄVLINGSKRITERIER FÖR ÅRETS UF-FÖRETAG. 1 Årets UF-företag UNG FÖRETAGSAMHET

TÄVLINGSKRITERIER FÖR ÅRETS UF-FÖRETAG. 1 Årets UF-företag UNG FÖRETAGSAMHET 1 Årets UF-företag UNG FÖRETAGSAMHET TÄVLINGSKRITERIER FÖR ÅRETS UF-FÖRETAG Årets UF-företag är den mest omfattande, men även den mest prestigefulla tävlingen ni som UF-företagare kan vinna. Här ska ni

Läs mer

Scandinavian Aquasystems. Inledning. Rapport klimatanpassning

Scandinavian Aquasystems. Inledning. Rapport klimatanpassning Scandinavian Aquasystems Rapport klimatanpassning Inledning Globalt sett så är vattenbruk den i särklass snabbast växande sektorn inom livsmedelsproduktion och har varit det de senaste decennierna. I Sverige

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer