Väsbygården, Allevägen, Vallentuna Tisdagen den 6 december kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Väsbygården, Allevägen, Vallentuna Tisdagen den 6 december kl 18.30-19.00."

Transkript

1 Socialnämnden 6 december 2005 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Väsbygården, Allevägen, Vallentuna Tisdagen den 6 december kl Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Agneta Heine-Ivgren (m) Leif Öhman (m) Marie-Louise Löwenbeck (m) Anne-Marie Karlsson (c) Mauritz Lindroth (s) Ulf Lundström (s) Milot Sköld (s) Gunnar Lundgren (fp)ersättare Maj Birgersson (kd), ersättare Gillis Weingarth (m), ersättare Huido Mesilane (m), ersättare Mona Karlsson (m), ersättare Anita Frost Ek (c), ersättare Parvin Amjadi (s), ersättare Sylvia Pettersson (s), ersättare Bo Weiåker, socialchef Carina Altius, ekonom Nina Thompson, förvaltningssekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid Milot Sköld Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna Sekreterare Nina Thompson Paragrafer Ordförande Gunnel Orselius-Dahl Justerande Milot Sköld BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Socialnämnden Sammanträdesdatum Datum för anslags uppsättande Förvaringsplats för protokollet Underskrift Datum för anslags nedtagande Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna 1 (18)

2 Innehållsförteckning: Månadsvis uppföljning till kommunstyrelsen...3 Komplettering till verksamhetsplan Ändrad utformning av Kommunal arbetsmarknadsersättning KAM...6 Justering av omkostnadsersättning för korttidsvistelse enligt socialtjänstlagen...8 Projekt för att förebygga fallolyckor fixarservice inom äldreomsorgen...9 Remissvar på motion om utbyggnad av Väsbygårdens vårdboende...11 Komplettering beslutsattestanter Ersättningar till familjehem för barn och vuxna samt kontaktfamiljer för år Ersättningar till kontaktperson och kontaktfamilj/-stödfamilj som korttidsvistelse enligt LSS för år Ersättning till kontaktpersoner enligt SOL...15 Rekommendation till förlängning med kompletteringar av BUS-policyn (Barn och ungdomar som behöver särskilt stöd från såväl kommunen som landstinget...16 Rapporter och delgivningar...18 Sid 2 (18)

3 Månadsvis uppföljning till kommunstyrelsen SN 88 Dnr Socialnämnden antar förvaltningens framtagna uppföljning till kommunstyrelsen för oktober Socialförvaltningens redovisar månadsvis ekonomisk uppföljning för socialnämndens alla verksamhetsområden till kommunstyrelsen. Arbetsutskottet föreslår den 20 oktober att socialnämnden antar socialförvaltningens uppföljning för oktober 2005 och överlämnar densamma till kommunstyrelsen. Budgetuppföljning per den 31 oktober (18)

4 Komplettering till verksamhetsplan SN 89 Dnr Socialnämnden godkänner socialförvaltningens förslag till revidering av inlämnad verksamhetsplan samt årsbudget 2006 och överlämnar den till kommunfullmäktige för ställningstagande angående socialnämndens budgetramar för Socialnämnden har antagit en verksamhetsplan för inom den ram som tilldelats av kommunfullmäktige. Nämnden anser dock att det inte finns någon realistisk möjlighet att inrymma 2006 års verksamhet inom denna ram. Kommunplanens budgetram Tilldelad budgetram uppgår till 279,5 mkr år Det är en kostnadsökning på 2,9 % från 2005 års prognostiserade resultat. Löneökningarna blir 2-2,5% och även andra omkostnader (t ex hyror) ökar något. Det finns minimalt utrymme för volymökningar trots att kommunens befolkning växer och behoven ökar. Det nya utjämningssystemet inom LSS medför kostnader på ca 17.2 mkr som inte finns med i den ursprungliga budgetramen från fullmäktige. Kompletterande budgetram En komplettering till verksamhetsplanen görs därför för år 2006 dels inom befintliga verksamheter och dels med hänsynstagande till konsekvenser av utjämningssystemet för LSS. Befintlig verksamhet Ett tillägg har gjorts för en liten volymökning inom försörjningsstödet och likaså inom äldre och handikappomsorg i förhållande till utfallet Med komplettering för dessa volymökningar blir kostnadsökningen 4,9% från 2005 års prognostiserade resultat vilket är en snål budgetram men dock med större realism än den ursprungligen tilldelade ramen. Konsekvenser av utjämningssystem för LSS Den tillkommande kostnaden för LSS som faller ut 2006 som en konsekvens av det nationella utjämningssystemet ligger helt utanför den ovan beräknade volymökningen och måste ses som en exceptionell kostnad och behandlas i särskild ordning av fullmäktige. Totalt kompletteringsbehov för (18)

5 Kostnadsökningen blir ca 11 % från 2005 års prognostiserade resultat för att den skall kunna täcka både en liten volymökning och tillkommande LSS-kostnader. Socialförvaltningens förslag Socialnämnden godkänner förslag till revidering av inlämnad verksamhetsplan samt årsbudget 2006 och överlämnar den till kommunfullmäktige för ställningstagande angående socialnämndens budgetramar för Arbetsutskottet beslutar den 20 november 62 att överlämna förvaltningens förslag till socialnämnden utan eget ställningstagande. Tjänsteskrivelse Bilaga 1 till ovannämnda tjänsteskrivelse 5 (18)

6 Ändrad utformning av Kommunal arbetsmarknadsersättning KAM SN 90 Dnr Socialnämnden beslutar att KAM-ersättning från utgår med 5 kronor per närvarotimma. Beloppet utbetalas som tillägg till försörjningsstödet som beviljas under den period som den enskilde deltar i det kommunala arbetsmarknadsprojektet. Socialförvaltningen och arbetsmarknadsenheten ges i uppdrag att justera nuvarande riktlinjer för KAM-ersättning med hänsynstagande till detta beslut. Praktik med KAM-ersättning är ett av flera instrument för att förkorta beroende av försörjningsstöd för personer som saknar arbete. För människor som behöver mera grundläggande hjälp innan de kan komma ut i ett ordinärt arbete finns arbetsträning på teamwork. Socialförvaltningen arbetar även med att få till stånd samarbete med studieförbund för att hitta ytterligare vägar för att förbereda och underlätta återgång i arbete. Praktik med KAM-ersättning är ett viktigt instrument för personer som bedöms ha förutsättning att klara ett ordinärt arbete men som behöver stöd för att få in en fot på arbetsmarknaden. Bl a kan det gälla ungdomar och människor från andra länder som behöver få hjälp till praktik för att få erfarenhet och referenser som underlag till en arbetsansökan. Enhetschefen för socialförvaltningens vuxenenhet och berörda handläggare inom socialförvaltningen och arbetsmarknadsenheten har vid sin senaste utvärdering kommit med utvecklingsförslag vad gäller utformningen av KAM-ersättningen. En tydligare koppling mellan närvaro på praktikplats och ersättning skulle vara mera i överensstämmelse med förhållandet mellan arbete och lön än nuvarande system för KAM-ersättning. Nuvarande modell är utformad så att den enskilde direkt via arbetsmarknadsenheten får KAM-ersättning med en summa som motsvarar försörjningsstödet med ett påslag av ca 15% under den period som den enskilde ingår i arbetsmarknadsinsatsen. I normalfallet blir det procentuella påslaget ca 700 kronor per månad men kan variera beroende på familjestorlek och på den enskildes närvaro på praktikplatsen. Enligt förslaget bör ersättningen utformas så att den på ett tydligare sätt kopplas till hur den enskilde är aktiv och närvarande på sin praktikplats. 6 (18)

7 Ansvarsfördelningen görs mera rättssäker genom att socialförvaltningen ansvarar för grundförsörjningen i form av försörjningsstöd. Beräkningen av försörjningsstöd är överklagningsbar vilket inte KAM-ersättningen enligt nuvarande modell är. Arbetsmarknadsenhetens uppdrag blir att ta fram underlag för KAM-ersättningen som blir direkt kopplad till antalet timmar den enskilde genomfört på sin praktik. KAM ersättningen skall kompensera extra utlägg som är kopplade till arbetssituationen t ex att man får fördyrad matkostnad då man arbetar. Ersättningen förslås bli 5 kronor per timma. Det är samma ersättning som habiliteringsersättningen för deltagare i biståndsbedömd daglig verksamhet enligt Sol och LSS. Praktik omfattar på heltid 7 timmar per dag. Ersättningen skulle därför bli 700 kronor vid full närvaro. Arbetsutskottet föreslår den 20 november 63 att nämnden beslutar i enlighet med socialförvaltningens förslag. Tjänsteskrivelse (18)

8 Justering av omkostnadsersättning för korttidsvistelse enligt socialtjänstlagen SN 91 Dnr För korttidsvistelse utanför föräldrahemmet med stöd av socialtjänstlagen debiteras 75 kronor under skoldagar och 100 kronor under lovdagar och helger från och med Förslaget till omkostnadsersättning överlämnas till kommunfullmäktige för beslut. Socialsekreterare ges delegation att bevilja befrielse från omkostnadsersättningen om familjens ekonomi inte kan rymma kostnaden. Omkostnadsersättning för barn som beviljas korttidsvistelse utanför det egna hemmet med stöd av socialtjänstlagen har varit oförändrad sedan : 25 kronor per skoldag och 50 kronor för lov och helgdag. Föräldrarna faktureras för barnens omkostnader under korttidsvistelsen. Ersättningen avser huvudsakligen matkostnader. Motsvarande omkostnadsersättning för korttidsvistelse med stöd av LSS höjdes till 75 kronor för skoldag och 100 kronor för lov och helgdag. Eftersom omkostnadsersättningen skall täcka samma typ av kostnader bör föräldrarna debiteras samma belopp oavsett orsak och vilken lag som är grund för korttidsvistelsen. Handläggaren i ärendet bör ha delegation att bevilja befrielse från omkostnadsersättningen för att inte familjer med svag ekonomi, t ex familjer som uppbär försörjningsstöd, skall känna sig tvingade att tacka nej till insatsen på grund av omkostnadsersättningen. Arbetsutskottet föreslår den 20 november 64 att nämnden beslutar i enlighet med socialförvaltningens förslag. Tjänsteskrivelse (18)

9 Projekt för att förebygga fallolyckor fixarservice inom äldreomsorgen SN 92 Dnr Socialnämnden beslutar att inrätta en fixarservice för personer i Vallentuna som är över 75 år. Syftet är att förebygga fallskador. Servicen skall bedrivas som projekt under två år och därefter utvärderas. Projektmedel med 50 tkr per år för omkostnader. Om inte en s k plustjänst kan bli aktuell för uppdraget tillkommer en lönekostnad med ca 100 tkr per år. För att äldre så länge som möjligt skall kunna leva ett aktivt liv är det viktigt att förebygga fallskador eftersom dessa kan förorsaka långa perioder av rörelsehinder och beroende av både sjukvård och hjälp i hemmet. Under en försöksperiod om två år bör därför fixarservice införas med syfte att förebygga fallolyckor hos äldre. Servicen erbjuds äldre över 75 år utan kostnad. Uppföljning och redovisning till socialnämnden sker efter ett år. Utvärdering och beslut om eventuell permanentning sker efter projekttiden. Servicens innehåll Förutom att fixaren skall ge information om vad man bör tänka på för att undvika olyckor och öka säkerheten i hemmet skall även viss service ges: Ta ner saker från höga skåp Hämta och lämna saker i vindsutrymme eller källare Ordna sladdar och mattkanter för att göra bostaden säkrare Byta glödlampor i taklampor, byta proppar o dyl. Sätta upp gardiner och tavlor Montera och kontrollera brandvarnare Hjälpa till att flytta möbler inom bostaden I servicetjänsten ingår inte sådan service (städning, tvätt och inköp) och personlig omvårdnad eller promenader som ingår i biståndsbedömd hemtjänst. Fixaren skall inte heller ersätta hantverkare som kan anlitas mot ersättning. Fixaren putsar därför inte fönster, arbetar i trädgården eller skottar snö. 9 (18)

10 Organisation och kostnader Fixaren föreslås organisatoriskt tillhöra socialförvaltningens serviceteam. Det finns alternativa möjligheter till anställningsform: I första hand bör undersökas om någon av de långtidsarbetslösa som är aktuella för att erbjudas s k plustjänst av arbetsförmedlingen kan få uppdraget. Kommunen kompenseras för lönekostnaden. I annat fall går erbjudandet till någon redan anställd att inrymma uppdraget som utökning av sin tjänst. I detta fall tillkommer en lönekostnad för detta uppdrag med en till två dagar per vecka på ca 100 tkr per år. Frivilligorganisationer bl a Väntjänsten är tillfrågade men de anser inte att de för närvarande har medlemmar som kan åta sig uppdraget. Till lönekostnaden kommer resekostnader och andra omkostnader som viss hantverksutrustning, telefon och informationsmaterial. Fixaren behöver utbildning i säkerhetsfrågor som är av vikt för att undvika fallskador. Beräknad total omkostnad förutom eventuell lönekostnad 50 tkr. Trygghet för de äldre Uppdrag i äldre människors hem måste utföras på ett betryggande sätt av en ansvarsfull person. Någon form av legitimation måste utfärdas och personen måste göras känd av de äldre i kommunen t ex med bild på kommunens hemsida och genom återkommande reportage med bild i lokalpressen. Arbetsutskottet föreslår den 20 november 65 att nämnden beslutar i enlighet med socialförvaltningens förslag. Tjänsteskrivelse (18)

11 Remissvar på motion om utbyggnad av Väsbygårdens vårdboende SN 93 Dnr Socialnämnden beslutar att förslaget i motionen skall finnas med som en del i den utredning av Väsbygårdens utveckling som skall genomföras under 2006 på uppdrag av Kommunfullmäktige. Socialnämnden har fått möjlighet att lämna yttrande över motion i fullmäktige från Mauritz Lindroth (s) angående utbyggnad av Väsbygårdens vårdboende. I motionen föreslås att den senast tillbyggda delen av Väsbygården Söderbo - som idag används för sjukhemsvård byggs till med 2x8 bostäder för demensvård och att radhuslängan Apeln, som utgör en del av servicehuset, renoveras och byggs ihop med Söderbo. I kommunplanen för har samhällsbyggnadsnämnden fått i uppdrag från kommunfullmäktige att i samråd med socialnämnden utreda Väsbygårdens utvecklingsbehov under år Den i motionen föreslagna utbyggnaden bör finnas med i arbetet med att se över möjliga utbyggnadsalternativ inom fastigheten Väsbygården. Samhällsbyggnadsförvaltningen och socialförvaltningen skall i sin utredning granska förslaget men bör dock inte utesluta även andra utvecklings- och utbyggnadsalternativ. Arbetsutskottet föreslår den 20 november 66 att nämnden beslutar i enlighet med socialförvaltningens förslag. Remiss från Kommunstyrelsen: Motion utbyggnad av Väsbygårdens vårdboende. Bilaga motion från Mauritz Lindroth daterad (18)

12 Komplettering beslutsattestanter 2005 SN 94 Dnr Socialnämnden beslutar godkänna föreslagna komplettering av tidigare fastställda beslutsattestanter för år Komplettering av tidigare fastställd lista över beslutsattestanter för år Arbetsutskottet föreslår den 20 november 67 att nämnden beslutar i enlighet med socialförvaltningens förslag. Kompletteringslista daterad (18)

13 Ersättningar till familjehem för barn och vuxna samt kontaktfamiljer för år 2006 SN 95 Dnr Socialnämnden antar kommunförbundets rekommendation. Kommunförbundet har i cirkulär 2005:87 utfärdat rekommendationen till ersättningsnivåer beräknade med utgångspunkt från basbeloppet för år 2006, vilket är kronor. Arbetsutskottet föreslår den 20 november 68 att nämnden beslutar i enlighet med socialförvaltningens förslag. Cirkulär 2005: (18)

14 Ersättningar till kontaktperson och kontaktfamilj/-stödfamilj som korttidsvistelse enligt LSS för år 2006 SN 96 Dnr Socialnämnden antar kommunförbundets rekommendation. Kommunförbundet har i cirkulär 2005:89 utfärdat rekommendationen till ersättningsnivåer beräknade med utgångspunkt från basbeloppet för år 2006, vilket är kronor. Arbetsutskottet föreslår den 20 november 69 att nämnden beslutar i enlighet med socialförvaltningens förslag. Cirkulär 2005: (18)

15 Ersättning till kontaktpersoner enligt SOL SN 97 Dnr Socialnämnden antar kommunförbundets rekommendation. Kommunförbundet har i cirkulär 2005:88 utfärdat rekommendationer till ersättningsnivåer beräknade med utgångspunkt från basbeloppet för år 2006, vilket är kronor. Arbetsutskottet föreslår den 20 november 70 att nämnden beslutar i enlighet med socialförvaltningens förslag. Cirkulär 2005: (18)

16 Rekommendation till förlängning med kompletteringar av BUS-policyn (Barn och ungdomar som behöver särskilt stöd från såväl kommunen som landstinget SN 98 Dnr Socialnämnden föreslår Kommunstyrelsen förlänga giltighetstiden from 1jan 2006 tom 31 dec. 2008, för policydokumentet Barn och ungdomar som behöver särskilt stöd från såväl kommunen som landstinget - gemensam policy med riktlinjer i Stockholms län. Dokumentet förlängs för Vallentunas del i sin nuvarande form utan de kompletteringar som föreslås från KSL. Socialnämnden har ombetts att yttra sig angående KSL.s skrivelse till Kommunstyrelsen: Rekommendation till förlängning med kompletteringar av BUS-policyn (Barn och ungdomar som behöver särskilt stöd från såväl kommunen som landstinget). Syftet är att policydokumentet har visat sig fungera som det verksamhetsstöd det var tänkt att vara. Sedan 2001 samarbetar länets kommuner och landstinget kring barn och ungdomar som behöver särskilt stöd i enlighet med den gemensamma BUS-policyn. Erfarenheterna så här långt visar att det i länet pågår ett långsiktigt och gränsöverskridande nätverksarbete på alla nivåer. Lokal BUS-samverkan Uppföljningen av arbetet inom den lokala BUS-samverkan har visat att policyn upplevs som användbar och fungerar som ett verksamhetsstöd för att sätta barnets och ungdomens behov i centrum. Samverkansöverenskommelse/avtal finns som reglerar den lokala BUS-samverkan. I Vallentuna kommuns lokala samverkansgrupp ingår representanter från kommunens elevstödsenhet inom Resurscentrum, socialtjänst, handikappomsorg, samt från landstingets barnhälsovård, barn- och ungdomspsykiatri samt habilitering. Den lokala BUS-gruppen fungerar som mötesplats för kunskap om varandrasuppdrag och roller och utveckling av konstruktiva samverkansöverenskommelser runt olika barn och ungdomar. För många barn och ungdomar är behoven både omfattande, sammansatta och komplexa. 16 (18)

17 Förlängning av giltighetstiden Policydokumentets giltighetstid löper ut vid årsskiftet och därför föreslår KSL en förlängning med tre år t.o.m. december 2008, dock med vissa kompletteringar. Rekommendationen görs utifrån att man befarar att en omfattande revidering kan leda till att processen avstannar i avvaktan på en ny policy istället för att arbetet som påbörjats fortsätter. Dessutom har policyns intentioner inte helt uppfyllts gällande några av de riktlinjer som ingår. Synpunkter på KSL:s rekommendation om kompletteringar BUS- policydokumentet är i sig tillräckligt omfattande och detaljerat för att fungera som grund för samverkansarbetet. Arbetet bör fortsätta på lokal och regional nivå för att försöka leva upp till detta grunddokument. Det är viktigt att grunddokumentet inte blir mera omfattande än det redan är för att arbetet ska bli så effektivt som möjligt. Det särskilda dokumentet Program för barn och ungdomar med koncentrationssvårigheter- rekommendationer och stöd bör ses som en produkt av BUS- samverkan och skall därför inte bifogas grunddokumentet. Det är ett naturligt mål i BUS-arbetet att utveckla metoder och former av samverkan inom olika områden som kommer att resultera i särskilda stöddokument. Det kvarstår svårigheter för barn- och ungdomspsykiatrin att leva upp till den riktlinje som berör dem (nr 5) trots den resursförstärkning som beslutats inom landstinget. Diskussionerna kring denna riktlinje bör fortsätta för att antingen leda till fram till en ny realistisk formulering eller att adekvata resurser anslås för att leva upp till nuvarande skrivning. Mot bakgrund av grunddokumentet som uttalar avsikten med den lokala och regionala BUS-organisationen bedöms det inte nödvändigt att ge specifika uppdrag till respektive organisation. Grunddokumentet bör fortsätta vara gemensamma grund för utveckling av samarbetsformer och arbetsmetoder. har inte tidigare behandlats i arbetsutskottet. Skrivelse daterad från KSL till kommunstyrelsen. KSL s Dnr 2003/ (18)

18 Rapporter och delgivningar SN 99 Protokoll 1. Socialutskottet Socialutskottet Arbetsutskottet Kommunfullmäktige , 59, 62, 66 i besvärsärenden 5. Dom avseende överklagan av serveringstillstånd Övriga rapporter och delgivningar 6. Tackkort för uppvaktning vid högtidsdag 18 (18)

Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna

Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna Socialnämnden 6 maj 2003 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den 6 maj

Läs mer

PROTOKOLL Socialnämnden 3 december 2002

PROTOKOLL Socialnämnden 3 december 2002 Socialnämnden 3 december 2002 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Väsbygården. Allévägen, Vallentuna Tisdag den 3 december 2002 kl 18.30-19.30

Läs mer

Carolina Lindahl (s), ersättare Sylvia Pettersson (s), ersättare Bo Weiåker, socialchef Nina Thompson, förvaltningssekreterare

Carolina Lindahl (s), ersättare Sylvia Pettersson (s), ersättare Bo Weiåker, socialchef Nina Thompson, förvaltningssekreterare Socialnämnden 6 september 2005 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 6 september 2005 kl 18.30-19.30. Gunnel Orselius-Dahl

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s)

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s) Socialnämndens arbetsutskott 24 maj 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna måndagen den 24 maj 2004 kl 14.00-15.45

Läs mer

PROTOKOLL Socialnämnden 5 november 2002

PROTOKOLL Socialnämnden 5 november 2002 Socialnämnden 5 november 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag

Läs mer

Dick Andersson, t f socialchef Ulla-Britt Ahlin, utredare Agneta Sandström, ekonom. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna

Dick Andersson, t f socialchef Ulla-Britt Ahlin, utredare Agneta Sandström, ekonom. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna Socialnämnden 2000-01-11 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den 11 januari 2000 kl 18 30 20 00. Leif Öhman (m),

Läs mer

Lilian Glav (fp), ersättare Birgitta Karlsson (kd), ersättare. Anne Saaristo, socialchef Nina Thompson, förvaltningssekreterare

Lilian Glav (fp), ersättare Birgitta Karlsson (kd), ersättare. Anne Saaristo, socialchef Nina Thompson, förvaltningssekreterare Socialnämnden 2007-04-19 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna torsdagen

Läs mer

PROTOKOLL Socialnämnden

PROTOKOLL Socialnämnden Socialnämnden 2000-12-05 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Väsbygården, Allévägen, Vallentuna Tisdagen den 5 december 2000 kl 18.30-19.15

Läs mer

Nils Gunnar Gyhlenius, (m) ersättare Gunilla Gröndahl, (v) ersättare Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, ekonom

Nils Gunnar Gyhlenius, (m) ersättare Gunilla Gröndahl, (v) ersättare Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, ekonom Socialnämnden 2000-05-09 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den

Läs mer

Anna Markgren (m), ersättare. Dick Andersson, enhetschef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Anna Markgren (m), ersättare. Dick Andersson, enhetschef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag AB VALLENTUNA KOMMUN Socialnämnden 1998-10-06 1(7) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag 6 oktober 1998 kl 18.30-18.50.

Läs mer

Väsbygården, Allévägen, Vallentuna Tisdagen den 5 december 2006 kl

Väsbygården, Allévägen, Vallentuna Tisdagen den 5 december 2006 kl Socialnämnden 5 december 2006 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Väsbygården, Allévägen, Vallentuna Tisdagen den 5 december 2006 kl 18.30-19.00

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Mauritz Lindroth (s) Bo Weiåker, socialchef Carina Altius, ekonom. Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Mauritz Lindroth (s) Bo Weiåker, socialchef Carina Altius, ekonom. Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna Socialnämndens arbetsutskott 20 april 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 20 april 2004 kl 14.00-16.00

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 3 oktober 2006 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 3 oktober 2006 kl 18.30-19.20 Gunnel Orselius-Dahl

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Sekreterare Nina Thompson Paragrafer 31-33 omedelbart justerade. Gunnel Orselius-Dahl

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Sekreterare Nina Thompson Paragrafer 31-33 omedelbart justerade. Gunnel Orselius-Dahl Socialnämnden 6 mars 2007 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 6 mars 2007 kl 17.30-19.50 Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 5 september 2006 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna, den 28 maj 2010. Gunnel Orselius-Dahl (FP) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna, den 28 maj 2010. Gunnel Orselius-Dahl (FP) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2010-05-25 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Bällstarummet, Kommunalhuset, Tuna torg 1, Vallentuna, tisdagen den 25 maj 2010 kl. 18.30 20.20 Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande

Läs mer

Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna

Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna Socialnämnden 9 april 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdagen

Läs mer

Genomgång av handlingar kl 17.30. OBS! Arbetsutskottets protokoll är ännu ej justerat.

Genomgång av handlingar kl 17.30. OBS! Arbetsutskottets protokoll är ännu ej justerat. Socialnämnden 8 juni 2004 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 8 juni 2004 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30 OBS! Arbetsutskottets

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s)

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s) Socialnämndens arbetsutskott 24 maj 2005 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 24 maj 2005 kl 13.00-14.00.

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 11 januari 2005 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den

Läs mer

PROTOKOLL Socialnämnden 2003-03-04

PROTOKOLL Socialnämnden 2003-03-04 Socialnämnden 2003-03-04 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den 4 mars

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s)

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s) Socialnämndens arbetsutskott 24 januari 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 24 januari 2006. Gunnel

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (14)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (14) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (14) Plats och tid Bällstarummet, 18.30-20.00 Beslutande närvarande Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Paragrafer Björn Furugren Beselin (C), ordförande,

Läs mer

PROTOKOLL. Socialnämnden 2009-11-17. Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 17 november 2009 kl 18.30 20.

PROTOKOLL. Socialnämnden 2009-11-17. Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 17 november 2009 kl 18.30 20. Socialnämnden 2009-11-17 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 17 november

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Agneta Heine-Ivgren (m) Ulf Lundström (s) Bo Weiåker, socialchef. Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Agneta Heine-Ivgren (m) Ulf Lundström (s) Bo Weiåker, socialchef. Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna Socialnämndens arbetsutskott 20 september 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna måndagen den 20 september 2004 Gunnel

Läs mer

PROTOKOLL. Socialnämnden 2010-01-26. Plats och tid för sammanträdet

PROTOKOLL. Socialnämnden 2010-01-26. Plats och tid för sammanträdet Socialnämnden 2010-01-26 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 26 januari 2010 kl. 18.30 19.30 Gunnel Orselius-Dahl (FP),

Läs mer

Bo Weiåker, socialchef Susanne Lindström, drogsamordnare Carina Altius, ekonom Lilian Bylund, MAS Nina Thompson, förvaltningssekreterare

Bo Weiåker, socialchef Susanne Lindström, drogsamordnare Carina Altius, ekonom Lilian Bylund, MAS Nina Thompson, förvaltningssekreterare Socialnämnden 2005-04-05 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 5 april 2005 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30

Läs mer

PROTOKOLL. Socialnämnden 2008-09-16. Plats och tid för sammanträdet

PROTOKOLL. Socialnämnden 2008-09-16. Plats och tid för sammanträdet Plats och tid för sammanträdet Beslutande Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 16 september 2008 kl 18.30 20.05 Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Huido Mesilane

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S)

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S) Socialnämndens arbetsutskott 2010-08-10 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 10 augusti kl. 15.00-16.15

Läs mer

Gunnar Lundgren (fp), ersättare Huido Mesilane (m), ersättare Mona Karlsson (m), ersättare Anita Frost Ek (c), ersättare Bo Weiåker, socialchef

Gunnar Lundgren (fp), ersättare Huido Mesilane (m), ersättare Mona Karlsson (m), ersättare Anita Frost Ek (c), ersättare Bo Weiåker, socialchef Socialnämnden 4 november 2003 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Ulf Lundström (S) Monika Fernlund, myndighets chef Carina Altius, administrativ chef Terhi Berlin, utredare

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Ulf Lundström (S) Monika Fernlund, myndighets chef Carina Altius, administrativ chef Terhi Berlin, utredare Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, Fredagen den 26 november kl. 09.00-09.30 Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-12-13 96 Plats och tid Hjernet, 2011-12-13 kl. 13.00 13.20 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Therese Hoikkala (V), tj ersättare för vakant (M) Nils Holmberg

Läs mer

Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 1999-06-08 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den 8 juni 1999 kl 18 30 19 20. Leif Öhman (m),

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s) Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s) Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl Socialnämndens arbetsutskott 27 januari 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 14 juni 2005

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 14 juni 2005 Socialnämnden 14 juni 2005 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 14 juni 2005 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30. Kallade tjänstemän

Läs mer

PROTOKOLL. Socialnämnden 7 februari Plats och tid för sammanträdet

PROTOKOLL. Socialnämnden 7 februari Plats och tid för sammanträdet Socialnämnden 7 februari 2006 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16) Plats och tid Bällstarummet, 18.30-20-30 ande Ersättare Övriga närvarande Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande, Marie-Louise Löwenbeck (M), Gillis Weingarth

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) Mauritz Lindroth (s) Anne Saaristo, socialchef Cecilia Stewart, adm.

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) Mauritz Lindroth (s) Anne Saaristo, socialchef Cecilia Stewart, adm. Socialnämndens arbetsutskott 25 oktober 2007 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 8 mars 2005 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 8

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2007-10-02 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 2 oktober

Läs mer

Gunnar Lundgren (fp), ersättare Mona Karlsson (m), ersättare Anita Frost Ek (c), ersättare Sylvia Pettersson (s), ersättare Bo Weiåker, socialchef

Gunnar Lundgren (fp), ersättare Mona Karlsson (m), ersättare Anita Frost Ek (c), ersättare Sylvia Pettersson (s), ersättare Bo Weiåker, socialchef Socialnämnden 13 januari 2004 Plats och tid för sammanträdet ande Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 24 januari 2004 kl 18.30-19.45 Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Maj Birgersson (kd) Mauritz Lindroth (s)

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Maj Birgersson (kd) Mauritz Lindroth (s) 23 januari 2007 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 23 januari 2007 kl 13.00-14.45 Gunnel Orselius-Dahl

Läs mer

Mauritz Lindroth Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Mauritz Lindroth Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 6 februari 2007 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2 mars 2004 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 2

Läs mer

Richard Knafl (s) ersättare Milot Sköld (s) ersättare. Dick Andersson, enhetschef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna

Richard Knafl (s) ersättare Milot Sköld (s) ersättare. Dick Andersson, enhetschef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna AB VALLENTUNA KOMMUN Socialnämnden 1999-03-09 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag 9 mars 1999 kl 18 30-20

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden 1 (15) Plats och tid Väsbysalen, Väsbygården, Vallentuna, kl 17.30-18.50 ande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande, Marie-Louise

Läs mer

Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef. Bällstarummet, Tuna torg 1, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef. Bällstarummet, Tuna torg 1, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag AB VALLENTUNA KOMMUN Socialnämnden 1998-02-10 1(15) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag den 10 februari 1998

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie Louise Löwenbeck (m) Leif Öhman (m) Malin Edberg (m) t o m 76 Kenneth Östlund (m) Anita Frost Ek (c)

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie Louise Löwenbeck (m) Leif Öhman (m) Malin Edberg (m) t o m 76 Kenneth Östlund (m) Anita Frost Ek (c) Socialnämnden 4 september 2007 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 3 september 2007, kl 18.30-20.00 ande Gunnel Orselius-Dahl (fp),

Läs mer

Anita Frost (C) Parvin Amjadi (S) Birgitta Forsberg (S) Gunnel Orselius-Dahl (FP) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Anita Frost (C) Parvin Amjadi (S) Birgitta Forsberg (S) Gunnel Orselius-Dahl (FP) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2010-11-23 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 23 november 2010 kl. 18.30 19.30 Gunnel Orselius-Dahl (FP),

Läs mer

Socialnämnden 2015-09-10

Socialnämnden 2015-09-10 100 Redovisning av delegationsbeslut enl. 35 Kommunallagen... 2 101 Budgetuppföljning med delårsredovisning... 3 102 Delgivningar... 4 103 Internkontroll... 5 104 Verksamhetsinformation... 6 105 Rapport

Läs mer

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Datum 2003-04-22 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 22 april 2003 kl 17:00-19:00 Jerker Sjögren

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) vice ordförande

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) vice ordförande Socialnämndens arbetsutskott 2008-09-02 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 2 september 2008 kl 15.00 16.00

Läs mer

Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, ekonom. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna

Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, ekonom. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna Socialnämnden 2000-09-05 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den

Läs mer

Omsorgsverksamheten Sektion behandling och omsorg Allmänna ärenden Servicehuset Bjursdalen, gröna rummet klockan

Omsorgsverksamheten Sektion behandling och omsorg Allmänna ärenden Servicehuset Bjursdalen, gröna rummet klockan Servicehuset Bjursdalen, gröna rummet klockan 08.30-12.25 Plats och tid 1(14) Beslutande Britt-Marie Johansson, (s) ordförande Ann-Mari Flink, (s) Siw Karlsson, (s) Anna-Karin Kindgren, (c) Stefan Andersson,

Läs mer

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Christer Unosson. Anders Svensson. Annika Jönsson

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Christer Unosson. Anders Svensson. Annika Jönsson Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag 2018-06-19, klockan 13.30 15.45 Annika Jönsson (M), ordförande Christer Unosson

Läs mer

Sten-Åke Adlivankin (m), ersättare Gunnar Lundgren (fp), ersättare Richard Knafl (s), ersättare Stina Bengs (v), ersättare. Bo Weiåker, socialchef

Sten-Åke Adlivankin (m), ersättare Gunnar Lundgren (fp), ersättare Richard Knafl (s), ersättare Stina Bengs (v), ersättare. Bo Weiåker, socialchef AB VALLENTUNA KOMMUN Socialnämnden 1998-06-09 1(14) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag den 9 juni 1998 kl 18

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s)

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s) Socialnämndens arbetsutskott 24 mars 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna

Läs mer

Utbildnings- och arbetsmarknadschef Roland Beijer Administrativ chef Anna Liss-Daniels. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Utbildnings- och arbetsmarknadschef Roland Beijer Administrativ chef Anna Liss-Daniels. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag 5 movember 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den Lars Rundgren (m), ordförande Erik Sköldeberg (kd) Lars Hasselcrona (m) Hans Temrin (fp)

Läs mer

Socialnämnden. Susanna Karlsson (S), Linda Söder Jonsson (S), Elisabeth Järvinen (MP), Lena Norstedt (C), Yvonne Ericsson (M)

Socialnämnden. Susanna Karlsson (S), Linda Söder Jonsson (S), Elisabeth Järvinen (MP), Lena Norstedt (C), Yvonne Ericsson (M) Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 17 mars 2015, klockan 15:00-18.15 ande Marie Norin Junttila (S) ordförande, Kristin Fernerud (S), Marita Pettersson (S),

Läs mer

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag 2018-12-18, klockan 13.30 15.00 Annika Jönsson (M), ordförande Christer Unosson

Läs mer

2012-11-20. Socialkontoret, kl.15.00-16.30

2012-11-20. Socialkontoret, kl.15.00-16.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid ande Övriga närvarande Ersättare Socialkontoret, kl.15.00-16.30 Robin Gustavsson (kd) ordförande Sven-Erik Andersson (c) 1:e vice ordförande Leif Jannerstig (s)

Läs mer

PROTOKOLL. Socialnämnden 2010-03-23. Plats och tid för sammanträdet

PROTOKOLL. Socialnämnden 2010-03-23. Plats och tid för sammanträdet Socialnämnden 2010-03-23 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 23 mars 2010 kl. 18.30 20.20 Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-04-12 28 Plats och tid Hjernet, 2011-04-12 kl 13:00-14:00 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Mats Björck (M) Nils Holmberg (KD) Bengt Nilsson (FP), tj

Läs mer

Genomgång av handlingar kl 17.30. Bo Weiåker, socialchef Carina Altius, ekonom Monika Fernlund, enhetschef Nina Thompson, förvaltningssekreterare

Genomgång av handlingar kl 17.30. Bo Weiåker, socialchef Carina Altius, ekonom Monika Fernlund, enhetschef Nina Thompson, förvaltningssekreterare Socialnämnden 8 mars 2005 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 8 mars 2005 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30. Kallade tjänstemän

Läs mer

PROTOKOLL. Socialnämnden 2009-02-24. Plats och tid för sammanträdet

PROTOKOLL. Socialnämnden 2009-02-24. Plats och tid för sammanträdet Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 24 februari 2009 kl 18.30 20.50 Ajournering mellan kl 19.40 19.45 Beslutande Ersättare Justeringsman

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M), vice ordförande Ing-Marie Elfström (S)

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M), vice ordförande Ing-Marie Elfström (S) Socialnämndens arbetsutskott 2010-11-08 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 8 november kl. 16.00-17.25

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (9) Plats och tid Konferensrummet Uret kl. 13.30-15.30 Beslutande Bertil Carlsson (S), ordförande Janet Kling (S) vice ordförande Peter Agelii (S) Elisabeth Henningsson (S) Yvonne Wendelius (S)

Läs mer

Socialnämnden 2015-08-17 1(14)

Socialnämnden 2015-08-17 1(14) Socialnämnden 2015-08-17 1(14) Plats och tid Nämndrummet kl 13.00-16.30 Beslutande Solweig Gard (S) ordförande Margareta Ivarsson (C) Anders Englund (S) ersätter Daniel Hjelm (S) Jan Jansson (S) ersätter

Läs mer

Gillis Weingarth (m), ersättare Pia Berglund (c), ersättare Milot Sköld (s), ersättare Gunilla Gröndal (v), ersättare

Gillis Weingarth (m), ersättare Pia Berglund (c), ersättare Milot Sköld (s), ersättare Gunilla Gröndal (v), ersättare Socialnämnden 2001-09-04 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den 4 september 2001 kl 18 30 20 00. Leif Öhman

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 (15) Socialnämnden 1 (15) Plats och tid Norra Bergens äldreboende, Askersund, den 20 september 2006 kl 9.00-11.45 Beslutande Lennart Andersson (s), i Leif Petersons ställe Wivi-Anne Hoffman (s) Siv Ahlstrand

Läs mer

Protokoll. Socialnämnden

Protokoll. Socialnämnden Socialnämnden 12-16 2 12 Delegerad beslutanderätt...4 13 Ersättningar vid familjehemsvård av barn, unga och vuxna, vårdnadsöverflyttningar m m Ersättningar till kontaktfamiljer och kontaktpersoner samt

Läs mer

Barnomsorgsförvaltningen, Vallentuna. Elisabeth Fagerlund (c) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barnomsorgsnämnden

Barnomsorgsförvaltningen, Vallentuna. Elisabeth Fagerlund (c) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barnomsorgsnämnden AB VALLENTUNA KOMMUN Barnomsorgsnämnden 1998-01-20 1 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera senast 1998-02-03 Justeringens plats Bällstarummet, Kommunalhuset, Tuna

Läs mer

Socialnämnden 2012-01-24

Socialnämnden 2012-01-24 1 (18) Plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Vallentuna. Kl 18.30-21.00 ande Ersättare Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande, Marie-Louise Löwenbeck (M), Malin Edberg (M), Leif Öhman (M),

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Övriga deltagande. Medborgarkontoret, Östervåla, kl 16.00, 27 maj 2013. Sekreterare Paragrafer 97-114

Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Övriga deltagande. Medborgarkontoret, Östervåla, kl 16.00, 27 maj 2013. Sekreterare Paragrafer 97-114 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (20) Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 08.30-13.00 Beslutande Karl-Arne Larsson (C), ordförande Jan Albinsson (S) Lennart Hognert (C), ersättare för Therese

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott Björn Furugren Beselin (C) (ordförande), Ing-Marie Elfström (S), Jessica Johnson (L) ersätter Vakant plats

Socialnämndens arbetsutskott Björn Furugren Beselin (C) (ordförande), Ing-Marie Elfström (S), Jessica Johnson (L) ersätter Vakant plats 1 (1) Plats och tid Tärningen kl 08:30-16:00 ande närvarande Björn Furugren Beselin (C) (ordförande), Ing-Marie Elfström (S), Jessica Johnson (L) ersätter Vakant plats Övriga närvarande Mojgan Alimadad

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 43-52 Plats och tid Socialkontoret, kl. 16.00 16.45 ande Närvarande, ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Protokolljusterare Lisbet Westerberg (c) Cecilia Riveros

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (15)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (15) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (15) Plats och tid Frösundarummet, 18.30-20.10 ande Ersättare Övriga närvarande Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande, Marie-Louise Löwenbeck (M), Gillis Weingarth

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Kumla, kl 13.30-15.30 Beslutande Gunnel Kask (s) Sölve Persson (s) Gun-Britt Andersson (s) Mats Gullberg (s) Lise-Lott Lidström (s) Mikael Johansson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Kommunhuset i Gislaved, kl 13.10-16.30 Socialnämnden Sammanträdesdatum 2019-01-29 ande Övriga deltagande Inga-Maj Eleholt (C), ordförande Kenneth Magnusson (C) Christoffer Gullberg (M) Linda

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 29 januari 2009, kl. 19.00 21.40. Maj Birgersson (kd) 1-16

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 29 januari 2009, kl. 19.00 21.40. Maj Birgersson (kd) 1-16 Utbildningsnämnden 2009-01-29 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 29 januari 2009, kl. 19.00 21.40 Beslutande Elisabeth Rydström (c),ordförande Jörgen

Läs mer

Tallgården, Östervåla, 19 juni 2014, kl 09.30. Sekreterare Paragrafer 63-75 ANSLAG/BEVIS

Tallgården, Östervåla, 19 juni 2014, kl 09.30. Sekreterare Paragrafer 63-75 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00 14.00 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Olof Nilsson (S), ersättare

Läs mer

Socialnämnden 2014-05-28

Socialnämnden 2014-05-28 129 Redovisning av delegationsbeslut enl. 35 Kommunallagen... 2 130 Internkontroll... 3 131 Delgivningar... 4 132 Avgifter för boende enligt LSS 9.9... 5 133 Mall för tjänsteskrivelse från socialförvaltningen...

Läs mer

Patric Carlsson. Anders Svensson. Arne Andersson. Patric Carlsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Patric Carlsson. Anders Svensson. Arne Andersson. Patric Carlsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 17 november 2015, klockan 13.30 16.40 Arne Andersson (M) ordförande Christer Unosson

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16) 2014-02-18 1 (16) Plats och tid Älmhults kommunhus 18 februari 2014 kl. 8.30 11.00 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C) Josefin Grenander

Läs mer

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: 2008-02-27 Nämnd/styrelse: Socialnämnden

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: 2008-02-27 Nämnd/styrelse: Socialnämnden Sida 1 Sammanträdesdatum 2008-02-27 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16.40 Beslutande Eva Aronsson (c), ordförande Erik Mali (s) Lena Brolin (m) Stefan Algebäck (m), tjänstgörande ersättare

Läs mer

NORRTÄLJE KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden

NORRTÄLJE KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden NORRTÄLJE KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2009-08-27 Plats och tid Socialkontoret, Norrtälje, kl. 09.00-10.30, 11.30-11.50, 13.00-15.30 Beslutande Enligt förteckning Övriga deltagande Sören

Läs mer

Ingvar Öhrn, SPF/KOM Margareta Bergström, PRO Marianne Tomaszewski, Kårsta PRO Bengt-Olof Andersson, SPF/Attunda Leif Nilsson, RPG

Ingvar Öhrn, SPF/KOM Margareta Bergström, PRO Marianne Tomaszewski, Kårsta PRO Bengt-Olof Andersson, SPF/Attunda Leif Nilsson, RPG Pensionärsrådet 13 september 2007 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 11, Vallentuna torsdagen den 13 september kl. 13.00 15.00. Gunnel Orselius-Dahl

Läs mer

Grundskolekontoret, Vallentuna tisdagen den 16/ Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Jerker Sjögren (kd) Agneta Westerberg (s)

Grundskolekontoret, Vallentuna tisdagen den 16/ Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Jerker Sjögren (kd) Agneta Westerberg (s) Grundskolenämndens arbetsutskott 2001-01-16 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Grundskolekontoret, Vallentuna tisdagen den 16/1 2001

Läs mer

(S), Bernt Andersson (C), Monica Wastelius (C), Margareta Karlsson (M), Yvonne Ericsson (M) och Olof Lindberg (FP)

(S), Bernt Andersson (C), Monica Wastelius (C), Margareta Karlsson (M), Yvonne Ericsson (M) och Olof Lindberg (FP) Socialnämnden 1 (12) Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen tisdagen den 24 mars 2009, klockan 13.15-15.30 Ajournering 14.30-14.45 ande Görel Nilsson (S) ordförande, Carina Granberg (S), Barbro Johansson

Läs mer

Elisabeth Rydström(c), ordförande Jörgen Hellberg (fp), vice ordförande Ing-Marie Elfström (s), ledamot

Elisabeth Rydström(c), ordförande Jörgen Hellberg (fp), vice ordförande Ing-Marie Elfström (s), ledamot Utbildningsnämndens arbetsutskott 2008-09-30 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Rolands rum, Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna,

Läs mer

Sid 1 Socialnämndens arbetsutskott

Sid 1 Socialnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 2 Sid 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 19 augusti 2014. Madeleine Roos, ordförande Björn Zorec, 1:e vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats Torsdag 15 juni 2017, kl. 13:00-16:00 Beslutande Solweig Gard (S), ordförande Margareta Ivarsson (C), vice ordförande Anncharlott Eskel (S) Lillemor Larsson (V) ersätter:daniel Hjelm (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (15) Plats och tid Västergården, Askersund, den 12 oktober 2010 kl 13.00-16.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Siv Ahlstrand, ordförande (S) Johan

Läs mer

KALLELSE. Socialnämnden 2004-02-03. Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 3 februari 2004 kl 18.

KALLELSE. Socialnämnden 2004-02-03. Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 3 februari 2004 kl 18. Socialnämnden 2004-02-03 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 3 februari 2004 kl 18.30, Genomgång av handlingar kl 17.30 Kallade tjänstemän

Läs mer

Krister Uddén (c), icke tjänstgörande ersättare Utbildnings- och arbetsmarknadschef Roland Beijer Administrativ chef Anna Liss-Daniels

Krister Uddén (c), icke tjänstgörande ersättare Utbildnings- och arbetsmarknadschef Roland Beijer Administrativ chef Anna Liss-Daniels Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 20 februari kl 19.00-20.15 Lars Rundgren (m),

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl Ingrid Holmgren (c)

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl Ingrid Holmgren (c) 1(16) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.30 Beslutande: Ingalill Jonsson, (m) ordförande Tage Björk (s) Ingrid Holmgren (c) Övriga deltagande: Agneta Nygren, (s), ersättare Pirjo

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats 2017-05-18 - Folkets hus, Götetorpssalen, 13:00-17:00 Beslutande Solweig Gard (S), ordförande Margareta Ivarsson (C), vice ordförande Anncharlott Eskel (S) till kl. 15:30, 58-64, 66-69 Anita

Läs mer

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 23 september 2009, kl 13.00 15.15. Pernilla Bäckman, ekonom 91, 92, 93 Anne-Charlotte Schuber 94

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 23 september 2009, kl 13.00 15.15. Pernilla Bäckman, ekonom 91, 92, 93 Anne-Charlotte Schuber 94 1 Plats och tid Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 23 september 2009, kl 13.00 15.15 Beslutande Övriga Deltagande Utses att justera Hans Sternbro (s), ordförande Anne-Marie Fröjdh (c) Inger Jones-Eriksson

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 1(18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Lena Norgren, (fp), tj g ersättare för Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Kumla, kl 13.30-16.00 ande Annica Eriksson (s) Sölve Persson (s) Gunnel Kask (s) Stefan Svensson (s) Kerstin Lundqvist Eriksson (fp) Liselott

Läs mer