Programrådet ämneslärarexamen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Programrådet ämneslärarexamen"

Transkript

1 Mötesanteckningar Programrådet ämneslärarexamen Ledamöter: Närvarande: Frånvarande: Övriga: Johanna Jormfeldt, programrådsledare Josefine Dahl, studentrepresentant Lena Larsson, ledamot Mats Lindahl, ledamot Conny Sjögren, ledamot Annette Årheim, ledamot Astbrik Faeq Hadi, studentrepresentant Lars Swalling, extern ledamot Zara Bersbo, programkoordinator Henrik Hegender, programkoordinator Kristina Kakoulidou, projektledare Vivi Sten, utbildningssamordnare Ärende Innehåll 1 Mötets öppnande, utseende av justeringsperson Johanna Jormfeldt öppnar mötet. Annette Årheim utses att jämte Johanna justera mötesanteckningarna. 2 Föregående programråds mötesanteckningar Mötesanteckningar från kommenteras och läggs till handlingarna. 3 NLU Protokoll från nämndens sammanträde kommenteras och läggs till handlingarna. 4 Årsplan Ett utkast till årsplan presenteras och kompletteras. 5 VFU-dokument Programrådet har ombetts inkomma med synpunkter på ett antal VFU-dokument som är under revidering. Dokumenten VFU-handbok och Processbeskrivning för problemsituationer i VFU-kurser diskuteras och synpunkter sammanställs. Vivi Sten sänder synpunkterna till ansvariga på kansliet för lärarutbildning. 1 (3)

2 När det gäller VFU-manualen ska denna revideras med ny benämning samt anpassa begreppsanvändningen till den som förekommer i VFU-handboken. Också de programspecifika placeringskriterierna ska ses över. 6 Ämneslärardag, planering Utifrån ett utkast till program diskuteras lämpligt upplägg och innehåll i ämneslärardagen. Förslag om att minska informationspunkterna för att göra plats åt gruppdiskussioner. Johanna Jormfeldt, Henrik Hegender, Zara Bersbo och Vivi Sten ges uppdraget att planera innehållet utifrån dessa ramar. 7 8 UVK-översyn Uppdrag: vårdnadshavare Programrådets tankar om ett omstrukturerat UVK-innehåll har sammanfattats i ett dokument, som en grund för information vid ämneslärardagen och i förlängningen för ett remissförfarande. Några av de synpunkter på dokumentet som fördes fram under mötet var: -att förtydliga utgångspunkterna för förslaget, -att fundera över hur kopplingen till andra innehållsområden (ämne/ämnesdidaktik, VFU) kan synliggöras där det är befogat, -att så småningom också använda en referensgrupp av lärare från fältet för att säkra en god och aktuell professionsrelevans. Alla ledamöter och adjungerade uppmanas att skicka in sina synpunkter på dokumenten till Johanna. Diskussion om formuleringen av uppdraget att utveckla innehåll och arbetsformer för att stärka området samarbete med och förhållningssätt till vårdnadshavare. Utifrån synpunkterna gör Vivi Sten ett utkast som diskuteras med uppdragstagaren Berit Willén Lundgren. 2 (3)

3 9 Utbud 2019, ämneslärarutbildning inriktning åk 7-9 Programrådet ställer sig positiva till att återuppta intag till ämneslärarprogrammet med inriktning åk 7-9 men anser inte att det är realistiskt att genomföra detta med tillräckligt god kvalitet till antagningsomgång HT KPU-utveckling Ett första steg i den fortsatta planeringen för att genomföra den förändrade KPUstrukturen blir att bjuda in ämnesföreträdare för att diskutera förutsättningarna för och planera de kurser som innehåller ämnesdidaktik och ämnesrelaterad VFU. Johanna, Zara och Vivi planerar och genomför ett sådant möte. 11 Övrigt Noterades att Dekan Niklas Ammert har fått en ny tjänst och lämnar NLU. Vid mötesanteckningarna: Vivi Sten Utbildningssamordnare Justeras: Johanna Jormfeldt Programrådsledare Annette Årheim Ledamot 3 (3)

4 Mötesanteckningar Programrådet ämneslärarexamen Ledamöter: Närvarande: Frånvarande: Övriga: Johanna Jormfeldt, programrådsledare Astbrik Faeq Hadi, studentrepresentant Lena Larsson, ledamot Mats Lindahl, ledamot Conny Sjögren, ledamot Annette Årheim, ledamot Lars Swalling, extern ledamot Josefine Dahl, studentrepresentant Zara Bersbo, programkoordinator Vivi Sten, utbildningssamordnare Ärende Innehåll 12 Mötets öppnande, utseende av justeringsperson Johanna Jormfeldt öppnar mötet. Lars Swalling utses att jämte Johanna justera mötesanteckningarna. 13 Interkulturella kunskapsområdet Utredarna Henrik Nilsson och Åsa Trulsson besöker mötet för att diskutera det fortsatta arbetet med interkulturell utveckling i lärarprogrammen. En bakgrund och repetition ges utifrån deras tidigare redovisade rapport och programrådets remissvar på densamma: -Implementeringen ska ske genom att kunskapsområdet integreras i utbildningen som ett förhållningssätt. Till exempel kan kunskapsområdet konkretiseras i det värdegrundsarbete som studenterna utbildas för. Det är också viktigt med ett perspektivskifte där interkulturella frågor får utgöra utgångspunkt eller behandlas som möjligheter snarare än utifrån problemfokus. -De farhågor som programrådet lyfte i sitt remissvar är den stoffträngsel som föreligger i de utpekade UVK-kurserna, utmaningar med progressionen i programmet samt tidsperspektivet för genomförandet. Goda förutsättningar för ett lyckat genomförande är den noggranna 1 (6)

5 program- och kursgenomgång som utredarna genomfört. -Utredarnas önskemål framöver är att synkronisera sin arbetsprocess med programrådets och att konkretisera utvecklingsarbetet. Ett exempel på konkret utvecklingsarbete är utredargruppens uppdrag att utveckla en bank med utbildningsresurser med flippedclassroom-metod. Två utvecklingsprocesser/mötesplatser identifieras också, den ämnesdidaktiska via det ämnesdidaktiska forumet samt UVKöversynen via UVK-arbetslaget. Vi ser att det finns goda möjligheter att integrera det interkulturella kunskapsområdet i en ny UVK-struktur. Därefter fördes samtal om: -svårigheter med att implementera innehållet i vissa ämnens ämnesdidaktiska studier (kompetensbrist), -alternativa sätt att implementera, t ex i fältstudier, -olika ämnen ställs inför olika frågeställningar, det generella kunskapsinnehållet bör ligga inom UVK -identifiera vad som är det viktiga/centrala när alltfler studenter har vuxit upp i ett mångkulturellt samhälle/skola, -att se det flerspråkiga klassrummet som en möjlighet, -att koppla till skolans regelverk och styrdokument, -förslag om att utredarna formulerar konkreta frågeställningar/områden som en hjälp inom ämnesdidaktiken Slutligen beslutades att bjuda in utredarna till ämnesdidaktiskt forum i början av hösten och att delge programrådets dokument med bakgrund till översynen av UVK-innehållet. 14 Föregående programråds mötesanteckningar Mötesanteckningar från kommenteras och läggs till handlingarna. 2 (6)

6 15 NLU Protokoll från nämndens sammanträde och /22 kommenteras och läggs till handlingarna. Protokoll från dekans beslutsmöte och kommenteras och läggs till handlingarna. 16 VFU Conny Sjögren redogör för svårigheter att hantera betygsättning med möjlighet till VG i VFU-kurser. Diskussion om det problematiska i att göra en rättssäker bedömning av studenters prestation när de förutsättningar (undervisningssituation, VFU-handledare) som olika VFU-platsen ger är så olika. Några förslag som diskuteras och som skulle kunna stärka rättssäkerheten är: -att utveckla metoder för att samla in säkrare bedömningsunderlag, t ex videoinspelning av undervisningssituationer, -att skapa programgemensamma VGkriterier -att skapa en exempelbank med inspelat material för att skapa samsyn i kollegiet Beslutades att lämna Connys skrivelse till den arbetsgrupp som utsetts att under året arbeta med att utveckla interna VFUrutiner. Planering av höstens VFU-dagar behöver komma igång. Också här vill programrådet samarbeta med VFU-arbetsgruppen om innehåll och form. Programrådet vill se någon form av tema på VFU-dagarna, t ex ämnesdidaktiska/didaktiska frågeställningar eller ett kommunperspektiv på VFU. Den arbetsgrupp som fått uppdrag att arbeta med VFU-relaterade frågor under året ska snart ha sitt första möte. En komihåg-lista med programrådets önskemål om uppgifter som ska prioriteras delges gruppen. Johanna Jormfeldt och Vivi Sten ansvarar. 3 (6)

7 17 Uppföljning ämneslärardag Ämneslärardagen är genomförd och utvärderad. Utvärderingen visar att det finns ett upplevt fortsatt behov av att samlas under liknande former. Vi bör fortsätta med att anordna ämneslärardagar för att jobba in konceptet. Innehållet bör vara mer tematiskt. Ett alternativ/ komplement kan vara att möta fakulteterna i dialoger. 18 Förkunskapskrav till UVK-block 2 Förkunskapskraven till UVK-block 2 är ologiska i relation till kraven för UVKblock 3. Därutöver är de angivna på ett sätt som hindrar registrering också för studenter med mycket goda studieresultat. En översyn bör göras. Conny Sjögren anser att det då bör övervägas om det kan finnas fler än ett sätt att bli behörig till kurserna. Johanna Jormfeldt och Vivi Sten kontaktar aktuella kursföreträdare för att gemensamt hitta en nödvändig och rimlig nivå. 19 Blockkurser I och med att det gemensamma programmålen upphävts genom införandet av ett didaktiskt minimiinnehåll, vill FTK undersöka om tidigare anslag för ämneskurser om 15 respektive 30 hp kan omprövas och att ämnesstudierna istället kan byggas upp av kurser om 7.5 hp. Programrådet ser inget hinder för detta så länge lärarutbildningskurser har en separat kurskod samt att de beslutade progressionslinjerna fortsatt genomsyrar kurserna, och tillstyrker därför att FTK undersöker saken vidare. 20 Information från diverse möten Johanna Jormfeldt informerar om ett antal genomförda möten: -Möte med UVK-arbetslaget inom institutionerna DLP och PEL om deras syn på förslag till ny UVK-struktur. Arbetslaget var överlag positiv till en översyn och villiga att fortsättningsvis arbeta tillsammans med programrådet för en utveckling av programmet i detta 4 (6)

8 avseende, -Möte med ämnesföreträdare inom KPU i syfte att diskutera möjligheter och svårigheter med att den föreslagna strukturförändringen i KPU, där kursansvar för kurser i ämnesdidaktik och ämnesrelaterad VFU förs över till ämnena. Ämnena är positiva till den frihet det innebär att själva få ansvara för vissa kurser. En fråga som genomsyrade mötet var hur distansutbildning av detta slag kan drivas på ett pedagogiskt och ekonomiskt hållbart vis. Flera av deltagarna lyfte problemet med att dessa kurser är underfinansierade och vill att frågan lyfts till dem som beslutar om anslagsfördelning på kursnivå. Johanna Jormfeldt tar frågan vidare. -Möte med NLU-ledningen om behov av förändring av programrådsorganisationen. En översyn görs just nu och justeringar i uppdragen för programråd och programkoordinatorer ska genomföras med hänsyn till programmens olika behov. 21 Programstart HT18 På uppdrag av programrådet lämnar Kansliet för lärarutbildning genom Vivi Sten ett förslag på förändring när det gäller programstart för ämneslärarprogrammet. Förslaget innebär att programrådet tillsammans med kansliet anordnar en programgemensam halvdag per studieort under utbildningens tredje vecka. Programdagen ska innehålla information om universitetsstudier i allmänhet och om programmets upplägg. Särskilt viktigt är praktisk information om placeringsrutiner för VFU, fältstudier och VI-dagar. Därutöver ska programmet innehålla två föreläsningar, dels en om ansvar och sekretess för studenter som vistas i skolverksamhet, dels en inspirerande föreläsning om läraryrket (t ex av en verksam lärare, kanske en alumn). Programrådet anser att planeringen kan fortsätta i enlighet med förslaget och att två datum snarast bokas. Johanna Jormfeldt och Vivi Sten ansvarar för fortsatt 5 (6)

9 planering. 22 Övrigt Ny dekan för NLU är Stefan Lund och ny prodekan för NLU är Daniel Alvunger. Vid mötesanteckningarna: Vivi Sten Utbildningssamordnare Justeras: Johanna Jormfeldt Programrådsledare Lars Swalling Extern ledamot 6 (6)

10 Mötesanteckningar Programrådet ämneslärarexamen Ledamöter: Närvarande: Johanna Jormfeldt, programrådsledare Lena Larsson, ledamot Mats Lindahl, ledamot Conny Sjögren, ledamot Lars Swalling, extern ledamot Frånvarande: Astbrik Faeq Hadi, studentrepresentant Josefine Dahl, studentrepresentant Annette Årheim, ledamot Övriga: Zara Bersbo, programkoordinator Henrik Hegender, programkoordinator Kristina Kakoulidou, projektledare Vivi Sten, utbildningssamordnare Berit Willén-Lundgren, universitetsadjunkt, 26 Ärende Innehåll 23 Mötets öppnande, utseende av justeringsperson Johanna Jormfeldt öppnar mötet. Lena Larsson utses att jämte Johanna justera mötesanteckningarna. 24 Föregående programråds mötesanteckningar Mötesanteckningar från kommenteras och läggs till handlingarna. 25 NLU Protokoll från nämndens sammanträde kommenteras och läggs till handlingarna. Protokoll från dekans beslutsmöte kommenteras och läggs till handlingarna. Minnesanteckningar från beredningsgrupp och programrådsledarmöte kommenteras och läggs till handlingarna. 26 Avstämning uppdrag Berit Willén-Lundgren deltar och informerar om sitt pågående uppdrag om professionellt förhållningssätt gentemot 1 (5)

11 föräldrar och vårdnadshavare. Det underlag som kommer att användas är kursplaner från UVK-kurser och ett urval av VFUkursplaner, intervjuer med studenter och ett kursansvariga samt eventuellt några verksamma lärare. Rapporten kommer att färdigställas under året. 27 Programrådets årsberättelse Ett utkast till programrådets årsberättelse diskuteras under mötet. Efter vissa ändringar sänds årsberättelsen till NLUledningen. 28 Placeringskriterier för VFU, VFU-guide Två dokument med placeringskriterier för VFU i KPU respektive LAAGY ska ses över och eventuellt revideras. Under mötet diskuteras flera av kriterierna men arbetet blir inte klart. Johanna Jormfeldt får i uppdrag att se till att ett förslag arbetas fram och diskuteras i programrådet i höst. En revidering av begreppsanvändningen i VFU-guiden har genomförts. Några innehållsliga förändringar diskuteras. VFUarbetsgruppen kommer att se över guiden som helhet under hösten. 29 Ansökan internationaliseringsmedel Programrådet har fått i uppdrag av NLU:s dekan att yttra sig över inkommen ansökan om internationaliseringsmedel inom ämneslärarprogrammet. Programrådet har svårt att förhålla sig till uppdraget då det saknas grundläggande information om proceduren kring fördelning av internationaliseringsmedel. Själva innehållet i ansökan går inte att värdera utan kända kriterier och ramförutsättningar. Programrådet enas därför att sända tillbaka ansökan utan att yttra sig om innehållet. 30 Uppföljning uppdrag och projekt Henrik Hegender rapporterar från den arbetsgrupp som utsetts för att fortsatt jobba med utveckling av interna rutiner och samverkansformer med skolhuvudmän i VFU-frågor. Gruppen har haft ett första 2 (5)

12 möte och dragit upp riktlinjer för det fortsatta arbetet. Tre saker som kommer att prioriteras är: -utveckling av VFU-guiden -utveckla gemensamma rutiner för platsbesök -utveckla regelbundna avstämningspunkter under VFU-kurser. Gruppen har också diskuterat möjligheten att jobba fram ämnesövergripande VFUkriterier. Programrådet önskar att gruppen planerar för två VFU-handledarträffar under senare del av hösten. Kristina Kakoulidou informerar från projektet med VI-dagar i Kalmar. En enkätundersökning har genomförts bland studenter med ganska spretigt resultat, vilket gör att några tydliga slutsatser är svåra att dra. Några synpunkter som kommer att beaktas är att kommunikationen mellan universitetslärare och VI-lärare behöver bli bättre och att student-uppgifter under VI-dagarna behöver bli tydligare. Inför kommande läsår kommer det att anordnas ämnesvisa träffar med aktuella VI-lärare istället för en gemensam uppstartskonferens. I ämnet historia kan man se att studenter som har haft VI-dagar har en starkare professionskoppling i ämnesdidaktiska uppgifter vid en jämförelse med motsvarande studenter som inte haft VIdagar. 31 Uppföljning Johanna Jormfeldt informerar om två genomförda insatser: -Granskning av det ämnesdidaktiska minimiinnehållet i kursplaner har genomförts i de flesta ämnen. -Möte med kursansvariga i kurser inom det andra UVK-blocket i LAAGY har genomförts i syfte att se över förkunskapskraven. Under mötet fanns en samsyn om reviderade förkunskapskrav. Den del av de nuvarande förkunskapskraven som gäller 3 (5)

13 32 33 Inför hösten Mötestider hösten 2018 ämnesstudier omfattande 90 hp i ett ämne, ersätts med krav på ämnesstudier omfattande 150 hp inom ämneslärarutbildningen. Ändringen gäller fr. o. m. VT19. Johanna Jormfeldt informerar om vad som är på gång i höst: -programdagar för nyantagna studenter kommer att anordnas den 19 september i Växjö och den 21september i Kalmar. Förutom programinformation kommer programmet att innehålla föreläsning av professor Niklas Ammert om ansvar och sekretess. I Kalmar deltar representanter från skolhuvudmän samt tidigare studenter med information och inspiration om VIdagar. I Växjö deltar en ämnesläraralumn med sina erfarenheter som ny i yrket. -Kursutveckling för den nya KPUstrukturen kommer att påbörjas i augusti med ett möte med involverade kursansvariga och därefter tar programrådets arbete med revidering av utbildningsplan och framtagande av kursutvecklingsuppdrag vid. -UKÄ-arbetet drar igång med ett upptaktsmöte den 12 september och därefter i enlighet med kommunicerad tidsplan. Ledamöter i programrådet med anställning vid Lnu kommer utgöra referensgrupp och har som sådan tillgång till de digitala plattformar som upprättats. -Den påbörjade UVK-översynen får vila under hösten då annat arbete behöver prioriteras. Följande tider bokades för hösten 2018: Möte: tisdag 11 sept. kl. 13:00-16:00 Internat: måndag 12 nov. tisdag 13 nov. Möte: tisdag 11 december kl. 13:00-16:00 4 (5)

14 34 Övrigt Pilotprojektet med dubbla VFU-besök som genomförts i Kalmar VT18 har slutrapporterats. Prefekt Mattias Lundin har också inkommit med en kommentar till den genomförda utvärderingen. Ärendet kommer att tas upp vid nästa programrådsmöte. Johanna Jormfeldt informerar från ett möte med några av övriga professionsutbildningar vid Lnu. I andan av Starka kunskapsmiljöer finns idéer om samarbeten, bl. a. i form av programövergripande case-studier för studenter. Vid mötesanteckningarna: Vivi Sten Utbildningssamordnare Justeras: Johanna Jormfeldt Programrådsledare Lena Larsson Ledamot 5 (5)

Programrådet ämneslärarexamen

Programrådet ämneslärarexamen Protokoll 2015-03-26 Programrådet ämneslärarexamen Ledamöter: Närvarande: Frånvarande: Johanna Jormfeldt, ordförande Josefin Andersson, studeranderepresentant Henrik Hegender, ledamot Mats Lindahl, ledamot

Läs mer

Nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen nr 1:2017

Nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen nr 1:2017 Nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen nr 1:2017 Dagarna blir ljusare och våren är här. I december fick ni ett första nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen och nu har det blivit dags

Läs mer

Aktuellt från lärarutbildningen. RUC-råd Susanne Liedberg

Aktuellt från lärarutbildningen. RUC-råd Susanne Liedberg Aktuellt från lärarutbildningen RUC-råd 2018-03-01 Susanne Liedberg Lärarutbildningen 2018 ca 2700 studenter total volym 888 nya platser årligen (utbyggnad om 150) Samtliga lärarexamina vid Linnéuniversitetet

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll 2014-11-26 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Ann-Charlotte Larsson ordförande, prodekan Conny Sjögren Rune Körnefors Frånvarande: Erika

Läs mer

Den verksamhetsförlagda utbildningen i ämneslärarprogrammet

Den verksamhetsförlagda utbildningen i ämneslärarprogrammet 2013-09-12 Programrådet för ämneslärarexamen inom nämnden för lärarutbildning Den verksamhetsförlagda utbildningen i ämneslärarprogrammet Syftet med detta dokument är att på ett kortfattat sätt beskriva

Läs mer

1. Från NLU som rör yrkeslärarprogrammet. Ansökningar inför ht 2017

1. Från NLU som rör yrkeslärarprogrammet. Ansökningar inför ht 2017 Nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen nr 2:2017 Möjligen njuter du redan av en välförtjänt semester, men förhoppningsvis är du ändå nyfiken på vad programrådet för yrkeslärarexamen skriver om

Läs mer

Processbeskrivning för hantering av avvikelser i VFU-kurser

Processbeskrivning för hantering av avvikelser i VFU-kurser Processbeskrivning för hantering av avvikelser i VFU-kurser Beslut av Nämnden för lärarutbildning (NLU) 2018-06-11, 67 dnr: 2018/1677-1.1.1 Gäller från 2018-08-01 Inledning Denna processbeskrivning beskriver

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Datum: 2018-01-19 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Björn Johannesson prodekan Conny Sjögren studierektor Ma, Fy, Lub Rune Körnefors studierektor,

Läs mer

Ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot. Sekreterare

Ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot. Sekreterare Sid 1 (6) Närvarande Ledamöter Birgitta Bernspång Christina Ljungberg Johan Sjöström Börje Rehn Britt-Marie Lindgren Mari Norgren Anders Berglund Emma Johansson Fredrik Karlsson Anna Arnqvist Klas-Göran

Läs mer

Programrådet ämneslärarexamen

Programrådet ämneslärarexamen Protokoll Sammanträdesdatum: 2012-11-08 Programrådet ämneslärarexamen Ledamöter: Närvarande: Frånvarande: Övriga: Johanna Jormfeldt, ordförande Lars Gustafsson, ledamot Susanne Linnér, ledamot Jonas Svensson,

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Datum: 2018-05-18 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Björn Johannesson prodekan, ordförande Conny Sjögren studierektor Ma/Fy/Lub, ej närvarande

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll 2013-08-22 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Ann-Charlotte Larsson ordförande, prodekan Izudin Dugic Päivi Jokela Hanna Palmer Anette

Läs mer

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet 1. Identifikation och grundläggande uppgifter Antal högskolepoäng: 270/300/330 Nivå: Avancerad Programkoder: LAÄ7N, LAÄGN, LAMGY, LAM79

Läs mer

Plats: Högskolan i Borås, B 431. Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Kristina Bartley Lillemor Adrianson

Plats: Högskolan i Borås, B 431. Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Kristina Bartley Lillemor Adrianson 1 (6) Tid: Kl. 9.00-11.15 Plats: Högskolan i Borås, B 431 Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Kristina Bartley Lillemor Adrianson Frånvarande: Anita Eriksson Jörgen Dimenäs Karin Remse Maria Ferlin

Läs mer

Beslutsunderlag Lärarutbildningsnämnden Maria Jansdotter Samuelsson

Beslutsunderlag Lärarutbildningsnämnden Maria Jansdotter Samuelsson Beslutsunderlag Lärarutbildningsnämnden 2016-03-17 Maria Jansdotter Samuelsson Reviderade lärandemål för VFU. Förskollärarprogram, grundlärarprogram, ämneslärarprogram, yrkeslärarprogram samt Kompletterande

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Datum: 2017-06-01 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Björn Johannesson prodekan, ordförande Conny Sjögren studierektor Ma, Fy, Lub Åsa Bolmsvik

Läs mer

Nämnden för lärarutbildning NLU

Nämnden för lärarutbildning NLU Kallelse/dagordning 2018-02-07 Nämnden för lärarutbildning NLU Datum: 2018-02-07 Tid: Kl. 09.30-15.30 Plats: Redet, Kalmar Förhinder: Meddelas Anna Jonsson, tel. 0480-446109 eller e-post: nlu@lnu.se Ledamöter:

Läs mer

Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning 2016 NLU

Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning 2016 NLU Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning 2016 NLU 2016-02-04 Dnr: ST 2015/210-1.1 A. Kompetensförsörjning I. Rekryteringsstöd vetenskapligt kompetenta lärare i undervisningen Målsättning: NLU ska

Läs mer

VFU-kursplaneutredning för 2011-års lärarutbildningar

VFU-kursplaneutredning för 2011-års lärarutbildningar VFU-kursplaneutredning för 2011-års lärarutbildningar Anna-Karin Björling, Planeringsavdelningen, Stockholms universitet Samverkanskonferensen 2013-10-10 Syfte Likvärdighet vad gäller förväntade studieresultat

Läs mer

Riktlinjer gällande kursplaner inom lärarprogrammen

Riktlinjer gällande kursplaner inom lärarprogrammen Riktlinjer gällande kursplaner inom lärarprogrammen Beslutat av Nämnden för grundnivå och avancerad nivå inom nämnden för utbildningsvetenskap Gäller från 2012-12-12 I. Bakgrund Kursplaner utvecklas av

Läs mer

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, högskolepoäng (hp)

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, högskolepoäng (hp) UTBILDNINGSPLAN Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, 2 7 0 högskolepoäng (hp) Beslut Utbildningsplanen är reviderad och fastställd av Nämnden för utbildning och forskning

Läs mer

Ämnesblock matematik 112,5 hp

Ämnesblock matematik 112,5 hp 2011-12-15 Ämnesblock matematik 112,5 hp för undervisning i grundskolans år 7-9 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 90 hp, utbildningsvetenskaplig kärna 7,5 hp och VFU 15 hp.

Läs mer

Nämnden för utbildningsvetenskap

Nämnden för utbildningsvetenskap Protokoll Sammanträdesdatum 2010-01-20 2010-01-21 Nämnden för utbildningsvetenskap Närvarande Ledamöter: Per Gerrevall, ordförande Inger Edfors, vice ordförande Brita Johansson-Cederblad, ledamot Maria

Läs mer

Gäller från: HT 2018 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik

Gäller från: HT 2018 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

Ht-15 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3

Ht-15 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Ht-15 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna VFU-dokumentation

Läs mer

DOCH är sedan den 1 januari 2014 en del av Stockholms konstnärliga högskola (SKH).

DOCH är sedan den 1 januari 2014 en del av Stockholms konstnärliga högskola (SKH). UTBILDNINGSPLAN Ämneslärarprogram i dans - med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 300 hp Teacher Education Programme in Dance - in Upper Secondary Education, 300 credits Programkod: ÄMLÄR Fastställd

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll 2014-02-19 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Ann-Charlotte Larsson ordförande, prodekan Päivi Jokela Pär Karlsson Hanna Palmer, 5 Stina

Läs mer

hp / 300hp / 330hp

hp / 300hp / 330hp 1 2016-11-11 Dnr U 2016/266 Utbildningsplan 1. Identifikation 1. Programmets namn Ämneslärarutbildning 2. Omfattning i högskolepoäng 270hp / 300hp / 330hp 3. Nivå Avancerad 4. Programkod LAÄ7N (Ämneslärarutbildning

Läs mer

1 Dagordningen Godkändes. Med tillägg av två punkter under Övriga frågor. 2 Val av justeringsperson Marianne Molander Beyer

1 Dagordningen Godkändes. Med tillägg av två punkter under Övriga frågor. 2 Val av justeringsperson Marianne Molander Beyer Lärarutbildningsråd 1 Mötestid 2010-01-28 kl 14.00-17 i Lillan, Föreningsgatan 20 PROTOKOLL 1/5 2010-01-29 Närvarande: Jan Carle, SFN, ordförande Johan Boman, NFN Sten Båth, UFN Silwa Claesson, UFN Karin

Läs mer

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området 1 (5) 2018-06-07 Dnr SU FV-3.1.1-1813-18 Sandra Persson Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området Föreliggande

Läs mer

Progression i VFU-kurserna i Ämneslärarprogrammet

Progression i VFU-kurserna i Ämneslärarprogrammet Progression i VFU-kurserna i Ämneslärarprogrammet Studenten ges utrymme att utveckla handlingskompetens genom att pröva, lyckas, misslyckas och utvecklas vidare i en självreflekterande process. Undersökande

Läs mer

Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning NLU

Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning NLU Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning 2017-2019 NLU 2017-02-09 Dnr: ST 2016/4704-1.1 Verksamhetsplan NLU 2017-2019 A. Kompetensförsörjning I. Vetenskaplig kompetens Målsättning: NLU ska genom

Läs mer

Ämneslärarprogram med inriktning mot gymnasieskolan, 300-330 högskolepoäng Teacher Education Programme for Upper Secondary School, 300-330 credits

Ämneslärarprogram med inriktning mot gymnasieskolan, 300-330 högskolepoäng Teacher Education Programme for Upper Secondary School, 300-330 credits UTBILDNINGSPLAN Ämneslärarprogram med inriktning mot gymnasieskolan, 300-330 högskolepoäng Teacher Education Programme for Upper Secondary School, 300-330 credits 1. Identifikation 1.1. Namn och kod Ämneslärarprogram

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning UTBVET 2015/3 Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning 2011 års lärarprogram Fakulteten för utbildningsvetenskaper Förord Den verksamhetsförlagda utbildningen intar en central roll i lärarutbildningen

Läs mer

Tid: Tisdagen den 16 augusti 2016 kl Lokal: Mötesrum Tidlösa, hus 511 plan 14. Margareta Bachrach- ordförande

Tid: Tisdagen den 16 augusti 2016 kl Lokal: Mötesrum Tidlösa, hus 511 plan 14. Margareta Bachrach- ordförande 1(8) Tid: Tisdagen den 16 augusti 2016 kl. 13.00 16.00 Lokal: Mötesrum Tidlösa, hus 511 plan 14 Närvarande: Ledamöter: Margareta Bachrach- ordförande Lindström Agneta Kullberg Inger Lundeborg Hammarström

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (7) studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6PE234 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med andra kurser kan

Läs mer

1 Dagordningen Godkändes med följande tillägg: 5a Arbetsgruppsindelning LUR 1 9a Uppdaterat förslag om vuxenutbildning

1 Dagordningen Godkändes med följande tillägg: 5a Arbetsgruppsindelning LUR 1 9a Uppdaterat förslag om vuxenutbildning Lärarutbildningsråd 1 Mötestid 2009-01-22 kl 14.00-17 i Lillan, Föreningsgatan 20 PROTOKOLL 1/5 2009-01-26 Närvarande: Jan Carle, SFN, ordförande Mathilda Berg., SLUG Johan Boman, NFN, fr 8 Sten Båth,

Läs mer

Förskollärarprogrammet LGFOD

Förskollärarprogrammet LGFOD Förskollärarprogrammet LGFOD Programbeskrivning Programmet vänder sig till studerande som vill arbeta inom förskolans verksamhet. Utbildningens syfte är att den studerande genom teoretiska och verksamhetsförlagda

Läs mer

UtBiLDninGSPLan för Gäller från och med KOMPLEttERanDE Vt15 PEDaGOGiSK UtBiLDninG 90 hp LäRaRUtBiLDninGSnäMnDEn ORD ina R ie StUD ieg ån G

UtBiLDninGSPLan för Gäller från och med KOMPLEttERanDE Vt15 PEDaGOGiSK UtBiLDninG 90 hp LäRaRUtBiLDninGSnäMnDEn ORD ina R ie StUD ieg ån G Utbildningsplan för KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK utbildning 90 hp Gäller från och med VT15 Lärarutbildningsnämnden ordinarie studiegång Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 2. Allmänna mål för högskole utbildning

Läs mer

Secondary Education: Bridging Programme

Secondary Education: Bridging Programme Utbildningsplan Verksamhetsintegrerat ämneslärarprogram, inriktning 7-9 Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande: Undervisningsspråk: Utbildningsnivå: Examenskategori:

Läs mer

Utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi Jessica Engström

Utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi Jessica Engström Sida 1 av 5 Utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi PROTOKOLL Måndagen den 24 mars 2014, kl 14:00-16:15. Konferensrummet, plan 3, hus 2, Arvid Wallgrens backe Närvarande ledamöter Kajsa Eklund,

Läs mer

Pedagogisk handlingsplan för Institutionen för film och litteratur 2016

Pedagogisk handlingsplan för Institutionen för film och litteratur 2016 Dnr: 2016/5971-1.1 Pedagogisk handlingsplan för Institutionen för film och litteratur 2016 Beslutat av Prefekten Gäller från 2016-09-01 Beslutat av: Prefekten Beslutsdatum: 2016-11-01 Dnr: 2016/5971-1.1

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Utbildningsstrategiska rådet 2012-05-08 Fastställd av rektor 2012-06-19 Dnr: UmU 100-976-11 Denna handläggningsordning

Läs mer

Blanketter för bedömning av VFU-kurs 2 på Ämneslärarprogrammet, GU

Blanketter för bedömning av VFU-kurs 2 på Ämneslärarprogrammet, GU Blanketter för bedömning av VFU-kurs 2 på Ämneslärarprogrammet, GU Följande blanketter är samlade här (ett blad vardera): 1. Självvärdering - ifylls av den studerande. 2. VFU-besök - ifylls av besökande

Läs mer

Fakultetsstyrelsen för konst och humaniora

Fakultetsstyrelsen för konst och humaniora Protokoll Sammanträdesdatum: 2019-02-25 Fakultetsstyrelsen för konst och humaniora Ledamöter: Närvarande: Gunlög Fur ordförande Hans T Sternudd vice ordförande Jørgen Bruhn ledamot Martina Böök studeranderepresentant

Läs mer

Vt-15 VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE

Vt-15 VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE Vt-15 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna handbok

Läs mer

Kommenterar till föreslagen revidering av strukturplanen för Grundlärarprogrammet

Kommenterar till föreslagen revidering av strukturplanen för Grundlärarprogrammet Kommenterar till föreslagen revidering av strukturplanen för Grundlärarprogrammet Förslaget är gemensamt framtaget i programrådet. Samtliga ledamöter, extern ledamot inräknad, har aktivt deltagit i arbetet.

Läs mer

Ht-15 VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE

Ht-15 VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE Ht-15 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna VFU-dokumentation

Läs mer

Bedömning i praktik och teori HT-16, distans (LPAG02), 7.5 hp

Bedömning i praktik och teori HT-16, distans (LPAG02), 7.5 hp Bedömning i praktik och teori HT-16, distans (LPAG02), 7.5 hp Grundskollärare F-3 (telebild förmiddagar) Vecka Datum & tid Lärare Innehåll Lärandemål kopplat till respektive kurstillfälle 35 TELEBILD Onsdag

Läs mer

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2016-05-25 dnr V 2016/462 Universitetsstyrelsen Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning

Läs mer

Identifikation 1. Programmets namn Kompletterande pedagogisk utbildning (grundnivå) Programmets namn på engelska

Identifikation 1. Programmets namn Kompletterande pedagogisk utbildning (grundnivå) Programmets namn på engelska 1 2018-09-21 Dnr U 2018/61 Utbildningsplan 1. Identifikation 1. Programmets namn Kompletterande pedagogisk utbildning (grundnivå) Programmets namn på engelska Supplementary Teacher Education (First Cycle)

Läs mer

PROTOKOLL 1/5. Lärarutbildningsråd 1. Mötestid kl i Lillan, Föreningsgatan 20

PROTOKOLL 1/5. Lärarutbildningsråd 1. Mötestid kl i Lillan, Föreningsgatan 20 Lärarutbildningsråd 1 Mötestid 2008-04-17 kl 14.00-17 i Lillan, Föreningsgatan 20 PROTOKOLL 1/5 2008-04-17 Närvarande: Jan Carle, SFN, ordförande Sten Båth, UFN Pontus Sundén, SLUG Doris Wennerberg, Kungälv

Läs mer

KVALEX Handlingsplan 2010/2011/2012 Reviderad

KVALEX Handlingsplan 2010/2011/2012 Reviderad KVALEX Handlingsplan 2010//2012 Reviderad 2013-02-27 Kvalex har ett övergripande ansvar för kvalitetssäkring av självständiga arbeten. Kvalex kommunicerar med institutionernas examensarbetsansvariga vilka

Läs mer

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Dnr V 2016/775 TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Publicerad 2017-01-31 Beslutsfattare Handläggare Samordningsnämnden för lärarutbildning (SOL) Karin Fogelberg Beslutsdatum

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Datum: 2017-04-19 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Staffan Carius dekan, ordförande Björn Johannesson prodekan Conny Sjögren studierektor Ma,

Läs mer

Anna Gunnarsson, utbildningsavdelningen

Anna Gunnarsson, utbildningsavdelningen Anna Gunnarsson, utbildningsavdelningen Protokoll från sammanträde med Programkommittén för vårdvetenskap Tisdagen den 8 maj, klockan 13:00 16:00 Ingegerd Eriksson, Academicum, Medicinaregatan 3 Närvarande

Läs mer

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE

Läs mer

Marilene Liström Ledamot, deltar p c, p 49 b och p 50. Ledamot, studeranderepresentant. Adj. verksamhetsföreträdare kommun

Marilene Liström Ledamot, deltar p c, p 49 b och p 50. Ledamot, studeranderepresentant. Adj. verksamhetsföreträdare kommun Sid 1 (5) Närvarande Christina Juthberg Helena Antonsson, vice ordförande Kerstin Viglund Ordförande Lena Hägglund Margareta Sundin Adj. Medicinska biblioteket Marilene Liström, deltar p 45-48 c, p 49

Läs mer

Linnéuniversitetets kvalitetsråd

Linnéuniversitetets kvalitetsråd Mötesdatum: Linnéuniversitetets kvalitetsråd Ledamöter: Närvarande: Frånvarande: Övriga: Lena Fritzén, prorektor, ordförande Niklas Ammert, Fakulteten för konst och humaniora Bo Bergbäck, prorektor Cristoffer

Läs mer

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området 1 (5) BESLUT 2016-06-02 Dnr SU FV-3.1.1-1620-16 Monireh Shirani Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området Föreliggande

Läs mer

SWOT- analys Lärande och samhälle Malmö högskola. Stort antal studenter

SWOT- analys Lärande och samhälle Malmö högskola. Stort antal studenter SWOT- analys 2017 Lärande och samhälle Malmö högskola Stort antal studenter 1) Skolan/förskolan ska ta emot ett stort antal studenter relaterat till sin storlek 2) Skolan/förskolan ska ta emot flera studenter

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

Utbildningsrådet Karin Wikeby, utbildningsavdelningen

Utbildningsrådet Karin Wikeby, utbildningsavdelningen Utbildningsrådet Karin Wikeby, utbildningsavdelningen PROTOKOLL Tisdag den 3 december 2013, kl 14:00 17:00 Ingegerd Eriksson, Academicum, Medicinaregatan 3 Närvarande ledamöter Kerstin Nilsson, ordförande

Läs mer

Vt-14 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3

Vt-14 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Vt-14 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna handbok

Läs mer

Institutionsstyrelsen- Socialt arbete

Institutionsstyrelsen- Socialt arbete Protokoll Sammanträdesdatum: 111205 Institutionsstyrelsen- Socialt arbete Ledamöter: Närvarande: Jan Petersson, ordförande Marie Albertsson, lärarrepresentant, Sandra Karlsson, studeranderepresentant Kalmar

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 10 1(6) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträdesdatum för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 10 1(6) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträdesdatum för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 10 1(6) Tid: kl. 10.20 16.45 Plats: Ågrenska villan, Högåsplatsen 2. NÄRVARANDE Ledamöter: Företrädare för extern erfarenhet Sven Engström professor, ordförande Lars

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Utbildningsplan för KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK utbildning 90 hp Gäller från och med VT15 Lärarutbildningsnämnden alternativ studiegång för matematik och naturvetenskapliga ämnen Innehållsförteckning 1.

Läs mer

!"#$%&'()*+%)#,-./--,0")1$#)2$%+%#'),"-3,3/3,0"$%)

!#$%&'()*+%)#,-./--,0)1$#)2$%+%#'),-3,3/3,0$%) !"#$%$&'()$*+',-'$./0$1+2,32(2'445$&6*44,2,7&6575,-',$!"#$%&'(')*+,*-&'./0-%+%1"2(03'(').'*,(3*4'1*!"#$%&'()*+%)#,-./--,0")1$#)2$%+%#'),"-3,3/3,0"$%) Under hösten 2010 ska den slutliga utformningen av

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 (Sh), 240 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 (Sh), 240 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 (Sh), 240 högskolepoäng Programstart: Hösten 2019 Högskolan för lärande och kommunikation, Box 1026, 551 11 Jönköping

Läs mer

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp Institutionen för kultur och kommunikation Augusti 2011 Ann-Kari Sundberg ann-kari.sundberg@liu.se LÄRARPROGRAMMET Vid LiU Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341

Läs mer

Nyheter och satsningar i lärarutbildningen. Linnédialogen Susanne Liedberg

Nyheter och satsningar i lärarutbildningen. Linnédialogen Susanne Liedberg Nyheter och satsningar i lärarutbildningen Linnédialogen 2018-02-08 Susanne Liedberg Lärarutbildningen 2018 ca 2700 studenter total volym 888 nya platser årligen (utbyggnad om 150) Utbildningsdepartementet

Läs mer

Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014

Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014 Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014 Råd för utbildning på grund- och avancerad nivå Fakulteten för humanvetenskap Fastställd 2012-05-23 Reviderat 2013-04-08 Dnr MIUN 2012/895 1. Inledning

Läs mer

Tid: Kl

Tid: Kl HÖGSKOLAN I BORÅS Forsknings- och utbildningsnämnden Ulrika Bernlo, sekreterare PROTOKOLL 1(5) Tid: Kl. 12.30-15.15 Plats: A716 Närvarande ledamöter: Cronholm, Stefan ordförande Bengtsson, Natalie 1-6,

Läs mer

Utbildningsplan för. 90 hp. Gäller från och med

Utbildningsplan för. 90 hp. Gäller från och med Utbildningsplan för KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK utbildning 90 hp Gäller från och med HT 13 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1. Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Primärkommunalt samverkansorgan

Protokoll från sammanträde med Primärkommunalt samverkansorgan PROTOKOLL 1(10) Plats: Närvarande: ande: Föredragande: Sekreterare: Övriga närvarande: Kommunal utveckling, Västra storgatan 18 A, Jönköping Marie Johansson, ordförande, Gunnar Pettersson, Anna-Carin Magnusson

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/316 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 högskolepoäng Supplementary programme in Master of Programkod: L1KPU Grundnivå, examen på grundnivå

Läs mer

Eriksson, Susanne Hanstorp, Dag ( 1-4, 6-7) Madjarova, Jana Nyman, Gunnar Olsson, Ann-Sofie

Eriksson, Susanne Hanstorp, Dag ( 1-4, 6-7) Madjarova, Jana Nyman, Gunnar Olsson, Ann-Sofie nr 5 Närvarande Ledamöter: Övriga: Företrädare för verksamheten Ahlberg, Elisabet Wetterberg, Ola Chen, Deliang Eriksson, Susanne Hanstorp, Dag ( 1-4, 6-7) Madjarova, Jana Nyman, Gunnar Olsson, Ann-Sofie

Läs mer

ÄMNESGUIDE FÖR ÄMNESLÄRARPROGRAMMET MED INRIKTNING MOT ARBETE I GRUNDSKOLANS ÅRSKURS 7-9 INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

ÄMNESGUIDE FÖR ÄMNESLÄRARPROGRAMMET MED INRIKTNING MOT ARBETE I GRUNDSKOLANS ÅRSKURS 7-9 INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER ÄMNESGUIDE FÖR ÄMNESLÄRARPROGRAMMET MED INRIKTNING MOT ARBETE I GRUNDSKOLANS ÅRSKURS 7-9 INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER 2 ÄMNESLÄRARUTBILDNING INNEHÅLL Språklärarutbildning vid Göteborgs universitet

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2018/239 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Utbildningsrådet Karin Wikeby, utbildningsavdelningen. PROTOKOLL Tisdag den 27 maj 2014, kl 14:00 17:00 Lars Öberg, Academicum, Medicinaregatan 3

Utbildningsrådet Karin Wikeby, utbildningsavdelningen. PROTOKOLL Tisdag den 27 maj 2014, kl 14:00 17:00 Lars Öberg, Academicum, Medicinaregatan 3 Utbildningsrådet Karin Wikeby, utbildningsavdelningen PROTOKOLL Tisdag den 27 maj 2014, kl 14:00 17:00 Lars Öberg, Academicum, Medicinaregatan 3 Närvarande ledamöter Silvana Naredi, ordförande Patrik Aronsson

Läs mer

SWOT-analys Lärande och samhälle, Malmö universitet. Stort antal studenter

SWOT-analys Lärande och samhälle, Malmö universitet. Stort antal studenter SWOT-analys 2018 Lärande och samhälle, Malmö universitet Stort antal studenter 1) Skolan/förskolan ska ta emot ett stort antal studenter relaterat till sin storlek 2) Skolan/förskolan ska ta emot flera

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum: Måndagen den 25 februari, klockan 14:00 16:10. Lokal: konferensrummet, plan 3, hus 2, Arvid Wallgrens backe

PROTOKOLL Sammanträdesdatum: Måndagen den 25 februari, klockan 14:00 16:10. Lokal: konferensrummet, plan 3, hus 2, Arvid Wallgrens backe Utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi Evalise Wetterberg Johannisson Närvarande ledamöter Kajsa Eklund, ordförande Susanne Rosberg, vice ordförande Lena Mårtensson Christina Finsbäck Annelie

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga faku ltetsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga faku ltetsstyrelsen UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga faku ltetsstyrelsen Datum: Tid: Plats: Närvarande ledamöter 2017-12-14 09:00-12:45 Al 136, hus A, Pedagogen Åke

Läs mer

Konstituerande möte BUVs Studentråd

Konstituerande möte BUVs Studentråd Konstituerande möte BUVs Studentråd Datum: 2017-01-31 Tid: 15:00 Lokal: Nobelrummet, Stockholms Universitets Studentkår Närvarande: 1. Mötet öppnas 1.1. Val av mötesordförande 1.2. Val av mötessekreterare

Läs mer

Plats: Högskolan i Borås, A 523. Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Anna Hellén Elisabeth Persson Kristina Bartley Maria Ferlin

Plats: Högskolan i Borås, A 523. Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Anna Hellén Elisabeth Persson Kristina Bartley Maria Ferlin 1 (7) Tid: Kl. 9.00-12.30 Plats: Högskolan i Borås, A 523 Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Anna Hellén Elisabeth Persson Kristina Bartley Maria Ferlin Frånvarande: Studentrepresentant 1 vakant

Läs mer

Ny utbildningsorganisation vid SLU

Ny utbildningsorganisation vid SLU Dnr SLU ua 2013.1.1.1-4639 PM Ny utbildningsorganisation vid SLU SLU får en ny utbildningsorganisation från den 1 januari 2014. Ny är den centrala utbildningsnämnden (UN) och programnämnderna (PN), men

Läs mer

2. Föregående protokoll *Alla kursplaner som avhandlades är i ordning.

2. Föregående protokoll *Alla kursplaner som avhandlades är i ordning. Sid 1 (6) Närvarande Bilaga 0:1 Ärende 1 Fastställande av föredragningslistan, Val av viceordförande under mandatperioden, Beslut/Åtgärd Ordförande hälsade alla nya rådsmedlemmar välkommen samt berättade

Läs mer

Gäller från: HT 2014 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik

Gäller från: HT 2014 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

Institutionsstyrelsen för institutionen för hälso- och vårdvetenskap

Institutionsstyrelsen för institutionen för hälso- och vårdvetenskap Protokoll Sammanträdesdatum: 2011-06-15 Institutionsstyrelsen för institutionen för hälso- och vårdvetenskap Ledamöter: Närvarande: Frånvarande: Övriga: Ingrid Runeson ordförande Björn Albin, lärarrepresentant

Läs mer

PROTOKOLL 2009:5 Lärarutbildningsnämnden (LuN) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 2009:5 Lärarutbildningsnämnden (LuN) Sammanträdesdatum Tid: Onsdag den 25 november kl 09:00-15:00 Plats: 55:311, hus Tor Närvarande ledamöter Elisabeth Björklund, företrädare för lärarna Peter Gill, företrädare för lärarna (till kl 12.00) Göran Fransson, företrädare

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L921MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9 in Mathematics,

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

Ewa Melin, utbildningsavdelningen

Ewa Melin, utbildningsavdelningen Ewa Melin, utbildningsavdelningen Protokoll fört vid sammanträde med Läkarprogramkommittén 22 oktober 2013, klockan 15.00 16.55 Lokal: Ingegerd Eriksson, Academicum, plan 3000, Medicinaregatan 3 Närvarande

Läs mer

Personnummer. Som VFU-lärare lämnar jag detta dokument som underlag för bedömning av VFU.

Personnummer. Som VFU-lärare lämnar jag detta dokument som underlag för bedömning av VFU. Student Namn Personnummer Kurs Kursnamn Ladokkod Kursansvarig VFU-lärare Namn Telefonnummer E-post VFU-placering Enhetens namn Telefonnummer Årskurs eller ålder på barngruppen Närvaro Studenten har fullgjort

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 4/2011 Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Sammanträdesdatum Christin de Flon

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 4/2011 Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Sammanträdesdatum Christin de Flon Christin de Flon 2011-05-09 Tid Måndag den 9 maj klockan 13 16 Plats Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Närvarande Ledamöter Jonas Emanuelsson prefekt, ordförande Ann Zetterqvist stf

Läs mer

Utbildningsplan. Yrkeslärarprogrammet. LGYRK Yrkeslärarprogrammet Vocational Education Programme. Programkod: Programmets benämning:

Utbildningsplan. Yrkeslärarprogrammet. LGYRK Yrkeslärarprogrammet Vocational Education Programme. Programkod: Programmets benämning: Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan Yrkeslärarprogrammet Programkod: Programmets benämning: LGYRK Yrkeslärarprogrammet Vocational Education Programme Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande: Undervisningsspråk:

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER L920SP Verksamhetsförlagd utbildning 2 för ämneslärare i spanska åk 7-9, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

Tid: Måndagen den 10 oktober 2016 kl Mötesrum Tidlösa, hus 511 plan 14, Campus US. Margareta Bachrach- Lindström

Tid: Måndagen den 10 oktober 2016 kl Mötesrum Tidlösa, hus 511 plan 14, Campus US. Margareta Bachrach- Lindström 1(6) Tid: Måndagen den 10 oktober 2016 kl. 13.00 16.00 Lokal: Mötesrum Tidlösa, hus 511 plan 14, Campus US Närvarande: Ledamöter: Margareta Bachrach- Lindström Agneta Kullberg Inger Lundeborg Hammarström

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle VFU. guiden

Verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle VFU. guiden Verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle VFU guiden Innehåll Vad är VFU? 4 När är VFU placerad i utbildningen? 4 Hur är VFU organiserad? 4 VFU placering 5 Ansvarsområden

Läs mer