TÄTNING AV BORRHÅL MED GREEN COLLECTOR I KRISTALLINT BERG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TÄTNING AV BORRHÅL MED GREEN COLLECTOR I KRISTALLINT BERG"

Transkript

1 TÄTNING AV BORRHÅL MED GREEN COLLECTOR I KRISTALLINT BERG Resultat av ett praktiskt försök i Vallentuna S Sandby Olof Andersson Uppdragsnummer Kärrsångarvägen Södra Sandby Telefon Mobil

2 Innehåll 1 Bakgrund 1 2 Teoretisk betraktelse Allmänt om tätningskonceptet Tillämpning i kristallint berg 4 3 Det praktiska försöket Upplägg och genomförande Händelseförlopp och data Tolkning av tryckdata 8 4 Slutsatser och kommentarer 9

3 1 Bakgrund I syfte att vid behov kunna utföra tätningar av energibrunnar på platser där så föreskrivs av lokal tillståndsmyndighet har Pemtec lanserat en typgodkänd kollektor benämnd GC (Green Collector). GC består i korthet av en kapsel, som är gjord av ett tåligt och tunt plastmaterial. Från fabrik kommer kapseln helt invikt och upplindad på trumma i den längd som beställts. Med hjälp av en bottenvikt sänks kapseln enkelt ned i borrhålet, varefter den fylls med vatten och spänns då ut mot borrhålväggen. Inne i kapseln sätts sedan en kollektor på traditionellt sätt. Det har vid lanseringen ifrågasatts om kapseln verkligen kan hålla tätt för exempelvis uppträngning av salt vatten från djupare delar av berget. Detta kan exempelvis inträffa om djupt liggande spricksystem med salt vatten penetreras förutsatt att den hydrostatiska trycknivån i dessa spricker överstiger det övre bergets grundvattennivå. Salt vatten från djupare nivåer kan också aktiveras och stiga uppåt i en energibrunn om grundvattennivån i berget sänks, exempelvis vid uttag av sött vatten i en närliggande grundare brunn. Tätning av en energibrunn kan också behövas om grundvattnet i jordlagren och ytlig del av berget har en högt liggande grundvattenyta som via brunnen dräneras till bergssprickor med lägre trycknivå. En sådan dränering kan leda till exempelvis sättningar och skador på miljön. Marknaden kräver naturligtvis att GC kan motsvara de krav på täthet som kan ställas för att förebygga den typ av skador och oönskade effekter som exemplifierats ovan. Samma krav måste naturligtvis ställas på andra tätningsmetoder, exempelvis injektering med en cementbaserad injekteringsmassa, vilket är den vanligaste metoden. I denna utredning beskrivs ett praktiskt försök, där kapseln till en GC täthetsprovats i en befintlig energibrunn i Vallentuna. Brunnen är borrad i kristallint berg (granit), som utgör ca 90 % av Sveriges berggrund. 1 (10)

4 2 Teoretisk betraktelse 2.1 Allmänt om tätningskonceptet Det material kapseln är gjord av har en tjocklek som är 0,4 mm. Kapseln är därför i viss mån elastisk och bör om den utsätts för ett övertryck kunna svälla ut mot väggen och täta denna. Ju högre inre tryck kapsel får i relation till det hydrostatiska tryck som finns utanför kapseln, ju större blir kapselns svälltryck. Konceptet bygger således på att skapa ett hydrauliskt övertryck invändigt kapsel. Tryckdifferensen (delta P) mellan kapseln och bergets vattentryck (i de flesta fall uppmätt grundvattennivå i berget) måste då vara så stort att kapseln klistras mot hålväggen, enligt principfigur 2.1 Figur 2.1. Teori för konceptet 2 (10)

5 Om kapseln fylls med rent vatten upp till samma nivå som vilande grundvattenyta i det grundvattenmagasin borrhålet har kontakt med kommer kapseln inte att utvidgas och därmed inte täta av mot hålväggen, situation A, i figuren. En överfyllnad av kapseln kommer att få denna att svälla både nedåt i hålets riktning och utåt mot hålväggen, situation B i figuren. Vid vilket övertryck (delta P) detta sker beror främst av kapselns elastiska egenskaper. Bland de faktorer som påverkar töjningsprocessen, bedöms vattnets temperatur vara den viktigaste. Temperaturen i ett borrhål är tämligen konstant och varierar i stort mellan 3-10 o C beroende på var i landet man befinner sig. Fylls kapseln med ett vatten som är avsevärt varmare än borrhålets temperatur, behövs det en högre nivå av påfyllnad för att skapa samma övertryck som om vatten med samma temperatur som bergets skulle fyllas i kapseln. En högre temperatur på påfyllnadsvattnet ökar å andra sidan elasticiteten på materialet i kapseln, vilket då får en motsatt effekt. Dessa samband är i nuläget inte klarlagda, men saknar troligen betydelse vid den praktiska tillämpningen, eftersom högre tryckdifferens än den kritiska oftast går att uppnå. Ett specialfall är brunnar med artesiskt flöde. För att kunna täta dessa måste ett betydligt större övertryck kunnat hållas i kapseln för att vatten inte skall flöda uppåt i hålet. Principen är dock densamma, nämligen att överbrygga den artesiska trycknivån med ett ännu högre tryck i kapseln. Ett extra hjälpmedel kan i dessa fall vara att använda så kallade krontätningar med svällgummi, vilka placeras invändigt kapseln och sväller mot hålväggen. En annan faktor som påverkar vilken påfyllnadsnivå kapseln skall ha är om den fylls med en frysskyddad vätska. I ett sådant fall handlar det oftast om en densitetsnedsättande inblandning av etanol. Detta gör att vätskenivån i kapseln måste ligga högre än om rent vatten används. Hur mycket högre kan enkelt beräknas utifrån hållängd och procent etanolinblandning. 3 (10)

6 2.2 Tillämpning i kristallint berg Energiborrhål i kristallint berg är praktiskt taget alltid utförda med hammarborrning och stiftkrona. I hålavsnitt med homogent sprickfattigt berg är hålets väggar runda och tämligen släta. Ibland påträffas enskilda sprickor, system av sprickor, krosszoner och andra typer svaghetszoner i berget. Sådana passager kan förutom att de är vattenförande även innebära att hålet får en ojämn vägg och kanske även en förstorad dimension (kaviteter). Bland avvikelser i kristallint berg märks också zoner med svällande lera och vittringszoner. Lerslag av denna typ resultera i utsvällning, medan vittringszoner ger utfall och kaviteter. Slutligen skall nämnas så kallade knän, vilket innebär att hålet efter passage av en struktur tar en annan riktning. Sådana knän, som ibland även har hyllor, kan förorsaka svårigheter att göra installationer i borrhål över huvud taget. En kapsel har sålunda en rad potentiella avvikelser från en jämn och rak hålvägg att kunna bemästra och täta med övertryck. Dock bör kaviteter, som är vanliga förbi kross- och vittringszoner, inte vara några problem. En utsvällning av kapseln mot denna typ av struktur behöver inte ens nå mot hålväggen. Det räcker säkerligen med att strukturens avgränsningar blir täta mot kapseln. Några av angivna strukturer skulle kunna skada kapseln. Störst risk för detta bedöms en kontakt med skarpa bergbitar i anslutning till krosszoner vara. Normalt kommer en sådan skada att visa sig som inte övergående tryckfall i kapseln. Skulle en skada konstateras kan en kompletterande tätning invändigt kapseln bli aktuell, exempelvis med en permanent krontätning på den kollektor som sätts invändigt kapseln. 4 (10)

7 3 Det praktiska försöket 3.1 Upplägg och genomförande Tanken med försöket var att efterlikna en situation där salt vatten tränger upp från djupare liggande bergsprickor och sprider sig till omgivande uttagsbrunnar för vattenförsörjning. Försöket gjordes under perioden /26 av brunnsborrare Bo Jansson, Stures Brunnsborrning i Vallentuna, med medverkan av personal från Pemtec. Försöket utfördes i en befintlig energibrunn, som är 100 m djup. För simulering av ett närliggande uttag borrades en uttagsbrunn alldeles i närheten av 100-brunnen. Djupet på den nya brunnen blev 50 m. Då denna brunn borrats visade en pumpning att ingen kontakt brunnarna emellan fanns. Den nygjorda brunnen trycktes därför i syfte att skapa en sådan kontakt. Tryckmanschetten sattes på djupet 30 m och en efterföljande provpumpning visade att kontakt mellan brunnarna hade skapats. Efter tryckningen uppvisade brunnarna samma grundvattennivå, ca 3 m u markyta, vilket ytterligare styrker att god kontakt uppnåtts. Det är oklart på vilken nivå kontakten blev etablerad, men klart är att kommunikationen öppnats någonstans på djupet m i den grunda brunnen. Med det korta avståndet brunnarna emellan, ca 2 m, bör genomslaget till den djupa brunnen ligger på ungefärligen samma djup. Innan testet provtrycktes övre delen av det djupa hålet i syfte att se om det fanns någon ytlig hydraulisk förbindelse mellan hålen. Ett tryck av ca två bar ansattes då ovan en manschett placerad en meter under borrskon. Vid detta test kunde konstateras att inget vatten försvann ut från hålet och att grundvattennivån i det grunda hålet låg konstant. Försökuppställningen inför försöket tillsammans med de principiella hydrogeologiska förutsättningarna framgår av figur (10)

8 Figuren visar i korthet viken metod som använts för att skapa övertryck i kapseln för att därefter lägga ett extra tryck ovanför kapseln topp. Den visar också hur en tryckgivare placerats i botten under kapseln, i syfte att studera dynamiken då kapseln fylls och sedan vad som händer då ett extra tryck läggs ovanför den kapseln. Den utritade sprickan som sammanbinder och skapar en hydraulisk kontakt mellan de två brunnarna är ansatt att finnas på djupet 40 m. Figur 3.1. Principiellt arrangemang och ungefärliga hydrogeologiska förutsättningar för täthetsprovningen. Figuren ej skalenlig. 6 (10)

9 3.2 Händelseförlopp och data Följande händelseförlopp av försökens utförande har lämnats som anteckningar av den personal som genomförde testet Klockan Montage av 99 m kapsel med undersittande tryckgivare (diver) i det djupa hålet. - Klockan Kapseln börjar fyllas med vatten. - Klockan Kapseln fylld med ett övertryck av 0,3 bar (efter flera påfyllningar som indikerar att kapseln utvidgat sig). - Klockan Montage av lock med påfyllnadsrör och direkt därefter tillförsel av vatten ovan kapseln där nivån höjdes med 2 m. - Klockan Fyllde på vatten till underkant lock, dvs. 3 m över vilande grundvattennivå. - Klockan 14, 45. Trycksatte utrymmet ovan kapseln till 0,5 bar - Klockan Ökade trycket successivt till 1.5 bar varvid locket släppte klockan Trycket ovan kapseln återgick då till 0.3 bar. Påföljande morgon, , stod vattnet kvar vid rörkant. Kapseln kunde, efter tömning med sugpump, obehindrat lyftas ur hålet och inspekteras. Det konstaterades att den inte hade några synbara skador. Under hela försökets gång mättes grundvattennivån med ljuslod i 50- metershålet. Dessa mätningar visade på en stabil nivå under hela den tid försöket pågick, från det att kapseln satts till dess att den togs upp igen. Tryckgivaren i botten av kapseln tömdes på data och de tryck som registrerats finns redovisade i diagram, figur 3.2. I samma diagram har också de tryck som lagts i utrymmet ovan kapseln ritats in liksom det invändiga trycket i kapseln. 7 (10)

10 Figur 3.2. Uppmätt tryck i botten (röd kurva) och toppen av borrhålet (blå kurva) samt invändigt tryck i kapseln (grön kurva). 3.3 Tolkning av tryckdata Som framgår av kurvan figur 3.2 var trycket i borrhålets botten efter det att kapseln kommit plats, men ännu inte fyllts, ca 10,5 bar. Vid påfyllningen av kapseln (gul kurva) steg trycket efterhand för att som mest nå drygt 11 bar. Detta tolkas som att kapseln under påfyllningen utvidgat sig nedåt och skapat ett övertryck i botten av hålet, vilket höll i sig under hela påfyllnadsfasen. När påfyllningen av kapseln avslutats och redan innan tryckhöjningen ovanför kapseln påbörjats, sjunker trycket under kapseln långsamt. Detta tolkas som att övertrycket inte längre påverkas av utvidgning. I stället jämnas trycket ut genom att vatten dräneras ut i berget i borrhålets nedre del. Detta förutsätter dock att det finns i vart fall ett uns av vattenföring längst ned i borrhålet, något som inte är belagt. Trots att ett allt högre tryck appliceras i den del av hålet som ligger ovanför kapseln fortsätter trycksänkningen i botten av hålet ända fram till dess ett ovanliggande tryck av 0,8 bar applicerats. Vad som då 8 (10)

11 händer är att bottentrycket åter börjar stiga för att under ca 20 minuter visa en dynamisk, något sjunkande pendling. Det är i nuläget oklart hur denna del av tryckkurvan skall tolkas, men kanske har den att göra med en ojämn tryckbelastning som kan härledas till den kompressor som användes för att tryckhöjningen. Nettomässigt sjunker dock trycket även då trycket ovan kapseln byggs upp till maximal nivå (1.5 bar). Detta bedöms åter igen vara kopplat till en tryckutjämning orsakat av ett ytterst litet läckage i bottendelen av hålet. Då tryckbelastningen ovan kapseln plötsligt upphör då locket lossnar vid 1. 5 bar, blir kurvan åter jämn och återgår snabbt till det tryck den hade, 10.5 bar, innan de högre trycken las på ovan kapseln. 4 Slutsatser och kommentarer Försöket i sin helhet är en stark indikation på att kapseln redan efter första påfyllningen trycks mot och effektivt tätar flödesvägarna mellan toppen och botten av hålet. Denna utvidgning omfattar också botten av kapseln som genom svällning nedåt orsakar en tryckhöjning i botten av hålet. Det faktum att hela den last som läggs ovan kapseln (1,5 bar) inte leder till en motsvarande tryckhöjning, utan istället leder till minskat tryck i botten av hålet, är en indikation på att en vidmakthållen tätning upprätthållits även under denna fas av försöket. Detta är i och för sig förvånande och svårförklarat, eftersom man skulle förvänta sig att tätningen skulle upphöra då tryckdifferensen blir omvänd. En indikation på att kapseln hållit tätt i mitten av hålet är att det grunda sidohålet inte påverkats alls vad avser grundvattennivån. Ett läckage till denna brunn, via den tryckta sprickan, skulle i vart fall teoretiskt ha visat sig i en något förhöjd grundvattennivå i detta hål. Ett tydligt samband finns mellan kapselpåfyllnaden och en påtaglig tryckhöjning i hålets botten. Denna kan med stor säkerhet knytas till en utvidgning av kapseln, vilken pågår under flera timmar. Därmed har kapselns elastiska förmåga kunnat verifieras. Expansionen av kapseln påbörjas redan vid ett litet övertryck (< 0,3 bar) och upphör först efter ca ett par timmar. Det finns med stöd av detta inget som 9 (10)

12 talar mot att kapseln också expanderar ut mot hålväggen och därmed också tätat denna. Märkligt är att ett ökat tryck ovanför kapseln efter att den expanderat, inte leder till motsvarande tryckökning i botten av kapseln. Teoretiskt skulle detta nämligen ske eftersom det invändiga trycket i kapseln blir lägre än motsvarande utanförvarande tryck. En förklaring till detta fenomen, och kanske den enda, är att ett ökat riktat tryck på kapselns exponerade topp medför någon form av sammanpressning. Denna skulle i så fall stänga flödesvägen nedåt i hålet. Det skall samtidigt nämnas att kapseln i denna fas var hermetiskt tillsluten med stängd ventil på påfyllnadsröret. Även om det finns en del oklarheter i tolkning av mätdata, är den generella slutsatsen av försöket att kapseln kunnat skärma av de höga tryck som anbragts ovanför densamma. Den viktigaste slutsatsen är dock att tätning uppenbarligen skett vid försökets inledning då kapseln inre tryck överstigit grundvattnets med 0.3 bar. 10 (10)

TÄTNING AV BORRHÅL MED GREEN COLLECTOR I SEDIMENTÄRT BERG

TÄTNING AV BORRHÅL MED GREEN COLLECTOR I SEDIMENTÄRT BERG TÄTNING AV BORRHÅL MED GREEN COLLECTOR I SEDIMENTÄRT BERG Resultat av ett praktiskt försök i Helsingborg S Sandby Olof Andersson Uppdragsnummer 1240-100 Kärrsångarvägen 14 247 35 Södra Sandby Telefon 046-588

Läs mer

HYDROGEOLOGISK UTREDNING. Risängen 5:37 med närområde, Norrköpings kommun

HYDROGEOLOGISK UTREDNING. Risängen 5:37 med närområde, Norrköpings kommun HYDROGEOLOGISK UTREDNING Risängen 5:37 med närområde, Norrköpings kommun 2016-05-30 HYDROGEOLOGISK UTREDNING Risängen 5:37 med närområde, Norrköpings kommun KUND Norrköpings kommun KONSULT WSP Environmental

Läs mer

Slussporten bergsskärning

Slussporten bergsskärning Beställare: Calluna AB Slussporten bergsskärning Hydrogeologisk bedömning Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Projektansvarig Anna Almerheim Specialist Annika Nilsson L:\Uppdrag\ Hydrogeologisk bedömning

Läs mer

Nordic Iron Ore. Brunnspåverkan

Nordic Iron Ore. Brunnspåverkan Nordic Iron Ore Brunnspåverkan Förutsättningar vid ny gruvdrift Grundvattennivån sänks vid tömning av gruvorna Beräkningar har gjorts för att visa hur stort område som kan komma att få en förändrad grundvattennivå

Läs mer

PM Infiltration Norra begravningsplatsen norra sänkan. Tunnelbana till Arenastaden

PM Infiltration Norra begravningsplatsen norra sänkan. Tunnelbana till Arenastaden PM Infiltration Norra begravningsplatsen norra sänkan Tunnelbana till Arenastaden Titel: PM Infiltration Norra begravningsplatsen norra sänkan Konsult: WSP Författare: Johanna Aronsson, Julian Kolesnik

Läs mer

TEORETISKA BERÄKNINGAR PÅ EFFEKTEN AV BORRHÅLSBOOSTER

TEORETISKA BERÄKNINGAR PÅ EFFEKTEN AV BORRHÅLSBOOSTER UPPDRAG LiV Optimering bergvärmeanlägg UPPDRAGSNUMMER 0000 UPPDRAGSLEDARE Sten Bäckström UPPRÄTTAD AV Michael Hägg DATUM TEORETISKA BERÄKNINGAR PÅ EFFEKTEN AV BORRHÅLSBOOSTER BAKGRUND Energiutbytet mellan

Läs mer

VATTENFÖRSÖRJNING HÖGESTAD

VATTENFÖRSÖRJNING HÖGESTAD VATTENFÖRSÖRJNING HÖGESTAD Provpumpning av Centralborran Arbetsmaterial Malmö 2003-12-19 SWECO VIAK AB Södra regionen Granskad Claes Regander Johan Landberg Uppdragsnummer 1240289 SWECO VIAK Geijersgatan

Läs mer

Rapport från refraktions- och reflektionsseismiska mätningar i. området Färgaren 3, Kristianstad

Rapport från refraktions- och reflektionsseismiska mätningar i. området Färgaren 3, Kristianstad Rapport från refraktions- och reflektionsseismiska mätningar i området Färgaren 3, Kristianstad Emil Lundberg, Bojan Brodic, Alireza Malehmir Uppsala Universitet 2014-06-04 1 Innehållsförteckning 2 1.

Läs mer

Kalkstenstäkt i Skövde

Kalkstenstäkt i Skövde Beställare: Cementa AB Kalkstenstäkt i Skövde Förslag till kontrollprogram Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Uppdragsansvarig Karl Persson Författare Johan Larsson L:\Uppdrag\ - Grundvattenutredning

Läs mer

96 Påverkar de beräknade avsänkningarna på ett betydande sätt Natura 2000-området Storskäret?

96 Påverkar de beräknade avsänkningarna på ett betydande sätt Natura 2000-området Storskäret? 2017-10-24 1 96 Påverkar de beräknade avsänkningarna på ett betydande sätt Natura 2000-området Storskäret? 2017-10-24 2 Skulle de beräknade avsänkningarna på ett betydande sätt kunna påverka Natura 2000-området

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR ENERGISYSTEM BASERAT PÅ GRUNDVATTEN I LOMMA

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR ENERGISYSTEM BASERAT PÅ GRUNDVATTEN I LOMMA SAMRÅDSUNDERLAG FÖR ENERGISYSTEM BASERAT PÅ GRUNDVATTEN I LOMMA Tillståndsansökan avseende vattenverksamhet, Lomma centrum Samrådsunderlag Malmö SWECO Environment AB Mats Åkesson Uppdragsnummer 1240476

Läs mer

Information till dig som ska installera bergvärme

Information till dig som ska installera bergvärme Information till dig som ska installera bergvärme Utdrag ur SGU:S broschyr Att borra brunn för energi och vatten - en vägledning (Normbrunn Bilaga 07) 1 1.4 brunnens placering i förhållande till byggnad

Läs mer

Vegastaden Dpl 2 Haninge kommun

Vegastaden Dpl 2 Haninge kommun Vegastaden Dpl 2 Haninge kommun Geoteknisk undersökning PM Geoteknik Stockholm 2008-01-21 Uppdragsnummer: 215668 Stephan Hellgren Tyréns AB Vegastaden Dpl 2 PM GEOTEKNIK 2 (8) Stephan Hellgren 08-566 41

Läs mer

NORMBRUNN -97. SGU Normbrunn -97. Kriterier fö r utfö rande av energibrunn i berg 1(6) Bakgrund

NORMBRUNN -97. SGU Normbrunn -97. Kriterier fö r utfö rande av energibrunn i berg 1(6) Bakgrund 1(6) NORMBRUNN -97 Kriterier fö r utfö rande av energibrunn i berg Bakgrund Fö rsäljningen av energibrunnar fö r värmepumpsanläggningar har ö kat markant under de senaste åren. De ö kande andelen energibrunnar

Läs mer

Stöd vid ärendehantering för att minska risken för saltvatteninträngning

Stöd vid ärendehantering för att minska risken för saltvatteninträngning Handledning 2012 Stöd vid ärendehantering för att minska risken för saltvatteninträngning Innehåll Inledning... 3 Lagstiftning... 3 Definitioner... 3 Sveriges geologiska undersökning, SGU... 4 Övrigt...

Läs mer

PM-UTREDNING AV BERGBRUNN INOM FASTIGHETEN MELLANSJÖ 1:20

PM-UTREDNING AV BERGBRUNN INOM FASTIGHETEN MELLANSJÖ 1:20 PM-UTREDNING AV BERGBRUNN INOM FASTIGHETEN MELLANSJÖ 1:20 SWECO VIAK AB Geologi och grundvatten Anders Berzell Uppdragsnummer 1154521000 SWECO VIAK Gjörwellsgatan 22 Box 34044, 100 26 Stockholm Telefon

Läs mer

Leca Trädgårdsmurar. Allmänna anvisningar

Leca Trädgårdsmurar. Allmänna anvisningar Leca Trädgårdsmurar Allmänna anvisningar Leca Trädgårdsmurar Dränering och bärighet I våra exempel har förutsatts att återfyllningen kring muren är väl dränerad, samt att jordarten är tillräckligt bärig

Läs mer

Anmälan/ansökan om att inrätta värmepumpanläggning

Anmälan/ansökan om att inrätta värmepumpanläggning Anmälan/ansökan om att inrätta värmepumpanläggning Ansökan skickas via mejl till bygg-miljo@emmaboda.se eller via brev till: Emmaboda kommun Bygg- och miljönämnden Box 54 361 21 Emmaboda Fastighetsbeteckning

Läs mer

Bilaga F6. Provpumpningsrapport. Stockholms Framtida Avloppsrening

Bilaga F6. Provpumpningsrapport. Stockholms Framtida Avloppsrening Bilaga F6. Provpumpningsrapport Stockholm Vatten VA AB Stockholms Framtida Avloppsrening Stockholm 2015-06-15 Bilaga F6. Provpumpningsrapport Datum 2015-06-15 Diarienummer 13SV150 Utgåva/Status Tillståndshandling

Läs mer

PROVPUMPNING. Som metod att undersöka eller kontrollera en grundvattentäkt Bertil Sundlöf

PROVPUMPNING. Som metod att undersöka eller kontrollera en grundvattentäkt Bertil Sundlöf PROVPUMPNING Som metod att undersöka eller kontrollera en grundvattentäkt Bertil Sundlöf 2013-01-25 Varför provpumpar man en brunn? Hur mycket vatten går att ta ut momentant och långsiktigt? Hur är vattnets

Läs mer

THALASSOS C o m p u t a t i o n s. Översiktlig beräkning av vattenutbytet i Valdemarsviken med hjälp av salthaltsdata.

THALASSOS C o m p u t a t i o n s. Översiktlig beräkning av vattenutbytet i Valdemarsviken med hjälp av salthaltsdata. THALASSOS C o m p u t a t i o n s Översiktlig beräkning av vattenutbytet i Valdemarsviken med hjälp av salthaltsdata. Jonny Svensson Innehållsförteckning sidan Sammanfattning 3 Bakgrund 3 Metodik 3 Resultat

Läs mer

SGU. Sveriges geologiska undersökning är expertmyndighet för frågor om berg, jord och grundvatten.

SGU. Sveriges geologiska undersökning är expertmyndighet för frågor om berg, jord och grundvatten. SGU Sveriges geologiska undersökning är expertmyndighet för frågor om berg, jord och grundvatten. SGU kartlägger Sveriges geologi jordarter grundvatten berggrund maringeologi geokemi geofysik SGUs huvuduppgifter

Läs mer

Yt- och grundvattenförhållanden inom fastigheten Frötuna- Nodsta 11:1, Norrtälje kommun

Yt- och grundvattenförhållanden inom fastigheten Frötuna- Nodsta 11:1, Norrtälje kommun Yt- och grundvattenförhållanden inom fastigheten Frötuna- Nodsta 11:1, Norrtälje kommun SAMMANFATTNING Utredningsområdet omfattar både befintligt och planerat deponiområde och kan hydrologiskt indelas

Läs mer

Tank, brunn eller både och!

Tank, brunn eller både och! Tank, brunn eller både och! En enskild avloppsanläggning består vanligtvis av en slamavskiljare och en infiltrations- eller markbäddsanläggning. Syftet med anläggningen är både att rena avloppsvattnet

Läs mer

Version OPM 3-15. Monteringsanvisning för fuktskyddsisolering

Version OPM 3-15. Monteringsanvisning för fuktskyddsisolering Version OPM 3-15 Monteringsanvisning för fuktskyddsisolering En varm och torr grund ger dig kvalitet i ditt boende. Utvändig isolering är bäst. Källarväggar bör man isolera utvändigt. Utvändig isolering

Läs mer

Є TRIODEV ENTREPRENAD. Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Sydvästra Kajen.

Є TRIODEV ENTREPRENAD. Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Sydvästra Kajen. Є TRIODEV ENTREPRENAD Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Sydvästra Kajen. TRIODEV ( ) agerade som underentreprenör till ZÜBLIN SCANDINAVIA AB. Restaurering av Stenkaj vid Fredriksskans (Kajplats

Läs mer

PM Infiltrationstest vid Barkarby station. Miljöprövning för tunnelbana från Akalla till Barkarby station

PM Infiltrationstest vid Barkarby station. Miljöprövning för tunnelbana från Akalla till Barkarby station PM Infiltrationstest vid Barkarby station Miljöprövning för tunnelbana från Akalla till Barkarby station Titel: PM Infiltrationstest vid Barkarby Konsult: Tyréns AB Författare: Anders Hamnö, Julia Holm

Läs mer

PM Infiltrationstest vid stationsuppgång invid Mälarbanan. Kontrollprogram grundvatten för tunnelbana från Akalla till Barkarby

PM Infiltrationstest vid stationsuppgång invid Mälarbanan. Kontrollprogram grundvatten för tunnelbana från Akalla till Barkarby PM Infiltrationstest vid stationsuppgång invid Mälarbanan Kontrollprogram grundvatten för tunnelbana från Akalla till Barkarby Titel: PM Infiltrationstest vid stationsuppgång invid Mälarbanan Konsult:

Läs mer

Helgåby 1:2, Sigtuna kommun. Dricksvattenförsörjning och vattenkvalitet

Helgåby 1:2, Sigtuna kommun. Dricksvattenförsörjning och vattenkvalitet Arnbom Geo HB Konsult mark & vatten Helgåby 1:2, Sigtuna kommun Dricksvattenförsörjning och vattenkvalitet Uppsala i april 2015 Jan-Olof Arnbom Arnbom Geo HB Org.nr: 916514 0253 Svartbäcksgatan 48 O Tel:

Läs mer

FF-17 Förförstärkarlåda, sida 1.

FF-17 Förförstärkarlåda, sida 1. FF-17 Förförstärkarlåda, sida 1. Varför rekommenderas 3 mm oljehärdad board ( masonit )? (I texten nedan bara kallad board.) Det är ett isolerande material, så man riskerar inga elektriska överslag och

Läs mer

Redogörelse av grundvattennivån i glaukonitsandsakviferen kring Kristianstad

Redogörelse av grundvattennivån i glaukonitsandsakviferen kring Kristianstad Redogörelse av grundvattennivån i glaukonitsandsakviferen kring Kristianstad Författare: Johanna Larsson C4 Teknik, Kristianstads kommun 2009-07-17 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Tidigare

Läs mer

INSTRUKTION Budget FeMn med spolautomatik

INSTRUKTION Budget FeMn med spolautomatik INSTRUKTION Budget FeMn med spolautomatik Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se Upplaga 120516 Sid 1 GARANTIVILLKOR Ni har just installerat ett filter från Aqua Expert AB,

Läs mer

Användarguide. Lödapparat mod. L / 45. Maxab AB T F

Användarguide. Lödapparat mod. L / 45. Maxab AB T F Användarguide Lödapparat mod. L / 45-1 - Snabbguide för L/45 Maskinen anländer till er med elektrolyt påfylld i vattentanken, bild 2. Anslut strömkabeln. Tryck på knappen (bild 1), den nedre delen, markerad

Läs mer

Bilaga 3 Fältundersökning - okulärbesiktningar samt inventering av brunnar

Bilaga 3 Fältundersökning - okulärbesiktningar samt inventering av brunnar Bilaga 3 Fältundersökning - okulärbesiktningar samt inventering av brunnar Innehåll 1 Inledning... 1 2 Milsbro... 2 Bilaga 3 (1/16) 2.1 Fastighet Milsbrokvarn 1:2... 2 2.2 Fastighet Rogsta 1:4 och Rogsta

Läs mer

SLM - Flödesmätare för tätningsvatten BRUKSANVISNING

SLM - Flödesmätare för tätningsvatten BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING 1/6 1 INSTALLATION SLM - Flödesmätare för tätningsvatten BRUKSANVISNING 1.1 Montering SLM är försedd med en monteringsplatta för enklare installation. SLM kan monteras genom att lossa en

Läs mer

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden Bilaga 3 PM Infiltrationstest Arenastaden (Bilaga 3A) och PM Infiltrationstest Norra begravningsplatsen södra sänkan (Bilaga 3B) PM Infiltrationstest Arenastaden

Läs mer

Vatten fryser Fyll en liten frysburk med vatten. Tryck fast locket och sätt den i frysen ett par timmar. Vad händer? Varför?

Vatten fryser Fyll en liten frysburk med vatten. Tryck fast locket och sätt den i frysen ett par timmar. Vad händer? Varför? Vatten 1 1 Vatten...2 Vatten fryser...2 Is smälter...2 Vatten avdunstar - Vattenånga kondenseras...2 Saltvatten...3 Vattentryck...3 Varmt och kallt vatten...4 Hävert...5 Vattnets kretslopp...6 Vatten Vatten

Läs mer

Installationsanvisningar för BIOROCK 2011

Installationsanvisningar för BIOROCK 2011 Installationsanvisningar för 2011 LÄS NOGA HELA MANUALEN INNAN INSTALLATION AB Evergreen Solutions West 08 4100 77 27 031 744 07 37 040 630 29 66 Innehåll Det viktigaste kom ihåg inför din installation:...

Läs mer

Miljöprövning för tunnelbana från Akalla till Barkarby station. Bilaga 3 Infiltrationstest vid Akalla

Miljöprövning för tunnelbana från Akalla till Barkarby station. Bilaga 3 Infiltrationstest vid Akalla Miljöprövning för tunnelbana från Akalla till Barkarby station Bilaga 3 Infiltrationstest vid Akalla Infiltrationstest vid Akalla Miljöprövning för tunnelbana från Akalla till Barkarby station Titel: PM

Läs mer

2014 / 2015. Terana. Biomoduler. Läggningsanvisning. läggningsanvsing Terana biomoduler / kompaktinfiltration

2014 / 2015. Terana. Biomoduler. Läggningsanvisning. läggningsanvsing Terana biomoduler / kompaktinfiltration 2014 / 2015 Terana Biomoduler Läggningsanvisning läggningsanvsing Terana biomoduler / kompaktinfiltration Egenskaper och dimensionering Terana biomoduler är framtagna för effektivare rening av avloppsvatten.

Läs mer

kv Trollhättan, Stockholm PM angående bergspänningar vid ombyggnad

kv Trollhättan, Stockholm PM angående bergspänningar vid ombyggnad kv Trollhättan, Stockholm PM angående bergspänningar vid ombyggnad Uppdrag Uppdraget att utföra denna utredning har erhållits av AMF Fastigheter. Syftet är undersöka inverkan på spänningar i jord och berg

Läs mer

Information om handlingar till anmälan av värmepumpsanläggning

Information om handlingar till anmälan av värmepumpsanläggning Bygg- och miljönämnden Information om handlingar till anmälan av värmepumpsanläggning 2 exemplar - Anmälan om installation av värmepumpsanläggning för utvinning av värme ur ytvatten, grundvatten eller

Läs mer

Byggbeskrivning UC-Box Byggbeskrivning för Unit Counter - Box

Byggbeskrivning UC-Box Byggbeskrivning för Unit Counter - Box Byggbeskrivning för Unit Counter - Box CDT 2009-09-01 2009-08-07 EXCEPTO1150A 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Översikt... 3 Kontrollera material... 3 Byggbeskrivning... 3 Förbered materialet...

Läs mer

Översiktligt Geotekniskt PM För byggnation av nytt bostadshus BOSTADS AB POSEIDON HOLLÄNDAREPLATSEN. Göteborg

Översiktligt Geotekniskt PM För byggnation av nytt bostadshus BOSTADS AB POSEIDON HOLLÄNDAREPLATSEN. Göteborg Översiktligt Geotekniskt PM För byggnation av nytt bostadshus BOSTADS AB POSEIDON Göteborg 2010-06-23 Översiktligt Geotekniskt PM För byggnation av nytt bostadshus Datum 2010-06-17 Uppdragsnummer 61441039748000

Läs mer

DOKUMENT: 001 DATUM: 2013-09-20 Kv Kängurun 20 PM Bergschakt och hydrogeologi

DOKUMENT: 001 DATUM: 2013-09-20 Kv Kängurun 20 PM Bergschakt och hydrogeologi DOKUMENT: 001 DATUM: 2013-09-20 Kv Kängurun 20 PM Bergschakt och hydrogeologi www.reinertsen.se Reinertsen Sverige AB Kilsgatan 4 411 04 GÖTEBORG Tel 010-211 50 00 Fax 010-211 50 55 Kv Kängurun 20 PM Bergschakt

Läs mer

Rostfri Hydrofor. med luftautomatik. Funktionsbeskrivning

Rostfri Hydrofor. med luftautomatik. Funktionsbeskrivning Rostfri Hydrofor med luftautomatik Funktionsbeskrivning Dokumentet går igenom med text och illustrationer de olika delarna som är monterade på Hydroforen och går igenom deras funktioner. 1 Överblick Rostfri

Läs mer

Värdering av vattenomsättningen i Valdemarsviken

Värdering av vattenomsättningen i Valdemarsviken Författare: Uppdragsgivare: Sture Lindahl Valdemarsviks kommun/envipro Granskare: Granskningsdatum: Dnr: Version: Cecilia Ambjörn 2003-08-27 2003/603/204 1.0-5 Rapport Värdering av vattenomsättningen i

Läs mer

Bergförankring, stångsystem

Bergförankring, stångsystem Bergförankring, stångsystem Övergångskonstruktion Brolager Spännkablar Vindkraftverk Damm Bergbultar Snedstagsbro Bjälklag Silo Kärnkraftverk Bergförankring Temporär förankring Mobilmast Permanent förankring

Läs mer

Sulvägen 31, Solberga - Täthetsprovning av frånluftskanaler

Sulvägen 31, Solberga - Täthetsprovning av frånluftskanaler Sulvägen 31, Solberga - Täthetsprovning av frånluftskanaler Bakgrund På uppdrag av Stockholmshem, Peter Axelsson har Bengt Bergqvist Energianalys AB utfört täthetsprovningar av murade frånluftskanaler

Läs mer

WSP 1 018 5029 DEGERFORS KOMMUN PLANOMRÅDET VÄSTRA MÖCKELSTRANDEN. Geoteknisk undersökning. Örebro 2014-02-14

WSP 1 018 5029 DEGERFORS KOMMUN PLANOMRÅDET VÄSTRA MÖCKELSTRANDEN. Geoteknisk undersökning. Örebro 2014-02-14 WSP 1 018 5029 DEGERFORS KOMMUN PLANOMRÅDET VÄSTRA MÖCKELSTRANDEN Geoteknisk undersökning Örebro WSP SAMHÄLLSBYGGNAD Box 8094 700 08 ÖREBRO Tel 0706 88 57 44 Handläggare: Jan-Eric Carlring WSP 1 018 5029

Läs mer

Hänger grundvatten och ytvatten ihop?

Hänger grundvatten och ytvatten ihop? Hänger grundvatten och ytvatten ihop? Mattias Gustafsson SGU Enheten för Hållbar vattenförsörjning Vattnets kretslopp Nederbörd Transpiration och avdunstning Kondensation Nederbörd Grundvattenbildning

Läs mer

Grundvattenbildning. Teoretisk, praktisk, lämplig? Peter Dahlqvist och Mattias Gustafsson, SGU

Grundvattenbildning. Teoretisk, praktisk, lämplig? Peter Dahlqvist och Mattias Gustafsson, SGU Grundvattenbildning Teoretisk, praktisk, lämplig? Peter Dahlqvist och Mattias Gustafsson, SGU Hydrologiska cykeln kondensation nederbörd grundvattenbildning Inströmningsområde Källa transpiration avdunstning

Läs mer

Datum... Typ av köldmedium Mängd angivet i kg Typ av köldbärarvätska Mängd angivet i liter. Kontaktperson. E-postadress

Datum... Typ av köldmedium Mängd angivet i kg Typ av köldbärarvätska Mängd angivet i liter. Kontaktperson. E-postadress Sida 1 av 5 Datum... Anmälan om installation av värmepump Enligt 17 Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899). Gäller anläggning för utvinning av värme ur mark, ytvatten eller

Läs mer

Є TRIODEV TDTRIODEV. Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Oljekaj 1

Є TRIODEV TDTRIODEV. Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Oljekaj 1 TDTRIODEV Є TRIODEV E N T R E P R E N A D Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Oljekaj 1 TRIODEV (TD HIGH ) agerade som underentreprenör till PEAB Grundläggning AB. Injekteringsrapport Gävle

Läs mer

Rev.nr 1300726. Monteringsanvisning Spa tillbehör

Rev.nr 1300726. Monteringsanvisning Spa tillbehör Rev.nr 1300726 Monteringsanvisning Spa tillbehör Locklyft för fyrkantiga spa Innehållsförteckning A Stödarm 2 B Skumgummigrepp 2 C Mittdel 1 D Svängarm 2 E Lock till svängarm 2 F Bussning 4 H Monteringsbeslag

Läs mer

Teknisk PM Geoteknik. Detaljplan Hällebäck. Stenungsund 2013-08-26

Teknisk PM Geoteknik. Detaljplan Hällebäck. Stenungsund 2013-08-26 Detaljplan Hällebäck Stenungsund 2 (6) Beställare Samhällsbyggnad Plan 444 82 Stenungsund Daniela Kragulj Berggren, Planeringsarkitekt Konsult EQC Karlstad Lagergrens gata 8, 652 26 Karlstad Telefon: 010-440

Läs mer

E4 Förbifart Stockholm

E4 Förbifart Stockholm FS Gemensamt Bilaga 1 Analys av grundvattenförhållande och ARBETSPLAN Bilaga_1_Edeby_ekhage Objektnamn E4 Förbifart Stockholm Entreprenadnummer FS Entreprenadnamn Gemensamt Beskrivning 1 Bilaga 1 Beskrivning

Läs mer

Vattenförsörjning. Jordens vatten. Sötvatten. Grundvatten. Vattnets kretslopp. Totalt vatten på jorden 1454 milj km 3. 97% saltvatten 3% sötvatten

Vattenförsörjning. Jordens vatten. Sötvatten. Grundvatten. Vattnets kretslopp. Totalt vatten på jorden 1454 milj km 3. 97% saltvatten 3% sötvatten Jordens vatten Vattenförsörjning Totalt vatten på jorden 1454 milj km 3 97% saltvatten 3% sötvatten 2012-06-04 2 Sötvatten Ytvatten och atmosfäriska vatten 71% grundvatten 28,5% polarisar, glaciärer 0,5

Läs mer

Tekniskt PM Geoteknik Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder

Tekniskt PM Geoteknik Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder Tekniskt PM Geoteknik Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder Lomma kommun, Skåne län Vägplan 2016-06-03 Projektnummer: 145981 Trafikverket Postadress: Trafikverket, Box 366, 201 23 Malmö. Besöksadress:

Läs mer

Rör i bostadshus. Miimu Airaksinen, TkD

Rör i bostadshus. Miimu Airaksinen, TkD Rör i bostadshus Miimu Airaksinen, TkD Antal av bostadshus i Finland 2 Renvationspotential i bostadshus 3 Läckage Läckage i rör spiller vatten och skadar strukturerna 30 m 3 /år sytråd Hålets storlek 300

Läs mer

Hydrogeologiska förutsättningar för Albyberg etapp 2

Hydrogeologiska förutsättningar för Albyberg etapp 2 Hydrogeologiska förutsättningar för Albyberg etapp 2 PM Handläggare Johan von Garrelts Tel +46 72 707 38 78 Date 2016-02-19 Uppdragsnr 588965 Mobil +46 72 707 38 78 Albyberg Etapp 2 E-mail jvongarrelts@outlook.com

Läs mer

Grunder för materialfixering med vakuum

Grunder för materialfixering med vakuum Grunder för materialfixering med vakuum Först och främst har vi normalt atmosfärslufttryck inuti och utanför vakuumbordet, som är ungefär 1bar. Därefter placeras ett arbetsstycke på ytan på vakuumbordet

Läs mer

LEKTION PÅ GRÖNA LUND GRUPP A (GY)

LEKTION PÅ GRÖNA LUND GRUPP A (GY) LEKTION PÅ GRÖNA LUND GRUPP A (GY) t(s) FRITT FALL Hur långt är det till horisonten om man är 80 m.ö.h.? Titta på en karta i förväg och försök räkna ut hur långt man borde kunna se åt olika håll när man

Läs mer

Installations- & Bruksanvisning Uponor Trådlöst VA-larm

Installations- & Bruksanvisning Uponor Trådlöst VA-larm Installations- & Bruksanvisning Uponor Trådlöst V-larm Installationsanvisning Förpackningen innehåller: Utomhusenhet (sändare, bild 1) och inomhusenhet (mottagare med nätadapter bild 2). Enheterna är ihopparade

Läs mer

ANALYS OMXS30 NOVEMBER 2017

ANALYS OMXS30 NOVEMBER 2017 ANALYS OMXS30 Publicerad 2017-11-06 NOVEMBER 2017 E2 INVEST e2invest@hotmail.com BILD 1 OMXS30 MÅLBILD BILD 1 OMXS30 MÅLBILD Denna bild är OMXS30 där varje stapel motsvarar en månad i ett diagram som sträcker

Läs mer

Aquatät TELEFON: 033 29 11 10 FAX: 033 29 11 40 JÄRNVÄGSGATAN 9, 515 61 SVANEHOLM WWW.PEMTEC.SE

Aquatät TELEFON: 033 29 11 10 FAX: 033 29 11 40 JÄRNVÄGSGATAN 9, 515 61 SVANEHOLM WWW.PEMTEC.SE Aquatät TELEFON: 033 29 11 10 FAX: 033 29 11 40 JÄRNVÄGSGATAN 9, 515 61 SVANEHOLM WWW.PEMTEC.SE En bergsäker tätning Foderrör Foderrörstätning Pemtec vill förbättra statusen på våra brunnar i Sverige och

Läs mer

Teknisk PM RevA Resistivitetsundersökning - Bara Söder, Malmö

Teknisk PM RevA Resistivitetsundersökning - Bara Söder, Malmö 1(5) Teknisk PM RevA Resistivitetsundersökning - Bara Söder, Malmö 2011-12-06 Bara Söder Uppdragsnummer: 228683 Uppdragsansvarig: Anders Gustavsson Handläggare Kvalitetsgranskning Carl-Henrik Månsson 010-452

Läs mer

ROCKJET GRUPP A (GY) FRITT FALL

ROCKJET GRUPP A (GY) FRITT FALL GRUPP A (GY) FRITT FALL a) Hur långt är det till horisonten om man är 80 m.ö.h.? Titta på en karta i förväg och försök räkna ut hur långt man borde kunna se åt olika håll när man sitter högst upp. b) Titta

Läs mer

CM Förstärkarlåda, sida 1.

CM Förstärkarlåda, sida 1. CM-0-17 Förstärkarlåda, sida 1. Varför rekommenderas 3 mm oljehärdad board ( masonit )? (I texten nedan bara kallad board.) Det är ett isolerande material, så man riskerar inga elektriska överslag och

Läs mer

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN 1653-7300 Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter om kartläggning och analys av grundvatten; beslutade den 8 augusti 2013. SGU-FS 2013:1

Läs mer

INFÄSTNINGSGUIDE (B) (B) (A) (A)

INFÄSTNINGSGUIDE (B) (B) (A) (A) INFÄSTNINGSGUIDE INFÄSTNINGSGUIDE Infästningsguiden är framtagen för att vara en enkel vägledning och ett stöd vid val av infästningar till olika typer av byggnadsmaterial. Tänkvärt är dock att vissa material

Läs mer

SVERIGE. UTLÄGGNINGSSKRIFT nr 366 139

SVERIGE. UTLÄGGNINGSSKRIFT nr 366 139 SVERIGE UTLÄGGNINGSSKRIFT nr 366 139 Int Cl G 21 c 13/00 PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET P.ans. nr 3285/65 Giltighetsdag den Ans. allmänt tillgänglig den Ans. utlagd och utläggningsskriften publicerad

Läs mer

HYDROLOGISKA FÖRHÅLLANDEN Bakgrund

HYDROLOGISKA FÖRHÅLLANDEN Bakgrund 2009-06-09 Täby kommun Gripsvall HYROLOGISKA FÖRHÅLLANEN Bakgrund Täby kommun arbetar med en fördjupad översiktsplan gällande bebyggelse i Gripsvallsområdet (Figur 1). Inom ramen för detta arbete tar Conec

Läs mer

Information om anmälan av värmepumpsanläggning

Information om anmälan av värmepumpsanläggning Bygg- och miljönämnden Information om anmälan av värmepumpsanläggning Om du ska installera en värmepump måste du göra en anmälan till bygg- och miljönämnden. Anmälan ska göras minst 6 veckor innan du gräver

Läs mer

Inverkan av skruvhål i PE-folie i vägg med WarmFiber cellulosa lösullsisolering

Inverkan av skruvhål i PE-folie i vägg med WarmFiber cellulosa lösullsisolering 2012-08-02 1(5) Goodfeel / Epro Europe AB Jan Eric Riedel Maskingatan 2A 504 62 BORÅS Inverkan av skruvhål i PE-folie i vägg med WarmFiber cellulosa lösullsisolering Bakgrund I syfte att kvantifiera betydelsen

Läs mer

Skjutparti, Dörr / Fönster

Skjutparti, Dörr / Fönster Uterumssystem med Enkelglas Skjutparti, Dörr / Fönster! OBS! Läs detta innan du börjar. Läs igenom hela monteringsinstruktionen innan du börjar. Tänk på din säkerhet. Partierna kan vara tunga så ta hjälp

Läs mer

AC Biomodulspaket Installationsanvisning

AC Biomodulspaket Installationsanvisning AC Biomodulspaket Installationsanvisning Biomodulens funktion är att förbättra syresättningen av den bakteriekultur som reducerar föroreningar i hushållets avloppsvatten. Produktfördelar Optimerad syresättning

Läs mer

Byggbeskrivning UC-Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole

Byggbeskrivning UC-Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole CDT 2009-09-01 2009-08-04 EXCEPTO1155A 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Översikt... 3 Kontrollera material... 3 Byggbeskrivning... 3 Förbered materialet...

Läs mer

Bruksanvisning reducerventil VM 7690

Bruksanvisning reducerventil VM 7690 Bruksanvisning reducerventil VM 7690 Typ VRCD Reducerventil med ett stabilt sekundärtryck för tryckreducering i vattenledningar. Ett bra val! Reservation för eventuella konstruktionsändringar och tekniska

Läs mer

SÅ HÄR SKÖTER DU DITT ENSKILDA AVLOPP

SÅ HÄR SKÖTER DU DITT ENSKILDA AVLOPP SÅ HÄR SKÖTER DU DITT ENSKILDA AVLOPP GENOM ATT TA HAND OM DITT AVLOPP, SPARAR DU BÅDE PENGAR OCH MILJÖN! BYGG- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN KONTROLLERA DIN ANLÄGGNING OFTA Du som fastighetsägare har ansvar

Läs mer

Vibrationsutredning Bagartorps Centrum

Vibrationsutredning Bagartorps Centrum Sida: 1 av 6 PM Akustik Vibrationsutredning I detta PM redovisas slutsatser rörande risken för stomljud och kännbara vibrationer orsakade av tåg och tung trafik för planerade hus i. Analysen baseras på

Läs mer

Stora Sköndal Konsekvensbeskrivning Geoteknik

Stora Sköndal Konsekvensbeskrivning Geoteknik Handläggare Mikael Johansson Tel 010-505 04 42 Mobil 072-219 15 48 E-post mikael.a.johansson@afconsult.com Datum 2016-12-05 Rev 2019-03-12 Projekt-ID 719324 Kund Stiftelsen Stora Sköndal Stora Sköndal

Läs mer

Hydrogeologisk Promemoria Kompletterande numeriska simuleringar Oskarshamns norra hamn

Hydrogeologisk Promemoria Kompletterande numeriska simuleringar Oskarshamns norra hamn Hydrogeologisk Promemoria Kompletterande numeriska simuleringar Oskarshamns norra hamn Floda, 2011 04 13, rev 2011 11 02 TerraSolve AB Sida 1 Hydrogeologisk Promemoria Oskarshamns norra hamn Kompletterande

Läs mer

Millbergsstigen 5, Mölndal Besiktning av stenmur

Millbergsstigen 5, Mölndal Besiktning av stenmur Ramböll Sverige AB PM Besiktning--- Mölndals kommun Millbergsstigen 5, Mölndal Göteborg 2005-10-04 Dokument nummer Sida/Sidor PM Besiktning 1/3 Ramböll Sverige AB Box 5343, Vädursgatan 6 402 27 Göteborg

Läs mer

PM GEOTEKNIK/HYDROGEOLOGI

PM GEOTEKNIK/HYDROGEOLOGI PM GEOTEKNIK/HYDROGEOLOGI NORRKÖPINGS KOMMUN KV LEDAREN UPPDRAGSNUMMER 2180958 NORRKÖPING 2016-08-26 SWECO CIVIL AB HANDLÄGGARE VIKTOR KARLSSON(GEO) ANNA MUNKTELL FLARUP(HYDRO) GRANSKARE PÄR AXELSSON(GEO)

Läs mer

Bruksanvisning dubbelklaffbackventiler VM , fabrikat Castflow

Bruksanvisning dubbelklaffbackventiler VM , fabrikat Castflow Bruksanvisning dubbelklaffbackventiler VM 6590-6591, fabrikat Castflow Dubbelklaffbackventil med lågt tryckfall och fastvulkaniserat säte samt fjäderbelastade klaffar för vätskor. Ett bra val! Innehållsförteckning

Läs mer

Edutainmentdag på Gröna Lund, Grupp A (Gy)

Edutainmentdag på Gröna Lund, Grupp A (Gy) Edutainmentdag på Gröna Lund, Grupp A (Gy) Fritt Fall Hur långt är det till horisonten om man är 80 m.ö.h.? Titta på en karta i förväg och försök räkna ut hur långt man borde kunna se åt olika håll när

Läs mer

AQUAPANEL OUTDOOR MONTAGEVÄGLEDNING. Norgips utvändig vägg med AQUAPANEL Technology Inside

AQUAPANEL OUTDOOR MONTAGEVÄGLEDNING. Norgips utvändig vägg med AQUAPANEL Technology Inside AQUAPANEL OUTDOOR MONTAGEVÄGLEDNING Norgips utvändig vägg med AQUAPANEL Technology Inside AQUAPANEL CEMENTBASERAD SKIVA OUTDOOR Den väderbeständig och obrännbara cementbaserade skivan för utvändigt bruk:

Läs mer

Enkel och effektiv dränering med BIO-BLOK moduler ger bättre förhållanden på golfbanor!

Enkel och effektiv dränering med BIO-BLOK moduler ger bättre förhållanden på golfbanor! EXPO-NET Danmark A/S Phone: +45 98 92 21 22 Georg Jensens Vej 5 Fax: +45 98 92 41 89 DK-9800 Hjørring E-mail: plast@expo-net.dk Enkel och effektiv dränering med BIO-BLOK moduler ger bättre förhållanden

Läs mer

Kv Tjädern 17 Kungsbacka kommun Teknisk PM Geoteknik. Underlag för detaljplan

Kv Tjädern 17 Kungsbacka kommun Teknisk PM Geoteknik. Underlag för detaljplan Beställare: Beställarens ombud: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Skogsallen Fastighetsprojektering AB Carl-Johan Carlsson Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Bernhard Gervide-Eckel Araz Ismail Uppdragsnr:

Läs mer

PM Geoteknik Kolkajen-Ropsten

PM Geoteknik Kolkajen-Ropsten Dnr 2013-01629 tillhörande samrådshandling maj 2016 PM Kolkajen-Ropsten Detaljplan Kolkajen stockholm.se/kolkajen Denna utredning/deta PM behandlar området Kolkajen-Ropsten som en helhet. Några stora,

Läs mer

Källor och flöden Möjliga åtgärder Uppföljning av resultat. lars-göran gustafsson @ dhi

Källor och flöden Möjliga åtgärder Uppföljning av resultat. lars-göran gustafsson @ dhi Källor och flöden Möjliga åtgärder Uppföljning av resultat lars-göran gustafsson @ dhi Möjliga källor till tillskottsvatten Anslutna ytor Överläckning Inläckage Dränering Flödets tidsvariation Geohydrologin

Läs mer

Underlag för dispensansökan, Skogsö naturreservat.

Underlag för dispensansökan, Skogsö naturreservat. Underlag för dispensansökan, Skogsö naturreservat. Bakgrund Nacka kommun skall förlägga en ny V200 PE mellan Torsvägen/Banbrinken och Saltsjöbanan i Igelboda, se figur 1 nedan. Figur 1 visar en Enirobild

Läs mer

Hjälpventil QDS6 Sekvensventil, 3-vägs. Katalog HY17-8542/SE December, 2001

Hjälpventil QDS6 Sekvensventil, 3-vägs. Katalog HY17-8542/SE December, 2001 Hjälpventil ekvensventil, 3-vägs Katalog HY17-8542/E December, 2001 Rätt till ändringar förbehålles. Kurvor och diagram i katalogen är endast typkurvor. Katalogens innehåll uppdateras fortlöpande men kan

Läs mer

RAPPORT Temperaturflöden i järnvägstunnlar - Åsatunneln

RAPPORT Temperaturflöden i järnvägstunnlar - Åsatunneln RAPPORT Temperaturflöden i järnvägstunnlar - Åsatunneln Statusrapport 2014 Trafikverket Postadress: Trafikverket, 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004 Rapport

Läs mer

RAPPORT Temperaturflöden i järnvägstunnlar - Åsatunneln

RAPPORT Temperaturflöden i järnvägstunnlar - Åsatunneln RAPPORT Temperaturflöden i järnvägstunnlar - Åsatunneln Statusrapport 2012 Trafikverket Postadress: Trafikverket, 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004 Rapport

Läs mer

Installation av värmepumpsanläggning

Installation av värmepumpsanläggning Installation av värmepumpsanläggning VERSIONSNR: 2018-04-05 SID 1/5 SKICKA TILL MILJÖAVDELNINGEN MILJO@VALLENTUNA.SE Ansökan om installation av värmepumpsanläggning för utvinning av värme ur mark, ytvatten

Läs mer

BRUKSANVISNING. Kyl/frys. VIKTIGT! Läs bruksanvisningen innan produkten tas i bruk!

BRUKSANVISNING. Kyl/frys. VIKTIGT! Läs bruksanvisningen innan produkten tas i bruk! BRUKSANVISNING Kyl/frys VIKTIGT! Läs bruksanvisningen innan produkten tas i bruk! Kära kund! Gratulerar till ditt nya CYLINDA-skåp. Det är viktigt att du använder din maskin rätt och sörjer för normal

Läs mer

ANMÄLAN OM INSTALLATION AV VÄRMEPUMP Enligt 17 och 21 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

ANMÄLAN OM INSTALLATION AV VÄRMEPUMP Enligt 17 och 21 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN OM INSTALLATION AV VÄRMEPUMP Enligt 17 och 21 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Miljö- och Samhällsnämnden Sökande och fastighet Sökande, namn Person- el organisationsnummer

Läs mer

Pumpar med tillbehör för vattenbrunn och geoenergi. Helhetslösningar med fullt dokumenterad kvalitet

Pumpar med tillbehör för vattenbrunn och geoenergi. Helhetslösningar med fullt dokumenterad kvalitet AVANTI GEOENERGI Helhetslösningar med fullt dokumenterad kvalitet Geoenergi teknik för att lagra och hämta energi ur mark och berg. Resultatet är optimala energilösningar, både för att värma och för att

Läs mer