TÄTNING AV BORRHÅL MED GREEN COLLECTOR I SEDIMENTÄRT BERG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TÄTNING AV BORRHÅL MED GREEN COLLECTOR I SEDIMENTÄRT BERG"

Transkript

1 TÄTNING AV BORRHÅL MED GREEN COLLECTOR I SEDIMENTÄRT BERG Resultat av ett praktiskt försök i Helsingborg S Sandby Olof Andersson Uppdragsnummer Kärrsångarvägen Södra Sandby Telefon Mobil

2 Innehåll 1 Bakgrund 1 2 Teoretisk betraktelse Allmänt om tätningskonceptet Tillämpning i sedimentärt 4 3 Det praktiska försöket Lokala förutsättningar Försökets upplägg och genomförandeprogram Resultatsammanställning 9 4 Slutsatser av försöken 11 5 Sammanfattande värdering 12

3 1 Bakgrund I syfte att vid behov kunna utföra tätningar av energibrunnar på platser där så föreskrivs av lokal tillståndsmyndighet har Pemtec lanserat en typgodkänd kollektor benämnd GC (Green Collector). GC består i korthet av en kapsel, som är gjord av ett tåligt och tunt plastmaterial. Från fabrik kommer kapseln helt invikt och upplindad på trumma i den längd som beställts. Med hjälp av en bottenvikt sänks kapseln enkelt ned i borrhålet, varefter den fylls med vatten och spänns då ut mot borrhålväggen. Inuti i kapseln sätts slutligen en kollektor på traditionellt sätt. Det har vid lanseringen ifrågasatts om kapseln verkligen kan hålla tätt mellan exempelvis två eller flera vattenförande våningar, som har helt olika grundvattennivåer och kanske helt avvikande vattenkemi. Ett verkligt exempel där en tätande funktion av djupa energibrunnar krävs är i Helsingborg i nordvästra Skåne. Enkelt beskrivet finns det stora områden i kommunen med dubbla vattenförande sandstenar (akviferer) i et. Den som ligger djupast ner av dessa kallas Ramlösaformationen. Det är från denna akvifer Ramlösa tar sitt berömda bordsvatten. Det unika med detta vatten är att det har en naturligt hög alkalinitet och låg hårdhet, samt låga halter av klorid, järn och mangan. Ramlösaformationen överlagras av en tät lerskiffer varpå en övre akvifer tillhörande yngre sandsten tar vid. Denna akvifer har ett vatten som är hårt och som även innehåller mycket järn Ett omfattande läckage ned i Ramlösaformationen via ett större antal energibrunnar innebär således en potentiell fara för Ramlösavattnets kvalitet. Mot denna bakgrund ställer Miljönämnden krav på återfyllning av energibrunnar som kortsluter de båda akvifererna. Återfyllningen ska ske i enlighet med råden i Normbrunn 07, avsnittet om återfyllning och tätning av borrhål. Till saken hör att trycknivån i Ramlösaformationen nästan alltid ligger lägre än grundvattennivån i den övre sandstenen i de områden som ligger inom föreskrivet skyddsområde. 1 (12)

4 2 Teoretisk betraktelse 2.1 Allmänt om tätningskonceptet Det material kapseln är gjord av består av PE med en tjocklek som är 0,4 mm. Kapselns tunna väggtjocklek gör den i viss mån elastisk och om den utsätts för ett övertryck sväller den därför ut mot hålväggen och tätar mot vertikal strömning i hålet. Ju högre inre tryck kapsel får i relation till det hydrostatiska tryck som finns utanför kapseln, ju större blir kapselns tryck mot hålväggen. Konceptet bygger således på att skapa ett hydrauliskt övertryck invändigt kapsel, och att detta tryck får kapseln att klistra sig mot borrhålets vägg. Hur detta gestaltar sig i praktiken visas på fotot, figur 2.1. Detta är en stillbild från videoupptagning som gjorts invändigt en kapsel med hydrauliskt övertryck. Figur 2.1. Bild från videofilmat borrhål i ur med kapsel som via övertryck med 3 MVP klistras mot hålväggen. På kapselns insida återspeglar hålväggens ojämnheter tydligt. (Hela filmen kan ses på ) 2 (12)

5 Om kapseln fylls med rent vatten upp till samma nivå som vilande grundvattenyta i det grundvattenmagasin borrhålet har kontakt med kommer kapseln att utvidgas och börja klistras mot hålväggen, men då knappast vara helt tät. En överfyllnad av kapseln får denna att svälla både nedåt i hålets riktning och utåt mot hålväggen, och med stor sannolikhet skapa en fullständig tätning längs hela borrhålsväggen. Vid vilket övertryck i kapseln detta sker beror främst av kapselns elastiska egenskaper. Bland de faktorer som påverkar töjningsprocessen, bedöms vattnets temperatur vara den viktigaste. Temperaturen i ett borrhål är tämligen konstant och varierar i stort mellan 3-10 o C beroende på var i landet man befinner sig. Fylls kapseln med ett vatten som är avsevärt varmare än borrhålets temperatur, behövs det en något högre nivå av påfyllnad för att skapa samma övertryck som om vatten med samma temperatur som ets skulle fyllas i kapseln. En högre temperatur på påfyllnadsvattnet ökar å andra sidan elasticiteten på materialet i kapseln, vilket då får en motsatt effekt. Dessa samband är i nuläget inte helt klarlagda, men saknar troligen betydelse vid den praktiska tillämpningen, eftersom högre tryckdifferens än den kritiska oftast går att uppnå. Ett specialfall är brunnar med artesiskt flöde. För att kunna täta dessa måste ett betydligt större övertryck kunnat hållas i kapseln för att vatten inte skall flöda uppåt i hålet. Principen är dock densamma, nämligen att överbrygga den artesiska trycknivån med ett ännu högre tryck i kapseln. Ett extra hjälpmedel kan i dessa fall vara att använda så kallade krontätningar med svällgummi, vilka placeras invändigt kapseln och sväller mot hålväggen. En annan faktor som påverkar vilken påfyllnadsnivå kapseln skall ha är om den fylls med en frysskyddad vätska. I ett sådant fall handlar det om en densitetsnedsättande inblandning av etanol. Detta gör att vätskenivån i kapseln måste ligga högre än om rent vatten används. Hur mycket högre kan enkelt beräknas utifrån hållängd och procent etanolinblandning. Med den hållfasthet kapseln har idag bör inga tryckdifferenser som överstiger ett bar (ca 10 MVP) användas. Större tryck kan innebära att kapselns bottendel trycks sönder eller att brott sker i anslutning till större kaviteter längs hålväggen. 3 (12)

6 2.2 Tillämpning i sedimentärt Energiborrhål i svenskt sedimentärt är praktiskt taget alltid utförda med hammarborrning och stiftkrona. Endast i undantagsfall används rotationsborrning med spolning. Vid hammarborrning används alltid foderrör av stål vilka borras ned till och minst två meter ned i fast (Normbrunn 07). I hålavsnitt med homogent och konsoliderat sedimentärt blir hålets väggar runda och tämligen släta. Om lösare lager påträffas blir hålet oftast mer eller mindre förstorat på de nivåer där lösa, instabila lagret finns. Ibland, och särskilt vid borrning genom finkorning lös sandsten, kan dessa så kallade kaviteter bli riktigt stora och leda till att fortsatt borrning med luft blir tekniskt omöjlig. I sådana fall måste borrning med vätska (mudd) användas. Även kraftigt vattenförande sprickor eller sprickzoner i sedimentärt kan göra att borrningen måste avbrytas på grund av högt vattenflöde. Sådana zoner ger ibland dessutom upphov till utfall av större bitar i hålet och kan därför vara ett svårartat hinder att passera, och naturligtvis då också att täta. En helt avvikande sedimentär art är kalkstenen i sydvästra Skåne. Denna har ställvis bankar med skarpkantad flinta som kan sticka ut från hålväggen och i det fall en kapsel används skära hål i denna. Slutligen skall nämnas så kallade knän, vilket innebär att hålet efter passage av en struktur tar en annan riktning. Sådana knän, som ibland även har hyllor, kan förorsaka svårigheter att göra installationer i borrhål över huvud taget. En kapsel har sålunda en rad potentiella avvikelser från en jämn och rak hålvägg att kunna bemästra och täta med övertryck. Dock bör kaviteter, som i sedimentärt är vanliga, inte vara några problem. En utsvällning av kapseln mot en kavitet behöver kanske inte ens nå hålväggen. Det räcker troligen med att kavitetens avgränsningar blir täta mot kapseln. Störst risk för att kapseln skärs sönder av skarpa kanter i hålväggen bedöms vara en kontakt med skarpkantad flinta (gäller tillämpningar i sydvästra Skånes kalkgrund). 4 (12)

7 3 Det praktiska försöket 3.1 Lokala förutsättningar Tanken med försöket har varit att med ett praktiskt försök påvisa hur GC- kapseln kan skapa en tätning mellan två eller flera vattenförande geologiska formation i sedimentärt. I aktuellt fall finns kravet att energibrunnar som anläggs inom ett definierat skyddsområde och som går ned i Ramlösformationen måste tätas så att en strömning från ovanliggande vattenförande lager förhindras. Det praktiska försöket utfördes i en värmebrunn som borrades under perioden /06 till en villa på Hagtornsgatan 5 i östra delen av Helsingborg. Borrentreprenör var Jerrys Brunnsborrning AB, Vittsjö. Försöket föranmäldes till Miljöförvaltningen i Helsingborgs kommun, som också inspekterade slutfasen av borrningen samt försökets inledning. Besökare från Miljöförvaltningen var Ingrid Thorneman, Maria Zingmark och Torsten Nilsson. Borrningen dokumenterades med provtagning var 10-e meter samt mätning av blåskapacitet. Vidare mättes grundvattennivån innan borrstart på morgonen 4/10. Borrdjupet var då 80 m och toppen på Ramlösaformationen hade vid detta tillfälle redan nåtts. Borrningen avslutades på det planerade djupet 172 m. Innan installation av GC-kapseln, vilket skedde dagen efter det att hålet färdigborrats, mättes grundvattenytan igen, se tabell 3.1. Med tid i vila avses den tid som gått från det borrning avslutats till dess mätning skedde. Tabell 3.1. Uppmätta grundvattennivåer innan kapselinstallation. Borrdjup Datum/ Uppmätt nivå Tid i vila (m) Klockslag (m u rök) (tim) / kl , / kl , (12)

8 Baserat på okulär genomgång av prover samt muntlig information från borraren har en geologisk profil sammanställts i figur 3.1. I figuren har också de uppgifterna på blåskapacitet (relativt mått på vattenföring) samt de två vattenförande formationernas hydrauliska vattennivåer lagts in. Den övre akviferens grundvattennivå är dock från mätningar utförda under försökets genomförande. Figur 3.1. Principiell lagerföljd och hydrogeologiska förutsättningar samt försökets upplägg. 6 (12)

9 3.2 Försökets upplägg och genomförandeprogram Baserat på de hydrogeologiska förhållandena samt med hänsyn taget till att brunnen har nio meter foderrör sattes försökskapseln på ett sådant djup att hydraulisk kontakt kunde upprätthållas med den övre akviferen för både påfyllnad och mätningar av grundvattennivån i denna akvifer. Installationen utfördes Som framgår av figur 3.1 sattes en tryckgivare (diver) i botten på kapseln med syftet att logga trycknivån i den undre akviferen. Genom att tryckgivaren inte tål tryck överstigande 100 MVP (10 bar) valdes att placera kapseln på djupet 80 m med en god hydraulisk kontakt med Ramlösaformationen och med full täckning av den lerskiffer som skiljer de båda akvifererna åt. Toppen på kapseln med två anslutande slangar sattes på djupet 10 m. En remsa av kapseln togs dock upp till marknivå. Remsan användes som dragrep då kapseln sattes. Invändigt kapseln sattes en dränkbar pump vars stigarledning drogs genom en av de två slangar som förband kapseln upp till markytan. I den andra slangen drogs kabeln till pumpen. Genom denna slang gjordes också påfyllningen av vatten samt mätning av vattennivån i kapseln. I figur 3.2 på nästa sida ges en någorlunda föreställning av hur kapseln preparerades för försöket och sedan installerades. Fotona har tagits av Miljöskyddsförvaltningen, som också gett tillstånd att använda bilderna i denna rapport. Då kapseln installerats i sin fulla längd fylldes den med vatten upp till marknivå. Den utsattes då för ett differenstryck av drygt 9 MVP under hela påfyllnaden. Genom kapselns utvidgning tog den första påfyllnaden ca 50 minuter att genomföra innan en någorlunda stabil nivå i kapselns stigarrör kunde ses. Slutligen stabiliserades dock nivån i kapseln att ligga strax över nivån för den övre grundvattenytan (ca 4,5 m), Det hydrostatiska övertrycket var då ca 4,5 MVP jämfört med trycknivån i den undre akviferen (Ramlösaformationen). I programmet ingick, utöver att uppnå ett konstant övertryck, också att utsätta tätningen för en extra hög hydraulisk belastning. Detta gjordes genom att fylla brunnsröret med vatten upp till marknivå, vilket ökade trycket i den övre akviferen med ca 4,5 MVP. Detta försök utfördes två gånger. 7 (12)

10 Figur 3.2. Installation av försökskapseln I programmet ingick också att skapa ett extra högt tryck invändigt kapseln för kontroll av kapselns systemtryck (1,3 x PN10). Detta utfördes genom att fylla stigarröret upp till marknivå och med hjälp av en trädgårdsslang sätta ett övertryck i röret. Det uppnådda trycket kunde inte mätas, men uppskattas var större än 13 MVP. Detta försök återupprepades tre gånger. Under försökets gång mättes grundvattennivån i foderröret, vilken motsvarar grundvattennivån i den övre akviferen samt i stigarröret till 8 (12)

11 kapseln. Dessa mätningar gjordes med ett elektriskt ljuslod med mer eller mindre täta intervall. Mätningarna avbröts ca Under kvällen samt påföljande morgon ( ) gjordes dock kontrollmätningar. Resultatet av dessa visade tydligt att stabila förhållanden hade uppnåtts och att kapseln med största sannolikhet hållit tätt med ett övertryck av ca 4,5 MVP. Programmet var därmed genomfört och det beslutades därför att avbryta försöken, tömma kapseln och ta upp denna för att få tillgång till data från tryckgivaren. Dessvärre visade det sig svårt att få upp kapseln igen, vilket främst berodde på att urpumpningen med den dränkbara invändiga pumpen inte gick att genomföra fullt ut. Inte förrän i samband med en rensning ca 1,5 veckor senare kunde kapseln tas upp och data från tryckgivaren räddas. 3.3 Resultatsammanställning Mätningar av grundvattennivån i den övre akviferen (i brunnsröret) och vattennivån i invändigt kapseln (stigarröret) har tillsammans med data från tryckgivaren sammanställts i ett tidsriktigt diagram, figur 3.3 på nästa sida. Ej inlagt i diagrammet är den uppmätta referensnivån för den undre akviferen, vilken visade 9,17 m u rök innan kapseln sattes. Det skall då beaktas att en strömning i hålet från den övre akviferen sannolikt höjt denna nivå något. I diagrammet har tidpunkterna för olika händelser under försökets gång lagts in med text som refererar till föregående kapitel. Som framgår av diagrammet ligger trycket i den undre akviferen (Ramlösaformationen) då tryckgivaren sänkts ned 71 m u rök på drygt 80 MVP. I detta tryck ingår, utöver ovanliggande vattenpelare, även det atmosfäriska trycket (ca 9,7 MVP). Då kapseln sänkts till sin slutnivå höjs trycket med ca 10 MVP, vilket motsvarar den sträcka kapseln sänks. Under påfyllnaden av kapseln höjs trycket något för att efter påfyllnadens nå det naturliga tryck som akviferen har. Denna nivå verkar ligga runt 9,6 m u rök, d.v.s. något lägre än den uppmätta vattennivån i hålet innan kollektorn sattes. 9 (12)

12 . Figur 3.3. Uppmätt tryck i botten och toppen av borrhålet samt invändigt tryck i kapseln. Då kapseln sänkts till sin slutnivå höjs trycket med ca 10 MVP, vilket motsvarar den sträcka kapseln sänks. Under påfyllnaden av kapseln höjs trycket något för att efter påfyllnadens nå det naturliga tryck som akviferen har. Denna nivå verkar ligga runt 9,6 m u rök, d.v.s. något lägre än den uppmätta vattennivån i hålet innan kollektorn sattes. Vid försöken med förhöjt tryck invändigt kapseln fås en tryckhöjning också i undre akviferen med någon decimeter. Denna går tillbaka så fort trycket i kapseln sänks igen (spikarna på tryckkurvan). Vid tryckhöjningen i den övre akviferen, som utfördes vid slutet av dagen, ses inga mätbara tryckförändringar i den undre akviferen. De avslutande kontrollmätningarna under kvällen och påföljande morgon visar att vattennivåerna återställts till normalvärden, vilket innebär en trycknivå i kapseln som ligger någon decimeter högre än 10 (12)

13 grundvattennivån i et (ca 4, 5 m u rök) samt en stabil trycknivå i den undre akviferen som ligger på ca 9,5 m u rök. 4 Slutsatser av försöken Försöket i sin helhet visar att kapseln redan under påfyllnaden börjar täta av mellan de två akvifererna. Detta återspeglas i att vattennivån i brunnsröret börjar stiga för att så småningom nå den grundvattennivå som den övre akviferen naturligt har. Under påfyllnaden sväller kapseln och skapar en fullständig tätning mellan akvifererna. Detta styrks av att den undre akviferen intar en stabil trycknivå samt att samma sak inträffar med den övre akviferens grundvattennivå. Detta sker med ett differenstryck om ca +4,5 MVP jämfört med den undre akviferens trycknivå. Försöken med tryckhöjning i den övre akviferen med 4,5 MVP gav inget som helst respons i den undre akviferen. Detta tyder på att någon hydrostatisk tryckförändring inte i slog igenom tätningen. Däremot steg vattennivån i stigarröret, vilket visar att en del av trycket togs upp av kapselns övre del. Stabila vattennivåer i kapseln hålls under minst 18 timmar. Detta ger en indikation om att kapseln kan vidmakthålla tätningen under en längre tid. En eller flera efterfyllningar av kapseln kan dock komma att krävas sett på längre sikt. Därför bör en kapselinstallation göras tillgänglig för mätning och påfyllning när den används praktiskt. Som framgått ovan, tycks kapseln ställa in sig på det tryck som råder i den övre akviferen, även när den trycksatts över denna nivå. Detta tolkas som en självanpassning till det tryck som naturligt råder högst upp och som kapseln blir utsatt för. Det hydrostatiska trycket ökar sedan nedåt med vattenpelarens hydrostatiska gradient. Den kommer då att täta mot partier som saknar portryck med det hydrostatiska tryck som råder på varje enskild nivå. Försöken med tryckförhöjning invändigt kapseln visar att kapseln, i vart fall kortvarigt, håller för ett systemtryck som överstiger angivet sprängtryck (10 MVP). Försöken visar också att trycket i den undre akviferen ökade kortvarigt. Detta är sannolikt en effekt av att kapseln utvidgar sig nedåt vid ökad tryckbelastning, men att den snabbt återställer sig då trycket släpps. 11 (12)

14 5 Sammanfattande värdering Försöket visar att kapseln förmår täta mellan de två akvifererna i Helsingborg varför denna typ av tätning kan rekommenderas som ett fullgott alternativ till återfyllning med tätande cementblandningar. Det skall i sammanhanget nämnas att cementtätningar inte går att täthetskontrollera efter det att de utförts och cementen bränt. För närvarande finns det inte heller något uttalat sådant krav. Inte heller finns det någon svensk teknisk standard eller teknisk beskrivning på hur denna typ av tätning skall utföras. Metoden med kapsel har den positiva effekten att energibrunnens termiska effektivitet blir betydligt bättre än med brunnar som tätas med cement, bentonit och andra så kallade täta fyllnadsmaterial. (Enda undantaget kan vara kvartsfiller, som dock inte bör betraktas som ett helt tätt material). Den höga termiska effekten på en vattenfylld kapsel gör att en märkbart högre energifaktor på systemet som helhet kan påräknas, förutsatt att samma hållängd används som i jämförelsealternativet. Ovan sagda utgör starka argument för att kapseln skall ses som ett minst sagt fullvärdigt tekniskt alternativ till cementtätade brunnar. För en kontroll av övertryck och tätningsförmåga rekommenderas att en kapselförsedd brunn görs tillgänglig för mätning av vattennivån och därmed tätheten. Det ligger då på brukaren att i eget intresse mäta vattennivån invändigt kapseln och vid behov fylla på mer vatten. Om en kapsel av något skäl skulle visa sig vara otät kan den bytas mot en ny. Detta gäller också om exempelvis en hålfördjupning skulle krävas. Denna flexibilitet är en styrka med GC-systemet som skiljer den från cementinjekterade brunnar. 12 (12)

TÄTNING AV BORRHÅL MED GREEN COLLECTOR I KRISTALLINT BERG

TÄTNING AV BORRHÅL MED GREEN COLLECTOR I KRISTALLINT BERG TÄTNING AV BORRHÅL MED GREEN COLLECTOR I KRISTALLINT BERG Resultat av ett praktiskt försök i Vallentuna S Sandby Olof Andersson Uppdragsnummer 1240-100 Kärrsångarvägen 14 247 35 Södra Sandby Telefon 046-588

Läs mer

HYDROGEOLOGISK UTREDNING. Risängen 5:37 med närområde, Norrköpings kommun

HYDROGEOLOGISK UTREDNING. Risängen 5:37 med närområde, Norrköpings kommun HYDROGEOLOGISK UTREDNING Risängen 5:37 med närområde, Norrköpings kommun 2016-05-30 HYDROGEOLOGISK UTREDNING Risängen 5:37 med närområde, Norrköpings kommun KUND Norrköpings kommun KONSULT WSP Environmental

Läs mer

Stöd vid ärendehantering för att minska risken för saltvatteninträngning

Stöd vid ärendehantering för att minska risken för saltvatteninträngning Handledning 2012 Stöd vid ärendehantering för att minska risken för saltvatteninträngning Innehåll Inledning... 3 Lagstiftning... 3 Definitioner... 3 Sveriges geologiska undersökning, SGU... 4 Övrigt...

Läs mer

ANMÄLAN OM INSTALLATION AV VÄRMEPUMP Enligt 17 och 21 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

ANMÄLAN OM INSTALLATION AV VÄRMEPUMP Enligt 17 och 21 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN OM INSTALLATION AV VÄRMEPUMP Enligt 17 och 21 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Miljö- och Samhällsnämnden Sökande och fastighet Sökande, namn Person- el organisationsnummer

Läs mer

Vegastaden Dpl 2 Haninge kommun

Vegastaden Dpl 2 Haninge kommun Vegastaden Dpl 2 Haninge kommun Geoteknisk undersökning PM Geoteknik Stockholm 2008-01-21 Uppdragsnummer: 215668 Stephan Hellgren Tyréns AB Vegastaden Dpl 2 PM GEOTEKNIK 2 (8) Stephan Hellgren 08-566 41

Läs mer

1 Bakgrund/syfte Område Geologi Befintlig byggnation... 3

1 Bakgrund/syfte Område Geologi Befintlig byggnation... 3 Geoteknik PM Handläggare Mikael Johansson Tel +46 10 505 04 42 Date 2016-02-19 Uppdragsnr 588965 Mobil +46 72 219 15 48 Albyberg Etapp 2 E-mail mikael.a.johansson@afconsult.com PM Geoteknik Innehåll 1

Läs mer

Anmälan/ansökan om att inrätta värmepumpanläggning

Anmälan/ansökan om att inrätta värmepumpanläggning Anmälan/ansökan om att inrätta värmepumpanläggning Ansökan skickas via mejl till bygg-miljo@emmaboda.se eller via brev till: Emmaboda kommun Bygg- och miljönämnden Box 54 361 21 Emmaboda Fastighetsbeteckning

Läs mer

Information om handlingar till anmälan av värmepumpsanläggning

Information om handlingar till anmälan av värmepumpsanläggning Bygg- och miljönämnden Information om handlingar till anmälan av värmepumpsanläggning 2 exemplar - Anmälan om installation av värmepumpsanläggning för utvinning av värme ur ytvatten, grundvatten eller

Läs mer

PM Infiltrationstest vid stationsuppgång invid Mälarbanan. Kontrollprogram grundvatten för tunnelbana från Akalla till Barkarby

PM Infiltrationstest vid stationsuppgång invid Mälarbanan. Kontrollprogram grundvatten för tunnelbana från Akalla till Barkarby PM Infiltrationstest vid stationsuppgång invid Mälarbanan Kontrollprogram grundvatten för tunnelbana från Akalla till Barkarby Titel: PM Infiltrationstest vid stationsuppgång invid Mälarbanan Konsult:

Läs mer

Information till dig som ska installera bergvärme

Information till dig som ska installera bergvärme Information till dig som ska installera bergvärme Utdrag ur SGU:S broschyr Att borra brunn för energi och vatten - en vägledning (Normbrunn Bilaga 07) 1 1.4 brunnens placering i förhållande till byggnad

Läs mer

UTREDNING MASSHANTERING OCH DAGVATTEN, PÅARP

UTREDNING MASSHANTERING OCH DAGVATTEN, PÅARP PM GEOTEKNIK UTREDNING MASSHANTERING OCH DAGVATTEN, PÅARP SLUTRAPPORT 2012-10-19 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Undersökningsmaterial... 4 2.1 Tidigare undersökningar... 4 2.2 Nu utförda undersökningar...

Läs mer

Pumpar med tillbehör för vattenbrunn och geoenergi. Helhetslösningar med fullt dokumenterad kvalitet

Pumpar med tillbehör för vattenbrunn och geoenergi. Helhetslösningar med fullt dokumenterad kvalitet AVANTI GEOENERGI Helhetslösningar med fullt dokumenterad kvalitet Geoenergi teknik för att lagra och hämta energi ur mark och berg. Resultatet är optimala energilösningar, både för att värma och för att

Läs mer

Aquatät TELEFON: 033 29 11 10 FAX: 033 29 11 40 JÄRNVÄGSGATAN 9, 515 61 SVANEHOLM WWW.PEMTEC.SE

Aquatät TELEFON: 033 29 11 10 FAX: 033 29 11 40 JÄRNVÄGSGATAN 9, 515 61 SVANEHOLM WWW.PEMTEC.SE Aquatät TELEFON: 033 29 11 10 FAX: 033 29 11 40 JÄRNVÄGSGATAN 9, 515 61 SVANEHOLM WWW.PEMTEC.SE En bergsäker tätning Foderrör Foderrörstätning Pemtec vill förbättra statusen på våra brunnar i Sverige och

Läs mer

Information om anmälan av värmepumpsanläggning

Information om anmälan av värmepumpsanläggning Bygg- och miljönämnden Information om anmälan av värmepumpsanläggning Om du ska installera en värmepump måste du göra en anmälan till bygg- och miljönämnden. Anmälan ska göras minst 6 veckor innan du gräver

Läs mer

Є TRIODEV ENTREPRENAD. Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Sydvästra Kajen.

Є TRIODEV ENTREPRENAD. Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Sydvästra Kajen. Є TRIODEV ENTREPRENAD Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Sydvästra Kajen. TRIODEV ( ) agerade som underentreprenör till ZÜBLIN SCANDINAVIA AB. Restaurering av Stenkaj vid Fredriksskans (Kajplats

Läs mer

Rörtången. Utökad undersökning, Geoteknik

Rörtången. Utökad undersökning, Geoteknik Rörtången Utökad undersökning, Geoteknik Beställare: Kungälvs kommun Uppdragsnummer: 206319 Göteborg 2004-06-04 Handläggare: Birgitta Pettersson Tyréns AB UTÖKAD UNDERSÖKNING, GEOTEKNIK 2 (10) Birgitta

Läs mer

SGU. Sveriges geologiska undersökning är expertmyndighet för frågor om berg, jord och grundvatten.

SGU. Sveriges geologiska undersökning är expertmyndighet för frågor om berg, jord och grundvatten. SGU Sveriges geologiska undersökning är expertmyndighet för frågor om berg, jord och grundvatten. SGU kartlägger Sveriges geologi jordarter grundvatten berggrund maringeologi geokemi geofysik SGUs huvuduppgifter

Läs mer

PM Infiltrationstest vid Barkarby station. Miljöprövning för tunnelbana från Akalla till Barkarby station

PM Infiltrationstest vid Barkarby station. Miljöprövning för tunnelbana från Akalla till Barkarby station PM Infiltrationstest vid Barkarby station Miljöprövning för tunnelbana från Akalla till Barkarby station Titel: PM Infiltrationstest vid Barkarby Konsult: Tyréns AB Författare: Anders Hamnö, Julia Holm

Läs mer

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden Bilaga 3 PM Infiltrationstest Arenastaden (Bilaga 3A) och PM Infiltrationstest Norra begravningsplatsen södra sänkan (Bilaga 3B) PM Infiltrationstest Arenastaden

Läs mer

MARIESTADS KOMMUN Tjörnudden, Brommösund DETALJPLAN ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM. Rev. 2013-06-11 Örebro 2013-01-11

MARIESTADS KOMMUN Tjörnudden, Brommösund DETALJPLAN ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM. Rev. 2013-06-11 Örebro 2013-01-11 MARIESTADS KOMMUN Tjörnudden, Brommösund DETALJPLAN ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM Rev. 2013-06-11 Örebro 2013-01-11 WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro Lars O Johansson 2013-01-11 / rev.

Läs mer

TEORETISKA BERÄKNINGAR PÅ EFFEKTEN AV BORRHÅLSBOOSTER

TEORETISKA BERÄKNINGAR PÅ EFFEKTEN AV BORRHÅLSBOOSTER UPPDRAG LiV Optimering bergvärmeanlägg UPPDRAGSNUMMER 0000 UPPDRAGSLEDARE Sten Bäckström UPPRÄTTAD AV Michael Hägg DATUM TEORETISKA BERÄKNINGAR PÅ EFFEKTEN AV BORRHÅLSBOOSTER BAKGRUND Energiutbytet mellan

Läs mer

Geoteknisk PM Detaljplan

Geoteknisk PM Detaljplan Geoteknisk PM Detaljplan Detaljplan Björnmossevägen Södra, Kälvesta, Stockholms Kommun Projekt nr: 18 13 80 2018-12-19 Geoteknisk PM Detaljplan Detaljplan Björnmossevägen Södra, Kälvesta, Stockholms Kommun

Läs mer

Geoenergi REGEOCITIES i Karlstad. Jessica Benson & Oskar Räftegård Karlstad 2014-09-30

Geoenergi REGEOCITIES i Karlstad. Jessica Benson & Oskar Räftegård Karlstad 2014-09-30 Geoenergi REGEOCITIES i Karlstad Jessica Benson & Oskar Räftegård SP Karlstad 2014-09-30 Grundläggande om geoenergi Byggnadens värmebehov Fastighetsgräns KÖPT ENERGI Användning Återvinning Behov Energiförlust

Läs mer

Bilaga 3 Fältundersökning - okulärbesiktningar samt inventering av brunnar

Bilaga 3 Fältundersökning - okulärbesiktningar samt inventering av brunnar Bilaga 3 Fältundersökning - okulärbesiktningar samt inventering av brunnar Innehåll 1 Inledning... 1 2 Milsbro... 2 Bilaga 3 (1/16) 2.1 Fastighet Milsbrokvarn 1:2... 2 2.2 Fastighet Rogsta 1:4 och Rogsta

Läs mer

Installationsanvisningar för BIOROCK 2011

Installationsanvisningar för BIOROCK 2011 Installationsanvisningar för 2011 LÄS NOGA HELA MANUALEN INNAN INSTALLATION AB Evergreen Solutions West 08 4100 77 27 031 744 07 37 040 630 29 66 Innehåll Det viktigaste kom ihåg inför din installation:...

Läs mer

4 Grontmij. Almnäs, Södertälje. Södertälje kommun, Samhälisbyggnadskontoret. fl PM Geoteknik. C GrontmijAB PLANERINGSUNDERLAG. Uppdragsnummer 10016381

4 Grontmij. Almnäs, Södertälje. Södertälje kommun, Samhälisbyggnadskontoret. fl PM Geoteknik. C GrontmijAB PLANERINGSUNDERLAG. Uppdragsnummer 10016381 ci Samhälisbyggnad/Geoteknik Håkan Bohm Pascal Orrit Granskare Handläggare Pascal.Orrit@grontmij.com Mejerivgen 1 E-post Besök Grontmij AB Box 47303 + 46104801501 556563-7237 Direktnr - Orgnr Stockholm

Läs mer

Hänger grundvatten och ytvatten ihop?

Hänger grundvatten och ytvatten ihop? Hänger grundvatten och ytvatten ihop? Mattias Gustafsson SGU Enheten för Hållbar vattenförsörjning Vattnets kretslopp Nederbörd Transpiration och avdunstning Kondensation Nederbörd Grundvattenbildning

Läs mer

Slussporten bergsskärning

Slussporten bergsskärning Beställare: Calluna AB Slussporten bergsskärning Hydrogeologisk bedömning Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Projektansvarig Anna Almerheim Specialist Annika Nilsson L:\Uppdrag\ Hydrogeologisk bedömning

Läs mer

Kalkstenstäkt i Skövde

Kalkstenstäkt i Skövde Beställare: Cementa AB Kalkstenstäkt i Skövde Förslag till kontrollprogram Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Uppdragsansvarig Karl Persson Författare Johan Larsson L:\Uppdrag\ - Grundvattenutredning

Läs mer

Installation i hemmet

Installation i hemmet Installation i hemmet Här är en uppdaterad installationsanvisning. Du skall använda dig av denna och inte av den som går att ladda ner från NAOs hemsida. Den visar nämligen hur man gör då man använder

Läs mer

PROVPUMPNING. Som metod att undersöka eller kontrollera en grundvattentäkt Bertil Sundlöf

PROVPUMPNING. Som metod att undersöka eller kontrollera en grundvattentäkt Bertil Sundlöf PROVPUMPNING Som metod att undersöka eller kontrollera en grundvattentäkt Bertil Sundlöf 2013-01-25 Varför provpumpar man en brunn? Hur mycket vatten går att ta ut momentant och långsiktigt? Hur är vattnets

Läs mer

Undersökning av geohydrologiska förhållanden kring St Hans deponi i Lund

Undersökning av geohydrologiska förhållanden kring St Hans deponi i Lund melica Fiskhamnsgatan 10, 414 55 GÖTEBORG Tel 03185 71 00 Fax 03114 22 75 www.melica.se Undersökning av geohydrologiska förhållanden kring St Hans deponi i Lund Stefan Bydén 20120522 Geohydrologi på St

Läs mer

Kalkstenstäkt i Skövde

Kalkstenstäkt i Skövde Beställare: Cementa AB Kalkstenstäkt i Skövde Grundvattenpåverkan på Klasborg-Våmbs natura 2000- område Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Uppdragsansvarig Karl Persson Handläggare Johan Larsson,

Läs mer

Inverkan av skruvhål i PE-folie i vägg med WarmFiber cellulosa lösullsisolering

Inverkan av skruvhål i PE-folie i vägg med WarmFiber cellulosa lösullsisolering 2012-08-02 1(5) Goodfeel / Epro Europe AB Jan Eric Riedel Maskingatan 2A 504 62 BORÅS Inverkan av skruvhål i PE-folie i vägg med WarmFiber cellulosa lösullsisolering Bakgrund I syfte att kvantifiera betydelsen

Läs mer

Vägplan, Projektnummer:

Vägplan, Projektnummer: TEKNISK PM GEOTEKNIK Väg 21 Kristianstad-Hässleholm Viltpassage och viltsäkring på delen Vankiva-Önnestad Kristianstads och Hässleholms kommuner, Skåne Län Vägplan, 2016-09-15 Projektnummer: 138598 1 Trafikverket

Läs mer

SONICBORRNING. Nils Rahm Golder Uppsala

SONICBORRNING. Nils Rahm Golder Uppsala SONICBORRNING Nils Rahm Golder Uppsala SONICBORRNING VAD ÄR SONICBORRNING? Utvecklad i Nordamerika för ca 30 år sedan Modern - oförstörande borrteknik (nära ostörda prover) provtagning av jord installation

Läs mer

Vattenförsörjning. Jordens vatten. Sötvatten. Grundvatten. Vattnets kretslopp. Totalt vatten på jorden 1454 milj km 3. 97% saltvatten 3% sötvatten

Vattenförsörjning. Jordens vatten. Sötvatten. Grundvatten. Vattnets kretslopp. Totalt vatten på jorden 1454 milj km 3. 97% saltvatten 3% sötvatten Jordens vatten Vattenförsörjning Totalt vatten på jorden 1454 milj km 3 97% saltvatten 3% sötvatten 2012-06-04 2 Sötvatten Ytvatten och atmosfäriska vatten 71% grundvatten 28,5% polarisar, glaciärer 0,5

Läs mer

Ett 1700-talslager i Östhammar

Ett 1700-talslager i Östhammar Arkeologisk schaktningsövervakning Ett 1700-talslager i Östhammar Schaktningsarbeten för bergvärme i kv Kopparslagaren Raä 141 Östhammar 30:3 Kv Kopparslagaren Östhammar Uppland ROBIN OLSSON 2 Arkeologisk

Läs mer

Antikvarisk kontroll. Invid domkyrkan II. Nedgrävning av radonbrunn. Raä 88 Domkyrkan Uppsala stad Uppland. Bent Syse

Antikvarisk kontroll. Invid domkyrkan II. Nedgrävning av radonbrunn. Raä 88 Domkyrkan Uppsala stad Uppland. Bent Syse Antikvarisk kontroll Invid domkyrkan II Nedgrävning av radonbrunn Raä 88 Domkyrkan Uppsala stad Uppland Bent Syse 2 Antikvarisk kontroll Invid domkyrkan II Nedgrävning av radonbrunn Raä 88 Domkyrkan Uppsala

Läs mer

Bergvärme & Jordvärme. Isac Lidman, EE1b Kaplanskolan, Skellefteå

Bergvärme & Jordvärme. Isac Lidman, EE1b Kaplanskolan, Skellefteå Bergvärme & Jordvärme Isac Lidman, EE1b Kaplanskolan, Skellefteå Innehållsförteckning Sid 2-3 - Historia Sid 4-5 - utvinna energi - Bergvärme Sid 6-7 - utvinna energi - Jordvärme Sid 8-9 - värmepumpsprincipen

Läs mer

PM STABILITET RIVNING AV SPONTKONSTRUKTION

PM STABILITET RIVNING AV SPONTKONSTRUKTION MAJ 2016 AKZONOBEL AB PM STABILITET RIVNING AV SPONTKONSTRUKTION PM AVSEENDE STABILITET FÖR RIVNING AV SPONT VID KAJEN I PROJEKT TERRA ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010

Läs mer

Om oss. Green Collector. Energikollektorer. Samlingsbrunnar. Tryckrör. Kopplingar. Aquatät. Kontakt

Om oss. Green Collector. Energikollektorer. Samlingsbrunnar. Tryckrör. Kopplingar. Aquatät. Kontakt Produkter Om oss 2 Green Collector 5 Energikollektorer 11 Samlingsbrunnar 17 Tryckrör 21 Kopplingar 25 Aquatät 29 Kontakt 35 Om oss 3 Pemtec är ett familjeägt svenskt företag som utvecklar, tillverkar

Läs mer

R-02-16. Brunnsinventering i Tierp Norra. Jan-Erik Ludvigson GEOSIGMA AB. Januari 2002

R-02-16. Brunnsinventering i Tierp Norra. Jan-Erik Ludvigson GEOSIGMA AB. Januari 2002 R-02-16 Brunnsinventering i Tierp Norra Jan-Erik Ludvigson GEOSIGMA AB Januari 2002 Svensk Kärnbränslehantering AB Swedish Nuclear Fuel and Waste Management Co Box 5864 SE-102 40 Stockholm Sweden Tel 08-459

Läs mer

DOKUMENT: 001 DATUM: 2013-09-20 Kv Kängurun 20 PM Bergschakt och hydrogeologi

DOKUMENT: 001 DATUM: 2013-09-20 Kv Kängurun 20 PM Bergschakt och hydrogeologi DOKUMENT: 001 DATUM: 2013-09-20 Kv Kängurun 20 PM Bergschakt och hydrogeologi www.reinertsen.se Reinertsen Sverige AB Kilsgatan 4 411 04 GÖTEBORG Tel 010-211 50 00 Fax 010-211 50 55 Kv Kängurun 20 PM Bergschakt

Läs mer

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas.

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. MANUAL OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. Så funkar EcoDry Porslin Porslin är mycket mer hygieniskt och lättare att hålla rent än andra material som plast eller liknande. Urinslang

Läs mer

SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2012-11-19. WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro

SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2012-11-19. WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK Örebro WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro Lars O Johansson tfn; 019/17 89 50 2 SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN

Läs mer

Geoteknisk utredning PM Planeringsunderlag. Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25

Geoteknisk utredning PM Planeringsunderlag. Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25 Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25 Upprättad av: Sara Jorild Granskad av: Michael Engström Uppdragsnr: 10148220 Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR ENERGISYSTEM BASERAT PÅ GRUNDVATTEN I LOMMA

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR ENERGISYSTEM BASERAT PÅ GRUNDVATTEN I LOMMA SAMRÅDSUNDERLAG FÖR ENERGISYSTEM BASERAT PÅ GRUNDVATTEN I LOMMA Tillståndsansökan avseende vattenverksamhet, Lomma centrum Samrådsunderlag Malmö SWECO Environment AB Mats Åkesson Uppdragsnummer 1240476

Läs mer

THALASSOS C o m p u t a t i o n s. Översiktlig beräkning av vattenutbytet i Valdemarsviken med hjälp av salthaltsdata.

THALASSOS C o m p u t a t i o n s. Översiktlig beräkning av vattenutbytet i Valdemarsviken med hjälp av salthaltsdata. THALASSOS C o m p u t a t i o n s Översiktlig beräkning av vattenutbytet i Valdemarsviken med hjälp av salthaltsdata. Jonny Svensson Innehållsförteckning sidan Sammanfattning 3 Bakgrund 3 Metodik 3 Resultat

Läs mer

Anmälan eller ansökan om installation av värmepump bergvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan eller ansökan om installation av värmepump bergvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Anmälan eller ansökan om installation av värmepump bergvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE Uppgifter

Läs mer

E4 Förbifart Stockholm

E4 Förbifart Stockholm FS Gemensamt Bilaga 1 Analys av grundvattenförhållande och ARBETSPLAN Bilaga_1_Edeby_ekhage Objektnamn E4 Förbifart Stockholm Entreprenadnummer FS Entreprenadnamn Gemensamt Beskrivning 1 Bilaga 1 Beskrivning

Läs mer

INSTRUKTION Budget FeMn med spolautomatik

INSTRUKTION Budget FeMn med spolautomatik INSTRUKTION Budget FeMn med spolautomatik Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se Upplaga 120516 Sid 1 GARANTIVILLKOR Ni har just installerat ett filter från Aqua Expert AB,

Läs mer

Wilma kommer ut från sitt luftkonditionerade hotellrum bildas genast kondens (imma) på hennes glasögon. Uppskatta

Wilma kommer ut från sitt luftkonditionerade hotellrum bildas genast kondens (imma) på hennes glasögon. Uppskatta TENTAMEN I FYSIK FÖR V1, 18 AUGUSTI 2011 Skrivtid: 14.00-19.00 Hjälpmedel: Formelblad och räknare. Börja varje ny uppgift på nytt blad. Lösningarna ska vara väl motiverade och försedda med svar. Kladdblad

Läs mer

Installationsanvisning Stormbox

Installationsanvisning Stormbox Installationsanvisning Stormbox Allmänt Stormboxkassetterna skall installeras enligt denna monteringsanvisning samt enligt eventuella lokala föreskrifter. Stora mängder vatten infiltreras på ett koncentrerat

Läs mer

Є TRIODEV TDTRIODEV. Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Oljekaj 1

Є TRIODEV TDTRIODEV. Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Oljekaj 1 TDTRIODEV Є TRIODEV E N T R E P R E N A D Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Oljekaj 1 TRIODEV (TD HIGH ) agerade som underentreprenör till PEAB Grundläggning AB. Injekteringsrapport Gävle

Läs mer

PM Geoteknik. Kv Kabeln Sundbybergs stad Beställare: Diligentia Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Ann-Christine Källeskog

PM Geoteknik. Kv Kabeln Sundbybergs stad Beställare: Diligentia Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Ann-Christine Källeskog 1(5) PM Geoteknik Kv Kabeln Sundbybergs stad 2012-12-05 Uppdragsnummer:242572 Uppdragsansvarig: Ann-Christine Källeskog Handläggare Stephan Hellgren 010-452 23 83 PM Geoteknik 2 (5) Innehållsförteckning

Läs mer

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR DAGGKÅPAN 2 M.FL. YSTAD KOMMUN. PM GEOTEKNIK

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR DAGGKÅPAN 2 M.FL. YSTAD KOMMUN. PM GEOTEKNIK ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR DAGGKÅPAN 2 M.FL. YSTAD KOMMUN. PM GEOTEKNIK 2 APRIL 2015 Upprättad av: Granskad av: Magnus Palm Fredrik Griwell Innehållsförteckning 1 Objekt... 3 2 Utförda undersökningar

Läs mer

Rostfri Hydrofor. med luftautomatik. Funktionsbeskrivning

Rostfri Hydrofor. med luftautomatik. Funktionsbeskrivning Rostfri Hydrofor med luftautomatik Funktionsbeskrivning Dokumentet går igenom med text och illustrationer de olika delarna som är monterade på Hydroforen och går igenom deras funktioner. 1 Överblick Rostfri

Läs mer

Väg 222, tpl Kvarnholmen

Väg 222, tpl Kvarnholmen Teknisk PM Geoteknik Väg 222, tpl Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län 2014-10-31 Projektnummer: 107350 Dokumenttitel: Teknisk PM Geoteknik, Väg 222, tpl Kvarnholmen, Nacka kommun, Stockholms län Skapat

Läs mer

BILAGA 5 PM KORSNING VATTENFYLLDA DIKEN

BILAGA 5 PM KORSNING VATTENFYLLDA DIKEN BILAGA 5 PM KORSNING 546640-03 PM korsning vattenfyllda diken UPPDRAG Markkabelprojektering Gotland UPPDRAGSNUMMER 546640000 UPPDRAGSLEDARE Simon Hultgren UPPRÄTTAD AV Simon Hultgren DATUM Korsning av

Läs mer

Så går anslutningen till Medlemskap Avtal i retur Grävning/montering av box Montering av mediaomvandlare

Så går anslutningen till Medlemskap Avtal i retur Grävning/montering av box Montering av mediaomvandlare En stabil framtid med fiber Snabbt, stabilt och säkert. Att installera fiber i sin villa öppnar teknikens motorväg in i framtiden. Du får möjligheter till kommunikation som du bara för några år sedan kunde

Läs mer

Vatten Avlopp Kretslopp 2016

Vatten Avlopp Kretslopp 2016 Vatten Avlopp Kretslopp 2016 2016-03-10 Sveriges geologiska undersökning Grundvattennivåer i ett förändrat klimat Expertmyndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten Emil Vikberg, SGU emil.vikberg@sgu.se

Läs mer

Markteknisk undersökningsrapport, geoteknik (MUR) Detaljplan Hindås 1:11 och del av Hindås 1:433 Villa Roskullen HÄRRYDA KOMMUN 2013-12-24

Markteknisk undersökningsrapport, geoteknik (MUR) Detaljplan Hindås 1:11 och del av Hindås 1:433 Villa Roskullen HÄRRYDA KOMMUN 2013-12-24 Markteknisk undersökningsrapport, geoteknik (MUR) Hindås 1:433 Villa Roskullen HÄRRYDA KOMMUN 2013-12-24 Upprättad av: Anita Turesson / Sara Joirld Granskad av: Ulrika Isacsson Uppdrags nr: 10190149 MARKTEKNISK

Läs mer

PM Infiltrationstest vid Barkarby. Miljöprövning för tunnelbana från Akalla till Barkarby station

PM Infiltrationstest vid Barkarby. Miljöprövning för tunnelbana från Akalla till Barkarby station PM Infiltrationstest vid Barkarby Miljöprövning för tunnelbana från Akalla till Barkarby station Titel: PM Infiltrationstest vid Barkarby Konsult: Ramböll Sverige AB Författare: Benjamin Reynolds, Jean-Marc

Läs mer

NX Combi givare. Installation och användarmanual Svensk

NX Combi givare. Installation och användarmanual Svensk NX Combi givare Installation och användarmanual Sea Data Set 1 1 Sea Data Set 1 Edition: April 2007 2 Sea Data Set 1 1 Registrera produkten... 3 2 Installation... 3 2.1 Installation av Akterspegelsgivaren...

Läs mer

Skorstensslang information och installationsanvisningar

Skorstensslang information och installationsanvisningar Skorstensslang information och installationsanvisningar Innehåll När använder man insatsslang?... 2 Typer av slang... 2 Stålkvalitet... 3 Isolering av insatsslang... 3 Hur sker installationen av insatsslang?...

Läs mer

Markteknisk undersökningsrapport (MUR) Geoteknik. Detaljplan för del av Brämhult 11:1 m fl Reviderad: och

Markteknisk undersökningsrapport (MUR) Geoteknik. Detaljplan för del av Brämhult 11:1 m fl Reviderad: och Markteknisk undersökningsrapport (MUR) Geoteknik Detaljplan för del av Brämhult 11:1. 2014-10-03 Reviderad: 2016-12-08 och 2019-08-12 Upprättad av: Anita Turesson Granskad av: Michael Engström Uppdragsnummer:

Läs mer

Teknisk PM RevA Resistivitetsundersökning - Bara Söder, Malmö

Teknisk PM RevA Resistivitetsundersökning - Bara Söder, Malmö 1(5) Teknisk PM RevA Resistivitetsundersökning - Bara Söder, Malmö 2011-12-06 Bara Söder Uppdragsnummer: 228683 Uppdragsansvarig: Anders Gustavsson Handläggare Kvalitetsgranskning Carl-Henrik Månsson 010-452

Läs mer

ALINGSÅKER ETAPP 1, TROLLHÄTTAN

ALINGSÅKER ETAPP 1, TROLLHÄTTAN OKTOBER 2017 TROLLHÄTTANS STAD ALINGSÅKER ETAPP 1, TROLLHÄTTAN ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se OKTOBER 2017 TROLLHÄTTANS STAD

Läs mer

Datum... Typ av köldmedium Mängd angivet i kg Typ av köldbärarvätska Mängd angivet i liter. Kontaktperson. E-postadress

Datum... Typ av köldmedium Mängd angivet i kg Typ av köldbärarvätska Mängd angivet i liter. Kontaktperson. E-postadress Sida 1 av 5 Datum... Anmälan om installation av värmepump Enligt 17 Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899). Gäller anläggning för utvinning av värme ur mark, ytvatten eller

Läs mer

Luftfuktighet. Centraloperation Helsingborgs lasarett Sommaren 2018 Anna Holmberg

Luftfuktighet. Centraloperation Helsingborgs lasarett Sommaren 2018 Anna Holmberg Luftfuktighet Centraloperation Helsingborgs lasarett Sommaren 2018 Anna Holmberg Händelseförlopp I SIS TS 39:2015 Mikrobiologisk renhet i operationsrum Förebyggande av luftburen smitta Vägledning och grundläggande

Läs mer

Monteringsanvisning Tunnbastu (1013)

Monteringsanvisning Tunnbastu (1013) Monteringsanvisning Tunnbastu (1013) 1 Montera bastun på ett plant underlag. Obs! Del 1 hör ej till leveransen. Montera bastuns bas, delarna passar i de utskurna spåren. Skruva ihop delarna (skruvhål finns

Läs mer

Nordic Iron Ore. Brunnspåverkan

Nordic Iron Ore. Brunnspåverkan Nordic Iron Ore Brunnspåverkan Förutsättningar vid ny gruvdrift Grundvattennivån sänks vid tömning av gruvorna Beräkningar har gjorts för att visa hur stort område som kan komma att få en förändrad grundvattennivå

Läs mer

PM Planeringsunderlag Geoteknik Detaljplan Hindås 1:11 och del av Hindås 1:433 Villa Roskullen, Härryda kommun

PM Planeringsunderlag Geoteknik Detaljplan Hindås 1:11 och del av Hindås 1:433 Villa Roskullen, Härryda kommun PM Planeringsunderlag Geoteknik Hindås 1:433 Villa Roskullen, Härryda 2014-01-24 Upprättad av: Anita Turesson och Sara Jorild Granskad av: Ulrika Isacsson PM Planeringsunderlag Geoteknik Hindås 1:433 Villa

Läs mer

Installationsanvisning Ecobox Small

Installationsanvisning Ecobox Small Installationsanvisning Ecobox Small 1 Allmänna installationsanvisningar - schakt och föreskrifter OBS Lyft ALDRIG ECOBOX Small med Polonite säcken i monterad. 1. Utför schaktningsarbete för placering av

Läs mer

HAMMARÖ KOMMUN ROSENLUND PLANOMRÅDE SAMT CIRKULATIONSPLATS ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2012-06-29

HAMMARÖ KOMMUN ROSENLUND PLANOMRÅDE SAMT CIRKULATIONSPLATS ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2012-06-29 HAMMARÖ KOMMUN ROSENLUND PLANOMRÅDE SAMT CIRKULATIONSPLATS ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM GEOTEKNIK Örebro WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro Lars O Johansson tfn; 019/17 89 50 2 HAMMARÖ

Läs mer

PM-UTREDNING AV BERGBRUNN INOM FASTIGHETEN MELLANSJÖ 1:20

PM-UTREDNING AV BERGBRUNN INOM FASTIGHETEN MELLANSJÖ 1:20 PM-UTREDNING AV BERGBRUNN INOM FASTIGHETEN MELLANSJÖ 1:20 SWECO VIAK AB Geologi och grundvatten Anders Berzell Uppdragsnummer 1154521000 SWECO VIAK Gjörwellsgatan 22 Box 34044, 100 26 Stockholm Telefon

Läs mer

PM Geoteknik Kolkajen-Ropsten

PM Geoteknik Kolkajen-Ropsten Dnr 2013-01629 tillhörande samrådshandling maj 2016 PM Kolkajen-Ropsten Detaljplan Kolkajen stockholm.se/kolkajen Denna utredning/deta PM behandlar området Kolkajen-Ropsten som en helhet. Några stora,

Läs mer

Vem vill bo i en plastpåse? Det påstås ibland att byggnader måste kunna andas. Vad tycker ni om det påståendet?

Vem vill bo i en plastpåse? Det påstås ibland att byggnader måste kunna andas. Vad tycker ni om det påståendet? Lufttäta byggnader I exemplet diskuterar och förklarar vi varför det är bra att bygga lufttätt och vilka risker som finns med byggnader som läcker luft. Foto: Per Westergård Vem vill bo i en plastpåse?

Läs mer

FF-17 Förförstärkarlåda, sida 1.

FF-17 Förförstärkarlåda, sida 1. FF-17 Förförstärkarlåda, sida 1. Varför rekommenderas 3 mm oljehärdad board ( masonit )? (I texten nedan bara kallad board.) Det är ett isolerande material, så man riskerar inga elektriska överslag och

Läs mer

TV-inspektion av kulvert under Norrköping Airport

TV-inspektion av kulvert under Norrköping Airport Datum 180502 Ansvarig: Niclas Piekart Rapportnummer TV-inspektion av kulvert under Norrköping Airport Enhet Dokumenttyp Dokumentnamn Rapport Författare Datum Arkiv / Uppdrag Sammanställning TVinspektion

Läs mer

Det hydrologiska kretsloppet i stora drag

Det hydrologiska kretsloppet i stora drag Det hydrologiska kretsloppet i stora drag Till atmosfären: Evaporation från hav+evapotranspiration från land=419+69 = 488 Nederbörd: Över hav 382, över land 106 = 488 Evaporationen + Evapotranspirationen

Läs mer

Värmdöpumpen AB. TEKNISK MANUAL -- Robit Casing System ROX -- TOPPHAMMARE ROX-DTH -- SÄNKHAMMARE

Värmdöpumpen AB. TEKNISK MANUAL -- Robit Casing System ROX -- TOPPHAMMARE ROX-DTH -- SÄNKHAMMARE Värmdöpumpen AB TEKNISK MANUAL -- Robit Casing System ROX -- TOPPHAMMARE ROX-DTH -- SÄNKHAMMARE Värmdöpumpen AB www.varmdopumpen.se Box 2101 Tel: 08-978037.971915 127 02 Skärholmen Fax:08-881344 1. INTRODUKTION

Läs mer

MPU02-50GT MPU02-50GT

MPU02-50GT MPU02-50GT Projektnamn Dokumenttyp Ärendenummer PM TRV2016/3151 Skapad av Filnamn Maria Wadsten MPU02-50GT-025-00-0003MPU02-50GT-025-00-0003 Godkänt av Godkänt datum Version Karl Persson 2016-02-10 _ Prefix, Produktsammanställning/entreprenad

Läs mer

Väg E6 Helsingborg-Halmstad, Trafikplats Rebbelberga

Väg E6 Helsingborg-Halmstad, Trafikplats Rebbelberga GRANSKNINGSHANDLING Väg E6 Helsingborg-Halmstad, Trafikplats Rebbelberga Ängelholms kommun, Skåne län Tekniskt PM Geoteknik 2014-12-19 Dokument nr 1G07TP01 Projektnummer: V8850565 Yta för bild Trafikverket

Läs mer

Tekniskt PM Geoteknik Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder

Tekniskt PM Geoteknik Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder Tekniskt PM Geoteknik Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder Lomma kommun, Skåne län Vägplan 2016-06-03 Projektnummer: 145981 Trafikverket Postadress: Trafikverket, Box 366, 201 23 Malmö. Besöksadress:

Läs mer

RAPPORT Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5 Inledande fältundersökningar. Halmstads Kommun, Stadskontoret

RAPPORT Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5 Inledande fältundersökningar. Halmstads Kommun, Stadskontoret RAPPORT Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5 Inledande fältundersökningar Halmstads Kommun, Stadskontoret 2009-04-27 Uppdrag: 10111294 Kund Halmstads Kommun Box 153 301 05 Halmstad Konsult WSP Environmental

Läs mer

PM Geoteknisk undersökning för detaljplan

PM Geoteknisk undersökning för detaljplan 2011-01-27 10145578 SANDBACKA - STRÖMSBRO Nytt bostadsområde PM Geoteknisk undersökning för detaljplan Handläggare: Magnus Larsson WSP Samhällsbyggnad Norra Skeppargatan 11 803 20 Gävle Tel: 026-54 38

Läs mer

Rörguide VOD. RevC-2012 - SWE PN: 815499905

Rörguide VOD. RevC-2012 - SWE PN: 815499905 Rörguide VOD RevC-2012 - SWE TM PN: 815499905 Sanitary Sanitary Systems Systems made made to please to please Rörguide VOD Innehållsförteckning Innehållsförteckning Rörguiden ska ses som en vägledning

Läs mer

Ansökan om installation av bergvärmeanläggning 1(5)

Ansökan om installation av bergvärmeanläggning 1(5) Ansökan om installation av bergvärmeanläggning 1(5) (ansökan om tillstånd enligt 17 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd samt 9 lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och

Läs mer

Kårevik, Tjörn Småhusområde Geoteknisk Utredning PM Planeringsunderlag

Kårevik, Tjörn Småhusområde Geoteknisk Utredning PM Planeringsunderlag Kårevik, Tjörn Småhusområde Geoteknisk Utredning PM Planeringsunderlag 2009-09-03 Reviderad 2010-09-08 Upprättad av: Sven Devert Granskad av: Magnus Lundgren Kårevik, Tjörn Småhusområde Geoteknisk Utredning

Läs mer

Omni vattentråg. Eluppvärmt vattentråg Omni 1 Eluppvärmt vattentråg Omni 2 Special

Omni vattentråg. Eluppvärmt vattentråg Omni 1 Eluppvärmt vattentråg Omni 2 Special Omni vattentråg Eluppvärmt vattentråg Omni 1 Eluppvärmt vattentråg Omni 2 Special 20150827-3000 20150827-3004 Elvattentråg Omni 2 Eluppvärmt vattentråg Omni 5 20150827-3000 20150827-3003 Omni Ritchie Bilder

Läs mer

Svenska Klätterförbundets riktlinjer för Inspektion av Utrustning

Svenska Klätterförbundets riktlinjer för Inspektion av Utrustning 1 Svenska Klätterförbundets riktlinjer för Inspektion av Utrustning 2 Svenska Klätterförbundets riktlinjer för Inspektion av Utrustning Att regelbundet inspektera utrustning som används på en klättervägg

Läs mer

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden MHN p 10. Handläggare: Cathrine Lundin Telefon:

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden MHN p 10. Handläggare: Cathrine Lundin Telefon: MILJÖFÖRVALTNINGEN HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2011-006441 SID 1 (5) 2012-04-02 Handläggare: Cathrine Lundin Telefon: 08-508 28 32 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden MHN 2012-04-17 p 10

Läs mer

Bergförankring, stångsystem

Bergförankring, stångsystem Bergförankring, stångsystem Övergångskonstruktion Brolager Spännkablar Vindkraftverk Damm Bergbultar Snedstagsbro Bjälklag Silo Kärnkraftverk Bergförankring Temporär förankring Mobilmast Permanent förankring

Läs mer

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ Installation av WSB CLEAN minireningsverk, 1 HUSHÅLL (dubbelbrunn)

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ Installation av WSB CLEAN minireningsverk, 1 HUSHÅLL (dubbelbrunn) 2017-04-27 VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ Installation av WSB CLEAN minireningsverk, 1 HUSHÅLL (dubbelbrunn) 1. När bottendelarna står på plats i schaktet lyfter man på konorna. Var noga med att rikta hålet i kona

Läs mer

Geoteknisk PM Detaljplan

Geoteknisk PM Detaljplan Geoteknisk PM Detaljplan Grästorp 14:1 Grästorp, Grästorp kommun Projekt nr: 18 11 59 2018-07-06 Geoteknisk PM Detaljplan Grästorp 14:1 Grästorp, Grästorp kommun Projekt nr: 18 11 59 Beställare Beställares

Läs mer

PM Infiltration Norra begravningsplatsen norra sänkan. Tunnelbana till Arenastaden

PM Infiltration Norra begravningsplatsen norra sänkan. Tunnelbana till Arenastaden PM Infiltration Norra begravningsplatsen norra sänkan Tunnelbana till Arenastaden Titel: PM Infiltration Norra begravningsplatsen norra sänkan Konsult: WSP Författare: Johanna Aronsson, Julian Kolesnik

Läs mer

Kv Tjädern 17 Kungsbacka kommun Teknisk PM Geoteknik. Underlag för detaljplan

Kv Tjädern 17 Kungsbacka kommun Teknisk PM Geoteknik. Underlag för detaljplan Beställare: Beställarens ombud: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Skogsallen Fastighetsprojektering AB Carl-Johan Carlsson Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Bernhard Gervide-Eckel Araz Ismail Uppdragsnr:

Läs mer

CM Förstärkarlåda, sida 1.

CM Förstärkarlåda, sida 1. CM-0-17 Förstärkarlåda, sida 1. Varför rekommenderas 3 mm oljehärdad board ( masonit )? (I texten nedan bara kallad board.) Det är ett isolerande material, så man riskerar inga elektriska överslag och

Läs mer